agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Bir bilene soralım
(https)

Beğeni Düzeni18Beğeniler

Sadece okunabilir konu

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-09-2006, 21:34   #421
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arsakay
Merhabalr Mine hanım,
başına gelmedik kalmayan
kestane fidanlarımın
yapraklarını transparan hale getiren bu canlıları
yaprağın altında suçüstü yakaladım.

Ne olduklarını bilmiyorum ama arapsabunu ve
sarımsaklı tarifle şimdilik kaybolmuş görünüyorlar.
Örnek olması için koyuyorum ve bilgi vermenizi rica ediyorum.

Cidden kısa sürede çok zarar verdiler.

Bir de daha yakın plan resim koyacağım.

Evet yaprağın alt kısmını yiyen ve üst kısmını bırakan tırtıllara tipik bir örnek. Bazı tırtıllar yaprağın üst kısmındaki mumsu tabakayı yemeyip bırakıyorlar. Bu tabaka da kuruyunca beyaz, şeffaf bir görüntü oluşuyor. İlaçlama yaparak bu tırtılardan kurtulabilirsiniz. İki tane mide etkili insektisit önerebilirim. Tercih size kalmış. Fiyata göre tercih edebilirsiniz.
1) Bayer'in Thiodan WP 35 (%32 Endosülfan)'ı
2) Hektaş'ın Hektavin 85 (%85 Carbaryl)'i.

Zararlı yoğunlaşmaya başlayınca ilaçlamanız yeterli.

fmt79 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 11-09-2006, 09:50   #422
ağaç dostu

Giriş Tarihi: 10-01-2006
Galeri: 2
Teşekkür ederim Fmt79,
açıkcası beniki sadece hobi.
Saksı sayım giderek artıyor.
Tabi biryandan da azalıyorlar.
Önce mantar şimdi de tırtıllar yüzünden
neredeyse tek kestane fidanım kalmadı.
(Meşeler daha dayanıklı çıktı.)

Yine de çok şey öğrendim bu sene.
Verdiğiniz bilgiler çok değerli

arsakay Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 11-09-2006, 11:46   #423
Ağaç Dostu

hasan42's Avatar

Giriş Tarihi: 04-11-2005
Galeri: 112
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arsakay
Önce mantar şimdi de tırtıllar yüzünden
neredeyse tek kestane fidanım kalmadı.
(Meşeler daha dayanıklı çıktı.)

)
Ben mantar sorununu Fmt 79 Bey'in önerdiği ilaçla çözdüm. Eğer sorununuz benziyorsa siz de deneyin derim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1557

hasan42 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 11-09-2006, 11:53   #424
ağaç dostu

Giriş Tarihi: 10-01-2006
Sorunum aynısıydı ama giden gitti.
Tekrar aynı sorunla karşılaşırsam deneyeceğim.

arsakay Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-09-2006, 17:08   #425
Ağaç Dostu

inci gül's Avatar

Giriş Tarihi: 27-02-2006
Galeri: 63
yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim Fmt79
verdiğiniz bilgileri araştıracağım.
organik tarım ile ilgili sorularınızın cevabını bilmiyorum. yazmış olduğunuz
- "Pek çok üretici sertifikasız olarak, konvansiyonel tarımla iç içe, foseptiklere çok yakın, yol kenarlarında, fabrikaların burnunun ucunda Organik Tarım yaptığını sanıyor. Organik tarımın usüllerini bilmiyor. Her ilaçsız tarımı Organik Tarım sanıyor. Malesef..." benim yazmış olduğum sorudan bu tanıya nasıl vardınız anlayamadım. eğer sözünüz meclisten dışarı ise yazdıklarınıza katılıyorum organik tarım ile ekolojik tarımın iki farklı kelimenin eşanlamlı kullanılmasından ve eğitimisizlikten kaynaklanan sorunlar iş yapanı ve iş yaptıranı zor duruma sokuyor malesef...

inci gül Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-09-2006, 20:48   #426
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2006
Zaten sizin için söylemedim ki, sözüm meclisten dışarı. Bazı insanları görüyorum pazarlarda organik domates yazmışlar ürünün üzerine ama ne sertifikadan haberleri var ne organik tarımın esaslarından. Her ilaçsız tarımın organik tarım olmadığını dile getirmek istemiştim sadece.

HTML Kod:
http://www.tarim.gov.tr/uretim/organiktarim/organik.doc

fmt79 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 14-09-2006, 20:07   #427
hydro23

Giriş Tarihi: 18-10-2005
Galeri: 11
Doğudaki şehirlerde tütün satan dükkanlar çoktur.Burada bir arkadaşla sohbet ederken bana kuru tütünü kaynatarak ağaçların dibine verdiklerini ve bunun iyi geldiğini söyledi.Ancak bu işlem neye iyi geliyor bunu bilmiyor.Böyle bir uygulamanın ağaca faydası olabilir mi?(meyve ağaçlarına verirlermiş)

hydro23 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 14-09-2006, 22:57   #428
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Hydro23, tütünü kaynatarak elde edilen su insektisit etkisi dolayısıyla zararlılara karşı kullanılıyor. Hangi ağaca ne amaçla ve nasıl bir uygulama ile verdiklerini bilsek daha faydalı olurduk.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 15-09-2006, 00:03   #429
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acerpalmatum
... Ben daha çok bonsai ile ilgilendiğim için ağaçlarım ağırlıklı olarak saksıda kök sistemi zayıf veya doğadan toplanmış ağaçlarda kök sistemini kuvvetlendirmek için köklendirme hormonu örneğin sulama suyuna katılarak veya toz olarak ekilerek kullanılabilinirmi ?
Kök sistemini kuvvetlendirmek için size deniz yosunları (Örneğin Maxicrop ) ve hümik asit kullanmanızı öneririm. Köklendirme hormonlarının sizin bahsettiğiniz şekilde bir kullanımı yoktur.

Eski 15-09-2006, 00:09   #430
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
... toprak karışımlarında zeolit kullanımı konusu sizin bu konuda görüşleriniz neler.tavsiye edermisiniz hangi oranda olmalı bir ağaç zeolite ekilip yatiştirilebilinir mi ?
Toprak karışımlarında zeoliti bitkinizin çeşidine göre 1/3, 1/4 oranında dere kumu yerine kullanabilirsiniz.

Ağacı sadece zeolite dikip yetiştirirseniz çok ciddi ve özel bir besleme programı uygulamanız gerekir.

Selamlar.

Eski 15-09-2006, 00:46   #431
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-07-2005
Çok teşekkür ederim. Sadece zeolitte Acer Palmatum deneyeceğim. Olabilirliğini bilmek güzel. sonuçları iletirim.

acerpalmatum Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 15-09-2006, 00:58   #432
Ağaç Dostu

Mine hanım Zeolitin çakılın aksine su-ve hava tutma gibi bir özelliğide var sanıyorum dere kumu yerine zeolit kullanarak toprak karışımındaki randımanı arttırabilirmiyiz. Aslında tam olarak sormak istediğim şu ;dere kumu yerine zeoliti tercih etmelimiyiz. Yoksa zeolit dere kumunu bulamamamız durumunda son çare olarak düşünülmesi gereken bir maden olarakmı toprak karışımlarında yer almalı. (Bu soruların cevabını hiç bir bonsai kitabında bulmam mümkün değil herhalde )

Eski 15-09-2006, 01:16   #433
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Zeolitin pek çok üstün niteliği ile dere kumundan çok daha fazla fayda sağlayacağını düşünüyorum. Mutlaka olumlu sonuç alacaksınız derim.

Eski 16-09-2006, 06:35   #434
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Galeri: 29
Sebze fidesi satan yerlerde kabağa aşılı karpuz **** aşılı domates görüyorum. Aşılı domateslerden bu sene bi kaç kök diktim. Aynı satıcının söylediği gibi çok yüksek verim verdi. Fakat lezzet ve koku olarak oldukça zayıftı. Koltuk altı budaması yaptığımda çıkan bitkicikleri diktiğim zaman çok kolay köklendiğini gördüm. Bu kadar lafı şunun için söyledim. Pepinoya patlıcan aşılamak istiyorum. Tek yıllık bitkilerde aşılama nasıl oluyor. Bir ihtimal çok yıllık patlıcan yetiştirebilirim.

Todor Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 16-09-2006, 22:44   #435
hydro23

Bu tütün kaynatma işini tekrar burada ne maksatla yapıldığını sorup size yazmaya çalışırım.Fazla olmayacaksam şayet çocukluğumda dedemin bir uygulaması vardı.Meyve ağaçlarının dibine balık gömerdik.Maksat gübrelemekdi,bunu da yazayım dedim...

Eski 17-09-2006, 10:18   #436
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor
...Tek yıllık bitkilerde aşılama nasıl oluyor...
Todor sebze fidesine aşı yapmak için özel aşı aletlerinden yardım almak gerekir. Bu aletler olmadan yapılması imkasız gibi. Bir de el melekesi ve tecrübe gerektiriyor. Malum sebze fidesi çok minik ve ince gövdeli. Bir de hijyen tahmininizin ötesinde önemli.

Eski 17-09-2006, 10:22   #437
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hydro23
...Meyve ağaçlarının dibine balık gömerdik.Maksat gübrelemekdi...
Balık unu, kemik unu, kan unu özellikle çok yüksek azot içerikleriyle günümüzde de işlenmiş halleriyle bütün dünyada gübre olarak kullanılmakta.

Eski 18-09-2006, 15:21   #438
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
Wink çiçekler birarada

ben bir çiçeksever olarak evde 20-25 tane çiçeğim var.benim sorum şu?çiçekler camın önünde yanyana duruyor.bitişik olarak birbirine zarar veren çiçek olur mu?

çiçeksever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 18-09-2006, 21:16   #439
Ağaç Dostu

cihan_as's Avatar

Giriş Tarihi: 24-03-2006
merhaba mine pakkaner size sormak istedıgım otlarlabırlıkte yanmış kömür şeklinde yarısı normal gübre var kücük bır bahcemız var toprga karıştırırsak faydası olurmu kerevız havuç turp buna benzer sebzele yetiştirmeyi düşünüyorum faydası olurmu bukonuda hiş bır bılgim olmadıgı işin benı abilgilendirirseniz memnun olurum

cihan_as Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 18-09-2006, 22:07   #440
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever
ben bir çiçeksever olarak evde 20-25 tane çiçeğim var.benim sorum şu?çiçekler camın önünde yanyana duruyor.bitişik olarak birbirine zarar veren çiçek olur mu?
Ayrı saksılarda yan yana duran bitkiler aralarında yeterli ışıklanma ve havalanma mesafesi varsa birbirlerine zarar vermezler.

Eski 18-09-2006, 22:17   #441
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cihan_as
...size sormak istedıgım otlarlabırlıkte yanmış kömür şeklinde yarısı normal gübre var kücük bır bahcemız var toprga karıştırırsak faydası olurmu kerevız havuç turp buna benzer sebzele yetiştirmeyi düşünüyorum faydası olurmu ...
Hoşgeldiniz cihan_as,

Öncelikle kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında kısaca tanıtmanızı rica ederiz.

"Otlarla birlikte yanmış kömür şeklinde yarısı normal gübre"den kastınızın tam olarak ne olduğunu anlamış değilim. Size yanmış koyun- keçi gübresini öneririm. Sebze yetiştirmeyi düşünüyorsanız sebzeler başlığına mutlaka uğrayın.

Eski 19-09-2006, 09:23   #442
Ağaç Dostu

cello's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2006
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Humeyra
maydanoz çok kaprislidir. Bahçede bile yerini sevmezse büyümez. Bol gübreli ve yumuşak toprak ister. Bol su sever. Aşırı güneşten hoşlanmaz. Tohumdan çıkması haftalar alır. Her yıl yeniden ekmek gerekiyor tabii..
Yanılmıyorsam köküyle sökülmezse iki ya da çok yıllık bir bitki.
Neden her yıl dikiyorsunuz?

cello Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 19-09-2006, 18:07   #443
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 31-05-2006
Mine Hanım,

Fabrikamızın yeşil alanlarında yaklaşık 10 sene önce dikilmiş olan bahçe süs bitkileri var. Sanıyorum dikilirken pek küçük oldukları için sık dikilen bitkiler zamanla büyüyerek birbirlerine karışmışlar.

Yeşil alan düzenlemesi için bugün görüştüğümüz bir firma yetkilisi, bu bitkileri nakletmenin mümkün olmadığını, fazla olanları ancak söküp atabileceklerini söyledi.

Oysa ben bu bitkileri fabrikanın başka alanlarına aktarabileceğimizi umuyordum.

Sorum bunun mümkün olup olamayacağı. Yanıtlarsanız sevinirim.

egökkuş Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 19-09-2006, 23:27   #444
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi egökkuş

Fabrikamızın yeşil alanlarında yaklaşık 10 sene önce dikilmiş olan bahçe süs bitkileri var. Sanıyorum dikilirken pek küçük oldukları için sık dikilen bitkiler zamanla büyüyerek birbirlerine karışmışlar.

Yeşil alan düzenlemesi için bugün görüştüğümüz bir firma yetkilisi, bu bitkileri nakletmenin mümkün olmadığını, fazla olanları ancak söküp atabileceklerini söyledi.

Oysa ben bu bitkileri fabrikanın başka alanlarına aktarabileceğimizi umuyordum.

Sorum bunun mümkün olup olamayacağı.
10 sene büyük zaman. Bu süre içinde bitkiler çok gelişmiştir. Bütün bitkiler nakletmeye uygun değildir.
Ancak pek çoğunu nakletmek de mümkün olabilir.

Ancak öncelikle taşınabilecek ve taşınamayacak olanların tespiti şart. Çıkarılacak bitkilerin düzenlemeyi bozmaması ve yeni yerlerinin seçimi önemli.

Büyük firmaların ağaç söküm dikim makinaları var, çok büyük olanlar onlarla nakledilebilir. Belediyelerde de bu makinalardan var, kiralamanız mümkün olabilir. Bu iş için profesyonel,uzman bir ekiple çalışmanız şart. Bitkiyi iyi tanıyan, kök yapısını bilen, nakledilme şartlarını sağlayabilecek bir ekip olmalı. Yoksa bitkiler ziyan olur üzülürsünüz.

Kolay gelsin.

Eski 19-09-2006, 23:32   #445
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cello
Yanılmıyorsam köküyle sökülmezse iki ya da çok yıllık bir bitki.
Neden her yıl dikiyorsunuz?
Maydonoz iki yıllık bir bitkidir. Birinci yıl yeşil aksam oluşturur, dallanır-yaprak verir, ikinci yıl generatif faza geçer,çiçek ve tohum verir. Bu yüzden de her yıl yenilenmesi iyi olur.

Eski 20-09-2006, 22:24   #446
hydro23

Mine hanım size sormuş olduğum tütün kaynatma işini bizzat gidip yerinde öğrendim.İhtiyar bir amcamız her yıl yapıyorum dedi.Sizin tespit ettiğiniz gibi böceklere karşı bir usulmuş.

Eski 23-09-2006, 19:37   #447
Ağaç Dostu

bonjour40's Avatar

Giriş Tarihi: 25-08-2006
Galeri: 6
Thumbs down Glayor hakkinda bir soru

Merhaba
bahcemdeki glayor soganlarini bugun yerlerinden soktum.
soganlarin yanlarinda bircok ama bircok kucuk sogan olusmustu
Eger sokmeseydim bunlar seneye kadar buyuyup glayor sogani olurlarmiydi
**** bu kucuk soganlari nasil buyutebilirim

selamlar

bonjour40 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 24-09-2006, 19:45   #448
Ağaç Dostu

Mine Hanım bu soru bombardımanı karşısındaki sabrınızdan dolayı sizi tebrik etmek istiyorum.
Tüm yaz boyunca ege, doğu karadeniz ve iç anadoluda gezerek bonsai olmaya aday ağaçlar aradım. Balıkesir'de 1 adet Tokat'da 1 adet çam tespit ettim. Bu ağaçları sökerek saksıya almak istiyorum. Bu ağaçların türlerini bilmiyorum(kızıkçam, karaçam Vb.)
1_Bu ağaçları sökmek için en uygun mevsim sizce nedir ? Çam türleri için ortak bir dönemden bahsedilebilirmi ?
2_Daha önce hiç ibreli türlerde böyle bir şey denemedim özellikle tavsiye edeceğiniz dikkat edilmesi gereken püf noktaları varmı ?

Teşekkür ederim.

Düzenleyen acerpalmatum : 24-09-2006 saat 19:48 Neden: imla hatası
Eski 24-09-2006, 23:20   #449
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonjour40
Merhaba
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonjour40
bahcemdeki glayor soganlarini bugun yerlerinden soktum.
soganlarin yanlarinda bircok ama bircok kucuk sogan olusmustu
Eger sokmeseydim bunlar seneye kadar buyuyup glayor sogani olurlarmiydi
**** bu kucuk soganlari nasil buyutebilirim

selamlar
Glayöl yumrusuna korm denir,o gördüğünüz küçük soğanlara da kormel.

Glayölde ertesi yılın yeni kormu, yaprakların yaklasık 20 cm boya ulastıgı zaman eski kormun üstünde meydana gelir.

Yapraklar 40-60 cm boya ulastıgında yeni korm eski korm kadar büyür ve köklenir. Eski korm ve yeni korm arasında kormeller oluşur.Yeni korm büyüyüp genislerken eski korm büzülür, dağılır ve parçalanır.

Glöyöl kormları her yıl sonbaharda bitkinin toprak üzeri aksamı kuruyunca sökülür, temizlenir. Kormlar bir kuru, karanlık, serin hatta soğuk bir ortamda saklanır. Kağıt torba veya kuru kum dolu kutu gibi bir ortamda saklanır. Yani kormları sökmekle doğru yaptınız. Kormellerin irilerini seçip saklayın.Onları kormdan ayırın. Ertesi yıl dikip büyütün. Sonbaharda yine sökün. Ancak normal bir korm büyüklüğüne gelip aynı irilik ve kalitede çiçek açmaları 2-3 yıl sürebilir. Kolay gelsin.

Düzenleyen Mine Pakkaner : 21-10-2006 saat 10:56
Eski 24-09-2006, 23:23   #450
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
...Balıkesir'de 1 adet Tokat'da 1 adet çam tespit ettim. Bu ağaçları sökerek saksıya almak istiyorum. Bu ağaçların türlerini bilmiyorum(kızıkçam, karaçam Vb.)
1_Bu ağaçları sökmek için en uygun mevsim sizce nedir ? Çam türleri için ortak bir dönemden bahsedilebilirmi ?
2_Daha önce hiç ibreli türlerde böyle bir şey denemedim özellikle tavsiye edeceğiniz dikkat edilmesi gereken püf noktaları varmı ?
...
Acerpalmatum bu sorunuzu orman mühendisi arkadaşlarıma havale ediyorum. Onlar size çamlar konusunda benden çok daha sağlıklı bir yanıt vereceklerdir.

Sadece okunabilir konu

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025