View Full Version : Red Robin Domates
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
denizakvaryumu
16-05-2008, 14:36
37538
http://www.containerseeds.com/products/veggies/tomatoes.html
Arkadaşlar
Domates yetiştirmeyi sevmeyenimiz yoktur ancak bu güzel sebze/meyve nin yetiştirilmesinde çeşitli zorluklar olduğu bir gerçek.
Size evde-odada yetiştirilebilen ve yetiştirilmesi çok kolay olan bir çeri domatesi tanıtmak istiyorum.
RED ROBİN
-Kolaylıkla ev-oda içinde yetiştirilir.
-Diğer çeri domatesler gibi balkona veya pencere önüne yani ev dışına çıkarma zorunluluğu yoktur.Tamamen oda içinde yetiştirebilirsiniz.
-Ocak,Şubat ayında bile oda içinde domates alabilirsiniz.
-Tüm domatesler içinde --en düşük ışık-- isteği olan bir domatestir.Balkonu-penceresi-bahçesi zayıf ışık alanlar bile rahatlıkla yetiştirebilir.
-Oda içinde florosan lamba ile yetiştirenler var.(nette görebilirsiniz)
-Bu domatesin diğer çerilere göre çok lezzetli olduğu belirtiliyor.
-Bu domates hibrit yani melezleme tür değil , yani tohumlarından tekrar aynı tür domates alabilirsiniz.
-Heirloom denilen geleneksel-evladiyelik bir çeşit.
(Ben şimdiden karınca70 arkadaşa 3 paketle rezerve isteğinde bulundum :)
------------------------------------
denizakvaryumu
16-05-2008, 15:56
37557
Red robin aynı zamanda, -42 gün- domatesinden sonra 55 günle en çabuk yetişen domatesler arasında.
http://www.reimerseeds.com/red-robin-tomato.aspx
http://www.tomatogrowers.com/small.htm
http://www.rachelssupply.com/Tomato.htm
http://solanaseeds.netfirms.com/TomatoesM-R.html
37556
http://www.organiccatalog.com/catalog/product_info.php?cPath=21_22_43_118&products_id=2533
Bu domates aynı zamanda;
All-America Winner ödüllü, tüm zamanların en iyi çerisi olarak nitelendiriliyor.
http://shop.merlesgardencenter.ieasysite.com/productinfo.aspx?productid=PLANTREDROBIN
Değişik türde domateslerin satıldığı beğendiğim bir link:
http://www.amishlandseeds.com/red_tomatoes.htm
Koyu yeşil
16-05-2008, 21:37
Bilgiler için teşekkürler. Biz amatörler için çok iyi bir çeşit belli ki.
Nispet yapar gibi olmasın da Sn.Denizakvaryumu, ilk yazdığınız gün sipariş verdiğim Red Robie ve kardeşi Yellow Canary 5 dk. önce elime ulaştı. Alpine çilek tohumu ve bir çeşit marul tohumuyla beraber. Toplam masraf: $9,85. :D
Besin eriyiğinde denesek daha çok verim alabilirmiyiz? Hımm... Deneyelim bakalım:D
denizakvaryumu
23-05-2008, 15:21
Nispet yapar gibi olmasın da Sn.Denizakvaryumu, ilk yazdığınız gün sipariş verdiğim Red Robie ve kardeşi Yellow Canary 5 dk. önce elime ulaştı. Alpine çilek tohumu ve bir çeşit marul tohumuyla beraber. Toplam masraf: $9,85. :D
Besin eriyiğinde denesek daha çok verim alabilirmiyiz? Hımm... Deneyelim bakalım:D
Demekki ilk red robin fidelerini ve domateslerini sizde göreceğiz :)
İster topraksız tarım metodu ile ister işyerinizde saksıda olsun kesinlikle çok güzel kokulu ve verimli domatesler alacağınıza eminim.
Hatta yaz ayıyla sınırlı kalmayacaksınız, ocak ve şubat ayında da domatesleriniz olacak.
Haydi hayırlısı.
Acaba bu heirloom red robin domateslerin anavatanı olan ülkeyi bilen var mı?
Ben İtalya diye biliyorum, acaba İtalya'nın neresi?Sicilya olabilir mi ?
Bu domatese mafya domatesi de diyebilir miyiz? :)
İsmi neden red robin? vs.vs.
Sn.Malban, her zaman cevaplarım olurmu, lütfen ;)
Red Robin: $1.85 , Kardeşi Yellow Canary: $1,70 , Alpine Çilek: $1,70 ve marul: $ 1,60 kargo: $3
Toplam : $ 9,85
Ödemeyi sanal kartla yaptım. Sanal kart asıl kredi kartına bağlı ama ayrı numarası olan bir kart. Basılı değil dolayısıyla çalınma riski yok. Limitini alışverişten hemen önce internetten belirleyebiliyorsunuz. Mesela ben 20 lira olarak belirlemiştim. Ödeme cevaplanıyor hemen. Sonra hemen sıfırlıyorum ki birdaha çekme riski olmasın :D
Kendi tohumlarımı kendim almayı seviyorum ;) Saha önce de birçok defa aldım. Ama önemli olan tohumların verimli olması. Bu konuda buradaki paylaşım çok önemli. Mesela nicky-nursery diye bir siteden 4 tür tohum aldım. 3 tanesi hiç çimlenmedi bile. Tomatogrowers'dan aldıklarımsa hiç sorunsuz çimlendiler. Salkım salkım çiçekleri var üstünde. Bu siteyide göreceğiz artık ;)
Sn.Denizakvaryumu, topraklı için bu akşam ekerim hemen. Topraksız için daha sistemi kurmadım zaten. Gerçi Kudret beyin sorusuna ığraştığım vakitle sistem kurardım :D Neyse bakalım bu yıl neler olacak??? Teşekkür ederim :D Sizin tohumlar gecikirse fide hediye ederim aynı zamanda başlamış gibi oluruz ;) Siz tanıtmasaydınız almazdım. Bir nevi borçlu sayılırım.
denizakvaryumu
23-05-2008, 15:47
Tohumlar kaç günde elinize geçti? Hangi siteden aldınız?
Yellow Canary sanırım hibrit, tohumlarından aynı tür domates olmayacak malasef.
Bir de sizin terasda hem çeri hem çeri olmayan çok sayıda farklı türler var bu durumda çiçeklenme zamanı dikkat edin derim, çiçekler farklı türlerle döllenme yaparsa sonrasında aynı domatesi alma şansı olmaz.
Evet o konu benim de kafama takılıyor. Bişeyler ayarlamaya çalışacağım artık.
Sizin link verdiğiniz siteden aldım. İlk yazdığınız gün. Bu gün de elime geldi. Yani 16-23 mayıs. 7 gün..
Tohumlar kaç günde elinize geçti? Hangi siteden aldınız?
Yellow Canary sanırım hibrit, tohumlarından aynı tür domates olmayacak malasef.
Bir de sizin terasda hem çeri hem çeri olmayan çok sayıda farklı türler var bu durumda çiçeklenme zamanı dikkat edin derim, çiçekler farklı türlerle döllenme yaparsa sonrasında aynı domatesi alma şansı olmaz.
:( diyelimki sarı salkımla-çeri aynı mekanda, o zaman ne olacak seneye domatesler..ne yapmamız gerek, ayrı yerlere mi koymam gerekiyor, alan sıkıntım var zaten:(
Selahattin bey salkım oluşumundan döllenmeye kadar ince tül kese içinde tutun demişti. Ben öyle yapmak niyetindeyim. Ayrı yerden daha pratik, yeriniz yoksa.. :D
denizakvaryumu
23-05-2008, 16:34
Sebzelerden Tohum Alınması
...Sebzelerden tohum eldesinde bir esas da sebzemizin farklı bir çeşidinden rüzgarla veya böcekler yoluyla toz gelip doğal melezleme olma ihtimaline karşı iki çeşit arasındaki uzaklıktır, biz buna izolasyon mesafesi diyoruz.
Bu mesafe sebzeye göre değişmekle birlikte 0-500 metredir. İşte tatlı biber tohumu aldığınızda arada acı biberlerinde çıkmasının nedeni budur yani yabancı döllenme yoluyla gerçekleşen tozlaşmayla meydana gelen tohumlar. Bütün bunlar da tohum üreticileri için gerekli yönetmelik ve mevzuatta bulunmaktadır.
Domatesten Tohum Alınması
Domateste izolasyon mesafesi 0 m dir.
Kendine döllendiğinden mesafeye gerek yoktur. Domates bahçemizde gezip beğendiğimiz domateslerden hastalıksız bitkileri tespit ediyoruz. Şekilsiz, hastalıklı, çeşidin beğenilen görüntüsünü vermeyen meyveler koparılıp atılır. Genelde ilk meyvelerin tohumluğa ayrılması gibi bir kanı vardır. Bunun nedeni ilk meyvelerin tohumlarından elde edilecek ileriki yıllardaki bitkilerin erkencilik özelliğinin olmasıdır. Tohum ekstra aradığımız bir özellik yoksa çeşit özelliğini gösteren her meyve tohum almaya müsaittir. Bu şekilde şekilsiz ve hastalıklı meyveler dışında tohumluğa beğendiğimiz domatesleri bir işaretle belirliyoruz ve bu domatesleri hasat etmeyip iyice olgunlaşmasını bekliyoruz. Zamanla iyice kızaran domates de tohumlar iyice olgunlaşır. Koparılan meyve yarı gölge, kuru, rüzgar tutmayan bir yerde sap tarafları aşağı gelecek şekilde bir hafta kadar bekletilir. Daha sonra ortalarından kesilerek başparmağın yardımıyla veya bir kaşıkla tohumlar et kısmından ayrılırlar. İnce bir elek üzerinde temiz su ile yıkanarak havalı, gölge bir yere serilen bez üzerinde kurutulur, ovalanarak torbalara konur, etiketlenir. Etiket üzerine tohumun çeşidi, alındığı tarih, tohum miktarı gibi bilgiler yazılır.
Burada bir konuya izah getirmek gerektiğini düşünüyorum, domates de salçaya işlendiğinde elde edilen posadan alınan tohumlar daha kolay ve pratik tohum elde etme yöntemi gibi görülse de seçme tohum olmadığından bu tohumlardan iyi fide ve bu fidelerden de istenilen kalitede mahsul almak mümkün olmayabilir.
Biberden Tohum Alınması
Biberlerde izolasyon mesafesi 250 m dir. Bahçede dolanarak iyi gelişmiş bitkiler tespit edilir. Bu bitkilerin uç ve en dip tarafındaki daha önce oluşmuş biberler koparılır. Ortada ortadan biraz aşağıdaki biberlerden en düzgün büyümüş olanlar bırakılarak diğerleri de koparılır. Bu şekilde tohumluğa ayrılan biberle bitki üzerinde kalır ve iyice kızarana kadar büyütülürler. İyice kızaran biberler bitkisinden koparılarak havadar bir yerde istenildiği kadar bekletilir. Bu esnada tohumlar daha iyi olgunlaşırlar. Daha sonra sap kısmından çekerek veya kuru olduğundan bıçakla ortadan yararak tohumlar bir yerde biriktirilir ve çıkan bu tohumlarda iyice kuruyana kadar bir bez üzerinde kurutulur, iyice kuruyan tohumlar torbalanır ve etiketlenir.
Şimdi son kararı verelim :) Domates için ne yapacağız? ;)
Merhaba,
Kış başında tomatogrowers.com dan aldığım cherry domateslerin bir kısmını çimlendirebildim sonunda. Cherry ler farklı renkte olacak ama ben hepsini yanyana saksılarda büyütmek niyetindeyim. Tozlaşırken renkleri birbirine karışır mı?
Black Cherry (black), Green Grape (green), Isis Candy (bicolored), Snow White (white), Sweet Baby Girl Hybrid (red).
Bunlardı türleri.
Teşekkürler..
Saksıları birbirinden bir miktar uzak tutun derim bunun dışında tohum alacağınız saksıda gözünüze kestirdiğiniz çiçekleri tül kese gibi bir materyalle daha çiçeiğini açmadan izole edin yani kese içine alın sonrada meyve tutunca onları işaretleyin ve bu şekilde işaretlediklerinizden tohum alın korunacaklardır.
Selahattin hoca ne derse o :D Şaka bir yana Renklerde karışma değil de tohum alma için tül kullanılacak. Yani hepsi yanyana ama tohumluklar gelinlik giyecek :D
Evet kısa sürede geldi. Avrupadan daha geç geldiği olmuştu. Bu Amerika'dan birde.
Dün akşam cherry domatesleri birbirinden ayırdım. Zaten toprak kalmamış hepsi kök olmuş. İnşallah şoka girip çiçeklerini dökmezler zira kökleri bayaa zarar gördü.
Sonrasında da gelen 4 tohumdan toprağa ektim. Daha güzeli 2 gün önce sipariş verdiğim perlit de geldi. Topraksız için de bu gün tohum ekerim artık :D
containerseeds.com'dan sipariş ettiğim red robin tohumları geldi. :D
İlk kez tohumdan çimlendireceğim.
düşük ışık ve ısıda dahi yetişebiliyor deniliyor. Acaba 1-2 tohumu hemen denesem mi? :confused:
Ve çimlendirme için nasıl bir yol izlemeli acaba?
Yardımcı olursanız memnun olurum.
Sayın gravel, bana sorarsanız bir kaç tohumu hemen ekin. Zaman kazanmış, hem de yazın son sıcaklarını değerlendirmiş olursunuz. Ben plastık bardaklara doldurduğum torfa ekiyorum. Gövdesi (Selahattin Hocanın deyimiyle) kurşunkalem kadar kalınlaşınca da son yerine alıyorum. Tohumları yarım santimden daha derine gömmeyin ve torfunu nemli tutun. Bunun için bardaklara bardak ağzıyla aynı ebatlarda kağıt havlu ya da gazete de koyabilirsiniz. Hem torfun nemini korur, hem de sularken torfun-toprağın dağılıp tohumun ortaya çıkmasını engeller.
11 Eylül' de ektiğim üç Red Robin' den ikisi topraktan kafalarını kaldırdı. Üçüncüsü de sanırım bu gün yarın çıkar. Bu kış bol bol domates yiyeceğimi ümit ediyorum. Hem de kendi ürettiğim domatesleri.
Sayın gravel, bana sorarsanız bir kaç tohumu hemen ekin. Zaman kazanmış, hem de yazın son sıcaklarını değerlendirmiş olursunuz. Ben plastık bardaklara doldurduğum torfa ekiyorum. Gövdesi (Selahattin Hocanın deyimiyle) kurşunkalem kadar kalınlaşınca da son yerine alıyorum. Tohumları yarım santimden daha derine gömmeyin ve torfunu nemli tutun. Bunun için bardaklara bardak ağzıyla aynı ebatlarda kağıt havlu ya da gazete de koyabilirsiniz. Hem torfun nemini korur, hem de sularken torfun-toprağın dağılıp tohumun ortaya çıkmasını engeller.
Sizin mesajınızdan 1-2 gün önce ekmiştim ben de plastik bardağa. 2-3 gün içinde filizlendi. geniş bir yoğurt kabına 2si red robin, 2si siberian 4 plastik bardak içinde filizlenenleri yerleştirdim. dibine bir miktar su koydum üzerini de streç filmle kapladım ve ufak delikler açtık hava alması ve sulamak için. Şu an büyümekteler.
Sayın gravel, iyi bir iş çıkarmışsınız. Resim ekleyebilirseniz daha net anlarız. Çünkü ben dört plastik bardağı mı yoksa dört fideyi mi yoğurt kovasına yerleştirdiğinizi anlayamadım. Sanırım bu sabah kafam biraz durdu:D:D
Sayın gravel, iyi bir iş çıkarmışsınız. Resim ekleyebilirseniz daha net anlarız. Çünkü ben dört plastik bardağı mı yoksa dört fideyi mi yoğurt kovasına yerleştirdiğinizi anlayamadım. Sanırım bu sabah kafam biraz durdu:D:D
Şu an iş yerindeyim ama eve dönüp fırsat bulduğumda eklerim.
Aslında önce hepsini içine torf doldurduğum bir dondurma kabına ekmiştim. Filizlendiklerinde derinliklerinin çok az olduğunu düşündüm kökler için. Topraklarını fazla örselemeden, alıp 4 ayrı plastik bardağa yerleştirdim filizleri. 4 bardağı da bir yoğurt kabına sokuşturdum. Üzerini streç filmle kapladım. Yani şu an yoğurt kabında 4 adet plastik bardak var :)
Ben biraz karışık anlatmışım. Umarım bu sefer becerebilmişimdir :))
Yazın red robin domates yetiştiren oldu mu? Tuba tohum almıştı ama daha dönmedi herhalde.
Tadını ve yetişme koşullarını merak ettim. İddia edildiği kadar iyi mi?
Bu da Red Robinimin 14 Ekim tarihindeki hali. Resimler telefondan çekildiği için biraz bulanık. O yüzden kusura bakmayın.
Teşekkür ederim sayın denizakvaryumu. Bu güzelliği sayenizde tanıdım. Umarım ilk mesajınıza koyduğunuz fotoğrafı ben de buraya koyabilirim. Yarın ya da öbür gün güncel fotoğraflarını yükleyeceğim. Anneme verdiğim fide ise toprakta yetişiyor. En çok onu merak ediyorum. Fotoğraflarını çekip karşılaştırma olsun diye benimkilerle birlikte yayınlayacağım.
adnankaraer
07-11-2008, 09:02
Toprağa red robin dikip de meyveli halinin fotoğrafını çeken var mı?
Gurtunca
07-11-2008, 17:16
Merhabalar
Bugün sayın Karınca70 den beklediğim Red Robin tohumları (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52160&stc=1&d=1226073297)torba delikliğinin azizliğine uğrasam da elime geçti.Ne yazık ki 7 adet tohum telefatı vardı ancak can sağlığı olsun...Karınca70 e teşekkürlerim sonsuz...
Daha önceden den aldığım karton saksıların (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52161&stc=1&d=1226073297)ikinci deneme vakti artık geldi.İlk denememe geçen Pazar günü süs biberleri ile başlamıştım.
Öncelikle 8 adet RedRobin (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52165&stc=1&d=1226073908)tohumunu kağıt havlu üzerine yayarak üzerine su püskürterek bir gün beklemeye aldım..
Yarın ilk işim onları torfla doldurduğum (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52164&stc=1&d=1226073908)ve nemlendirdiğim (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52163&stc=1&d=1226073908) saksılarıma dikmek,ilk suyunu vererek beklemeye geçmek olacak...
Şimdilik sağlıcakla kalın
Sn. Gürtunca jiffy saksılar çok ilgimi çekti, satıldıgı siteyi de inceledim. Benim red robin tohumlarım da haftaya gelecek (bugün eft.yi yapmayı unuttum çünkü :( ) ben de jiffy saksı getirtmeyi düşünüyorum. Acaba her göze tek tohum şeklinde mi tohumlar ekilmeli?
Gurtunca
08-11-2008, 07:48
Sn. Gürtunca jiffy saksılar çok ilgimi çekti, satıldıgı siteyi de inceledim. Benim red robin tohumlarım da haftaya gelecek (bugün eft.yi yapmayı unuttum çünkü :( ) ben de jiffy saksı getirtmeyi düşünüyorum. Acaba her göze tek tohum şeklinde mi tohumlar ekilmeli?
Bu tip saksıların ilgimi çekmesinin nedeni doğa dostu olması ve de ileriye dönük olarak fide haline gelmeden direkt toprağa yerleştirilebilmesi idi..Bu nedenle gerek tohum sayısının şimdilik azlığı gerekse de tecrübemin olmaması nedeniyle tek tohum yerleştiriyorum.:)
Red Robin' imin bu gün itibariyla durumu. Anneme verdiğim fidenin fotoğrlaflarını henüz çekemedim. Onu da en kısa zamanda çekip yükleyeceğim ama laf aramızda, sanki o toprakta olmasına rağmen biraz daha hızlı gidiyormuş gibi geliyor bana.
Bu arada fotoğraftaki ilgisiz mutfak eşyalarının ve diğer figüranların kusuruna bakmayın. Zira bu aralar yer darlığı çekiyorum ve büyük patronun :p kullanmama izin verdiği alan yalnızca mutfağın yarım metrekarelik bölümü.
Bunlar da tomurcuklarımız. Umarım bir an önce çiçeklerini de görürüz.
arkadaşlar ilk konu resimlerdeki gibi (normal şartlarda) ürün vermektemidir. yetiştirenler bilgi verirseniz.
Sn Tuba, eski mesajlarda perlit.e de ekeceğinizi belirtmiştiniz, ektiniz mi acaba?
Benim de Karınca70.e sipariş verdiğim tohumlar bugün yarın elime geçecek, bu 60 tohumun yarısını topraklı yarısını topraksız ekmeyi düşünüyorum, deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim...
Sayın ebrub, sevgili Tuba Haziran ayından bu yana yurt dışında. Sanırım o zamandan beri de siteye gir(e)miyor. Bu yüzden cevap alamayabilirsiniz. Ama bana sorarsanız perlite tohum ekilmez. Siz en iyisi yetiştireceğiniz kadar tohumu torfta çimlendirdikten sonra (perlit, genleştirilmiş kil, toprak vs gibi ) bir yetiştirme ortamına alın. Bunun için de bir paket (100 adet) plastik bardak ve bir paket torf alıp her bardağa bir ya da iki tane tohum ekin ve öyle çimlendirin. Bardaklara çok fazla tohum ekmeyin ki şaşırtırken zorluk çekmeyin ve istemeden de olsa bitkilere zarar vermeyin.
Sevgili malbman, domates fideniz çok güzel görünüyor, gövdesinin kalınlığıda çok iyi, bende havale yapabilirsem:D yetiştirmek istiyorum, ayrıca saksıda çok hoş olmuş, tebrikler :p
Sn Malbman çok teşekkür ederim. Topraksız tarım için perlite vs. geçirirken, topraga geçirirken oldugu gibi yapıyoruz değil mi, farklı birşey yapmama gerek var mı acaba?
denizakvaryumu
11-11-2008, 07:27
Sn.malbman
RR nin durduğu mutfakta ışık durumu nasıl?
Sayın ebrub, bitkilerinizi yetiştirme ortamına aktarırken farklı bir işlem yapmanıza gerek yok. Yalnızca topraksız tarım ortamına şaşırtacaklarınızın köklerini zedelemeden iyice yıkayın. Toprak ya da torf vs. kalmasın.
Sayın denizakvaryumu, mutfağa güneş saat 13-14 civarında geliyor ama sabah sekizden itibaren son derece aydınlık.
Gurtunca
11-11-2008, 18:26
3.gün şu ana kadar tık yok...Torflu saksıların üst kenarlarında nemden küflenme başladı...
adnankaraer
11-11-2008, 21:25
ben de cumartesi 8'inde ektim (plastik bardak içerisinde torf toprak ve gübre karışımına) bugün kontrol ettim. Bende de henüz tık yok.
Gurtunca
13-11-2008, 07:45
Herkese günaydın.İlk Red Robin filizleri (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52717&stc=1&d=1226558521)kafalarını göstermeye başladı.5.gündeki tablo şimdilik 8 tohumda 2... :p
Akşam 17:00 de durum :sabahkiler yaklaşık 1-1.5 cm olmuş ayrıca 3 tane daha torftan merhaba demiş..Şu anda tablo 8 tohumda 5...
Gurtunca
13-11-2008, 09:30
Sn Gürtunca, Fides.le görüştüm, bana Jiffy kataloğunu maille gönderdiler,
sizin yukarıda kullandıgınız (6*14 cm) 8 gözlü olanlar sanırım değil mi?
Evet haklısınız...Aslında başlangıçta daha farklı aşağıda drenaj açıklığı olanlardan düşünüyordum ancak daha sonra İzmir'e taşıma kolaylığı nedeniyle bunu tercih ettim...
Gurtunca
13-11-2008, 17:29
Red Robin maceramız başlıklı bu konuyu saksıları pazarlayan şirkete bildirmiştim.Onlardan gelen cevabı sizlerle paylaşmak istedim...
" Forumunuzu ilgi ile okudum.saksıları bir su içine batırarak veya bırakarak su emmesini sağlayabilirsiniz. Su emmiş olan saksılara yetiştirme toprağını tamamen doldurmanız daha iyi olur (resimde yarım olarak doldurduğunuzu gördüm). Sulamalarınızı yine su içine koyarak alttan yapar iseniz saksının da nemi almasını sağlayabilirsiniz. Yetiştirme ortamı olarak torf kullandığınız için tohumlar çimlendikten sonra ki ikinci haftada besleyici vermeyi unutmayın. (Besleyicileri market zincirlerinde bulabilirsiniz). "
Kıssadan hisse : Saksılar tam dolacak,alttan sulama ile nemlendirilecek ve de benim gibi sadece torf kullananlar ikinci haftadan itibaren bitki besleyici takviyesine başlayacak...
Kıssadan ikinci hisse : Saksıları dedikleri gibi su içine batırırsak istediğiniz kadar ev içinde havalandırın küflenme kaçınılmaz oluyor...
karinca70
13-11-2008, 21:08
Domates tohumlarında çimlenme oranını arttırmak ve hızlandırmak için 1 gün oda sıcaklığında suda bekletmek iyi olur. Ayrıca tohum ektiğiniz kapların üzerini streç filmle kaplayıp veya plastik kapaklı fide yetiştirme kutularında tutabilirsiniz. Günde birkaç kez küflenmenin önüne geçmek için havalandırmak gerekir.
Gurtunca
13-11-2008, 21:20
Domates tohumlarında çimlenme oranını arttırmak ve hızlandırmak için 1 gün oda sıcaklığında suda bekletmek iyi olur. Ayrıca tohum ektiğiniz kapların üzerini streç filmle kaplayıp veya plastik kapaklı fide yetiştirme kutularında tutabilirsiniz. Günde birkaç kez küflenmenin önüne geçmek için havalandırmak gerekir.
Suda bekletmek yerine iyice ıslatılmış kağıt havlu arasında bekletmiştim..Streç filmi ne yazık ki saksıların üzerine saramadım..İki nedenle olabilir : beceriksizlik ya da kötü kaliteli streç..Ancak daha aydınlık bir yere almak küflenmenin önüne geçti...
İlginize teşekkürler...
Sayın Gürtunca, küflenmenin ışıkla ilgisi olduğunu sanmıyorum. Yalnızca iyi ışık alan bir yerde küflenmenin önüne geçemezsiniz. Küflenmeyi engellemek için ortamı mutlaka havalandırmanız gerekir.
derya Derya
14-11-2008, 08:49
Bahsedilen jiffy saksılardan Praktiker'de mevcut. 9 gözlü saksılardan pakette üç tane var( yani 27 adet saksı barındırıyor). Fiyatı 3.5 ytl.
Gurtunca
14-11-2008, 10:11
Sayın Gürtunca, küflenmenin ışıkla ilgisi olduğunu sanmıyorum. Yalnızca iyi ışık alan bir yerde küflenmenin önüne geçemezsiniz. Küflenmeyi engellemek için ortamı mutlaka havalandırmanız gerekir.
Kapalı balkon ancak pencere kenarları sık havalandırılıyor..Bu durumda bol ısık yorumum haliyle hatalı oluyor..İkazınıza teşekkür ederim...
C.Mustafa
14-11-2008, 13:15
Red Robin tohumlarım elime ulaştı.
Bugün yarın ilk 3 tohumu ufak plastik su bardaklarında ekecem.
İkinci 3 taneyi de jiffy saksılarından elde ettikten sonra denemeyi düşünüyorum.
Hayırlısı bakalım.Maydanoz,dereotu,süs biberi derken bu siteyle tanıştıktan sonra yetiştirceğim 4ç tür olacak.Umarım diğer sebzelerimde olduğu gibi başarılı olurum.
Nurcan Özgür
14-11-2008, 15:01
Tohumlarım azönce elime ulaştı şimdi suya bırakıp red robin yoluna baş koyucam. Bakalım neler olacak çok büyük birzevkle takip edicem burdan olanları paylaşıp yardımlarınızı bekliyor olacağım. Herkeze bol şans.
Gurtunca
15-11-2008, 11:57
Birinci hafta sonu red robin filizleri (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52889&stc=1&d=1226746557).
Uzak planda (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52890&stc=1&d=1226746528) 15 günlük süs biberleri ile birlikte...
Hayırlısıyla bir süre sonra bu filizleri aynı tip saksılara ( fakat toprak,torf,gübre,ponsa taşı karışımı ile doldurduktan sonra ) şaşırtacağım...
Gurtunca
15-11-2008, 19:23
Sn. Gürtunca,aslında haklısınız ama konu başlıgınız sayesinde Jiffy saksıları tanıdım, ayrıca büyük bir ilgiyle takip ediyorum red robinlerinizdeki gelişmeleri, tohumlarım geldi, saksılar da gelsin sayenizde :p
Herkese kolay gelsin...Gördüğüm o ki bendeki amatörce gelişen hissler tüm umumda da mevcut...Umarım benim karton saksılarımda gelişen güzellikler hepinize de nasip olur....
Şu bir haftalık süreç içinde edindiğim tecrübeler:
Aman aşırı su vermeyin saksılar en azınden bende olduğu gibi 14 cm derinliğinde olanlar aşırı suyu gördüklerinde hamurlaşıyorlar...
İkincisi istediğiniz kadar ortamı taze hava ile doyurun ev içinde aydınlık ve nem bir olduğunda küflenmeme imkansız oluyor...Ancak bu bir handikap değil...Önerim bu başlık altındaki en önemsiz satırı dahi dikkatli okuyup özümsemeniz...Ayrıca Pembe Domates Ağını Google dan aratıp bulun..Hatta PDA na üye olun..İnanın buradan sadece Pembişler değil Red Robinler için de çok şeyler öğreneceksiniz...
Herkese sevgilerimle...
Gurtunca
15-11-2008, 20:00
Red Robinle sınırlı kalmak istemeyen arkadaşlarımıza Saksılık Domates Tohumları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9849)için, Bahçe Domatesleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9855)için , diğer bazı sebze tohumları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9913)için ,ilgili başlıkları okumalarını öneririm...
adnankaraer
15-11-2008, 22:19
Bu arada 13'ünde ektiğim domateslerim (Red Robin de var içlerinde diğerleri de) hala çıkmadılar. Biraz derine mi ektik acaba?
Ben jiffy saksıyı hidroponik sistemde denemek için alıyorum, köklerin saksıyı delip geçtiğini görmüştüm, viollere veya kullanmam gereken küçük saksılara gerek kalmayacağını düşünüyorum, o yüzden, ayrıca alacağımız jiffynin ölçüleri ne olacak, benim oyum en küçük olanından :)
adnankaraer
15-11-2008, 22:49
Köklerin saksıyı deldiğini marul videosunda gördünüz sanıyorum.
Benim için ölçü farketmez. Ancak kökler saksıya işlediğinde şaşırtmayı nasıl yapacağız?
Gurtunca
15-11-2008, 23:30
Köklerin saksıyı deldiğini marul videosunda gördünüz sanıyorum.
Benim için ölçü farketmez. Ancak kökler saksıya işlediğinde şaşırtmayı nasıl yapacağız?
Saksı ile beraber...
Gurtunca
15-11-2008, 23:33
Bu arada 13'ünde ektiğim domateslerim (Red Robin de var içlerinde diğerleri de) hala çıkmadılar. Biraz derine mi ektik acaba?
http://picasaweb.google.com.tr/TANSUGLAR/CIMLENDIRMEDENFIDEYEPDA2007ALBUMII#505508529000543 1138
http://picasaweb.google.com.tr/TANSUGLAR/CIMLENDIRMEDENFIDEYEPDA2007ALBUMII#505508519122118 3298
Samandırada serası olan bir ağabeyimizin önerisi,tohumu tohum kadar örteceksin...
''Mine Pakkaner'e soralım'' başlıgında (linki aşagıda) , 1941 nolu mesajında Mine hn şöyle diyor :
''Işığın çimlenme üzerine bazı bitkilerde etkileri vardır. Kimi bitkinin tohumu ışıkta çimlenir kimi karanlıkta. Hatta bazı tohumlar çimlenirken özel olarak ilave yapay aydınlatma uygulanır.
Ancak üzerine kapak attığınız bütün tohumlar karanlıkta çimlenmiş demektir. Karanlık ortam bitkinin çimlenme sonrası henüz kotiledon yapraklar varken hızla boy atıp gerçek gerçek yapraklar çıkana kadar cılız gövde oluşturmasına sebep olur. Cılız gövde ise asıl yaprakları taşıyamaz, hastalıklara yol açar vs. Kısaca kontrolü elden bırakmamak gerek.
Torf konusunu pekçok yerde pekçok kere yazdım. Torf tek başına sadece ticari üretimde ve tohum çimlendirmede kullanılır. Salon bitkisi üretiminde kullanılması sebebi hafif olması, su tutmasıdır. Kum su tutmaz. Kum suyu drene etmeye yarar. Torf aşırı su tutar ancak sorun şudur, torf suyunu kaybedince yeniden aldırmak zordur. Böyle bir durumda eğer harçta kum da varsa vay halinize. Kum kullanılacak olan harçlarda akıldan çıkarılmaması geren nokta kumun dişli nehir kumu olması gerekliliğidir. Kumun nematod, hastalık ve zararlı etmenleri taşıyabileceği de asla unutulmamalı ve özellikle çimlendirmede kullanılacaksa işlemden geçirilmelidir. E dergiye yazdığım bir makalede bitkiler için hijyen konusunda harçları nasıl muamele edeceğinizi anlatmıştım. Önümüzdeki günlerde İzmir'de düzenleyeceğim bir eğitimde bunu uygulamalı olarak da göstereceğim.
Tohum çimlendirmekte yalnız torf değil, kum da, toprak ta hatta ince perlit te kullanılır. Çimlendirmenin başarısına etken olan sadece çimlendirme harcı değil, çoğunlukla ısı, su, ışık hastalık ve zararlılardır. Marketlerde satılan torflarda çimlendirme yapmanız mümkün ancak diğer koşullara da %100 dikkat edeceksiniz.''
Dolayısıyla, red robin için torf ve ışık konularında ne dersiniz?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=905&page=65
Bir de Sn Yusuf Ustaoğlunun sitesinden (link aşagıda) alıntıladıgım şu bilgiler var;
''Saksılarda yaşatmaya çalıştığımız ve bizim için önem arz eden nadide çiçek ve bitkilerimizde kullandığımız TORF ların bir yıl sonra bunlarda kök çürüğü yaparak ,bitkileri öldürdüğünü bilmekteyiz.Bu kök çürüğünü önlemek için her yıl saksılarımızın TORF unu(toprağını) değiştirmek durumundayız.
Bölgemiz yaylalarında bulunan bir bitki fosilini (kurutulduğunda sobada rahatlıkla yanabilmektedir) çiçek ve meyve saksılarımda kullandığımda :
1) Bitkinin kök gelişimini artırdığını.
2) Üç yıldır saksı değiştirmediğim halde kök çürüğü olmadığını..
3) Bazı çiçek ve meyve çeliklerinin köklendirilmesinde etkili olduğunu .
4) Saksılara aşırı su verilmesi durumunda fazla suyu tutmadığı .
5) Bonsai olarak kullanılan bitkilerde çok etkili sonuç alındığı gözlenmiştir.
TORF İÇERİĞİ:
85 birim bitki fosili(elenmiş)
10 birim iri dere kumu
4 birim koyun gübresi(elenmiş)
1 birim etiper perlit(süper iri 7 numara)
NOT:Sipariş üzere, 5 kg.lık poşetlerde kargo ile gönderilir.
Tohum çimlendirme:
Her türlü sebze tohumu ve web sitemde yayımlanan bitkilerin tohumlarının (sert çekirdekliler hariç)
Çimlenmesini sağlamak için kullandığım yöntem ziyaretçilerimce sıkça sorulmaktadır.
Bunun için:
1) bir tepsi içerisine ince kum konulur.
2) Kumun üzerine bir tülbent(beyaz bez) serilir.
3) Tohumlar tülbent üzerine yayılır.
4) Tülbent in diğer ucuyla tohumların üzeri örtülür.
5) Üzerine su serpilir.
6) Sonra tepsinin üzeri beyaz naylon ile örtülür.2-3 günde bir naylon açılarak
Havalandırılır ve çimlenme kontrol yapılır.
Tohumlar çimlenince itinalı bir şekilde tek,tek alınarak poşetlere dikilir.''
Ne dersiniz?
http://site.mynet.com/yusufustaoglu/
Gurtunca
16-11-2008, 08:04
Dolayısıyla, red robin için torf ve ışık konularında ne dersiniz?
Red Robin için ancak kendi yaptıklarımı ve söylenenleri toparlayabilirim..
Ben torf olarak ne kullanabilirim sorusunun cevabını aradığımda bana önerilen Substrat 1 li torf kullan oldu.Ancak bulamadım bu yüzden Anadolu'nun humuslu torfunu kullandım..
Çimlendirme konusunda saksı firması yetkilileri her ne kadar saksıyı suyla dolu kaba koyun dediyse de,fazla suyu gördüklerinde yamuldukları için aşırı sulamaktan kaçındım sadece sık spreyleme ( günde 4 -5 kez ) yaptım.
Tohumları ilk önce bir gün kadar sırılsıklam hale getirilmiş kağıt havlu yaprakları arasında beklettim.Ertesi gün önceden nemlendirilmiş torf üzerine bıraktım ve üzerlerini tohumu ancak örtecek kadar torfla kapattım.Spreyleme sonrasında da bu üst tabakayı elimle bastırdım..İlk 2 gün kalorifere yakın direkt ışık almayan bir yerde üzeri yalapşap streçle örtülmüş olarak bıraktım..Bu arada mahon67 adlı üyemizin özel mesajı üzerine örtme işlemini bıraktım ve kalorifer kenarından direkt ışık gören kapalı balkonlu mutfağıma aldım.Ertesi gün de çimlenme başladı...
Devamında gerek saksıların firması gerekse de Anadolu torf la yaptığım yazışmalarda torfun 15-20 günden sonra yetersiz olduğunu dolayısıyla piyasada marketlerde bulunan toz ya da sıvı genel bitki besleyicilerle desteklemem gerektiğini öğrendim...Bir de kullandığımız torfların steril olmadığını..
Peki çimlenme sonrası ne yapabilirim sorusunun cevabını aradığımda,karşımda sudan yamulmuş üst kısımları küflenmiş saksıları filizlerin yaprakları yere paralel hale geldiğinde bir an önce şaşırtılması gerektiğine karar verdim..Bu arada PDA sitesinde organik toprakla ilgili English Gardens adlı şirketi buldum ve sıvı gübre işi ile uğraşacağıma onlarla görüşerek özel bir sebze toprağı hazırlattım..İçinde kendi önerdikleri toprak,torf,doğal gübre ve ponsa taşı karışımı var.
Bundan sonra torfu belirttiğim şekilde sadece çimlendirme için kullanacak,bir süre sonra filizleri bu toprakla doldurduğum yine aynı tipteki saksılara şaşırtacağım.Fideler oluşana kadar da aşırı sulama önerilmediği için de umarım saksılarım şekillerini koruyacaklar..Kök gelişiminden sonra ise karton saksısı ile birlikte önerilen 25-30 cm çaplı bir saksıya Red Robinleri yerleştireceğim...
En son gelişimlerini beklemek ve afiyetle yemek olacak...
Bu arada aranızda hiç Red Robin tadan oldu mu ?:D:D:D
Ben de yaklaşık 2 ay önce PDA üyesi oldum, ancak son günlerde yazılarını daha sık okumaya başladım, gerçekten harika şeyler yapıyorlar. Sitemiz üyesi Sn MSaygın'ın da domates tohumlarının çimlendirilmesi konusunda deneyimlerini paylaştıgı şöyle bir linki var
http://www.mehmetsaygin.com/pda/pembedomatesnotlari.html
Sn. Gürtunca, yine bir konuda öncülük etmiş olacaksınız, acaba bize English Gardens.'a hazırlattıgınız sebze topragının fiyatları konusunda bilgi verebilir misiniz?
Ben hiç red robin tatmadım, ama okudugum yabancı sitelerde çok tatlı diye geçiyor hep.
Merak ediyorum red robin.in 55 günde -fideye dönüştükten sonra- domates verebiliyor oluşunu, sizinkilerde test etmiş olacağız :D
Gurtunca
16-11-2008, 13:52
Sn. Gürtunca, yine bir konuda öncülük etmiş olacaksınız, acaba bize English Gardens.'a hazırlattıgınız sebze topragının fiyatları konusunda bilgi verebilir misiniz?
Bu topraktan PDA da da bahsediyorlardı.Özellikle aradım.Yaklaşık 40 lt. dediler ve 20 Ytl ödedim..
Gurtunca
16-11-2008, 14:02
Bu sabah önce elimdeki 6 tane drenaj delikli yuvarlak karton saksıyı üstten 1 cm i boş kalacak şekilde aldığım toprakla doldurdum ve drenaj yerlerinden su akana kadar yavaş yavaş su yedirdim.Üstte kalan 1 cm. lik kısmı torfla tamamladım ve burayı da ıslattım.Daha sonra Red Robin filizlerinin etrafındaki torfu bir tükenmez kalemin ucuyla eşeledim ve filizleri gövdelerinden tutarak torftan çıkardım.Tüm filizlerde yaklaşık 3 cm kadar kök gelişmişti..Yeni saksılarında aynı kalemin ucu ile derin bir yer açıp Red Robin tohumlarını topraklarına kavuşturdum.Elimdeki karton kahve bardaklarına da altlarına delik açtıktan sonra aynı yöntemle süs biber filizlerini yerleştirdim.
Alnımızın akı ile ikinci aşamaya geçtik...Darısı başınıza...
adnankaraer
16-11-2008, 20:23
Yine başa dönmek gibi olacak ama benim red robinlerden biri merhaba dedi.
Bu ilk oldu. Artık diğerleri de patır kütür çıkar herhalde.
C.Mustafa
17-11-2008, 09:03
Cuma akşamı ilk 3 tohumu plastik su bardakları içerisinde toprakla kavuşturdum.
Belki bu akşam eve döndüğümde bana sürpriz yaparlar. :)
Ben de red robin tohumlarını bir gece suda bekletip 16 Kasım'da ektim.
Bir kısmı balkonda, bir kısmı içeride pencere önünde. Bakalım gelişmeleri nasıl olacak!
İklimsiz
17-11-2008, 10:33
Beş tohumla maceraya ben de katıldım :)
Gelişmeleri paylaşmak üzere :)
16/11/2008 de ekildi. Ben de denemeye iki adet tohumla katılıyorum.
7 Kasım'da ektiğim 5 tohumdan 4ü çıktı, bir tanesi çıkmaya uğraşıyor.
Bu da benim bebeğim. Tomurcukları yavaş yavaş salkım olmaya başladı. Bakalım çiçekleri ne zaman açacak.
Bebeğimin ve yavrularının başka açılardan görünüşü. En son fotoğraftakiler de yeni güzellik kraliçesi adayları:D:D:D
Aynı gün ektiğim robinlerden bir tanesini anneme vermiştim. O toprağa dikti. Sanki onunki daha gelişmiş gibi geliyor bana. Bir türlü annemin robini ile fotoğraf makinesini aynı ortama denk getiremedim ki onun da resmini çekip yükleyeyeyim. Aradaki farkı görmek açısından yararlı olurdu. Neyse en kısa sürede onları da resimleyeceğim.
Sizinki topraksız tarım galiba. Peki annenizinki normal yetiştirme mi? Eğer öyleyse, ikisi arasında iyi bir kıyaslama olacak.
Bu duruma ne kadar sürede geldi?
Sayın nevsune doğru tahmin ettiniz. Ben topraksız yetiştiriyorum. Annem ise toprağa dikti. Zaten o yüzden annemin robinlerini de resimlemek istiyorum. Aradaki farkı görmek için, ama dediğim gibi sanki annemin bitkisi benimkinden daha iri gibi. Resimleri yükleyince sanırım bana hak vereceksiniz.
Tohumları 11 eylül' de ekmiştim. Yani dokuz haftada bu hale gelmiş.
Evet fotoğrafları sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Bu duruma ne kadar zamanda geldiğinizi merak ediyorum. Çünkü neredeyse yarı yola gelmişsiniz. Ben de bu günleri görsem bir:)
Arkadaşlar herkese merhaba,
Maceranızı keyifle okuyorum.
Benim siparişim ancak bugün geldi ve maceram yeni başlıyor.
Öncelikle Karınca70'in önerdiği gibi tohumları 1 gün oda ısısında suda bekletip ondan sonra plastik veya karton kahve bardaklarına ekmeyi planlıyorum. Her bardağa 1 tohum olacak şekilde. Ne dersiniz? Yanlışın varsa bilgilendirirseniz sevinirim. Çünkü bu macerada ben de en aceminiz olarak varım artık.
Kolay gelsin ormanx.
Üstlerini kapatmayı unutmayın. Ben o bardakların üzerini, yarıya bölüp, delikler açtığım küçük pet şişelerle kapatıyorum. Günde bir kez havalandırıp yeniden kapatıyorum. Nem ve sıcakla çıkıveriyorlar zaten.
Fazla tasa etmeyin, siz dilediğinizi yapın. Onlar zaten bildiklerini okuyorlar:)
Sayın nevsune ilk mesajınızda bu duruma ne kadar zamanda sorunuzu görmemiştim. Ben düzeltinceye kadar siz ikinci mesajı yazmışsınız. Tohumları 11 Eylül günü ekmiştim. Yani dokuz haftalık şu anda. 55 günlük olduğu bu durumda pek doğru gibi gelmiyor ama tabii ben gereken şartları sağlayamamış da olabilirim.
Umarım sizinkiler daha çabuk olur da ben de nerede hata yaptığımı görürüm.
Sayın ormanx, ben tohumları olduğu gibi plastik su bardaklarına doldurduğum torfa ekip, on beş günlükken, üstlerini kestiğim kola petlerine şaşırttım. Suda hiç bekletmedim ama siz isterseniz deneme amaçlı olarak bir kaç tane tohumu ıslatıp, bir kaç tanesini de ıslatmadan ekip gelişimlerini gözleyin. Gözlemlerinizi aktarırsanız iki yöntem arasında fark olup olmadığını anlamak ve eğer fark varsa etkilerinin neler olduğunu ortaya çıkarmak açısından iyi bir çalışma olur sanırım. Biz, en azından ben, böyle bir gözlem yapmak için geç kaldım. Ama siz yeni başlıyorsunuz ve yapabilirseniz çok değerli bilgiler elde ederiz.
Bu arada: her bardağa bir tohum en iyisi. Ben en son bir bardağa iki tohum ektim şimdi ayırırken zarar verir miyim korkusu yaşıyorum.
Tohumları 11 Eylül günü ekmiştim. Yani dokuz haftalık şu anda. 55 günlük olduğu bu durumda pek doğru gibi gelmiyor ama tabii ben gereken şartları sağlayamamış da olabilirim.
Teşekkür ederim. Ben de biraz hayal kırıklığına uğradım doğrusu. Daha çabuk bekliyordum. Belki de mevsim dışı ekim yapıldığı için süre uzamıştır. Şimdi daha çok kişinin katılımıyla kıyaslama sonuçları, bize baharda ekeceklerimiz için doğruyu daha iyi gösterebilir.
Bu arada: her bardağa bir tohum en iyisi. Ben en son bir bardağa iki tohum ektim şimdi ayırırken zarar verir miyim korkusu yaşıyorum.
Toprak ıslatılıp fidecikler dikkatli bir şekilde çıkartıldığında fazla zayiat olmuyor. Aslında onlar bizim düşündüğümüzden daha güçlüler de, biz hayatı onlara da kendimize de zorlaştırıyoruz galiba:)
55 gün konusunda ben de hayal kırıklıgına ugradım açıkçası. Mevsim dışı gibi birşeyin sözkonusu olmaması lazım aslında, çünkü red robinle ilgili hep söylenen kış mevsimi için de çok uygun oluşu. Ayrıca Sn. Malbman İzmir'de, dolayısıyla havalar bildiğim kadarıyla hala çok soğuk değil orada. Benim aklıma gelen ihtimal topraksız tarımda yapılıyor oluşu, gerçi Sn Malbman bu konuda deneyimli mi bilmiyorum, besin eriyikleri konusu çok detaylı çünkü.
Sn Malbman, benim şuan 60 red robin tohumum var elimde, yarısını sizin gibi topraksız tarımda denemeyi düşünüyorum, hatta Kudret by.den besin kitlerini de aldım, yarısını da Sn Gürtunca gibi toprakta deneyeceğim, şu Jiffy'lerimiz bir gelsin...
Sayın ebrub, topraksız tarım konusunda az da olsa tecrübem olduğunu düşünüyorum. Zira yaz boyu 11' li sistemde topraksız domates yetiştirdim ve başarılı da oldum. Sizin de dediğiniz gibi Red Robin için mevsim dışılık diye bir şey söz konusu değil. Ama önceki mesajımda belirttiğim gibi, ben (ec, ph, havalandırma vs. gibi) gerekli tüm şartları sağlayamamış olabilirim. Bu nedenle 55 günü geçmiş olabilir. Sizin çalışmalarınız bu yüzden önem kazanıyor. Daha dikkatle yapacağınız gözlemleriniz sonucunda çok değerli bilgiler elde edeceğimize inanıyorum.
Bu arada: sayın ebrub bana sorarsanız şimdiden 60 tohumu birden kullanmayın derim. Topraksız tarım uygulaması olarak hangi sistemi kullanacaksınız bilmiyorum ama 30 tane fide bana çok gibi geldi. 30 tanesinin de toprakta olacağını düşünürsek işiniz çok zorlaşacak. Bence üçer-beşer tane deneyin ve (umarım öyle bir şey olmaz ama yine de göz ardı edilmemesi gereken) olası bir başarısızlık ihtimalinde elinizde yine devam edebileceğiniz tohum kalsın.
Sayın nevsune doğru tahmin ettiniz. Ben topraksız yetiştiriyorum. Annem ise toprağa dikti. Zaten o yüzden annemin robinlerini de resimlemek istiyorum. Aradaki farkı görmek için, ama dediğim gibi sanki annemin bitkisi benimkinden daha iri gibi. Resimleri yükleyince sanırım bana hak vereceksiniz.
Tohumları 11 eylül' de ekmiştim. Yani dokuz haftada bu hale gelmiş.
Bir reklamda ne diyordu; Anne eli değmiş gibi !:p
****** anneciğin senden daha iyi yetiştirecek domatesi:D Benim annemde öyle:p
Onlar bizleri bile yetiştirmişler:D
İşin sırrı bu bence:D TECRÜBE !
adnankaraer
17-11-2008, 20:49
bende red robinler için 55 gün diye hesaplayıp ocak 10'da domates yiyeceğiz diye gün vermiştim.
Şubatın sonuna da razıyım ama şu dokuz haftalık domatesler moralimi bozdu. Bir de ben suda bekletmeden ektiğim için sanıyorum 8-10 günde çimlendiler ki bu süreyi daha da uzatacak gibi.
Olsun da varsın geç olsun. Ancak yine de verilen süreyi merak ediyorum. Bu süre tohum ekiminden veya çimlenmeden sonra çiçek çıkartma süresi mi yoksa meyve olgunlaşma süresi midir?
vayvayvay
17-11-2008, 21:26
Merhaba. Red Robin Maceraperesti olarak aranızdayım:) Ancak azıcık başlarını çıkartsalar topraktan dışarı, anında resimleyeceğim. Ama bu arada minik bardaklara diktiğim, Tumbler(3 adet), Red Currant(2 adet),Tigerette cherry yellow(1 adet), Yellow Pigmy(1 adet),Tigerette Cherry Red(3 adet), Yellow Currant(1 adet) , Tumbling Tom Yellow(1adet), Tumbling Tom Red(1 adet) olmak üzere kardeş domates bebeklerim toprak üstünde ikinci, üçüncü yapraktalar. Yarın yeni evlerine yerleşecekler:).
Olsun da varsın geç olsun. Ancak yine de verilen süreyi merak ediyorum. Bu süre tohum ekiminden veya çimlenmeden sonra çiçek çıkartma süresi mi yoksa meyve olgunlaşma süresi midir?
Aslında birçok sitede 55 gün diye okumuştum, detay vermiyordu, fakat düşündüm de hepsi de tohum satışı yapan yerlerdi genellikle. Şimdi google.da yeniden araştırdım.
Bir blog buldum Iowa'da red robin yetiştiren birisine ait, çok detay resim bilgi falan yok. Ancak yetiştiren kişi, red robin tür domatesin 15 cm uzunlugunda ve 55 günde meyve vereceği bilgisi olmasına ragmen, ev içinde yetiştirdiklerinin (yazın dışarıda kışın ev içinde yetiştiriyor) 55 günden daha fazla zamana ihtiyaç duyabileceğini, hatta meyve vermesinin 4 ay kadar sürebileceğini ve bitkiye özel lamba kullanmasına ragmen bu kadar zaman süreceğini tespit ettiğini söylüyor. Site linkini ekledim.
Konu sanırım yaz-kış olayı. Bence kış başlarken bu işe girişen bizler 55 günde red robin yiyemeyeceğiz ne dersiniz?
http://ia2day.com/?p=23
Arkadaşlar bu 55 gün meselesini, tohum ekiminden itibaren hesaplamıyorsunuz değilmi?
Domatesinizi fidelikten yetiştirceğiniz saksıya alış tarihinden itibaren saymalısınız, bence uygun şartlarda, iyi bir beslemeyle bu iş 55 günde olmasa bile en fazla 60-65 günde hasat yapılır. Bence!
Gülbeşeker
17-11-2008, 23:08
benimde çarşamba günü diktiğim dört tohumdan ikisi topraktan başını kaldırdı. üzerlerine sitreç geçirip kalürferin üzerine bırakmıştım.şimdi üzerini açıp kaloriferin üzerinden kaldırsammı.ödüm patlıyor bozulacaklar diye dediğiniz kadar var bunlar bebiş insan ancak çocuklarına böyle gözü gibi bakar bu arada karanfil tohumunuda on gündür ekmiştim tık yoktu onunda üzerini streçle kapatıp kalürüferin üzerine aldım oda bu gün kafasını kaldırmış çok mutluyum çok birde büyüyüp imeklediklerini görebilsem.
C.Mustafa
18-11-2008, 13:55
Bu sabah baktığımda henüz bir hareket başlamamıştı.
Sanırım çimlenme sıcaklığını tam sağlayamıyorum evde.
Aslında 3,5 gün oldu,biraz fazla acele ediyor da olabilirim.
adnankaraer
18-11-2008, 14:36
Acele ediyorsunuz bence de. 7 güne kadar çıkmazsa panik butonuna basarsınız. :)
C.Mustafa
18-11-2008, 15:48
Acele ediyorsunuz bence de. 7 güne kadar çıkmazsa panik butonuna basarsınız. :)
Cuma günü de hala çıkmamış olursa siz görün zaten bendeki paniği.
Torfa değil direkt toprağa ektim.Aynı cins toprağa bir ay önce süs biberi tohumu ekmiştim 5 adet.
Bir hafta içinde ilki çıkmıştı,15.gün civarı da 2. si çıkmıştı.Şu anda büyüyorlar.3 tanesi ise başarısızdı.
vayvayvay
18-11-2008, 19:15
Merhaba...ümidimi yitirmedim.Tekrar İki minik Red robini toprakla buluşturdum az önce;)...Umarım beni sevindirirler.
Sevgili Gurtunca...Evet.Diğer tohumlar Sevgili Mahon67 den aldıklarım:) Çok tatlılar. Aslında hatalıyım, biliyorum. Ama arada minik gövdelerine incitmeden el sürdüğümde müthiiiş zevklı bir koku.İnanın ba şım dönüyor.;) Sevgi saygılar.
Ama arada minik gövdelerine incitmeden el sürdüğümde müthiiiş zevklı bir koku.İnanın ba şım dönüyor.;) Sevgi saygılar.
Eyvah! Eyvah! Bendede böyle başlamıştı bu hastalık, bulaşıcı olması bir yana, tedaviside mümkün değil.
Acil şifalar sn. vayvayvay :(
vayvayvay
18-11-2008, 21:31
Teşekkürler acil şifalar dileği için sn.Envor :D Varsın tedavisi olmasın değil mi? Harika bir duygu:) Yarın Red robinin kardeşlerinden belki bir fotoğraf paylaşırım;).İlerde red robinlerimiz meyvelerinide verince çok şenlikli olacak:p Yaşasın minik domateslerimiz......
Nurcan Özgür
19-11-2008, 08:03
Arkadaşlar 15 kasımda suya bıraktığım 3 tohumu 15 kasımda toprğa ektim ve bu sabah saat 6 da kalktığımda birtanesi topraktan çıkmaya çalışıyordu :D
Nekadar sevinip mutlu olduğumuzu anlatamam çocukları domatezimiz filizleniyor diye uyandırdım bu sabah hepimiz başın da hoş geldin evimize diye karşıladık. Şimdi kursuma çıkıyorum bakalım döndüğümde ne gibi değişikliklerle karşılaşıcam.:eek:
yumurta ambalajlarıda aynı işi görür onlarada ekebilirsiniz tohumlarınızı
Yumurta ambalajını ben de düşünmüştüm ama çok sığ değil mi?
Bugün aklıma geldi, şeffaf kapaklı peynir kapları olurya şu kilitlemeli olanlar, onlar da tohum ekmek için elverişli olabilir. Üstelik kapaklı olduklarından streçe de gerek kalmaz.
Red Robinlerin dün akşam 2 tanesini suya koydum. Bu sabah baktığımda biraz (1mm kadar) kök ucu çıkmıştı. Bu akşam 2 tane suda beklettiğim, 3 tane de direk ekeceklerim olmak üzere toplam 5 adetle maceraya başlıyorum.
Şeffaf su bardaklarına, her bardağa 1 tane olacak şekilde ve bardakların altını delerek, üstünü de streç film ile kapatarak operasyona başlayacağım.
Yumurta ambalajında iki kez denememe rağmen fide elde edemedim. Tohumlar çimleniyor ama çıkan filizler bir kaç gün sonra hep birlikte ölüyor. Sanırım sayın ormanx' in dediği gibi sığ kalıyor bu ambalajlar. İki kez aynı sonucu alınca ben yine eski usule; plastik bardakta çimlendirme usulüne geri döndüm.
Gurtunca
19-11-2008, 09:39
Bugün 11.günleri ...Şaşırtalı 3 gün (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=53000&d=1226840124)oldu ama hiçbir gelişme yok...Hatta ikisinde sanki yaprakcıklar biraz aşağıya doğru eğimli...Acaba erken mi şaşırttık ya da çok mu şaştılar...
adnankaraer
19-11-2008, 09:44
Şaşırtma yaptığınızda bitkilerin biraz sarsılmaları çok normal. 1 hafta kadar kendilerini toplamaları ve yeni yere uyum sağlamaları için beklemek gerekir. Şaşırtmanın amacı da yeni yere geçip sarsılmaları ve daha güçlü olmak için kök büyütmeleri değil midir?
torf cabuk kuruduğu için tohumlar yaşamıyor ben kumlu toprak ve cürümüş hayvan gübre karışımı kullanıyorum hiç sorun yaşamadım sadece nemini korumak yeterli
Nurcan Özgür
19-11-2008, 17:05
Siz yemeye de kıyamazsınız şimdi bu domatesleri :)
Böyle olmasından korkarım. Yok yok yeriz bu yaz tatlı ve acı biber yetştirdim terasta , uzun uzun seyretik dokunmaya kıyamadık ama sonunda koparıp yedik . Kendi yetiştirdiğin bitkiyi yemek gibisi yok sanırım.
Bu arada filizlenen domatesim biraz daha yükselmiş topraktan, diğer ikitanede bir değişiklik görünmüyor bir kaç güne kadar onlarda çıkar sanırım.
Bir gece suda bekletip 16 Kasım'da ektiğim 13 tane red robin tohumlarından 2 tanesi bu sabah hayata merhaba dedi. Yaşasın. :dilli:
derya Derya
20-11-2008, 20:40
Ben de bugün aldım tohumları..
Yarın nöbetçi olduğum için cumartesi suda bekletip pazar dikeceğim inşallah.
Bu sefer jiffy saksıları ve agromart, perlit ve organik gübre karışımlı torfa ekeceğim..
Belki yarısını çimlendirme pelatına dikerim.
Ay neyse sağsalim pazar gelse:D
Nurcan Özgür
20-11-2008, 20:54
Bu arada filizlenen domatesim biraz daha yükselmiş topraktan, diğer ikitanede bir değişiklik görünmüyor bir kaç güne kadar onlarda çıkar sanırım.[/QUOTE]
Bugün diğer iki tohumda topraktan belirdi yani 3 tohumdan 3ü de çimlendi.
İklimsiz
20-11-2008, 22:54
16 Kasım ekimli beş tohumun hepsi bugün hayata merhaba dediler:)
Önemli olan bundan sonrası, hadi hayırlısı bakalım :)
C.Mustafa
21-11-2008, 08:38
14 Ekimde ektiğim üç tohumdan biri bu sabah kendini gösterdi nihayet.
Darısı diğer ikisinin başına.
Ben 4 tanesini ektim 19 Kasım'da.
İkisi suda beklettiğim, ikisi direk.
Hepsini altları delinmiş plastik bardakta ektim.
Üzerlerini streç ile kaplayıp, streçin üzerini de hafifçe deldim.
Şimdi sabırsızlıkla bekliyorum bebeklerimi? 4-5 günde gelirler umarım Sn iklimsiz'inkiler gibi.
Sn Gürtunca domatesleriniz ne durumda merak ediyorum
Şaşkınlıklarını üzerlerinden atamadılar mı hala :D
adnankaraer
21-11-2008, 09:55
Benim domateslerim de (red robin ve diğer türler) büyümeye devam ediyor. Gündüz göremediğim için resimlerini çekemiyorum.
Şimdi burada bazı sorularım var;
Domatesler terasta üzerine küp şeklinde naylondan bir sera yapmıştım.
Ancak artık havalar soğumaya başladı. Naylon sera içerisine ısıtmak için bir ampul koysam mı acaba diye düşünüyorum. En azından 18:00-08:00 arası yakıp gecenin soğuğundan korurum.
Siz ne dersiniz?
Gurtunca
21-11-2008, 10:01
Sn Gürtunca domatesleriniz ne durumda merak ediyorum
Şaşkınlıklarını üzerlerinden atamadılar mı hala :D
İnanın sadece yazdığım mesajdaki fotoğraftaki hallerini koruyorlar..Toprakları üstten de alttaki drenaj delikleri çevresinde de nemli o yüzden su da vermiyorum..Salak salak bana bakıp duruyorlar..Bi gıdım gelişme yok..Bekliyoruz bakalım...:(:o:eek::eek::eek:
C.Mustafa
22-11-2008, 09:33
3 tohumdan henüz çıkmayan son ikisi de cuma akşam çıktı.
Böylece sadece saat farkıyla 3 tohumda tam bir hafta da çıkmış oldu.
Biraz gelişsinler fotolarını da ekliyecem.
cemre_77
22-11-2008, 10:45
Yani bu mevsimde ekebiliyoruz öyle mi ? bende bekletiyordum tohumlarımı mart ayında ekeceğim diye.. akşam ekeyim bari :)
C.Mustafa
22-11-2008, 14:05
İşte yavruların bir günlükken çektiğim ilk fotoğrafları
Benim Robin tepemi attırmaya başladı:mad:. Tomurcuklar salkım oldu, açıldı açılacak derken açıldı ve içlerinde hiç bir şey yok:eek: Ya da bana öyle geliyor. Resimler pek net değil ama yine de bir şey görebilen olur da haber verirse sevinirim.
Bunlar da daha önce sözünü ettiğim, anneme verdiğim Red. Çiçekleri açtı da neredeyse meyve verecek. Benim red durgun su külltüründe, annem ise toprakta yetiştiriyor.
Sn Malbman yetiştirmesi konusunda sıfır deneyimli ama Red Robin konusunda çok okumuş birisi olarak, dolayısıyla çok anlamayarak, şunu sorabilir miyim? Annenizin domatesi değil ama sizinki çok mu boy atmış ve etrafa dağılmış?
Bir sorum daha olacak bunu da cehaletime verin lütfen, nette resimlerini gördüğüm red robinler az yapraklı bodur bir bitki, ama üzeri salkım salkım domates oluyor, nasıl oluyor da oluyor, birkaç güne kadar ben de ekeceğim :(
Ben de katılıyorum maceraya. 2 gün ıslak peçete arasında beklettiğim 6 tohumun 5 tanesi bir hafta sonunda çimlendiler.
eczadolabi
22-11-2008, 20:43
Çok sulamışsınız sayın Malbman.
Suyu kesin.
kahyanur
22-11-2008, 21:16
Çok sulamışsınız sayın Malbman.
Suyu kesin.
Durgun su kültüründe su kesilirse ne olur?:p Şaka bir yana; balkonda saksı sebzeciliği başlığı altında sayın Selahattin Yılmaz domates bitkisine fide şaşırtılma aşamasından sonra (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=60383&postcount=36) az su verilmesi gerektiğini yazmış. Böylece daha çabuk çiçek açıp domates yapması sağlanıyor. Ama topraksız tarım kültüründe katı agregat kullanım metodu dışında bu nasıl uygulanabilir? Katı ortam kültüründe suyu azaltabiliriz. Ama bu besini de azaltmak demek oluyor. Çünkü ortamda besin yok. Oysa toprak ve gübre karışımına ekilmiş bitki su az olsa da beslenebiliyor. Bence bu konu çok önemli ve bunun topraksız tarım için bir çıkmaz olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden topraksız tarım ile yetiştirilen domatesler metrelerce boy atıp devleşiyorlar. Bitki ağırlığı /ürün kg gibi bir oran kurulsa sonuç ne olurdu acaba?
Bu arada benim de 16 Kasımda ektiğim redrobin tohumcuklarım filizlendiler.
Bende nihayet tohumlarıma kavuştum ve 8 adet suyun içerisine bıraktım. yarın ilk iş bardaklara ekeceğim.
Ben çabuk meyveye dönüşmeleri için deneme amaçlı farklı bir uygulama yapacağım. geliştiklerin de tepelerinden kesmeyi planlıyorum. ne dersiniz sizce bu işe yarar mı ?
derya Derya
23-11-2008, 22:21
Ben de nihayet bugün ektim, sıcak ve ışıklı bir yerde saklıyorum. Bakalım çıkar çıkmaz fotoğraflayacağım.
Eşim bile heyecanlandı Red Robin resimlerini görünce... :)
16.11.2008 de ektiğim tohumlardan hala ses seda yok.
Sebahattin Sargın
23-11-2008, 22:58
Benim tohumlar yaklaşık 1-1.5 hafta içerisinde tamamı ile çimlendiler....
Sayın ebrub benim domates anneminkinden daha bodur. Sanırım fotoğrafın çekim açısı nedeniyle öyle görünüyor.
Bizim Red Robinler de bodur olacak ama o resimlerdeki gibi (salkım saçak domatesli)olur mu bilmem?
Sn Malbman, evet sanırım fotograf beni yanılttı, kusura bakmayın. Red robinlerle ilgili ilk sonuçları sizden, sonra da Sn Gürtunca'dan alacağız sanırım. Merakla bekliyorum...
tohumları bardaklara ektim fakat ışıklı mı yoksa karanlık bir ortamdamı bekletmeliyim karar veremedim.
Daha önce forumda tohumların karanlık yerlerde çimlendirilmesi ile ilgili bir yazı okuduğumu hatırlıyorum sayın ayax, ama ben bütün tohumlarımı üzerlerini naylon ya da streç film ile örtüp balkonda çimlendirdim bu güne kadar. Bir zararını da görmedim. Tabii uzman arkadaşlarımız daha iyi bilir. Ben bir zarar görmedim diyorum ama belki de karanlıkta beklese 5 gün yerine 2 günde çimlenebilirdi gibi bilmediğim yönleri de olabilir.
forumda bu konuda net bir bilgiye raslayamadım. kimisi karanlık kimisi aydınlığı savunmuş kimide streçleme gibi bir yöntemden bahsetmiş. bende kendimce bir uygulama yapacağım çimlenmezse diğer yöntemleri denerim.
Gülbeşeker
24-11-2008, 12:52
benim bebeklerim 2 gündür üçüncü yaprağını çıkardı fotograf yüklemeyi bilsem sizlerede göstereceğim
adnankaraer
24-11-2008, 13:27
Gülbeşeker 3 yaprak çıktıktan sonra şaşırtma yapmamız gerekiyor sanıyorum.
Ama net de bilmiyorum.
Tohumların çimlendirilmesi ile ilgili Sn Selahattin Yılmaz'ın ''Balkonda Saksı Sebzeciliği'' başlıgındaki şu mesajlarına göre Sn Malbman doğru yapmış görünüyor,
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=59356&postcount=31
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=60383&postcount=36
O başlıkta tohumdan sebze yetiştirmekle ilgili Selahattin by.in verdiği çok güzel bilgiler var, hem de fotograflarıyla...
Gülbeşeker
24-11-2008, 19:40
tohumları bardaklara tek tek dikmiştim o sebeple birazdaha yerlerinde kalsınlar diye düşünüyorum
C.Mustafa
25-11-2008, 08:47
Benim de tohumlarımın her biri ayrı plastik bardağa ve torfa değil toprağa ekili.Epey bir süre bu şekilde kalmalarını planlıyorum.Umarım yanlış bir şey yapıyor olmam.
derya Derya
25-11-2008, 08:59
Benim de tohumlarımın her biri ayrı plastik bardağa ve torfa değil toprağa ekili.Epey bir süre bu şekilde kalmalarını planlıyorum.Umarım yanlış bir şey yapıyor olmam.
Bence tohumlar ve çelikler önce torfa ekilmeli. Daha yumuşak bir toprak olduğundan benim tecrübeme göre daha iyi çimlenme ve köklenme ortamı sağlıyor. Ama artık sakın değiştirmeyin C.Mustafa yoksa hepsini kaybedersiniz.
Bu arada ben böyle yazdım diye üzülmeyin, dedğim gibi benim kendi tecrübem bu.
Gurtunca
25-11-2008, 09:12
17.gündeyiz...Ben mi tez canlıyım yoksa onlar mı rahvan şu ana kadar anlamadım..O kadar ki fotoğraf çekmeye dahi elim varmadı..Bakınca mevcut iki yaprağı sanki biraz genişleyip uzamış,gövdeyi biraz kalınlaşmış gibi algılıyorum,ancak sanal mı gerçek mi henüz karar veremedim...Acaba bunlar mongol mu ? :)
adnankaraer
25-11-2008, 10:49
Merak etmeyin herhalde bu böyle yetişiyor. Çünkü ben de 8'inde ekmiştim. Halen 2 yaprakları var. Bir değişiklik yok.
Ben 28 saksı (bardak) ekmiştim. İçlerinde 4-5 tanesi red robin diğerleri çeşitli türler. Hepsi aynı duruyor.
İlk yapraklar görününce, fırsat fırsattır diye şaşırtmalarını da yapıverdim. Biraz erken oldu ama bayrama kadar toparlansınlar istedim.
Şimdi mutlu mesut güneşleniyorlar.
5376653767
53768
5376953770
Son ikisi epeyce küçükler. Onlar daha geç çıkan tohumlardı. Aynı yerde çimlendirince onları da şaşırtmak zorunda kaldım.
Sevgili nevsune,
Hiç şaşırmış bir halleri yok gayet hoşnutlar maşallah :)
2 tane 1 gün boyunca suda beklettiğim ve 2 tane de direk toprağa ektiğim red robinler aynı anda çıktılar.
Yani suda bekletmenin bir etkisi yok.
derya Derya
25-11-2008, 14:33
İlk yapraklar görününce, fırsat fırsattır diye şaşırtmalarını da yapıverdim. Biraz erken oldu ama bayrama kadar toparlansınlar istedim.
Şimdi mutlu mesut güneşleniyorlar.
Son ikisi epeyce küçükler. Onlar daha geç çıkan tohumlardı. Aynı yerde çimlendirince onları da şaşırtmak zorunda kaldım.
Merak ediyorum, sayın Nevsune, acaba tohumlarınız ortalama kaç günde bu hale geldiler?
Sevgili nevsune,
Hiç şaşırmış bir halleri yok gayet hoşnutlar maşallah :)
Sevgili habibe, çok hoştu bu:D Onları erken şaşırttığım için sonunda ben şaşırmam umarım.
Merak ediyorum, sayın Nevsune, acaba tohumlarınız ortalama kaç günde bu hale geldiler?
Siz onların böyle fotoğraftaki hallerine bakmayın, bayağı küçükler.
Sevgili derya derya, ayın 7'sinde gelen tohumları birkaç saat ılık suda tutup hemen ekmiştim. Topraktan çıkmaları ayın 15'iydi. Biraz geç bile çıktılar, çünkü bu aralar çok evde değildim ve kalorifer de fazla yanmamıştı. Ev daha sıcak olsaydı çıkmaları daha da erken olabilirdi.
Güneş olduğu zaman pencere önündeler, güneş batınca radyatörün üstüne alıyorum. Üstlerini, deldiğim pet şişelerle kapatıyorum. Güneş varken bir saat kadar açıp iyice hava almalarını sağlıyorum.
Bu hale gelmeleri için aradan 18 gün geçmiş.
kahyanur
25-11-2008, 18:22
17.gündeyiz...Ben mi tez canlıyım yoksa onlar mı rahvan şu ana kadar anlamadım..O kadar ki fotoğraf çekmeye dahi elim varmadı..Bakınca mevcut iki yaprağı sanki biraz genişleyip uzamış,gövdeyi biraz kalınlaşmış gibi algılıyorum,ancak sanal mı gerçek mi henüz karar veremedim...Acaba bunlar mongol mu ? :)
Torfun besleyici bir ortam olmadığını deneme yanılmayla öğrendim. 30 ekimde Bardaklara doldurduğum torfa domates, marul, süs biberi tohumları ekmiştim. en geç 5 gün içinde hepsi çimlendi. Ama kasım 23 oldu ilk çıkan iki yapraktan başka gelişme yok. Önce ışık az **** fazla suladım mı acaba diye düşündüm. En sonunda beklemekten sıkıldığımdan hepsini bardaklardan çıkarıp Torf, yanmış sığır gübresi, perlit, toprak karışımına ektim. 2 gün içinde kendilerini toparladılar. Şimdi üçüncü yaprakları çıkmış durumda. Torf çimlendirmek için uygun bir ortam ama hepsi o kadar. Bitki tohumundaki besin bitince gelişim duruyor. o kadar küçük bitkiye suni gübre **** organik gübre vermekte çok riskli. Bardağın üstünden hangi ölçüye göre besin verilecek? Yakabiliriz bitkiyi. Bir daha tohum ektiğimde kesinlikle her şeyi tamam karışıma ekeceğim. Torf, perlit, organik gübre ve toprak karışımı en uygun ortam sanırım. Çünkü küçücük bitkileri şaşırtmak mantıklı gelmiyor bana.
derya Derya
25-11-2008, 20:22
Torfun besleyici bir ortam olmadığını deneme yanılmayla öğrendim. 30 ekimde Bardaklara doldurduğum torfa domates, marul, süs biberi tohumları ekmiştim. en geç 5 gün içinde hepsi çimlendi. Ama kasım 23 oldu ilk çıkan iki yapraktan başka gelişme yok. Önce ışık az **** fazla suladım mı acaba diye düşündüm. En sonunda beklemekten sıkıldığımdan hepsini bardaklardan çıkarıp Torf, yanmış sığır gübresi, perlit, toprak karışımına ektim. 2 gün içinde kendilerini toparladılar. Şimdi üçüncü yaprakları çıkmış durumda. Torf çimlendirmek için uygun bir ortam ama hepsi o kadar. Bitki tohumundaki besin bitince gelişim duruyor. o kadar küçük bitkiye suni gübre **** organik gübre vermekte çok riskli. Bardağın üstünden hangi ölçüye göre besin verilecek? Yakabiliriz bitkiyi. Bir daha tohum ektiğimde kesinlikle her şeyi tamam karışıma ekeceğim. Torf, perlit, organik gübre ve toprak karışımı en uygun ortam sanırım. Çünkü küçücük bitkileri şaşırtmak mantıklı gelmiyor bana.
Tüm bu maddeleri Composana içeriyor. Bir de agrosil var içinde, köklendirmeyi arttırıyor. Ben Composana'ya ektim, merak ediyorum ne olacak.
kahyanur
25-11-2008, 21:27
Tüm bu maddeleri Composana içeriyor. Bir de agrosil var içinde, köklendirmeyi arttırıyor. Ben Composana'ya ektim, merak ediyorum ne olacak.
Sevgili Derya Derya;
Composana nereden temin edilebilir? Birde tam olarak içerik %si gibi bir bilgi varmı acaba? Araştırdım ama bulamadım. Gerçi ben kendime göre bir karışım hazırladım ama malum deneme yanılma metodunu kullanıyorum:o
Gurtunca
26-11-2008, 10:19
Tüm bu maddeleri Composana içeriyor. Bir de agrosil var içinde, köklendirmeyi arttırıyor. Ben Composana'ya ektim, merak ediyorum ne olacak.
Ne güzel şimdi de Compo Sana'yı öğrendim..Compo Sana ile ilgili bilgi isteyenler için burayı (http://www.international.compo.com/en/consumer/blumenerde/composana.html)incelemelerini öneririm.Satış içinse bayii listelerine (http://www.gardena-dost.com.tr/web/compo/bayi.asp)bakarsınız.. 4-6 hafta süreyle dengeli besleme ortamı hazırladığı ve kök geliştirici Agrosil içerdiği ifade ediliyor...Göztepe Kuyubaşı Fidanlığında aradım yoktu..Kadıköy yakasında başka satılan yerleri arayacağım...
Büyük Çamlıca Fidanlığında (http://www.bcf.com.tr/Iletisim.asp) buldum... :p Sn.Kahyanur için de Çimen Peyzaj (http://www.cimenpeyzaj.net/anasayfa.html)0282 231 32 06.....
derya Derya
26-11-2008, 14:33
Sevgili Derya Derya;
Composana nereden temin edilebilir? Birde tam olarak içerik %si gibi bir bilgi varmı acaba? Araştırdım ama bulamadım. Gerçi ben kendime göre bir karışım hazırladım ama malum deneme yanılma metodunu kullanıyorum:o
Ben Koçtaş'tan aldım Composana'yı ama Bauhaus ve Praktiker'de de mevcut.
Madde içeriklerini ben akşam eve gidince ayrıntılı olarak yazarım.:cool:
derya Derya
26-11-2008, 18:37
Composana:
Ph: 5.0- 6.5
Tuzluluk oranı : <3.0 g/l
Besin içeriği:
Kulanılabilir Nitrojen: 200- 450 mg/l
Kullanılabir fosfat( p205): 200- 500 mg/l
Kullanılabilir potasyum oksit: 300- 500 mg/l
Ana madde: arazi torfu ( ayrışma derecesi: H2-H7), perlit( doğal mineral nefes alma tanecikleri ideal bir havalandırma ve toprak içinde ki su akışını sağlar) , agrosil (mükemmel bir kök gelişimi ve güçlü büyüme sağlar), kalsiyum oksit ve tüm önemli bitki besinleri.
İlk 4-6 haftada , hızlı büyüme etkisi bitkinizin ihtiyacı olan tüm ana ve iz besin ihtiyacını karşılar.
Agrosil için ayrıca birkaç bilgi: agrosil köklerin ve bitkilerin daha iyi gelişmesini sağlar. Tarımsal inceleme ve araştırma kurumu (LUFA) Speyer'de yapılan birçok deney ile kanıtlanmıştır.( not: Compo Alman orjinli bir firmadır. )
*Köklenmeye yardımcı etkili madde,
*%20 kök uyarıcı fosfat içerikli,
*İdeal bir su, hava ve besleyici madde deposu olarak etkisi uzun yıllar süren silikat-kolloid içerir.
*Büyüme risklerini azaltır.
*Etkisi sürekli olacak şekilde toprağın yapısını iyileştirir
*Mantar hastalıkları tehlikesini azaltır.
*Besleyici madddelerden azami ölçüde faydalanma sağlayarak bitkilerin sağlıklı gelişmelerini sağlar.
kahyanur
26-11-2008, 19:02
Sevgili Derya Derya; Gürtunca;
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. En kısa zamanda Composana edineceğim. Ekmiş olduğum tohumcuklarım için geç kaldım. Ama ekeceklerim mutlu büyürler, aç kalmazlar.
Gurtunca
27-11-2008, 09:52
19.gün...Doğru yoldayız..Tümünde üçüncü yaprak çıkıntıları aradan kendilerini göstermeye başladı...Bu gün piyasada satılan tava yoğurt kutularının (http://www.gessy.com.tr/images/urunler/b/kaymakli2000.jpg)birinin altına 9 adet delik açtıktan sonra bir gün suda beklettiğim 3 adet Red Robin,3 adet Tumbling Tom Red,3 adet Tumbling Tom Yellow tohumunu iyice ıslatılmış torf yatak içine yerleştirdim,plastik kapağı kapatıp beklemeye geçtim..Herhalde pazar ya da pazartesi kafalarını çıkartırlar :)
cemre_77
27-11-2008, 10:13
Bende dün 5 adet tohum ektim. Tohum sayısı sınırlı olduğundan minicik tohumlarla tek tek ilgilendim :) üzerinide kapatıp camın önüne koydum. bakalım ne olacak...
Arkadaşlar ben üzerlerini kapatmadım üzerlerini kapatmak önemlimi?
Gurtunca
27-11-2008, 11:36
Arkadaşlar ben üzerlerini kapatmadım üzerlerini kapatmak önemlimi?
Herhalde ısı ve nemin içte kalması açısından önemli...Ben bir öncekinde kapatmadan yaptım.Çimlenme 5.günde oldu ,burada nasıl olacak göreceğiz...
kahyanur
27-11-2008, 13:02
19.gün...Doğru yoldayız..Tümünde üçüncü yaprak çıkıntıları aradan kendilerini göstermeye başladı...Bu gün piyasada satılan tava yoğurt kutularının (http://www.gessy.com.tr/images/urunler/b/kaymakli2000.jpg)birinin altına 9 adet delik açtıktan sonra bir gün suda beklettiğim 3 adet Red Robin,3 adet Tumbling Tom Red,3 adet Tumbling Tom Yellow tohumunu iyice ıslatılmış torf yatak içine yerleştirdim,plastik kapağı kapatıp beklemeye geçtim..Herhalde pazar ya da pazartesi kafalarını çıkartırlar :)
Sayın Gürtunca;
Torf içinde mi üçüncü yapraklarını çıkarmaya başladılar? Daha önce yazdığım gibi benim torfa ektiğim tohumlar çimlendi ancak bir müddet sonra gelişimleri durdu ve fide olamadan şaşırtmak zorunda kaldım. Acaba benim kullandığım torf mu yetersiz kaldı. Greenhaus genel kullanım amaçlı torfu kullanmıştım.
Gurtunca
27-11-2008, 13:45
Sayın Gürtunca;
Torf içinde mi üçüncü yapraklarını çıkarmaya başladılar? Daha önce yazdığım gibi benim torfa ektiğim tohumlar çimlendi ancak bir müddet sonra gelişimleri durdu ve fide olamadan şaşırtmak zorunda kaldım. Acaba benim kullandığım torf mu yetersiz kaldı. Greenhaus genel kullanım amaçlı torfu kullanmıştım.
Hayır..Daha önceki mesajlarda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11152&page=2) yazmıştım,8.günde English Gardens dan aldığım ( PDA (http://picasaweb.google.com.tr/TANSUGLAR/FIDEDENSAKSILARAPDA2007ALBUMIII#) da önerilmişti ) özel sebze toprağına ( İçinde kendi önerdikleri toprak,torf,doğal gübre ve ponsa taşı karışımı var.) şaşırtmıştım...
kahyanur
27-11-2008, 15:16
Hayır..Daha önceki mesajlarda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11152&page=2) yazmıştım,8.günde English Gardens dan aldığım ( PDA (http://picasaweb.google.com.tr/TANSUGLAR/FIDEDENSAKSILARAPDA2007ALBUMIII#) da önerilmişti ) özel sebze toprağına ( İçinde kendi önerdikleri toprak,torf,doğal gübre ve ponsa taşı karışımı var.) şaşırtmıştım...
Ne yazık ki mesajınızı (http://http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=316485&postcount=33) Jiffy gündemi meşgul ettiği için gözden kaçırmışım.:( Görebilmiş olsaydım filizciklerimi tam 23 gün torf içinde açlığa mahkum etmezdim. Buradan gündemi jiffy ile meşgul eden arkadaşlara da tohumcuklarım :mad: selamını yolluyor.
C.Mustafa
27-11-2008, 15:26
14.11.08 de direkt toprağa ektiğim tohumlarım bu sabah 3.yapraklarının uçlarını gösterdi.Sabahtan akşam 7 ye kadar evin içinde pencere kenarında,7 den kapatana kadar ısıtıcının yakınlarında,ısıtıcı kapandıktan sonra sabaha kadar da evin ılıman bir köşesinde duruyorlar.
derya Derya
27-11-2008, 17:33
Evet, çok mutluyum! 23 kasımda ektiğim red robinlerimin hepsi bugün çimlenmişler!
Haydi bakalım bol domates, bol likopen, sağlıklı hayat!
vayvayvay
27-11-2008, 18:45
Sevgili arkadaşlar. Şu ara benim tüm bebek domlar gelişmelerini durdurdular...iki üç gündür bekleşiyoruz...Hınzırca gülerek bana baktıklarını hissediyorum:p.çünkü ikide bir minicik hallerinde onları okşayıp koklayınca, sanırım büyüyünce kimbilir bize ne yapar deyip büyümekten vazgeçtiler:D
Benimkiler de 4 yapraklı oldular. Hepsi evin içinde pencere önünde. Sıcaklık 26-27 derece. 13 tohumdan 11 tanesi çimlendi. Toprak ve torf karışımına ekmiştim. Sonuç iyi sayılır.
kahyanur
27-11-2008, 19:52
14.11.08 de direkt toprağa ektiğim tohumlarım bu sabah 3.yapraklarının uçlarını gösterdi.Sabahtan akşam 7 ye kadar evin içinde pencere kenarında,7 den kapatana kadar ısıtıcının yakınlarında,ısıtıcı kapandıktan sonra sabaha kadar da evin ılıman bir köşesinde duruyorlar.
Sayın C.Mustafa;
En iyisini siz yapmışsınız toprağa ekmekle. Torf, morf; cocopeat, mokopeat hepsi hikaye. Ne varsa toprakta var. Aşık Veysel boşuna dememiş 'Dost,dost diye nicesine sarıldım. Benim sadık yarim kara topraktır' diye.
Ne yazık ki mesajınızı (http://http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=316485&postcount=33) Jiffy gündemi meşgul ettiği için gözden kaçırmışım.:( Görebilmiş olsaydım filizciklerimi tam 23 gün torf içinde açlığa mahkum etmezdim. Buradan gündemi jiffy ile meşgul eden arkadaşlara da tohumcuklarım :mad: selamını yolluyor.
Sn. Kahyanur benden de selam olsun tohumcuklarınıza :D
Ancak şunu söylemeliyim, ben de yarın tohumlarımı torfa ekeceğim, yani Sn. Gürtunca gibi özel sebze topragı karışımı kullanımının genel bir uygulama (en azından benim forumda okudugum başlıklarda) olmadıgını söyleyebilirim. Ama forumdaki birçok başlıkta, tüm bitkiler için torfun besleyiciliğinin 15 günden sonra kalmadıgı ve dışarıdan ek olarak bitki besini vermemiz gerektiği belirtilmiş...
kahyanur
27-11-2008, 23:12
Sn. Kahyanur benden de selam olsun tohumcuklarınıza :D
Ancak şunu söylemeliyim, ben de yarın tohumlarımı torfa ekeceğim, yani Sn. Gürtunca gibi özel sebze topragı karışımı kullanımının genel bir uygulama (en azından benim forumda okudugum başlıklarda) olmadıgını söyleyebilirim. Ama forumdaki birçok başlıkta, tüm bitkiler için torfun besleyiciliğinin 15 günden sonra kalmadıgı ve dışarıdan ek olarak bitki besini vermemiz gerektiği belirtilmiş...
Forumda torf ve cocopeat çok bahsedilen malzemelerden. İyi bir forum takipçisi olduğumu sanıyorum. Ama hiç bir başlıkta 15 günden sonra besin verilmesi gerektiğinin yazıldığını görmedim. Keşke bu başlıkların linkini verseydiniz. Temel konular başlığı altında Sayın Mine Pakkaner torfun besleyici bir ortam olmadığını yazmış. Ancak arayarak bulmak gerekiyor.
tava yoğurt kutularının birinin altına 9 adet delik açtıktan sonra bir gün suda beklettiğim 3 adet Red Robin,3 adet Tumbling Tom Red,3 adet Tumbling Tom Yellow tohumunu iyice ıslatılmış torf yatak içine yerleştirdim,plastik kapağı kapatıp beklemeye geçtim..Herhalde pazar ya da pazartesi kafalarını çıkartırlar :)
Sn Gürtunca, yukarıdaki mesajların birisinde Sn Mine Pakkaner'in tohumları kapatarak çimlendirmeyle ilgili şu mesajını alıntılamıştım ''Ancak üzerine kapak attığınız bütün tohumlar karanlıkta çimlenmiş demektir. Karanlık ortam bitkinin çimlenme sonrası henüz kotiledon yapraklar varken hızla boy atıp gerçek gerçek yapraklar çıkana kadar cılız gövde oluşturmasına sebep olur. Cılız gövde ise asıl yaprakları taşıyamaz, hastalıklara yol açar vs. Kısaca kontrolü elden bırakmamak gerek''
Yanlış hatırlamıyorsam ilk denemenizde strech filmle kapatmıştınız, şimdi böyle kapatınca sorun olmasın? :(
Gurtunca
28-11-2008, 09:37
yani Sn. Gürtunca gibi özel sebze topragı karışımı kullanımının genel bir uygulama (en azından benim forumda okudugum başlıklarda) olmadıgını söyleyebilirim.
Yanlış bir anlaşılma olmasın..Ben ilk 8 günü torfta geçirtip burada çift yapraklı hale getirdikten sonra 15.günü beklemeden karton saksıların yamulması nedeniyle zorunlu olarak sebze toprağına şaşırtma yapmıştım...Ancak hem torf firması hem de saksı firmasından gelen mailler genel bilgiler doğrultusunda eğer torfta kalınacaksa destek gübrelemesi gerektiği yönünde...Şahsi görüşüm de işe torfta başlama yönündedir...
Yanlış hatırlamıyorsam ilk denemenizde strech filmle kapatmıştınız, şimdi böyle kapatınca sorun olmasın? :(
İlk denememde strech karton saksı birlikteliğini sağlayamamıştım..Üstteki örtü kullandığım paket lastiklerine rağmen sürekli kaymıştı..( Beceriksizlik :( )Bu yüzden ilk denememde kapama kullanılmadı denilebilir...Sorun olup olmayacağına gelince...Bu konuda daha önceden uygulama yapanların bir kısmının (http://www.berdem.com/?s=fideler) görüşü böyle..Bu yüzden körü körüne uygulama yerine yapıp görmekte ve karşılaştırmakta fayda var diye düşünüyorum...
O zaman heyecanla bekliyorum sonuçlarınızı :p
Ben de Sn Malbman'ın önerisine uyarak, 30 adet yerine :D 8 adet tohumu bugün sabah ekerek başladım, haydi hayırlısı...
9 Kasım'da diktiğim red robinin son hali bu. Torf, bahçe toprağı ve perlit karışımına ektim. Toprakta çözünen karton saksıya diktim. Şimdi bunu olduğu gibi saksıya geçirmeyi düşünüyorum. Şaşırtma yapmak gerekli midir? Yani illa topraktan söküp yeniden dikmem mi lazım?
kahyanur
28-11-2008, 10:38
9 Kasım'da diktiğim red robinin son hali bu. Torf, bahçe toprağı ve perlit karışımına ektim. Toprakta çözünen karton saksıya diktim. Şimdi bunu olduğu gibi saksıya geçirmeyi düşünüyorum. Şaşırtma yapmak gerekli midir? Yani illa topraktan söküp yeniden dikmem mi lazım?
Sayın polatuz;
Çok sağlıklı görünüyor fideciğiniz. Ektiğiniz ortamın sadece gübresi eksik. Bir müddet sonra beslenmeleri gerekebilir. Şaşırtma yapmanız daha doğru sanırım gübre ilave edilmiş torf, perlit ve toprak karışımına. Karton saksıya ektiğiniz için olduğu gibi saksıyla beraber şaşırtabilirsiniz sanırım. Nasıl olsa suda eriyen saksı kullanmışsınız.
Sn polatuz, fidenin kılcal köklerini ve kök tüylerini koparmadan dışındaki toprak-torf karışımını bir miktar azaltarak yeni yerine alırsanız daha güzel gelişecektir. Eğer ki torf-toprak karışımını komple ayırır çıplak kökle alırsanız besin alımını sağlayan kılcal kökleri ve kök tüylerini de koparmış olursunuz. Bir de sulama suyuna dikkat ediniz. Su tüketimi az olduğu için saksıya verdiğinzi su uzun süre kalacaktır ve bitkinin köklerinde çürümeye yol açabilir. Bu yüzden su vermeden önce işaret parmağınızı toprağa batırıp nemini el ile kontrol ediniz ve gerektiği kadar su veriniz. Bitkinizin henüz çok fazla besine ihtiyacı yok. Zira su tüketimi de arttığı zaman besine de çok ihtiyacı olacaktır. Su olmadan besin kendi başına köklerden içeriye alınamaz. Aksine topraktaki fazla besin kökleri yakabilir.
adnankaraer
28-11-2008, 16:34
Polatuz maaşallah çok güzel olmuş fideniz. Ben sizden bir gün önce diktiğim halde 3. yaprak uçları daha yeni göründü.
Akşam eve gittiğimde yapraklarına fiskeyle vuracam onların. :)
Gurtunca
28-11-2008, 16:56
9 Kasım'da diktiğim red robinin son hali bu. Torf, bahçe toprağı ve perlit karışımına ektim. Toprakta çözünen karton saksıya diktim. Şimdi bunu olduğu gibi saksıya geçirmeyi düşünüyorum. Şaşırtma yapmak gerekli midir? Yani illa topraktan söküp yeniden dikmem mi lazım?
Sayın Polatuz karton saksı olduğuna göre gönül rahatlığıyla daha iyi beslenme ortamı sağlıyacağınız bir yere saksısıyla beraber dikmeniz en mantıklısı...Zaten karton saksının amacı da bu değil mi...Aman kökleri mökleri karıştırmayın bu güzelliğie bir zarar gelmesin...:p
Gurtunca
28-11-2008, 17:01
Sevgili Red Robinciler bir ara şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11406) ankete de bir bakarsanız sevinirim... :)
Gurtunca
28-11-2008, 17:06
Polatuz maaşallah çok güzel olmuş fideniz. Ben sizden bir gün önce diktiğim halde 3. yaprak uçları daha yeni göründü.
Akşam eve gittiğimde yapraklarına fiskeyle vuracam onların. :)
Adnan Bey 9'unda dikilenler böyle oluyor..Ben de sizin gibi 8'inde dikmiştim ...Sizinle aynı dertten mustaripiz...Keşke biz de 9'unu bekleseydik....:D:D:D
1. hafta sonunda 6 tane si çimlendi üzerini kapatmak o kadarda önemli değil demekki!
Ayın 28'inde ektiğim tohumlardan 3 tanesi bugün topraktan yeşil başlarını uzattılar!
Sabah gördüğümde gözlerime inanamadım, çok minik ve çok güzeller :) ;)
Gurtunca
01-12-2008, 18:22
Bugün 23.gün..Tüm fidancıklar dört yapraklı ve sağlıklı görünüyor.Fazla su vermiyorum,üst toprak kurudukça çok az suluyorum...İkinci ekimin ise 5.günü toplam 9 tohumdan sadece biri filizlendi o da Red Robin değil...Bu durumda suda bekletip ektiğim Red Robinler suya bekletmediğim diğerlerinden daha geç filizlenecek...Bir diğer veri de kapatmanın etkisi,herhangi bir etkisi olduğu kanaatinde değilim...Şimdilik böyle...
Sayın Ebrub gözünüz aydın ... Karton saksıların durumu nasıl ?
Sn Kahyanur, büyüdüler mi diye bakmıyorum ama başlarını çıkardıklarını doğru gördüğümden emin olmak için sürekli bir gidip gelip bakma
sözkonusu :D
Sn Gürtunca teşekkürler, karton saksılarda sizde oldugu gibi bir durum yok, ilk ektiğim zamanki gibi, sanırım bunun 2 nedeni olabilir, birincisi stretch filmi tam sarmadım ben saksıya, bir de daha 3 gün oldu ekeli?
Yoksa acaba suyu az mı veriyorum ki?? :(
kahyanur
01-12-2008, 21:21
Ahhh ah, filizin var mı derdin var. Ana yüreği işte:D
3 günde filizlendiklerine göre gayet mutlular. Suyun az geldiğini sanmam.
16 Kasımda ektiğim 13 red robin tohumunun 11 tanesi çimlendi. Boyları 2 cm. kadar. Yaprak sayısı 4-6 arası. Gayet sağlıklı görünüyorlar. Küçük kızım (Okulda doğa-bitkiler konusunu işlediklerinden) birini sınıfa götürdü. Öğretmenine domatesin özelliklerini anlattım, şimdi sınıfça bakıyorlar. Herhalde en şanslı red robin kızımınki. ;)
Arkadaşlar fidanları kaç yaprak olunca saksıya alacağız?
Gübre olarak neyi önerirsiniz?
Ayrıca bir fikrim var red robin yarışması düzenleyelim mi?
kahyanur
02-12-2008, 12:35
16 Kasımda ektiğim 13 red robin tohumunun 11 tanesi çimlendi. Boyları 2 cm. kadar. Yaprak sayısı 4-6 arası. Gayet sağlıklı görünüyorlar. Küçük kızım (Okulda doğa-bitkiler konusunu işlediklerinden) birini sınıfa götürdü. Öğretmenine domatesin özelliklerini anlattım, şimdi sınıfça bakıyorlar. Herhalde en şanslı red robin kızımınki. ;)
Sayın uzman16;
Ben de 16 kasımda ektim redrobin tohumlarını. Hepsi çimlendi. Ancak sadece iki yaprakları var. Merak ettim keşke resim koysaydınız. hangi ortama ektiniz acaba?
16 Kasım 2008 de ektiğim 2 tohumdan birisi çimlendi.
Gurtunca
02-12-2008, 17:16
8 Kasımda ektiğim 10 tohumdan çimlenen 5 tanesinin son durumları ve de 26 Kasım da ekilenlerin merhabası...
1 ay olmuş fakat pek gelişmemiş neden acaba. ben şimdi böyle konuşuyorum ama benim tohumlar nasıl gelişcek acaba bilmiyorum :)
Gurtunca
02-12-2008, 20:02
Bilmiyorum...Saksıysa saksı,torfsa torf,şaşırtmaysa şaşırtma,topraksa kralı...Nankör yaratıklar...Bence bunların hepsi mongol :) Yenilere izzet ikram yok kolejde değil mahalle mektebinde okuacaklar....:p:p:p
...Nankör yaratıklar...
Kime göre nankör, hiç bir domates fidesi bana bugüne kadar nankörlük etmedi :)
****** ben onlara, her zaman sabır ve sevgiyle yaklaştım.
kahyanur
02-12-2008, 21:31
Kime göre nankör, hiç bir domates fidesi bana bugüne kadar nankörlük etmedi :)
****** ben onlara, her zaman sabır ve sevgiyle yaklaştım.
Sevgili envor;
İlk resimdeki domates tohumlarını 27 ekimde ektim. İkinci ve üçüncü resimdeki domates ve biber tohumlarını da 31 ekimde ektim. Arada sadece 4 gün fark olmasına rağmen ilk ektiklerim büyüdü öbürleri cüce kaldı. Hepsine aynı sevgi ve ilgiyi gösterdim:p. Domatesler çeri ve biberlerde süs biberi. Neden bu fark oldu acaba? Normalde domates, marul ve biberin fide olma zamanı nedir?
Sn. kahyanur, ilk resimdeki domates fideleri çok güzel gözüküyor, söylemeden edemedim :)
Fidenin gelişimi, fide üretimi yapılan seralarda 45 günü buluyor, fide yetiştirmek biraz zordur. İlk, tohumun çatlaması için gerekli olan bir sıcaklık ve nem değerleri var, bunları tam olarak yerine getirebilirseniz ve düzenli sulayabilirseniz, fide yetiştirmek, zor olmaktan çıkıp, zevk olmaya başlar.
Fide seralarında, tohum atma makinası sayesinde, tüm tohumlar eşit derinliğe atılır ve sulandıktan sonra 23 C'de, %95 nemli olan, çimlendirme odalarında tohumlar çatlatılır, sonra seraya alınan violler Boom'la (Basınçlı ve her fideye eşit su atabilecek fıskiyeler) sulanır. Serada 3. günde fidelerin hepsi çıkmış olur. Bu aşamadan sonra fide iyice sulanarak (gerektiği kadar) ve beslenerek uygun sera ortamında çok hızlı bir büyüme sürecine girer.
Yani demem o ki; Siz ilk ektiğiniz tohumlarla, sonraki ektiğiniz tohumları aynı derinliğe atmamış olabilirsiniz, veya sulamasını az veya fazla yapmışda olabilirsiniz, tam olarak niçin o kadar farklı bir büyüme sergiliyor anlayamadım, benim aklıma gelenler bunlar.
Gurtunca
03-12-2008, 06:47
Ben sadece sabırlı olmanız gerektiğini hatırlatmak istemiştim:rolleyes:
Hayatında ilkokulda pamuk arasında fasulye yetiştirmek dışında hiç bir tohumculuk faaliyeti olmamış birisi olarak,ruh halim sabırsızlık,merak,yanlış yapma korkusu vs.. içinde gidip geliyor.Hemen her şeyi okuyarak,deneyerek bulmaya çalışıyorum..Doğrularım,hatalarım hep buna göre kafamın bir köşesinde yer ediyor..Sabırsızlığım mı diyeyim yoksa kıskançlık mı :p ben de farkındayım...Bu arada şakacıktan değil ,Tanrı şansınızı daim etsin :p:p
Gurtunca
03-12-2008, 09:21
1 ay olmuş fakat pek gelişmemiş neden acaba. ben şimdi böyle konuşuyorum ama benim tohumlar nasıl gelişcek acaba bilmiyorum :)
Bimiyorum demiştim,ancak geriye dönük düşününce bir tek mantıklı açıklaması var...16.11.08 tarihinde gönderdiğim 8.Gün Toprakla tanışma... başlıklı yazıda karton saksıların aşırı su nedeniyle yamulduğunu ve üstlerinin küflendiğinden bahisle erken şaşırtma yapacağımı söylemiştim..Şaşırtma esnasında kökleri çok iyi ayırmama rağmen bir zedelenme olmuş olabilir..Diğer bir konu da şaşırtmanın esasının köklerin kuvvetlenip daha sağlıklı olmalarını sağlamak olduğuna göre sonuçta şu geçen süreyi erken şaşırtma ve de yeni köklerin yeni ortamlarına uyumu ile açıklamaktan başka bir nedenimin olmadığına inanıyorum.
Ayrıca bu halde şaşırtma sonrasında verdiğim bol sulama dışında ancak üst topraklarının nemi gidince azar azar su verdim.Çünkü önerilenler köklerin suyu araması için az su verilmesi yönündeydi..Dikkat edilecek olursa son fotoğraflarında karton saksıların kenarında toprağın çeperden kuruluk nedeniyle ayrıştığı görülebilir.Bir ara hekimliğin verdiği mantıkla acaba enjektörle kök civarlarına azar azar su vereyim mi diye bile düşündüm...Sulama konusunda hatam olduğunu düşünmüyorum,bu konuda deneyimli arkadaşlarımın görüşlerini bekliyorum.
Şaşırtma sonrası (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=53000&stc=1&d=1226840124) ve şu an ki (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=54583&stc=1&d=1228234512)durumları...
Sn. Gurtunca keşke tohumların hepsini tek tek ekseydiniz. Bence fideleri ayırma sırasında mutlaka kökleri zarar görmektedir. Genel bir tanı vardır bir kök bir saksıda yetişmeli yani birbirlerini çekemiyorlar :) dolayısıyla buda yetişmelerinde önemli rol üstleniyor.
Gurtunca
03-12-2008, 10:56
Sn. Gurtunca keşke tohumların hepsini tek tek ekseydiniz. Bence fideleri ayırma sırasında mutlaka kökleri zarar görmektedir. Genel bir tanı vardır bir kök bir saksıda yetişmeli yani birbirlerini çekemiyorlar :) dolayısıyla buda yetişmelerinde önemli rol üstleniyor.
Dediğinizde haklısınız ..Ben de aynı mantıkla tek tohum olarak 6*6*14 cm lik gözlere yerleştirme yapmıştım.Her şey iyi giderken karton saksı firmasının önerisi üzerine saksı bloğunu dibinde su bulunan bir kaba yerleştirdim..Bundan sonra saksılar tüm suyu çektiler,hamur gibi oldular,yamuldular,ayakta duracak halleri kalmadı...Dolayısıyla zorunluluktan şaşırtma yaptım...
Bundan çıkacak sonuç : Aman karton saksıları alttan su havuzuna falan yerleştirmeyin haşat oluyorlar...:(:mad::mad:
Geçmiş olsun... Hayatda önemli olan her olumsuzlukdan ders alabilmektir. Aslında yaşanan olumsuzlukları görüp üzülsekde farkında olmadan bir daha yapmayacağımız hatalarımızı görüyoruz, yani her şeye olumlu bakmakda fayda vardır...
Ben de yaklaşık bir senedir tam anlamıyla bu işlerle uğraşıyorum. ****** ilk günden bugüne epey yol katettim ilk yetiştirdiğim chery domatesler meyve vermeye başladıkdan kısa bir süre sonra kurumaya başlamışlardı ne yaptıysam kurtaramadım. üzerindeki 3-5 tane domatesi mecburen yeşilken kopardım ve onlar durdukları yerde kızardılar öyle güzel tadları vardı ki anlatılmaz. Yemeye bile kıyamıyorsunuz çok küçükler, tabi ilk her zaman güzeldir. sonuçda ben tam anlamıyla yetiştiremedim ama neden o hale geldiklerinide araştırıp öğrendim dolayısıyla bir dahaki sefer daha dikkatli bakacağım...
Domateslerimizin toprağıydı, saksısıydı, sulamasıydı, boyuydu, yaprağıydı derken bence önemli bir ayrıntıyı atladık: Kokusu...
O minicik yapraklara elinizi hafifçe değdirince harika domates kokusunu alacaksınız. Çok güzel kokuyor. Bu bana domateslerin çok lezzetli olacağını düşündürdü.
Nasıl, sizlerde yapraklardaki kokuyu farkettiniz mi? ;)
Benimkilerin yaprakları daha minicik... Dokunmaya kıyamıyorum desem inanın...
İnşallah biraz toparlansınlar da. Bayramda koklayayım güzelleri :p
Evet haklısınız kokusu da çok güzel oluyor.
C.Mustafa
04-12-2008, 19:17
İşte 20 günlük üçüzler
Benim bir saksıda 3 adet sevgili Robinlerim var.Ancak boyları 3 haftadır 2 cm. civarında ve biri de keyfsiz gibi.İlk iki yapraklarından sonraki küçücük yapraklarını bir türlü geliştiremiyorlar.Sabah evin bir cephesinde ;öğleden sonra diğer odaya güneş alsın diye
taşınıp duruyoruz.İnşallah gelişecekler.Yoksa zamansız üretim mi?
Ne dersiniz!
Sabırla bekliyorum o güzelim domates kokularını hissedebilmek için...
kahyanur
04-12-2008, 19:47
İşte 20 günlük üçüzler
Çok güzeller maaşallah. 20 gün önce mi filizlendiler? Yoksa 20 gün önce mi ektiniz tohumları?
Gurtunca
05-12-2008, 10:47
Benim bir saksıda 3 adet sevgili Robinlerim var.Ancak boyları 3 haftadır 2 cm. civarında ve biri de keyfsiz gibi.İlk iki yapraklarından sonraki küçücük yapraklarını bir türlü geliştiremiyorlar.Sabah evin bir cephesinde ;öğleden sonra diğer odaya güneş alsın diye
taşınıp duruyoruz.İnşallah gelişecekler.Yoksa zamansız üretim mi?
Ne dersiniz!
Sabırla bekliyorum o güzelim domates kokularını hissedebilmek için...
Torfta mı bekliyorlar ? Eğer torfsa çimlenme sonrası ikinci haftadan itibaren genel amaçlı besleyiciler öneriliyor..Toprakta ise Ca eksikliğinde olabilirmiş,bazıları %0 yağlı light süt le iyi sonuç aldıklarını yazmışlar,nerede okuduğumu hatırlamıyorum,bulursam kaynak göstereceğim...
Bugün tam 4 haftalık oldular. 3. yaprakları da çıktı. Güneşte birkaç saat açmak koşuluyla üstlerini delikli pet şişelerle örtülü bırakıyordum. Bugüne kadar gelişimleri bana göre iyi gidiyordu.
Bugün 9 günlük bir yolculuğa çıkıyorum. Değişik seçenekler yaptım. Örneğin 2 tanesini yine üstleri delikli pet şişelerle örtülü bırakıyorum. 2 tanesini açtım alttan su alacak şekilde kabın içine oturttum. Bir tanesini de kapalı balkona, üstü yine delik pet şişeyle örtülmüş bırakıyorum. Dönüşte nasıl bulacağım bakalım, sonuçları yazarım. Aslında aklım fena halde bunlarda kalacak.
Fotoğrafları yükleyemedim bir türlü. Hemen çıkmam gerektiği için vazgeçtim. Herkese iyi tatiller, iyi bayramlar:)
C.Mustafa
05-12-2008, 12:36
Çok güzeller maaşallah. 20 gün önce mi filizlendiler? Yoksa 20 gün önce mi ektiniz tohumları?
20 gün önce ekmiştim tohumları Sn.Kahyanur.
İşte 20 günlük üçüzler
20 günde baya gelişmiş bence şaşırtma vakti gelmiş. daha ne kadar beklemeyi düşünüyorsunuz?
C.Mustafa
05-12-2008, 12:44
20 günde baya gelişmiş bence şaşırtma vakti gelmiş. daha ne kadar beklemeyi düşünüyorsunuz?
O zaman size birşey danışayım.Ben her birini içinde bulundukları plastik bardaklardan plastiği keserek kalıp olarak çıkarsam.Büyük bir saksı içinde oturtup etrafını da toprakla desteklesem olur mu?
kahyanur
05-12-2008, 13:35
O zaman size birşey danışayım.Ben her birini içinde bulundukları plastik bardaklardan plastiği keserek kalıp olarak çıkarsam.Büyük bir saksı içinde oturtup etrafını da toprakla desteklesem olur mu?
Sayın C.Mustafa;
Fidelerin gövde çapı 0.5 cm olmadan nihai yetiştirme ortamına alınmasını tavsiye etmiyorlar. Ama eğer fidecikleriniz beslenebilecekleri bir ortamda değilse (örneğin sadece torf **** cocopeat) o zaman bir ara şaşırtma yapmanız gerekir. Ara şaşırtmadan kastım daha büyük besleyici bir ortama taşınmaları. PDA da domates tohumları fidecik olduktan sonra bir naylon torbaya şaşırtılıyor. İyice pişkinleştikten sonra esas yetişecekleri ortama geçiriliyor.
Şaşırtma yaparken bardağı iyice sulayın. Bir elinizle bardağı esnetip öbür avcunuza hafif silkeleyerek fideciği torfuyla beraber çıkarın. Çok kolay çıkıyor. Sonra nazikçe bir gazeye kağıdı üzerine yatırıp fazla torfu alın. Kolay gelsin.
http://picasaweb.google.com.tr/TANSUGLAR/CIMLENDIRMEDENFIDEYEPDA2007ALBUMII#
sevgili C.Mustafa
Bu konuda benim çok fazla bilgim yok ! Red robin domatesleri en hızlı yetişen tür olması nedeniyle saksıya yerleştirilip yetişeceği ortamı biran evvel hazırlamak gerektiğini düşünmüştüm. fideleriniz bana yeterli geldiği için size böyle bir öneride bulunmuştum. sevgili kahyanur bu konuda sizi bilgilendirmiş. sizi yanıltmak istemem saygılar...
Arkadaşlar Yarışma konusunda fikirlerinizi yazmadınız? Bir red robin yarışması düzenlesek fena olmaz...
buda benim fidem....
Arkadaşlar, Red robin fidelerimin bir kısmını bol güneş alan bir yere aldım ve daha çabuk gelişme gösterdiklerini farkettim...
İklimsiz
08-12-2008, 17:22
Ben de tam tersini yaptım :)
Bol güneş alan pencere önünde duruyorlardı. Yapraklarda güneş yanığı gibi sararma olunca gölgeye aldım.
sayın malbman
Dikkatimi çekti saksınız çok küçük acaba tohumları ektiğiniz gibi mi bıraktınız herhangi bir şaşırtma uyguladınızmı? bu arada çok güzel görünüyorlar bizim bu seviyeye getirmemiz 1 ayı geçeçek sanırım
Ben bu domateslerin 55 gün de verime geçiçeğini pek zannetmiyorum :( daha uzun sürecek sanırım.
cemre_77
13-12-2008, 17:09
Şimdi yapmam gereken sey nedir. Ayırmak için biraz daha beklemeli miyim ?
C.Mustafa
13-12-2008, 18:24
Sn.Ayax güzel düşünmüşsünüz.Neden olmasın?
Sn.Cemre 77 fidecikler biraz uzun ve cılız gibi sanki.Benim fidelerimin bir sürü yaprağı oldu fakat daha bodur ve gövde olarak kalın durumdalar.Ben sabahtan öğleye kadar güneş alan bir yere koydum ve suyu 3 günde bir veriyorum.
C.Mustafa
14-12-2008, 11:41
C. Mustafa, fiden çok sağlıklı görülüyor. Hayırlı olsun-tebrikler.
Teşekkür ederim Nariçi.Bugün toplam üç adet fidemden birinin şaşırtmasını yaptım.Merak eden arkadaşlar için tohumu toprağa atışımından şaşırtma yaptığım bugüne kadar tam 30 gün geçmiş oldu.
Diğer iki fideyi de birer hafta arayla şaşırtmayı ve neticeleri gözlemleyip sizlerle paylaşmayı planlıyorum.Tabii vakit,toprak ve boş plastik kap bulabilirsem.
Sevgili Mustafa bende size bunu soracaktım cevabını aldım. size tavsiyem 3 kg yoğurt kovalarını kullanabilirsiniz...
adnankaraer
15-12-2008, 11:15
sayın malbman
Ben bu domateslerin 55 gün de verime geçiçeğini pek zannetmiyorum :( daha uzun sürecek sanırım.
Ben 8 Kasımda ekmiştim. Zaten 40 günü geçti hala küçücükler. 15-20 günde meyve vermesi mucize olurdu herhalde.
Bence yazın ekilen red robinler 55-60 günde meyve vermeye başlarlar.
Şimdi yapmam gereken sey nedir. Ayırmak için biraz daha beklemeli miyim ?
Bence ayırın, beklemeyin. Eğer daha büyürlerse kap küçük olduğundan kökler birbirine karışacak ve ayırırken zorlanacaksınız. Yalnız çok zayıf olduklarından dikkat edin.
Kolay gelsin.
Benim Robin sizlere ömür:( Bu nedenle yarışmaya katılamıyorum. Ama anneme verdiğim ve toprakta yetiştirdiği Robin' in maşallahı var. Dört tane miniği büyütmeye çalışıyor. Her ne kadar yarışmaya katılmayacak olsam da, sizlerle paylaşmak istedim. Sevgili envor' un dediği gibi, annelerimiz bizi bile büyüttükten sonra, bir Robin' e mi bakamayacaktı yani:p:p
Bunlar da diğer salkımlar. Umarım hepsi gelişir. Eğer umduğum gibi olursa, annemin Robin' i, sevgili denizakvaryumu' nun Red Robin' i tanıttığı http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8853&highlight=Red+Robin linkinde yayınladığı resimdekine benzer bir hal alacak.
Benim Robin sizlere ömür:(
Yazık olmuş, üzüldüm. Neyse annenizinki çok iyi gelişmiş, kutlamaları haketmiş:)
Peki, sizinkilere ne oldu acaba? Gözlemlerinizi yazarsanız aynı hataları tekrarlamayız.
Gurtunca
16-12-2008, 09:38
Sevgili malbman tohumları siz çimlendirdiniz diye hatırlıyorum...O yüzden neden katılmıyorsunuz ki...Annenize gide gele onun kadar katkınız olmuştur bakımına...Şaka bir yana annenizin ellerine sağlık..Kem gözlerden sakınsın...
denizakvaryumu
16-12-2008, 09:57
Şimdiden en hızlı kategorisinde 1. kimin olacağı belli oldu :)
Gelecek sene yarışmanın başlangıç tarihi açıklanıp herkes aynı tarihte tohumu toprakla buluşturacak ona göre :D
Red robin bilindiği üzere salkım şeklinde domates vermekte, bir salkımda en az 4 domatesten başlayıp, 12-14 domatese kadar çıkmakta.
Benim en çok merak ettiğim husus işte bu... acaba bir salkımda en çok domatesi kim yetiştirecek?
Tabi bir de bir fidede en fazla domatesi kimin yetiştireceği yani bir salkımda domates sayısı az olabilir ama fide üzerinde çok sayıda domates olabilir bu husus da önemli.
denizakvaryumu
16-12-2008, 10:13
Yazık olmuş, üzüldüm. Neyse annenizinki çok iyi gelişmiş, kutlamaları haketmiş:)
Peki, sizinkilere ne oldu acaba? Gözlemlerinizi yazarsanız aynı hataları tekrarlamayız.
Büyük bir ihtimalle Sn.malbman yarışma heyecanı ile yüksek EC verdi ve domatesleri yaktı :)
Ama annesindeki domateslerin çok sağlıklı görünüşü üstelik domateslerin olması red robin için söylenenleri haklı çıkardı...
Yani artık isteyen domatesin o muhteşem kokusundan kışın da mahrum kalmayacak ve pencere önünde çok rahatlıkla domates yetiştirebilecek.
Yazık olmuş, üzüldüm. Neyse annenizinki çok iyi gelişmiş, kutlamaları haketmiş:)
Peki, sizinkilere ne oldu acaba? Gözlemlerinizi yazarsanız aynı hataları tekrarlamayız.
Sayın nevsune, Robinimin ölme nedeni tamamen benden kaynaklanan kişisel bir hata. Aslında tam olarak öldü de denemez ama sanırım beyin ölümü gerçekleşmek üzere. Bizim içişleri bakanı :D bir gün mutfakta yer kalmadığından şikayet edince, ben de alınganlık yapıp Robinimi bodruma koydum. Tabii orada güneş yok, hava yok, ne yapacaktı zavallı. Kendinden geçti. Dün yeniden alıp gün ışığına çıkardım ama yeniden eski haline gelir mi bilmem. Çünkü durumu hiç iyi değil.
Sevgili malbman tohumları siz çimlendirdiniz diye hatırlıyorum...O yüzden neden katılmıyorsunuz ki...Annenize gide gele onun kadar katkınız olmuştur bakımına...Şaka bir yana annenizin ellerine sağlık..Kem gözlerden sakınsın...
Sevgili Gürtunca annem iyi dilekleriniz için teşekkürlerini iletiyor. Ben zaten kendi domatesimle de katılmayı pek düşünmüyordum. Çünkü ben Eylül ayında başlamıştım ve siz daha tohum bulma derdindeyen benim bitkim neredeyse çiçek açmak üzereydi. Bu nedenle size haksızlık olurdu. Ama sevgili denizakvaryumu' nun da dediği gibi, gelecek yıl (ya da yazın yeni bir yarışma yapabilirsek) hepimiz aynı şartlarda başlarız. Böylesi daha keyifli olur.
Şimdiden en hızlı kategorisinde 1. kimin olacağı belli oldu :)
Sevgili denizakvaryumu; annem Robin' i yarışmaya sokmanın size haksızlık olacağı konusunda benimle aynı fikirde. Bu nedenle 1. sizler arasından çıkacak. Annem yalnızca yarışmanın onur konuğu olarak kalsın bence:D
Red robin bilindiği üzere salkım şeklinde domates vermekte, bir salkımda en az 4 domatesten başlayıp, 12-14 domatese kadar çıkmakta.
Benim en çok merak ettiğim husus işte bu... acaba bir salkımda en çok domatesi kim yetiştirecek?
Resmini çekmeyi unuttuğum bir salkımda dokuz tane çiçek saydım. Ama sanki alt kısımlarında daha bir kaç tane küçücük tomurcuk var gibiydi. Eğer dediğiniz gibiyse, 12-14 tane domates konusu da doğrulanabilir.
Bu arada bir konuyu da belirtmek isterim. Annem her ne kadar toprakta yetiştirse de, sulama suyu olarak benim hazırladığım topraksız tarım besinini kullanıyor. Aslında bir saksı da yalnızca toprak ve suyla denemek istiyordum ama sanırım bir başka zamana kaldı. Şimdilik evde yalnızca kendimi barındırmayı başarmam gerekiyor:D:p
denizakvaryumu
16-12-2008, 10:52
Sevgili denizakvaryumu; annem Robin' i yarışmaya sokmanın size haksızlık olacağı konusunda benimle aynı fikirde. Bu nedenle 1. sizler arasından çıkacak. Annem yalnızca yarışmanın onur konuğu olarak kalsın bence:D
En hızlı konusunda hem fikiriz ama bir salkımda en fazla domates ve bir fidede en fazla domates yarışmasına katılmanız gerek diye düşünüyorum.
Bu güzellikteki domatesi bence yarışmadan mahrum etmeyin derim.
C.Mustafa
16-12-2008, 11:01
Gerçekten maşallahı var Sn.Malbman.Bizimkiler de böyle olur mu acep?Yarışmaya katılmanızdan mutlluk duyarım.
Şaşırtma yaptığım fidem gerçekten şaşırdı sanırım çünkü gelişimi zayıfladı.
Henüz küçük plastik bardaklarda tuttuğum diğer ikisi üçüz olmalarına rağmen onu geçti :))
Bir de sorum olacak.Yarışma linki bende çalışmıyor sanırım
Bayramda 9 gün 3 alternatif şekilde bıraktığım fidelerden, üstü delikli pet şişelerle örtülü olanlar 5. yapraklarını çıkartmış ve boydan diğerlerine açık fark yapmış. Üstü açık olanlar da 5. yapraklarını çıkartmışlar ama bunların boyları daha kısa. Kapalı balkonda üstü örtülü olansa, sıcaklığın evdekinden daha düşük olması nedeniyle hiç gelişememiş.
Şimdi iki gruptaki fidelerin hangileri daha iyi gelişecek ona bakacağım.
56138
1. grup
56139
2. grup
denizakvaryumu
16-12-2008, 11:42
Hımm çok güzel gelişmişler, benimkiler daha 2 yaprakta.
Demek ki sera etkisi işe yarıyor.
Gurtunca
16-12-2008, 11:51
Bu arada bir konuyu da belirtmek isterim. Annem her ne kadar toprakta yetiştirse de, sulama suyu olarak benim hazırladığım topraksız tarım besinini kullanıyor. Aslında bir saksı da yalnızca toprak ve suyla denemek istiyordum ama sanırım bir başka zamana kaldı. Şimdilik evde yalnızca kendimi barındırmayı başarmam gerekiyor:D:p
Doping kullanılıyor :)))..Azmanlığın ve keyifin nedeni acaba bu mu ? diye düşünmeden edemiyorum..Benim ilk etap olarak 8 Kasım da ektiklerim ( ki yaklaşık 10 günlükken toprağa şaşırtılmıştı ) şimdilik hint fakiri gibi duruyor..Birkaç gündür bizim içişleri bakanının yer darlığı şikayetleri üzerine ofisime getirdim..Tam pencere kenarında gün boyu güneş görüyorlar,keyiflenmeye başladılar..Bir de önerilen ölçüde genel amaçlı sıvı gübre ekledim..Güneş ve gübreyi alınca neşeleri cidden artıyor...
İkinci etap ekimleri ise 26 Kasımda genişce bir sadece torflu yoğurt kabına Tumbling Tom Red ve Tumbling Tom Yellow la birlikte yaptım,iki üçgün önce de aynı tip gübre ile torf takviyesi...Şu anda tüm filizlerin durumu neredeyse bir öncekilere yetişecek..Kıssadan hisse erken şaşırtma yapmamak ve 15 günden sonra torftaysa gübre desteğini esirgememek...
En hızlı konusunda hem fikiriz ama bir salkımda en fazla domates ve bir fidede en fazla domates yarışmasına katılmanız gerek diye düşünüyorum.
Bu güzellikteki domatesi bence yarışmadan mahrum etmeyin derim.
Bence de...Sonuçta maksat eğlence olsun..Ancak gerçekten randomize edip herkesin aynı batın tohumla aynı zamanda aynı şartlarda ekim yaptığı bir yarışmanın bilimsel değeri bile olacağı kanısındayım...
Hımm çok güzel gelişmişler, benimkiler daha 2 yaprakta.
Demek ki sera etkisi işe yarıyor.
Şimdi kendinize haksızlık etmeyin. Benimkiler 7 Kasım'da ekilmişlerdi. Sizinkiler daha sonradır mutlaka.
Yalnız ben de sera etkisinden hoşnut kaldım. Çünkü tohumlar geç çıktı ama bulundukları oda bol güneş aldığı için ilk zamanlarında kaloriferi yakmamıştım. Sera etkisi en güçsüz oldukları bir dönemde fideleri soğuktan korudu, sonra da kaloriferlerin yanmasıyla birlikte gelişimleri de hızlandı.
benimkileri bayramın birinci günü ektim, şu an serçe parmagım kadar oldular. Ama pek bi güçsüz duruyolar.
C.Mustafa
16-12-2008, 12:51
benimkileri bayramın birinci günü ektim, şu an serçe parmagım kadar oldular. Ama pek bi güçsüz duruyolar.
Eğer yanlış algılamadıysam 9 günde bayağı bir büyümüşler o zaman.Tebrik ederim.Benim 7 günde tohumların kafaları ancak çıkmıştı.:rolleyes:
Gurtunca
16-12-2008, 13:47
benimkileri bayramın birinci günü ektim, şu an serçe parmagım kadar oldular. Ama pek bi güçsüz duruyolar.
Yaklaşık 8 gün...4-5 gün gibi ancak kafaları çıkıyor.Üzerine 4 gün daha..Hızlı gibi geldi..Uzun ve güçsüzse acaba yetersiz ışık mı söz konusu ?
denizakvaryumu
16-12-2008, 14:13
56217
İşte güzel bir red robin :p
adnankaraer
16-12-2008, 15:22
benimkileri bayramın birinci günü ektim, şu an serçe parmagım kadar oldular. Ama pek bi güçsüz duruyolar.
Ramazan bayramının birinci günü mü?
derya Derya
16-12-2008, 18:16
Benim Red Robinler de maşallah daha 23 gnde kocaman oldular, ama ilk çıkan çelenk yapraklar sararıp döküldüler. Bir problem mi var acaba:(
Gerçekten maşallahı var Sn.Malbman.Bizimkiler de böyle olur mu acep?Yarışmaya katılmanızdan mutlluk duyarım.
Şaşırtma yaptığım fidem gerçekten şaşırdı sanırım çünkü gelişimi zayıfladı.
Henüz küçük plastik bardaklarda tuttuğum diğer ikisi üçüz olmalarına rağmen onu geçti :))
Bir de sorum olacak.Yarışma linki bende çalışmıyor sanırım
Sevgili C.Mustafa, sizin Robinlerin de aynı olacağına, hatta geçeceğine eminim. Ama plastik bardaklardan ayırın onları. Daha büyük (6-7 litrelik) yerlere dikin.
Bu arada; evet yarışma linkine ben de erişemiyorum.
Benim Red Robinler de maşallah daha 23 gnde kocaman oldular, ama ilk çıkan çelenk yapraklar sararıp döküldüler. Bir problem mi var acaba:(
Çelenk derken kotiledon yaprakları mı kastediyorsunuz sayın derya derya?
evet arkadaslar Ramazanın birinci günü ektim. banyoda tuttum saksıları belki nemli ortam yardımcı olmuştur. bu arada daha komigi pepino tohumu ektim, 20 derecenin üstünde 15-20 günde çıkar diyordu. 6 günde hepsi çıktı :D
derya Derya
18-12-2008, 18:40
Çelenk derken kotiledon yaprakları mı kastediyorsunuz sayın derya derya?
Evet, kotiledon yapraklarını kastediyorum, ismi aklıma gelmemişti...
Evet, kotiledon yapraklarını kastediyorum, ismi aklıma gelmemişti...
Kotiledonların sararıp dökülmesinde hiç bir sorun yok. Onlar görevlerini tamamlayıp aradan çekildiler. Zira bitki ilk gelişme döneminde (bildiğim kadarıyla) neredeyse tüm besinini bu kotiledon yapraklardan alıyor. Bu nedenle bu yapraklar (işleri bitince) bir süre sonra dökülüyor. Yanlış aktardığım bir şeyler varsa, üstadlarımız uyarırsa sevinirim.
Gülbeşeker
21-12-2008, 20:54
Benim red robinlerim iki santim boyunda onbir kasımda dikmiştim 40 gün oldu. kalürferin önündeki camda öğleye kadarda güneş görüyor.
Bunların toprağı kurumuş gibi, dışına da ışık engelleyici kamuflaj yapacaksınız, benim anladığım.
Gülbeşeker
21-12-2008, 21:51
Fazla sulamak istemiyor, çiçeklenmeden fazla sulamak iyi değil diye formda biryerlerde okumuştum. Bende güneşin fazla geldiğini düşünerek bugün daha az güneş alan bir pencereye aldım.
cemre_77
22-12-2008, 16:10
benim uzadı gitti.. 2 tane yapragı var tek parca halinde.. neden acaba.. camın önünde duruyor. artık güneşde cok yok ondan mı acaba ?
Işık yetersiz olursa olur ama belki besin nedeniyle de olabilir, fazla su koymayın acemiyiz ama genel bitkileri gözlemden biraz anlıyorum.
Gülbeşeker, kış güneşinin fazla zararı olmaz, ben saksı bardaklarının dıştan ışık alıp yosun yapmaması için ışık uyarısı yapmıştım. Yine siz güneşli yere koyun. Ama kaloriferli yerde toprak suyunu çabuk kaybedeceği için sulama işini dikatli yapmak gerekli herhalde. Ustalar söz sizde.
C.Mustafa
22-12-2008, 20:29
Sizlere danışmak istediğim bir şey var.Eve geldiğimde fidelerim ısıtıcı olmayan yaklaşık 12 derece ısıya sahip bir odada duruyordu.Ben de hepsini ısıtıcı olan ve yaklaşık 23 derece olan oturma odama aldım.3 saat sonra baktığımda bir adet fidem saksı içinde yatmış biçimdeydi.Kırık göremedim.Diğerlerinde ise bir sorun yoktu.
Ben tabi ev ahalisinin ifadesini aldım ilk etapta.Herkes dokunmadığını,çarpmadığını söylüyor.Ben ise sinir küpü şeklindeyim.
Bu durum ısı farkından olabilir mi?Fidem normale döner mi?
adnankaraer
22-12-2008, 21:06
:) gülmede dur şimdi. Demek eh ahalisinin ifadesini aldınız ha.
Gözünüz gibi baktığınız yavrulardan biri boynunu büktü.
Susuz kalmıştır.
C.Mustafa
23-12-2008, 08:27
:) gülmede dur şimdi. Demek eh ahalisinin ifadesini aldınız ha.
Gözünüz gibi baktığınız yavrulardan biri boynunu büktü.
Susuz kalmıştır.
Maalesef benim fide sizinkilere ömür.:(
İşin kötüsü bir tanesi daha ona özenmiş gibi duruyordu sabah evden çıkarken.
Susuz kalmadıklarınından eminim.Fakat 4 gün önce şaşırtma yapmıştım.Acaba uyum sorunumu oluştu.
kahyanur
23-12-2008, 11:52
Maalesef benim fide sizinkilere ömür.:(
İşin kötüsü bir tanesi daha ona özenmiş gibi duruyordu sabah evden çıkarken.
Susuz kalmadıklarınından eminim.Fakat 4 gün önce şaşırtma yapmıştım.Acaba uyum sorunumu oluştu.
Uyum sorunu olduğu kesin. Ama neden acaba?. Şaşırtma yaparken fideciklerinizin kökleri zedelenmiş olmasın? Benimde başıma geldi, şaşırtma yaptıktan sonra bazı fideciklerim öldü.
Bu arada ev ahalisinin ifadelerini boşuna almışsınız:D
adnankaraer
23-12-2008, 18:37
Isınma sorunu olabilir. Çok sıcak veya tersine soğuk gibi. Şaşırtma esnasında kökü zedelenmiş olabilir. Fazla veya az su verilmiş olabilir. Toprak yüzünden olamaz. Zaten aynı toprak söz konusu. Hem de kısa sürede olamaz. Havalandırma sorunundan da olabilir. Başka seçenek kalmadı zaten.
Benim Red Robinler 8 Kasımda ekilmiş olmasına rağmen hala serçe parmak büyüklüğünde. 50-70 gün arasında meyve vermeyeceği belli. Ben şimdilik elimdekileri öldürmeden bakmayı deniyorum. Mart ortası gibi çimlendirip yazın sıcaklığından faydalanarak yetiştirmek daha iyi olacak sanıyorum.
Gurtunca
24-12-2008, 11:06
Benim Red Robinler 8 Kasımda ekilmiş olmasına rağmen hala serçe parmak büyüklüğünde. 50-70 gün arasında meyve vermeyeceği belli.
Sayın Karaer serçe parmağınızla birlikte bir fotoğrafını göndrirmisiniz :) Benim Red Robinlere bakıyorum,ya Adnan beyin parmağı ufak ya da benim Red Robinler hint fakiri cinsi diye düşünüyorum..Şaka bir yana aynı tarihte ektiğimiz red robin tohumlarında şimdiki durum benimkilerde yaklaşık serçe parmağının üst boğumu kadar yükseklik,kotiledonlar dışında serçe parmak tırnağının 1/4 ü büyüklüğünde iki yaprak,ve de 2 bilemedin 3 mm gövde kalınlığı..Acaba ilk Red Robin Bonsai bende mi ? :p:D:p
Sevgili gürtunca, mutemelen dünyanın ilk Red Robin bonsaisini yetiştiriyorsun:p Sanırım bir buçuk ay falan oldu tohumları ekeli değil mi? Bu kadar sürede bahsettiğinizden çok daha fazla büyümüş olmalıydı diye düşünüyorum. Zira benimkiler 35-40 günlükken bayağı bayağı fidan olmuşlardı.
Zaten foruma yüklediğim fotoğrafları dokuz haftalıkken çekmiştim. Yani sizinkilerden 2-3 hafta büyük. Farkı oradan hesaplamaya çalışın isterseniz ama forumda geriye dönük olarak baktıklarımdan anladığım kadarıyla, 16-11 tarihinde bardaklara şaşırttıktan sonra oradan başka bir yere şaşırttığınızı göremedim.
Bu da hala daha aynı bardaklarda durduklarını düşündürtüyor. Eğer öyleyse, o bardaklarda gelişmeleri pek hızlı olamaz diye düşünüyorum. Bana sorarsanız her birini 15-20 cm. genişlik ve en az 20 cm derinlikteki saksılara (tek tek) alın.
Ama bu arada dikkat, içişleri bakanları bu ayrı ayrı ve milyon tane saksı muhabbetine pek sıcak bakmıyor. Uyarmadı deme:D:D
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.