![]() |
haberlerde seyrettim ama diyolarki sarı bir kargo uçağı geçti ve ondan sonra arılar öldü diye adamların baya kaybı varmış...
|
arıları sayıyormusuz nasıl yapıyorsunuz karışmıyormu?
|
Trakya`da arılar ölmeye başladı.
http://www.roa-turkiye.com/Gazete%20ROA%20070809.html Son 3 yıldır çeşitli nedenlerle bir türlü yüzü gülmeyen Türk arıcısı, 2009 yılında da şok yaşadı. Ova kesimlerde ve İç Anadolu`da umduğunu bulamayan arıcılar, binbir umutla gittikleri Trakya`da daha büyük şok yaşadılar. Son günlerde artan arı ölümleri nedeniyle daha da çaresiz kalan arıcılar, bir çok koloninin yok olma aşamasına geldiğini belirterek, Tarım Bakanlığı`nın konuyla ilgilenmesini istediler. Star`ın haberine göre, Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, arı ölümlerinin son günlerde daha da arttığını belirterek tarımsal ilaçlamanın denetlenmesini ve kullanımı yasak olan ilaçların da piyasada toplatılması gerektiğini söyledi. `GENİ VE CİNSİ DEİŞTİRİLEN TOHUMLAR VE KULLANILAN İLAÇLAR DOĞAYI YOK EDİYOR` Türkiye`nin en önemli bal üretim merkezlerinde birinin de Trakya Bölgesi olduğunu ancak son üç yıldır bölgedeki bazı tarlalardaki ayçiçeklere konan arıların kimilerinin kovana ulaşmadan, kimilerinin ise kovana ulaşır ulaşmaz öldüğünü belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, 2007 yılında küresel ısınmanın üzerine atılan arı ölümlerinin bu yıl da gerçekleşmesinin, olayın tamamen çevreye zararlı ilaçlardan kaynaklandığının göstergesi olduğunu ifade etti. Tarım Bakanlığı`nın konuyla ilgili çalışma yapmasını beklediklerini ifade eden Ayın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, `Trakya`da kullanılan ayçiçeği tohumunun cinsi değiştirilerek, AB`nin yasaklamış olduğu ilaçların bu tohumlarda kullanılması seri arı ölümlerine yol açtı. 2007 yılında da Trakya`da seri arı ölümleri gerçekleşti. Bilim adamları ve konunun uzmanları 2007 yılındaki ölümleri değerlendirirken ikiye ayrıldı. Bir grup, ölümlerin küresel ısınma ve kuralık nedeniyle bal toplamak için dışarı çıkan arıların dışarıda komaya girip öldüğünü, diğer bir grup ise tarımda kullanılan ilaçlar nedeniyle arıların öldüğünü ileri sürmüştü. Bu yıl havalar mevsim normallerinde seyrediyor ve gezginci arıcılarımız bölgeye gelip arılar çevreden bal toplamaya başlar başlamaz ölmeye başladı. Bize göre arı ölümleri uygun olmayan ilaçlarla yapılan tarımdan kaynaklanıyor. Bölge çiftçisi ile de yaptığımız görüşmelerde AB tarafından yasaklanan ilaçların ülkemizde kullanıldığını gördük. Şu anda bir çok tarlada yetiştirilmekte olan ayçiçeklerinde kullanılan ilaç nedeniyle o ürüne ilaç kullanıldıktan 90 gün boyunca konan tüm böceklerin öldüğünü öğrendik. Bu durumun Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nca araştırılmasını istiyoruz` dedi. EİNSTEİN`IN TEORİSİ: Ünlü bilim adamı Albert Einstein insanlığın varlığının devamının arılara bağlı olduğu yönünde iddialarda bulunmuştu. Einstein, `Arılar yok olduktan 4 yıl sonra da insanlık yok olacak` tezini yıllar önce ortaya atmıştı. ABD ve baz ülkelerde artan arı ölümlerine paralel olarak ürünlerde de düşüş olduğu öne sürülmüştü ancak açıklamalar resmi ve bilimsel olarak kantılanmamıştı. (Kaynak: dunyabulteni.net) |
belki orada da yanlış ilaç kullandılar çevrede yetişen sebzeler veya meyveler varsa araştırmak lazım Einstein'in teorisini bende duymuştum ve gene bugün haberlerde onada değinildi acaba sonamı yaklaşıyoruz...korkuyorum...
|
Hiç anlamadığım bir konu ama haberlerde gördüm ben de çok üzüldüm.
|
Alıntı:
Kovanlarda ortalama arı sayısı üzerinden hesap yapılıyordur. |
Alıntı:
İnancınız varmı :) Oğuz bey, tarımsal ilaçlar peynir ekmek gibi satılıyor. Reçete filanda istiyen yok. Ara sıra bahçeye çalışmaya gelen bir köylü komşumuz var; ''ilaçlar bizim için tohumdanda, gübredende önemli'' diyor. |
Sn. Berduray, birkaç aydır bu varlıklarla beraberiz, şu anda kızım, oğlum arıları konuşuyoruz, arıcılık deneyimi bize doğa ile ilgili epey birşey öğretti :)
|
Sn.K0900 ;
Öyle bir konuya değindinizki . Durumumuz inanın içler acısı . Kesinlikle inancım yok. |
şimdi gene çıktı haber 9,000 adet kovan da tehdit altında imiş ama numuneler alınmış inceleme yapılacakmış adamın biri 15 yıldır bu işle uğraştığını ve ilk kez bu olayla karşılaştığını söylüyor..yani bende felaket tellalı oldum ...:))
|
Rica ederiz, hangi kanal bu haberi veriyor?
|
Oğuz bey, ROA ve ileride benzer ürünler çok önem kazanıyor.
Tabi tüketici ve üreticide taleplerini bu yöne kaydırmalı. Çiftçiler 18 litrelik tenekede ot ilacını oldukça ucuz bir fiyata alıyorlar. Adeta bağımlılık gibi bu zehirleri topraklara döküyorlar. Bahsettiğim komşu köylüyü ayrık otu temizlemek için çağırmıştık, bize köylülerin şirıngayla, ayrığa zehir verdiklerini söyledi. Bizede önerisi bu olmuştu:) |
Alıntı:
|
Sn.K0900;
Kesinlikle haklısınız. Öncelikle yapılması gereken çifçilerimizin eğitilmesi ve en önemlisi ciddi bir şekilde kontrol edilmesi , denetlenmesi gerekiyor. Ne yazıkki denetleme mekanizması çalışmıyor. Yaptırımlar işlemiyor. Reçete kanununun çalışmadığı gibi !!! Çifçilerimizin kullandıkları bu ilaçların sonuçlarının nerelere vardığını gayet iyi irdelemesi gerekiyor. Aksi taktirde bu sorunların önüne asla geçilebileceğini zannetmiyorum. |
Arıların sır ölümü
Kuşadası'nda son bir haftada 9 bin kovandaki 350 milyon arı öldü. Bir milyon TL zarar oluşurken, 15 bin kovan arı risk altında bulunuyor. 23.8.2009 Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/Yasam/Son...icleID=1131243 |
Sn.K0900 ; Eklediğiniz haberin can alıcı kısımları ; Kontrolsüz ilaçlama ve sonuçları sizin de yazdığınız gibi maddi kayıplar ve aşağıdaki sonuçları !!!
Arıcılık Gelişim Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, arı ölümlerinin eko sistem denilen doğal dengeyi bozacağını söyledi. Doğaroğlu, "Ölümler, doğal dengenin bozulduğunun işareti olması açısından önemlidir. Bu durum, arılar sayesinde edindiğimiz ürünlerin yok olmasına neden olur. Dünyada tozlanma zorunluluğu olan bitkilerin tozlanmasının yüzde 85'ini bal arısı yapıyor" dedi. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tahsin Yeşildere de son zamanlarda Türkiye'de ekolojik dengenin bozulmasının ve tarım ilaçlarının kontrolsüz bir şekilde kullanılmasının çevreye zarar verdiğini söyledi. |
Ben torbalı dayım. Arı ölümlerinin olduğu bölgeye kuş uçuşu tahminen 30-40 km mesafedeyim. Haberleri ben de duydum gerçekten üzücü. Şuan için Torbalı çivarında arı ölümü yok. Kendi arılarım Yaklaşık 400 m rakımlı bir orman içinde bulunuyor. Ovadan ve tarım alanlarından uzak. Orada da bir sıkıntı yok. Aydın arıcılar birliği başkanı Kadir Kılınç beyi tanıyorum. Yarın onu telefonla arayıp kaynağından en sağlıklı bilgiyi almaya çalışacağım. En kısa zamanda da foruma yazarım. İnsanlardaki para hırsı canlıların tümüne zarar veriyor. İlaç pazarında çok büyük paralar dönüyor. Eğitim yok üstüne üstlük denetim hiç yok. Herkes istediği ilacı alıp bilinçsizce istediği gibi kullanıyor.
|
Sizden haber bekliyoruz:)
|
Tabiata kulak vermek, bizden sonraki nesillere uygulamalı aktarabilmek , onlara da bu aşkı aşılamak çok önemli.
Tıpkı benim ufaklığın; saksıya döke saça da olsa, toprak doldurmaya çalışmasına izin vermem gibi. Küçükler sizden duyduğunu değil, gördüğünü yapar derler. Bu bağlamda; çocuklarınızla bu paylaşımlarda bulunduğunuz için, sizi tebrik ederim Sayın K0900. |
Kadir bey ile 10 dakika önce görüştüm. Arı ölümlerinin bu gün itibariyle iyice azaldığını söyledi. 3000 (üç Bin) kovan arı tamamen ölmüş. Arı ölümlerinin 5-6 km yarıçaplı bir alanda gerçekleştiğini başka yerlerde arı ölümü olmadığını söyledi. Laboratuvar ortamında incelenmek üzere ölü arı ve petek numunesi gönderildiğini, sonucunun beklendiğini, şuan için kesin bir şey söylenemediği konusunda kendisinden bilgiler aldım.
|
Bakalım ne çıkacak, merakla takip edeceğim, araştırma ve paylaşım için teşekkürler.
|
Kamil bey, laboratuar neticeleride bir çıksın, işallah bilinen ve çözülebilen sorun olur ve çözülür.
Sn.Berduray, haklısınız, zaten yeni nesil, çocuklar daha hayvan ve doğa sever. Bunda çizgi filimlerinde payı var diye düşünüyorum :) |
Ben genetik olduğunu düşünüyorum, sevgisiz ana babanın çocuğunun da ilgi yüzdesi düşük olacaktır.
Ne çizgi filmler var görseniz , şiddet, vahşet, robotlar, yaratıklar...yetişkinler bile korkar. |
Konuşan sevimli hayvanlar çocukları etkiliyor, bilhassa 5 yaş altında bu etki kalıcı :)
İşallah dediğiniz gibi genetiktir, bu beni dahada sevindirir. Bizim çok yaşlı bir arıcı amcamız var, ona arı ölümlerini sordum; '' belli bir alanda olması onların tarım ilaçlarından ya da benzeri bir zehirden etkilendiğini'' tahmin etti. |
Kanalın birin de yapılan açıklama da, kimyasal ilaçlamadan ve ya bulundukları bölgede ki bir zehirlenmeden kaynakladığını tahmin ettiklerini ve araştırmalarına bu yüm de devam ettiklerini açıkladılar.
|
Bu sabah radyodan dinlediğim kadarı ile arı ölümlerinin sadece 5 km yarı çapın da bir kesimden olduğunu ve diğer bölgeler de arı ölümlerinin olmadığı ve yine bu bölge de yapılan bir ilaçlamadan kaynaklanabileceği, kimyasal bir maddednin bu bölge de bir yere dökülmesi sonucu oldundan şüpheleniyorlarmış.
Sevindirici yanı sadece 5 km yarı çapın da bir yer de olması, etkisinin azaldığı ve arı ölümlerin de azalma olduğu bilgisi verildi. |
Acaba bu işin sorumluları bulunduğunda ( bulunursa !!! ) ne gibi yaptırımlar olacak ( Bir daha tekrarlanmaması açısından )çok merak ediyorum.
|
Arılar Yok Oluyor!!!
http://www.roa-turkiye.com/Neden%20ROA.html Zehirli tarım ilaçları sadece bitkilerin ve insanların sağlığını tehdit etmekle kalmıyor; evcil hayvanların, kuşların, balıkların ve suda yaşayan diğer canlıların, büyük ve küçükbaş hayvanlarla diğer çiftlik hayvanlarının ve yabani hayvanların da ölümüne neden oluyor. Uğur böceği gibi kritik önemi olan faydalı böcekleri yok ediyor. Ayrıca topraktaki mikroorganizmaları öldürerek, toprakaltı yaşamı sona erdiriyor. Ama belki de canlı hayatının geleceği bakımından en büyük zararlarından birini arılara veriyor. Bal arıları ve doğadaki bitkiler arasında döllenmeyi sağlayan diğer tozlayıcı arı türlerini öldürerek ekolojik dengenin geleceğine en büyük darbeyi vuruyor. Bu ilaçların zararlarından dolayı son yıllarda arılarda CCD (Colony Collapse Disorder-Koloni Çökme Hastalığı)’nın arttığı kesin olarak saptanmış durumdadır. |
Çine MYO Arıcılık bölümü öğrencisi Hüseyin kardeşimizle telefonla görüştüm. Arı ölümlerinden bir kaç arıcının arılarının tamamını kaybettiklerini öğrendim. Ne kadar kötü bir olay bir ya da bir kaç kişinin hatası ya da başka sebebten 5-10 kişi işini sermayesini tamamen kaybediyor.Onlarca arıcı da zarar görüyor. Açıklanan kesin sebeb olmamakla birlikte, ben yüzde 99 ilaç derken, Hüseyin kardeşimiz , Yüzde 1000 (bin) ilaç diyor. Üzücü olayın görüntülerine Hüseyin kardeşimizin bloğundan bakabilirsiniz.
http://cinemyoaricilik.blogspot.com/ Sorumluların yakalanıp adalet önünde hesap vermesini yüce Allah tan diliyorum. |
Haberlerde arıcıları izledim, çaresiz ve çok üzgündüler.
Bu sabah kovanlarımızın ikisini teslim alan eşek arıları için arıcımıza uğradık. Bu haberi onlarla tartıştık; tarım ilaçlarının sebebiyet verdiklerini söylediler. aynı zamanda çifçilerlede konuştuklarını ve ilaç tüketiminin çok arttığından bahsettiler, çok kızgınlar. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:55. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025