PDA

View Full Version : Red Robin Domates

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7 8

denizakvaryumu
24-12-2008, 11:54
:)

Ankara'da kar nerdeyse diz boyu :)

Pencere önü odaya göre oldukça soğuk, hava kapalı ...yani gelişmeleri oldukça yavaş ama Şubat sonu gibi domatesli resimleri buraya aktarırım gibime geliyor.

malbman
24-12-2008, 11:59
Merakla bekliyorum.

Ben de birazdan Robinimin besin eriyiğini değiştireceğim. Pek kendine gelebildiği söylenemez ama toparlanacağını umuyorum. Sanırım bir süre daha fotoğraflarını yüklemeyeceğim. Bu haliyle afişe edip de utandırmak istemiyorum zavallıcığı:p

Gurtunca
24-12-2008, 12:22
anladığım kadarıyla, 16-11 tarihinde bardaklara şaşırttıktan sonra oradan başka bir yere şaşırttığınızı göremedim.

Sevgili malbman tahmininiz doğru...Şaşırtma yapmamamın birkaç nedeni var..
Birincisi gövde kalınlığı 0.5 cm'e gelmeden şaşırtmayı önermeyen bir yazı..
İkincisi şu anda kullandığım 10 cm çapındaki karton saksıların dışına vuran bir köklenme görememem...
Üçüncüsü ilk şaşırtmayı toprak,gübre vs...li bir sebze üretimine uygun ortama yapmam...
Dördüncüsü de bu ortamda dahi genel bitki besleyici bir sıvı ile bir kez destekleme yapmam...
Ama önerinizi dikkate alıp elimdeki 4 adet in birini 25 cm çaplı Como Sana lı ortama,diğerini de demin bahsettiğim topraklı ortama şaşırtacağım..Son ikisini Bonsai olarak kalmaya mahkum ettim :p

İçişlerini üzmeyecek çözümler üretmeye çalışıyorum...Üç tane duvara asılan saksılardan aldım,mutfak dolaplarının balkona bakan taraflarına monte ettim.Estetik durdular..Tumbling Tom için düşünüyordum ama Red Robin için de deneyebilirim...İçişlerini kızdırmamak için çare tükenmez...Demokrasi dedikleri bu olsa gerek....:p:p:p

adnankaraer
24-12-2008, 16:22
Malbman bu işi bildiğiniz belli.
Bize hangi sıklıkla suladığınız, ne kadar su verdiğiniz gibi bilgi verebilir misin?
Ya da bilgi verme bizimkiler cüce RR olsun :)

malbman
24-12-2008, 16:40
Sevgili Adnan Karaer, teveccühünüz için teşekkür ederim ama bu işi sizin dediğiniz anlamda bildiğimi sanmıyorum. Ama sürekli öğreniyorum. Sizden tek farkım bu işe yaklaşık bir yıl önce başlamış ve sizden daha fazla uygulama yapma olnağına sahip olmamdır. Annemin Robin haftada bir kez, o da toprağı çok kurumuşsa sulanıyor. Benimki ise durgun su kültüründe.

Bu arada, evet sizin RR' lerin hiç fotoğrafı yok. Bence ilk günden itibaren görüntüleseydiniz iyi olurdu. Çünkü sonradan herhangi bir aksaklık çıkarsa, geriye dönüp gelişmeleri izleyerek aksaklığı ya da hatayı bulmak çok daha kolay oluyor. Diğer tüm arkadaşlara da tavsiye ederim. Bence iki üç günde bir fotoğraflayın bitkilerinizi. Hem de mümkün olduğunca çok poz çekerek.

Geriye dönüp bakınca insan ne kadar çok yol aldığını da görüp daha bir motive oluyor.

Gülbeşeker
24-12-2008, 16:42
Ben red robinlerime hiç besin vermedim hala ilk dikdiğim çiçekçiden alınmış hazır toprağın içinde nasıl bir besin kullana bilirim.21 aralıkta yüklediğim resimden sonra beşinci yaprağıda çikardı.

adnankaraer
24-12-2008, 18:45
İşte Red Robinlerim.

Resimleri cep telefonu ile saat 19:00 civarında çektiğim için renkleri doğal gibi gelmiyor ama yine de kaliteli oldu resimler.

1,2,3 ve 4 Red Robinler diger isimli resimdekiler de farklı türler. Bir de terasta yaptığım serada değişik tür domateslerim var.

4. Red Robin resminin yanında bir de ölçek var. Ölçtüğümde boyları 4 ile 5 cm arasında görülüyor.

Ben hatamı anladım galiba; çok suluyorum. Önceleri her gün suluyordum. Şimdi ise 2 günde bir suluyorum. Ama artık kendimi tutabilirsem haftada bir sulamayı deneyeceğim. Çocuklar suyu bol bulduklarından gelişme ihtiyacı hissetmiyorlar gibi.

Gurtunca
24-12-2008, 18:57
Akşam malbman'ın önerilerini haklı bularak ilk iş tezgahı hazırladım..Karton saksıları direkt olarak dikebilecek olmama rağmen toprağın altında neler olduğunu görmek için,saksıları makasla keserek açtım...İlk gördüğüm toprağın çevrede dağılması oldu,daha sonra üzülerek köklenmenin çok zayıf olduğunu gördüm.8 Kasım 08 de ektilerimden üçünü 25 cm çaplı,içi sebze yetiştirmek için English Gardens tarafından hazırlanmış toprak gübre perlit karışımlı özel toprakla doldurduğum saksıya diktim..Burada amacım kökler zayıf olduğu için ileride hangisi kuvvetli kalırsa onu bırakarak diğerlerini çıkarmak idi...

İkinci olarak yaptığım aynı çaptaki bir duvar saksısını Compo Sana ile doldurmak oldu..Bu kez 26 Kasım 08 tarihinde yoğurt kabında filizlendirdiğim Red Robini oldukça geniş bir şekilde çıkartarak bu ortama şaşırttım...

Bakalım neler olacak...

Gülbeşeker
24-12-2008, 20:18
red robinlerimin son hali

vayvayvay
24-12-2008, 20:30
:pBenimkiler keyifli keyifli bebekliklerini yaşamaya ısrarla devam ediyolar:) eh..ben ne yapayım ki:p Gelişmeleri yazarım artık. Benimkiler uyanıp gelişirse tabii:D

malbman
25-12-2008, 05:27
İşte Red Robinlerim.

Resimleri cep telefonu ile saat 19:00 civarında çektiğim için renkleri doğal gibi gelmiyor ama yine de kaliteli oldu resimler.

1,2,3 ve 4 Red Robinler diger isimli resimdekiler de farklı türler. Bir de terasta yaptığım serada değişik tür domateslerim var.

4. Red Robin resminin yanında bir de ölçek var. Ölçtüğümde boyları 4 ile 5 cm arasında görülüyor.

Ben hatamı anladım galiba; çok suluyorum. Önceleri her gün suluyordum. Şimdi ise 2 günde bir suluyorum. Ama artık kendimi tutabilirsem haftada bir sulamayı deneyeceğim. Çocuklar suyu bol bulduklarından gelişme ihtiyacı hissetmiyorlar gibi.
Sayın Adnan Karaer, sizin RR' ler sevgili Gürtunca' nınkilerden dha gayretli gibi ama bana sorarsanız toprağı kurumaya yüz tutmadıkça sulamayın ki bitki gövdesini kalınlaştırsın. Çok sulandığında boya gidip gövdenin cılız kaldığını okumuştum sitede bir yerlerde. Bir de yetiştirme ortamınızı bilmiyorum ama eğer torfsa biraz besin takviyesi iyi olur gibi.

malbman
25-12-2008, 05:44
Akşam malbman'ın önerilerini haklı bularak ilk iş tezgahı hazırladım..Karton saksıları direkt olarak dikebilecek olmama rağmen toprağın altında neler olduğunu görmek için,saksıları makasla keserek açtım...İlk gördüğüm toprağın çevrede dağılması oldu,daha sonra üzülerek köklenmenin çok zayıf olduğunu gördüm.8 Kasım 08 de ektilerimden üçünü 25 cm çaplı,içi sebze yetiştirmek için English Gardens tarafından hazırlanmış toprak gübre perlit karışımlı özel toprakla doldurduğum saksıya diktim..Burada amacım kökler zayıf olduğu için ileride hangisi kuvvetli kalırsa onu bırakarak diğerlerini çıkarmak idi...

İkinci olarak yaptığım aynı çaptaki bir duvar saksısını Compo Sana ile doldurmak oldu..Bu kez 26 Kasım 08 tarihinde yoğurt kabında filizlendirdiğim Red Robini oldukça geniş bir şekilde çıkartarak bu ortama şaşırttım...

Bakalım neler olacak...

Sevgili Gürtunca, 8 Kasım' da ektikleriniz bir buçuk aylık bebeklere nazaran çok küçük kalmışlar. :( Neredeyse hiç beslenmemişler gibi geldi bana. 26 Kasımda ektiğinizden bile küçük görünüyorlar. Acaba bulundukları toprak çok mu sıkıydı? Eğer öyleyse hava alamayan kökler gelişmez. Tabii buna paralel olarak bitki de gelişemez. Umarım bundan sonra normale dönerler.

malbman
25-12-2008, 05:46
red robinlerimin son hali

Sayın Gülbeşeker Robinininz çok sağlıklı görünüyor. Bence bir kaç gün sonra şaşırtın siz onu. O küçücük yerden kurtulsn artık:p

C.Mustafa
25-12-2008, 08:35
Arkadaşlar benim ikinci fidem de sizinkilere ömür oldu.

Elimde kalan sonuncu fidemin durumu da iyi değil.Sanırım ben Red Robin macerama Mart a kadar ara vermek zorunda kalacağım.

Artık sizlerin yetiştirdiği fidelerin gelişimini buradan izleyerek mutlu olup kendimi avuturum. :)

Gurtunca
25-12-2008, 08:57
Acaba bulundukları toprak çok mu sıkıydı?

Olmak ya da olmamak,bütün mesele bu...
Bingo bundan başka anlamlı açıklama olamaz..Çünkü ilk şaşırtmada gözlemlediğim neredeyse 2,5 - 3,0 cm uzunluğundaki köke bile dün raslayamadım..Bizimkilerin Hint fakirliğinin nedeni çıktı..Bu sabah ilk işim tüm saksıları eşeleyip havalandırmak oldu..Sağolasınız..İlk RR i hakkettiniz... :p

malbman
25-12-2008, 10:04
Yardımcı olabilrdiysem ne mutlu. İlk RR i bir salataya doğrayıp yanında da afiyetle bir duble rakı içersiniz benim için.

Bu arada: saksılar muhteşem olmuş. Ama içişlerinden o dolapları delmek için nasıl izin aldınız şaşırdım doğrusu:D

Gurtunca
25-12-2008, 10:45
Ama içişlerinden o dolapları delmek için nasıl izin aldınız şaşırdım doğrusu:D

Eşeği önce kaybettirin,sonrası kolay...:p

Karmaşa azalınca izin çıktı...Önce bir delik delip aynı renkten delik kapatıcı yuvarlak pulla kapattım..Bu şekilde ileride çıkarsa bir sorun olmayacağına ikna oldu...Ayrıca aynı renk olunca estetik de durdu..Sanırım Tumbling ler de sarrkmaya başlarsa daha iyi olacak...Red Robin in olduğu duvar saksısı masada tam benim oturduğum yerin yanında bu yüzden stratejik bir yerde...Elimi attığımda yakında olması lazım...Tahminim Şubat 15 gibi ürün alırım..Şubat 15 önemli çünkü Sığacık'taki seracımla papaz eriği,vişne ve şeftali ağacı dikmek üzere randevum var..Kısmetse RR eşliğinde İzmir'de parlatırız...

habibe
26-12-2008, 15:44
16/11/2008 de ekildi. Ben de denemeye iki adet tohumla katılıyorum.

40 gün olmuş ekeli. Tohumun birisi çimlenmedi. Diğer RR ise çok da gelişmedi gibi.
Kısa süre içinde fotosonu eklerim.

Gülbeşeker
29-12-2008, 15:05
:rolleyes:Red robincilerin sesi niye kesildi son halleri nasıl fidelerin ben dün şaşıtmalarını yaptım yeni evlerine taşındılar inşallah bundan sonra hızlı gelişirler.

adnankaraer
29-12-2008, 15:51
Benimkiler aynen resimdeki gibi duruyorlar. Ne uzuyorlar ne de kısalıyorlar. :)
Bu hızla büyürlerse artık yaza kısmet domates yemek.

nevsune
29-12-2008, 18:52
Benim bir tanesi hediye gitti. İkisi de 2. şaşırtmaları yapılıp büyük saksıya yerleştiler. Köklenmeleri oldukça az olmuş, 2. şaşirtma için daha bekleyebilirmişim. İki tanesini küçük saksıda bekletmeye kararlıyım, biraz daha güçlensinler.

Güneş azaldığı için büyüme hızları da azalıyor, belli ki yazdaki gibi olmayacak. Süre bayağı uzayacağa benzer.

kahyanur
29-12-2008, 20:01
22 ocak gün dönümü. Kuzey yarıkürede en kısa gün. Benim ektiğim redrobin ve diğer domates, biber fidelerimin de gelişimi durdu. Işık yeterli olmadığı gibi ısı da yeterli değil. Pimapenli balkonda ve oda içinde cam kenarına koyduklarım yaşama mücadelesi veriyor. Ev kalorüferli ama balkon yeteri kadar ısınmıyor kapısını açık tutmama rağmen. Sonuç olarak bir daha kesinlikle sebzeyi mevsiminde ekeceğim. Mart başında **** ortasında yeni domates biber tohumlarımı ekmeyi düşünüyorum. Tabiata uymak lazım:)

habibe
30-12-2008, 08:29
40 gün olmuş ekeli. Tohumun birisi çimlenmedi. Diğer RR ise çok da gelişmedi gibi.
Kısa süre içinde fotosonu eklerim.

Ekledim.

malbman
30-12-2008, 08:43
Sayın habibe, domatesin yannda küçücük bir şey daha var. Topraktan çıkmaya çabalayan diğer RR olmasın sakın.

Gurtunca
30-12-2008, 08:52
Tabiata uymak lazım:)

Sayın kahyanur çok haklısınız...Şu anda Red Robin macerasına girdiğim ilk gündeki hevesin ve beklentinin zerresi mevcut değil..RR her türlü ortamda yetişirmiş,az ışıkta bile ürün verirmiş,55 günde işlem tamammış...Bu konuda ciddi çekincelerim var...Bir bebeğe gösterilebilecek tüm özen 8 kasımdan beri gösteriliyor,hadi ben bu işin tamamen yabancısı olarak buna soyundum,diğerleri de mi bu işte tecrübesiz,ya da benim kadar şanssız ? İlk RR Bonzai üreticisi olduğumu düşünüyordum demek ki yanlız değilmişim...Yaklaşık 2 ayımı alan güzel bir uğraşdı ancak dediğiniz gibi önce doğaya uymak lazım..:(:(:(

nariçi
30-12-2008, 09:00
İşin espirisi zaten tabiat (sera) şartlarını hedefinize uygun hale sokmak. Tabi dönemsel tecrübeler önemli hangi dönem (sebzeleri için) tohumları ne zaman ekilmeli biz bu zamanlamayı yapmadık. Ortamlarımız uygun değil. Aksi halde pazara her zaman ürün sunulma durumu nereden olacak. Benim anladığım sera şartları ya Antalya-Akdeniz ortamında olacak veya ekim başında tohumlar ekilecek. Benim acami değerlendirmam böyle.:o

malbman
30-12-2008, 09:00
Ben bir çıkıntılık yapıp sizlere katılmadığımı belirtmeden geçemeyeceğim sevgili Gürtunca ve kahyanur. Benim (daha doğrusu annemin) RR' ler neredeyse kızaracak. Belki 55 günde olmadı ama bilinen diğer özellikleri neredeyse tutuyor.

Bir de sanırım bir yanlış anlaşılma söz konusu. Benim bildiğim kadarıyla RR' in her ortamda yetişeceğine dair bir veri yok. Bu bitki az ışıkla yetinebildiği için kış şartlarında, ev içinde yetiştirilebilen bir cins. Yani alıp da bahçeye dikerseniz (hatta evin nispeten daha soğuk olan bir yerinde bırakısanız) bu soğukta sağ kalma şansı hiç yok.

O nedenle hemen yılmayın. Belki de bilmeden daha başka hatalar yapmışsınızdır. Doğaya karşı çıkmak gibi bir niyetimiz yok tabii ama en azından bir takım şartları kendi lehimize (değiştiremesek de) bu şartlarla oynayabiliriz diye düşünüyorum.

nevsune
30-12-2008, 09:10
Sevgili habibe, bu fide 40 gün için çok küçük kalmış. Biraz sera etkisi yaptırsanız diyorum.

Ben hala geceleri (hatta güneş olmadığı günler bile) üzerlerini petlerle kapatmaya devam ediyorum ki bugün 52 gün olmuş. Yine de fazla bir hasar yok ve mevsimsiz ekilmelerine karşın gelişimleri de çok kötü değil bence

Bu saksıya geçirdiğim:
57504

Bunlarsa henüz küçük saksıda bekleyenler. Sondaki en geç çıkmıştı ve tuhaf bir şekilde gelişmesi de en yavaş onunki.
57505
57506

denizakvaryumu
30-12-2008, 09:22
Red Robinin az ışıkta yetiştiği bir gerçek ama her domates gibi soğukları sevmez :)

18 derecenin altında gelişme çok yavaşlar.Çiçek açsa bile domates olmayabilir.

Bu nedenle red robinleri soğuk olan pencere önünden biraz daha geriye çekerek, yani ışıktan feragat ederek daha sıcak bir ortam sağlayın.

Bu domatesi florosan altında bile yetiştirebilr, ama soğuk ortamda büyütemezsiniz.

Malbmanın annesine verdiği domatesler de bu durumu açıklıyor.

nevsune
30-12-2008, 09:44
Red Robinin az ışıkta yetiştiği bir gerçek ama her domates gibi soğukları sevmez :)

Fideler eğer hava bir kaç gün üstüste kapalıysa duralıyorlar, güneşten iyi yararlandıkları dönemlerde ise gözle görünür bir biçimde gelişiyorlar. Yanı ışık elbette gerekli ama bu dönemde güneşin yararını unutmamak gerek.

Benimkiler yakın zamanda çiçek veremeyebilirler belki ama işin gidişatından umutluyum. En azından bu kez doğru yol izlediğimi gördüm. Bu denememde tohumları ve fideleri suda boğmamayı, sıcaklığı ve nemi doğru kullanmayı başardım. Bu da bahara iyi bir hazırlık olacak.

malbman
30-12-2008, 09:56
Arkadaşlar sanırım domates yetiştirme işini bahara erteleyerek kolaycılık yapıyoruz. Zira RR' ler ile yola çıkışımızın nedeni kışın evde domates yetiştirmekti. RR' ler bu dönemde yetiştirilebilecek en uygun domatesler olduğu için almıştık. ama görüyorum ki (ben de dahil olmak üzere) hepimiz işi bahara bırakma taraftarıyız. O zaman RR ile hiç uğrşamasaydık da baharı bekleyip sırık domateslerimizi ekseydik siyorum.

Bırakın bu yılgınlığı, daha bahara üç ay var. Üç ay domates yemeyecek miyiz?:D:D

denizakvaryumu
30-12-2008, 09:57
Ben Şubat sonu gibi RR leri afiyetle yemeyi planlıyorum :) Şu anda gelişmeleri çok iyi olmasa bile iyi.

Hiç bir şey olmasa bile kışın yapraklardaki domates kokusunu almak muhteşem bir duygu.

kuzen38
30-12-2008, 11:31
malasef benimkiler pek büyümüyor

yolac
30-12-2008, 12:55
Arkadaşlar,
Ben maalesef torfa ektiğim Red Robinlerimin sonuncusunu da kaybettim.En fazla 3,5 ila 4 cm. kadar büyütebildim.O kadar ki ,bir kısmını da iki yapraktan sonra (1cm.boyda iken) iyi beslensinler diye toprak saksılara almıştım.
Ancak şimdi direkt olarak toprak dolu saksıda ürettiklerim takriben 1 ila 2 cm. boya ulaştı.
Bakalım bunları başarabilecekmiyim.

denizakvaryumu
30-12-2008, 13:03
Şu anda 9. yaprağını çıkartıyor.

RR de malbandan sonra rekor sizde...

nevsune
30-12-2008, 13:22
Teşekkür ederim, teveccühünüz:)Belli olmaz, yine bir yanlış yapıp öldürmeyeyim de.

Saksıya aldıklarıma, organik gübreden son derece temkinli (20 cm çapındaki bir saksıya yaklaşık bir avuç kadar) ilave ettim. Saksıyı da, gübreyi de abartmamışımdır umarım. Ne dersiniz?

denizakvaryumu
30-12-2008, 13:35
20 cm ye bir avuç mu?

Eğer toprağa karıştırmayıp üste atmışsanız, 2/3 ünü hemen alın derim.

nevsune
30-12-2008, 13:48
Eyvah. Ben bilirim, yaptım yine yapacağımı:)

Köklerin altına gelecek şekilde toprağa serpiştirmiştim. Hadi bir avuç olmasın, yarım kadar falandı galiba.

Neyse bunlar çürürse, yedekte 2 tane daha var. İşte böyle deneme yanılmayla olacak bu iş.

malbman
30-12-2008, 13:56
Sevgili malban annenizin fideleri kaç günde o hale geldi tohumların toprağa atılış tarihi nedir? Domatesler kızarmak üzere diyorsunuz.Ben 12 kasımda tohumlarımı toprağa atmıştım şu an nefsunenin 36 nolu mesajındaki gibi.

Sevgili Gülbeşeker, toplam sekiz tane tohumu da 9 Ekim günü ekmiştim. Hepsinin gelişimi farklı farklı oldu. Ama kendi yetiştirdiğim ve annemin yetiştirdiği harika gelişmişti. Diğerlerini eşe dosta hediye etmiştim ama hiçbirisi bizim ikili gibi gelişmedi.

Ben bizimkileri ilk gerçek yapraklarını çıkarmalarından itibaren sevgili Kudret Tezel' den aldığım besin eriyikleri ile suluyorum. Belki bu fark ettirmiştir. Ya da sevgili Gürtunca' nın RR' lerinde olduğu gibi torf ya da toprak çok sıkıdır ve kök gelişimini engellemiştir.

Bir çok nedeni olabilir. Ama en önemlisi, bitkiler soğukta kalmasınlar. Soğukta (ya da 15-18 derecelerin) altındaki sıcaklıklarda gelişmeleri son derece yavaşladığı gibi, çiçek açanlar bile döllenemiyor.

Dediğim gibi bir çok neden olabilir. Bitkinizi siz daha iyi tanıyorsunuz. Ona göre bir değerlendirme yaparsanız, neyin yanlış olduğunu bulabilirsiniz.

Gülbeşeker
30-12-2008, 16:30
sevgili malban bugün fidelerin resimlerini incelerken farkettim fidelerinizin resmini kalürüfer peteğinin üzerinde çekmişsiniz red robinler sürekli kalürüferin üzerindemi duruyor çok sıcak olsa zarar vermezmi

malbman
30-12-2008, 16:43
O sırada kalorifer yanmıyordu. Kalorifer yanınca annem aşağıya alıyor.

kahyanur
31-12-2008, 10:57
16 Kasımda ektiğim RR fideciği. Yanındaki büyük olan F1 domates fidesi.

malbman
31-12-2008, 11:07
Her ikisini de tohumdan ve aynı zamanda mı ektiniz sayın kahyanur?

kahyanur
31-12-2008, 12:32
Hayır aynı zamanda ekmedim. F1 tohumunu 30 Ekimde ekmiştim. RR tohumunu da 16 Kasımda ektim. Aralarında 15 gün fark var. RR fazla büyümedi maalesef.
Bu resimde de tohumunu 27 Ekimde ektiğim chery domates fidesi var.

malbman
31-12-2008, 14:39
Ben bu işten bir şey anlamadım. Yarın denemek için üç dört tane daha RR tokumu ekeceğim. Bir buçuk ay sonraki hallerini sizinkilerle karşılaştırayım. İklim koşulları vs. mutlaka bitkinin gelişimini etkileyecektir ama en azından aradaki farkı ölçmek adına yararı olur.

kahyanur
31-12-2008, 15:20
Sayın Malbman;
Ben de bir şey anlamış değilim. Tohum ekme zamanlarımı PC deki bir dosyaya kaydediyorum. Yani ekim tarihlerinde bir yanlışlık yok. Hayatımda ilk defa tohum ektim. Son derece tecrübesizim. Ama ağaçlar.net ve internetten durmadan araştırma yaptığım gibi hasat yayıncılığın sebze ile ilgili kitaplarını okudum. Çok yanlış bir şey yaptığımı sanmıyorum bu konuda. Ama nedense ithal tohumlardan elde ettiğim fideler gelişmedi. Bir çoğu öldü. Yerli tohumlardan elde ettiğim fideler ise ışık ve ısı yetersizliğine rağmen gelişti. Bende anlam veremiyorum buna.

Gülbeşeker
01-01-2009, 13:11
29 aralıkta şaşıttığım RR lerim.

kahyanur
01-01-2009, 13:19
Sayın Gülbeşeker;
29 Aralıkta şaşırttığınızı yazmışsınız. Tohumları hangi tarihte ekmiştiniz acaba?

Gülbeşeker
01-01-2009, 13:19
Bu domates cinsi gerçekten cüce galia 12kasımda tohumu toprağa attım. Bugün 50. gün oldu hala 2 parmak boyları var. B irtamesi diğer ikisinden daha gelişmiş 6. yaprağını çıkardı.Biri 5 yapraklı digeri 4 yapraklı.

kahyanur
01-01-2009, 13:46
Ben bu işten bir şey anlamadım. Yarın denemek için üç dört tane daha RR tokumu ekeceğim. Bir buçuk ay sonraki hallerini sizinkilerle karşılaştırayım. İklim koşulları vs. mutlaka bitkinin gelişimini etkileyecektir ama en azından aradaki farkı ölçmek adına yararı olur.

Sayın Malbman;
Eğer tohum ekecekseniz ben de aynı günde ekeyim RR tohumunu..Şartları aynı tutmaya çalışalım.. Torfa mı ekeceksiniz? Ekmeden suda bekletecek misiniz? Hangi ortamda büyüteceksiniz ? vs şartlarını eşit tutabilirsek daha iyi bir karşılaştırma olur..Geriye ısı ve ışık farkı kalır..

Gülbeşeker
01-01-2009, 14:51
12 kasımda tohumları toprağa atmıştım. Yorumlarınız beklıyorum.Fidelerımin gelişimi nasıl?

kahyanur
01-01-2009, 18:39
Çok sağlıklı görünüyorlar. Ben 16 Kasımda ekmiştim RR tohumlarını. Kotilon yaprakları haricinde 3 yaprakları var henüz. Sizin RR cikleriniz daha iyi gelişmiş ama 50 gün için fazla bir gelişme sayılmaz sanırım.

malbman
01-01-2009, 20:33
12 kasımda tohumları toprağa atmıştım. Yorumlarınız beklıyorum.Fidelerımin gelişimi nasıl?

Sayın Gülbeşeker, RR' leriniz sağlıklı görünüyor ama yaşlarına göre küçük kalmışlar sanki. Zaten bu da bu başlıktaki arkadaşların ortak ve en büyük sıkıntısı. Bir türlü nedenini bulamadık.

malbman
01-01-2009, 20:36
Sayın Malbman;
Eğer tohum ekecekseniz ben de aynı günde ekeyim RR tohumunu..Şartları aynı tutmaya çalışalım.. Torfa mı ekeceksiniz? Ekmeden suda bekletecek misiniz? Hangi ortamda büyüteceksiniz ? vs şartlarını eşit tutabilirsek daha iyi bir karşılaştırma olur..Geriye ısı ve ışık farkı kalır..

Sayın kahyanur, yarın ekeceğim tohumları. Dediğiniz gibi aynı gün ekip, şartları da eşitleyelim. Böylece yararlı veriler elde edebiliriz. Ben plastik bardaklara torf doldurup, her bardağa bir tane tohum ekeceğim. İsterseniz ekeceğimiz tohumların yarısını suda bekletelim, diğer yarısını da bekletmeden ekelim. Bunları işaretleriz. Böylece suda bekletmenin ne kadar fark yarattığını (yaratıyorsa) gözlemlemiş oluruz. Sanırım şu anda sitedesiniz. Eğer mutabıksanız bu akşamdan suya koyalım derim RR' leri.

kahyanur
01-01-2009, 20:58
Sayın kahyanur, yarın ekeceğim tohumları. Dediğiniz gibi aynı gün ekip, şartları da eşitleyelim. Böylece yararlı veriler elde edebiliriz. Ben plastik bardaklara torf doldurup, her bardağa bir tane tohum ekeceğim. İsterseniz ekeceğimiz tohumların yarısını suda bekletelim, diğer yarısını da bekletmeden ekelim. Bunları işaretleriz. Böylece suda bekletmenin ne kadar fark yarattığını (yaratıyorsa) gözlemlemiş oluruz. Sanırım şu anda sitedesiniz. Eğer mutabıksanız bu akşamdan suya koyalım derim RR' leri.

Tamam Sayın Malbman, Ben hemen iki adet RR suya koyuyorum. Yarın akşam aynı şekilde köpük bardaklara torf doldurup 4 adet RR ekeceğim. ikisi suda bekletilmiş ikisi bekletilmeden.

malbman
01-01-2009, 21:04
Tamamdır. Ben de iki taneyi suya koydum. Yarın akşama kadar beklesinler. Bakalım ne sonuçlar elde edeceğiz.

envor
02-01-2009, 17:39
Tamam Sayın Malbman, Ben hemen iki adet RR suya koyuyorum. Yarın akşam aynı şekilde köpük bardaklara torf doldurup 4 adet RR ekeceğim. ikisi suda bekletilmiş ikisi bekletilmeden.

Tamamdır. Ben de iki taneyi suya koydum. Yarın akşama kadar beklesinler. Bakalım ne sonuçlar elde edeceğiz.

Peki tohum yatağı derinliği aynımı olacak? Onu nasıl ayarlamayı düşünüyorsunuz?

Benden hatırlatması :p

malbman
02-01-2009, 17:45
Doğru demişsin envor ama ben bunu, tohumların tohum boyutu kadar derinliğe ekilmesi konusunun standart hale geldiğini düşündüğüm için hiç dert etmemiştim.

nariçi
02-01-2009, 17:48
Yaş kum üstüne, ıslak beze tohumları yatırmıyormusunuz?

malbman
02-01-2009, 17:55
Kum üstüne ıslak bez yatırmıyormusunuz?

Biraz açabilir misiniz sorunuzu?

kahyanur
02-01-2009, 18:47
Doğru demişsin envor ama ben bunu, tohumların tohum boyutu kadar derinliğe ekilmesi konusunun standart hale geldiğini düşündüğüm için hiç dert etmemiştim.

Hatırlatmanız için teşekkür ederim. Köpük bardağı torfla dolduracağım. Tabii ki 1 cm boşluk bırakarak. Sonra RR tohumcuğunu cedvelle bardağın çapını ölçüp tam merkezine yerleştireceğim. Sonra azıcık torfu tohum kapanana kadar üzerine serpip su damlatarak tohumun üzeri açılmadan sulayıp, bardağın üzerini de streçleyip sıcak bir köşeye kaldıracağim. Bardak çapı 7 cm, derinliğide 8 cm. :p:D:D:D

nariçi
02-01-2009, 19:14
Anlatım bozukluğu olmuş düzelttim. Bazı arkadaşlar viyol araçlarından önce benim söylediğim gibi çimlendirilmesini öneriyorlardı.

kahyanur
02-01-2009, 21:31
Sayın Malbman;
RR tohumlarını ektim. Dosyama da ekim tarihini yazdım. Fideleri sayın Envor'un bu gün kargoya verdiği besin çözeltisi ile, cocopeat ve perlit karışımında beslemeyi düşünüyorum. Bir terslik olmaz ise. Bardak üstlerine ıslak tohum olanlara işaret koydum. Sanırım siz de aynı besin çözeltisi ile besleyeceksiniz. Bakalım sonuç ne olacak.

malbman
03-01-2009, 07:50
Sayın kahyanur, bu kadar ölçüp biçmeye sizin RR' ler uçak mühendisi olarak başlayacaklar hayatlarına:D:D:p:p:p

Tohumları ben de ektim. Ama yalnızca torfa ektim ve yalnızca su vereceğim. Zira fideler ilk gerçek yapraklarını çıkarıncaya kadar besine ihtiyaç duymazlar. Bu nedenle gerçek yapraklar çıkıncaya kadar yalnızca su vereceğim ve sonrasında da Kudret Bey' den aldığım besin eriyiği ile sulayacağım. Zira envordan besin eriyiği almadım henüz.

Birlikteliği sağlamak açısından size de aynı şekilde sulamanızı tavsiye ederim. Ya da şöyle yapabilirsiniz: iki tohuma dediğiniz gibi en baştan itibaren besin eriyiği, diğer ikisini de su verelim. Böylece deneyimize bir ayrıntı daha katmış oluruz.

Hatta bir kuru bir de ıslak tohumu besin eriyiği, diğer kuru ve ıslak tohumu da suyla sulayarak bu şekilde bir detay daha gözlemleyebiliriz.

Bu arada saynı nariçi' nin sorusunu da cevaplamış olayım: Bardakların üzerine birer parça kağıt havlu ya da peçete koyarsanız, hem nemli kalmalarını sağlarsınız, hem de sularken torf dağılıp tohum ortaya çıkmaz.

Son olarak da: fidecikler gerçek yapraklarını çıkardıktan sonra çok az (neredeyse toprak kuruyunca bir kaç çay kaşığı kadar) sulayacağım. Zira geçen yaz sırık domateslerim ve bu kış RR' lerim ile yaptığım bu uygulama sonucu, bitkilerin son derece sağlıklı bir kök yapısı oluşturduğu ve uzun süre desteksiz olarak ayakta durabilecekleri bir gövde geliştirdiklerini gözlemledim.

Çok sulayınca, bitki bir makara ipliği kalınlığında bir gövde üzerinde boy uzatıyor ve bir süre sonra da ölüme kadar gidiyor.

C.Mustafa
03-01-2009, 11:42
Selam arkadaşlar.Fideciklerimi kaybetmenin verdiği hayalkırıklığı ve isteksizlik sebebiyle forumu bir süredir sadece okumakla yetindim.Elimde kalan son fideciğim de bu halime üzülmüş olmalı ki son iki gündür "bitkisel" hayatan çıkma belirtisi gösterdi.

Büzüşüp küçülen yaprakları çok az da olsa canlandı.Bakalım hayata tutunabilecek mi...

denizakvaryumu
03-01-2009, 14:23
Ben de haftada 1 suluyorum, pencere önünde durdukları için su kaybı olmuyor.

nevsune
03-01-2009, 14:37
Fotoğraf yüklemeyen bir siz kaldınız.

Ne alemdeler?

kahyanur
03-01-2009, 14:46
Sayın kahyanur, bu kadar ölçüp biçmeye sizin RR' ler uçak mühendisi olarak başlayacaklar hayatlarına

Sayın Malbman;
Hele bir büyüsünler de. Artık ne olmak isterlerse okutacağız :p:D
Tohumları sadece torfa ektim. Fidecik olduktan sonra besin çözeltisi ile besleyeceğim. Şaşırtmayı da cocopeat+perlit ortamına yapmayı düşünüyorum. Siz de Sayın Envor'dan çözelti istemişsiniz. Aynı besinin kullanılması şartları eşitlemek açısından önemli.
Yine de dediğiniz gibi yapacağım. İki tohumu besin çözeltisi ile, ikisini de sadece suyla sulayacağım. Bir ıslatılmış, bir kuru olmak üzere iki gruba ayırdım. Bakalım hangi grup daha iyi gelişecek.

denizakvaryumu
03-01-2009, 15:38
Fotoğraf yüklemeyen bir siz kaldınız.

Ne alemdeler?

Küçük bir saksıda yedi küçük kardeş olarak 3. yapraklarını büyütmekle meşguller :)

Henüz ayırma yapmadım, köklerin biraz daha gelişmesini bekliyorum. Biz bu RR lerden Şubat sonu domates yeriz :D

nevsune
04-01-2009, 13:40
Bence biraz fazlaca bekleyin:)

Benim 5-6 yapraklıyken ayırdıklarımda gördüğüm köklenme oldukça azdı. Ben ilk kez bir cherry domatesi tohumdan yetiştirdiğim için bu kadar az köklenmeye şaşırdım. Siz bu yıl neredeyse cherrylerin bütün çeşitlerini (aslında tatları ve kabuk kalınlıkları konusundaki fikirlerinizi öğrenmek istiyordum (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=339974#post339974)) denediğiniz için benden çok daha iyi biliyorsunuzdur. Ne kadar güçlenirlerse, şaşırtmadan sonraki sıkıntılar o kadar azalıyor.

Şubat sonu derken herhalde 55 gün hesabını yapıyorsunuz ama ne kadar az gereksinmesi olsa da yine güneş istiyor bence. Yukarıda da yazdığım gibi güneşli günlerdeki gelişmeleri, kapalı havaya göre oldukça farklı. Bu yüzden ben meyve dönemini biraz daha Mart ortası veya sonu gibi düşünüyorum.

Yine de bekleyip görelim bakalım, kim haklı çıkacak:)

kahyanur
04-01-2009, 13:44
Selam arkadaşlar.Fideciklerimi kaybetmenin verdiği hayalkırıklığı ve isteksizlik sebebiyle forumu bir süredir sadece okumakla yetindim.Elimde kalan son fideciğim de bu halime üzülmüş olmalı ki son iki gündür "bitkisel" hayatan çıkma belirtisi gösterdi.

Büzüşüp küçülen yaprakları çok az da olsa canlandı.Bakalım hayata tutunabilecek mi...

Sayın C.Mustafa;
16 Kasımda ektiğim 7 adet RR fideciğini üç yapraklı olduklarında şaşırttım. Ne yazık ki üç tanesi ertesi gün öldü. Bir tanesinin durumu da hiç iyi değil. Köklerinin gelişmemiş olduğu dikkatimi çekmişti. Oğlum 22 Kasımda büyükçe bir kaba sadece bir tane RR ekmişti. Onu şaşırtmayacağız bakalım daha iyi gelişecek mi. Üzülmeyi bırakıp yeni tohum ekin derim. İnsan yakın arkadaşını kaybetmiş gibi oluyor fideciklerini kaybedince.

nevsune
04-01-2009, 14:01
Sn. kahyanur, aman siz de epeyce bir bekleyin lütfen. 5-6 yaprak olsun en azından. Zaten şu andaki kabı bile oldukça büyük, uzun süre haydi haydi yeter ona.

Sanırım fidelerini kaybedenler biraz telaş yaptıkları için bu sonuca gittiler.

kahyanur
04-01-2009, 14:39
Sn Nevsune;
RR tohumlarını sadece torfa ektiğim için ve torf içinde beslemekte zor olduğundan şaşırtmak zorunda kalmıştım. Önceleri doğal gübre şerbeti yapıp azar azar suluyordum. Ama bardak içinde minicik fideyi hangi ölçüye göre şerbetle besleyeceğimi kestiremediğimden şaşırtmak zorunda kaldım. 22 Kasımda ekilen tohumu torf + perlit + doğal gübre içeren ortama ektik. Bakalım sonuç ne olacak.
Siz de RR cikleriniz iki yapraklıyken şaşırtmışsınız. (http://http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=321794&postcount=144) Fideciklerinize bir şey olmamış sanırım.

kahyanur
04-01-2009, 17:57
İlk yapraklar görününce, fırsat fırsattır diye şaşırtmalarını da yapıverdim. Biraz erken oldu ama bayrama kadar toparlansınlar istedim.

Şimdi mutlu mesut güneşleniyorlar.

5376653767
53768
5376953770

Son ikisi epeyce küçükler. Onlar daha geç çıkan tohumlardı. Aynı yerde çimlendirince onları da şaşırtmak zorunda kaldım.

Sayın nevsune;
RR cikleriniz şimdi iyi mi acaba?

nevsune
04-01-2009, 18:33
Haklısınız, biraz erken şaşırtma yapmak zorunda kalmıştım çünkü bir süre sonra birkaç günlüğüne evden uzaklaşacaktım. Ben evdeyken toparlansınlar istemiştim. Şansım yaver gitti, bir şey olmadı. Yalnız o aralar hava ılık ve güneşliydi, güneşten iyi yararlanmışlardı.

Şimdi gayet iyi durumdalar. Yarın, ortada duranı da büyük saksıya geçireceğim. Artık küçük saksıda bekleyen (en altta görünen) bir tane kalıyor, onun biraz daha güçlenmesi gerek.

kahyanur
04-01-2009, 18:55
Sayın Nevsune;
Çok küçük şaşırtmış olmanıza rağmen RR leriniz (http://http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=337845&postcount=311) gayet sağlıklı. İmrendim doğrusu. Nazar değmesin. Demek ki erken şaşırtma fide ölümü için sebep değil. Başka bir şey var ama ne?

nevsune
04-01-2009, 19:11
Yok, bir şey olmaz, yeter ki ölümlerine ben neden olmayayım:)

Bu fidelere gerçekten fazla yüz vermedim:p Başlarında durup habire kurcalamadım, fazla suyla boğmadım (ki her zaman bu yanlışları çok yaparım), sera etkisi yaptım. Galiba biraz da şansım yaver gitti.

Sn. kahyanur, biraz deneme yanılma işi. Bakalım daha ne yanlışlar yapacağız.

uzman16
04-01-2009, 20:34
Benim red robinlerimin gelişimi durdu sanki. Güneş yok diye sanırım. Pencere önündeler, sıcaklık 26-27 derecede. Haftada 2 defa suluyorum. Ne büyüyor ne de ölüyorlar. Görüntüleri sağlıklı ama....

Orkun Kırcı
04-01-2009, 21:14
Bende sömstrdan dönünce hemen dikicem tohumlarımı. Aslında tohumlar elime ulaştığında dikecektim ama tatilde gidince 15 gün bakımsız kalırlar diye beklemeye aldım.

Gurtunca
05-01-2009, 09:37
Durum hiç de iç acıcı değil...8 Kasım'da ektiklerimden,özel topraklı büyük saksıya şaşırttıklarımdan biri sizlere ömür,diğer ikisi de çene atıyor..26 Kasım'da ekilen ise şimdilik Compo Sana'lı saksıda kaplumbağa hızıyla gelişmeye devam ediyor..Bunun yanında Tumbling Tom fideleri can çekişiyorlar..Yanlarında da tüm yaprakları dökük ölü ile diri arası bir Kumkuat saksısı...Ortalık Karacaahmet'e döndü...Dualarınızı esirgemeyin...

kürşad
05-01-2009, 09:40
Mart ayını beklesek de üzülmesek olmaz mı?

denizakvaryumu
05-01-2009, 09:46
Ben 1 Aralıkta ektiğim yedi adet RR ile mutlu mesut şekilde yoluma devam ediyorum :)

3.yapraklarını çıkardılar sorun yok.

habibe
05-01-2009, 15:53
Benim RR günden güne irtifa kaybediyor. Gidişatı hiç iyi görünmüyor.
Bu serüvene, 2.01.2009 akşamı 4 RR ile yeniden başladım. 2 sini ıslatarak, diğer ikisini direk ekerek. Bakalım ne olacak.

C.Mustafa
05-01-2009, 16:57
Sn.Kahyanur,

31.12.08 de bir adet tohumu direkt olarak büyük saksıya ektim.Bu sefer şaşırtma yapmayacağım.Bakalım ne olacak...

kahyanur
05-01-2009, 19:14
Sn C.Mustafa;
İyi yapmışsınız. 22 Aralıktan itibaren günler uzamaya başladı. Şu iki ayı atlatırsa kendini kurtarır. Zaten iki aydan önce hangi domates çeşiti olursa olsun tam fide olmuyor anladığım kadarıyla. O zamana kadar da hem ısı hem de ışık artar günler uzayacağı için.

nariçi
05-01-2009, 19:20
Ben birinci etap tohum ekimini ocak sonu-şubat başında yapmayı düşünüyorum, mart ortalarında fide haline gelirler herhalde. Ondan sonra zaten havalar ısınır.

Gurtunca
06-01-2009, 09:45
Ben birinci etap tohum ekimini ocak sonu-şubat başında yapmayı düşünüyorum, mart ortalarında fide haline gelirler herhalde. Ondan sonra zaten havalar ısınır.

Bu sabah İstanbul günlerdir olduğu gibi yağmurlu,soğuk ve de güneşsiz...
Bir yanda elimde kalan topu topu iki az gelişmiş RR cik,diğer yanda gidik Kumkuat,dün akşam atılmış 4 adet Tumbling Tom ve 2 adet RR ölüsü...

Bunların yanında Gazze'de katledilmiş çaresiz bebeler,işyerinde işine son verilmiş,kapı önüne konulmuş meslektaşlarım ve yardımcı personeller,diğer yandan yıllardır tuutuğum takımı perişan eden idiot bir başkan,boyalı medyanın yalakalıkları...Hava ve haberler içimi sıkıyor bir de RR ler tuzu biberi oldu..

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı % 37 olmuş...İstanbul İzmir gidip gelirken içim sızlar Balıkesir civarındaki ( zannedersem İkizcetepe) barajın kurumasını gördükçe..En son barajın kalan bir avuç suyunun çevresinde otlayan inekler vardı ,acep şimdi ne durumda ?

Bu kadar habasetin arasında tek sevinilecek şey yağmur değil mi..?
Sevgili Kürşat ve Nariçi sizlere hak vermekten başka çarem yok...Herhalde mart ortası gibi eyleme geçeceğim..Ama herşey RR ler gibi basit olsa..Kimbilir o zamana kadar kaç bebe katledilecek,kaç umutsuz insan işsiz kalacak ???

Bugünlük böyle...Affınıza sığınıyorum...
:(:confused::(:mad::(

malbman
06-01-2009, 10:01

Sevgili kürşad, Mart ayında sezonluk domatlarımızı ekeceğiz tabii ki. Ama buradaki amaç kışın da domates yetiştirip yiyebilmekti. RR de kışa uygun bir tür olduğu için tercih edilmişti.

Ben kararlıyım. Annemin RR' den sonra, ölmekte olan bendeki RR' nin dibinden çıkan filizleri büyütüp, onlardan da domates alacağım.

kahyanur
06-01-2009, 22:03
Sayın Gürtunca;
Gündemin sıkıntısının üstüne, İstanbul'un yağmurlu puslu havası ve fidelerinizi kaybetmek moralinizi bozmuş. Böyle durumlarda kokulu sabundan yapılmış meyvalarımın başına gider, kokularını içime çeker, meyva bahçesinde olduğumu; arıların, kelebeklerin uçtuğunu, güneşin parladığını hayal ederim. Moralim biraz da olsa düzelir.
2 Ocakta ektiğim RR lerden ıslatıp ektiklerim bu akşam dünyaya burunlarını uzatmışlar. Moralimi düzelten başka bir sebep daha.

malbman
07-01-2009, 08:57
Benimkilerde hala bir hareket yok.

kahyanur
07-01-2009, 14:16
Suda bekletmeden ekip, besin çözeltisi ile beslediğim RR de filizlenip burnunu uzatmış. Suda bekletip ektiğim ve dün akşam filizlenen RR ler yapraklarını açmışlar. Islatmadan ekip sadece su verdiğim RR henüz filizlenmedi.

denizakvaryumu
07-01-2009, 14:24
Hayırlısı olsun, sağdaki bardakta neden yellow yazısı var :)

kahyanur
07-01-2009, 14:45
Hayırlısı olsun, sağdaki bardakta neden yellow yazısı var :)

Bu ikinci kuşak tohum ekimim. Daha önce başka tohum ekmiştim , sonra ne yazık ki fide ölünce bardağı değerlendireyim dedim. İçindeki katışıksız , saf kan RR filizi:D:D

kahyanur
07-01-2009, 15:23
Benimkilerde hala bir hareket yok.

Benim şimdiye kadar ektiğim domates tohumlarının hepsi çok çabuk çimlendi. Ne yazık ki gerisi gelmedi. Sadece F1 falcon ilaçlı ve sayın Enginnaz'dan aldığım chery tohumları fide olmayı başarabildi. Onların da gelişmesi durdu, bu ayı atlatırlarmı bilmem. Kapalı balkondalar. Balkon kapısını da devamlı açık tutuyorum ısı gitsin diye ama yinede yeterli olmuyor. Günler kısa ışıkta yeterli değil. Eğer nisan ayını görürlerse 7 ayda çiçek açan ilk domates olacaklar:D

envor
07-01-2009, 17:17
Sayın kahyanur, RR'leriniz uzun büyüyor(hayra alamet değil), dikkat edin, nasıl yaparsınız bilmiyorum ama ona ışık lütfedin :)

envor
07-01-2009, 17:23
besin çözeltisi ile beslediğim RR de filizlenip burnunu uzatmış.

Aman sn. kahyanur, şişede durduğu gibi durmaz, ona göre:p:D Demedi demeyin sonra:D

kahyanur
07-01-2009, 17:27
Sayın kahyanur, RR'leriniz uzun büyüyor(hayra alamet değil), dikkat edin, nasıl yaparsınız bilmiyorum ama ona ışık lütfedin :)

Boyu çok uzayan, daha tohum iken sizin besin çözeltinizle tanışan RR. Ama ışıkta yeterli değil. O konuda haklısınız:D

Gurtunca
07-01-2009, 20:00

Bana yellowlar daha uzun gibi geldi...ama sonuçta haklısınız her kim olursa olsun ışık lütfen...
Bu arada sevgili RR ler " Kovulduk ey halkım unutma bizi "...RR ler için artık daha fazla zamanım var....

malbman
08-01-2009, 08:02
Bana yellowlar daha uzun gibi geldi...ama sonuçta haklısınız her kim olursa olsun ışık lütfen...
Bu arada sevgili RR ler " Kovulduk ey halkım unutma bizi "...RR ler için artık daha fazla zamanım var....

Nasıl yani?

Gülbeşeker
09-01-2009, 20:39
Ben RR lerimi bir haftadır kalürüfer peteğinin üzerine uzunca bir tahta koydum hepsinide üzerine sıraladım sanki daha canlanmaya başladılar.

malbman
10-01-2009, 12:07
Ayın 3' ünde sayın kahyanur ile birlikte ektiğim RR' ler topraktan çıktı. Bu defa geç kaldılar sanki. Bu miniklerden ikisini yarından itibaren sarı ışık veren bir lamba takacağım başucu lambasıyla, gün içinde 8 saat kadar aydınlatacağım. Aynı zamanda ısı da sağlamış olacağım. Bakalım sonuçları nasıl fark edecek.

Gurtunca
10-01-2009, 12:12
Ayın 3' ünde sayın kahyanur ile birlikte ektiğim RR' ler topraktan çıktı. Bu defa geç kaldılar sanki. Bu miniklerden ikisini yarından itibaren sarı ışık veren bir lamba takacağım başucu lambasıyla, gün içinde 8 saat kadar aydınlatacağım. Aynı zamanda ısı da sağlamış olacağım. Bakalım sonuçları nasıl fark edecek.
Elektriğin birim fiyatları saat 06.00-17.00 arası 23 Krş,saat 17.00-21.00 arası 37 Krş,saat 21.00-06.00 arası 13 Krş...Bence gündüz olduğu kadar güneş,saat 21.00-06.00 arası sarı ışık :)

malbman
10-01-2009, 13:02
Sevgili Gürtunca, teşekkür ederim. Ben o açıdan düşünmemiştim ama önerin çok mantıklı. Dediğin gibi, birim fiyatların yüksek olduğu gündüz saatlerinde olduğu kadar güneşlemek varken, elektrik harcamanın alemi yok.

denizakvaryumu
10-01-2009, 16:40
Evet bugün hava güneşli idi ve dışardaki sıcaklık bir ara 15 dereceye kadar çıktı, ben de 1 Aralıkta küçük saksıya ektiğim 7 adet RR , 5. yapraklarını çıkardığından,, yine pencere önünde duran 2 adet calamondin saksısına 3 erli olarak paylaştırdım.
Kalan bir adeti ise küçük saksıda bıraktım.

nevsune
10-01-2009, 16:52
Oooo, birden hızlanmışlar sizinkiler.

Anlayamadığım bir şey var. Calamondin saksısı derken, içinde bitki olan büyük saksıların içine mi geçirdiniz? Artık hep orada mı kalacaklar? Yani, bir saksı o kadar köke yeterli olacak mı?

nuzel
10-01-2009, 17:27
Arkadaşlar ben torfta çimlendiriyorum plastik bardaklara birer tohum ektim.Üzerlerini streçle kapadım.çıkmaya başladılar üzerindeki streç durmalımı? Kaldırmalıyım? Tecrübeli arkadaşların görüşlerini bekliyorum.

denizakvaryumu
10-01-2009, 17:33
Pencere önünde yer kalmadığından, hazır pencere önünde duran calamondinlerin saksılarını değerlendirmekten başka çarem kalmamıştı :)

Calamondin saksıları da büyük değil, boydan ve enden 1 karış...Şimdi 1 calamondin 3 RR , iki ay birlikte yaşayacaklar.Organik gübreye güvendiğimden RR lerden lezzetli domatesler yiyeceğime inanıyorum :)

nevsune
10-01-2009, 17:54
Organik gübreye güvendiğimden RR lerden lezzetli domatesler yiyeceğime inanıyorum :)

İnanıyorum, siz yaparsınız:)

Ben hedefimi bu sefer daha büyük tuttum. Red robinlerimi yiyeceğim, artanını da kurutup kışlık erzak yapacağım:p

Bir kaç önceki durumları.
58573

Hazır biraz güneş varken bugün yeni bir deneme başlattım. Mavi saksının üstünü yine kapatıp, sera etkisi uyguluyorum. Bakalım gelişmelerinde farklılık olacak mı?

odemis35
10-01-2009, 18:47
Sayın Nevsune,
Çalışmalarınız için tebrikler.Acaba bu RR leri ne zaman dikmiştiniz?

nevsune
10-01-2009, 19:01
Tohumları 7 Kasım'da ekmiştim.

envor
10-01-2009, 21:20
Streçleri kaldırmalısınız, sn Nuzel, streç sadece tohumun çimlenmesi için gerekli olan iklimi sağlamak için.

nuzel
10-01-2009, 22:43
Teşekkürler envor bundan sonra spreylemi normal sulama şekliylemi sulamalıyım?

envor
11-01-2009, 17:56
Abartmadan normal sulayın :) Her gün bir kahve fincanı kadar su verseniz yeter, ****** bu su miktarı şimdilik, bitki büyüdükçe su miktarınıda arttırmalı.

Ben bunların herbirine, günde bir fincan kadar su veriyorum :) (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=343212&postcount=401)

Gülbeşeker
12-01-2009, 20:41
yeni çıkmış RR ler için günde bir kahve fincanı su bence çok çürütmeyin sonra

AgacSevdalisi
15-01-2009, 08:49
tohumdan dikipte saksıda yetiştiren varmı?

nevsune
15-01-2009, 13:15
Bugün yaprakların arasında birşeyler gördüm. Gözlüğüme güvenmedim, büyüteçle baktım. Normal bir yaprak oluşumu gibi değil sanki. İster misiniz ilk çiçekler geliyor olsun.

denizakvaryumu
15-01-2009, 13:34
Sizin RR ler , kaç yaprak oldu ?

nevsune
15-01-2009, 13:49
8-10 yaprak arasında. Boyları bayağı kısa, son fotoğraftaki hallerinden bir değişiklik yok.

Birkaç güne kadar o çıkıntılar yaprak mı, çiçek mi belli olur.

envor
15-01-2009, 17:44
Bugün yaprakların arasında birşeyler gördüm. Gözlüğüme güvenmedim, büyüteçle baktım. Normal bir yaprak oluşumu gibi değil sanki. İster misiniz ilk çiçekler geliyor olsun.

Valla olurmu olur :)

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=344476&postcount=411

Resimdeki fideler ilk çiçeğin tomurcuklarını yaptı, çiçek açmadan ikinci tomurcukları çıkartıyor. zannediyorum çok verimli bir çeşit.

nevsune
15-01-2009, 17:59
Sevgili envor, benimkiler de hemen hemen aynı boydalar.

Siz besin eriyiği verdiniz mi? Verdiyseniz sonucu karşılaştıralım. Benimkilerde yalnızca organik gübre var.

envor
15-01-2009, 20:28
Sayın nevsune, ben fideleri besin eriyiği ile besliyorum, o yüzden dengeli büyüyorlar.

aaylin
15-01-2009, 20:33
İyi akşamlar Sayın Envor;

Benimde Karınca70'ten aldığım RR'ler bugün yarın gelecek inşallah, ben de bir heves onları toprakla buluşturacağım günleri bekliyorum. Ancak bahsettiğiniz besin eriyiği hakkında bilgim yok. Adını ve nereden bulabileceğimi yazar mısınız acaba ? Bir de nasıl kullanılacağını :)

kahyanur
15-01-2009, 21:44
Sayın Aaylin;
Topraksız tarım başlığı altındaki konulara bakarsanız besin eriyiği hakkında geniş açıklama bulabilirsiniz. Alışveriş başlığı altında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11855) besin eriyiği temin etmeniz mümkün. Kolay gelsin.

aaylin
15-01-2009, 22:23
Teşekkür ederim Sayın Kahyanur. Bir ara kendimi lise günlerimde gibi hissettim ama sonradan Sayın Envor'un eriyik satışı yaptığı konuyu bulabildim :)

malbman
16-01-2009, 08:02

Sayın nevsune, gözünüz aydın. Onlar geleceğin mis kokulu RR domatesleri. Annemin ilk çıkan iki tanesi kızarmaya başladı. Bu gün gidebilirsem fotoğraflarını çekeceğim. Akşama eklerim.

nevsune
16-01-2009, 09:01
Sevgili malbman ben de sizin onayınızı bekliyordum:) İlk RR yetiştiricisi olarak siz ve anneniz üstadlarımızsınız. Domates görüntülerinizi sabırsızlıkla bekliyorum, sonra da lezzetini yazarsınız.

Buradan şu sonuç çıkıyor: eğer kış aylarında domates yemek istiyorsak en uygun ekim zamanı, Eylül ayı ya da en geç malbman'ınki gibi Ekim ayı başları. Havalar ılık olduğu için hem çimlenme ve hem de fidelerin büyümesi daha sağlıklı olacak. Gelişim konusunda kış mevsimi (güneşsizlik, ışıksızlık vs) gözönüne alındığında, ne kadar erken verimli bir bitki olsa da daha sonraya kalındığında geç oluyor.

Çiçekler biraz geliştiğinde yine fotoğraflarım.

denizakvaryumu
16-01-2009, 09:19
Küçük bir sulu boya fırçasını da hazır edin derim :)

nevsune
16-01-2009, 09:43
Boyama işleri yaptığım için evde her boy fırça mevcut;)

Öyle minikler ki büyüteçle görülebiliyorlar ancak. Bunların domatese dönüşeceğini hayal bile edemiyorum.

malbman
16-01-2009, 12:04
İlk RR yetiştiricisi olarak siz ve anneniz üstadlarımızsınız.

Sevgili nevsune beni mahçup ediyorsunuz. üstatlık değil de biraz erkencilik diyelim.

RR' lerinizi bundan sonra 18 dereceden daha düşük sıcaklıklara maruz bırakmayın ki çiçek dölenip meyve tutsun. Daha düşük sıcaklıklarda meyve tutmuyor.

Annemin RR' lerin geçen pazar günkü durumu.

malbman
16-01-2009, 12:05
Bunlar da az önce çektiğim fotoğrafları.

malbman
16-01-2009, 12:09
Devam.

En son fotoğrafın sağ alt kısmında görülen tomurcuk saplarının, tomurcuklar yanmış gibi bir hal alıp döküldükten sonraki görüntüsü. Bitkinin başka yerlerindeki onlarca tomurcuk da aynı şekilde yanıp döküldü.

Ben bu bitki ile bir bitkiden en çok domates alma yarışmasını kesin kazanırım diyordum, ama görünen o ki bundan sonra yeni tomurcuklar vermzse yalnızca "Bir bitkiden beş tane domates alma yarışımasını" kazanırım:D

nevsune
16-01-2009, 16:03
Ah ben yerim o domatesleri:) Ne güzel şeyler onlar öyle. 5 domates diye küçümsemeyin, bunlar kış domatesleri. Organik, tertemiz. Afiyetler olsun.

Sizin fideler bayağı boylu boslu. Aramızda 1 ay gibi bir zaman var. Benimkilerin uzaması bir süredir durmuştu. Neden diye düşünüyordum, tomurcuklara veriyormuş demek. Bundan sonra da uzamazlarsa bir aksilik var diye düşüneceğim. O kadarcık boyla domates falan yetiştiremezler yoksa. (Amma karamsarım ben de)

Yok eğer domatesler oluşursa, denizakvaryumu'nun Şubat sonu kehaneti gerçekleşmiş olacak:)

malbman
16-01-2009, 16:12
Sevgili nevsune bu cinsin boyu en çok 30 cm. oluyormuş zaten. Yani öyle "yar fidan boylu" gibi bir şey beklemeyin:D

Bence karamsarlığa kaptırmayın kendinizi. Pekala o boyla da domates yetiştirebilirler bence.

Afiyet olsun demişsiniz ama sanırım bu domatesleri tohumluk olarak ayıracağım. Beş taneden sonrasını yeriz artık; tabii beş taneden başka domatesim olursa:p

Artık sizin domateslerin fotoğraflarını bekleyeceğiz merakla.

aaylin
16-01-2009, 16:41
Benim de tohumlarım geldi. Heyecandan dayanamadım hemen 4 tohumu diktim, üstlerini streçledim. Ayrıca 4 tane de oda sıcaklığındaki suya koydum, onları da yarın ekeceğim. Bu sayfalar çok faydalı ve buraya bakarak büyüteceğim için daha kolay olacak düşüncesiyim. Katkısı olan bütün arkadaşların ellerine sağlık.

denizakvaryumu
16-01-2009, 23:03
En son fotoğrafın sağ alt kısmında görülen tomurcuk saplarının, tomurcuklar yanmış gibi bir hal alıp döküldükten sonraki görüntüsü. Bitkinin başka yerlerindeki onlarca tomurcuk da aynı şekilde yanıp döküldü.

Tomurcuklar neden yanmış gibi bir hal alıp döküldü?

malbman
17-01-2009, 08:35
Nedenini bilmiyorum sayın denizakvaryumu. Sanki günlerce susuz kalmış da kavrulmuşlar gibiydi tomurcuklar. Bir de tomurcuk sapları incecik kalmıştı.

Gülbeşeker
17-01-2009, 11:31
sayın malban annenizin RR si 30 santimden uzun sanki ben 12 kasımda tohumlarını diktiğim RRler 10 santim ancak oldu

malbman
17-01-2009, 11:33
Sayın Gülbeşeker, RR' nin boyunu hiç ölçmedim ama bir ara ölçüp yazarım.

malbman
17-01-2009, 11:46
Merak edip anneme telefon ettim ve RR' in boyunu ölçmesini istedim. İnanmayacaksınız ama 42 cm. çıktı. Bizimki RR' lerin sırık cinsi galiba:D

Şaka bir yana, bu domatesle ilgili olarak incelediğim tüm kaynaklar, boyunun yalnızca bir ayak (30.48 cm) olacağını yazıyor. Bu büyümenin nedenini anlamış değilim. Irk özelliklerine aykırı bir durum gibi görünüyor. Ya da tohumlar satıcının dediği gibi safkan tohum değil.

Lonicera
17-01-2009, 13:35
Sn malbman, incelemiş olduğunuz kaynaklar belki de optimum şartlar dahilindeki özelliklerini belirtmişlerdir. Mevsimsel farklılık ve iç mekandaki üretimlerde sapmalar olabilir diye düşünüyorum. Esas sizden dört gözle beklediğim bir haber var. Nasip olur da RR ler kızarıp yediğinizde, lezzet ve özellikle dış kabuk inceliği husundaki aktaracağınız bilgiler:rolleyes:. Malum cherry domates grubundaki pek çok cins, sert dış kabuğuyla biliniyor.

Gülbeşeker
17-01-2009, 15:32
red robinlerin bugünkü halleri

envor
17-01-2009, 17:52

Soruyorum;

Neden çiçekler dökülmüş olabilir? Beyin fırtınanızı göreyim :)

nevsune
17-01-2009, 18:22
1-Aşırı sulama yapmış olabilir.
2-Sıcaklık yeterli olmayabilir.
3-Aşırı besin vermiş olabilir.

kahyanur
17-01-2009, 18:39
4-) Döllenme olmamış olabilir.
5-) Işık yeterli olmamış olabilir.
6-) Mikro element eksikliği olmuş olabilir...

denizakvaryumu
17-01-2009, 19:11
Sn.envor

cevap sizde :)

envor
17-01-2009, 19:24
Cevabı biliyorum sn. denizakvaryumu :)
Diğer arkadaşlardanda fikirlerini alalım.
Sizce neden? :)

nariçi
17-01-2009, 19:30
Yanıt iki arkadaşın cevaplarında var gibi.

denizakvaryumu
17-01-2009, 20:22
Ben düşük sıcaklık diyorum.

kahyanur
17-01-2009, 20:27
Susuzluktan kurumuş olabilir. :)

nevsune
17-01-2009, 20:40
Bence susuzluk değil. Çünkü tam tersi anaç bir tavırla fidelerimizi suda boğuyoruz.

kahyanur
17-01-2009, 20:43
Bence de susuzluk değil. Ama başka neden kalmadı:)

nevsune
17-01-2009, 20:51
Aşırı sulama veya düşük sıcaklık/ışıkta ısrar ediyorum;)

denizakvaryumu
17-01-2009, 21:14
RR lerde malbman dan sonra çiçek açma sırası sizin RR lerde...

Umarım sizin RR lerin çiçeklerinde kararma olmaz.

kahyanur
17-01-2009, 21:23
Kalsiyum **** bor **** bakır eksikliği :)

nevsune
17-01-2009, 21:29
RR lerde malbman dan sonra çiçek açma sırası sizin RR lerde...

Umarım sizin RR lerin çiçeklerinde kararma olmaz.

Bence envor öne geçecek. Onunkiler çok daha hızlı büyüyor. Besin eriyiği ile, organik gübre arasında belirgin bir fark var.

Tomurcukları ilk gördüğüm gün belli belirsizdiler, 2. gün olan bugün ciddi bir şekilde büyüdüklerini gördüm. Hızlı gelişen bir tür bu. Yine de gelişimleri güneşe bağlı diye düşünüyorum, çünkü birkaç gün güneşten bayağı iyi yararlandılar. Çiçeklenme sırasında da güneş olursa, meyvelerde sorun olmayabilir.

denizakvaryumu
17-01-2009, 21:31
Envor dakiler RR değil sanırım, başka tür çeri.

nevsune
17-01-2009, 21:37
Doğrusunuz, ben karıştırmışım. Onlar küçük cherryler.

denizakvaryumu
17-01-2009, 21:52
Kalsiyum **** bor **** bakır eksikliği :)

Malbman ın RR lerinde bu eksiklikler olmaz, besin eriyiğinde bu maddeler tam olarak var.

kahyanur
17-01-2009, 22:03
Hasat yayıncılığın Topraksız Tarım kitabında bu element eksikliklerinin çiçeklerin dökülmesine ve büyüme ucunun ölmesine sebep olduğu yazıyor.

nariçi
17-01-2009, 22:16
Fazla sudan olması durumunu anlamadım zaten hep suyun içindeler.

envor
17-01-2009, 22:18
Envor dakiler RR değil sanırım, başka tür çeri.

Pazartesi günü inşallah red robinlerim aps ile geliyor:p 20 tohum, 20'sinide çimlendireceğim:eek::D (Büyük kumarbazmıyım neyim:D:D)

malbman
17-01-2009, 22:53
Hasat yayıncılığın Topraksız Tarım kitabında bu element eksikliklerinin çiçeklerin dökülmesine ve büyüme ucunun ölmesine sebep olduğu yazıyor.

Sayın kahyanur, benim RR' nin büyüme ucunda bir sorun yok. Sorun tomurcuklarda.

denizakvaryumu
17-01-2009, 22:59
Sn. Envorun da RR macerasına girmesi iyi oldu :) Şimdiye kadar nasıl dayandı anlamadım :D

Olaya el koydu, tecrübesini konuşturacak.:p

Ancak 20 tohumun 10 tanesini topraksız tarım , 10 tanesini toprak da büyütse ve topraktakilere besin eriyiği yerine B5A verse biz de aradaki farkı görsek ...:confused:

kahyanur
17-01-2009, 23:00
Sayın Malbman;
"Envor bey neden olmuş olabilir?" dediği için olasılık sıralamaya çalıştım. Nedenini Sayın Envor açıklayacak umarım. Yoksa ben de bilmiyorum sebebini. Bilebilmiş olsaydım şimdi RRciklerim can çekişiyor olmazdı:(

denizakvaryumu
17-01-2009, 23:01
Bu arada RR lerin kaçıncı yapraktan sonra çiçek tomurcuğu verdiği konusunda hem fikir olsak...

nevsune
17-01-2009, 23:09
Çok mu kafayı yoruyoruz acaba? Keyifleri istediğinde tomurcuklarını veriyorlar.

Benim 3 saksıda RR'lerim var (4.yü saymıyorum, o tuhaf bir biçimde hala gelişmekte zorlanıyor). Aynı zamanda ekilmelerine karşın hepsi farklı geliştiler ama şaşırtıcı bir biçimde üçü de aynı zamanda tomurcuk verdi.

C.Mustafa
18-01-2009, 10:59
31.12.08 de bir adet tohum atmıştım toprağa.6 gün önce(yani 12 günde) topraktan çıktı ve hızla boy attı.

Daha öncekiler (kaybettiklerim) topraktan bir haftada çıkmışlardı.Boyları daha kısa fakat daha kalın ve gövdeleri mosmordu.Isının ve özellikle de güneşin eksikliği bu fide de böyle bir etki yarattı diye düşünüyorum.Sulamayı seyrek yapmaya çalışıyorum.6 günde ilk kez bugün 6 çay kaşığı su verdim fideciğe.

malbman
18-01-2009, 11:09
Sayın C.Mustafa suyu mümkün olduğunca az verin. Zira zaten ışık yetersiz olduğu için ışığı bulmak için boylarını uzatıyorlar. Bir de suyu bol buldular mı iyice uzayıp gövdelerini kalınlaştırmıyorlar. Gövdeleri makara ipliği kalınlığında kalıyor. Gün içinde mümkün olduğunca ışık alan ve nispeten sıcak yerlerde tutun RR' nizi.

malbman
18-01-2009, 11:15
Sn malbman, incelemiş olduğunuz kaynaklar belki de optimum şartlar dahilindeki özelliklerini belirtmişlerdir. Mevsimsel farklılık ve iç mekandaki üretimlerde sapmalar olabilir diye düşünüyorum. Esas sizden dört gözle beklediğim bir haber var. Nasip olur da RR ler kızarıp yediğinizde, lezzet ve özellikle dış kabuk inceliği husundaki aktaracağınız bilgiler:rolleyes:. Malum cherry domates grubundaki pek çok cins, sert dış kabuğuyla biliniyor.

Sevgili Lonicera, büyük ihtimalle siz haklısınız. Bitkiler için gerekli şartlar yan komşuda bile farklı olabildiğine göre, dünyanın bir ucundaki şartlar haydi haydi değişik olacaktır.

RR'lerin iki tanesi çok güzel bir şekilde kızardı ama onları koparmayacağım. RR' lerin lezzetini ve kabuk yapısını en az sizin kadar ben de merak ediyorum ama bunları tohumluk olarak ayırmak istiyorum. Geri kalan üç tanesi olgunlaşınca belki de bir tanesini size veririm, siz tadarsınız.

Ayın 24' ünde yapılacak bonsai toplantısına katılacaksanız, sanırım o güne kadar diğer iki RR de olgunlaşır. Oraya getiririm.

Lonicera
18-01-2009, 15:26
İlginize çok teşekkürler, bu ayki toplantıya katılmam çok zor. Aynı tarihlerde Antalya'da olacağım büyük ihtimal. Artık siz tadıp bize anlatırsınız sonucu. Tane büyüklüğü normal cevizden küçük mü acaba? Benim bu seneki cherry domatesler neredeyse nohut tanesi kadardı. O sebeple vazgeçtim sırık cherry yetiştirmekten. RR'ler için de gün sayıyorum, tam sezonunda ekeceğim nasipse.

envor
18-01-2009, 19:47
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=345737&postcount=500

nevsune 1-Aşırı sulama yapmış olabilir.
2-Sıcaklık yeterli olmayabilir.
3-Aşırı besin vermiş olabilir.

kahyanur 4-) Döllenme olmamış olabilir.
5-) Işık yeterli olmamış olabilir.
6-) Mikro element eksikliği olmuş olabilir...

kahyanur -Kalsiyum **** bor **** bakır eksikliği

nevsune -Çok mu kafayı yoruyoruz acaba? Keyifleri istediğinde tomurcuklarını veriyorlar.

Çok değerli cevaplar gelmiş;) Evet nispeten yukarıdaki yazılanlardada çiçek dökülmesi yaşanabiliyor.

Yanlız yukarıdaki linkte, malbmanın resmini yüklediği RR'ler var. Resime bakarsanız göreceksiniz, domates sıcak bir ortamda kalması için petek kenarına konulmuş, evet orası sıcak, fakat ısınan havada nispeten nem oranı çok düşük olur. O ortamdada nem aşırı düşük olduğundan, kuruluk yüzünden çiçek polen canlılığını şiddetli bir şekilde kaybetmiştir ve çiçek dökülmüştür.

Durum bu yani. Çiçek dökülmelerinin sebebi Düşük nem.

denizakvaryumu
18-01-2009, 20:31
Benim RR ler de aynı durumda olduğundan hemen peteklerin üstüne su dolu kapları koyayım, gerçi ne çiçek ne de tomurcuk var ama bu bilgiyi öğrendiğimiz iyi oldu.

Sağolasın envor :)

nevsune
19-01-2009, 09:11
Nem konusu benim hiç aklıma gelmedi. Oysa gelişim konusunda çimlenme aşamasından itibaren fidelerin nemden ne kadar hoşlandıklarını yazıp duruyordum (benimkiler çiçek açma aşamasına gelmedikleri için o derse çalışmamıştım:))

Bu mevsimde bu denemeyi ilk yaptık, deneme yanılma yöntemiyle yanlışlarımız ortaya çıkmaya başladı. Kış koşullarını gözönüne almak gerekiyor. Ben de peteğin üstüne su dolu bir kap koydum şimdi.

envor'un beyin fırtınası çiçeklerimizi kurtarmak için iyi bir fırsat oldu. Devamını da bekleriz.

malbman
19-01-2009, 10:01
Sağolasın envor. Bu hiç aklıma gelmemişti. Anneme telefon açıp peteğin üstüne bir kap su koymasını söyledim. Sanırım bundan sonraki tomurcukları kurtarabileceğiz.

nevsune
23-01-2009, 18:25
RR'lerin iki tanesi çok güzel bir şekilde kızardı ama onları koparmayacağım. RR' lerin lezzetini ve kabuk yapısını en az sizin kadar ben de merak ediyorum ama bunları tohumluk olarak ayırmak istiyorum. Geri kalan üç tanesi olgunlaşınca belki de bir tanesini size veririm, siz tadarsınız.

Sevgili malbman, hani kalan üç tanesi kızarmadı mı daha?

Tat ve kabuk meraklıları(başta ben:p) sizi bekliyor:)

malbman
23-01-2009, 18:37
Sevgili nevsune, bu gün anneme uğradığımda daha yeni yeni yeşilden kırmızıya doğru çalmaya başladığını gördüm. Yani bir kaç gün daha istiyor anlayacağınız. Tohumluk ayırdığım iki tanesi ise mükemmel bir kırmızı renk almış. Ne yazık ki annem biraz rahatsızdı, onun telaşından fotoğraf çekmeyi unuttum.

denizakvaryumu
24-01-2009, 11:39
1 Aralıkta doğrudan torfa (ıslatmadan) diktiğim RR lerde 55 gün sonra 10. yaprağında toplu iğne başından küçük çiçek tomurcukları kendini gösterdi.

Yedi adet RR de, tomurcuk görünümü 10.yaprakta oldu.

Gülbeşeker
24-01-2009, 12:17
Sevgili denizakvaryumu hiç resim yüklememişsiniz resimlerini bir görseydik boyları kaç santim oldu ben 12 kasımda ektim ama hala 8 yapraklı çiçek falan yok boyu 10 sm

denizakvaryumu
24-01-2009, 12:23
Dijital makinem yanımda olmadığından resimleri şimdilik ekliyemiyorum, 15-20 gün içinde yükleme yaparım.

Boy 11-12 cm.

nevsune
24-01-2009, 13:04
1 Aralıkta doğrudan torfa (ıslatmadan) diktiğim RR lerde 55 gün sonra 10. yaprağında toplu iğne başından küçük çiçek tomurcukları kendini gösterdi.

Yedi adet RR de, tomurcuk görünümü 10.yaprakta oldu.

Gözünüz aydın. Hadi bakalım az kaldı yemeye:p

Süre olarak sizinkilerle benimkiler hemen hemen aynı gelişmeleri göstermişler. Yetiştirme koşullarımız benziyor demek.

Şimdi birden boy atmaya başlayacaklar:)

bulik
24-01-2009, 15:38
Merhabalar,

Red Robin tohumunu temin etmek kolay mıdır?
Benim bahçede domates yetiştirme gibi bir "hayalim" var.
Neden hayal? Çünkü bahçe günş görmüyor!
Limon-mandalina ağacı ve domates diye öleceğim!
Bu sene uzun ince dikdörtgen saksılarda, 2. kattaki yatak odasının camının önünde-orası çok net güneş görüyor- domates yetiştirmeye kararlıyım, kocam ne derse desin!!!
Okuduklarımı uygulayarak limon çekirdeğinden fidan yapmaya da çalışıyorum, allah sonumu hayır etsin!
Burada okuduklarımdan da büyük mutluluk duydum, çok güneş istemeyen bir türmüş bu red robin... Umarım tohumunu da kolay bulabilirim...

nevsune
25-01-2009, 10:07

Süre olarak sizinkilerle benimkiler hemen hemen aynı gelişmeleri göstermişler. Yetiştirme koşullarımız benziyor demek.

Yalnış hesaplamışım. Benimkiler 68. günde tomurcuklanmışlar. Arada 13 gün var. Denizakvaryumu bana iyi bir fark atmış (kutlarım:)).

Şimdi bunun nedenlerini araştırmak gerek. Ben sıcaklıktan kaynaklanabileceğini düşünüyorum. Benim RR'lerin bulunduğu oda ısısı 19 derece civarında, daha sıcak istiyor olabilirler.

kuzen38
25-01-2009, 23:58
büyümeyen domates istemiyoruz :)
şaka bir yana hakikaten neden büyümedigi konusunu çok merak ediyorum. Sanırım her domates gibi bu cinste kesinlikle ama kesinlikle güneş istiyor. ama kış güneşi degil :)

sercan1969
26-01-2009, 06:56
RR domatesi her ne kadar diğer çeşitlerden daha az ışıkla idare etsene büyüyüp gelişmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli şey ışıktır.Envor arkadaşımız çok önemli bir noktaya değinmiş kaloriferli evlerde genelde nem düzeyi % 35 seviyesinde geziyor...Domatesin istediği ideal nem ise % 60-65 civarı bunu sağlamak çoğu evde zor...
Sıcaklık evlerimiz kaloriferli olduğundan çoğu zaman ideal aralıklarda geziyor...Geriye kalan ise ideal büyüklükte saksı kullanmak,kaliteli
bir yetiştirme ortamı kullanmak,bitkilerimizi doğru şekide beslemek ve sulamayı doğru aralıklarda doğru miktarda yapmak...Bütün bunları gereği gibi yerine getirdiğimizde ise bize düşen görev olgunlaşan meyveleri afiyetle yemek ******..

envor
28-01-2009, 20:25
Şu an, şu saat itibariyle 20 adet red robin ve 8 adet (mikrop domat) mini mini cherry domates tohumlarını ekmiş bulunuyorum.

Bakalım ne kadar zamanda, nasıl büyüyecek.

28/01/2009

21:00

kahyanur
29-01-2009, 17:34
02 Ocak'ta ektiğim, 06 Ocak'ta çimlenen RR lerin resimleri aşağıda. Bir tanesi geç çimlendi bu yüzden küçük kaldı. Boyları 4-5 cm, 5. yapraklarını çıkarıyorlar.

sercan1969
29-01-2009, 20:47
RR balkonda domates yetiştiriciliği zevkini yaşamak için iyi bir seçenek olsa gerek...

Gülbeşeker
30-01-2009, 16:19
sevgili kahyanur RRlerinizin maşşallahları var benimkilere göre çok hızlı büyümüşler besin eriyiğini her sulama suyunamı karıştırıyorsunuz

turkuaz61
30-01-2009, 16:35
Ben de bu sitede bir arkadaşdan red robin tohumu aldım 20 gün oldu ekeli , tohumlardan çıkan yok.

kahyanur
30-01-2009, 17:18
sevgili kahyanur RRlerinizin maşşallahları var benimkilere göre çok hızlı büyümüşler besin eriyiğini her sulama suyunamı karıştırıyorsunuz

Çimlendiklerinden beri besin çözeltisi veriyorum. Şimdilik torf içindeler. Biraz daha büyüsünler şaşırtacağım. 16 Kasımda ektiğim RR ler 8-9. yapraklarını çıkarıyorlar henüz, doğal gübre+toprak+torf karışımına ekmiştim. Çok yavaş büyüdüler. Şimdi onları da besin çözeltisi ile suluyorum. Bu besin çözeltisi harika. Ben de içsem boyum uzarmı ki acaba?:p:D

malbman
31-01-2009, 09:10
Red Robinler'in son hali (Daha doğrusu, sondan bir önceki halleri:D:D).

malbman
31-01-2009, 09:12
Hain tombalak elinde bıçağı, kötü emellerini gerçekleştirmek üzere:eek::eek:

kahyanur
31-01-2009, 11:54
Çiçekleri dökülen RR ler mi bunlar? Çok güzeller. Maaşallah nazar değmesin.

nevsune
31-01-2009, 17:16
02 Ocak'ta ektiğim, 06 Ocak'ta çimlenen RR lerin resimleri aşağıda. Bir tanesi geç çimlendi bu yüzden küçük kaldı. Boyları 4-5 cm, 5. yapraklarını çıkarıyorlar.

Biz görmeyeli neler olmuş:) Besin eriyiği farkı.

Sevgili kahyanur, yakında sizin tomurcuklar da görünür artık. Bu gidişle benden önce tadına bakarsınız.

Hain tombalak elinde bıçağı, kötü emellerini gerçekleştirmek üzere:eek::eek:

Darısı başımıza.

Gerçi biz de boş durmuyoruz, çiçeklerimizi açıyoruz yavaştan yavaştan. Şimdi bize işbitirici bir arı veya kelebek gerekiyor:)

Gülbeşeker
01-02-2009, 13:34
Sevğili RRciler fısfısla RRlere su püskürtsek nem açısından daha iyi olurmu acaba yoksa hiç denemiyeyimmi acaba ne dersiniz.

sercan1969
01-02-2009, 13:44
Çiçekler açtıktan sonra püskürtmeseniz iyi olur...Döllenmeyi zorlaştırabilir.Kaloriferli evlerde malesef nem oldukça düşük kalıyor...

Gülbeşeker
01-02-2009, 15:12
domteslerimi ekeli 80 gün oldu ama çiçek yok çiçeklenmeyi kolaylaştırırmı diye düşünmüştüm ama

Lonicera
01-02-2009, 15:29
Sn malbman, RR 'lerin tadına baktınız mı? Kabuk kalınlığı ve lezzeti hususunda merak içindeyim.

malbman
01-02-2009, 21:25
Arkadaşlar dün aniden dışarı çıkmam gerektiği için fotoğraflar yarım kalmıştı. Şimdi devam edelim. 6110161102
İki domatesi dörde bölüyorum. Amacım önce tohumlarını ayırıp, daha sonra da afiyetle mideye indirmek.

malbman
01-02-2009, 21:35
Bunlar da tohumlar. Dört tane domatesten bu kadar tohum çıktı.

malbman
01-02-2009, 21:38
Bu da kabuğun resmi. Arkadaşlar kabuk bildiğimiz çeri domateslerin kabuğu kadar kalın olmasa da, çok da ince değil açıkçası. Ama RR'lerin tadı ve kokusu muhteşem. Küçücük domatesleri keserken bütün mutfak domates koktu. Resmen çocukluğumda yediğim domatesleri hatırlatıyor.

malbman
01-02-2009, 21:40
Bunlar da tohumların yıkanıp, kurutulmuş hali. Üşenmedim saydım. Tam 145 tane tohum çıkmış iki domatesten.

Lonicera
02-02-2009, 06:49
Güzel bir operasyon olmuş. 2 domatesten bu kadar çekirdek, hayret..Tadının çok güzel olacağını tahmin ediyordum ama esas kalın kabuk olması şaşırttı:(. Galiba ince kabuklu cherry domates bulmak çok güç.

malbman
02-02-2009, 07:27
Sevgili Lonicera, kabukların beklediğimden kalın olması beni de şaşırttı. Sanırım çeri domateslere özgü bir özellik bu. Sevgili envor'un gönderdiği mikrop domatesi bekliyorum şimdi. Eğer minicik boyuyla o da kalın kabukluysa, çeri domatesler kalın kabuklu oluyor tezim iyice güçlenecek.

denizakvaryumu
02-02-2009, 17:30
Yetiştirme konusunda RR ler gerçekten çok iyi seçenek hele yazın insana domates yetiştirme zevkini tattıracak.

Ama resimde görülen kabuk açıkçası beni hayal kırıklığına uğrattı ben çok ince olmamakla birlikte bu kadar da kalıp gibi bir kabuk beklemiyordum, bu kabuk resmen boğazda kalır :)

İşi bir de dolu tarafından düşünürsek; "bağırsaklar için posalı yiyecekler yiyin" deniyor, bu durumda RR ler bağırsaklar için de faydalı olacak, bir de tohum miktarını düşünürsek, bayağı bir fayda sağlayacak :)

envor
04-02-2009, 21:12
61566

nevsune
05-02-2009, 09:33
Bu da benim ilk mürüvvetim:)

malbman
05-02-2009, 09:41
Nevsune, çok güzel görünüyor. RR'ler formunu bulmaya başladı yavaş yavaş. Diğer arkadaşlardan ses yok ama. Nerelerdesiniz Red Robinciler?

malbman
05-02-2009, 17:50
Yeni tur yeni şans. Kahyanur ile aynı gün ektiğim RR'lerden bir tanesini, mefta olan kuzeninin yerine aldım. Bakalım bunun akıbeti ne olacak.

malbman
05-02-2009, 17:52
Bun da sevgili envor'un gönderdiği mikrop domat. Son resimde de tomurcukları var. Bakalım bunların kabuğu nasıl çıkacak.

malbman
06-02-2009, 08:24
Sanırım bu (http://www.parkseed.com/webapp/wcs/stores/servlet/StoreCatalogDisplay?storeId=10101&catalogId=10101&langId=-1&mainPage=prod2working&ItemId=5432&PrevMainPage=advsearchresults&scChannel=Vegetables%20AS&SearchText=p16.v231;p16.v226&OfferCode=W1H)linkteki domates sevgili denizakvaryumu. Yazıldığına göre bezelye büyüklüğündeki bu tür, tüm domateslerin babasıymış.

Sanırım envor aynı domates olup olmadığını söyler.

denizakvaryumu
06-02-2009, 11:52
Sanırım bu (http://www.parkseed.com/webapp/wcs/stores/servlet/StoreCatalogDisplay?storeId=10101&catalogId=10101&langId=-1&mainPage=prod2working&ItemId=5432&PrevMainPage=advsearchresults&scChannel=Vegetables%20AS&SearchText=p16.v231;p16.v226&OfferCode=W1H)linkteki domates sevgili denizakvaryumu. Yazıldığına göre bezelye büyüklüğündeki bu tür, tüm domateslerin babasıymış.

Sanırım envor aynı domates olup olmadığını söyler.

Eğer bu kaşık domatesi ise boyunun çok uzun olması lazım.

kahyanur
06-02-2009, 12:04
Bunlar da tohumların yıkanıp, kurutulmuş hali. Üşenmedim saydım. Tam 145 tane tohum çıkmış iki domatesten.

İki tane minicik domatesten bu kadar tohum çıkması normal mi? Bilmediğim için soruyorum. Çok çekirdekli bir tür mü RR?:(

nevsune
06-02-2009, 12:40
Tuh çok üzüldüm. Neyse ki havalar iyi gitti de bitkiler donmamış, bu mevsimde bu bile bir kazanç.

Nasılsa yeni tomurcuklar verir ve yazdığım gibi meyve tutumu hiç fena değil. Hiç olmadı, bende de bir yedek var. Bizi RR'lerle tanıştıran arkadaşımızı hiç RR'siz bırakır mıyız:)

Şu koltukalma işine ne diyorsunuz?

malbman
06-02-2009, 13:23
Şu koltukalma işine ne diyorsunuz?

Sevgili nevsune, envor RR ve mikrop domatlarda koltuk alma işlemi yapmayın demişti.

malbman
06-02-2009, 13:29
Eğer bu kaşık domatesi ise boyunun çok uzun olması lazım.

Bu linkte belirtildiğine göre 6 ft. (yaklaşık 1.80 mt.)' den, 20 ft. ( yaklaşık 6 mt.) kadar uzayabiliyormuş.

nevsune
06-02-2009, 14:01
Sevgili nevsune, envor RR ve mikrop domatlarda koltuk alma işlemi yapmayın demişti.

Sevgili malbman, ben de bir ara bir başlıkta cherry'lerde koltukalma yapılmaz diye okumuştum.

Ayrıca domateslerde koltuk almayı mutlaka yapmalsınız aksi takdirde verim düşer.

Bugün de Tekin beyin cherry başlığındaki uyarısını okudum ama bu sırık cherry için söylenmiş, hepsini kapsıyor mu bilemiyorum.

Bitkinin uzaması bir yerde duruyorsa ve bu tomurcuklar bittikten sonra koltuktakiler büyüyecekse mesele yok zaten. O zaman verimde düşme olmayabilir. Yoksa yine deneme yanılma yöntemini kullanacağız.

malbman
06-02-2009, 14:09
Ben benim ölen RR'den bir koltuk filizi koparıp köklendirmiştim ama onu kime verdim, akıbeti ne oldu bilmiyorum. Tabii benim RR öldüğü için gelişmesi konusunda koltuk almanın nasıl bir etkisi olduğunu da söylemem mümkün değil. Ama ben bu defa koltuk falan almayacağım. Hatta mikrop domatın yanında iki tane daha sürgün büyümüş, onları bile ellemeyeceğim. Üç gövdede birden büyüsün; bakalım ne olacak.

nevsune
06-02-2009, 14:26
Evet, o fide yetiştirme bana da pek çekici gelmişti, hani bedavadan gibi:) Şimdi ben de iki saksımdan birindekinden koltukalıp, diğerinden almam. Böylece gelişmeleri izleyebiliriz.

Bir de domateslerin kök havalandırmasından pek hoşlandığı bilinir ya. Hava çok güzel, benimkilerin köklerini zedelemeden topraklarında biraz havalandırma yapıp 10 dakika açık havaya çıkarttım. Bakalım ne yapacaklar.

malbman
06-02-2009, 16:16
Benim RR'ler ve mikropların kökleri zaten 24 saat havalandırmada. Motor sürekli çalışıp besin suyunu havalandırıyor.

envor
06-02-2009, 19:14

Red robin domatesinde koltuk alma, yaprak alma vs. gibi kültürel işlem yapılmaz. Sebebide, oturak domates katogorisindedir de ondan.

Cherry domatesininde, oturak ve sırık çeşitleri olduğundan,çeşitin özelliğine göre kültürel işlem yapılır. Sırık çeşitlerinde koltuk alma, gerektiği durumlarda da, yaprak alma işlemi yapılır.

Oturak çeşitinde ise bu işlemler yapılmaz, aksine ne kadar koltuk (filiz) çıkarsa o kadar verim artar.

Benim mikrop domatım bu. (http://www.reimerseeds.com/worlds-smallest-tomato.aspx) Malbmanın yayınladığı linkteki domatesten daha küçük boyda gibi duruyor. Resimden anladığım bu :)

Yeni tur yeni şans. Kahyanur ile aynı gün ektiğim RR'lerden bir tanesini, mefta olan kuzeninin yerine aldım. Bakalım bunun akıbeti ne olacak.

Kuzeninkiyle aynı olmasında :D:p

envor
07-02-2009, 15:04
61908

aaylin
08-02-2009, 16:45
Üstte saksıdakiler 17 Ocak'ta ektiğim tohumlarım, alttakiler ise 30 Ocak'ta ektiklerim. Bakalım nasıl olacaklar, merakla bekliyoruz kızımla birlikte :)

nevsune
16-02-2009, 09:35
62951

Yaprak altında kalanlar-arkada duranlar-yeni çiçekten çıkmışlar var, onları göremiyorsunuz. En büyüğü fındık boyutunda. Bu kadar meyveyi büyütmek için bayağı bir çaba harcıyor. Daha hasata zaman var:) Mart tahminim doğru çıkacak gibi.

Gözlemlerim:
Çok verimli bir tür olduğu kesin. Tohum ekme zamanında, evin serin olmasına karşın 5 tohumdan hepsi çimlenmişti. 2'sini arkadaşlarıma verdim. Elimde 3 bitkim var. Aynı dönem bitkileri olduğu, aynı güneşi ve bakımı gördükleri halde 2tanesi normal gelişip meyve vermekteyken, bir tanesi çok yavaş gelişiyor. Bunun nedeni bayramda yolculuğa çıktığımda bu fideyi evin içinde değil, serin olan kapalı balkonda bırakmış olmam olabilir. Tam yeni yerine alışma dönemindeyken, serin hava gelişimini yavaşlatmış olabilir. Henüz 9 cm boyunda ve yeni tomurcuk vermeye başladı (diğer ikisinin boyu 23-25 cm). Bu da benim için bir avantaj oldu. Diğerleri biterken, bu meyve vermeyi sürdürecek.

Çiçeklerden neredeyse %95'i meyveye dönüşüyor. Kayıp, yok denecek kadar az.

Boy büyümesi durdu. Gücünü meyveye veriyor. Bu arada koltuklarda çıkan yapraklar yavaş bir şekilde büyümeye başladılar. Bu da bir avantaj gibi görünüyor. Eski meyveler kızarıp alındıkça, koltuktakilerden çıkacak yenilere yer açılacak olabilir.

Havaların ılık gitmesi de bir avantaj oldu. Yoksa, doğalgazın bu kadar pahalı olduğu bir dönemde oda sıcaklığını (özellikle geceleri) 22 derecelerde tutamayabilirdim doğrusu. Oda bol ışık ve güneş alıyor. Bunların durdukları yer de en uygun yer.

Sonuç:
RR'ler yüzünden ben bu kışın nasıl geçtiğini hiç anlamadım. Tohumlarımın elime geçtiği 7 Kasım'dan bu yana çok keyifli bir kış yaşadım. Bu durumda; bu bitkiyi aklım(ız)a düşürüp getirtmek için çaba harcayan sevgili Denizakvaryumu'na, getiren Karınca70 arkadaşımıza, umutlarımı yeşerten sevgili malbman'a çok teşekkür ediyorum.

Not: Tadına bakınca da sonucu yazarım:)

malbman
16-02-2009, 10:10
Sevgili nevsune, Red Robin tek kelimeyle muhteşem olmuş. Söyleyecek başka bir şey bulamadım. Bitkin sevgili denizakvaryumu'nun ilk mesajına koyduğu fotoğraftaki RR'ye benzemiş. Sanırım RR yarışmasının tüm kategorilerinde birincilik için envor ile yarışacaksın.

Benim (daha doğrusu annemin) RR bir sürü tomurcuğu heba edince küstü sanırım, uzun zamandır bir tek dahi tomurcuk vermedi. Anlayacağın yarışma dışı kaldım. Yeniden çimlendirip durgun su kültürüne aldığım RR son derece güzel gelişiyor. Yine de Ağustos'tan önce domates yiyebileceğimi sanmıyorum:D Ama bundan sonra yılın 12 ayı saksıda RR yetiştirmeye kararlıyım.

umutlarımı yeşerten sevgili malbman'a çok teşekkür ediyorum.

Katkım olduysa ne mutlu bana. Böyle bir başarıda payının olduğunun düşündürtülmesi bile insana büyük bir mutluluk ve haz veriyor. Bu duyguları yaşattığın için asıl ben sana teşekkür ederim arkadaşım.

denizakvaryumu
16-02-2009, 11:29
Sn.Nevsune, aman nazar değmesin, Bu RR lere nazar boncuğu takılır :)

Benim RR ler tomurcuk aşamasındalar, sizi takip ediyorum.

malbman
16-02-2009, 11:48
Arkadaşlar ne yalan söyleyeyim, forumdaki ilk günlerimde sevgili denizakvaryumu'nun Red Robin'lerden bahsettiği yazısını ilk okuduğum günden beri, bu domatesin fanatiği oldum. Red Robin yetiştirmek bende tam bir tutku halini aldı. Sevgili karınca70'den alacağım tohumlar yeterli gelmez düşüncesiyle, Amerika'dan tohum getirttim. Bu da yetmedi, bir parti de İngiltere'ye sipariş verdim.

İlk çimlendirdiklerimi herkesten kıskanıp, etrafımdaki kimseye bir tane dahi vermedim. Yalnızca bir tanesini anneme verebildim (büyük bir kıskançlıkla).

Kendi yetiştirdiğim ve tam meyve alacağım bitkimi saçma sapan bir inat yüzünden öldürünce de, günlerce kahrettim kendimi. İşte tam bu aşamada iyice öfkelenip elimdeki tüm fideleri dağıttım.

Red Robin başlığında RR'ler ile ilgili olumsuz bir şey okuduğumda için için kahroluyordum. Ama annemin bitkisi gelişip tomurcuklanmaya başlayıp, sevgili nevsune'nin Red Robinlerinin gelişimlerini izledikçe, içimi yeniden bir heves doldurdu. Bunun üzerine son kalan dört tohumumu da çimlendirdim ve yeniden başladım. Şimdi bu güzellikleri arkadaşların da başarılı bir şekilde hayata geçirdiklerini gördükçe, bu tutkunun yersiz olmadığını anlıyorum.

Haydi RR'ciler, yayınlayın resimlerinizi, hikayelerinizi. Yalnızca kendinize saklamayın. Bu harika görüntülerden, öykülerden hepimiz payımıza düşeni alalım.

anzerhoneybee
16-02-2009, 12:54
Red Robin' imin bu gün itibariyla durumu. Anneme verdiğim fidenin fotoğrlaflarını henüz çekemedim. Onu da en kısa zamanda çekip yükleyeceğim ama laf aramızda, sanki o toprakta olmasına rağmen biraz daha hızlı gidiyormuş gibi geliyor bana.

Bu arada fotoğraftaki ilgisiz mutfak eşyalarının ve diğer figüranların kusuruna bakmayın. Zira bu aralar yer darlığı çekiyorum ve büyük patronun :p kullanmama izin verdiği alan yalnızca mutfağın yarım metrekarelik bölümü.

ben bu sitede yaniyim.
merak ettiğim bir şeyi sormak istiyorum.
bu domatesi saksıya dikmişsiniz.ve onuda bir kovanın içine koymuşsunuz.
kovanın içinede boru uzatmışlar elektrik fişi falan var bunlar nedir acaba

Mermaid
16-02-2009, 13:29
Sevgili nevsude maşallah çok güzeller.

Sevgili Malban yazdıklarınızdan cesaret alarak geçen hafta ekmiş olduğum bebişlerim henüz minnacıklar.
20 tohumdan 5 adettini ektim. Diğerlerini daha sonra mart başı gibi ekmeyi düşünüyorum.

Gülbeşeker
16-02-2009, 20:33
Sevgili nevsune önce maşşallah nazar değmez inşallah darısı başımıza benimkilerinde koltuk kısımlarında sanki minik uzantılar var gibi bilmiyorum oradan yeni filizlermi veripçiçeklenmeyi o verdiği filizlerdenmi yapacak 95 günlük olduk ama 3 fideden en uzunu 15 cm diyerleri daha kısa üçüde aynı pencerede ama gelişmeleri farklı

Gülbeşeker
16-02-2009, 20:38
mermaid sizinkiler maşallah bir haftada topraktan çıkıp dört tanede yaprak vermişler nasıl becerdiniz neyle beslediniz

nevsune
16-02-2009, 21:59
Neden sizinkiler bu kadar gecikme yaptı ki? Sıcaklık mı az geliyor acaba? Aynı benim 3. fidemdeki durum gibi.

O minik uzantılara büyüteçle falan iyice bir bakın bakalım, tomurcuk olabilirler:) İlk çıktıklarında toplu iğne başı kadar küçücük oluyorlar.

habibe
17-02-2009, 08:58
Nevsune RR lerin maşşalahı var. Tabi ki sizin de. Her ikinize de Afferin :)
Benim ikinciye ektiğim RR ler hala 2 cm ler. RR resmi görünce , malbman gibi, benim de içimde ki hevesim yenilendi. Teşekkürler.
Kızarmış hallerini en az sizin kadar biz de bekliyoruz.

aaylin
17-02-2009, 09:06
Benim aynı saksıdaki RR lerimden biri 8-9 cm olmuşken diğeri hala 3 cm kadar. Aynı anda, aynı toprağa dikilen RR ler arasında bu kadar fark olabilir mi? 17 Ocak'ta dikmiştim, acaba gelişmeleri normal mi? Bu arada Sayın Nevsune; Allah RR lerinizi nazarlardan korusun inşallah. Onlar yemeye kıyılmaz vallahi.

Gülbeşeker
20-02-2009, 01:13
RRler çiçeklenince tozlanmayapmak gerekiyormu kulak çubuğuyla falan çiçekleri döllemek gerekiyormu?

malbman
20-02-2009, 10:28
Sevgili Gülbeşeker, ben hiç bir şekilde müdahale etmedim annemi Robin'e. Kendiliğinden meyveye döndü.

sercan1969
20-02-2009, 11:01
Domateste erkek ve dişi organlar yanyana olduğundan kendini rahatlıkla dölleyebiliyor.Ev ortamında nem düşük olduğundan küçük bir hava hareketinde bile tozlaşma gerçekleşebiliyor.****** çok düşük nem ve Yüksek sıcaklık bitki gelişmesini gelişmesini ve meyve tutumunu olumsuz etkileyebiliyor.

nevsune
20-02-2009, 17:43
Ben çiçekler açtıkça elimde suluboya fırçası tozlamaya çalışıp durdum. Yetmedi arada bir hafifçe salladım. Hani görmemişin domatesi olmuş misali:p

Evet Sercan beyin de yazdığı gibi biraz titreşim, arada yakınlardaki bitkilere püskürtülen su ve radyatör üzerindeki su kabı ile yaratılan nemle birlikte sonuç iyi oldu.

Hadi Gülbeşeker, domates fotoğraflarını bekliyoruz;)

Gülbeşeker
20-02-2009, 22:27
Evet domateslerimde yaprak olmayan birşeyler var herhalde çiçeklenmeye başlayacak daha belli belirsiz biraz anlaşılır duruma gelse resimlerini yüklüyeceğim aslında herhafta bir resim yüklüyeceğim hani görmemişin çocuğu olmuş cinsinden ama mubarekler çok yavaş büyüyorlar nensune hanım sizinkiler kızarmaya başladılarmı yoksa bunların kızarmalarıdamı bu kadar geç olacak vallahi bu kış bu domatesleri gidip gelip konturol etmekten pencereden sehpaya sehpadan pencereye almaktan gına geldi diye bilirim gerçi bu kış beni mutlu eden hiç bir bitkim olmadı nanem maydanozum lalem sümbülüm limonum terem hiçbiri güzel gelişmedi sadece ne olduğunu bilmediğim bir bitki çıkmışti süs biberimin yanında sitedede sormuştum bu bitki ne diye sonunda çiçek açtı ne olduğunu oğrendim çok harika gidip gelip bakmaya doyamıyorum

Gülbeşeker
20-02-2009, 22:34
ya kusura bakmayın merakımdansoruyorum RR lerin tohum satışında diyebilirimki onlarca kişi aldı halada almaya devam ediyor ama şurada yazan resimleyen 3-4 kişiyiz diyerleri maratonun neresinde neden haber vermiyorlar hadi gizli RR ciler çıkın ortaya

uzman16
21-02-2009, 09:01
Kasım ayında ektiğim red robinlerin gelişimi çok yavaş.
Şu an (3 ay önce ektiğim dikkate alınırsa) iyi performans göstermediler diyebilirim. Gerçi görüntüleri sağlıklı ama en gelişmişi 8-10 cm. boyunda. Pencere önünde duruyorlar. Kaloriferden olumsuz etkilenmemeleri için bir kap su koydum. Nem oranı düşük, oda sıcaklığı 27 derece.
Havalar ısınınca balkona alacağım. Şimdilik durum bu.
Domates yeme aşamasındaki arkadaşları tebrik ediyorum. ;)

Gülbeşeker
21-02-2009, 14:48
Benim RR lerimde 2 ay boyunca sabahtan öyleye kadar güneş alanbir pencerede idi boyları 10 cm zor olmuştu sonra sadece 1 saat güneşli bir cama aldım ondan sonra biraz uzamaya başladı şu anda sanki tomurcuk aşamasında nevsunenin dediği gibi 10. yaprakta yomurcuklanıyor 12 kasımda başlayan maraton hasatıyla beraber bakalım nezaman sonlanacak bizi bukadar oyaladı inşallah yaz sonuna kadar ürün verir ne dersiniz verirmi acaba

vayvayvay
21-02-2009, 15:20
Merhaba sevgili arkadaşlar....Böyle cici domates verenleri görünce (Maaşallah), benim saksıdaki RR lere kızdım. Bağırdım.:mad: Resimleri gösterdim.:mad: Neyse anladılar herhalde:p Göreceğiz bakalım.
Arkadaşlar, Benim RR leri kasım ayında dikmiştim.Ancak. 4-5 yaprakken benim muhabbet kuşu RRlerin tadına bakmak istedi:eek: Sonuç.10 gün kafes hapsi:(Ve Aralık ayı sonu yeniden dikmek zorunda kaldım. Şimdi 6-7 yapraktalar...Paylaşmak için azıcık daha büyümelerini istiyordum.Çok yavaşlar :mad: Sevgiler...Domatesler kucaklasın öpsün sizleri...

Koyu yeşil
24-02-2009, 09:42
Elimdeki RR tohumlarını, 3 hafta kadar önce ektim. Dün akşam bir tanesi minik 2 yaprağını güneşe doğru uzatmıştı. Şimdi kalan tohumların çimlenmesini beklemedeyim.

Eğer yanılmıyorsam, yazlık komşumuzun bahçesinde mikrop domates dediğiniz türden var. Meyveler minicik ve gerçekten çok tatlı oluyor. Boyu da epey uzun.

malbman
24-02-2009, 17:27
Annemin Red Robin' inin son 3 domatesinden ikisini daha hasat ettim. Ama bu defa fotoğraf çekemedim. Zira fotoğraf makinem yok ve telefonum da arızalı.

Ama kelimelerle anlatayım. Muhteşem kokuyorlardı. Lezzetleri de tıpkı çocukluğumda yediğim domatları hatırlattı bir kez daha.

En iyi haber de, yaklaşık 200 (192) adet tohum çıkması. Hemen kurutmaya aldım tohumları. Sanırım uzun bir müddet tohum sıkıntısı çekmeyeceğiz.

Üçüncüsü hala duruyor. Yani en azından 100 tohum daha garanti:D:D

denizakvaryumu
24-02-2009, 17:32
Saksıda yetişen RR lerin tohumları bana göre satın aldıklarımıza nzaran daha değerli.

Satın aldığımız ilk RR tohumları bahçede -serada vs. yetiştikleri için rahata alışmış tohumlardı.

Şimdi artık saksı nesli gelimeye başladı 4. 5.nesil saksı RR ler kış ve saksı ortamına çok daha alışkın olacaklardır :)

Lonicera
24-02-2009, 17:36
Afiyet olsun sevgili malbman. Artık RR diyarı olacak buraları. Bu arada gözümden kaçmadı, domat kelimesi.'''Ama kelimelerle anlatayım. Muhteşem kokuyorlardı. Lezzetleri de tıpkı çocukluğumda yediğim domatları hatırlattı bir kez daha. '''
İzmirde yaşadığınız nasıl da belli:D:D.

malbman
24-02-2009, 17:41
Saksıda yetişen RR lerin tohumları bana göre satın aldıklarımıza nzaran daha değerli.

Satın aldığımız ilk RR tohumları bahçede -serada vs. yetiştikleri için rahata alışmış tohumlardı.

Şimdi artık saksı nesli gelimeye başladı 4. 5.nesil saksı RR ler kış ve saksı ortamına çok daha alışkın olacaklardır :)

Kesinlikle katılıyorum sevgili denizakvaryumu. Zavallıcıklar bu hale gelebilmek için ne eziyetler çektiler:D:D

Bu arada; ilk aldığım tohumlardan torfa ektiğim dört taneden üçü çıktı. Yani çimlenme yeteneği testinden başarıyla geçtiler. Gelişimleri de gayet iyi gidiyor. Ne de olsa büyük acılar çekmiş bir ırkın ahfadı onlar:D:D

Artık büyümelerini bekleyip çiçeklenme, tozlanma ve meyve tutum testlerinden geçmelerini bekleyeceğiz.

Tabii ki en son olarak da lezzet testi. Sanırım Mayıs sonu, Haziran başı gibi hepsinin sonuçlarını almış oluruz.

malbman
24-02-2009, 17:46
Afiyet olsun sevgili malbman. Artık RR diyarı olacak buraları. Bu arada gözümden kaçmadı, domat kelimesi.'''Ama kelimelerle anlatayım. Muhteşem kokuyorlardı. Lezzetleri de tıpkı çocukluğumda yediğim domatları hatırlattı bir kez daha. '''
İzmirde yaşadığınız nasıl da belli:D:D.

Teşekkür ederim sevgili Lonicera. Amacımız bu harika çeşidi yaygınlaştırmak. Ben gerçekten tutku derecesinde seviyorum bu domatı ve yaygınlaşması için de elimden geleni yapıyorum.
Bu arada gözümden kaçmadı, domat kelimesi Ağız alışkanlığı. Yazarken de tutamıyorum kendimi:p Baksana yukarıda yine yazmışım. Farkına bile varmıyorum.

Lonicera
24-02-2009, 17:54
Ben de gerekli ortamı sağlayamadığım için elimde mevcut 10 adet RR tohumlarını henüz ekmedim. Sezonun gelmesini bekliyorum dört gözle. Sanırım kalın kabuklu da olsa en sorunsuz cherry RR. Şimdiden toprak hazırlıklarını bile yaptım inanırmısınız:p.