agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Bir bilene soralım
(https)

Beğeni Düzeni18Beğeniler

Sadece okunabilir konu

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-11-2007, 11:44   #1261
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Giriş Tarihi: 29-08-2007
Galeri: 93
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi celalsungur Mesajı Göster
Bir çay kaşığı kaç cc? (5 cc. olduğunu okumuştum sanki forumda bir yerlerde.)
Cevap lütfen.

celalsungur Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 24-11-2007, 13:35   #1262
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Çay kaşığı değil de tatlı kaşığında anlaşsak
evde öksürük şurubu yok mu? onların dozajlama kadehi vardır. emin olun onun üzerinde bir yerde yazar 5 cc diye veya 5 ml

praecox Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 24-11-2007, 14:15   #1263
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Çay kaşığı değil de tatlı kaşığında anlaşsak
evde öksürük şurubu yok mu? onların dozajlama kadehi vardır. emin olun onun üzerinde bir yerde yazar 5 cc diye veya 5 ml
Aslında, 2 cc'yi enjektör kullanmadan, çay kaşığıyla ayarlamaya çalışıyorum. Senin hatırın için çorba kaşığı bile kullanırım, sevgili Praecox.

Eski 24-11-2007, 19:22   #1264
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-11-2007
Rumex ve Gramineae

Bu türlerin İstanbul çevresinde dağılım yerlerine ihtiyacım var.Sebebini sorarsanız Kelebek gözlemcisiyim İstanbulda son 10-20 yıldır görülemeyen 2 tür bu bitkilerde ürüyor, bu sebeple konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.Saygılarımla..

Engin

ltba Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 24-11-2007, 21:13   #1265
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turco Mesajı Göster
Geçenlerde TRT2 de seyrettiğim Bahçecilikle ilgili bir programda özellikle tarla ve bahçelere solucan bırakıldığını ve bu şekilde bir nevi gübreleme yapıldığından bahsediliyordu programı bütünüyle seyredemediğimden konuyu tam olarak anlayamadım.Bu konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerden bilgi rica ediyorum.
(Bahçem yok ama sadece meraktan)
E dergi'nin Mayıs sayısında çok detaylı bir makale bulacaksınız.

Yurdagül Şimşek Erşahin / Fide Hastalık Etmenleri ve Sürdürülebilir Tarım Yaklaşımı ya da solucan deyip geçmeyin başlıklı makaleyi okuyunuz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 24-11-2007, 21:33   #1266
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Mine Hanım,
1-Granül hümik asit ile, sıvı hümik asit kullanımı arasında fark varmıdır?
2-Biofarm granül humik asit koydum saksılara ancak 1 ay geçtiği halde henüz erimediler.
3-Toprak değiştirdiğim saksıların toprağına Biofarm granül ürün kullandım, ancak ürün büyük granül parçacıklar halinde olduğu için kökler o bölümlere geldiğinde hava alıp zarar görebilirlermi? (Açelyam kurudu, bundan şüpheleniyorum)
1. Sıvı bütün ürünler çok hızlı etki ederler.
2. Biofarm hümik asit değildir. Humik asit de içeren bir organik gübredir. Humustur. Bu garnüller sıkıştırılmış, kompostlanmış hayvan gübresi, malum toprakta hayvan gübresi çok uzun sürede kaybolur. Eriyip gitmez.
3.Saksı harçlarında biz granül değil toz materyal kullanırız. Bitkinin formuna, büyüklüğüne göre malzemeyi granül de kullanabilirsiniz. Yeteri kadar su almamış olabilir mi açelyanız?

Eski 24-11-2007, 21:36   #1267
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turkiss Mesajı Göster
...
Aşağıdaki bilgi gerçek olabilir mi? Bu bilgiyi İTO Çalışma Raporundan aldım..

"Kıraç topraklarda yetişmesine, bakım istememesine ek olarak, 150-200 yıl
ömrü bulunan kapariler, kumlu ve killi topraklarda 20 ile 400 metre derinliğine inebilen kökleri ve toprak üstündeki örtüsü sayesinde, erozyon tehlikesi olan alanlarda, dolgu topraklarda toprağı tutmak, toprak kaymasını önlemek için etkili bir bitki olarak tercih edilmektedirler."
Bu bilgi tamamen doğru. Üstelik mahsulünü toplayıp son derece güzel salamuralar yapmanız da mümkün.

Eski 24-11-2007, 22:03   #1268
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ltba Mesajı Göster
Rumex ve Gramineae

Bu türlerin İstanbul çevresinde dağılım yerlerine ihtiyacım var.Sebebini sorarsanız Kelebek gözlemcisiyim İstanbulda son 10-20 yıldır görülemeyen 2 tür bu bitkilerde ürüyor, bu sebeple konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.Saygılarımla..

Engin
Rumex kuzu kulağı olarak bilinir. Bütün kırlarda bulursunuz. Gramineae is bir familya. İstanbul'da bu familyaya ait 90'ın üzerinde cins ve yüzlerce tür bulunmakta. Bütün çayır meralar, kırlar Gramineae (Poaceae) yani buğdaygiller familyası üyelerince zengin. hatta çim alanları da buğdaygil bitkileriyle tesis ediyoruz. Yani bunların olmadığı yer yok.

Eski 24-11-2007, 22:15   #1269
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tbozkoyun79 Mesajı Göster
Geçen yıl nisan ayında kapama usul bir meyvebahçesi yaptım bazı terslikler olduğundan dolay 30 kadar şekerparenin yerlerini değiştirmem gerekiyor bu değişimi yaparken nelere dikkat etmem gerekli yardımcı olursanız sevinirim.
Ağaçları geçen yıl diktim,sanırım onların kök yaşı iki ,ağaç yaşı bir oluyor galiba.
Öncelikle profilinizi düzgün doldurmanızı, sonra kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtmanızı, bir soruyu sadece bir başlıkta sormanızı rica ederiz.

Eski 24-11-2007, 23:30   #1270
senaymisya

Giriş Tarihi: 14-11-2007
dua çiçeği

sayın mine hanım öncelikle merhaba geçen yıl diktiğim dua çiçeğim bu sene çok sağlıklı görünmüyor yapraklar solgun gibi ve yaprakların arka tarafınde şeker gibi yapışkan şeyler var.yardımcı olursanız sevinirim.

senaymisya Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-11-2007, 04:01   #1271
Ağaç Dostu

kuzen38's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Sayin Mine hanim bildigimiz demlenen cay, suyu süzüldükten sonra bitki topragi üstüne birakildiginda olumlu etki yapiyormus bu dogru mu acaba?

kuzen38 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-11-2007, 15:09   #1272
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Sayın senaymisya, dua çiçeğinizin yaprakları yapış yapış olmuşsa bir böcek dadanmıştır. Sizin yerinizde olsam hemen insektif bir ilaç kullanırım. Benim güllerimde olduğunda Arrivo kullanıyorum.

Güler Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-11-2007, 19:51   #1273
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Yeteri kadar su almamış olabilir mi açelyanız?
Üstte torf, altta ilave ettiğim saksı toprağı, arada biofarm granülleri, herhalde torf'tan süzülen su granüllerin altındaki toprağa geçti, üstte torf içindeki kökler granüllerden yukarıya süzülemeyen kapiler su'dan faydalanamadılar. Bir musibet bin nasihattan iyidir derler, ama o solgun yapraklar insanın içini çok acıtıyorlar.
Sevgi, saygı ve teşekkürlerimle,

Eski 26-11-2007, 09:35   #1274
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Galeri: 1
Enjektör en iyi sonucu verecek çözüm değil mi sizce de sayın celalsungur?

Ancak muhafazasına ilişkin bir endişe var ise bir öksürük şurubu dozaj kapağı da benzer işi görecektir.

Enjektör benim aklıma bir hastanenin acil servisinde bileğime dikişler atıldıktan sonra işlemler bitince, taburcu olurken aklıma gelmişti. Sargılarla tam acil servisten çıkarken hemşireye "bir tane de plastik enjektör alabilir miyim, çiçeklere dozlama yapmak için" dediğimde hemşire hanımın şaşkınlığını görmeliydiniz, "adam ne halde neyi düşünüyor" der gibiydi şaşkın şaşkın.

Bu arada, ben sizin için bu akşam evde 2 cc enjektör ile çekip çay kaşığına boşaltıp, oranlamanın uygun olup olmadığını tecrübe ederek yarın aktarırım olur mu? Belki o kadar tereddüt de etmemek lazım. Ayrıca, azotlu vb gübrelerin aksine, hümik asidin az bir miktar fazlasının -israftan başka- herhangi bir olumsuzluğa neden olup olmayacağına dair de bir bilgi okumadım henüz forumda.

Bu konuyu netleştirmek mümkün müdür?

Alıntı:
Aslında, 2 cc'yi enjektör kullanmadan, çay kaşığıyla ayarlamaya çalışıyorum. Senin hatırın için çorba kaşığı bile kullanırım, sevgili Praecox.

lerdemir Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 26-11-2007, 10:07   #1275
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster
Enjektör en iyi sonucu verecek çözüm değil mi sizce de sayın celalsungur?
Çay kaşığının kaç cc olduğunu öğrenmeye çalışıyorum. Hani olur olmaz yerde lazım olursa diye, plastik enjektör tabi ki en iyi çözüm, aldım zaten 2 tane, bir iş yerine bir eve. Teşekkürler.

Eski 26-11-2007, 10:19   #1276
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Todor ve Şükran Hanım toplantıda Humik Asitin biraz fazlasının zarar vermeyeceğini söylediler.
Anladığım kadarıyla kabaca Humik Asit bitki çürüklerinden elde edilen bir çözelti. Asit kelimesini görünce insan ister istemez bitkimi yakar mı diye düşünüyor sanırım

limon Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 26-11-2007, 13:47   #1277
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-12-2006
Limon arkadaşımız güzel bir konuya değinmiş.
Organik yapısı zengin olan topraklara genel olarak humus adı verilir. Bunların içinde çürümüş mikroorganizma ve bitki artıkları vardır. Genel olarak bildiğimiz kısmı budur.

Kimyagerler humusu incelediklerinde içlerinde aktif biyokimyasal madde olarak hümik maddeler içeriklerini, bunun da kendi içlerinde birtakım oratak özelliklerine göre 3 alt maddeye ayrıldıklarını vurgulamışlar. Bunlar 1-Hümik asit, 2- Fülvik asit, 3-Hümin'dir.

Genel olarak içerdikleri iz elemenetleri, toprağa bu elementleri rahatlıkla bağlayabilme özellikleri, ph değerini düzeltme özellikleri gibi her üç etken maddenin de toprağa çok yararlı olduğunu ispatlamışlardır. Hümik asit 60 kadar iz element içermesi nedeniyle 3 madde arasında daha çok öne çıkmış bir alt maddedir. Belki benim bilmediğim başka önemli özellikleri daha vardır.

Asit deyince genelde insanlarda zararlı olduğuna dair bir inanış gelişir. Örneğin kolanın da kimyasal maddesi asittir. Sirkenin de asittir. Kolanın asidik yapısının biyolojik mi yoksa kimyasal mı ya da biyokimyasal olup olmaması konusunda bir bilgim yok. Ama sirkeyi oluşturan asit aynı hümik asitteki gibi doğal asittir. Turşu yapımında kullanırız, ilaç yapımında kullanırız, salatalarda kullanırız. Ve kimse sirke ile beslendiği için hayatını kaybetmez.

Leonardit asit ile hümik asit farkı hep sorulur.
Biliyorsunuz ki kömürler 2 çeşittir. Biri odun (meşe odunundan elde dilen) kömürüdür. Diğeri de linyit adını verdiğimiz fosil kalıntılarından oluşan taşkömürüdür. Bu fosiller de - yine bilirsiniz ki- bitki ve hayvan çürümelerinden oluşur.

(Yurdumuzda taşkömürleri genelde bataklıklarda, turbalıklarda çıkarılmaktadır. Ne yazık ki en büyük kaybımız bu doğal hazinenin termik santrallerin çalışması için kullanılmasıdır.)

Leonardit asit, linyit yataklarından çıkarılan linyit kömürünün Potasyum hidroksit (KOH) ile belli şartlarda reaksiyona girerek oksitlenmesi sonucu oluşur. Leonardit asit, adını, bu adla anılan- sanıyorum kimyager- bir bilim adamının yaptığı çalışma sonucunda almıştır.

Kısaca Leonardit asit, hümin, hümik asit, fülvik asit bitkiler için en yararlı doğal besinlerdir.

sukranayalp Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 26-11-2007, 14:06   #1278
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-12-2006
Galeri: 5
Celal bey
yukarıdaki bilgi doğru.
Çay kaşığı-5 cc
Tatlı kaşığı-10 cc
Çorba kaşığı-15 cc

Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 26-11-2007, 14:09   #1279
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen Mesajı Göster
Celal bey
yukarıdaki bilgi doğru.
Çay kaşığı-5 cc
Tatlı kaşığı-10 cc
Çorba kaşığı-15 cc
Sağolun Ferda Hanım, çok teşekkür ederim.

Eski 28-11-2007, 01:07   #1280
Ağaç Dostu

sinaninci1's Avatar

Giriş Tarihi: 27-09-2007
Selam MİNE hanım bir yerde okudum ama tam olarak hatırlamıyorum şimdi, mumçiçegimi suda köklendirdim ve ektim, kökleri kuvvetlendirmek ve gelişimine kolaylık vermek için kök gübresi veya herhangi bir gübre kullanmak istiyorum, tavsiyenize ihtiyacım var.
Saygılar

sinaninci1 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-11-2007, 15:58   #1281
Ağaç Dostu

Süha Şendoğan's Avatar

Giriş Tarihi: 01-06-2007
Galeri: 38
Alıntı:
E dergi'nin Mayıs sayısında çok detaylı bir makale bulacaksınız.

Yurdagül Şimşek Erşahin / Fide Hastalık Etmenleri ve Sürdürülebilir Tarım Yaklaşımı ya da solucan deyip geçmeyin başlıklı makaleyi okuyunuz.
Teşekkürler Mine hanım

Süha Şendoğan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-11-2007, 21:38   #1282
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sinaninci1 Mesajı Göster
Selam MİNE hanım bir yerde okudum ama tam olarak hatırlamıyorum şimdi, mumçiçegimi suda köklendirdim ve ektim, kökleri kuvvetlendirmek ve gelişimine kolaylık vermek için kök gübresi veya herhangi bir gübre kullanmak istiyorum, tavsiyenize ihtiyacım var.
Saygılar
Sinan Bey, deniz yosunu veriniz. Bu kök yapısını geliştirecektir. Ayrıca fosforlu bir gübre uygularsanız kök gelişiminin güçlenmesine yardımcı olursunuz.
Saygılar. Ben deniz yosunu olarak Maxi Crop kullanıyorum. Bu toz ürün. Suda çözünüyor. Tüm üyelerimize öneririm.

Eski 28-11-2007, 21:55   #1283
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
....
Leonardit asit, linyit yataklarından çıkarılan linyit kömürünün Potasyum hidroksit (KOH) ile belli şartlarda reaksiyona girerek oksitlenmesi sonucu oluşur. Leonardit asit, adını, bu adla anılan- sanıyorum kimyager- bir bilim adamının yaptığı çalışma sonucunda almıştır.

....
Şükran Hanım merhaba, leonardit organik bir kayaçtır. Hümik ve fülvik asitlerin ham tuzudur. Hümin de içerir. Yani kendisi başlı başına leonardit asit değildir. Leonardit KOH ile işlendiğinde Hümik, Fulvik asitler elde edilir.

Tek başına bir leonardit asit yoktur, leonardit vardır. Leonardit doğal olarak okside olmuş linyinttir. Yani linyitin KOH ile muamele edilince leonardit asit oluştuğu da doğru olmamakta, çünkü mesajımın başında da dediğim gibi leonardit organik, tabiatta doğal olarak bulunan bir kayaçtır. Öğütülmüş hali ile de yetiştiricilikte kullanılır. Ya da işlenip içerisindeki maddeler ayrıştırılır ve hümik asit, vs. sıvı halde kullanılır.

Toprak ve bitki yapısını son derece iyilleştirmekle birlikte tek başına bitkiyi besleyemez. Makro, mikro ve iz elementler bitki beslemede vazgeçilmezdir. Bunların humatlarla desteklenmesi gerekir.

Selamlar.

Eski 28-11-2007, 21:58   #1284
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kuzen38 Mesajı Göster
Sayin Mine hanim bildigimiz demlenen cay, suyu süzüldükten sonra bitki topragi üstüne birakildiginda olumlu etki yapiyormus bu dogru mu acaba?
Toprak yapısını iyileştirici ve gevşetici etkisi vardır. Ancak kompostlanarak kullanılmaları önerilir. Kompost hazırlama (Evsel ve bitkisel atıklar) başlığını okudunuz mu?

Eski 28-11-2007, 23:26   #1285
Ağaç Dostu

sinaninci1's Avatar

Giriş Tarihi: 27-09-2007
Alıntı:
Sinan Bey, deniz yosunu veriniz. Bu kök yapısını geliştirecektir. Ayrıca fosforlu bir gübre uygularsanız kök gelişiminin güçlenmesine yardımcı olursunuz.
Saygılar. Ben deniz yosunu olarak Maxi Crop kullanıyorum. Bu toz ürün. Suda çözünüyor. Tüm üyelerimize öneririm.
Açıklayıcı bilgileriniz için çok teşekkürler.
Saygılar

sinaninci1 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 30-11-2007, 16:10   #1286
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 21-07-2007
Galeri: 7
Araceae (Aroids) ailesi

Mine Hanım,

Çok özür dilerim, size olan bu sorumu yanlış yere yazdım ve oradan aktarma yapamadım.

Kusura bakmayın.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6622

tugo Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 30-11-2007, 23:43   #1287
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Tuğrul Bey sorunuzu aynı başlıkta cevapladım, selamlar.

Eski 02-12-2007, 02:21   #1288
Ağaç Dostu

kuzen38's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Alıntı:
Toprak yapısını iyileştirici ve gevşetici etkisi vardır. Ancak kompostlanarak kullanılmaları önerilir. Kompost hazırlama (Evsel ve bitkisel atıklar) başlığını okudunuz mu?
Tesekkür ederim. İlgili basligi okuyorum su anda.

kuzen38 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-12-2007, 08:26   #1289
nuket

hnukhet's Avatar

Giriş Tarihi: 09-09-2007
Mine hanım benim size sormak istediğim bir çok şey var.bunlar balkonumda yetiştirdiğim çicekler hakkında:maydonozlarımın üzerinde,yaprakların altında beyaz veyeşil küçücük böcekler sarmış durumda ne yapmam lazım.İlaçlarsam yenilebilirmi?

hnukhet Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-12-2007, 14:34   #1290
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
hasta çiçekler

Çiçeklerimden onbir ay ilkbaharda 1 hafta kadar açtı.4-5 aydır bu vaziyette, begonya ise boya veriyor,hiç çiçek açmadı.Toprak saksıda olduğndan çok çabuk su istiyor.Mine hanım önerilerinizi bekliyorum.

Eklenen Resimler

çiçeksever Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025