View Full Version : Red Robin Domates
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
ilk red robinini gören masum köylü gibiyim :D
Haydi hayırlısı sevgili kuzen38 ama bitki biraz perişan gibi sanki:p Yoksa fotoğraftan mı öyle görünüyor?
Penelophe
07-05-2009, 18:49
Bir de Penelophe ile Selçuk abi de bilgi verseler Red Robinler hakkında. O zaman daha sağlıklı bir karşılaştırma yapabileceğiz.
Hehe, burdayım burdayım.:) Bendeki iki fidenin gelişimi normal görünüyor. Çiçekte kendileri. Buyrun, ilk fotoğraf 12.04 deki hali fidenin. Diğerlerini de az önce çektim..
77028
77029
77030
77031
Haydi hayırlısı sevgili kuzen38 ama bitki biraz perişan gibi sanki:p Yoksa fotoğraftan mı öyle görünüyor?
bitkinin ismini berduş koydum :D nedenini bende çözemedim ama bir anda kendini yere attı. bende fazla kasmayayım aşşağıya dogru uzasın bari dedim.
bitkinin ismini berduş koydum :D nedenini bende çözemedim ama bir anda kendini yere attı. bende fazla kasmayayım aşşağıya dogru uzasın bari dedim.
Berduş nöbet falan geçiriyor olmasın?:p:p Soğan falan koklatıp; başından aşağı su dökerek; "kalksana len ayağa" diyerek dallarını falan bürkmek türünden insani yardım tekliflerinde bulunsanız. İşe yarar mı acaba?:p:p:p
Bu günkü hallerimiz.
77214
77215
Minikler de artık minik değil:p:p Salkım saçak büyüdü keratalar:D
77216
77217
77218
Hala büyüyorlar. Yakında evi terketmemi isterse hiç şaşmam:D:D
Boş bulduğu her yerden tomurcuk fışkırtıyor arkadaş. Neredeyse saksı bile tomurcuk verecek; korkuyorum:D:D:D
Kırkbirkere maşallah.
Sn.Malbman, yazınıza sağlık.
Sizin RRlerle, bizim RRler kesin akraba değiller :)
Resimleri gösterdim, utandı :) sıkılmasın diye saksıya tohumdan kekik fidelerini diktim.
1 nisanda dikildi, 38 gün geçti. hala şaka yapıyor.
Bir püf noktası var ama nedir bilemedim.
gurbik67
08-05-2009, 20:41
sayın malbman eline sağlık hepside süper bundan sonra senin yüzünden çiçekleri dışarı atıp artık içeride domates yetiştireceğim fasulye yetiştirdim ama domates yetiştirmemiştim.
Kırkbirkere maşallah.
Sn.Malbman, yazınıza sağlık.
Sizin RRlerle, bizim RRler kesin akraba değiller :)
Resimleri gösterdim, utandı :) sıkılmasın diye saksıya tohumdan kekik fidelerini diktim.
1 nisanda dikildi, 38 gün geçti. hala şaka yapıyor.
Bir püf noktası var ama nedir bilemedim.
Sevgili k0900, utandırma garibi. Seninki pigme türü Red Robin sanırım:D:D:D Yalnız dikkat et bu türleri kızdırmaya gelmez; bunlar adam yer.
Şaka bir yana da, hakikaten çok küçük kalmış bunlar. Kökleri çok sıkışık olabilir mi? Toprak, yanlış görmüyorsam, sanki biraz sıkı gibi. Eğer öyleyse kökler hava alamıyor demektir. Bu da bitkinin gelişimini engeller.
Sevgili k0900, utandırma garibi. Seninki pigme türü Red Robin sanırım:D:D:D Yalnız dikkat et bu türleri kızdırmaya gelmez; bunlar adam yer.
Şaka bir yana da, hakikaten çok küçük kalmış bunlar. Kökleri çok sıkışık olabilir mi? Toprak, yanlış görmüyorsam, sanki biraz sıkı gibi. Eğer öyleyse kökler hava alamıyor demektir. Bu da bitkinin gelişimini engeller.
Toprak pamuk gibi, perlit var, yıkanmış mil kum, torf, sihirli, sihirsiz toprak vs..
Ancak sıcaklık yok, garip üşüdü, işallah havalar düzelir, bir atak yapar.
Aksı halde benim ilk ve son RR maceram burda biter.
sındırgılı
08-05-2009, 22:51
Hanım bizi evden atmadan tohumdan yetişirdiğim domates ve biberlerin son partisinide adaya yarın götüreceğim.Yalnız bu arada salonun bu kadar büyük olduğunu fideleri boşalttıktan sonra farkettim :p:p Sonbahardada sizlere imrendim, rr kulübüne üye aday adayı olacağım..Tabii sevgili Kerimden tohumları aldıktan sonra..Hiç olmazsa kışın kendi yetiştirdiğim domatesleri yerim..Sevgiler
Berduş nöbet falan geçiriyor olmasın?:p:p Soğan falan koklatıp; başından aşağı su dökerek; "kalksana len ayağa" diyerek dallarını falan bürkmek türünden insani yardım tekliflerinde bulunsanız. İşe yarar mı acaba?:p:p:p
çin yemeği yenen sticklerle ayakta tutuyorum onları. :D
benim tüm red robinlerim kendini bırakıyor yere. ama sanırım aldıgım ucuz topragın etkiside olabilir bu. pamuk gibi bişey.
onurkaraaslan
09-05-2009, 07:28
Herkese Merhaba,
Geçen hafta Bauhaus'dan 2 saksı cherry domatesi alarak balkonuma yerleştirdim. Balkonum genel olarak sabah güneşi alan gün boyu aydınlık ve havadar bir balkon. Ekte fotoğraflarını gönderdiğim domates fidelerimle ilgili bir kaç sorum olacak. Yardımlarınız için teşekkürler
1- Fidelerin saksını değiştirmem gerekir mi? Gerekirse ne büyüklükte bir saksıya ve hangi toprak kullanarak yapmalıyım?
2- Bu fideleri ne sıklıkta ve miktarda sulamalıyım?
3- Fidelerin yaprakları toğrağa çok yakın alt kısımdaki yaprakları azaltmam gerekir mi? Bir tanesinde sarı bir yaprak var bu yaprağı kesmeli miyim?
ugurtelefon
09-05-2009, 14:48
Onur öncelikle foruma hoşgeldin.
Ben fotoğraflardan saksı büyüklüğünü anlayamadım!
Ama domates için 8-10Litrelik saksılar herzaman avantajlıdır.
Öte yandan,forumda okuduğum bir yazıda (kusura bakmasın hangi arkadaştı hatırlayamadım) çok küçük sayılabilecek,5 litrelik su damacanasının 3te biri kadar yerde domates alan arkadaşta vardı.
Her halukarda domates gibi bir bitki mutlaka meyvesini veriyor.Ama yer yetersiz,toprakta zengin olmayınca çok az meyve ile yetinmek zorunda kalıyorsunuz.Bu bir.
Bir ikinci konu ise meyveye durmuş bir bitkiyi farklı bir yere şaşırtma yaptığınızda,bitki gerçekten şaşırıyor:p
Meyve mi versin,yoksa yeni yere alışmaya çalışıp köklerini mi geliştirsin?
Pekde uygun bir işlem olmaz gibime geliyor.;)
Bence siz yer değişliğini düşünmeyin,altta sararan yaprakları dikkatlice koparın,zaten onların bitkiye faydası olmaz.Ben kopardığım yaprakları aynı toprak içine gömüyorum,doğal gübre:p
Herkese Merhaba,
Geçen hafta Bauhaus'dan 2 saksı cherry domatesi alarak balkonuma yerleştirdim. Balkonum genel olarak sabah güneşi alan gün boyu aydınlık ve havadar bir balkon. Ekte fotoğraflarını gönderdiğim domates fidelerimle ilgili bir kaç sorum olacak. Yardımlarınız için teşekkürler
1- Fidelerin saksını değiştirmem gerekir mi? Gerekirse ne büyüklükte bir saksıya ve hangi toprak kullanarak yapmalıyım?
2- Bu fideleri ne sıklıkta ve miktarda sulamalıyım?
3- Fidelerin yaprakları toğrağa çok yakın alt kısımdaki yaprakları azaltmam gerekir mi? Bir tanesinde sarı bir yaprak var bu yaprağı kesmeli miyim?
Sayın onurkaraaslan, açtığınız konuyu bu başlığa taşıdım, çünkü cherry domatesinizin varyetesi red robin!
Sorularınızın kendimce cevapları;
1- Fidelerinizin saksılarını değiştirmenize gerek yok, sadece iyi bir şekilde beslemelisiniz.
2- Fidenizi hergün ve mümkünse aynı zaman dilimlerinde sulamalısınız. Resimde gördüğüm kadarı ile bolca güneş alıyor, ben olsam günde en az iki defa birer pet bardak su verirdim, (sabah ve ikindi) ****** domatesin bulunduğu ortamı siz daha iyi biliyorsunuz, ortam aşırı ısınıyorsa sulamayı günde üç defaya çıkarta bilirsiniz.
3- Fidenizin alt yapraklarını almanıza gerek yok, özelliklede yaprak ve gövde arasından çıkan filizleri (koltuk) kesinlikle kopartmayınız. O söylediğiniz sararan yaprağın bitkiye hiç bir faydası yok, hatta görsel olarak ortamı bozduğundan koparta bilirsiniz.
15 Martta a,ektiğim RR lerin ilk çiçekleri..:p
TuruncuHis
10-05-2009, 13:53
malbman abisi bak bakalım senin 2.nesil cüce RR'ye.
Bir zamanlar ezik ama gururlu bir fide vardı ya; 827 no.lu mesajdaki o çakmak bu çakmak, o fide bu fide. Koltuklara filan dikkat çekmek isterim :D
77560
77561
Red Robinler büyümeye devam ediyor. Akan sudaki de (Hyponica) büyüyor ama saksıdakiler daha hızlı gibi. Saksıdakiler diğer domateslere bakıp kendilerini sırık cinsi sanıyorlar herhalde. En büyük olanda tomurcuklar patlamak üzere ama henüz hiç koltuk oluşumu hiçbirinde yok.
77591
77592
77593
Şimdi yukarda Envor' un yeni mesajını okuyunca semt pazarından aldığım çeri cinsi domatesi de red robin sınıfına koymak gerekirse sınıfta 7 kişi oldu. 3 topraksız, 4 topraklı.
77594
aykutince
11-05-2009, 09:49
Sayın Malbman'ın yolladığı robinleri cuma günü ektim. Bakalım bekliyoruz)
Sayın Malbman'ın yolladığı robinleri cuma günü ektim. Bakalım bekliyoruz)
Haydi hayırlısı sayın aykut ince. Bir kaç gün içinde çimlenirler.
kadiray27
11-05-2009, 15:46
Benimkiler çimlendi ama hala 2 yaprak :D
Penelophe
11-05-2009, 22:27
Turuncu His, maşallah ve de pes diyorum, zira kaptın sen bu işi.:)
TuruncuHis
11-05-2009, 22:44
Oturak cins midir nedir bir fidem vardı; onun yanına koydum Penelophe. Hergün bakmama rağmen fotoğraf çekene kadar büyüdüğünü farketmemişim; hala hiç yaprak vermedi sanıyordum :D
İki domatesim birden bir yarışa girdiler ki anlatamam. Çok zilli bunlar çok.
İşin doğrusu hem çok cılız hem de hasar görmüş olmasına rağmen ölmemesine sevindim. Pek sanmıyorum ama bunun tohumlarından elde edeceğim fideler de cılız mı olacak merak ediyorum. Çok erken bir merak, biliyorum, farkındayım :)
Koyu yeşil
12-05-2009, 09:05
Sayın Malbman RR'ler muhteşem görünüyor. Benim RR'nin de çiçeklerinin domatese döndüğünü bir görsem...
Demişim dün...Çünkü sabah iyice baktım hiç meyve yoktu. Akşam eve gidip tekrar baktım ki...Bu nasıl bir hız ;)
Başlarına Gümüş'ü nöbetçi diktim. Kuşlar biraz zor yaklaşır:D
MDA 2. nesilde ilk çiçekler. Yalnız diğer Red Robinlerin yaprak ve duruşlarını görünce bana biraz sırık Red Robin gibi geliyor.
77912
77913
Bu arada semt pazarından aldığım fide de besin eriyiğini görünce coştu ama Envor' un dediği gibi red robin olabilir mi bilmiyorum. Satanlar sadece çeri ismini bildikleri için herşeye çeri diyorlar.
77914
Koyu yeşil
12-05-2009, 10:20
Sayın Malbman RR tohumları Karınca70'den almıştım. Sevincimi paylaştığınız için teşekkürler:) Çok sevdim ben bu domatesi çoook! Çok kolay yetişiyor, hiç kapris yapmıyor maşallah.
MDA 2. nesilde ilk çiçekler. Yalnız diğer Red Robinlerin yaprak ve duruşlarını görünce bana biraz sırık Red Robin gibi geliyor.
77912
77913
Bu arada semt pazarından aldığım fide de besin eriyiğini görünce coştu ama Envor' un dediği gibi red robin olabilir mi bilmiyorum. Satanlar sadece çeri ismini bildikleri için herşeye çeri diyorlar.
77914
Sevgili Sarıcan, senin R.R'ler gerçekten sırık gibi duruyor. Yoksa ikinci nesil tohumlar sırığa mı dönüyor:p:p Pazardan aldığın fide çok daha R.R. gibi görünüyor gerçekten. Şaşırdım bu işe.
Sayın Malbman RR tohumları Karınca70'den almıştım. Sevincimi paylaştığınız için teşekkürler:) Çok sevdim ben bu domatesi çoook! Çok kolay yetişiyor, hiç kapris yapmıyor maşallah.
Kasım ayında ektiğim RR'lerim daha yeni çiçeklenmeye çalışıyor. :mad:
6 ay oldu!!! Vallahi benimki çok kapris yaptı, çok naz yaptı. Bunalttı beni. :(
Nail Sarı
12-05-2009, 13:08
Sevgili malbman.
Benide bulaştırdınız ya R.R.'e tebrik ederim. Pembe Domateslerim bahçeye gidince balkonumda ne yetiştireceğimi kara kara düşünürken sizlerle tanışmak büyük şans oldu.
;Evimin güneye bakan balkonunu succulentlerim ve Red Robine rezerve ettim.
;)
Koyu yeşil
12-05-2009, 13:23
Kasım ayında ektiğim RR'lerim daha yeni çiçeklenmeye çalışıyor. :mad:
6 ay oldu!!! Vallahi benimki çok kapris yaptı, çok naz yaptı. Bunalttı beni. :(
Her ne kadar her mevsim yetişir dense de bahar ayında ekilenlerin daha hızlı büyüdüğü bir gerçek. Güneş ve sıcaklık domatesin hakkıdır :)
Sayın Nail Bey, ben de sizin gibi pembeleri bahçeye transfer edip, RR'lere balkonda yer açtım. Sizin gibi bir pembe domates aşığının aramıza katılası mutluluk verici. Hoşgeldiniz :)
TuruncuHis
12-05-2009, 21:30
Sen kafayı kırdın kızım.
Yo ben sadece ağır sapık üstatları örnek aldım; sonuç bu oldu:D
2 domat için markete inmeyeceğim günleri iple çekiyorum. Zira çok iştahlı benimkiler. Hadi bakalım...
Seneye balkon zeminini toprakla kapatma projem var; mimar hazır, proje hazır, domatlar da hazır olmalı :D
Red robin / Bonsai
Sayın Karinca70'den almış olduğum red robin tohumlarının hepsini çimlendirirken, amacım; Eşe, dosta saksılı ve üzeri domates dolu bir hediye vermekti. Diğerleri serada bu ulvi:p amaç için, bakımsız da olsa büyümeye çalışıyor. Bunların içerisinde biri var ki! Resimde de gördüğünüz zat:D (Muhterem):D sırf benim merakım için çekmediği çile kalmadı:eek:
Merak ettiğim konu: Red robin domatesden, bonsai olur mu? Aslında bonsai üstatlara sormak lazım bunu ama, şimdi bonsai sayfasınada bu resimler konmaz ki!:D:D
Neyse; Sizce olur mu?
78102
78103
Aynı zamanda ekilen red robinler, muhteremin iki katından daha fazla boydalar :)
Beni de arada kandırdınız. Naçizane 10 tohum da bizim çatıda çimlenip fide oldular.
Cherry domateslerin pabucu dama mı atılıyor ne?
Hidroponikde de kullanılamıyor muydu? Tradiro da getirtmiştim hidroponik için.
Her yerde yetiştirilir kürşad kardeşim. Hidroponik, aeroponik hiç fark etmez:p:p Yanlız Tradiro'nun ne olduğunu çıkaramadım:D
Merhabalar. Ben de iki adet RR filizlendirdim, bir hafta kadar önce de şaşırttım ama filizleneli iki ay olmuştur hala 5 cm kadarlar. Biri balkonda, biri de odada camın içinde. Balkondakinin gövdesi daha kalın, daha mor, içerideki biraz daha uzun ve daha çok yapraklı ama neden bu kadar yavaşlar? Yoksa ben mi sabırsızım?
Sayın Manta sizin Robinler gerçekten de çok yavaşmış. Acaba şaşırtmadan önce durdukları kap mı küçük geldi. İçeride duranın boyunun uzun olması normal. Işığı bulmak için boy uzatıyor bitki. Geniş bir yerde daha hızlı büyüyeceklerdir.
Resim çektim ama bulanık çıktıkları için resimsiz yazdım. Şimdi gidiyorum tekrar çekmeye.
Bu arada içerideki ışıksız değil, dışardakinden daha fazla güneş alıyor. Ben ısı farkına yoruyorum işi. Geceleri hala serin Bursa...
İşte domateslerim bunlar. Dertleri ne acaba? Aslında şaşırttıktan birkaç gün sonra fulvik - humik asit + yarasa gübresi + eser element da ekledim.
Hemen her gün çok çamur etmeden suluyorum. Acaba az mı suluyorum diye de düşünüyorum.
Bir de asıl önemli sorum: RRlar da mı bir yıllık? Yani bu kadar uğraşıp seneye tekrar mı uğraşacağım? Ben saksıda yıllarca geçinip gideceğiz diye düşünmüştüm :D
Koyu yeşil
13-05-2009, 13:13
Domates yetiştirmeye yeni başlayan arkadaşlara bir ipucu vermek isterim.
Minik fidelerinizi biraz solgun, keyifsiz mi gördünüz, hemen az miktar yağsız süt ve suyu karıştırıp (oran %50) bu karışımla sulayın. Aynı işi görecek diğer karışım, içinde yumurta kabuklarını beklettiğiniz suyla sulayın. 1 saat sonra canlanıp keyiflendiklerini hayretle göreceksiniz.
Kalsiyum etkisi = doping etkisi :D
Koyu yeşil
13-05-2009, 13:16
Sayın Manta, kişisel fikrim, domateslerinizi o kadar büyük saksıya şaşırtmışsınız ki, bitki toprağı bu kadar bol bulunca, kök aksamını büyütmeye çalışıyor. Yeşil aksamla ilgili bir faaliyette bulunmuyor. Fideciklerinizi bu saksıların yarısı büyüklüğünde saksılara aktarırsanız daha iyi olacak sanırım. Böylece kökü büyütmeyi bırakıp, yeşil aksama çalışacak.
Burada bıraksam sonunda köklerle uğraşmaktan vaz geçmez mi? Çünkü bir süre sonra da "büyük saksıya al" diyeceksiniz :)
Koyu yeşil
13-05-2009, 13:25
Sizi biraz tembel gördüm :D Neden bu kadar kıymetli sanıyorsunuz RR'ler çok emek veriyoruz onlara :cool:
Şaka bir yana kendi fidemden örnek vereyim. Minik viyollerde çimlendirdim, 2 gerçek yaprak açınca kağıt bardağa aktardım. Sonra da 30 cm genişliğinde saksıya aldım. Bu son işlem.
Yani RR kadar zahmetsiz domat bulmuşsunuz, sitem ediyorsunuz.;)
O saksının 2/3 ü kadar saksıda sağlıkla yetişir, bir daha büyütmeseniz de olur korkmayın:D
Yok valla tembellikten değil. Yerken dinlenirim nasıl olsa... :D
Acaba fotoğrafta mı büyük çıkmış? Bunlar 3 ltlik saksılar. Daha küçüğü küçük olmaz mı?
ugurtelefon
13-05-2009, 13:31
Burada bıraksam sonunda köklerle uğraşmaktan vaz geçmez mi? Çünkü bir süre sonra da "büyük saksıya al" diyeceksiniz :)
hehehe çok güzel espri :D
elleme istersen bırak dağınık kalsın:D
1 ay boyunca neredeyse hiç büyümeyen fidelerim son 1 haftadır roketleme düğmesine bastılar.Gece gündüz sıcaklığı birbirine yakın olmaya başladığında tüm fideler büyümeye başlıyor.Takmayın kafanıza.Önemli olan benim fotoğraflarınızda gördüğüm yapraklardaki canlılık.Yapraklar canlı olduğu sürece bitki gelişimi güzeldir.Bir müddet sonra kökü bırakıp yukarı doğru büyüme başlar.
Koyu yeşil
13-05-2009, 13:34
Bu da bir yöntem ;) Tabii benim gibi sabırsızlara göre değil, çabucak büyüsün, bol domates versin inşallah.
Sayın Envor o nasıl RR öyle. Yapraklar ne kadar sık ve büyük. Neyse beslediniz:)
Sn Manta, bana göre bitki gövdesi ve yaprakları domates için (RR de tecrübem yok, maceram yeni başlıyor) sağlıklı görünüyor. Ama 2 ayda daha fazla gelişmeliydi. Toprağın sürekli nemli olmasından ve toprağında bol olmasında kaynaklı köke yoğunlaşmış olma fikrine katılıyorum. Şaşırtma esnasında yeni yerine adapte olmakta da vakit geçirmiş olabilir, **** belki fazla ilgiden şımarmış olabilir :)
C.Mustafa
13-05-2009, 18:46
Merhaba Arkadaşlar,
Belki hatırlayanlar olur epey süre önce ben de Red Robin macerasına katılmıştım.Fakat başarısızlıkla sona eren 3-5 deneme epey moralimi bozmuştu.
Şu an için bir aksilik olmazsa sanırım başardım.İşte 4,5 aylık red robinimin ilk fotoları
Sayın Manta, kişisel fikrim, domateslerinizi o kadar büyük saksıya şaşırtmışsınız ki, bitki toprağı bu kadar bol bulunca, kök aksamını büyütmeye çalışıyor. Yeşil aksamla ilgili bir faaliyette bulunmuyor. Fideciklerinizi bu saksıların yarısı büyüklüğünde saksılara aktarırsanız daha iyi olacak sanırım. Böylece kökü büyütmeyi bırakıp, yeşil aksama çalışacak.
sayın koyuyeşil ben şaşırtmayı bundan daha büyük saksıya yaptım..Şu anda RR ler 30 cm boyunda ve çiçeklenmeye başladı..
Merhaba Arkadaşlar,
Belki hatırlayanlar olur epey süre önce ben de Red Robin macerasına katılmıştım.Fakat başarısızlıkla sona eren 3-5 deneme epey moralimi bozmuştu.
Şu an için bir aksilik olmazsa sanırım başardım.İşte 4,5 aylık red robinimin ilk fotoları
Sayın C.Mustafa; azmin elinden hiç bir şey kurtulamıyor. Tebrikler. Red Robininiz son derce sağlıklı gelişmiş bu defa.
http://http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=tradiro&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
İyi akşamlar,
Ocak ayında diktiğim RR lerim şu an yaklaşık 30 cm boyundalar. Bol miktarda çiçek takip etmeme rağmen bu çiçeklerden sadece 2 tanesi domatese dönüştü, ne yazık ki onların da gelişimi çok yavaş. Diğer çiçekler ise kuruyup dökülüyor. Hevesim kursağımda kaldı. Bitkilerimi öğlenden itibaren güneş alan iç mekanda büyütüyorum. Çoğu gündüz ise dışarı çıkartıyorum. Yarın akşam resimlerini ekleyeceğim..
Envor o nasıl RR öyle. Yapraklar ne kadar sık ve büyük. Neyse beslediniz
Bizim muhterem mi?:D:D
3.6 EC ile besledim, haliyle sürekli baskı altında büyüdü, simdi normale döndürdüm ama, artık iyice cüceleştiğinden büyümesi durdu, yapraklarıda, meyveside diğer kardeşlerinkinden çok daha küçük.
Chotanaq
13-05-2009, 22:15
Benim domatesler bunlar. Red robin sanırım. Tohum paketinde bodur bir daldan minik minik bir sürü gösteriyor.
C.Mustafa
14-05-2009, 08:44
Sayın C.Mustafa; azmin elinden hiç bir şey kurtulamıyor. Tebrikler. Red Robininiz son derce sağlıklı gelişmiş bu defa.
Teşekkür ederim Sn.Malbman.Çok uğraştırdı.Ama değdi.
Hatta boyu çok kısa olmasına rağmen sanki tepesinde ufak çiçekler görür gibi oldum.Bir kaç güne netleşir herhalde.
aykutince
14-05-2009, 13:12
Yaşasııııın:) red robinlerim bugün dünyaya ayak bastılar.
bahtiyar02
14-05-2009, 21:51
sevgili C.Mustafa dostum maşallahı var çok sağlıklı görünüyor.4,5 ay bayağı uzun bir süre.bende bu sene ektim çimlendiler. emeğinizin karşılığını umarım meyvasını aldığınızda alırsınız.saygılar
ugurtelefon
15-05-2009, 09:01
Arkadaşlar,4-5 ay gibi süreler domates gibi bir bitki için,hele bahsedilen R.Robin yani az ışık,az su gibi ortamlarda büyüyebilen bir bitki için çok değil mi??hele ki bu kadar ilgilenen sahipleri varsa??
Örneğin patlıcan bitkisi benim bildiğim çok nazlıdır.Bana söylenen,yer beğenir,havadar yer ister vs. gibi.
Ama domates öyle değil,ne tür olursa olsun,heryerde kök atabilir,suyu gördümü hemen boy verir.
ormancık
15-05-2009, 09:21
Red Robinlerin büyümesini beklerken "Ney" dersleri almaya başlasam diyorum.:D
Ne kadar sabırlı bir bekleyiş olması gerektiğini ancak böyle anlayabilirim sanırım.;)
Sanki elimizin altında büyüttüğümüz çocuğumuz gibiler, hiç büyümüyorlar gibi, benim 13 Mart'da diktiğim Red Robinlerin durumu böyle, işin garibi solmuyorlar da ne yapacağımı şaşırdım yani:(
Koyu yeşil
15-05-2009, 10:21
Bu durum bence çok ilginç, 7-8 çeşit domates yetiştiriyorum şu an. Hemen hepsini aynı dönem çimlendirdim. Pembeler bahçede boy atmaya başladı. Çeri çeşitleri de balkonda. Bunlardan en hızlı büyüyeni RR'ler. Diğerleri daha 4-5 yaprakken RR'ler meyve bağladı bile.
Acaba aradaki fark neden kaynaklanıyor olabilir?
ormancık
15-05-2009, 10:33
Sn. Koyu yeşil,
1,5 ay kadar önce RR'lerin üzerini kırmızı örümcek sardı. Ben de Bauhaus'dan Nilfia diye ilaç aldım 4-5 gün üst üste bu ilacı kullandım. Sonra 10 gün kadar bekledim bu kez 3 gün aynı şeyi tekrarladım. Bu sırada RR'lerin gelişimi sanki biraz durdu ama kırmızı örümcekler kalmadı gibi.(Gerçi gözlerim hipermetrop ama:))
Şimdi ise böyle boy olarak aynı ama sanki minicik bir yaprak gözüküyor.
Acaba nilfia etkisini gösterdi ama bu arada RR'lere başka birşey yapmalı mıydım? Bilmiyorum.
Koyu yeşil
15-05-2009, 10:36
Şimdi anlaşıldı, kaza geçirmiş sizin RR. Geçmiş olsun. Biraz destek besin kullanp güçlendirebilirsiniz belki. Ben yanmış çiftlik gübresi koymuştum toprağına. Haftada bir yumurta kabuklarını beklettiğim suyla **** yumurta haşladığım suluyorum. Birde ayda 2 bionem uyguluyorum.
Seyfi Dağdeviren
15-05-2009, 10:47
Arkadaşlar;Ne yapacağımı,ne yetiştireceğimi şaşırdım(sanki 10 dekar yerim varda,bizimkisi
züğürt tesellisi),ben aklımı kaçırmadan bu siteden ayrılsam.Ne dersiniz?
Vakit geçmeden kim bana dağarcığında sakladığı red robin domates tohumundan,fazla değil 3 tane gönderir? Ümit fakirin ekmeği imiş.Hiç bitmiyeceğine göre.Saygı ve sevgilerimle.
Bir tanesi bütün kışı dışarda soğuk ve rüzgara yağmura maruz kalarak geçirdi ama ölmedi. Şimdi ise baharın gelişiyle yapraklandıkça yapraklandı. Gövdesi kalınlaştı ve tomurcuklanmaya başladı. Sanıyorum bitkiler filizlenip gelişmeye başladıkları ortama bir şekilde adapte oluyorlar. Ev ortamında uygun sıcaklıklarda çimlenenlerin hiç biri az bir soğuğa bile dayanmazken, dışarıdı çimlenen bütün kışı yalpalayarak da olsa atlattı. Eve gidince fotoğrafını da çekip koyarım red robinimin. Yeni robinler de filizlendirdim onlarda bakalım ne kadar sürede irileşecekler :)
Bahsettiğim bütün kışı atlatan RR fotolarını ekliyorum. Baya bi boylandı ama yapraklarında sararmalar başladı.
Chotanaq
15-05-2009, 11:32
Bahsettiğim bütün kışı atlatan RR fotolarını ekliyorum. Baya bi boylandı ama yapraklarında sararmalar başladı.
Arkadaşlar bu domatesleri toprağa ekmek gerekmiyor değil mi fotoğraflardaki saksılar yetiyor mu bu domatesler için?
Arkadaşlar bu domatesleri toprağa ekmek gerekmiyor değil mi fotoğraflardaki saksılar yetiyor mu bu domatesler için?
Denemek için geçen sene bir tohum koymuştum bu saksıya. filizlendi. sonra kış girince soğuğa dayanamaz diye tahmin etmeme rağmen kör topal tüm kışı geçirdi. Baharla beraber birden coştu. Bu boya ulaşıp her tarafını da çiçek sarınca saksısına dokunmaya cesaret edemedim açıkçası.
Koyu yeşil
15-05-2009, 12:56
RR , oturak domates çeşididir. Saksıda rahatlıkla yetişiyor. İsterseniz bahçeniz varsa ekebilirsiniz tabi.
Chotanaq
15-05-2009, 14:48
RR , oturak domates çeşididir. Saksıda rahatlıkla yetişiyor. İsterseniz bahçeniz varsa ekebilirsiniz tabi.
Şimdi için rahat bir şekilde saksıdaki filizlerimi izleyebilirim.
Fakat bende 2 adet filiz var yan yana idare eder sanırım.
Salatalıklarda saksı içinde.
Sağolun :)
Sevgili Domatesseverler,
Neymişsiniz kardeşim siz! Tam 36 sayfa okudum bu akşam. Hepinizin çabalarına hayran kaldım, yetiştirdiklerinize imrendim. (Biraz da kıskandım:o)
Benim soyu sopu belli olmayan, üzeri mini mini domates dolu iki tane cherry fidem var. Balkonun diğer sakinleri duymasın ama, bu aralar favorim domateslerim.
Birde yemek için aldığım cherry domateserinin çekirdekleri ile ya tutarsa deyip çimlendirdiğim (yanlış metodla) küçük bir saksı dolusu fide aday adaylarım var. Çekirdekleri dip dibe gömmüşüm, hepsi aynı yerden fışkırdı. Büyütebilirsem onlara sınıf atlatıp, fide haline getirmeyi diliyorum.
Yaptıklarım yapacaklarımın teminatı ''değildir'' deyip:D, bana birkaç tane RR tohumu verebilecek üye varmıdır diye sormak istedim.
Hepinize bol domatesler;)
sayın gravel, kış boyunca domates verdilermi ?
bahtiyar02
16-05-2009, 21:35
merhaba dostlar benim red robinlerim.gübre olarak bir bidonda yanmış küçük baş hayvan gübresi ve bitkilerimden aldığım ölü yaprakları bidona koyup üstüne su dolduruyorum.yaklaşık 1-2 hafta sonunda oluşan gübrenin sadece suyunu bir su bardağı kadar veriyorum. bu uygulamayı ayda bir tüm bitkilerime uyguluyorum.gayet güzel gelişimleri oluyor.
saygılar
Fotoğrafı büyütünce gözüken beyaz noktalar zararlımı acaba?
bahtiyar02
17-05-2009, 08:36
yaprakların üzerine dikkatlice baktığınızda çok küçük dikenlerin olduğun göreceksiniz.onların yansıması bence.korkulacak birşey yok.
saygılar
sayın gravel, kış boyunca domates verdilermi ?
hayır,
İçeride olsaydı verir miydi bilmiyorum ama bütün kışı dışarıda ölmeden geçirdiği için yaşadığına şükrediyorum :)
1073. mesajda bahsettiğim sararıp kurumalar artmaya başladı.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=422267&postcount=1073
Neden olablir acaba? Saksının kenarıyla gövde mesafesi nerdeyse 1 cm. Hemen kenerında. Acaba ondan mı oluyor. Çiçeklenmiş, domates vermeye başlamışken saksısını değiştirsem zarar verir miyim acaba??
Koyu yeşil
18-05-2009, 10:42
Sizinde benden aşağı kalır yanınız yok hani :D:D
Haklısınız, fena sayılmam :D
Her gün 1-2 çiçeğin daha domatçığa dönüştüğünü görmek çok keyifli. Dün saydım domatçık sayısı tek fidanda 11 olmuş.
1073. mesajda bahsettiğim sararıp kurumalar artmaya başladı.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=422267&postcount=1073
Neden olablir acaba? Saksının kenarıyla gövde mesafesi nerdeyse 1 cm. Hemen kenerında. Acaba ondan mı oluyor. Çiçeklenmiş, domates vermeye başlamışken saksısını değiştirsem zarar verir miyim acaba??
Öncelikle yaprakların altlarını ve taze sürgünleri bir büyüteçle dikkatlice kontrol edin sayın gravel. Yaprak bitleri sarmış olabilir. Eğer öyleyse bunlar yaprak özsuyunu emdikleri için yaprakların sararıp, kurumasına neden olurlar.
Eğer yaprak biti yoksa, daha net ve detaylı bir iki fotoğraf ekleyin. Ustalarımız bir baksınlar. Fusarium, kök ur nematodu falan olabilir ki orası beni aşar:p:p
bende bu sene içeriye alıp içeride büyütmeyi düşünüyorum...
Red Robinler boylarını uzatıyorlar ama çiçeklenme ve polinasyonda tembeller. En büyük fide geçen hafta tomurcukları patlatmak üzereydi ama bir adet çiçek açıldı diğerleri nazlanıyor. Sanki gelişim yavaşladı gibi. Halbuki hava sıcaklığı ve güneş bu hafta çok iyi idi.
Sayın Sarıcan bunlar resmen sırık domat olmuşlar:p:p Nereye gidiyorlar böyle? Bunlara bir dur diyecek yok mudur? :D
Chotanaq
18-05-2009, 20:07
Merhaba; bu domatesler güneşe karşı hassaslar mı acaba? çünkü gün boyu güneşte duran domatesler boyun bükmüşlerdi.
bahtiyar02
18-05-2009, 22:30
sevgili Sarıcan.. bence aşırı sulamaktan boyları uzamış haliyle çiçeklenmede olmuyor.bizim buralarda bir anlayış vardır. domates fidanına çok sık su vermiyeceksin hatta bakanlar bu bitki susuzluktan kuruyacakmış gibi görünüm verdikten sonra sulama yapılır.özellikle çiçek döneminde suyu yapraklarını saldığı ve sanki kurumaya yüz tütmuş izlenimi verdikten sonra sulayın ki çiçeklerini dökmesin.bende uyguluyorum ve şuan bir domatesimde küçük domatesler oluştu.saygılar
bahtiyar02
18-05-2009, 22:37
sevgili Chotanaq aslında bitkiler arasında güneşi ençok seven domates bitkisidir.bizde örnek 45-50 dereceye varan sıcaklar oluyor.bitki şayet boyun eğmişse büyük bir ihtimalle susuzluktandır.resim yüklemeniz daha sağlıklı bilgi paylaşımına yardımcı olacağına inanıyorum. saygılar
Tesbitiniz doğru Sn. bahtiyar02,
Hiç bir şey olmazsa EC ölçümü yaparken şırıngada artan sıvıyı ve ölçümü yaptıktan sonra EC metredeki kalan sıvıyı boşa gitmesin diye en yakındaki saksıya döküyorum. Bu yüzden hiç sulama yapmasam bile toprakları sürekli nemli kalıyor. Ben o yaramazları biraz susuz bırakayım bakalım.
Ama benim topraksız tarım bölümünde resimleri olan akan su kültüründeki Red Robinler için böyle bir şansım yok, çünki onlar sürekli suyun içindeler. Onlar içinde Sevgili Malbman bir şeyler söyler herhalde. Hyponica dedik bağrımıza bastık, bu saatten sonra geride dönemeyiz.
Sanırım yaklaşık iki ay önce tohumu ekmiştim. Çok fazla büyümedi. O kısa boyuna rağmen tepesinde tomurcuklar belirmeye başladı.
bahtiyar02
19-05-2009, 20:19
sevgili polatuz bendeki fidelerden birtaneside sizinkiler gibi. arasıra olsada bitkinin toprağını bir kalem veya meyva pıçağıda olabilir kazın.havalandırın. dikkatimi çeken toprağın sanki kireçlenmiş olması yoksa perlitmi straformu ?strafor kreçlenme yapmaz perlit veye kireç taşıda olabilir.saygılar
Chotanaq
19-05-2009, 22:41
sevgili Chotanaq aslında bitkiler arasında güneşi ençok seven domates bitkisidir.bizde örnek 45-50 dereceye varan sıcaklar oluyor.bitki şayet boyun eğmişse büyük bir ihtimalle susuzluktandır.resim yüklemeniz daha sağlıklı bilgi paylaşımına yardımcı olacağına inanıyorum. saygılar
Eğer seviyorsa tamam, sorun susuz kalmasındadır. Gölge yapmasını sağladığım bir kaç çalı çırpıyı kaldırdım şimdi. Benim aklımda köyde yapılan çitler aklıma geldi. Solmuş yaprak ve dalları örterlerdi de. Sağolun.
Benim RR lerde günışığına çıktılar. Çimlenme 8/7 oldu. Daha sonra 3 tanesinin tepeleri koparılarak kanaryazede olmuş. :( RR fidecikleri yan odaya aktarıldı. Birkaç tohum daha çimlendirilecek :)
79770
TuruncuHis
20-05-2009, 10:21
Benim kardeşlerine göre çok zayıf kalmış, üstüne üstlük hasar görmüş RR fidem, boylu poslu bir delikanlı oldu. Hatta bir tanecik bonibon kadar meyve bile vermiş kerata:)
Diğer çiçekler meyveye dönecek mi bakalım.
Duydun mu malbman abisi? İlk mürüvvetini gördük torunun:D
bahtiyar02
20-05-2009, 12:05
sevgili kömür fidanlarınızın kanaryaya yem olmasına üzüldüm.dikkatimi çeken saksı olarak kullandığınız yanılmıyorsam petşişe. fazla toprak var yüzeysel olarak yaklaşık 1cm're üsten alınsa bitkinin sulanması ve toprağın havalandırması daha güzel olacağı kanısındayım.
saygılar
sevgili kömür fidanlarınızın kanaryaya yem olmasına üzüldüm.dikkatimi çeken saksı olarak kullandığınız yanılmıyorsam petşişe. fazla toprak var yüzeysel olarak yaklaşık 1cm're üsten alınsa bitkinin sulanması ve toprağın havalandırması daha güzel olacağı kanısındayım.
saygılar
Teşekkür ederim ilginize,
Tarif edebilmek için resim ekleyeceğim. Resimdeki ürünle tohumu fidelendirdim. Bir saksı **** pet şişe mevcut değil, bitki biraz gelişince saksıya böylece aktaracağım.
79812
sevgili polatuz bendeki fidelerden birtaneside sizinkiler gibi. arasıra olsada bitkinin toprağını bir kalem veya meyva pıçağıda olabilir kazın.havalandırın. dikkatimi çeken toprağın sanki kireçlenmiş olması yoksa perlitmi straformu ?strafor kreçlenme yapmaz perlit veye kireç taşıda olabilir.saygılar
Merhaba,
yaklaşık 2 ay önce çimlendirdiğim RRlerim, 2 cm kadar büyüdü ve büyümesi durdu sanki, yerlerinde sayıyorlar :( neden büyümüyor olabilirler?
Toprakta perlit var. Perlit sanırım iyi bir havalanma sağlıyor.
Merhaba Arkadaşlar;
Bugün pazardan bir bağ domates aldık. Geçen hafta biber almıştık bu hafta domates aldık yarın dikeceğim fideleri.
Kasım ayında ektiğim RR'lerimin çiçeklenmesi sürüyor. Acelem yok. 7. ayını doldurdular anca çiçeklendiler. Bir çocuğun doğum süresi ile neredeyse aynı sürede domates haline gelecekler. :rolleyes:
Chotanaq
20-05-2009, 21:51
Kasım ayında ektiğim RR'lerimin çiçeklenmesi sürüyor. Acelem yok. 7. ayını doldurdular anca çiçeklendiler. Bir çocuğun doğum süresi ile neredeyse aynı sürede domates haline gelecekler. :rolleyes:
Ya benimkiler kocaman oldular yaklaşık 25 cm hemde 2 hafta içinde. Bundan sonraki aşama çok mu sürüyor dediğinize bakılırsa :confused:
Sizinkinde mi anormallik var yoksa hepsi mi böyle?
Benimki sanki 3 hafta sonra çiçek açacak gibi duruyor. Kış geçirmesinin bir etkisi var mı acaba. Kışın belki kış uykusuna yatmıştır.
bahtiyar02
20-05-2009, 22:27
sevgili sulty bendeki bazı fidanları torfa ektim bazılarınıda humuslu ve torf karışımlı toprağa ektim.toprak karışımlılar diğerlerine göre daha hızlı büyüğüyor.birde bunların bir kısmını seramda bir kısmınıda açık öğlen güneşi alan balkona koydum.seradakiler yine toprak karışımlılar daha hızlı büyüdü.ayrıca seramda akvaryumun oluşturduğu doğal nem ve kendim hazırladığım organik gübreden haftada bir bir çay bardağı oranında veriyorum.Adıyaman sıcakları başladı.haliyle topraktaki su daha kısa sürede uçuyor.sadece red robinlerde değil tüm bitkilerde geçerli bence aşırı sulama bitkinin boyunun uzamasına verimin ise çok az oranda olmasını sağlıyor.birde çok az güneş görmeleride çok büyük bir etkendir.sizin red robiler ne ortamda bilemiyorum.umarım yazdıklarım yardımcı olabilir.saygılar.
sevgili polatuz toprakta perlit olması evet havalanmasını sağlar ancak su kaybını önler.bu durumda da bitki yine fazla su kaybı olmayacak ve sürekli nemli kalacağı için boyunun uzamasını sağlıyacaktır. şayet imkanınız varsa ve havalar ısındığına göre direkt güneşli ortama değilde kölgeli bir yere alırsanız bitki daha canlı olacaktır.gölgeli yere almanızın sebebi fideleriniz daha taze güneş ışıkları yakabilir.saygılar
bahtiyar02
20-05-2009, 22:37
sevgili Chotanaq bana çok ilginç geldi 2 haftada bir red robin 25 cm nasıl boy atıyor. ne tür bir uygulama yaptığınızı bizlerle paylaşırsanız çok seviniz.resim yüklemeniz mümkünmü acaba. lütfan yanlış anlamayın red robin genelde geç büyüyen tür.ondan soruyorum.saygılar
Chotanaq
20-05-2009, 22:45
sevgili Chotanaq bana çok ilginç geldi 2 haftada bir red robin 25 cm nasıl boy atıyor. ne tür bir uygulama yaptığınızı bizlerle paylaşırsanız çok seviniz.resim yüklemeniz mümkünmü acaba. lütfan yanlış anlamayın red robin genelde geç büyüyen tür.ondan soruyorum.saygılar
Benimkilerin rr olduğuna emin değilim. Resminde bodur bir domates türü vardı. Ama bir sürü domates. Yine de hızlı büyüyor.
bahtiyar02
20-05-2009, 23:14
sevgili Chotanaq benim kanatimce üzülerek söylemek isterim bunlar red robin değil.red robin domatesler daha küt gibi ve yaprakların uçları ovaldır.resimlere bakarsanız sizde farkedeceksinizdir.saygılar
bahtiyar02
20-05-2009, 23:27
sevgili ılgım domates fideleriniz yöresel bir domates türüne benziyor. yani iri domates türü.
ektiğinizde genel mahitte karık usulü veye çukur üsülleri kullanılır bizde.karık(Kanal)usulü çoğunlukla suyu bol yerlerde ekilir. çukur usulü ise damlama sulama misali ekilir.sadece fidenin bulunduğu çukur sulanır. bende bu ikinci usulü kullanıyorum.çukur sisteminde sanki saksıya ekmişsiniz gibi bir izlenim oluşur.ayrıca çapalanması sık yapılan bir usuldür çünkü suya domates tutuğu an daha çok ihtiyaç duyar.çok sulanan domatesler hem çiçeklerini döker boyuna verir ve dalları zayıflar ürün verimide düşer.çukur kazılıp içine su doldurun toprak suyunu emdikten sonra fideleri ekin üstünü toprakla kapatın.2-3cm boşluk bırakırsanız çapalama ve sulama daha güzel olacaktır.fide kendisini tutuktan sonra haftada birde olsa etrafını çapalayın. çiçekte iken kesinlikle su vermeyin. taki çiçekler domatese dönüşünceye kadar ondan sonra bol su vere bilirsiniz.eskiler 3 çapa 1 su uygulamayı öneriyor.sağlıkla büyütmeniz dileğiyle.saygılar.
Bahtiyar Bey;
Teşekkür ederim dediklerinizi yarın gün içerisinde deniyeceğim ve yarın fideleri ekerim. Eskiden apartmanın bahçesine birşey ekeceğimiz zaman karık usulü yapardık öyle dikerdik domatesi,biberi demeki başka yöntemlerde varmış. Çukur sistemini deniyeceğim busefer.
Ek olarak : Fideleri diktikten sonra can suyu vereceğiz değilmi? Hani önceden çukuru su ile dolduracağımız
için sonradan su vermek zararlı olurmu olmaz mı ? Yoksa can suyu verecekmiyiz?
bahtiyar02
21-05-2009, 08:10
sevgili ılgım çukur yönteminde ilk koyduğunuz can suyu yeterli.toprağı üstüne kapatmanız yeterli.şayet üstüne su dökerseniz toprak sıcaktan kaymaklaşır kurur.yaptığımız işlemde topraktaki suyun sıcaklardan buharlaşmasını önlemek.
saygılarımla
Cevap için teşekkür ederim bahtiyar bey. Buharlaşmaya dikkat ediyorum zaten çoğunlukla 6-7 gibi sulamamı yapıyorum.
ugurtelefon
21-05-2009, 09:05
Ben konuyu toplayayım ozaman;)
Malbman,nihayet dün tohumlar elime geçti,ıslak beze yatırdım,bu gün akşama bi bakayım,muhtemelen tohumlar hafiften şişmiştir.Şişme varsa **** bir ihtimal çimlenme,bu akşam hemen torfa aktarıcam.
Yanlız anlamadığım bir şey var,RR hakkında az su,az ışık ile gelişebilen,iktisatlı bir domates türü deniyor değilmi??
Ben normal oturak cins bir domates olarak ilgi ve alaka göstersem,diğer fidelerin yanına bol güneşli bir ortam versem ne olur acep!!
Deneyip görücez.
Çok şükür. Sanırım PTT zarfı kendi haline bıraktı yola. Zarf da yolu sora sora, dolana dolana geldiği için bu kadar uzun sürdü:p:p PTT'ye rahmet buradan.
Sevgili Uğur kardeşim, Red Robin zaten oturak cinsi bir domates. Diğerlerinden ayrıldığı taraf, çok daha az ışıkla yetinebilmesi. Diğer oturak domateslerle aynı muameleyi yaparsan bu mevsimde çok daha iyi gelişecektir. Benim de deneme amaçlı toprağa diktiğim bir tane fidem var. Yaklaşık 20 gün oldu ve son derece sağlıklı bir şekilde büyüyor. Fırsat bulursam bir fotoğrafını çeker eklerim.
aslına bakarsanız kimseyi hor görmek istemem ama bu balkonda domates denen hadisede üstüme yoktur :D:D:D
sizde benim gibi şımarmak istiyorsanız RR tohumlarınızı değerlendirin :p
bunlarda benim yan yatmış mağrur robert redfordlarım :dilli:
Maşallah, meyvelerin ağırlığından destekler bile yetmemiş bitkiyi ayakta tutmaya:p:p Emeğinize sağlık sevgili kuzen. Artık ben de bir kaç fotoğraf ekleyeyim gari yarına. Çok boş bıraktık meydanı:D:D
valla sevgili Malbman sizin resimler bizim fiyakayı bozar :D
yolum izmire düşerse kesinlikle sizinle tanışmak isterim, şu topraksız hadisesini hala çözemedim gözümle görmem lazım. onuda yaparsam birgün uzaya yerleşmeyi düşünüyorum. uzay boşlugunda su teresi yetiştireceğim ve misyonumu tamamlamış olacagım :D
Sevgili kuzen38, gelecek olursanız mutlaka beklerim. Uzay boşluğunda topraksız tarımda su teresi yetiştirme projeleri de yaparız:p:p
Ama misyon öyle kolay kolay tamamlanmaz. Ondan sonra da başka bir misyon buluruz:D
sercan1969
21-05-2009, 21:10
Yan Yana diktiğim 3 adet redrobinimin meyvelerinin kızarmasını bekliyorum.
Red robinlerim 80. günlerini doldurdular. Son fotoğraftaki red robini ayrı saksıya diktim.Yetiştirme ortamı olarak torf kullanıyorum.Yani katı ortam kültürü ( Topraksız tarım ).Haftada bir gün özel olarak hazırladığım besin solüsyonundan veriyorum.İlk hasadı topraksız yöntemle yetiştirdiğim red robin bitkisinden yapacağımı tahmin ediyorum.zaten 4. fotoğprafta beni doğruluyor.
Ben de red robinci oldum.
Pet bardaklara ektiğim tohumlar büyüdü hatta bardağın altından köklerini bile görebiliyorum.
Onları şaşırtma zamanım geldi mi?
Nasıl şaşırtayım,şaşırttıktan sonra ne yapmalıyım?
Yardımcı olursanız sevinirim.
sercan1969
22-05-2009, 06:43
Kökler alttan göründüğüne göre bardaktan çıkarmanız çok kolay olacak.
Köklerini dağıtmadan çapı en az 20 cm olan saksıya bitkinizi şaşırtın.Her saksıya bir bitki şaşırtmanız gerekiyor.
Bunlarda benim R.R lerim.
Sevgili arkadaşlar, yaklaşık 2 ay önce çimlendirdiğim RRlerim ancak 2cm boyuna ulaştı, büyümele hızları çok yavaş, bu büüyme hızı normal midir yoksa bir yerlerde hata mı yapıyorum? Deneyimi olanlar lütfen yardımcı olabilirse çok memnun kalacağım.
Chotanaq
22-05-2009, 13:22
Sevgili arkadaşlar, yaklaşık 2 ay önce çimlendirdiğim RRlerim ancak 2cm boyuna ulaştı, büyümele hızları çok yavaş, bu büüyme hızı normal midir yoksa bir yerlerde hata mı yapıyorum? Deneyimi olanlar lütfen yardımcı olabilirse çok memnun kalacağım.
Bu güneşi iyi alıyor mu? ve sulamayı nasıl yapıyorsunuz?
Sevgili Malbman,
2. nesil Sırık Red Robin nihayet çiçek açtı. Ama fide ne boy pos olarak, ne duruş ve yapraklar arası mesafe olarak diğer Red Robinlere benzemiyor. Çiçeklerde biraz minik açtı, bakalım meyve tutacaklar mı? Akan su ve diğer 3 fide tembellik ediyor.
Akan suda olanın boyu daha kısa oldu. Red Robin' e daha çok benziyor. Zannederim Torftakileri Sn. Bahtiyar02' nin dediği gibi sularken hata yaptım. Toprakları sürekli nemliydi çünki. Bir haftadır sulamıyorum. Ama akan sudakinin kökleri devamlı suda, yaman bir çelişki değil mi?
Bu güneşi iyi alıyor mu? ve sulamayı nasıl yapıyorsunuz?
cam kenaırnda kapalı balkonda , direk güneş aldığı zaman kısıtlı ama gün boyu ışık alıyor, hemen her gün gibi de suluyorum, toğrağını hep nemli bıraktım.
ugurtelefon
22-05-2009, 13:41
Arkadaşlar
Bu R.Robin aslı astarı nedir yahu,anlamadım.
Sırık cinsi diyen var,oturak cinsi diyen var,Minik domates diyen var,normal diyen,ince kabuklu kalın kabuklu.
Allah aşkına aslı astarı ne ki bunun.Bi deyiverin gari:D
N eolduğunu bilelim,ona göre saksı ve yer ayarlıycam.:(
Ya benimkiler kocaman oldular yaklaşık 25 cm hemde 2 hafta içinde. Bundan sonraki aşama çok mu sürüyor dediğinize bakılırsa :confused:
Sizinkinde mi anormallik var yoksa hepsi mi böyle?
Benimki sanki 3 hafta sonra çiçek açacak gibi duruyor. Kış geçirmesinin bir etkisi var mı acaba. Kışın belki kış uykusuna yatmıştır.
Benimkinde anormallik olduğu kesin. Benimle tohum ekenler çoktan domateslerini yediler, 2. partiyi ektiler onlar bile benimkini geçecek.
Neyse, geç olsun güç olmasın diyeyim. :p Üzerleri çiçek dolu. Boyları 20-25 cm. Ama bir iki defa toprak ekleyip kök boğazlaması yaptım. Yoksa daha uzun olurlardı.
Sizinkinin red robin olmadığını düşünüyorum. :( (Normal domateste meyveye dönene kadar az su verilip meyveye dönüşten itibaren bol su verildiğini biliyorum. Geçen ay ektiğim oturak domatesim 30cm. ve çiçeklendi, çok az suluyordum.)
Sn. ugurtelefon,
Ben sırık diye dalga geçiyorum benim fideyle. Red Robinin denizli horozu gibi bodur ve paçalı bir duruşu var. Benim fideler biraz gereğinden fazla uzadı. Sizin terastaki orta boy boya kutularında rahatça olur. Ama sizinkide ikinci nesil, sizin Red Robinde sırık çıkarsa şaşırmam:D:D:D
cam kenaırnda kapalı balkonda , direk güneş aldığı zaman kısıtlı ama gün boyu ışık alıyor, hemen her gün gibi de suluyorum, toğrağını hep nemli bıraktım.
Bence hergün sulamayın. Çürütebilirsiniz. Benimkiler de çok geç büyüdüler. Nedenini bilmiyorum. Gün boyu aydınlık bir pencere önündeydiler. Geçen ay toprağına yanmış koyun gübresi ekledim. Faydalı oldu sanırım. Ama sizinkiler çok küçükse sakın bunu yapmayın RR'leri yakabilirsiniz. Açık havaya çıkarın. Biraz daha büyüynce siz de gübre uygulayın.
Bence hergün sulamayın. Çürütebilirsiniz. Benimkiler de çok geç büyüdüler. Nedenini bilmiyorum. Gün boyu aydınlık bir pencere önündeydiler. Geçen ay toprağına yanmış koyun gübresi ekledim. Faydalı oldu sanırım. Ama sizinkiler çok küçükse sakın bunu yapmayın RR'leri yakabilirsiniz. Açık havaya çıkarın. Biraz daha büyüynce siz de gübre uygulayın.
toprağın üstüne biraz gübre koymuştum, onları alayım ve dışarı koyayım biraz.
teşekkür ederim size.
Sayın sulty, red robin fidenizi köklerine zarar vermeden yerinden çıkartın (Bolca toprağı ile), saksının tepesine kadar toprak ilave edin, yalnız tam doldurmayın, bir santim kadar boşluk bırakın ki, ileride sulama yaparken zorluk çekmeyin. Fidenizi hergün vede bolca suluyorsunuz sanıyorum, fidenin kökünün sürekli çamur içerisinde olduğundan iyi gelişemiyor. Fidenizi biraz rahat bırakın, kendine gelsin. Toprağı doldurduktan sonra fideyi şaşırtın ve sulayın, 3-4 gün bir daha sulamayın, toprağın üzeri kuruya bilir, parmağınızla toprağı hafif karıştırırsanız, altının nemli olduğunu görürsünüz. Topraklı saksılarınızı hangi bitki olursa olsun, çok sularsanız, aşırı çamurdan kökler gelişemez, fideniz yavaş büyür. Ben seradaki red robinlerimi 3-5 günde bir suluyorum, serada bile o kadar dayanabiliyorsa, evinizdeki red robinde dayanabilir.
Arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var.Sayın karıncadan aldığım domates tohumlarından
Tigeretti cherry red ve tigeretti cherry yellov tohumlarını ayrı saksılara ektim.Ama cıkan
fideler iki ayrı cins gibiydi.yellovlar red robinlere redler sırık domateslere benziyordu.
Hepside seve seve kabülümdür ancak saksı açısından öğrenmek istiyorum,
teşekkürler..
sercan1969
22-05-2009, 21:08
Sevgili sulty diğer arkadaşların unuttuğu bir konu var onuda ben hatırlatayım.
Fidenizi sizde olduğu gibi birden büyük bir saksıya aldığınızda bitkide gelişme duruyor.Çünkü bitki tüm gücünü kök sistemini geliştirmeye harcıyor.Siz çok daha küçük bir saksıya aktarıp ordan bu büyük saksıya alsaydınız boyu en az 20 cm ve çiçekli olurdu.
C.Mustafa
23-05-2009, 09:17
4 adet red robin fidemde son durum.Büyükten küçüğe daltonlar gibiler.
Aralarında bir tane de biber var.Fotoğraf çekerken ayırmak istemedim.Neticede birlikte büyüdüler.Yazıktır :)
bahtiyar02
23-05-2009, 11:47
sevgili C.Mustafa hepsininde maşallahları var.umarım kısa zamanda ürünü alırsınız.
merakımdan saksıları aleminyum fulyo kağıdı saksıları kaplamanız dekormu yoksa başka bir şey içinmi kullandınız.saygılar
bahtiyar02
23-05-2009, 11:57
sevgili kılıç bence 6 adet domates fidanı için kullandığınız saksının boyutu küçük.o saksıya en fazla 2 fide ekmeniz daha sağlıklı olacağı kanısındayım. ayrıca 2. resimdeki fideler açıkça durumu anlatıyor.birde fazla suluyorsunuz sanırım. fidanlar boyuna verir ürün ya hiç vermez versede 1 iki adet.sulamayı formda arkadaşlar konuya değinmiş.mesajlara tekrar bakarsanız daha sağlıklı bilgiler olduğunu göreceksiniz.saygılar
Sevgili bahtiyar yanlış anlamışsınız.o saksılar şaşırttıgım saksılar değil.fide saksıları onar tohum atmıştım.yellovlarda 6 red lerde 8 fide çıktı.şimdi saksılara almak istiyorum ama sırık
gibi sanki red ler.yellovlarda red robinllere benziyorlar..gördüğünüz yerde aynı toprak aynısu
aynı güneşi alıyorlar .sizce aynı cins olabilirlermi.
C.Mustafa
23-05-2009, 20:27
sevgili C.Mustafa hepsininde maşallahları var.umarım kısa zamanda ürünü alırsınız.
merakımdan saksıları aleminyum fulyo kağıdı saksıları kaplamanız dekormu yoksa başka bir şey içinmi kullandınız.saygılar
Sayın Bahtiyar,
Balkonum çok fazla güneş alıyor.Saksılarım da ya yoğurt kabı ya da ince plastik.Çok ısınırlar, belki köklere de zararı olur diye düşünüp alüminyum folyo sardım.
İyi mi yaptım,kötü mü bilemiyorum.Siz ne dersiniz?
Bizim RR ler de kızarmaya başladı..
81308
Benimki de alüminyum folyo kaplı, görüntü amaçlı. Üzerindeki armayi ise fotoshop ile ekledim :)
bahtiyar02
25-05-2009, 13:23
sevgili kılıç pardon ben yanlış anlamışım. evet dediğiniz gibi 2. resimdekiler sırık domates türü bence.ama bende de yellov red var ama bu kadar uzun tipte değil.bence fazla sulama boyunu uzatmasına neden olmuştur.yinede dediğiniz gibi fideleri şaşırtın ilk can suyundan sonra uzun aralıklarla toprağın tam kuruması sonrasında su verin.o zaman bitki kendisini toparlaya bilir.saygılar
ugurtelefon
25-05-2009, 15:08
Eveeet nihayetinde Malbman sayesinde bende RR kervanına katıldım.
36 saat ıslak bezde beklettiğim daha sonra torf-toprak karışımı içine ektiğim tohumlardan bazıları hayata merhaba dediler.Maşşallah 5 günde çimlendirmeyi başardım.
Çok iyi değil ama birde foto aldım.Biraz bulanık çıkmış,idare ediverin gari.:p
İlgi ve alakanıza çok teşşekür ederim sevgili bahtiyar.
Bu gün fideleri onar kiloluk saksılara ektim.inşallah bol ürün alırım.
TuruncuHis
25-05-2009, 19:52
3 Ocakta ekilmiş 2. nesil tohumun fidesinde(ki kardeşlerine göre gelişimi geride idi ve biraz hasar almıştı) bugün 10 adet civarında meyve saydım. Hala çiçekler var ve onların da meyveye dönüşeceğini sanıyorum.
benim mahsulü ben koparmaya kıyamsamda kendi kendine dökülmeye başladılar bende ilk hasatımı yaptım, fakat pek tadini beğenmedim lezzetli değildi.
Yediğin şeyin Red Robin olduğuna emin misin ayax? Başka bir tür olmasın.
Lonicera
26-05-2009, 17:30
Sevgili malbman'ın kışkırtması sonucu( erkencilik sağlarsın demişti de) elimdeki 4-5 tohumu bir zaman ekmiştim. Bugün üzerinde bir sürü çiçek var. ( şükranlarımı sunuyorum malbman kardeşim) Ancak cinsinden mi bilemiyorum, yoksa ortam yüzünden mi bu RR fidelerinin çok kalın gövdesi var. Ve kesinlikle boy yapmadı. Yapraklarını aralamak bile mümkün değil desem yeri var. Hani derler ya kütür kütür işte öyle:)) Fakat bu gövde uzasa var ya kesinlikle tırmanıp domat toplanır, bu kadar kalın ve güçlü domat gövdesi görmedim dersem yalan olmaz:D:D
Sevgili Lonicera, benim domat da aynı senin dediğin gibi: neredeyse iki parmak kalınlığında gövdesi ve aralanmayan yaprakları ile tam bir fenomen. Bir çok salkım sımsıkı yaprakların arasında kaldığı ve güneş görmediği için sevgili Alan Parsons'un patlak ampulleri şekilnde kalıyor. Ama bu tamamen cinsinin özelliği. Geri kalan yerlerdeki domatlar muhteşem.
Lonicera
26-05-2009, 17:46
Bende yaprak seyreltmesi yapmayı düşünüyordum, o zaman hiç dokunmayayım bunlara. Aralardan nasıl hava alacak bilemiyorum valllahi. Ya da en azından bir fideyi biraz seyrelteyim ben , sonucu hep beraber gözlemiş oluruz.
Herkese yeniden Merhaba
Modem sorunum nedeni ile uzun zamandır internete giremiyordum:(Neler neler olmuş e tabi okuyunce bende benim RR lerimin son durumunu belirtmek istedim;)
Fotoğraf koysanızda gözümüz gönlümüz açılsa. Ben benim 2. nesile boşu boşuna sırık demiyorum demek ki. Bir adet meyvesi oldu. Milli olduk yani. Diğer 3 adetten ve akan sudakinden henüz ses seda yok.
Birde aklıma takılan ben su kültürünü beceremedim herhalde. Akan sudaki fide şimdi meyveye duran fideden daha pişkin bir fide idi. Akan suda fazla boya gitmedi, daha bodur kaldı. Tomurcuk var ama çiçek açmak istemiyor gibi. Torftaki hızla boya gitti (Diğer torftakiler de) ve çiçeklendi. Şimdi 1 adette meyvesi var.
81619
81620
Sn. Malbman suda yaptığınız fidenin bakım kürü ve kontrolünü ince detayları ile anlatabilirmisiniz? Ben EC' yi 2,5-2,6 gibi yapıyorum. pH' ta 6-6,2 arası. Sürekli de kontrol altında tutmaya çalışıyorum. Bir yerlerde yanlış giden bir şeyler var ama nedir bilmiyorum.
Akan suda ortada duran Red Robin, soldaki uzun boyluda sisteme sonradan 3 cm kadarken koyduğum ve ikinci nesil diye bildiğim red robinlerden ama hızla uzadı ağabeyinin boyunu geçti.
Sağda meyveli olan ise semt pazarından aldığımda üzerinde çiçekli olan çeri domates ama anlattığınız kadarıyla sizin Red robinlere benziyor. Yaprak yoğunluğundan araya el girmiyor ve meyvelerin bir kısmı görünmüyor. Sakın o da red robin olmasın.
Gülbeşeker
26-05-2009, 22:37
arkadaşlar benim rr ler tomurcuklarını ya döküyor **** üzerinde kuruyor neden olabilir acaba
C.Mustafa
27-05-2009, 10:14
Sn.Bahtiyar ın tavsiyesi doğrultusunda RR lerim çiçek açmaya başladığından beri çok az su veriyorum.Yapraklarının rengi koyulaşıyor ve cansızlaşıyor o zaman bir miktar su veriyorum.Aynısını biberlere de uyguluyorum.Bakalım netice ne olacak...
Sn. Malbman suda yaptığınız fidenin bakım kürü ve kontrolünü ince detayları ile anlatabilirmisiniz? Ben EC' yi 2,5-2,6 gibi yapıyorum. pH' ta 6-6,2 arası. Sürekli de kontrol altında tutmaya çalışıyorum. Bir yerlerde yanlış giden bir şeyler var ama nedir bilmiyorum.
Sayın Sarıcan, özel olarak hiç bir şey yapmıyorum. EC 2,1-2,2, Ph ise 6-6,5 arası. Öyle her gün de kontrol etmiyorum açıkçası. 10-12 günde bir de besini tamamen değişitiriyorum. Değiştirirken bir kaç saat taze suda bekletiyorum kökleri. Yaptığım uygulama bundan ibaret.
Red Robinlerimin son durumu. Kötü haber; bir gecede bitkinin her tarafını kırmızı örümcek sarmış.
Geçen yıl yaz boyu sokakta duran domateslerimde ne bir tane kırmızı örümcek, ne de yaprak biti gördüm. Bu evin içinde ola ola nasıl gelip, nereden gelirler bilmiyorum.:dilli:
Ev yapımı ilaçla başa çıkabilecek miyim bakalım.
Koyu yeşil
27-05-2009, 14:28
[QUOTE=malbman;431638]Red Robinlerimin son durumu. Kötü haber; bir gecede bitkinin her tarafını kırmızı örümcek sarmış.
İyi haber, her yerinden domates fışkırmış.
(Bardağın dolu tarafını da görelim :D)
Emeğinize sağlık Sevgili Malbman, çok güzel olmuş. Ben EC' yi yüksek tutuyorum baskıda kalıyor herhalde fideler. EC 2,5-2,6 gibi yapıyordum hep. pH 6 - 6,4 arası. EC yi düşürmeyi deneyeyim olmazsa. Bunlar ikinci nesil değil mi? İkinci nesilde tohumlar bir miktar mutasyonada uğruyor herhalde.
Size gönderdiğim tohumlar ikinci nesil. Benim bitki ise birinci nesil ama ikinci nesil tohumlardan sevgili Turuncuhis'in yetiştirdiği bitkinin de benimkinden bir farkı yok. Yani herhangi bir mutasyon, deformasyon görünmüyor. Sizin bitki iklim ve ec nedeniyle bu halde sanırım.
TuruncuHis
27-05-2009, 15:09
Buyur malbman abisi, 2. nesil RR. Arkadaki 15 cm.lik domates fidesi de verimde yarışıyor RR ile ama onun cinsini bilmiyorum. Bu yıl her yerde pek moda o cins.
81864
Öf öf öf öf... Muhteşem olmuş senin Red Turuncuhis. Benimki seninkinin yanında sönük kalıyor. Çok da sağlıklı görünüyor. Sık sık kontrol et. Kırmızı örümcek denen illet dadanmasın. Canını çıkarıyor bitkinin. Evin içindeki bitkiyi nereden bulup geliyorsa adiler.
TuruncuHis
27-05-2009, 15:17
Biliyorsun malbman; kırmızı örümceği görme özürlüyüm ben:) Şimdilik sorun yok gibi hemi de Selluka ile yanyana olmasına rağmen. İkisinin de hastalıkları bitmez bilirsin.
Veeee bugünkü meyve sayımız 13:D
Uğursuz sayı:D:D Çok dikkatli ol. Benim meyveler otuza yakın ama melun kırmızı örümcekler tüm yeni tomurcukları sömürmüş. Hepsi ölmüş ya da ölmek üzere. Sanırım epey bir süre meyve alamayacağım.
mandalina
27-05-2009, 15:28
Maşallah herkes güzelliklerini sergiliyor burada.Bende RR yok fakat 3 farklı cins var.Tohumdan yetiştirdim.Red currant, likopen domates ve Tumbler. Tohumlarını alırken saksıda yetiştirebilirsin demişti arkadaş.Bu arada tohumları buradan, mahon67 den aldım.Resimlerimi yarın yayınlarım.Soruma gelince ben toprak olarak koyun gübreli bahçe toprağı,hazır torf ve yapı marketten aldığım sihirli toprak adında (paketinde her türlü fide dikiminde kullanılabilir yazıyor) bir karışım uyguluyorum.Gayet sağlıklı görünüyorlar hiç bir problem yaşamadım.Bana önerebileceğiniz başka bir karışım varmı.Çok memnun olduğunu ve iyi ürün aldığını söyleyen arkadaşların yorumlarını bekliyorum.Bu arada elinde RR fidesi olan varsa paylaşırmı acaba?
Koyu yeşil
27-05-2009, 15:28
Doğru valla sevgili Koyu yeşil. Hiç o tarafından bakmamıştım.:D:D
Bu arada; latin tohumları için çok teşekkür ederim.
Cumartesi toplantısında arkadaşlara latin tohumlarında dağıttım. Hatta sizi sordum Turuncu His'e. İşiniz çıkmış duyduğuma göre. Tohumlar arkadaşlardan size mi ulaştı yoksa sitem mi ediyorsunuz tam anlayamadım :) Eğer sitem ediyorsanız etmeyin. Özel mesajla adresi yollayın postalarım.
TuruncuHis
27-05-2009, 15:33
Koyu yeşil,
Tohumların yarısını ektim yarısını malbman'a ayırdım. İster fide ister tohum vereceğim ona. Henüz benden alamadı ama haberini aldı ya; onun için teşekkür ediyor. Anında uçurmuştum haberi çünkü:)
Koyu yeşil
27-05-2009, 15:40
Şimdi anladım, güle güle büyütün arkadaşlar. Arada taze sürgünlerden RR yanına söğüş yaparsanız şahane olur, baharatlı baharatlı, afiyet olsun :D ( RR başlığında latin konuşup fırça yemeyelim diye araya RR sıkıştırıyım dedim)
bahtiyar02
27-05-2009, 18:46
sevgili levsel,malbman ve TuruncuHis r.r'leriniz harika maşallahları var.darısı başımıza.;)
sevgili malbman emeğinize ellerinize sağlık çok güzel kırmızı örümcek benimde bitkilerin başına bela.umarım dahada bol ürünler alırsınız.
tüm dostlara saygılar
RR lerin tohumlarının dikim tarihi : 1 nisan
RR nin saksıya şaşırtıldığı tarih : 26 nisan (26. Gün)
RR nin ilk çiçegini açtığı tarih : 24 mayıs (54. Gün)
Pigme değilim bende RR yim diyor :)
Havalar biraz daha ısınsın ben arayı kapatırım diyor:)
.
Öfff... Maşallah senin pigme çok güzel olmuş sevgili k0900:p:p Gerçekten de havalar tamamen ısınınca epey bir yol gidecek gibi görünüyor.
Yalnız; yanlış mı görüyorum yoksa Red Robin'in dikili olduğu saksı yarıya kadar boş mu?
Toprak çöktü :)
Sökmeyede kıyamıyom, ne olur olmaz nazla, pozla geldik bugünlere.
İyi hoş da, alt tarafta oluşacak olan tomurcuklar nasıl güneş görecek bu şekilde. Bence dikkatli bir şekilde yerinden çıkarıp bitkiyi mümkün olduğunca yukarıya yerleştir. Zavallının dörtte üçü saksının içinde kalmış.
Zavallının dörtte üçü saksının içinde kalmış.
Şuna dörtte bir diyelim :)
Eşim, saksıyı üstten kesmeyi önerdi, hangisi makul; kesmekmi, söküp yukarı dikmekmi?
Bence söküp mümkün olduğunca yukarıya yeniden dik.
Sayın mandalina, bu mesajınızdan; muhabbeti kesip öncelikle sizin sorularınızı cevaplamamızı istediğinizi düşündürten bir alınganlık payı çıkarabilirim ama ben öyle yapmayacağım.
Sorularınıza gelince: eğer kullandığınız karışımdan memnunsanız ve bir sorun yaşamadıysanız, başka karışımlarla uğraşarak elinizdeki hazır denenmiş malzemeyi bozmayın. Ha bir de şu var: farklı toprak istekleri olan bitkiler yetiştirmeyi düşünüyor ya da halihazırda yetiştiriyorsanız, onların ihtiyacı olan toprakları da kendi başlıklarında sorarsanız, o başlıklarda yazışan tecrübeli arkadaşlar daha çok yardımcı olacaktır.
İkinci sorunuza ise yalnızca kendi adıma cevap verebilirim. Hiç RR fidem yok.
30 Nisan günü toprağa diktiğim Red Robin. Toprağına yanmış keçi gübresi koymuştum. Toprakta çok fazla pratiğim olmadığı için ne olacağını merak ediyordum doğrusu.
Bunlar da bu günkü halinin fotoğrafları. Bir ayda boyutlarında çok büyük bir fark oluşmamış. Sadece bir kaç tane çiçek açtı. Ama topraksızdaki gibi salkımlar şeklinde değil. Seyrek seyrek ve sanki hiç iştahı yokmuş gibi görünüyor bitki.
Lonicera
29-05-2009, 17:14
Sevgili malbman, bahçeye dikmiş olduğunuz RR fidelerinin dibini sık sık çapalayın. Gelişimi gözle görülür şekilde fark edeceğiz o zaman. Toprakta domat ve biber, çapaya bayılıyor:)
Lonicera dostum teşekkür ederim. Bunu hiç akıl etmemiştim. Uzun zamandır toprakla ilgim olmadığı için bir çok pratik bilgiyi untumuşum. Yarın sabah erkenden elimde çapayla bahçeye ineyim.
Komşular zaten 11'li sistem ve marullar yüzünden kafayı yediğime karar vermişlerdi. Bir de sabahın esselatında elimde çapayla bahçede görürlerse deli gömlekli hastabakıcılara haber vermezler umarım:D:D
Lonicera
29-05-2009, 17:58
Valla RR'ler çoşupta meyvaya boğulursa hiç kimsenin gıkı çıkmaz sanırım. Bazen bende validenin bahçesinde eşelenirken konu komşu seyrediyor. Bir kaç fidana yaptığım havai köklendirmeyi görmüşler. Anama oğlan dilek için çaput mu bağlıyor diye sormuşlar iyi mi? Uzun süre akşam gitmek zorunda kaldım bahçeye:))
Lonicera
29-05-2009, 19:33
Olacağına bak sen:). Bu arada benim RR'ler bir türlü meyve bağlayamadı. Tiny tom cherry'ler meyveden yıkılacak gibi ama RR'ler acayip inat. Zaten o dallar arasında meyve nasıl olgunlaşıp kızaracak çok merak ediyorum. Zaten bu bana ders olsun, bir dahaki sefere tek olarak yetiştireceğim. Benimkiler büyük kova içerisinde 3 fide. Tam küçük bir joungle oluşmuş durumda.
Hem bu kadar eziyet ediyosun heriflere, hem de meyve bağlamadı diyorsun birader:D:D
Ayırabilirsen ayırsana zavallıları.
Merhaba,
Şubat ayında tohumunu ektiğim RR lerin durumu. Tohumu şişen tabletlerde çimlendirerek toprak, torf ve koyun gübresi karışımına dikmiştim.
C.Mustafa
30-05-2009, 17:46
Sabahtan öğleye kadar güneş altındalar.
Sulamayı da 2 ya da 3 günde bir yapıyorum.
Arada haşlanmış yumurtanın suyunu ve de kabuklarını topraklarına serpiştiriyorum.Bir de elimde "genel kullanım için bitki besini" var.5 günde bir ondan veriyorum.
Dün bu başlık altında okuduğum bir yazıda bahsedilen toprağın çökme durumu ve altta kalan kısmın güneş görememe sorununun bende de olduğunu anladım.Başka bir saksıya almaya cesaret edemediğim için saksıları üstten keserek kısalttım.Biraz da torfum vardı onu ekledim.
Resimler gürdüğünüz gibi.Tekinde çete reisi ni,diğerinde de tüm çeteyi bir arada görüyorsunuz.:p
Peki ben çiçeklendikten ne kadar sonra ilk ürünü görürüm?:o
Arkadaşlar;
Sanırım bir sorunum var ve yardımınıza ihtiyaç duyuyorum.Bir bölümde okudum fakat bir türlü bulamıyorum.RR lerimin sağlığı yerindeydi amanda ne güzel oldular derken nazarmı değdirdim bilmiyorum...Üzerlerindeki bazı çiçekler açıyor domatese dönüşmeden dala bağlantı yerinden kopuyor neden kaynaklanıyor olabilir acaba ve ben napabilirim..Lütfen yardım:(
Arkadaşlar;
Sanırım bir sorunum var ve yardımınıza ihtiyaç duyuyorum.Bir bölümde okudum fakat bir türlü bulamıyorum.RR lerimin sağlığı yerindeydi amanda ne güzel oldular derken nazarmı değdirdim bilmiyorum...Üzerlerindeki bazı çiçekler açıyor domatese dönüşmeden dala bağlantı yerinden kopuyor neden kaynaklanıyor olabilir acaba ve ben napabilirim..Lütfen yardım:(
suyu fazla kaçırıyor olabilirmisiniz?
Sanırım Red Robinim ölüyor:( Kırmızı örümcek belasını defettim ama sanırım geç farketmişim. Ben bir gecede sardıklarını düşünüyordum ama gözümden kaçmış olmalı. Zira o mel'un yaratıklar bile bir gecede bu kadar büyük hasar veremez.
Yaprakları kuruyor, bütün çiçekleri kavrulmuş gibi saplarından kopup gitti. Sanırım bir kaç tohum daha çimlendirmenin zamanı geldi.
Biraz da güzel şeylerden bahsedelim. Bunlar da kötü durumuna rağmen beslemekten vaz geçmediği güzelleri.
82903
82901
82902
Aman bu ne ya, geçmiş olsun. Sanki bu kırmızı örümceğin dışında da bir şeyden hasar almış. Kök çürümesi mi ne diyorlar ya ondan da var galiba. Ya da çok sıcakta falan mı kaldı acaba? Benim 2 RR'den biri güneşteydi sevimsiz sevimsiz duruyordu. Yarı gölgede duransa çok sağlıklı bir durumda, ötekini de onun yanına aldım. Bence kırmızı örümcek hemen böyle yapamaz.
Durgun sudaki mi? Bahçede olanlardan mı? Kırmızı örümcek bu kadar yokedici bir yaratık mı? Çok üzüldüm, nasıl bir ilaç kullanmıştınız?
Bunlar da bahçedeki Robinimin güzelleri. Pek minikler sanki ama büyürler sanırım.
Aman bu ne ya, geçmiş olsun. Sanki bu kırmızı örümceğin dışında da bir şeyden hasar almış. Kök çürümesi mi ne diyorlar ya ondan da var galiba. Ya da çok sıcakta falan mı kaldı acaba? Benim 2 RR'den biri güneşteydi sevimsiz sevimsiz duruyordu. Yarı gölgede duransa çok sağlıklı bir durumda, ötekini de onun yanına aldım. Bence kırmızı örümcek hemen böyle yapamaz.
Öyle aman aman bir güneş almıyor sevgili nevsune. Durduğu yer aydınlık sadece. Günde çok çok 1-2 saat güneşe koyuyorum.
Köklerde de çürüme emaresi yok gibi ama birazdan kökleri de fotoğraflayıp ekleyeyim. Bir de usta gözler görsün.
Aslında dediğin gibi, ben de kırmızı mendebur bu kadar çabuk göçertemez diye düşünüyorum da, suçu atacak bir şeyler lazımdı ve elimin altında hazırda o mendeburlar vardı:p:p
Durgun sudaki mi? Bahçede olanlardan mı? Kırmızı örümcek bu kadar yokedici bir yaratık mı? Çok üzüldüm, nasıl bir ilaç kullanmıştınız?
Sayın Sarıcan, bu durgun suda olanı. Sanırım nevsune'nin dediği gibi başka bir arıza daha var bu işte. İlaç olarak her derde deva arap sabunlu, yağlı, sarmısaklı su kullanıyorum. Her türlü börtü-böcük taifesinin hakkından mükemmel bir şekilde geliyor. Hem de tamamen doğal.
Bunlar da kökleri. Üstatlar bir fikir verebilirse çok sevinirim.
Su kültüründe gözümüzden kaçan bir şeyler var harhalde. Benim akan su kültüründeki henüz çiçek dahi açmadı. Aynı anda torfa ektiğim daha iyi gelişti. Şu an minik minikte olsa 7 adet domates oluştu. Bu sizin ikinci denemeniz di değil mi? Birincide başarısıklık nasıl olmuştu. Torfta yapan arkadaşların hepsinin RR' leri iyi gidiyor bildiğim kadarıyla.
Bahçede olanlar çok sağlıklı görünüyor. Onlara da sıvı besin veriyor musun? Topraktan aldıkları ile mi idare ediyorlar?
EC fazla yükselmiş gibi bir hal var. Benim paralel saksılarda da yapraklarda renk bozulması ve sonuçta yapraklarda deformasyonlar oluşmuş tu. Köklerin daha beyaz olması gerkmez mi? Gerçi Envor' un besin kitinde demirin renginden dolayı su kırmızı oluyor, kökleri oda boyuyor. Kudret Bey' in besin eriyiğinde sağlıklı kökler bembeyaz oluyor.
Bu arada EC ve pH kontrolünü ihmal etttiniz mi hiç?
Su kültüründe gözümüzden kaçan bir şeyler var harhalde. Benim akan su kültüründeki henüz çiçek dahi açmadı. Aynı anda torfa ektiğim daha iyi gelişti. Şu an minik minikte olsa 7 adet domates oluştu. Bu sizin ikinci denemeniz di değil mi? Birincide başarısıklık nasıl olmuştu. Torfta yapan arkadaşların hepsinin RR' leri iyi gidiyor bildiğim kadarıyla.
Bahçede olanlar çok sağlıklı görünüyor. Onlara da sıvı besin veriyor musun? Topraktan aldıkları ile mi idare ediyorlar?
Sayın Sarıcan, bir şeyleri gözden kaçırdığımızı pek sanmıyorum. Zira Red Robin de, 11'li sistem de tamamen aynı besinlerle beslenip, kontrolları düzenli olarak yapılıyor. 11'li sistemde hiç sorun yok. Birinci Rd Robinimi hanıma kızıp yaklaşık bir ay kadar kilere hapsetmiştim. O nedenle bakımsız kalıp ölmüştü.
Bahçedeki Red Robin'i dikerken çukuruna iki kürek keçi gübresi atmıştım. Yalnızca oradan besleniyor. Sıvı besin vermiyorum.
EC fazla yükselmiş gibi bir hal var. Benim paralel saksılarda da yapraklarda renk bozulması ve sonuçta yapraklarda deformasyonlar oluşmuş tu. Köklerin daha beyaz olması gerkmez mi? Gerçi Envor' un besin kitinde demirin renginden dolayı su kırmızı oluyor, kökleri oda boyuyor. Kudret Bey' in besin eriyiğinde sağlıklı kökler bembeyaz oluyor.
Bu arada EC ve pH kontrolünü ihmal etttiniz mi hiç?
EC 2.2 ve sürekli sabit. Ph 6,5 ve o da sürekli aynı düzeyde. Her gün besin takviyesi yapmadan ve yaptıktan sonra her ikisini de ölçüyorum.
Köklerin rengi sizin de belirttiğiniz gibi envor'un hazırladığı besindeki demirden kaynaklanıyor.
Koyu yeşil
01-06-2009, 13:49
Çok üzüldüm Malbman, sağlık olsun yeni tohumlar yeni fideler olsun. Örümcekelrle akarlar işbirliği yapmış gibi görünüyor :(
Teşekkür ederim Koyu yeşil. Dediğin gibi, yeni fidelere sağlık. Sizinkiler ne alemde? Yakın zamanda fotoğraflarını görmedik.
mandalina
01-06-2009, 15:55
Tohum eksem çok geç olur sanırım.Peki ben bu rr fidesi nereden bulabilir.Yardımcı olurmusunuz?...
ugurtelefon
01-06-2009, 15:58
21 mayıs günü RRleri dikmiştim.Toplam 10 tane tohum attım,3 tanesi çimlendi.3 günde çimlendiler,5 günlükken pet bardaklara aldım.
Şu an 1 tanesinin boynu bükük,ama diğer 2 tanesi yapraklarını büyütüyorlar.Ortalama boyları 5-6cm gibi.Henüz klavuz yapraklar var.Ama ne hikmetse RR domatesler sanırım diğerlerine oranla daha yavaş gelişen bir tür.
Eğer denildiği gibi az ışık,az su ile yaşayan ekonomik bir model ise yavaş gelişmeleri önemli değil,sonbahar aylarında ancak kendine gelecekler,bu durumda içeri alıp kış sebzeciliği yapabilirim.
Bu arada benim sivri kıl biberlerin çoğu meyveye döndü,bu öğlen yemekte boyları 15cm olanları afiyetle yedim:DHerhalde hafta sonuna kadar epeyce biber büyümüş olucak.
suyu fazla kaçırıyor olabilirmisiniz?
Günde bir kez su veriyorum 4 RR minde 2 gün öncesine kadar birşey yoktu ama 2 gündür izliyorum,çiçeklerini döküyorlar..Çok üzgünüm...
Sayın levsel nem yetersiz geliyordur. Ortamdaki nemi arttırmayı deneyin bir de, muhtemelen işe yarayacaktır.
Lonicera
01-06-2009, 17:31
İki gün giremedik foruma neler olmuş neler:) Sevgili malbman büyük geçmiş olsun. Allahtan tohum var elinde, hiç gecikmeden çimlendirirsin artık. Onları da Ağustos sonu Eylül başı hasat edip sürekli domat hasat edersin artık. Bence hastalık değil göz var göz. Her gün ekrana çıkara çıkara yüzünü eskittin RR'ciklerin:)
Bence hastalık değil göz var göz. Her gün ekrana çıkara çıkara yüzünü eskittin RR'ciklerin
Sevgili Lonicera teşekkür ederim. Göze, nazara inanmam ama gözü olanın gözü çıksın:p:p Şaka bir yana, gerçekten kötü durumda Robinim. Şimdi de yere yattı kaldı. Allahtan kırılmadı da, hemen duvara yaslayıp destekledim. Sanırım bir kaç güne kadar Red Robinim olmayacak:(
Lonicera
01-06-2009, 18:08
Valla bu kadar güçlü bir bitkinin, yaşamdan kolay kolay vazgeçeceğini sanmıyorum doğrusu. Bence bir süre hiç oralı bile olma. Numara yapıyor bile olabilir, belli olmaz:))
Sayın Malbman
Elimde fazladan bir RR fidem var. Hala bardaktaki torfta sıkışık halde bekliyor.Aynı anda diktiğim ve yerlerine şaşırttığım RR ler gayet iyi durumda çiçek böceğe karıştılar:)Buncağızımsa iyice köklendi şaşırtma zamanı geçti bile, acilen dikilmesi lazım. Eğer "Yola dayanır, ben o robine talibim, gönderin" derseniz göndereyim size memnuniyetle. Hatta bir iki süs biberi(çan ve top biber) eskortluk bile edebilir Robin'e.Bana özelden isteğinizi yazın göndereyim en mümkün zamanda.
Sayın osmann, ilginize çok teşekkür ederim. Beni çok müteessir ettiniz. Ama fidenin yola dayanabileceğini pek sanmıyorum. Zaten elimde bol miktarda tohum var. Yarın hemen iki -üç tanesini çimlendirmeye koyacağım. Sanırım bu havalarda bir ay içinde yine bu formda bir Red Robin yetiştirebilirim.
Tekrar teşekkür ederim.
Sevgilerimle
Valla bu kadar güçlü bir bitkinin, yaşamdan kolay kolay vazgeçeceğini sanmıyorum doğrusu. Bence bir süre hiç oralı bile olma. Numara yapıyor bile olabilir, belli olmaz:))
Denemeye değer aslında sevgili Lonicera. Benim korkum üzerindeki domatlar olgunlaşmadan ölmesinde. Zira domatlar olgunlaşmazsa, tohumları da olgunaşamayacak. Tohumlar ile ilgili güzel bir projem var ve olgunlaşmaları gerekiyor.
Bütün RR ler, pigme dahil çok üzüntülüler, lider ve sürükleyiciliğiniz bu başlık için vazgeçilmez.
Kısa zamanda yetiştireceksiniz, tecrübe ve iklim sizinle birlikte:)
Savgili k0900, çok teşekkür ederim. Beni gururlandırdınız. Dediğiniz gibi yaz olması sayesinde kısa sürede yeni bir bitki yetiştirebileceğimden eminim. Gerçi bir tane de bahçede var ama, topraksız tarım ilk göz ağrım. O nedenle mutlaka bir fide yapacağım. Belki bu defa sistemi de değiştiririm. Hemen yeni sistem arayışlarına başlamalı.
Arkadaşlar RR lerim sabahtan öğlene kadar güneş görüyorlar ve 3 günde bir suluyorum..Yapraklarında beyazlıklar oluştu..Sizce ne olabilir?
Sayın Drneuro, Bitkiniz rüzgardan ya da soğuktan etkilenmiş olabilir. Çünkü ben ilk şaşırtma yaptığımda da böyle beyazlıklar olmuş ve beyazlayan yapraklar dökülmüştü. Ama havalar düzelince ve rüzgar da kesilince işler yoluna girdi. Ya da çok kızgın güneşe maruz kalıyor olabilirler. Bence yerini değiştirin. Aydınlık ama güneşi direkt görmeyen bir yere koyun. Rüzgar da almasın.Ama tabi işin uzmanları daha iyi bilir.
Mesajı yeniden okudum da 3 günde bir su bana RR ler için az geldi. Ben hergün azar azar suluyorum. Sıcak ve susuzluk da yakmış olabilir.
Yediğin şeyin Red Robin olduğuna emin misin ayax? Başka bir tür olmasın.
Sayın malbman, malesef eminim forumdan satın almıştım tohumlarını. bir haftadır göremiyorum bugün akşam ikinci hasatıma bakacam onlardaki lezzet farklımı diye saygılar...
Sayın levsel nem yetersiz geliyordur. Ortamdaki nemi arttırmayı deneyin bir de, muhtemelen işe yarayacaktır.
Sevgili malbman,
Birde bunu deneyeyim, ama kapalı balkonda duruyorlar nasıl birşey yapmalıyım bilemiyorum ki.Camı açık bırakıyorum.Yapraklardaki beyazlamalar bende de oluşmaya başladı özellikle alttaki yapraklarda bende yer değiştirmeyimi denesem acaba:confused:
Sayın Levsel, kapalı balkonunuzda elektrik prizi varsa, en basit şekilde şöyle yapabilirsiniz: su ısıtıcınızı yarıya kadar su soldurup kapağı açık çekilde balkonda bir müddet kaynatın. Kaynayan suyun buharı ortamı nemlendirecektir.
Koyu yeşil
03-06-2009, 11:43
İki saksıda ikişer fideden toplam 4 adet RR fidesi. Arkadaki daha bir boylu poslu oldu. Meyvelerin kızarmasını bekliyoruz.
Sanırım çok fazla zamanı kalmadı Red Robinimin.
83931
83932
83933
Kızaranları
83930
hasat ettikten sonra, son dönemlerini huzur içinde geçirmesi için birazdan toprağa vereceğim kendisini.
Belki üzerindeki beş miniği büyütecek kadar yaşar.
83934
Hasat zamanı. 2 Ocak'tan bu yana, yani beş aylık maceranın ürünü 15, beş tane de dalında yeşil, toplam 20 tane Red Robin. Yirmi tane domat için bu kadar uğraşılır mı? Hayır uğraşılmaz. Peki değer miydi beş aylık uğraşıya? Hem de her saniyesi değerdi. Gün gün büyümesini izlemek, yapraklarının artmasını, boyunun uzamasını görmek; ilk tomurcukları görünce evin içinde deli gibi bağırmak; o minicik topların büyüyüp domatese benzemesine, sonra da kıpkırmızı birer domates olmasına şahit olmak: tüm bunları başka nasıl yaşar insan?
Red Robin maceramın sonuna geldim. Ama bu iş burada bitmez. İki tane yeni Robin yolda. İki gündür torfta uyanmayı bekliyorlar.
Onları da bir dahaki macerada anlatırız.
Pıtırcıklarım da Red Robin verdi:p:p
Pıtırcıklarım da Red Robin verdi
Envordan mı öğrendiniz bu numaraları? Sizinki kolay yine de. Ağaca tırmanmak zorunda kalmamışsınız.
Ama her şeyin ötesinde sabrınız ve emeğiniz için her türlü takdire layıksınız. Emeğinize sağlık
ugurtelefon
05-06-2009, 11:00
Malbman
çok güzel ifade etmişsin,afiyet olsun.:p
Tadı nasıl tadı??
İşte 15-20 domates yerine hiç değilse 3-5 kilo domat hasat etmek,insanın uğraşılarının karşılığını görmesine sebep olur,bu yüzden en az 3-4 fideyi aynı anda büyütmek çok daha iyi oluyor.
Envordan mı öğrendiniz bu numaraları? Sizinki kolay yine de. Ağaca tırmanmak zorunda kalmamışsınız.
Ama her şeyin ötesinde sabrınız ve emeğiniz için her türlü takdire layıksınız. Emeğinize sağlık
Sevgili Sarıcan, güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Malbman
çok güzel ifade etmişsin,afiyet olsun.:p
Tadı nasıl tadı??
İşte 15-20 domates yerine hiç değilse 3-5 kilo domat hasat etmek,insanın uğraşılarının karşılığını görmesine sebep olur,bu yüzden en az 3-4 fideyi aynı anda büyütmek çok daha iyi oluyor.
Uğur kardeşim Red Robin'lerin tadı olağanüstü. Tek olumsuz yanı, kabuklarının biraz kalın olması ama o lezzet kabukları falan unutturuyor insana. Seninkiler olunca bana hak vereceksin.
3-5 kiloyu da 11'li sistemden hasat ederiz artık:p:p ya da belki 5 kiloyu da geçer bakarsın.
Lonicera
05-06-2009, 14:55
Gerçekten çok güçlü bir cinsmiş RR. Bu halde iken bile meyvelerini nasıl da olgunlaştırmaya çalışıyor. Hasat da süper olmuş, yeme yanında yat misali. Sevgili malbman sen şimdi onları yemeye de kıyamazsın:))
Malbman seni tebrik ediyor başarılarının devamımı diliyorum. İnşallah bizlerede kızarmış R.R.lerden yemek kısmet olur.Benimkinin üzerinde 25 tane domates var.Salça yapmayı düşünüyorum.:)
Pigme RR ilk meyvesini verdi; 65.gün
Gurtunca
05-06-2009, 16:03
Red Robin maceramın sonuna geldim. Ama bu iş burada bitmez. İki tane yeni Robin yolda. İki gündür torfta uyanmayı bekliyorlar.
Onları da bir dahaki macerada anlatırız.
Sevgili Malbman
Muhteşem görünüyorlar..Emeğine sağlık...27 Martta İstanbul'da çimlendirdiklerimi 20 Nisan'da Sığacıkta toprakla buluşturdum..19 Mayıs'ta birkaç günlüğüne kaçtığımda bol miktarda sarı sarı çiçeklenme başlamıştı..Herhalde okullar kapandıktan sonra orada olacağım..Umarım aynı tablo ile karşılaşırım....
Tekrar ellerine sağlık...
Gerçekten çok güçlü bir cinsmiş RR. Bu halde iken bile meyvelerini nasıl da olgunlaştırmaya çalışıyor. Hasat da süper olmuş, yeme yanında yat misali. Sevgili malbman sen şimdi onları yemeye de kıyamazsın:))
Sevgili Lonicera, yemeye kıyamazsın ne demek, canlarına bile okurum:p:p Akşam masada bol Red Robinli bir salata olarak rakıya eşlik edecekler. :p
Malbman seni tebrik ediyor başarılarının devamımı diliyorum. İnşallah bizlerede kızarmış R.R.lerden yemek kısmet olur.Benimkinin üzerinde 25 tane domates var.Salça yapmayı düşünüyorum.:)
Sevgili nuzel, senin de benden kalır yanın yokmuş. İyi de bu güne kadar neden sakladın bu güzelleri bizden? :p:p Şaka bir yana, salçası nasıl olur acaba Red Robin'in? Denesem mi acaba? Hani şöyle 25-30 fide Red Robin yapıp,, yaz boyu toplasam:D
Seninkiler de neredeyse kızarmak üzere. Yakında salata kıvamına gelirler eminim:D
Pigme RR ilk meyvesini verdi; 65.gün
Pigme dedik, cüce dedik ama o hiç oralı değil. Baksana sessiz sedasız işini yapıyor. Sevgili k0900 çok sağlıklı maşallah. Bol hasatlar dilerim.
Sevgili Malbman
Muhteşem görünüyorlar..Emeğine sağlık...27 Martta İstanbul'da çimlendirdiklerimi 20 Nisan'da Sığacıkta toprakla buluşturdum..19 Mayıs'ta birkaç günlüğüne kaçtığımda bol miktarda sarı sarı çiçeklenme başlamıştı..Herhalde okullar kapandıktan sonra orada olacağım..Umarım aynı tablo ile karşılaşırım....
Tekrar ellerine sağlık...
Sevigli Gürtunca çok teşekkür ederim. Darısı Sığacıktakilerin başına. Eminim gittiğinde onlarca Red Robin karşılayacak seni. Tabii resimlerini de beklyor olacağız. Kuru kuruya yazmanla yetineceğimizi sanma:D:D
Sevigler
Koyu yeşil
06-06-2009, 13:02
Yeni RR maceralarına Malbman, afiyet olsun, darısı başımıza. Bizimkiler hala yeşil yeşil bakıyorlar bana :)
Penelophe
06-06-2009, 13:16
Benimkinin üzerinde 25 tane domates var.Salça yapmayı düşünüyorum.:)
Koptum.:D
Benimkiler az hasta gibi pek ilgilenemdim, bir ara fotoğraf çekip ekleyeceğim..
acemi_bahcevan
06-06-2009, 22:15
Merhaba,
Tesadüfen keşfettiğim sitenizdeki yazılar sayesinde Red Robin'e ben de merak saldım. Gittigidiyor'dan sipariş ettiğim fideler geçtiğimiz gün geldi. Bir de yanında hediye olarak sosis domates tohumu yollamışlar sağolsunlar. Ama nasıl yetiştirileceğine dair hiçbir fikrim yok :) Daha önce yetiştiren varsa lütfen beni bilgilendirsin :)
Bir de bugün Red Robin'lerim için 6 litrelik saksılar aldım. Sizce bir fide için 6 litrelik saksı uygun mudur? Şimdiden herkese teşekkür ederim.
sındırgılı
06-06-2009, 22:53
Bahçede Kırımlar,selanikler,goliatlar,pembe domatlar çiçeklerini açmış durumda...Ama aklım dahala rr'de..Sevgili Kerimden tohumları alınca kışa domat yemenin zevkide başka olacak..Yahu biz kafayımı yedik?? Harcadığın rakamla belkide tüm kışlık hasadını alırsın! Birde bana ters domates dikmeyi aşıladıız..Büyükadada adım deli bahçıvana çıkacak sayenizde! Millet şimdiden bana !eli gözüyle bakıyor!!!!
acemi_bahcevan
06-06-2009, 23:03
Merhaba,
Tesadüfen keşfettiğim sitenizdeki yazılar sayesinde Red Robin'e ben de merak saldım. Gittigidiyor'dan sipariş ettiğim fideler geçtiğimiz gün geldi. Bir de yanında hediye olarak sosis domates tohumu yollamışlar sağolsunlar. Ama nasıl yetiştirileceğine dair hiçbir fikrim yok :) Daha önce yetiştiren varsa lütfen beni bilgilendirsin :)
Bir de bugün Red Robin'lerim için 6 litrelik saksılar aldım. Sizce bir fide için 6 litrelik saksı uygun mudur? Şimdiden herkese teşekkür ederim.
Tohum yerine fide yazmışım şimdi fark ettim. Düzeltiyorum :)
Murat Altan
08-06-2009, 03:09
Sayın acemi bahçıvan,
ben de topraksız tarım başlığındaki tüm alt başlıkları 4 günde ve red robin başlığındaki 1254 mesajı bir gecede okuyan bir :o aşık olarak fide/ tohum için tüm aramalarıma rağmen bulamayınca ümitsizliğe kapılmıştım.
Sizin mesajınız üzerine gittigidiyor'a bakmak aklıma geldi, hemen sipariş verdim. Tahminen aynı kaynaktır. Sizin siparişiniz ulaştığında bilgi verebilir misiniz lütfen? Birbirimizi haberdar edelim gelişmelerden.
Olumlu sonuçlanırsa, Forumdaki arkadaşlarımız için de bir kaynak yaratmış oluruz.
Sevgi ve Saygılarımla,
Murat Altan
Balçova / İzmir
1971 / 0 rh+
Not: Bu arada bunca zamandır bu kadar detaylı çalışma yaparak, hepsini de burada paylaşıma açan tüm dostlara selam olsun. İnşallah sizin RR'lere kuzenler geliyor yakında..:D
Koyu yeşil
08-06-2009, 09:00
Nihayet yeşil yeşil bakmaktan vazgeçip kızarmaya başladılar. Kırmızılar çoğalsın resim eklerim.
Merhaba,
Bir fide Red Robin için 6 lt. iyidir. Daha büyük olsa daha iyi ama almışsınız madem, onu da kullanabilirsiniz. Yalnız saksının üstünden 4-5 cm. kadar boşluk bırakın.
Zira RR olgunlaşınca az da olsa uzayabiliyor. O zaman ayakta durmakta zorluk çekiyor. O duruma geldiğinde o boşluğa toprak ilave ederek destek sağlarsınız bitkinize.
Yeni Red Robinlerim dün uyandı.
84926
Bir tanesi henüz uykusunu alamamış sanırım.
84927
Şimdilik çok minikler ama çok kısa bir süre sonra toprağa diktiğim kuzenlerini geçeceklerine eminim.
84925
Ama üç tane birden fidem olacak. Neyse, hele bir büyüsünler de, nasıl olsa bir talipli bulunur:p:p
Bu arada; toprağa diktiğim hasta Red Robinim kurtulacak gibi görünüyor. Zira bir kaç yerden yemyeşil yeni dallar atmış. Fotoğrafını çekemedim, çünkü dışarısı cehennem gibi. Yarın sabah serinliğinde çekerim artık.
acemi_bahcevan
08-06-2009, 21:38
Bir fide Red Robin için 6 lt. iyidir. Daha büyük olsa daha iyi ama almışsınız madem, onu da kullanabilirsiniz. Yalnız saksının üstünden 4-5 cm. kadar boşluk bırakın.
Zira RR olgunlaşınca az da olsa uzayabiliyor. O zaman ayakta durmakta zorluk çekiyor. O duruma geldiğinde o boşluğa toprak ilave ederek destek sağlarsınız bitkinize.
Malbman çok teşekkür ederim. Bir dahaki sefere daha büyük bir saksı tercih edeceğim. Red Robin tohumlarıyla birlikte 5 adet de sosis domates tohumu geldi. Onların da 3 tanesini ektim denemek için. Yalnız nasıl bir ortam isterler, bakım şekli Red Robin'le aynı mıdır hiç bilmiyorum. Sizin bir fikriniz var mı acaba?
Bu arada yeni Red Robin'leriniz süper görünüyorlar. Bakalım bizimkiler ne zaman uyanacaklar uykularından :)
Sayın acemi bahcevan, sosis domatesin hangi çeşit olduğunu bilmiyorum. Eğer latince adını biliyorsanız belki yardımı olur. Ama bu resimdeki (http://www.dobies.co.uk/ProductLarge.aspx?pCode=Tomato+Golden+Peardrop+See ds+439377) domat ise Red Robin'e benzer. Yetiştirilmesi neredeyse aynı. Çalı formunda bir bitki. Koltuk filizlerini almayın ve gerekirse küçük bir sırıkla destekleyin.
acemi_bahcevan
09-06-2009, 08:12
Sayın acemi bahcevan, sosis domatesin hangi çeşit olduğunu bilmiyorum. Eğer latince adını biliyorsanız belki yardımı olur. Ama bu resimdeki (http://www.dobies.co.uk/ProductLarge.aspx?pCode=Tomato+Golden+Peardrop+See ds+439377) domat ise Red Robin'e benzer. Yetiştirilmesi neredeyse aynı. Çalı formunda bir bitki. Koltuk filizlerini almayın ve gerekirse küçük bir sırıkla destekleyin.
Evet, sanırım bunlar. Tek bildiğim İngilizce adları. O da Creamsausage. Teşekkürler.
ersinsen
09-06-2009, 10:30
arkadaşlar domateslerim çiçeklerini dökmeye başladı bu durumun nedeni nedir acaba ve nasıl önlem alabilirim
Çok suluyor olabilirsiniz. Eğer öyleyse toprağı kurumaya bırakın ve bitkinin yaprakları pörsüyünce azar azar sulayın.
sertug guray
09-06-2009, 14:12
Herkese merhabalar dün sabah bitkilerimde(RRlerimde)küçük küçük örümcek benzeri haşereler başgösterdi.Bu böceklerden nasıl kurtulacağım ve nasıl önleyeceğim hakkında bilgi verirseniz çok sevineceğim.
sertug guray öncelikle aramıza hoş geldiniz. Üç günlük bir üye olarak sorunuzu doğru başlıkta sorduğunuz için tebrik ve teşekkür ederim.
Ama doğru başlığı bulabildiğinize göre, derdinizin çaresinin olduğu başlık ya da başlıkları da bulabileceğinize eminim. Çok değil bir parça zaman ayırır da forumu dikkatle incelerseniz Red Robinleriniz için en doğru teşhis ve tedaviyi bulabilirsiniz. Bence Red Robinler kendileri için, bu kadarcık da olsa, zaman harcanmasını hakediyorlar.
1 hafta önce ilk domatesimi yedim. daha iri olmalarını bekliyordum gerçi ama saglık olsun.
Arkadaşlar 18 martta tohumlarını ektiğim RR lerin son hali..
Koyu yeşil
10-06-2009, 16:27
İlk kızaran en miniği oldu :) Tabağın kahve fincanı tabağı olduğuna dikkatinizi çekerim. Kabuk hissedilir kalınlıkta, lezzet bence süper (kendim yetiştirdim :D) diğerleri daha fazla kızarınca hasat edilecek, belki daha fazla tatlanırlar. İlk meyveden 15'e yakın tohum alındı.
ugurtelefon
10-06-2009, 16:38
Bu şimdi red robin meyvesi mi???
Ben henüz şu RR olayını çözmüş değilim.Yani sizin gönderdiğiniz fotoğraftaki domates cherry domates gibi minik.
Eğer Sn.Malbman'dan gelen tohumların meyvesi böyle olacaksa,benim RR tohumlarından çıkan fidelerin,bu kadar küçük olması gayet doğal.Tohum olarak ekeli tam 21 gün oldu.Şu an 2 tane fide ayakta kaldı.Boylarıda yaklaşık 7-8cm.
2 tane klavuz yaprak haricinde 3 ve 4. yapraklarıda çıktı.
Bedenleri yeşilden kahverengiye döndü,ayrıca bedenleri kıllı-tüylü bir görünümü var.
acemi_bahcevan
10-06-2009, 22:54
Merhaba,
Pazar günü ektiğim Red Robin ve Sosis domateslerden hala ses seda yok. Günde iki kere spreyleme yoluyla su veriyorum. Akşam işten geldiğimde toprağını hep kupkuru buluyorum. O yüzden olabilir mi? Bir de üzerlerine streç film ya da kapak örtmedim. Bunun çimlenme üzerinde çok etkisi olur mu?
Bütün gün güneş altında kalıyorlar ama sanırım bu iyi bir şeydir.
Merhaba,
Bütün gün güneş altında kalıyorlar ama sanırım bu iyi bir şeydir.
bu berbat bir şeydir :)
gölgede önce çimlensinler, bir süre sonra çıkartırsınız güneşe. hatta banyo gibi nemli bir ortamda tutun derim, tabi tohumlar güneşte kavrulmadıysa.
sevgili malbman
tohumlarımızı ilk domateslerimizden mi alalım ne dersiniz?
Koyu yeşil
11-06-2009, 08:52
Denizakvaryumunun mesajlarından birinde, ilk meyveden alınacak tohumun kıymetli olduğuna dair bir bilgi kalmıştı aklımda, bakalım Malbman ne diyecek.
acemi_bahcevan
11-06-2009, 10:26
bu berbat bir şeydir :)
gölgede önce çimlensinler, bir süre sonra çıkartırsınız güneşe. hatta banyo gibi nemli bir ortamda tutun derim, tabi tohumlar güneşte kavrulmadıysa.
Şaka yapıyorsunuz! Telaşlandım şimdi gerçekten. Akşam hemen gölgeye alayım.
Umarım çok geç kalmamışımdır. Neyse ki 4-5 tohumum daha var.
Peki sizce ne zamana kadar çimlenmezlerse umudu keseyim?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.