Limon arkadaşımız güzel bir konuya değinmiş.
Organik yapısı zengin olan topraklara genel olarak humus adı verilir. Bunların içinde çürümüş mikroorganizma ve bitki artıkları vardır. Genel olarak bildiğimiz kısmı budur.
Kimyagerler humusu incelediklerinde içlerinde aktif biyokimyasal madde olarak hümik maddeler içeriklerini, bunun da kendi içlerinde birtakım oratak özelliklerine göre 3 alt maddeye ayrıldıklarını vurgulamışlar. Bunlar 1-Hümik asit, 2- Fülvik asit, 3-Hümin'dir.
Genel olarak içerdikleri iz elemenetleri, toprağa bu elementleri rahatlıkla bağlayabilme özellikleri, ph değerini düzeltme özellikleri gibi her üç etken maddenin de toprağa çok yararlı olduğunu ispatlamışlardır. Hümik asit 60 kadar iz element içermesi nedeniyle 3 madde arasında daha çok öne çıkmış bir alt maddedir. Belki benim bilmediğim başka önemli özellikleri daha vardır.
Asit deyince genelde insanlarda zararlı olduğuna dair bir inanış gelişir. Örneğin kolanın da kimyasal maddesi asittir. Sirkenin de asittir. Kolanın asidik yapısının biyolojik mi yoksa kimyasal mı ya da biyokimyasal olup olmaması konusunda bir bilgim yok. Ama sirkeyi oluşturan asit aynı hümik asitteki gibi doğal asittir. Turşu yapımında kullanırız, ilaç yapımında kullanırız, salatalarda kullanırız. Ve kimse sirke ile beslendiği için hayatını kaybetmez.
Leonardit asit ile hümik asit farkı hep sorulur.
Biliyorsunuz ki kömürler 2 çeşittir. Biri odun (meşe odunundan elde dilen) kömürüdür. Diğeri de linyit adını verdiğimiz fosil kalıntılarından oluşan taşkömürüdür. Bu fosiller de - yine bilirsiniz ki- bitki ve hayvan çürümelerinden oluşur.
(Yurdumuzda taşkömürleri genelde bataklıklarda, turbalıklarda çıkarılmaktadır. Ne yazık ki en büyük kaybımız bu doğal hazinenin termik santrallerin çalışması için kullanılmasıdır.)
Leonardit asit, linyit yataklarından çıkarılan linyit kömürünün Potasyum hidroksit (KOH) ile belli şartlarda reaksiyona girerek oksitlenmesi sonucu oluşur. Leonardit asit, adını, bu adla anılan- sanıyorum kimyager- bir bilim adamının yaptığı çalışma sonucunda almıştır.
Kısaca Leonardit asit, hümin, hümik asit, fülvik asit bitkiler için en yararlı doğal besinlerdir.
|