agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1082.htm)

bernacyhn 30-09-2014 18:26

Merhaba Sayın Prıtt, melisayı aldığım kişi toprağını koyun gübresiyle zenginleştirmiş. O nedenle herhangi bir gübreleme yapmadım. Ancak seneye baharda eğer saksı değişiminden çok etkilenmiyorsa - bunun araştırmasını yapacağım- saksısını değiştirirken yeniden gübreleme yapmayı planlıyorum. Npk gübresi var elimde hali hazırda. Ancak değerleri çok fark olmamakla birlikte biraz daha düşük. Bitkimin genel durumuna göre söylediğiniz gibi npk ile gübreleyeceğim. Daha sık aralıklarla gübrelemem gerekebilir ama o da sorun değil.

Ben ilk defa edindiğim için kokusunu bilmiyorum malesef. Çiçeklenme dönemi için sabırsızlanıyorum.

prıtt 30-09-2014 18:55

Benim Melisa o kadar yoğun koku yaymaya başladıki inanin o güzel koku artık rahatsız ediyor. Ama yavaş yavaştan sarar maya başladı yaprakları. şu anda Cam balkonda sanırım soğuktan oluyor. Evde de hemen yapraklarını döküyor ne yapacağımı bilemedim. Kapalı alandan hiç hoşlanmıyor sanirim.

İsmail Kuzucu 30-09-2014 19:21

Sararmalar yer değişiminde, azot eksikliğinde ve çok susuz kaldığı zaman oluyor. Geçen sene - derecelere indiği zaman içeriye almaya başlamıştık yapraklar yeşildi. Sararmalar alt yapraklardan başladıysa azot eksikliği başlamış demektir.

Saksı değişimi için belirli bir zaman kökler toprağı sıkmaya başladığı zaman gölge bir alanda yapabilirsiniz. Npk gübrelemesini senede 4 sulama olarak kullanmanız yeterli olacaktır.

Çiçeklenme döneminde fosfor ağırlıklı gübre kullanılırsa çiçeklenme zamanı daha çok uzuyor. Yani çiçekler 1 ay duruyorsa bu süre 1,5 ay oluyor.

Yazdıklarım 3-5 çiçek üzerinde denenmiş fikirler değildir. Her sene 100 adet melisa üzerinde uygulanan çözümlerdir :)

prıtt 01-10-2014 17:25

2 Eklenti(ler)
Sn. İsmail Kuzucu azotlu gübre vermemi önerirmisiniz.Sulamayı azalttım Sararma azot eksikliği değil gibi geliyor bana çünkü 1 hafta önce cam balkona aldım dışarısı soğudu diye. Odaya almak istedim ama daha önce e ortamınıda sevmedi. Bu kış elimdeki melisalar ölürse artık pes edeceğim ve melisa bakmayacağım.

Orhan Özbilgiç 07-10-2014 19:42

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 1283052)
Evet sadece bir tanesi tuttu. Ve bugün bahçeye, yeni yerine diktim. Üzerinde çiçek tomurcukları var. Bakalım toprağa adapte olabilecek mi?

Eklenti 492053

Eklenti 492054

Artık, ''bir çalım var' diyebilirim. Tabiiki kışın örterek, ve dibini malçlayarak korumaya alacağım.
Cestrum Elegans'ın bugünkü durumu.

Eklenti 519985

Eklenti 519986

Eklenti 519987

İsmail Kuzucu 08-10-2014 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1322521)
Sn. İsmail Kuzucu azotlu gübre vermemi önerirmisiniz.Sulamayı azalttım Sararma azot eksikliği değil gibi geliyor bana çünkü 1 hafta önce cam balkona aldım dışarısı soğudu diye. Odaya almak istedim ama daha önce e ortamınıda sevmedi. Bu kış elimdeki melisalar ölürse artık pes edeceğim ve melisa bakmayacağım.

İlk resimdeki fidanlar gayet güzel. Fazla güneş görmüyor mu yaprakları fazla büyük gibi geldi bana. Birde yaprakların uçları sararmış gibi, yapraklar ıslandığı zaman güneş altında duruyor mu? Durmuyorsa potasyum eksikliği olabilir.

2. fotoğraftaki çelikleri havalar fazla soğumadan içeriye alın onlar hemen etkilenirler soğuklardan. En önemlisi ektiğiniz şişelerin altına fazlaca delik açın ki altta hiç bir zaman su birikmesin. Birde şişeleri folyo ile sararsanız kökler hem güneş görmez hemde su ihtiyacı fazla olmaz.

Tüm melisalarınız rahatça kışı geçirecektir, sıkıntı yapmayın. Bahara girincede saksı değişimi ve gübreleme yaparsınız.

prıtt 09-10-2014 09:55

İsmail Bey, malesef balkonum güneş almıyor. Her ay düzenli NPK 20.20.20 sularına karıştırarak veriyorum. Aslında büyük olanlar hallerinden memnun gibiler şu anda çiçekten görülmüyor. Balkonuda camla kapattırdım Fazla donlarda odaya alacağım bakalım ne olacak. Çelikler içinde dediklerinizi uygulayacağım. Teşekkürler.

salihcan 11-10-2014 09:39

Arkadaşlar melisanın tohumlarının olgunlaştıgını nasıl anlayabilirm ? şimdiden teşekür ederim :D

İsmail Kuzucu 26-10-2014 09:18

Tohum keseleri beyaz olduğu zaman kopartabilirsiniz. İçindeki siyah tohumları ayırıp saklamanız daha iyi olacaktır.

lilpar76 29-10-2014 06:28

2 Eklenti(ler)
Dün pazardan yasemin zann edip aldığım bitkinin aslında melisa çalısı olduğunu sayın salihcanın bahçe sayfama dün gece yazdığı mesajdan öyrendim. Bu sabah forumda melisa ile ilgili araştırma yaparken, bahçemde bu yazdan beri seve-seve beslediyim, daha bir bitkimin de isminin Cestrum eleqans olduğunu öyrenmiş oldum. Kırmızı çiçek açan bu bitkimin yeni uzayan dallarının uç kısmı yumuşacık ve hafif kırmızımsı tüylü, uç yaprakları da yaz sıcakları geçtikten sonra kırmızımsı çıkmaya başladı. Yazda iki kez çiçek açtı, yine de tomurcukluyor kibi.
Bitkimin şimdiki durumu, ama çiçeklerini yazda çekmiştim.

İsmail Kuzucu 30-10-2014 19:41

3 Eklenti(ler)
Melisanın tohum keseleri.

Eklenti 524181

Eklenti 524182

Eklenti 524183

YeniBON 04-11-2014 23:54

Çelikten yetiştirme.
 
İki tanesi benim balkonumda, iki tanesi arkadaşımın terasında olan dört adet melisayı yaz başında tüpteki fidanlardan alarak büyük saksılara ektim. Bir tanesi farklı, üç tanesi farklı fidancıdan. Dört tanesi de büyüdü yaklaşık 1 mt.'yi geçen boydalar. Ağustos ayından itibaren çiçeklenip koku vermeye başladılar. Bir tanesin de iyi büyük ve fazla tohum keseleri var. Diğerlerin de az ve küçük olarak.

Bu fidanlardan çelik alarak çoğaltmak istiyorum. Fidanlardan iki tanesini ışık gören kapalı ortama alabilirim. İki tanesini yarı ışık gören bir ortama alabilirim. Alacağım çelikleri ışık alan kapalı ortamda köklendirmek ve sonrasın da dört farklı ortam da saksılamak istiyorum.

Konu başlığı altında ki bilgilere birinci sayfadan itibaren baktığım da çelikle üretim ve budama konusun da üyelerimizin farklı tarihler paylaştığını gördüm.

Güney Marmara bölgesin de uygun olan budama ve çelikten yetiştirme zamanı ne olmalıdır?

bozo3726 01-01-2015 18:40

kolonya ağacı
 
1 Eklenti(ler)
Antalya da sokaklarda ağaç halinide yetişen bu bitkinye ve salgıladığı o muhteşem kokusuna bayıldım Şubat tatilinde çelik olarak çok sayıda kesip konya ya getirdim evde ayni kokuyu vermeye devam ediyor.

Orhan Özbilgiç 01-01-2015 19:59

2 Eklenti(ler)
Her sene, kış koruması amacıyla, Melisayı yapraklarıyla beraber, çuvala sarıyordum. Baharda, yapraklarla birlikte gövdesini de köküne kadar çürümüş olarak buluyordum.:( Tabi ki, yeni bir tane satın alıyordum.

Bu yıl farklı bir yöntem uyguladım. Tüm koruma gerektiren bitkilerimi, samanla malçladım. Bazılarını yine sarıp sarmaladım. Melisayı ise, neredeyse samana boğdum. :p

Bakalım sonuç ne olacak? Nisan da gidince göreceğim...

Eklenti 531263

Eklenti 531264

İsmail Kuzucu 01-01-2015 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 1344441)
Her sene, kış koruması amacıyla, Melisayı yapraklarıyla beraber, çuvala sarıyordum. Baharda, yapraklarla birlikte gövdesini de köküne kadar çürümüş olarak buluyordum.:( Tabi ki, yeni bir tane satın alıyordum.

Bu yıl farklı bir yöntem uyguladım. Tüm koruma gerektiren bitkilerimi, samanla malçladım. Bazılarını yine sarıp sarmaladım. Melisayı ise, neredeyse samana boğdum. :p

Bakalım sonuç ne olacak? Nisan da gidince göreceğim...

2-3 gündür etkili olan rüzgarlar melisaların olduğu seranın örtüsünü açmış. Yaklaşık hava sıcaklığı -3 dereceyi görmüştü. Rüzgarla olan etkisini düşününce bayağı etkilenmeleri gerekliydi. Hepsi sağlıklı şekilde duruyordu.

Bitkiyi sarmak yerine saksıyı sudan korumanız mümkün değil mi? Çünkü nemli toprak soğuktan çok çabuk etkileniyor, kuru toprakta ise don olsa bile bitki o kadar etkilenmişyor.

Orhan Özbilgiç 01-01-2015 21:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1344446)

Bitkiyi sarmak yerine saksıyı sudan korumanız mümkün değil mi?

Çünkü nemli toprak soğuktan çok çabuk etkileniyor, kuru toprakta ise don olsa bile bitki o kadar etkilenmişyor.

Haklısınız. Dipte biriken suyun donması nedeniyle, ilk yetiştirdiğim ve üç yaşına kadar koruyabildiğim melisayı kaybetmiştim.

Yalnız, çalı yaseminim dışındaki tüm çalılarım gibi, melisam da toprağa dikili, üstelik tam da yağmur oluğu olmayan, balkon çatısının saçak dibinde. Kuzey rüzgalarına kapalı ender yerlerden biri olduğu için, oraya dikiyorum. Bu yüzden dibinde su durmasının önüne geçmek zor oluyor.

Neyse, bakalım bu yöntem çözüm olacak mı?

prıtt 02-01-2015 09:08

3 Eklenti(ler)
Sn. Orhan Özbilgiç, Sİzin bu yönteminizin işe yarayıp yaramayacağının takipçisi olacağım.

Ben melisalar için ne yaptım ise kışı bir türlü çıkartamadılar. Serada olmadı, evde kapalı alanda yine olmadı. Bu sene bakalım cam balkon yaptırdım ve şu ana kadar bir sıkıntı yok gibi ama yapraklarda hafif sararma başladı. Bakalım 3-4 daha sabredebilecekler mi? Eğer bu defa da hüsrana uğrarsam bu defa melisadan vazgeçeceğim.

Orhan Özbilgiç 02-01-2015 13:59

Sayın prıtt;
Aksaray melisa'nın dışarıda kışı geçiremeyeceği bir iklime sahip. Bu nedenle; melisalarınız için en güzelini yaptığınızı düşünüyorum.

Yalnız, yapraklardaki sararma, topraktaki bir mineral eksikliğinden gibi duruyor. Onu ilgili başlıkta sorsanız! Mutlaka bir çözüm önereceklerdir.
Saygılarımla.

prıtt 02-01-2015 14:07

Sn. Orhan Özbilgiç; durumun mineral eksikliğinden ziyade bana güneş almamasından gibi geliyor. Balkonum hiç güneş görmüyor.

Forumda konunun uzmanı Sn. İsmail Kuzucu da durumla ilgili yorum yapar zannediyorum :) . Sağolsun melisalar konusunda bizi devamlı bilgilendirdi.

İsmail Kuzucu 02-01-2015 14:42

Yaprak uçlarında sararma ve kenarlara doğru yayılması potasyum eksikliği, yeni yaprakların çıkması veya yavaş büyümesi kalsiyum eksikliğinden kaynaklanabilir.

Güneşten olacağını zannetmiyorum, öyle olsaydı dallar çok ince kalıp düzgün şekilde sürgün vermezdi.

Birde saksılarınızı değiştirken biraz daha büyük saksı kullanın. Değişim zamanında yanmış hayvan gübresi kullanabilirsiniz. Umarım yararlı olabilmişimdir..

prıtt 02-01-2015 15:00

İsmail Bey, melisalarım gayet sağlıklı idi. Ama soğukların çıkması ile yani yaklaşık 1- 1,5 aydır bu hali aldılar. Potasyum ağırlıklı bir gübreyi bu zamanda kullanmam doğru olurmu peki?

İsmail Kuzucu 02-01-2015 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1344594)
İsmail Bey, melisalarım gayet sağlıklı idi. Ama soğukların çıkması ile yani yaklaşık 1- 1,5 aydır bu hali aldılar. Potasyum ağırlıklı bir gübreyi bu zamanda kullanmam doğru olurmu peki?

Potasyum bitkinin soğuklara ve hastalıklara karşı direncini arttıyor. Sonbahar dönemiyle birlikte yeşil bitkilerde kullanılması gerekli. Seradaki kabak, hıyar ve melisalarda hala kullanıyorum. Melisalarda aşırı derecede tohum var bunları dökmemesi içinde fosfor gübrelemesi gerekli. Ben şimdilerde 5-20-5 gübresi kullanıyorum.

Önceden 2 hatada bir uygulama yapıyordum artık 3-4 haftada bir uygulama yeterli olacaktır. Bitki gelişimi durmadığı için tabii gübreleme yapabilirsiniz.

Orhan Özbilgiç 02-01-2015 17:51

Sayın prıtt;
Bence, potasyum veya fosfor kullanmadan aşağıdaki link'i tıklayarak bir inceleyin.
Sizin sorununuzun, potasyum veya fosfor olmayabileceğini göreceksiniz.

Besin maddesi eksiklik veya fazlalıkları

İsmail Kuzucu 02-01-2015 18:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 1344634)
Sayın prıtt;
Bence, potasyum veya fosfor kullanmadan aşağıdaki link'i tıklayarak bir inceleyin.
Sizin sorununuzun, potasyum veya fosfor olmayabileceğini göreceksiniz.

Besin maddesi eksiklik veya fazlalıkları

Fosfor eksikliğini kendi bitkilerimdeki tohumların dökülmemesi için kullandığımı yazmıştım. (Şimdilerde gübre kullanılır mı için sorusuna cevap.)

Fotoğrafta gözüken durumlar:
Yaprak kenarlarında sararma ve uç kısımlarda yanıklık,
Yeni yaprakların oluşmaması veya çok geç gelişme göstermesi. (Tüm yapraklar büyük yeni yapraklar yok veya çok küçükler)

Benim gördüklerim bunlar, her türlü kaynaklar araştırılabilir. :)

Orhan Özbilgiç 02-01-2015 19:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1344641)
Fotoğrafta gözüken durumlar:
Yaprak kenarlarında sararma ve uç kısımlarda yanıklık,
Yeni yaprakların oluşmaması veya çok geç gelişme göstermesi. (Tüm yapraklar büyük yeni yapraklar yok veya çok küçükler)

Benim gördüklerim bunlar, her türlü kaynaklar araştırılabilir. :)

Sayın İsmail Kuzucu;

Ben de;
Yaprakların sadece kenarlarında değil, daha yaygın bir renk değişimi görüyürum. Eğer damarlar yeşil olsaydı, demir eksikliği derdim. Ama değil.
Potasyum eksikliğinde sarı değil, kahverengileşme belirginleşiyormuş!

Yaprak uçlarında belirgin bir yanıklık yok! Sadece duvar kenarında bir dalda tüm yapraklarda bir kuruma var.
Sonra bu mevsimde Aksaray'da hangi bitki büyümesini sürdürür ki, melisa sürdürsün!
Mevsim itibariyla, Melisa gibi, ılıman iklimde her dem yeşil kalan çalıların, Aksaray gibi karasal iklime sahip bir bölgede, bu soğuk günlerde, gerçek anlamda modern bir sera ortamı dışında bırakın yeni yapraklanmayı, mevcut yapraklarının yeşil kaldığına şaşmak gerekmez mi?.


Anlayacağınız Ben; Sizin tahminlerinizden tatmin olmadım.
Konunun uzmanı olmadığım için iddialı da değilim.
Bu nedenle de; fotoğrafları, bitkilerin hastalıklıklarına ilişkin bir başlıkta (mutlaka vardır.) konunun uzmanı (Ziraat Müh., Orman Müh. gibi.) bir arkadaşımızın, fotoğrafları görmesinin yararlı olacağı kanaatindeyim.

Tabii ki, sorup sormamak konusunda karar, sayın prıtt'ındır.

Saygılarımla.

prıtt 03-01-2015 13:39

1 Eklenti(ler)
Elimde koçtaştan aldığım bu gübre var. Uygunmudur aceba. Gübreler konusunda geçmişte yaşadığım kötü tecrübelerden sonra kullanmaya korkuyorum açıkçası.

İsmail Kuzucu 03-01-2015 14:25

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Ben de;
Yaprakların sadece kenarlarında değil, daha yaygın bir renk değişimi görüyürum. Eğer damarlar yeşil olsaydı, demir eksikliği derdim. Ama değil.
Potasyum eksikliğinde sarı değil, kahverengileşme belirginleşiyormuş!

Yaprak uçlarında belirgin bir yanıklık yok! Sadece duvar kenarında bir dalda tüm yapraklarda bir kuruma var.
Demir eksikliği diyemezsiniz çünkü demir eksikliği sadece yeni sürgünlerde oluşur :)

Yaprak uçlarına dikkatli bakarsanız durumu anlayacaksınız. Tüm yapraklar mı duvar kenarında ve her bitkide yok. :)

Eklenti 531406

Alıntı:

Sonra bu mevsimde Aksaray'da hangi bitki büyümesini sürdürür ki, melisa sürdürsün!
Mevsim itibariyla, Melisa gibi, ılıman iklimde her dem yeşil kalan çalıların, Aksaray gibi karasal iklime sahip bir bölgede, bu soğuk günlerde, gerçek anlamda modern bir sera ortamı dışında bırakın yeni yapraklanmayı, mevcut yapraklarının yeşil kaldığına şaşmak gerekmez mi?.
Dediğiniz doğru fakat aşağıdaki fotoğraftaki sürgünler nasıl çalışıyor? Bu bitki yapay mı ki bu kadar canlı ve hâlâ çalışmaya devam ediyor. :)

Eklenti 531407

Alıntı:

Anlayacağınız Ben; Sizin tahminlerinizden tatmin olmadım.
Konunun uzmanı olmadığım için iddialı da değilim.
Bu nedenle de; fotoğrafları, bitkilerin hastalıklıklarına ilişkin bir başlıkta (mutlaka vardır.) konunun uzmanı (Ziraat Müh., Orman Müh. gibi.) bir arkadaşımızın, fotoğrafları görmesinin yararlı olacağı kanaatindeyim.

Tabii ki, sorup sormamak konusunda karar, sayın prıtt'ındır.

Saygılarımla.
Önceden de söylediğim gibi her kaynaktan faydalanmak gerekir. Ben gördüklerimi yazdım. (Yaşasın ziraat ve orman mühendisleri..)

prıtt 08-01-2015 11:51

Bugün potasyum ağırlıklı gübre almak için zirai ilaç bayiine gittim. Potasyumun şimdi kullanılmasının hiç bir anlamı olmadığını yaprakların kesinlikle mevsimsel şartlara bağlı olduğunu, potasyumun sadece bahar aylarında meyve verimi için kullanıldığını söyledi ve 1 kg. mı 50-60 tl civarında kırmızı demir gübresini kullanmamı önerdi. :D

Potasyum ve demiri ayrı ayrı saksılarda deneyeceğim. bakalım hangisi iyi sonuç verecek.

prıtt 04-03-2015 07:46

Melisalar evde biraz yapraklarını döktü. bugün cam balkona aldım. Aceba budama yapsam mı?

atalan 20-05-2015 16:58

ani yaprak sararmaları
 
3 Eklenti(ler)
Merhaba sevgili arkadaşlar, resimlerde görülen bitkimin yaprakları bir anda sararmaya başladı. Genellikle her dalın en büyük ve eski yapraklarında başlıyor, sonra küçük yapraklarda da meydana geliyor. Bitki aşırı koyu yeşil, sağlıklı ve sürekli yeni sürgünler verirken, çiçek açma dönemi yaklaşıyor diye kaliteli bilinen bir markanın asidik ortam isteyen "Ortanca" bitkileri için granül formundaki besinininden vermiştim, ne yapmam gerekiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

Saygılar,


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025