agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Badem (https://www.agaclar.net/forum/badem/)
-   -   Badem yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/badem/787.htm)

bozkır 27-11-2012 15:33

Geçen hafta sonu 300 tane fidanın dikimini yaptık. Bunlara ait resimleri yakında ekleyeceğim. Yalnız fidanların kimisi kök harici 60cm civarında iken kimisi 30 cm civarındaydı. Bu normal midir?

rise_com 28-11-2012 10:32

Ağaçların gelişimini takip edin. Küçük ağaçların daha hızlı uyum sağladığını ve hızla büyüdüğünü göreceksiniz. Hayırlı olsun.

Tamtutulma 28-11-2012 10:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1055837)
Ağaçların gelişimini takip edin. Küçük ağaçların daha hızlı uyum sağladığını ve hızla büyüdüğünü göreceksiniz. Hayırlı olsun.

Kesinlikle doğru bir tespit.

Sanılanın aksine, küçük fidanlar her zaman daha hızlı gelişim göstererek daha büyük olan fidanları zamanla geçmektedir. Bunu tıpkı şuna benzetebiliriz, beş yaşında ve 15 yaşında iki çocuğu Türkiye'den alıp örneğin İsveç'e götürüp "artık burada yaşayacaksın." dersek elbetteki 5 yaşındaki çocuk daha kolay uyum sağlayacaktır. Çünkü geride bıraktığı arazideki yaşamışlığı daha azdır.

bozkır 29-11-2012 15:39

25 Kasım 2012'de fidan dikimi yaptık. Yapılan işlemler özetle şöyle:
1- Çukurlar 50 cm olarak kazıldı. Eğim olduğu için çukurlar çapraz açıldı.
2- Çukurun altına güneş görmüş toprak, 400-500gr leonardit,150-200gr kadar 315(15 Azot,15 Fosfor,15 potasyum) ile karıştırılarak döküldü
3- Tüpten çıkarılan fidanlar yerlerine konuldu
4- Aşı yerleri topraktan 3-4 parmak yukarıda olacak şekilde toprakla örtüldü.
5- Toprak sıkıştırıldı.
6- Bol can suyu verildi.
7- Fidan yanına çubuk dikilerek fidanlara bağlandı.

bozkır 29-11-2012 16:11

Badem dikimi resimleri

4 Eklenti(ler)
Ferragnes ve Ferraduel cinsi bademler ekildi.

rise_com 30-11-2012 18:23

Çok çok güzel, maşallah. Allah tadını aldırsın denir bizim buralarda.

Elinize sağlık

bozkır 30-11-2012 21:03

Yorum ve önerileriyle destek olan rise_com, Halil Önen, Odeh ve Tamtutulma'ya teşekkür ederim.

Tamtutulma 03-12-2012 08:49

Ellerinize sağlık. Hayırlı,uğurlu,bol bereketli olsun.

rise_com 20-12-2012 20:31

Bademciler nerde? Hani resimler

ejder01 22-12-2012 09:20

3 Eklenti(ler)
merhabalar

Ağaçları çok fazla sevmem nedeniyle Adananın Feke ilçesinde 1200 rakımlı ceviz bahçemin üst kısmına 50 adet karışık noperial ve texas cins bademlerimin resimleri fidanları iş koşullarından 30 nisan 2012 de fırsat bulup ekebildim damlama biraz geç oldu yinede fire vermedim dikim ve sonrasında gübre kullanma fırsatım olmadı yinedede 30.08.2012 tarihinde resimledim gelişimleri fena değildi önümüzdeki yılda gübre olarak hayvan gübresi kullanmayı düşünüyorum

ejder01 22-12-2012 09:31

3 Eklenti(ler)
Bahçe biraz çok dik tek başıma olmam ve bahçenin dik olması bahçeyle uğraşmayı zorlaştırıyor
bahçenin boş kısımlarını her yıl yeni fidanlar ekerek tamamlicem bademde çok çeşit bilmiyorum başka cinc önermek isteyen arkadaşlar öneride bulunurlarsa sevinirim

ejder01 22-12-2012 09:45

1 Eklenti(ler)
bu resimde biraz daha belirgin zararlı otlarla mücadele etme şansım olamadığı için çok otlu bir kısımda çok aşırı çekirge vardı bu çekirgelerin bademlerin yapaklarını yediğini gördüm aşağıdaki resimdeki bademde görülüyor önümüzdeki yıl bu çekirgelerle mücadele etmem gerekecek önerisi olan arkadaşlar önerilerde bulunursalar sevinirim

Tamtutulma 29-12-2012 10:41

Sayın ejder01, dikmeleriniz oldukça iyi görünüyor. Henüz budama yapılmamış. İlkbahar'da dikmelerinize su yürümeden önce "modifiye lider" budama yapmalısınız.

ejder01 29-12-2012 11:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma (Mesaj 1077271)
Sayın ejder01, dikmeleriniz oldukça iyi görünüyor. Henüz budama yapılmamış. İlkbahar'da dikmelerinize su yürümeden önce "modifiye lider" budama yapmalısınız.

Sayın Tamtutulma dikimlerim 2 mayısta hatta bazıları 19 mayısta fidanlar uyandıktan sonra oldu bu yüzden budamadım buyıl ilkbaharda modifiye budama yapacam resimde örnek nasil kesmem konusunda fikir yürütürseniz sevinirim

rise_com 29-12-2012 22:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ejder01 (Mesaj 1073251)
Bahçe biraz çok dik tek başıma olmam ve bahçenin dik olması bahçeyle uğraşmayı zorlaştırıyor
bahçenin boş kısımlarını her yıl yeni fidanlar ekerek tamamlicem bademde çok çeşit bilmiyorum başka cinc önermek isteyen arkadaşlar öneride bulunurlarsa sevinirim

1-2 tane acı badem de öneririm. Özellikle şeker hastaları için çok faydalı. Çeşit olması açısından yani :)

burjuva1981 31-12-2012 18:26

merhaba arkadaşlar bu sitede üye olup 5-6 yıllık bahçeleri olan arkadaşlar var hiç satış yaptılar mı yapıldı ise kğ fiyatı kaça satıldı öğrenmek isterim

Tamtutulma 02-01-2013 11:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ejder01 (Mesaj 1077306)
Sayın Tamtutulma dikimlerim 2 mayısta hatta bazıları 19 mayısta fidanlar uyandıktan sonra oldu bu yüzden budamadım buyıl ilkbaharda modifiye budama yapacam resimde örnek nasil kesmem konusunda fikir yürütürseniz sevinirim

Sayın ejder01, budama konusunda fazla iyi değilim. Ancak kendi bahçemi budayabiliyorum. İl-ilçe Tarım Müdürlüğü'ne başvuru yapmanız durumunda ücretsiz olarak bahçenize gelip 5-10 fidanı budayarak size nasıl budama yapmanız gerektiğini öğretiyorlar.

Yine de bildiklerimi anlatayım. Modifiye budamada ağacın tek ve sağlam bir gövde yapması gerekiyor. Ağacın doğu-batı-güney ve kuzey yönlerinde birer dalları ve ortada büyüyen bir lider dal bırakılarak budama yapmalısınız. Ters çevrilmiş bir şemsiye düşünün ortadaki şemsiyenin tutma yeri lider dal; şemsiye brandasını tutan 4 yardımcı dal olacak. Bu dört dal farklı yönlere büyüyecek. Aşağıya doğru (ters) büyüyen bütün dallar kesilecek. Zamanla dikmeler büyüdükçe gerek görülürse ilk dalların belirli bir yüksekliğinde lider dala 2. ve 3. şemsiyeler de yapılabilir.

Budama sırasında her ağaç değişikliğinde budama makası ve kullandığınız diğer araçları saf alkol, ispirto, çamaşır suyu gibi kimyasallarla temizlemeyi sakın unutmayın.

Tamtutulma 02-01-2013 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1077634)
1-2 tane acı badem de öneririm. Özellikle şeker hastaları için çok faydalı. Çeşit olması açısından yani :)

Her gün yenilen 2 acı bademin kanser önleyici bir etkisi de olduğunu öğrendim.

ejder01 08-01-2013 07:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1077634)

rise_com köyümün dağlarında acı badem çok kimse gidipte yüzüne bile bakmıyor şeker hastaları için faydalı olduğu bilgisini bende dahil kimse bilmiyordur bu yaz öğretecem badem ormanı fazla kıymete girecek gibi gözüküyor gidipte hiç meyve bulamama şansım olabilir, dediğiniz gibi bahçeye olmadı yan taraf meşe ormanı meşelerin içine kesin 10 kadar dikecem faydalı bilgi için teşekkürler

rise_com 10-01-2013 15:33

Azı karar, çoğu zarar. Acı bademin fazlası zehirlenmeye neden oluyormuş. O nedenle kararınca tüketmek gerek.

ejder01 11-01-2013 09:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1083723)
Azı karar, çoğu zarar. Acı bademin fazlası zehirlenmeye neden oluyormuş. O nedenle kararınca tüketmek gerek.

Babam fidanlığın birinden şeftali fidanı diyerek almış fidan büyüdü meyvesi şeftaliyede beğzemiyor çekirdeği bademi andırıyor yuvarlak çok iri bir bademe benziyor ama acayip aci çokta verimli işe yaramiyor diye badem aşılayim diyordum ağaci bağişlasammi netsem sayenizde kurtulacakmı nedecek
akşamda arkadaşlarla söhbet ederken, burdan öğrendiğim acı bademin faydasini söyleyim dedim birkaçı bu konuda bilgili çıktı hatta sizin yazdığınız gibi uyarıda bulundu şimdi ise iyice beynime yerleşti

syılmaz 12-01-2013 09:36

Acı badem ile kendi deneyimimi yazmak istiyorum. 2-3 ay önce arazide çalışırken işçilerden biri yanıma gelip, bir sürü badem topladım şu ağaçtan ne yazık ki acı çıktı dedi. Ben de yemeyeceksen bana ver dedim ve hepsini aldım, ağaçtan bir miktarda kendim topladım. Birkaç gün günde 2-3 tane yedim sonra kırmaya üşenip bıraktım.

15 gün kadar önce dişetim iltihaplandı ve şişti. Ertesi günde bademciklerim hafiften şişti. Tekrardan aklıma acıbademi kullanmak geldi, faydasını görürsem kullanırım yoksa normal antibiyotik alırım dedim.

İlk aldığımın ertesi günü ciddi rahatlama hissettim, 3 gün sonrada ne dişeti iltihabından ne de bademcik şişmesinden geriye zerre birşey kalmadı. Tedbir olarak 2-3 gün daha kullandım. Sonrasında da biraz eşe dosta dağıtmış olduğum için tükendi.

Bünyeden bünyeye farklılık gösterebilir, ben de olumlu olan başkasında yan etki gösterebilir diye rahatsızlığım sırasında yediğim miktarı yazmıyorum.

Ama emin olduğum birşey var acı badem kesinlikle doğal antibiyotik ve muhtemelen doğada ki en etkili doğal antibiyotiklerin başında geliyor.

* Günde on adedi zehirlenmeye, 20 adedi ölümcül zehirlenmeye sebep olabilirmiş, küçük çocuklar için daha da riskliymiş.

kamil keskin 12-01-2013 17:01

Ben de badem işi yapmak konusunda karar verdim.Ama bizim buralarda (balıkesir-sındırgı-akçakısrak) badem olmaz diyenler yüzünden şevkim kırılıyor.Arazimin rakımı 750.rüzgar alan bir yer.çam ormanlarıyla çevrili bir yer.Ceviz den sonra badem benim için ikinci bir heyecan olacak diye umuyorum

rise_com 13-01-2013 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kamil keskin (Mesaj 1084762)
Ben de badem işi yapmak konusunda karar verdim.Ama bizim buralarda (balıkesir-sındırgı-akçakısrak) badem olmaz diyenler yüzünden şevkim kırılıyor.Arazimin rakımı 750.rüzgar alan bir yer.çam ormanlarıyla çevrili bir yer.Ceviz den sonra badem benim için ikinci bir heyecan olacak diye umuyorum

Sayın kamil keskin, zaman ile ilgili sıkıntınız yoksa bir kaç tane tüplü fidan dikerek ortamı deneyebilirsiniz. Ortam badem için uygunsa, ilk seneyi sorunsuz geçirdiyseniz, tüplü badem dikmek yerine yerinde çekirdek ekmenizi tavsiye ederim. Çünkü badem kazık köklü. Tüplü ekimde kazık kök olması gerektiği gibi gelişmiyor. Benim bahçeme ektiğim çekirdeklerden çimlenen filizleri seyreltmek için çektiğimde, yer üstündeki kısım kadar yer altında kökü var. Tüp içinde yeterince gelişmiyor ve burgu yapıyor.

rise_com 13-01-2013 22:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ejder01 (Mesaj 1084095)
Babam fidanlığın birinden şeftali fidanı diyerek almış fidan büyüdü meyvesi şeftaliyede beğzemiyor çekirdeği bademi andırıyor yuvarlak çok iri bir bademe benziyor ama acayip aci çokta verimli işe yaramiyor diye badem aşılayim diyordum ağaci bağişlasammi netsem sayenizde kurtulacakmı nedecek
akşamda arkadaşlarla söhbet ederken, burdan öğrendiğim acı bademin faydasini söyleyim dedim birkaçı bu konuda bilgili çıktı hatta sizin yazdığınız gibi uyarıda bulundu şimdi ise iyice beynime yerleşti

Sayın ejder01, eğer ağaç ile ticari bir gelecek beklentiniz yoksa, bir dalına acı badem, bir dalına da feragnes veya ferraduel aşılayın. Olmazsa bir dalını şeftali aşılayın. Tek bedende bir kaç çeşit meyve ile gönül eğlendirebilirsiniz. :rolleyes:

asikpasa 14-01-2013 15:25

selam arkadaslar ,Badem bahcesini tel orguyle cevirdikten sonra ilk sira ekimi tel orguden kac metre icerde olmalidir,,,,

asikpasa 14-01-2013 15:32

budama isini ehline birakirsaniz dah verimli ve saglikli olacaktir,,,

rise_com 14-01-2013 15:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asikpasa (Mesaj 1085673)
selam arkadaslar ,Badem bahcesini tel orguyle cevirdikten sonra ilk sira ekimi tel orguden kac metre icerde olmalidir,,,,

Ağaç ile çit arasının sürülmesini istiyorsan traktör pujlluğuna göre bırakmalısın.

Kanuni olarak iki ağaç arasındaki rutin mesafe ne kadar ise sınırınıza ekimi yarısı kadar içerden başlatmaalısınız. Ağaçlar arası 6 mt boşluğunuz varsa sınırınızdan 3 mt içerden ekime başlamalısınız. Bu mesafeye uymazsanız komşu bahçe sahibi yasal olarak ağaçları sökümünü isteyebilir.

ejder01 14-01-2013 16:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1085299)
Sayın ejder01, eğer ağaç ile ticari bir gelecek beklentiniz yoksa, bir dalına acı badem, bir dalına da feragnes veya ferraduel aşılayın. Olmazsa bir dalını şeftali aşılayın. Tek bedende bir kaç çeşit meyve ile gönül eğlendirebilirsiniz. :rolleyes:

sayın rise_com, ticari beklentiden çok eş dost kuşlar kurttlar faydanlırsada benim için yeterli. güzel öneriniz için teşekkürler uygulama yapacam
Ayrıca benim bahşenin sağı solu aşağısı yukarısı orman 6 metre mesafeye uymam gerekirmi

rise_com 15-01-2013 13:43

Sizin arazinizde ağaçların arası kaç metre? Yarısı kadar içerden başlamalısınız. Ancak komşunuz orman olduğuna göre aksi durum sıkıntı doğurmaz diye düşünüyorum

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025