![]() |
|
![]() |
#181 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2007
|
Bir hatırlatma yapmak isterim. Bu teknikte aşı yapılacak dalın delikten geçebilmesi için yapraksız ve ara dalsız olması gerekiyor. Bunun için uygulamanın kış sonu bahar gibi yapılması gerek. Bu dönemde dallar, özellikle akçaağaç, sert ve kırılgan olduğu için, kolay bükülmesi için uzun bir dal olması gerekiyor. Bu nedenle, aşılama için en az bir yıl önceden plan yapıp, aşılanacak dalın korunması ve budanmadan uzun tutulması gerek. Önümüzdeki yıl ben de bir kaç tane yapmayı planlıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#182 |
Ağaç Dostu
|
Sayin Eaglion'un degindigi gibi, asi yapmak icin olarak kullanilacak dallarin yapraksiz ve dalsiz olmasi onemlidir asidan sonra dalin asi yapilan yerde acilip gelismesi icin de mevsimin kis sonu olasinda yarar var. Dal asisi icin uygun fidanlarin da kullanailabilecegini dusunuyorum(kok asisinda oldugu gibi) Belki tek sorun agac cesidi ile fidan cesidi arasinda farkliliklar olursa agac uzerinde fidanlarin karekterinde cesitli dallar buyuyebilir. O yuzden fidanlarla dal asisi yapilacaksa ayni karakterdeki agactan alinan celiklerle fidanlar yetistirilip istenilen yerlare asi yapilmalidir(Kok asisinda fidanalarin ust kisimlari kullanilmaycagindan karakter pek onemli degildir.) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-12-2006
|
Ficus'umun boyu uzun olduğu için boyunu kısaltmak için daha önce kök aşısı olarak gördüğüm bu yöntemi (maalesef ilgili linki bulamadım) düşünerek ficusun en üstteki dalını iki hafta önce almıştım.Şu anda köklenmesi için suda bekliyor.Fakaf Eaglion'un vurguladığı sıkıntıyı yaşıyorum.Çünkü üstten aldığım dalın yan dalları var.Dolayısıyla açacağım delikten ancak köklenen kısmı geçirebilirim.Dal yukarıya doğru konik olarak devam ettiği için açacağım delik içinde sıkı sıkıya durmayacak ve o boşluğu doldurması uzun zaman alacak.Kök aşısında daha ince, dolayısıyla konik olmayan ve yan dalsız dal kullandığınız için uygulama daha kolay.Fakat benim gibi üst dal için daha kalın ve yan dalları olan bir dal kullanıldığında bahsettiğim sıkıntı var.Dal köklenmeye ben düşünmeye devam... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Ağaç Dostu
|
Cuce nar, incirinize asi yapmak icin koklendireceginiz dalin uzerindeki dalciklari budayabilirsiniz(budadiktan sonra kalan tek dalin uzerinde acilip dal olacak gozlerin olmasina dikkat ediniz) Matkapla acacaginiz delikten gecirecegiz dal delinmis yerin bir tarafina iyice yerlesmiyor ve sallaniyorsa boslugu belki yine incir dalindan yapacaginiz kucucuk bir takozla kapatabilir ve sallantiyi onlemis olursunuz. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Ağaç Dostu
|
Buna benzer bir calisma yaptigim zaman mutlaka fotograf cekip sizlerle paylasacagim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-09-2007
|
ali bey ellerinize dilinize ayağınıza sağlık oldukça yararlı oldu. bir sonraki toplantıyı iple çekiyorum. Aslında biz epey şanslıyız zira bu tür işlemler için orası şu anda en uygun zamanlarını geçiriyor. ( sanırım kış sezonundayız değilmi) Ve bizim için önümüzdeki sezon içerisinde neler yapabileceğimizi görmüş oluyoruz. Tekrardan teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Ağaç Dostu
|
Picea Punges, Evet su an burada kis mevsimidir de, artik eski kislar gibi (15 yil kadar once) soguk olmuyor en fazla 6 dereceye kadar dusuyor eskiden1-2 bazan da sifirin altina dustugu oluyordu. Paylastigim bilgiler sizlere bonsai yapiminda bir yardimi olursa sevinirim. Siz bonsaiyi ogrenin ben bildiklerimi hep paylasacagim. Sizlerin de bonsaide ogrendilerinizi bonsai'yi yeni ogrenmiye basliyacaklara hep ogreteceginizi biliyorum. Hepinize kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-12-2006
|
Kürasel ısınma malum.Korkarım ki bu gidişle insanlar ,doğayı bizim gibi sadece hobi olarak değil,zorunluluktan dolayı saksılarında yaşatacaklar. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Ağaç Dostu
|
Hepinize iyi gunler. Bu ayin 3. sali toplantisi dolu, dolu gecti. Once gecen hafta sonu yapilan sergiden konusuldu. Son yillarin en fazla ziyaretcisi olan bir sergi olmus, bu arada agac ve bonsai malzemesi satisi da oldukca yuksekti. Gelecek yil yapacagimiz serginin, bir oncesinden daha iyi olmasi icin uyelerden gorus ve oneri istenirken her uyenin de mutlaka bir iki agaci ile sergiye hazirlanmasi istendi. Yillik gelirler giderler aciklandi, itirazi olan varmi diye soruldu, itiraz eden olmadi, her sey tutanaklara gecti ve hemen, Ardindan 5 yil baskanlik gorevi yapan arkadisimiz, Trevor baskanlik gorevini yeni secilen bayan baskan Margaret'e devretti agst. sali aksami 003.jpg Yeni baskan ve komite. Daha sonra 15 yildan fazla bir zamandir bonsai klubunde uye olan ve bircok gorevde bulunan Lourie Welch'e alkislarla, omur boyu uyelik odulu verildi.(yillik uyelik ucretini omur boyu odemiyecek) agst. sali aksami 002.jpg Her ay yaptigimiz geleneksel piyangoyu da eski baskanin elinden yeni baskan cekti agst. sali aksami 014.jpg Margaret bizlerle kucuk bir calismasini paylasmak istedi. Sig bir saksida dikili olan kizil camlarinin bir tanesi kurumus, kuruyan camin yerine bir baskasini dikbilmek icin, camlari sig saksidan sokup yeni bir saksi icerisine dikmeye karar vermis. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Ağaç Dostu
|
agst. sali aksami 006.jpg Camlarin ilk dikili oldugu saksi ve camlari hakkinda bilgi veren Margaret. kizil camlarin tohumdan yetisme ve onun ilk calismalarindan biri ve Calismaya basladiginda hepsi de kursun kalem kalinligindan ince fidanlarmis. agst. sali aksami 007.jpg Sig saksiya dikilmis camlarin, bir tanesi kuruduktan sonra cekilmis bir fotoraf agaclar 4 tane kalmis. Bunun yaninda yaninda bir baska fotograf daha getirmis ve iste 10 yil kadar once Margaret camlari uzerinde calisirken agst. sali aksami 008.jpg Kizil camlardan, kurumus olanin yerine dikilecek olan yeni kizil cam ayri saksida yaliniz basina buyudugu icin yaprak rengi biraz degisik gibi duruyor ama Margaret zaman icerisinde onun da diger agaclara uyum sagliyacagini soyluyor. agst. sali aksami 009.jpg Bu bilgilerden sonra agaclarini saksiya dikmek icin, evde hazirlayip getirdigi toprak karisimini saksiya koymiya basladi. agst. sali aksami 010.jpg Dikkat ederseniz saksi icerisinde agaclarini saksiya sabitlemek icin teller vardir agaclarini saksiya istedigi gibi yerlestirdikten sonra onlari tellerle bagliyacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Ağaç Dostu
|
Agaclar yeni saksiya tek tek yerlestirilip tellerle iyice baglaniyor. agst. sali aksami 011.jpg agst. sali aksami 012.jpg Su dolu Plastik bir sisenin kapagina actigi delikle Margaret, yeni diktigi agaclarini kolaylikla ve istedigi gibi sulayip, agaclari arasina cakil taslarini da koyup agaclari uzerindeki calismayi bitiriyor. agst. sali aksami 013.jpg agst. sali aksami 015.jpg Bu calismanin ardindan yemeli icmeli bir kutlama yapiyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
Ağaç Dostu
|
Bu kutlama, Klubun 26 yasinda olma kutlamasidir. Eski baskan pastayi kestikten sonra herkes pasta yeyip, cay icip, bonsai sohbetine daldi. agst. sali aksami 020.jpg agst. sali aksami 021.jpg agst. sali aksami 022.jpg Gelecek ayin 3. sali toplantisina kadar hosca kaliniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Ağaç Dostu
|
İnsanın böyle bir çam korusu olması da kimbilir ne hoş bir duygudur. Bu arada kadınca bir değerlendirme yapayım: Margaret'in on yıl önceki fotoğrafından farkı olmadığına göre demek ki bonsai ile uğraşanlar yaşlanmıyor. Bonsai ile uğraşmak için bunu da göz önüne almalı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Ağaç Dostu
|
Hepinize iyi gunler. Turk kadini, bircok is ve meslege hep erkeklerden cok sanra baslamislardir. Bunun bircok nedenleri olabilir(ve nedenler ne olursa olsun kadinlar da her seyde erkekler kadar basarili olduklarini coktan kanitlamislardir) iste bu nedenlerden kurtulup Turkiyede yeni ogrenilmeye basliyan bonsainin kadinlarin da erkeklerle birlikte ogrenmesinin, buralardaki gibi bir guzellik olacagini dusundugumden(ayrica Sabah hanimin farkettigi gibi belkide bonsaide kadinlarda, yaslanmayi da onliyen bir tilsim vardir ![]() Buralarda en az erkekler kadar kadinlar da bonsai ile ugrasiyor ve bircok eserler ortaya cikariyorlar. Burdaki kadinlar bunu basariyorsa Turkiyedeki kadinlar neden bunu yapmasin? diger sanat dallarinda oldugu gibi bonsaide de one cikan kadinlarimiz neden olmasin? Oralarda da burda oldugu gibi bir bonsai klubunun baskani neden kadin olmasin. Inaniyorum ki kadinlarimiz da erkeklerin yaninda oralarda cok guzel bonsailer yapacaktir. Kadinli erkekli bonsaide hepinize kolay gelsin. Gulsen, burada bu ay iyi yagmur yagdi(yeterli olmasa da) su an her taraf yesil agclar ciceklenmiye basladi. Yine de yaz icin hep endiseliyiz 3. derece su kesintisi devam ediyor. Uzun bir sure de devam edecege benziyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Ağaç Dostu
|
Hepinize Iyi pazarlar, sali aksami toplantimizi ancak simdi yazabilme firsati buldum. Sali toplantisina biraz gec gittim. Ben gittigimde toplanti baslamisti. Ilk gozume carpan, Margaret toplanti salonunda degsiklik yapmis, eskiden yuzumuzun baktigi yer simdi arkamiz olmus. Her neyse yerime oturdugum zaman Steve ve arkadasi bir dag cami(Pinus mugo) uzerinde calismaya baslamislardi bile. Steve ve arkadasi yeni bir yontemle agac uzerinde yapacaklari egip bukmeleri bizlerle paylasacaklar. Eyl. sali aksami 001.jpg Agac uzerinde bir calisma yapilmadan once, agac iyice gozden gecirilip, uzerinde nasil bir calisma yapilacagina dair bilgi veriliyor. Agac daha fazla one dogru egilmek isteniyor ama govde oldukca kalin ve odunlasmis durumda oldugundan onu kirmadan egebilmek icin, kullanacaklari yontem, agac govdesi uzerinde, onu egecekleri yon tarafinda 4mm lik bir matkap ucu ile agac govdesi uzerinde 40- 45 derecelik bir aci ile asagidan yukariya dogru 2-3 delik acip agac govdesi icerisindeki odunsu kismi almiya calisacaklar. Eyl. sali aksami 003.jpg Govde icerisinden oyularak alinacak odunsu kisim, alindiktan sonra govde uzerindeki direnc kirildigindan egimi istedikleri gibi yapabilecekler. Eyl. sali aksami 004.jpg Delme isi bitince agacin olasi kucuk kirilmalari, daha cabuk iyilestirebilmesi icin, govde uzerine rafya sariliyor(agac uzerine saracaginiz rafyayi bir gun once islatirsaniz rafya ile daha kolay calisabilirsiniz) Bununla da kalmayip rafyayi da desteklemek icin, rafya uzerine bisiklet eski ic lastiklerinden seritler halinde kesilmis lastikler sariliyor. Bu sarimlardan sonra govde bukulurken kirilmalar olsa da kirilan yer ayrilmiyacagi icin agac kendini hizli bir sekilde iyilestirecektir. Eyl. sali aksami 006.jpg Rafya ve lastik sarimini tel sarimlari izliyor. Kalin aleminyum tel kullaniliyor ve govde uzerine iki tel sariliyor ki egim yapildiktan sonra teller govdeyi egilen yerde tutabilsin. Eyl. sali aksami 009.jpg tum sarim isleri tamamlanmis ve artik agac yavas yavas istenen yere egiliyordu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Ağaç Dostu
|
10 dakikalik bir ugrasmadan sonra agac istenildigi gibi egilmisti. Eyl. sali aksami 010.jpg Eyl. sali aksami 011.jpg Agac uzerindeki son calismalarda budama yapildi istenmiyen dallar budandi. Eyl. sali aksami 012.jpg Eyl. sali aksami 019.jpg Eyl. sali aksami 020.jpg Agaccin govdesi uaerinde acilan delikler bir yil kadar sonra hic iz birakmadan kapanacaktir. Bir yil sonra teller govde uzerinden cikarildiktan sonra agac palstik saksidan cikarilip kok budamasi da yapildiktan sonra yeni bonsai saksisina alinacaktir. Kokleri kaya uzerine sarilmis guzel bir bonsai olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Ağaç Dostu
|
Eyl. sali aksami 022.jpg Biliyorum su an bu yontemle calismak gozunuzu korkutuyor olabilir ama aklinizda bulunsun. Bir gun kalin govdeli agaclarinizin govdelerini egmioye calisirsaniz size yardimi olur. Asagida uyelerimizin sergiledigi agaclardan sizin icin sectiklerim var. Eyl. sali aksami 014.jpg Cin karaagaci Eyl. sali aksami 015.jpg Lorapetalum chinensis (turkce ismini bilmiyorum) Eyl. sali aksami 013.jpg Cin karaagaclari Gelecek ayin 3. sali aksami toplantisina kadar hosca kaliniz. Düzenleyen Ali H. ALI : 23-09-2008 saat 14:53 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Ağaç Dostu
|
Uzman16 her agacin kendine gore bir guzelligi cekiciligi olsa da dediginiz gibi cicekli ve meyveli olanlar bir baska duruyor. Ogrendigin bilgiler dogrultusunda yapacagin calismalardan, elde edecegin deneyimlerle, yapmak istedigin cicekli ve meyveli her bonsaiye ulasabilirsin kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Ağaç Dostu
|
harika bir sunum olmuş ellerinize sağlık insan şimdi orada olmak istiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#204 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2005
|
Lorapetalum chinensis hanımeli olabilir.Çiçekleri benziyor. Düzenleyen Ali H. ALI : 23-09-2008 saat 14:54 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Ağaç Dostu
|
Cicekleri benziyor ama hanimeli degil hanim elinden degisik bir tur. Oralarda varmi bilmiyorum. Asagidaki linkte bilgiler var. Ingilizce ismi "Chinese fringe" Firnge, ingilizcede hali veya havlu kenarlarina konan puskullere deniyor. Turkce ismi yoksa belki biz de ona yakin bir isim buluruz "Hali puskulu" gibi http://hort.ufl.edu/shrubs/LORCHIA.PDF |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Ağaç Dostu
|
Bence makul olanı çin püskülü demek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#208 |
Ağaç Dostu
|
Ağacı araştırdım biraz öncede çok değişik türleri var. ve hatta güzel bonsaileri bile yapılmış. buralarda varmı diye araştırmak lazım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2005
|
Bulabildiğim en yakın sonuç sığla ağacı ile aynı aile grubuna mensup olduğu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Ağaç Dostu
|
Hepinize iyi gunler. Gectigimiz sali yapilan, ekim ayi sali toplantisina katilim cok azdi. Oysa bir bonsai atolye calismasi olacakti. Katilimcilar az olunca da atolye calismasi olmadi. Kisa bir konusma ile saksilardan bahsedecek olan Margaret, konusmasini daha da uzatip geceyi doldurmaya calisti. sali aksamiekim 004.jpg sali aksamiekim 009.jpg Yakin bir zamanda saksi sorununuzu cozeceginize inandigim icin, saksilar hakkinda da bilgilerinizin artimasinda yardimci olacagindan. Margaretin saksilar hakkinda soylediklerini kisaca sizlere aktariyorum. Igne yapraklilar, kimi zaman renkli, sirli saksilara dikilse de(Kisiden, kisiye zefkler degisiyor ya) Bonsaide kuraldir igne yapraklilar, sirsiz toprak rengi(bu toprak rengi, kahverengi, kirmizi, sarimtirak ve beyazimsi reklerde olabiliyor) saksilara dikilmeli. Igne yapraklilarin yani sira acelyalar da toprak rengi saksilara dikilebiliyor. Yapragini doken agaclar ise, sirli ve renkli saksilara dikilmeli. Saksi renkleri agacin govde, yaprak, cicek veya meyve rengi ile uyumlu olmalidir. Derin saksilar, yari sarkik ve selale tarzlari icin kullanilmali. Sig saksilar ve duz taslar orman tarzlari icin uygun uygundur. Asagida, yeni uyelerin birinin sergiledigi bir simsir ve bir diger uyenin akcaagacinin fotograflari var. Bir diger sali toplantisina kadar hosca kaliniz. sali aksamiekim 007.jpg Simsir. sali aksamiekim 011.jpg Akcaagac. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|