agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Biyoteknoloji (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/)
-   -   Bitki Doku Kültürü Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/9020.htm)

Cansunarya 21-02-2009 21:46

4 Eklenti(ler)
Çimlenmiş tohumlardan birkaçı daha..

Cansunarya 21-02-2009 21:52

:) Sevgili Ephesos, istemiyerek uzak kaldım forumdan, bidaha olmayacak inşallah, bu arada yaşım senden abla olacak kadar büyükmü bilemiyorum ama o da şirin geldi :)

Kahraman Koray 14-03-2009 09:00

Bu konuları en güzel ve yalın halinde ve bilimsel terimleriyle bize aktardığınız için sayın cansunarya size ne kadar teşekkür etsek azdır. Terminoloji kullanmanız bize takıldığımız yerde internetten destek alma imkanı sağlıyor. Biliminsanı alt yapısı herşeyin nasıl olması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor bize. Disiplin ve hassasiyetinizin bir arada olduğu bu çalışmalarınızın devamını diliyorum.

ephesos 14-04-2009 10:09

Sayın Cansunarya, son gelişmelerin haberini merakla bekliyoruz.

elfcara 16-09-2009 14:16

merhabalar ben ziraat müh.öğrencisiyim ve suanda patlıcanda anter kültürü yapıyorum ancak çok bılgım yok bana yardımcı olurmusunuz ???

Yaşam Sevgisi 29-09-2009 22:25

Bir sorum olacak.

Bitki doku kültüründe, kullanılacak eksplant seçimi açısından uygulanan mikrobiyal, viral kontaminasyonlar açısından yapılan testler var mıdır? Yoksa bitki hastalıkları açısından genel mikrobiyal ve viral kontaminasyon test kitleri ve yöntemleri var mıdır? Ya da bunları anlatacak bir kaynak veya kitap?

praecox 30-09-2009 10:18

Bitki doku kültürü çalışmalarının asıl nedeni virüszüz bitkiler üretmektir. Orkidelerde bu amacın yanı sıra tohumdan üretimi çok zor ve hatta imkansız varyete ve hybridlerin bir e bir klonlamak, symbiotik çimlenme gereksinimliklerinin asteril bir ortamda güçlüklerinden dolayı, asymbiotik steril ekim yapmaktır.
Bu konuda elbetteki bir dizi kaynak vardır. Bir biomühendizlik öğrencisi olarak bu akademik yayınlara sizin çok daha kolay ulaşacağınızı düşünüyorum. Bir tek kaynak, yani kitap gibi derlenmiş güvenilir bir kaynağın varlığından bihaberim. Türkçe kaynaklar konusunda ise şüpheliyim.

Elbetteki explantlar virüzsüz ve bakteryel kontaminasyon göstermemeli. Bakteryel kont. kolay ise de viral enfektlerin ELISA testinde geçmesi gerekir.
Düz sudaki kireç veya kalsyum kitlerine güvenemiyen biri olarak viral hastalık etmenlerinde olası test kitine de şüpheli yaklaşmaktayım.

Sayın cansunarya bize çok daha güvenilir bilgiler verebileceğinden eminim, ancak kendileri uzun bir müddettir foruma girememekte veya yazmamaktadır.

Nesrin Sarı 30-09-2009 22:55

Sevgili Cansunarya son resimlerdende anlaşıldığına göre bahçeye ekip bu kışı bahçede geçirme dönemi gelmiş görünüyor :) Tabıkı şaka yapıyorum. Ellerinize sağlık diyorum çalışmalarınızı baştan aşağıya okudum. En kısa zamanda Çalışmalarınızın mutlu sona erişmesi dileğimle.

hulya1966 06-10-2009 19:40

güzel bi çalişma olmuş

kyalcn 21-12-2009 17:12

Merak ettiğim birşey var vejatatif meyve fidanı (dut - karadut)üretimi için sigmanın hangi ürününü kullanabiliriz. Cansu hanımın kullandıgı orkide için olan ürünü meristem doku yetiştirme için uygun olur mu?

Eovyn 15-01-2010 10:37

Harika bir çalışma olmuş cidden. Alkışlarım oralara ulaşıyor mu bilemiyorum;);) Ben de baştan sona bütün konuyu okudum ve çok heyecan verici geldi.. İnşallah kurtarmışlardır yeni bitkileriniz kendilerini çünkü bir hayli zaman geçmiş son mesajdan bu yana.. Araya doktora falan girdi sanırım, işleriniz yoğundur;);) Ama lütfen bize son durumu haber verin.. Merak ettik gerçekten..

kgursan 17-01-2010 15:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elfcara (Mesaj 497886)
merhabalar ben ziraat müh.öğrencisiyim ve suanda patlıcanda anter kültürü yapıyorum ancak çok bılgım yok bana yardımcı olurmusunuz ???

Ya da bunları anlatacak bir kaynak veya kitap?

Sn Doç. Dr. Nurten Gönülşen in Türkçe "Bitki Doku Kültürü" isimli yayını (Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü Menemen/İzmir. Sizlere yardımcı olabilir.

Bunun dışında Prof.Dr. Şebnem Ellialtıoğlu (A.Ü. Ziraat Fak. Bahçe bitkileri bölümü Ankara) yardımcı olabilir,

Prof.Dr.Kazım Abak (Çukurova Ün. Ziraat Fak.) Araştırma Enstitüleri veya Üniversitelerin genellikle Ziraat fakülteleri sizlere yardımcı olabilirler.

kgursan 17-01-2010 15:53

Bitki Doku Kültürü çalışmaları, Steril bir ortam ve bazı ekipmanlar ile temel bazı bilgileri gerektirir. Doku kültürü değişik amaçlar için yapılır:
1.Bazı bitki türlerinde Hızlı ve temiz Çoğaltma için, (Explant kültürü)(Afrika menekşesi, Gerbera, vd.)
2. Bazı bitkilerde VİRÜS ten arındırma işleminin bir parçası olarak (Karanfil de Meristem kültürü)
3. Bazı bitkilerde hibrit/ıslah çalışmaları için (Anter kültürü)
4. Bazı zor çimlenen bitki türlerinin (Orkide) tohum çimlendirilmesi için,

Doku kültürü denilen yöntemden faydalanılır.(Bunların hepsi doku kültürü olarak bilinir)

Her yöntemin de kendine göre Besi ortamları, Hormon dengeleri, sıcaklık, ışık istekleri vs. bulunur. Steril çalışma tüm yöntemler için A dan Z ye şarttır.

Ayrıca doku kültürü ile elde edilmiş bitkiciklerin Tüp veya kavanozlardan çıktıktan sonra bir de alıştırma ortamında (Sıcaklık, nem, ışık kontrolu) gelişmeleri gerekir. Ancak bundan sonra Saksıya ekilecek durum oluşur.

Sanıyorum Sn. Cansunarya bu işlerin içinde (akademik çalışmaların) Kaybolmuştur. Kendisine kolay gelsin deyip başarılar dileyelim.

BirLira 22-01-2010 17:54

http://www.agri.ankara.edu.tr/index....=Staff&no=1099

maxma 23-09-2011 13:00

bitkilerde vitrifikasyon sorunumuz var neler yapabilirim?

caturanga 29-09-2011 12:28

bitki nedir ve kaçıncı alt kültürdeler...

maxma 06-10-2011 11:22

meyve anaçları (gf,29c,cab6,garnem)1.alt külltürden başlıyor şu anda 7.alt kültürde ve vitrifikasyon devam ediyor.ayrı bakteri ve küf sorunumuz var önere bileceginiz bir kimyasal var mı?TEŞEKKÜRLER

livingdead1978 09-03-2012 09:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cansunarya (Mesaj 241681)
Bitkilerin üretilmesinde; Sigma firmasının çeşitli besi yerleri kullanıldı. Bunlar üzerlerinde belirtilen oranlarda hazırlanıp agar ilave edilerek (MS hariç) otoklavlandı. Kullanılacağı zaman mikrodalgada eritilerek kültür kaplarına porsiyonlandı.

Saygıdeger hocam ben evde orkide üretmek istiyoru hobi olarak ama besiyer ve daldan üretmek için ne gibi aşamalar takip etmem gerek araştırmalarım yetersiz kalıyor yardımcı olabilirmisin yardımcı olursanız çok sevinirim

livingdead 01-05-2012 14:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cansunarya (Mesaj 244002)
Besi yerlerinin üzerlerinde litreye kaç gr tartılması gerektiği belirtiliyor. İhtiyaç ölçüsünde steril bir cam kaba tartılıp distile su ile sulandırılıyor, eğer içeriğinde agar yoksa lt ye 6-7 gr kadar agar ilave ediliyor ve varsa diğer katkı maddeleri, PH 5.6 ya ayarlandıktan sonra 126 C lik otoklavda 15 dakika steril ediliyor. Ben 50 ml lik şişelerde otoklav ediyorum buzdolabında saklıyorum. Kullanacağım zaman mikrodalgada çözdürerek ihtiyacım kadarını steril bir ortamda yine steril ekipmanla tüplere geçiyorum.
Çiçekçilerdeki kesme çiçekleri görüp her zaman hayran kalmışımdır. Eğer onları köklendirmeyi başarabilirsem nekadar çiçekli bitki varsa hepsini denemek istiyorum :) Normalde insan ve hayvan dokularından kültür hazırlanması için ölümden 1-2 saat içinde dokuların işlenmesi gerekir ama gördümki bitkiler için durum böyle değil, çok rahat yaşayabiliyorlar. Karanfilde aldığım dokular aslında normalde tomurcuğun çıktığı bölgeler..Ben bu durumu bekliyordum. Kullandığım agarda köklendirici hormon yok, bu yüzden köklerde henüz çıkmadı. Baştan itibaren hormonlu yapabilirdim ama çıkabilecek kontaminasyonları elimine etmek için bekledim. bu hafta sonunda onları hormon içeren besi yerlerine alacağım.
Evde steril bir ortam tabiiki hazırlanabilir ama en ufak bir kontaminasyon çalışmalarınızı kaybetmenize sebep olabilir. Ben iki haftadır elimde olan gül kültürlerimde bugün muhtemel maya kolonisi oluştuğunu gördüm ve çok moralim bozuldu. Şimdiye kadar elimdekilerin yarısı kadar kontaminasyonlu tüp attım. Eğer gerçekten meraklıysanız hayallerinizin peşinden gitmenizi, yılmamanızı tavsiye ederim. Sonuç olarak ev ortamında da gerekli sterilizasyon yöntemleri uygulandıktan sonra neden yapılamasın? :) Ben böyle bir ortamım olmasaydı evde de kesinlikle denerdimm!

Sayın hocam ev ortamında bir mikro dalga fırın alıp onu sterlizasyon için kullanmayı düşünüyorum sizden ögrenmek istedigim besiyeri sterlize ederken kavanoza katıp nekadar süre mikrodalgada hangi ısıda bekletmek gerek ve kesim yaptıgım doku için kullanacagım gül dalını nasıl sterlize edebilirim bu konularda yardımcı olursnız çok memnun olurum

livingdead 01-05-2012 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cansunarya (Mesaj 244965)
:) Rica ederim Ephesos, Orkideler için kullandığım medium büyüme hormonu katkılı onlarda bir sorun olmayacak inşallah, sadece karanfil ve diğer bitkiler için kullandığım MS besi yerinde hormonlar yok( basal medium), bugün onlara agar değiştirdim artık kökleneceklerini umuyorum..

Sayın hocam size bir konuda danışmak istiyorum ben besiyer yapmak istiyorum malzemeleri aldım lakin köklendirme hormonundan bahsediyorsunuz elim İBA bulunuyor bitki besiyeri hazırlarken içerisine İBA karıştıra bilirmiyim **** ne oranda karıştırsam **** nasıl bir köklendirme hormonu alsam daha etkili olur gül dallarını besi ortamında köklenidirmek istiyorum **** orkide ikisi içinde yardımcı olursanız çok memnun olurum

livingdead 01-05-2012 14:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cansunarya (Mesaj 254172)
Agaroza genel kullanımda agarda denilmektedir, aslında kısmen ayrı şeylerdir. Agar deniz yosunundan elde edilmiş bir maddedir, genelde sarımsı, kötü kokulu (bence), hafif granülümsü olurlar. Otoklav edildiğindede sarımsı-jelatinöz bir yapı oluşturur. Pekçok mikroorganizmanın üretiminde temel besi yeri olarak kullanılır, bu yüzden kısa zamanda bakteri, mantar, küf vs. üretebilir. Agaroz ise agardan ekstrakte edilen bir polisakkarittir, beyaz, kokusuz toz şeklindedir. Kolayca kontamine olmaz. Dediğiniz gibi elektroforez, PCR v.b moleküler tekniklerde kullanılır.
:) çok dikkatlisiniz, düzeltme yaparken gözümden kaçmış :) hemen düzeltiyorum, doğrusu 6-7gr/lt olacak.. Teşekkürler :)

Sayın hocam agar aldım ama internetten doku kültürü için kullana bilirmiyim yani agaroz olmasımı gerekir illa sterlize etmek için mikrodalgada nekadar süre tutmam gerekir besiyerimi yardımcı olursanız çok memnun olurum

caturanga 03-05-2012 17:31

Sn. livingdead sadece besiyerini steril etmek yetmez.aynı zamanda explant sterilizasyonuda gerekir.doku kültüründe dal köklendirme diye birşey yok.çoğaltılan mikro sürgüncüklerin köklendirilmesi var.

ilhankar 28-10-2012 20:00

doku kültürü ile fide yetiştirilmesi
 
Bu konu hakkında araştırma yapıyorum, daha işin başındayım, bilgi paylaşımı yapmak istiyorum, bildiklerimi paylaşmak, bilmediklerimi öğrenmek arzusundayım, şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Doku.kulturu 12-11-2012 00:35

Deeğerli arkadaşım
Ben etobur bitki ve phalaenopsis türlerini doku kulturu yöntemiyle üretiyorum sorularınıza somut cevaplar verebilirim. kimyasalların nerede daha ucuz olduğuna kadar.
**** kullanacağınız kimyasalların miktarına kadar.
Saygılarımla

malina 12-11-2012 11:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku.kulturu (Mesaj 1046633)
Deeğerli arkadaşım
Ben etobur bitki ve phalaenopsis türlerini doku kulturu yöntemiyle üretiyorum sorularınıza somut cevaplar verebilirim. kimyasalların nerede daha ucuz olduğuna kadar.
**** kullanacağınız kimyasalların miktarına kadar.
Saygılarımla

Sorulmadan da bildiklerini analatabilirsiniz...

Yıldız olarak görünen kelimelere dikkat etmelisiniz.

Doku.kulturu 12-11-2012 19:58

Özür dilerim
Ben gerçekten meraklı arkadaşlara cevap vermek istiyorumç. Sebebine gelince, tekrar özür diliyerek söylemek istiyorumki, kendisi hiçbir somut çalışma yapmadığı halde sağdan soldan sadece okuyarak ama asla konunun derinlemesini bilmeden vede son derece teknik terimlerle yazı yazan bilirlerden bıktım. Sadece buradaki arkadaşlardan bahsetmiyorum internet'de ulaştığınız bilgilerin bir çoğu yanlış.
Bana sorarlarsa somut cevap veririm. Etobur bitkiler ve orkideler hakkında. çok yakındada pavlonya ağacı ve patates hakkında.
Saygılarımla

Doku.kulturu 12-11-2012 20:03

Tekrar herkeze selamlar
Bu arada sayın cansunarya'ya verdikleri somut bilgilerden dolayı çok ama çok teşekkür ederim ayrıca kendisine ulaşmak isterim.

livingdead1978 13-11-2012 09:57

Sayın hocam Sizi merakla takip ediyorum çalışmalrınız çok iyi
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi livingdead (Mesaj 957233)
Sayın hocam agar aldım ama internetten doku kültürü için kullana bilirmiyim yani agaroz olmasımı gerekir illa sterlize etmek için mikrodalgada nekadar süre tutmam gerekir besiyerimi yardımcı olursanız çok memnun olurum

sizden ögrenmek istedigim hocam genelde internet üzerinde besiyet sterlize ederken düdüklü tenzere kullanımış düdüklü tencere ile sterlize hakkında bilgi bula biliyorum lakin mikrodalga ile sterlize etmek hakkında bilgi bulamıyorum bu konuda bana yardımcı olursanız çok memnun olurum mikro dalga alırken dijitalmi almamız gerekiyor genelde üzerinde farklı rogram seçenekleri var nasıl kullanırız neye dikkat etmemiz gerekir bilgi verirseniz çok memnun olurum iyi çalışmalar dilerim

Doku.kulturu 13-11-2012 13:12

Sayın livingdead
Alabileceğiniz en basit mikrodalga fırın bile sizin işinizi görür. 100 ml lik cam içerisindeki suyu 6-7 dakikada stril hale getirebilirsiniz.
Ancak biliyorsunuz sadece cam ve pp torbaları kullanabilirsiniz,örneğin kavanoz kapaklarını mikro dalga fırına koyamazsınız.
Bana sorarsanız tecrübelerime dayanarak söylüyorum bitpazarından alabileceğiniz bir düdüklü tencereden vazgeçmeyin çok basitçe 50 ml besiyeri kavanozlarınızdan 10 adedini bir seferde düdüklüye koyun buhar çıkmaya başlayınca ağzını kapatın ve ortalama 25 dakika kaynatın(düdüklüye koyacağınız su miktarı 2,5 parmağı geçmesin)
ve altını kapatıp soğumaya bırakın. Emin olunki ortamlarınızda kirlenme bitmiştir,steril hale gelmiştir.
Saygılarımla

livingdead1978 11-12-2012 10:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cansunarya (Mesaj 263763)
Okuduğum kaynaklarda aktif kömürün fenolik eksudasyonu en iyi absorbe eden madde olduğu, bitkilere verdiği fenolik hasarı azaltmak adına bazı besi yerlerine aktif kömürün katıldığı belirtilmiş.
Neden hormon içermediği konusuna gelince sebebini bende bilemiyorum. Belki yapraklarını çıkaran bitkinin kendi kök hormonunu üretebileceği düşüncesiyle konulmamıştır. ?..
Bu hafta bir deneme yapmayı düşünüyorum. Yapraklı kültürlerden birisinin besi yerini yarı yarıya hormonlu besi yeri ile karıştırıcam, bir tanesinede IBA ileve edicem. Bakalım ne olacak.. :)

Sayın Ephesos eğer bu bitkinin çiçek saplarını kesmeyi düşünüyorsanız veya elinizde kesilebilecek bir sap varsa sizinle de ufak bir deneme yapabiliriz :) nedersiniz?

Sayın hocam bende saf İBA var ama alkolde eriyen cinsten onu besi ortamına nasıl ilave ede bilirim yardımcı olursanız çok memnun olurum


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025