agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Bhut jolokia (acı biber) (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/7114.htm)

Okan37 27-08-2016 05:44

Carolina reapera daha cok benziyor

Erdal Hoca 27-08-2016 11:12

Erdal Hoca'nın Bhut Jolokia Günlüğü
 
1 Eklenti(ler)
Selamlar, merhabalar... Aşağıdaki mesajı farklı bir konuya zaten yazmıştım.

Birkaç yıldır bhut jolokia yetiştirme ve ürün alma mücadelesi veriyorum. Hepsini tek tek anlatmak boşa yer işgal etmek olur. Baktım ki tohumdan yetiştirmek benim için bir hayal, bu yıl bir siteden fidesini aldım. Çok kaliteli/organik gübreli bir toprak ve oldukça büyük bir saksı hazırladım.

Bitki çok hızlı ve güzel bir gelişim gösterdi. Boyu 70 cm kadar oldu sanırım. Çok sağlıklı ve koyu yeşil yaprakları var. :cool:

Önce 3-5 çiçek verdi ve hepsi döküldü..... Bu normal, ama nasıl olsa bundan sonraki çiçeklerden biber alırım diye düşündüm. Sonra 8-10 çiçek daha verdi, onların da hepsi döküldü. :( Unutmadan söylemeliyim ki şu an üzerinde 100-150 kadar çiçek var. Ve bugünden itibaren onlarda da dökülme başladı... Bu ikinci parti çiçeklerin de dökülmesinden sonra başta ağaçlar.net olmak üzere birçok forum ve siteden araştırma yaptım. Oralardaki teşhis ve tedaviler hakkında uzun uzun yazılar okudum. Bu işe saatlerimi harcadım...Genelde 3 görüş ağırlıkta:

1- Saksının-dolayısıyla-toprağın aşırı ısınması
2- Fazla sulama
3- Tozlaşmanın olmaması

Sulama konusunda kendimden eminim. Asla fazla sulama yapmıyorum. Bitkinin gün içinde yapraklarının buruşmasını bekliyor, akşam serinliğinde bile buruşuk kaldığı günlerde sulama yapıyorum.
Isınma konusunda durum şu: Saksı öğleden sonra saat 14.30-15.00 gibi güneş almaya başlayan balkonda duruyor. Hatta korkumdan balkonun en az güneş alan köşesine yerleştirdim saksıyı. Bu arada forumlardaki tavsiyeyi uyguladım ve saksının etrafını aliminyum folyo ile sardım. ( Yarın toprağın üstünü de bir gazeteyle kapatmayı düşünüyorum ) Ben bu zamana kadar ne kadar çok güneş ve sıcaklık o kadar acı biberler diye bilirdim. Demek ki yanlışmış :eek:

Elbette bu arada fideyi aldığım sitenin yetkilisiyle de sürekli mailleşiyoruz. İlgisinden çok memnunum, sürekli yardımcı olmaya çalışıyor. Bana "cropset" isimli bir zirai ilaç önerdi. Ancak yaşadığım yerde çok fazla sera vb. olmasına rağmen ilaç bayilerinde bulamadım. Sadece biri " bu sıvı bakır içerikli bir üründür. Muadili var, fiyatı 70 tl " dedi. Ben de çok pahalı bulduğum için almadım.

Gelelim tozlaşmaya: Bu konuda da tavsiyelere uydum ve kulak çubuğu ile çok nazik bir şekilde çiçekler arası polenleri karıştırmaya çalıştım.
Aslında sorum belli ve açık: Tüm bunlara dikkat etmeme elimden geleni yapmama rağmen neden biberimin çiçekleri dökülüyor?
Bu zamana kadar 15 cmlik saksılara rastgele attığım tohumlardan bazen hergün bazen 5-6 günde bir suladığım saksılardan çatır çatır biber alırken neden bhut jolokiada başarısız oldum :dilli:

Bu soruların cevabını bulamadım bir türlü..Dıştan bakıldığında çok sağlıklı yemyeşil görünüyor. Ama çiçek dökmesine bir türlü çare bulamadık...

Erdal Hoca 27-08-2016 11:27

1 Eklenti(ler)
Baktım çaresi yok, çiçek dökülmesinin ben de fideyi aldığım yerden 2 fide daha getirttim... 3-4 gün önce elime geçti. Hayli yıpranmış olarak elime ulaştıkları için hemen dikmedim.. Biraz kendilerine gelmelerini bekledim...

Şimdi sorum şu: Bu fideler hep boya gitmiş ve alt yapraklarını dökmüş gibi görünüyor. Saksıya alırken ne kadarını gömmeliyim, hangi hizaya kadar toprak altında olmalı? Bu konuda acil yardıma ihtiyacım var. Çünkü bugün artık kalıcı saksılarına almak istiyorum :o

Erdal Hoca 27-08-2016 11:29

2 Eklenti(ler)
Unutmadan, fidelerden birinin üzerinde 1 adet bhut jolokia var :cool::p;)

TCM 27-08-2016 11:32

Erdal Hoca m sonunda muradınıza erdiğinizi görüyorum bibere bakıp :) hayırlı olsun. Allah ım sindirim sisteminizin tüm aşamalarına sabır versin...

Biberi aktarırken bildiğim kadarıyla eski hattını çok geçmemek lazım. Domates olsa gömdüğünüz yerden köklenir ancak biber çürüyebilir. Destek yapacaksınız artık.

Mücevher Çalısı 27-08-2016 11:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1477518)
Baktım çaresi yok, çiçek dökülmesinin ben de fideyi aldığım yerden 2 fide daha getirttim... 3-4 gün önce elime geçti. Hayli yıpranmış olarak elime ulaştıkları için hemen dikmedim.. Biraz kendilerine gelmelerini bekledim...

Şimdi sorum şu: Bu fideler hep boya gitmiş ve alt yapraklarını dökmüş gibi görünüyor. Saksıya alırken ne kadarını gömmeliyim, hangi hizaya kadar toprak altında olmalı? Bu konuda acil yardıma ihtiyacım var. Çünkü bugün artık kalıcı saksılarına almak istiyorum :o

Yumruk kadar yetiştirme saksısında ne kadar da büyümüş bunlar:eek: Ne vermiş olabilirler acaba, genetik mi yoksa:confused:

Erdal Hoca 27-08-2016 11:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1477520)
Erdal Hoca m sonunda muradınıza erdiğinizi görüyorum bibere bakıp :) hayırlı olsun. Allah ım sindirim sisteminizin tüm aşamalarına sabır versin...

Biberi aktarırken bildiğim kadarıyla eski hattını çok geçmemek lazım. Domates olsa gömdüğünüz yerden köklenir ancak biber çürüyebilir. Destek yapacaksınız artık.

Sayın TCM, jolokia ve benzeri bir biber yemedim henüz. Sadece 3 yıl kadar önce migrostan aldığım Turuncu habanero yemiştim 2 tane. Bitirdikten sonraki ilk cümlem eşime " beni hastaneye yetiştirin" olmuştu.:D

Bu tarz biber yetiştirmekteki amaç zannederim yemekten ziyade sahip olmak.. Benim için de ilk hedef bu...2. sırada ise salçalık kırmızı biber ve başka şeylerle karıştırıp acı sos yapmak...

Saygılar, selamlar ...

Erdal Hoca 27-08-2016 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1477521)
Yumruk kadar yetiştirme saksısında ne kadar da büyümüş bunlar:eek: Ne vermiş olabilirler acaba, genetik mi yoksa:confused:

Sayın Mücevher Çalısı, genetik olacağını zannetmiyorum. Çünkü birçok site ve forumda bu türlerin yavaş büyüdüğünü okudum. Ne vermiş olabilirler? sorusu benim de aklıma geliyor ama cevabını bilmiyorum. Saksılardan her biri 7cm2 imiş :confused:

Saygılar...

erkanbey 27-08-2016 12:16

Bence şu anda saksısını değişmeyin,daha meyve alamayabilirsiniz yoksa.Ama değiştireceğim diyorsanız eski saksıdındaki hizasına kadarki kısmını toprağa gömün fazlasını değil ve ilk aşamada yanına çubuk dikin destek amaçlı.

erkanbey 27-08-2016 12:18

Tekrar inceledim resimi üstünde çiçek yokmuş zaten isterseniz değişebilirsiniz.

Okan37 27-08-2016 16:30

Fideler cok cılız gorunuyor azotlu gubre takviyesiyle fidelerin gelisimini hizlandirabilirsin bende cok ise yaradi cicek actigi siradada koyun gubresi ve dolleme yaparak meyve baglamasini sagladim. 70lt lik saksiya 3cm boyundayken dikmistim :)

Erdal Hoca 27-08-2016 22:18

1 Eklenti(ler)
Okan Bey, teşekkürler. Ben bir saat kadar önce fideleri saksıya aldım. Organik gübreli, perlitli, torflu çok güzel bir karışım yaparak fideleri saksılara taşıdım. Artık beklemeye başlıyorum. Ağustos ayının sonunda gelen fideler ne zaman büyür, gelişir, çiçek açıp ( dökmezse :dilli: ) ne zaman biber verir, tüm bunların cevabını bekleyerek öğrenebileceğim.

Saygılar, selamlar...

İşte güz fidelerim:

Erdal Hoca 29-08-2016 12:06

1 Eklenti(ler)
Üç kalın kök var... o kadar büyüdü ki balkonda bize yer kalmayacak.. Evdekiler de söylenip duruyor. Hem bu hem diğer saksılar, zaten tek olan balkonu iyice daralttı.:D

Ben de ortadaki ana kökü bırakıp yanlardan çıkan iki kalın kökü kesmeyi düşünüyorum. ( Belki biraz akıllanır da çiçeklerini dökmez :dilli: )

Sizce de uygun mu :confused:

Erdal Hoca 31-08-2016 21:33

Hem balkonda kendimize yer açmak, hem de biberi şoka sokmak için budadım. Belki bundan sonraki çiçeklerini dökmez. ( Biraz erken olsa da ) kışa da hazırlık yapmış oldum. Kışa doğru iyice budayıp bahara kadar uyumasını sağlamayı düşünüyorum.:cool:

Erdal Hoca 04-09-2016 14:33

Günlük: Tarih 4 Eylül 2016
 
5 Eklenti(ler)
Son siparişimle gelen fideleri 27 Ağustosta saksıya almıştım. O günden beri gelişmeler gayet iyi görünüyor. Çok çabuk toparlandılar ve hatta harekete geçtiler. Şu an özellikle bir tanesinin üzerinde 25-30 civarı tomurcuk halinde çiçek belirdi. Elbette şimdilik çok küçükler...

Umarım yeni fidelerin çiçekleri de büyük bhut gibi sapır sapır dökülmez.. Bekleyelim, görelim :cool:

İşte fotoğraflar :

1. fotoğrafta fidenin üzerinde gelen biber, 2. fotoğrafta ise işaretlediğim yerlerde çiçek oluşuyor. Diğerleri genel görünüm:

sedail 09-09-2016 15:27

Bugün komşum 2 km ötedeki bir komşusundan aldığı Bishop crown tohumlarından bu sene yetiştirdiği biberlerin fotoğraflarıyla geldi biberin üzerindeki bishop crown kesinlikle bhut aromasına sahip.
Tahmin edin bakalım 2 km öteye benim bhut jolokia nın polenleri nasıl gitti.

Erdal Hoca 09-09-2016 21:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sedail (Mesaj 1478865)
Tahmin edin bakalım 2 km öteye benim bhut jolokia nın polenleri nasıl gitti.


2 km öteye rüzgarla biraz zor gider diye düşünüyorum. O nedenle arılar sayesinde gitmiş olmalı :confused:

sedail 10-09-2016 02:02

kuş uçuşu 2 km den dahada yakındır o nedenle arıların işi olmalı.

Erdal Hoca 10-09-2016 21:46

Günlük: Tarih 10 Eylül 2016
 
3 Eklenti(ler)
Aradan geçen 6 gün içinde ilk göze çarpan gelişme şu oldu: Gelen fidelerden birinin üzerindeki bhut jolokia burada havanın son 2-3 gün çok sıcak olmasına dayanamayıp bir günde kızardı :D

Henüz açmasalar da her iki fidenin de üzerindeki çiçek tomurcuklarının hem sayısı arttı hem de tomurcuklar belirginleşti... 4-5 güne kadar çiçek açmalarını bekliyorum.:cool:

İşte son fotolar. ( Kedilerimizden biri de balkonda güneşleniyor :p )

sedail 11-09-2016 13:20

Biberinizi 4 e bölüp tüketin içerisindeki capcaicin miktarı bir kerede yemek için çok fazla gelir mide krampları yaşarsınız dikkatli olun

getirmesebari 12-09-2016 08:45

Okan37 Biberin Carolina değil. Buruşuk yüzey, tombulluk ve arkasında bir iğne olması gerekir

getirmesebari 12-09-2016 08:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sedail (Mesaj 1478865)
Bugün komşum 2 km ötedeki bir komşusundan aldığı Bishop crown tohumlarından bu sene yetiştirdiği biberlerin fotoğraflarıyla geldi biberin üzerindeki bishop crown kesinlikle bhut aromasına sahip.
Tahmin edin bakalım 2 km öteye benim bhut jolokia nın polenleri nasıl gitti.

Bildiğim kadarıyla F1 de yani atada, yani bahsettiğiniz biberde olmuyor bu olay. Onun tohumundan yetişen biberde olmaya başlıyor. Ama yanlış biliyor olabilirim.

Erdal Hoca 12-09-2016 13:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sedail (Mesaj 1479017)
Biberinizi 4 e bölüp tüketin içerisindeki capcaicin miktarı bir kerede yemek için çok fazla gelir mide krampları yaşarsınız dikkatli olun

Sayın sedail, uyarılarınız için çok teşekkür ederim. Bu biberi yemeyi pek düşünmüyorum zaten. :D Sayı biraz fazla olsa söylediğiniz gibi parça parça yemeye çalışırdım. Daha önce yazmıştım ama tekrar edeyim: 3 yıl kadar önce migrostan aldığım Turuncu habanero yemiştim 2 tane. Bitirdikten sonraki ilk cümlem eşime " beni hastaneye yetiştirin" olmuştu....

Acı pul biber konusunda oldukça iddialıyım ama. Baharatçıya en acı pul biberinizden verin dedim. Adam bir kavanoz çıkardı üstünde " zehir acı" yazıyordu. aldım, önceleri çok acı geldi 3-5 gün sonra ona da alıştım. Beni kesmez oldu :cool:

Neyse...Şimdilik o tek biberin içinden sağlıklı tohumlar çıkmasını ve diğer tomurcukların da bibere dönüşmesini, sayının artmasını hayal edip bekliyorum:p

Erdal Hoca 18-09-2016 14:05

Günlük: Tarih 18 Eylül 2016
 
5 Eklenti(ler)
Hüsran.... Hüsran... Yine hüsran....:dilli:

Gözünün içine baktığımız bhut jolokia fidelerimiz yine beklediğimizi vermedi. 10 Eylüldeki mesajımda fidelerin üzerinde bol miktarda çiçek tomurcuğu olduğunu, yakında açmalarını beklediğimi yazmıştım.

Heyhaaatttt.... :D Fideler bu sefer çiçek bile açmadan tepelerindeki tomurcukları döküyor... Biz forum olarak çiçek dökülmesine çare ararken bu sefer çiçek açmadan dökülen tomurcuklar çıktı karşıma...Ben ise bu durumu sadece seyrediyorum :mad:

Avunduğum nedir? O tek biberimiz güzelce kızardı. 1-2 gün içinde sayın birnefestoprak 'ın tavsiye ettiği şekilde koparıp içindeki tohumları almaya çalışacağım...

İşte son fotolar:

Erdal Hoca 18-09-2016 14:51

3 Eklenti(ler)
Bugünden tezi yok diyerek kızaran biberi kopardım. Bıçakla ikiye üçe ayırarak içindeki tohumları dikkatlice çıkardım. Ağzı açık bir kavanoza koyup hava alacak şekilde uygun bir yerde kurumalarını bekleyeceğim. Biberden bir parçayı korkarak yedim; ama hiç de acı falan gelmedi... Neden acaba? Normalde bu kadar olgunlaşıp kızardıktan sonra acı olması gerekmez miydi?

erkanbey 18-09-2016 15:06

O tohumları at hocam kendine iyilik yap.Kendisinden ne fayda gördün ki tohumundan ne bulacaksın?

birnefestoprak 18-09-2016 18:33

Biberin neresini ısırdınız?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1479530)
Bugünden tezi yok diyerek kızaran biberi kopardım. Bıçakla ikiye üçe ayırarak içindeki tohumları dikkatlice çıkardım. Ağzı açık bir kavanoza koyup hava alacak şekilde uygun bir yerde kurumalarını bekleyeceğim. Biberden bir parçayı korkarak yedim; ama hiç de acı falan gelmedi... Neden acaba? Normalde bu kadar olgunlaşıp kızardıktan sonra acı olması gerekmez miydi?


Kumdereli 19-09-2016 15:51

5-6 ay kadar önce bana da bu forumdan çok sağ olsun bir arkadaş Eskişehirden Bhut tohumları göndermişti. Şimdi kocaman oldular :) Fakat Benim için hayal kırıklığı oldu , Maalesef Erdal Hocayla aynı sorunları yaşadık.

Erdal Hoca 20-09-2016 21:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1479557)
Biberin neresini ısırdınız?

Mesajınızı yeni gördüm, sayın birnefestoprak... Biberin tohumunu almak için bıçakla 3-4 yerden kestiğim için pek hatırlamıyorum; ama inanın ben bir acılık da hissetmedim. Zaten sap kısmını da dişledim maalesef hiç acı değildi. Yavan, ham bir tat geldi ağzıma... Kıpkırmızı olan biber hiç acı olmaz mı:confused: Normalde yeşilken bile çok acı olduğunu okumuştum !

TCM 21-09-2016 09:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1479557)
Biberin neresini ısırdınız?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1479784)
...sap kısmını da dişledim...

Ömürler görün e mi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025