![]() |
Merhaba efendim,
Tarım bakanlığınca, tüm hastalık, zararlılar ve mücadeleleri ile ilgili bilimsel araştırmalar var. Önceden veren arkadaşlarımız var ise onlardan özür. Not etmenizi öneririm. Saygılarımla lütfen. |
Pdf dosyaları eklenemiyor malesef ama ingilizce bilen arkadaşlar arzu ederseniz Australian Almonds - Almond Board Australia daki referansları inceleyebilirsiniz, anlatımı Amerika daki zirai birlik, komisyonlara göre çok daha temiz. Hangi ilacın ne zaman hangi hastalığa karşı kullanılması gerektiği fotoğraflı bir biçimde anlatılıyor, açıkcası ben kaynak larak çok beğendim ve birer yedeğini aldım dökümanların. (Not: Avustralya güney yarım kürede olması sebebiyle uygulamaların zamanlarıda ters oluyor normalde ama tarih vermek yerine mevsim mevsim anlatması dolayısı ile kaynakçadaki zamanlar aşağı yukarı anlaşılır özellikle Akdeniz ikliminde bulunan bölgelerimiz için. Avustralya'da Bademcilik iki bölgede yoğun olarak yapılıyor, Queensland ve Batı Avustralya, Queensland de tarım yapılan bölgeler iklim olarak Aydın, Muğla arası bir iklime sahip, Batı Avustralya ise sıcaklık bakımından Antalya gibi ama sıcaklıklar yaz aylarında biraz daha fazla ve kurak)
Normalde kafa karıştırmaması bakımından böyle bir kaynağı paylaşmazdım ama hakikaten hastalıkla mücadelede türkçe kaynaklar çok yetersiz malesef, işinize yarar umarım. |
3 Eklenti(ler)
Plantasyonda Nonpareil %51, Carmel %32, Price %12 (Texas olabilir mi bu tür?) oranlarında.
İhracat seçeneği olan yetiştiricilerin pazarı kavraması açısından iyi bir örnek. Yukarıda #842 mesajda Carmel türünün verim ve iç randımanını ABD menşeli bir çalışma ile belgelemiştik. Derli toplu olması açısından Türk bilim insanlarının yaptıkları iki çalışmayı ve örnek iki tabloyu da ekliyorum, bunları aşağıda görebilirsiniz. ÖNEMLİ NOT: Buradaki rakamlar 3x5mt=15m2 alan ile yapılmış dikime göre hazırlanmıştır. 66,66 Ağaç Adet/da. olmaktadır. Ancak birçok dikim 6x6mt=36m2 alan ya da benzeri ölçeklerde dikilebilir. Bu verileri (Verim/Sık Ağaç Sayısı)x(Yeni Ağaç Sayısı) ile yeniden değerlendirmek şarttır. Bu çalışmalarda anaçlar belirtilmemiş olsa da ortalama değerlerin tespit edilmesi açısından önemli bilgiler içermekte. Yerli ve Yabancı Değişik Badem Çeşitlerinin GAP Bölgesi Sulu Koşullarında Gelişme, Meyveye Yatma, Verim Ve Bazı Kalite Değerlerinin Karşılaştırılması Bu kaynaktan bir alıntı: Eklenti 269718 Badem Yetiştiriciliği El Kitabı, Dr. Halit Seyfettin ATLI, Uz. Serpil KARADAĞ Uz. Kamil SARPKAYA, Dr. Fatma KONUKOĞLU, Hüseyin BOZKURT, Gaziantep - 2011 Eklenti 269716 DİKKAT: Bu tablodaki tarihler, araştırmanın yapıldığı sahanın mikroklimasına göre veriler içerir. Farklı sahalarda farklı tarihler olabilir. Eklenti 269717 |
Bunları yazarken araştırmayalım anlamında yazmadım.Araştırırken kendimden biliyorum.Fidanları dikmeden okadar çok çeşit okudumki sonunda hangi çeşidin ne olduğunu öğrenmek yerine kafam karıştı, her fidancı farklı yazıyordu.Fidanları diktikten sonrada fidanlarımın ismine doğru olmadığını öğrendim.
Örnek yine yukarda badem çiçeklerinden bal üretiminden bahsediliyor.İçanadolu için badem çiçeklerinden bal üretilemez.Çünkü arılar bahar ayında yavrular haziran ayı gibi bal üretimine başlar. |
Diğer konu kekik dikerek daha çok arı çekeceğimiz konusu.
Bu konuda denemeler varmı? Fili durum akademik durumla çoğu zaman uyuşmuyor. Bahçeye kekik diktiğimizde kekikler genelde nezaman çiçek açar.Bilmiyorum bu süre badem ağaçlarının çiçek açma zamanı ile uyuşuyormu? Şayet uyuşuyorsa bu başımıza büyük bir sorunmu açar.Arılar bademlerimizdeki çiçekleri gezmek yerine daha güzel kokan kekik çiçeklerini gezerse. Bunlarıda göz ardı etmeyin derim. |
Gerçekten güzel soru... Kovan sayısını artırmak düşünülebilir belki.
Sayın Halil Önen umarım bu soruyu görür... |
Alıntı:
Doğada her şeyin hem artısı hem eskisi var. En zayıf hayvanlardan tavşan ve farenin inanılmaz bir üreme gücü var. En güçlü hayvan aslanın ise öyle güçlü bir üreme eğrisi yok. GF-677 Hızlı gelişiyor bu artısı; kısa ömürlü ve nematoda karşı zayıf bu da eksisi. Başta biz de aynı sorunları yaşadık.Kısacası mükemmel bir çeşit yok. Size ve arazinize en mantıklı olanı seçmek durumunda kalacaksınız. Alıntı:
Alıntı:
Anaç seçiminde bende benzer sorunlar yaşadım. Ancak bizim ilçenin kırlarını gezerken kuşlar vs tarafından dikilip kendi yetişen yabani bademleri inceledim. Hepsi de çok sağlıklı görünüyordu. Gövde ve yapraklarında herhangi bir hastalık belirtisi vs görünmüyordu. Ben de " Bizim buraya en uygun anaç acı badem çöğürüdür." dedim. Erik anaçlı bademin taban suyu olan arazilerde kullanılabileceğini bile çok sonradan öğrendik. Emin olun diğer sitedeki bilgiler teorik bilgi kirliliğinden başka bir şey değil. buradaki arkadaşlar hiç değilse işin içindeler. Dikiyorlar, buduyorlar, suluyorlar, gözlüyorlar. Dikmelerinizi toprakla buluşturduktan sonra kafanıza takılacak ilk soru işaretini size söyleyeyim: "Hangi aralıkla, ne kadar su vermeliyim ?" kısacası " Badem sulama takvimi" arayacaksınız ama yok. Çok aradım ama ben de bulamadım. Önceki sayfalarda kendi denediğim sulama takvimini yazmıştım. Haa bilimsel mi değil. Ama denedim ve dikmelerin iyi geliştiğini gözlemledim. Madem ki bilimsel kaynak yok; madem ki denedim ve olumsuz bir şey görmedim " bu doğrudur. dedim. Alıntı:
Alıntı:
Saygılarımla... |
Alıntı:
Kesinlikle doğru bir tesbit. Aslında şöyle, bademden arı bal üretir. Ancak üretilen balı arılar yavrularına yedirir. mayıs ayı gibi çiçek açan badem olursa ondan üretilen bal ile de arılar bal mumu üretirler. Kısacası badem ile üretilen balı insanlar değil; arılar kendileri yerler. |
Sayın Tamtutulma buralarda yoksun dedin forum hızlandı. Ama sanırım baharın gelmeside etkili oldu.Önümüzdeki hafta bahçeye gideceğim. bakalım kışı nasıl atlatmışız.
|
Alıntı:
Aşağıdakiler gözden kaçmasın diye özet bir alıntı yapayım dedim: Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
Sayın prof Dr Semih ÇAĞLAR'la bir dostluğumuz dahi oluştu. Kendisi gerçekten bir otortedir.GF-677 konusuna gelince gelişme güzel ama yaşam sürelerinde sıkıntı var.15 yıl kadar yaşıyor ağaçlar.
|
Peki, GF-677 anacının yaşam süresi ile ilgili bir araştırma ya da belgeye ulaşabildiniz mi, yoksa sayın Çağlar'ın size sözlü aktardığı bir bilgi mi?
|
Alıntı:
Sayın Avanos, tarlama gittiğim gün olan pazarları hariç hep buradayım. İşlerim yoğun değilse mutlaka takip ediyorum. 40 cm kara rağmen yarın yine gideceğim. Arabamı asfaltta bırakıp 700 metre kadar yürüyeceğim. Daha yapılacak çok işim var. Arazi 1. derece sit alanında diye kepçe, dozer sokamıyorum. sürekli elle çalışmak durumundayım.200-300 Dikme dikilecek, 200 kadar çukur açılacak, 150-200 kadar acıbadem çöğürüne omega aşı, tutmayanlara boru aşı yapılacak. Tek başına, haftada 1 gün haliyle zaman alıyor işler. Benim geçen yıl diktiğim dikmelerde ve kendi yaptığım aşılarda donma yok. Umarım kuruyan da olmaz. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Alıntı:
Nihayetinde bu anacın ömrü konusunda halen net bir bilgi yok. |
Daha önce ziyarette ettiğim Datça'daki bir badem bahçesinde yerler aşağı yukarı tamamen yabani kekik ile kaplıydı, badem+kekik balı değil sadece kekik balı üretimi için kullanılıyor bu yöntem, hedef zaten badem balı üretmek değil, badem bahçeciliğine girişen pek çok arkadaş tozlaşmanın ne kadar önemli olduğunun bilincindedir, Kaliforniya'daki badem bahçelerinin tabanına da yonca dikilmesinin en büyük sebebi yine arı nüfusunu ve çevrede yaşayan arıcıları çekmektir (yaz aylarında toprak ısısının yükselmesini engellemeside cabası). Aslına bakarsanız kekik dikiminin faydası olup olmadığı hakkında deneyime dayalı bir bilgim var denemez, sadece kuşaklardır bu işi yapan bir ailenin yapma biçimi bu olduğu için ben belirtme gereği duymuştum.
|
Alıntı:
İç Anadolu' nun bir yerinde bademler çiçek açtığında arılar soğuktan dolayı kovanlarından çıkmıyorsa badem dikmeyeceksiniz. Bu doğanın bir kuralıdır. Zaten bu koşullarda 3 ya da 5 yılda bir bademlerinize soğuk vurur. Ama şunu da yapabilirsiniz. Her 10 badem ağacından birini dölleyeci olarak da dikebilirsiniz. |
Alıntı:
Bizim bahçemiz 2 sıra ferragnes ve bir sıra ferraduel olarak ekili bu durumda her 5 dk' da bir kovan arıya ihtiyacımız yok mu veya yok denecek kadar az mı? |
Alıntı:
Erkenci bademler kekik çiçeklenme dönemini yakalayamayabilir ama aynı zamanda çiçeklenme olur. İsterseniz size İzmir kekiğinden gönderebilirim.:) Buraya kadar yazıştık, kekik sadece arılar gelsin de bademleri döllesin diye mi anlattık. Bademlerin arasına kekik ekerseniz para kazanırsınız; Bademlerin arasına kekik ekerseniz toprağınızda nematod zararı olamaz demişiz... Olmaz; bunun için elinde belge _AR-GE_ çalışması var mı, derseniz bir üniversite hocası gibi yok derim. Onların elinde var mı size yok diyeceklerdir. Benimkisi tecrübedir, akademik durum değildir.:) |
(Arı, rüzgar gibi rastlantısal olmadığı için çiçeklerde bire bir çalışacak ve tozlanma da haliyle daha çok olacaktır. Hatta 5 dönüme bir kovan yerine 4 dönüme bir kovan daha faydalı olacaktır.
Kendine verimli olmayan türler için tozlayıcı çeşitler zorunludur.) |
Alıntı:
Arı her çiçekten bal _ polen_ alır mı?;) |
ABD'de badem bahçesi sahipleri kovan sahiplerine "para ödeyerek" bahçelerine kovan getirirler.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Eğer ağaçlarınızda zehirli ilaç kullanmıyorsanız_ bunu biliyorlarsa_ arıcılar sizi buluyor. |
Alıntı:
|
Sayın Halil Önen siz bir 100 dekar kekik dikin para kazanında bizede yol gösterin.:)
|
DİYARBAKIR, ELAZIĞ ve MARDİN İLLERİ BADEM AĞAÇLARINDA
ZARARLI Polydrosus roseiceps Pes. (COLEOPTERA: CURCULIONIDAE)’NİN POPULASYON DEĞİŞİMİNİN BELİRLENMESİ Halil BOLU-İnanç ÖZGEN http://ziraat.harran.edu.tr/zirfakde...0_%2043-47.pdf =================== Türk. entomol. derg. Diyarbakır, Elazığ ve Mardin İlleri badem ağaçlarında zararlı Anthonomus türleri (Coleoptera: Curculionidae= Hububat Hortumlu Böceği )’nin belirlenmesi ve Anthonomus amygdali Hustache’nin populasyon değişimi∗ Halil BOLU-İnanç ÖZGEN http://entomoloji.ege.edu.tr/files/A..._3_189-202.pdf ==================== BİTKİ KORUMA BÜLTENİ 2010 Diyarbakır, Elazığ ve Mardin illeri badem ağaçlarında zararlı Agrilus roscidus Kiesenwetter, 1857 (Coleoptera: Buprestidae)’un ergin popülasyon değişiminin belirlenmesi1 Halil BOLU İnanç ÖZGEN http://www.bitkikorumabulteni.gov.tr...File/1306/1280 Araştırmaların bölgesel olduğuna dikkatlerinizi çeker sağlıklar dilerim. Saygılarımla lütfen. |
Alıntı:
Benim aklıma takılan soru şu ferragnes ve ferraduel ile ( bizim çeşitler olduğu için yazıyorum) veyahut bir başka çeşit hangi kekik türü ile aynı çiçeklenme donemine sahip? Uygulama yapan arkadaşlar varsa görüşleri nedir? Malum bademde çeşitlere göre çiçeklenme çok uzun bir zaman aralığına yayılmakta ve muhtemelen kekik bitkisi için de aynısı söz konusudur. O zaman hangi çeşit hangisine denk gelir? Sn Avanosun dediği tam olarak aynısıymış şimdi anladım:) |
Alıntı:
Ben bardağın yarısı dolu mu dedim ki_ siz yarısı boş diyorsunuz? 100 dönümünüz varsa_ ki Allah daha çok versin_ badem dikeceğim dediniz. İçine kekik de ekerseniz toprağınızda zararlı nematod olmaz, bademden, kekikten, baldan para kazanırsınız dedim. Bunu neresine itiraz ediyorsunuz anlamadım gitti...:) Ayrıca şunu da belirteyim, komşu köylerimizden Menemen' in Görece köyü merasına, Özel idare ve İzmir Büyük şehir belediyesi yardımlarıyla 800 dekara kekik ekti ve organik pazarlarda satıyor para kazanıyor. Bu örneği sizde böyle yapın diye vermedim.:) |
Sayın yesavas,
Kekiğin, Ferragnes ve Ferraduel'in çiçeklenme zamanlarını belirlemenizin en doğru yolu bir miktar kekik ekimi yapıp, fidanlarınızın çiçeklenme zamanlarıyla karşılaştırmanız. Çünkü gördüğüm kadarı ile mikroklima belgede yazan tarihleri ileri ya da geri değiştiriyor. Elimdeki araştırmalardan bir örnek vermek gerekirse, örneğin Ferragnes için: 5 Mart'tan 27 Mart'a kadar tarihler belirlenmiş. (Yalova, Gaziantep ve Fransa'daki birkaç bahçenin tarihleri) E bir de mevsimlerde gördüğümüz kaymalar sözkonusu... Bu nedenle 10 yıl öncesinin araştırmasındaki çiçeklenme tarihleri bile sizin bahçeniz için farklılık gösterebilir. En sağlamı birebir kendi bahçenizde küçük bir deney alanı oluşturmanız... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:06. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025