agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1082.htm)

Yılmaz Yalçın 12-01-2011 11:17

Benim melisa ise içeri aldıktan sonra yapraklarını dökmüştü ancak şimdi epey sürgün verdi hızla büyüyor.

yedikaranfil 20-01-2011 09:13

Arkadaşlar aranızda bana melisa gönderebilen varsa çok sevinirim.

bettyycim 22-01-2011 21:57

Sevgili Zafer Bey'in hediyesi melissam aldı başını gidiyor, hep böyle uzayacak mı?

Yılmaz Yalçın 22-01-2011 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bettyycim (Mesaj 746014)
Sevgili Zafer Bey'in hediyesi melissam aldı başını gidiyor, hep böyle uzayacak mı?

Melisanızı yazın tanıyamayacaksınız eğer soğuklardan koruyabilirseniz:)

bettyycim 22-01-2011 22:48

Hadi bakalım inşallah, salonun başköşesine sahip kendisi :)

Yılmaz Yalçın 22-01-2011 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bettyycim (Mesaj 746052)
Hadi bakalım inşallah, salonun başköşesine sahip kendisi :)

Benim melisayı da sevgili Acemifüsun geçen Mayısta çelik olarak yollamıştı sağolsun:)Şimdi ağaç gibi oldu içeriye zor sığdı gövdesi maşallah ağaç gövdesi gibi:)Hala sürgünde şuan...

bettyycim 22-01-2011 23:04

Benim de yaklaşık 2.5 ay önce 15 cm civarındaydı, yaza keyfini süreceğiz desenize :D

Zafer İnandıklı 25-01-2011 19:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yedikaranfil (Mesaj 744849)
Arkadaşlar aranızda bana melisa gönderebilen varsa çok sevinirim.

Adres bilgilerinizi yazın, müsait bir zamanda göndereyim.

Hhatice 25-01-2011 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 746047)
Melisanızı yazın tanıyamayacaksınız eğer soğuklardan koruyabilirseniz:)

Bu gün Tekirdağ'da müthiş bir kar var.Köye gittik dize kadar kar yağmıştı.
Melissam malesef donmuş.Yerkirazı da donmuş :( Evde balkonda olanlar çok güzel hatta bir tanesinde çiçek var :)

Yılmaz Yalçın 25-01-2011 22:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 747462)
Melissam malesef donmuş.Yerkirazı da donmuş :( Evde balkonda olanlar çok güzel hatta bir tanesinde çiçek var :)

Geçmiş olsun Ablacığım.Kalan sağlar bizimdir.Melisanın çiçek açması mucize bu ayda:)O kadar kar yağmış mı keşke buraya da yağsa tadını çıkarsak:)

kopshtar 26-01-2011 16:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 747462)

Melissanız için geçmiş olsun :( Ancak Yer kirazının köklerine malçlama yaparsanız baharda köklerinden tekrar sürecektir.

Jezebel 26-02-2011 20:51

1 Eklenti(ler)
Cestrum fasciculatum
bu kokmayan mercan rengi açan yaseminim de kış boyu hep açtı, hala çiçekleri üzerinde.

Eklenti 194384

:)

taha-b 02-03-2011 18:08

merhaba..mesaiden boşta kalan zamanlarımızı bitkileri çok sevmemizden dolayı kış bahçesi yaptırdığımız evimizin balkonunda geçiriyoruz..kokusunu sevdiğimiz için bir limon ağacımız var..
Ancak kokulu melisada edinmek istiyoruz..bize tohum **** fidan gönderme imkanı olanlardan mesaj bekliyoruz..teşekkürler

taha-b 02-03-2011 18:09

merhaba..mesaiden boşta kalan zamanlarımızı bitkileri çok sevmemizden dolayı kış bahçesi yaptırdığımız evimizin balkonunda geçiriyoruz..kokusunu sevdiğimiz için bir limon ağacımız var..
Ancak kokulu melisada edinmek istiyoruz..bize tohum veya fidan gönderme imkanı olanlardan mesaj bekliyoruz..teşekkürler

limon 02-03-2011 22:48

Sn.taha-b, 1-2 ay sonra uygun fiyatlara fide satışları başlar sanıyorum. Alışveriş başlığına bakabilirsiniz.

acemi ciftci 01-04-2011 09:54

1 Eklenti(ler)
Melissam zaten küçüktü, kış boyu da diplerdeki yapraklarını hep döktü. Şimdi fotoğrafta gördüğünüz durumda. Düzeltmek için ne yapabilirim? Saksı büyüklüğü, toprak karışımı gibi şeyler de dahil elbette.

Henüz elimde yok ama 1-2 hafta içerisinde elimde klinoptilolit, leonardit ve keçi gübresi olacak diye umuyorum. Bir miktar solucan gübresi ise şimdiden elimde var, sayın epsody sağolsun. Daha uygun bir saksıya(saksıyı değiştirmeye gerek varsa elbette) elimde bulunanlarla nasıl bir karışım yapmalıyım?

Ayrıca bitkinin alt kısımları yapraksız, üst kısımları yapraklı olunca üst taraf ağır oluyor ve eğiliyor. Bir dal parçasına mı tutturmam gerekir?

Mine Pakkaner 01-04-2011 22:09

Saksısı çok küçük. Geniş kök yapan bir çalıdır. Saksıyı büyütün. Toprak ve gübreleri harmanlayıp güzel bir karışım yapun, yeni saksıya dikin. Şu haliyle çok çelimsiz gelişiyor. Saksı değiştirme akabinde budayın. Bol güneşli bir yerde tutun.

Orhan Özbilgiç 02-04-2011 05:31

2 Eklenti(ler)
Bahçemde iki melisa var. Her ikiside aynı zamanda dikildi.
Her ikiside güneye bakan birer duvar dibindeler. Farkları, büyük olanın toprağı kumlu değil. Küçüğü kumlu. Küçüğü biraz daha rüzgarlara açık. Büyüğü ise daha korunaklıca.
Gelişim farklarından, neyi sevmedikleri anlaşılsın diye fotoğrafladım.;)

Fotoğraflarda, her ikisininde budanmış halleri yer alıyor.

Eklenti 200045

Eklenti 200046

acemi ciftci 02-04-2011 16:49

Tavsiyeler için teşekkürler Mine Hanım. Hepsini uygulayacağım. Toprak karışımı için bir öneriniz var mı yukarıda yazdığım malzemelerle? Fazla asidik yaparım ya da bitkinin sevmediği bir şey koyarım da zarar veririm endişesinden dolayı soruyorum.

Budamadan kastınız yaprakların ve uç kısmın koparılması mı? Pek anlamıyorum maalesef bu işten, gereksiz/anlamsız bir soru sorduysam özür dilerim.

arslan22 07-04-2011 11:16

Herkese Merhaba
Bu bitkiyi bende çok merak ettim.Tohumunu ekmek istiyorum.İstanbulda nerde bulabilirim acaba.**** elinde fazla tohumu bulunan arkadaş varsa bana gönderebilir misiniz?

Hayırlılı Günler...

nil 24-04-2011 09:01

Bende var tohumu. Caddebostana gelebilirseniz vereyim.

nil 24-04-2011 09:07

Arkadaşlar çok merak ettiğim birşey var, sizlerle paylaşayım: Benim iki saksı kokulu melisam var, ikisi de kışın yapraklarını dökmedi. Güneye bakan bir balkonda idiler, tamam ama sıcak güney illerine özgü bu bitkinin yapraklarını dökmeyişi beni şaşırttı? Kurumadılar da... Yemyeşil kaldılar.
Aynı şey başına gelen var mı?

zappie 24-04-2011 10:00

Benimki de dokmedi. Begonvillerimde de tek tuk yaprak var. Yaseminler daha da yaprakli. Guneye acilan balkonda kisi korumasiz gecirdiler. Demek ki kis sert gecmedi.

Nergis 25-04-2011 00:23

1 Eklenti(ler)
Geçen sene aldığım yasemin fidanımın dibinden filizlenen 2 bitkiyi, yabani ot sanıp doğal güzellliğine bırakıp, ayıklamamıştım.Bu sene yaseminden daha çok gelişip ana dal odunsulaştı.İkinci filizde büyümekte..

Biraz araştırmadan sonra bu bitkilerin melisa olduğunu öğrendim ki, bu da toprağın bana bir lütfu, hediyesi oldu, tıbbi melisam zaten vardı, artık parfüm melisamda oldu..;)

Eklenti 205726

Yalnız bir sorunum var, yasemin ve 2 melisa aynı saksıdalar.

Melisaları ayırıp bu günlerde taşısam zarar verirmiyim, ya da köklerini ayırmadan, yasemin ve melisayı daha büyük saksıya mı taşımalıyım?

Yılmaz Yalçın 26-04-2011 22:27

Benim melisa bir minik dalı hariç çıplak..Gerçi gövdesi yeşil gibi ama neden hala yaprak sürgünü vermedi acaba?

acemifüsun 26-04-2011 22:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 792867)
Benim melisa bir minik dalı hariç çıplak..Gerçi gövdesi yeşil gibi ama neden hala yaprak sürgünü vermedi acaba?

Sıcaklıklar yükselince yaprak sürgünleri de başlar:)

Sevgi Durul 26-04-2011 22:41

1 Eklenti(ler)
Tohumdan yetiştirmeyi başaramayınca, hazır yetişmiş melisa aldım. Açmasını bekliyorum.

Eklenti 206379

hanndan 28-04-2011 21:48

Merhabalar,
paylaşımdan gelen melisa çeliklerini köklendirmeyi başaramadım. çelikten melisa üretemediğim için 2 tane satınaldım. Ankaranın kışına dayanamaz diye şimdiden çelik alıp seneye yetiştirmek istiyorum.Çelikleri direkt toprağamı daldırmalıyım bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Gülbeşeker 29-04-2011 23:04

bende kışın birkaç defadenedim başaramadım sonunda bir ay önce suya koyduklarım köklendi vepet şişeye diktim kökleri hafif hafif göyünmeye başadı sizde denemeye devam edin zaten herşeyi deneye deneye öğreniyoruz

Birol Ketenci 09-05-2011 16:44

1 Eklenti(ler)
Sizler övdükçe evdeki bitki sayısı eşime rağmen her hafta artmaya başladı :D Bu hafta aileye katılan yeni üyemiz 5 tl lik fiyatıyla melisa. Geldiği gibi saksısı daha büyüğüyle değişti. Merak ettiğim bu dönemde sürgün uçlarını alıp alttan yeni sürgünlerin uzamasını teşvik etmem yararlı olurmu? Eklenti 210521

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025