![]() |
Resimdeki böcekler bir çeşit Süne. Muhtemelen zararlı olabilirler.
"Vücutları uzunca oval, nadiren yanları paralel, parlak renkli zemin hayvanlarıdır. Genel görünüşleriyle Coreidae türlerine benzerler, onlardan kanat membranlarındaki damar yapısıyla ayrılırlar. Coreidae’dekinin tersine, hiçbir zaman hücre oluşturmayan 4-5 basit damar vardır. Bununla beraber bazı türleri kısalmış ya da polimorf kanatlara sahiptir. Bu familyanın üyeleri, ayrıca yamuk şeklinde boyun plakası taşımaları, 3 segmentli Tarsusları, baş ve boyun plakasını aşan, fakat üst kanadın derimsi kısmını çok defa aşmayan, 4 segmentli antenleri ve iki noktagöz taşımaları ile tanınırlar. Hemen hepsi bitki (genellikle tohum) emicisidir. Blissinae familyasının birkaç türü (Spalacocoris ve Chelochirus) ve Ceocorinae türlerinin çoğu yırtıcıdır (yumuşak böcekleri emerler). Kural olarak zemindeki bitki artıklarının, taşların vs arasında, bazen bitkilerin üzerinde bulunurlar. Ülkemizde önemli zararlarına rastlanmamıştır. Lygaeus pandurus: Kırmızı tahtakurusu : vücudu parlak kırmızı, siyah ve sarı renklere sahiptir. Membran ortada bir ya da birkaç beyaz benek taşır. Vücut uzunluğu 13-15 mm’dir. Palearktk’te yaygındırlar. Nysius cymoides : Vücudu gri esmer, boyu 3-4 mm’dir. Akdeniz çevresinden Türkistan’a kadar yaygındır. Oxycarenus hyalinipennis : Vücudu siyah, siyahımsı tüylerle örtülüdür. Boyu 2.5-4.5 mm’dir. Kozmopolittir. Kışı tarlalardaki nesnelerin arasında ergin olarak geçirir. 2-4 döl verebilir. Lygaeus equestris : Kırmızı ve siyah desenlidir. Sonbaharda duvarların üzerinde gezer, kışı ergin halde geçirir." http://www.kazimcapaci.com/hemiptera.htm |
Teşekkür ederim, çok faydalı bilgiler edindim.
Hiç bilenle, bilmeyen bir olurmu :) |
|
Yani :)
Birkaç farklı yerde çektiğim fotoğrafları Sn. Kazım Çapacı'ya gönderdim. Zararlımıdır, vs. sorularına cevap verirse, burada duyururum. Alttaki site satışınımı yapıyor ? |
Sizin kovandaki kırmızı-siyah böceğin resmi
http://www.kazimcapaci.com/hemiptera.htm bu linkteki kırmızı-siyah böceklerden hiçbirine benzemiyor. Sizin kovandaki resim;bana göre deraeocoris trifasciatus |
1 Eklenti(ler)
Arılıktaki böceğin yakın çekimi;
Solda 2 ayağı var galiba :) |
Soldaki ayağın biri muhtemel kopmuştur :)
deraeocoris trifasciatus dan farkı alttaki beyaz noktası, bu durum Türkiye'deki türe mi özgü işte onu bilmiyorum.Onu da böcek bilimciler açıklasın :) |
1 Eklenti(ler)
Farklı bir fotoğraf, burda ağacı çektiğim için böcek pek net değil.
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 116121
Baka baka Bağdat'ı bulduk :) Deraeocoris trifasciatus değil. Lygaeus equestris Bitkilerle besleniyor. |
1 Eklenti(ler)
|
|
Sn K0900
280 mesajın tamamını okudum.Mükemmel bir başlık hazırlayıp aynı güzellikteki görselleride bizlerle paylaşmanız çok güzel olmuş.Emeğinize sağlık. Senenin yaklaşık 8-9 ayını memlekette (Çankırı) yaşayarak geçiren babamda bir merakla arıcılığa başladı,hobi olarak.Anaç bir arı alarak işe başaldı.Bu kovandan 5 kere oğul aldılar.Fakat 9. ayda anaç arının bulunduğu kovandaki arıların öldüğünü söylediler.Geriye kalan 5 oğulun bir tanesini zayıf olanla birleştirerek kovan sayısını 4 düşürdüler.Arıların kışlık yerlerini hazırlayıp buraya döndüler.(Zonguldak/ereğli) Bu işi tamamen kulaktan duyma bilgilerle yapıyorlar.Köyde bu işten analayan profosyonel biriside yok.Gerekli destek ve donanım alma ihtiyacınıda çok hissettiklerini söyleyemem.Size ve diğer arıcı arkadaşlara aslında şunu sormak istiyorum. Bulunduğum yerde aslında arıcılık kursları düzenleniyor.Bu işe eskiden beri merakımda var.Burada kursa gitsem.Acaba memleketteki arıları biraz daha artırarak ve ayda 1 sefer giderek,bazen 15 günde bir de olabilir, bu işi yapabilirmiyim.Nasıl olsa her daim telofonlada irtibat kurabileceğimiz için babama da yardımcı olabilirim diye düşünüyorum.Saygılarımla |
Hiç tereddüt etmeyiniz.
Babanızın arılığın olduğu yerde ( ilkbahar- sonbahar arası ) olduktan sonra sizin 15 günde ayda bir defa gitmeniz yeterli olacaktır. Zaten diğer sezonlarda babanız bu rutin işi rahatlıkla yapacaktır. Rutin diyorum çünkü sabit arıcılıkta anlık olaylar çok nadır oluyor. Dikkat edilmesi gereken yakın çevrede ballı bitkiler, bu yoksa çokyıllık korunga, arı otu gibi destekleyici bitkiler bal verimini çok yükseltecektir. |
Sn K0900
Çok teşekkür ederim.Bugünden itibaren daha çok bilgi edinmeye başlıyorum.Tabi kurs işinden ilk fırsatta yararlanmaya başlayarak.Gelişmeleride buradan inşallah sizlere iletirim. |
Yukardaki resimdeki böcek içanadoluda çokça bulunan bir böcek. Benim çocukluğum Konayda geçti bu böcek çoktu 1980 li yıllarda isim ve cins konusunda bir şey söyleyemeceğim ama bu köylerde daha çok tahıl yetişirdi.
|
Böcek konusunda uzmana ulaşıldı (Sn.Herberyum'un önerdiği site)
Yanıt şöyle; merhaba, insan için zararlı degiller. sadece direkt temasta bulundukları yerlerden mikrop taşıyabilirler. bitki özsuyuyla beslendikleri için tarım zararlısı bunlar sadece. http://www.kazimcapaci.com/hemiptera.htm adresimde benzer türlerini bulabilirsiniz bu arkadaşın. |
Alıntı:
|
yukarıdaki bu böcek benim arılıkta bu sene bolca vardı ölmüş arıları yiyorlar süreklide artış yapan bir böcek genelde meşe kabukları arasında oluyorlar 70cm kalınlığındaki meşe ağacını komple sarmışlardı havalar soğuk olduğundan güneşli kısma yoğunlaşmışlardı
|
Arıları yediğini bilmiyordum.
Daha fazla araştıracam, arı ile uğraşan tecrubeli arıcıların bilgileri olabilir. |
selamünaleyküm sayın arıcılar
K0900 den ricam en başta tarif ettiğikarton kutuda satılan arılar hakkında biraz açıklayıcı bilgi vermesi nereden temin ediliyor,fiatı nedir(fiat eskide olsa fark etmez bilgilendirici olur)önceden kayıt yaptırmak gerekiyormu,değişik arı cinsleri varmı teşekkür ederim |
Arıları Ankara'da arı malzemeleri satan tedarikciden aldık. Fiyatını yanlış hatırlıyor olabilirim.
Ana arılı 4 veya 5 çitayı bahçede kovanlara yerleştirme dahil 100 TL civarında bir fiyata almıştık. Türkiye Kalkınma Vakfı sertifikalı arı ve kovan satıyor. http://www.tkv-dft.org.tr/ariweb/ilkindex.htm Mart içinde teslim ediyorlar. Yukarıdaki linkte adresleri var, isterseniz bir görüşün. |
teşekkürler k0900 destek arıcılığı biliyorum ordan strafor kovanlar almıştım
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Baharda öne çekeceğiz :) Salı günü arılığı gezdim, aceleyle yapıdı eksikleri var diyordum. Bende beğenmeye başladım:) |
Alıntı:
|
arkadaşlar arcılıkla ilgili bazı bloglarda varroa çekmecesinden bahsediyo bu çekmece her kovanda olurmu özel olarak yapılırmı olmayan kovana sonradan konulabilirmi ve ayrıca gerek varmıdır saygılar
|
Arılar ölü var.ları kendileri kovan dışına atarlar.
Ancak kovanın durumunu(var.ların sayısını) gözlemlemek için çekmece bana göre şarttır. |
Türkiyedeki üretilen kovanlarda o çekmeceye hiç raslamadım. Varraonın takibi için güzel bir şey. Bazı bloglarda; kovanını kendi yapan arıcılarda bu sistemi kullananlar var.
Yapılan varrao mücadelesinin sonuçları çekmeceden incelenebilir. Farklı kovanlara farklı dozda ilaç verilerek ilaç etkisi araştırılabilir. İlacın varrao üzerindeki etkisi ortaya konulursa gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilebilir. |
arıcı dostlar bahar geliyor sesiniz çıkmıyor neler yapıyorsunuz
|
Şimdilik pasif dönemdeyiz.
Havalar biraz daha ısınsın, gelişmeleri duyururum :) |
Fiyuvvvv..! Sonunda tüm mesajları okudum. Babamla bu işe ufaktan girmeyi planlıyoruz İzmir - Menemende oturuyoruz bakalım nasıl olacak. Yazılarınız gerçekten fikir edinmek adına çok faydalı oldu teşekkür ederim :d
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025