![]() |
|
![]() |
#2131 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2006
|
Sn İzmirli, fotoğraflarınız beni yanıltmıyorsa, çeliğinizi ters dikmişsiniz. Yaprakların koptuğu yerde bir iz oluşur. Bu iz, gülen yüze benzer. Dikimde, yüzün ağız (yuvarlak) kısmı aşağıya, alın (düz) kısmı yukarıya bakmalı. ![]() Hazır çeliğinizi saksıdan çıkarmışken karışımınızı bir taşım sulayın. Ki ortam hafif nemli olsun. (Karışımınız nemli ise buna gerek yok.) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2132 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-05-2011
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2133 |
Ağaç Dostu
|
Soldaki çelik doğru görünüyor. Sağdakinin ise görünür bir izi yok... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2134 |
Ağaç Dostu
|
Tekrar resimlerini çektim ama cep telefonunla çektim umarım anlaşılıyordur. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2135 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2136 |
Ağaç Dostu
|
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Umarım Sn izmirli'nin de dikimi doğrudur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2137 |
Ağaç Dostu
|
Bu başlıkta bu bilgiler zaten var MSaygın' dan alıntıdır Elimdeki kitaptan çelik köklendirmeyle ilgili bir kaç not çevireceğim demiştim.Hemen hepsi zaten bizlerin bildiği şeyler, başka başlıklarda hep konuşulan şeyler ama burada da bulunsun. 1. Çelikler, olgun, sertleşmiş, gri-kurşuni renkte dallardan alınmalı. Tam gelişmemiş dallardan alınan çeliklerin köklenmesi oldukça zordur ve amatör yetiştiriciler için tavsiye edilmez. 2.Çelik almak için en ideal zaman ilkbaharın sonu, toprak ve hava ısısının oldukça ılıdığı dönemlerdir. 3.30-35cm uzunluğunda, 2-2,5cm çapında, uç dallardan alınmış çelikler idealdir. Uçlardan alınmayan çeliklerde tepe kısmı açık olacağından yağmur ve sulama çürümeye neden olabilir. Uçlardan alınacak çeliklerde en az 10cm kadar dip kısmın olgunlaşmış olması gerekir. 4. Çelik alındıktan sonra, eğer varsa, tüm yapraklar kesilmeli ve enerjinin sadece kök oluşumu için harcanması sağlanmalı. 5. Dip kısmın 45 derecelik açıyla düzgün bir şekilde kesilmesi gerekir. 6. Köklendirme işlemi başlamadan önce bu dip kısmın, ılık ve gölge bir alanda iyice kurumaya bırakılması gerekiyor. 3-5 gün kadar kuruyan çelik köklendirme işlemine alınabilir. 7. Köklendirme için çok çeşitli harçlar kullanılabilir ama Vermikülit ile yapılan denemelerde, çok su tutmasından ötürü başarıyla sonuçlanmadığı görülmüştür. Ayrıca steril olmadığı için, yeterli geçirgenliğe sahip olmadığı için toprak kullanılması da tavsiye edilmez. En ideal köklendirme harcı 2 pay perlit ile 1 pay torf karıştırılarak hazırlanır. 8. Hazırlanan karışım önceden iyice nemlendirilmeli ve çelik yerleştirilmeden önce ve sonra iyice bastırılarak sıkıştırılmalı. Plumerialar ne kadar derine gömülürse gömülsün, yanlardan değil sadece tabandan köklenirler.10-12cm. derinlikte bir köklenme ortamı yeterlidir. Aynı saksıda birden çok çelik köklendirebilirsiniz ancak aralarında yeterli mesafe bırakıp hava dolaşımı sağlanmalı. 9.Harçta, çelik ile aynı kalınlıkta bir sopa kullanarak bir delik açın, çeliğinizi köklendirme hormonuna batırıp, fazlasını silkeledikten sonra yerine yerleştirin. 10. Köklenmeye bıraktığınız çeliğinizi kesinlikle rahatsız etmeyin, kökler bir kez oluştuktan sonra hızla büyürler ve her oynadığınızda köklere zarar verirsiniz. 11. Yarı gölge bir alanda koruyacağınız çeliği, 2 hafta sonra yavaş yavaş güneşe alabilirsiniz. "The Handbook On Plumeria Culture" kitabından alınmıştır, bire bir çeviri değildir, önemli kısımları aldım. Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2139 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2140 |
Ağaç Dostu
|
Plumerialarım ayın 17'sinde postalandı.18'inde ilçeye geldi.19'unda da eve geldi.21 nisan günü oğlumun İzmir'de sınavı olduğu için,20 nisan günü İzmir'e geldim.Malumunuz iki çocuğum da 23 nisan için hazırlandılar.Ve bugün ayın 24'ü,anca toprakla buluşabilecekler ![]() Bu arada 21 nisan İzmir buluşmasına da katılabildim.Sizlerle tanışmak nasip olmadı maalesef. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2141 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim diktiğim toprak. Bahçe toprağı, torf, perlit, dere kumu, yanmış hayvan gübresi ve biraz da organik gübreden oluşuyor. Yalnız bir hata yaptım ilk diktiğimde can suyu verdim. Halbuki yapraklar çıkana kadar sulanmaması gerekiyormuş. (Maalesef toplantıya katılamadım. Umarım bir sonraki organizasyonda) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2142 |
Ağaç Dostu
|
Benim toprak karışımım şöyle: Biraz geçen yıldan kalan saksı toprağı,biraz yanmış hayvan gübresi,ikisinin toplamı kadar bitki çürüğü. Can suyu konusuna dikkat ederim. Fotoğrafları daha sonra ekleyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2143 |
Ağaç Dostu
|
Varsa biraz dere kumu ekleyin, ya da perlit. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2145 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2149 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
|
( Dip kısmın 45 derecelik açıyla düzgün bir şekilde kesilmesi gerekir.) sayın jezebel plumera'lar sadece dip kısımdan kökleniyor alt kısım yerine üsten 45 derecelik açıyla kesin demiş olabilirmi acaba zira litaratürde üst kısmın 45 drece açıyla alt kısmın ise 90 derece açıyla kesilmesi öneriliyor üst kısmın 45 derece açıyla kesilmesi orda sulama nedeniyle oluşacak su biribintisin çeliği üsten çürütme ihtimalinin önlenmesi özellikle pulumeria' larda gövdenin ortası mantari bir yapıda olduğu için krater tipi bir oyuk oluşuyor ve burda su birikintisi oluşuyor. gerçi bizde aldığımız çeliklerin altını ve üstünü 90 derece açıyla kestik ama üst kısımda oluşan oluk bizi endişendiriyor. bu arada kaynak kitabınınızdan bizde edinmek istiyoruz. yardımcı olursanız seviniriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2150 |
Ağaç Dostu
|
alıntı : Can suyu konusuna dikkat ederim. sayın mügem can suyu çıplak kök olarak alınmış bitkilerde olmaz sa olmaz bir kuraldır. ama pulumeria çelikleri için sadece çok az nemli bir karışıma dikip yaprak çıkarana kadar sulamamanızı öneririm. karışımın ıslak olmaması kaydıyla üstünün örtülerek nemli bir ortam ( sera ortamı ) yaratılmasının da köklenme sürecini hızlandırdığını ve başarı oranını yükseltini söyleyebilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2151 |
Ağaç Dostu
|
Sayın can17can,toprağım ne çok kuru,ne de çok yaş.O zaman sabah ilk işim tepesine çadır kurmak olsun. Bir sorum olacak: Tohumları ekip içeri aldım,ama çelikleri dışarıda bıraktım.Sabah güneşi görecekler.Uygun mu? Önerileriniz ve ilginiz için teşekkür ederim.Hakkınızı helal edin.Saygılar. Düzenleyen mügem : 25-04-2013 saat 21:03 Neden: ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2152 |
Ağaç Dostu
|
tohum ve çelikle üretimde havadaki nem oranı önemlidir. bunu sağlayacak önlemler alabilirseniz. çadır kurmak gibi, başarı oranınızı artırırsınız. güneşi seven bir bitkidir mahsuru olmaz. helali hoş olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2154 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
|
Sayın can17can, siteyle tanışma nedenlerim selluka ve plumeria olduğu için bu başlıklar altında bütün yazılanları okudum diyebilirim. Bodrum a yazın her ay bir hafta gibi gidebiliyorum, kışınsa neredeyse hiç ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2155 |
Ağaç Dostu
|
sayın izmirli köklenme için en önemli nokta nem onun için üstünü örteret sera ortamı yaratmanızı ve mümkümse fısfısla her gün fısfıslayarak nemli bir ortam oluşturmanızı tavsiye ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2156 |
Ağaç Dostu
|
Yaklaşık 20 gün önce plumerialarımı 1 köklü ve 3 çelik olarak dikmiştim. Çelik olanlardan biri daha erken yaprak verdi. Köklü olan ise biraz geriden gidiyor. Diğer iki küçük çeliğim ise uç verdi. Plumeria'larım iş yerinde büromda duruyordu tam yaprak oluştu derken mecburiyetten yer değiştirmek zorunda kaldım. Şuan evimin balkonunda duruyorlar. Umarım sorun olmaz. İlk can suyu vermiştim. İkinci bir sulama henüz yapmadım. Sadece geçenlerde toprağı biraz fısfısladım. Tam olarak ne zaman su vereceğimi de bilmiyorum. Yardım ederseniz sevinirim. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2157 |
Ağaç Dostu
|
sulama için henüz erken görünüyor. fısfıslamanız yeterli yapraklar 3 ila 5 cm olunca azar azar sulamaya başlayabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2158 |
Ağaç Dostu
|
Sn Can17can yukarıda da belirtttiğim gibi büroda olan Plumeria'larımı evimin balkonuna getirdim. Sanırım yaprakların büyümeleri durdu biraz. Su vermedim henüz dediğiniz gibi oluncaya kadar vermem zaten İzmir'de son günlerde hava yağmurlu yani nemli bir hava var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2160 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sizin Plumeria'lar yaprakları epeyce büyümüş, acaba çiçekleri ne renk ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |