agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Badem (https://www.agaclar.net/forum/badem/)
-   -   Badem yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/badem/787.htm)

Tamtutulma 18-01-2012 13:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KONYALI42 (Mesaj 900736)
Sayın tamtutulma verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.arazimde su sıkıntısı yok. Badem fidanlarını tarım il müdürlüğü 7*3,5 **** 6*6 dikmemi söylediler. Badem dikim mesafesi hakkında düşüncenizi alabilirmiyim. Teşekkürler.

Sayın Konyalı42, bu mesafeler değişebiliyor; çünkü işin içine pek çok etmen giriyor. Ben kendi arazime 4,5 x4,5 mesafeyle kare dikim yaptım. Nedeni ise birincisi Ferragnes cinsini tercih etmiş olmam ki Ferragnes yanlardan çok yukarı doğru büyür. İkincisiyse bizim buraların (kapadokya) toprak derinliğinin az olması. 1 Metre toprağın altı tüf. Toprak derinliği az olduğu için bir badem ağacı asla Ege ve Akdeniz Bölgelerindeki gibi çok gelişemiyor, orta boyda kalıyor.

Sizin mesafeleri belirlemeniz için şu soruları soralım;

* Araziniz eğimli mi, eğimliyse yaklaşık kaç derece eğim var ?

* Arazinizin toprak derinliği kaç metre ?

* Dikmeyi düşündüğünüz badem cinsi hangisi ?

Bunlar kadar önemli bir diğer konuysa, ağaçların bakıları. Arazinize dikeceğiniz fidanların sıralarını öyle bir ayarlamalısınız ki hiç bir dikme diğer birinin güneşini engellemesin, birbirlerine gölge etmesinler.

Saygılar.

Sûz-i Dilârâ 18-01-2012 15:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Odeh (Mesaj 896265)
Sayın Sûz-i Dilârâ,

Bu konu aşağıdaki bağlantılarda genişçe ele alınmış...

Sorularınızın yanıtlarını bulabileceğinize eminim.

Saygılarımla,

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...k-asi/9957.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/22367.htm

Bu başlığa göre benim bademlerin çimlenme ihtimali sıfır. :( Teşekkür ederim Odeh.

Sûz-i Dilârâ 18-01-2012 15:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma (Mesaj 900564)
Çimlenebilir;ancak badem gibi kazık kök yapan bir bitki köklerini çok derine gönderir. Örneğin 5 cm çimlenen bademin 20 cm kök yaptığını gözlerimle gördüm. Bu nedenle çimlenen tohumları hiç zaman yitirmeden br tarlaya-bahçeye dikmelisiniz. Aksi takdirde kökler gelişemeyecek ve dikmeleriniz yeterli büyüklüğe asla ulaşamayacaktır.

Bademi tüplü yetiştirmek istiyorsanız tüp derinliği en az 60 cm olmalıdır.

Peki sayın Tamtutulma, bardaklardaki çekirdekleri şimdi toprağa gömsem olur mu?
Toprak don, Van'da havalar mayıstan önce ısınmaz, ağaçların yaprakları nisan sonlarına doğru tomurcuklanmaya başlar. Bu şartlarda dikersem soğuklama ihtiyacını görmüş olur muyum?

Tamtutulma 19-01-2012 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 900972)
Peki sayın Tamtutulma, bardaklardaki çekirdekleri şimdi toprağa gömsem olur mu?
Toprak don, Van'da havalar Mayıstan önce ısınmaz, ağaçların yaprakları Nisan sonlarına doğru tomurcuklanmaya başlar. Bu şartlarda dikersem soğuklama ihtiyacını görmüş olur muyum?

Uyguladığım ve sonuç aldığım yöntemi size anlatayım. Bademleri 7 litre su 1 litre tuz ruhu karışımını doldurduğum kovada 1 hafta beklettim. Sonra Kasım ayı ortasında çekirdeklerin 2 katı kadar derine 3-4 cm, çekirdekler yatay şekilde diktim. Nisan başı-ortaları gibi çıkmaya başladılar.

Van'ın iklimi farklı tabi soğuklama süresi uzun. Mümkünse çekirdekleri dediğim su-tuz ruhu karışımında bekletip öyle gömün. Sizin oraların kışı daha çetin geçtiği için işiniz kolaylaşır.

Saygılar...

KONYALI42 20-01-2012 16:47

Ilginiz için çok teşekkür ederim sayın tamtutulma.

Arazimin eğimi ortalama %5
toprak derinliği ortalama 1.5metre
nonperial ve teksas düşünüyorum.

Ayrıca arazimin yüksekliği 1400metre bu rakım ve yukarıdaki bilgiler doğrultusunda siz hangi badem çeşitlerini tavsiye edersiniz.

şimdiden çok teşekekkür ederim.

Iyi günler.

Tamtutulma 21-01-2012 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KONYALI42 (Mesaj 901749)
Ilginiz için çok teşekkür ederim sayın tamtutulma.

Ayrıca arazimin yüksekliği 1400metre bu rakım ve yukarıdaki bilgiler doğrultusunda siz hangi badem çeşitlerini tavsiye edersiniz.

Iyi günler.

Sayın KONYALI42, arazi eğiminizin %5 olduğunu söylemişsiniz. Şayet eğim güneyden kuzeye doğru yükseliyorsa bu sizin için bir avantaj olacaktır. Benim tarlamın büyük bölümünde eğim %15, kimi yerlerde % 40-50. Eğim, güneyden kuzeye doğru yükseldiği için arazim tam bir amfi tiyatro gibi. Böylelikle hiç bir ağaç diğerinin güneşini engellemiyor.

Yüksekliğin 1.400 metre olduğunu söylemişsiniz. Yükseklik sayesinde bademler daha geç uyanacak, böylelikle soğuk algınlarına karşı bir avantajınız olacaktır. Ancak tarlanız karasal iklimde olduğu için geçci cinsleri tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Nonperial, yumuşak kabuklu bir el bademi olduğu için kuşların vereceği zararlar için önlemler düşünmeniz gerekir. Bu nedenle ana cins Nonperial olmasın derim. Ancak ana çeşidi Texas düşünürseniz tozlayıcı olarak 4'e 1; 5'e 1 nonperial yapılabilir. Açıkca bir cins önermek istemem, her yiğidin bir yoğurt yiyişi var. Ve de en önemlisi o bölgenin son 30 yıllık mikroklima bilgilerini iyi incelemek gerekiyor. Ama isterseniz cins çeşitlerinin tartışıldığı önceki sayfalardaki eski mesajlarımızı okuyun.

Toprak derinliğiniz 1,5 metre ise ve Texas gibi dikine büyüyen bir çeşidi seçiyorsanız 5mx5m; ya da 5,5mx5,5m dikim yaparak arazinize daha fazla dikmeyi gönül rahatlığıyla dikebilirsiniz.

Saygılarımla...

Avanos 21-01-2012 22:06

Sayın KONYALI devlet desteğinden yararlanacaksanız.6*6 Dikmeniz gerekmektedir. Küçük bir not.

KONYALI42 21-01-2012 22:51

Sayın avanos verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

KONYALI42 23-01-2012 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi konyalı42 (Mesaj 901749)
ılginiz için çok teşekkür ederim sayın tamtutulma.

ıyi günler.

sayın avanos sizden ricam yukarıdaki bilgiler doğrultusunda sizin öneriniz nedir?

Iyi akşamlar. Teşekkürler.

Avanos 24-01-2012 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KONYALI42 (Mesaj 902926)
sayın avanos sizden ricam yukarıdaki bilgiler doğrultusunda sizin öneriniz nedir?

Iyi akşamlar. Teşekkürler.

Yanlış hatırlamıyorsam resimlerini eklemiştim Nevşehirde 1450 civarı rakım olan yerde arkadaşın bahçesi var.2007de dikilmiş sadece 2011 yılında çiçekleri soğuk aldı oda tamamını değil yüzde elli ürün kaybı oldu.1450 rakımda Sayın Tamtutulmanında dediği gibi Nonperial ve teksas dikebilirsin.Arkadaşın orda kuş zararlısı olmamış orman içi olduğundan iç kurtdu zararı çok olmuş.Alan büyükse 4 çeşitte dikebilirsin.

KONYALI42 24-01-2012 21:53

Sayın avanos verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Badem dikim tekniği ve aşamaları hakkında bilgi verebilir misiniz.sizin tecrübenizden yararlanmak isterim.teşekkürler.

rise_com 27-01-2012 15:39

Sn.Avanos, bilgileriniz ile bu sayfaya çokşey kattınız. Siz ve diğer emeği geçenlere teşekkür ederim.

Bu paylaşımlarınızı resimler ile zenginleştirirsek konular daha anlaşılır oluyor. O nedenle ağaçlarınızın resimlerini sabırsızlıkla bekliyorum.

Sûz-i Dilârâ 30-01-2012 19:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma (Mesaj 901274)
Uyguladığım ve sonuç aldığım yöntemi size anlatayım. Bademleri 7 litre su 1 litre tuz ruhu karışımını doldurduğum kovada 1 hafta beklettim. Sonra Kasım ayı ortasında çekirdeklerin 2 katı kadar derine 3-4 cm, çekirdekler yatay şekilde diktim. Nisan başı-ortaları gibi çıkmaya başladılar.

Bu tuz ruhu bizim bildiğimiz tuz ruhu değil mi? Kadınların temizlikte kullandıkları sıvı ve tehlikeli temizlik maddesi. :) Emin olmak için yazıyorum, demin eşime tuz ruhu al demiştim getirmiş de suyla karıştırıp bademleri içine atacağım. 600 g kalyon marka almış. Bu durumda 6 lt.suya karıştırayım değil mi?

Tamtutulma 31-01-2012 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 905701)
Bu tuz ruhu bizim bildiğimiz tuz ruhu değil mi? Kadınların temizlikte kullandıkları sıvı ve tehlikeli temizlik maddesi. :) Emin olmak için yazıyorum, demin eşime tuz ruhu al demiştim getirmiş de suyla karıştırıp bademleri içine atacağım. 600 g kalyon marka almış. Bu durumda 6 lt.suya karıştırayım değil mi?

Evet bildiğimiz lavaboda vs kullanılan tuz ruhu. 600 Gr ise 4 litre suya katın. Karıştırdıktan sonra bademleri içine atın. Donmayacak bir yerde 1 hafta kadar beklesin. Suyunu süzdükten sonra bademleri hiç yıkamadan hemen dikin. Tuz ruhunun kokusu diktiğiniz bademleri yemek isteyen sıçan, sincap vs gibi hayvanları da caydıracaktır.

Eğer bademlerinizin sayısı az ise daha az kullanabilirisiniz; örneğin 100 gr tuz ruhuna 700 ml su gibi.

Önemli not: Bademleriniz acı badem ise daha iyi anaç olacaktır.İleride aşılayarak istediğiniz cinse çevirebilirsiniz. Bir de bademler 1 yıldan fazla beklemişse fire veriyorlar. Diktiğiniz bademler neredeyse yarı yarıya çıkmıyor.

Saygılarımla...

KONYALI42 03-02-2012 20:21

Merhaba arkadaşlar. Badem fidanlarını araziye hangi yönde dikilmesi gerekmektedir? Bu yön tespiti nasıl yapılır - neler etkiler ve nelere dikkat etmem gerekir? Teşekkürler.

Tamtutulma 04-02-2012 13:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KONYALI42 (Mesaj 907447)
Merhaba arkadaşlar. Badem fidanlarını araziye hangi yönde dikilmesi gerekmektedir? Bu yön tespiti nasıl yapılır - neler etkiler ve nelere dikkat etmem gerekir? Teşekkürler.

Sayın Konyalı42 size yapılacakları aşama aşama anlatayım.

İlk önce tarlarınıza dikmeleri nasıl dikeceğinizi, mesafeleri belirleyin. Dikmeler arazinizin özel durumuna göre öyle dikilmeli ki hiç bir dikme bir diğerinin güneşini kesmesin.

Şimdi arazinizi tam görmeden buradan anlatmak zor oluyor. Bu konuların ustası dikim deneyimi hayli yüksek olan sayın Avanos. Kendisiyle zaman zaman telefonla; ya da yüzyüze görüşüyoruz. Kendisi çok da yolculuk yapar ve bademlikleri Türkiye'nin neresinde olursa olsun ziyaret eder. Bu aralar buraya pek uğramıyor, sanırım işleri yoğun. Büyük bir proje üzerinde çalışıyordu. Yoksa Sevgili Avanos " Badem" kelimesini duyacak ve bir şey yazmayacak hayatta inanmam.

Dikim yönü ayarlandıktan sonra arazinize bir dozer getirin. Dozer operatörü "Liper" ile en az 1 metre kadar derinden arazinizi çizsin. Yalnızca dikmelerin dikileceği hattı liperletin. Dikim yapılmayacak alanlara yaptırmaya gerek yok. Böylelikle dipteki toprak yumuşayacak, kayaçlar kırılacak ve dikmeleriniz köklerini çok kolay dibe göndererek hızlı büyüyecektir. Dozer tarlanızın toprağını biraz bastıracaktır ama önemli olan dikmelerin kölerinin yerleri, boş kalacak yerler önemli değil.

Dikmelerin çukurlarını en az 1 ay önceden açın. Böylelikle çukurlarınız güneş ışığı, yağmur, kar alarak azot bakımından zenginleşecektir. Çukurları açabildiğiniz kadar derin açın. Derinliğin zararı değil yararı olacaktır.

Dikmeleri dikeceğiniz zaman hava durumunu çok sıkı izleyin. Dikimden hemen sonra; ya da bir kaç gün içinde yağış olursa harika olur. Fire neredeyse sıfıra iner.

Dikmeler dikilirken fazla derinliği dışarıdan, güneş gören toprakla doldurun. Çukurlardan çıkan toprakları çukurlara doldurmayın.

Dikmeler çıplak köklüyse yanmış ahır gübresi ve suyla bir kovada bulamaç yapıp kökleri bu bulamaca batırıp öyle dikin.

En önemlisi: Dikim yapılan toprak mutlaka ıslak olsun. Kökler dikilirken bile su ile buluşsun. Eğer toprakta su yoksa can suyunu, dikmenin yarısını gömdükten sonra verin. Suyu toprak çektikten sonra kalan toprağı doldurun.

Dikmenin dikildiği, toprağı doldurulmuş çukuru şöyle 90-100 kiloluk bir arkadaşınıza iyice çiğnetin. Toprak oturur ve kökler hava almaz. Böylelikle fire düşecektir.

Araziniz çok rüzgarlı ise dikmeleri fazla sallanmamaları için birer sopaya, kazığa bağlayın.

Dikimden sonra "Modifiye lider budama" yapın. Budamayı bilmiyorsanız bilen birini bulun; ya da İl-ilçe Tarım Müdürlüğü'ne baş vurun. Gelip ücretsiz olarak 5-10 ağacı budayarak size öğretiyorlar.

Dikmelerinizi yazın yağışlar kesilince haftada bir kez mutlaka sulayın. Sulamadan önce yaprak gübresi kullanın. Suya hümik asit katın. Çok yararını göreceksiniz.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Ağaç dikmek gibi güzel bir işe yardımcı olabildiysek ne mutlu bize.

Saygılarımla...

Avanos 04-02-2012 15:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma (Mesaj 907676)
Sayın Konyalı42 size yapılacakları aşama aşama anlatayım.

Şimdi arazinizi tam görmeden buradan anlatmak zor oluyor. Bu konuların ustası dikim deneyimi hayli yüksek olan sayın Avanos. Kendisiyle zaman zaman telefonla; ya da yüzyüze görüşüyoruz. Kendisi çok da yolculuk yapar ve bademlikleri Türkiye'nin neresinde olursa olsun ziyaret eder. Bu aralar buraya pek uğramıyor, sanırım işleri yoğun. Büyük bir proje üzerinde çalışıyordu. Yoksa Sevgili Avanos " Badem" kelimesini duyacak ve bir şey yazmayacak hayatta inanmam.

Saygılarımla...

Sayın Tamtutulma buralardayım günlük uğrarım siteye ama bazen emin olmadığım bilgileri yazmak istemediğimden yazmıyorum. Sizde badem budaması konusunda modifiye lider demişsiniz.Bilimsel olarak modifiye lider bir lider bırakılarak yapılan budama şekli, bu budama şekli yanlış hatırlamıyorsam ceviz için daha uygun.Benim bahçemde prof Dr Semih ÇAĞLAR ziyareteinde doğru yaptığımı ve hatta çok güzel olduğunu soyledi.Akşam paintte çizip buraya ekleyeyim.

Doğru bildiğim bir bilgi varsa zevkle aktarıyorum.

KONYALI42 04-02-2012 15:47

Sayın tamtutulma engin tecrübelerinizi bizlere aktardığınız için çok teşekkür ederim. Dikmelerin yönünü nasıl tespit etmem gerek (güneş-eğim-bakı...) ? Liperlenen yerlere amerikalıların dikim yaptığı şekilde çukur açmadan sırt yapıp kürekle açılan çukurlara dikim yapsam nasıl olur? Teşekkür ederim.

Avanos 04-02-2012 19:42

1 Eklenti(ler)
Budama ile ilgili çok kötü bir çizim yaptım havalar iyi olunca 15-20gün sonra benim ağaçlardan direk resim olarak ekleriz daha iyi anlaşılır.

cuu 05-02-2012 09:31

Arkadaşlar badem tohumları toprağa nasıl ekilir?(sivri uç toprağamı gelecek şekilde tohumların dikim şekli) Hangi ayda toprağa ekilmelidir? Fidan poşetlerine badem tohumu eksek gelişimi nasıl olur 2 yılda aşıya gelirmi açıkcası tohumdan badem fidanı yetiştiren arkadaşlar varsa yetiştirme aşamalarını yazarlarsa faydalı olcağına inanıyorum şimdiden cevaplıyan arkadaşlara teşekkürler.

tarhanbaydar 05-02-2012 20:24

Selamlar, aranıza bu gün katılıyorum. Güzel anlatım ve bilgi esirgemeyen tavrınız için teşekkürler. Ben de bir ağaç sever olarak ileride ne gibi şeyler yapabilirim sizlerin desteği ile nasıl Bademciliği öğrenirim? Sizleri sabırla takip ederceğim.

tarhanbaydar 05-02-2012 21:18

Mugla, Bozburun yarımadsı civarına yerleşmek düşüncesine sahibim. o bölgede devletten arazi kiralama imkanı var mıdır? nereden öğrenebilirim? Ve o bölgede hangi tür ağaçlar ile verim alabilirim? Bilgi verenlere şimdiden teşekkürler, amatörü olduğum bir sevda sahibiyim.

Odeh 05-02-2012 23:03

Sayın tarhanbaydar,

Arazi kiralamak 2 yol ile mümkün...

Seçenekleriniz; Milli Emlak yönetimindeki Hazine araziler ile bozuk orman vasfına sahip ve Orman Genel Müdürlüğü'nün yönetimindeki arazilerdir.

Bu sahalar Milli Emlak sitesindeki kiralama ihalelerindekiler değildir. "Yayınlanmaz ve sır gibi saklanan" nitelikleri ile bilinirler...

Diğer sahalar ise Özel Ağaçlandırma yönetmeliği ile tanımlanan (bozuk orman vasfı taşıyan) alanlardır.

Her ikisi de deveye hendeği atlatma becerisini gösterecek kişi ya da kurumlara tahsis edilebilirler.

Detaylar forumda benzer başlıklarda mevcuttur. Bu sözler sakın hevesinizi kırmasın. Sadece gerçekçi yaklaşmanızı istedim...

Saygılar,

Sûz-i Dilârâ 06-02-2012 08:29

Bugün tuz ruhlu suya yatırdığım badem çekirdeklerinin haftası doldu. Toprağa ekecektim ama kar ve don var. Plastik su bidonuna dikip balkona soğuklamaya koysam olur mu? Toplam 5 tane badem çekirdeğim var. :rolleyes:

Tamtutulma 06-02-2012 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KONYALI42 (Mesaj 907737)
Sayın tamtutulma engin tecrübelerinizi bizlere aktardığınız için çok teşekkür ederim. Dikmelerin yönünü nasıl tespit etmem gerek (güneş-eğim-bakı...) ? Liperlenen yerlere amerikalıların dikim yaptığı şekilde çukur açmadan sırt yapıp kürekle açılan çukurlara dikim yapsam nasıl olur? Teşekkür ederim.

Rica ederim; ne demek...

Tarlanızın eğimini öğrendik ama hangi yönden diğer tarafa eğim artıyor onu da bilmek gerekiyor. Eğer %5 eğim güneyden kuzeye doğru yükseliyorsa kare ; ya da dikdörtgen dikim yapılabilir. En temizi İl-İlçe Tarım Müdürlüğü'ne uğrayın. Bir konuşun, sanırım onlar size yardımcı olurlar.

Amerikan tarzı dikim ****** yapılabilir. Özellikle çok büyük arazilerde büyük kolaylık olur. O dikim şeklini bir sitede görmüştüm. sıkı bir ekip 3 saatte 3.000 dikme dikmişti. Ancak ben hep denediğim ve sonuç aldığım yöntemleri anlatıyorum. Teorik bilgi vererek alınabilecek olumsuz sonuçların sorumlusu olmak istemem. Yukarıda anlattığım yöntemler tamamen denediğim, sonuç aldığım, deneyimlerimle ortaya çıkardığım yöntemlerdir. Sırf kendi ellerimle 1.000 kadar dikme diktim ve tutturma yüzdem de hayli yüksek. Eğer dikmede bir sorun yoksa diktiğim fidan kolay kolay fire vermiyor. Tabi bunda en önemli etken benim " Sihirli ellerim" değil; izlediğim sağlıklı yöntemdir.

Saygılarımla...

Tamtutulma 06-02-2012 08:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 908322)
Bugün tuz ruhlu suya yatırdığım badem çekirdeklerinin haftası doldu. Toprağa ekecektim ama kar ve don var. Plastik su bidonuna dikip balkona soğuklamaya koysam olur mu? Toplam 5 tane badem çekirdeğim var. :rolleyes:

Öyle yapın sayın Suz-İ Dilara. Suda çok da fazla kalmasın. Sudan çıkıncada kurumaya başlarlar. Çekirdekleri artık toprağa aktarmak gerekiyor. Havalar düzeldiğinde de bahçeye dikersiniz. bunlar sizin için Ar- Ge çalışması. Sakın küçümsemeyin 5 çekirdek vs diye. İleride bakarsınız 5.000 çekirdek dikiyorsunuz...

Saygılarımla...

Sûz-i Dilârâ 06-02-2012 09:00

1 Eklenti(ler)
Aşağıdaki bidona biraz toprak, kum ve torf doldurup karıştırdım, sayın Tamtutulma daha önce söylediğiniz uzun kök -20 cm- konusunu da hesaba katarak 19 lt'lik su bidonuna çekirdekleri 3-4 cm derine yatay olarak ektim. Uzayan kökleri sanırım sorun olmaz. Can suyunu da verdim.
Yalnız işte aklıma takıldı, verdiğim su dışarı çıkardığımda toprağın içinde donup çekirdeklere zarar verir mi?

Aslında bu beş çekirdeği K.Maraş'ta yarım kilo olarak almıştım, sonbaharda tam ekilmesi gereken zamanda birçok yere ektim, kalanları da dağıttım akrabaya, konu-komşuya, baharda haberlerini alacağım, hepsi sonuç için beni arayacak. Bu işi becerebilirsem kestane işine de girmeyi düşünüyorum. :) Deneme amaçlı annemin bahçesine 2 tane kestane de ektim. Meşe olan yerde kestane, badem gibi yemişler de olur diyorlar, doğru mu? Bilginiz var mı?

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Tamtutulma 06-02-2012 09:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 908330)
Aşağıdaki bidona biraz toprak, kum ve torf doldurup karıştırdım, sayın Tamtutulma daha önce söylediğiniz uzun kök -20 cm- konusunu da hesaba katarak 19 lt'lik su bidonuna çekirdekleri 3-4 cm derine yatay olarak ektim. Uzayan kökleri sanırım sorun olmaz. Can suyunu da verdim.
Yalnız işte aklıma takıldı, verdiğim su dışarı çıkardığımda toprağın içinde donup çekirdeklere zarar verir mi?

Aslında bu beş çekirdeği K.Maraş'ta yarım kilo olarak almıştım, sonbaharda tam ekilmesi gereken zamanda birçok yere ektim, kalanları da dağıttım akrabaya, konu-komşuya, baharda haberlerini alacağım, hepsi sonuç için beni arayacak. Bu işi becerebilirsem kestane işine de girmeyi düşünüyorum. :) Deneme amaçlı annemin bahçesine 2 tane kestane de ektim. Meşe olan yerde kestane, badem gibi yemişler de olur diyorlar, doğru mu? Bilginiz var mı?

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Bir iki gün evde dursun, sonra balkona, bahçeye çıkarabilirsiniz. Zaten çekirdeklerin donması gerekiyor. Böylelikle baharda çimlenirken kabuğu çatlatması kolaylaşacak.

Saygılarımla...

tarhanbaydar 06-02-2012 09:38

Sayın Odeh, teşekkür ederim. peki uygun bir fiyatla arazi bulsak önce ne yapıp alım kararı vermemi önerirsiniz? sonra dan pişman olmamak için.

Odeh 06-02-2012 15:03

Devletten kiralama yolu ile kiralanmış bir arazinin devri için projelerin tamamlanması ve en az 5 yıl da üzerinden geçmesi gerekir. Miras gibi intikaller için 20 numaralı tamimde bir takım kolaylıklar sağlanmış. Ancak bunun çözümü var. Araziyi şirket olarak kiralayan bir işletmenin %100 hissesini satın almanız sahanın sahibi olmanıza yeter.

Yok tapulu bir arazi derseniz, ilk aklıma gelenler;
Toprak kalitesi, yöney, seçeceğiniz ürünün toprağa ve çevreye uyumu (toprak yapısı, râkım, mevsim), ulaşım olanakları, pazara (çarşı anlamında değil, ürünün pazarlanması mânâsında) yakınlık, sizin ulaşımınız sorun çıkarmamalı ve ilgili mühendislik kollarından (ziraat ve/veya orman) destek almanızı önerir, yatırımın da öz kaynaklarınız nispetinde yapılmasını öneririm...

Ancak belirtmeliyim ki bu kişisel görüşümdür.

Saygılarımla,

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025