![]() |
|
![]() |
#1081 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
|
Kelebek gerçek, sabah kalktığımda gülün üzerinde tünemiş buldum. Gülün kokusuna kapılmış gelmiş galiba. Bu güzellikteki kelebeklerin tırtılları parmaktan daha kalın ve uzun oluyorlar. sera içerisinde bulursam sera dışına beslenebilecekleri bir ortama bırakıyorum. Daha minik kelebekler bitkiler için aşırı zararlara yol açan larva veya tırtıllarını bırakıyorlar. Ama adı kelebek olunca tırtılınıda öldürmek insanın içinden gelmiyor, gül yapraklarını kemiren tırtılları yakalayıp öldürmek zorunda kalıyorum. Allahım ne biçim tezad bu, bir taraftan öldürmek istemiyorsun, öbür taraftan zorundasın. Bir tırtıl mecbur kalmadıkça plumeria yaprağı kemirmiyor. Kış aylarında salyangozlar plumerianın uç kısmını kemiriyor arada bir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1082 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-05-2010
|
Merhaba, Daha önce plumeria için önerilen gübrelerin npk değerlerinin 10-50-10 şeklinde olduğunu yazmıştım. Yaklaşık bir hafta boyunca yaptığım internet araştırmalarında hep aynı değerleri gördüm. 10-52-10, 10-50-10 vs... Yabancı sitelerde bu değerlere sahip pekçok gübre mevcut ancak Türkiyede bir türlü bulamamıştım. Tesadüf eseri 10-52-10 değerlerine sahip bir gübre buldum. http://www.organikgrup.com/urun-plan...10-icerik.html adresindeki gübre. Gübreler konusunda bilgisi olan arkadaşlar inceleyerek b gübrenin plumeria için uygun olup olmadığı hakkında bilgilerini paylaşabilirler mi? PLANT-PROD 10-52-10 Toplam Azot (N) %10 Nitrat Azotu (N) %1,4 Amonyum Azotu (N) %8,6 Suda Çözünür FosforpentaOksit (P2O5) %52 Suda Çözünür Potasyum Oksit (K2O) %10 Suda Çözünür Bor (B) %0,02 Suda Çözünür Bakır (Cu) %0,01 Suda Çözünür Demir (Fe) %0,1 Suda Çözünür Mangan (Mn) %0,05 Suda Çözünür Molibden (Mo) %0,007 Suda Çözünür Çinko (Zn) %0,01 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1083 |
Ağaç Dostu
|
Benim plumerialarım 1.5 yaşında, boyları tahminen 30 cm. Belki bana bir sürpriz yaparlar diye umutlanıyorum ama onlar kendi keyiflerine bakıyorlar. Sanırım bir bu kadar daha beklemem gerekecek ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1084 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Bu tür gübreleri kullanırken mutlaka PH metreniz olması lazım, dozu ayarlayamazsanız gübreden fayda değil zarar gelir. Özellikle plumeria'lar gövde ve kök hasarlarına karşı çok hassas bir yapıya sahip. İyisimi ph dengeli bir gübre araştırın, veya kendi haline bırakın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1085 | |
Ağaç Dostu.
|
O küçük saksılarda çiçek açabilirlerse sizi kutlamak lazım. Farkındaysanız toprak kısmına yakın gövde ince, yaprak kısmına yakın gövde kalın. Bu şekilde biçimsiz gelişmişler. Şimdi 20 lt lik saksılara alırsanız, önümüzdeki yıl mutlaka çiçeklerini görürsünüz. Saksı değiştirmekten korkmayın, bir an önce saksı değişimini yapın ki ferahlasın yavrucaklar. Saygılarımla, Adalet hanım. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1086 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Benim tohumdan yetiştirdiklerimde de (1.5-2 yıllıklar) benzer bir görüntü var. Saksılarını yakın zamanda bir boy büyüttüm, 2 boy büyütsem de olurmuş yani.Toprağı değiştirirken çok kuru olduğunu farkettim, çok az suluyormuşum. Bunları hayvan gübresi, kemik tozu, sebze adaları için aldığım Meg-Iron-V yavaş salınımlı iz element desteği, perlit ve torf karışımına diktim. Mikrobiyal gübre de kullanıyorum. Büyümeye başladılar. Büyük olan plumeriamın yapraklarında deformasyon, çift yapraklar vardı, ziraat mühendisi kuzenim mikro element eksikliği olabilir demişti. Toprağına kemik tozu ve Meg-Iron-V karıştırdım, mikrobiyal gübreyle suluyorum. Şu an için sağlıklı görünüyor. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1088 |
Ağaç Dostu
|
Hayvan gübresi dediğim şu Bauhauslarda beyaz turuncu paketli organik diye satılan gübreden. İşlenmiş hayvan gübresi diyelim. Sn MSaygın da hayvan gübresi kullandığını söylemişti o yüzden sakınca görmedim. Kimyasal gübre kullanmayı sevmediğim için bitkilerimde bu tip gübreleri tercih ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1089 |
Ağaç Dostu
|
Ben de çiftlik gübresi kullanmıştım toprak harcında. Sayın Mutlu Kutlu, bilgi için teşekkür ederim, en kısa zamanda plumerialarımı geniş saksılara alacağım. İnşallah dediğinizgibi olur da seneye çiçeklerini koklayabilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1090 |
Ağaç Dostu.
|
Sn. Adalet hanım, Kare saksılar pratik gibi görünselerde, saksı değişimlerinde zorluk çıkarıyorlar. En iyisi geleneksel yuvarlak saksılar. Tavuk gübresi içeren organik gübreler bu tür hassas bitkilere sert gelebilir, alınacak organik gübrenin içeriğinden emin olmak lazım. Çiftlik gübresi kullanımlarında taze gübreler herzaman zararlıdır. En iyisi siyahlaşmış koyun veya keçi gübresi, bu gübre plumerialarda her hangi bir probleme yol açmadı bende. Bakım olarak doğru bir şekilde bakıyorsunuz, aldığı güneş iyi. Ne kadar bol güneş görürse, o kadar çabuk gelişir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1091 |
Ağaç Dostu
|
Geçen sene büyük plumeria ilk elime ulaştığında işlenmiş tavuk gübresi vardı, toprağına ondan eklemiştim. Kırmızı örümceklerden de pek kendine gelememişti. Bu sene yaz başından beri balkonda duruyor, kırmızı örümcek görmedim şimdiye kadar. Yapraklardaki deformasyon dışında başka bir sorun yaşamadım. O da geçti gibi. Çiçeklenme için belli bir zaman var mı yoksa yaz boyu çiçeklenebilir mi? Büyük plumeriamın açması lazım ama sürekli yaprak veriyor. Fosforu verdim, bekliyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1092 |
Ağaç Dostu.
|
Çiçeklenmesi için boy kadar, gövde çapıda önemli. Boy 100 cm yakın, gövde kalınlığı bilek kalınlığından biraz az. Bol güneş göremiyorsa sipsivri yukarı doğru büyüyen plumeria çiçek açmaz. Belirli bir olgunluğa geldiğinde çiçek sapı çıkarır, çıkan sap ancak çok soğuklar başlayana dek çiçek açar. Çok soğuklar başladığında yapraklar dökülürken, çiçek sapıda düşer. Sizin plumerianız dikine büyümüş, balkon çok güneş alamadığından gövde ince kalmış. Gövde formuda bozulmuş, plumerianın boyunu geçen daha uzun bir sağlam kazık kullanarak gövdeyi bu kazığa bağlayarak düz hale gelmesini sağlayın. Yoksa ileride gövdeyi kesmek zorunda kalırsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1093 |
Ağaç Dostu
|
Mutlu bey, elimde geçen yıldan kalan yanmış keçi gübresi var, hem de elenmiş, toprak gibi. Bahçe toprağı, dere kumu ve keçi gübresi yeterli midir? Perlit ilave etmeyi düşünmüyorum, fazla su tutuyor. Elimde adeniumlar için kullandığım pirinç kabuğu da var, ilave etmemde bir sakınca olabilir mi? Yuvarlak saksılar hazırda var, uzun kare saksıları, bitkinin kök gelişimi için daha iyi olur diye düşünerek kullanmıştım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1094 |
Ağaç Dostu.
|
Perliti su tutmasının yanısıra, toprağı gevşek tutması için öneriyorum. Fazla gevşek toprak bitki kökü için iyi değil, ama dere kumu+bahçe toprağı+keçi gübresi bir zaman sonra oturur ve sertleşir. Az miktarda perlit kullanmak iyi gelir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1095 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
![]() ![]() uygun şartlarda her boyda açıyor sanıırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1096 |
Ağaç Dostu
|
Tamamdır Mutlu bey, perlit karıştırılmış toprak hazırlanacak, kimbilir seneye sayın Oğuzhan'ın yüklediği gibi renk renk çiçekler açarlar belki. Şimdiden yaprak yapısı ve renginden en az üç renk açacağını tahmin ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1097 |
Ağaç Dostu.
|
Çelikten çoğaltılanlar 50 cm boyda da açabilir, söz konusu tohumdan olunca durum biraz zorlaşıyor. Resimlerde farkındaysanız plumerialar tam gün güneş altında. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1098 |
Ağaç Dostu
|
Hemen güneşe çekiyoruz o zaman ![]() ![]() Hiçbirini açtıramazsam hepsini Mersin'de annemlerin apartman bahçesine dikeceğim ! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1099 |
Ağaç Dostu.
|
Güneşe alışık değillerse, ilk zaman 1 hafta kadar baygınlık geçirebilirler aldırmayın. Güneşe eninde sonunda alışacaklar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1104 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-08-2006
|
Gözün aydın arkadaşım. Tam adını biliyor musun bu kızın? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1105 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Günüm , adı Plumeria 007 ![]() James Bond ' la bir akrabalığı mı var dersin ? http://cgi.ebay.co.uk/Plumeria-Cutti...item255baf0f55 Sevgiler ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1106 |
Ağaç Dostu
|
![]() Ben epeyi dolaştım plumeria sitelerinde. Geçici sokak isimleri vardır ya. 25. Sokak gibi. Bu hibrit plumeria türlerine de geçici isimler vermişler. Doğrudan James Bond olarak değiştirsinler derim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1107 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1108 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Günüm daha önce ondan bu başlıkta bahsetmiştim ![]() http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=993 dayanamadım , aldım . Umarım buraları sever . Akşam uygun ortama diktim . İlk yaprağını çıkarsın resmini yayınlarım . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1109 |
Ağaç Dostu
|
Nefismiş. Güzel çiçeklerini de görürüz inşallah. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|