Bağlan

View Full Version : Red Robin Domates

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7 8

ugurtelefon
11-06-2009, 11:24
Şaka yapıyorsunuz! Telaşlandım şimdi gerçekten. Akşam hemen gölgeye alayım.
Umarım çok geç kalmamışımdır. Neyse ki 4-5 tohumum daha var.

Peki sizce ne zamana kadar çimlenmezlerse umudu keseyim?

Ekilecek tohumları 1-2gün ıslak bez içinde bekletin,gölge bir yerde.
Daha sonra ekim yapın,tohum büyüklüğünü geçmeyecek kadar üzerine toprak koyun.Fazla derinde olmasın yani.
Gölge,ılık,kapalı bir yerde çimlenmeye bırakın.Üzerini streç ile kapatabilirsiniz.
Çimlenme başadığında streçi açın,nispeten daha fazla ışık alan yere,ama direk güneş görmeyecek yere aktarın.
Fide boyları ortalama 7-10cm olduğunda güneş alacak ama öğle güneşinde kavrulmayacağı bir yere aktarın.
En sağlıklı gelişimi ben böyle yakaladım.

acemi_bahcevan
11-06-2009, 11:45
Ekilecek tohumları 1-2gün ıslak bez içinde bekletin,gölge bir yerde.
Daha sonra ekim yapın,tohum büyüklüğünü geçmeyecek kadar üzerine toprak koyun.Fazla derinde olmasın yani.
Gölge,ılık,kapalı bir yerde çimlenmeye bırakın.Üzerini streç ile kapatabilirsiniz.
Çimlenme başadığında streçi açın,nispeten daha fazla ışık alan yere,ama direk güneş görmeyecek yere aktarın.
Fide boyları ortalama 7-10cm olduğunda güneş alacak ama öğle güneşinde kavrulmayacağı bir yere aktarın.
En sağlıklı gelişimi ben böyle yakaladım.

ugurtelefon çok teşekkür ederim. pazara kadar çimlenmezlerse yeni tohumları söylediğin şekilde ekeceğim.

malbman
11-06-2009, 12:37
sevgili malbman
tohumlarımızı ilk domateslerimizden mi alalım ne dersiniz?

Sevgili kuzen38 ve sevgili Koyu yeşil, meyvelerin hepsinin tohumu kullanılabilir. İlk meyveden alınan tohumun espirisi erkencilik sağlamasıdır. Eh biz de sanayi üretimi yapmadığımıza göre, çok bir şey fark etmez sanırım.

Sevgilerimle

malina
11-06-2009, 13:44
ilk meyveden alınacak tohumun kıymetli olduğu

İlk ürünlerin sağlıklı görünümlü olanları (çünkü bazan, normalden küçük ve sağlıksız da olabiliyorlar) tohumluk olarak bırakılır. Bu tohumlar daha erkenci özellik taşımaktadır diye biliyorum. Yani bunlardan elde edilen fidelerden, son dönemlerde oluşan üründen aldığınız tohumlardan edindiğiniz fidere göre daha erken ürün almaya başlarsınız.

Murat Altan
11-06-2009, 14:41
Benim de gittigidiyordan sipariş verdiğim RR tohumlarım geldi. u gün çimlendirmeye başlıyorum :))))

Bir yandan da topraksız tarım projemi kuruyorum. En kısa sürede paylaşmak üzere.

Bu arada 2 paket tohum sipariş etmiştim. 20 tane fazla tohumum var, İzmir'de olan arkadaşlara geçerken bırakabilirim.

Sevgiler

Murat Altan

Balçova / İzmir
1971 / 0 rh+

COYOTE
12-06-2009, 11:19
Bu da benim RR:)

gravel
12-06-2009, 13:37
Uzun aradan sonra fırsat bulup red robinlerimin fotolarını çektim. Zira sulamaya bile zor zaman bulduğum oluyordu. :)
Fotoğraflayınca farkettim 5 red robinim varmış :P
1. si daha evvel de bahsettiğim bütün kışı geçirmiş olan. Yaprakların aşağıdan yukarıya doğru kuruma problemim malesef devam ediyor ama alttan kurudukça yukarıdan yeni yapraklarla uzamaya devam ediyor. Oturak tipi güya ama boyu saksısıyla beraber 1,5m oldu. eğer kuruma çiçek domatese durmadan yetişirse tomucukda kuruyor. yok kurumadan ulaşmadan domatese durur ise domates gelişmeye devam ediyor. Domates boyutu ise normal bir cherrynin nerdeyse 3-4 katını buldu özellikle ilk domatesinde. Henüz kızarma yok.

2,3,4 ve 5 numaranın fotoğraflarını da birazdan ekliyorum. :)

gravel
12-06-2009, 13:40
2.red robinim gayet oturaklı. salkım salkım domatesli :)

gravel
12-06-2009, 13:41
3, 4, ve 5. red robinler ise henüz gelişme aşamasındalar. çiçeklenmeyi bekliyorlar.

kuzen38
13-06-2009, 02:08
tohumluk olarak bırakın derken fidenin üstünde mi bırakılması gerekli dersiniz? yoksa belirli bir olgunluktan sonra tohum almak yeterlimidir?

malbman
14-06-2009, 11:28
Sevgili kuzen38, ben tohumluk ayırdığım domatları dalında en azından bir parça yumuşayıncaya kadar bırakıyorum. Ondan sonra tohum alıyorum. Bu güne kadar hiç arıza yapmadılar:p:p:p

kadiray27
16-06-2009, 10:19
Sayın malbman hasadını bile yapmış benimki hala 1 parmak boyuna bile ulaşmadı :D

Biraz uzasın inşallah fotoğraflarını paylaşacağım.

malbman
16-06-2009, 17:43
Sayın malbman hasadını bile yapmış benimki hala 1 parmak boyuna bile ulaşmadı :D

Biraz uzasın inşallah fotoğraflarını paylaşacağım.

Sevgili kadiray27, tohumların sana ne kadar geç ulaştığını düşünürsek, 1 parmak olmaları bile mucize:p Hiç acele etme. Nasıl olsa Red Robin'i 12 ay boyunca yetiştirebiliyoruz.

drneuro
16-06-2009, 20:44
20 mart ekimli RR lerim

malbman
16-06-2009, 21:01
Sevgili drneuro muhteşem olmuşlar. Yalnız sürekli olarak kontrol altında tutun zira o melun kırmızı örümcekler bir anda dadanıyor ve farkına varıncaya kadar bitkinin canına okuyorlar.

kömür
17-06-2009, 08:35
4 mayısta tohumları ekmişim,
19 mayısta ilk yapraklar çıkmış,
17 Haziranda ise durum bu:
RR lerle aynı zamanda tatlı biberle adenium da çimlendi. ;)

87355

kuzen38
17-06-2009, 23:45
benim RR lerden ilki epey verimliydi. oturak bir domates tarlası gibiydi. toplamda 70 e yakın verdi, yaklaşık 50 tanesi yendi :D

merak ettiğim bundan sonraki dönemde ne yapacagı. sezonu kapatmış gibi bir hali var çiçeklenme açısından.

nevsune
18-06-2009, 09:49
Benimki epeydir durgun bir halde. Bir süre dinlenmesi gerekiyor galiba.

Fazla güneşten hoşlanmıyor sanıyorum. Bu yüzden sabah güneşine çektim, beklemedeyim.

Gurtunca
18-06-2009, 15:56
Sevgili Red Robinciler ve sevgili Malbman
Dün yaklaşık 3 haftalık bir aradan sonra Sığacığa döndüm.26 Martta ektiğim Red Robin ve diğer cherry tipi domates ve bahçe domatesi tohumlarını 20 Nisan gibi Sığacıkta saksılarına kavuşturmuştum.20 Mayıs gibi görünümlerini tahminim nazar olmasın diye sizlerle paylaşmamıştım.İstanbul'da 3 adet şanssız denemeden sonra işin aslı korkar olmuştum.Sığacıktaki Red Robin ve diğer domateslerimi ve bana keyif vermeye başlayan bahçemi sizlerle paylaşmak istedim .Umarım hoşunuza gider...

Gurtunca
18-06-2009, 15:59
Devam edecek...

Gurtunca
18-06-2009, 16:02
Devam ediyor..

Gurtunca
18-06-2009, 16:04
Az kaldı..

Gurtunca
18-06-2009, 16:06
Hele o yapraklarının verdiği muhteşem koku yok mu....

Gurtunca
18-06-2009, 16:11
Aslında bahçe fotoğrafları ile ilgili alana da gönderilebilirdi ama özellikle ilk arkadaş topluluğum olan RR lerle paylaşmak bana daha özel geldi...

Gurtunca
18-06-2009, 16:13
Son dört fotoğraf...Sabrınız için teşekkür ederim...Sevgilerimle..

malbman
18-06-2009, 16:45
Sevgili Gürtunca, her şey her yer harika görünüyor ama özellikle Red Robinler muhteşem olmuş. Bakmaya doyamadım inan. Eline, emeğine sağlık.

levsel
18-06-2009, 18:15
İşte RR lerimin halleri :( Napacağım bilemiyorum diğer domatlarımında yapraklarında aynı sorun var neden böyle oldu anlayamıyorum,herşey ne güzel yolundaydı.Ne olur yardım edin ne yapmam gerektiği hakkında :(

malbman
18-06-2009, 18:32
Sevgili levsel fotoğraflar çok net değil ama ilk fotoğraftaki sararmış dalları buda bence. Bitkilerinde pek bir şey var gibi görünmüyor yalnız son fotoğraftaki yapraklardaki beyaz lekeleri anlayamadım. İlaç lekesi gibi bir şey mi yoksa hastalık belirtisi mi?

levsel
18-06-2009, 18:38
Sanırım hastalık çünkü rr lerimde de aynı şekilde başladı ve alt yaprakların kuruyup bu hale gelmesi ile devam etti.Diğer domates fidlerimde de var yani son resimdeki gibi durumları.Sanki küf gibi beyazımsı oluşumlar var.Biberlerimde yeşil bit olunca korkup tüm fidlerime Bionem püskürttüm sadece düzelsinler diye.Başkada bir şey kullanmadım.Bazılarınında çiçekleri dökülüyor ..O kadar hevesle uğraştığım fidelerimin hallerini görmek beni çok üzüyor,üstelik ne yapacağımıda bilemiyorum sevgili Malbman..

malbman
18-06-2009, 19:53
Hemen telaşlanmayalım. Bir de üstatlar görsün, ondan sonra. Sanırım envor bir el atar bu olaya. Ama fotoğraflar pek net değil. Daha net bir kaç görüntü yükleyebilirsen sanırım daha yararlı olacaktır.

sertug guray
18-06-2009, 22:14
Sevgili Red Robinciler hepinize merhabalar benim size birkaç sorum olacak yanıtlarsanız çok sevinirim.
Büyük marketlerde satılan Çiçek Coşturan adlı suni gübre karışımı red robinlerim için uygun olurmu,bir yararını görürmüyüm?
Yoksa doğal gübremi kullanmalıyım? Yadımlarınızı bekliyorum.

levsel
18-06-2009, 22:22
Hemen telaşlanmayalım. Bir de üstatlar görsün, ondan sonra. Sanırım envor bir el atar bu olaya. Ama fotoğraflar pek net değil. Daha net bir kaç görüntü yükleyebilirsen sanırım daha yararlı olacaktır.

Umarım en kısa zamanda görür Envor Bey ve diğer üstatlar..Ondan aldığım eriyikler son çarem ama onlarıda dayıma vermiştim bekliyorum kalanlardan getirsin diye :( Yarın daha net resimleri ekleyeceğim mutlaka sevgili Malbman..

malbman
19-06-2009, 06:59
Sevgili Red Robinciler hepinize merhabalar benim size birkaç sorum olacak yanıtlarsanız çok sevinirim.
Büyük marketlerde satılan Çiçek Coşturan adlı suni gübre karışımı red robinlerim için uygun olurmu,bir yararını görürmüyüm?
Yoksa doğal gübremi kullanmalıyım? Yadımlarınızı bekliyorum.

Sayın sertug guray, bana kalırsa çiçek coşturan yerine doğal gübre kullanın daha iyi.

envor
19-06-2009, 22:46
İşte RR lerimin halleri :( Napacağım bilemiyorum diğer domatlarımında yapraklarında aynı sorun var neden böyle oldu anlayamıyorum,herşey ne güzel yolundaydı.Ne olur yardım edin ne yapmam gerektiği hakkında :(

Sayın levsel, domatesinizde külleme hastalığı başlamış (Leveillula taurica), domatesinizin alt yapraklarınıda kurutan bu. Bu hastalıktan kurtulmanız için ilaçlama yapmanız şart. Hobi amaçlı yaptığınızdan size tavsiyem, organik tarımda da kullanılan sulu kükürt (%80 WG) olacaktır. Değişik isimlerde ve markalarda satılıyor, üzerindeki kullanma talimatlarına veya satın aldığınız yerdende öğreneceğiniz uygulama şekline göre kullanınız. İleriki zamanlarda beyaz lekelerin yerleri sararıp kuruyacak vede bitkinizi yavaş yavaş öldürecektir.

DefneD.
21-06-2009, 09:18
Günaydınlar herkese.

Ustalar, üstadlar benim domatesler de RR mi? Kargaya yavrusu kuzgun görünürmüş misali bana öyleymiş gibi geldi. Ne dersiniz?

88402

levsel
21-06-2009, 21:41
Sayın levsel, domatesinizde külleme hastalığı başlamış (Leveillula taurica), domatesinizin alt yapraklarınıda kurutan bu. Bu hastalıktan kurtulmanız için ilaçlama yapmanız şart. Hobi amaçlı yaptığınızdan size tavsiyem, organik tarımda da kullanılan sulu kükürt (%80 WG) olacaktır. Değişik isimlerde ve markalarda satılıyor, üzerindeki kullanma talimatlarına veya satın aldığınız yerdende öğreneceğiniz uygulama şekline göre kullanınız. İleriki zamanlarda beyaz lekelerin yerleri sararıp kuruyacak vede bitkinizi yavaş yavaş öldürecektir.

Sevgili Envor sağolun..Anlamıştım zaten hastalık olduğunu..Kurtulurumu acaba RR lerim ve diğerleri:( Sebebi nedir ? Neyi yanlış yapmış olabilirim tekrarlamamam için bilgi verebilirmisiniz rica etsem,diyecektim ki neden kendimin bakmadığı aklıma geldi şu an nerelerde hata yapmışım neler yapabilirim araştırmaya başlıyorum çünkü hepsinde var bu oluşumlar..Başka tohumumda yok hepsini çimlendirmiştim...Çok üzgünümm şu an çok...

k0900
22-06-2009, 23:52
Yapraklardaki durum bir hastalık habercisimi?

kuzen38
23-06-2009, 01:34
kesinlikle güneşi çok sevmiyorlar

drneuro
24-06-2009, 13:59

güneş yanığı..o yapraklar kuruyup dökülecektir..ama bitkiye bir şey olmaz..

levsel
24-06-2009, 16:36

Sevgili k900,sanırım sizin RR lerinizinde durumu benimkilerle aynı küllenme gibi bir durum söz konusu ise envorun bana tavsiyesine uyun derim.Benim RR lerimde de bu şekilde başladı ve halen devam ediyor.Önerdiği ilacı bulamadım ziraata gitmem gerektiğini söylediler ama çalıştığım içinde mesai saatleri uymuyor:(

k0900
24-06-2009, 22:05
Durum ciddi ve kötüye gidiyor, RR lerin olduğu yer 11.00 den gün batana kadar güneş alıyor, ne yapmalıyım:)

nevsune
25-06-2009, 17:57
Benimkiler de aynı konumdaydı ve giderek bozuluyorlardı. Daha az güneş alan bir yere çektim, şimdi daha iyiler.

k0900
25-06-2009, 21:19
Teşekkürler.

Batı cepheli yerler 15.00 den gün batana kadar güneşli, doğu cephe ise gün doğumundan 11,00 kadar güneşli.

Şimdi ben RR leri, doğu tarafınamı, yoksa batı tarafınamı koymalıyım?

Oğuz Alper
25-06-2009, 21:23
Batı cephe daha iyi gibi gözüküyor. Ancak gölgeleme tülü bulabilirseniz her iki cepheyi de kullanabilirsiniz.

envor
26-06-2009, 07:25
Red robin & Mikrop domatlarım;)

89559

ercan59
26-06-2009, 16:00
Merhabalar,

Red robin Tohumlarımı mart ayında çimledim. çimlenmeleri cok uzun zaman aldı 5- 6-tohum attım bardak başına yanlızca 2 tanesi çimlendi bu çıkan ikisi uzunca bir zaman yaklaşık mart ayından 7 mayıs'a kadar bardakta durdu .sonra bu iki fideyi geniş çaplı bir çicek saksısına aldım gübre olarak koyun gübresi karışımlı torf toprak kullandım. ve şu an 18 cm boyundalar ve büyümeye başladılar yakında çiceklerini göreceğim inşallah ama takıldığım nokta 50-55 gün meyve verme süresi nasıl belirleniyor. Tohumdan itibarense ben 4 ay bitirdim çiceğe ancak geldim . Saksıya gecinceye kadar oda sıcaklıgı ve camı acarak havalandırdım. su anda balkonda ve sabah güneşi gören yerdeler. bu kadar gec kalmaları normal mi ben nerede hata yapıyorum? Ayrıca 2 günde bir yaklasık 1 litre su döküyorum saksıya.. beni bu konuda bilgilendirirseniz cok sevinirim.. Ürün aldığımda fotoğraf ekleyeceğim.
Saygılarımla.

sertug guray
27-06-2009, 02:55
Red robin & Mikrop domatlarım;)

89559

Mamsulun gerçekten bir harika acaba kaç tane redrobin&mikrop domatesin var bitkin var onu merak ettim.Yoksa mahsullerini biriktiriyormusun anlamadım?

k0900
27-06-2009, 17:21
Mamsulun gerçekten bir harika acaba kaç tane redrobin&mikrop domatesin var bitkin var onu merak ettim.Yoksa mahsullerini biriktiriyormusun anlamadım?

Aşağıdakı link size fikir verebilir:)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7407

envor
27-06-2009, 21:54

2 mikrop, 6 red robinim var, bunlar ilk mahsül, red robinlerde bir bukadar daha meyve var, ama onlar henüz kızarmadı. Bunlar MDA için ayrılmış olan meyveler, İzmir yolcusu bunlar, İZMİR:p

Gurtunca
28-06-2009, 13:57
Bu gün dikkatimi çekti,saksılardan bir tanesinde sanki mini pembe domates yetişiyor :) Şaka bir yana bu tip ürüne rastladınız mı ? Balkonun öbür ucunda Pembe domates saksıları var,acaba cidden melez bir ırk mı çıkardım ?

k0900
28-06-2009, 20:12
Bu durum, tozlaşmada olmuş olabilirmi?

Nail Sarı
01-07-2009, 16:32
Sayın gürtunca,
Pembelerde tozlaştı, redrobinlerde yani her ikiside saflığını kaybetti. Elde edeceğiniz tohumlar saf olmayacak. Artık size ait bir tür domatesiniz var. :)

TuruncuHis
01-07-2009, 16:40
Domateste izolasyon mesafesi sıfır değil miydi? Sadece kendine döllediğini biliyorum.
Yanlış hatırlıyor olamam. Biber yabancı döle açıktır ama domates için bu geçerli değil. Ya da oturup tüm konuyu taramalıyım...

malbman
02-07-2009, 13:18
Domateste izolasyon mesafesi sıfır ama pembe domates bir istisna. Pembeler dış döllenmeye açık bir cins.

Gurtunca
02-07-2009, 13:24
Sayın gürtunca,
Pembelerde tozlaştı, redrobinlerde yani her ikiside saflığını kaybetti. Elde edeceğiniz tohumlar saf olmayacak. Artık size ait bir tür domatesiniz var. :)

Sayın Sarı ,
Buradaki yazıda Sn.Selahattin Yılmaz (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=185785&postcount=87) sizinle aynı fikirde değil,ben de çapraz döllenme olduğunu sanmıyorum...Çünkü burada dölenen Pembe Domates değil Red Robin olması gerekiyor,o da olmayacağına göre... :)

nuzel
03-07-2009, 08:29
R.R.lerim kızardı.

Gurtunca
03-07-2009, 13:25
R.R.lerim kızardı.
Cidden güzeller..Tebrikler..Benimkiler de kızardı kızaracaklar...

Gurtunca
03-07-2009, 13:28
Onlar da kızardı kızaracaklar...

captsquash
03-07-2009, 18:05
Merhabalar,

Red robin Tohumlarımı mart ayında çimledim. çimlenmeleri cok uzun zaman aldı 5- 6-tohum attım bardak başına yanlızca 2 tanesi çimlendi bu çıkan ikisi uzunca bir zaman yaklaşık mart ayından 7 mayıs'a kadar bardakta durdu .sonra bu iki fideyi geniş çaplı bir çicek saksısına aldım gübre olarak koyun gübresi karışımlı torf toprak kullandım. ve şu an 18 cm boyundalar ve büyümeye başladılar yakında çiceklerini göreceğim inşallah ama takıldığım nokta 50-55 gün meyve verme süresi nasıl belirleniyor. Tohumdan itibarense ben 4 ay bitirdim çiceğe ancak geldim . Saksıya gecinceye kadar oda sıcaklıgı ve camı acarak havalandırdım. su anda balkonda ve sabah güneşi gören yerdeler. bu kadar gec kalmaları normal mi ben nerede hata yapıyorum? Ayrıca 2 günde bir yaklasık 1 litre su döküyorum saksıya.. beni bu konuda bilgilendirirseniz cok sevinirim.. Ürün aldığımda fotoğraf ekleyeceğim.
Saygılarımla.

Açıkçası bende aynı durumu yaşıyorum. tohumları ocakta ektim. Şimdi daha yeni çiçeklendiler. Taban malzemesi olarak torf+toprak+koyun gübresi kullanıyorum günde ortalama 4 saat güneş altında kalıyorlar ve günde bir kez suluyorum.
Acaba domatesler biraz geçmi büyüyor yoksa bende bir sorunmu var..

Birde bazı üyeler 55 gün domatesi olduğunu yazmışlar. Bu 55 gün nedir? Tohumu ektikten sonra ürün alma süresimidir?

Şimdiden teşekkürler.

kızılelma
06-07-2009, 11:20
90959
90960

arkadaşlar benim domatesler böyle kaldı büyüyor ama hala minik yumurcak kırmızı şeyler yok.

lazuribo
06-07-2009, 11:36
merhaba bende red robin domates tohumu var bunları nasıl saklayacağım kurumadan bir cevap bekiyorum:d

malbman
06-07-2009, 11:48
"Kurumadan" derken ne kastettiğini anlamadım sayın lazuribo ama tohumların yaş olduğunu kastediyorsan, tohumları saklayabilmen için kurutman lazım. Kuruttuktan sonra bir beze sarıp kuru bir ortamda saklayabilirsin.

lazuribo
06-07-2009, 13:01
yok zaten kurmuş olan bir tohum ekime hazır yani hepsini ekemeyeceğimden dolayı nasıl saklarım diye sordum beze sarmak şartt mı ufak bir kap var hava geçirmiyo ona koydum uygun mudur?

kömür
06-07-2009, 13:35
4 mayısta tohumlar ekildi,
19 mayısta ilk yapraklarını verdi,
30 Haziranda saksı değiştirmeden önce çekilmiş son durum ise;
90964

90965

Bu zamana kadar kendilerine pencere önünde bakmıştım.
Şimdi ise terasın sabahtan öğlene kadar direk gün ışığı alan bir bölgesine yerleştirildiler.

Douglas Fir
06-07-2009, 14:38
yok zaten kurmuş olan bir tohum ekime hazır yani hepsini ekemeyeceğimden dolayı nasıl saklarım diye sordum beze sarmak şartt mı ufak bir kap var hava geçirmiyo ona koydum uygun mudur?

Seneye kullanacağınız tohumları SERİN KURU ve KARANLIK bir yerde saklamanız yerinde olur.Kapaklı teneke kutular idealdir. Elinizde birkaç tür varsa kilitli naylon poşete koyup etiketleme yapmanız da gerekir.

drneuro
06-07-2009, 16:33
En sonunda RR lerim kızardı..

lazuribo
09-07-2009, 11:38
bir şey sormak istiyorum geçenlerde red robin tohum aldım.Ekeli 3-4 gün oldu ama sanki kendimi kandırılmış hissediyorum.Hibrit olan tohum ekildiğinde çıkan filize benziyor.Sadece boy atıyor.Acaba yanlış mı düşünüyorum.Daha ne kadar daha sürer bu ?

malbman
09-07-2009, 11:41
Çok suluyor ve de ışıksız bırakıyor olabilir misin? Bir fotoğraf eklesene bir görelim.

lazuribo
09-07-2009, 14:22
fotğraf malesef ekleyemiyorum dondurma kutusuna ektim ağzı kapalı vaziyette biraz güneşte bekletiyorum .Sonra ısınınca içeri alıyorum ve kapağı aralıyorum.sulama da çok ince püskürten bir kit var onla arada bir suluyorum sis gibi bir şey yani.Ne gibi önerileriniz olur?Ağzı açık mı güneşe bırakayım?

lazuribo
09-07-2009, 14:40
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=53002&d=1226840124 fotğrafı forumdan bulup ekledim boyu filan böyle

malbman
09-07-2009, 14:52
Sevgili lazuribo 3-4 günlük bitkini nasıl olmasını bekliyorsun ki? Hiç merak etme bitkin son derece sağlıklı. Sen onun ağzını aç, direk olarak güneş almayacağı ama bolca ışıklanacağı bir yere koy. Doğrudan güneşe maruz bırakma çünkü daha çok zayıf, yanabilir. Toprağı kurumaya yüz tuttukça sula. Hatta yaprakların pörsümesini bile bekleyebilirsin sulamak için. Bu sayede hem kökü, hem de gövdesi gelişir ve sen de hayal ettiğin domates fidesine kavuşursun.

Kolay gelsin.

Lonicera
10-07-2009, 16:17
Bugün RR hasadı yaptım. Tadı nedense umduğum gibi değildi. Fakat en çok şaşırdığım husus kabuk kalınlığı. Doğrusu daha önceden tadanların kalın kabuk yorumlarına katılamayacağım. Tiny tom cherry domatın kabuğu RR yanında kösele gibi durur. Bu arada sıcaklardan mıdır bilmiyorum( sulama düzenli olduğu için nedeni değildir sanırım) bir kısmında yarılmalar oluşmuş. Tadı fazla tatlı gelmedi bana. Buna rağmen bahçemin vazgeçilmezleri arasına girmiş durumda. Meyve iriliği, boy yapmaması ve kabuk kalınlığının fazla olmaması benim için yeterli sebeptir.

Acaba diyorum RR yerine başka bir tür domat mı yetiştirdim:)))

C.Mustafa
14-07-2009, 12:55
En gösterişli RR im uğradığı örümcek istilası sonucunda bu hale geldi.Ev yapımı ilaçla müdahele edip,hepsini defettim ama yapacak fazla birşey kalmamıştı.Yine de domateslerini kızarttı.

Gurtunca
15-07-2009, 21:23
Yaklaşık 3 gündür RR ve diğer cherry tipi domateslerin hasatı yapıldı..RR lerdeki kannatim ince kabuk ve muhteşem aroması oldu.Diğer Tumbler,Tumbling Tom Red ve Tumbling Tom Yellow,Tüylü Cherry lerin kabuklarını daha kalın,daha tadsız bulduk...Herhalde diğerlerinden vaz geçip sadece RR ile devam edeceğim..

lazuribo
16-07-2009, 16:31
Neredeyse ektiğim tüm r.r 'leri kaybettim biri hariç ektiğim toprak torf değildi acaba ondan mı kaybettim,daha önce sebze ,süs bitkisi torprağı karmaşık bir şeydi .Bauhaus kozyatağı mağazasından anadolu torf aldım +humuslu yalnız perlit de alıcaktım onu bulamadım.Dilerimki bu sefer ektiğim 5 adet tohum'u yetiştiribileyim.

k0900
16-07-2009, 16:46
Nihayet hasad zamanı;

RR lerin tohumlarının dikim tarihi : 1 nisan
RR nin saksıya şaşırtıldığı tarih : 26 nisan (26. Gün)
RR nin ilk çiçegini açtığı tarih : 24 mayıs (54. Gün)
RR nin ilk meyvesi tadıldı : bugün (107. gün)

4.tekilkişi
16-07-2009, 17:26
A çok güzel görünüyorlar. Red Robin Domates başlığına ilk kez baktım da. Demek az ışıkda yetişebiliyorlar. Ve üstelik odada. Galiba ben de bulaşmak istiyorum bu kırmızılara. (Zaten daha önce bakmadığım bir başlıksa, korkarak bakar oldum artık ;)).

k0900
16-07-2009, 17:32
Bahçenin en az güneş alan yerindeler:)

Oda da daha iyi netice alan arkadaşlarda var.

habibe
17-07-2009, 08:22
2 kez RR çimlendirip, saksılara şaşırttıktan sonrası yaşatamadım. 3.Kez filizlendirdiğim 2 fideyi bu sefer de, bahçeye diktim. Gelişimi gayet iyi. Domatesleri kızarınca fotoğraflarım.

mozturkgss
17-07-2009, 11:30
Merhaba
Red robin tohumunu Kayseri de nereden bulabilirim.
Birde her mevsim yetişebilir diye duymuştum bu doğru mu?

lazuribo
19-07-2009, 12:39
sayın r.r 'ciler tohumlarım filizlendi kabın icinde üstü streç film ile kapalı şekilde arada açıyorum.Yalnız acilen tavsiye gerek üstünü açık mı bırakim bundan sonra yaklaşık 2 cm oldular daha önceki gibi kaybetmek istemiyorum cevap bekleyeceğim

aydın
19-07-2009, 13:20
Günde en az 2 saat sera etkisini kaldırın. Hatta yazın 3-4 saate bile çıkarın. Ama mutlaka havalandırın.

ercan59
31-07-2009, 15:07
Merhaba,
işte benim Red Robin. Tohumunu bu yıl Karınca70 arkadaştan almıştım.Bir kez daha Teşekkür Ederim.
Saygılarımla.

adnankaraer
06-08-2009, 12:57
Arkadaşlar diktiğim bir çok domatesi kaybettim. Bir çok da yetiştirdim.
Yetiştirdiğim domateslerden dikenlisi var, sarı armut gibi olanı var.

Ancak ölenler kalanlar derken etiketlerim hep gitti.

Dikenli domates ve sarı armut gibi olanlar belirgin ne olduğu ancak bir domates çeşidi var ki ne olduğunu bilmiyorum.
Şekli bildiğiniz erik rengi de siyaha yakın koyulukta koyu kırmızı (siyah diyelim).
Büyüküğü de erik gibi. Ne olduğunu merak ediyorum. Lütfen fikirlerinizi esirgemeyin.

adnankaraer
06-08-2009, 15:28
Merhaba
Red robin tohumunu Kayseri de nereden bulabilirim.
Birde her mevsim yetişebilir diye duymuştum bu doğru mu?

Kışın eğer (içeride/sıcak) tutamazsanız çok zor yetişir.

Selahattin Yılmaz
06-08-2009, 15:47
Bu red robin oldukça minik doamtesleri var bitki aynı olsada domatesler büyük olsa ne güzel olurdu hani?

m.a
06-08-2009, 19:00
Benim mayıs ayında diktiğim domatesler çiçek açamadı. Bundan sonra açar mı acaba? Açmazsa ne olacak? Sulamaya devammı edeyim? Sulamasını 4 günde bir yapıyorum...:confused:

Gülbeşeker
06-08-2009, 22:44
meyvesi daha büyük olan oturak bir domates yokmu saksıda yetiştirsek

cemre_77
14-08-2009, 23:21
Sonunda domateslerim oldu. Kullanıcı adını hatırlayamadım ama Zonguldakdan bana tohum gönderen Muhammet bey'e cok teşekkür ederim. Şimdi bende tohum almak istiyorum, iyice yumuşayana kadar bekleyecek miyim yoksa üzerinde mi kurusun ?

aydın
15-08-2009, 00:21
, iyice yumuşayana kadar bekleyecek miyim yoksa üzerinde mi kurusun ?

İyice yumuşayana kadar durabilirler. Yalnız dalından kopardıktan sonra tohumluk domateslerinizi gölgede 1-2 gün bekletirseniz daha iyi olur. Kolay gelsin....

BalıkcıSerdar
16-08-2009, 12:31
Geldim geldim burada takıldım:p

Arkadaşlar, Red Robin'de de koltuk budaması yapmaya gerek var mı? Bir arkadaşın yazdığı mesajda "sakın koltuk budaması yapmayın, koltuk filizlerinden de tomurcuk fışkırıyor" diye bir şey buldum ama doğru mudur?

bahtiyar02
16-08-2009, 12:52
Sevgili cemre_77..dometesleriniz tam kızardığı zaman tohumları olgunlaşmış demektir. Yumuşamasını beklemeniz çürümesi demek anlamına gelir.Bence kızarmış domatesleri koparın domatesin içindeki tohumları alın yıkayıp gölgeli bir acık alanda kurutun.Tohumlarınız seneye hazır.Sizin domatesler reed robin değil çeri türü.
saygılar

bahtiyar02
16-08-2009, 12:56
Geldim geldim burada takıldım:p

Arkadaşlar, Red Robin'de de koltuk budaması yapmaya gerek var mı? Bir arkadaşın yazdığı mesajda "sakın koltuk budaması yapmayın, koltuk filizlerinden de tomurcuk fışkırıyor" diye bir şey buldum ama doğru mudur?

sevgili dostum benim önerilerim klasik ama tecrubeye dayandığı için dometeslerin budanmasına hiç denk gelmedim.Önerim sadece kurumuş yaprakları koparıp alın.Onun dışında bir şey yapmanıza gerek yoktur. Domates biber gibi çok dayanıklı bir bitki değil.Biberden gerekli ortam sağlandığı zaman 3-4 yıl aynı kökten biber almanız mümkün.Ben canlı şahidiyim.saygılar

k0900
16-08-2009, 22:22
RR lerin tohumlarının dikim tarihi : 1 nisan
RR nin saksıya şaşırtıldığı tarih : 26 nisan (26. Gün)
RR nin ilk çiçegini açtığı tarih : 24 mayıs (54. Gün)
Bu gün 148.gün

RR lerin saksıda olanı (üsteki fotoğraf) çok büyük saksıda, alttaki ise bahçeye dikilen, bahçedeki hem daha büyük meyveler verdi hemde yaprakları hala yeşil. Çiçekte vermeye devam ediyor.

Kışın meyve almak için şimdiden yohumları çimlrndirmek gerek :)

Nede olsa soğuklarda çok yavaş çimleniyor, yavaş büyüyorlar.

98389

98390

tturt
17-08-2009, 17:19
Birkaç resimde ben ekleyeyim.
Sayın Karınca70'den aldığım tohumlardan elde ettiğim red robin domates

98505

98506

98507

98508

karinca70
29-08-2009, 19:49
Terzi söküğünü dikemez derler ya, benimki de buna benzer :) Koleksiyonumda 1800 tür tohum var; en çok sattığım tür olan Red Robin'i bir türlü ekememiştim.

Yaklaşık 2 ay önce ofiste arkadaşlarla Red Robin ekmeyi kararlaştırdık. Ofisimiz günde 3-4 saat güneş alıyor, çift camlı pencere kenarına ektik tohumları. Tohumları ekmeden önce 1.5-2 gün kadar suda beklettim; çimlenme oranı %100 oldu. Sonradan şaşırtmak üzere, tohumları karışık olarak serpmiştim. Fideler belli bir boya geldiğinde büyümesi durdu. Ben de suda eriyen NPK gübre ve SimOrganic organik sıvı gübre takviyesi yaptım; 1 hafta içinde boyu 5e katladı :) Haftada 1-2 kez SimOrganic veriyorum. Fideleri şaşırttık, bir kısmını da isteyenlere dağıttık. 10 gün önce çiçeklenmeye başladılar, şimdilik domates oluşmadı ancak herhangi bir çiçek de dökmedi. Domatesler olgunlaşınca resimlerini ekleyeceğim.

Seyfi Dağdeviren
12-09-2009, 21:02
Red robin domates'in ilk hasadını bugün yaptım ve tadına da baktım.Açıkçası pek beğenmedim.20 yıl önce Kanada dan gelen sırık çeri domateslerimin tadı tek kelime ile mükemmel.Yinede değişik bir tad olarak red robin yetiştireceğim.

Gülbeşeker
17-09-2009, 22:53
lezzetli değiller

meh12
22-09-2009, 17:55
saksıda yetiştirdiğim domateslerimden bir tanesi

lazuribo
01-10-2009, 16:58
Terzi söküğünü dikemez derler ya, benimki de buna benzer :) Koleksiyonumda 1800 tür tohum var; en çok sattığım tür olan Red Robin'i bir türlü ekememiştim.

Yaklaşık 2 ay önce ofiste arkadaşlarla Red Robin ekmeyi kararlaştırdık. Ofisimiz günde 3-4 saat güneş alıyor, çift camlı pencere kenarına ektik tohumları. Tohumları ekmeden önce 1.5-2 gün kadar suda beklettim; çimlenme oranı %100 oldu. Sonradan şaşırtmak üzere, tohumları karışık olarak serpmiştim. Fideler belli bir boya geldiğinde büyümesi durdu. Ben de suda eriyen NPK gübre ve SimOrganic organik sıvı gübre takviyesi yaptım; 1 hafta içinde boyu 5e katladı :) Haftada 1-2 kez SimOrganic veriyorum. Fideleri şaşırttık, bir kısmını da isteyenlere dağıttık. 10 gün önce çiçeklenmeye başladılar, şimdilik domates oluşmadı ancak herhangi bir çiçek de dökmedi. Domatesler olgunlaşınca resimlerini ekleyeceğim.

ben de uğraştım o kadar bi türlü boy atmıolar ne çiçek var nede bişey .bu su da eriyen npk 'yı nerden bulabilirim.Başka hangi gübreler kullanabilrm.Bi arkadşm üre ve Calsiyumnitrat kullan dedi onlarıda bulamadım.anadolu yakasında nereden bulabilirim.teşekkür ediyorum

envor
30-10-2009, 18:48
Red robin domateslerim, paylaşmak istedim :) maksat sayfa güncellensin

112252

drneuro
07-11-2009, 13:08
Benim 1 ay önce ektiğim RR lerimin son hali..

cukurovalı
10-11-2009, 11:08
Evde içeride baktığım Red Robinler tomurcuk veriyor fakat çiçek açmadan, tomurcuk sap dibinden ölüyor.

Bir yardım lütfen.

lovejoy
10-11-2009, 13:41
Red robin yetiştirmeye çalışan bir acemi olarak benimde başıma gelmişti. Eğer çok güneş alıyorsa saksınız ısındığı için kökler ölür. Saksınızı daha az güneş alan bir yere koymalısınız. Son söz bu işin üstadlarınındır.

Adalet Yağcı
10-11-2009, 13:46
Sayın Lovejoy haklı, 1500 m. rakımda keyfi yerinde olan Red Robinim Mersin sıcağından etkilendi, yeni yeni kendini toparlamaya başladı.

Bir tavsiye de benden, bitkinin çiçeklerini gördüğünüzde sulamayı azaltın.

cukurovalı
10-11-2009, 14:21
Teşekkür ederim ama fideler ev içinde güneşi az görüyor deseniz olabilir derdim.
Su konusundaki önerinize uyacağım. Saygılarımla.

şehnaz
15-11-2009, 20:35
Bende domatesler genelde güneşi sever diye güneşten güneşe taşıdım durdum. Şu an üzerinde 4 adet domates var. Ben onları tohumluk olsun diye koparmadım. Acaba ben onların tohumlarını şimdi toprağa eksem? Oda içerizinde soba başında olurmu, yoksa onlarıda annelerini öldürdüğüm gibi katledermiyi?

malbman
16-11-2009, 10:00
Sayın şehnaz, eğer sıcak bir ortam sağlayabilecekseniz tamamını değil de üç dört tane tohum ekin. Zira Red Robin yaz kış yetiştirilebilen bir cins. Ama olur da bir aksilik yaşarsanız diğer tohumlarla devam etme şansınız olur.

lovejoy
22-11-2009, 18:25
Bunlarda cam önünde büyüttüğüm red robinlerim.

cemo
22-11-2009, 20:50
Sayın şehnaz, eğer sıcak bir ortam sağlayabilecekseniz tamamını değil de üç dört tane tohum ekin. Zira Red Robin yaz kış yetiştirilebilen bir cins. Ama olur da bir aksilik yaşarsanız diğer tohumlarla devam etme şansınız olur.

Arkadaşım, yolladığın tohumların hepsini ektim. Acaba hata mı ettim:(

Reytabu
02-12-2009, 20:39
Arkadaşlar

8 gün önce çimlenen ve 4 gün önce şaşırttığım red robin fidanı şaşırttığım günden beri hemen hemen hiç büyümedi. Bu ilk yetiştirme denemem fakat 7-8günde daha fazla büyük olmasını bekliyordum Toprak olarak koçtaştan aldığım humus katkılı Anadolu torf kullandım. İlave gübre-besin vermem gerekiyor mu?
Yardımlarınızı bekliyorum

Saygılarımla

lovejoy
03-12-2009, 08:57
Daha yeni büyüyorlar bence acele etmeyin. Mevsiminde kış olduğunu unutmayın. Tavsiyem sıcaklığın 15 derece altına düşmediği güneşli bir yerde tutmanızdır.

k0900
03-12-2009, 10:11
Sabirlı olmanız, ısı ve nemi kontrol etmeniz gerekli :)

malbman
03-12-2009, 13:34
Bu da benim Red Robinim. Sağolsun sevgiil envor hediye etmişti. Önümüzdeki günlerde bir kaç tohum daha çimlendirmeyi düşünüyorum. Bakalım onlar fotoğraflanacak hale ne zaman gelecek.
116080

116081

116082

116083

Belki fark etmişsinizdir beyaz sinekle başım dertte. Çok fazla olmasa da yine de can sıkıyorlar. İlk geldiğinde iki tane tırtıl varmış üzerinde. Ben görünceye kadar bir kaç yaprağı afiyetle mideye indirmişler. Onları hallettim ama beyaz sinekler hala duruyor. İnatla ilaç kullanmıyorum. Gördüğüm yerde ezmekle yetiniyorum.
116084

nevsune
03-12-2009, 14:04
Sevgili malbman, RR'lerin kış için tam kıvama gelmişler. Benim Ağustos sonunda ektiğim tohumlardan şimdi çiçeklenmeler başladı. Yani kış için düşünülürse tohum için Ağustos tam zamanı demek ki.

Bu arada, bir en fazla iki NeemAzal yapsan ortada ne beyaz ne kara hiçbir sinek kalmıyor. Hiç uğraşma elle ezmekle, kökü kurumuyor meretlerin.

malbman
03-12-2009, 16:34
Darısı başına diyelim öyleyse ablam. Sen de bu hallerinin fotoğraflarını en kısa zamanda eklersin umarım.

Neemazal'ı nereden bulabilirim? Forumda satan bir arkadaş var mı acaba?

nevsune
03-12-2009, 18:14
RR'leri ekerken deneme amaçlı kaplan ve sarı çeri tohumları da ekmiştim. Bir gün kazayla devrildiler ve isimlikler karıştı. Şimdi hepsi çiçeklendiler hangisi nedir bilmiyorum, domatesler olunca anlayacağım. O zaman görüntülerim.

NeemAzal'ı yazın Karınca70 satıyordu yanılmıyorsam. Alışveriş bölümünde aradım ama bulamadım.

malbman
03-12-2009, 18:18
Sanırım karınca70 satışlara bir süre ara verdi. Bir araştırayım bakalım bir yerlerden bulurum belki.

Hehehe çeri tigerella ve sarı red robinlerin olacak demek ki nevsune:p:p

nevsune
03-12-2009, 18:26
Zaten içiçe duruyorlar. İster misin, etkileşip sonunda senin yazdığın gerçekleşsin:p

Buhar makinesini çıkarttım kullanıyorum, sen de unutmadın umarım.

malbman
03-12-2009, 18:33
Unutmadım ama bizim buralarda daha pek gerek yok. Zira benim pencereler gün boyu açık. Dolayısıyla havalandırma son derece iyi. Ama bir kaç gün sonra çıkarırım sanırım.

Murat Altan
03-12-2009, 20:04
Sevgili malbman,

Ben yaz başında sayın Karınca70'den bir şişe almıştım. Çoğu duruyor. Buluşabilirsek kalanın yarısını paylaşabilirim.

Haberleşelim.

Sevgiler.

lale76
05-12-2009, 23:52
116431
Selahattin Yılmaz dan aldığım RR ler büyüyorlar. Çiçeklenmek üzereler. Tepe kısmında ki yaprakların yeşili daha açık tonda olmaya başladı. Bu normal mi?

malbman
07-12-2009, 10:05
İnşallah senin RR benimkinden daha güzel olur sevgili lale76. O renk açılmaları besin yetersizilğinden olur diye biliyorum ama hangi elementin yoksunluğu olduğunu hatırlayamadım. Sanırım üstatlar cevaplar.

Selahattin Yılmaz
07-12-2009, 21:27
Sevgili lale76, RR lernizdeki sorun iz elemen noksanlığı gibi görünüyor. Sadece torfta yetiştirmenin bir etkisi diye düşünüyorum. Eğer yapabilirseniz iz element içeren dengeli gübre vermelsini bu şekilde çiçekçilerde iz elementli bitki besini diye sorunuz ve tarife göre yapraktan püskürtünüz. Eğer organik bir çözüm isterseniz 3-5 kg lık kapaklı yoğurt bidonlarına çevrede hızlı yetişen yabancı otlardan doldurunuz, dip kısmına bir elin avucu kadar tavuk veya güvercin gübresi ve bulabilirseniz bir el avucu kadarda odun külü koyunuz sıcak bir ortamda yani güneş altında bir hafta bekletiniz bir hafta sonra ot posasını süzüp suyunu elde ediniz, dikkat edin çok ağır bir şekilde pis kokar. O suyu 1/100 oranında sulandırıp çiçeklerinize her sulamada veriniz.

lale76
07-12-2009, 21:33
Az miktarda torf, yanmış inek gübresi karışmış bahçe toprağı var. Yeterli olmadı demek ki. Güvercin gübresi bulabilirim. Daha mı iyi olur?

Selahattin Yılmaz
07-12-2009, 21:38
Evet daha iyi olur ancak oluşacak sıvı gübre olmasının yanında çok kuvvetli olacaktır mutlaka 1/100 oranında sulandırın.

sonfenomen
14-12-2009, 14:02
Tüm yazılanları büyük bir zevkle okuduktan sonra bu heyecan benide sardı ve red robin domates tohumu alıp bir kaç gün önce 5 tanesini torf içersine ayrı ayrı bardaklara ektim ve sabırsızlıkla çimleneceği günü beklemeye başladım. ilerde fotoğraflarınıda paylaşırım.

cemo
14-12-2009, 15:15
Sevgili malbman
İşte, toprakla buluşan R.R ler:p

organica
14-12-2009, 22:03
Ben de 2 gün önce ektim tohumları. Kısmetse yiyeceğiz inşallah domatesleri.

sonfenomen
16-12-2009, 07:37
ayın 11 inde ektiğim 5 red robinden 5 ide bu dün akşam itibariyle çimlendi umuyorum devamıda gelir. :))

ieski
18-12-2009, 21:05
Red Robinlerim biraz çıktı ve kaldılar ev içinde muhafaza ediyorum neden olabilir?

Dudi
24-12-2009, 12:16
Bende 5 tane rr ı çimlendirdim. Mutfak camında mutlu mesut büyümeye devam ediyorlar şimdlik :)

skaraca
24-12-2009, 14:54
Bende de Red Robin ve Red Cherry tohumları vardı. Ekim sonrası karıştırdım. Şu anda 5 tane çimlenmiş domatesim var ancak hangisi, hangisi bilmiyorum. Meyveye durduktan sonra belki cinsini ayırabilirim artık.

Dudi
24-12-2009, 15:23
Sanırım ayırımı zor olacak sayın skaraca :) Meyve vermeye başlayınca anlarsınız dediğiniz gibi :) rr larımın fotolarını eklerim yarın :)

aydın
24-12-2009, 16:24
Arkadaşlar benim r.r'lerin alt yaprakları solup dökülüyor. Seraladığım vakit canlı kalıyorlar. Serayı kaldırdığımda yaprakları soluyor. 16-17 fideden 5 tane kaldı, onları da kaybetmek istemiyorum. :(

Dudi
25-12-2009, 07:49
Bunlarda benim bıdıklar :D

http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=33188

skaraca
25-12-2009, 09:16
Sayın Dudi,

Sizin bıdıklar oldukça güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Benim ilk ektiğim boy fakiri, yaklaşık 3 cm. Sonradan ektiklerim ise aldı başını gidiyor. Yaklaşık 6 cm boyundalar. İlk ektiğimi kum karışımlı toprağa ekmiştim. Diğerleri ise torfa ekilmişti. Sanırım toprak farkı.

Bu arada sizin yanlışlıkla gönderdiğiniz California renkli dolma biberlerden 2 si başını topraktan çıkarttı. Bir tanesi ise hazırlık yapıyor. Çan biberlerini sonradan ektiğim için onlarda bir gelişme şimdilik yok. Biberler biraz geç filizleniyor. Bir kaç güne kadar sanırım onlarda çıkar.

Dudi
25-12-2009, 09:26
Sayın skaraca, california biberler çok güzeldir. Bana geçen sezon hiç sorun çıkarmadı. Saksıda olduğu halde 3 tane biber aldım ama tek tek :). Çan biberide sorun çıkarmaz :) ben torfa ektim red robinleri, camın önünde duruyorlar.

Sarıcan
25-12-2009, 09:38
Bu sene balkonda sadece tek cins domates yapayım diye düşünmüştüm ve sezona pembe domatesle başlamıştım. Fakat başlangıçta çok iyi giden fideler meyveye durduktan sonra yapraklarında küf oluşmaya başladı ve neredeyse bütün dal ve yapraklarını budamak zorunda kaldım. Belli ki soğuk hava ve balkonda oluşan neme dayanamadılar.

Bu yüzden pembelerin tamamını söküp Red Robin yapmaya karar verdim. Geçen seneden tecrübem Red Robin her türlü şarta kendisini adapte ediyor. Geçen sene iki ay evden uzak ve bakımsız kalmalarına rağmen dönüşte bize epeyce domates yedirdiler.

Sevgili Malbman' ın verdiği tohumların meyvelerinden aldığım 3. nesil tohumların çimlenme oranı neredeyse %100 başarılı oldu. Şimdilik yoğurt kabında perlit içinde sıvı besinle besliyorum. Daha sonra saksılara şaşırtacağım.

Geçen sene hyponica denemesi dediğim akan su sisteminde çok verimli olmuştu, belki yine orada devam ederim.

skaraca
25-12-2009, 09:53
Sayın sarıcan,

Red Robin fidelerinizin şaşırtma zamanı gelmiş bence. İlk kotiletonlardan sonra 4-5 inci yapraklar çıkmış gördüğüm kadarıyla. Umarım güzel domatesler yersiniz.

lovejoy
25-12-2009, 10:05
Sayın Aydın,
Fidelerinizi mümkün oldukça 15 derecenin altında tutmamanız gerekmektedir. Bu sıcaklığın altında büyümeleri yavaşlar, özellikle güçsüzlerse çabuk ölürler. O yüzden serada veya ev içersinde tutmanız daha uygun olacaktır.

aydın
25-12-2009, 13:22
Zaten ev içinde. Bir de sera etkisi yapıyorum. Kalorifer peteklerinin üzerindeler. ama ne yaptıysam olmuyor. :(

sonfenomen
28-12-2009, 10:04
benimde bir sorum olacak, torf içersine ektiğim RR tohumları 4.gün çimlendiler 1-2 gün sonra 3-4 cm kadar oldular ama yaklaşık 17.gün oldu boylarında ve yapraklarında bir ilerleme yok oda sıcaklığında kalıyorlar fazla sulamıyorum nemli tutuyorum acaba eksik olan bişey mi var? yardımcı olursanız sevinirim.

malbman
28-12-2009, 10:12
Besin olarak ne veriyorsunuz? Yalnızca su veriyorsanız bir gelişme göremezsiniz, zira torfta bitkinizi besleyecek kadar besin bulunmaz.

lovejoy
28-12-2009, 11:17
Domatesler 15-25 derece arası sıcaklık oynamasının olmasını seviyorlar. (En azından benim tecrübelerim böyle). Sayın Malbman'ın dediği gibi her zaman torf yeterli gelmez. İyi bir torf ve daha önce her hangi bir bitki yetiştirilmemiş torf öncelikli tercihtir. Bu arada hazır yağmur mevsiminde iken temin edebilrseniz yağmur suyu sulamanızı öneririm. Saksının kalorifer peteği üzerinde durması bence kök gelişimi için uygun değil, odada güneşte görebilen pencere kenarının daha uygun olabileceği kanısındayım.

Süha Şendoğan
28-12-2009, 13:23
Sevgili Malbman'dan gelen RR tohumlarından deneme amaçlı çimlendirdiğim fide şu anda 3-5 cm.boyuna ulaştı ama evin içinde nereye kadar sağlıklı olacak bilemiyorum büyüme mevsimden dolayı çok yavaş.

sonfenomen
28-12-2009, 13:28
Besin olarak ne veriyorsunuz? Yalnızca su veriyorsanız bir gelişme göremezsiniz, zira torfta bitkinizi besleyecek kadar besin bulunmaz.

evet yalnızca su veriyorum bunun dışında neler yapmam gerekiyor neler önerebilirsiniz?

Teşekkürler.

sonfenomen
28-12-2009, 13:34
Domatesler 15-25 derece arası sıcaklık oynamasının olmasını seviyorlar. (En azından benim tecrübelerim böyle). Sayın Malbman'ın dediği gibi her zaman torf yeterli gelmez. İyi bir torf ve daha önce her hangi bir bitki yetiştirilmemiş torf öncelikli tercihtir. Bu arada hazır yağmur mevsiminde iken temin edebilrseniz yağmur suyu sulamanızı öneririm. Saksının kalorifer peteği üzerinde durması bence kök gelişimi için uygun değil, odada güneşte görebilen pencere kenarının daha uygun olabileceği kanısındayım.

Kullandığım torf yeni daha önce kullanılmamış. yerlerini değiştiriyorum güneş alan pencere önlerine bırakıyorum. bu arada dediğinizi yapmaya çalışacam yağmur suyu gerçi bu aralar pek fazla yağmur yağmıyor. :)

malbman
28-12-2009, 16:18
Sevgili Malbman'dan gelen RR tohumlarından deneme amaçlı çimlendirdiğim fide şu anda 3-5 cm.boyuna ulaştı ama evin içinde nereye kadar sağlıklı olacak bilemiyorum büyüme mevsimden dolayı çok yavaş.

Sevgili turco, tohumu fide haline getirmiş olmanıza çok sevindim. Ama bildiğiniz gibi Red Robin mevsimle çok fazla ilgisi olan bir çeşit değil. Tersine, tam da ev içinde yetiştirilebilecek (yetiştirilebilen) bir çeşit.

Besin olarak ne veriyorsunuz, yeterince ışık alıyor mu gibi sorulara vereceğiniz cevaplar da önemli gelişmesi açısından.

Sevgilerimle

malbman
28-12-2009, 16:21
evet yalnızca su veriyorum bunun dışında neler yapmam gerekiyor neler önerebilirsiniz?

Teşekkürler.

Sayın sonfenomen, kullandığınız torf dünyanın en iyi kalite torfu da olsa, daha önceden başka bir yetiştiricilik için kullanılmamış dahi olsa, en çok yapabileceği bitkinizin kotiledon yapraklarını çıkarmasını sağlamaktır. Bu nedenle bitkinize besin takviyesi yapmanız gerekir.

En basitinden sevgili Kudret hocadan ya da sevgili envordan topraksız tarım besini tedarik edip, bu besinle sulayabilirsiniz. Diğer türlü de toprağa normal gübre takviyesi yapabilirsiniz ama bunun nasıl yapılacağı hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim. Ancak eminim bu konuyu çok daha iyi bilen dostlarımız yol gösterecektir.

sonfenomen
29-12-2009, 08:45
Sayın sonfenomen, kullandığınız torf dünyanın en iyi kalite torfu da olsa, daha önceden başka bir yetiştiricilik için kullanılmamış dahi olsa, en çok yapabileceği bitkinizin kotiledon yapraklarını çıkarmasını sağlamaktır. Bu nedenle bitkinize besin takviyesi yapmanız gerekir.

En basitinden sevgili Kudret hocadan ya da sevgili envordan topraksız tarım besini tedarik edip, bu besinle sulayabilirsiniz. Diğer türlü de toprağa normal gübre takviyesi yapabilirsiniz ama bunun nasıl yapılacağı hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim. Ancak eminim bu konuyu çok daha iyi bilen dostlarımız yol gösterecektir.

Sn malbman, bilgilendirmeleriniz için teşekkür ediyorum. Besin takviyesi yapmam gerektiğini öğrendim bunu deneyecem.

ayax
30-12-2009, 10:39
benim red robinlerim çiçeklerini açtı yılbaşına kadar oluşur diye düşünüyordum fakat yetişmedi... ocak ayının sonlarına doğru kızarır umarım.

malbman
19-01-2010, 10:35
Bu yılın ikinci parti Red Robinleri. 5 Ocak'ta ektiğim tohumlar ikinci gerçek yapraklarını çıkaran fideler haline döndü.

cemo
19-01-2010, 10:53
Benim rr ler pek yavaş büyümekte:(

lale76
25-01-2010, 00:23
Benim RR lerimin üzerinde çiçekler var. uzun bir zamandır öylece duruyorlar. Gübreli bahçe toprağındalar. Çocuklar 2 kez düşürdü acaba ondan mı çiçekleri büyümüyor? Ne yapmalıyım?Çiçekleri kopartayım mı? Beklesinler mi? Yoksa gözden mi çıkarmam gerekiyor?

malbman
25-01-2010, 07:58
Bir fotoğraf ekleyebiir misin? Çiçekler ne durumda görür, ona göre bir şey söyleyebiliriz.

zapatista70
27-01-2010, 23:38
arkadaşlar hepinize merhaba,
ben yeni üye oldum ve ilk okuduğum forum bu. gerçekten de nebi derya imiş site. sizlerden rr tohumu rica ediyorum. eğer yardımcı olursanız sevinirim. hepinize saygılar...

kadiray27
28-01-2010, 15:43
Gözün aydın sayın malbman benim reddobinler 2 parti tuttu sogukta kalmasın dedim içeri aldım kurudu. :) Red robin tarzı bole ufak boylu bir doamtes gördüm marketten izin alarak 1-2 tane aldım domatesinden. Eğer kısır değilse abi sana yollarım inşallah.

2000. mesajı ne zaman atacan abi :D

malbman
28-01-2010, 17:30
Sevgili kadiray27, ben de dün seni andım. Bana geçen yıl yolladığın goji meyvesini bir kıyıda unutmuşum. Onu buldum ve tohumlarını çıkardım. Çıkarırken de seni andım. Gojinin yanında incecik tohumlar yollamıştın. Onlar ne tohumuydu? İstersen adresini yolla yeniden Red Robin göndereyim. Bu da 2000 oldu :p:p

malbman
28-01-2010, 17:31
arkadaşlar hepinize merhaba,
ben yeni üye oldum ve ilk okuduğum forum bu. gerçekten de nebi derya imiş site. sizlerden rr tohumu rica ediyorum. eğer yardımcı olursanız sevinirim. hepinize saygılar...

Sevgili Zapatista70, sana da tohum göndermeyi çok isterdim ama ilke gereği mesaj sayısı çok az olan üyelere paylaşım adına tohum göndermiyorum, kusura bakma. Forumda biraz daha katılımcı ol, bilgilerini tecrübelerini paylaş. Ondan sonra dile benden ne dilersen.

Bunu şahsi bir şey gibi algılama. Seninle ilgisi yok, sadece ilk mesajında tohum isteyip gönderdiğim ve bir daha da ortada görünmeyen o kadar çok üye var ki. Bu tür birşeyi bir daha yaşamamak adına kendimce aldığım bir önlem bu.

Sevgilerimle

organica
28-01-2010, 21:15
Bende saksılara aldım yeni redrobinlerimi tam 12 saksı. İnşallah yemekte kısmet olur.

fevziye
29-01-2010, 11:51
Sn. malbman red robinlerim nihayet meyvalarını verdi. Gerçi resimleri çok net çıkmamış ama yine de yüklüyorum. Kaplanımsa nihayet çiçeklendi. İnşallah onunda meyvalarını görürüm.

malbman
29-01-2010, 15:54
Sevgili fevziye gözünüz aydın. Umarım kaplanlar da en kısa sürede meyveye döner.

aer
29-01-2010, 16:10
Sayın fevziye, bu manzarayı gören domatesleriniz eminim çok lezzetli olacaktır. Şimdiden afiyet olsun. Bende tohum siparişi verdim umarım yakın zamanda gelir ve aranıza katılabilirim.

lale76
29-01-2010, 22:46
Sevgili fevziye; gözünüz aydın. Ne güzel mahsul almak. Manzara da muhteşem gerçekten.

malbman; fotoğraf çektim ama çiçekler o kadar minik ki belli olmadı. Çiçekler kurumaya başladı. Gövde üzerinde yeni yapraklar çıkmaya başladı. Sanırım çiçekler de yenilenecek. Elimde 2-3 adet tohum kaldı onları ekeceğim. Gerekirse siz de tohum var mı?

malbman
30-01-2010, 08:06
lale76 arkadaşım. Tohum konusunda hiç endişen olmasın. İstediğin zaman haber et, anında yollarım.

Çiçekler nem az olduğu için kuruyabiir. Geçen yıl ben de aynı şeyi yaşamıştım ama dediğim gibi, görmeden ahkam kesmek zor:p

Sen yine de ortam nemini bir kontrol et. Sorun nem ise en azından bundan sonraki çiçekleri kurtarırsın.

zapatista70
30-01-2010, 12:49
arkadaşlar, 2 sene önce balkonda sarmaşık cherry domates yetiştirmiştim. balkon en süt katta olduğu için kuş gübresi toplayıp toprakla karıştırdım. aman allahım, inanılmaz domateslerim oldu. işin püf noktası çok fazla gübre koymamak. yoksa yakıyor. her sabah oluşuma bir tabak domates topluyordum. işin en güzel tarafı muhteşem tat ve kokuları oluyor. o da iştahla yiyordu. hayat bu be. ama hiç içeride domates yetiştirmedim. sanırım ilginç olacak. forumda okuduğum yurtdışı sitelerden tohum sipariş edeceğim. umarım olurlar da sizlerle deneyimlerimi paylaşırım.saygılar...

lale76
31-01-2010, 14:31
Mutfakta duruyorlar. Nem sıkıntısı yok. Düşmelerinden kaynaklandı sanırım, toparlayamadılar gibi geliyor. Bakalım zamanla nasıl olacaklar.

nikomedia
31-01-2010, 14:58
Bu narin görünümlülerde benim red robinlerim. Umarım büyüyüp o leziz mahsülünden yeme firsatı verir bize.

hobbytarim
04-02-2010, 15:56
Arkadaşlar bunlarda benim red robinlerim.Yaklaşık 15 gün önce çimlendirmeye başladım.Şimdiye kadar sadece su verdim.Bugün itibariyle topraksız tarım denemelerinde kullanacağım besin çözeltisinden biraz seyrelterek verdim.Biraz daha büyüsünler yerlerine alacam.

Dudi
04-02-2010, 16:14
Ellerine sağlık, çok şirinler hobbytarım :) Benimkiler toprakta seninkinden az daha büyükler, bakalım gelişimleri nasıl gidecek? Seninkilerle karşılaştıracağım.

malbman
04-02-2010, 16:45
Sayın hobbytarım, Red Robin'ler biraz uzun gibi duruyorlar. Mümkün olduğunca aydınlık bir yerde tutmaya gayret edin.

hobbytarim
04-02-2010, 17:25
Evet sayın malbman havalarda kapalı bu aralar güneşi bekliyorum artık.

athena -asena
04-02-2010, 18:48
benim rr ler de 5-6cm ken kurudular. başaramadım.yer kirazı da kurudu, hünnap da kurudu. ya sularını fazla verdim ya da gündüz oda çok sıcak oluyo gece de 13 derecelerde oluyo ondan mı bir türlü çözemedim.

Sarıcan
05-02-2010, 15:22
Sn. malbman,

Pembe domatesleri telef ettikten sonra çimlendirdiğim red robinlerde çimlenme oranı %100 olunca her taraf Red Robin oldu. Bunu fırsat bilerek değişik ortamlarda denemeler yapıyorum.

Yoğurt kovasında perlitte yetiştirdiğim fidelerin 6 Adetini her saksıya 2 Adet olmak üzere pembelerden boşalan saksılara hydroton içine şaşırttım.
124221
124222

3 Adet' ini enzim (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541) başlığında yapım detaylarını anlattığım mutfaktaki organik atıklardan elde ettiğim katı kompostla terbiye ettiğim torf-perlit karışımı saksıya diktim.
124225

2 Adetini benim Hyponica' dan kopya ettiğim akan su kültürüne hydroton dolu bardakların içinde transfer ettim. Birde ilk defa daha önce sistemde büyüyüpte yapraklarını budadığım yaklaşık 1 metrelik pembe domates gövdesini dipten 5 cm kalacak şekilde kesip köklerinden faydalanmak için üzerine red robin fidesi aşıladım. Bakalım tutacak mı?
124224

Diğer kalan 6 Adet fide de yoğurt tavasında perlit içinde duruyorlar. Hem yedek olarak hem de perlit içindeki gelişimlerini izlemek için.
124227

Geçen sene bırakıp tatile gitmeme rağmen (Hyponica' da) akan su kültüründe çok başarılı olmuştu ama bu sene ya mevsimden ya da başka bir sorun var fidelerin içinde en solgun duranlar akan suda olanlar. EC 2-2,1 gibi idi, havalar soğuduğu için besin ilavesi ile 2,5 civarına yükselttim. pH 6 gibi.

Diğer fideleride akan su kültürünün deposundan şırınga ile aldığım besin sıvısı ile suluyorum. Saksıdaki fideleri özellikle çukurda bıraktım. Boyları uzadıkça hydroton doldurarak koltuklama yapacağım. Fakat çok küçük bir hacimde durmalarına rağmen perlit içindeki performans en iyi görünüyor. Kökler daha büyüyünce ne olur bilemiyorum.

En çok merak ettiklerim de evsel atıklardan yaptığım kompostun saksı toprağı zenginleştirmedeki etkisi ne olacak. Saksıdaki Red Robinlerin gelişimi şimdilik iyi gidiyor, bakalım çiçeklenme döneminde nasıl olacak. Tabii ki ilerde saksı küçük gelmezse.

malbman
05-02-2010, 15:38
Valla ne diyeyim sevgili Sarıcan, aştınız siz:p:p Hele de pembe anaca Red Robin aşısı beni tamamen bitirdi. Umarım başarılı olur ama bunun yanında bir Red Robin'i anaç yapıp üstüne da pembe aşılamayı deneyin. Zira pembe domates çok dayanıksız bir çeşit ve Red Robin anacında tutar da biraz mukavemet kazanırsa çığır açmış olursunuz.

Hyponicada sorun var demişsiniz. Bence sorun ec değerinizde. Fideleriniz daha küçük, bu nedenle 2-2,1-2,5 ec ağır gelir. Bitkiyi baskılarsınız ve gelişmesi çok yavaşlar. Bana soracak olursanız ec'yi 1,6-1,7 olacak şekilde verin.

Enzim saksısının normal saksılara göre fark yaratacağına eminim. Zira son derece güçlü bir içeriğe sahip. Ama yine de belli olmaz, zira sizin de bildiğiniz gibi bütün elementlerden milyonlarca ton içerir de, küçücük bir element eksik kalmıştır, bu da bitkinin gelişmini bozar. O nedenle enzimin içeriğini tam olarak bilmediğimiz için çok da fazla güvenmemek gerekir diye düşünüyorum.

Saksılarınız fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla pek büyük değil. Bir de ikişer tane olduklarını düşünürsek, bir süre sonra o saksılar yetersiz kalacaktır. Domatesin saksısı ne kadar büyük olursa, o kadar güçlü ve sağlıklı ouyor.

Gelişmeleri hep birlikte izleyelim.

zapatista70
08-02-2010, 18:07
sayın sarıcan, gerçekten muhteşem olmuşlar. ayrıca bir laboratuvar titizliğinde yaptığınız çalışmalar gerçekten takdire şayan. sonuçları merakla bekliyoruz. umarım bizlere de yol gösterici olur...

Sarıcan
08-02-2010, 19:10
Pembe Domates gövdesine aşı yaptığım Red Robin fidesi yaşam savaşı veriyor. Alt yaprakları solgunlaştı ama tümden ölmediği için dokunmadım. Çıkmayan canda umut vardır misali. Diğerlerinde gelişme devam ediyor.

hobbytarim
10-02-2010, 12:34
İş yerindeki red robinler.Taşırken malesef biraz zedeledim fakat kendine geldi.

Reytabu
10-02-2010, 20:51
İlk red robin denememde tohumları kasım ayı sonunda Torfa ekerek çimlendirdim.Alttaki 2. fotoğraf 17 aralık tarihli fotoğrafıdır.

Çimlendikten sonraki hafta içinde 2 kez yere düşerek hırpalanmasından mıdır yoksa torfta yeterli besin bulunmamasından mıdır bilemiyorum 10 gün öncesine kadar açık yeşil-sarımtırak renkte ve 3 cm boylarında idi.

Bu süre zarfında her gün sulama suyuna NPK içeren sıvı gübre ilave ederek beslememe rağmen çok yavaş büyüyor ve sağlıksız görünüyordu.

10 gün önce torf ve vermiş olduğum sıvı gübrenin RR nin beslenmesine yeterli gelmediği kanaatına vararak, yanmış hayvan gübresi-bahçe toprağı-cocopeat-kum ve biraz leonardit karışımından oluşan saksıya aldım.

İsabetli karar verip doğru uygulamayı yapmışım. 10 gün içinde bitkinin boyu neredeyse ikiye katladı ve rengi koyu yeşile döndü ve şimdi çok sağlıklı görünüyor.

İlk tecrübemden edindiğim ders: Torfu sadece çimlendirmede kullanmak, Çimlendikten 7-10 gün sonra zengin içerikli bir harç içeren saksıya şaşırtmak.

Saygılarımla

ayax
17-02-2010, 12:00
Benim RR ler nihayet kızarmaya durdular. falza sayıda çiçek ziyan oluyor bunun sebebini çözemedim.
Hızlı yetişme konusunda RR ler kış ayı için 5 ay gibi bir sürede yetişiyor yazın bu süre 2 aya düşebilir güneş çok önemli. Geçen seneki yetiştirdiğim RR lerin tadını beğenmemiştim bakalım bu senekiler nasıl olacak...

Sarıcan
18-02-2010, 08:46
Sevgili Malbman,

Yapraklarda beyaz tüysü, bastırarak sildiğiniz zaman çıkan küf türü oluşumlar başladı. Pembeleri de bu yüzden kaybetmiştim. Yaparaklar ve Red Robinlerin son durumu şöyle.

125816

125817

125818

Pembeye aşı yapılan fide henüz savaş veriyor.

125819

Organik kompostla karışımlı torf-perlit karışımındaki Red Robinler. Yapraklarında külleme lekeleri var.

Sarıcan
18-02-2010, 08:57
Yoğurt tavasında perlit içinde olanlar: Gelişimleri iyi ama yapraklarında külleme lekeleri var.

125821

Saksı içinde perlit-hydroton da duranlarda şimdilik külleme yok.

125822

125823

Akan su sistemindekiler de şimdilik bir şey yok.

125825

malbman
18-02-2010, 09:01
Sevgili Sarıcan, bence bu arkadaşları ortamdan hemen uzaklaştırın ve yakarak ya da derin bir yerlere gömerek etrafa da bulaşmasına engel olun.

rencberdede
18-02-2010, 21:42
Sn.Sarıcan, bu kış başında bende de aynı hastalık oldu. Bir kaç yaprak numunesini İlçe Tarım'a götürdüm, suda eriyen kükürt reçetesi yazdılar ve insana/bitkiye hiçbir zararı olmadığını söylediler. Bir hafta arayla iki kez uyguladım ve sık sık havalandırarak nem oranını düşürdüm (benim de domateslerim kapalı balkonda). Ocak sonuna kadar da domateslerini yedim, külleme bir daha tekrarlamadı.

Kükürt kullanmaktan neden çekiniyorsunuz? Ayrıca balkonunuzdaki nem oranını düşürmedikçe külleme yüzünden bütün kış emekleriniz boşa gidecek gibi gözüküyor.

Sarıcan
18-02-2010, 22:12
Sn. rencberdede,

Kükürtü nereden aldınız? Istanbul Anadolu yakasında bildiğiniz yer var mı?

akcan67
18-02-2010, 22:51
Sn Sarıcan
Külleme ile ilgili mikrobiyal bir gübre olan bionemi isterseniz bir deneyin.Geçen sene yazın bahçemde kullanmıştım.Gayet de etkili oldu.Hazırda elimde var.İsterseniz size bir miktar gönderebilirim.Saygılarımla

cukurovalı
19-02-2010, 08:10
Sayın Akcan67,
Bionemi küllemeye karşı yapraktanmı, sulama suyuna kullanıyorsunuz.
Ev içinde baktığım red robinler çiçek açtıktan sonra ölmeye başladı.

malbman
19-02-2010, 10:10
Sevgili envor'un hediye ettiği Red Robin'i kırmızı örümceğe yem ettikten sonra 5 Ocak'ta ektiğim ve 19 Ocak'ta çimlenen Red Robinlerimden bir tanesi durgun suda yerini aldı. Bakalım bunu koruyabilecek miyim o mendebur hayvandan.

Douglas Fir
19-02-2010, 18:40
Kükürt+kül karışımı domates bitkisini zaralılardan korumak için sıkça kullanılır. Ayrıca kükürt yine toprak düzenleyici olarak kullanılmaktadır. Tabii ki gerektiği oranda...

Bende 3 adet Red Robin fidesi var. Biri öldü gibi. Diğer ikisi geç te olsa gelişmeye başladılar. Ama domateslerini yiyebileceğimi sanmıyorum. Oda ya da mekan sıcaklığından ziyade alttan ısıtmak bu bitkinin gelişimi için gerekli bence. Zaten domates kökleri sıcaktan hoşlanır. Ben RR'lerden verim alamadım.

malbman
19-02-2010, 18:43
Alttan ısıtmak derken?

Douglas Fir
19-02-2010, 19:32
Çimlendirme ve çelikleri köklendirme işleri için kullanılan tipte bir alttan ısıtma tertibatını kastetmiştim. Genelde termostatlı oluyor. İstediğiniz sıcaklığa ayarlıyorsunuz. Alttan saksı toprağını tatlı tatlı ısıtıyor. Kökler daha iyi gelişiyor. Sanırım benim RR'lerin buna ihtiyacı vardı.

malbman
19-02-2010, 19:38
Dediğiniz düzeneği anladım. Ama Red Robin'in böyle bir isteği olduğunu sanmıyorum. Çünkü ben iki yıldır sürekli olarak durgun suda Red Robin üretiyorum. Zaman oldu suyun sıcaklığı 3-5 dercelere kadar düştü. 3-5 dereceden yüksek olduğu durumlarda da bitkinin sevdiği sıcaklıklarda olduğunu hiç sanmıyorum. Sizn Red Robinler'de başka bir sorun olabilir mi acaba?

aer
19-02-2010, 21:45
Bunlar da benin red robin kardeşlerim. 10 Şubat 2010 tohumlar toprak ile buluştu, 16 Şubat 2010 da dünyaya geldiler :)

malbman
19-02-2010, 21:51
Çok güzel görünüyorlar sayın aer. Şimdi mümkün oldukça ışıklı bir ortama koyun ki ışığa ulaşmak için boylarını uzatmasınlar. Bir de çok sık sulamayın. Bu sayede gövdeleri sağlıklı bir şekilde kalınlaşacaktır.

Douglas Fir
19-02-2010, 21:52
sayın malbman,

Ben de pek çözemedim. Bahçede domates yetiştirmeye benzemiyor. Camın önündeler, oda ısısı iyi. Sularını düzenli veriyorum ama büyümeleri yetersiz. Aklıma tek sorun toprak ısısı geldi.

Sarıcan
19-02-2010, 22:02
Sn. Douglas Fir,

Gelin topraksızda yapın şu işi, 1483 nolu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=581110&postcount=1483)mesajdaki bütün uygulamalar topraksız. size en fazla bir akvaryum motoruna patlar.

Benimkiler de kapalı balkonda ama bütün kış şartlarına açıklar. Isıtma yok. Ev içindeki ısı fazla bile gelir.

rencberdede
19-02-2010, 22:08
Sn. rencberdede,

Kükürtü nereden aldınız? Istanbul Anadolu yakasında bildiğiniz yer var mı?

Beylikdüzü-Bauhaus'tan aldım. Reçetesiz vermediler, İlçe Tarım'dan reçete yazdırdım. Anadolu yakasını hiç bilmem. Bendeki bana çok fazla, kullanmayı düşünürseniz özelden adres verin kargo ile göndereyim.

Bu arada sizin enzim denemelerinizi takip ediyorum. Bu enzimlerden yapraklara püskürtülse mantar küfüne engel olabilir mi?

Kiraz
20-02-2010, 08:25
Üsküdarda iki yerde kükürt satılıyor, biri sahildeki otobüs duraklarına yakın, diğeri belediye binasına daha yakın. Adreslerini ve tam tarifini bilemiyorum ama sorarsanız tarif ederler, ben de öyle buldum.

Küllemede kullanıyorum, işe yarıyor.

Dudi
20-02-2010, 08:35
Ben eczaneden istedim ama aynı şeymidir acaba? sarı bir toz gibi bir madde.

Douglas Fir
20-02-2010, 19:05
Sayın Sarıcan,

Toprakta olmadı bir de topraksız tarımda RR'leri deneyelim. İgili mesajları inceleyeceğim. Teşekkürler.

Sayın Dudi,

Sanırım doğru şeyi almışsınız. Kükürt sarı olur. Biraz da kötü kokar.
Sanırım doğru

Sarıcan
20-02-2010, 22:22
Sn. akcan67, Sn. rencberdede,

Cevabı özellikle bugüne erteledim. Çünki bugün Kudret Ağabey ile buluşacaktım. Eğer ona gidemezsem sizlerin ilaç önerisini cevaplayacaktım. Sağolsun bugün Kudret Bey' den bir miktar kükürt edindim. Yardım önerileriniz için içtenlikle teşekkür ediyorum.

Sn. Douglas Fir,

Eğer zor gelmezse akan su yapmanızı öneririm. Daha rahat edersiniz. Bu konuda benim red robinlerin durduğu sistemi öneririm. Sadece domates için değil çok değişik amaçla kullanabilirsiniz. İmalat detayları hyponica (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12435) başlığında 29. mesajdan itibaren imalat detaylarını anlatmıştım. Elinizdeki malzemelerden bir benzerini yapabilirsiniz.

akcan67
20-02-2010, 22:40
Sayın Akcan67,
Bionemi küllemeye karşı yapraktanmı, sulama suyuna kullanıyorsunuz.
Ev içinde baktığım red robinler çiçek açtıktan sonra ölmeye başladı.

SN cukurovalı

Birer hafta ara ile 3 defa yapraktan uyguluyorum.

Dudi
21-02-2010, 13:42
Sayın Sarıcan,

Toprakta olmadı bir de topraksız tarımda RR'leri deneyelim. İgili mesajları inceleyeceğim. Teşekkürler.

Sayın Dudi,

Sanırım doğru şeyi almışsınız. Kükürt sarı olur. Biraz da kötü kokar.
Sanırım doğru

Evet, sarı renk toz ve kibrit gibi kokuyor :) Lazım olanların tanıdığı eczacı varsa biraz verebilir sanırım :)

ayax
26-02-2010, 12:23
Yılın ilk mahsulü oldu... güzel gözüküyolar koparmaya kıyamıyorum umarım lezzzetleride güzel olur...

aydın
26-02-2010, 16:13
Sn. ayax;

Gerçekten harika görünüyolar. Sizi tebrik ederim. Bakalım benimki de şuan tomurcuk açmaya başladı. Yalnız bi sorun var, alt yaprakları garip bi şekilde kuruyor. Umarım önemli bir problemi yoktur.
Sağlıcakla büyütün domateslerinizi ;)

hobbytarim
02-03-2010, 12:30
red robinlerin son hali güneşi görünce coştular

Dudi
02-03-2010, 12:32
Süper olmuşlar hobbytarım benimkiler daha minicik :( 4 tohumdan 2 si hayatta kalmayı başardı.

hobbytarim
02-03-2010, 12:37
Teşekkürler sevgili dudi :-) benimkilerden de 4 tohumdan 3 tanesi çimlendi 2 si evde 1 i de işyerinde ayrı olamıyorum onlarsız :-)

ayax
02-03-2010, 14:36
Sn. ayax;

Gerçekten harika görünüyolar. Sizi tebrik ederim. Bakalım benimki de şuan tomurcuk açmaya başladı. Yalnız bi sorun var, alt yaprakları garip bi şekilde kuruyor. Umarım önemli bir problemi yoktur.
Sağlıcakla büyütün domateslerinizi ;)

Aydın bey öncelikle Teşekkür ederim... aynı sorunu bende yaşıyorum çareyide kuruyan yaprakları budamakda buldum... yaprakların budanması domatesin lezzetini etkilediğini söyleyebilirim... dolayısıyla sadece kuru yaprakları budamanızı öneririm. saygılar.

Sarıcan
02-03-2010, 15:11
Balkondaki Red Robinler çiçeğe durdular. Yalnız akan su kültüründe olanlar tembellik ediyorlar. En verimli ve çabuk olanlar mutfak atıklarından yaptığım kompostla zenginleştirdiğim saksıda torf-perlit karışımında olanlar oldu. Gerçi yoğurt kabında perlit içinde duranlar da onlarla yarışıyor ama akan sudakilerin gecikmesini anlayamadım. Ayrıca saksılarda perlit-hydroton karışımlarında ve başaşağı asılı olan red robinlerde tomurcuk yaptı. Yakında onlarda açarlar.

Sulama suyunu akan su deposundan ortak kullanıyorum ama zannederim domates kökleri katı ortama tutunup orada gelişmeyi daha çok seviyorlar. Geçen sene akan su kültüründe olanları iki ay yalnız bırakmama rağmen tatil dönüşü kasım ayının sonuna kadar domates vermeye devam etmişti. Umarım bu senede mahçup etmezler.

Bu arada pembe domatese yaptığım aşı tutmadı. Yapraktaki külleme kükürt uygulamasından sonra kayboldu. Domatesleri kurtardık.

malbman
02-03-2010, 15:26
Sevgili Sarıcan, küllemeye rağmen harika görünüyorlar. Yalnız akan sudakilere tembel demekle haksızlık ediyorsunuz gibime geldi:p:p Çünkü okun ucundaki minik çıkıntı çiçek oluşumu gibi geldi bana. Yoksa yanıldım mı?:confused:

Sarıcan
02-03-2010, 15:47
Sevgili Malbman,

Tomurcuk başından beri hepsinde var ama akan sudakilerin patlamaya niyetleri yok, hem küçük hem de yeşil olarak öylece duruyorlar. Diğerlerinin hepsinde tomurcuklar patladı veya patlamak üzere uçlarını zorlamaya başladılar.

Süha Şendoğan
03-03-2010, 13:33
Sevgili Malbman'dan gelen RR.tohumlarının ekilme zamanı gelmişde geçiyor bende elimi çabuk tutup ona durumu bildireyim.

limoncu
05-03-2010, 11:54
bu domatesler içeride tozlanmayı nasıl başarıyor?

hobbytarim
09-03-2010, 09:47
Boyu uzamaya başladı:-)

rapido34
09-03-2010, 14:31
limoncu onlar bir şekilde tozlaşıyorlar tozlaşmada problem genelde kendine kısırlık (yani kendi çiçeğinden döllenmeme) eda hanım bu aylar domates ve biber tohumlarının ekim zamanı balkona ekim için şu an havalar soğuk olduğu için uygun değil. ev ortamında ekin tohumlarınızı 10 gün civarında zaten tohumlar filizlenir bir 10 günde kendilerine gelmeleri sürere zaten 20 gün sonrada istanbulda havalar ısındığından balkona alabilirsiniz. diye düşünüyorum

lale76
16-03-2010, 10:29
RR lerin son hali. Daha önce çiçeklenmişlerdi, kurudular. Şimdi yeniden çiçeklendiler. 1 aydır, çiçekleri, neredeyse aynı boydalar. İnek gübreli toprak kullandım.

130587

130588

malbman
16-03-2010, 10:46
Sevgili lale76, çiçekler ortam neminin az olmasından da kuruyabiliyor. Geçen kış o yüzden bri sürü çiçek kaybetmiştim. Sonra bu aletle (http://www.didimteknoloji.com/urun.asp?urunid=1135) ortamı nemlendirmeye başlayınca çiçekler sağilıklı bir şekilde meyveye dönmüştü.

Dudi
16-03-2010, 10:54
Sevgili malbman, soğuk buharmı, sıcak buharmı üretiyor bu alet?

malbman
16-03-2010, 10:58
Sıcak buhar üretiyor sevgili Dudi. Kışın önündeki hazneye bir parça da Vıcks koyuyorum. Hem ortama güzel bir koku veriyor, hem de nem oranını arttırıyor. Yalnız; her ne kadar çocuk odaları için falan diye satılıyorlarsa da, bir yerde solunum hastalıklarına yol açtığını ve bu nedenle çocuk odalarında kullanımı riskli diye okumuştum.

Dudi
16-03-2010, 11:14
Evet bende bu yüzden sormuştum sevgili malbman, soğuk buharda risk taşımadığını ama sıcak buharın bakteri ve virüs barındırabilecğini duymuştum.

Sarp99
16-03-2010, 13:14
Sonra bu aletle (http://www.didimteknoloji.com/urun.asp?urunid=1135) ortamı nemlendirmeye başlayınca çiçekler sağilıklı bir şekilde meyveye dönmüştü.

Aslında, ben de bir kaç haftadır "Acaba http://www.sinbo.com.tr/tr/urun.asp?ProdId=225] Sinbo'nun ucuz bir soğuk buhar makinesini (http://www.sinbo.com.tr/tr/urun.asp?ProdId=225) alıp aeroponics mi denesem?" diyorum. Sonuç olarak, soğuk buhar makinaları suyu titreştirerek buhar çıkışını sağladıkları için besin maddeleri de birlikte taşınacaktır. Ah ahh, bir de bu Zihni Sinir ruhumu hanım da onaylasa da evi rahat rahat dağıtabilsem. :D

malbman
16-03-2010, 16:47
Bu alet kaç liradır bilmem sevgili Sarp99 ama aeroponic yapacaksan alacağın sisleme kafaları bundan daha ucuza gelmez mi?

Kadim
16-03-2010, 19:26
Ben de ilk redrobin tohumlarımı komposta koydum. Bakalım ne olacak...

lale76
16-03-2010, 22:20
RR ler mutfakta duruyor, nem yetmiyor demek ki.

hobbytarim
17-03-2010, 10:19
çiçek vermeye başladı:-)

Dudi
17-03-2010, 10:21
Maşallah nasılda güzel olmuş sevgili hobbytarım, benimkilerin akşama fotosunu çekeyimde siz bir bakın şaşırtma zamanı gelmişmi? 2 çimlenmiş yanyana şimdilik; bu hafta sonu vakitleri geldiyse şaşırtmak istiyorum yeni yerlerine.

malbman
17-03-2010, 10:23
Sayın hobbytarım, Red Robininiz çok diri. Formu da çok güzel olmuş. Havaların ısınmasıyla birlikte çoşacaktır. Yalnız neme çok dikkat edin. Zira nem yetersiz gelirse çiçeklerini kurutup döküyor.

hobbytarim
17-03-2010, 10:33
Teşekkür ederim sevgili dudi ,sevgili malbman.Eskişehir çok soğuk olduğundan ve sürekli ısıtıcılar çalıştığından odanın nemi azalıyor ben de ısıtıcının üzerine bi kavanoz su koydum umarım biraz olsun nemlenir oda.

Douglas Fir
17-03-2010, 12:34
Yalnız neme çok dikkat edin. Zira nem yetersiz gelirse çiçeklerini kurutup döküyor.

Yaşayın sayın malbman,

Ben de bu çiçekler niye kuruyup dökülüyor diye uzun zamandır kafa yoruyordum. RR'ler iyi gelişti. Çok çiçeklendi. Ancak tam çiçekler açacakken kuruyorlar. Çiçeklendiler diye suyu azalttım. Olmadı. Suyu arttırdım. Yine olmadı. Meğerse çiçek kurumaları nemdenmiş. Kaloriferin üzerine su kabı falan koyacağım herhalde.

Sarıcan
17-03-2010, 19:27
Açan çiçekler bir türlü meyveye dönmedi. Dökülmede yok ama şimdiye kadar meyvede oluşmadı. Her fidede çiçek bolca var. Sadece akan sudakilerde tomurcuklar yeni ucunu gösterdi.

Sarıcan
17-03-2010, 19:38
Bunlarda akan sudaki ve başaşağı red robincikler

Dudi
18-03-2010, 07:24
Şaşırtma zamanları gelmişmi sizce?

malbman
18-03-2010, 07:56
Gelmiş sayın Dudi. Artık şaşırtın da bir kaç haftaya kalmadan onlar da sizi şaşırtsın:p:p Çok sağlıklı görünüyorlar yalnız ilk fotoğrafta solda duran fidenin alt yapraklarını göremedim. Bir kaza mı geldi başlarına?

malbman
18-03-2010, 07:59
Bunlarda akan sudaki ve başaşağı red robincikler

Sevgili Sarıcan, katı ortamdakiler pek bezgin duruyorlar. Acaba bir rahatsızlıkları mı var. Durgun sudakiler ne kadar diriyse, bunlar da o kadar yorgun görünüyor.

Sanırım hazırladığınız enzim posasıyla karıştırdığınız toprakta duruyor onlar değil mi? Sakın enzim posası ağır gelmiş olmasın?

Dudi
18-03-2010, 08:06
Gelmiş sayın Dudi. Artık şaşırtın da bir kaç haftaya kalmadan onlar da sizi şaşırtsın:p:p Çok sağlıklı görünüyorlar yalnız ilk fotoğrafta solda duran fidenin alt yapraklarını göremedim. Bir kaza mı geldi başlarına?

Yok sevgili malbman, kaza gelmedi. Kendiliğinden kuruyup döküldüler bende bir anlam veremedim. Peki cumartesi şaşırtayımda onları, onlarda beni şaşırtsın :D

Dudi
18-03-2010, 08:09
Birde farkındaysanız onun yapraklarında gariplik var. Tekrar bakarsanız fotoya, kuruyor gibi ?

sezgin53
18-03-2010, 08:22
Birde farkındaysanız onun yapraklarında gariplik var. Tekrar bakarsanız fotoya, kuruyor gibi ?

Soldaki fideye suikast yapma hazırlığı var galiba, saksıyı kontrol et.

Dudi
18-03-2010, 08:24
Nasıl suikast sevgili sezgin53 anlayamadım?

sezgin53
18-03-2010, 08:37
Nasıl suikast sevgili sezgin53 anlayamadım?

Sevgili Dudi, bir an için saksı toprağında zararlı canlılar olabileceğini duşun müştüm. Umarım her ikiside sağlıklı büyür , tohuma ihtiyacım olacak.

Dudi
18-03-2010, 08:40
Bakarım toprağına sevgili sezgin53, cumartesi ayıracağım ikisini, başka saksılara alacağım. Küçük şokella kabının içindeler şu anda :)

malbman
18-03-2010, 08:49
Sevgili Dudi, sezgin53 haklı olabilir. Toprakta bir şeyler varsa C.tesi gününe kadar sağ bırakmayabilir fideleri.

Dudi
18-03-2010, 08:52
Eyvah eyvah o zaman :( akşam gidince hemen ayırayım... Birde bu 3. denemem artık fidelerim hep ölüyor :(

Dudi
18-03-2010, 09:07
Olmazsa elimde kalan 2 tane tohumu yetiştiren birine verip bana fide halinde vermesini rica edecğim :D Bıktım artık ne kadar nazlı bu rr lar.

malbman
18-03-2010, 09:16
Sevgilil Dudi, tohumlarınızı ilk önce torfta çimlendirip, ondan sonra toprağa aktarın. Böylece torfta kendisine zarar verecek hiç bir şey olmadan gelişip pişkin bir fide haline gelecek, bu sayede de zararlılara ve hastalıklara daha dirençli olacaktır.

Dudi
18-03-2010, 09:47
Peki sevgili malbman bunlarda olmazsa artık öyle deneyeyim. Teşekkür ederim.

serkan06
18-03-2010, 10:02
Merhaba arkadaşlar.Uzun süredir çalışmalarınızı zevkle izlerken bende aranıza katılmaya karar verdim.2 yıldır balkonumda Tarım İl Müdürlüğünden aldığım biber, salatalık, ve domates fidelerini yetiştirmeye çalışıyorum.Pek başarılı olduğum söylenemez ama yinede ürün alabildim.Bitki konusunda pek fazla teknik bilgiye sahip değilim. Şu an evimde marketten almış olduğum cinsini bilmediğim cherry domatesin tohumunu kendim çıkartarak ağzı şeffaf kapaklı peynir kutusuna çimlendirmek için koydum.Bu sabah 2 tanesi boy göstermiş. İleriki zamanlarda çekebilirsem resimlerinide koymayı düşünüyorum.Ekimi 8 gün önce yapmıştım.Sanırım şuan hersey normal. Bundan sonra yapacaklarım hakkında (mesela gübreleme, kullanabileceğim bitki besinleri kimyasal bişey kullanmak istemiyorum) yardımcı olursanız sevinirim.Herkese kolay gelsin.

eda123
18-03-2010, 10:08
domates yetiştirirken içine koyduğunuz kahverengi misketler ne işe yarıyor. onları koymasakta olurmu?

malbman
18-03-2010, 10:11
Sayın eda123, o kahverengi misketler Hydroton adı verilen topraksız tarım bitki yetiştirme ortamıdır. Topraksız tarımda bitkinin toprak yerine tutunduğu malzemedir kısacası ve bundan başka bir işe yaramaz.