![]() |
|
![]() |
#2101 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-04-2013
|
Mesut bey muhtemelen verdiğiniz su fazla gelmiş son denemenizde. Topragin kurumasina izin verin ve az sulayin. İlk çeliklerde ben de aynı hatayı yapmıştım hepsi de çürümüştü. Bir de ısıyı kontrol altında tutun. 18 derecenin altina düştüğünde plumerialar uykuya dalıyor. Bu modda tüm yapraklarını döküyorlar, hava ısındığında yavaş yavaş toparlıyorlar. Bu çiçeği taylandda görmüş ve kokusuna hayran olmuştum. Sonra gittiğimiz her ülkeden birer ikişer dal getirdik. Dünyanın 10-15 ülkesinden gelme 30dan fazla sayıda çelikten çoğalttığım plumeriam var. Hiçbirinde de köklendirme hormonu kullanmadım. ( o kadar çok yere sordum ve bulamadım ki sonunda onsuz da yapmayı öğrendim) Son denememde toprağa bir miktar lav taşı, köklendirme için leonardit biraz da perlit ve cocopeat kattım. Yeni çeliklerde bu karışım çok sağlıklı sonuç verdi. İşinize yararsa diye paylaşayım istedim. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2102 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2006
|
Merhaba =) Yaklaşık 2 ay önce bir plumeriam oldu. Plumeria bulunduğu yerde kimsesiz, bakımsız bir şekilde yaşamaya çabalıyordu. Plumeria'yı onlardan isteyince bana verdiler ve eve getirdim. Forumdan okuduğum ve lektronik kaynaklardan araştırdığım kadarı ile plumeria'ya hiç su vermeyip olabildiğince dengeli bir ısıda tutmaya çalıştım (12-16 derece arasında) Havaların ısınması ile birlikte Plumeria'yı ısısı 22-25 derece arasında olan bir yere taşıyarak su da verdim. Ancak plumeriamın dallarının uçlarında taşımadan kaynaklanan yaralar var, bu yaralar büyüme uçlarının bir kısmını kuruttu ve çürüttü. Ancak Plumeriamın bir kısmı halan yeşil ve sert. Ne yapacağımı bilemiyorum. Toprağını ayrı bir mantar ilacı ile, gövde ve dallarını da ayrı bir mantar ilacı ile mi ilaçlamalıyım. Fotoğraflarını da ekliyorum. Dalların kuruyan kısımlarını kesip oralara ne yapmalıyım? İnternette toprak içinde kullanılan mantar ilaçları olduğunu duydum, sizlerin önerileriniz nelerdir? Çok teşekkür ederim. Sevgiler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2103 |
Ağaç Dostu
|
Bu fotoğraflar ise saksı kısmının fotoğrafları. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2104 |
Ağaç Dostu
|
Sn. İzmirli İzmrdeyseniz o zavallı bitkiyi dışarı alın, güneş onu görsün, yağmur onu sulasın. Çok mutsuz duruyor tül perdenin arkasında. Temiz bir falçata alıp yeşil olan bölgeye yavaş yavaş, parça parça budayarak ulaşın. İlaçlamayı sonra yaparsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2105 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-11-2011
|
Sevgili Plumeria dostları Tomurcuk durumundan açmaya başlama süresi epey uzun sürdü. Ama sonunda yüzünü gösterdi. Varyetesi : Lueang Bendjapan Z.İlken |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2106 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-05-2011
|
Zafer Bey gözünüz aydın. Çok ta güzel bir renk çıkmış. Kokusu nasıl? Bende Plumeria aldım sanırım bu haftalarda elime geçer. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2107 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-11-2011
|
Sayın Mandalinleerik Limon çiçeği kokusunun çok hafifi diyebileceğim bir kokusu var, sanıyorum kokunun renklerle bir ilişkisi var. Sarı-beyaz renk belirli bir koku yapısına denk geliyor; tabii bu sadece benim bir varsayımım ! Sevgiler, saygılar Zafer İlken |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2108 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Son halinin fotoğraflarını bekliyorum. Zahmet olmazsa... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2109 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Plumeria'yı dışarıya çıkarttım, budamayı henüz yapmadım. Havalar serinledi ancak sorun olacağını düşünmüyorum. ) Budama yaptıktan sonra gövdesine hangi ilacı uygulamalıyım. Saksı toprağına uygulanan mantar ilaçları da varmış. Actinovate sp adlı bir mantar ilacı (faydalı bakteri, mantar gibi) varmış onu veya başka bir fungusit mi alıp uygulamalıyım? Yardımlarınızı beklemekteyim ![]() Teşekkür ederim |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2110 | |
Ağaç Dostu
|
![]() Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2111 |
Ağaç Dostu
|
Nihayet sabırsızlıkla beklediğim Sn can17can'dan temin ettiğim Plumeria'larım geldi. Hata edip toprağımı baştan hazırlamadım. Drenajlı, kuru hayvan gübresi ilave edilmiş toprak hazırlamam lazımdı. Plumeria'larımı iş yerimde büroda bakacağım. Camlı ve oldukça güneş alan bir yer tek sorun yazın klima çalışması. Çelikler için perlit ve cocopeat temin etmem lazımmış. Tohumlar için de sanırım aynı karışımı kullanacağım. Umarım başarırım. Dediğim gibi tek sıkıntım toprak. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2112 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hayırlı olsun bol bol çiçeklenir inşallah. Selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2114 |
Ağaç Dostu
|
Onlar hediye ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2115 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
|
sayın izmirli şu an sulamanıza gerek yok çünkü henüz uykuda ve sadece nefes alması yetiyor su ve besin kullanmıyor toprağı çok az nemli olsun yeter acele etmeyin o uyanacağı zamanı biliyor. yaklaşık gece sıcaklıkları 18 derece olduğu zaman uyanıp yeni yaprak verecektir. o zaman toprak altını görme şansınız olsa mevcut köklere ilaveten yeni saçak kökler attığını görebilirdiniz. yapraklar 3 ila 5 cm ulaştığı zaman sulamaya başlayabilirsiniz. antalyada yeni uyanmaya başladılar bizimkiler de dışarda bazıları geçici sıcaklıklara aldanıp filiz verdi hava sıçaklıkları tekrar düşerse bu yapraklar gelişmeden dökülüyor. bizde sabırla uygun sıcaklıkların oluşmasını bekliyoruz. çürüyen uç kısmını yeşil kısım gürünene kadar budarsanız iyi olur. ve burayı aşı macunu ile veya iyice çiğnediğiniz bir bir sakızla kapatabilirsiniz zira burası zamanla oyuk halini alıyor su birikirse çürüme devam edebiliyor ayrıca bir büyük saksıya olarak bol iyice yanmış hayvan gübreli bir karışımla saksı harcını yenileyebilir veya ekleyebilirsiniz böylece pulumerianız uyandığı zaman bahara güzel bir gelişme gösterecektir. Düzenleyen can17can : 19-04-2013 saat 07:31 Neden: bilgi ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2116 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yardımınız için çok teşekkür ederim. ![]() ![]() Söylediğiniz gibi henüz sulamadım, yaprak vermesini beklyorum. Çürüyen, bozulan kısımlarını yeşil kısım ortaya çıkana kada budasam sonrasında ise kesilen kısınları ilaç sürmeme, uygulamama, sıkmama gerek yok mu? Plumeria saksı oynayınca sallanabiliyor o yüzden pek yerinden oynatmıyorum. Önerdiğiniz gibi üst toprağa organik madde verebilirim ![]() Budadıktan sonra olan resimlerini de ekleyeceğim. Umarım çabuak iyileşip kendine gelir. Teşekkür ederim |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2117 |
Ağaç Dostu
|
sayın izmirli şu an uykuda olduğu için toprağını tamemen değiştirme şansınız var söküp toprağını tamemen değiştirmenizi öneririm. hazırlayacağınız toprak harcınızın geçirgen ve süzek olmasına dikkat ediniz. torfu hiç bir zaman kullanmayın bence bir yıl sonra çamur gibi oluyor. torf çiçeği ticaret boyutunda yapanların kullandığı bir malzemedir onlar ürettiklerini genelde bir yıldan önce sattıkları için onu alan insanların yaşayacağı sorunları kaale almıyorlar hijyen de her zaman fayda vardır ama şart değildir. hijyen daha çok büyük çaplı üretimlerde diğer bitkilerden hastalık kapma riski nedeniyle önem kazanır ilave etmeyi düşündüğünüz malzemerinde faydası olur zararı olmaz ama olmazsa olmaz malzemeler değil son olarak güneşi çok seven bir bitki olduğu için güneşli bir mekanı tercih etmenizde fayda var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2118 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili Can17Can, Yardımınız ve bnerileriniz için çok teşekkür ederim ![]() Tamamen söküp değştireceğim yarın, toprak ve saksı işini hallettikten sonra. Fotoğraflarını da ekleyeceğim. Budadığım yerlere bir ilaç sıkıp dezenfekte edersem daha rahat hissedeceğim. Dediğiniz gibi olmazsa olmaz değil ama kişinin ilk plumeriası da olunca neler yapabilirim daha diyorsunuz ![]() Bulunduğu yer balkonun en güneşli köşesi, rüzgarda çok almıyor. Teşekkür ederim |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2119 |
Ağaç Dostu
|
Sayın İzmirli bende Can17can'dan aldığım plumeria'larımı yarın nasip olursa dikeceğim. Perlit karıştıracağım toprağa. Bahçe toprağına yanmış hayvan gübresi ekledim biraz dere kumu hatta minik taş diyebiliriz onları ekledim. Perlit'i gıda çarşısında buldum (İzmirden misiniz bilemiyorum?) 200 Lt. 25 TL. ama bana çok geleceği için Koçtaştan 2,5 Lt.sini 4,50 TL.den aldım. Tek sıkıntım saksı ebatı ne olacak Plumeriam sanırım 40 cm gibi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2120 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-11-2010
|
harika bir çiçek. benim de böyle bir çiçeğim olsun isterdim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2121 |
Ağaç Dostu
|
Sayın maysan80 forumda satışı var. İsterseniz sizinde olabilir. Ben bu çiçeği ilk internette görmüştüm nerede gördüğümü hiç hatırlamıyorum, ama içimden sizin yazdığınız gibi geçirdim ve dün nihayet geldi Plumeriam. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2122 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
|
Bodrum daki plumerialarımı bahçeye çıkardım. Kalın ve kısa olanı evvelki yıl Kıbrıs tan,daha ince ama dallı olanı geçen sonbahar Patmos dan aldık. Benim kızlarım 'adalı' yani. Ne var ki çok nazlılar. Çiçekten vazgeçtim üzerlerinde aynı anda 5 yaprak bile göremedik. Sabırlıyız. Bakalım ne zaman vuslata erebileceğiz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2123 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2124 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2125 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili arkadaşlar, Dün gece Plumeriamın saksısını değiştirmeye başlamadan önce küçük bir budama yapayım dedim. Plumerianın tamamı çürümüştü. Saksıdan kolaylıkla çıktı ve çok az kökü vardı. Sanki kökleri çoktan ölmüş gibydi. Budama aşamasında ana gövdenin bile karardığını, uç kısımları keserken ise içinden küf sporları çıktı toz halinde. Çok çok küçük bir dal parçası sağlam kalmıştı. Plumerianın o halini görünce oldukça üzüldüm ve ne yapacağımı bilemedim. Çürüme, küf tüm bitkiye yayılmıştı. Ana bitkinin kurtulacağını pek düşünmediğimden kökünü bir poşete koyup dışarıya çıkarttım. Bir umut dikeceğim ama bilemiyorum. 20 cm'lik bir çelik alarak perlit ve toprak karışımlı bir saksıya diktim. Perlit'i İnciraltındaki Kundak Tarımdan 15 tl'ye aldım ancak oldukça büyük bir çuval. Henüz sulayamadım, fotoğrafını paylaşacağım. Ne yapmam gerekmekte? Sizce bu halde iken kurtulup yeni kökler veriri mi? Teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2127 |
Ağaç Dostu
|
İki gün önce Plumerialarımı diktim. Fakat dikerken büyük bir hata yapmışım. Can17can ile dikmeden önce görüştük. Dikim yapıldıktan sonra can suyu verilmeyecekmiş benimse aklımda kalan verileceğidi suladım. Bugün baktığımda toprağı yaştı. Güneşe çıkardım biraz kurudu Allah'tan fakat çürüyüp çürümeyeceğini bilmiyorum. Umarım çürümezler. Büroda ışık alan bir yerde duruyorlar. Sizce hergün güneşe çıkarmalı mıyım? Çıkaracağım yerin altı sac sıcaklıktan çok etkilenir mi acaba? Köklü olan Plumeriam ![]() Aşağıdakiler de köksüz olan çelikler ![]() ![]() Bunlar da tohumlar (5 Adet) ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2128 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili arkadaşlar, Plumeriamdan geriye kalan tek dal budur. Perlit ve orf karışımına diktim ancak henüz sulamadım. Eğer çürüme durmuş ise kök verebilir diye düşünüyorum. Sevgili Jezebel ve Can17Can, ne yapabilirim bu durumda? Köklendirme hormonu bulamadığım için doğrudan dikim yaptım. Çıkartıp mantar ilacı ve köklendirme hormonu ile ilaçlayıp tekrar mı dikeyim yoksa bırakıp bekleyelim mi? Önerilerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2129 |
Ağaç Dostu
|
Sorunuzu Jezebel ve Can17Can'ye sormuşsunuz ama tahminimi söyleyim bence hiç sulamazsanız yeniden patlar diye tahmin ediyorum. (Uygun sıcaklık ve güneş ışığında) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2130 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Mandalinleerik, Cevabınız için teşekkür ederim. Evin içinde duruyor saksı ile, güneş görmüyor ancak oldukça aydınlık bir yerde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|