agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) (https://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/)
-   -   Ev yapımları hakkında (https://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/2219.htm)

Todor 12-08-2007 06:48

Keson kuyu
 
5 Eklenti(ler)
Bu başlıkta konuşmaya başlamışız, burada devam edelim.
Bu sezonun çok kurak geçmesi ile keson kuyumdaki su iyice azaldı. Bende çağırdım benim Eyüp Ustayı, "Abi 3 m daha inelim şu kuyuyu" dedim. Sağ olsun kırmadı geldi. Onlar eşelerken, bende aklımın erdiğince resimlemeye çalıştım.

Bilmeyen arkadaşlar için tekrarlıyayım, keson kuyu, betondan, taştan, biriketten yapılmış, yüzey sularını toplamaya yarayan kuyu. Benim kuyu 6 m derinlikteydi. Ancak 1.5 m daha kazabildik. Büyük bir kaya kütlesine denk geldiğimiz için daha fazla derine inmemiz mümkün olmadı. Şu anda günlük 150 ton kadar su geliri var.

Kuyu açma işlemi ise şöyle gerçekleşiyor;
İlk olarak yüzey istenen çapta, daire şeklinde kazılıyor. Benim kuyumun çapı 2m. Çıkan malzeme bir çıkrık ucuna bağlı kazanla yüzeye çekilip dökülüyor. 1 m derinliğe ulaşıldığı zaman, demir kalıplar çapı 180 cm olan bir daire şeklinde, kuyunun en derin yerinde bağlanıyor. Böylece 2 m genişliğinde olan çukurun içinde, 180 cmlik kalıp oluşuyor. Kenarladan 10ar cm boşluk kalmış oluyor.

Eğer bir problem çıkmazsa kazım işlemi öğlene kadar bitiyor. Öğleden sonra ise demir bağlanıyor, harç karılarak kalıbın arkasına dökülüyor. O günlük iş bitiyor.

Ertesi gün tekrar gelen ekip, yeniden kazmaya başlıyor. Öğlen dünden dökülen beton, artık donduğu için kalıp sökülüyor ve 1 m derinlikte yeniden bağlanıyor. Bu böyle kaç m derinlik isteniyorsa o kadar gün tekrarlanıyor.

Eğer kuyuda su gelmeye başlamışsa, bir motor ve şamadıra sistemi ile, içerde su birikmesine izin verilmiyor. Böylece aşağıda çalışan kişi çalışabiliyor.

Eklenti 18549
Eklenti 18554

Eklenti 18550

Eklenti 18552

Eklenti 18553

Todor 12-08-2007 06:50

5 Eklenti(ler)
Eklenti 18555

Eklenti 18556

Eklenti 18557

Eklenti 18558

Eklenti 18559

Todor 12-08-2007 07:00

3 Eklenti(ler)
Geçen sene kuyuya düşen süzgeçimi bulduk. Epey paslanmış garibim.

Kuyu kazma işi oldukça zor bir iş. Normal bir insanın yapabileceği iş değil. Her taraftan üstünüze buz gibi sular dökülüyor. Resimleri çekmek için ilk kez kuyunun dibine indim. Ayakta durmak zor, bastığınız yer oldukça engebeli, zaman zaman dizinize kadar su doluyor. Bu suyun içinde kazma sallıyarak kaya kırıyorsunuz. Sonra kopardığınız kaya parçasını kazana yüklüyorsunuz ve yukarıdan bu kayayı çekiyorlar. Zaman zaman 80 kg ağırlığında kayalar çıkabiliyor, bunun kafanıza düşme riski var. Çalışma alanınız oldukça dar ve oksijen az.

Şu anda 1 metresini malzeme hariç 400 YTL.'ye kazıyorlar. Normal şartlarda 5-6 torba çimento ve 5 boy demir, 1 m3 çakıl gidiyor. Ben şanslıydım, çakıl için ayrıca para vermedim, kuyunun içinden çakılı kullanabildik.

Eklenti 18560

Eklenti 18561

Eklenti 18562

Todor 12-08-2007 07:04

Şimdi keson kuyu açma zamanı. Yüzey suları iyice çekildi. Bu zamanlarda bulacağınız su, size bütün sene akacak demektir. Ekim - haziran arası yapılan kazılarda bulduğunuz su yanıltıcı olabilir. Kurak aylarda bakarsınız kuyunuz kurumuş. Ağustos -eylül en ideal zamanlar.

Umarım kuyu açmayı planlayan arkadaşlara işin nasıl olduğu hakkında fikir verebilir.

denizakvaryumu 12-08-2007 21:43

Keson kuyunun yeri nasıl tespit ediliyor?

Todor 13-08-2007 04:54

Ben çubukla baktırmıştım. Artık nasıl bir ilmi var bilmiyorum ama, bakan adamın dediği yerde dediği derinlikte suyu buldum. Hala aklım ermiyor.

Fakat farklı yöntemlerde var. Bunlardan birisi arazi şekilleri. Vadi dibinde açılacak keson kuyu iyi kötü bir su toplayacaktır. Bitki örtüsü başka bir kıstas. Şu zamanlarda yerde yeşillik varsa, büyük ihtimalle altında su vardır.

Gene arazinin bulunduğu yere, yüksekçe bir tepeden bakarsanız, bitki örtüsü size fikir verebiliyor. Meşelik içinde söğüt, kavak gibi suyu çok seven bitkiler görebilirseniz, oralarda su vardır. Bazı zaman, tepeden bakınca bunları çok net bir çizgi şeklinde görüyorsunuz. O zaman bir yeraltı akarsuyu var demek. Geçen gün bir arkadaş için arsa bakmaya yukarıda bir köye gitmiştim. Aynı dediğim gibi bir hat gördüm. Arsanın sahibine, abi burda su var galiba dedim. Adam "Aaa, nerden bildin, eskiden orda kaynak vardı, hayvanlara su içirirdik" dedi.

Kışın çok kar, yağmur yağdıktan sonraki günlerde, derinlerden gelen su sesi oluyormuş ama henüz ben duyamadım. Benim arsamın yukarı taraflarında bir bölgede, böyle bir yer olduğunu söylüyorlar. Ki, oraya yakın bir yerim yaz kış rutubetli. Aşağıdaki kuyum kurursa, yeni kuyuyu o tarafta açmayı planlıyorum. Zaten harfiyat sebebi ile 6 m kadar yüzeyden aşağı indi seviye. Sanırım 2-3 m de suyu bulurum. O zaman sulama için motorada gerek kalmaz, kendi cazibesi ile akar her yere.

Derin su kuyusu için ise, illa ki jeoloji veya jeofizik mühendisi derim başka bir şey demem.:)

heDera 13-08-2007 10:52

Todor bende bizim seraya artizyen mi diyorlar dalgıç mı bilemiyorum ama su var dı 15 metre de bulduk suyu biraz daha derin olsun dedik 30m yaptık malum sular çekiliyor düşüncesiyle ama motoru takınca suyu çekmiyor ne olcak şimdi fikrin veye bilgin var mı?

Todor 13-08-2007 11:58

Dalgıç pompa küçük geliyor olabilir mi?Pompa kaç beygirlik, çıkışı kaç parmak?
Besleme kablosu yeterince kalın mı, güç kaybı olmasın?

heDera 13-08-2007 21:34

Todor bizim ki Honda markalı reklam olmasın 5,5 beygir gücü, benzinli çıkışı da 3 parmak var.Besleme kablosu bizimkinde yok galiba elektirikle çalışanlarda oluyor mu? Milletin pancar motorları ova'yı inletiyor resmen daha önce hiç dikkatimi çekmemişti.Biz tam 4 saat uğraştık yok ağaç macunu yapalım yok almadı hortum uzun geldi yok kısa derken ben pes ettim.Galiba bizede bir pancar almak şart oldu.

Todor 13-08-2007 23:51

Pancar bile en fazla 8 m'den çeker. Daha derinden çekmek için, sondaj borusunun içine sığabilecek bir dalgıç pompa lazım.

ctuncel 17-08-2007 10:55

4 Eklenti(ler)
Herkese selamlar, eşimle beraber saman balyası ev yapımı ile ilgili almanyada bir workshopa katıldık, oradaki örneği sizlerle paylaşmak isteriz, resimlerdeki yapının ahşap konstrüksiyonu hazırdı, biz ona saman balyası yerleştirme ve sıvama işi ile uğraştık. Almanyada böyle yapılar legal ve bu konuda deneyimli insanlar fazla. Ben gelecekte böyle binaların artacağını düşünüyorum.

Avantajları için kısaca özet yapalım;
1- Tamamen doğal malzemeden ve geri dönüşümü ideal
2- İzolasyonu iyi
3- Yangına dayanıklı! (Şaka yapmıyorum almanyadaki testlerde ideal sonuçlar almışlar)
4- Malzeme hafif olduğu için depreme de dayanıklı olduğu belirtiliyor.

Dezavantajlar:

1- En büyük düşmanı nem (saman balyası ıslanmadığı sürece bozulmuyor)
2- Amerika ve Avrupadaki bazı ülkeler haricinde yasal düzenlemesi yok

aybala 17-08-2007 11:15

Saman balyasından ev konusunda daha ikna olmuş görünüyorsunuz. Ama
3- Yangına dayanıklı! (Şaka yapmıyorum almanyadaki testlerde ideal sonuçlar almışlar) seçeneği biraz düşündürücü. Bu konuda da ikna oldunuz mu?

Bunun yanında köylerdeki birçok evin yapıldığı malzemeye yakın bir malzeme, hatta daha dayanıklı görünüyor. Hatırlıyorum, babaannemlerin evi kerpiçti, dökülen kısımlardaki samanları hayvanlar yerdi. :) Sonuçta insanlar kuşaklar boyu da bu kerpiç evlerde sağlıkla yaşamış.

İmkan ve koşullar uygun olduktan sonra denenebilir. Bir de balyaların yerleşimlerini görebilmemiz için duvar kesitinin fotoğrafı var mı?

Selahattin Yılmaz 17-08-2007 11:38

Sevgili ctuncel, o evi, yaptığınızda aşama aşama resim veya kameraya çekin ve buradan yayınlayın olur mu bende böyle bir ev yapmayı düşünüyorum.

onuralp_1 17-08-2007 22:33

Bende böyle bir ev düşünmüştüm ama ne derece sağlam ve kullanışlı olur?Eş dost hayal dünyasın da yaşadığımı söyledi.Benim için ya senin paran çok **** aklın yok diyorlar.Parayı ineklere yedireceksin dediler.Köyde güzel olacağını düşünmüştüm.

Selahattin Yılmaz 17-08-2007 22:44

Akıl veren çok oluyorda para veren yok. Klasik yaklaşım aldanmayın sonrada çıkıp aaaa ben böyle olacağını sanmazdım diyenleri çok biliyorum...

onuralp_1 17-08-2007 22:52

Bilemiyorum oysa kendi hayalim de yaşattığım ve kendimce projeler oluşturmuştum böyle diyenler çıktıkça bende ki heveste bitiyor gibi bir şey.

ctuncel 18-08-2007 00:21

2 Eklenti(ler)
Saman balyalarının yerleşimi konusunda çok fazla bir teferruat yok, saman balyasını kolaylıkla istediğiniz boyuta getirebiliyorsunuz. Bu biraz iğne iplikle dikişe benziyor.

Saman balyalarını biraz da ite kaka yerleştirdikten sonra kalan boşluklar samanlarla dolduruluyor. Resimde gördüğünüz gibi köşede kalan küçük balyalar iplerle ahşaba bağlanıyor.

Duvarın sıvası bildiğiniz kerpiç evin sıvası ile aynı, almanlar en dışa yaptıkları sıvanın içine un (evet bildiğiniz unu sulandırıp kaynatıp karıştırıyorlarmış) koyduklarını söylediler. Yaptıkları başka bir binada gördüğüm kadarıyla çimento gibi sağlam duruyordu.

Yangın meselesine gelince bu konu izin almak için gerekli olduğundan binlerce euro harcayarak test yapmışlar. 8mm kalınlığındaki sıvanın bulunduğu duvarın yüksek ısıya 90dk boyunca dayandığını tespit etmişler. Bunu anlatırken "tek bir sayfayı kolayca tutuşturabilirsiniz ama telefon defterini kolay yakamazsınız" diyorlar.

onuralp_1 18-08-2007 00:28

Maliyeti hakkında bir bilginiz var mı? Fazla tutmaz sanırım.

Todor 18-08-2007 04:21

Ateşe dayanıklılık konusu bana da enteresan geliyor. Ahşap bir evden daha mı dayanıklı?

mcege 19-08-2007 11:24

Merhaba!Ben yeni üye mcege.
Tanışalım bölümünde kendimi biraz tanıttım.

Benim ahşap evim İzmir Urla Barbaros Köyü yakınlarında.Bu ahşap evi hiçbir elektrikli alet olmadan sadece testere ve keser ile yaptım.

12 adet 10*10 ahşap kazıklar üzerinde toplam 24 m2 bir ev.

iki sene önce İzmir' de 5,9 5,6 5,7 ard arda aynı günde üç deprem olmuştu hatırlarsanız.Ben evi bu depremlerden 6 ay kadar önce yapmıştım. İzmir'de depremler olunca iki aile hemen arabalara atlayıp ahşap eve sığınmıştık. O geceyi mışıl mışıl uyuyarak geçirdikten sonra sabah aklımıza ilk gelen şey depremin merkez üssü olan Uzunkuyu Köyü benim evin 2 km. uzağında olduğuydu.

Bu ve civardaki 4 köyde kerpiç ve eski taş yapılarda küçüklü büyüklü hasarlar olmasına rağmen benim evde hiçbirşey olmadı.Yani kısacası en acemice yapılmış bir ahşap ev bile depreme karşı en büyük güvencedir derim.

Şahsen bizzat yaşayarak denedim çünkü. Daha ayrıntılı bilgi isterseniz lütfen mesaj atın. Çünkü ben hala bu illet teknoloji harikası bilgisayarları tam olarak kullanamıyorum.

Selahattin Yılmaz 19-08-2007 20:32

Bu saman evin depreme ve ateşe dayanacağından hiç şüphem yok benim aklıma gelen şey farelere karşı bu evlerde ne gibi tedbirler alındığıdır. Zira kullanılan malzeme saman ve un farelerin pek hoşuna giden malzeme.

onuralp_1 19-08-2007 22:35

Tüm arkadaşlara selam...
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 143991)
Bu saman evin depreme ve ateşe dayanacağından hiç şüphem yok benim aklıma gelen şey farelere karşı bu evlerde ne gibi tedbirler alındığıdır. Zira kullanılan malzeme saman ve un farelerin pek hoşuna giden malzeme.

Selahattin Bey siz çok yaşayın kaç gündür bende bunu düşünüyordum. Samanı bu hayvan çok seviyor, köy gibi bir yerde de saman ev yaptığınızda haliyle fare olacaktır. Çünkü hayvan beslenen yerde saman ve yem olduğundan fare olması muhtemeldir. Sanırım bunun için de evde sadık bir kedi beslemek gerekecek. Şahsen benim düşüncem böyle.;)

KUMRU 19-08-2007 23:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heDera (Mesaj 141498)
Todor bende bizim seraya artizyen mi diyorlar dalgıç mı bilemiyorum ama su var dı 15 metre de bulduk suyu biraz daha derin olsun dedik 30m yaptık malum sular çekiliyor düşüncesiyle ama motoru takınca suyu çekmiyor ne olcak şimdi fikrin veye bilgin var mı?

Biz de 1,6 mt. çaplı keson kuyumuzu 3.5 mt.den 14 mt.ye derinleştirdik. Kullandığımız 2,5kwlık hidrofor 8 mt.den su çekebildiği için sorun yaşadık. Sorunun motorun gücünden değil , derinden suyu alamamasından kaynaklandığını öğrendik.23 mt.den suyu alabilen çift sabit borulu sisteme ilave bir ejektör yardımıyla sorunu çözdük. Kullandığınız pompa derin kuyu sondaj mı yoksa hidrofor mu buna göre çözüm üretilmesi gerekir sanırım.

ctuncel 20-08-2007 08:41

Saman ev ve fare konusundan bildiklerimi paylaşayım.

Almanya'dakiler sıvadaki kilden hoşlanmadıkları için farelerin duvarın içine girmeye çalışmadıklarını saman evlerde fare ile ilgili bir sorun yaşamadıklarını söylediler.

Hatta birisi kullanılmadığı için açıkta kalan samanların içinde bir sürü fare ürediğini gördüğünü ama evlerde hiçbir zaman böyle bir şeyle karşılaşmadığını anlattı.

Bu konuyla ilgili dünyada farklı uygulamalar var. Bazıları samanın üzerini kümes teli ile kaplıyor. Bazıları da dış sıvaya eklenen kirecin fareleri uzak tuttuğunu iddia ediyor.

memet 20-08-2007 14:40

Kuşadası'daki eski evler aynı şekilde kafes yapılıp, saman yerine, çakıl kil karışımı ile doldurulmuş.
Bir sene kalmıştım, ev dıştan içe doğru iki yandan, en az yirmi derece yatmıştı. Ama ayaktaydı.
Dışını kireç kil, saman karışımı ile sıva yapmıştık.

mcege 21-08-2007 11:00

Güneş enerjisi ile çalışan "tüm kemirgen hayvanları uzak tutan bir ses dalgası yayan maliyeti düşük" bir cihaz var.Bu cihaz fare korkunuzu çözebilir sanırım.

heDera 21-08-2007 13:26

Teşekkürler sevgili kumru:) Birkaç arkadaşımızın tavsiyesini deneyip sonucu yazıcam suyu alıncaya kadar devam:)

heDera 21-08-2007 13:31

Birde seraya küçük bir havuz yapmaya karar verdim ama ben yılandan çıyandan çok korkarım onlarla küçükken yaşadığım geçmişten gelen bir korku yenemiyorum.:( Havuzlarda bir ara kurbağa pisliği ve yosunlanma olmaması için bir cihaz olduğunu duymuştum aranızda duyan **** bilen var mı :confused:

tekne3 17-09-2007 12:21

Ahşap Evler
 
Ağaç net de, nedense ahşap evlerle ilgili hiç bir makale bulamadım. Umarım burada ahşap (Ağaç) evlerle ilgili arkadaşların mesajlarını görürüm bende elimdeki ahşap ev resimlerini ve bilgilerini yayınlayacağım. sevgilerimle

mcege 17-09-2007 12:59

Kendi el emeğim ve sınırlı imkanlarımla yaptığım 24 m2 bir ahşap evim var. Resimlerini ve planını daha önce yazdığım mesajların içinde bulabilirsiniz.

Ancak profesyonel yaklaşımlardan faydalanmak isteriz elbette.

Lütfen siz beklemeyin ve elinizdeki resimleri yayınlayın.

Hoşçakalın.

tekne3 19-09-2007 13:28

Resimleri yayınlayacağım ama nasıl gireceğimi bulamadım. henüz biraz bilgisayar özürlüyüm de

Fotoğraf gönderebilmek için deneme bir adet fotoğraf göndermek istedim bağışlayın, bu işi çözmem lazım .

Evet bu işi hallet'tim artık ahşap evlerle ilgili bulduğum tüm resimleri sizlerle paylaşabilirim saygılarımla.

tekne3 20-09-2007 14:06

İşte böyle bir evde yaşamak istiyorum. Hatta böyle evlerden oluşan bir köyde yaşamak belkide daha doğru olacak,kimbilir belki forumdan bu işi organize edebilecek,konuyu kooperatif mantığına taşıyıp belki uygun banka kredileri ile organize edip 200-300 evlik bir site-köy kurula'bilinir.

tekne3 20-09-2007 14:55

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tekne3 (Mesaj 154566)
İşte böyle bir evde yaşamak istiyorum. Hatta böyle evlerden oluşan bir köyde yaşamak belkide daha doğru olacak,kimbilir belki forumdan bu işi organize edebilecek,konuyu kooperatif mantığına taşıyıp belki uygun banka kredileri ile organize edip 200-300 evlik bir site-köy kurula'bilinir.

İşte yaşamak istediğim ev-evler

tekne3 20-09-2007 14:57

Bacayı'da olmadık bir yerden çıkarmışlar ama olsun ben yapılırken düzelttiririm.

zenfree 20-09-2007 14:58

Evin önü sol tarafta galiba. Burası yan cephe mi? Kapı yok da...:)))

tekne3 21-09-2007 17:11

Sanırım yan cephe,teras solda olduğuna göre muhtemelen giriş kapısıda oradadır.

ekalafat 24-09-2007 11:00

ahşap ev
 
Forumda (Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri ) bölümünü ziyaret ederseniz orada ahşap evlerle ilgili biraz bilgi bulabilirsiniz, veya daha ayrıntılı bilgi için www.reyev.com' a giriniz.

KUMRU 30-09-2007 18:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tekne3 (Mesaj 154584)
Bacayı'da olmadık bir yerden çıkarmışlar ama olsun ben yapılırken düzelttiririm.

Baca ; şofben vs. bacası olsa gerek diye düşünüyorum.

mehtap gürbüz 30-09-2007 18:51

Sayın Ekalafat merhaba, çok kestirme soracağım, 431 numaradaki evin alıcıya maliyeti ne kadardır. Anahtar teslim lüks olmayan normal malzeme ile.
Teşekkürler hoşçakalın.

Mahmut Leventoğlu 30-09-2007 19:49

Arkadaşlar www.degirmenyeri.com adlı siteye de bakın değişik boylarda evler var. Burası bir turistik tesis kompleksi. Mudurnuda sahibi Ulvi arkadaşım. Bu tesisin yapım aşamasında ve projelendirme aşamasında çok emeğim var. Bir benzerini de yakında Yalakdere de yapacağız.50 cm. taş duvarlar üzerine oturtulmuş ahşap kompleksler. Dış kaplama ahşap içinde 5-7 cm şilte cam yünü var iç duvarlar alçıpan **** betopan olabilir.Camlar giyotin ısıcam.Tavan lambri kaplama (İçten) Çatı ile arasında 10 cm lik yine camyünü **** polistren malzeme mevcut. Onun üzeri tahta ve üzeri şingıl.

İmalat becerikli bir marangozla çok kolay. Bilginiz olsun diye bu linki verdim. :))


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025