agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Badem (https://www.agaclar.net/forum/badem/)
-   -   Badem yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/badem/787.htm)

Avanos 22-07-2012 16:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozkır (Mesaj 999270)
Sayın Odeh, yorumlarınız için teşekkürler. Ben bugün anaç konusunda biraz araştırma yaptım. Tesadüfen sizden de, anaç konusuna önem verin uyarısı geldi. Anladığım kadarıyla bir yabani anaçlar var bir de GF677 ve GN22 gibi yapay üretilmiş anaçlar var. Siz benim toprağım için hangisini önerirsiniz?

Klon (GF677 gibi) anaçlar ömür açısından kısa ömürlü ama meyveye yatmaları kısa sürede olmakta.Klon anaçlarda birde isme doğru findan bulma sorunu olabilir.

rise_com 23-07-2012 21:48

Ağustos ayı sonuna kadar Tarım Desteğinden faydalanabilmem için sertifikalı feragnes ferradual tüplü fidan faturasına ihtiyacım var. Gaziantep'te sertifikalı fidan 10.ayda satışa çıkıyor.

Lütfen yardım...

bozkır 01-08-2012 16:01

Badem dikimi sırasında yanmış gübre kullanımı konusunda ne önerirsiniz? Bugün konuştuğum bir satıcı, yanmış gübrelerin yarardan çok zarar getirdiğini söyledi. Çünkü içinde kalan kurtçuklar köke zarar veriyormuş.

rise_com 03-08-2012 08:06

Kurumuş gübre ayrı, yanmış gübre ayrı. Gübre kurallara göre yakılırsa, yanma esnasında 70-80 derece kadar sıcaklığa çıkacaktı içerisi. Bu sıcaklıkta da ne zararlı böcek, böcek yumurtası nede yabani bitki tohumu yaşamaz. Dolayısı ile böyle bir gübre ağacınıza sadece yarar verecektir. Tavsiye ederim, kullanın. Benim tarlamın ekiminde mühendis tavsiyesi ile 8 kamyon toprağa 3 kamyon gübre karışımı ile ektik.

Şunuda unutmamak gerekir ki, bir daha ağacın köküne direk ulaşamayacaksınız. Yüzeyden yapacağınız gübreleme asla ekim esnasında verilen gübre gibi olmayacaktır. Gübre kesinlikle dikim esnasında köke direk değmemelidir. O nedenle temele gübre koyarsanız, üzerine bir katman da toprak koymayı unutmayın. Kolay gelsin.

bozkır 03-08-2012 10:51

Sayın rise_com öneriniz için teşekkürler. Sağlıklı yanmış gübreyi nereden temin edebilirim? Bir de onun gerçekten yanmış olup olmadığını anlamanın bir yolu var mı?

rise_com 03-08-2012 22:42

Ahırdan çıkarılan dışkı beton bir zemine bırakılır, içeriğinin nemi ile reaksiyon kendiliğinden başlar ve ısı ortaya çıkar. İyi bir yanma için gübre ara ara kepçe yardımı ile karıştırılır ve su ile yaşartılır. Betona serilmesi nedeni gübredeki su toprağa süzülüp, gübreyi susuz bırakmamaktır. Su olmadığında reaksiyon olmaz ve yanma gerçekleşmez. Yanmış gübre elinizle sıktığınızda kolay dağılır. Buralarda ahırlar var, hayvan beslenen. Buralardan çıkan gübreyi ekseriyetle kepçeciler ahırdan çıkararır, yakar ve sonra da satarlar. İstanbulda nasıl bulursunuz hiç fikrim yok. Kolay gelsin

nogaifatih 08-08-2012 11:59

merhaba arkadaslar,
ben Ankara Sereflikochisar yakinlarinda badem ve ceviz bahcesi olan ve ziyaret edip bilgilerinden yararlanabilecegim arkadaslar ariyorum. yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.
tel : 0505 684 0 342

rise_com 09-08-2012 12:11

Gaziantep'e yolunuz düşerse beklerim

bozkır 09-08-2012 13:21

Sayın rise_com ben Ekim sonu gibi dikim yapacağım. Sizin bahçenizi görmek ve önerilerinizi dinlemek isterim. Bahçenizde hangi çeşit bademlerden var ve rakım kaç?

rise_com 11-08-2012 09:30

Geçenlerde İlçe Tarımdan mühendis bir rakam söylemişti ama aklımda kalmadı. Önemsememiştim. O nedenle rakımı bilmiyorum. Ama Gaziantep ortalamasını baz alabilirsiniz. Gaziantep Fıstık Araştırma Enst.nün yaptığı araştırma neticesi Gaziantep için Ferraduel, Şanlıurfa için Feragnes'in daha verimli olduğu tespit edilmiş. Buna dair dökümanı Gaziantep Fıstık Araştırma Enst.web sayfasında bulabilirsiniz. Birbirlerini tozlamaları nedeni ile 500 Ferraduel, 250 Feragnes olacak şekilde dizayn ettik. Bizim bağdemler taş grubu, yani kabuğu sert. Bunun artı avantajı kuş ve böcek zararı ince kabuklulara oranla çok daha az. Bildiklerim dahilinde yardımcı olabilirsem sevinirim. Telefonum 0536 4495963

bozkır 17-08-2012 10:40

Fidan dikiminden önce gelmeye çalışacağım. Dikim için çalışma yaparken ben farklı adetler buldum. Okuduğum kaynaklar dekar başına 27 fidan dikimi öneriyorlar. Ben 6 metre arayla dikilmesi kaydıyla en kötü durumda 36 adet dikilebileceğini hesap ettim. Sizin bu konudaki deneyiminiz nasıl?

rise_com 21-08-2012 13:07

ekim yapacağınız yerin yani toprağın su durumu ile alakalı. Gaziantep susuz olduğu için ideail 6x6, ancak sulu tarımda 5x5, 6x4 gibi ekimler de yapılabilinir

nogaifatih 06-09-2012 16:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1007389)
Gaziantep'e yolunuz düşerse beklerim

cok tesekkurler, insallah.

nogaifatih 03-10-2012 23:14

Rakım için google earth proğramında görüntüyü yer seviyesine indirip sağ alt köşede rakımı okuyabilirsiniz.

banuersoycelik 09-10-2012 23:38

Canakkale geyikli bölgesi için hangi badem türleri uygundur ? ferrastar türü için yorumlarınızı alabilir miyim. Bilgi verebilirseniz çok sevinirim

Hillbilly 17-10-2012 19:20

Çanakkale geyiklinin konumunu bilmiyorum ama Yenice'de kaldım daha önce. Kışını da yazını da biliyorum oranın. Bana sorarsanız, benim burada diktiğim iki kültür var henüz ürün almadım ama soğuğa oldukça dayanıklılar. İnanılmaz kış şartları altında gelişimleri çok iyi ve en önemlisi geç çiçek açıyor bu kültürler. Tabii Çanakkale iklimi zone olarak çok daha müsait. Neyse Biri Ferraduel diğeri Ferragnes...(sanıyorum Ferraduel tozlayıcı olan)

kamil keskin 22-10-2012 16:15

benim dikeceğim yerin rakımı 800 civarında,kıraç bir yer,çok fazla rüzgar alıyor.ne gibi olumsuzluklar olabilir.

71çiftçi adayı 02-11-2012 17:11

kırıkkale'de 23 dekar arazi üzerinde badem bahçesi yapmak istiyorum rakım 924 m. malum iç anadolu don olayı var sulama imkanı var ceviz dikmeyi düşündüm ama aralık mesafe açısından fidan adeti bademe göre düşük ben bu rakım ve bu iklimde sizce cevizmi bademmi dikmeliyim hangisni tavsiye edersiniz birde dikim yapacağımız yöreye uygun badem ve ceviz fidanı çeşitleri nelerdir biraz çok olduğumun farkındayım ama birde bu bölgeye yakın güvenilir fidan temin edbileceğim firma ile arazi etrafını tel örgü ile çevirecek firma bilgilerini bidirseniz sevinirim ilginize teşekkür ederim.

bozkır 03-11-2012 11:12

Forumdaki yazışmaları baştan okursanız bir çok sorunun yanıtını bulabilirsiniz. Ceviz konusunda ise şöyle bir ek bilgi verebilirim. Benim bir tanıdığım Afyon tarafında ceviz dikimi yaptı. Ancak dikim yapılan yerde hava akımı olmadığı için ceviz ağaçları don çukuru içinde kalmış. Bu nedenle ağaçlar kurumuş. Bu nedenle arazinin konumu önemli. Mersin'in Mut ilçesindeki Kemal Cüce Tarım'dan fidan temin edebilirsiniz.

yasinmetin 03-11-2012 18:42

Herkese iyi akşamlar, ben bugün aoç fidanlığından 2 adet tüplü badem fidanı aldım ama fidanlar hiç dallanma yapmadan 2 metreden fazla tek dal uzamış, ucunda yaprak ve dallanma mevcut ama geri kalan kısmı kalem gibi. bu durum normal mi yoksa dikmeden önce veya sonra ucundan budama yapayım mı? değerli tavsiyelerinizi bekliyorum..

Auguste 04-11-2012 21:57

Merhaba,
Karaman'da 1030 metre rakımlı 3500 metrekare bir arazim var. Don ihtimali yüksek ihtimalinin var olabileceğini düşünüyorum. Toprak analizi yaptırdım. Kendime ait kuyum var ve damlama sulama sistemi döşetebilirim.
Analiz sonuçları:
tınlı toprak 42.68
Tuzluluk 0,68 tuzsuz
pH 8.12 hafif alkali
Kireci 38 çok yüksek
Organik madde 0.12 düşük
Fosfor 14 düşük
Potasyum 364 (A. asetat flame) Yüksek
Demir 0.42 düşük
Bakır 0.45 orta
Mangan 0.66 düşük
Çinko 0.29 düşük

Karaman'da genel ekim elma üzerine. Ziraat mühendisine danıştım. Görüşü arazinin küçük olduğu ve hobi bahçesi yapabileceğim konusundaydı. Bana sebzeciliği önerdi. Ama bademi aklıma gelmediği için değerlendirmedik. Ben ise çok fazla ilgilenmeden ve fazla olmasa da kendi masraflarını karşılayacak ve biraz ekonomik getirisi olabilecek bir bahçe kurmayı planlıyorum. Bu ışık doğrultusunda badem ekimini düşünmeli miyim? Bir yılda yaklaşık ne kadar getiri elde edebilirim. Veya önereceğiniz başka birşey varsa bilmek isterim. Sizlerin yorumları benim için çok aydınlatıcı olacak. Selamlarımla.

Tamtutulma 05-11-2012 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Auguste (Mesaj 1042298)
Merhaba,
Karaman'da 1030 metre rakımlı 3500 metrekare bir arazim var. Don ihtimali yüksek ihtimalinin var olabileceğini düşünüyorum. Toprak analizi yaptırdım. Kendime ait kuyum var ve damlama sulama sistemi döşetebilirim.
Analiz sonuçları:
tınlı toprak 42.68
Tuzluluk 0,68 tuzsuz
pH 8.12 hafif alkali
Kireci 38 çok yüksek
Organik madde 0.12 düşük
Fosfor 14 düşük
Potasyum 364 (A. asetat flame) Yüksek
Demir 0.42 düşük
Bakır 0.45 orta
Mangan 0.66 düşük
Çinko 0.29 düşük

Karaman'da genel ekim elma üzerine. Ziraat mühendisine danıştım. Görüşü arazinin küçük olduğu ve hobi bahçesi yapabileceğim konusundaydı. Bana sebzeciliği önerdi. Ama bademi aklıma gelmediği için değerlendirmedik. Ben ise çok fazla ilgilenmeden ve fazla olmasa da kendi masraflarını karşılayacak ve biraz ekonomik getirisi olabilecek bir bahçe kurmayı planlıyorum. Bu ışık doğrultusunda badem ekimini düşünmeli miyim? Bir yılda yaklaşık ne kadar getiri elde edebilirim. Veya önereceğiniz başka birşey varsa bilmek isterim. Sizlerin yorumları benim için çok aydınlatıcı olacak. Selamlarımla.

Bu analiz değerleri acaba kaç santimden alınan toprak için geçerli ?

Geççi badem cinslerini tercih ederseniz dondan fazla etkilenmezsiniz. Benim kendi bahçem 1.110-1.120 metre yükseklikte. Şimdiye kadar hiç bir dikmemin dallarında soğuk yanığı vs görmedim.

Dönüme (dekara) 35-40 badem ağacı dikseniz 40x 3.5 =140 ağacınız olur. Bence fizibilite çalışması yaparken hep en kötüyü düşünmelisiniz. fidancıların anlattığı "Paraya para demezsiniz." türünden pohpohlamaları bir kenara bırakın. Ağaçlarınız verime yattığında ağaç başına 10-15 TL kazanacağınızı düşünerek hesap yapın. Ha daha yüksek kazancınız olursa ne güzel. Ama gerçekçi olmakta her zaman yarar var.

Kişisel düşüncem 400-500 ağaçtan daha az ağaçlı badem bahçesi kurmayın. Tarlanızın yanındaki tarlalardan alabilme olanağınız varsa alın ve tarlanızı büyütün.

Tamtutulma 05-11-2012 15:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1041746)
Herkese iyi akşamlar, ben bugün aoç fidanlığından 2 adet tüplü badem fidanı aldım ama fidanlar hiç dallanma yapmadan 2 metreden fazla tek dal uzamış, ucunda yaprak ve dallanma mevcut ama geri kalan kısmı kalem gibi. bu durum normal mi yoksa dikmeden önce veya sonra ucundan budama yapayım mı? değerli tavsiyelerinizi bekliyorum..

Şimdi değil; Mart ayında ağaçlar yaprak açmadan önce 20-30 cm yukarıdan kesin. Böylelikle dikmeniz hem gövdesini kalınlaştıracak, hem kök yapacak; hemde tek dal büyümek yerine taç yapacaktır.

yasinmetin 05-11-2012 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma (Mesaj 1042614)
Şimdi değil; Mart ayında ağaçlar yaprak açmadan önce 20-30 cm yukarıdan kesin. Böylelikle dikmeniz hem gövdesini kalınlaştıracak, hem kök yapacak; hemde tek dal büyümek yerine taç yapacaktır.

anlaşıldı çok teşekkürler değerli bilgiler için...

rise_com 06-11-2012 15:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1041746)

Ağacınıza tepe budaması yaparsanız, yan dallanmayı teşfik etmiş olursunuz. Ağacın en tepe noktasındaki terminal filizi kesin, gerisini ağaç tamamlar.

Auguste 06-11-2012 21:03

Bu tarlanın yanında 20 dönümlük başka bir tarlamız daha var ama o şuan kiraya veriliyor. Kiraya verdiğimiz kişi buğday ekimi yapıyor. Ben yanında bahsettiğim araziyi yeni aldım. Eğer daha karlı ve kendimizin yapabileceği bir ekim metodu bulabilirsem kiralama yerine kendim bakımını yapmayı planlıyorum. İleride de bu diğer tarlayı da bu şekilde işleyerek katma değerini kendimiz için arttırmak planım. Teknoloji açısından yüksek bir bahçe yaparak olabildiğince insandan bağımsız hale getirmeyi planlıyorum (otomatik damlama sulama, don koruması ve bilmediğim diğer teknolojiler olabilir). Ama Karaman için seçeceğim ürün eğer ağaç olacaksa gelecek ortalama 30 yılı kapsayacak bir yatırım olacak.

Analize götürdüğümüz toprağı bu şekilde aldık:
Gbreleme amacyla toprak rnei nasl alnr? ************Hakan KARABIYIK ************Ziraat Mhendisi - Tarm Ktphanesi

Aklınızda olan başka bir tür bitki varsa beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler, selamlar.

Avanos 12-11-2012 13:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Auguste (Mesaj 1043635)
Bu tarlanın yanında 20 dönümlük başka bir tarlamız daha var ama o şuan kiraya veriliyor. Kiraya verdiğimiz kişi buğday ekimi yapıyor. Ben yanında bahsettiğim araziyi yeni aldım. Eğer daha karlı ve kendimizin yapabileceği bir ekim metodu bulabilirsem kiralama yerine kendim bakımını yapmayı planlıyorum. İleride de bu diğer tarlayı da bu şekilde işleyerek katma değerini kendimiz için arttırmak planım. Teknoloji açısından yüksek bir bahçe yaparak olabildiğince insandan bağımsız hale getirmeyi planlıyorum (otomatik damlama sulama, don koruması ve bilmediğim diğer teknolojiler olabilir). Ama Karaman için seçeceğim ürün eğer ağaç olacaksa gelecek ortalama 30 yılı kapsayacak bir yatırım olacak.

Analize götürdüğümüz toprağı bu şekilde aldık:
Gbreleme amacyla toprak rnei nasl alnr? ************Hakan KARABIYIK ************Ziraat Mhendisi - Tarm Ktphanesi

Aklınızda olan başka bir tür bitki varsa beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler, selamlar.

Düşüncem şu küçük alanlardan alabileceğiniz verim.Bu tür teknolojik yatırım yapmanıza değmez.Ayrıca 3.5 dekar gibi bir alandan aldığınız ürünü satmaktada sıkıntı çekersiniz.

bozkır 20-11-2012 09:42

Herkese merhaba,

Yağmurda badem fidanı dikiminin bir zararı var mı? Eğer dikim yapmak zorunluysa ne biçimde dikim yapılmasını önerirsiniz?

Tamtutulma 21-11-2012 15:40

Kışları sert geçen, don olayları görülen bir bölgede yaşıyorsanız sonbahar; ya da kışları özellikle toprağın don olduğu zamanlarda fidan dikmeyin.

İlkbaharda yapılacak dikimlerde yağmurun bir zararı olmaz; aksine yararı bile vardır.

rise_com 24-11-2012 10:19

3 Eklenti(ler)
Nicedir sayfaya kimse resim göndermemiş. Neyse ben yollayayım o halde :rolleyes:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025