agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Biçim verme teknikleri
(https)

Beğeni Düzeni8Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-09-2008, 15:39   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Galeri: 232
10 dakikalik bir ugrasmadan sonra agac istenildigi gibi egilmisti.

Eyl. sali aksami 010.jpg

Eyl. sali aksami 011.jpg

Agac uzerindeki son calismalarda budama yapildi istenmiyen dallar budandi.

Eyl. sali aksami 012.jpg

Eyl. sali aksami 019.jpg

Eyl. sali aksami 020.jpg

Agaccin govdesi uaerinde acilan delikler bir yil kadar sonra hic iz birakmadan kapanacaktir. Bir yil sonra teller govde uzerinden cikarildiktan sonra agac palstik saksidan cikarilip kok budamasi da yapildiktan sonra yeni bonsai saksisina alinacaktir. Kokleri kaya uzerine sarilmis guzel bir bonsai olacak.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2008, 15:48   #2
Ağaç Dostu

Eyl. sali aksami 022.jpg

Biliyorum su an bu yontemle calismak gozunuzu korkutuyor olabilir ama aklinizda bulunsun. Bir gun kalin govdeli agaclarinizin govdelerini egmioye calisirsaniz size yardimi olur.

Asagida uyelerimizin sergiledigi agaclardan sizin icin sectiklerim var.

Eyl. sali aksami 014.jpg
Cin karaagaci

Eyl. sali aksami 015.jpg
Lorapetalum chinensis (turkce ismini bilmiyorum)

Eyl. sali aksami 013.jpg
Cin karaagaclari

Gelecek ayin 3. sali aksami toplantisina kadar hosca kaliniz.

Düzenleyen Ali H. ALI : 23-09-2008 saat 15:53
Eski 22-09-2008, 14:48   #3
Ağaç Dostu

Aytaç Eroğlu's Avatar

Giriş Tarihi: 04-09-2007
harika bir sunum olmuş ellerinize sağlık insan şimdi orada olmak istiyor.

Aytaç Eroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2008, 02:48   #4
Ağaç Dostu

cemboa's Avatar

Giriş Tarihi: 07-11-2005
Lorapetalum chinensis hanımeli olabilir.Çiçekleri benziyor.

Düzenleyen Ali H. ALI : 23-09-2008 saat 15:54
cemboa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2008, 16:00   #5
Ağaç Dostu

Cicekleri benziyor ama hanimeli degil hanim elinden degisik bir tur. Oralarda varmi bilmiyorum. Asagidaki linkte bilgiler var. Ingilizce ismi "Chinese fringe"
Firnge, ingilizcede hali veya havlu kenarlarina konan puskullere deniyor.
Turkce ismi yoksa belki biz de ona yakin bir isim buluruz "Hali puskulu" gibi

http://hort.ufl.edu/shrubs/LORCHIA.PDF

Eski 23-09-2008, 16:22   #6
Ağaç Dostu

Aytaç Eroğlu's Avatar

Bence makul olanı çin püskülü demek.

Eski 23-09-2008, 16:43   #7
Ağaç Dostu

Olabilir

Eski 23-09-2008, 17:08   #8
Ağaç Dostu

Aytaç Eroğlu's Avatar

Ağacı araştırdım biraz öncede çok değişik türleri var. ve hatta güzel bonsaileri bile yapılmış. buralarda varmı diye araştırmak lazım.

Eski 23-09-2008, 21:47   #9
Ağaç Dostu

cemboa's Avatar

Giriş Tarihi: 07-11-2005
Bulabildiğim en yakın sonuç sığla ağacı ile aynı aile grubuna mensup olduğu.

cemboa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 15:35   #10
Ağaç Dostu

Hepinize iyi gunler.
Gectigimiz sali yapilan, ekim ayi sali toplantisina katilim cok azdi. Oysa bir bonsai atolye calismasi olacakti. Katilimcilar az olunca da atolye calismasi olmadi. Kisa bir konusma ile saksilardan bahsedecek olan Margaret, konusmasini daha da uzatip geceyi doldurmaya calisti.

sali aksamiekim 004.jpg

sali aksamiekim 009.jpg

Yakin bir zamanda saksi sorununuzu cozeceginize inandigim icin, saksilar hakkinda da bilgilerinizin artimasinda yardimci olacagindan. Margaretin saksilar hakkinda soylediklerini kisaca sizlere aktariyorum.

Igne yapraklilar, kimi zaman renkli, sirli saksilara dikilse de(Kisiden, kisiye zefkler degisiyor ya) Bonsaide kuraldir igne yapraklilar, sirsiz toprak rengi(bu toprak rengi, kahverengi, kirmizi, sarimtirak ve beyazimsi reklerde olabiliyor) saksilara dikilmeli. Igne yapraklilarin yani sira acelyalar da toprak rengi saksilara dikilebiliyor.

Yapragini doken agaclar ise, sirli ve renkli saksilara dikilmeli. Saksi renkleri agacin govde, yaprak, cicek veya meyve rengi ile uyumlu olmalidir.

Derin saksilar, yari sarkik ve selale tarzlari icin kullanilmali.

Sig saksilar ve duz taslar orman tarzlari icin uygun uygundur.

Asagida, yeni uyelerin birinin sergiledigi bir simsir ve bir diger uyenin akcaagacinin fotograflari var.

Bir diger sali toplantisina kadar hosca kaliniz.
sali aksamiekim 007.jpg
Simsir.

sali aksamiekim 011.jpg
Akcaagac.

Eski 27-10-2008, 14:59   #11
Ağaç Dostu

Aytaç Eroğlu's Avatar

Her şey için teşekkürler bir dahakini sabırla bekliyor olacağım.

Eski 27-10-2008, 15:49   #12
Ağaç Dostu

vyssera's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2007
Galeri: 69
Elinize sağlık Hocam. Nice verimli toplantılar dilerim.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 10:32   #13
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Giriş Tarihi: 10-10-2007
Galeri: 119
Bilgiler için teşekkürler.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2008, 23:17   #14
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Ali Bey,

3.Salı geçti.

Eski 20-11-2008, 08:17   #15
Ağaç Dostu

Aytaç Eroğlu's Avatar

Aceleye gerek yok sakin olalım.

Eski 20-11-2008, 13:48   #16
Ağaç Dostu

Hepinize iyi gunler. Bu ayin 3. sali aksami geceli, daha sadece iki gun oldu. Yoksa yazmakta gec mi kaldim? Saka bir yana, kimi arkadaslarin sali yazilarini merakla beklediklerini bildigim icin dun aksam yazacaktim ama olmadi. vakit gec olmustu bu gune kalmis yazacaklarim.

Kasim ayi 3. sali aksami toplantisi cok renkli gecti. Yogun bir uye katilimi ile gerceklesen toplantida, uzunca bir zamandir cesitli nedenlerle toplantiya katilamiyan bircok uyenin olusu, toplantinin rengini degistiren nedenlerin biri .
Bir digeri ise gundemdeki konu acelya(Azalea) olunca ciceklerle etraf renk, renk oldu.

Kasim sali ak. 008.jpg
Soze Margaret basladi. yillar once arkadasinin biri, yapraklari sararmis hastalikli gorunren bir acelyayi ona getirmis. "ben demis ne yapti isem bunu saglikli buyumesini sagliyamadim al ona sen bak belki yasatirsin" Margaret eve geldikten sonra ilk is acelyayi saksidan cikarip, evde kullanilan kucuk bir ph tahlil kiti ile(ph "Power of Hydrogen"= "Hidrojenin gucu" ph tahlili tibda, biyolojide, yiyecek teknolojisinde ve daha bir cok yerde kullanilan, ari suyu baz alip(7) 7nin us tarafinda cikacak rakamlarin olculen maddenin kireclilik oraninin yuksek, 7 nin altinda cikacak rakamlarin da asitlilik oraninin yuksek oldugu olculur. Kimi bitkilerin topraktan gerekli besini ve mineralleri su ile cozup topraktan alabilmeleri bu asitlilik ve kireclilik durumuna baglidir.) acelyanin toprak durumunu olctugu zaman toprak yapisinin cok kirecli oldugunu gormus. Hemen bitkinin koklerindeki topragi su ile yikamis ve asitli bir toprak ile (ph6) acelyayi saksiya tekrar dikmis. Kisa bir sure sonra acelya gelisip yeni yapraklar ve ardindan da guzel cicekler acmis. Acelyalar icin ph 5.5 ve 6.5 arasi olmalidir.
Margaret burda topragin acelya icin ne kadar onemli oldugunu vurguluyordu.
Acelyalar asitli topraklari seviyor. Acelyalar kirecli bir topraga dikilmisse sagligi hic de iyi olmiyacaktir diye uzerine basarak soyluyordu.

Kasim sali ak. 009.jpg
Margaretten sonra Ted, ve esi acelyalarin bakimi hakkinda, bildiklerini bizlerle paylastilar.

Acelyalar gun boyu dogrudan gunes isigini seven bitkiler degidirler. O yuzden yari golge yerlere dikilmelidirler, Uzerlerinde cikek oldugu zaman gubre verilmemeli, cicek tomurcugu etrakindaki yapraklar budanip tomurcuklar ortaya cikarilirsa agac sadece ciceklerle bezenir. ciceklenme bittigi zaman budama yapilmali ve gubrelenmeye baslanmali. Budamadan sonra acelyanin her tarafindan yeni surgunler cikacaktir. Acelya cicekli iken yukaridan su verilmez(suyun degdigi cicekler hemen bozulur) bozulan cicekler suratle agac uzerinden alinmalidir akisi taktirde diger cicekler de bozulacaktir.

Kasim sali ak. 002.jpg

Kasim sali ak. 003.jpg

Acelyalar asitli toprak yani sira suyu suzen bir toprak yapisini severler. bonsai yapacaginiz bir acelyayi saksiya dikerken bunu goz onunde bulundurmaliasiniz.
Acelyanin dikili oldugu topragin tam kurumasina izin vermeyin acelya koklerinin nemli olmasini sever.(camurlu degil)

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Kasim sali ak. 001.jpg (39.2 KB, 348 views)
Eski 20-11-2008, 14:04   #17
Ağaç Dostu

Bonsai yapacaginiz acelyalari cok gencken bicimlendirmelisiniz cunku cok kirilgan bir yapilari var 1-2 yillik dallar bile tel sardiktan sonra bukulurken kirilabiliyorlar.

Kasim sali ak. 004.jpg

Kasim sali ak. 005.jpg

Kasim sali ak. 006.jpg

Kasim sali ak. 013.jpg

En guzel acelya bonsailer Japonlarin yaptiklaridir cunku cok uzun zamandir acelya bonsai yapiyorlar ve onlarin acelyalari gibi bonsai yapabilmemiz icin en hizli yol yillarca acelyalari yere dikip kalin guzel bir govde elde ettikten sonra onlari bonsai saksisina almaliyiz.
istedigimiz gibi bir govde elde ettigimiz zaman. derin bir budamadan sonra govdenin her yerinden cikacak surgunleri degerlendirip onleri gencken telleyip istedigimiz sekilleri vermeliyiz.

Acelyadan hemen hemen her tarzda bonsai yapilabilir.
Ted ve esinin soyledikleri, ozetle bunlardi.

Düzenleyen Ali H. ALI : 21-11-2008 saat 12:24
Eski 20-11-2008, 14:12   #18
Ağaç Dostu

Asagida sizler icin sectigim, uyelerin getirdigi iki agac ve bir saksi var.

Kasim sali ak. 011.jpg
Genc akcaagaclardan yapilmis bir orman tarzi.

Kasim sali ak. 012.jpg
Bir Japon karacami.

Kasim sali ak. 010.jpg
Yasli bir uyemizin yapimi olan ejderli saksi(saksi yapacak arkadaslarimiza ornek olsun diye)

Araligin 3. sali aksamina kadar hepniz hosca kaliniz.

Eski 20-11-2008, 15:49   #19
Ağaç Dostu

Aytaç Eroğlu's Avatar

Ali hocam ayağınıza ellerinize sağlık çok güzel bir anlatım oldu teşekkür ederim.

Eski 20-11-2008, 15:59   #20
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Ali Bey çok teşekkürler. Çok güzel bir toplantı olmuş.

Çiçekli ve meyveli ağaçlardan yapılan bonsaileri daha çok beğeniyorum.

Açelyalar da harikalar. Geçen sene sizin sarı yasemine benzetmeye çalıştığım açelyamı yaşatamamıştım. Tabii bunda o zamanki acemiliğim de etkendi. Şimdi bu örnekleri görünce tekrar denemeye karar verdim.

Eski 20-11-2008, 21:08   #21
Ağaç Dostu

vyssera's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2007
Galeri: 69
Hocam açelyalara bir süredir merakım var, fidancımız da elinde güzel yaşlı açelyalar olduğundan bahsetmişti. Konunun zamanlaması benim açımdan çok faydalı oldu. elinize sağlık. Nice çalışmalara

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 01:33   #22
Ağaç Dostu

Gülşen's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2008
Galeri: 30
Ali Hocam gozumuz gonlumuz senlendi acelyalarla. Emeginize saglik.

Not : Bir sureligine kizimi gormek icin Ingiltere"ye geldim. Klavye Ing. oldugu icin bu kadar yazabiliyorum. Kusuruma bakmayin.

Gülşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 12:36   #23
Ağaç Dostu

Herkese iyi gunler.
Picea pungens ve Vyssera, sanirim karadeniz iklimi acelya yetistirmek icin en uygun bolge. Simdiden calismalara baslarsaniz 5-6 yil icerisinde guzel acelya bonsailer elde edebilirsiniz.

Uzman16 dogrudur cicekli ve meyveli bonsailerin bir baska cekiciligi oluyor.
Uzerinde calistiginiz acelyanizin kurumasina uzuldum. Yine de yilmadan ugrasip guzel bonsailer yapabileceginizi dusunuyorum.
Sizin kibristan aldiginiz sari yasemin celiklerinden koklendirebildikleriniz oldumu?

Gulsen hanim sorun degil ben yillar var ingilizce klavye ile yaziyorum arkadaslar bu konuda anlayis gosteriyorlar.

Hazir yurt disinda iken belki bonsai aletlerinden ve bir iki bonsai saksisi da alirsiniz. Belki kiziniza uyarsa sizi bonsailer gormiye de goturur.

Eski 27-01-2009, 00:57   #24
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI Mesajı Göster

Uzman16 dogrudur cicekli ve meyveli bonsailerin bir baska cekiciligi oluyor.
Uzerinde calistiginiz acelyanizin kurumasina uzuldum. Yine de yilmadan ugrasip guzel bonsailer yapabileceginizi dusunuyorum.
Sizin kibristan aldiginiz sari yasemin celiklerinden koklendirebildikleriniz oldumu?
Ali Bey, Kıbrıs'tan aldığım sarı yasemin ve ılgınları köklendirmiştim. Hatta ilgın çok iyi gelişmişti.(Suda çok kolay köklendirmiştim.) Ama yaz ayları çok sıcak oldu ve 3 haftalık tatil dönüşünde pek çok çiçeğim gibi onları da sulama miktarının yeterli olmaması nedeniyle kaybettim.

İnciri de maalesef.

Şu an akçaağaç, mor salkım, ispirya , bodur nar ve süs eriği sağlıklı.

Toplantı bilgilerini paylaştığınız için çok teşekkürler. Yine çok güzel bir toplantı olmuş.

Eski 27-01-2009, 12:38   #25
Ağaç Dostu

Arkadaslar paylastigim sali aksamlari yazilarindan yararlaniyorsaniz bu beni sevindirir.

Uzman16 uzun zaman seni bu sayfalarda gormeyince bonsaiden vaz gectigini dusunmustum, Ama yanilmisim.

Bonsai yetistiren herkes gibi sen de kimi agaclarini kaybetmissin. Bu seni yildirmasin, calismalarina devam edersen onumuzdeki yillarda guzel bonsailer elde edebilirsin.

Bizdeki yaz da bu yil oldukca sicak geciyor. Bu gun 38 derecelik bir sicaklik vardi ve 3-4 gun boyle devam edecek sicaklik 40 dereceye kadar cikacak.
Oralari cok soguksa buradan sicak hava gondereyim

Eski 28-01-2009, 23:32   #26
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Ali Bey,
Bonsaiden vazgeçmedim ama yeni fidan almıyorum. Elimdekileri yaşatmak öncelikli hedefim.
Sizin toplantı yazılarının sıkı takipçisiyim zaten biliyorsunuz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI Mesajı Göster
Oralari cok soguksa buradan sicak hava gondereyim
Bir hafta öncesine kadar son bir ay çok soğuk geçti. Ama bu hafta iyiyiz. Sıcak havaları almayayım, teşekkürler.

Eski 21-11-2008, 17:11   #27
Ağaç Dostu

Gülşen's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2008
Galeri: 30
Gecen hafta bir seraya gittik Hocam, girisinde kucuk bir Japon bahcesi vardi. Burada hazir bonsailerin fiyatlari cok pahali degil 10 15 pound civarinda. Turkiye"ye nazaran fidanlar cok pahali sadece. Herkes yilbasi hazirliginda oldugu icin cok kalabalikti. Daha sakin bir zamanda tekrar gidicegiz

Gülşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2008, 10:07   #28
Ağaç Dostu

Aytaç Eroğlu's Avatar

Ali hocam ben başladım bile hatta sizin yazınızdan 4-5 gün önce günlük çiçekçi ziyaretlerimi yapıyordum bir çiçekçide aşırı hasarlanmış bir açelya gösterdiler. " abi al yaşatırsan senin olsun " diyede eklediler bende onlardan izin alarak dükkanlarının içerisinde hem hasarlı bölgeleri kesip attım hemde ön bir biçimlendirme çalışması yaptım. Ve bana göre güzel bir bonsai aday adayım olmuş oldu. Bu arada dallarının ne kadar kırılgan olduğunu, şekillendirme için orta tazelikte iken uğraşılması gerektiğini anladım. Başka neler öğrenebilirim diye araştırmalara başlamıştımki sizin toplantı yazınız yardıma geldi. Bir miktarda T.S.K. yayınlarının bir kitabından yardım gördüm. Ağacım şu an çiçekte çiçekten çıktıktan sonra mevcut kök sistemini sarıp toprağa dikeceğim. Böylece gövdenin kalınlaşmasını sağlarken yavaş yavaşta şekillendirmeye çalışacağım.
Saygılarımla.
Not: yaprak küçültme işleminede çiçeklenmeden sonra başlayabilirim değilmi?

Eski 22-11-2008, 14:27   #29
Ağaç Dostu

iyi gunler Picea pungens.
Sansli ve hizli birisin. Cicekciden hediye aldigin acelyayi, guzel bir bonsai yapacagini biliyorum. Kolay gelsin.

Budadigin dallari keske atmasaydin ve koklendirmeye calissaydin. Her neyse bir dahaki budamada celikleri koklendirmeyi denersin.

Yaprak kucultmeyi en son asamaya birak. Ted'in soyledikleri cicek tomurcuklari etrafindaki yaparaklari, budayip agacin sade ciceklerle bezenmesini sagliyabilirsiniz seklindeydi. Acelyan ciceklenirken bunu goz onunde tut.
Acelyana ve sana bol sanslar.

Eski 18-12-2008, 10:55   #30
Ağaç Dostu

Herkese iyi gunler.

Bu yilin son sali toplantisini da, gectigimiz sali yaptik.
Kimi uyelerin yaptigi kisa konusmalar oldu. Agirlikli olarak da, su sorunundan oturu konusmalar su ve sulama uzerineydi. Yagmur suyunun nasil toplanacagi, (son bir iki yildir burada herkes evinin oluklarina plastik tanklar baglatip yagmur suyu topluyor ve daha sonra bu suyu kulalaniyor. Bunun yaninda camasir makinesinin camasir yikarken son asamasindaki camisir suyu da biriktirilip bitkiler icin kullaniliyor.) agaclari sularken suyun zay olmamasi icin cok erken saatlerde ve ya aksam uzeri sulama yapilmasi, Su dolu kova icerisine, saksiyi daldirip sulama yapilmasi gibi bilgiler verildi.

Japonya tatilinden donen bir arkadasin slayt bonsai fotograflarini bizimle paylasmasi ve ardindan da kucuk capli bir piyangonun yapilmasi oldu

Aralik.sali 001.jpg
Kucuk hediyelerin dizildigi masa.

Aralik.sali 002.jpg
Hediye kazananlar.(bende kucuk bir akcaagac fidani kazandim onun uzerinde calismalarimi sizlerle paylasacagim)

Piyangodan sonra, yine geleneksel kucuk bir Noel partisi oldu.

Aralik.sali 004.jpg

Aralik.sali 005.jpg

Aralik.sali 011.jpg

Caylar icildi pastalar yendi sohbetler yapildi, yasli bir uye de yeni yil pastasini alkislarla kesti.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025