![]() |
2 Eklenti(ler)
Eşek arılarıyla mücadele;
İki katlı her birinde 10 civarında dolu petek olan iki kovanımızı geçen hafta eşek arıları ele geçirdi. Kovanlarda tek bir bal arısı bile yok. Kovanlarda bol miktarda yavru eşek arısı vardı. Ballarıda yemişler. Yolda arıcıya uğrayıp mücadele için önerilerini aldık, malzeme olarak kıymaya karıştırılan zehir ve eşek arısı tuzakları verdi. Tuzakların içine balıkcıdan balık kafası aldık. Bu tuzaklar inanılmaz; akşam olduğunda herbirinde 50 ye yakın eşek erısı vardı, dışarı çıkamayan eşek arıları ölüyorlar. |
1 Eklenti(ler)
Arıcımız bölgeyi çok iyi biliyor, bal va bal mumu ticaretide yapıyor, söyledigine göre bölgede bu yıl malesef bal hasadı çok verimsizmiş.
Bizi bu haber rahatlattı :) Acemilikten değil, bu yılın şartlarından bal alamadık :) Karanlık bastığında hala çalışıyorduk, inanılmaz bir yorgunlukla 3 petek balla döndük. Cuma kovanları tek kata indirme zayıf kovanları birleştirmeye varsa bal hasadına devam edeceğiz. |
1 Eklenti(ler)
Aşağıdaki fotoğraf eşek arılarının gücünü ve tahribini ortaya koyuyor.
Kavunun yarısı yok :) Pazartesi günü bu kavunu kopartmak konusunda tereddüt yaşamıştık :) Kısmet arılaymış. Onunda yanına bir tuzak koyduk. |
Sayın K0900 arılarınız için üzüldüm. İnşaallah baharda kaybettiğiniz arıları fazlası ile üretirsiniz.
Dün arılığa gittim. Yeni fotoğraflar çektim. Arı dostları ile paylaşım için bloga ekledim. www.balpower.blogspot.com |
Sayın k0900 kavun'da bol miktarda sarıca arı var. İçinde yarım şişe bira olan bira şişesini kovanların yanına koyup sarıca arıları tuzağa düşürüyorlarmış. Sarıca arılar eşek arısından sonra en çok zararı veriyorlar.
|
Bir süredir banyo camından içeri giren eşek arılarıyla uğraştım. İlginç olanı gün de 30 kadar arıyı, içi boş ve kuru olan küvette ölü buluyordum. Sanki intihar ediyorlardı. 3 gün ara ile 2 kez arı soktu. Günlerce iyileşemedim. Devamlı kaşıntı ve sızı yaptı. Parmağımın rengi değişti su topladı.
2 gündür iyi durumda. Bu kadar arının nereden geldiğini araştırdım. Banyonun ahşap olan cam çerçevesinden girip çıktıklarını gördüm. Çerçevenin deliklerini cam macunu ile kapattım ve cam telini yeniledim. Gittiğim doktor alerjim olmadığını öğrenince hiç bir şey yapmadı. İğnesini de bırakmamış dedi. Daha önce de arı sokması yaşadım fakat hiç böyle reaksiyon vermemişti. Merak ettiğim şu; Bal arısı ile eşek arısı sokmasının etkileri neden farklı aceba?. |
Alıntı:
Orman içinde hocanızla birlikte olduğunuz yer, doğayı ve sezsizliği seven herkesin gipta ile hayel edecegi bir yer :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Her iki arınında sokmasına uğramış biri olarak eşek arısı daha etkili. |
2 Eklenti(ler)
Dün arılıktan aldıgımız 3 petek paylaşıldı, bana düşen fotoğraftaki.
Dogal karakovan petek :) tam dolu olmasada. |
Alıntı:
|
Yarım kilo kıymaya paketin yarısı karıştırılıp, kedi ve köpeklerin ulaşamıyacağı yere konuyor.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Afiyet olsun bu balı doğal tereyağ ile birlikte yiyeceksiniz unutmayın :) Merak ettiğim , neden bal hasadı için biraz daha beklemediniz? |
Arkadaşım arıların şu anki durumu nedir?
Kolay gelsin |
özür dilerim... Son sayfaya bakmamışım.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
İki ayrı arıcı ile Balpazar, Genteks'ede danışdık, geç kalıyorsunuz dediler, Ankara'da hasad bitmiş, artık arılar balı yiyorlar. Belki kendi balımız olduğu için bize farklı geliyor tadı demiştik, bir arıcı taddı balımızdan ; birinci sınıf aromalı çiçek balı dedi. Birkaç gündür bahçede iftar yapıyoruz; en gözde menü : bahçenin balı, has tereyağ, Erzincan tulumu, kaman cevizi, değirmen unundan ev yufkası :) |
Alıntı:
Pazar ve perşembe günü kovan birleştirmeleri, güveye karşı ardıç katranı kullanma, arı zararlılarına karşı mücadele ve şurup işlerine başlayacağız. |
5 Eklenti(ler)
Pazar günü arılığa gidemedik, sonbahar işleri için bugün gidebildik.
Sırasıyla; Sn. copurun tavsiyesi (deneme amaçlı) eşek arıları için bira kondu :) Bakalım onlar içinde ziyafetmi, eziyetmi göreceğiz. Ardıç katranınıdan birazcık uçuş deliği kısmına sürüldü (güvelere karşı) Tüm kovanlara şerbetlikler yerleştirildi. Her şerbetliğe (içine dal parçaları konup) 2 şer su bardağı şerbet kondu. Eklenti 100767 Eklenti 100765 Eklenti 100766 Artık çizme giyiyor, dumanı eksik etmiyoruz :) Bazı kovanlarda yazın bile bu kadar arı yoktu. Eklenti 100768 Bu kovanımız hala 2 katlı. Eklenti 100769 |
Arıları tarım ilacı öldürmüş !!!
Haberin Detayı : http://www.roa-turkiye.com/Gazete%20ROA%20030909.html Aydın Valiliğinden yapılan açıklamada Kuşadası`nın Davutlar beldesi ve Ağaçlı köyünde konaklayan arı kovanlarında meydana gelen ölümlerin, karbomat grubu ilaçlardan kaynaklandığı sonuç ve kanaatine varıldığı bildirildi. |
Tarım ilaçları hiçbir denetime tabi olmadan kullanılıyor.
Bahçemize yakın bir çeşme var, köylüler burda traktörlerinin arkasındaki ilaçlama aparatına su dolduruyorlar. İlaç kablarınıda oraya atıp gidiyorlar, defalarca topladık. Hiç önemsemiyorlar. Hiç umursamıyorlar. Benim kısa zamanda (önümüzdeki yıllarda) bu durumun değişeceğine inancım yok. Esas devletin açılım yapması gereken hususlarından birisi bu :) |
Bugün arılıktaki kovanlara şurup verdik. Bir kovanımız daha eşek arıları tarafından ele geçirilmiş.
İçerdeki tüm peteklerin ballarını yemişler. Kovanı hemen kapattık, uçuş deligini kapatıp, ayrıldık. Bu arılarla baş etmenin ne zorlu bir iş olduğunu yaşayarak anlıyoruz. Arılıktan ayrılırken etrafımızda çok sayıda bal arısı üzerimize çarpıyordu. Karanlık olana kadar esir olduk :) |
Sayın K0900 arılarınıza maşallah diyorum. KOvanın sıkışıklığı çok güzel. 12 çıta olan kovan çama girse 20-30 kg arasında bal verir.
Şuruplama işini hangi saat yaptınız. Resimde ortalık aydınlık gözüküyor. Havanın kararmasına 10 dakika kaladan önce (akşam ezanına 10 dakika kala) şuruplama yapmayınız. Dışarıdan gelen bal verimi düşük ise güçsüz kovanlar yağmalanabilir. Bu şuruplamalarla arınız kış için güzel yavru yapar inşallah. Kıştan sağlam kovanlarla çıkmak dileğiyle... |
Sayın k0900 kapağını kapattığınız kovanın içinde polenli petek kaldıysa mum güvesi kovanın içini çikin edebilir. Onları arılıktan biraz uzağa açığa koyarsanız içinde kalanları arılar kullanabilir. Ben de mum güvesinden şikayetçiyim. Ardıç katranını kovan içinde kullanmanın yolu varmı acaba?
|
Kamil bey, nekadar iyi olurdu, kışında üşümezlerdi.
Tavsiyeniz üzerine şuruplamayı akşama doğru yapıyoruz. Yaklaşık 18.00 gibi. Uyarınızdan sonra biraz daha geç yaparız. Dilekleriniz için teşekkür ederim. Kamil bey, siz eşek arılarıyla nasıl mücadele ediyorsunuz ? |
Sn. copur, ardıç kartanını güvelere karşı tüm kovanlarda uçuş deliğinin yanına sürdük, 3 cm x 3 cm. kadar.
Ayrıca çıtaların depolandığı yerede sürdük. Uzağa konulması gereken kovan dedidiginiz kovan eşek arılarının ele geçirdiği kovanmı ? Eşek arılarına karşı bira denemesine başladık, işallah netice alırız :) |
Şişenin içinde biraz bira bırakma olayını bir arıcının bloğunda gördüm ama kimin olduğunu hatırlamıyorum. Eşek arısı değil de sarıca arı bira kokusuna şişeye girip orada ölüyordu. Burada bir arıcı arkadaşım güve için körükte tütün yaprakları yakmamı aynı körüğün içine çam katranı (artık ardiçmı bilmiyorum) emdirilmiş tezek koymamı önerdi. Varroa ve mum güvelerini öldürüyormuş. Şu anda arı biraz daha bal buluyor. Bal sezonunu kapatınca deneyeceğim. Erken ilkbaharda ilaçlama yapmayınca varroa ve mum güvesi bu sene bayağı kovanlara zarar verdi.
|
Sarıca arıları, eşek arılarından küçükmü oluyor, aynı arı sanıyordum :)
Bugün şerbeti ezana (akşam) 10 dk. kala verdik. Kovandaki arı sayısı artıyor, kışa çok dolu kovanlarla girmek avantajlı olacak diye biliyorum. Bu konuda deneyimli arkadaşların görüşlerini bekliyoruz:) |
Sayın k0900, 213 no'lu mesajınızdaki kavun üzerindeki arılar sarıca arıdır. Çeneli arı olduklarından meyve ve bal arılarını da yiyebilirler. Daha çok yavrularla ilgilenirler. Eşek arısı kırmızı renklidir ve daha iridir. Bir de sacak arısı dediğimiz arılar vardır. Onların bir zararı var mı bilmiyorum. Onlar kovan kapaklarının yanlarına veya kovan yüksekteyse kovan tabanına yuva yaparlar. Gri renkli aşağı sarkan mantar gibi yuvaları vardır. Eşek ve sarıca arılar taş vs. kovuklara yuva yaparlar. Bal arısının kovanından ayrılan eşek arısı uçuş istikametinde havadan takip edilip yuvası bulunurmuş. Ben daha hiç bulamadım. Sanırım bulmak için sağlam göz gerekiyor.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:01. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025