![]() |
Merhaba arkadaslar gecen sene internet uzerinde almis oldugum bhut jolokia tohumlarini kendi yaptigim heatmat li isitici seramda cimlendirdim ve saksiya aldim ilk 1-2 ay hersey normaldi gayet iyi buyuyorlardi ancak 3. 4. aydan sonra (bu arada 2 fidem var) 2.bhut fidemin yapraklari sacma sapan sekiller almaya basladi bole yanlardan genisledi boylari kisaldi ve U seklinde bukuldu bazilari.Digeri gayet iyi gidiyordu ama oda yaz sonuna dogru yapraklarini doktu ve ust yapraklarinda bozulmalar basladi.Fidelerimi icerde cimlendirdim sasirtmayi yaptiktan sonra ic mekanda durdular camin onunde kalorifer peteginin yuksekliginde bi sehpanin ustundelerdi acaba surekli kalorifere yakin olamalarimi kotu etkiledi ama bu bitki sicagi seven bir bitki oldugu icin bole bir yere koydum gubre olarak cok az genel amacli granul toz gibi olan gubreden attim birde kok gelisimini destek amacli voodoo juice kullandim.Nerde yanlis yaptim bu biber nasil yetisir yetistiren biri bana yardim olabilirmi.Is inada bindi artik bu biberi yetistiricem ben birde tadini cok merak ediyorum.
|
Alıntı:
Saka bir yana bende merak ettim deneyimli bir arkadaş aydınlatırsa güzel olur |
Alıntı:
Biberlerinizdeki gelişim bozukluğunun sebebi; hastalık ya da fazla gübreleme, besin takviyesi olabilir. Bence ikinci olasılık daha yüksek. Genel amaçlı gübre doğru bir tercih olmuş ama köklendirici gübre yeni yetişen bir fideye göre biraz fazla:) Bazen bitkilerimizin daha iyi gelişmesini sağlamak uğruna gelişimlerini olumsuz etkileyebiliyoruz. Köklerine baktınız mı? Kök gelişimi nasıldı?:) |
Arkadaşlar selamlar;
tam 3ncü hafta sonunda Mini seramda yetişen biberlerimden yalnızca Bhut jolokialarım çimlendi henüz habarenolarımdan eser yok beklemedeyim. 3 Haftada Jolokialarım bu şekile geldiler; |
Dikkât edin, boyları fazla uzamasın. Güneşe çıkarın ve toprağı ıslak değil, sadece nemli olsun:)
|
Güneş olsa çıkaracağım da :D şimdilik floresan ışık ile idare ediyoruz mecbur...
Birde bu filizleri 3ncü yaprakları çıktığında şaşırtmak gerek değil mi? şimdi erken diye biliyorum ama umarım yalnış bilmiyorumdur... |
4-5 gerçek yaprak olsun en az. Sizinkiler daha gerçek yaprak çıkarmamış. Bir de florasan ışığı yeterli değil gövdelerde uzama var bu istenilen bir durum değil. Fideleriniz uzun ince olur fideleriniz kalitesiz olur. Pencere kenarına falan alın bari.
|
Hmm ok o zaman Pencere kenarına bırakayım. Teşekkürler. Bakalım ilerleyen zamanlar nasıl olacak görelim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Ben biber tohumlarını genellikle Mart ortasında çimlendirme serasında viyollere ekiyorum. Fideleri Mayıs başında dışarıya dikiyorum. Bhut'ları izole ederek yetiştirdiğimden ikişer ikişer çapı 50 cm, yüksekliği 50 cm olan humuslu toprak doldurulmuş saksılara dikiyorum. Saksılar bol güneş alan açıkhavada duruyorlar. Duruma göre hafta bir-iki suluyorum. Mevsim başında bir kere bol keçi gübresi veriyorum. Haftada bir dönüşümlü olarak sulama suyuna organik sıvı gübre veya EMA, bazen enzim ekliyorum. Bu şekilde 8 kök bhut'dan kiloloarca biber aldım. Şu anda bile bitkiler ölmüş olmasına rağmen üzerlerinde salkım saçak biber var.
Bu yaptığım özel bir şey değil. Biber yetiştiren herkes zaten buna benzer bir yöntem uyguluyor. Sizinki epey değişik olduğu için bir yorum yapamıyorum, aksine nasıl yaptığınızı öğrenmeye çalışıyorum :) |
Alıntı:
|
Bide ben şilede öyle bir yerdeyimki bhutlari disari cikartamiyorum gece don oluyo yazin bile gece hava soguk olur bazen burda bide tam vadinin icindeyim soguk çöküyo resmen o yuzden su yetirstirme ampulleri var buyume donemi icin ayri ciceklenme donemi icin ayri onlardan alip icerde yetistirmeye calisicam bir sorum daha olucak disari etiginiz yer butun gun boyunca mi gunes aliyor.
|
Alıntı:
sayın MeyveliTepe;Bhut jolokia biber yenebilecek acılıkta mı hiç denediniz mi? merak içindeyim |
Merhaba arkadaşlar bende bu biberin meraklısıyım geçen sene kışın amerikadan ebay ile sipariş verdim ve ocak ayı itibari ile çimlendirip yetiştirmeye başladım.
Ama diger biberlerden farklı oldugu yetişirken bile fark ediliyor bendeki tohumları 10 cm çaplı bir kapda çimledim içinde 18 ile 20 tohum arası çimlendi fakat diger biberlerden farkı çabuk büyümüyor ve kökleri aşağıya doğru uzuyor, aynı süre zarfında diger tohum cinsleri kökleri yüzeysel ve boyları daha uzun oldu. Benim sorum ben bu bhut jolokia ları mevcut kaplarından alıp (10cm lik olan dan) 1 kiloluk yogurt kaplarına aldım ve alırken topragını bozmadan olduğu gibi diğer kaba aktardım aktarma yaparken bitkinin kökleri dibe kadar inmişti ve dışında sakının dip kısmında sarmal olarak dolalanmış bu normalmidir bu biber için (diger yerli biberlerde böyle bir şey yaşamadım) yani daha derin bir saksımı istiyor ve boyları geçmi uzuyor bu normal midir ? Bhut Jolokia tadına gelince siparişi verdigim arkadaş hediye olarak bir tanede kurusunu göndermiş onun sayesinde tadını öğrenmiş oldum. Öncelikle acılık kavramı kişiden kişiye degişen bir kavramdır ve alışmayla daha fazla acı yiyebilirsiniz. Benim bu biberi tarifim şöyle öncelikle acı biberle arası iyi olmayan az acı yiyebilen ler pek denemesin çünki sağlam bir acısı var. Gelelim ilk ısırık ve sonrası ilk denemem ucundan yaklaşık 3 mm ile oldu ve katıksız (sadece bhut jolokia) acıyı hemen hissetmiyorsunuz aradan 1 dakika sonra yanma hissi geliyor ve 1 2 saat sürüyor ben çıplak elle bu biberi parçaladım ellerim yamadı ama elimi 3 kere sabun ve fırça yapmama rağmen elimi yüzüme sürdüğümde yüzümde yanma hisettim yani şakası olmaz bu biberin acı haricinde biberin tadı değişik yani bizim buradaki biberlerden farklı (Türkiye nin her yerinden acı biber tatmışlığım vardır) bir tadı var ve lezzetli taki acı bombası patlayıncaya kadar :) umarım tadını ve etkisini tarif edebilmişimdir. |
Bu sene yine ektim bir paket tohum bazi talihsizlikler sonucu cimlelenlerden 1 adet kaldi elimde daha 2 yaprak bakalim hic umudum yok ama :D
|
Ben de yaklaşık 10 gün önce ektim inşallah büyüyecek :D
http://img694.imageshack.us/img694/5512/dscf9345w.jpg |
birkaç hafta önce kırmızı habanero ve tabasco tohumlarını ektim. habanero dan 5 tane ekmiştim hepsi çimlendi. tabascolardan haber yok. tohumlara baktım çürüme de yok. bildiğim kadarıyla habanero daha güç çimlenen bir bitki. tabasco biberi çimlendirmede bir püf nokta mı var ?
|
|
2 Eklenti(ler)
Yani ne kadar acı diyorsunuz ya? İşte bununla ilgili 2 yazı. Okuyunda anlayın ne kadar acı :(
Gaz’ap Capsicum... Biber. * Bildiğin dolmalık biber. Sivribiber. Kırmızıbiber filan. * Wilbur Scoville diye Amerikalı bi arkadaş var, rahmetli oldu, farmakolog... Hangi biberin, ne kadar “acı” olduğunu gösteren bir ölçüm sistemi geliştirmişti. * Sıfır Scoville... Dolmalık biber. 100 Scoville... Hafif acı sivribiber. 500 Scoville... Acı kırmızıbiber. 2.500 Scoville... Tabasco. * Diline dokundurdun mu kabartan Meksika biberi var, Serrano deniyor... 10 bin Scoville. * Brezilya ve Jamaika’da yetişen Malagueta biberi var, bırak diline dokundurmayı, eline aldığında parmakların iki gün yanıyor birader... 50 bin Scoville. * Dünyanın en acı biberi, Sri Lanka’da yetişen, Naga Jolokia... Yenmiyor. Çünkü, yanlışlıkla yersen öldürüyor. 800 bin Scoville... Zaten o nedenle halk arasındaki adı, “kobra” biberi. * Şimdi sıkı durun... Polisin Tekel işçilerine sıktığı biber gazı, kaç Scoville biliyor musunuz? * 5 milyon Scoville! * Hem de gözüne! * Seyreltip, acıyı acıyla hafifletebilmek için gözüne limon sıkıyorsun... Düşün. * Üstelik... Bu 5 milyon Scoville’lik biber, o sıkılan gazın sadece 10’da 1’i... O gazın geriye kalan 10’da 9’u, laboratuvar ortamında “kimyasal silahlar”dan elde edilen ve “içeriği gizlenen” bir karışım. * Gaz’eteler utanmadan küçültüyor, göz yaşartıcı diye yazıyor... Gaz’aptır. Biber gazımız gdo’suzdur... - Yılmaz ÖZDİL Wilbur Scoville diye Amerikalı bi arkadaş vardı rahmetli oldu farmakologdu. Hangi biberin ne kadar acı olduğunu gösteren bi ölçüm sistemi geliştirdi. * Sıfır Scoville dolmalık biber. 100 Scoville sivribiber. 500 Scoville kırmızı süs biberi. 2500 Scoville Tabasco. * Dilini dokundurdun mu kabartan Meksika biberi Serrano deniyor. 10 bin Scoville. * Jamaika’da yetişen Malagueta biberi var bırak diline dokundurmayı çatal kullanmazsan parmakların iki gün yanıyor. Hatta dünyanın en hızlı koşan insanı Usain Bolt’un yarışlardan önce hafifçe poposuna sürdüğü bile iddia ediliyor! 50 bin Scoville. * En fenası Sri Lanka’daki Naga Jolokia biberiydi. Yenmiyor. Çünkü yanlışlıkla yersen öldürüyor. 800 bin Scoville. Zaten o nedenle halk arasındaki adı “kobra” biberi. * Ama bu kobra Hindistan dağlarında tesadüfen bulunan 1 milyon Scoville’lik Bhut Jolokia biberinin yanında adeta solucan gibi kaldı. Tatmak istersen. Lakabı şeytanın dili. * Bilahare. Geçen sene Trinidad Moruga Akrebi biberi keşfedildi. 2 milyon Scoville’lik acısıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Adı üstünde ha bunu yemişsin ha akrep sokmuş. * E vaziyet böyleyken. İçişleri Bakanımızın “yüzde 100 doğaldır bitkiseldir kalite belgelidir” dediği biber gazı kaç Scoville? * 5 milyon! 2 buçuk akrepçik yani. Gözüne gözüne. * Üstelik. Bu 5 milyon Scoville’lik biber o sıkılan gazın sadece 10’da 1’i. Geriye kalanı laboratuvar ortamında kimyasal silahlardan seyreltilen içeriği sır olarak gizlenen bi karışım. * Gaz’aptır. * Ve üniversitelilere “cebinde yumurta taşıyor insanlara zararlı madde” diye bilmem kaç sene hapis istenmesine gıkını çıkarmayan ahaliye. Takla at da göreyim diyen müstahaktır. * Deodorant demediğine. Şükretmemiz lazımdır. Yılmaz ÖZDİL |
3 Eklenti(ler)
Tohum takas etkinliğine Sayın Meyvelitepe'nin gönderdiği tohumlardan yetiştirdiğim Bhut Jolokia'lar.;)
|
Takastan aldığım domates-biber tohumları şahsımdan kaynaklanan bir hatadan dolayı çimlenemediler (Neyse, şu hatadan dolayı: akşamları üzerlerine naylon çekiyordum sabah açıyordum, bir gün açmayı unutmuşum çıkan çıkmayan otlar dahil ne varsa hepsi sıcaktan pişmiş) Onların arasında Bhut Jolokia'da vardı, nasip değilmiş.
Sayın Almira'nın biberi süper gözüküyor, ilk kez yetiştirecek iken yukarıdaki nedenden dolayı hiç yetiştirmememe rağmen bu güne kadarki gördüğüm fotoğraflardaki Bhut Jolokialara hiç benzemiyor, daha çok üçburun bibere benzettim, sakın tohumlar karıştırılmış olmasın. :confused: |
Sayın Gazi Barış; tohumlar bana ulaşıncaya kadar karıştıysa birşey diyemem. Bende kesinlikle karışmadı. Onları özel olarak özel yerlerde yetiştirdim. Çiçeklerde tozlanma karışıklığı olmasın diye de üç farklı biberi üç ayrı balkonda yetiştiriyorum.
Ama bana red robin domates diye gelen tohumdan kırmızı ampül domates te büyüdüğünü gözlemledim.:D Neyse! ondan da yoktu bende nasıl olsa.;) Sanırım en iyi cevabı sayın Meyvelitepe verir. Ben onları hep bhutlarım beniiiim. Canlarım diye seviyorum ya.:D |
Sayın almira bende üçburun bibere benzettim.
|
Tadına bakılacak duruma gelmişler :)
|
Deneme yanılma kesin çözüm, hazırlıklı olmakta lazım sonu acı da bitebilir :p
|
Yaprakları ve meyveleri Jolokia ile aynı değil tohumlar karışmış olabilir tozlaşma pek olası değil.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:39. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025