Bizim kasabada da beni saymazsak iki hüzünlü insan var..
Biri emekli Ziya Hoca..Kasabadaki tüm resmi bayramların, yazın Belediye konser ve şenliklerinin vazgeçilmez sunucusudur. Edebiyatçıdır.. Benim gibi 15 yaşlarında 500 kadar zeytini var..Tüm işini yevmiyecilere yaptırdığı için para kazanması mümkün değil..
Oysa oldukça iyi ürün alıyor ama kendi başımda aynı dert olduğu için eloğluna para ile iş yaptırmanın maliyetinin neleri silip süpürdüğünü çok iyi bildiğim için para kazanması mümkün değil..Benden daha yaşlı olduğu için sanırım dayanacak tahammülü kalmadı..450 bin liraya satışa çıkarmış 20 dekar cıvarındaki arazisni..
İçindeki zeytinler bu fiyatın içinde hiçbirşey ifade etmiyor..Belki tarla boş olsa çok daha fazla para edecek..Çünkü kasabamızda yapılan bir termik santral var..Çorak araziler bile sanayi bölgesi olacak, imar planı genişleme alanı içinde kalacak, otoyol, hızlı tren geçecek falan reklamlarıyla dekarı 15-20 bin liradan gidiyor..
Ziya Hoca'nın zeytinleri yüzünden belki de arazisinin dağeri düşüyor..Adamlar gıcır gıcır kumsal çorak dağ tepelerdeki yerleri dekarı 15-20'den alıyor ama araziler ovaya, hele hele sulak, baraj suyu inen yerlere kaydıkça diyatlar 6-7 bin liraya düşüyor..
Yani, verimli, münbit, içinde fidan, ağaç olan yerler değil, kıraç, dağ tepe, çalılık, verimsiz yerler para ediyor..
Kendimden örnek verirsem..Tüm zeytinlik haricinde tarlalarımı sattım..Kıraç gıcır kum, boş tarlayı 17 bin liraya satarken, ovada çeltik ekilen tarlalarımı 7-10 bin arasında bir yıllık gayret sonucunda ancak satabildim..
İkinci örneğim de şu.. Asvalt yol boyunda 30 dekar sulanabilen ovanın en münbit yerinde 30 dekar kiraz eken bu işlere merak salmış yabancı biri vardı..O da dayanamadı bu yıl satılığa çıkardı yerini..Adamın köyde konuşulanlara göre bugüne kadar 15 yılda 650 bin lira para batırdığını söylüyorlar o kirazlığa..Kiraz sevdası uğruna döktüğü paraları alabileceğine inanmıyorum..Çünkü o civarda tarlanın dekarı 9-10 bin lira..
Alıcı zaten huylanıyor ''neden satışa çıkardığı'' için..Alıcı, ''adam para kazansa kirazlığını satışa çıkarır mı , diye düşünüyor ve öldüm fiyat çekiyor..
Yine bir şahıs elmalığını satılığa çıkarmış duyduğuma göre..
Yani vaziyetler böyle..
Hani, boş yeri fidanla doldurup tarlam değerlenir düşüncesi de bazı yörelerde geçerli olmayabilir..Üzüldüğünüzle kalır, emeklerinize yanarsınız..
|