agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Bu Bitkinin Adı nedir?
(https)

Beğeni Düzeni429Beğeniler

Sadece okunabilir konu

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-10-2009, 16:07   #451
Ağaç Dostu

Volare's Avatar

Giriş Tarihi: 07-08-2006
Galeri: 2
Kaktüslerden fazla sukulentleri , benim de benimseme sebebim ,
kaktüsler yavaş gelişiyorlar ve çocuklarım dikenlerden çok şikayetciydi
Çocuklar söz konusu olunca kaktüslerin dikenlilerine yol göründü .

Volare Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 24-10-2009, 18:26   #452
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2009
Galeri: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iel77 Mesajı Göster
Sevgili kalyon,
Engin beyden özür dileyerek sorularınızı (ondan once gördüğüm icin ve cevap beklediğinizi düşünerek) kendimce yanıtlıyorum.Farklı düşündüğümüz noktalarda Engin beyden ricam; beni düzeltsin lütfen. Böylece hep birlikte, paylaşarak öğreniriz
Ferocactusler bakımı en kolay kaktüsler arasında değil. Ben uzun yıllardır kaktüs bakıyorum,bir dönem Ferocactuslerim de oldu fakat çok yavaş büyüdüklerinden bana pek keyf vermediler,yeterli iletişimi kuramadım bu cins kaktüslerle ve bıraktım. Bana sorarsanız kolay büyüyen,kolay çiçek açan kaktüslerle (örn.Mammilaria, Parodia, Rebutia'larla) başlamak hem insanın en baştan hevesini kırmıyor,hem de daha istekle olaya sarılmasına yardımcı oluyor.
Kaynaklara baktığımızda Ferocactuslerin toprak bileşiminde kil sevdikleri söyleniyor.Fakat tecrübelerime gore kaktuslerin özel toprak gereksinimlerini karşılamak her zaman kolay olmadığından yapı marketlerde satılan kaktüs toprakları (bazen biraz yıkanmış dere kumu veya perlit ilavesiyle) birçoğu için ortalama bir ortam olarak kullanılabiliyor. Ferocactuslerin büyüme dönemlerinde bile az sulanması gerektiğini göz önüne alırsak seyrek sulanması -kışa doğru gittiğimizi de düşünürsek-daha doğru gibi görünür bana.
Sıcak oda-serin oda olayına gelince ben olsam sağlıklı gelişim için yine de doğala yakın bir ortam oluşturmaya ve kışın kaktüsümü dinlendirmeye çalışırdım. Ama bu size kalmış birşey fakat eğer sıcak odada bakacaksanız ara sıra az da olsa sulamanız gerekir diye düşünüyorum.Serin ortamda ise şubat sonu mart başı gibi başlayın sulamaya.
Bakımı niye en kolay kaktüsler arasında değil? yavaş büyümesinden mi? yoksa başka bir neden mi var bunuda belirtirseniz sevinirim. Zaten ben bu kaktüsü zor buldum seçeneğim yoktu ve aldım. önerdiğiniz kaktüs türlerine baktım bulabilirsem onlara ağırlık veririm. Ben toprak karışımında ise yoğunlukta çakıl ve biraz torf kullandım. bu karışımda uygun olsa gerek?
Sulama konusuna gelince dediklerinizi anladım en korktuğum nokta zaten doğal olarak bu kaktüsleri sulamak. Eminim bunuda sağ salim öğrenip düzene sokacağım.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 24-10-2009, 19:41   #453
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
Bu gün ders dönüşü hiç rastlamadığım kaktüslere rastladım ancak otobüse yetişmek için aacelem olduğundan ücret soramadım.Gözüm 553 nolu msjın ikinci resmindeki kaktüste kalmıştı ve onların içinde buda vardı.Eğer satılmaz ise yarın alacağım.Ancak satılırsa sipariş edeceğim.

Fatih Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 24-10-2009, 20:08   #454
Ağaç Dostu

Engin's Avatar

Giriş Tarihi: 01-11-2007
Galeri: 7
Kaktüsünüzü gereğinden fazla sulamanız her zaman çürümesine neden olmaz,ama genellikle çok sulanan ve yeterli ışık görmeyen kaktüsler şekilsiz,sağlıksız ve estetikten uzak olur ki ,ben bu durumda çürüyen bir kaktüsü,özürlü bir kaktüse yeğlerim.Böyle bir durumda geri dönüş maalesef mümkün değildir.Yuvarlak şekilli bir kaktüs çok sulanığında hızlı uzar ve daha dikensiz,açık yeşil renkli bir hiç hoş olmayan bir hal alır.Ben kaktüslerimi yazın üstü açık bir balkonda, kışın ise sadece güneye bakan pencereler içinde tutuyorum.Sizlere de masa,sehpa üstünde,monitör yanında kaktüsler önermiyorum.Daha çok kaktüsüm olsun isterdim ama pencere kapasitem orta boy 40 kaktüsten fazlasını -pencere içlerini genişletmeme rağmen-almıyor.Kaktüsler için hayati olan su ya da toprak değil güneştir.

Az sulama,çok sulamaya göre kaktüsler için ölümcül risk oluşturmaz.Hiç sulanmayan,hatta toprakta bile olmayan kaktüsler çok uzun süreler yaşamlarını sürdürür hatta çiçek bile açabilir.Kaktüslere ölmeyecekleri kadar su vermek kafidir.Açık balkonda rüzgarlı ve bol güneşli ortamda duran kaktüslerimi yazın haftada bir bolca,kışın pencere içerisinde duran kaktüslerimi de eğer ciddi bir büzüşme,bozulma olmazsa ayda bir kere az miktarda suluyorum ki 3 ay da sulanmasalar kolay kolay büzülmezler.

Kaktüs tercihlerine gelince sizlere katılıyorum.Yeni başlayanlar için rebutialar ve mammillarialar hızlı büyümeleri,çabuk yavrulamaları ve kolay çiçeklenmeleri dolayısıyla daha uygun.Ama şunu da söyleyeyim bir süre sonra o kadar çok yavrunuz oluyorki dağatsanız da başedemiyorsunuz.Yıllardır çeşitli kaktüslerle tecrübelerimden sonra ben çok yavaş büyüyen,minyatür ve globular şekilli kaktüsleri tercih ediyorum.

Toprak konusuna gelince sadece bildiğimiz poşetlerde satılan çiçek toprağına,ponza veya lava karıştırın.Ben göz kararı karıştırıyorum ama 2 ölçü toprağa 1 ölçü ponza yeterli olacaktır.Önemli olan toprağımızın çok geçirgen ve havadar olmasıdır.Üstten suyu döker dökmez alttan çıktığını görmeliyiz ve toprağımız çabuk kurumalı.Bunu farklı karışımlarla da sağlamamız mümkün.Kiremit kırığı,minareller içermeyecek çakıllar kullanabilirsiniz.Kumu kesinlikle kullanmayın.Kurumak bilmez ve havadar değildir.Ponzayla karıştırılan perlitte nem tutucudur ve kaktüslerden ziyade menekşeler için daha uygun bir malzemedir.

Engin Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 24-10-2009, 21:09   #455
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2007
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kalyon Mesajı Göster
Bakımı niye en kolay kaktüsler arasında değil? yavaş büyümesinden mi? yoksa başka bir neden mi var bunuda belirtirseniz sevinirim.
Bakımı kolay kaktüs olarak Engin beyin de söylediği gibi kolay ve hızlı büyüyen,bol çiçek açan,tercihan yavrulayan bir de özel toprak ve ısı (örn. çok düşük gece sıcaklıkları gibi) istekleri olmayan kaktüsleri anlıyorum. Yavrulamalarını seviyorum,çünkü çok sevdiğim bitkilerde her zaman yedeklerim oluyor.
Kaktüsler eşimle birlikte ortak merakımız.Bir balkonu camla kapatıp tamamen kaktüslere ayırdık,dolayısıyla pek yer sorunumuz olduğu söylenemez.Bu nedenle bana cevap veren,yani hızla büyüyen ve çiçek açanları daha çok seviyorum.
Toprak olarak söylediğim gibi kaktüs toprağına çeşitli ilaveler yaparak kullanıyorum.Karışımda zaman zaman kum kullanıyorum ama daha irice taneli olmasına özen gösteriyorum.Ince kum hem denildiği gibi kolay kurumuyor hem de toprakta sıkışmaya yol açıyor. Bundan epeyce zaman önce bir gezide taa Eğridir gölünden Istanbula torba torba kum taşımıştım. Bu kumu yıkayarak kullandığım kaktüslerden aldığım sonuçları ilerki yıllarda birdaha hiçbir karışımla alamadım. Bu kumda farklı ne vardı bilmiyorum.Özellikle sütunlu kaktüslerime çok iyi gelmişti.

Eser İlhan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 24-10-2009, 21:26   #456
Ağaç Dostu

Volare's Avatar

Giriş Tarihi: 07-08-2006
Galeri: 2
Bu başlık sadece kaktüsünün adını sormak için sanırım .
Bilgi paylaşımı diğer başlıklarda yapılırmış .
Saygılar .

Volare Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-10-2009, 09:47   #457
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Hatırlattığınız için teşekkürler.Öyle yapmaya gayret ederiz.
Iyi hafta sonları.....

Eski 25-10-2009, 19:35   #458
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-10-2009
bir bilsem cinslerini

arkadaşlar siz biliyorsanız türlerini yazarsanız çok sevinirim

Eklenen Resimler

Kumpinarı Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-10-2009, 19:48   #459
Ağaç Dostu

sevim4's Avatar

Giriş Tarihi: 17-04-2009
Birincisi yılbaşı çiçeyi diyeride kaynana dili diye biliyorum.

sevim4 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-10-2009, 20:09   #460
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-07-2009
evet baştaki yılbaşı çiçeği....çok güzel çiçekler açar......

çilli begonya Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-10-2009, 21:29   #461
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Yeni aldığım aşılı kaktüslerim.İsimlerini yazabilirmisiniz?birde koyu olanda azcıkta yeşil var onun yavrusunu ayırsam acaba köklenirmi aşısız

Eklenen Resimler

Eski 25-10-2009, 23:42   #462
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

İel77 hanım ve engin bey bilgileri benden esirgemediğiniz için teşekkür ediyorum tavsiyelerinize uyacağım..

Eski 25-10-2009, 23:46   #463
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Alttakı yesıl kaktus (Hylocereus Triangularis) bu turden olsa gerek. usttekı kırmızı kaktus hakkında fıkrım yok

Eski 25-10-2009, 23:49   #464
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Ve bence asısız koklenmez bunlar kloroflı uretemıyorlarmıs yanı usttekı kırmızı kaktus bu demek oluyorkı tek basına fotosentez yapamıyorlar
ama hocalarımız ne der bılemem onları bekleyelım

Eski 26-10-2009, 00:18   #465
Ağaç Dostu

selenn's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2007
Galeri: 12
Fatih Bey aşı kaktüsünüzün stok kısmı Hylocereus, üstteki renkli olan ise Gymnocalycium mihanovichii. Bunlar fotosentez yapamadıkları için mutlaka başka bir kaktüse ihtiyaç duymaktalar bu sebeple bu türleri aşı haliyle görmekteyiz. Yavruları ayırmak isterseniz muhakkak bir aşı yapmanız gerekir. Tek başına yaşamayacaktır.

selenn Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 26-10-2009, 08:17   #466
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Teşekkürler Selenn ve Kalyon.Bende aşı yapacak kaktüs bulana kadar yavrular anneye bağlı kalsınlar.Tekrar cevaplar için teşekkürler.

Eski 26-10-2009, 11:23   #467
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Merhaba Fatih Bey,
Gymnocalyciumların kırmızı olanlarından bazıları 548 inci mesajda da yazdığım ve resmini eklediğim gibi klorofil üretebiliyor ve kendi kökleri üzerinde de yetiştirilebilyorlar.Bunlar dünya kaktüs piyasasında da çok aranan kaktüsler..
Ilk resimdeki tam kırmızı olmaz,ama ben sizin yerinizde olsam o biraz yeşili olan ikinci kaktüsünüzde yavrular az daha büyüdükten sonra , bahara doğru kendi kökü üzerinde yetiştirmeyi denerdim. Anne kaktüs nasılsa aşılı durumda bol bol yavrulayacak. Kaybedecek fazla birşeyiniz olmaz ve heyecan verici bir deneme olurdu ) Selamlar.

Eski 26-10-2009, 15:16   #468
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-10-2009
merhaba
bu kaktüsün Türkçe bir adı varmı acaba?
umarım kaynanalı bir isim değildir. Kayın validem bunun adı ne diye sorarsa mahçup olmak istemem

Eklenen Resimler

Düzenleyen maximus : 26-10-2009 saat 15:19 Neden: resim ila ettim çıkmadı
maximus Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 26-10-2009, 18:20   #469
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Sanırım Türkçe ismi Kaynana Yumruğu

Eski 26-10-2009, 22:01   #470
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

keh keh

Eski 26-10-2009, 22:05   #471
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iel77 Mesajı Göster
Merhaba Fatih Bey,
Gymnocalyciumların kırmızı olanlarından bazıları 548 inci mesajda da yazdığım ve resmini eklediğim gibi klorofil üretebiliyor ve kendi kökleri üzerinde de yetiştirilebilyorlar.Bunlar dünya kaktüs piyasasında da çok aranan kaktüsler..
Ilk resimdeki tam kırmızı olmaz,ama ben sizin yerinizde olsam o biraz yeşili olan ikinci kaktüsünüzde yavrular az daha büyüdükten sonra , bahara doğru kendi kökü üzerinde yetiştirmeyi denerdim. Anne kaktüs nasılsa aşılı durumda bol bol yavrulayacak. Kaybedecek fazla birşeyiniz olmaz ve heyecan verici bir deneme olurdu ) Selamlar.
Teşekkür ederim sevgili İe77 mesajınızı güzel bir şekildde okudum ve bir kaç not aldım.Sanırım ilk denememi yapmak için önümde engel yok.Kaybedeceğimi anladığım andada bir kaktüsümü gözden çıkarıp üzerini kesip bunu yerleştirmeliyim.Çıkarttığım kısımıda tekrar köklendiririm.Teşekkürler...

Eski 26-10-2009, 22:24   #472
Ağaçsever

lale lale's Avatar

Giriş Tarihi: 02-10-2009
kaynana yumruğu mu ))

lale lale Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-10-2009, 06:37   #473
Ağaç Dostu

Engin's Avatar

Giriş Tarihi: 01-11-2007
Galeri: 7
Kaktüsünüz Echinopsis ama dilerseniz kayınvalidenize kaynana yumruğu diyebilirsiniz.Ülkemizde çok yaygın ve bu isimle anılıyor.

Engin Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-10-2009, 16:13   #474
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-10-2009
ben echinopsis derim. daha teknik .
ilginize teşekkürler

maximus Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-10-2009, 16:18   #475
Ağaçsever

hulyam's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2009
Fatih Bey ,Denizli'de kaktüsleri nereden satın alıyorsunuz..

hulyam Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-10-2009, 17:40   #476
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-10-2009
Galeri: 15
Bu bitkinin adı bildiğim kadarıyla Astrophytum asterias

mrmusti Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-10-2009, 17:48   #477
Ağaç Dostu

Fatih bey aşili kaktüslerinizin adı Gymnocalycium mihanovichii dir.

Eski 27-10-2009, 18:16   #478
Ağaç Dostu

Birinci resminiz Schlumbergera truncata ikinci resminiz Opuntia_microdasys ninvaryasyonlarından biri olabilir. www.kaktusresimleri.biz sitemden bakabilirsiniz diyeceğim ama Opuntiaları bu hafta yükliyeceğim..

Eski 27-10-2009, 18:34   #479
Ağaç Dostu

maxsimus arkadaşın kaktüsünün adı.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maximus Mesajı Göster
ben echinopsis derim. daha teknik .
ilginize teşekkürler

Kaktüsünüzün adı echinopsis hybrid.. daha önceki mesajımda Astrophytum asterias yazmıştım. Fakat değil. www.kaktusresimleri.biz sitemden bakabilirsiniz...

Eski 27-10-2009, 18:42   #480
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hulyam Mesajı Göster
Fatih Bey ,Denizli'de kaktüsleri nereden satın alıyorsunuz..
İnternetten www.kaktus.web.tr sitesinden satın alabilirsiniz. Antalyadaki serasından satış yapılmaktadır. Resimlerini göre göre seçebilirsiniz...

Sadece okunabilir konu

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025