![]() |
Alıntı:
Sayın eşmekaya, lütfen o cümlenin tamamını okuyun. Yalnızca bir kısmını okumanız farklı anlamlar çıkarmanıza neden olabilir. Alıntı:
Gelelim kil konusuna. Kil, kendini (biçimini) onarabilen, plastik bir yapıya sahiptir. Bir sulama havuzunun tabanını beton yapmaktansa kil yapmak daha mantıklıdır. Beton, basınç ve diğer etmenler nedeniyle çatlar. kilse ancak susuz kaldığında çatlar. Su ile temas ettiği anda kil kendini onarmaya, çatlakları kapatmaya başlar. Yaratıcı kile böyle bir özellik vermiş. Tabi kili tarımda kullanamıyorsak başka alanlarda yararlanıyoruz. Kil, kökleri sıkar ve köklerin gelişmesini engeller. Kılcal köklerin açmaya çalıştığı kanalları onararak kapatır ve kök gelişimi yavaşlar. Ağaç kurumaz ama yeterli büyüklüğe de erişemez. Kilde çok güzel buğday yetişir. Ancak ağaç yetişmesi çok zordur. Siz, " çok verimli bir şekilde elma ve armut yetişiyor." diyorsunuz. Olabilir. Ancak biz burada kara düzen tarım değil; bilimsel tarım yapmaya çalışıyoruz. Ve bilimsel olarak badem killi-ağır toprakları sevmez. Arkadaşımın ağır topraklı bir bahçesi var. Bu bahçeye 30 yıl önce dikilmiş olan badem ağacından yalnızca 1 kez ürün alınabilmiş. Aynı tarlada mükemmel erik yetişiyor. Anlattığınız örnek ve bilimsel badem tarımı arasında bir çelişki yok. Bazı konular mantıksız gelebilir. Teorik olarak arının uçması da mümkün değildir; ancak arılar uçar. Kışın eksi 20 derece soğuğu yaşayan Ankara'da 6 metrelik incir ağacı gördüm. Ancak bu Ankara'da ticari incir bahçesi kurulabilir anlamına gelmez. O bahçede elma ve armut yetişmesi badem yetişeceği anlamına gelmez. Burada anlatılanlar sizi tatmin etmiyorsa bir şey diyemem. O zaman bildiğiniz gibi yapabilirsiniz. Zaten kimse size zorla "İlle şöyle yap, böyle yap." diyemez. Biz burada bilgilerimizi ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Hepimizin birbirine danışacağı konular oluyor ve hepimizde bu başlığın pek çok yararını gördük. |
Sayın tamtutulma
Ankarada incirler Ankara garındamı bende gözlemledim hatta geçen sene meyva bile tutmuş ama sanırım olgunlaşmayı başaramadan kış geliyor. |
Alıntı:
Benim gördüğüm incir ağacı Cebeci Oba Sokak'ta bir bahçedeydi. 5-6 Metre boy yapmış. Ürün verip vermediğini bilmiyorum. |
SN. Tamtutulma
''Benim bildiğim killi toprakta hiç bir meyve ağacı yetişmez. Yetişen bir tür varsa arkadaşlar düzeltsinler.'' diye başlayan yazı size ait değil mi ben yanlış okuyorum. Şimdi de ben öyle demedim. badem yetişmez dedim falan feşmekan diye düzeltme yoluna gidiyorsunuz... Bence siz ilk önce o yazdığınız yazıyı bi okuyun sonra tekrar yorum yapın. Tüm yazışmaları ve bir çok site de forum da badem konusunda yazı okudum. Tabi ki aklıma yatan türü ekerim veya ekmem. |
Alıntı:
Şimdi, bana kıvırdığımı vs deme cüretini buluyorsunuz, "5 yaşında tüplü badem fidanı"ndan bahsedecek kadar konuya hakimsiniz... Alıntı:
Kısacası, sizin bilgiye vs ihtiyacınız yok. Siz dalaşacak, tartışacak birilerini arıyorsunuz. Burada boşuna zaman yitirmeyin, evet bu forum size hafif geliyor. Siz zaten her şeye hakimsiniz; bizim size öğreteceğimiz bir şey yok. Hem biz kimiz ki... |
Moderatörden ricam, atışmaya dönen ve bilgi içermeyen cevapları bu konudan silermisiniz
|
merhaba arkadaşlar. 1650 metre ile 1750 metre rakım yüksekliklerinde badem ağacı yetiştirilebilir mi? arazi eğimi güney yönünde yükseklik oranı % 10 yarım ay şeklinde bir arazi.
cevaplarınız için teşekkür ederim. |
Yetiştirilemez. Uğraşmaya da değmez.
|
Sayın Odeh, Van'ın rakımı 1700 küsur, diğer yerlerini bilmiyorum ama Van gölünün ortasındaki Akdamar adası badem ağacı dolu. "Yetiştirilemez" derken tam olarak kastettiğiniz nedir? Ticarî değeri olmayan bir badem üretimi mi yoksa hiç mi badem olamayacağı?
|
Sayın Sûz-i Dilârâ,
Konu, malûmunuz üzere "Badem Yetiştiriciliği" dolayısıyla da ticarî yetiştiricilik haliyle ön plânda. Akdamar Adası'nda ticari badem yetiştiriciliği yapılabiliyorsa sayın KONYALI42'nin arazisinde de yapılabilir, ki bu benim öğrendiklerimle örtüşmüyor. Söylemek istediğim kısaca, "Ticarî Badem Yetiştiriciliği" yapılamaz. Ancak sabreder, uğraşır, yılmaz ve kayıplara üzülmez ise hobi amaçlı ağaç dikip dikmemek kendi bileceği iştir... |
Ayrıca gölün, iklimin sert etkilerini nispeten de olsa yumuşatması söz konusu. Ancak bu bile yetiştirilebilir mi sorusuna evet demek için kâfi değil...
|
Peki iyi ceviz yetiştirilen bir yer için iyi badem de yetişebilir denebilir mi? Veya kestane. Çünkü bizim köyde yaşlılar, meşe olan yerde kestane, ceviz ve badem gibi ağaçların da olabileceğini söylerler.
|
Alıntı:
Kestane konusunda fikrim de bilgim de yok. Ancak cevizin daha çetin iklim koşullarına uyum sağlayabildiğini, biliyorum. Ancak ceviz için de badem için de iklim ve râkım ne olursa olsun herşeyden önce toprak yapısı daha önemlidir. Ağır, killi, taban suyu yüksek olmamalıdır. Toprak da iyileştirilebilir, birçok yolu var. Yeter ki maddi olanaklar dahilinde olsun. ama iklim öyle mi? İklim, badem için malûm, şu don konusunda çok hassas... Çok düşük derecelere marûz kalması, hele de su yürüdükten sonra, ağacın kaybedilmesine neden olabilir. Râkım meselesi ise bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Râkım arttıkça ısı düşecektir. İklimlerin etkileri daha sert olarak görülecektir. Ancak bu görecelidir. Şöyle düşünün, A arazisi güneyde, B arazisi doğuda. Ancak ikisi de 1000 mt. râkıma sahip. Bu durumda, her iki arazinin de aynı koşulları yaşamayacağı aşikârdır, değil mi? Manisa'nın 980 mt. ile Kütahya'nın, Van'ın 980.nci mt.si bir olmayacaktır. Meşelik alanlarda hele de dokunulmamış alanlarda böcekler, nematod ve funguslar rahat vermeyecektir. Ama hepsi ile anlaşabiliriz, yeter ki toprak ve iklim izin versin... Akdamar'daki bademler'den alınabilirse ne güzel olur. Çünkü muhtemel ki çok uzun bir zaman diliminde kim bilir nasıl değişiklikler geçirmişlerdir. |
3 Eklenti(ler)
Teşekkür ederim sayın Odeh, zaman ayırıp sorularımı cevapladınız.;)
Akdamar adasındaki bademleri içeren görüntüleri paylaşmak istedim. :cool: Bu adanın ön tarafı, arka tarafta da bir dünya badem var. |
Bu hârika fotograflar için ben teşekkür ederim.
(Adadaki o çok değerli bademlerden tohumluk alırken yakalanırsanız azmettirici olarak beni söyleyebilirsiniz... :) ) |
Bademlerden en sağlıklı çekirdek ne zaman alınır? Ona göre adaya bir tur düzenleyebilirim, torbam elimde:)
|
Mâdem operasyon düzenlenecek, bence en iyi zaman Eylül'ün ikinci haftası ile sonu arası iyi bir zamanlama olabilir. Çünkü geç ısınan hava dane oluşumunu geciktirebilir...
Bir de yerden değil daldan almak daha sağlıklı olacaktır. (Önemli Not. Ayrıca torba en az iki bademseveri memnun edecek kadar geniş olmalı...) |
sayın odeh cevaplarınız için teşekkür ederim. konya nın iklimi akdamar a göre sert ve soğuk 1750m rakım badem için erken don yönünden mi sıkıntı olur? bu arazinin kuzey sırt kısmında çam ormanı mevcut.
|
Alıntı:
Akdamar çok farklı... Çünkü o ada patojen ve zararlılar açısından -bence- kesinlikle izole. Ayrıca su var, orası bir ada. Nem soğuğun etkisini bir nebze yumuşatıyor. Siz ilçe tarımdan yardım alın bence. Bir danışmakta fayda var. Bölgeyi bilir, ona göre öneride bulunurlar. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bir dal köklendirilebilir mi emin değilim, Halil Bey'e danışmak lâzım. |
Sayın Halil Önen gayet net.
Akdamar'ın badem tohumu anlaşılan ancak size yâr olacak gibi... Alıntı:
<br /> Olmaz. Dipten çıkan sürgünlerden alıp başka bir yere dikseniz yetişmez. Hatta fidanın yerini değiştirseniz bile toprağı ile _ çok zor_ yetişmez. <br /> <br /> Çünkü badem kökleri toprağa bir çeşit sıvı salgılıyor ve yer değiştirdiğinde etkisi kalmıyor ve kuruyor.<br /> <br /> ek;<br /> <br /> ancak Sn. Nuri Murved' in 'Çam ağacı yer değiştirme' sistemi ile olabilir. Bu sayfada anlatılmış ve tüçrübe isteyen bir sistem. Küçük fidanlara uygulanabilir... |
Alıntı:
3-5 yasinda fidan bulabileceğini fidanci söyledi. Benim badem deneyimim yok. Tek kızdığım sorulara anlayan da anlamayan da cvp vermesi... Sonrada konuyu başka yönlere çekmeleri... Ve de en önemlisi bir söylediğini digerini tutmaması... Bilene anlayan iyi niyetli olana can kurban, art niyet veya biliyormuş gibi geçinene artık siz yorum yapın |
merhaba arkadaşlar. bugün 15000 adet yabancı cins aşılı badem fiyatları ortalama toptan alınırsa 3tl-5tl arasında alınır. toplam 15000 adet aşılı yabancı cins badem fidanı maliyeti ortalama 45000tl tutar. yabancı cins badem fidanlarını tohumdan üretsek yani kapama badem bahçesi kuracağımız araziye 150000 adet tohumu 7*7 eksek bunları sonra yabancı cins badem aşı kalemleri ile aşı yapsak maliyeti düşürmüş oluruz. siz değerli ve tecrübeli arkadaşlarıma sorum tohumdan oluşturulacak kapama badem bahçesinde bu şekilde 15000 adet tohum ekip aşılamak mı (her yönüyle) avantaj ya da 15000 adet aşılı tüplü badem alıp ekmek mi avantaj?
özel ağaçlandırma kapsamında oluşturulacak kapama badem bahçelerinde tohumdan yetiştirip sonradan yabancı cins badem ile aşılamaya izin veriliyor mu?cevaplarınız için teşekkür ederim. |
Alıntı:
Yukarıdaki planınız teorik olarak mümkün, pratikte 15 bin fidan çukurunu izlemeniz mümkün değildir. Aşıyı hiç açmayayım, bu yöntemle verimli bir iş yapamazsınız. O kadar aşıyı kim yapacak? O kadar aşıcı nerede, nasıl toplanır? kaçı tuttu kim, nasıl gözler? İmkansızdır. |
Sn Odeh olayı halletmiş:)
Hadi çukurları kazdınız diyelim onların sulamasını muntazaman yapmak gübrelemek çok zor hele ki fide halinde ihtiyacı çokken.. En iyisi fidancılardan faydalanmak.. |
Alıntı:
Özel ağaçlandırma alanı ise işlemleri kafanıza göre yapamazsınız. |
sayın odeh ve avanos cevaplarınız için teşekkür ederim. arazi özel ağaçlandırma kapsamında kiralayacağım bir arazi fidan masrafını düşürmek için düşündüğüm bir yoldu ama yönetmeliğe aykırı olduğunu bilmiyordum. benim duyduğum bir yıl içinde gelen kontrolörler araziyi ağaçlandırılmış olarak görmek istedikleri için tohumdan fidan yetiştirmenin sakıncası olacağını düşünmemiştim.
|
Alıntı:
|
15.000 fidan büyük rakam hem de çok büyük, devlet desteği varken ne diye kullanmayasınız ki!
Devlet, arazi sürümü, fidan hazırlığı, dikimi, fidan parası, 3 yıllık bakım masrafları ve etrafını dikenle telle çevirmeniz için 15 yıl ödemesiz çok cazip kredi veriyor. Her sene Orman Bakanlığı'nın birim fiyat listesi yayınlanır, orda ki birim fiyatlar üzerinden ödeme yapar. Bu senenin birim fiyatları açıklandı mı bilmiyorum. Aşağıda ki linki inceleyebilirsiniz. Kredilendirme |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:21. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025