agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Bhut jolokia (acı biber) (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/7114.htm)

beşiktaşlı 21-09-2016 19:12

benim bhut jolokia acılık tavada ben iyibir acı biber yiyicisiyim bir adt fazla cesaretim yok

Erdal Hoca 21-09-2016 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1479838)
Ömürler görün e mi.


Sayın TCM teşekkür ederim. Siz de uzun uzun ömürler görün ;) Hani hep " biberin en acı yeri sap kısmının olduğu yerdir" derler ya. Ben de özellikle acılık var mı diye orayı ısırdım, yani dişledim. :D Ama acı değildi.... :dilli:

Okan37 24-09-2016 11:26

https://imageshack.us/i/pnEvw51Lj
https://imageshack.us/i/pmV0oJ2Wj
Bhut diye aldigim tohumlar scorpion moruga cikti dun bitanesi tam kizarmadigi halde kesip dilimi degdirmeme ragmen cok fena yandim kokusuda cok agir.

birnefestoprak 24-09-2016 14:08

Sapin neresini isirdiniz? Capsaicin (bibere aciligini veren madde), plasenta (sapa yapisik bulunan beyaz etli kisim) ve ondan biberin ucuna dogru uzanan beyaz damarda yer aliyor. Tohumlarda capsaicin bulunmaz.

Beyaz etten kocaman bir isirik almazsaniz, ne kadar aci oldugunu anlamaniz zor. Bunu yapacaksaniz, yaninizda bol miktarda ekmek ici bulundurun.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1479929)
Sayın TCM teşekkür ederim. Siz de uzun uzun ömürler görün ;) Hani hep " biberin en acı yeri sap kısmının olduğu yerdir" derler ya. Ben de özellikle acılık var mı diye orayı ısırdım, yani dişledim. :D Ama acı değildi.... :dilli:


birnefestoprak 24-09-2016 14:12

Bibere bakarak cesidini nasil anladiniz?


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Okan37 (Mesaj 1480230)
https://imageshack.us/i/pnEvw51Lj
https://imageshack.us/i/pmV0oJ2Wj
Bhut diye aldigim tohumlar scorpion moruga cikti dun bitanesi tam kizarmadigi halde kesip dilimi degdirmeme ragmen cok fena yandim kokusuda cok agir.


erkanbey 24-09-2016 15:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1480250)
Sapin neresini isirdiniz? Capcaicin (bibere aciligini veren madde), plasenta (sapa yapisik bulunan beya etli kisim) ve ondan biberin ucuna dogru uzanan beyaz damarda yer aliyor. Tohumlarda capcaicin bulunmaz.

Beyaz etten kocaman bir isirik almazsaniz, ne kadar aci oldugunu anlamaniz zor. Bunu yapacaksaniz, yaninizda bol miktarda ekmek ici bulundurun.

Sos yaparken veya pul biber yaparken acısı çok olsun diye tohumları ayırmadığımız oluyordu sizin dediğinize göre o tohumları içlerinden ayıklasakta aynı acılığa sahip olacak öyle mi?

birnefestoprak 24-09-2016 15:16

Tohumlarda capsaicin bulunmuyor ama plasenta etrafinda yer aldiklari icin, acilik onlara da bulasiyor. Dolayisiyla, sosun daha az aci olmasini istiyorsaniz, etli kismi tamamen cikarip sos disinda birakabilirsiniz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1480262)
Sos yaparken veya pul biber yaparken acısı çok olsun diye tohumları ayırmadığımız oluyordu sizin dediğinize göre o tohumları içlerinden ayıklasakta aynı acılığa sahip olacak öyle mi?


erkanbey 24-09-2016 15:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1480263)
Tohumlarda capsaicin bulunmuyor ama plasenta etrafinda yer aldiklari icin, acilik onlara da bulasiyor.

Tohumunu yersek yanarız düşüncesi pekte doğru değilmiş o zaman esas acılık etteymiş.Demekki çekirdekleri bulaştırmadan sos ve pul biber yapabiliriz.
Doğru diye bildiğimiz ama yanlış olan ne çok şey var.
Teşekkürler...

birnefestoprak 24-09-2016 15:45

Aci olan biberin eti/meyve ceperi degil, plasenta. Biberin icinde sapla butunlesik olan, tohumun etrafinda toplandigi beyaz/acik renkli kitleden bahsediyorum. Yemek yapilirken bu kitle zaten genelde kesilip atilir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1480267)
Tohumunu yersek yanarız düşüncesi pekte doğru değilmiş o zaman esas acılık etteymiş.Demekki çekirdekleri bulaştırmadan sos ve pul biber yapabiliriz.
Doğru diye bildiğimiz ama yanlış olan ne çok şey var.
Teşekkürler...


Kumdereli 25-09-2016 11:23

Biberin yerel adının “ruh biberi” olduğunu belirten Prof. Bosland, “Herhalde, yedikten sonra ruhunuzu teslim ettiğiniz için bu adı vermişlerdir” tahmininde bulunuyor.

Bhut Jolokia’nın, acılık ölçmeye yarayan ve kaşifinin adını taşıyan Scoville ölçeğine göre 1.001.304 birim olduğu, bu değerin, ünlü acı biber Red Savina’nın neredeyse iki katı olduğu belirtiliyor.

New Mexico’da yetişen normal yeşil biber, yaklaşık 1500 Scoville birimi acılık taşıyor.

Erdal Hoca 28-09-2016 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1480250)
Sapin neresini isirdiniz? Capsaicin (bibere aciligini veren madde), plasenta (sapa yapisik bulunan beyaz etli kisim) ve ondan biberin ucuna dogru uzanan beyaz damarda yer aliyor. Tohumlarda capsaicin bulunmaz.

Beyaz etten kocaman bir isirik almazsaniz, ne kadar aci oldugunu anlamaniz zor. Bunu yapacaksaniz, yaninizda bol miktarda ekmek ici bulundurun.

Sayın birnefestoprak, tam da yukarıda tarif ettiğiniz "sapa yapışık bulunan beyaz etli kısım " dan ısırdım.. Zaten sonraki günlerde tamamını da yedim; ama inanın bana acı gibi gelmedi. Yavan, ham bir tadı vardı.:confused:

Ama erkanbeyin gönderdiği ( tohumu ebaydan alınan ) türü kesin olarak bilinmeyen biberle morugadan birer taneyi bütün olarak yiyemedim. Gerçekten beni mutlu edecek kadar acıydı;)

Zaten bu yıl aldığım bhut fidelerinden hiçbir ürün elde edemedim. Fideler yüzlerce çiçek açtı. Çiçekler meyveye dönmeden döküldü. Ağustos sonunda getirttiğim fidelerin birinin üstünde gelen tek bir biberden başka biber görmedim... Ben de bu konuda yine yüzlerce mesaj okudum. O mesajlardaki önerileri uygulamaya çalıştım; ama nafile... O çiçeklerden bibere dönüşen olmadı. Kim bilir, belki de tohum hallerinde bir sıkıntı vardı... Bilemiyorum....:confused:

Kumdereli 02-10-2016 07:33

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1479526)
Hüsran.... Hüsran... Yine hüsran....:dilli:

Gözünün içine baktığımız bhut jolokia fidelerimiz yine beklediğimizi vermedi. 10 Eylüldeki mesajımda fidelerin üzerinde bol miktarda çiçek tomurcuğu olduğunu, yakında açmalarını beklediğimi yazmıştım.

Heyhaaatttt.... :D Fideler bu sefer çiçek bile açmadan tepelerindeki tomurcukları döküyor... Biz forum olarak çiçek dökülmesine çare ararken bu sefer çiçek açmadan dökülen tomurcuklar çıktı karşıma...Ben ise bu durumu sadece seyrediyorum :mad:

Avunduğum nedir? O tek biberimiz güzelce kızardı. 1-2 gün içinde sayın birnefestoprak 'ın tavsiye ettiği şekilde koparıp içindeki tohumları almaya çalışacağım...
:

15 ağustos tarihinde bende meyve vermeyen biberlerimden birini, evi 45 km. Uzagımdaki bir arkadaşa verdim. Şimdi fotolar geldi. sonuç süper. Kesinlikle iklimle-ortamla alakalı bir durum hocam.

Erdal Hoca 02-10-2016 22:01

Sayın Kumdereli, söylediklerinize inanıp rahatlamak istiyorum; ama şu an balkondaki 4 bhutttan hiçbirinde meyve olmaması, birinin yüzlerce çiçek açıp 0 ürünle sezonu kapatmak üzere olması, diğerlerinin de çiçek bile açmadan sapır sapır tomurcukları dökmesi sadece " iklimle-ortamla " ilgili olabilir mi bilemiyorum :D;):p Eğer öyleyse ben bulunduğum yerde hiçbir özel tür biberden ürün alamam. Amerikadan, erkanbey sayesinde gelen carolina tohumlarımı dikmek için gün sayıyorum.:cool: İklim değiştiremeyeceğime göre ürün almakta sıkıntı mı yaşarım sizce ?

Kumdereli 03-10-2016 09:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1480989)
Sayın Kumdereli......................................... ..........
İklim değiştiremeyeceğime göre ürün almakta sıkıntı mı yaşarım sizce ?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1480989)
Sayın Kumdereli, söylediklerinize inanıp rahatlamak istiyorum; ama şu an balkondaki 4 bhutttan hiçbirinde meyve olmaması, birinin yüzlerce çiçek açıp 0 ürünle sezonu kapatmak üzere olması, diğerlerinin de çiçek bile açmadan sapır sapır tomurcukları dökmesi sadece " iklimle-ortamla " ilgili olabilir mi bilemiyorum :D;):p Eğer öyleyse ben bulunduğum yerde hiçbir özel tür biberden ürün alamam. Amerikadan, erkanbey sayesinde gelen carolina tohumlarımı dikmek için gün sayıyorum.:cool: İklim değiştiremeyeceğime göre ürün almakta sıkıntı mı yaşarım sizce ?

Her çeşit için konuşmuyorum Hocam ama maalesef gerçek bu. Benim elimde bulunan 9 tenekede dikili bu biberlerden, agustosun 15 ne kadar 1 meyve dahi alamadım ve yüzlerce çiçek döküldü.
Aynı biberin 1 tanesi dediğim gibi bana göre kısmen daha serin yeri olan arkaşıma götürdüm, daha dogrusu annesigile, oda hafta sonları gidip What Sapp tan foto gönderiyor bana.
sonuç ortada. Ben şüphede olduğum durumun deyenini yaptım, elle tutuldu, gözle görüldü.

Bakın bende fırçalardım,daha hiç fırçada toz emmaresi görmezdim,
Tembih etmiştim arkadaşıma, oda hafta bir gidince fırçalamış,
söyledigine göre fırçaladıgında minicik polen taneleri uçuşuyormuş.

Dikkatimi çeken fark, yukardaki çiçeği yakınlaştırırsanız . 5 'li Erkek organların ne kadar güçlü beyaz toz olduğunu görürsünüz. bence Fırçayada gerek yok.

Tabi ortamla alakalı bakteriyel bir durum olabilirmi? Olabilir...
Sormadıgımız yer kalmadı, kimi mantar dedi, kimi çok sulama dedi, kimi çok azot dedi, mutlaka stresdir dedi, kimi sinek dedi, kimi kedi.

Meğerse biber ben burada yanıyorum diyormuş, işte Deney! işte sonuç.
+35 C. den sonrası yok. Temmuz ağustosta 40 C. lerı görmedikmi.

Kanımca +sıcaklıktan olacak şikayetler, Genelde Mersin, urfa, mugla, antalya geliyor.

Bizim yapacağımız tek şey var, oda elimizdeki kısır kalmış ihtiyarları gecleştirp, kış geldimi serada-evde nerdeyse artık. gövde ve kök gelişimiyle vakit kaybetmeden baharda turfanda ürün almak.
Caroline reaper bölümüne bunu yazmışıtım. iyi günler.

http://www.agaclar.net/forum/balkon-...i/33577-20.htm

kirya 04-10-2016 19:54

Sanirim bu biberler urfa'yi begenmiyor.bnde tek biber alamadim..polen bile yok cicekte

Erdal Hoca 04-10-2016 21:07

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kumdereli (Mesaj 1481028)

Sormadıgımız yer kalmadı, kimi mantar dedi, kimi çok sulama dedi, kimi çok azot dedi, mutlaka stresdir dedi, kimi sinek dedi, kimi kedi.

Meğerse biber ben burada yanıyorum diyormuş, işte Deney! işte sonuç.
+35 C. den sonrası yok. Temmuz ağustosta 40 C. lerı görmedikmi.


Kanımca +sıcaklıktan olacak şikayetler, Genelde Mersin, urfa, mugla, antalya geliyor.

Sayın Kumdereli, biberlerin çiçek dökmesine ( deyim yerindeyse ) ben bir yaz tatilimi verdim. :p Bazı günlerde onlarca mesaj, yazı okudum. Anlamadığım şeylerden biri de şu: Bu forumda bu derdin çaresi nasıl bulunamadı :confused: Çünkü birçok üyenin ortak derdi biber konusunda, bu.

Çiçek dökme konusunda " Aman dikkat, saksının dolayısıyla toprağın fazla ısınması, biberin aşırı sıcağa maruz kalması bitkiyi strese sokar ve çiçek dökülmesine yol açar." tarzında çok uyarı var. Siz de benzer şeyler söylüyorsunuz. Ancak, bu forumdaki birçok kişinin ( benim de ) yakından tanıdığımız bir firma tam tersini öneriyor. Acı biber tohumu satışıyla ilgili tanıtım sayfalarından aldığım ekran görüntüleri aşağıda... Biz, bitki aşırı sıcakta kalırsa çiçek döker diyoruz, onlar tam tersini öneriyor :dilli:

Kumdereli 05-10-2016 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1481212)
Sayın Kumdereli, biberlerin çiçek dökmesine ( deyim yerindeyse ) ben bir yaz tatilimi verdim. :p Bazı günlerde onlarca mesaj, yazı okudum. Anlamadığım şeylerden biri de şu: Bu forumda bu derdin çaresi nasıl bulunamadı :confused: Çünkü birçok üyenin ortak derdi biber konusunda, bu.

Çiçek dökme konusunda " Aman dikkat, saksının dolayısıyla toprağın fazla ısınması, biberin aşırı sıcağa maruz kalması bitkiyi strese sokar ve çiçek dökülmesine yol açar." tarzında çok uyarı var. Siz de benzer şeyler söylüyorsunuz. Ancak, bu forumdaki birçok kişinin ( benim de ) yakından tanıdığımız bir firma tam tersini öneriyor. Acı biber tohumu satışıyla ilgili tanıtım sayfalarından aldığım ekran görüntüleri aşağıda... Biz, bitki aşırı sıcakta kalırsa çiçek döker diyoruz, onlar tam tersini öneriyor :dilli:

tam tersini önermiyor hocam , siz yanlış anlamışsınız. Tabi bu zamana kadar bende aynı.
Rakam vermiş mi? Yok.Güneşte-Sıcakta acı olur diyor okadar.(hangi cografyada, neye göre)
Evet meyve tutarsa acı oluyor, Tutarsa...
bizim buradaki çeşitlerde de, güneşi çok gören daha acı.
Hocam aslında Biz o yazıyı okuyarak tepesine vurduk, gözünü çıkardık.
Ayrıca Mersin, Antalya, Muğla tropik bir yerde değil. Çöle daha yakınız.
Ben denedim , aynı bakımla tek çiçek tutmamış biberlerimden birini nisbeten daha serin yere götürüp meyve aldım.

erkanbey 05-10-2016 12:49

Bu cins biberler geç meyve veriyor doğal olarak ta sizin çiçeklemeler yılın en sıcak zamanına denk geliyor.Buna nasıl bir önlem alınır derseniz şimdiden tohumları ekmenizi öneririm daha erken çiçeklenecektir,böylelikle sıcaktanmı değilmi anlamış olursunuz.Tabi cam önünde güzel bir yer ayırmanız gerekecek biberler için şimdi ekerseniz.

kirya 05-10-2016 15:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1481277)
Bu cins biberler geç meyve veriyor doğal olarak ta sizin çiçeklemeler yılın en sıcak zamanına denk geliyor.Buna nasıl bir önlem alınır derseniz şimdiden tohumları ekmenizi öneririm daha erken çiçeklenecektir,böylelikle sıcaktanmı değilmi anlamış olursunuz.Tabi cam önünde güzel bir yer ayırmanız gerekecek biberler için şimdi ekerseniz.

Cam önunde olmasi yeterli mi acaba? Urfa biber memkeketi ama nedense ev ortaminda basari orani az.. ben de kış aylarinda yetistirmek istiyorum

Kumdereli 05-10-2016 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1481277)
Bu cins biberler geç meyve veriyor doğal olarak ta sizin çiçeklemeler yılın en sıcak zamanına denk geliyor.Buna nasıl bir önlem alınır derseniz şimdiden tohumları ekmenizi öneririm daha erken çiçeklenecektir,böylelikle sıcaktanmı değilmi anlamış olursunuz.Tabi cam önünde güzel bir yer ayırmanız gerekecek biberler için şimdi ekerseniz.

Katılıyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kirya (Mesaj 1481300)
Cam önunde olmasi yeterli mi acaba? Urfa biber memkeketi ama nedense ev ortaminda basari orani az.. ben de kış aylarinda yetistirmek istiyorum

Veya elimizdeki biberleri budayarak yeni sezona cam önünde hazırlamak gibi.

kirya 05-10-2016 15:16

Zengarden'den aldigim hatay biberi süs biberi cikti, bhut jolokia jalapeno scoth bonnet cimlenmedi...bhut jolokia fidesi kucuk bi toprakta fide olarak geldi..artik o bitki neyle büyümüş bilmiyorum..diger bos cikan biber tohumlarini soylemiyorum bile..

Kendilerine mail attim..tohumlarin kasim ayinda yenilendigini ve bun durumdan dolayi aldigim tohum fiyati kadar hediye puan verdiler. Duyarli bir sirket..ins tohum konusunda daha secici olurlar..

kirya 05-10-2016 15:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kumdereli (Mesaj 1481302)
Katılıyorum.


Veya elimizdeki biberleri budayarak yeni sezona cam önünde hazırlamak gibi.

Ilginize tsk ederim..ben de budama yaparim.benim biberlerde polen uretmeme sorunu var..bugun guvercin gubrelerini toplayip az bisey serbet yapip verdim.urfa hala 30 35 dereece belki bi meyve alirim:p

Kumdereli 05-10-2016 15:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kirya (Mesaj 1481305)
Ilginize tsk ederim..ben de budama yaparim.benim biberlerde polen uretmeme sorunu var..bugun guvercin gubrelerini toplayip az bisey serbet yapip verdim.urfa hala 30 35 dereece belki bi meyve alirim:p

Ev içinde bakmayacaksanız artık gübre vermeyin, ve çok az Su ile (ölmeyecek kadar). bırakın yaşlansınlar. Yeni sürgün-yaprak açmasınlar, Dinlensinler.
Kış gelince Gözlerin üzerinden (Y) şeklinde budarsınız. üzerine bir muşamma geçirir tepesinden delik açar soguktan korursunuz. Ziraatçılarda açıkta satılan potasyum ağırlıklı gübrelerden az miktar bulursanız onu verin, Çiçeklenme oranı yüksek olur.
Maksat; Havalar çok ısınmadan bitkiyi meyveye yatırmak, Erkan beyin dediği gibi Turfanda ürün almak.

Erdal Hoca 06-10-2016 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kumdereli (Mesaj 1481260)
tam tersini önermiyor hocam , siz yanlış anlamışsınız. Tabi bu zamana kadar bende aynı.
Rakam vermiş mi? Yok.Güneşte-Sıcakta acı olur diyor okadar.(hangi cografyada, neye göre)
Evet meyve tutarsa acı oluyor, Tutarsa...
bizim buradaki çeşitlerde de, güneşi çok gören daha acı.
Hocam aslında Biz o yazıyı okuyarak tepesine vurduk, gözünü çıkardık.
Ayrıca Mersin, Antalya, Muğla tropik bir yerde değil. Çöle daha yakınız.
Ben denedim , aynı bakımla tek çiçek tutmamış biberlerimden birini nisbeten daha serin yere götürüp meyve aldım.

Ben inat ediyorum, :D :p :p Bence bu sitede acı biber için bol sıcak ve bol güneş olması gerektiği söyleniyor.YAZIN EN SICAK NOKTADA GÜNEŞİN ALTINDA YETİŞTİRİN diyor adamlar ...

Hatta burada şöyle bir not daha vardı: Ne kadar bol güneş, o kadar bol acı biber, diye... Şimdi aradım ama o cümleyi bulamadım. Yani adamlar bol güneş ve sıcağın biber için vazgeçilmez olduğunu iddia ediyorlar. Neye göre, hangi coğrafyaya göre, hangi rakam aralığı..... söylediğiniz gibi bunlar havada kalan ifadeler...Ama o sitedeki en yetkili birilerinin bu yazıları okuduğuna eminim... Çünkü bol bol isimleri geçiyor, bunu onlar da biliyor olmalı :p

Bhut işine bu yıl ciddi olarak eğildiğimde baktım ki sıcak nedeniyle çiçek dökebileceği yazılıyor. Saksıları balkonun en kuytu köşesine aldım, dışını aliminyum folyo ile sardım, falan filan... ;) Ama bunların hiçbiri çözüm olmadı. Zaten ilginç olan bir şey de şu: Bu tarz biberlerin tohumlarında mı bir sıkıntı var acaba? Çünkü alıp da şöyle doya doya rahatça ürün alan neden yok... Hadi bizim buralar çok sıcak.. peki bu tohumlar için ideal bir iklim-sıcaklık hiç mi yok bu memlekette... Herkes zorlanıyor. Gerçi bu zorluklar bizi bu forumda bir araya getiriyor.;) Sonuçta faydalı bir mücadele sürdürüyoruz ... ;)

erkanbey 06-10-2016 22:04

Hocam benim anladığım şu,bu biberler güneşi çok seviyor hemfikiriz,fakat çiçeklenme aşamasında çok sıcağı sevdiğini söyleyebilen yok sanırım.Buradaki sıcağı çok seviyor denmesi çiçeklemiş meyvesini tutmuş biberler içindir.En azından benim fikrim bu şekilde.

Erdal Hoca 06-10-2016 22:17

Erkan bey, söylediğiniz gibi " sıcağı çok seviyor denmesi çiçeklenmiş, meyvesini tutmuş biberler için " ise bunu satıcının açık seçik hem de büyük harflerle belirtmesi gerekirdi bence... Eğer bu önemli bir şartsa ve o satıcı bize bunu bildirmiyorsa büyük haksızlık yapıyor demektir. :p Baksana, hastanın kar beklemesi gibi acı biberlerimizden ürün bekliyoruz.

Göle su gelene kadar kurbağanın gözü patlar. :p:D ( Türk atasözü )

Saygılar...

Kumdereli 07-10-2016 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1481478)
Ben inat ediyorum, ... Bence bu sitede acı biber için bol sıcak ve bol güneş olması gerektiği söyleniyor.YAZIN EN SICAK NOKTADA GÜNEŞİN ALTINDA YETİŞTİRİN diyor adamlar

Şimdi hocam adamların her dediği bizim buralarda tutmuyor, Bizim çocuklar sert, bu çeşitler kibar, bu sebepten verimlide değiller. Deneye deneye öğreniyoruz. Benim kısmen daha serin yerde olanın başında şu an için 5 adet meyve var. Fazla sıcaklık konusunda baya bir kafa yorup yazdık, şimdi yeni konular, denemeler, budama ve verim artışı ilgili araştırmalar yapıyorum.

Kumdereli 07-10-2016 11:00

5 Eklenti(ler)
Soldaki işyerinde biriktirip yanmaya bıraktığım çay posası, (bunu yanmışıda var.)
Sağdaki çuvalda ise Arkadaşımın üretiği solucan gübresi.
Alt resimlerde ise değişik tarihlerde ,farklı yerlerden budama denemesi yaptığım Gönüllüler
Kış budaması yapılıp evde bakılacak olanlara daha zaman var.
Ayrıca önümüzdeki sezona nasipse 9 çeşit tohum ekmeyi planlıyorum.

Erdal Hoca 07-10-2016 21:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kumdereli (Mesaj 1481531)
Şimdi hocam adamların her dediği bizim buralarda tutmuyor, Bizim çocuklar sert, bu çeşitler kibar, bu sebepten verimlide değiller. Deneye deneye öğreniyoruz. Benim kısmen daha serin yerde olanın başında şu an için 5 adet meyve var. Fazla sıcaklık konusunda baya bir kafa yorup yazdık, şimdi yeni konular, denemeler, budama ve verim artışı ilgili araştırmalar yapıyorum.

Tohumu satın aldığımız, zor çimlendirdiğimiz, çimlendirebilsek bile çiçek dökmelerine engel olamadığımız o tohumları satan arkadaşlara seslenelim : YAZIN EN SICAK NOKTADA GÜNEŞİN ALTINDA YETİŞTİRİN diyorsunuz. Ama bu güneş ve sıcak nerede? Erzurumdaki güneş ve sıcak mı, Tekirdağdaki mi, Antalya-Mersin-Muğla mı yoksa Samsun-Ordu-Trabzon mu?

Bunu açık seçik yazsınlar da biz de ona göre biberden umudu keselim ya da dört elle sarılalım. Olmadı son çare en uygun hava koşulları neredeyse oraya taşınalım ;)

Ben de erkanbey'in söylediklerine katılıyorum. Eğer erken ekimde başarılı olabilirsek havalar iyice yanmadan ürün alabiliriz, denemeye değer :cool:

erkanbey 07-10-2016 21:52

Kumdereli o tenekeler toprağı ısıtıyor olmasın?Sanki plastik kovalar daha uygun olur gibi düşünüyorum ama...Birde kovada deneyin bence veya plastik saksıda,sonuç ne olacak görelim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025