agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1082.htm)

Gülbeşeker 14-09-2010 01:01

ben gübre kullanmadım 20 20 20 sıvı gübre nasıl temin edebilirim

Cahide Kartal 14-09-2010 12:13

2 Eklenti(ler)
Havaların ısınması ile bahçeye indirdiğim melisamın çiçek gelişimi çok yavaş, açan birkaç tanesi de hemencecik döküldüler. Kök kısmında böyle bir oluşum farkettim,gövde dalın yarısı boyunca devam eden kuru bir görünüm ve bazı yerlerinde çatlaklık oluşmuş.

Eklenti 170392
Eklenti 170391
Acaba hastalık belirtisi olabilir mi? Yoksa güneşe fazlaca maruz mu kalmış?

kopshtar 14-09-2010 14:17

Güneşin etkisi olacağını sanmıyorum çünkü güneşi çok seviyor.
Belki çok sulamadan kaynaklanmış olabilir.

Cahide Kartal 14-09-2010 15:23

Teşekkür ederim sn kopshtar. Güllerin yanında duruyordu dediğiniz gibi sulamadan fazlaca nasiplerini almışlar olmalı.Etrafına keçi güresi koymuştum içindeki organizmalardan mantarlaşmış olabilir mi? Ne tedavi önerirsiniz.

Zeytinci 14-09-2010 19:42

Sn. Cahide,

Galiba yavaş yavaş alıştırmadan güneşe çıkardınız. Aşırı sıcaklar kabuk çatlatması/kavrulma yapmış.

Gövdeyi aşı macunu ile kapatmanızı öneririm. Şubat ayına kadar sabredin ve derin budama yapın. Dipten yeni sürgün verdiğinde sağlıklı olarak hızlı büyür ve açığını kapatır.

kopshtar 14-09-2010 19:56

Zeytinci'ye katılıyorum. Hatta bitkiyi tamamen kaybetmemek için çelik almanı da öneririm. Çelikle kolay çoğalan bir bitki. Ben öyle yapıyorum. Yani sağlıklıyken yedekliyorum:)
Bazen bitkiler sulama hatalarından vs. birkaç günde yok olabiliyorlar.

Cahide Kartal 15-09-2010 09:50

Sn Zeytinci ve Kophstar önerilerinizi hemen tatbike geçiyorum. Teşekkürler iyi çalışmalar.

limon 15-09-2010 16:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zafer İnandıklı (Mesaj 693636)
Tohum dan yetiştirdiklerim den saksı da gönderebilirim.

Şayet kalırsa gelecek bahara kullansam hakkımı sizin için uygun olur mu? Çok teşekkür ederim.

Zafer İnandıklı 15-09-2010 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 694635)
Şayet kalırsa gelecek bahara kullansam hakkımı sizin için uygun olur mu? Çok teşekkür ederim.

Çiçeklenen olursa yakın zaman da göndereyim. Olmazsa bahara sağ kalanlar dan biri sizin.

Orhan Özbilgiç 15-09-2010 20:12

4 Eklenti(ler)
Başlıkta da belirtildiği gibi melisa 3.5-4 metreye kadar boylanabiliyormuş. Benim kilerden yarı gölgede olanının enide, boyuda 2 metreye yaklaştı. bakalım sınırları zorlayabilecek mi? Üstelik bu çalılarımın bir yıl önceki dalları neredeyse kök boğazına kadar, kışın donmuş ve bu yüzden sert budamıştım.

İstanbul' a dönmezden önce, dün çektiğim fotoğraflarından da anlaşılacağı gibi, o kadar yoğun çiçekli ki, birkaç gündür yaydığı yoğun koku 8-10 metre uzağından bile rahatlıkla hissediliyordu.:)

Eklenti 170618

Eklenti 170619

Eklenti 170620

Eklenti 170621

BenBen1967 16-09-2010 14:34

Bu koku yüzünden geceleri camlar açık yatıyoruz hasta olmazsak iyidir malum adalar İstanbul'dan daha serin olur geceleri yorgan kullanmaya başladık. 15 LT lik saksıya dikmiştim çiçeği kışında o saksıda bırakmayı düşünüyorum bahçenin güney duvarına yaslanmış duruyor acaba kuzey tarafına alsam mı öğleden sonra güney den güneş alsın bu şekilde öğleden sonra da batıdan güneş alıyor aslında ne dersiniz .

Yılmaz Yalçın 16-09-2010 14:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BenBen1967 (Mesaj 696117)
Bu koku yüzünden geceleri camlar açık yatıyoruz hasta olmazsak iyidir malum adalar İstanbul'dan daha serin olur geceleri yorgan kullanmaya başladık. 15 LT lik saksıya dikmiştim çiçeği kışında o saksıda bırakmayı düşünüyorum bahçenin güney duvarına yaslanmış duruyor acaba kuzey tarafına alsam mı öğleden sonra güney den güneş alsın bu şekilde öğleden sonra da batıdan güneş alıyor aslında ne dersiniz .

Sevgili Benben,
Melisanızı kuzeye almanızı önermem çünkü artık kuzeyli sert rüzgarların hakimiyetiyle geçecek bu aylar.Adalarda yaşadığınızı düşünürsek daha da önem arzediyor.Melisa sert rüzgarlara karşı hassas..Güney cephede korunaklı olarak durmalı bence.Benim melisa 13.00-16.00 arası güneş görüyor ve yeterli oluyor ki bol bol açıyor:)Size tavsiyem mutlaka yapraktan uygulamalı olan 20-20-20 sıvı gübre bulmanız gerçekten çok etkili oluyor ve çiçeklenme dönemi sayısını arttırıyor.

limon 16-09-2010 15:15

Melisa kokusu gibi yoğun ve güzel olan, kışın soğuğa tahammüllü-çok yıllık, başka bitkiler var mıdır?

Kiraz 16-09-2010 15:17

Komşum arkadaşından bir kök almış, dikerken bir dalı kırılmış. Kırılan dalı bana verdi, diktim. Onunki tamamen öldü, benimki tuttu ve tomurcuklar oluşuyor. Bu sefer komşuma ben çelik vereceğim:)

Limon, seninle aynı derdi yaşıyorum, kışın bazı bitkileri içeri taşımak, yer bulmak gerçekten dert.

Yılmaz Yalçın 16-09-2010 15:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 696139)
Melisa kokusu gibi yoğun ve güzel olan, kışın soğuğa tahammüllü-çok yıllık, başka bitkiler var mıdır?

Sevgili Limon,
Sanırım yoğun kokan güzel bitkiler Akdeniz Bitki Örtüsüne dahil:)Murraya yasemin de melisa gibi ve yoğun kokuyor ama melisaya göre daha dayanıklı kış şartlarına..Mutlu Bey'den geçen yıl Ağustosta anneme aldığım murraya tüm kışı bahçede ve saksıda geçirmiş bir kaç yaprağı sararmasına rağmen bu yıl inanılmaz güzel açmış ve yoğun kokmuş..

Orhan Özbilgiç 16-09-2010 16:02

Alıntı:

Sayın limon;
Her ne kadar be henüz alamadıysamda, ''Osmanthus Fragrans'' var. Mayısta falan çiçekleniyor.
Birde martta çiçeklenen, ''Hanım parmağı''(kış Hanımelisi) var. İstabul' da birçok fidanlıkta var. Ama Samsun' a gidecekleri için onları almaya sıra gelmedi daha.:p
Ama, birgün mutlaka..;)

Zeytinci 16-09-2010 19:39

Alıntı:

Çalı mine benim favori çalılarımdan. 12 ay çiçekli, bal ve baharat kokuyor. Çiçekrengi sarı kırmızı. Bazen tek renk mor açıyor, bazen de sarısı fazla kırmızısı az. Ya da tersi renkler. Üzerinden arı ve kelebekler eksik olmuyor.

Çalı minenin pastel çiçek açıp tohum yapanını kastetmiyorum. Belki de sizde vardır.

agozce 16-09-2010 23:50

Sayın Zeytinci, bahsettiğiniz minenin bir foto su va mı?

Zeytinci 19-09-2010 21:08

Sn. agozce,

Zeytinci bahçe de var. Tohum yapmayan çeşit kastettiğim, tohum yapmaması önemli. En sevdiğim çalılardan biri.

Zeytinci 19-09-2010 21:11

Eylül ayı İzmir de gece yasemininin en sevdiği ay gibi. Dallar çiçekten yerlerde.
5nci çiçeklenme bir geldi pir geldi.:D

Yılmaz Yalçın 19-09-2010 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 697122)
Eylül ayı İzmir de gece yasemininin en sevdiği ay gibi. Dallar çiçekten yerlerde.
5nci çiçeklenme bir geldi pir geldi.:D

Sevgili Zeytinci,
İstanbul'da da Eylül melisa ayı oluyor:)Çünkü 15 günde bir tamamen çiçekleniyor koku bayramı yapıyoruz:)Benimki de 5. çiçeklenmesini yaşıyor:)

acemifüsun 20-09-2010 14:38

Benim nazlı da en sonunda çiçeklendi, geceleri kokusu balkondan , salona doluyor:)

limon 20-09-2010 18:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 696203)
Çalı mine benim favori çalılarımdan. 12 ay çiçekli, bal ve baharat kokuyor. Çiçekrengi sarı kırmızı. Bazen tek renk mor açıyor, bazen de sarısı fazla kırmızısı az. Ya da tersi renkler. Üzerinden arı ve kelebekler eksik olmuyor.

Bu yazdığınız çalı mineyi biliyorum ama İstanbul'da kışı geçiremiyor diye biliyorum.

Zeytinci 20-09-2010 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 697441)
İstanbul'da kışı geçiremiyor diye biliyorum.

Japon güllerim geçen yıl soğuktan etkilendi ama çalı mine etkilenmedi. Sizde de belki olabilir. Gece yasemini gibi gece ve ayrıca gündüz de kokulu:)

Zeytinci 20-09-2010 19:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 697145)
Benimki de 5. çiçeklenmesini yaşıyor:)

Sevgili Yılmaz,

6 dönem mutlaka çiçeklenecek. Ümidim var...

Yılmaz Yalçın 20-09-2010 20:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 697452)
Sevgili Yılmaz,

6 dönem mutlaka çiçeklenecek. Ümidim var...

Bitki tohum bağlamasın ve enerjisini yeni tomurcuk oluşumuna harcasın diye çiçeklenme biter bitmez solan çiçekleri koparıp atıyorum..Bu durum yeni çiçeklenmeyi tetikliyor.

Yılmaz Yalçın 20-09-2010 20:07

Sevgili Zeytinci,
Çelik alıp akrabalarıma vermek istiyorum..Ne dersiniz çelik için en uygun ay hangisidir?

Yılmaz Yalçın 20-09-2010 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 697351)
Benim nazlı da en sonunda çiçeklendi, geceleri kokusu balkondan , salona doluyor:)

Sevgili Acemifüsun,
Ne de olsa benim kızın annesi:)Bol çiçeklenecek:)

Zeytinci 20-09-2010 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 697464)
Ne dersiniz çelik için en uygun ay hangisidir?

Benim tercihim büyümenin durup kış uykusunın bittiği şubat ayı. Fakat uzmanlar her zaman çelikleme olabilir diyorlardı sanırım. Yeterki siz çelikleme sonrası uygun ortamı (sera) hazırlayın.

Çiçeklenmeyi teşvik için dediklerine katılıyorum. Benimkinin yaprakları koyu yeşil değil ve aşırı çiçeklenme var. Bu gidişle ekimi pas geçip çiçeklenmeyi kasıma erteleyebilir:)

Christina 23-09-2010 08:46

Bu yıl da ilk defa bende melissamı geçen zor kış dan geçirmesini kurtardım.
Saksın içinde tutiyorum maalesef. Ama bizde Kocaelide bahcede her kış gittiler öldüller, dayanamadılar.
Fakat farkettimki çok su istiyor. Her gün su versem zarar olmiyor. Problem tatile giderken ne olaçak?
Ama bende tatile giderken çözümünü buldum. Musluğun altına bırakiyorum saksıyı. Damlata damlata 10 gün tatiliminde melissayı yine kurtarmış olduk.
Melissa da bize balkonumuzda bir koku ile ödüllendirdi ki,her geçe, bende kışın onu yeni kocamaaaan yeni bir saksı ile ödüllendireçeğim :).
Almanyada ismi Geçeyasemini/Nachtjasemin.
Sevgiler Christina

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025