agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Badem (https://www.agaclar.net/forum/badem/)
-   -   Badem yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/badem/787.htm)

rise_com 15-01-2013 13:53

1 Eklenti(ler)
Eklenti 361895

Kırmızı çizgi sizin sınırınız olsun. İçerisindeki kareler de ağaçlarınızın yerini temsil etsin. İki ağaç arası 6 mt mesafe varsa sınırınızdan 3mt içerden ekime başlamalısınız. Ağaçlar arasında 8 mt varsa 4mt içeriden başlamalısınız. Yani yarısı

hamitakkuyu 16-01-2013 19:12

selam arkadaslar;
3 aydir bahcemde uzak bir yerde kurum ici egitimdeyim.inanin bahceme gidecek gunu iple cekiyorum.ayrica sunu ogrenmek istiyorum; egitim hocalarimdan biri badem dikmek istiyor oncelikle deneme bahcesi olarak 1 donumluk yere ama hangi cins ekeceginden emin degil siz dostlardan yardim istiyorum.Eskisehir ilimizde rakim 1400 ve kiragi oluyormus.toprak analizi yapilmamis.sagilarimla..

Tamtutulma 17-01-2013 08:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hamitakkuyu (Mesaj 1086798)
selam arkadaslar;
3 aydir bahcemde uzak bir yerde kurum ici egitimdeyim.inanin bahceme gidecek gunu iple cekiyorum.ayrica sunu ogrenmek istiyorum; egitim hocalarimdan biri badem dikmek istiyor oncelikle deneme bahcesi olarak 1 donumluk yere ama hangi cins ekeceginden emin degil siz dostlardan yardim istiyorum.Eskisehir ilimizde rakim 1400 ve kiragi oluyormus.toprak analizi yapilmamis.sagilarimla..

1.400 Metre rakım için erkenci bademler çok riskli; geçci badem çeşitleri tercih edilmelidir. Ferragnes ana cins; Ferraduel tozlayıcı olabilir.

ejder01 17-01-2013 11:23

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1086137)
Sizin arazinizde ağaçların arası kaç metre? Yarısı kadar içerden başlamalısınız. Ancak komşunuz orman olduğuna göre aksi durum sıkıntı doğurmaz diye düşünüyorum

Sayın rise_com merhaba, benim arazi çok dik ve engebeli bir arazi yapısı olduğu için kepçe ile yol açılarak engebeli oluşundan dolayıda 5 metere aralıkla dikim yaptım ömrü az ve hızlı gelişimi nedeniyle aralarını değerlendirme adına şeftali dikmeyi planlıyorum
Bahçeden fazla yararlanma adına fazla dik ve hayvanın uzanıp zarar veremeyeceğini gördüğüm yerlerde tel örgüye yarım metre mesafedende dikimlerim oldu ormancı gelip çok yanaşmissin diyene kadar kalacak mecburen

arazinin tam resmi yok ama çalışma yapılırken 1 kaç resim buldum yinede fikir verebilir

rise_com 17-01-2013 14:53

Üstadım, maşallah. İşte budur ağaç sevgisi. Dağları dize getirip, fidan dikmektir.

Hiçbir ormancının ağacın yakın olmuş diyeceğini düşünmüyorum. Allah gönlümüzce versin.

Arada şeftali dikmeniz çok isabetli olmuş.

ejder01 18-01-2013 11:01

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1087130)
Üstadım, maşallah. İşte budur ağaç sevgisi. Dağları dize getirip, fidan dikmektir.

Hiçbir ormancının ağacın yakın olmuş diyeceğini düşünmüyorum. Allah gönlümüzce versin.

Arada şeftali dikmeniz çok isabetli olmuş.

Sayın rise_com tüm olumlu düşünceleriniz için teşekkür ederim 4. yıla girdim atalar boşa dememiş bakarsan bağ bakmassan dağ olur
zor olması nedeniyle biraz yavaş ilerliyor ama ilerisi için iyi olacak
uğraşma vazgeç bu sevdadan diyenler çok oldu ağaç sevgisi bir başka
vazgeç diyenler bu halini görünce bakarsan bağ olacağini anladilar
sebselerde aynı yerde yetişti

rise_com 18-01-2013 13:54

Resimdekiler mükemmel, (yakışıklı da dahil) En kısa sürede sayfanızı ve yaptıklarınızı anlatır yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

ejder01 19-01-2013 07:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1087474)
Resimdekiler mükemmel, (yakışıklı da dahil) En kısa sürede sayfanızı ve yaptıklarınızı anlatır yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

Sayın rise_com en kısa sürede fırsatını bulunca sayfayı hazırlicem
resimdeki yakışıklıya ağaç sevgisini aşiliyom evin balkonunda kendi eliyle dikip büyüttüğü cevizleri bahçeye dikmek istiyor hergün nezaman dikecez diye sormaktanda hala bıkmadı
kabak çekirdeği almak için büyüttüğüm kabakların 10 kadarını porsuk veya kipri hangisi bilemiyorum yediler porsuk ve kipriyi bahçeden uzak tutacak yöntem bulmak gerekecek kaçırmam için öneride bulunursanız sevinirim

ncp1963 19-01-2013 10:47

ejder01

herşey harika görünüyor delikanlıyada allah sağlık sıhhat versin şimdiden yardımcıyı yetiştiriyorsun ne güzel sebzelerde muhteşem görünüyor sonuna kadar haklısınız bakılan yerden güller fışkırır bakılmayan yerden dikenler..

şansınız bol bahtınız açık olsun

bademceviz 19-01-2013 22:58

Değerli arkadaşlar,
Bademleri kuşlardan korumak için çare önerileriniz var mı acaba?
herkese selamlar

ejder01 21-01-2013 07:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 1087859)
ejder01

herşey harika görünüyor delikanlıyada allah sağlık sıhhat versin şimdiden yardımcıyı yetiştiriyorsun ne güzel sebzelerde muhteşem görünüyor sonuna kadar haklısınız bakılan yerden güller fışkırır bakılmayan yerden dikenler..

şansınız bol bahtınız açık olsun

Sayın ncp1963 çok teşekkürler allah hepimize sağlık sıhhat versin delikanlı çok istekli balkonda yetiştirdiğim ceviz fidanlarının saksısında evde eline ne geçerse darı fasulye nohut vb. sebselerden süprizlerle karşılaşabiliyorum
bakımsız anca orman olur bu iş sabır ve çalışma ister erincek arkadaşlar ormana orman ağacı ekebilirler

rise_com 23-01-2013 08:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bademceviz (Mesaj 1088169)
Değerli arkadaşlar,
Bademleri kuşlardan korumak için çare önerileriniz var mı acaba?
herkese selamlar

Sayıl Lilium'un, cevizleri kuşlardan korumakla ilgili bir koku denemesi olmuştu ve başarılı olduğunu hatırlıyorum. İsterseniz formdan bir aratın **** özelden mesaj yollayın mutlaka cevaplayacaktır.

bademceviz 03-02-2013 13:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1089720)
Sayıl Lilium'un, cevizleri kuşlardan korumakla ilgili bir koku denemesi olmuştu ve başarılı olduğunu hatırlıyorum. İsterseniz formdan bir aratın **** özelden mesaj yollayın mutlaka cevaplayacaktır.

teşekkürler....

kubrat 07-02-2013 20:19

badem çelikle yetiştirilebilir mi

Odeh 09-02-2013 00:39

Yetişir mi bilinmez ama köklenmesi mümkündür. Mümkündür ancak, size uygun bir türün fidanını almak çok daha ehven bir çözüm olacaktır hattâ çeliğini alacağınız bademin tohumlarını kullanmak...

kubrat 10-02-2013 19:36

badem kendi kendini tozladıysa tohumunu ekmek iyi olur ama birbirini tozlayabilen nonperial ve texas bademlerinin tohumundan hangisi yetişir acaba .
söğüt çok çabuk köklendiğini ve öğütülmüş söğüt malzemesini köklendirme toprağına katarsak bu toprakta köklenme daha çabuk olduğunu okudum.ayrıca söğütte aspirinin maddesi olduğuna göre köklendirmeye koyduğumuz çeliklere aspirinli su koyabilirmiyiz,deneyen var mı

Tamtutulma 12-02-2013 10:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kubrat (Mesaj 1099499)
badem kendi kendini tozladıysa tohumunu ekmek iyi olur ama birbirini tozlayabilen nonperial ve texas bademlerinin tohumundan hangisi yetişir acaba .
söğüt çok çabuk köklendiğini ve öğütülmüş söğüt malzemesini köklendirme toprağına katarsak bu toprakta köklenme daha çabuk olduğunu okudum.ayrıca söğütte aspirinin maddesi olduğuna göre köklendirmeye koyduğumuz çeliklere aspirinli su koyabilirmiyiz,deneyen var mı

Tohum olarak kullandığınız bademin cinsi ne olursa olsun, tohumdan elde edeceğiniz fidan adi badem olacaktır.

Bademde çelikleme başarı oranı çok düşüktür. Uğraştığınıza değmez; emek ve zaman kaybına neden olur.
Çelikleme yerine fidan yetiştirme daha kolay ve zahmetsizdir.

syılmaz 21-02-2013 14:21

Antalya'da aşısız, kendiliğinden yetişen badem ağaçları 2013 sezonunu açtı, fotoğrafları bugün çektim ama ilk çiçeklenmeyi 13 Şubat'ta farkettim.

* Foruma fotoğraf yüklemek istediğimde sürekli hata verdi, bu sebeple başka bir siteden link vermek zorunda kaldım.

http://s15.postimage.org/75bl3t7vv/SAM_0145.jpg

http://s15.postimage.org/p9elog5kb/SAM_0163.jpg

bozy 22-02-2013 00:57

Degerli badem yetiştiriciliği asıl merakım ceviz esasında ancak bahcemin bazı yerlerinde toprak cok agır ve killi ... videoların birinde fidan yetiştiricisi bir uzman birinin agır topraklarda yetiştirilmek üzere badem anacından bahsettigini duydum bu konuda bilgisi olan veya tecrübesi olan varsa ... bu arada badem forumunun cogunu okumadım eger önceden paylaşılan bir konuysa görmedim özür dilerim...

Tamtutulma 25-02-2013 08:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1106387)
Degerli badem yetiştiriciliği asıl merakım ceviz esasında ancak bahcemin bazı yerlerinde toprak cok agır ve killi ... videoların birinde fidan yetiştiricisi bir uzman birinin agır topraklarda yetiştirilmek üzere badem anacından bahsettigini duydum bu konuda bilgisi olan veya tecrübesi olan varsa ... bu arada badem forumunun cogunu okumadım eger önceden paylaşılan bir konuysa görmedim özür dilerim...

Mümkün değil. Badem anaç ile ceviz yetiştirilemez. Yapacağınız hiç bir aşı tutmayacaktır. Badem ağaç kabuğu kuru olan ve kabuğunda su bulundurmayan bir ağaçtır; cevizse tam tersi.Badem anaç ile ancak kayısı, şefrali, nektarin gibi meyveler yetiştirilebilir.

Ayrıca ağır topraklarda badem de yetişmez; zor yetişir. Ağır topraklarda badem yetiştirmek zorunda kalınıyorsa erik anacı kullanılıyor.

cennetkusum 28-02-2013 12:50

Çok güzel bir paylaşım olmuş.Benim gibi badem fidanı dikmek isteyenlerin aradığı bilgilerin hepsi mevcut. Emeği geçen herkesin eline, emeğine sağlık.
Naçizane küçük bir bahçe kurmak istiyorum . İçinde hem ağaçlar hem de sebzeler olsun istiyorum. Anladım ki ilk önce tarım müdürlüğüne gitmek gerekiyor. Burdan öğrendiklerimle beraber yavaş yavaş başlayalım bakalım.:p

bir de yukarılarda bir arkadaş şöyle bir ifade kullanmış "ne bademmiş arkadaş" hakikaten kıraç toprakta bile yetişir denen badem bile bu kadar ilgi alaka istiyorsa diğer meyveleri tahmin etmek zor değil:D

bozy 01-03-2013 00:24

Sayın tamtutulma yanlış anlattım galiba zaten badem anacına ceviz aşılama gibi bir istegim yok ... sadece bahcemin agır ve killi bölümünde bu tür bademlerden dikmek istiyorum... teşekkürler..

Tamtutulma 02-03-2013 08:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1111408)
Sayın tamtutulma yanlış anlattım galiba zaten badem anacına ceviz aşılama gibi bir istegim yok ... sadece bahcemin agır ve killi bölümünde bu tür bademlerden dikmek istiyorum... teşekkürler..

Kil ve ağır zeminlerde badem tarımıyla ilgili 5-10 sayfa kadar önceye giderseniz paylaşılan yazılar var. Size yararı olacaktır.

Şayet 40 cm ve üzeri kalınlıkta ve çok ağır bir kil tabakası varsa ağaç yetişmez; ya da çok zor yetişir. Kepçe ile 2x2 m çukurlar açıp için kaliteli toprakla doldurmak gerekir.

Hafif killi-ağır topraklar özellikle de su tutuyorsa bademin yine sevmediği bir zemin. Böyle zeminlerde erik anacına aşılanmış badem denemelisiniz.

bademceviz 04-03-2013 22:20

1 Eklenti(ler)
Değerli arkadaşlar,
Dün tarlamızdan geldim,bir ağacı aşağıdaki fotografta görüldüğü üzere buldum.Kesitler halinde kesip inceleyecek zamanım, ne yazık ki ,olamadı.Hafta sonu inceleyeceğim.
Bu arada kıymetli yorum ve görüşleriniz makbule geçer.Esenliker dilerim..

adembaba1 05-03-2013 04:09

Sonunda adem badem hakkinda buradaki 41 sayfayi okuyarak biraz bilgi=kanaat sahibi oldu,herkese cok tesekkurler,badem bahcesi olan arkadaslar vardi degisik illerden,acaba gecen seneki verim nasil oldu?

adembaba1 05-03-2013 04:12

8 saattir bademi okuyorum,zahmet edip deneyimlerini bilgilerini paylasan hocalarimiz arkadaslarimiz iciniz rahat olsun,eminim benim gibi binlerce merakli kisi faydalanmisdir paylastiklarinizdan, simdi ceviz kismina gecebilirim demli bir cay esliginde :)

Tamtutulma 05-03-2013 09:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bademceviz (Mesaj 1113624)
Değerli arkadaşlar,
Dün tarlamızdan geldim,bir ağacı aşağıdaki fotografta görüldüğü üzere buldum.Kesitler halinde kesip inceleyecek zamanım, ne yazık ki ,olamadı.Hafta sonu inceleyeceğim.
Bu arada kıymetli yorum ve görüşleriniz makbule geçer.Esenliker dilerim..

Bu ağaç çok önceden kurumuş. Benim tahminim en az 3 ay olmuş kuruyalı, çünkü soyulan kabuğun altındaki odunsu yapıda hiç su olmadığı fotoğraftan bile belli oluyor. Hatta gövdede böceklerin açtığı ince delikler bile görülebiliyor.

Ağacın kabuğunu sanırım siz kaldırdınız. Domuz vs kemirmiş desem kabuğun soyulduğu yerlerde hiç diş izi yok.

Soyulan kısmın üstündeki kabuk neden yanmış gibi kapkara ?

Ayrıca bu ağaç sanırım bir kapama bahçede değil. Çünkü ağacın kenarlarının sürülmediği, bahçenin düzgün işlenmediği görülüyor.

bademceviz 05-03-2013 23:43

Sn.Tamtutulma,
yanıtlarım sırasıyla şöyle;
-doğru olabilir, 3 aydır tarlaya gitmedim,
-Ağacın kabuklarını biz kaldırmadık,böyle bulduk.
-Karalık konusunda fikrim yok,bende sebebi bulmaya çalışıyorum.
-Ağaç 400 badem ağaçlık kapama bahçemizde,sürüm ve toprak işlemeyi sadece Nisan ayında ve gerekirse yaz başı yapıyoruz,sezon kapanışında yapmıyoruz,mümkün olduğunca az toprak işleme yapmaya çalışıyoruz.

İlginiz için içtenlikle teşekkür eder,hertürlü fikir ve düşüncelerinizi beklerim.Esenlikler dilerim

Tamtutulma 06-03-2013 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bademceviz (Mesaj 1114346)
Sn.Tamtutulma,
yanıtlarım sırasıyla şöyle;
-doğru olabilir, 3 aydır tarlaya gitmedim,
-Ağacın kabuklarını biz kaldırmadık,böyle bulduk.
-Karalık konusunda fikrim yok,bende sebebi bulmaya çalışıyorum.
-Ağaç 400 badem ağaçlık kapama bahçemizde,sürüm ve toprak işlemeyi sadece Nisan ayında ve gerekirse yaz başı yapıyoruz,sezon kapanışında yapmıyoruz,mümkün olduğunca az toprak işleme yapmaya çalışıyoruz.

İlginiz için içtenlikle teşekkür eder,hertürlü fikir ve düşüncelerinizi beklerim.Esenlikler dilerim

Sayın bademceviz, bir ağacın kurumasının tıpkı bir insanın ölme nedenleri gibi onlarca nedeni olabilir. Fotoğraf üzerinden yorum yapmak fazla sağlıklı olmayacaktır. Kaldı ki fotoğraftan bu ağacın badem olup olmadığı bile belli olmuyor.

Ağacın kökünü özellikle incelemek gerekir. Danaburnu, nematod gibi en yaygın zararlılar araştırılmalıdır. Hatta ağacı tahlile gönderirseniz işin en temizini yapmış olursunuz.

Bahçenin hem ilkbaharda; hem de sonbaharda işlenmesi gerekir. Fotoğrafta görülen otlar da ağaçların kuruma nedenlerinden birisi olabilir.

Saygılar...

bademceviz 06-03-2013 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma (Mesaj 1114502)
Sayın bademceviz, bir ağacın kurumasının tıpkı bir insanın ölme nedenleri gibi onlarca nedeni olabilir. Fotoğraf üzerinden yorum yapmak fazla sağlıklı olmayacaktır. Kaldı ki fotoğraftan bu ağacın badem olup olmadığı bile belli olmuyor.

Ağacın kökünü özellikle incelemek gerekir. Danaburnu, nematod gibi en yaygın zararlılar araştırılmalıdır. Hatta ağacı tahlile gönderirseniz işin en temizini yapmış olursunuz.

Bahçenin hem ilkbaharda; hem de sonbaharda işlenmesi gerekir. Fotoğrafta görülen otlar da ağaçların kuruma nedenlerinden birisi olabilir.

Saygılar...

Sn.Tamtutulma,
Görüşlereniz için teşekkür ederim.Bu hafta sonu inşallah detaylı inceleme yapacağız ve gerekirse tahlile göndereceğiz.Neticelerden sizi de haberdar edeceğim.
Ayrıca bir konuda daha fikrinizi almak isterim,Geçtiğimiz hafta sonu, ağaçların taç çevresi mesafesinde bir çaba boyu genişliğinde ve eninde çapayla çukurlar açıp,gübreleme yapıp ve ince bir toprak ile üzerini kapattık.bu hafta sonuda bu çukurları bir miktar humik asitli su ile sulayıp(çok fazla değil,3-5lt kadar)akabindede 3-4 kürek yanmış ahır gübresi ve toprak ile kapatmayı planlıyoruz.
Bu konuda düşüncelerinizi almaktan memnuniyet duyarım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025