![]() |
Alıntı:
Rica ederim... Muhteşem; her ağacın hayalinde bu vardır. :p Gübreleme ile ilgili izlediğiniz yöntem çok doğru: * Yanmış gübre * Taç iz düşümlerine açılan gübre kanalları * Gübrenin üzerinin toprakla kapatılması. * hümik asitin sulandırılıp verilmesi. yönteminiz doğru, bilinçli tarım yaptığınız için sizi kutlarım. Yalnız hümik asitin oranına çok dikkat edin, sonuçta dikmeleri kolay kolay yakmaz ama doğru kullanmak her zaman daha iyidir ve de ekonomiktir. 1,5 ton-litre suya yarım litre (0,5 lt) hümik asit idealdir. Toprağın ağır killi olması, zeminin kaya olması gibi sıradışı nedenlerle hümik asit oranı yükseltilebiliyor. Oranı yükseltirken mutlaka bir uzmana danışmak gerekir. Saygılar... |
1 Eklenti(ler)
35 kök irili ufaklı 3-4 çeşit bademim var..en çok ta diş bademi..
başladılar çiçeklenmeye.. |
100 dönüm bir araziye 2000 tane badem dikmeyi düşünüyorum ama fizibilite olarak yardım bulmaıyorum kabaca gelir gider nasıl olur :(
|
5 Eklenti(ler)
3. baharına uyanan bahçemizde ilk çiçek açan nonperial çeşidi oldu :) ardından teksas ve onun ardından ferragnes..
|
Alıntı:
Aynı yaşta bademlerimlerim var. Buranın yüksekliği ve sıcaklığı nedeniyle henüz çiçek açmadılar. Ben çiçek gözlerini temizledim. Gözden kaçırdığım ve çiçek açan olursa onların çiçeklerini de temizleyeceğim. Bu yaştaki ağacın-fidanın vereceği bir avuç bademi almaktansa çiçeklerini temizleyip fidanın bütün gücünü gövde büyütmeye vermesini sağlamak daha yararlıdır. Fidanınız üzerinde meyve yokken çok daha iyi gelişir, gelecek yılsa normalden çok daha fazla ürün alabilirsiniz. |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Fotoğrafla budama ne kadar anlatılabilir bilmiyorum. Yanlış anlaşılma olasılığı çok yüksek olduğu için bu güne kadar bu şekilde anlatmak istememiştim ama...
Öncelikle badem fidanları-ağaçları iki şekilde budanılabilir: 1) Doruk Dallı (Modifiye lider ) Budama: Ters çevrilmiş bir şemsiyeyi düşünün. Ortada şemsiyenin tutacak yeri doruk (lider) dal olur. Şemsiye brandasını tutan metal iskeletin ise 4 kolu olmalıdır. bu kolların biri doğu, biri batı, biri güney ve birisi de kuzey yönünde doruğa yatay olarak gelişmelidir. örnek.jpg Adlı fotoğrafta kırmızı ile işaretlenen dallar kesilmelidir. sarı ile işaretlenen yönlerde de yeni dallar geliştirilmelidir. 2) goble Budama: Ağacınızı bir vazo şeklinde budamaktır. Goble için kenarlarda 3-4 dal bırakılır. Ortada doruk dalı (lider dal) olmaz. Ağacın ortası boş kalır, dallar ayrı yönlere doğru büyür. örnek2.jpg Adlı fotoğrafa bakınız. Fidanlarınızdan uygun olanları doruk dallı; uygun olmayanları goble budama yapabilirsiniz. Fidan başında, elde makas uygulamalı budama yapmak isterdim ama, o imkanımız yok. Yazarak ancak bu kadar anlatılabiliyor. İl-ilçe Tarım Müdürlüklerine başvurmanız halinde arazinize gelip 5-10 ağacınızı budayarak size budamayı öğretiyorlar. Üstelik ücretsiz. soğuk almasına karşı en etkili önlem geççi badem dikmektir. Ferragnes cinsi bademin Nonpareil ve Texas ile aynı dönemde çiçek açmasına şaşırdım doğrusu. Normalde Ferragnes'in en Texas ve Nonpareil'den az 2 hafta daha geç çiçek açması gerekiyordu. Ağaç gövdelerini kireçle badana yapma; geç uyanmasını sağlayıcı kimyasallar (kimyasalları asla önermem) gibi yardımcı uygulamalar birer hafta daha geç uyanmasını sağlarlar. |
Sayın tamtutulma,resimlerle de olsa kabaca nasıl bir şekil vermem gerektiğini anlamamı sağladınız.Çok teşekkür ederim.Tarım ilçeden de bu konuda yardım alıcam.Bir diğer konuda,nonperial çeşidinin kuşlara ve güneşe karşı dayanıksız oluşu.Sanırım bu konuda tecrübeye ihtiyacımız var,zamanın getirdiklerini ve badem konusunda yaşadıklarımızı burada paylaşmaya devam etmemiz çok faydalı olucaktır.
|
Alıntı:
Nonpareil çeşidinin ince kabuklu bir el bademi olması üretici için çok büyük bir dezavantaj. Önlem olarak bahçeleri doludan koruma amaçlı tüller kullanılıyor. tülü geçemeyen kuşlar yemişlere zarar veremiyor. Bir diğer yöntem ise, bahçenizin bir kaç yerine hoparlör yerleştirerek basit bir sitemle belli aralıklarla kartal, şahin gibi yırtıcı kuş sesleri yayınlıyorsunuz. Doğrusu bu yöntem ne kadar sağlıklıdır bilmiyorum. Şu anda bilinen yöntemler bunlar. Zamanla yeni yöntemler de bulunacaktır. |
2 Eklenti(ler)
badem ve ceviz diktiğim arazi
|
arkadaşlar yukarıdaki ilk resmimdeki bademler çekirdekten yetişti aşı gerektiriyor feraduel ve feragnes aşılamayı düşünüyorum fakat hangi aylarda hangi aşı metodunu uygulayacağım konusunda çok kararsız kaldım. tarlanın rakımı 1550m.
|
Alıntı:
|
Sayın Tamtutulma,
Bu gün bahçedeydim.Ağaçlar soğuk almamış.Güzel görünüyordu.Amacımız meyve almak değil ama meyve görmekte güzel.Daha önce yazmış olduğum 2011 yılında çiçeklerde gördüğüm kırmızı böcekler aşırı şekilde yine var.Çiçeklerin tozlanmasını arılardan daha çok yapıyor sanırım. |
selam badem dostlari 6 ay aradan sonra bahcemle bulusmanin heyacanini yasiyorum.gercekten onlari cok ozlemisim.bademlerim cicek acmis.gereken budamayi sagolsun arkadasim yapmis harika olmus.
|
4 Eklenti(ler)
31.03.2013 ferragnes ve ferraduel badem cesitleri
|
Alıntı:
Sayın Avanos, sizin yeniden burada görmek çok güzel. Artık uğramaz oldunuz. Ben de dün bahçedeydim. Fidanlar dün tek tük çiçek açmaya başladılar. Fidanlar küçük olduğu için genelde çiçek gözlerini almıştım, ama yemişlerini incelemek için tek tük çiçek bırakacağım. Ferragnes, acı bademden 3 hafta sonra çiçek açıyor. Geççi cinslerin soğuğa karşı her zaman avantajı oluyor. Bizim burada da kayısı ve erkenci bademleri tamamen değil; ama kısmen soğuk almış. Bahsettiğiniz böcekleri hatırlayamadım, kaç nolu mesajdaydı ? Arılara tozlama konusunda kelebekler başta olmak üzere pek çok böceğin yardımı oluyor. |
2 Eklenti(ler)
Sayın Tamtutulma buralardayım yazmadan takipteyim.Bu hafta sonu böceklerin resimlerini çekebilirsem ekleyim.
|
Yabani bitkiler
1 Eklenti(ler)
Aylardan sonra bizim bahçeye gidebildim. Resim 23 Mart'da çekildi. Yoğunluktan dolayı resmi bugün yükleyebildim. Görüldüğü gibi fidan yabani bitkiler arasında kaybolmuş. Anlaştığım bir çiftçi bahçenin bakımını üstlendi. Bahçeyi uygun bir zamanda süreceğini söyledi. Ancak sürme ile yabani bitkilerden kurtulabilir miyim bilmiyorum. Bu yabani bitkilerden kurtulmanın yöntemi nedir? Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.
|
badem bahçesi sahibi arkadaşlar bu güne kadar hep en geç çiçek açan üşümeyen cinsler diye tartışılıyordu ben şunu tespit ettim Konya da anam babam badem kayısı çiçekleri 16-03-2013 de açtı üşüdü ferragnes ferraduel ise 31-03-2013 yeni açmaya başladı ve çiçekler üşümedi
|
badem ağaçlarını 4x4 diksek yeterli olur mu nonperial ve texas dikmek istiyorum
|
Alıntı:
|
sayın avanos ben bu açıdan hiç düşünmemiştin gerçekten haklısınız sizin için uygun aralık nedir acaba?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
bence hiç çekinmeden ismini verinki başkalarının canının yanmasına engel olun |
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
2012 mayıs ayında dikmeme rağmen meyve tutmuşlar
|
2 Eklenti(ler)
bahçemin en küçük bademleri onlarda meyve vermek istemişler
|
Bu bademin cinsini nedir?
5 Eklenti(ler)
Bende saksıda badem bahçesi rüyamı yaşamaya çalışıyorum. Tarlama ekemedim. İçimde uhde kaldı ama saksıda ki bu güzel ben onu sevdikçe oda resimde görüldüğü gibi bana gülümsüyor.
Çok mutluyum. Ne yazık ki ben bu güzelin cinsini bilmiyorum. Anlıyabilenlerin bu konuda cevaplarını okumaktan mutlu olacağım. Toprak sevgi ister. Siz sevdikçe oda size güler. |
Alıntı:
|
Soğuk bölgelerde yetişir mi acaba? Teşekkürler.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025