agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Bhut jolokia (acı biber) (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/7114.htm)

drclnie 08-02-2013 21:56

Merhaba arkadaslar gecen sene internet uzerinde almis oldugum bhut jolokia tohumlarini kendi yaptigim heatmat li isitici seramda cimlendirdim ve saksiya aldim ilk 1-2 ay hersey normaldi gayet iyi buyuyorlardi ancak 3. 4. aydan sonra (bu arada 2 fidem var) 2.bhut fidemin yapraklari sacma sapan sekiller almaya basladi bole yanlardan genisledi boylari kisaldi ve U seklinde bukuldu bazilari.Digeri gayet iyi gidiyordu ama oda yaz sonuna dogru yapraklarini doktu ve ust yapraklarinda bozulmalar basladi.Fidelerimi icerde cimlendirdim sasirtmayi yaptiktan sonra ic mekanda durdular camin onunde kalorifer peteginin yuksekliginde bi sehpanin ustundelerdi acaba surekli kalorifere yakin olamalarimi kotu etkiledi ama bu bitki sicagi seven bir bitki oldugu icin bole bir yere koydum gubre olarak cok az genel amacli granul toz gibi olan gubreden attim birde kok gelisimini destek amacli voodoo juice kullandim.Nerde yanlis yaptim bu biber nasil yetisir yetistiren biri bana yardim olabilirmi.Is inada bindi artik bu biberi yetistiricem ben birde tadini cok merak ediyorum.

İs060 10-02-2013 00:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drclnie (Mesaj 1098902)
Merhaba arkadaslar gecen sene internet uzerinde almis oldugum bhut jolokia tohumlarini kendi yaptigim heatmat li isitici seramda cimlendirdim ve saksiya aldim ilk 1-2 ay hersey normaldi gayet iyi buyuyorlardi ancak 3. 4. aydan sonra (bu arada 2 fidem var) 2.bhut fidemin yapraklari sacma sapan sekiller almaya basladi bole yanlardan genisledi boylari kisaldi ve U seklinde bukuldu bazilari.Digeri gayet iyi gidiyordu ama oda yaz sonuna dogru yapraklarini doktu ve ust yapraklarinda bozulmalar basladi.Fidelerimi icerde cimlendirdim sasirtmayi yaptiktan sonra ic mekanda durdular camin onunde kalorifer peteginin yuksekliginde bi sehpanin ustundelerdi acaba surekli kalorifere yakin olamalarimi kotu etkiledi ama bu bitki sicagi seven bir bitki oldugu icin bole bir yere koydum gubre olarak cok az genel amacli granul toz gibi olan gubreden attim birde kok gelisimini destek amacli voodoo juice kullandim.Nerde yanlis yaptim bu biber nasil yetisir yetistiren biri bana yardim olabilirmi.Is inada bindi artik bu biberi yetistiricem ben birde tadini cok merak ediyorum.

Kanser olmuş seninkiler :D
Saka bir yana bende merak ettim deneyimli bir arkadaş aydınlatırsa güzel olur

Emre İlhan 10-02-2013 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drclnie (Mesaj 1098902)
Nerde yanlis yaptim bu biber nasil yetisir yetistiren biri bana yardim olabilirmi.

Aslında bitkilerin fotoğrafı olsaydı iyi olurdu ama anlattıklarınızı yorumlamaya çalışayım:)

Biberlerinizdeki gelişim bozukluğunun sebebi; hastalık ya da fazla gübreleme, besin takviyesi olabilir.

Bence ikinci olasılık daha yüksek. Genel amaçlı gübre doğru bir tercih olmuş ama köklendirici gübre yeni yetişen bir fideye göre biraz fazla:)

Bazen bitkilerimizin daha iyi gelişmesini sağlamak uğruna gelişimlerini olumsuz etkileyebiliyoruz.

Köklerine baktınız mı? Kök gelişimi nasıldı?:)

Hasskabal 10-02-2013 16:09

Arkadaşlar selamlar;

tam 3ncü hafta sonunda Mini seramda yetişen biberlerimden yalnızca Bhut jolokialarım çimlendi henüz habarenolarımdan eser yok beklemedeyim.
3 Haftada Jolokialarım bu şekile geldiler;

Emre İlhan 10-02-2013 17:40

Dikkât edin, boyları fazla uzamasın. Güneşe çıkarın ve toprağı ıslak değil, sadece nemli olsun:)

Hasskabal 10-02-2013 19:39

Güneş olsa çıkaracağım da :D şimdilik floresan ışık ile idare ediyoruz mecbur...
Birde bu filizleri 3ncü yaprakları çıktığında şaşırtmak gerek değil mi? şimdi erken diye biliyorum ama umarım yalnış bilmiyorumdur...

h_dogan 10-02-2013 20:09

4-5 gerçek yaprak olsun en az. Sizinkiler daha gerçek yaprak çıkarmamış. Bir de florasan ışığı yeterli değil gövdelerde uzama var bu istenilen bir durum değil. Fideleriniz uzun ince olur fideleriniz kalitesiz olur. Pencere kenarına falan alın bari.

Hasskabal 10-02-2013 21:05

Hmm ok o zaman Pencere kenarına bırakayım. Teşekkürler. Bakalım ilerleyen zamanlar nasıl olacak görelim.

İs060 12-02-2013 10:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hasskabal (Mesaj 1099557)
Hmm ok o zaman Pencere kenarına bırakayım. Teşekkürler. Bakalım ilerleyen zamanlar nasıl olacak görelim.

Dostum benim haberenolar, jolokia larla aynı anda çimlendi yaklaşık 11. Günde. Biraz daha bekle yine hareket yoksa bence bir tanesinin toprağını aç bak

drclnie 12-02-2013 20:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İs060 (Mesaj 1099259)
Kanser olmuş seninkiler :D
Saka bir yana bende merak ettim deneyimli bir arkadaş aydınlatırsa güzel olur

Walla yokmu bu biberi yetistirip buyutup te meyvesini gorebilen ?

MeyveliTepe 12-02-2013 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drclnie (Mesaj 1100501)
Walla yokmu bu biberi yetistirip buyutup te meyvesini gorebilen ?

Var.

drclnie 13-02-2013 18:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1100560)
Var.

peki ben gecen sene ektim bhut tohumlarindan 27 derece de sabit ortam sicakliginda cogu cimlendi 2 fide sini ayri saksilara aldim yine altlarinda heat mat var surekli yaniyo gece gunduz hep ayni oda sicakligi camin onunde ler bide isiktanda sikinti yok mantar ilacida siktim.Neden basarili olamadim acaba yardimci olurmusunuz yukarda ki mesajlarimda daha detayli anlattim.Bu hafta yine aldim bhut tohumlarindan yarin ekicem bakalim bu sene basarili olabilicekmiyim ?

drclnie 13-02-2013 18:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 1099363)
Aslında bitkilerin fotoğrafı olsaydı iyi olurdu ama anlattıklarınızı yorumlamaya çalışayım:)

Biberlerinizdeki gelişim bozukluğunun sebebi; hastalık ya da fazla gübreleme, besin takviyesi olabilir.

Bence ikinci olasılık daha yüksek. Genel amaçlı gübre doğru bir tercih olmuş ama köklendirici gübre yeni yetişen bir fideye göre biraz fazla:)

Bazen bitkilerimizin daha iyi gelişmesini sağlamak uğruna gelişimlerini olumsuz etkileyebiliyoruz.

Köklerine baktınız mı? Kök gelişimi nasıldı?:)

Kok gelisimi gayet iyidi vodoo juice baya etkili gubre degil zaten voddo juice bakteri karisimi gibi birsey koklere faydali bakteriler iceriyor benim tam olarak ogrenmek istedigim cunku birdaha ekicem bu yarin mesela tohumlari ektim cimlendiler kac yaprak verdikten sonra baska saksilara sasirtmaliyim birde sasirtigim saksilar kac litrelik olmali ben biraz buyuk saksilara ekiyorum birdaha degistirmemek icin.Bu sene artik her asamasini fotoraflayacagim :D

MeyveliTepe 13-02-2013 19:08

Ben biber tohumlarını genellikle Mart ortasında çimlendirme serasında viyollere ekiyorum. Fideleri Mayıs başında dışarıya dikiyorum. Bhut'ları izole ederek yetiştirdiğimden ikişer ikişer çapı 50 cm, yüksekliği 50 cm olan humuslu toprak doldurulmuş saksılara dikiyorum. Saksılar bol güneş alan açıkhavada duruyorlar. Duruma göre hafta bir-iki suluyorum. Mevsim başında bir kere bol keçi gübresi veriyorum. Haftada bir dönüşümlü olarak sulama suyuna organik sıvı gübre veya EMA, bazen enzim ekliyorum. Bu şekilde 8 kök bhut'dan kiloloarca biber aldım. Şu anda bile bitkiler ölmüş olmasına rağmen üzerlerinde salkım saçak biber var.

Bu yaptığım özel bir şey değil. Biber yetiştiren herkes zaten buna benzer bir yöntem uyguluyor. Sizinki epey değişik olduğu için bir yorum yapamıyorum, aksine nasıl yaptığınızı öğrenmeye çalışıyorum :)

drclnie 13-02-2013 21:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1101043)
Ben biber tohumlarını genellikle Mart ortasında çimlendirme serasında viyollere ekiyorum. Fideleri Mayıs başında dışarıya dikiyorum. Bhut'ları izole ederek yetiştirdiğimden ikişer ikişer çapı 50 cm, yüksekliği 50 cm olan humuslu toprak doldurulmuş saksılara dikiyorum. Saksılar bol güneş alan açıkhavada duruyorlar. Duruma göre hafta bir-iki suluyorum. Mevsim başında bir kere bol keçi gübresi veriyorum. Haftada bir dönüşümlü olarak sulama suyuna organik sıvı gübre veya EMA, bazen enzim ekliyorum. Bu şekilde 8 kök bhut'dan kiloloarca biber aldım. Şu anda bile bitkiler ölmüş olmasına rağmen üzerlerinde salkım saçak biber var.

Bu yaptığım özel bir şey değil. Biber yetiştiren herkes zaten buna benzer bir yöntem uyguluyor. Sizinki epey değişik olduğu için bir yorum yapamıyorum, aksine nasıl yaptığınızı öğrenmeye çalışıyorum :)

Benim yontemler tutmadi anlasilan sizinkini denicez bu sene :D bide bhutlar cok yillik diye duymustum kuramamasi gerekmiyormu biberlerinizin ?

drclnie 13-02-2013 22:03

Bide ben şilede öyle bir yerdeyimki bhutlari disari cikartamiyorum gece don oluyo yazin bile gece hava soguk olur bazen burda bide tam vadinin icindeyim soguk çöküyo resmen o yuzden su yetirstirme ampulleri var buyume donemi icin ayri ciceklenme donemi icin ayri onlardan alip icerde yetistirmeye calisicam bir sorum daha olucak disari etiginiz yer butun gun boyunca mi gunes aliyor.

attar 29-03-2013 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1101043)
Ben biber tohumlarını genellikle Mart ortasında çimlendirme serasında viyollere ekiyorum. Fideleri Mayıs başında dışarıya dikiyorum. Bhut'ları izole ederek yetiştirdiğimden ikişer ikişer çapı 50 cm, yüksekliği 50 cm olan humuslu toprak doldurulmuş saksılara dikiyorum. Saksılar bol güneş alan açıkhavada duruyorlar. Duruma göre hafta bir-iki suluyorum. Mevsim başında bir kere bol keçi gübresi veriyorum. Haftada bir dönüşümlü olarak sulama suyuna organik sıvı gübre veya EMA, bazen enzim ekliyorum. Bu şekilde 8 kök bhut'dan kiloloarca biber aldım. Şu anda bile bitkiler ölmüş olmasına rağmen üzerlerinde salkım saçak biber var.

Bu yaptığım özel bir şey değil. Biber yetiştiren herkes zaten buna benzer bir yöntem uyguluyor. Sizinki epey değişik olduğu için bir yorum yapamıyorum, aksine nasıl yaptığınızı öğrenmeye çalışıyorum :)

.
sayın MeyveliTepe;Bhut jolokia biber yenebilecek acılıkta mı hiç denediniz mi?
merak içindeyim

ferhat2160 13-04-2013 10:23

Merhaba arkadaşlar bende bu biberin meraklısıyım geçen sene kışın amerikadan ebay ile sipariş verdim ve ocak ayı itibari ile çimlendirip yetiştirmeye başladım.

Ama diger biberlerden farklı oldugu yetişirken bile fark ediliyor bendeki tohumları 10 cm çaplı bir kapda çimledim içinde 18 ile 20 tohum arası çimlendi fakat diger biberlerden farkı çabuk büyümüyor ve kökleri aşağıya doğru uzuyor, aynı süre zarfında diger tohum cinsleri kökleri yüzeysel ve boyları daha uzun oldu.

Benim sorum ben bu bhut jolokia ları mevcut kaplarından alıp (10cm lik olan dan) 1 kiloluk yogurt kaplarına aldım ve alırken topragını bozmadan olduğu gibi diğer kaba aktardım aktarma yaparken bitkinin kökleri dibe kadar inmişti ve dışında sakının dip kısmında sarmal olarak dolalanmış bu normalmidir bu biber için (diger yerli biberlerde böyle bir şey yaşamadım) yani daha derin bir saksımı istiyor ve boyları geçmi uzuyor bu normal midir ?

Bhut Jolokia tadına gelince siparişi verdigim arkadaş hediye olarak bir tanede kurusunu göndermiş onun sayesinde tadını öğrenmiş oldum. Öncelikle acılık kavramı kişiden kişiye degişen bir kavramdır ve alışmayla daha fazla acı yiyebilirsiniz. Benim bu biberi tarifim şöyle öncelikle acı biberle arası iyi olmayan az acı yiyebilen ler pek denemesin çünki sağlam bir acısı var. Gelelim ilk ısırık ve sonrası ilk denemem ucundan yaklaşık 3 mm ile oldu ve katıksız (sadece bhut jolokia) acıyı hemen hissetmiyorsunuz aradan 1 dakika sonra yanma hissi geliyor ve 1 2 saat sürüyor ben çıplak elle bu biberi parçaladım ellerim yamadı ama elimi 3 kere sabun ve fırça yapmama rağmen elimi yüzüme sürdüğümde yüzümde yanma hisettim yani şakası olmaz bu biberin acı haricinde biberin tadı değişik yani bizim buradaki biberlerden farklı (Türkiye nin her yerinden acı biber tatmışlığım vardır) bir tadı var ve lezzetli taki acı bombası patlayıncaya kadar :) umarım tadını ve etkisini tarif edebilmişimdir.

drclnie 24-04-2013 22:25

Bu sene yine ektim bir paket tohum bazi talihsizlikler sonucu cimlelenlerden 1 adet kaldi elimde daha 2 yaprak bakalim hic umudum yok ama :D

1olgllu 02-05-2013 14:11

Ben de yaklaşık 10 gün önce ektim inşallah büyüyecek :D
http://img694.imageshack.us/img694/5512/dscf9345w.jpg

torkulu 09-05-2013 22:45

birkaç hafta önce kırmızı habanero ve tabasco tohumlarını ektim. habanero dan 5 tane ekmiştim hepsi çimlendi. tabascolardan haber yok. tohumlara baktım çürüme de yok. bildiğim kadarıyla habanero daha güç çimlenen bir bitki. tabasco biberi çimlendirmede bir püf nokta mı var ?

1olgllu 27-05-2013 15:42

En Son Hali
http://imageshack.us/a/img27/3281/dscf9486k.th.jpg

silopya 05-06-2013 13:33

2 Eklenti(ler)
Yani ne kadar acı diyorsunuz ya? İşte bununla ilgili 2 yazı. Okuyunda anlayın ne kadar acı :(

Gaz’ap


Capsicum... Biber.

*

Bildiğin dolmalık biber.

Sivribiber.

Kırmızıbiber filan.

*

Wilbur Scoville diye Amerikalı bi arkadaş var, rahmetli oldu, farmakolog... Hangi biberin, ne kadar “acı” olduğunu gösteren bir ölçüm sistemi geliştirmişti.

*

Sıfır Scoville...

Dolmalık biber.

100 Scoville...

Hafif acı sivribiber.

500 Scoville...

Acı kırmızıbiber.

2.500 Scoville...

Tabasco.

*

Diline dokundurdun mu kabartan Meksika biberi var, Serrano deniyor...

10 bin Scoville.

*

Brezilya ve Jamaika’da yetişen Malagueta biberi var, bırak diline dokundurmayı, eline aldığında parmakların iki gün yanıyor birader... 50 bin Scoville.

*

Dünyanın en acı biberi, Sri Lanka’da yetişen, Naga Jolokia... Yenmiyor. Çünkü, yanlışlıkla yersen öldürüyor. 800 bin Scoville... Zaten o nedenle halk arasındaki adı, “kobra” biberi.

*

Şimdi sıkı durun...

Polisin Tekel işçilerine sıktığı biber gazı, kaç Scoville biliyor musunuz?

*

5 milyon Scoville!

*

Hem de gözüne!

*

Seyreltip, acıyı acıyla hafifletebilmek için gözüne limon sıkıyorsun... Düşün.

*

Üstelik... Bu 5 milyon Scoville’lik biber, o sıkılan gazın sadece 10’da 1’i... O gazın geriye kalan 10’da 9’u, laboratuvar ortamında “kimyasal silahlar”dan elde edilen ve “içeriği gizlenen” bir karışım.

*

Gaz’eteler utanmadan küçültüyor, göz yaşartıcı diye yazıyor... Gaz’aptır.

Biber gazımız gdo’suzdur... - Yılmaz ÖZDİL

Wilbur Scoville diye Amerikalı bi arkadaş vardı rahmetli oldu farmakologdu. Hangi biberin ne kadar acı olduğunu gösteren bi ölçüm sistemi geliştirdi.

*

Sıfır Scoville dolmalık biber.
100 Scoville sivribiber.
500 Scoville kırmızı süs biberi.
2500 Scoville Tabasco.

*

Dilini dokundurdun mu kabartan Meksika biberi Serrano deniyor.
10 bin Scoville.

*

Jamaika’da yetişen Malagueta biberi var bırak diline dokundurmayı çatal kullanmazsan parmakların iki gün yanıyor. Hatta dünyanın en hızlı koşan insanı Usain Bolt’un yarışlardan önce hafifçe poposuna sürdüğü bile
iddia ediliyor! 50 bin Scoville.

*

En fenası Sri Lanka’daki Naga Jolokia biberiydi. Yenmiyor. Çünkü yanlışlıkla yersen öldürüyor. 800 bin Scoville. Zaten o nedenle halk
arasındaki adı “kobra” biberi.

*

Ama bu kobra Hindistan dağlarında tesadüfen bulunan 1 milyon Scoville’lik Bhut Jolokia biberinin yanında adeta solucan gibi kaldı. Tatmak istersen.
Lakabı şeytanın dili.

*

Bilahare. Geçen sene Trinidad Moruga Akrebi biberi keşfedildi. 2 milyon Scoville’lik acısıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Adı üstünde ha bunu yemişsin ha akrep sokmuş.

*

E vaziyet böyleyken. İçişleri Bakanımızın “yüzde 100 doğaldır bitkiseldir kalite belgelidir”
dediği biber gazı kaç Scoville?

*

5 milyon!
2 buçuk akrepçik yani.
Gözüne gözüne.

*

Üstelik. Bu 5 milyon Scoville’lik biber o sıkılan gazın sadece 10’da 1’i. Geriye kalanı laboratuvar ortamında kimyasal silahlardan seyreltilen içeriği
sır olarak gizlenen bi karışım.

*

Gaz’aptır.

*

Ve üniversitelilere “cebinde yumurta taşıyor insanlara zararlı madde” diye bilmem kaç sene hapis istenmesine gıkını çıkarmayan ahaliye. Takla at da göreyim diyen müstahaktır.

*

Deodorant demediğine.
Şükretmemiz lazımdır.

Yılmaz ÖZDİL

almira 05-06-2013 16:30

3 Eklenti(ler)
Tohum takas etkinliğine Sayın Meyvelitepe'nin gönderdiği tohumlardan yetiştirdiğim Bhut Jolokia'lar.;)

Gazi Barış 05-06-2013 19:00

Takastan aldığım domates-biber tohumları şahsımdan kaynaklanan bir hatadan dolayı çimlenemediler (Neyse, şu hatadan dolayı: akşamları üzerlerine naylon çekiyordum sabah açıyordum, bir gün açmayı unutmuşum çıkan çıkmayan otlar dahil ne varsa hepsi sıcaktan pişmiş) Onların arasında Bhut Jolokia'da vardı, nasip değilmiş.

Sayın Almira'nın biberi süper gözüküyor, ilk kez yetiştirecek iken yukarıdaki nedenden dolayı hiç yetiştirmememe rağmen bu güne kadarki gördüğüm fotoğraflardaki Bhut Jolokialara hiç benzemiyor, daha çok üçburun bibere benzettim, sakın tohumlar karıştırılmış olmasın. :confused:

almira 05-06-2013 19:32

Sayın Gazi Barış; tohumlar bana ulaşıncaya kadar karıştıysa birşey diyemem. Bende kesinlikle karışmadı. Onları özel olarak özel yerlerde yetiştirdim. Çiçeklerde tozlanma karışıklığı olmasın diye de üç farklı biberi üç ayrı balkonda yetiştiriyorum.
Ama bana red robin domates diye gelen tohumdan kırmızı ampül domates te büyüdüğünü gözlemledim.:D Neyse! ondan da yoktu bende nasıl olsa.;)
Sanırım en iyi cevabı sayın Meyvelitepe verir. Ben onları hep bhutlarım beniiiim. Canlarım diye seviyorum ya.:D

athena -asena 05-06-2013 21:41

Sayın almira bende üçburun bibere benzettim.

MeyveliTepe 05-06-2013 22:02

Tadına bakılacak duruma gelmişler :)

Gazi Barış 05-06-2013 23:33

Deneme yanılma kesin çözüm, hazırlıklı olmakta lazım sonu acı da bitebilir :p

sedail 06-06-2013 02:31

Yaprakları ve meyveleri Jolokia ile aynı değil tohumlar karışmış olabilir tozlaşma pek olası değil.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025