agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) (https://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/)
-   -   Ev yapımları hakkında (https://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/2219.htm)

melike54 01-10-2007 11:55

Kütük Ev,dag Evleri Yapiminda Son Nokta
 
1 Eklenti(ler)
http://www.aydinkutukevleri.tr.cx/ BU ADRESTEN BİZE ULASABİLİRSİNİZ... --AYDIN KÜTÜK EVLERİ--

melike54 05-10-2007 21:38

merhabalar..bu sitede bir cok arkadasımız kütük evle ilgileniyor..bu beni cok sevindirdi..daha cazip daha güvenilir ev yaptırmak isterlerse bizzat ilgilenirim..adresimiz yukarıda var zaten..bize ordan ulasabilirler.tüm sorularını yanıtlıyacagımızdan emin olabilirler.şimdiden tesekkürler..

tekne3 06-10-2007 12:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehtap gürbüz (Mesaj 157700)
Sayın Ekalafat merhaba, çok kestirme soracağım, 431 numaradaki evin alıcıya maliyeti ne kadardır. Anahtar teslim lüks olmayan normal malzeme ile.
Teşekkürler hoşçakalın.

Bu soruya isterseniz ben cevap vereyim; sorunsuz bir imalat olmak kaydıyla(özellikle ahşapa yanmazlık özelliği kazandırmak şartıyla) tekli imalatlarda kapalı alan M2 si 1000 ytl civarında sayı çoğaldıkça rakamlar ciddi oranlarda inebiliyor selamlar.

luya 07-10-2007 02:15

Merhaba herkese,
Benim de kafamda cekip gitme istegi var ama taslari tam oturtamiyorum bir turlu. Bundan daha buyuk bir onceligim; gezip gormek istedigim yurtici-yurtdisi cok yer var. Bu yuzden kucuk bir yere yerlesip orada carki dondurecek bir is tutturmak benim icin cok riskli. Ankara'da maasli calisiyorum su anda emekliligime daha 25 sene var sanirim.
Bugun aklima daha farkli bir proje geldi. Gecen 'zaman' bir seyler icin de calissin istiyorum. Yani ben Ankara'daki isime devam ederken bir yandan da, genis bir arazide belki bir cesit yatirim yapip, eger tutarsa 5-6 sene sonra kendimi tamamen bu ise vermek. Bugun internetteki emlak sitelerini dolastim durdum. Ankara'ya en cok 1.5 saat mesafede bir arsa (cunku haftada bir ancak gidip ilgilenebilirim) kiralayip/satin alip burda bir seyler baslatmak. Atiyorum, kavak yetistirmek? Cok zahmet istemeyen, az riskli bir is.
Ankara civarinda bu tarz bir projeye uygun en cok 5000 m2 onerisi olan var mi? Benim baktigim yerler cok pahali geldi...

ekalafat 11-10-2007 14:32

Sn. Mehtap Gürbüz, sorduğunuz ürün tek kalem maldan ibaret olmadığından tam etüd yapılmadan net fiyat verilmez. Biz ahşap karkas evler yapıyoruz. Onun da kaba bina maliyeti 450 YTL/m². Anahtar teslimde farklı fiyatlar oluşacağı için 650-750YTL/m² aralığı gibi düşünebilirsiniz.

Saygılarımla

melike54 12-10-2007 11:57

Aydin Kütük Evleri
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eyüp1 (Mesaj 93067)
Ben ahşap kulübemde sona geldim.Önümüzdeki hafta taşınabilecek duruma geldi.Darısı diğer ahşap severlerin başına.
Bursaya 15 km uzaklıkta 90 dönüm arazi üzerinde 150m2 lik bahçeler.Elektrik,su ve kanalizasyon kapıda.Kulubeyi siz yapıyorsunuz ve 0n yıl kiralıyorsunuz.Kulübe 20m2.Bütün kulübeler standart.130m2 bahçe.Bahçeyi istediğiniz gibi kullanıyorsunuz.
Kulübe maliyeti 13.000-15.000 YTL.Benim kulübem taban ve tavan taş yünü
yan duvarlar köpük(foamboard) strafor değil.İkisi arasında ciddi fiat farkı var.Duvarlar niye taş yünü değil? Taş yünü veya cam yünü zamanla duvarlarda aşağıya doğru oturuyor.Her iki maddenin de alev alma derecesi ahşabın üzerinde.Yani yangın çıkarsa hepsi yanar.Onun için elektrik tesisatına dikkat edilmeli.
Hepsinden önemlisi iyi ve uysal bir usta bulmanız gerekiyor.Yoksa çok üzülürsünüz.Burada 8 aydır bitmeyen kulübeler var.
Digital makineyi bir türlü alamadım.Aldığımda resimlerini de ekleyeceğim.

Merhaba Eyüp Bey. Bahsetmiş olduğuz konu ilgimi çekti, cok güzel düşünülmüş fakat bir ev imalatcısı olarak görmüş olduğum evler fiatlarına göre güzel değil(kusuruma bakma). Size 25M2 lik bir plan dan bahsedeyim; içinde bir yatak odası 6 M2, banyo wc birleşik olarak 3,5 M2, salon 9M2, ön veranda 6M2 olmak üzere toplam 25M2 kalas ev. Üstçatı ise kiremitten olmak üzere 10.000 YTL ye size yapabilirdim. Yalnız bu dediğim fiyata ıslak zeminler ile banyo ve mutfak dahil değildir. Teslim süremiz ise 15 günü geçmez. İnşaat alanına geldiğimiz taktirde 3 gün içersinde teslimatı yapabiliriz. Şayet henüz evini yaptırmayan dostlarınız varsa bizi görüştürürseniz memnun olurum. İsterseniz planını size gösterebilirim. Hoşçakalın. Ali AYDIN.

melike54 12-10-2007 12:25

Syn. Ekalafat' a ;

Reyev Ahşap Ev sitesinde okumuş olduğum ağaç ile ilgili makaleniz bir harikaydı. Bunu bu sitede bulunan tüm arkadaşların okumasını tavsiye ediyorum. Bu bilgileri bizlerle paylaşmanız bizler için bir şanstır. Bu vesile ile Bayramınızı kutlar saygılar sunarım. Ali AYDIN.

hosseda 15-10-2007 11:23

Sayın Melike54,
Yukarıdaki 439 sıra numaralı mesajda yer alan ahşap ( kütük ) ev benzeri, ancak 30 m2 civarinda bir ev için yaklaşik bir fiat verebilirmisiniz.Ayrıca bu tür bir ev için ruhsat gerekip gerekmeyeceği hususunda bilgi sahibi iseniz beni aydınlatırmısınız.
(Arsa İzmire yakin bir köyün içinde olup,Büyükşehir belediyesi hudutlarında kalmaktadır.)
Saygılarımla.

melike54 16-10-2007 19:47

Aydin Kütük Evleri
 
2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 161774)
Sayın Melike54,
Yukarıdaki 439 sıra numaralı mesajda yer alan ahşap ( kütük ) ev benzeri, ancak 30 m2 civarinda bir ev için yaklaşik bir fiat verebilirmisiniz.Ayrıca bu tür bir ev için ruhsat gerekip gerekmeyeceği hususunda bilgi sahibi iseniz beni aydınlatırmısınız.
(Arsa İzmire yakin bir köyün içinde olup,Büyükşehir belediyesi hudutlarında kalmaktadır.)
Saygılarımla.

Syn. HOSSEDA;

439 sıra numaralı mesajda yer alan ahşap kütük ev, 240 m2 olup, sizin istediği m2 de değil. İstediğiniz m2 deki ev için size bir plan ve dış görüntü yolluyorum. Görecek olduğunuz evin 30 m2 evin fiyatı; 13,500 YTL olup su basmanı ve ıslak zeminler ile banyo-mutfak dolapları size aittir. İlginize teşekkür ederim. Saygılarımla Ali Aydın.

Todor 17-10-2007 07:53

Bu 13.500 YTL'ye, musluklar, klozet, duş teknesi, lavabo, dahil değil anladığım kadarı ile.
Elektrik, su tesisatı, aydınlatma armatürleri, musluklar fiyata dahil mi?
Pencereler çift cam mı?
Çatıda kullanılan malzeme shingle mı kiremit mi?
Yer döşemesinde kullanılan malzeme nedir?
Sitenizde göremedim, kullanılacak ağacın cinsi nedir. Bu ağaçlar fırınlanmış ve empenyeli mi? Herhangi bir vernik veya farklı bir kimyasal kullanılıyor mu?

Bu konularda da bilgi verebilirseniz arkadaşlar için daha aydınlatıcı olur. :)

Hakan KINACI 17-10-2007 09:03

Ben siteyi ziyaret ettim. :) Ancak, bir de mail attım bu güne kadar da cevap alamadım. :(

hosseda 17-10-2007 11:19

Sayın melike54,
Vakit ayırmışsınız,pek de güzel bir çalışma yapmışsınız, sağolun. Sorulara devam etmeme izin verin lütfen; Önce, konuya katkıda bulunan sayın Todor'un değinmiş olduğu ayrıntılara açıklama getirmeniz mümkünmü onu öğrenmek isterim.

Bunun yanında mühim mesele, mevcut mevzuata uygun ev inşa edebilmek tabii. Ev ahşap dahi olsa, su basmanı olduğu takdirde, arsanın hudutlarında bulunduğu belediyeden ruhsat almak gerekir denmekte. Ama bu resmen ilgili yere müracaat ile edindiğim bir bilgi değil,henüz ona vaktim olmadı. Ancak siz bu iş ile iştigal ettiğinize göre yasal mevzuata da yabancı değilsinizdir diye size sormaktayım. Eğer ruhsat şart ise, yere ahşap ayaklar ile basacak ahşap ev yapmak sureti ile bu sıkıntının aşılabileceği de bir başka duyumum. Bu doğrumu sizce?

Ayrıca bir başka konu da bana yolladığınız çalışmanızda ki şirin evin verandasını yaklaşık 9 m2 hesapladım.Bu bir oda demek nerede ise. Verandadan vazgeçer isek ve aynı büyüklükte tamamı kapalı alan olan bir eve de yukarıda yazılı fiatınız geçerli olur mu ve bu fiat nakliye ve montaj benzeri masrafları da içermekte midir?

Teslim için süreniz nedir ve ödeme şeklini de (fiatı değiştirmeden olabilecek en uzun vadeye göre) yazabilirmisiniz. Bir diğer husus da evin bilhassa böceklenme vb. gibi sorunlara karşı garantisi varmıdır. Sayın melike54 şu anda aklıma gelen hususlar bu kadar.Tekrar teşekkür ediyorum alakanıza.

Saygılarımla.
Hosseda

ekalafat 18-10-2007 18:07

Ahşap ev fiyatları
 
Arkadaşlar böyle kabaca fiyat pek çok kalemin sözkonusu olduğu inşaat işlerinde verilmez. Eğer düşüncenizde ciddi iseniz bunun üzerinden bir plan ve yerleşim yapılması, kullanılanılacak olan malzeme ile bir etüd yapılması lazım. Ancak ondan sonra bir fiyat vermek mümkün olabilir.

Ahşap karkas sistemi bütün dünyanın kullandığı ve birincil olması sebebiyle şehir içinde de çok katlı olarak uygulanabilen bir konut sistemidir.

Ortalam fiyat konusu ise ancak kaba için verilebilir çünkü onda kullanılan malzeme adedi azdır. Dış duvarlar,iç bölme duvarları ve çatının kaplanmış haliyle fiyatı 450 YTL/m² dir. Bu fiyata ıslak hacimler dahil değildir. Betonarme binadaki kaba sıva yapılmış hal gibi kabul edebilirsiniz.
Anahtar teslimde(herşey dahil sistemde) 750 YTL/ m² kabaca düşünebilirsiniz.

Remedios 19-10-2007 08:23

1 Eklenti(ler)
Konuyla ilgili araştırma yaparken bir firmanın web sitesinde kaba sıvası bitmiş inşaatın üzerine yapılacak işlemlerin maliyet tablosu veriliyordu. Tablodaki fiyatlar Şubat 2007 fiyatları.(Dosyayı eklemeye çalıştım umarım olmuştur. Tablo biraz küçük. Bilgisayarınıza kaydedip büyülterek daha rahat bakabilirsiniz)

Bu fiyatların üzerine anahtar teslim proje dahi olsa bir de harfiyat masrafları, su basman zemin, elektrik panosu, su sayacı ve başvurularının maliyetleri ve çoğu firma için inşaat malzemelerinin nakliyesi, sigortası ve evi kuracak elemanların inşaat süresince konaklama ve yiyecek masrafları da eklenmelidir. Benim tahminimce bu tarz hazır evlerin maliyetine(seçilecek malzemelerin kalitesine göre) 7.500-12.500 YTL arası bir masraf eklenmesi gerekiyor.

hosseda 20-10-2007 10:34

Sayın melekkoc,
Verdiğiniz tahmini ilave rakamın, 30 m2 civarında bir evin kaba olarak inşaasında telaffuz edilen 13.500,00 ytl. ye ilavesi ile 21.000,00 ytl. gibi bir miktara ulaşılmakta nihai maliyet hususunda ( ki bu rakamlar sayın ekalafatın hem kaba için hemde anahtar teslimi için verdiği rakamlarla da uyum gösterdi).

Anlaşılan şu ki; ruhsat masrafı olmadan 30 m2 civarı bir ağaç ev anahtar teslimi bir firmaya yaptırılmak istenirse 22.500,00 ytl. yi gözden kesin çıkarmak lazım.
Ben ağaç ev konusunda gereksinim duyduğum bilgilerin çoğuna ulaşmış oldum sayenizde.

Şimdi, 2 göz oda,bir banyodan ibaret olarak tasavvur ettiğim ve çok büyük olmayacak tek katlı bu evi, tamamı ile taştan yığma olarak yapar isem ne kadar harcama gerekecek onun araştırmasına geçeceğim. Bu ev tamamen köy evi olarak inşa edilsin istiyorum. Yani oturma odası denebilecek odada ocak olacak, yer döşemeleri becerebilirsem mozaik olacak, bunun gibi şeyler hayal etmekteyim. Belki bu konuda da sitede bana bilgi verebilecek arkadaşlar olacaktır.
Saygılarımla.
Hoşçakalın.

a1can 20-10-2007 10:43

Tüm arkadaşlara merhabalar.Kendimi daha önce tanıtmıştım ancak iş yoğunluğum nedeniyle bu bölümde merhaba diyememiştim.Forumunuzu büyük bir keyifle takip ediyorum.Büyükşehir kargaşasından 42 yaşımda kaçabilme şansına sahip oldum ve antalya da dört yıldır yaşıyorum.Tabii şehir merkezinde değil.Burada dört yıl yasayınca insanın hayal ettiği şeylerin yanında bazı gereksinimlerini de yanında taşıması gerektiğini farkettik.Daha doğrusu yaşayacağımız yeri kararlaştırırken çok önemli olduğunu düşünmediğimiz paragraf başlıklarını yaşayarak öğrendik:)
Öncelikle her yıl bir yaş daha yaşlandığımızı ve yaşadığımız evin aşındırıcı doğa sebebiyle yıpranmasına ,her yıl tekrar bakımına gücümüzün daha kaç yıl yeteceğini düşünmeye başladık.Evimiz betonarme ama pergole , dış cephe vs. her yıl veya birkaç yılda bir ( en fazla 3 yıl ) dayanabiliyor.Bu yüzden bakım istemeyen malzemeler düşünmek gerekiyor .Eh birazda buraya kafa dinleyip bahçeyle filan uğraşmaya geldik sonuçta.. Hatta benim buraya geliş sebebim " berduş balıkçı" olmaktı :) ama öyle olmadı işte ..Neyse lafı uzatmayayım, yaşım şimdi 48 ama seneye 49 :) Sakin ortam iç huzurumuzu ve hatta yaşama sevincimi yenilemiş olmalı ki bu yaşta tüm korkularımı bir kenara bırakıp yeniden baba bile oldum.Ve hatta bu cevrede mesleğimi yürütebileceğim bir firma bile kurdum .Sonucta yaşam devam ediyor ve sanki okulu yeni bitirmiş gibi hissediyorum kendimi.Yazacak o denli çok şeyim var ki konudan konuya atlıyorum belki bu yüzden özür dilerim. Oralardan kaçıp gitmek isteyen dostlara iki önerim olacak ..öncelikle sağlık kuruluşuna en fazla 45 dk uzakta bir yere kaçın .Ne zaman ne ile karşılaşacağımız hiç belli değil..Bir de belli bir zaman sonra insan ( eğer üretmeden duramıyorsa ) sıkılıyor.Tabii tarım veya bahçecilik yapmıyorsa.Mutlaka yapacak birşeyler de düşünün.Yoksa bahçede yapacağınız dekorasyon amaçlı herşey birgün bitiyor.

melike54 20-10-2007 21:23

Syn. HOSSEDA ve TODOR


13500 YTL ye elektrik-su tesisatı dahil.

Pencereler isteğe göre çift camlı yapılabilir. Fakat çift cam farkı alınır.

Çatıda ise; en iyi ve en uzun ömürlü olan kiremittir ve çatı doğal olraka kiremit kaplanacaktır.

Yer döşemesinde ise çam menşeli rabıta kullanılmaktadır.

Dış cephede ise; duvar kısımlarında beyaz çam malzeme kullanılmaktadır. Yumuşak olarak tabir ettiğimiz çam, ladin gibi ağaçlar fırınlanmaz(istim). Önerdiğimiz evde ise; emprenye kaba inşaat bittiğinde, dışarıdan tatbik edilen ve çürümeye karşı etkili ayrıca yanmaya karşı güçlendirici olan emprenye kullanmaktayız. Vernik ise; 3ü bir arada diye tabir ettiğimiz su bazlı, en az 5 yıl garantili(fabrika garantisi) boya çeşitleri kullanmaktayız.

Yazınızı başında bahsettiğiniz musluklar, klozet vs. ise; fiyat aralıkları çok fazla olan kalemlerdir. Mesela; bir banyo bataryası; 40 YTL veya 4000 YTL olabilmektedir. Bunun için bunlar fiyatlara dahil değildir.

Ruhsat işlerine gelince; ruhsat alımı, belediye uygulamalarına göre değişmektedir. Şöyleki bazı yerlerde ruhsat için betonarma gibi ruhsat istenmekte olup bazı(çoğu) belediyelerde ise; 5 veya 10 yıllık gibi daha düşük bedeli olan geçici iskan ile ruhsat alınabilmektedir.

Su basmanına gelince; bizim bahsettiğimiz su basmanı beton binalarda olduğu gibi demir, çimento vs. kullanılarak yapılmamaktadır. Tavsiyemiz; taş temek yaptırmaktır. Hem ucuz ve sağlam hemde arazi yapısına ve estetiğine daha uygundur.

AYDIN KÜTÜK VE KALAS EVLERİ

a1can 27-10-2007 10:06

ekalafat ;

siz web sitenizde görülen konutların temellerinde , ıslak hacimlerinde, iç duvarlarında ne malzeme kullandınız ?

malina 27-10-2007 10:22

Konuyu bölüyor...

Radon hakkında konuşmak istiyorsanız buradan devam edin...

hosseda 31-10-2007 12:22

Merhabalar,

Taş ev konusunda bilirkişiliğine de güvendiğim bir inşaatçı arkadaşıma maliyet sordum.Aynen şunu dedim : " 30 m2 kapalı alanda, 2 oda ve bir de banyo-wc. olmak üzere tamamı ile doğal taştan inşa edilecek ve çatısı da kiremit ile örtülecek bir evin maliyeti nedir sence " . Düşündü biraz ve çok enteresan bir rakam söyledi. Proje ve ruhsat masraflarını katmaz isek, anahtar teslim (herşeyi ikmal edilmiş vaziyette) 21 milyar dedi eski parayla. Neden 20 demedin de 21 dedin deyince de, doğru rakam 21 milyar da ondan diye cevap verdi. (Söylenen rakamın enterasanlığı,önceki yazılarda yer alan ahşap ev ile ilgili anahtar teslim fiata tam denk gelmesi idi bence).

Son gelişme bu oldu köy evi cephesinde. İbre, taş eve doğru kaymakta.
Hayırlısı Allahtan.

Hoşçakalınız.

deniz62 31-10-2007 14:05

Saman Balyasin'dan ev yapmak
 
Merhabalar,

Simdi "buralardan cekip gitmek" kast edildigi zaman, daha çok buyuk kentten kacip daha cok kirsal alana yerlesip, kucuk ve sirin bir evde doga'nin icinde huzurlu, dengeli bir yasam tercihi olarak algiliyorum. Yani tekrar doga ile bulusma ihtiyaci...

Buda elbette, doga'yi hem bozmiyacak, dogaya saygisi olacak, hem ekolojik olacak, hem ekonomik olacak, hem sosyal olacak yeni bir ev ile, yeni bir yasam tarzi ile baslar.

Her yörenin kendine ayit bir dogal yapisi var, ahsap ev daha cok orman bölgeli, ve daglik yerlere gider diye dusunuyorum. Oranin yapisini fazla bozmaz tam aksine guzelikte katar.

Eger "buralardan cekip gitmek", ic anadolu, dogu, dogu-anadolu'yu kast ediyorsaniz, o zaman kesinlikle saman balyasindan duvarli, toprak saman tozu kum ile sivalanmis bir evi tercih ediniz cunku oralari daha daha guzellestirir.

Temel Felsefe, ev mimari ve yasadigimiz cevre bir birine uyumlu olmasi sart.
Artik bizim koylere girmis olan, o igrenc ve cirkin tuglali evlere izin vermiyelim.

Kiminiz ahsap, kimimiz saman, ben samani tercih ettim. Ve Ctuncel arkadasin belirttigi gibi avantajlari cok cok fazla.

Eko-konsept, sadece ekolojik malzeme kullanarak degil ama ayni anda enerji tüketimi en aza indirecek bir konseptir, yani daha az agac,daha az odun (isinma icin) tüketimidir; ve ayni anda hem sagliga yararli, hem dunyamiza.

Bu acidan, saman balyasindan ev ahsap evden daha enteresan,ekonomik ve dogaya saygili oldugunu dusunuyorum

Saman balyasin'daki evler ikiye ayrilir, birincisi Yigma evler, yani butun yük saman'in uzerine verilir, bu evlerde direk veya ahsap iskelet kullanilmaz. Ikinci ise, Ctuncel arkadasin yapmak istedigi ev, yani ahsapli bir iskeletin aralarini saman ile doldurmak.

Birinci teknigi sectim, cok buyuk bir ev'e ihtiyacim yok,Tek kat 100m²-120 m² yeter. 50 cm genisliginden bir saman balyasi ile örülmüs bir duvar, 12 tonluk bir catigi rahatlikla tasiya bilir. Burda sütün, iskelet olmadigi icin ev daha ucuza mal oluyor, ve hepsini kendi basiniza yapabilirsiniz.

Catiya gelince, yasadiginiz iklime göre degisir, cok kar yagiyorsa yeterince egimli bir cati gerekir, ve kar'a uygun bir malzeme almak lazim. Cat'i 50cm-100cm kadar duvardan uzatmak lazim, yagmur'a korumak icin.

Saman'i nem'den korumak icin onun iyice sivalamak lazim,en eski teknikler en iyileridir. Toprak,kum,saman,kirec karisimi bir harc ile, duvarlari sivalamak gerekir. Farelere karsi ise, duvarinin alt bölümüne dar bir orgü telli ile cevirmek gerekir.

Projemin, ilk temeli 2008'in 5. veya 6. ayda olacak. Ilk önce, tas ve Cimento kum karisimi bir temel aticam, en az 60 cm derinliginden ve 30 cm yukseklikte. Evin hafif yuksek olmasi, samani yerli nemden korur.

Daha cok geleneksel malzemeden bir cati dusunuyorum. Yani Kavak sütünlü bir cati, üzerine kaplamali bir sac (daha arastiriyorum).

Fransa'da yasadigim icin,cok güzel ev örnekleri görme sansina sahip oldum.

Ana tema'yi bitirince(yani duvar, cati ,pencere,siva,kapi) gerisini zaman ile yavas yavas tamamlamayi dusunuyorum...

Evin maliyeti cok dusuk...:D

hosacak'in

Hakan KINACI 31-10-2007 14:31

Sn.Deniz62;
İç anadoluda eskilerden beri kerpiç dediğimiz çamur ve saman karışımı evler yapılır çok çok ekonomik ve yığma evlerdir. Duvar kalınlığı 50 cm civarında olur ve kışın çok sıcak yazın ise genellikle serin olur.
Fare olayına gelince; tel örgü demişsiniz bildiğim kadarı ile bazı fareler kalem genişliğinde yerlerden ve özellikle kafalarının geçtiği her yerden rahatlıkla geçebiliyorlar. Bunun için çelik sineklik teli gibi olan telörgülerden kullanmanızı tavsiye edebilirim.
İnşallah düşüncenizdeki projeleriniz gerçek olur.

deniz62 31-10-2007 15:01

Sn Hakan,

Bu duvarlariniz, yalnizca kerpic'ten mi yapilir ? yani icinde tas veya baska sütün rolünü alacak malzeme yok mudur ? Koylerde taslar arasina konuldugunu görmüstüm. harc rolünü oynadigini biliyordum'da, bu seklini senden ogreniyorum.

Duvari bu sekilde örmek ne kadar sürer ?

Sert yagmurlar kerpiç'e zarari yokmudur ?

Tel konusuna gelincede, evin yuksekte olmasi (30 cm) kucuk farenin girmesine engeldir.
Buyuk boylu fare, (avrupadaki tercube'den), sivalanmis duvara pek ugrasmiyor (kirecli), ugrasa bile telli gecemiyor ve vaz geciyor. Her ihtimale karsi, evinizin yaninda mutlaka kedi olmasida sarttir.

Tavsiyeleriniz icin tesekurler

Hakan KINACI 31-10-2007 15:18

Sn.Deniz62,
Evet yanlızca kerpiçten, bizim tabirimizle toprak evler.
Bunlar bu tür karışımlarla içerisinde kireçte katılması ile istediğiniz ölçülerde kalıplar çıkarılır ve çamur halde bu kalıplara doldurulur üst yüzeyide düzeltildikten sonra güneşte kurumaya bırakılır.
Bu kerpiç kalıpları yapılcak ev kadar sürekli hazırlanır ve duvar örme sırasında da aynı çamur harç olarak kullanılır.
Daha sonra evin iç ve dış çephesi ayrıca sıvanır. Ancak bu tür evlerde çatı yerine, dam tabir ettiğimiz düz bir çatıdır.
Bu damlarda altta kalaslar ve hasır serildikten toprak dökülür toprağın üzerine naylon serilir, bunun üzerine yine toprak dökülür.
Bu dökülen toprakda genellikle saman karışımı olur ve bir silindir yardımı ile bastırılır.
Tabii bunlar, benim gençlik ve çocukluğumun geçtiği dönemlerde yapılıyordu.

deniz62 31-10-2007 16:27

Cok mersi,bu degerli bilgileri aktardigin icin.

Evet damlar, daha cok düz cati oluyor. Avantajlari, yazin üzerinde güzel yatiliyor. Ancak, kisin, kar yaginca (bizim bölgelerde cok kar yagar), dama cikip kar atiliyor, sonra bas ettigin silindir ile bastiriliyor. ondan sonra her yil yeniden toprak eklemek gerekiyor. Ve Topragin kalaslar ile temas ettigi yerlerde, yazlari böcekler yuva kuruyor. Ruzgarli havada, ev ustundeki toprak tozu uzerimize serpiliyor vs...

Bunun icinde, yeni yapilan evlerde cati kullaniyor. o catilar cogu zaman estetik degil. Ama iyi kaplamali bir sac ve guzel bir renk ile, toprak renkli duvar ile uyum sagliya biliyor... (ancak dedigim gibi daha dusunuyorum, belki bir tür agac kullanirim, ancak kar'in üzerinde tutmamasi icin ek bir malzeme kullanmak gerekiyor cunku bazen cati agirligi 500kg/m² cika bilir, arti catinin iskeleti agirligi, saman balyasindan yigilmis bir duvar onu ne kadar kaldirir ???)

Yagmur olunca, bu kurutulmus kerpic (belli bir kirec orani ile) yagmura dayanikli olmuyormu ? Ben daha cok, saman'i korumak icin bu tarz bir malzeme kullanicagim, dis cehpesine siva yapmayi dusunmuyorum.

tesekurler

ctuncel 31-10-2007 16:40

Sayın deniz62 çatıyı duvarlara taşıtmak istiyorsanız duvarın üstüne izolasyonu sağlayıcı bir platform yapmak ve gergi bantları ile iyice sıkıştırmak gerekiyor. Taşıması gereken yükün iki katı sıkıştırılması gerekiyor demişlerdi. Bu yapılmazsa duvar belli bir süre sonra içe ya da dışa bombeleniyor. Bu işi emniyet kemerinden daha dar (ama benzer malzemeden) ortasındaki mekanizma sayesinde daraltılabilen kuşaklarla yapıyorlar. Dış sıva konusunda kirecin iyi izolasyon sağladığını biliyoruz ama bu ideal bir durum yaratmıyor. Şöyle ki; yağmur yağdığında suyu almayabilir ama su buharı sadece dışarıdan gelmiyor evin içinden de geliyor kireçle tamamen izole ederseniz dışarıya çıkamayan su tarafından nemlendiriliyor. Saman balyasının sağlıklı kalabilmesi için sıvanın ıslanması kabul edilebilir belli süre içinde kuruması gerekir diyorlar. Ayrıca ciddi nemli iklimler için (bizim iklimimiz bu sınıfa girmiyor herhalde) kireç kullanmak gerek gibi bir anlayış var.

deniz62 31-10-2007 20:17

Sayin Ctuncel ,

Saman balyalarina basinc vermek icin farkli teknikler mevcut oldugunu biliyordum. Senin anlattigin teknik cok enteresan geldi bana.
Bu konu hakkinda sorum olacakti, o "kemeri" bir tek saman balyasina mi bagliyorsun, yoksa üst üste dizilmis saman balyalarini bir kerede mi bagliyorsun ? Bu malzemenin adini biliyormusun ?

Ben, bu duvarin yük tasima meselesin daha cok saman balyasinin kalinligina bagliyordum. Mesela isvricede 2-3 katli evler yapiyorlar, yigma teknigi ile, yani iskelet yok, ancak saman balyalarin kalinligi 1 metre oluyor.

Aslinda basinc verme, yani sıkıştırma mekanizmasi, saman'in yogunlugunu degistiriyor. Makineden ciktiginda yogunluk 80 ve 180 kg/m3 arasi degise biliniyormus.

Dusundugum sekil : saman balyalarini dizdikten sonra, tavani kalaslar ile olusturduktan sonra üst kesimede saman ile bir izolasyon dusunuyorum. Bunun ustune üçken sekilli bir cati (ahsap iskeletli). Bu catinin agirligi yeterince basinc verecegini taminliyorum. (bu sadece bir tahmin :p )

Kirec meselesine gelince, belki aklisin ama biraz daha netlik icin soruyorum, bu kirec suya iyi izolasyon yapmasina karsin duvar nefes almasinimi önluyor?
Yani ne tür zararlari olabilir tam anlamis degilim .

(iklime gelince, bizim oralar yagmur yagdimi yagiyor, kuraklik oldumu kuraklik oluyor, yani iklim iklime uyuyor avrupa gibi degil).

Simdiden tesekur ediyorum, bu ara sizin projeniz ne durumda ?

Bu ara bana Deniz diye bilirsiniz

Baldaş 01-11-2007 08:30

bir tarafdan mavi deniz.... diğer taraftan kaçkar dağlarına dayanmış beyaz kar... öte taraftan yeşil ağaçlar... işte böyle bir yerde bir ev....

ctuncel 01-11-2007 08:32

Bahsettiğim kemer temel ile saman balyasının üstüne konulan platform arasında ayrıca yük taşıyıcı duvarda balyalar arasında çubuklar bulunuyor. Sadece çatının yükü ile sağlam durmasını beklemeyin bence çünkü bu durumda en ufak bir sallantıda yıkım kaçınılmaz olur. Özellikle yanal atımlı depremler bu tip duvarlarda sorun oluyor onun için iyi sıkıştırmak gerekli. Kemer dediğim şey de sanırım yüklerin sallanmasını önlemek amacıyla gemi ya da kamyonlarda kullanılıyor. Bizim proje de sürüncemede henüz... Duvar yapıları ile ilgili bazı resimler vardı bulursam buraya yüklerim.Saman balyaları su görmediği sürece dayanıklı, su ile temas sonrası çürüme ve küflenme başlıyor. Saman balyasında nem sürekli olmamak durumunda yağmur yağdığında ıslanabilir ancak üstüne yaptığınız sıva sayesinde nefes alarak hızlı bir sekilde suyunu vermeli. Kil kum ve samandan oluşan sıva nefes alması için en uygunu, ama yağmurun çok yağdığı yerlerde bu yeterli olmuyor. Bu sıvaya kireç koyarak izolasyonu artırmak mümkün bu da giren suyun dışarıya çıkışını daha da zorlaştırıyor. Bunu düşünürken suyun sadece dışardan değil içeriden de gelebileceğini düşünün. Almanyada dış sıva için ilginç bir çözüm bulmuşlar dış sıvaya un (bildiğiniz un) sosu kaynatarak katıyorlar. Onlar bunun en ideal çözüm olduğunu savunuyorlar. Böyle sıvaları incelediğimde betondan farksız görünüyordu ve almanya yağmuru bol bir ülke. Tabii yağmurdan korunma deyince bu elbette ki sadece sıva ile değil çatının saçaklarını geniş tutarak da yapılabilir ve bunu da tavsiye ediyorlar. Aslında yağmurda savunmasız bırakırsanız kerpiç bile eriyor. Umarım sorulara cevap olabilmiştir ben uzmanmış gibi konuşmama rağmen sadece bu konuya meraklıyım onu da ifade edeyim : )

Todor 01-11-2007 08:57

Bahsettiğiniz alet bu herhalde.
http://www.perpa.com.tr/imgcompany/11849/rb003-01.jpg

ctuncel 01-11-2007 10:46

1 Eklenti(ler)
Evet bahsettiğim alet tam budur, sağol Todor. Ancak aynısını çelik tel ile de yapabiliyorlar çelik telin de ayrı aparatları var germek için, üst tarafta ahşap platformu ezmemek için plastikle kaplıyorlar.

Eklenti 23542

Söylediklerimi daha anlaşılır kılmak için bir de fotoğraf ekleyeyim, herkese kolay gelsin

deniz62 01-11-2007 10:55

Zaten en iyi uzmanlar genelikle amatör ve meraklilar olurmus :)

Duvar ördükten sonra, saman balyalarina dikey bir sekilde bambu cubuklari yerlestiriyor. Cam ve kapi cercevelerinide bambu cubuklari ile saman balyalarina tutturuyorlar.Bu nitekim duvarin saga sola gitmesini engelliyor.

Ikinci nokta ise, hemen duvarin dis kaplamasi yaapilmaz bu tür tekniklerde, bir kac gun beklenirki cati yükü iyice otursun. Ama extra olarakta bas ettigin kemer sistemini uygulamak lazim.

Bu ara duvar ve cati iskeletini kime yaptirdin ? kendin mi yaptin ? ortalama sana bu iskelet metrekare basina kaca mal oldu ?

Ayrica kullandigin saman balyalarindan memnun musun ? turkiyedeki fiyatlari nedir ?

a1can 01-11-2007 16:17

Arkadaşlar bu link sanırım fikir verecektir..

http://www.solarhaven.org/SolarHavenMainPage.htm

ctuncel 01-11-2007 21:12

Bizim proje henüz başlayamadığı için bir aşamaya da gelemedi.
Elimizde sadece arsa var, su, elektrik yok saman balyası bulmak çok sorun olmayabilir ama gerginliğinin balyayı yapan makineden belirlendiğini ve balya başına para aldıkları için mümkün olduğu kadar gevşek yaptıklarını öğrendik.

Biz ahşap iskeletin arasına saman duvarlar yapmayı daha uygun buluyoruz. Şimdilik herşeyimiz plan aşamasında, bir taraftan yoğun iş hayatı başka şeylerle ilgilenmemizi imkansız kılıyor.

Saman evler konusunda pratik bilgi(m) kısıtlı ama metin olarak bilgi var elimde ilgilenen olursa paylaşabilirim.

deniz62 03-11-2007 09:00

Projenizin basarili olmasini dilerim. Memlekette hemen hemen saman kullanan evler yoktur, bir kac arastirma yapisi aric. Bir iki gun arastirdim ortami :

Bu saman fiyatlarini sordum, fiyatlari degisiyormus,internette bula bilirsiniz. Avrupa,mesela almanya'da bugdayi aldiktan sonra, onun kökünü yani saman'i yakiyorlarmis, cunku hayvancilik yapan insanlar bunu gida olarak kullanmiyorlar.(nedeni ni bilmiyorum, belkide hayvanin daha cok uretim yapabilmesi icin farkli gidalar tercih ediyorlar)

O yuzden saman daha ucuz oralarda, ve daha az yer kaplamasi icin daha siki yapiyorlar.
Turkiye maalesef oyle degil. O kalitede o fiyatta o malzeme bulmak daha zor.Parasal olarak bakarsak fiyati pek o kadar onemli degil cunku sonucta kaba insaat, bir evin kucuk maliyeti sayilir, asil maliyet ince islerdedir.

Su anda bir kac kitap okuyorum, daha cok ekolojik yapilanma uzerine. Cok enteresan fikirler edindim. Yeniden butun projemi gozden gecirmem gerekiyor. Ekoloji, kimileri boyle tanimliyor en az enerji tuketerek evini yapmaktir, yani istanbul'dan mazleme getirmektense ve bosuna yakit enerjisi harcamaktansan yerel olarak neleri kullana biliriz fikrini arastirmak. Ilk yazimda yazdigimdigi gibi, bir evin doga'ya uymasi onun ekolojik oldugunu kesinlikle belirtir.Estetik yonunden, ekoloji ve mimari iliskilidir.

Iyi hafta sonlari...

malina 06-11-2007 10:58

Sayın Prof.Dr. Ali Gökmen, 7 Kasım 2007'de Derneğimizde Güneşköy Projesini tanıtan bir konuşma yapacaktır. İlgilenenlere duyururuz:

Söyleşi Konusu: Güneşköy Projesi
Konusmaci: Prof. Dr. Ali Gokmen
Tarih: 7 Kasim 2007; saat 19.00
Yer: Kırsal Çevre ve Ormancilik Sorunlari Arastirma Dernegi
Bestekar Sok. 30-8, Kavaklidere Ankara


Alıntı:

GÜNEŞKÖY kamu yararı için çalışmalar yapmak üzere kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir kooperatiftir. Kooperatif, sağlıklı ve doğal bir ortamda yaşamanın koşullarını gerçekleştirmeyi, yapılacak çalışmalarla topluma örnekler oluşturmayı, doğa ile uyumlu yaşamı ve yaygınlaştırmayı, bu yolla topluma bilinçli, mutlu, sağlıklı ve verimli bireyler yetiştirmeyi amaçlar.

Bu amaçlara örnek oluşturmak üzere, ortaklaının sağlıklı bir ortamda yaşamalarını, böyle bir ortam için gereken bilgi ve kültürü edinmelerini, amaca uygun örnek üretimler yapmayı ve pazarlamayı, ayrıca yoğun bilimsel ve eğitsel etkinliklerde bulunmayı amaç edinmiştir.

çekirdek 08-11-2007 01:05

Sevgili deniz62, yukarıdaki mesajda okuduğunuzu söylediğiniz kitapların adlarını bize de yazar mısınız?

Halit Togay 10-11-2007 18:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 78090)
Hüsamettindere Köyü / Mudurnu

Burayı bilen var mı?

Mudurnu – Nallıhan – Göynük üçgeni içinde yer alıyormuş. (Nallıhan’dan İstanbul yönünde Yüzüncü Yıl beldesinden Göynük yönüne sapınca 4 km sonra)

Malina'nın mesajını atlamışım. O köyde bir arkadaşımın da evi var. Köylüler yakında yeni bir yarleşime taşınıyor ve evler şehirliler tarfından onarılıp şehirli insan ihtiyaçlarına uyarlanmak üzere tamir ve tadil ediliyor. Aslında pek de fena birşey değil. Ama sürekli yaşanmayan evler ne kadar akılcı olur bunu tartışmak lazım. Gene de köyevi tamir ve tadil konusunda epice birikim oluşturmuşlardır. Linke bakın isterseniz.

http://www.ekomuze.org/

Halit Togay 10-11-2007 20:49

7-8 sene evvel Washington DC yakınlarında Bethasda diye bir kasaba var orada ahşap ev yapımı seyretmiştim 6-7 ev yanyana bir sırada aynı plan üzre yapılıyordu. Solda olanı temel betonu (subasman-subassesment) halinde idi, diğer uctakine ise dış kaplama olarak yarım tuğla diziliyordu. Her ev inşaatın farklı aşamalarındaydı. Önce her duvar çerçeve halinde yapılmış olarak dikiliyor ve diğer duvarlara bağlanıyor, çatı tahtaları çakılıyor ve ardından çerçeve aralarına izolasyon malzemesi yerleştiriliyor daha sonra içten alçıpan veya benzeribir malzeme kaplanıyor dışına OSB deniyor sanırım çakılıyor , çatı kapatılıyor, bina içinde neler yapılıyor pek belli değil ama tahmin etmek kolay, en son aşamada ise benim gördüğüm yarım kalınlıklı tuğla örülüyor. son aşamada bina tuğla görünüyor ama esasen ahşap iskeletli oluyor. Son derece şık ama hafif ve ucuz. Amerika'yı tekrar keşfetmeye lüzum yok zaten orada da ahşap yapıyorlar. Kütük yapanı görmedim, dışı lambri olan da yok, ya şingıl ya da tuğla, bazen bildiğimiz sıva-boya ama sistem ahşap.
Kütük yapmak ne derece ucuz veya sağlam-dayanıklı bilmiyorum. Karlı olsaydı bütün evler kütük olurdu. Kütük görünümünde bombeli yalı baskı kaplamalar var çok isteyen onalarla kaplayabilir ama canım kütükleri tuğla veya ucuz izolasyon malzemesi yerine kullanmak bana ters geliyor.

Penelophe 10-11-2007 21:03

Hüsamettindere Köyü Eko Müzesi'nin logosu da yeşil fon üzerine ağaçmış..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025