agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Arıcılık (https://www.agaclar.net/forum/aricilik/)
-   -   Arıcılıkla uğraşanlar : K0900 (https://www.agaclar.net/forum/aricilik/15211.htm)

k0900 06-09-2009 21:36

O zaman bizdekiler sarıca demekki, araştırayım :)

kamil35 07-09-2009 05:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 492394)
Kamil bey, nekadar iyi olurdu, kışında üşümezlerdi.

Tavsiyeniz üzerine şuruplamayı akşama doğru yapıyoruz. Yaklaşık 18.00 gibi. Uyarınızdan sonra biraz daha geç yaparız.

Dilekleriniz için teşekkür ederim.

Kamil bey, siz eşek arılarıyla nasıl mücadele ediyorsunuz ?

Sayın k0900, şuan eşek arıları ile mücadele etmiyorum. Arılarımın bulunduğu mevkide tahminen 2-3 bin kovan arı vardır.Bu kadar bol kovanın olduğu bir yerde pek sıkıntı olmuyor. Eskiden bir kaç defa eşek arıları ile mücadelem oldu. Ben de ilaçlı et parçaları, kartona yapışkan sürme, bu ikisini kullandım.

kamil35 07-09-2009 06:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi copur_09 (Mesaj 492896)
Şişenin içinde biraz bira bırakma olayını bir arıcının bloğunda gördüm ama kimin olduğunu hatırlamıyorum. Eşek arısı değil de sarıca arı bira kokusuna şişeye girip orada ölüyordu. Burada bir arıcı arkadaşım güve için körükte tütün yaprakları yakmamı aynı körüğün içine çam katranı (artık ardiçmı bilmiyorum) emdirilmiş tezek koymamı önerdi. Varroa ve mum güvelerini öldürüyormuş. Şu anda arı biraz daha bal buluyor. Bal sezonunu kapatınca deneyeceğim. Erken ilkbaharda ilaçlama yapmayınca varroa ve mum güvesi bu sene bayağı kovanlara zarar verdi.

Sayın copur, balı alınmış boş peteklerde güve illaki oluyor. Yazınızdan arılı kovanlarda da mum güvesi oluşuyor gibi bir anlam da çıkardım (yanlış anladı isem düzeltiniz). ****** arılı kovanda da güve oluşur ancak, arılar güveyi kovan içinde barındırmazlar. Sadece arının sığamayacağı boşluklarda yaşayabilir. Eğer arılı kovanlarınızdaki petekler güvelendi ise, kovan içersinde arının ihtiyacından fazla petek var demektir. Arı nufusu mevcut peteklerin temizliği için yeterli gelmemektedir. Durum böyle ise arı daraltılmalıdır ( kovan içindeki fazla petekler alınmalı). Arı nufusu ne kadar kalabalık olursa olsun arı dalak sallamadan da petek verilmemelidir.

kamil35 07-09-2009 06:17

Sağılmış petekleri nasıl koruyabiliriz.

1- Naftalin güveyi engeller. Ancak zararlıdır, kansorejen etkisi vardır ve yasaklanmıştır. Kesinlikle kullanılmaması gerekir.

2- Körük içinde kükürt yakılıp boş peteklerin olduğu kovanlara pompalanır.
Ben kükürdü kullandım. Sağımın yapıldığı aynı gün kükürt dumanı verilmeli. Güve uyanmadan yani. Buna rağmen 6-7 gün sonra petekler kontrol edilip harekete geçmiş olan güve kurtları temizlenmeli. Yine kükürt dumanı verilmeli. 6-7 gün sonra tekrar petekler temizlik yapılıp kükür dumanı verilmeli. Biraz zahmetli oldu ama bir seferlik kükürt dumanı yetmiyor.

3- Arıcılıkla ilgili bloglardan birinde okumuştum. Formik asit kullanıla bilir. Ben güve için formik asit kullanmadım. Varroa da formik asit kullanıyorum. Hem etkili hem sağlıklı..
4- Yine bir blogda okumuştum. Ceviz yaprakları güveyi engelliyormuş. Daha kendim tecrübe etmedim.
Güve ile mücadele yöntemleri hakkında bilgisi olan arkadaşlar lütfen bilgilerinizi paylaşınız.

copur 09 07-09-2009 21:31

Sayın Kamil35, kovanlarla aram uzak olduğundan 15 gün veya ayda bir bakabilirsem bakıyorum (Bulunduğum bölgede kovan koyacak yer bulamadım). Nüfusu eksilen kovanları takip edemediğimden. 40 kadar kovanda her hangi bir kovanı açtığımda erkek arı nüfusu veya anasız olanına rastlıyorum. Benimki arıcılıktan çok hobiciliğe dönüşmeye başladı. Selamlar.

yeniceri09 25-10-2009 21:14

hergun baştan sona bu sayfayı okumaktan bıktım :(
yaza 3 kovanla başlıyorum nasipse.
benden daha bilgilisiniz ya başınıza bela aldınız rahat yok size soru yağmuruna hazır olun :D:D:D

k0900 25-10-2009 21:47

Yaklaşık dört haftadır aynı şeyi yapıyoruz.

Bire iki oranında su ve şeker karıştırılarak şerbet hazırlayıp, şurupluğa dolduruyoruz.

1 paket keki 8 bölüp ( arılı kovan sayımız 8 adete düştü ) şurupluğa koyuyoruz, genellikle şerbet ve kek bitiyor.

Kışı geçirecekleri yeni bir arılık yapmaya karar verdik. Haftaya imaline başlıyacağız.

Sn. Yeniçeri elimden geldiğince yardımcı olurum :)

denizakvaryumu 25-10-2009 21:53

Eh arıların balını almasaydınız, ne şurup ne de kek hazırlayacaktınız :D

k0900 25-10-2009 22:04

Ballarına hiç dokunmadı :)

Alt katın tamamı onlara kaldı. Sayısı 12 ye kadar çıkan kovanlardan toplam 6 çıta bal aldık o kadarcık :)

Havalar çok sıcak, tüketim sebebi bu galiba.

denizakvaryumu 25-10-2009 22:13

http://mehmetyuksel1.blogspot.com/

Bu bloğu mutlaka takip edin derim, kışa girerken besleme çok önemli :)

kamil35 25-10-2009 22:23

Sayın Yeniçeri, bu kararı verdinizya artık siz de bir arıcısınız,arıcılığınız şimdiden hayırlı olsun.
Sayın k0900, şuanki besleme arının yavru atmasını sağlar, kışa genç nufusla girersiniz bu şu demek seneye daha çok arınız ve balınız olacak.
Bizim burada bal sezonu hala devam ediyor. Yavru da var bal da... Bu yıl gayet verimli geçiyor, arıcılık adına...
Kovanların giriş deliklerini iyice daraltmışsınızdır umarım. Giriş delikleri iyice dar olsunki yağmaya karşı kovan kendini kolay koruyabilsin.

k0900 25-10-2009 22:33

Giriş deliklerini alçı ile sadece bir arının geçeçeği kadar küçülttük, faydasınıda gördük :)

Kovanlardaki arı sayısı inanılmaz yüksek, yarın ya da salı günü arılığa gidecem, fotoğraflıyabilirsem forma yüklerim.

Mehmet Yüksel'in sitesi sık kullanılanlarda tekrar bakarım :)

denizakvaryumu 25-10-2009 22:35

Varroa için ne yaptınız?

k0900 25-10-2009 22:40

Organik bir ürün kullanıldı. Bant şeklinde, her kovana bir tane petek arasına yerleştirip raptiyeledik.

Ambalaj bilgilerini buraya yüklerim.

denizakvaryumu 25-10-2009 22:43

http://mehmetyuksel1.blogspot.com/20...artalnmaz.html

Sizin varroa resimlerinizi de bekliyoruz, acaba bant işe yarıyor mu gerçekten?

k0900 25-10-2009 22:58

Yarın bahçeye gidersem fotoğraflıyacam.

yeniceri09 26-10-2009 00:19

kamil35 çok teşekür ederim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 522562)
Organik bir ürün kullanıldı. Bant şeklinde, her kovana bir tane petek arasına yerleştirip raptiyeledik.

Ambalaj bilgilerini buraya yüklerim.

ben organik tarım okuyorum. yola ilk çıkışım organik baldı ama bu işten fazlasıyla anlayan abilerim bunun zor oldugunu ilk adım olarak konvansiyonel yapmamı önerdiler. bende öyle yapmayı planlıyorum ama organik balı aklımdan çıkarmadım.
şimdi sorum şu: arı hastalık ve zararlılarıyla savaşımda, kimyasal madde kullanmazsam başarı oranım nedir??

k0900 27-10-2009 19:49

5 Eklenti(ler)
Bugün arılıkta kovanlara şurup ve kek vermeye gittik.

Zayıf 2 kovanımızıda birleştirdik, önce arılıktaki kovanların durumları;

k0900 27-10-2009 19:56

4 Eklenti(ler)
Bir kovan dalak yapmış, üç kovandaki kırmızılıklar dikkatimizi çekti.

Varroa için kullamılan bantlar çıta arasına raptiyeyle tutturuldu.

k0900 27-10-2009 19:59

2 Eklenti(ler)
Eşek arılarının söndürdügü kovan ve uçuş deliğinin alçıyla küçültülmesi

k0900 27-10-2009 20:09

4 Eklenti(ler)
Birleştirilen kovanlar.

yeniceri09 27-10-2009 21:36

sayın k0900 o beyaz plastik ızgaranın işlevi nedir?
birde resimlerde arılar petekleri belirli noktalarda birleştirmiş galiba çıtalar kontrol edilmek için söküldüğünde bunun peteklere bir zararı oluyomu??

k0900 27-10-2009 22:11

Beyaz plastik : üst bez örtü yerine kullanılan örtü.

Arılar malesef söz dinlemiyor, çıtaları peteklerle birleştiriyorlar :)

Sn. Yeniçeri, bu tabi ki zorluk yaratıyor, ancak yapacak birey yok.

k0900 01-12-2009 09:38

2 Eklenti(ler)
Geçen hafta yeni arılık tamamlandı.

Yağış, soğuk, acelecilik derken istediğimiz gibi olmasada arılar kışı daha korunaklı bir yerde geçirecekler.

k0900 01-12-2009 09:42

Bugün ögrendiğim bir bilgiyide paylaşayım; Çam balı yalnız Türkiye %92 ve Yunanıstan'da %8 üretiliyor.

k0900 02-12-2009 18:01

4 Eklenti(ler)
Bügün hala 2 katlı olan kovanlar tek kata indirildi, kekleri kontrol edildi.

Kovanların birindeki böcekler dikkatimizi çekti. daha önceleri çam ağaçlarının gövdelerinde aynı böcekleri görmüştüm.

triple 02-12-2009 18:28

Sayın K009 cektiğiniz resimdeki bocekler nedir acaba biliyomusnuz benim bahcemde de agac dibinde suruyle bu boceklerden gecen gun gordum sanki aı gibi onlarda ogul veriyor gibiydiler ilk basta ugur bocegı sandım acaba nedir bu bocekler ve agac **** bitkiler için zararlımı?

kamil35 02-12-2009 21:49

Sayın k0900, arıların kışlık yatağı güzel olmuş. Yerden yüksek, nem derdi yok, yağmur yok, poyraz yok... Arılar bu iyiliğinizi unutmayacaklardır. İnşaallah seneye daha bereketli bir yıl olur.

k0900 03-12-2009 10:08

İşallah :) Bu yıl çok acemiydik, bahara arıları sağlıklı bir şekilde çıkarırsak, hem ürün almamız artacak hemde daha bilinçli bakım yapacağız.

Varoo için kullandığımız organik bantlardan kullanan veye bu konuda bilgisi olan varmı?

Sn. triple, bu böceki artık daha çok görüyorum :) ya da bana öyle geliyor.

Hakkında malesef detaylı bir bilgiye ulaşamadım.

Çam ağaçları gövdesinde, kerestelerde yani ağaç olan yerde daha fazla görüyorum, bitki üstünde henüz görmedim.

copur 09 03-12-2009 15:39

Havalar soğuduğu için bu böcekler sıcak ve sığınacak yer arıyorlar. Kovan alt, kenar, hatta içine bile girip kışı çıkarmaya çalışabilirler. Sayın K0900 kovanlarınızı arkalarında çalışacak kadar öne çekseydiniz, çok rahat bakabilirdiniz. Kovanların önünde durmanız arıları huzursuz edip hırçınlaştırır.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025