![]() |
|
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2013
|
Sn Tartu ciftcinin durumunu kacinci defadir yaziyor, dikkat cekene kadar da yazmali bence. Ancak herseyi siyasetciye ve devlete yuklememekte lazim. Hal kanunun cok uzun zamandir var, ve belediyeler para kazandiklarindan degismesini istemiyor. Ciftci kooperatif kurup halde yer alsa ve kendi malini o firma (kooperatif ) uzerinden halden gecirse olmaz mi ? Olur ama bizim kulturumuzde kooperatif yurumuyor maalesef. " turboilan marul " yazip bir arayin, bakin 2-3 gun onceki ilanlara, Izmir Menemen`de kesime hazir marul 10.000 adet 2500 TL pazarlik payi var ! Bu mal para kazanir mi sizce ? Bir baslikta gordum Samsun Carsamba`da topraksiz seraya ekili 12.000 marul. Basinda daha once okumustum, kaymakam ziyaret etmis, efendim soyle proje boyle proje, tarimda buyuk atlim... Bu seranin maliyeti, kendi soylediklerine gore 125.000 TL olmus. Bu soylenen 12.000 marulun ilanlara gore satis fiyati yaklasik 2500 TL. Tarla mali ciktigi zaman ekmedi desek, yilda 6 devir ekse satisi yapar 6 x 2500 = 15.000 TL. Dikkat satis bu kar degil ! 15.000 / 12 ay eder ayda 1.250 TL. Bu satis ! Yani sera, kredi, iscilik, isitma/sogutma, tohum, fide, ambalaj hepsi bedava olsa ayda 1.250 TL. Bu yatirimi banka kredisi ve tesvik var diye yapan ciftci yarin batarsa suclu kim ? Esegi saglam kaziga baglayip sonra Allah`a tevekkul ! Kendi dusen aglamamali. Konya. Encok su tuketenlerden seker pancari ekiyorlar, su bulamayinca binlerce kuyu aciliyor, yeralti sulari kurumaya obruklar olusmaya basliyor. Arkadas baska birsey eksen olmaz mi ? Sen suyunu kurutup sonra aglarsan sana devlet ne yapsin, yapabilecegi ve yapmadigi sey ciftciyi uyarmak. Ne yapsin yasaklasin mi ? Burada cozum ne olabilir ? Ciftcinin sorununu kendisinden baskasi cozemez. Kanunla olmuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|