agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Biyoteknoloji (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/)
-   -   Bitki Doku Kültürü Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/9020.htm)

Cansunarya 01-07-2008 00:07

3 Eklenti(ler)
:) Konuyu biraz dağıtayım..
Bugün, bir hafta aradan sonra keikilerim biraz daha büyümüş olduğu için fotolarını çektim ve sizler için şişenin içine zoom yaptım, ama merak etmeyin gayet steril çalıştım bunu yaparken :)

Cansunarya 01-07-2008 00:19

5 Eklenti(ler)
Bunlarda diğerleri.. henüz o kadar gelişmiş değiller, bir haftaya kadar iyice yapraklanmalarını bekliyorum.

ephesos 01-07-2008 00:24

OOOO süperler , ancak hala kök yok acaba erken mi daha kullandığınız besi yerinde IBA benzeri bir köklendirici hormon var sanırım ama işte tamda burada sayın preacox un bahsettiği homojene karışım olayı ortaya çıkıyor. Birkısmını alıp hazırladığınız besiyerinin içerisindeki hormonun oranı burada nüksediyor sanırım ; ki umarım böyle değilde köklenmeleri için daha erkendir de o yüzden hala köklenmediler.
Tebrikler hocam ne diyeyim darısı başıma.

praecox 01-07-2008 00:25

Sayın Cansunarya,

besi yeriniz nedir tam olarak. Sanırım aktifkömür katkısı var. Daha ne var Yani P 6793 e ilaveten agar ve aktif kömür mü? kömür kaç gram pro litrede?

Cansunarya 01-07-2008 00:49

Besi yeri aktif kömür katkılı P6668..ekstra bir ekleme yapmadım. Lotte nin yönteminde 2-3 yaprak çıkarır çıkarmaz köklenmesi için hormonsuz olan bu besi yerine alınması belirtiliyordu. Bende öyle yaptım ama içeriğinde köklendirici herhangi bir hormon yok, kökler nasıl çıkacak bilmiyorum :) IBA eklesemmi acaba..
Teşekkürler..Darısı sizin ve buna gönül veren herkesin başına..

ephesos 02-07-2008 23:06

Sayın hocam köklenme gözlemleyebildinizmi ?

Cansunarya 02-07-2008 23:17

Malesef :( bugünde uzun bir süre inceledim ama kök yok, acelemi ediyorum acaba, normal bir durummu?

ephesos 02-07-2008 23:23

Daha erken olabilir hocam beklemeliyiz birazdaha bakalım .

Cansunarya 02-07-2008 23:26

Callus oluşumları

3 Eklenti(ler)
Gerbera ve gül parçalarında calluslar oluşmaya başladı. Bunlardan callus kültürü denemeyi düşünüyorum. Tam prosedürü bilmiyorum ama araştırıcam, hangi kimyasal ve enzimlerin kullanıldığını bilen var mı acaba..

Cansunarya 02-07-2008 23:29

:) evet, biraz daha sabır sanırım.. Dün bir kıyım yapıp 17 tane orkide nod kültürü hazırladım. (tabiiki geçmiş çiçek saplarından :)) Bunları bırakıp yaz tatiline de çıkamıycam gibi görünüyor.. her hafta ilgi istiyorlar..

ephesos 02-07-2008 23:41

Bence hazırlayın ve tatile çıkın böylesi daha iyi olur bir ata sözü derki sakınan göze çöp düşer sanırım biraz saldım çayıra takılmak lazım sabırsızlık olumsuz etkileyebiliyor bazen.

Cansunarya 02-07-2008 23:53

Doğru, gelişen gonca ucu gösteriyor ki; fenolik eksudasyon yoğun bile olsa dokular ölmeyebiliyor. En iyisi birer haftalık izinler alıp gitmek buralardan :)

Ludisa Excellence 03-07-2008 00:01

Alıntı:

bir ata sözü derki
Balı parmağı uzun olan değil, kısmeti olan yer!

Sn. ephesos sizin laboratuvar çalışmalarınızı ne zaman göreceğiz? Elinizdekilerle çok iyi şeyler çıkacağına inanıyorum. :p

Takipteyim! :D

Sn. Cansunarya,tebrikler, orc. tohum kültürlerinizi merakla beklemekteyim efendim. :confused:

Saygılar.

ephesos 03-07-2008 06:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ludisa Excellence (Mesaj 255133)
Balı parmağı uzun olan değil, kısmeti olan yer!

Sn. ephesos sizin laboratuvar çalışmalarınızı ne zaman göreceğiz? Elinizdekilerle çok iyi şeyler çıkacağına inanıyorum. :p

Takipteyim! :D

Sn. Cansunarya,tebrikler, orc. tohum kültürlerinizi merakla beklemekteyim efendim. :confused:

Saygılar.

Sayın Ludisa Excellence , birşeyler yaparsam yayınlarım.

Cansunarya 03-07-2008 21:56

Sayın Ludisa Excellence,
Teşekkürler, tohum kültürleri için bende şimdiden heyecanlanmaktayım :) Umarım en kısa zamanda her aşamayı video görüntüleri ile birlikte burada sizlerle paylaşırım.

brody 04-07-2008 00:00

nerden açtınız bu forumu okuyacağım diye saati 1 ettim, sizin yüzünüzden sabah işe geç kalıcam:) elinize sağlık....

Cansunarya 05-07-2008 20:56

:) Sayın Brody,
Ben diğer forum bölümlerini okuyacağım diye sabahlayıp uyumadan işe gittiğim günleri biliyorum, ne mutlu böylesine ilginizi çekebilmek :) sizi anlıyorum ...

Cansunarya 05-07-2008 21:20

1 Eklenti(ler)
Sayın Ephesos,
İnsülin enjektöründen bir skala yaptım ama 1 gr sığmadığı için onu ölçmedim. Fotoda da görüldüğü gibi,

İlk 10 IU 0.1 gr a denk geliyor, (enjektörün içinede dolduğu için)
ondan sonraki her 3,5 luk birim O.2 gr oluyor
yani 45 IU 0.3 gr,
80 IU ise 0,5 gr
Yalnız maddeyi koyduktan sonra tırnak ucuyla enjektöre şöyle 5-6 kere vurursanız iyi olur, kenarlara yapışanlarda aşağıya iniyor ozaman.

Bİr başka önerimde; mesela 1.256 gr tartılacaksa elinizdeki maddeyi bir kere Erkan hocamın dediği gibi eczanede tarttırıp, enjektörde kendinize bir skala oluşturun ve ondan sonra hep o gramajda kullanın..

ephesos 05-07-2008 21:48

Teşekkürler hocam tarttıracak bieyer ayarladım genede bu yöntem hepimiz için faydalı olacaktır.
Birde hocam bu agar mı yoksa agaroz için mi geçerli ?

Cansunarya 05-07-2008 22:27

Agaroz için, aslında kültür için kullandığım her ortamda agaroz var ama dil alışkanlığı geçmişte de agar ifadesini kullanmış olabilirim.

ephesos 10-07-2008 15:22

Sayın hocam , köklenme gözlemleyebildiniz mi ?

Cansunarya 16-07-2008 01:05

Bu aralar bir projemi bitirmeye çalıştığım için bir süredir foruma giremiyorum, kusura bakmayın. Kültürleri hergün kontrol ediyorum ama hala köklenme yok, yalnız yapraklar bayağı büyüdü.

ephesos 21-07-2008 18:53

Sayın Cansunarya hocam , phelenaopsis nod kültürlerinin son hallerini gösteren birkaç resim ekleyebilir misiniz ?

Cansunarya 24-07-2008 17:56

5 Eklenti(ler)
Herkese iyi günler,
Nod kültürlerinin son halleri; henüz kök yok, tabii ekmek elden su gölden misali büyüyorlar niye kök çıkarsınlar :)

Cansunarya 24-07-2008 18:01

5 Eklenti(ler)
Bazı nodlardan ikişer, üçer keiki oluştu :) Fotolarda besi yerinin iyice azaldığı görülüyor..aynı gün agarlarını yeniledim.

Cansunarya 26-07-2008 00:30

1 Eklenti(ler)
Önceki mesajlarda bahsettiğim orkide gonca kültürününün son hali..Kör uçtan itibaren yaklaşık 1,5 cm lik bir uzama yaptı. Uçtaki yaprakçık dışında 4 yeni göz oluştu, bakalım onlar keikiye dönüşebilecekmi..

ephesos 29-07-2008 16:54

Aynı olay benim bir phalimde devam ediyor ne yaprağa nede çiçeğe dönüyor , sanırım yönlendirecek bir hormon kullanılmalı.
Sizce ?

Cansunarya 29-07-2008 23:52

5 Eklenti(ler)
Ephesos,
Hormonla yönlendirme işi daha garantiye bağlayabilir, daha önceki konularda Sayın Praecox uyuyan nodlara uygulanan böyle bir üründen bahsetmişti. Sizin belirttiğiniz durum da gonca uçlarında sanırım değil mi, ben bu kör uçların normalde bitki üzerinde tekrar gelişme gösterdiğini duymadım.
Praecox hocamın böyle bir bilgisi vardır belki. Acaba çiçek sapları kesilmese ileri bir zamanda gonca ucu gelişme gösterirmi?

Ekte gelişme gösteren 3 ayrı kör gonca ucunun fotoları var.
Foto1-2 : Bu uc 2 cm kadar uzamakla kalmadı, iki çiçek tomucuğu verdi. Altında da üç yeni nodu var. Demekki kullanılan besi yeri keiki yerine çiçek tomurcuğuda oluşturabiliyor. Yalnız daha öncede böyle bir gelişme yaşamıştım, yaklaşık bir hafta içinde bu tomurcuklar daha fazla gelişmeden ölüyorlar, bakalım bu kültürde ne olacak..
Foto3-4 1,5 cm uzayan bir kör uç. Besi yerine yan yatırırsam belki çıkarttığı tüm küçük nodlar keilkiye dönüşebilir
Foto5 : Daha yeni yeşillenmeye başlayan kör uç

ephesos 30-07-2008 20:58

Sayın hocam , bahsettiğim durum göbek çürümesi geçirmiş bir phelenaopsisimde mevcut .Çürümeden sonra iki çiçeksapı çıkardı ancak dediğim gibi ne çiçek açıyor nede tam anlamıyla yaprak veriyor nod üzerindeki kapaklar minikbir yaprak olacak şekilde kalınlaşıp irileşiyor ancak tam anlamıyla bir yaprak haline gelemiyorlar aynı zamanda çiçeksapı uzamayada devam ediyor.
Sanırım bu kararsızlığı kararlı duruma dönüştürmek için işte tambu aşamada dışardan hormonal bir müdehale gerek kanımca.
Sayın Hocam , sizin gonca uçlarında yaşadığınız hemen hemen benim sorunumla aynı , bence sizdede hormonal bir müdehale gerekiyor.
Bu arada eski mesajlarınızın birinde lotte nin sitesinde nodları önce yapraklananakadar köklendirme hormonu içeren besiyerine yapraklanma sonrasında ise köklendirme hormonu ihtiva etmeyen besiyerine alındığını yazmıştınız .Sayın hocam bu konuyu biraz açar mısınız nedeni sizce ne olabilir ?

Cansunarya 30-07-2008 23:42

Okuduğum kaynaklarda aktif kömürün fenolik eksudasyonu en iyi absorbe eden madde olduğu, bitkilere verdiği fenolik hasarı azaltmak adına bazı besi yerlerine aktif kömürün katıldığı belirtilmiş.
Neden hormon içermediği konusuna gelince sebebini bende bilemiyorum. Belki yapraklarını çıkaran bitkinin kendi kök hormonunu üretebileceği düşüncesiyle konulmamıştır. ?..
Bu hafta bir deneme yapmayı düşünüyorum. Yapraklı kültürlerden birisinin besi yerini yarı yarıya hormonlu besi yeri ile karıştırıcam, bir tanesinede IBA ileve edicem. Bakalım ne olacak.. :)

Sayın Ephesos eğer bu bitkinin çiçek saplarını kesmeyi düşünüyorsanız veya elinizde kesilebilecek bir sap varsa sizinle de ufak bir deneme yapabiliriz :) nedersiniz?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025