agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Bağcılık
(https)

Beğeni Düzeni59Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-12-2010, 22:23   #181
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 Mesajı Göster
Selam Dostlar...

Dün yine buradan tanıştığım bir abim bana daha önceden söz verdiği çeşitli üzüm

çeliklerini göndereceğini söyleyince bende işe koyuldum ve çeliklere naçizane biraz daha sıcak bir yuva olsun diye aşağıda görmüş olduğunuz amatör seramı tekrardan yaptım....(yanlız malzemeler en pahalısından yahu bir raptiye 0,15 krş olurmu)

çelikleri batırdıktan sonra seranın tam halini burada sizlerle paylaşacağım

2. resim ise isabelle dedikleri bizimde rizede kokulu üzüm dediğimiz geçen sene çelikleme ile üretmiştim en acemi halimle ...

şimdi üztadlara bir soru aşağıda mavi ile işaretli yerlerden asmamı kısa budama yapıyorum itirazı olan varmı....? **** bu yaptığım benim kısa budamamı..?

saygılarımla

İtirazı olan var.

Bir defa çok kötü bir çelik almışsınız. Hep yazıyorum alınan asma çeliklerinde göz araları geniş olmamalı, bu sürgünlerin güçlü görünmesi bizi aldatır. İki yılık bir çeliğin bu kadar güçlü büyümesinin sebebi budur.

Ama göz aralığı uzun olanlar geç verime yatarlar ve bol mahsül vermezler. Göz aralığı kısa olan çelikler seçilmelidir.

Siz bu asma ile ne yapmak istiyorsunuz.?

Eğer 'omca' yapmak istiyorsanız. Kısa budama yapmalısınız. İki dal bırakır dediğiniz yerlerden kesersiniz. Ortadakini dipten kesersiniz. Her yıl, iki yıllık ve o yıllık sürgünleri 2_4 göz gibi kesersiniz. Hiç büyütmezsiniz. Bonsai gibi düşünün.

Eğer bu asma, bir veya birkaç kat evin üstüne gidecekse; üstteki iki sürgünü kesersiniz yani en güçlü sürgünü _alttaki_ bırakır onu da kökten itibaren 15 göz gibi kesersiniz. Bu yıl oradan sürgünler verir. Yine _ hep_tek kol bırakırsınız, varacağı yere kadar.

Eğer bu asma 3_ 4 m. yukarı gidecek ve hem meyvesinden hem gölgesinden istifade edilecekse; iki güçlü dal bırakılır _ortadaki kesilir_ işaretlediniz yerlerin 3_4 göz üzerinden kesilir.

Ve iki kol birbirinden ayrılır, ayrı ayrı yerlere yönlendirilir.

Eğer kısa budama yapacaksanız yani dediğiniz yerlerden _ortadaki dalı dipten kesilir_ mutlaka dalları askıya alırsınız.

Budama işlemi gözün tam dibinden ve üstünden olmalı.

Uzun göz alınan sürgünlerde verim artırmak güçlü sürgünlere izin verilmez. Sık göz aralığı oluşturan sürgünler _güçlü_bırakılır diğerleri her yıl kesilir.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2010, 22:48   #182
Ağaç Dostu

Alıntı:
Selam Dostlar...

Dün yine buradan tanıştığım bir abim bana daha önceden söz verdiği çeşitli üzüm

çeliklerini göndereceğini söyleyince bende işe koyuldum ve çeliklere naçizane biraz daha sıcak bir yuva olsun diye aşağıda görmüş olduğunuz amatör seramı tekrardan yaptım....(yanlız malzemeler en pahalısından yahu bir raptiye 0,15 krş olurmu)
Bu ben isem eğer...

Kozak üzümü,
Pembe razakı,
Yuvarlak sarı çekirdeksiz hazır. Değilsem vazgeçerim bak.. ( Şaka şaka)

Üzüm çeşitlerinden yapaçağın seran hayırlı olsun. Elinizdeki çeşitlerin dışında ne yapabilirim bi bakayım. (Dilerim damla sakız hayallerinize yakamoz vurur, canlanır, hayat bulur..._ bu sözü bir şarkıdan çaldım_.)

Sevgiler

Eski 22-12-2010, 00:06   #183
Ağaç Dostu

seyyah53's Avatar

Giriş Tarihi: 13-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
İtirazı olan var.

Bir defa çok kötü bir çelik almışsınız. Hep yazıyorum alınan asma çeliklerinde göz araları geniş olmamalı, bu sürgünlerin güçlü görünmesi bizi aldatır. İki yılık bir çeliğin bu kadar güçlü büyümesinin sebebi budur.

Ama göz aralığı uzun olanlar geç verime yatarlar ve bol mahsül vermezler. Göz aralığı kısa olan çelikler seçilmelidir.

Siz bu asma ile ne yapmak istiyorsunuz.?

Eğer 'omca' yapmak istiyorsanız. Kısa budama yapmalısınız. İki dal bırakır dediğiniz yerlerden kesersiniz. Ortadakini dipten kesersiniz. Her yıl, iki yıllık ve o yıllık sürgünleri 2_4 göz gibi kesersiniz. Hiç büyütmezsiniz. Bonsai gibi düşünün.

Eğer bu asma, bir veya birkaç kat evin üstüne gidecekse; üstteki iki sürgünü kesersiniz yani en güçlü sürgünü _alttaki_ bırakır onu da kökten itibaren 15 göz gibi kesersiniz. Bu yıl oradan sürgünler verir. Yine _ hep_tek kol bırakırsınız, varacağı yere kadar.

Eğer bu asma 3_ 4 m. yukarı gidecek ve hem meyvesinden hem gölgesinden istifade edilecekse; iki güçlü dal bırakılır _ortadaki kesilir_ işaretlediniz yerlerin 3_4 göz üzerinden kesilir.

Ve iki kol birbirinden ayrılır, ayrı ayrı yerlere yönlendirilir.

Eğer kısa budama yapacaksanız yani dediğiniz yerlerden _ortadaki dalı dipten kesilir_ mutlaka dalları askıya alırsınız.

Budama işlemi gözün tam dibinden ve üstünden olmalı.

Uzun göz alınan sürgünlerde verim artırmak güçlü sürgünlere izin verilmez. Sık göz aralığı oluşturan sürgünler _güçlü_bırakılır diğerleri her yıl kesilir.

Saygılar

Merhaba Halil Abi....

Böyle itiraza can feda ...

şimdi ilk sorum omca yapacağım nasıl yapacağımıda anladım, zaten bir bağ budaması resimli anlatımda görmüştüm bunu...peki yanlara 2 dal bırakacağım sonra dediğim yerlerden de keseceğim sonra iki yıllık sürgünleri dipten ilk yıllık sürgünleride 2-4 göz kalacak şekilde keseceğim ...

şimdi böyle yaptığım zaman hiç meyve vermezmi ,hiç mi meyve alamam?

şayet cevap alabilirsin ise ben a şıkkını yapacağım...fakat alamazsın diyorsan .....c şıkkını seçiyorum....

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2010, 00:12   #184
Ağaç Dostu

seyyah53's Avatar

Alıntı:
Bu ben isem eğer...

Kozak üzümü,
Pembe razakı,
Yuvarlak sarı çekirdeksiz hazır. Değilsem vazgeçerim bak.. ( Şaka şaka)

Üzüm çeşitlerinden yapaçağın seran hayırlı olsun. Elinizdeki çeşitlerin dışında ne yapabilirim bi bakayım. (Dilerim damla sakız hayallerinize yakamoz vurur, canlanır, hayat bulur..._ bu sözü bir şarkıdan çaldım_.)

Sevgiler

yok abi sen değilsin fakat bağcılıkta senin kadar bana desteğini gösteren bir abim daha...gönül vermiş resmen (ismini vermemi belki istemez o yüzden yazamıyorum)...

sağolsun kendisi bugün çelikleri kargoya verdi..çeşitleri yazıyorum...

1_öküz gözü

2_beyaz çeirdeksiz iri taneli

3_siyah inci

4_cabarnet

5_kalecik karası

6_şiraz

7_trakya ilkeren

8_monte pulciano

9_merlot

10_alphonse lavelle

11_amerikan asma anacı(ama hangisi bilmiyorum sormayıda unuttum kendisine)

artık gerisi san kalmış ...gönlünden ne koparsa....

şarkıdan da çalsan güzel dileklerin için ve öğrettiklerin için çok teşekkürler...

Eski 24-12-2010, 22:58   #185
Ağaç Dostu

seyyah53's Avatar

selam dostlar...

Her ne kadar asma yetiştiriciliğine ilginin az olduğundan şikayet etmemle birlikte ben devam ediyorum...)

aşağıda gördüğünüz gibi,köklendirme poşetlerimiz,bordo bulamacımız,ve naçizane yaptığımız seramız görülüyor ...

yukarıda çeşitlerin hepsini yazmıştım ilk gözler patladığında buraya tekrar resimlerini koyacağım...

Eklenen Resimler

Eski 25-12-2010, 00:15   #186
Ağaç Dostu

Alıntı:
selam dostlar...

Her ne kadar asma yetiştiriciliğine ilginin az olduğundan şikayet etmemle birlikte ben devam ediyorum...)

aşağıda gördüğünüz gibi,köklendirme poşetlerimiz,bordo bulamacımız,ve naçizane yaptığımız seramız görülüyor ...

yukarıda çeşitlerin hepsini yazmıştım ilk gözler patladığında buraya tekrar resimlerini koyacağım...
En yakın torbadaki çeliğin göz aralığı uzun, imkanınız varsa değiştirin, geç ve az verim alırsınız.

Harç olarak ne kullandınız?
Simderma granül den bir çay kaşığı koysaydınız çok iyi köklenir, gelişir ve kök hastalıklarından korunurdu.

Sera ortamında yetiştireceksiniz. Bu mümkün. Gözler uyandığında sera sıcaklığını iyi ayarlamalısınız.

Acele etmişsiniz.

Ben olsaydım şöyle yapardım.

Çelikleri toprağa tamamen gömerdim. Toprağı ıslatırdım; bu çeliklerin suyunun kaçmamasını, beslenmesini ve uyanmamasını sağlar. Şimdi _kış ayları_asmaların uyuma zamanı.

Havalar ısındığında ve gözler kabardığında _ bunu asma bahçelerinde gözlersiniz_ topraktan çıkarır ve dikerdim. Yani direk toprağa, olaması gereken yere... bu şekilde torbaya da dikilirdi.

Kafanızı karıştırmayayım _gözler uyandığında sera sıcaklığını kontrol ederseniz_ bunu başarırsınız.

Bordo bulamacını dikmeden önce de atabilirdiniz. Şimdi gözler uyanmadan da atabilirsiniz. Bu külleme ve mildiyodan koruyacaktır.

Bordo bulamacı yerine daha sismik etki yapan, labicuber de kullanabilirsiniz. Organiktır ve bakırın toprağa aşırı etkisini çok azaltırsınız.

Eski 26-12-2010, 13:14   #187
Ağaç Dostu

seyyah53's Avatar

Halil Abi Merhaba...

En yakın torbadaki amerikan asma anacı anaçların hepsini diktim o yüzden eleme seçeneğim yok...hepsini diktim zaten onlardan meyve almayacağız...

evet biraz acele etiğimin arkınayım ama bütün çelikleri muhafaza edemem diye korktum... o yüzden hemen diktim hepsini ...seranın sıcaklığını ayarlama konusunda tam olarak ne demek istediğini anlayamadım ...yani yazın aşırı sıcaklarda sorun mu olur demek istediğin ?....

birde yukarıda diğer sayfada asma budama ilgili bi sorum ardı gözünüzden kaçtı galiba ....?)

Eski 11-01-2011, 22:06   #188
Ağaç Dostu

seyyah53's Avatar

Alıntı:
Merhaba Halil Abi....

Böyle itiraza can feda ...

şimdi ilk sorum omca yapacağım nasıl yapacağımıda anladım, zaten bir bağ budaması resimli anlatımda görmüştüm bunu...peki yanlara 2 dal bırakacağım sonra dediğim yerlerden de keseceğim sonra iki yıllık sürgünleri dipten ilk yıllık sürgünleride 2-4 göz kalacak şekilde keseceğim ...

şimdi böyle yaptığım zaman hiç meyve vermezmi ,hiç mi meyve alamam?

şayet cevap alabilirsin ise ben a şıkkını yapacağım...fakat alamazsın diyorsan .....c şıkkını seçiyorum....

Değerli hocam Halil Önen Abim...

Bu soruma cevap yazarsan sevinirim ...yok yazmassan asmaya yapacaklarımdan siz sorumlusunuz...saygılarımla...

Asma meraklısı arkadaşlar buralardamı...sanki sadece ben yazıyorum gibi me geliyor

Eski 08-02-2011, 00:05   #189
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 09-12-2007
Babam asmaların dibini Mart'ta açıp, Mayıs'ta tekrar doldurtuyor. Bu yapılana gerek var mı?

pala mehmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2011, 11:10   #190
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pala mehmet Mesajı Göster
Babam asmaların dibini Mart'ta açıp, Mayıs'ta tekrar doldurtuyor. Bu yapılana gerek var mı?
Sn. pala mehmet hoşgeldiniz.

Gerek yok. Bu sistemle ben de çok bağ işledim.

Bu işleme biçimi eskiden uygulanırdı. Çanak açarak/kapatarak işleme yerbağlarında uygulanırdı. Asma kazık köklü olduğu için _ yüzeye yakın kılcan köklerin azlığı_ bu derin işlemeden pek etkilenmezdi.

Yinede bu uygulama asmanın gelişimini yavaşlatır.

Omçalar _bağ kütüğü_ yüksek sisteme alındı, asma kolları uzatıldı ve tellere bağlandı.

Şimdilerde sadece asma dipleri için, ot ile mücadele yapılıyor. Sıra araları işleniyor.

Saygılar

Eski 14-02-2011, 17:38   #191
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Sevgili, seyyah53 kardeşim. Gerçekten çok kapsamlı bir şekilde ilerliyorsun. Kutlarım seni. Ben de yaklaşık dört gün önce burada bir komşu asmasını budarken birkaç tane çelik edindim. İşin komik tarafı, asmanın cinsi ne dersen bilmem. Tek bildiğim yaprağının güzel olduğu. Laf aramızda yaprak sarmasını pek severim. Zaten üzüm yetiştirme gibi bir olanağım, yerim yok. Yani amacım çok ürün yerine çok yaprak. Şu anda çeliklerin hepsini 20 lt lik saksıya diktim, bu sene 20 lt lik toprağın onlara yeteceğini düşünüyorum, daha sonra seneye bahara asıl yerlerine alırız. Tabi ki köklenirlerse.
Bu arada unutma daha bu asmaları büyütüp aşı denemesi yapacağız beraber.

İşte yeni dikmiş olduğum asma çelikleri;

Name:  P2140014.jpg
Views: 3005
Size:  38.3 KB
Name:  P2140015.jpg
Views: 1882
Size:  32.3 KB
Name:  P2140016.jpg
Views: 1814
Size:  65.0 KB

Sevgili, Halil Önen hocam. Sence dersime iyi çalışmış mıyım?

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 15:38   #192
Ağaç Dostu

seyyah53's Avatar

Sevgili Emre İlhan tebrikler...

Aşılamaları ****** yapıcaz ilk önce şu köklendirme aşamasını bir geçelim...

gene bu forumdan çok değerli bir abim bana amerikan asma anaç çelikeri gönderdi ben hepsini diktim ...tutarlarsa anaçlarımız hazır...(ben çeliği gönderiririm kendim köklendirirsin beleşçilik yok)

Halil Önen abiminde dediği gibi 'ben olsaydım şöyle yapardım'

keşke çelikleri aynı kaba dikmeseydin tutunca ayırması zor oldu benimkileri ve bir tanesini kaybetim geçen sene ...

birde yukarıda biraz fazla göz bırakmıssın ....

o uzunların alt tarafında inşallah 3-4 göz vardır...saygılarımla çok sevindim

Eski 15-02-2011, 23:20   #193
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Uzun olanların 5'er kısa olanlarınsa 3-4'er göz var altında. Bakalım ne olacak.

Selamlar.

Eski 17-02-2011, 23:21   #194
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan Mesajı Göster
Sevgili, seyyah53 kardeşim. ...... Laf aramızda yaprak sarmasını pek severim......

Eklenti 192675
Eklenti 192676
Eklenti 192677

...
Bende çok severim. Bilirsin yaprak sarması çekirdeksiz üzüm yaprağından olur.

Evde yaprak yoksa ne yaparsın bilemem, 'gel' desem diyeceksin 'gelemem', 'buyur ye desem' sanal alem nasıl olur bilemem...

Name:  IMAG0029 [640x480] (2).jpg
Views: 1474
Size:  41.5 KB

Saygılar

tarla kuşu beğendi.
Eski 18-02-2011, 17:00   #195
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Çok teşekkür ederim Halil hocam. Düşünmen yeterli. Evde yaprak var, bizimkiler benim sevdiğimi bildikleri için yaprağı hiç eksik etmezler, kışa hazırlık muhakkak salamura konur evde. Bilirsin tazesi gibi asla olamaz ama.

Selamlar.

Eski 18-02-2011, 21:09   #196
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sayın Emre bey,
ben olsam şöyle yaparım.

Çeliklere bordo bulamacı sürerdim, küçük bir fırca ile, sonra havlu kağıt ile sarar, ıslatırdım. Nemli kalmasını sağlardım.

Çelikleri yeterli nemi havadan alamazsa suyu kaçabilir. Asma çeliği yapısından dolayı çabuk su kaybeder. Baharda uc gözle uyanmıyabilir.

Eski 18-02-2011, 21:37   #197
Ağaç Dostu

seyyah53's Avatar

Alıntı:
Sayın Emre bey,
ben olsam şöyle yaparım.

Çeliklere bordo bulamacı sürerdim, küçük bir fırca ile, sonra havlu kağıt ile sarar, ıslatırdım. Nemli kalmasını sağlardım.

Çelikleri yeterli nemi havadan alamazsa suyu kaçabilir. Asma çeliği yapısından dolayı çabuk su kaybeder. Baharda uc gözle uyanmıyabilir.
Abi öncelikle bu 'sayın ' ı kabul etmiyorum..' bey' desen hiç benlik değil....şurda 'emre kardeşim' olsaydı belki samimiyete güvenip iki soru fazla sorardım...korktun değilmi bundan...

ben' elesefiye' seramı yaparken kendi çeliklerimi bodo bulamacına batırdım dikmeden önce ...fakat 1-2 aya gözler uyanır uyanmaz bir bordo bulamacı daha yapsak nasıl olur acaba...(lucuper dedin ben bulamadım...sizde bulamadınız sanırım..)

birde bu kaolin kilini yeni filizlenen asmalarda ve hali hazırdaki asmalarda kullansak acaba bir nevi bordo bulamacının yerini tutarmı...?

Benimce 'cebimde hayallerim' var...gün gelecek bağ kuracağım...şarap içeceğim kendi bağımdan...saygılarımla

Eski 19-02-2011, 08:44   #198
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Sevgili, Halil hocam. Öncelikle şunu söyleyeyim ki "sayın" ı bende kabul etmiyorum. Çeliklerin nem konusunda sorun yaşayacaklarını zannetmiyorum. Zaten ben haftada 1 sularken üzerlerine de su döküyorum. Ayrıca malum Adana'da hava baya nemli. Bilmiyorum acaba Roa'yı daha önce duymuşmuydunuz. Ben çeliklerde Roa uygulaması yapacağım yazın. Çelikleri dikerken Roa'lı suyla suladım ve üzerlerine de döktüm. Yani çelikler tamamen yararlı bakterilere büründü. Bakalım ne olacak. Ama bahçe de ki asmaya bordo bulamacı yapmam lazım çünkü, malum Roa'nın uygulama periyodlarına dikkat etmek gerekiyor ve ben arka bahçede bunu iyi takip edemeyebilirim. Önceki mesajlarımda da vardı belki okumuşsundur. Geçen ilkbaharda ben bahçeye asma fidanı diktim. Uzunca ama kuvvetli bir dalı köklendirmişler. Şimdi üzerinde 4 adet normal gelişmiş dalı var. Bir tanesi köke çok yakın yerden çıkmış onun için onu keseceğim. Diğer dallarıda güzelce budayıp toprağını bellemeyi düşünüyorum önümüzdeki hafta. Sence bu asmaya ne yapayım. Yani bulamaç mı atayım şimdi? Çok soru sordum galiba, biraz karışık oldu.

Eski 19-02-2011, 11:59   #199
Ağaç Dostu

seyyah53's Avatar

Emre İlhan Kardeş...

Roa yı ben bilmiyorum kısaca açıklarsan bende araştırma fırsatı bulurum...

Birde telefonun kesin fotoğraf çekiyordur...fotoğraf koyda görerek öğrenelim daha güzel olur hee...

bordo bulamacı yerine 'lucuper' diye bişey varmış aynı görevi görüyor etken maddeler aynı fakat toprağa ağır metal daha az karışıyormuş....oarlarda varsa ondan alalım...ben istanbulda bulamadım...

Eski 19-02-2011, 14:28   #200
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Seyyah53 kardeşim. Roa ile ilgili bilgiyi verdiğim linklerden edinebilirsin.

Roa başlığı, Roa resmi sitesi

Bunlar da benim bugün gerek asma çeliklerine gerekse diğer çelik ve boş saksılara yaptığım uygulamanın fotoğrafları;

Name:  P2190003.jpg
Views: 1999
Size:  33.8 KB
Name:  P2190004.jpg
Views: 1720
Size:  32.6 KB

Asma çeliklerini de bu suyla sulayıp, çeliklerin tepesinden üzerlerine döküyorum. Hem nemleniyorlar hem de zararlılardan korunuyorlar.

Eski 19-02-2011, 15:11   #201
Ağaç Dostu

seyyah53's Avatar

Derler ya bin kelimenin anlatamadığını bir resim anlatırmış...

Resimlerdeki en büyük fayda şu oldu herhalde saksıları bildiğimiz aliminyum folya ile sardın ki güneşte fazla ısınmasınlar diye...bu çiçek döneminde saksının fazla ısınıp çiçekleri dökmesini bir nebze engelleyecek...

bende saksılarıma beyaz A4 kağıt sarmıştım fakat aliminyum folya daha bir randımanlı gözüktü gözüme...tebrikler

linkler için teşekkür ederim....

Eski 19-02-2011, 20:17   #202
Ağaç Dostu

Alıntı:
Abi öncelikle bu 'sayın ' ı kabul etmiyorum..' bey' desen hiç benlik değil....şurda 'emre kardeşim' olsaydı belki samimiyete güvenip iki soru fazla sorardım...korktun değilmi bundan...

ben' elesefiye' seramı yaparken kendi çeliklerimi bodo bulamacına batırdım dikmeden önce ...fakat 1-2 aya gözler uyanır uyanmaz bir bordo bulamacı daha yapsak nasıl olur acaba...(lucuper dedin ben bulamadım...sizde bulamadınız sanırım..)

birde bu kaolin kilini yeni filizlenen asmalarda ve hali hazırdaki asmalarda kullansak acaba bir nevi bordo bulamacının yerini tutarmı...?

Benimce 'cebimde hayallerim' var...gün gelecek bağ kuracağım...şarap içeceğim kendi bağımdan...saygılarımla

Hayır korkmadım kardeşim seyyah53

Labicuper olacaktı ben yanlış yazmışım, ondan bulamamışsın.

Kaolin kili bitkiyi ve meyveyi güneşin yakıcı etkisinden korumak, meyve kalitesini arttırmak ve beyaz rengi algılayamayan sineği şaşırtmak için kullanılır, bordo bulamacının işlevini görmez.

Bir daha bordo bulamacı kullanmana gerek yok. Genelde budama yapıldığında ve hastalık gözlendiğinde kullanmak daha doğru.

Her zaman sıkıştığımızda peşinden _bazen_ ayaklarımızla da olsa gidebileceğimiz hayallerimiz cebimizde hazır olmalı, bazıları saçma sapan olup da başımızı derde soktuğumuz; onlar olmazsa sıkıntı ve zorluklarla dolu bir hayat nasıl çekilir?

Eski 19-02-2011, 20:29   #203
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi csydn Mesajı Göster
Ben de sayenizde sıcaklarda saksıların alüminyum folyo ile sarılabileceğini öğrenmiş oldum..!
Çok sağolun..!

csydn' in bu uyarısı önemli gibi geldi bana...

Saksı kullanılırken _sıcaktan dolayı_ nemi dışarı veren toprak saksılar kullanmak daha doğru gibi geliyor bana...

Eski 19-02-2011, 21:00   #204
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sevgili, Halil hocam. Öncelikle şunu söyleyeyim ki "sayın" ı bende kabul etmiyorum. Çeliklerin nem konusunda sorun yaşayacaklarını zannetmiyorum. Zaten ben haftada 1 sularken üzerlerine de su döküyorum. Ayrıca malum Adana'da hava baya nemli.

Bilmiyorum acaba Roa'yı daha önce duymuşmuydunuz. Ben çeliklerde Roa uygulaması yapacağım yazın. Çelikleri dikerken Roa'lı suyla suladım ve üzerlerine de döktüm. Yani çelikler tamamen yararlı bakterilere büründü. Bakalım ne olacak. Ama bahçe de ki asmaya bordo bulamacı yapmam lazım çünkü, malum Roa'nın uygulama periyodlarına dikkat etmek gerekiyor ve ben arka bahçede bunu iyi takip edemeyebilirim. Önceki mesajlarımda da vardı belki okumuşsundur. Geçen ilkbaharda ben bahçeye asma fidanı diktim. Uzunca ama kuvvetli bir dalı köklendirmişler. Şimdi üzerinde 4 adet normal gelişmiş dalı var. Bir tanesi köke çok yakın yerden çıkmış onun için onu keseceğim. Diğer dallarıda güzelce budayıp toprağını bellemeyi düşünüyorum önümüzdeki hafta. Sence bu asmaya ne yapayım. Yani bulamaç mı atayım şimdi? Çok soru sordum galiba, biraz karışık oldu.

Bu şekilde saksıda çelikle asma yetiştirmedim. Bende sizlerle beraber öğreniyorum. Sonuçlarını merak ediyorum.

Bir köylü usulü, çelikleri toprağa gömer, bahara kadar bekletir ve gözler uyanmaya yakın dikerdik.

Bordo bulamacı yerine onun kadar etkili bir bulamaç yaptık, UBYİ bahçeleri sayfası, 'İlaç ve gübre kullanımı' bölümünde, isterseniz bir bakın. Böylece bordo bulamacındaki bakırın olumsuz etkisinden kurtulmuş olursunuz.

Roa' yı bende kullandım. Hatta en önce kullananlardan biri bendim. Etkili güzel bir mikrobiyal gübre. Ben de memnun kaldım.

Bugün İzmir deki Ağaçlar.net eğitiminde Sn. Dr. Nilgün Yaşarakıncı ve Sn. Mine Pakkaner mikrobiyaller hakkında kısa bilgiler de verdiler, sorulan sorular için...

Mikrobiyallerin mutlaka ruhsatlı olmaları, aksi halde kullanılmaması gerektiğini anlattılar.

''Mikrobiyallere devlet kolay kolay izin vermiyor, uzun yıllar süren denemeler sonucunda ruhsat veriyor. Bu mikrobiyaller meyvede, ortam sağlanırsa bitkide ve toprakta çok uzun yıllar yaşayabiliyor ve 30, 40 yıl sonra nasıl bir durumla karşılaşılır bilinemez'' diye ruhsatlı olanlara bile sakınca koyuyorlar.. Tartışalıbilir tabiii...

Eski 19-02-2011, 23:34   #205
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Alıntı:
Derler ya bin kelimenin anlatamadığını bir resim anlatırmış...

Resimlerdeki en büyük fayda şu oldu herhalde saksıları bildiğimiz aliminyum folya ile sardın ki güneşte fazla ısınmasınlar diye...bu çiçek döneminde saksının fazla ısınıp çiçekleri dökmesini bir nebze engelleyecek...

bende saksılarıma beyaz A4 kağıt sarmıştım fakat aliminyum folya daha bir randımanlı gözüktü gözüme...tebrikler

linkler için teşekkür ederim....
Evet, saksı ısınmasına karşılık yapmıştım bunu. Faydasını da gördüm diyebilirim. Malum yazın buralar çok sıcak oluyor. Aliminyum folyo güneş ışınını karşıya yansıtıyor ve ısı düşmüş oluyor bu sayede yani bir nevi filtre gibi.

Eski 04-03-2011, 18:19   #206
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Sevgili gtatas'ın Koz Üzümü çeliği dağıtımından edindiğim çelikler;

Name:  P3040028.jpg
Views: 1462
Size:  49.4 KB

Name:  P3040029.jpg
Views: 1661
Size:  43.9 KB

Eski 04-03-2011, 18:46   #207
Ağaç Dostu

seyyah53's Avatar

Vay vay vay...üstadım hayırlısı olsun...güneşide görüyorlar valla en az buaralardan 3 hafta önce uyanır onlar...birazdan yaparım bi misilleme...

Eski 04-03-2011, 20:17   #208
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

İyi edersin üstadım. Sahi, oralarda durum nedir?

Eski 04-03-2011, 22:37   #209
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-11-2009
Galeri: 3
sayın emre ilhan , merhaba ben de diktim çelikleri ama sizin gibi değil ben toprağa dikine değilde yanlamasına diktim , artık hangisi doğru arkadaşlar bilgilendirirler.

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 23:31   #210
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena Mesajı Göster
sayın emre ilhan , merhaba ben de diktim çelikleri ama sizin gibi değil ben toprağa dikine değilde yanlamasına diktim , artık hangisi doğru arkadaşlar bilgilendirirler.
İkiside doğru.

Toprağa en iyi dikim yanlamsınadır.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025