agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Badem (https://www.agaclar.net/forum/badem/)
-   -   Badem yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/badem/787.htm)

Avanos 06-07-2011 21:55

Bugün sulama sezonunu açtım.Sayın Tamtutulma Dün prof Dr Semih ÇAĞLAR hocam burdaydı bu konuyuda sordum sizin değiniz gibi çok su yerine az miktar sık sulamayı öneriyor.

Avanos 08-07-2011 23:59

Sanırım herkez tatile gitmiş ya da artık bademle ilgili sorun kalmamış.

Tamtutulma 09-07-2011 08:15

İnsanları badem konusunda aydınlatmak için bayağı çaba harcadınız. Sanırım ondandır :))

fikret binici 11-07-2011 10:32

sayın avanos bey ciceklerin yüzde yirmibeşi tuttu

Avanos 11-07-2011 13:25

sayın Fikret Bey bende zaten fazla bir çiçek yoktu olanın çoğu soğuk aldı.Ama benim kalan bademlerin çoğu nonperial ferragneslerde meyva yok artık meyvalar olgunlaşmaya başladığı için çeşitleri görmeye başladım.

kemalcuce 12-07-2011 18:07

Badem Fidanları nereye uygundur

Badem fidanı çeşitlerinde meyve iç randıma yüksek ve ikiz meyve oranı düşük geç çiçek açan badem çeşitleri

Ferragnes(ağaç Verimi süper-meyve iri ikiz oranı sıfır diş badem grubunda)
Ferradeul (Ferragnesin tozlayıcıs ,ağaç verimi süper ikiz oranı maksimum %5 Diş bademi grubundan)
Bertina (ağaç verimi süper, Meyve çok iri, ikiz oranı sıfıra yakın taş bademi grubundan)
Teksas(ağaç verimi orta seviyede ikiz oranı yüksek, diş bademi grubundan
Nonperial(Ağaç verimi orta seviye, ikiz oranı sıfıra yakın ,
Tuono (Ağaç verimi süper, ikiz oranı %15-20 , meyve çok iri taş bademi grubundan)

Avanos 13-07-2011 14:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kemalcuce (Mesaj 835068)
Badem fidanı çeşitlerinde meyve iç randıma yüksek ve ikiz meyve oranı düşük geç çiçek açan badem çeşitleri

Ferragnes(ağaç Verimi süper-meyve iri ikiz oranı sıfır diş badem grubunda)
Ferradeul (Ferragnesin tozlayıcıs ,ağaç verimi süper ikiz oranı maksimum %5 Diş bademi grubundan)
Bertina (ağaç verimi süper, Meyve çok iri, ikiz oranı sıfıra yakın taş bademi grubundan)
Teksas(ağaç verimi orta seviyede ikiz oranı yüksek, diş bademi grubundan
Nonperial(Ağaç verimi orta seviye, ikiz oranı sıfıra yakın ,
Tuono (Ağaç verimi süper, ikiz oranı %15-20 , meyve çok iri taş bademi grubundan)

Yukardaki bilgilere itiraz edeceğim.
Ferragnes ve Ferradual dişbademi değil sert kabuklu badem çeşidi. 8Yani kabuğu ile satılıp nonperial gibi tüketilmesi mümkün değil.İçi ile dış kabuk ayrılması gerek bu önemli)
geç çiçek açan çeşitler olarak gruplandırılırken Ferragnes ve nonperial arasında yaklaşık 10-15 gün çiçeklenme farkı var.
Tuono ya gelince ordaki verim süper kelimesine katılıyorum.Ama meyve iri işine gelince meyve aksine küçük.
Kemal bey kusua bakmaz umarım.
Bunlar direk gözlemlerim.

kemalcuce 14-07-2011 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Avanos (Mesaj 836007)
Yukardaki bilgilere itiraz edeceğim.
Ferragnes ve Ferradual dişbademi değil sert kabuklu badem çeşidi. 8Yani kabuğu ile satılıp nonperial gibi tüketilmesi mümkün değil.İçi ile dış kabuk ayrılması gerek bu önemli)
geç çiçek açan çeşitler olarak gruplandırılırken Ferragnes ve nonperial arasında yaklaşık 10-15 gün çiçeklenme farkı var.
Tuono ya gelince ordaki verim süper kelimesine katılıyorum.Ama meyve iri işine gelince meyve aksine küçük.
Kemal bey kusua bakmaz umarım.
Bunlar direk gözlemlerim.

İyi günler

Badem kategorilendirme 3 çeşit bildiğim kadarıyla

El bademleri(Ellle kırılanbilen)
Diş bademleri(Dişle Kırılabiilen)
Taş bademleri(Taş vb ile kırılabilen)
Bazı badem grublarında örnek verelim misal

El bademleri nonperail , ne plus ultra
Diş bademleri, teksas, ferragnes, ferradeul vs vs
Taş Bademleri bertina vs

Şimdi tuanonun meyvesine küçük diyorsunuz ama ya ağacınız tuono değil veya sık meyve tutumundan dolayı meyveler küçük.Keşke geçen haftaki urfa gezisinden getirdiğim bademleri yemeseydik size gönderseydim:).Tuanonun dez avantajı ikiz meyve yapması.

Çiçeklenmelere dönemlerini iyi gözlemlemişsiniz.Ferragnes ile nonperail bademinin arasında fark var.Biz firma olarak nonperial çeşidiini tavsiye etmiyoruz talepleri geri çevirmemek için fidanını satmıyor değiliz ama ağaç gelişimi, toleransı , pestisit kalıntı kalma olasığı, kuşla mücadelesi çok zor birde teksas olarak önerilen tozlayıcı gerçek tozlayıcısı değildir.Nonperial bademin carmen(Carmelde olabilir) bademi tozlar teksas ise kısmen tozlar.

Biz Amerikadan carmen badem fidanı getirmeye calıstık yapamadık ama bu sene muhtemelen getirecez.

Avanos 14-07-2011 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kemalcuce (Mesaj 836362)
İyi günler

Badem kategorilendirme 3 çeşit bildiğim kadarıyla

El bademleri(Ellle kırılanbilen)
Diş bademleri(Dişle Kırılabiilen)
Taş bademleri(Taş vb ile kırılabilen)
Bazı badem grublarında örnek verelim misal

El bademleri nonperail , ne plus ultra
Diş bademleri, teksas, ferragnes, ferradeul vs vs
Taş Bademleri bertina vs

Şimdi tuanonun meyvesine küçük diyorsunuz ama ya ağacınız tuono değil veya sık meyve tutumundan dolayı meyveler küçük.Keşke geçen haftaki urfa gezisinden getirdiğim bademleri yemeseydik size gönderseydim:).Tuanonun dez avantajı ikiz meyve yapması.

Çiçeklenmelere dönemlerini iyi gözlemlemişsiniz.Ferragnes ile nonperail bademinin arasında fark var.Biz firma olarak nonperial çeşidiini tavsiye etmiyoruz talepleri geri çevirmemek için fidanını satmıyor değiliz ama ağaç gelişimi, toleransı , pestisit kalıntı kalma olasığı, kuşla mücadelesi çok zor birde teksas olarak önerilen tozlayıcı gerçek tozlayıcısı değildir.Nonperial bademin carmen(Carmelde olabilir) bademi tozlar teksas ise kısmen tozlar.

Biz Amerikadan carmen badem fidanı getirmeye calıstık yapamadık ama bu sene muhtemelen getirecez.

Kemal Bey,
Öncelikle bilgiler için teşekkür ederim.
Burda amacımız kesinlikle birilerini yanlış çıkarma değil.
Literatürde bu açıdan bakarsanız diş bademi olabilir ama kabuğu sert ( Bu önemli nonperial gibi tuzlayıp kabuğu ile satma şansımzı olmadığını vurgulamak istedim.). Yani sert kabuklu badem.
Tuana konusuna gelince yukardada dedim çok verimli bir çeşit yapraktan çok meyva vardı bu sebepten olabilir.Ama tavsiye etmiyorum. İkiz bademden dolayı.
İyi çalışmalar umarım sizi üzmemiştir eleştirimiz.

kemalcuce 15-07-2011 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Avanos (Mesaj 836541)
Kemal Bey,
Öncelikle bilgiler için teşekkür ederim.
Burda amacımız kesinlikle birilerini yanlış çıkarma değil.
Literatürde bu açıdan bakarsanız diş bademi olabilir ama kabuğu sert ( Bu önemli nonperial gibi tuzlayıp kabuğu ile satma şansımzı olmadığını vurgulamak istedim.). Yani sert kabuklu badem.
Tuana konusuna gelince yukardada dedim çok verimli bir çeşit yapraktan çok meyva vardı bu sebepten olabilir.Ama tavsiye etmiyorum. İkiz bademden dolayı.
İyi çalışmalar umarım sizi üzmemiştir eleştirimiz.

Beni üzmediniz sayın Avanos aksine seviniyorum çunki bilgi paylaştıkça , konuştukça güzel bu vesile ile birbirimizden tecrübe kazanıyoruz.Buradaki anlatalın şeyleri öğrenmek tarımda deneme yanılma yoluyla yıllar alır ;bu hem üretici hemde ülke için kayıptır.Böle siteler sayesinde bilgilerimiz paylaşarak kendimizi geliştiriyoruz.

rise_com 26-07-2011 12:34

Öncelikle Avanos Bey'e ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Sayenizde badem hakkında bilgi sahibi oldum.
Gaziantep'te Özel Ağaçlandırma kapsamında yer kiraladım. Formdaki resimleri görünce iştahlandım ve ben de badem ekmek istiyorum. Gelişmeleri size anlatacağım.

çakıcı 29-07-2011 16:01

Sayın Avanos,yazdıklarınızı okudum badem konusunda bayağı bir deneyim edinmişsiniz.Burada benimde bir sorum olacaktı;Bizim köyümüz 300 rakımlı bir köy Tarsusun badem deposu diyebilirm.Bizim burada bademi taze çağla halindeyken satıyoruz.Benimde 4 dönüm civarında bir taşlı tarlam var buraya badem dikeceğim.Aradığım özellik erkenci olması ve piyasa da çağla bolluğu oluşmadan iyi fiyattan satabileyim.Burasa sözkonusu edilen çeşitlerin içerisinde en erken çiçek açan ve meyve veren hangisidir?Bir yaptığım araştırma da ne plus ultra adında bir cins var ancak fidancılar nedense fidanını yetiştirmiyorlar.Beni aydınlatırsanız memnun olurum.

Avanos 30-07-2011 22:05

Arkadaşlar övgüleriniz için teşekkürler.Elimizden ne geliyorsa yardımcı oluyoruz.Sayın çakıcı öncelikle 4 dekar alanı ticari bahçe olarak tavsiye etmem.Hobi bahçesi ancak olur. Türkiye'de fidan üreticileri genelde geçci tercih ediyorlar bundada haklılar çünkü fidan satışı yapabildikleri alanların çoğu geç ilk bahar donlarından etkileniyor.

adnanu 07-08-2011 16:04

herkese katkılarından dolayı teşekkür ederim bilmediğimiz bazı konularda bilgi sahibi olduk sağolun herkese saygılar

marophat 14-08-2011 00:43

Herkese merhabalar,

Ben buradaki çoğu mesajı okudum ve genel bir bilgiyi edindim. Ancak aklıdma 1-2 soru daha var.

Bahçemize badem dikme fikrimiz var. Mersin'de yaklaşık 100-200 metre rakımda, eğimli, doğu-kuzeydoğu cepheli bir arazide hangi türde yetiştiricilik yapmak daha uygun olur? Ayrıca bu yerin don olaylarından neredeyse hiç etkilenmediği bilgisinide vereyim.

Bunlar dışında bademin çok su istemediğini ancak ilk birkaç yıl iyi sulanması gerektiğini biliyorum. Aylık 100 tona yakın su sağlayan bir kuyumuz var, yaklaşık olarak 100-150 ağaç dikmeyi düşünüyoruz. Bu miktar sulama için yeterlimidir?

Birde çiçeklenme dönemi aynı olan türlerin dikimi ön plana çıkarılıyor. Bu kadar ılıman bir iklimde bu türler çiçeklenme dönemlerinde bir değişiklik yaşarlar mı?

Son olarak don tehdidi olan yerler için suda çözünen kükürtün topraktan ve yapraktan uygulanması bir önlem olabilir mi?

birkanatac 25-08-2011 09:30

Merhaba arkadaşlar kısmet olursa bizde ekim düşünüyoruz. Bursada arazi aldık bölge iklim şartları olarak müsaitmidir.

birkanatac 25-08-2011 09:31

Birde tarlanın taban suyu 7-10 metre aralığında köklerde sorun olur mu? teşekkürler.

odogal 25-08-2011 09:55

Meyve bahçesi tesisi için ilçe tarım müdürlüğünden görüş almak ilerde telafisi mümkün olmayan zararları önleyebilir.

Çamtepe 25-08-2011 11:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi marophat (Mesaj 847079)
Herkese merhabalar,

Bunlar dışında bademin çok su istemediğini ancak ilk birkaç yıl iyi sulanması gerektiğini biliyorum. Aylık 100 tona yakın su sağlayan bir kuyumuz var, yaklaşık olarak 100-150 ağaç dikmeyi düşünüyoruz. Bu miktar sulama için yeterlimidir?

Her sulamada 50 Lt damlamadan su verseniz, 200 ağacınız olsa ve ayda 10 sulama yapsanız (3 günde bire denk gelir), tam 100 ton su eder. Bence gayet iyi bir sulama planı.

bir de 100 tonluk bir beton su havuzu yaptırsanız (6x6 metre, 3 metre yüksekliğinde bir havuz yeterli gibi duruyor) ve Mayıs yağmurları bitmeden deponuzu fulleyip yaz kuraklığına biraz avans ile başlarsanız herhalde yazı sorun olmadan geçirirsiniz.

surur1 26-08-2011 03:42

Herkese Merhaba,

Konuyu baştan okumaya çalıştım ve bazı bilgiler edindim, ancak yine de yardımınıza ihtiyacım var.

Endüstriyel tarıma yatırım yapma ve uzun vadede aileme memleketime birşeyler bırakma niyetindeyim. Zahmetli ve riskli olmasına rağmen aileden kalan bahçelerde veya devlet arazisinde bu işi yapmaya niyetlendim.

Badem yetiştiriciliğine başlamak için kaç dekar uygun olur? Aydın-İzmir bölgesinde bu işin fizibilitesini yapan ciddi firmalar var mıdır? Ceviz ile kıyaslandığında yeni başlayanlara risk/getiri bakımından neyi önerirsiniz?

Şimdiden sağolun.

mustafa saban 28-08-2011 22:38

Herkese Merhabalar,
Benim bahçemde kendiliğinden yetişen bademlerden iki tanesi ilk defa meyve yaptı.Fakat acı badem çıktılar.
Benim merak ettiğim acı bademin bir piyasası var mıdır?
İleride değerlendirilebilir mi?
Yoksa aşı yaparak değiştirmek en iyisi midir?

Halil Önen 29-08-2011 14:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa saban (Mesaj 853616)
Herkese Merhabalar,
Benim bahçemde kendiliğinden yetişen bademlerden iki tanesi ilk defa meyve yaptı.Fakat acı badem çıktılar.
Benim merak ettiğim acı bademin bir piyasası var mıdır?
İleride değerlendirilebilir mi?
Yoksa aşı yaparak değiştirmek en iyisi midir?

Piyasası var, aktarlar da satılıyor. Diğer bademlere göre daha pahalı. Şekeri düşürmede kullanıldığını _ günde bir kaç tane yenerek_ biliyorum.

yörükoğlu15 02-09-2011 23:45

sayın avanos bey bende şubat 2011 ilk haftasında 100 adet ferragnes 10 tanede touno-texas-nonpariel fidanını burdur/yeşilova/ akçaköyde diktim. dikim sırasında hava -3 -4 idi ve toprakta donmuş vaziyetteydi fidanlarda açık köklüydü mayıs ayına geldiğimizde ise bu fidanlardan yalnızca 1 evet bir tanesi tuttu diğerlerinin hepsi kurudu. Bu seferde aynı tarlaya 72 adet tüplü chandler cevizini 20 temmuz 2011 de diktim. size 2 sorum olacak
1- bademlerde böyle büyük bir hezimet yaşanmasının sebebi size göre nedir?
2- 20 nisandan sonra uyanan bir badem çeşidi varmı??çünkü bu sene ilkbahar don olayı köyümde 12 nisanda -4 olarak gerçekleşti. yani sözün kısası bana 1150 rakımda nisanın 3. veya 4. haftasında uyanacak bir badem türü varmı??

Avanos 03-09-2011 00:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yörükoğlu15 (Mesaj 854844)
sayın avanos bey bende şubat 2011 ilk haftasında 100 adet ferragnes 10 tanede touno-texas-nonpariel fidanını burdur/yeşilova/ akçaköyde diktim. dikim sırasında hava -3 -4 idi ve toprakta donmuş vaziyetteydi fidanlarda açık köklüydü mayıs ayına geldiğimizde ise bu fidanlardan yalnızca 1 evet bir tanesi tuttu diğerlerinin hepsi kurudu. Bu seferde aynı tarlaya 72 adet tüplü chandler cevizini 20 temmuz 2011 de diktim. size 2 sorum olacak
1- bademlerde böyle büyük bir hezimet yaşanmasının sebebi size göre nedir?
2- 20 nisandan sonra uyanan bir badem çeşidi varmı??çünkü bu sene ilkbahar don olayı köyümde 12 nisanda -4 olarak gerçekleşti. yani sözün kısası bana 1150 rakımda nisanın 3. veya 4. haftasında uyanacak bir badem türü varmı??

1. Sorudan başlayalım çıplak köklü fidanların tutmama sebeplerinin başında fidanın beklemesi gelir. Aldığınzı yerde beklemiş olabilir dikerken siz bekletmiş olabilirsiniz.Bunu burdan anlamamız mümkün değil.
2-Ağaçlar tarihe göre açmaz hava şartlarına göre açar. Benim 1 yaşındaki fidanlar 1. yılla 2. yıl arasında yaklaşık 25 gün farklı açtı.Burda sadece rakımda önemli değil( önemsiz demek değil) o rakımın çevreye göre durumu ne bunlar hep önemli etkenler.Kırklarelide 350 rakımda dikim yaparsanız dağa dikmişsin derler. Nevşehirde 1000 metreye dikersen iyi yer bulmuşsun derler. Bu arada yine tekrarlıyorum bana göre 1400 rakım 900 daha iyi Nevşehir için.Artık şuna karar verdim Bulduğunuz yere bulduğunuz fidanı dikin.Bu yıl erkenci çeşitler soğuk almadı geçciler aldı.Kitapta yazanlar araziye pek uymuyor.

fikret binici 08-09-2011 08:00

Arkadaşlar merhaba ben nevşehirden fikret hobiolarak 20 dekar 1400 rakıma nonpariyel,teksaz,drake diktim.agaclarım gelişimi iyi 1997 mart ekimi 2010 ilkürünü %50badem ickuruna yenik düştük

2011de ickurthallettik busenede kuşlar yemeye başladılar ne yapmamlaım?

Avanos 08-09-2011 10:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fikret binici (Mesaj 856709)
Arkadaşlar merhaba ben nevşehirden fikret hobiolarak 20 dekar 1400 rakıma nonpariyel,teksaz,drake diktim.agaclarım gelişimi iyi 1997 mart ekimi 2010 ilkürünü %50badem ickuruna yenik düştük

Merhaba Fikret Abi,
Ben senin yerine düzelteyim nasılsa olayı biliyorum. Fikret Abi 1997 yılı dikimi değil 2007 olacaktı senin dikim.

Odeh 17-09-2011 13:23

Arkadaşlar!

Sonunda muradıma erdim... Kula bölgesinde yaklaşık 450 dönüm olan başvurum komisyondan "olur" aldı!...

Bürokratik işlemlerin ardından tahsis ile birlikte sahadaki çalışmalarımı ve edindiğim tecrübeleri paylaşmaktan ve memnun olacağım.

Saygılarımla,

Avanos 17-09-2011 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Odeh (Mesaj 860191)
Arkadaşlar!

Sonunda muradıma erdim... Kula bölgesinde yaklaşık 450 dönüm olan başvurum komisyondan "olur" aldı!...

Bürokratik işlemlerin ardından tahsis ile birlikte sahadaki çalışmalarımı ve edindiğim tecrübeleri paylaşmaktan ve memnun olacağım.

Saygılarımla,

Hayırlı olsun.
Arazi orman arazisimi?
Hazinemi?

Odeh 18-09-2011 16:34

Sayın Avanos,

Saha bozuk orman sahasıdır... Gediz Nehri ve Demirköprü barajına sıfır denebilecek bir mesafede. Daha doğrusu nehrin baraj gölü ile buluştuğu noktada diyebilirim. Ortalama %10-%25 eğime sahip, rakım 350-450 mt civarlarında, ağırlıklı Kuzey-Kuzeybatı bakılı...

Saygılar,

mtopay 20-09-2011 10:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fikret binici (Mesaj 856709)

Selamlar

Kuş problemi için solar kuş kovucu kullanabilirsiniz.Kendi bahçemde kullanıyorum ve memnunum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025