agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Badem (https://www.agaclar.net/forum/badem/)
-   -   Badem yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/badem/787.htm)

Tamtutulma 07-03-2013 11:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bademceviz (Mesaj 1114815)
Sn.Tamtutulma,
Görüşlereniz için teşekkür ederim.Bu hafta sonu inşallah detaylı inceleme yapacağız ve gerekirse tahlile göndereceğiz.Neticelerden sizi de haberdar edeceğim.
Ayrıca bir konuda daha fikrinizi almak isterim,Geçtiğimiz hafta sonu, ağaçların taç çevresi mesafesinde bir çaba boyu genişliğinde ve eninde çapayla çukurlar açıp,gübreleme yapıp ve ince bir toprak ile üzerini kapattık.bu hafta sonuda bu çukurları bir miktar humik asitli su ile sulayıp(çok fazla değil,3-5lt kadar)akabindede 3-4 kürek yanmış ahır gübresi ve toprak ile kapatmayı planlıyoruz.
Bu konuda düşüncelerinizi almaktan memnuniyet duyarım.

Rica ederim...

Muhteşem; her ağacın hayalinde bu vardır. :p Gübreleme ile ilgili izlediğiniz yöntem çok doğru:

* Yanmış gübre
* Taç iz düşümlerine açılan gübre kanalları
* Gübrenin üzerinin toprakla kapatılması.
* hümik asitin sulandırılıp verilmesi.

yönteminiz doğru, bilinçli tarım yaptığınız için sizi kutlarım.
Yalnız hümik asitin oranına çok dikkat edin, sonuçta dikmeleri kolay kolay yakmaz ama doğru kullanmak her zaman daha iyidir ve de ekonomiktir.

1,5 ton-litre suya yarım litre (0,5 lt) hümik asit idealdir. Toprağın ağır killi olması, zeminin kaya olması gibi sıradışı nedenlerle hümik asit oranı yükseltilebiliyor. Oranı yükseltirken mutlaka bir uzmana danışmak gerekir.

Saygılar...

pria 14-03-2013 22:18

1 Eklenti(ler)
35 kök irili ufaklı 3-4 çeşit bademim var..en çok ta diş bademi..
başladılar çiçeklenmeye..

balikesir 17-03-2013 21:28

100 dönüm bir araziye 2000 tane badem dikmeyi düşünüyorum ama fizibilite olarak yardım bulmaıyorum kabaca gelir gider nasıl olur :(

formullaone 21-03-2013 21:50

5 Eklenti(ler)
3. baharına uyanan bahçemizde ilk çiçek açan nonperial çeşidi oldu :) ardından teksas ve onun ardından ferragnes..

Tamtutulma 22-03-2013 08:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1124929)
3. baharına uyanan bahçemizde ilk çiçek açan nonperial çeşidi oldu :) ardından teksas ve onun ardından ferragnes..

Fidanlarınız gayet sağlıklı görünüyor, iyi bakmışsınız. Bununla birlikte fidanların budamaları tam yapılmamış. Geç kalmış sayılmazsınız, budamalarını tamamlayın derim.

Aynı yaşta bademlerimlerim var. Buranın yüksekliği ve sıcaklığı nedeniyle henüz çiçek açmadılar. Ben çiçek gözlerini temizledim. Gözden kaçırdığım ve çiçek açan olursa onların çiçeklerini de temizleyeceğim. Bu yaştaki ağacın-fidanın vereceği bir avuç bademi almaktansa çiçeklerini temizleyip fidanın bütün gücünü gövde büyütmeye vermesini sağlamak daha yararlıdır. Fidanınız üzerinde meyve yokken çok daha iyi gelişir, gelecek yılsa normalden çok daha fazla ürün alabilirsiniz.

formullaone 22-03-2013 13:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma (Mesaj 1125055)
Fidanlarınız gayet sağlıklı görünüyor, iyi bakmışsınız. Bununla birlikte fidanların budamaları tam yapılmamış. Geç kalmış sayılmazsınız, budamalarını tamamlayın derim.

Aynı yaşta bademlerimlerim var. Buranın yüksekliği ve sıcaklığı nedeniyle henüz çiçek açmadılar. Ben çiçek gözlerini temizledim. Gözden kaçırdığım ve çiçek açan olursa onların çiçeklerini de temizleyeceğim. Bu yaştaki ağacın-fidanın vereceği bir avuç bademi almaktansa çiçeklerini temizleyip fidanın bütün gücünü gövde büyütmeye vermesini sağlamak daha yararlıdır. Fidanınız üzerinde meyve yokken çok daha iyi gelişir, gelecek yılsa normalden çok daha fazla ürün alabilirsiniz.

Teşekkür ederim,bu bahçe 2010 aralık ayında açık kök olarak 10 dekara 250 ağaç şeklinde 6+6 olarak dikildi.Rakım 50,denize uzaklık 100 km,yer Edirnenin güneyi. Budamayı kendimiz yaptık ve benimde bu konuda içim rahat değil.Geçen yıl tepe vurması yapmıştık ve kestiğimiz yerleden 6-7 adet dal fışkırdı adeta.Üstteki resimlerden birinin üzerinde budamayla ilgili bir düzeltme yapabilir misiniz?Ana yan dalları büyütmek için uç almamam mı gerekir?Ya da hangi dalları almalıyım söyleyebilir misiniz?Badem budamasını bir türlü öğrenemedim,çok karışık geldi bana.Ceviz gibi değil.Diğer taraftan 1 hafta önce kıra düştü,sıcaklık -2 ye kadar indi 2 günlüğüne,korumak için sabaha karşı bahçede ateş yaktık 2 saat boyunca,umarım faydası olmuştur.Sizin bildiğiniz farklı bir yöntem var mı? Çiçekleri koparma konusunda haklısınız.Bunu cevizde meyve koparma şeklinde yapıyoruz ama bademde aklıma gelmemişti doğrusu.

Tamtutulma 22-03-2013 14:17

2 Eklenti(ler)
Fotoğrafla budama ne kadar anlatılabilir bilmiyorum. Yanlış anlaşılma olasılığı çok yüksek olduğu için bu güne kadar bu şekilde anlatmak istememiştim ama...

Öncelikle badem fidanları-ağaçları iki şekilde budanılabilir:

1) Doruk Dallı (Modifiye lider ) Budama:

Ters çevrilmiş bir şemsiyeyi düşünün. Ortada şemsiyenin tutacak yeri doruk (lider) dal olur. Şemsiye brandasını tutan metal iskeletin ise 4 kolu olmalıdır. bu kolların biri doğu, biri batı, biri güney ve birisi de kuzey yönünde doruğa yatay olarak gelişmelidir.

örnek.jpg Adlı fotoğrafta kırmızı ile işaretlenen dallar kesilmelidir. sarı ile işaretlenen yönlerde de yeni dallar geliştirilmelidir.

2) goble Budama:

Ağacınızı bir vazo şeklinde budamaktır. Goble için kenarlarda 3-4 dal bırakılır. Ortada doruk dalı (lider dal) olmaz. Ağacın ortası boş kalır, dallar ayrı yönlere doğru büyür.

örnek2.jpg Adlı fotoğrafa bakınız.

Fidanlarınızdan uygun olanları doruk dallı; uygun olmayanları goble budama yapabilirsiniz.

Fidan başında, elde makas uygulamalı budama yapmak isterdim ama, o imkanımız yok. Yazarak ancak bu kadar anlatılabiliyor.

İl-ilçe Tarım Müdürlüklerine başvurmanız halinde arazinize gelip 5-10 ağacınızı budayarak size budamayı öğretiyorlar. Üstelik ücretsiz.

soğuk almasına karşı en etkili önlem geççi badem dikmektir. Ferragnes cinsi bademin Nonpareil ve Texas ile aynı dönemde çiçek açmasına şaşırdım doğrusu. Normalde Ferragnes'in en Texas ve Nonpareil'den az 2 hafta daha geç çiçek açması gerekiyordu.

Ağaç gövdelerini kireçle badana yapma; geç uyanmasını sağlayıcı kimyasallar (kimyasalları asla önermem) gibi yardımcı uygulamalar birer hafta daha geç uyanmasını sağlarlar.

formullaone 22-03-2013 14:36

Sayın tamtutulma,resimlerle de olsa kabaca nasıl bir şekil vermem gerektiğini anlamamı sağladınız.Çok teşekkür ederim.Tarım ilçeden de bu konuda yardım alıcam.Bir diğer konuda,nonperial çeşidinin kuşlara ve güneşe karşı dayanıksız oluşu.Sanırım bu konuda tecrübeye ihtiyacımız var,zamanın getirdiklerini ve badem konusunda yaşadıklarımızı burada paylaşmaya devam etmemiz çok faydalı olucaktır.

Tamtutulma 22-03-2013 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1125262)
Sayın tamtutulma,resimlerle de olsa kabaca nasıl bir şekil vermem gerektiğini anlamamı sağladınız.Çok teşekkür ederim.Tarım ilçeden de bu konuda yardım alıcam.Bir diğer konuda,nonperial çeşidinin kuşlara ve güneşe karşı dayanıksız oluşu.Sanırım bu konuda tecrübeye ihtiyacımız var,zamanın getirdiklerini ve badem konusunda yaşadıklarımızı burada paylaşmaya devam etmemiz çok faydalı olucaktır.

Nonpareil çeşidinin ince kabuklu bir el bademi olması üretici için çok büyük bir dezavantaj. Önlem olarak bahçeleri doludan koruma amaçlı tüller kullanılıyor. tülü geçemeyen kuşlar yemişlere zarar veremiyor.

Bir diğer yöntem ise, bahçenizin bir kaç yerine hoparlör yerleştirerek basit bir sitemle belli aralıklarla kartal, şahin gibi yırtıcı kuş sesleri yayınlıyorsunuz. Doğrusu bu yöntem ne kadar sağlıklıdır bilmiyorum.

Şu anda bilinen yöntemler bunlar. Zamanla yeni yöntemler de bulunacaktır.

obahar 23-03-2013 12:13

2 Eklenti(ler)
badem ve ceviz diktiğim arazi

obahar 23-03-2013 12:16

arkadaşlar yukarıdaki ilk resmimdeki bademler çekirdekten yetişti aşı gerektiriyor feraduel ve feragnes aşılamayı düşünüyorum fakat hangi aylarda hangi aşı metodunu uygulayacağım konusunda çok kararsız kaldım. tarlanın rakımı 1550m.

Tamtutulma 25-03-2013 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obahar (Mesaj 1125775)
arkadaşlar yukarıdaki ilk resmimdeki bademler çekirdekten yetişti aşı gerektiriyor feraduel ve feragnes aşılamayı düşünüyorum fakat hangi aylarda hangi aşı metodunu uygulayacağım konusunda çok kararsız kaldım. tarlanın rakımı 1550m.

Haziran başından itibaren göz aşı, boru aşı gibi aşılar yapılabilir.

Avanos 30-03-2013 23:27

Sayın Tamtutulma,
Bu gün bahçedeydim.Ağaçlar soğuk almamış.Güzel görünüyordu.Amacımız meyve almak değil ama meyve görmekte güzel.Daha önce yazmış olduğum 2011 yılında çiçeklerde gördüğüm kırmızı böcekler aşırı şekilde yine var.Çiçeklerin tozlanmasını arılardan daha çok yapıyor sanırım.

hamitakkuyu 31-03-2013 22:05

selam badem dostlari 6 ay aradan sonra bahcemle bulusmanin heyacanini yasiyorum.gercekten onlari cok ozlemisim.bademlerim cicek acmis.gereken budamayi sagolsun arkadasim yapmis harika olmus.

hamitakkuyu 31-03-2013 22:14

4 Eklenti(ler)
31.03.2013 ferragnes ve ferraduel badem cesitleri

Tamtutulma 01-04-2013 11:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Avanos (Mesaj 1130309)
Sayın Tamtutulma,
Bu gün bahçedeydim.Ağaçlar soğuk almamış.Güzel görünüyordu.Amacımız meyve almak değil ama meyve görmekte güzel.Daha önce yazmış olduğum 2011 yılında çiçeklerde gördüğüm kırmızı böcekler aşırı şekilde yine var.Çiçeklerin tozlanmasını arılardan daha çok yapıyor sanırım.

Sayın Avanos, sizin yeniden burada görmek çok güzel. Artık uğramaz oldunuz.

Ben de dün bahçedeydim. Fidanlar dün tek tük çiçek açmaya başladılar. Fidanlar küçük olduğu için genelde çiçek gözlerini almıştım, ama yemişlerini incelemek için tek tük çiçek bırakacağım. Ferragnes, acı bademden 3 hafta sonra çiçek açıyor. Geççi cinslerin soğuğa karşı her zaman avantajı oluyor.

Bizim burada da kayısı ve erkenci bademleri tamamen değil; ama kısmen soğuk almış.

Bahsettiğiniz böcekleri hatırlayamadım, kaç nolu mesajdaydı ? Arılara tozlama konusunda kelebekler başta olmak üzere pek çok böceğin yardımı oluyor.

Avanos 03-04-2013 09:17

2 Eklenti(ler)
Sayın Tamtutulma buralardayım yazmadan takipteyim.Bu hafta sonu böceklerin resimlerini çekebilirsem ekleyim.

bozkır 03-04-2013 11:33

Yabani bitkiler

1 Eklenti(ler)
Aylardan sonra bizim bahçeye gidebildim. Resim 23 Mart'da çekildi. Yoğunluktan dolayı resmi bugün yükleyebildim. Görüldüğü gibi fidan yabani bitkiler arasında kaybolmuş. Anlaştığım bir çiftçi bahçenin bakımını üstlendi. Bahçeyi uygun bir zamanda süreceğini söyledi. Ancak sürme ile yabani bitkilerden kurtulabilir miyim bilmiyorum. Bu yabani bitkilerden kurtulmanın yöntemi nedir? Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

burjuva1981 06-04-2013 11:25

badem bahçesi sahibi arkadaşlar bu güne kadar hep en geç çiçek açan üşümeyen cinsler diye tartışılıyordu ben şunu tespit ettim Konya da anam babam badem kayısı çiçekleri 16-03-2013 de açtı üşüdü ferragnes ferraduel ise 31-03-2013 yeni açmaya başladı ve çiçekler üşümedi

obahar 07-04-2013 11:15

badem ağaçlarını 4x4 diksek yeterli olur mu nonperial ve texas dikmek istiyorum

Avanos 07-04-2013 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obahar (Mesaj 1134246)
badem ağaçlarını 4x4 diksek yeterli olur mu nonperial ve texas dikmek istiyorum

Uygun olmaycağını düşünüyorum. Badem ağacı için sık bir dikim. Şimdi budayarak sorunu halledebilirsiniz ama bu seferde ağaçtaki dal sayısını azaltığınız için meyve sayınız azalır.Amaç daha çok ürün almak için sık dikiyorsunuz.Daha sonrada budama ile ağaçları küçültmeniz gerekir.

obahar 08-04-2013 10:04

sayın avanos ben bu açıdan hiç düşünmemiştin gerçekten haklısınız sizin için uygun aralık nedir acaba?

bozkır 08-04-2013 16:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obahar (Mesaj 1134693)
sayın avanos ben bu açıdan hiç düşünmemiştin gerçekten haklısınız sizin için uygun aralık nedir acaba?

Forumdaki yazışmaları incelerseniz en uygun dikim 6x6 m. Nitekim ben de 6x6 olarak Ferragnes ve Nonperial fidanları diktim.

ncp1963 08-04-2013 20:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1135012)
Arkadaşlar,bu güzel ülkemin en güvenilir,en sağlam görünen ( isim vermemin bir anlamı yok artık ) fidancılarının birinden faturalı,sertifikalı ve ismine doğru olarak aldığım 200 adet el bademi ve 50 adet teksas bademi bugün itibariyle 3. yaşına gelip ilk meyvelerini vermeye başladı.Ne var ki,meyvelerine baktığımda gerçeği anladım ve sinirden ağlamamak için kendimi zor tuttum.200 adet el bademi zannettiklerim teksas çıktı ! ayıptır,yazıktır ..

çok üzücü..

bence hiç çekinmeden ismini verinki başkalarının canının yanmasına engel olun

Avanos 09-04-2013 07:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obahar (Mesaj 1134693)

Görüşüm 6*6 şekli daha uygun görünüyor.

ejder01 10-04-2013 08:07

4 Eklenti(ler)
2012 mayıs ayında dikmeme rağmen meyve tutmuşlar

ejder01 10-04-2013 08:11

2 Eklenti(ler)
bahçemin en küçük bademleri onlarda meyve vermek istemişler

mıstık abey 13-04-2013 19:46

Bu bademin cinsini nedir?

5 Eklenti(ler)
Bende saksıda badem bahçesi rüyamı yaşamaya çalışıyorum. Tarlama ekemedim. İçimde uhde kaldı ama saksıda ki bu güzel ben onu sevdikçe oda resimde görüldüğü gibi bana gülümsüyor.
Çok mutluyum.
Ne yazık ki ben bu güzelin cinsini bilmiyorum.
Anlıyabilenlerin bu konuda cevaplarını okumaktan mutlu olacağım.
Toprak sevgi ister. Siz sevdikçe oda size güler.

Tamtutulma 15-04-2013 10:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mıstık abey (Mesaj 1138201)
Bende saksıda badem bahçesi rüyamı yaşamaya çalışıyorum. Tarlama ekemedim. İçimde uhde kaldı ama saksıda ki bu güzel ben onu sevdikçe oda resimde görüldüğü gibi bana gülümsüyor.
Çok mutluyum.
Ne yazık ki ben bu güzelin cinsini bilmiyorum.
Anlıyabilenlerin bu konuda cevaplarını okumaktan mutlu olacağım.
Toprak sevgi ister. Siz sevdikçe oda size güler.

Fotoğraftan yorum yapmak sağlıklı değil, yanılıyor olabilirim ama bana göre bademleriniz Picantili cinsi.

kilicaslan3561 16-04-2013 15:08

Soğuk bölgelerde yetişir mi acaba? Teşekkürler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025