Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan
Sevgili, Halil hocam. Öncelikle şunu söyleyeyim ki "sayın" ı bende kabul etmiyorum. Çeliklerin nem konusunda sorun yaşayacaklarını zannetmiyorum. Zaten ben haftada 1 sularken üzerlerine de su döküyorum. Ayrıca malum Adana'da hava baya nemli.
Bilmiyorum acaba Roa'yı daha önce duymuşmuydunuz. Ben çeliklerde Roa uygulaması yapacağım yazın. Çelikleri dikerken Roa'lı suyla suladım ve üzerlerine de döktüm. Yani çelikler tamamen yararlı bakterilere büründü. Bakalım ne olacak. Ama bahçe de ki asmaya bordo bulamacı yapmam lazım çünkü, malum Roa'nın uygulama periyodlarına dikkat etmek gerekiyor ve ben arka bahçede bunu iyi takip edemeyebilirim. Önceki mesajlarımda da vardı belki okumuşsundur. Geçen ilkbaharda ben bahçeye asma fidanı diktim. Uzunca ama kuvvetli bir dalı köklendirmişler. Şimdi üzerinde 4 adet normal gelişmiş dalı var. Bir tanesi köke çok yakın yerden çıkmış onun için onu keseceğim. Diğer dallarıda güzelce budayıp toprağını bellemeyi düşünüyorum önümüzdeki hafta. Sence bu asmaya ne yapayım. Yani bulamaç mı atayım şimdi? Çok soru sordum galiba, biraz karışık oldu. 
|
Bu şekilde saksıda çelikle asma yetiştirmedim. Bende sizlerle beraber öğreniyorum. Sonuçlarını merak ediyorum.
Bir köylü usulü, çelikleri toprağa gömer, bahara kadar bekletir ve gözler uyanmaya yakın dikerdik.
Bordo bulamacı yerine onun kadar etkili bir bulamaç yaptık, UBYİ bahçeleri sayfası, 'İlaç ve gübre kullanımı' bölümünde, isterseniz bir bakın. Böylece bordo bulamacındaki bakırın olumsuz etkisinden kurtulmuş olursunuz.
Roa' yı bende kullandım. Hatta en önce kullananlardan biri bendim. Etkili güzel bir mikrobiyal gübre. Ben de memnun kaldım.
Bugün İzmir deki Ağaçlar.net eğitiminde Sn. Dr. Nilgün Yaşarakıncı ve Sn. Mine Pakkaner mikrobiyaller hakkında kısa bilgiler de verdiler, sorulan sorular için...
Mikrobiyallerin
mutlaka ruhsatlı olmaları, aksi halde kullanılmaması gerektiğini anlattılar.
''Mikrobiyallere devlet kolay kolay izin vermiyor, uzun yıllar süren denemeler sonucunda ruhsat veriyor. Bu mikrobiyaller meyvede, ortam sağlanırsa bitkide ve toprakta çok uzun yıllar yaşayabiliyor ve 30, 40 yıl sonra nasıl bir durumla karşılaşılır bilinemez'' diye ruhsatlı olanlara bile sakınca koyuyorlar.. Tartışalıbilir tabiii...
