agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1082.htm)

Christina 23-09-2010 08:49

Müthiş vallah, allah melissana uzuuuuun ömür versin. Nekadar da çirkiin bir bitki olsada yaseminlerstatüsünü girmeyi çoktan haketti, değilmi?
Sevgiler Christina

prıtt 26-09-2010 23:04

Merhabalar,

Bir arkadaşımız mart ayında bu bitkiden bana gönderdi. Gayet güzel dallandı budaklandı. Ve şimdi çok azda olsa çiçeklenmeye başladı. Fakat soğuklar başlamak üzere olduğundan çiçeklenmenin duracağını düşünüyorum. Fakat öğrenmek istediğim bir kaç konu var.

1- Ben bu bitkiyi Aksaray'ın sert kış ikliminden nasıl korumamı önerirsiniz?
2- İç mekanda güneş alan yerde çelik alsam bu mevsimde olurmu?
3- Bu bitkimde bu sene tohumlanma gerçekleşirmi?

Saygılar.

Cahide Kartal 01-10-2010 12:27

1 Eklenti(ler)
Gerekli tedavilerden sonra artık ben de birkaç gündür melisamın kokusunu alabiliyorum. Muheşem bir kokusu varmış.
Eklenti 173418
yağmur sonrası mahmurluğu

ozgur0ozdemir 02-10-2010 23:24

Muğlada melissanın tam çiçeklenme dönemindeyiz. bir kaç hafta daha yoğun kokusunu duyabiliriz sanıyorum.

Aksaray da soğuklardan korumak için korunaklı bir yere almalısınız. Dış mekan bitkisi olarak kullanmanızı çok önermem. Eğer uygun ortam sağlayabilirseniz çeliklerinizi çiçeklenme bittikten sonra almanızı öneririm(nem ve sıcaklık şartları). Bitkinizin yeterince büyükse ve çiçeklenme tozlaşma olacak kadar fazlaysa tohumlanma gerçekleşebilir. Ancak bunun için sıcaklık da önemli bir şart.

Cahide Kartal 07-10-2010 20:03

Sevincim kursağımda kaldı.Burada havaların kısmen serinlemesi ile içeri getirdiğim(güneşli zamanlarda balkona koyuyorum) melisamın çiçeklerinde dipten dökülmeler oluyor(tohum alamayacağım bu gidişle)nedeni ne olabilir?

Zeytinci 11-10-2010 17:21

5nci çiçeklenme bir geldi, pir geldi, ara vermeden devam. 6 çiçeklenme dönemi 10 ekim çiçekten yıkılıyor:)

BenBen1967 19-10-2010 23:01

Ne güzel ben 6. çiçeklenme faslını göremedim zira yazlıkta kaldı kendileri ,komşu bahçedekileri kokusu ile mest etmeye devam ediyor. Dönüşte aldığım çeliklerin bir tanesi elimde kaldı tüm uğraşlarıma rağmen kök vermemekte hatta çürümekte. Bakalım bekliyorum belki aniden kök verip beni utandırır.

acemifüsun 20-10-2010 16:07

Sevgili BenBen1957 küçük filiz çelikler daha iyi kökleniyor sanırım, pek çok çelik denememe göre buna karar verdim:)

Zeytinci 20-10-2010 20:04

Geçen hafta da ,16 ekim, üzerinde çok çiçek ve aynı zamanda tohumcuklar var. Galiba kasım ayında tohumları besleyecek. Son yağmurlar çiçekleri dökmüş olabilir.
Aşırı sıcak geçen ağustos'u pas geçti. Kışı da pas geçecek. Demek oluyor ki bu çalı ılıman iklim için yaratılmış, 5 ya da 6 çiçeklenme döneminin uzun olduğunu gösteriyor.

Hhatice 20-10-2010 20:27

Benim Melisamda hala çiçekleniyor .Kırılan bir dalı yanına daldırdım o da büyümeye başladı .Çok kolay tutuyor .

MİRBE 20-10-2010 20:42

Hatice,

Komşum 2 dal verdi suya koy köklensin ek dedi..Suda dursun mu yoksa senin yaptığın gibi direk toprağa mı daldırayım?

Zafer İnandıklı 20-10-2010 21:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MİRBE (Mesaj 707268)
Hatice,

Komşum 2 dal verdi suya koy köklensin ek dedi..Suda dursun mu yoksa senin yaptığın gibi direk toprağa mı daldırayım?

Sayın MİRBE, saksıda yetişkin göndereyimmi?

Hhatice 20-10-2010 21:18

Melek Zafer Bey :) Hızır gibi yetişir böyle
Eksen de olur .Suda da kökleniyor tatlım .

MİRBE 21-10-2010 08:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zafer İnandıklı (Mesaj 707295)
Sayın MİRBE, saksıda yetişkin göndereyimmi?

Zafer bey Allah derim çook sevinirim:) gönderebilirseniz çok mutlu olurum..

Haticecim çelikler 2 ayı geçti suda hala tık yok..

Zafer İnandıklı 21-10-2010 18:56

Melisa, gece yasemini

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MİRBE (Mesaj 707394)
Zafer bey Allah derim çook sevinirim:) gönderebilirseniz çok mutlu olurum..

Adres bilgilerinizi yazarsanız, ilk fırsatta gönderirim.

Zeytinci 31-10-2010 20:13

Gece yaseminim çiçeği az tohum çok olarak kasım ayına giriyor. Tohum durumuna bakılırsa çiçeklenme dönemini kapatıyor...

Mayıs 15'de başlayan parfüm, ekim sonuna kadar devam ediyor.

nil 31-10-2010 20:35

Asidik toprak için

Herkese merhaba.

Forumda Cestrum Nocturnum'un asit toprak sevdiğini öğrendikten sonra uyguladım ve durgun bir dönemin ardından bol çiçek aldım. Gazoz kapakları ile elde ettiğim demirli suyun da yardımı oldu muhakkak. Bu bilgileri paylaşanlara teşekkür ederim.

Bir yabancı sitede okuduğuma göre, çam iğneleri de toprağı asit yaparmış, bunun için ağaç diplerine dökülen çam iğnelerini toprağa karıştırmak yeterliymiş. Belki çoktan bir başlıkta konuşulmuştur ama, her ihtimale karşı, ben de yeni öğrendiğim bu bilgiyi paylaşayım dedim.

Sevgiler,

Nil:)

BenBen1967 05-11-2010 21:37

Suya koyduğum çelikler hep çürüdü. Yeni aldığım çeliği 1 haftadır suda tuttum yarın toprağa ekmeyi planlıyorum. Bu sefer köklendirmeyi umud ediyorum.

tamaşa 08-11-2010 09:57

İki ay önce aldıgım çelikleri soda şişesinde köklenmeye bırakmıştım,hatta unutmuşum bile:obaşlıgı okurken aklıma geldi gidip baktıgımda 10cm kadar iki adet köklenme oluşmuş;)toprakla buluştursam mevsimden dolayı sorun yaşarmıyım acaba:confused:üstatlardan yardım istiyorum mümkünse:p

Yılmaz Yalçın 08-11-2010 10:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tamaşa (Mesaj 713699)
İki ay önce aldıgım çelikleri soda şişesinde köklenmeye bırakmıştım,hatta unutmuşum bile:obaşlıgı okurken aklıma geldi gidip baktıgımda 10cm kadar iki adet köklenme oluşmuş;)toprakla buluştursam mevsimden dolayı sorun yaşarmıyım acaba:confused:üstatlardan yardım istiyorum mümkünse:p

Bence sorun yaşarsınız o yüzden saksıya dikip geceleri içeri alın..

arnavut biberi 08-11-2010 16:48

sn tamaşa zaten 10 cm kadar köklenmiş durumda yani artık mutlaka toprakla buluşturun çok uzun süre suda kalırsa bu seferde kök çürümesi meydana gelebilir. en iyisi şimdilik orta boy bir saksıya ekmek olur sizin için balkonunuzda tutun ve soğuklar başlayınca içeri alın (kapalı balkonunuz varsa kalabilir, ben öyle yapıyorum) birdahaki bahar eğer isterseniz bahçenize aktarırsınız. inşallah güle güle büyür.

simal 08-11-2010 23:15

Melisanın çiçekleri bitti şimdi dallarda küçük kapsülcükler oluştu acaba bunlar tohumlarımı?

arnavut biberi 08-11-2010 23:58

sn simal evet küçük kapsüller tohum oluşturuyor. kendi haline bırakın kapsüller dalında olgunlaşsın, kurumaya başlayınca toplarsınız. tohumlarınız kapsüllerin içinde küçük 2-3 tane olarak çıkar genelde. çiçeklerinizin kokusu nasıldı bu arada?

tamaşa 11-11-2010 11:46

Teşekkür ederim,bugün toprakla buluşturup gündüz dışarı gece içeriye taşıyıp duracağım anlaşılan:p

Yılmaz Yalçın 11-11-2010 11:52

Melisamın son çiçekleri dün gece açtı:)Gerçi sadece bir dalında çiçeklenme oldu ama sanki diğer dalı da çiçeklenecek hareket var:)Açıkcası bu mevsimde açacağını hiç sanmıyordum süpriz yaptı:)Kokusunu özlemişim:)

arnavut biberi 11-11-2010 16:52

yılmaz bey kasım ayında ne hoş bir sürpriz olmuş öyle..

Yılmaz Yalçın 11-11-2010 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arnavut biberi (Mesaj 714905)
yılmaz bey kasım ayında ne hoş bir sürpriz olmuş öyle..

Açıkcası çok şaşırdım:)Saksısı da 14 litrelik ve küçük geliyor çünkü epey büyüdü melisam ağaç oldu:)Seneye daha büyük saksıya dikmeliyim:)Yalancı bahara aldandı bizim gibi:)

Zeytinci 13-11-2010 17:50

Yılmaz bey tebrikler.
En iyi bakım sizde. En uzun çiçeklenme de:)

bettyycim 19-11-2010 12:53

2 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar, sevgili Zafer İnandıklı beyin hediyesi melissam, sanırım yerini sevdi :p teşekkürler Zafer Bey :rolleyes:

prıtt 21-11-2010 14:24

Merhabalar.

Bu parfüm çalısının tohumundan elinde olan varmı? 3-4 adet tohum çimlendirmek istiyorum. Çelikle bir türlü köklendiremedim. Elinde tohumu olupta paylaşmak isteyen olursa ben talibim.

Saygılar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025