agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) (https://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/)
-   -   Ev yapımları hakkında (https://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/2219.htm)

ceoahmet 05-12-2017 12:11

Kepçeci bilal usta’ya taş ev yapma isteğimi anlattım, o da bir ustasına yönlendirdi. Ustanın ördüğü bir duvarın resmini gösterdi, aşağıdadır;
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/d...Ev Resim/7.jpg
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/d...Ev Resim/8.jpg

Duvar başiskele ilçesinde tepecik köyünde tarihi taş camiinin istinat duvarı olarak örülmüş. Resimdeki halinde derz'leri henüz yapılmamış. Daha önce başka biri taş duvar örmüş ancak belediye beğenmediği için bu ustayı getirmiş ve duvarı yıktırıp tekrar bu ustaya ördürtmüş. Yani ustamız referanslı :)

Evin alanı ortaya çıkınca kafamda şöyle bir plan oldu; 10x5mt net kullanım alanı olan bir ev olacak. ilk kat 2,5mt çıkılacak, araya kalaslar atılıp ilk katın tavanı yapılacak. İkinci kat için 1,5mt duvar örülecek.toplamda 4mt'den başlayarak çatı yapılacak. Bölgede çok kar yağdığı için çatı yüksek yapılacak.

Duvarı örecek usta ile görüştüğümde 4 mt duvar örüleceği için m2 140TL işçilik istedi. Eğer tek kat olursa 120 TL olurmuş işçilik, yani taşlar yukarı taşınmaya başlayınca fiyat artıyor. Bulunduğum bölgeye herekedeki ocaktan 1 ton taş 40TL nakliye dahil fiyata geliyor. 1m2 duvar için 1,5 ton taş gidiyormuş (resimden de görüleceği üzere usta taşı baya bir yontuyor dolayısıyla fire biraz fazla, normal bir istinad duvarı için 1m2 1 ton taş kafi imiş)

Yani kaba hesap ile 4 mt yüksekliğinde 30mt =120m2 duvar örülecek.
120x140=16800TL duvar işçilik
120x1,5x40=7200 TL taş ve nakliyesi dahil
1 kamyon kum: 1500 TL
150 torba çimento: 1000TL sanırım (bu yanlış olabilir)
Toplamda 26500TL sadece taş duvarların örülmesi tutuyor.

Taş ağır olacağı için minimum 40cm yüksekliğinde radyal temel atılmalıymış.bu da aşağı yukarı 7500 TL tutuyor.
Çatıya 5mt kalas gidermiş. Bu da yaklaşık 7500 TL tutuyor
Yani pencereler ve iç dekorasyon hariç 41,500 TL rakam çıkıyor. Projenin çizimi vs derken 50,000'i bulur sanıyorum.

Belediyeden inşaat izni almadan önce isu'dan olur yazısı almak gerekiyor baraja yakın olduğu için. İsu'daki yetkili 3-4 ay sonra olur yazısını verebileceklerini iletti. Allah'tan önceden başvurmuşum yoksa beklemek zorunda kalacaktık.

Bölgede havalar soğudu. (2 hafta önce 15cm kar yağdı oradan düşünün). Dolayısı ile işler mayıs ayına kaldı.
Mayıs ayında bütçeyi de ayarlayabilirsek, taş evimizi yapacağız inşallah...

Bu arada 5D Planner adında bir uygulama var. Hem pc'de internetten hem de telefondan 3 boyutlu çizim yapmanızı sağlıyor. Bu program ile yapmak istediğim evi çizdim;

http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/d...Ev Resim/9.jpg
devamı gelecek

ceoahmet 05-12-2017 12:13

Yazıyı ayrı bir başlık altında devam ettiriyorum; buradan ulaşabilirsiniz;

Muda 05-12-2017 17:21

Yeni yeriniz hayırlı olsun. Umarım istediğiniz gibi yer yapar ve yaşarsınız. Son üç mesajda sadece usta yazıyor. Fotoğraf mı yükleyemiyorsunuz. Taş duvar yapma durumunda ince duvarlar olmuyor. Özellikle iki tarafı düzgün olarak yapılan tek tarafı düzleştirilen duvarlarda. 60-70 cm kadar çıkabiliyor duvar kalınlığı. Hesaplarınızı bu durumu göz önünde tutarak yaparsanız sıkıntı yaşamazsınız. Maddi olarak ve kullanım alanı olarak. Bu başlık altındaki ev yapımlarına muhtemelen göz atmışsınızdır. Onların tecrübelerinden de yararlanırsınız. En basiti sn. korucak daha yeni aşamalardan bahsetmiş. http://www.agaclar.net/forum/buralar...i/31440-12.htm
Sizin hiç hesaplamadığınız sorunlar çıkabiliyor. Anahtar teslimi yaptırabilirseniz istediğiniz nitelikleri tam olarak kapsar şekilde (Ayrıntılı, maddeler tek tek yazılarak ) belki daha kısa zamanda ve masrafla bitebilir. Ustalar kar etmek istedikleri için olmadık şeyler çıkabiliyor. Tabi ki özellikle para verme kısmında yapıldıkça para verin. Paranın tamamını verirseniz ki (Eşim hasta, malzeme alacağım, vs. ile paranın tamamı iş bitmeden alınıp başka bir yerden de iş gelirse hepsini idare etmeye çalışıyorlar.) işinizin bitmesi biraz zor oluyor. Her şeyi açık açık yazılı belgeye yazmak ve imzalamak gerekiyor.
Kolay gelsin.

pria 05-12-2017 19:40

Böyle bir evde yaşadığınızı düşünün

aziztoprak 05-12-2017 20:18

Kolay gelsin
 
1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ceoahmet (Mesaj 1524283)
Arkadaşlar merhaba

Tüm yazılanları tabiri caizse soluk soluğa okudum. Paylaşılan tecrübeler çok kıymetli. Evini bitirenler var, yeni başlayanlar var, herkes hayaline kavuşmuştur veya en kısa sürede kavuşur ümit ediyorum.

Ben de doğa ile iç içe olmak arzusundaydım. Eşim izmit'li, Başiskelede Yuvacık barajının üstündeki Aytepe'ye mangal yakmaya gideriz yaz aylarında. Aşağısı cayır cayır yanıyorken Aytepede üşüyüp kapşonlu giydiğimi bilirim. Havası çok temiz, yemyeşil bir yer. Buradan bir yer almam lazım dedim ve araştırmaya koyuldum. Eşimin teyzesi bölgede birçok kişiyi tanıyor. Sağolsun yardımcı oldu ve alternatifler arasından kiraztepe mevkii'nde 1 dönüm arsa aldım eylül 2017'de. Arazi 700mt rakımda yemyeşil bir alan. %25 imarı bulunuyor.

http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/d...Ev Resim/2.jpg

İlk iş olarak arsanın yabani otlarını temizlemek gerekiyordu. Arsanın içinde yıkık eski bir ahşap ev vardı, enkazının toparlanması gerekiyordu. Kayınpederim ve ben tüm arsayı tırpanladık (bunu el tırpanı ile yaptık düşünün), yıkılmış evin tahtalarını tek tek söküp bir kenara istifledik. Ev yıkılmamış ve biz sökmüş olsak çok daha rahat bir şekilde sökümünü yapardık ama yıkılmış bir evin enkazını organize etmek çok yorucuydu.

Arazi eğimli, iki yola cephe. evi koyacağımız bir alan var ama düzeltilmesi gerekiyordu ve eğimli kısımların iş makinesi ile tıraşlanması gerekti. Evi yapacağımızı düşündüğüm alanın tam ortasında ise bir ıhlamur ağacı vardı. Çok üzülerek de olsa ağacı kesmemiz gerekti (yerine yenilerini dikeceğiz inşallah fazlasıyla).

Tırpan ve ev enkazının kaldırılması sonrasında sıra ağaca geldi. İnternetten aldığım ucuz fiyatlı benzinli testere ile yine internetten ağaç kesme videolarından öğrendiğim şekilde ağacı çok güzel bir şekilde kestim, parçalara ayırdım kütükler vs hepsini organize ettim.

http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/d...Ev Resim/4.jpg

Sıra iş makinasının evin yapılacağı alanı düzeltmesi ve tuvalet çukuru kazılması işi geldi.
İş makinesi için yan komşum bilal ustayı tavsiye etti, yamaç kısmı gereğinden fazla traşlanırsa toprak kayması olabilirmiş, bilal usta işinin ehli dediler. birkaç kişi de teyit edince yaklaşık 2 ay bilal ustanın müsait olmasını bekledim mecburen.

Evin yapılacağı alan (Ahşap ev komşunun);
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/d...Ev Resim/6.jpg

Bilal usta evin yapılacağı alanı düzltti, tıraşlanabilecek eğimli yerleri yine eğimlerine dikkat ederek olabildiğince tıraşladı. Evin yapılacağı alan ortaya çıkmış oldu. Evin yapılacağı yerin alt kısmına tuvalet çukurunu kazdı. Fabrikadan künkler geldi 160cm çap genişliğinde 60cm yüksekliğinde 4 künk geldi veüstünde kapağı. Nakliyeyi, künklerin fabrikadan alınmasını sağolsun bilal usta halletti. Künkler 800TL. Küçük kamyonetler getiremedi künkleri tonaj sınırlaması yüzünden büyük kamyonlar getirdiler; Bulundunduğumuz noktaya 300TL nakliye ücreti ödedim. Ev alanının düzeltilmesi, tuvalet çukurunun kazılması işleri için toplam 5,5 saat çalıştı bilal usta. bilal ustaya da 550 TL ücret ödendi.

Bilal ustanın eline sağlık, çok ilgilendi;

http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/d...Ev Resim/1.jpg

Arsayı ilk aldığımda nasıl bir yaşam alanı oluşturabilirim diye araştırmaya başladım. İnternette araştırma yapınca karşıma en hesaplı konteyner evler çıktı. Konteyner evler maliyet açısından iyiler ancak bulunduğum bölgede belediyeden izin almak gerekli. Subasman da yapılacak. iş böyle olunca bir kere yapalım yaşanılacak bir yer olsun diye ahşap veya betonarme ev düşünmeye başladım. Subasman her halukarda yapılacak, çatı her halukarda yapılacak, belediyeden izin her halukarda alınacak. Dolayısı ile bu saydıklarım sabit maliyetler olarak karşıma çıkıyor. Aradaki tek fark evin cephesinin ahşap mı betonarme mi olacağıydı.

Ahşap evler çok güzel görünmelerine rağmen uzun dönemde çok baş ağrıtıyormuş. 1 kez yağmur güneş yiyince bakım yapılması gerekiyor. Özellikle uzun dönemde zeminden rutubet alıyor ve çok sıkıntı çıkarıyormuş. Bunu bölgedeki ahşap evde yaşayanlar da teyit ettiler. Dolayısı ile betonarmeye kaydım yavaş yavaş.

Bu arada sinop'a seyahat ettim iş dolayısı ile. Orada görüştüğüm kişi aynı zamanda taştan istinat duvarı, site etrafı çevrilmesi gibi işler yapıyormuş. Metrekaresini sordum; Metrekare 150TL taş, çimento, kum, işçilik her şey dahil dedi. Sonra neden ben de taş ev yaptırmıyorum ki dedim :) Ustasını gerekirse gönderebileceğini, türkiyenin istenen her yerinde taş ev yapabileceğini söyledi. Sonra taş evi araştırmaya başladım :)

Taş ev ile alakalı çok fazla bilgi yok internette. Allahtan bu forum var ve herkes tecrübelerini paylaşmış. Sevgili Aziz Fayda tüm detayları ile anlatmış yaşadıklarını (kendisine telefonla da ulaştım, çok yardımcı oldu teşekkürü borç bilirim). Araştırmaya girince öğrendim ki metrekaresi 150 TL taş+işçilik+çimento+kum olan fiyat taşı alıp üstüste koyma fiyatı imiş ve sadece taşın bir yüzü düzeltiliyor bu fiyatta; Yani istinat duvarı gibi tek yüzü yapılan duvarlarda geçerliymiş.

150 TL'ye işçilik+malzeme dahil yapılan duvar aşağıdaki duvar anlayacağınız;
http://www.intersporb2b.com/ynsdzs/d...v Resim/10.jpg

Ev olacağı için duvarın her iki tarafında da taş yüzeyinin düzleşmesi gerekiyor, bu sebeple fiyatlar artıyor. Bir de taşın görünümünü de kare veya dikdörtgen haline getirirse usta, fiyat bayaa artıyor.



Devamı gelecek...


Merhaba Sayın, ceoahmet yeriniz hayırlı uğurlu olsun. Kolaylıkla sağılık ve güzelliklerle yeni evinizi yaparsınız inşallah. Ben de sizin gibi yolun başındayım. Arsa alındı geçici ufak bir konteyner yerleştirildi. Ama o kadar çok iş var ki. İşlerin çokluğu yorucu olduğu kadar da keyif verici. Kalıcı ev için ise bütçe nedeniyle 1 sene kadar beklemem gerekiyor. Bu zamanı çevre düzenleme bahçe ekim dikim işleri ile değerlendireceğim. Tecrübelerimizi paylaşalım inşallah. Sizin yazdıklarınızı okuduğumda ilk büyük hatamı yaptığımı fark ettim.

Arazi üzerindeki bitki örtüsünü keserek temizlediğinizi yazmışsınız. Ben ise maalesef adam boyunu geçmiş dikenli böğürtlen ve ağaççıkları temizlemek ve arsadaki (500 mt2) engebeleri düzlemek için kepçe kullandırdım. Fakat sonradan öğrendiğime göre toprağın en verimli kısmı yüzey kısmıymış. Ki benim arazideki tahminen 20-30 cm toprak bitki örtüsüyle birlikte sıyrıldı. Ama 20 yıldır kendi haline bırakılmış bir alanı temizlemenin daha kolay bir yolunu da düşünemedim. Hala bahçe toprağındaki çok fazla miktarda kök temizlenmesi gerekiyor.

Kepçe ile arsanın tesviyesi uygulaması bahçe toprağının verimini çok kötü etkiledi mi acaba? Bunu telafi etmek için humuslu toprak organik gübre vb iyileştirici maddeler serebilir miyim bahçeye. Faydası olur mu?

Size de bize de kolay gelsin.

ceoahmet 07-12-2017 12:42

Sayın Muda

yorumlarınız için teşekkürler, dikkate alacağım.

Sayın aziz toprak;

kayınpederimin baya biligsi var, o bahsetmişti toprağın en üst katmanının iyi yeri olduğunu. bu sebeple tırpanla yaptık biz.

Ancak sizin toprağı iyileştirmek için ne yapılır inanın bilmiyorum.

Biz evi yapana kadar ciddi bir ekim-dikim işi yapmamaya karar verdik, arsaya tekrar kepçe girebilir zarar vermesin diye. Ev sonrasında düzenlemelerimizi yapıp dikimlere başlayacağız.

Emrahceliktepe 29-09-2018 08:16

Tas ev
 
Merhabalar. Güzel çalışmalar olmuş, emeklerinize sağlık.
Bende bir taş ev yapmak istiyorum fakat işin süresi bana göre uzun sürecek. Dolayısıyla forumun bu kısmını sanıyorum birkac kez okumam gerekecek detaylica.
Hayallerine kavusanlari tebrik ediyorum, dusuncesi olanlara kolaylıklar diliyorum.
Tekrar selam..

yasinyildirim 14-10-2018 13:47

Cok ilginc cimden cati. Arastiracagim :)

aziztoprak 06-01-2019 16:28

Ev yapım aşamasına geçiş geri sayım...
 
5 Eklenti(ler)
Merhabalar. İmarlı arsama proje geciktiği için elektrik su alamamıştım. Arsa üzerine kondurduğum mini konteynere imar barışı vasıtasıyla su ve elektrik başvurusu yaptım. Su alındı. Elektrik biraz zaman alacak. Şu anda proje detayları için planlar yapmaktayım mimara vermek üzere. Bu noktada yaptığım planlarla ilgili değerli tavsiyelerinizi bekliyorum.

Arsa 500 m2 civarı. Kuzey yönünde %20 = 10 derece eğimli denize bakan cephe. Planlarla ilgili resimleri ekliyorum.

Arsa genel taslak yerleşim planı:
Eklenti 685909

Evin dıştan görünüşünü oğlum çizdi tarifime göre o da acemi ben de:) Çatı katı biraz biçimsiz oldu. Ama kafamızdaki model yaklaşık böyle. Evin alt bodrum arka tarafı %20 eğim nedeniyle tamamen veya kısmen toprağa gömülü olacak zannediyorum:
Eklenti 685910 Eklenti 685911

Eklenti 685912

Ve evin iç planı:
Eklenti 685913

Portakal Rengi 06-01-2019 19:15

Sıkışık görünüyor evinizin planı. İç merdivenin yeri katları sıkıştırıyor.
Oda sayısı çok ama küçük odalar. Salon 16 m2. Alışkanlıklarınızı bilmiyorum ama bu kadar oda gerekli ise salon yetersiz kalır.
İç merdiven bina dışına çıkıntı olarak yapılsa bir şey değişir mi ?
Bodrumdaki depo konteynerde çözülebilir.
Isıtma odalara ulaşmaz. Koridorda kaybolup gider. Kış için düşünülmüyor mu ? Soğuk oda kısa sürede ısıtılmaz çünkü.
Görünüş hoş.Özellikle kırık çatı. Yapmadan düşünürsünüz diye eleştirel yazdım. Güle güle oturun.

aziztoprak 07-01-2019 16:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1555630)
Sıkışık görünüyor evinizin planı. İç merdivenin yeri katları sıkıştırıyor.
Oda sayısı çok ama küçük odalar. Salon 16 m2. Alışkanlıklarınızı bilmiyorum ama bu kadar oda gerekli ise salon yetersiz kalır.
İç merdiven bina dışına çıkıntı olarak yapılsa bir şey değişir mi ?
Bodrumdaki depo konteynerde çözülebilir.
Isıtma odalara ulaşmaz. Koridorda kaybolup gider. Kış için düşünülmüyor mu ? Soğuk oda kısa sürede ısıtılmaz çünkü.
Görünüş hoş.Özellikle kırık çatı. Yapmadan düşünürsünüz diye eleştirel yazdım. Güle güle oturun.

Öncelikle görüşleriniz için teşekkürler. 200 m2 yi geçmemeye çalıştım. Yapı denetime girmemesi için. Evet kurallara uygun yapılacak ama ekstra masraf çıkmasın istedim. Ayrıca arsa alanını da fazla daraltmak istemiyorum. Çocuk sayısı da 3 olunca oda sayısını da kısıtlayamadım. Ama giriş katta küçük oda ile salonu belki birleştirmek uygun olur. Bodrum kat benim için olmazsa olmaz gibi. Ama yine de düşünmek lazım. Merdiven dışarı çıkıntı yapılabilir mi bunu da mimarla konuşacağım. Tekrar teşekkür.

skanatlar 09-01-2019 13:01

Sn. Aziztoprak,

200m2 Yapı denetim sınırlamasında bodrum kat m2' si hesaba katılmıyor.

aziztoprak 14-01-2019 19:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi skanatlar (Mesaj 1555811)
Sn. Aziztoprak,

200m2 Yapı denetim sınırlamasında bodrum kat m2' si hesaba katılmıyor.


Bilgi için teşekkürler. Mimari bilgim çok zayıf. Benim arsa %20 meyilli olduğu için bodrum yarım olacak gibi yani ön cephe açık yanlardan arkaya doğru toprakta kalacak yarısı zannediyorum. Bu şekilde bodrum kabul ediliyor mu? Yoksa bodrum tanımı tam olarak nasıldır?

skanatlar 15-01-2019 14:52

Sn.Aziztoprak,

Belediyeden Zemin Kotu'nu ( Sıfır Kot ) öğenmeniz gerekiyor. Arsaya cephesi olan yola göre belirleniyor sanırım. Zemin kotu seviyesinden itibaren, yukarı doğru 50cm subasman ve 3 metereden 2 kat, toplamda 6,5mt yükseklikte proje planlanıyor.

Zemin kot ( Sıfıt Kot ) altında kalan kısımları bodrum olarak planlanıyor. Belediye de ilgili bölüme gidebilirseniz size net bilgi verebilirler.

mustafademir24 15-01-2019 23:18

Fethiye hayalim...
 
4 Eklenti(ler)
merhaba eski dostlar... aradan yıllar geçmiş ben anca yeniden birkaç kelime ekleme fırsatı bulabildim... :)) 2018 yılının ocak 15 i ve geriye dönüp bakıyoruz ki izin almak için onca çaba vs... ödenen paralar git geller boşmuş .)) neden mi bizim memelekette kaçak yapı her daim önde imiş te ondan.. basit bir af ve olay bittii...bi ara uzun uzun yazmayı planlıyorum bu konularda en azından yeni dostlarımıza bırakacak bi ufak miras olur :)) muhteşem fethiye maceram halen devam ediyor çok şükür.. biten yazın başlarında minnak kulubemi minimal bir fiyata tamamlamış bulunuyorum..becerebilirsem bir fotoğraf ekleyeceğim inşaallah darısı tüm hayallerinin peşinden koşanların da başlarına diyelim..

hONoUR16 23-01-2019 15:27

Herkese merhaba.

Bursa, Keles, Kocayayla yakınlarında orman içerisinde iki arkadaş yan yana 60-70 m2 den iki adet ev yaptırmayı planlıyoruz. Arsamızı aldık. Çevresini çevireceğiz yakın zamanda. 7 dönüm olunca biraz para gidecek çevresine. çevirmeyle ilgili de önerilerinizi beklerim. Domuz ve ayı sebebiyle çevirmemiz şart zira.

Acaba yakınlarda taş ocağı ve&veya ustası biliyor&tanıyor musunuz?

Selamlar.

aziztoprak 07-03-2019 12:43

4 Eklenti(ler)
Merhaba düşündüğümüz evle ilgili bazı planlar geldi bunlarla ilgili tavsiye ve görüş bildiren olursa sevinirim. Bu planlarda bodrum istiyoruz ancak çizen arkadaş bağağı bir toprak tesviyesi yapılmasını öngörmüş. Bu şekilde uygun olur mu? Yoksa daha ekonomik ve kullanışlı nasıl yapılabilir. Bodrumdan vazgeçsek daha mı iyi acaba.

Portakal Rengi 08-03-2019 09:02

Kullanışlı ev gibi görünüyor. Sizin alışkanlıklarınıza göre nasıl? Önemli olan bu.
Kişisel fikrim, bodrum düşünülebilir. Deprem bölgesindesiniz. Artısı olur.
Ancak, penceresi olmayan köy odası nasıl olur ? Sürekli havalandırma da gerekecek.
Hafriyata ek olarak, toprağa gömülen bölümün çok iyi şekilde su yalıtımı isteği olur. Taban ve yan duvarlar. Bodrum temel seviyesinden çepeçevre drenaj gerekir. Toplanan suyun uzaklaştırılması gerekir ki yalıtım korunsun. (Maliyet hesabına eklenmeli.)

aziztoprak 08-03-2019 21:22

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1562005)
Kullanışlı ev gibi görünüyor. Sizin alışkanlıklarınıza göre nasıl? Önemli olan bu.
Kişisel fikrim, bodrum düşünülebilir. Deprem bölgesindesiniz. Artısı olur.
Ancak, penceresi olmayan köy odası nasıl olur ? Sürekli havalandırma da gerekecek.
Hafriyata ek olarak, toprağa gömülen bölümün çok iyi şekilde su yalıtımı isteği olur. Taban ve yan duvarlar. Bodrum temel seviyesinden çepeçevre drenaj gerekir. Toplanan suyun uzaklaştırılması gerekir ki yalıtım korunsun. (Maliyet hesabına eklenmeli.)

Ben arsanın eğiminden dolayı ön cephenin tam açık olacağını hayal etmiştim. Ama mühendis arkadaşın verdiği kesit çizimde 1,20 açıkta kalıyor gerisi gömülü gözüküyor. Kotları tam ölçtürüp kesiti tam gördükten sonra bodrum yapalım mı yapmayalım mı kara vericez. Arkadaşın benimkine alternatif çizdiği plan da hoşuma gitti ancak oradaki handikapım da şu. Mevcut arsanın üst sağ kısmında 12 m2 bir konteyner evim var kullandığım. Kalıcı ev tamamlanıncaya kadar onu tutmak istiyordum. Ama arkadaşın yaptığı planı uygularsak konteyneri kaldırmam gerekecek. Kararsız kaldım.

naturedesign 09-03-2019 22:43

Bu tür müstakil bir evde salon ile mutfağı standart apartman dairesi gibi ayrı düşünmek yerine; açık mutfaklı kuzine li bir salon düşünülebilir. 2.olarak merdiven sahanlığı yok. Merdivenin bu şekli kullanışsız ve tehlikeli. Sahanlık için bina dışına 1 metre camekan duvarlı ( kirisler arasi tugla yerine yekpare yüzey cam vb. malzeme ) çikma yapılarak; maksimum gün ışığı sağlanabilir.

Muda 18-03-2019 19:01

Adamlar ne evler yapıyorlar. Havuzları dahi var. En ucuzundan doğal.


Muda 18-03-2019 19:02


Muda 18-03-2019 19:04


Muda 18-03-2019 19:08


Muda 18-03-2019 19:09


its_just_a_ride 18-03-2019 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1563088)
Adamlar ne evler yapıyorlar. Havuzları dahi var. En ucuzundan doğal.

https://www.youtube.com/watch?v=CwsDKy6xsAQ

Ben izlerken yoruldum. Muazzam iş.

Portakal Rengi 19-03-2019 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1563095)

Ağaç ev muhteşem.
Güzel paylaşım olmuş. Teşekkürler.

Musa Gündoğan 19-03-2019 10:27

elleriyle havuz dolduranlara "taşıma suyla değirmen dönmez" diyesim geldi.

elifaydin 19-03-2019 11:30

azimlerine hayran kaldım açıkçası.

Ahmet Uçar 29-03-2019 14:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1561894)
Merhaba düşündüğümüz evle ilgili bazı planlar geldi bunlarla ilgili tavsiye ve görüş bildiren olursa sevinirim. Bu planlarda bodrum istiyoruz ancak çizen arkadaş bağağı bir toprak tesviyesi yapılmasını öngörmüş. Bu şekilde uygun olur mu? Yoksa daha ekonomik ve kullanışlı nasıl yapılabilir. Bodrumdan vazgeçsek daha mı iyi acaba.

Bence müstakil evde arazi yerleşimi önemli. Öndeki boşluk mümkün olduğunca küçük, arka bahçe büyük olmalı. Ön tarafta (yani yola bakan kısımda) oturmak keyifli olmaz, mahremiyet olmaz. Asıl yaşam alanı, günün çoğunun geçeceği yer arka bahçedir.
Ayrıca müstakil evlerde balkon olmasını çok saçma buluyorum. Bahçede oturmak varken kim niye o düdük gibi balkonu kullansın? Bu balkonlar sadece ısı yalıtımı için zaaf noktası yaratıyor başka bir işe yaramıyor bence.

acemi25 02-07-2019 22:19

Merhaba
Biz de bir maceraya atılıp 8 dönümlük bir tarım arsası satın aldık. Eski sahibi üzerine kavak ağaçları ekmiş. Biz ise tarım işine girmeden önce kavaklardan kalan boşluğa ufak bir bağ evi yapmak istemiştik. Yalnız önümüze bir engel çıktı. Tarım arazisi olunca ev yapamıyormuşuz. Bu konuda bilgisi olup paylaşabilecek olan var mı?
İnternette biraz araştırdım ama bir şey bulamadım.

elifaydin 03-07-2019 14:14

Öncelikle yatırımınız hayırlı olsun diyelim.
Tarım arazisine de ev yapılabiliyor ancak onun belli bir yüzdesi var diye biliyorum,
aşağıda benim ev de tarla statüsündeki araziye yapıldığı için inşaat öncesi bulup kayıt ettiğim bilgileri kopyalıyorum.

İmar mevzuatına göre;

-İnşaat alanı katsayısı yüzde 5'den fazla olmamak,

-Yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda (250) m2 yi geçmemek,

-Saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak,

-Yola ve parsel sınırlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak şartı ile ev inşaatı yapılabiliyor.

Örneğin; 2 dönüm tarlaya 100 metrekarelik inşaat yapılabilirken; 6 dönüm bir tarlaya 300 metrekare inşaat yapılamıyor. Köy yerleşik sınırları içerisinde yer alan tarlaya ev yapılabilmesi için köy ihtiyar heyetinden izin alınması gerekiyor.

bendeki bilgiler bu yönde, başka bilgisi olanlar da yazar diye tahmin ediyorum.

acemi25 05-07-2019 15:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elifaydin (Mesaj 1571549)
Öncelikle yatırımınız hayırlı olsun diyelim.
Tarım arazisine de ev yapılabiliyor ancak onun belli bir yüzdesi var diye biliyorum,
aşağıda benim ev de tarla statüsündeki araziye yapıldığı için inşaat öncesi bulup kayıt ettiğim bilgileri kopyalıyorum.

İmar mevzuatına göre;

-İnşaat alanı katsayısı yüzde 5'den fazla olmamak,

-Yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda (250) m2 yi geçmemek,

-Saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak,

-Yola ve parsel sınırlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak şartı ile ev inşaatı yapılabiliyor.

Örneğin; 2 dönüm tarlaya 100 metrekarelik inşaat yapılabilirken; 6 dönüm bir tarlaya 300 metrekare inşaat yapılamıyor. Köy yerleşik sınırları içerisinde yer alan tarlaya ev yapılabilmesi için köy ihtiyar heyetinden izin alınması gerekiyor.

bendeki bilgiler bu yönde, başka bilgisi olanlar da yazar diye tahmin ediyorum.

Merhaba Elif Hanım;
Peki siz yaptırmadan önce herhalde anladığım kadarı ile ihtiyar heyetinden izin aldınız o zaman? Başka bir yerden izin almadınız.
Bir de eviniz kaç dönüme kaç m2?
Evinizi yaptırdıktan sonra bir sorun yaşadınız mı?

Bu hesaplara göre 400m2 yapılabilir ama maksimum 250 m2 hakkımız var anladığım kadarı ile. Zaten yaptırmak istediğimiz prefabrik tarzı bir yapı. 49 m2 ya da 68 m2 olanlarından düşünüyoruz.

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

elifaydin 08-07-2019 14:45

Bizimki tarım arazisi olarak görünmekle beraber köy içinde olup etrafında ev olan bir yerdeydi. Biz sadece yapı kayıt belgesi ile işi çözdük. O nedenle süreç daha farklı ilerledi.

980 metrekare arsa içine 120 metrekare kadar bir yer kaplıyor binamız. Ama bodrum ve çatı katı da var bizim. Siz prefabrik düşündüğünüze göre daha kolay ilerler sanırım.

Portakal Rengi 09-07-2019 09:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi25 (Mesaj 1571661)
Merhaba Elif Hanım;
Peki siz yaptırmadan önce herhalde anladığım kadarı ile ihtiyar heyetinden izin aldınız o zaman? Başka bir yerden izin almadınız.
Bir de eviniz kaç dönüme kaç m2?
Evinizi yaptırdıktan sonra bir sorun yaşadınız mı?

Bu hesaplara göre 400m2 yapılabilir ama maksimum 250 m2 hakkımız var anladığım kadarı ile. Zaten yaptırmak istediğimiz prefabrik tarzı bir yapı. 49 m2 ya da 68 m2 olanlarından düşünüyoruz.

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Elif Hanım'ın belirttiklerine ek.
Tarım il müdürlüğü ayrıca kısıtlama koyabilir. Örneğin Muğla'da 85 m2 den büyük olamaz deniyor. Tek kat olacak. Tarla 10 dekar olsa da farketmiyor.

acemi25 09-07-2019 10:54

Çok teşekkür ediyorum cevaplar için. O zaman yapılacak iş önce tarım ile sonra belediyeye bir danışmak. Kaçak yapı yapıp başımızı belaya sokmak istemiyoruz ama bakalım :D

SecretGarden.. 05-01-2020 16:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kazim polat (Mesaj 915889)
Arkadaşlar merhaba,

Sizlere yazmayalı çok uzun zaman olmuş. Uzunca süre devam eden inşaat telaşı nihayet bitti gibi. Yıllardır hayalini kurduğum " Hayâl ev ", sonunda gerçek oldu sanki. Allah sizlere de hayalinizdeki evi nasip etsin en kısa sürede.

Daha önce de yazmıştım. Bu işe soyunduğum zaman amcam : " Birine beddua edeceksen, - inşallah inşaat yaparsın- derler" demişti. Hakikaten de çok, ama çok zorlu bir süreç. Resmi prosedürler, maddi olanaksızlıklar, ustalar, malzeme temini ve bunların nakliyesi, bir yandan okula, bir yandan çocuklara, diğer bir yandan da inşaatta ameleliğe yetişme telaşı, ve de sürekli gelip " daha bitiremedin mi hoca?" diye sorup duran meraklı komşular :D vs. vs...

Şu anda çok dar bir zamanda yazıyorum. O yüzden detaya girmeyeceğim. Ancak şunu söylemek isterim ki; henüz temizliği yapıp göçme aşamasında olsam da; arkadaşlar, çocuklarım ve köpeğimiz " Goldie " ile birlikte, kuzinede pişen yemekler ve demlenen çayların tadına şimdiden doyamıyoruz. Kim bilir nasip olur da göçersek, nasıl olacak?



Mutfak efsane olmus sızı tebrık ederım darısı basıma .

Nur Elif 22-02-2020 19:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aziz Fayda (Mesaj 437999)
Merhaba,

Ben de uzun zamandır takip ettiğim başlıklardan biriydi “buralardan çekip gitmek”. Ben de çekip gittim ama çok uzaklara değil, şehir yaşantısından muhteşem bir güzelliği olan köy yaşantısına geçiş yaptık. Benim şansım kendi işime devam ederken bu değişimi yapmaktı. Çünkü yaşım itibarıyla herşeyi bırakıp terketmek benim için biraz riskti. İşimden de menun olduğum için işime yakın bir köy arayışına girdim.
Bu sevdamız, 2000 yıllarında eşimle birlikte Fethiye Kayaköy’de can dostum fotografçı Faruk Akbaş’ın kurmuş olduğu Kayaköy Sanat Kampı’na katılımla başladı. Kayaköy tarihiyle, doğal güzellikleriyle ve insanıyla bizi büyülemişti. Defalarca gidip gelmelerden sonra köy yaşantısı bizi pozitif yönde çok etkilediğini fark ettik. Önceleri herşeyi bırakıp Kayaköy’e göçmeyi planlamıştık. Düşünün menun olduğum işimi bile terk edecektim. Hatta içinde evi olan bir bahçe üzerinde pazarlık yaptık ama satıcı vazgeçince o hafta İzmir’e döndük. İşte o hafta eşimle birlikte işimi terk etmenin doğru olmayacağını düşünerek çevre köylerde arayışa girdim. İzmir Torbalı’da olan işyerime yakın tüm köylere girip çıktım. Bazı beğendiğim yerlerde günü birlik çadır kurup geceledim. Her geçen gün bizi yıldırıyordu. Düşlediğimiz bir yeri bulamamıştık. Taa ki yıllar önce doğa yürüyüşleri sırasında girip çıktığımız ve Kurudere Kanyonu’nu içinde barındıran ve Türkiye’de ilkel yöntemler ile nazar boncuğu üretimi yapan eski adıyla kurudere yeni adıyla Nazaköy aklıma gelene dek herşey hüsrandı. Bir gün iş çıkışında yalnız gittiğim köydeki kanyona yürüyüş yapınca işte buldum dedim. Eşimin de görmesini sağladıktan sonra (o da şok olmuştu), 3-5 gidip gelmeden sonra burdan bir yer almanın zamanı gelmişti. Derken yaz kış akan dere kenarında, kanyonu gören vadi içinde kiraz bahçelerinin içersinde bir dönüm (1000 m.²) bahçe satın aldım. Tabii ki buraya yapacağımız ev kesinlikle taş olacaktı. Çevreye yakın taş ocaklarından temininde bir problem yaşanmayacağını kendim de daha önceden düşünmüştüm. Yer eğimli olduğundan istinad duvarlarını önceden yapmak zorunda kaldım. İnanın bir hayli yorucu ve sıkıcı oldu.(bu konuyla ilgili yazımın sonunda naçizhane tavsiyelerim olacak). Kısıtlı olan bütçemin evin 2 yıl sonra başlamasına ancak müsade etti.
Ev yapımında benim şanslı olduğum konular vardı. İlki, sadece muhtar izni ile ev inşaatına başlayıp bitirebildim. İçme suyunu muhtarlıktan aldım. Komşu köyden bulduğum Artvin’li taş ustam çok iyiydi, başladı ve bitirdi. (Tabii ki beni çok zor durumda bıraktığı anlar oldu, bunları yeri geldiğinde anlatırım.)
Bu avantajlar ile eşimle daha önceden kendimiz, belirlediğimiz planı çizdik ve ihtiyacımız olan alanları çıkardık. Bu alanlar çıkınca evim m²si ve planı çıktı. Hiç mimar kullanmadan, bürokrasiye uğramadan inşaata 2003 yılında başladık. İnşaat teknikeri arkadaşımdan sadece çıkardığımız plana ve zemine göre temel projesi istedik. O da gerekli statik hesapları yapıp, demir, beton ve etre hesaplarını çıkarıp bize teslim etti. Taş ev yapımında temel önemli olup taş ağırlığı taşıması gerektiğini öğrendim.
Hiç kolonsuz, sağlam temel üzerine 65 m.² olan evin taş duvar işçiliği üç ay sürdü. Ustayı her gün ya da gün aşırı gelip kontrol ediyordum. Eline çizip verdiğim ölçüyü bile yanlış ölçü alıyordu. Bu yüzden 1-2 m² duvar bir iki kez sökülüp yeniden örüldü. Tabii ki yanlış yapmasına rağmen o ördüğü duvarın parasını aldı. Zaten ben de hakkı kalmaması için kesme derdinde değildim. Anlaştığımız m² fiyatı ikinci kata gelince “Ben bu fiyata bu ikinci katı yapmam” ve tam iki katı istedi. İlk kattaki söylediği fiyatta da hiç pazarlık yapmadan kabul etmiştim.Ben de bu isteğine karşılık bir- iki özel istekte bulundum ve karşılıklı anlaştık.
Birinci katın üstüne hiç lento dönmeden direk ikinci katın ağaç taşıyıcılarını koyarak ikinci kata başladık. Tabii ki sonradan ustaya hak erdim. Yükselen taş duvarlar ile duvar seviyesine taş çıkarmak gittikçe zorlaşıyordu. Farklı işçilik fiyatını kendi istediği gibi kabul etmeme rağmen halen ağlıyordu. Artık belli bir zaman sonra kullaklarımın içi bu ağlaklar yüzünden nasır bağlamıştı ve hiç duymuyordum.
Öte yandan yükselen duvarlar ile şekillenmeye başlayan ev karşına geçip baktığımızda hayal ettiklerimizin aynen şimdi gerçekleştiğini görüyorum. O kadar çaba, stres, maddi sorunlar derken seyretmek insanı rahatlatıyordu. Çoğu günler çadır kurup, sabahları işe oradan gidiyorudum.
Temel dışında hiç beton ve tuğla kullanmadık desem yalan olmaz. Sadece üst kattaki banyo üzerine beton attık. Çünkü ahşap çatı banyo üzerinde de devam etseydi, nemden dolayı çok sorun yaşandığını biliyorum.
Taş duvar işçiliğinden sonra tam bir sene durduk. Bu sıralarda inşaata gidip geldiğimde ve eve baktığımda inanın şu anki durumunu görür gibiydim.
Kiremit araştırması yaparken çatının önemini öğrendim ve nerdeyse ihtisas yapmış duruma geldim. Onca araştırmadan sonra su, ses ve ısı yalıtımlı ahşap çatı imalatına girdik. Bunda başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Detayları görenler çok şaşırıyordu. Ama içinde oturmaya başlayınca verilen paranın ve alınan verimin önemini anladık
Neyse çok uzatmak istemiyorum. Uzun yıllar sonrası katlanılan sıkıntılar sonucunda 2005 yılında evimize taşındık. İlk bir kaç gün aptal gibi olduk. Onca şehir gürültüsünden sonra aşağıda akan derenin ve kuşların cıvıltısı vardı. Dış mekanda bir çok iş yarım hatta hiç başlanmamışken taşınmıştık. İşte 2005 ten beri halen sağıyla soluyla uğraşıyoruz. Ama bu uğraşlar artık hobi olmaya başladı. Eşim heykeltraş olması nedeni ile artık ince rutuşlar başladı. Günden güne herşey şekilleniyor.
İşte belkide biz çekip gidenlerin içersinde şanslılardan mı ya da başaranlardın mı sayılırız bilmiyorum ama biz mutluyuz.
İsteyen arkadaşlara fotograflı detay resimleri ile tecrübelerimİ ayrıca paylaşabilirim. Yakın bir zamanda da fotograflarını da koyabilirim.
Herkesin gönlündekinin gerçekleşmesi dileğiyle.

Aziz FAYDA

aziz bey merhaba
kemalpaşada 17 dönüm arazimiz var kirazlık.
bende taş ev yaptırıp yaz kış yaşamak istiyorum.
tavsiyelerinizi almak isterim.
komşu olarak yardımlarınızı.
selamlarımla


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025