agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Badem (https://www.agaclar.net/forum/badem/)
-   -   Badem yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/badem/787.htm)

rise_com 25-04-2012 22:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Odeh (Mesaj 952826)
Şiddetli yağmurların (bol nem demek, mantarlar buna bayılır) ardından filizlerin kuruması Yaprak Delen (Saçma Deliği) Hastalığına neden olan fungusları (Clasterosporium carpophilum ve/veya Wilsonomyces carpophilus) düşündürüyor...

Şu bağlantıda daha detaylı bilgi ve mücadele yöntemlerini bulabilirsiniz.

İlçe Tarım örnekleri görünce daha net bilgi verecektir.

http://www.agaclar.net/forum/badem/26408.htm

Yaprak delen değil sanırım. Çünkü kırmızı leke yok yapraklarda. Hafta sonu yapraklardan numune alıp, Antepfıstığı Araştırma Enst.kontrol ettireceğim. Sonucunu formda paylaşacağım. Çok teşekkürler

Odeh 26-04-2012 00:26

Madem doğru bir adrese gideceksiniz sonucu mümkünse birkaç fotoğraf ile birlikte paylaşma fırsatı bulabilirseniz çok memnun oluruz. Geçmiş olsun...

sezenbay 26-04-2012 12:47

Izmirde Bademlik

Değerli Arkadaşlar,

Izmirde, Orman Md.lüğünden tahsis edilmiş 500 dönüm arazide, yaklaşık 5500 Badem (Nonpareil ve Teksas) ve yaklaşık 7500 adet Çam Fıstığı ağacımız var. 3-4 yıl önce dikildi fidanlar.

Okuduğum kadarıyla, hemen hemen herkesin dertleri aşağı yukarı benzer tipte.

Zaman zaman bazı konularda katılımlarım ve sorularım olacaktır.

Şimdilik... Izmirden Selamlar...

Sûz-i Dilârâ 26-04-2012 17:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 953410)
Aşılar fidanlar kaç yaşına geldiğinde yapılır?

Zor bir soru mu sordum?

Odeh 26-04-2012 18:20

En az bir-iki yaşlı ve sağlıklı bir gelişim göstermiş olması gerektiğini bir üreticiden dinlemiştim.

Bence aşı için acele edilmemeli. Anaç ne kadar güçlü olursa başarı da o denli artacaktır.

dagoglu 26-04-2012 18:38

dün itibari ile bnde 22 tane badem ektim hayrlı olur inşllh:D

Sûz-i Dilârâ 26-04-2012 19:17

Bu mevsimde badem çimlenir mi? Ben kasım ayında ekmiştim yeni çimlendiler.

meh12 26-04-2012 19:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 954336)
Bu mevsimde badem çimlenir mi? Ben kasım ayında ekmiştim yeni çimlendiler.

Evet tam zamanı çimlenmelerinin zira toprak ısı yani yani 10 derece ve üstüne çıkıyor.

yesavas 26-04-2012 20:07

Sn forum uyeleri cicek uzerine yagmur yagmasi durumunda sikinti oluyor mu?
Simdiden tesekkurler...

Tamtutulma 27-04-2012 07:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yesavas (Mesaj 954369)
Sn forum uyeleri cicek uzerine yagmur yagmasi durumunda sikinti oluyor mu?
Simdiden tesekkurler...

Yağmur şayet sert yağar ve çiçekleri dökerse zararı olur. Çiçeklenme döneminde çok fazla yağmur ve sis olursa arılar çalışamaz ve sağlıklı tozlama gerçekleşmez. bunun dışında bir zararı olmaz.

Tamtutulma 27-04-2012 07:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 953410)
Aşılar fidanlar kaç yaşına geldiğinde yapılır?

2 Hafta kadar önce geçen yıl bu zamanlar çimlenen (1 yaşında) 70 kadar bademi aşıladım. Bir iki tanesi dışında hepsi aşılanacak gelişimi göstermişlerdi. Aşı için yaştan da önemlisi gösterdikleri gelişimdir. Örneğin, çubuk kraker kalınlığındaki bir bademe aşı yapılamaz. Aşı yapılabilmesi için en azından bir sigara, kurşun kalem kalınlığında gövdeye sahip olmalıdır.

Sûz-i Dilârâ 27-04-2012 08:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma (Mesaj 954542)
2 Hafta kadar önce çene yıl bu zamanlar çimlenen (1 yaşında) 70 kadar bademi aşıladım. Bir iki tanesi dışında hepsi aşılanacak gelişimi göstermişlerdi. Aşı için yaştan da önemlisi gösterdikleri gelişimdir. Örneğin, çubuk kraker kalınlığındaki bir bademe aşı yapılamaz. Aşı yapılabilmesi için en azından bir sigara, kurşun kalem kalınlığında gövdeye sahip olmalıdır.

Bu çok güzel bir anlatım olmuş teşekkür ederim, benim anlayacağım dil böyle işte çubuk kraker, kurşun kalem vs. :D

Lütfen en en acemileri de düşünerek yalınlaştırarak yazalım. Belki aramızda geleceğin badem tacirleri yetişiyordur.:D

Sûz-i Dilârâ 27-04-2012 08:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meh12 (Mesaj 954358)
Evet tam zamanı çimlenmelerinin zira toprak ısı yani yani 10 derece ve üstüne çıkıyor.

Kastettiğim şey, badem çekirdeklerinin soğuklama ihtiyacı, kar altında bir süre geçirmesi ve bu süre zarfında çekirdeğin yumuşaması ve çimlenmeyi kolaylaştırıcı bir ortamın oluşması gibi durumlardı.

Bu mevsimde dikilen ve soğuklama ihtiyacı görülmeyen çekirdekler sertliğinden dolayı çimlenme sorunu yaşamaz mı? Zavallı bitki sert kabuğu kırıp nasıl ışığa çıkacak?

yesavas 27-04-2012 08:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma (Mesaj 954539)
Yağmur şayet sert yağar ve çiçekleri dökerse zararı olur. Çiçeklenme döneminde çok fazla yağmur ve sis olursa arılar çalışamaz ve sağlıklı tozlama gerçekleşmez. bunun dışında bir zararı olmaz.

Sn tamtutulma, cok tesekkur ederim. İnsallah yagmursuz atlatiriz bu bir kac gunu...

rise_com 30-04-2012 19:11

Yaprakların delik olduğundan bahsetmiştim ya. Ağaçların üzerinde 3-4 çeşit böcek vardı. bunlardan birer örnek ile delik, ucu kuruyan dallardan örnek alarak Fıstık Araştırma Enst. bötürdüm.
Böceklerden birinin başı siyah, gövdesi kırmızıydı. Uğur böceğinin yavrusu sanmıştım. Meğerse yaprakları o yiyormuş.
Bir diğeri çok küçük tırtıldı. Dal üzerinde gri renkli ve çevresinde yuvarlanmış haldeydi ki bu da filizleri kurutan zararlı bir tırtılmış
Bir diğeri de siyah tuhaf bişeydi. Bu da dallar arasında örümcek ağına benzer ip bırakıyordu.
Velhasıl kelam fıstık araştırma ilaç vermemi söyledi. Özellikle siyah başlı kırmızı gövdeli bu böceğin badem için çok tehlikeli olduğunu, yaprakları talan edebileceğini söyledi. Yarın ilaçlama yapacağız. 10 gün sonra eğerki popilasyonlarında azalma olmaz ise bir kez daha ilaçlıyacağız. Gelişmelerden ayrıca bahsedeceğim.

aydost18 01-05-2012 11:43

tüm yazıları sayfanın en başından beri büyük bir zevkle roman okur gibi okudum:) şuan sanki herkezi tanıyorum... neyse bu ferragnes cinsi bademden 20 adet dikme almayı düşünüyorum ve hakkında buradan edindigim bilgi biraz geç çiçekleniyor döllenmesi için ferraduel ve texas kullanıyoruz, agac yakınlarında bir karakovan bal arası koymak iyi olur denilmiş yanlız ben ticari amaçlı degil oyle kolu komsuya dagıtmak için düşünüyorum ayrıca bölgede rakım 1200 1300 dolaylarında ticari düşünmek sıkıntılı olur tüm bilgi aktaran arkadaslara teşekkürler

aydost18 01-05-2012 11:48

birde sayın tamtutulma ve avanos bey agaclar tam olarak hangi ayda çiçek acıyor kısa bir bilgi istiyorum

yok yerine gore iklime göre degısır demeyın:) ben sadece sormak niyetindeyim ona göre düşünecegim şimdiden teşekkür ederim...

Tamtutulma 02-05-2012 08:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydost18 (Mesaj 957128)
tüm yazıları sayfanın en başından beri büyük bir zevkle roman okur gibi okudum:) şuan sanki herkezi tanıyorum... neyse bu ferragnes cinsi bademden 20 adet dikme almayı düşünüyorum ve hakkında buradan edindigim bilgi biraz geç çiçekleniyor döllenmesi için ferraduel ve texas kullanıyoruz, agac yakınlarında bir karakovan bal arası koymak iyi olur denilmiş yanlız ben ticari amaçlı degil oyle kolu komsuya dagıtmak için düşünüyorum ayrıca bölgede rakım 1200 1300 dolaylarında ticari düşünmek sıkıntılı olur tüm bilgi aktaran arkadaslara teşekkürler

Ferragnes'i Ferraduel; ya da Ferrastar tozlar. Texas Ferragnes'i tozlamaz.

Kovanın karakovan olması şart değil; bence Langstrot, Dadant gibi modern kovanlar daha pratik ve sağlıklıdır.

Tamtutulma 02-05-2012 08:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydost18 (Mesaj 957131)
birde sayın tamtutulma ve avanos bey agaclar tam olarak hangi ayda çiçek acıyor kısa bir bilgi istiyorum

yok yerine gore iklime göre degısır demeyın:) ben sadece sormak niyetindeyim ona göre düşünecegim şimdiden teşekkür ederim...

Üzgünüm ama bu bilimsel bir gerçek; ağaçların çiçek açma zamanı yerine ve zamanına göre değişir. Örneğin Akdeniz'deki bademler şubat ayında açarken İçanadolu'dakiler nisan başı-ortalarında ancak çiçek açıyor. Burada yükseklik ve sıcaklık farklarının önemi ön plana çıkıyor. Her 100 metre rakım farklılığında neredeyse 1 hafta geç çiçek açıyor. Ağaçların çiçek açmaları onların soğuklama-kış uykusundan uyanma zamanı ile ilgili bir olay.

Yüksekliği hadi geçtik diyelim, aynı yerdeki, aynı ağaçlar bile farklı zamanlarda açabiliyor. Bu yıl kışın sert geçmesi nedeniyle bizim burada ağaçlar 2-3 hafta geç çiçek açtı.

aydost18 02-05-2012 17:57

anlatım için teşekkür ederim... en iyisi 10 adet ferragnes 2 adet de ferraduel alıp dikeyim bakalım artık bu sene gecti galiba önümüzdeki bahar deneyip görmek lazım..

sezenbay 03-05-2012 08:14

Resimler, önce internette biyere yüklenip, orasının adresine göremi buraya yüklenebiliyor?? **** buraya nasıl resim koyabilirim..??

Sûz-i Dilârâ 03-05-2012 17:15

Kendi sorumu kendim cevaplayayım bari :(

Sayın Selahattin Yılmaz, çimlendirme başlığında şöyle yazmış;

"Badem sert çekirdekli bir meyvedir ve sert çekirdekli meyveler 2-4 ay katlama ister. Katlama ise bir kat kum bir kat tohum olacak ve en sonunda üstü kumla kaplanacak şekilde 4-10 derece ısıda nemli kalması demektir, doğal şartlardan bu şekilde açık havadada katlamaya alınabilir. Ancak burada esas mesele katlamaya aldığınız tohumlar çimlenmeden evvel sık sık kontrol etmeniz kabuklar çatlamadan evvel veya hafif çatlamışsa esas yerlerine dikmenizdir. Bu şekilde çimlendirme başarınızın oldukça arttığını göreceksiniz. Bu üşüme işlemi gerçekleşmeden tohumlarda çimlenme çok zor gerçekleşir."

Soğuk katlama olmadan çimlenme işi zormuş.

Sûz-i Dilârâ 03-05-2012 17:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sezenbay (Mesaj 958318)
Resimler, önce internette biyere yüklenip, orasının adresine göremi buraya yüklenebiliyor?? **** buraya nasıl resim koyabilirim..??

Foruma fotoğraf yüklemeyi bu başlıkta detaylı olarak bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/forum-k...siniz/6256.htm

Tamtutulma 04-05-2012 08:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 958664)
Bu mevsimde ekilen badem çekirdeği çimlenir mi? Hâlâ bu sorunun cevabını merak ediyorum.

Soğuklama yapılmadan çimlenme olur mu?

Sayın Sûz-i Dilârâ; bu sorunun yanıtını önceki sayfalarda bulabilirsiniz. Daha önce bu konuda yorumlar yapılmıştı. Çimlenmez denilmişti.

Sûz-i Dilârâ 04-05-2012 08:11

Ben de sorumu cevapladım zaten teşekkür ederim. :)

Bu tip önemli ve ana bilgilerin ara sıra minik cümlelerle hatırlatıcı olarak satır aralarında geçmesi faydalı olur bence.

aydost18 04-05-2012 10:24

ne badem'miş arkadaş :D

Sûz-i Dilârâ 05-05-2012 15:40

5 Eklenti(ler)
Akdamar Adasında bahar ve badem ağaçları :)

Sûz-i Dilârâ 05-05-2012 15:43

5 Eklenti(ler)
devam

Sûz-i Dilârâ 05-05-2012 15:51

5 Eklenti(ler)
devam

Odeh 05-05-2012 16:29

Bu kadar çiçeği görünce insanın arı olası geliyor!

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025