agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Biyoteknoloji (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/)
-   -   Bitki Doku Kültürü Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/9020.htm)

Cansunarya 12-10-2008 15:31

Sapların uçları olağan hafif kuru şekildeydi, dediğiniz gibi hiçbir çürüme belirtisi yoktu. Hazırlarken de yine garanti olsun diye herbirini alkollü pamukla silip kestim. Haftasonu gidemediğimden yarın bakabileceğim kültürlere..

lerdemir 15-10-2008 17:38

Nefes kesici.

Enfes bir başlık.

Yeni farkettim bu başlığı; bir solukta okudum baştan sona.

İlgi ile gelişmeleri takip edeceğim.

Kolaylıklar diliyorum...

ephesos 22-10-2008 10:39

Cansunarya hocam, köklenme ne durumda? Nod kültürüne başlarken sigmanın besiyerleriyle mi başladınız, yoksa sonraki aşamalarda mı sigmaya geçtiniz?

Oğuzhan 22-10-2008 13:48

Gerçekten nefes kesici...

papatyam 22-10-2008 15:47

Bende ilk kez baktım bu başlığa, başarılar dilerim.
Bundan sonra takipçinizim :)

praecox 25-10-2008 17:39

Sayın Cansunarya,

Phal. tohumlarından protocorm oluşumu ne aşamada? Herhangi bir ilerleme ve/veya gelişme gözlemlediniz mi?

Meraklar içerisindeyiz :)

eylems 25-10-2008 17:53

Ben de merakla bekleyenlerdenim.

Cansunarya 25-10-2008 22:57

5 Eklenti(ler)
Sevgili Lerdemir, Oğuzhan, Papatyam ve Eylems, sizlerin burada yorumlarınızı görmek beni mutlu etti. Diğer forumlardan bende sizlerin katkılarını izlemekteyim, sanki uzaklardaki tanıdıklarımdan haber almış gibi oldum :) Yoğunluğumdan dolayı uzuun süredir foruma giremiyordum, gecikmeler için kusura bakmayın.

Öncelikle kötü ve iyi haberlerim var..Praecox hocamm, kendimi çok çok çok kötü hissediyorum çünkü son gönderdiğiniz nod kültürleride kontamine oldu :(( ne kadar üzüldüğümü anlatamam, o kadar dikkatli ve steril çalıştımki nasıl oldu anlamıyorum. Herşey bir önceki uygulamalarımla aynı, fazlası bile var, nodları hazırlamam en az 6 saatimi aldı, ayrı ayrı dört partide çalıştım..netice malesef sıfır....bu durum hevesimin çok kırılmasına neden oldu..:( Amaaa

Güzel olan haber protocorm oluşumları iyi gidiyor, embriyonik kökler bile oluştu, çoğu 1 mm çapında minik yeşillikler halinde görünüyorlar, hemde yüzler, binlercesi...:)

Ephesos, direkt sigmanın besi yerleri ile başladım, önce 6793 sonra 6668 ile devam ettim. Tohumları ise direkt 6668 e ektim.

Cansunarya 25-10-2008 23:14

Orkide tohum kültüründe Protocorm oluşumları
 
5 Eklenti(ler)
Evet, en azından böyle bir haber vermek beni biraz rahatlatıyor, protocormlar iyice belirginleşmeye başladı. Bu fotolar bir hafta önce çekildi, şimdi daha yeşil bebekler şeklinde görünüyorlar :) Bazıları diğerlerinden daha hızlı gelişme gösteriyor. Bu petri diğer 5 tanesinden en iyi gelişme gösteren oldu, çimlenme oranı yaklaşık %95, diğerlerinde yine kabaca %90, %50, %5, %1, %0.1 gibi çimlenme oranları var.

Praecox hocam, hazırlama aşamasını hatırlarsanız, bu ekimler gönderdiğiniz tohumların çok küçük bir kısmından hazırlandı, daha geride milyonlarcası var :)

4. fotoda dikkatli bakılırsa 3 tohumun embriyonik kökleri görülebiliyor, bakalım seçebilecekmisiniz :) bulmaca gibi oldu :)

Cansunarya 25-10-2008 23:55

Protocormlarda mikroskobik kök gelişimi
 
5 Eklenti(ler)
Mikroskop altında protocormlardan küçük komik kökler çıktığını gördüm, genelde üç dallı olarak çıkmış, hiçbirine kıyamadığım için petriyi açmadan fotolarını çektim. Çok net olmamakla birlikte sanırım görünür düzeydeler, bazıları çıplak gözle dikkatli bakınca görülebiliyor.

elvin 26-10-2008 12:49

selam ben ziraat fakültesi öğrencisiyim doku kültürü dersinde kaktüsleri sevdiğimden dolayı kaktüs üretmeye karar verdim sizce hangi kaktüsü üretmem daha uygun olur ve kaktüsü doku kültüründe üretmek için parça alacağım özel bir yeri varmı şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim

sinaninci1 26-10-2008 13:37

Eyvah şimdi bir kamyon orkide topragı lazım.

Cansunarya 26-10-2008 18:06

Sanırım öyle olacak Sinaninci1 :) bakalım eğer bir problem çıkmayıp devam ettirebilirsem neala..belki yetişkin bitki elde edene kadar bir kısmı telef olacak, ilerleyen zamanlarda hepbirlikte göreceğiz..

Merhaba Elvin, pekçok kaktüsün yetiştirilmesi, üretilmesi kolay. Kısa bir sürede yavru verip çoğaltılabilir. Benim kullandığım kaktüs kolayca yavru vermeyenlerden, en azından bukadar emek ve zamana değmesi açısından böyle bir türü kullanmayı seçtim. Kaktüs kültüründe daha gelişme yok. Aylarca daha beklemem gerekebilir. Senin yapacağın çalışmada bir kolay bir de zor üretilen kaktüs türünü tercih etmeni tavsiye ederim. Çok tüylü olmayanlarından olsa iyi olur. Her kaktüsün üretilebileceğini düşünüyorum, içinizden hangisi geliyorsa onu yapın. Dokuyu steril ederken süngerimsi iç yapısı solüsyonu resmen emiyor, mümkünse kök boğazından kesip tüm halde steril etmeli ve bu yüzeyin en az 1.5 cmlik kısmı kesip uzaklaştırılarak, 2cmlik parçalara bölünerek hazırlanmalı. Böylece kimyasaldan etkilenmemiş doku elde etme şansı artar. Kök boğaz kısımlarının kontaminasyon riski daha fazla. Kolay gelsin, başarılar diliyorum :)

praecox 26-10-2008 18:17

Sayın Cansunarya,

nodları örten yaprağı kaldırmadığınız sürece bu kontaminasyon olacaktır. O gözleri örten yaprakçığın altına desenfektan çözelti girmiyor. Dolayısı ile ordan üreme başlıyor.

Bence o nodları çıkartın nodu örten yaprakçıkları kaldırın tekrar hypokloritli çözelti ile dezenfekte edip yeni besi yerlerine ekin.

Cansunarya 26-10-2008 18:51

Praecox hocam, bir önceki nodlarda böyle yapmıştım, yavru yaprakçıklar dayanamıyor bu işleme, bembeyaz olup ölüyorlar. Diğer başarılı olan kültürlerde sterilizasyondan sonra yaprakcığı kaldırmadan ve kaldırarak ayrı ayrı denemiştim, bir sorun çıkmamıştı, hatta fotoları ilk mesajlarda var.

ayses 26-10-2008 19:11

gerçekten çok teşekkürler böyle bir çalışma yaptığınız için. Bu konuda bir ödev almıştım ve bulduğum sınırlı türkçe döküman içinde en iyi resimlerden birkaçı size ait.tekrar teşekkkürler...

Cansunarya 26-10-2008 19:34

:) Rica ederim Ayses, fotoğrafları yayınlamaktaki bir amacımda sizin gibi ilgili öğrencilere yardımcı olabilmekti. Yardımcı olabildiğime sevindim.

Cansunarya 29-10-2008 16:59

Köklenen ilk Phallerin kültürden çıkarılmaları (Deflasking)
 
5 Eklenti(ler)
Beş aylık bir süreç sonu ilk köklenen iki phali nihayet kültür kabından çıkartmaya karar verdim.
1. foto: Phallerin kültür kabındaki son görüntüsü
2. Çıkarılan phallerin agarlı halleri, sağdaki phal 2. kökünü vermeye başlamış
3. Akan ılık su altında agar kalıntıları iyice çıkana kadar dikkatlice yıkayıp, temiz bir yere bıraktım.

Bu aşamadan sonra baktığım kaynaklarda, uygun bir dezenfektanlı suda bir 10 dk kadar bitkilerin bekletilmesi gerektiği, bitkinin büyüme hızını yavaşlattığı için fungusitlerin kullanılmamasının önerildiğini okudum. Yinede kültür kabında gördüğüm ufak bir küf kontaminasyonu üzerine phalleri 10 dakika benomylli suda beklettim. Umarım bir sorun çıkarmaz.

4.5. Yaprak aralarındaki fazla suyu aldıktan sonra phal köklerini önceden nemlendirdiğim sphagnum moss ile sarıp sarmaladım.

eylems 29-10-2008 17:03

Benim yorumuma göre; mükemmel bir çalışma. Sizi kutluyorum Cansunarya.

Cansunarya 29-10-2008 17:06

Teşekkürler Eylems, çok hızlısın :) biryandan diğer fotoları düzenliyorum, yani devamı var :)

Cansunarya 29-10-2008 17:44

4 Eklenti(ler)
Burada kap olarak küçük bir plastik bardak kullandım. Dibine geniş delikler açtıktan sonra bir miktar sphag. ekleyip üstüne sarmaladığım kültürleri otutturdum, yanlarından yine yosunla destekledim.
Klimatizasyon amacıyla kültür kabını cam behere koyup ağzını aliminyum folyoyla kapattım, bir süre bu şekilde ışık kaynağı altında inkübasyona devam edeceğim. Nemli bir ortamdan çıkan kültürlerin şoka girmemesi, yeni ortama adapte olabilmeleri amacıyla bu işlemi uyguladım. Daha sonraki haftalarda fasıllar halinde havalandırıp yavaş yavaş dış ortama alıştırmam gerekiyor.

praecox 29-10-2008 17:59

Sayın Cansunarya,

neden parafilm veya strech-film ile kaplamadınız. Alu-folyo ışık geçirmeyeceketir.
Bir de ben strech film gibi bir şey ile sarmaladıktan sonra bir hafta sonra bu filmi delmeye başlıyorum. Delikleri her hafta artırarak adaptasyonu sağlıyorum.

Her yiğidin yoğurt yiyiş tarzı... :D derler ya hani.
Bu da benim nacizhane deneyimlerim ve/veya fikrim.

Saygılarımla

Cansunarya 29-10-2008 18:08

1 Eklenti(ler)
:) Hocam, yanlardan nasılsa ışık alıyor diye folyalamıştım, ama sizin yaptığınız daha iyi, bende hemen değiştirip streç fimle kaplıycam, öneriniz için teşekkür ederim, sonuçta bu benim ilk deneyimim, sizin yardımlarınızı herzaman bekliyorum :)
Saygılarımla


Havalar iyice soğuduğu için kültürleri eve taşıdım, sıcağı sıcağına da kabı streçfilmle kapladım :) evde olunca hemen yapıvereyim dedim.

eylems 29-10-2008 19:14

Süper, süper, süper. Ağzım açık kaldı. Kendime bir çalışma ortamı kurduğumda sorularımla başınızı ağrıtabilirim.

Oğuzhan 29-10-2008 19:22

Sayın Cansunarya,

Süper yetmez bence :)
Kayseri uzak olmasa atlar gelirdim.Bunlar ne zaman çiçek verecek.

Cansunarya 29-10-2008 22:42

Tekrar teşekkürler, elimden geldiğince her konuda yardımcı olmaya çalışırım. Eğer sorunsuz yaşarlarda ölmeslerse bir **** birbuçuk senede çiçeklenebileceklerini düşünüyorum. :) Kayseri pekçok yere uzak, bende ondan yakınıyorum çoğu zaman :) Yolunuz düşerse beklerim Sn Oğuzhan.

sinaninci1 30-10-2008 12:53

Cansunarya tohumlar ne durumdalar merek ettim.
Bu olay benide bayagı sardı, yakında evde tencere tavayla başlıyacağım bu gidişle.

Aşağıda linkteki uygulamaylan hobi amaçlı çalışabilirim zannediyorum.

http://www.kitchenculturekit.com/Sti...rhobbyists.htm

Cansunarya 30-10-2008 19:41

3 Eklenti(ler)
Tohumlar enson bu şekildeler, bazılarının kökleri dışarıdan rahatlıkla görülebiliyor. Yalnız çoğunluğunda gelişme geriliği oluştu, sanırım onlara 20 derecelik ısıyı sağlayamadım, biraz soğukta kaldılar, artık ne kadarı gelişirse..binlercesi büyüse gerçekten yetişemem onlara :)

Aramıza sizler gibi hevesli yeni arkadaşların eklenmesi beni mutlu ediyor.
Eklediğiniz site evde mali açıdan zorlanmadan kültür yapabileceğiniz güzel bir site. Sizinde çalışmalarınızı bekliyoruz :)

ephesos 30-10-2008 20:26

Sayın Cansunarya, nod kültüründe başarı yüzdeniz kaç, yani tümünü kontamine olmadan sonuçlandırabildiniz mi?

ephesos 31-10-2008 21:11

Evde nod kültürü denemelerim 1
 
5 Eklenti(ler)
Uzun zamandır hazırlandığım, phelenaopsis nod kültürü denemelerime geçen hafta başladım.

Safranbolu toplantısını yaptığımız hafta sonu misafirim olan sayın preacox 'la hazırlayıp kavanozlara porsiyonladığımız besi yerlerini bir haftalık bir ön kontaminasyon gelişip gelişmeyeceğini gözlemlemek üzere beklemeye aldım, bir hafta sonra kontaminasyon 0 olarak gözlemi tamamladım.Besi yeri hazırlama basamağını başarıyla geçtik(malum ev ortamı olunca işin zorluk derecesi katbekat artıyor).

Ertesi haftasonu gerekli işlemleri büyükbir titizlikle yapıp nodları besiyerine resimlerini eklediğim şekilde aktardım.

Sonuç malesef hiçte iç açıcı olmadı 22 kavanozdan 8 inde 5 gün sonra kontaminasyon gelişti sanırım diğerlerindede olabilir.
Genel olarak sorunun nod kültürlerinin sterilizasyonundan kaynaklanma olasılığı diğer olasılıklara göre daha yüksek, denemek için aynı anda birkaç yaprak vft de kültüre etmek istediğim için birlikte steril etmeye çalıştım çamaşır suyunun etkisinden dolayı vft yapraklarının eridiğini gördüm ancak bu oranbile nodların yeterince sterile edilmesine yetmedi.

2. denememde saf hipoklorit ve saf alkol gibi farklı dezenfektanlar kullanmayı planlıyorum.Yaptığım tüm işlemler sayın hocalarımın deneyim ve tavsiyelerine harfiyen uyularak yapıldı ancak sonucun yeterince iç açıcı olmaması beni yıldırmadı ancak çok iyi deneyimlerin sahibi oldum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025