agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Biyoteknoloji (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/)
-   -   Bitki Doku Kültürü Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/9020.htm)

ephesos 31-07-2008 21:41

Sayın Hocam eğer bir aksilik çıkmazsa yakında bende deney yapmaya başlayacağım.
Evde nekadar olursa artık sizinlede paylaşacağım zaten.

Cansunarya 31-07-2008 23:14

Çok sevindim. Umarım herşey yolunda gider. Eğer ihtiyaç olursa her konuda seve seve size yardımcı olabilirim :)

praecox 04-08-2008 11:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cansunarya (Mesaj 263763)
Okuduğum kaynaklarda aktif kömürün fenolik eksudasyonu en iyi absorbe eden madde olduğu, bitkilere verdiği fenolik hasarı azaltmak adına bazı besi yerlerine aktif kömürün katıldığı belirtilmiş.
Neden hormon içermediği konusuna gelince sebebini bende bilemiyorum. Belki yapraklarını çıkaran bitkinin kendi kök hormonunu üretebileceği düşüncesiyle konulmamıştır. ?..

Bunu ben şöyle düşünüyorum.

Aktif kömür bildiğimiz gibi organik bileşenleri kolayca absorbe eden bir madde. Aktif kömürlü bir besi yerine herhangi benzen (benzol) çekirdeği içeren organik bir madde veya hormon eklediğinizde bunu o anda karıştırırken dahi absorbe edecek, maskeliyecek ve bitikinin ulaşmasını imkansız kılacaktır. Nasıl ki bitkinin kustuğu phanolik maddeleri absorbe ediyor ise hormonlar da o şekilde emilmiş olacaktır.
Bu bağlamda kömürlü besi yerlerine muz ekstresi veya hindistan cevizi özü v.d. leri katılır.

ephesos 14-08-2008 10:29

Sayın Cansunarya , kavanoza sığmayacak kadar irileşen yapraklar hala kökvermedi mi ? Bu durum korkutuyor beni uzun zaman geçti ama hala kök yok sebebi besiyerinden istediği herşeyi çeken nod tembellik miyapıyor dersiniz ?

Cansunarya 18-08-2008 19:03

İyi günler bir süredir işlerim nedeniyle şehir dışındaydım, henüz döndüm. Kültürleri bende çok merak ediyorum ama işyerimde oldukları için yarın bakabilicem. :) tembel oldukları kesin, umarım ölmemişlerdir.
Praecox hocam, belki bu aşamda bu bahsettiğiniz besi yerlerinden alıp onlara geçmek uygun değilmi, yoksa sigma neden ekstra bunları üretsin. Bu aşamadan sonra siz neyapmamı önerirsiniz, bu mediumlardan sipariş versemmi acaba..

ephesos 18-08-2008 19:53

Hocam bende başlayacağım her şey hazır ama bu son aşamaya takılıp kaldık .Sonucu almadan riske girmek istemiyorum.

ephesos 19-08-2008 10:21

Hocam son gelişmeleri resimlerle bizimlede paylaşır mısınız ?

praecox 19-08-2008 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cansunarya (Mesaj 269527)
İyi günler bir süredir işlerim nedeniyle şehir dışındaydım, henüz döndüm. Kültürleri bende çok merak ediyorum ama işyerimde oldukları için yarın bakabilicem. :) tembel oldukları kesin, umarım ölmemişlerdir.
Praecox hocam, belki bu aşamda bu bahsettiğiniz besi yerlerinden alıp onlara geçmek uygun değilmi, yoksa sigma neden ekstra bunları üretsin. Bu aşamadan sonra siz neyapmamı önerirsiniz, bu mediumlardan sipariş versemmi acaba..

Sayın Cansunarya,

bende bu besi yerlerini kullanıyorsunuz zannediyordum. Malum artık evde tuz peton aktifkömürü v.s. tek tek tartmak sureti ile hazırlamak sorun olacağından bu sigmanın hazır kitlerini kullanıyorum. Bunlar orkideler için optimize edilmiş besi yerleri. phenolik kusmalar için aşağıda yazdığım aktif kömürün sorunu var.
Yani aktif kömürlüde hormon yok hormon olunca da kömür yok. Aktif kömür organik maddeleri çok kolay, önce adsorbe sonra da absorbe eden devasa bir yüzeye sahip...
Phanolik maddeleri emmebilecekleri gibi baştan konan hormonları da emeceklerdir. en mantıklısı önce aktifkömürlü bir besi yerinde phenolik exudationu büyük ölçüde engeleyip o fazı geçtikten sonra köklenmeyi inkube etmek için hormonlu besi yerine şaşırtmak olmalıdır.

Saygılar

ephesos 20-08-2008 10:34

Sayın Cansunarya , siz besi yeri olarak sigmanın p6793 ve p1056 sını kullanmıyor musunuz ?

Cansunarya 22-08-2008 00:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ephesos (Mesaj 269532)
Hocam bende başlayacağım her şey hazır ama bu son aşamaya takılıp kaldık .Sonucu almadan riske girmek istemiyorum.

Çok sevindim. Umarım sizleri cesaretlendirecek şekilde bu kültürlerin akıbetini görebiliriz :)
Ve yine kök yok malesef..Zamanım olmadığından yaklaşık 3 haftadır aynı besi yerinde duruyorlar..pasajlarını yaparken fotolarını çekerim. Bakalım şişelerden çıkacaklarmı merak ediyorum :)

Sigmanın P1056 sını almadım, belki ona pasajlasaydım şimdiye kadar köklenebilirlerdi. Yanlızca 6668 ve diğer besi yerini kullanıyorum.

Cansunarya 22-08-2008 01:05

Praecox hocam, tavsiyeniz üzerine yarın kültürlerin bir kısmını ilk kullandığım kömürsüz ama hormonlu besi yerine geçeceğim..bu aşamadan sonra fenolik eksudasyonun durmuş olmasını bekliyorum, bakalım ne olacak hepbirlikte göreceğiz...

Cansunarya 23-08-2008 14:45

5 Eklenti(ler)
Orkide kültürlerinin son hali

Cansunarya 23-08-2008 15:06

Köklendirme hormonu içeren besi yerine pasaj

5 Eklenti(ler)
-Steril şişelere besi agarlarını ilave ettim
-Tek bir parçadan oluşan kültürü şişeden çıkartmak oldukça güç oldu.
-Kavanozlarım küçük olduğu için dalı kesip keikileri ayırmaya karar verdim

Cansunarya 23-08-2008 15:27

5 Eklenti(ler)
1. foto: 117. mesajdaki gonca kültürü
2 : Petri içinde diğer goncaların son hali ve yeni kültürler
3. : Yeni kültürler ve agar üzerindeki küçük kontaminasyon alanı
4. : Kontaminasyon alanının yakından görünüşü. Doku parçalarını buraya dokunmadan alıp yeni petrilere geçtim.
5. Yeni kültürler

praecox 23-08-2008 16:35

Sayın cansunarya,

134 nolu mesajınızdaki kültürün akıbetini bende merak etmeye başladım.
Şöyle ki: Hangi besiyerine pasajladınız/şaşırtınız? Ve de ilerde phenolik exudation oluşacak mı acaba?

Yaprak uzunluğu kaç cm? Ölçtünüz mü?
Acaba bu etapda 5 cm üzeri yaprakları var ise saf sphagnuma şaşırtırsak ne olur?

Cansunarya 23-08-2008 17:13

1 Eklenti(ler)
Sayın hocam,
Ölçmedim ama petrinin çapı 10 cm, bu durumda birer yaprakları en azından 6 cm boyunda olmalı. Deneme amacıyla iki kültürü ilk aşamada da kullandığım P6793 besi yerinde geçtim. Kültürün birinde keikileri kesip ayırdığım için tekrar fenolik eksudat oluşacağını düşünüyorum. Aşağıdaki fotodakinide olduğu gibi agara geçtim, bunda dokuların uçları artık eksudatı oluşturmazmış gibi geliyor.
Malesef sphagnummum yok, internetten almayı düşündüm ama cesaret edemedim. Ama bu yavrular için bir şekilde almam lazım. Kök çıkarmayan yavrular açık kesit ucundan beslenmeyi sürdüreceği için sphagnuma sarınca acaba kontaminasyona uğrayabilirlermi. Bir sağlıkçı olarak açık yaradan yola çıktım ama :) uçlarınıda kömür tozuna bularsak belkide olabilir. Peki hocam, canlı bir orkide de yavru keiki hiç kök çıkarmadan anneden ayrılabiliyor mu, eğer öyle bir uygulama varsa burada da yapılabilir, nedüşünürsünüz?

praecox 23-08-2008 20:54

Sphagnum derken de bende bunları düşündüm.
1. Sphagnum asidik bir yosun. Küf ve mantar oluşumlarını kısmen bastırır. (Tamamen diyemiyorum)
2. Kök oluşumunu destekler. İstenen nemi çürütmeden sağlar.

Yine de kavanozdan çıkartılınca sıcak nemli üstü kapalı bir yere dikilmeli.

Ancak bir tek kök ucu dahi görünmemesi yine de zor bir durum.

Köklenmemiş, çok büyük yaprakları olan keikileri anaçdan ayırmam gerektiğinde ben (steril kültürden hariç yani) Sphagnuma sarıp dikiyorum.

Gözünüz ve eliniz her daim üzerinde olmalı. Hergün havalandırılmalı.

Yine de bu olayın normal prosedürü steril ortamda köklendirmeyi teşfik etmeye en azından uçlandıklarını görmek gerek.

P.S. yanlış hatırlamıyorsam 1. dünya savaşına kadar sphagnum yaralara kompres kanı emen özeliği ile pansumanlarda sargı malzemesi olarak da kullanılıyordu. :)
Tabii kadın bağı ve çocuk bezi gibi kullanımları ilkel yerlilere kadar gider.

ephesos 24-08-2008 18:39

Sayın cansunarya hocam , besiyerini değiştirdiğiniz nodların birkısmınıda nispeten daha karanlık biryere alsanız , mesela 135. mesajdaki nodları .
Birde böyle birşey denemeye nedersiniz ?

Cansunarya 24-08-2008 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 271006)
Sphagnum derken de bende bunları düşündüm.
1. Sphagnum asidik bir yosun. Küf ve mantar oluşumlarını kısmen bastırır. (Tamamen diyemiyorum)
2. Kök oluşumunu destekler. İstenen nemi çürütmeden sağlar.

Yine de kavanozdan çıkartılınca sıcak nemli üstü kapalı bir yere dikilmeli.

Ancak bir tek kök ucu dahi görünmemesi yine de zor bir durum.

Köklenmemiş, çok büyük yaprakları olan keikileri anaçdan ayırmam gerektiğinde ben (steril kültürden hariç yani) Sphagnuma sarıp dikiyorum.

Gözünüz ve eliniz her daim üzerinde olmalı. Hergün havalandırılmalı.

Yine de bu olayın normal prosedürü steril ortamda köklendirmeyi teşfik etmeye en azından uçlandıklarını görmek gerek.

P.S. yanlış hatırlamıyorsam 1. dünya savaşına kadar sphagnum yaralara kompres kanı emen özeliği ile pansumanlarda sargı malzemesi olarak da kullanılıyordu. :)
Tabii kadın bağı ve çocuk bezi gibi kullanımları ilkel yerlilere kadar gider.

:) Evet, bu durumda sphagnuma acil ihtiyacım var demektir. Az önce ebaydan siparişimi verdim, sanırım bir 10 gün içinde elime geçer.

Aslında agar içinde orkide beslemek hoşuma gitti :), sulama, gübreleme gibi ihtiyaçları yok, 2-3 haftada bir agar değiştiriyorsun birazda ışık..Ama eninde sonunda onları gerçek hayata hazırlamam gerekecek hem böyle daha masraflı oluyorlar.

Şu anda yaklaşık 28 adet kültürüm var, bazıları ikili olduğundan bu sayı artabilirde, ileride bir sera oluşturmayı düşünüyorum :), bu benim küçüklüğümden beri hayalimdi...

Cansunarya 24-08-2008 22:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ephesos (Mesaj 271151)
Sayın cansunarya hocam , besiyerini değiştirdiğiniz nodların birkısmınıda nispeten daha karanlık biryere alsanız , mesela 135. mesajdaki nodları .
Birde böyle birşey denemeye nedersiniz ?

İtiraf edeyimki; ben seyahatteyden kültürlerin lambası patlamış ve 8 günden fazladır kültüre suni ışık veremiyorum :) . Pencereden bayağı uzakta loş bir yerdeler, akşam altıdan sonra tamamen karanlıktalar. Yarın ilk işim lambayı değiştirmek olacak..Benim gözlemim, yeni kültürlerde yapraklar tabii olarak açık yeşil gelişme göstermiş, birazda eciş bücüş ve cılız olmuşlar. 135 no daki ilk nodun yaprakları gibi..Normalde daha etli ve düzgün ve koyu yeşil oluyorlardı.
Bana fazla işe yaramamış gibi geldi ama sizce, peki neden karanlığı tavsiye ediyorsunuz Ephesos, böyle bir uygulamanız var mı?

praecox 25-08-2008 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cansunarya (Mesaj 271204)
peki neden karanlığı tavsiye ediyorsunuz Ephesos, böyle bir uygulamanız var mı?

Sanırım sayın ephesos benim ona özel bahsetiğim bir konudan yola çıkarak bunu söyledi.
Şöyle ki...

Çiçek sapı uygun göz üzerinden kesilip göz yaprağı kaldırıldıktan sonra üzerine uygulanan köklendirme hormonu v.d. içeren aşı macunu gibi bir ürün olan keiki boost u aplikasyonundan sonra bitki bir iki hafta sıcakta 24'C ve üstü karanlık bir yerde tutlunca o gözden keiki oluşum ihtimali çok fazla yükseliyor.

Kışın karanlık bir odanın kaloriferi üzerinde bir hafta 10 gün kadar tutyorum ben ve genelde de bu şekilde keiki oluşuyor. Aydınlıkta kalanlar ise kışın 22'C lerde genelde çiçeklenmiye gidiyor.
Bu öncelikle Phal.ın türüne hybridine de doğru orantılı olan bir durum ise de, aşırı sıcak ve karanlık phal.ı keikiye zorladığı başka kaynaklardan da okuduğum kadarı ile (akademik veya güvenilir bir sistemik araştırma olmamakla beraber) benim de deneyip sıkça rastladığım bir bulgu.
Zaten kıştan kalma çiçek sapları yazın sıcaklarında keiki verme istekleri daha fazla.

Saygılar

ephesos 25-08-2008 10:00

Evet sayın hocam biri bu , diğeri ise okuduğum kaynakların çoğunda kültürün ilk 15 gününün düşük ışık altında tutulması gerektiği yazıyordu ayrıca yüksek ışığın eksüdasyonu tetiklediğine inanıyorum .Çokta rasyonel bir örnek olmasada köklendirmek istediğimiz bitkilerin nispeten karanlıkta daha çabuk köklendiğini görmüşüzdür **** köklendireceğimiz bitkiyi ışıkgeçirmeyen bir bardak vs . tutulması gerektiği tavsiyesini biliriz (bu tavsiyesadece köklendirmeyi değil yosun oluşumunuda önlemek içindirde ).
Tabi bunlar okuduğum , duyduğum ve gözlemlerimden edindiklerim , yanlış olabilir de.

Cansunarya 25-08-2008 22:36

Hmm, bu faydalı bilgiler için teşekkürler. Şimdiye kadar belkide ışığı fazla verdim. Işık zamanlamasını düzeltip azaltacağım biraz. Birtanesinide iyice karanlık bir ortama alayım bakalım ne olacak.

ephesos 25-08-2008 22:57

Bahsettiğim kaynak :BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ DOKU KÜLTÜRÜ VE UYGULAMALARI.
Editörler :Mehmet Babaoğlu , Ekrem Gürel , Sebahattin Özcan
Selçuk Üniversitesi Vakfı Yayınları.
sayfa 23
1,5 Kültür Şartları
Işık genellikle beyaz serin florasan lambalarıyla sağlanır.Kültür ortamının aydınlanma durumu (fotosentetik olarak aktif radyasyon birimi = umol foton / m2 / s ) önceden belirlenmelidir.çünki ışığın özellikle bitki rejenerasyonu üzerine farklı etkileri vardır.genellikle embriyogenik kallus oluşumu , hücre süspansiyonları ve özellikle fenolik bileşikler üreten kültürlerin ışıksız ortamda kültürüdaha akılcı olurken , rejenerasyonun ortaya çıkabilmesi için ışık çoğunlukla gerekli olmaktadır.

Ayrıca devamında kültürlerin sürekli ışıkta , 16 saat ışıkta ve ışıksız ortamlarda olarak denenmelerinde fayda vardır denmiş.
Denemek birşey kaybettirmez sayın cansunarya hocam sanırım yeterince kültür var elinizde.

Cansunarya 25-08-2008 23:03

:) Evet haklısınız, yarın bir deneme grubu oluşturayım hemen.

ephesos 25-08-2008 23:08

Denemekte fayda var , umarım işe yarar başarılar hocam.

Cansunarya 05-09-2008 21:44

2 Eklenti(ler)
Ephesos, :) sizin öneriniz doğrultusunda bir kültürü karanlık ortama aldım, yaklaşık 10 gündür bu ortamda. Gövdenin yeşil kısmı hafif bombelenmeye başladı :) sanırım bu bir kök gelişim işareti, ne dersininiz :) . Bugün kömürsüz besi yerine geçtiğim kültürlerden bir tanesini de karanlığa yerleştirdim. Yaklaşık 10-15 gün sonra daha net sonuçlar çıkacağına inanıyorum.

ephesos 05-09-2008 22:03

Olabilir Hocam , süerekli karanlıkta olmamalı kanımca sonuçta yaprakların ışığa ihtiyacı var .Kısmi ışık kulanıyorsunuzdur sanırım.
Çıkıntı farkediliyor hadi bakalım çok heyecanlı değil mi hocam ; yenibirşey keşfetmek gibi.

Benim çalışma için herşey tamam , sadece ramazanın verdiği vehametle biraz ağırdan alıyorum medyumlar falan herşey hazır.Ben çok uzun birsüre p1056 da bekleteceğim aktif kömürün , sayın preacox un dediği gibi köklendirme hormonunu absorbe ettiği kanısındayım yanlış hatırlamıyorsan zaten p6793 te zaten bu hormon mevcut değil.Yanlışsam lütfen düzeltin hocam.

Cansunarya 05-09-2008 22:40

Devamlı karanlıkta ama bulunduğu yerden çok küçük kuvvetli ışık sızıntıları alıyor.
Gerçekten çok heyecanlı, herbirini dakikalarca inceleyip, evirip çeviriyorum :) Hazırlıkları tamamlamanız süper bir haber, çok sevindim ;). Sizin çalışmalarınızı görmek için sabırsızlanıyorum. P1056 yı almanız iyi olmuş, bununla daha olumlu sonuçlar alacağınızı düşünüyorum.
p6793 de NAA ve BA var, köklenmede etkili olurlar normalde, belki bizim orkideler nazlıdır :) Doğru zamanlamayı bekliyorlar bence.

ephesos 05-09-2008 23:12

Az kaldı hocam.
P1056 da agar var sanırım ; P6793 te yok biliyorum doğru mudur hocam ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025