![]() |
2 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
sayın avanos bey bana yardımcı olabileceğinizi düşünerek yazıyorum benimde bir sıkıntım var ama biraz karışık ben 2010 yılında bir tarla satın aldım 15000M2 sırf badem bahçesi kurmak için etrafını dikenli telle çevirdim sertifikalı fidan alarak dikim yaptım ilçe tarıma müracat yaptım kabul edildi desteğide gelmek üzere fakat bu aldığım arazinin bulunduğu köyde 2008 yılında toplulaştırma kararı alınmış yerimin değişmemesi ve bahçemin bozulmaması için ne yapmalıyım benim acaba böyle bi hakkım varmı birde madem tplulaştırma vardı ilçe tarım görevlileri fidanları keşife geldi yeri gördü bana neden izin verdiler burada toplulaştırma var olmaz demediler ayrıca yerim değişirse sizde biliyosunuz 5 yıl ağaçların bakımı ile sorumluyum tam bir karmaşa bana yardımcı olun lütfen
|
Sayın Burjuva1981 arazi toplulaştırmaları hakkında bilgim yok.Ama tarım müdürlüğünde arkadaşım var. Bu hafta bilgi edinir edinmez size yazarım.
|
şimdiden ilginize teşekkür ederim
|
2 Eklenti(ler)
Bu hafta balıkesirde incelemelerde bulundum.Burda dikkatimi çeken ağaç tuana'ydı bu ağaç fidancının bana gösterdiği diğer ferragnes ve nonperial ağacının iki katı meyvayla yüklüydü.Buraya kadar gözlemlerimdir.Ama kitaptan öğrendiğime göre ikiz meyva orana yüksek % 15-30 arası yoksa mütiş bir verim.Resimler ekte.
|
2 Eklenti(ler)
Şimdi gelelim benim bahçeme bademlerim büyümeye başlamış soğuktan kurtulanlar. Gelecek hafta Tören düzenleyerek ilk bademimin tadına bakacağım.
|
Sevgili Badem Dostlari,
Bir dikili agacimiz olsun lafindan yola cikarak, arastirmalarim sonrasinda, badem bahcesi yapmaya karar verdim. Gokceada da 25 donumluk bir arazi de Badem Bahceligi yapmayi istiyorum. Konustugum bir kac Ziraat Muhendisi ve fidan saticisi arkadaslar, yorede Nonpariel Texas ciftlestirmesini onerdiler. Bu konuda ve yorede tecrubeli arkadaslardan degerli yorum ve yonlendirmelerini rica ediyorum. Saygilar |
Gökçeada için nonpariel ve Texas sorun oluşturmaz diye düşünüyorum.
|
Sevgili Avanos,
Dogru ve profesyonel bakim ile, doga sartlarinin da ortalama seyrettigini dusunursek nonpariel fidani 5. ve 10. yil tahmini verimlilikleri nasil olacaktir? Saygilar |
5.yıl ağaç başına 4 kilo bademi yaklar.10. yıl ise artık tam verim yılını yaklamış olup.ağaç başına 15 kilo verime ulaşır kabuklu olarak.
|
Bugün yine bahçemdeydim.Şu tecrübeleri edindim. Meyvelerin soğuk almasını önlemek için sadece geçci çeşit seçmek doğru değil. Benim bahçede erkenci çeşitler şuan meyve verdi geçci çeşitler soğuk aldı.Olay şöyle oluyor.Nisan ayında çiçek açan ağaçların şuan meyveleri artık çağla şeklini aldığından(baş parmağı tırnağı kadar ) onlar -1 derecede soğuk almadı. Mayıs 6 da hıdırellez soğuklarında geç açan mercimek büyüklüğündeki çağlalar soğuk almış. Erken açmasıda bir avantaj iri çağlalar -3 dereceye kadar dayanıyor.
Diğer bir şeyde nonperial olduğunu düşündüğüm ağaçlarımda aynı dal üzerinde iri fasulye büyüklüğünde, nohut büyüklüğünde ve mercimek büyüklüğünde meyve var yani nonperialin çiçek açık çiçeği bitirme süresi yaklaşık 30gün. |
Merhaba
Bağımda 3-4 adet badem ağacı var ama senelerdir üç beş adeti geçmeyen meyve veriyorlar. Ağaç çok dallanıp budaklanmış sizce budamalımıyım. Birde meyve vermesi için başka nasıl bakım yapmalıyım. |
Sayın mozturkgss bence hem budayın hemde verimli çeşitlerle aşı yapın.kalsik çekirdekten yetişme bazı bademler verimsiz oluyor.ağaçlarınız kuvvetli olduğu için çabukta verime yatar.
|
Cevabınız için teşekkürler budama ve aşılama hakkında bilgim yok nasıl yapılacağı hakkında bilgi verebilirmisiniz
|
Sevgili Avanos,
Gokceada Tarim İlce Mudurlugunce tavsiye edilen, sertifikali tuplu fidan satisi yapan bir fidanci ile gorusuyorum. Siz oldukca buyuk bir arazide badem bahcesi yaptiginiz icin tecrubelisinizdir. Fidan alimi yaparken nelere dikkat etmemiz gerekiyor. Aldigimiz fidanlarin istedigimiz tur oldugunu anlayabilmenin bir yolu var mi? Bir de fidancilar tutmayan veya bir sure olen fidanlari yenileri ile degistiriyorlar mi? Tesekkurler |
teşekkür
Öncelikle herkese bol hasatlar diliyorum. Sn Avanos emeklerinizden ve paylaşımlarınızdan dolayı çok teşlekkür ederim. Ben bu siteyi 3 gün önce gördüm ve badem konusunda yazılan mesajların tamamını 1 günde okudum. Karşılık olmaksızın yardım eden tüm arkadaşlara teşekkürü bir borç biliyorum.
|
Fidancılar konusunda çok iyi fikirlerim yok genelde evet değiştiriyoruz diyor.Fakat daha sonra sorun çıkarıyorlar Siz alırken daha ucuza almaya bakın birde fidanın boyundan ziyade kök sistemine bakın cidden tüplü mü? Kaç tane fidan alacaksınız?
|
Sevgili Avanos,
İlk etapta 2000 fidan dikecegim. Aslinda tutmayan fidanlarin degistirilmesi cok onemli bir konu degil. Parasini verip yeniden de alirim. Ama benim icin onemli olan, diktigim fidanin istedigim tur olup olmadigi. Okudugum yazilara gore bunu fidan halinden anlamak pek mumkun degil. Bu konuda fidanciya ve sertifikasina guvenmekten baska bir yolumuz var mi? Selamlar. |
Sayın Buraktufan95
2000 fidan dikeceksiniz.Tutmayan fidanlar 2000 taneyse maşallah baya bir ağacınız var demek.Şunu söyleyebilirim.burdan fidancı adı vermek istemiyorum ama özelden size yerdımcı olurum yalovada bir güvenilir fidancı var prof dr Semir ÇAĞLAR beyinde beğendiği bir fidancı.Ondan alabilirsiniz.Üretimini gördüm şimdiye kadar fidan üretimi yapanlardan hiç birinde o titizlik yok. |
5 Eklenti(ler)
Herkese merhaba.
Sizlere hem bir veri paylaşmak hemde soru sormak istiyorum. Eklenti 220381 Eklenti 220382 Eklenti 220383 Eklenti 220384 [ATTACH]220385[/ATTACH Bu badem bahçesi Torosların eteklerinde 1600 rakımda çekirdekten yetişip sahibinin aşıladığı (Sahibi ressam , çiftçilikten anlamaz fazla). gelişi güzel dikilmiş bir bahçe. aralıklar çok fazla 20 dekar arazide 4000 tane badem var. Kışın aldığı yağmur ve kardan başka su görmez yazın. Gübre , ilaçlama vs yapmıyor. Bu bademlerin çeşitleri hakkında bilgi alabilirmiyim. |
3 Eklenti(ler)
Aynı şekilde bunlarında çeşitlerini öğrenmem mümkünmü acaba.
İlgilnecek olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim . saygılarımla Mak. Müh. Hasan ŞAHİN Eklenti 220386 Eklenti 220387 Eklenti 220388 |
Alıntı:
20 dekarda 4000 badem ağacı fiziken mümkün değil.Enine 20cm boyuna her 1 metrede dikim yapsak 2000 fidan zor olur. Burdan ağaçların çeşidi anlamk mümkün değil. |
Fotoğraflardan bademlerin fazla aralıklı değil; çok sık dikildiği anlaşılıyor. Bu şekilde bademlerden verim almak mümkün değil. Kaldı ki sulanmayan bir bahçede bu kadar sık dikimle badem hasadı elde edilmesi mümkün değil. Ağaçların bazılarının sökülerek bahçenin seyreltilmesi gerekiyor.
|
Alıntı:
Selam sn Avanos. Bahçe sahibi 20 dekar dedi ama bana fazla gibi geldi. Bademler gerçekten çok sık. Mesela meyve veren bir badem ağacından düşen çekirdek hemen altta çimlenip fidan olmuş, sahibide hemen orda aşılamış. Yanımda makinem olmadığı için telefonla çektim resimleri fazla belli olmuyor ama bazı yerlerde ciddi manada badem verimi vardı. Aşıları 3 yaşında, anaçlar 10 yaşına kadar olanları var. Aşı kalemlerini urfada büyük bir araziden getirttiğini söylemişti. 2 hafta sonraki iznimde yaylaya ghidicem o zaman size o bahçeden daha detaylı güzel kareler yollamaya çalışıcam. Bu arada sayın Avanos siz badem konusunda baya araştırmalar yapmışınız bunu okuyarak gördüm. Ulukışlada urfalı bir iş adamı orman arazisinden 1500 dekar alana 2011 mart ayında badem dikmiş. Dikim için giden çalışanların söylediğine göre çeşitler Ferraduel ve Ferragnes olduğun u söylediler.. Herkese bol ürünler |
Alıntı:
''Bu şekilde bademlerden verim almak mümkün değil''. Demişiniz amafotoğraftanda anlaşıldığı gibi verim alınabiliyor. ''Kaldı ki sulanmayan bir bahçede bu kadar sık dikimle badem hasadı elde edilmesi mümkün değil'''. Aynı şekilde sulama yok sadece kar ve yağmurdan alınan su .. Gübre ,İlaçlama vs yok. Bu da doğanın verdiği bir lütuf olsa gerek. Torsların yüce dağlarından esen rüzgarlar bvesliyor sanırım :p |
Alıntı:
Aynı şekilde babamın bilinçsizce kurduğu bir bağı var. Kayısı ağaçları üzümlerle iç içe; bademlerle cevizlerin kökleri neredeyse birbirsine karışmış. Sulama olanağı yok. Babama defalarca " Bağın seyreltilmesi gerektiği"ni söylememe karşın her hangi bir çalışma yapmadı. Şimdi " Bu ağaçlar neden az yemiş veriyorlar ?" diye düşünmekle meşgul. Sanırım anlatmak istediklerimi anlatabilmişimdir. Saygılar... |
[QUOTE=Tamtutulma;820628]Verimden kast etmek istediğim şu; " Teorik olarak bir badem ağacından 10 kg iç badem almanız gerekirken 2-3 kg badem alıyorsanız bu verimli değil demektir. Yoksa ağaçlar hiç yemiş vermezler demek istemedim. Sık olan ağaçlar birbirleri ile alan mücadelesine girişecekler, sulanmadığı için çekirdek ağırlıkları düşük olacaktır. 5-8 Yılda tam verime yatması gereken dikmeler 10 yıl sonra tam verime yatacak ve düşük ağırlıklı ve az sayıda badem verecektir.
Aynı şekilde babamın bilinçsizce kurduğu bir bağı var. Kayısı ağaçları üzümlerle iç içe; bademlerle cevizlerin kökleri neredeyse birbirsine karışmış. Sulama olanağı yok. Babama defalarca " Bağın seyreltilmesi gerektiği"ni söylememe karşın her hangi bir çalışma yapmadı. Şimdi " Bu ağaçlar neden az yemiş veriyorlar ?" diye düşünmekle meşgul. Sanırım anlatmak istediklerimi anlatabilmişimdir. Merhaba tamtutulma Gayet iyi anlatmışınız. Ben sizin ne demek istediğinizi gayet iyi anladım. Ben burda şunu anlatmak istedim , bazı arkadaşlar rakım tereddütü yaşıyor ve fidancılara gittiklerinde badem fidan fiyatı kiraz fidan fiyatına göre daha ucuz olduğu için siz badem dikmeyin orada badem olmaz kiraz olur diyorlar. Demekki oluyormuş ben şahit oldum . Ama bahçe bilinçsiz kurulmuş. Bahçe sahibi ressam çiftçilikten anlamaz.. ****** sizin dediğiniz anlamda verim alamıyordur ama yinede bukadar sık dikime ve sulanmamasına rağmen 3 yaşında aşılardan gayet iyi sonuç aldığını gördüm.. Saygılarımla. |
arkadaşlar ben bandırma da 12 dönümlük bir yerde 4 yıldır nonperial ve teksas cinsi badem yetiştiriyorum. benim sıkıntım şudur hemen her yerde şu yazıyı görüyorum badem ağacına su verildiğinde verim 2-4 kat artar.Anladım da hangi aylarda bu sulamayı damlama yöntemi ile ne kadar su vereceğiz. Ayrıca badem iç kurduna yönelik hangi aya kadar ilaçlama yapılmalıdır.Bu konularda arkadaşların bilgileri varsa istifade etmek isterim.
|
Alıntı:
Dikmeler 4 yaşına gelene kadar hafta da 2 sulama ile 2,5-5 litre su verilmesi doğru olur. Böylelikle dikmeler çok hızlı gelişir. Dikmeleriniz 4 yıllık ise yalnızca Temmuz ve Ağustos aylarında sulama yapmanız yeterli olacaktır. Her ay 3-4 sulama ile toplamda iki ayda 6-8 sulama yaparsınız. Dikmelerinize her sulamada 5-10 litre su vermeniz yeterli olacaktır. Sulamayı mutlaka akşam-gece saatlerinde yapın ve su mümkün olduğunca damlalar şeklinde toprağa sürekli aynı noktaya düşsün. Ağustos ayından sonra sulama yapmayın. Bu takvimi ben İçanadolu Bölgesi, Ürgüp merkezli olarak kendim yaptım. Bizim burada Haziran sonuna kadar yeterli yağmur düştüğü için sulamaya gerek kalmıyor. Başta da belirttiğim gibi bu konuda adam akıllı bir çalışma yok. Sayın Avanos ile yüz yüze görüşmelerimizde de bu konuyu konuşmuştuk. bu nedenle başka arkadaşların farklı önerileri olabilir. Saygılar. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025