View Full Version : Bonsaisinin türünü öğrenmek isteyenler
Sayfalar :
1
2
3
4
5
[
6]
7
sunay666
03-02-2014, 17:20
ben hala cevap beklemekteyim....
Bonsaimde kuruma oldu cinsini öğrenmem gerek ona göre tedavi oluyormuş arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/827/nouv.jpg
Harun Parlak
03-02-2014, 19:12
Fotoğrafı foruma yüklemelisiniz. Linkteki fotoğraf ta çok küçük hiç bir şekilde tahmin edilemez o şekilde.
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6257.htm
ben hala cevap beklemekteyim....
Ligustrum :)
Merhaba
Bugün Bauhaus'a giderek uzun zamandır istediğim bonsaiye başladım ancak ağaç konusunda kafam karıştı. Ağacın etiketinde Ficus Ginseng yazıyor ama ben forumdan gördüklerimle Fukien Tea'ye benzettim. Bilen biri yardımcı olursa çok sevinirim.
Ağacınız fukien tea de değil, ligustrum büyük ihtimalle. :)
Başlığa soru işareti koydum; çünkü bunu da geçen kış bahçeden sökmüştüm ama ne olduğunu bilmiyorum ateş dikenine benzettim ben.Ne olduğunu bilen varsa, söylerse sevinirim.
469869
469870
Sayın Oma1453,
Yaprakları biraz değişik ama gövdedeki dikenler nedeniyle büyük olasılıkla ateş dikeni.
İyi çalışmalar dilerim..
badrobot
16-02-2014, 17:07
Sn.oma1453.
Ateşdikeni'nin yaprakları çok daha farklıdır, daha ince ve uzundur, şerit gibi... Gövdesinin rengide siyahtır.
Sn Oma1453,
Ağacınız bana göre defne yapraklı kartopu ağacı (Viburnum tinus) gibi. Çiçekli hali ateş dikenine benzer, belki de bu yüzden ateş dikeniyle karıştırmışsınızdır ANCAK kartopunun dikeni olmaz. Bu yüzden, eğer birinci fotoğrafta görünenler diken değil de arkada/yanda bulunan yaprakların yandan diken gibi görünmesi ise, ağacınız büyük ihtimal kartopudur.
Herkese iyi gunler dilerim. Ben de bonsaimin turunu merak ediyorum. Sanirim turune gore nasil yetistirmem gerektigini arastirmam gerekecek. Hediye aldigim icin turunu bilmiyorum acikcasi. Yardimci olursaniz sevinirim:)
Herkese iyi gunler dilerim. Ben de bonsaimin turunu merak ediyorum. Sanirim turune gore nasil yetistirmem gerektigini arastirmam gerekecek. Hediye aldigim icin turunu bilmiyorum acikcasi. Yardimci olursaniz sevinirim:)
Ficus Ginseng
Merhaba arkadaslar,
Esim hediye olarak asagidaki bonsai'yi almis, turunu zelkova diye biliyorum ama zelkovanin yapraklari daha tirtikli gibi geldi ve govde rengi daha koyu bendeki agacin, turu zelkova midir? yoksa farkli bir tur mu? Sanirim agac ithal gelmis ustunde bonsai indoor yazan kedili bir etiket vardi. Simdiden tesekkurler. ;)
Merhaba arkadaslar,
Esim hediye olarak asagidaki bonsai'yi almis, turunu zelkova diye biliyorum ama zelkovanin yapraklari daha tirtikli gibi geldi ve govde rengi daha koyu bendeki agacin, turu zelkova midir? yoksa farkli bir tur mu? Sanirim agac ithal gelmis ustunde bonsai indoor yazan kedili bir etiket vardi. Simdiden tesekkurler. ;)
Çin Kuş Eriği (Sageretia Theezans)
erdibasak
23-02-2014, 21:04
Arkadaşlar bugün gittiğim bi kafenin içinde bu ağaç vardı. Bu ağacın cinsi nedir ve bu ağaçtan bonsai mümkün müdür? Bir de bu ağaç tahmini kaç yıllıktır acaba?
badrobot
23-02-2014, 21:15
Alt varyetesini bilmesemde bu bir Ficus ve çok güzel Bonsai örnekleri var. Hatta İç mekan (İndoor Bonsai) olarak en çok tercih edilen türdür. Ticari Bonsai (Molsai) olarakta gerçekte Bonsaiyle alakası olmayan ve marketlerde Hazır Bonsai olarak satılması için en çok aranan bitkidir. Üretimi çelikle çok kolaydır.
erdibasak
23-02-2014, 21:17
Alt varyetesini bilmesemde bu bir Ficus ve çok güzel Bonsai örnekleri var. Hatta İç mekan (İndoor Bonsai) olarak en çok tercih edilen türdür. Ticari Bonsai (Molsai) olarakta gerçekte Bonsaiyle alakası olmayan ve marketlerde Hazır Bonsai olarak satılması için en çok aranan bitkidir. Üretimi çelikle çok kolaydır.
Bu kadar hızlı ve açıklayıcı cevap için teşekkürler:)
XT910 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
gozukucuk
27-02-2014, 23:12
Arkadaşlar merhaba
doğum günü hediyesi olarak aldım bu küçük arkadaşı zelkova diye biliyorum türünü ama bakımı için kesin bir bilgi almak istedim.
Bilgi için teşekkürler :eek:
gozukucuk
28-02-2014, 00:01
fukien tea imiş forumda gerekli bilgiyi buldum kısa bir gezintiyle. Genel olarak zor bir bitki olduğu söylenmiş benimki iyi gidiyor şuanda çiçek tomurcukları var küçük küçük yeni filizlerde veriyor ama yaklaşık 10 gündür hiçbir besin kullanmadım netür bir besin tavsiye edersiniz ?
Erguvan tohumdan yetiştirme çalışmalarımın yanına hediye gelen yeni bonsai'min türü hakkında forumda yaptığım araştırmada "Fukien Tea (Carmona Microphylla)" olarak buldum. Bir üst yazıdaki arkadaşta aynı şekilde karar vermiş. Aynı ağaç gibi duruyor. Bilgili arkadaşlardan bu konuda onay bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Erguvan tohumdan yetiştirme çalışmalarımın yanına hediye gelen yeni bonsai'min türü hakkında forumda yaptığım araştırmada "Fukien Tea (Carmona Microphylla)" olarak buldum. Bir üst yazıdaki arkadaşta aynı şekilde karar vermiş. Aynı ağaç gibi duruyor. Bilgili arkadaşlardan bu konuda onay bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Sizin ki de Fukien Tea :)
merhabalar, bu bonsainin türü hakkında aydınlatabilirmisiniz ? bauhaus dan aldım üzerinde gingseng yapışkanı vardı ama zelkova ya da serissa ya da benziyor netleşemedim?
Teşekkürler.
Merhaba sn alenkaraman,
Forum kurallarımız gereği fotoğrafı foğrudan foruma yüklemeniz gerekli. Aşağıdaki başlık size yardımcı olacaktır:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
alenkaraman
16-03-2014, 00:58
merhabalar, bu bonsainin türü hakkında aydınlatabilirmisiniz ? bauhaus dan aldım üzerinde gingseng yapışkanı vardı ama zelkova ya da serissa ya da benziyor netleşemedim?
Teşekkürler.
476285
Hıçgıdık
27-03-2014, 09:20
Merhaba; yaklaşık 2 senelik kararsızlıktan sonra cesaret edip bonsai dünyasına adım attım. Aldığım ağacın ficus olduğu söylendi ama çok güven telkin etmedi bana bilgi veren kişi, ayrıca anladığım kadarıyla bu da alt dalları olan bir tür, daha spesifik bilgi edinebilirsem tam ne olduğu konusunda; bakımı konusunda daha doğru davranabilirim sanırım.. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler...
Merhaba; yaklaşık 2 senelik kararsızlıktan sonra cesaret edip bonsai dünyasına adım attım. Aldığım ağacın ficus olduğu söylendi ama çok güven telkin etmedi bana bilgi veren kişi, ayrıca anladığım kadarıyla bu da alt dalları olan bir tür, daha spesifik bilgi edinebilirsem tam ne olduğu konusunda; bakımı konusunda daha doğru davranabilirim sanırım.. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler...
Sizin bitkiniz de bununla aynı sanırım:
http://www.agaclar.net/forum/1252086-post1270.htm
http://www.agaclar.net/forum/1252637-post1271.htm
ParalelEvren
31-03-2014, 19:53
arkadaşlar bu agacın türünü bilen var mı acaba
arkadaşlar bu agacın türünü bilen var mı acaba
Bu fotoğraflara göre konuşmak zor.
Üstte patlamış bir iki sürgün var gibi, tekrar fotoğraflayabilirseniz onları yakın çekim yapın.
Bu bitkiyi henüz satın almadıysanız, hiç almayın derim. Bana pek sağlıklı gibi gelmedi.
nicholai hel
01-04-2014, 13:36
Sn. ParalelEvren, Sakaki'nin de dediği gibi, bu fotoğraflara göre konuşmak zor, yaprak olsa kesin konuşabilirdik fakat bana göre ağaç çok büyük olasılıkla Carmona. İki yıldır üzerinde çalıştığım bir tür olduğu için söyleyebiliyorum bunu.
Ağacın sağlığı konusunda Sakaki'ye katılıyorum.
rainwood
08-04-2014, 23:41
Arkadaslar ilk bonsaimi ikeadan aldim. Türü ile ilgili benide bilgilendirirseniz sevirim.
Biraz garip duruyor biraz daha buyutup budama zamaninda güzel bi sekil vericem ins.
http://i.hizliresim.com/W2WoqY.jpg
merhaba bu bonsaimin türü nedir acaba?
482829
482830
merhaba bu bonsaimin türü nedir acaba?
482829
482830
Zanthoxylum (Çin Karabiber Ağacı)
murat doğan
20-04-2014, 17:10
merhaba arkadaşlar. bu hafta sonu çiçekçileri gezerken, seranın arkasına dolaştım. orada artık sera için ticari değeri kalmamış bu ağacı gördüm. sahibi sağolsun. al götür abi bu satılmaz artık hiç olmazsa yaşasın diyerek bana hediye etti. türünün orkide ağacı olduğunu söyledi. ancak eve gelip internetten bakınca orkide ağacının yaprakları değişik geldi bana. acaba bilen var mıdır.
484517
484518
484519
484520
İkinci olarak şunu sormak istiyorum. bu ağaç ve birlikte aldığım iki gül ibrişim ağacının saksıları güneşte kalmaktan kırılmış, patlamış. kökler hava alıyor. saksı değişimi bu mevsimde yapsam ağaca zarar verir miyim acaba. kök temizliği yapmayıp olduğu gibi yeni saksısına almayı düşünüyorum
484522
Eşref ÇETİN
20-04-2014, 17:53
Veri tabanına baktım, bonsai türleri başlıklı konuyu ayrıntılı inceledim bu ağacın türünü bulamadım.
Elinde familya teşhis anahtarı olan var mı? Bu şekilde bitki türü bulmak çok zor :(
Bu bitkinin türünü bilen lütfen yazsın
merhaba arkadaşlar. bu hafta sonu çiçekçileri gezerken, seranın arkasına dolaştım. orada artık sera için ticari değeri kalmamış bu ağacı gördüm. sahibi sağolsun. al götür abi bu satılmaz artık hiç olmazsa yaşasın diyerek bana hediye etti. türünün orkide ağacı olduğunu söyledi. ancak eve gelip internetten bakınca orkide ağacının yaprakları değişik geldi bana. acaba bilen var mıdır.
Sn murat doğan merhaba.
Sürgünde ilk çıkan yapraklar türün tipik yaprak formuna göre hafif değişiklikler gösterdiğinden yanıltıcı olabiliyor, o yüzden biraz daha gelişmesini bekleyerek sonradan çıkacak yaprakların formunun normalde nasıl olduğuna tekrar bakmak lazım. Bana çınar yapraklı akçaağaç gibi geliyor doğrusu! En azından orkide ağacı olmadığı konusunda emin olabilirsiniz :)
İkinci olarak şunu sormak istiyorum. bu ağaç ve birlikte aldığım iki gül ibrişim ağacının saksıları güneşte kalmaktan kırılmış, patlamış. kökler hava alıyor. saksı değişimi bu mevsimde yapsam ağaca zarar verir miyim acaba. kök temizliği yapmayıp olduğu gibi yeni saksısına almayı düşünüyorum
Köklere hiç müdahale etmeden ve toprağını fazla dökmeden uygun bir saksıya olduğu gibi aktarmanız (boş kısımlara toprak ilave ederek), ağaca hiçbir zarar vermeyeceği gibi şu anki durumundan çok daha iyi olacaktır.
Kolay gelsin.
murat doğan
21-04-2014, 08:09
Sn murat doğan merhaba.
Sürgünde ilk çıkan yapraklar türün tipik yaprak formuna göre hafif değişiklikler gösterdiğinden yanıltıcı olabiliyor, o yüzden biraz daha gelişmesini bekleyerek sonradan çıkacak yaprakların formunun normalde nasıl olduğuna tekrar bakmak lazım. Bana çınar yapraklı akçaağaç gibi geliyor doğrusu! En azından orkide ağacı olmadığı konusunda emin olabilirsiniz :)
Kolay gelsin.
Sayın sakaki teşekkür ediyorum. Bende yaprak şeklini akçaağaca benzettim ama bende çınar yapraklı akçaağaç fidanı var, şüphelenince yapraklarını karşılaştırdım farklı gibi geldi. Ama dediğiniz gibi biraz daha gelişmesini beklemek lazım. Çiçekçi arkadaş ısrarla bahia dedi bakalım biraz gelişsin fotoğraflarını paylaşırım.
Eşref ÇETİN
26-04-2014, 14:53
Kendim sordum kendim cevaplayayım. Bitkimin adı Buxus harlandii (Harland şimşiri)
murat doğan
28-04-2014, 21:47
Merhabalar yanılmıyorsam benim sorduğum ağaç gül hatmi **** diğer kullanımı ile ağaç hatmi. orkide ağacı olmadığı kesin
GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
murat doğan
28-04-2014, 22:22
Bu ağacı işyerinin bahçesinden sökerek, saksıya aldım. Ancak türünü bilmiyorum. Dut olabilir mi
487481
487482
Bir sorum daha olacak sizlere. Bu ağacı işyerinin bahçesinden sökerek, saksıya aldım. Ancak türünü bilmiyorum. Dut olabilir mi
GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kesinlikle :)
Atlas Orman
02-05-2014, 22:04
Bir fidan var elimde, sanırım oldukça küçük . Bir süredir bonsai ile ilgili araştırmalar yapıyorum. Sanırım bu ağacın türü şimşir tam cinsini biliyorsanız, yardımcı olursanız sevinirim.
Bonsai olma şansı için pek bir fikrim yok.
Her yöne çevirdim ama fotoğrafı düz yükleyemedim, kusura bakmayın.
Atlas Orman
02-05-2014, 22:23
Büyük bir saksıya almayı düşünüyorum. Dışarıda olan kökleri o şekilde korumak istiyorum. Saksıya alırken bu formu korumak fidan için sıkıntı olur mu? Daha derin mi gömmem gerekir? Belki başka bir alanda sormam gerekir ama fotoğraf eklemişken sormak istedim, yarın büyük bir saksıya almayı düşünüyorum.
Büyük bir saksıya almayı düşünüyorum. Dışarıda olan kökleri o şekilde korumak istiyorum. Saksıya alırken bu formu korumak fidan için sıkıntı olur mu? Daha derin mi gömmem gerekir? Belki başka bir alanda sormam gerekir ama fotoğraf eklemişken sormak istedim, yarın büyük bir saksıya almayı düşünüyorum.
Tam emin olamamakla birrlikte ben de şimşire benzettim. Eğer yapraklarını daha yakından çekip yükleyebilirseniz daha net anlaşılır.
Toprak değiştirme zamanı geçtiğinden, saksılarken toprağını dökmemeye dikkat ederseniz iyi olur. Ayrıca şu anki yüzey kökleri çok hafif daha toprak altına kalabilir. Yani şu anki toprak seviyesini 2-3 mm daha yukarı çıkarırsanız iyi olacak gibi.
Kolay gelsin :)
Atlas Orman
02-05-2014, 22:35
Tam emin olamamakla birrlikte ben de şimşire benzettim. Eğer yapraklarını daha yakından çekip yükleyebilirseniz daha net anlaşılır.
Toprak değiştirme zamanı geçtiğinden, saksılarken toprağını dökmemeye dikkat ederseniz iyi olur. Ayrıca şu anki yüzey kökleri çok hafif daha toprak altına kalabilir. Yani şu anki toprak seviyesini 2-3 mm daha yukarı çıkarırsanız iyi olacak gibi.
Çok teşekkür ederim bu bilgi çok faydalı oldu, zamanı olmadığını okudum ama yine de acemi düşüncesi toprağı komple yenilemeyi düşünüyordum. Yarın yakın çekim fotoğraf koyacağım.
Atlas Orman
03-05-2014, 09:19
Yaprakların yakından fotoğrafını ekliyorum. Büyük bir saksıya tavsiye ettiğiniz gibi alacağım, bir hafta sonra budamasını yaparım. Peki kış başı toprağını değiştirsem olur mu yoksa ilkbaharı veya 2. kışı mı beklemeliyim? Teşekkürler
Arkadaşlar merhaba çok uzun zaman sonra ikea dan bi bonsai aldım kendime fakat türünü ne satıcı biliyor ne de ben yardımcı olursanız sevinirim
forumda biraz daha dolaşınca türünün Zanthoxylum olduğunu öğrendim :)
Arkadaşlar bu bonsai'nin türü nedir? Yaupon holly olabilir mi? Şimdiden teşekkürler.
http://i.hizliresim.com/QXpAZv.jpg
http://i.hizliresim.com/jJQ5V9.jpg
http://i.hizliresim.com/vzJE5p.jpg
Iyi akşamlar herkese .)
dün iki tane bonsai bebeği aldık, fakat türlerinden emin olamadım ben.
Forumu taradığım kadarıyla taş porsuğu sanırım. Fakat dediğim gibi emin olamadım :/
Acaba fikri bulunan olur mu bebeklerime?
Teşekkür ederim şimdiden
herkese sevgiler
ParalelEvren
15-05-2014, 17:59
komşumun bahçesinde olan ve havai köklendirme yapmayı düşündüğüm bir ağaç , komşumda türünü bilmiyor nedir acaba yardımcı olur musunuz?
bildiğim kadarıyla begonvil
ParalelEvren
15-05-2014, 19:00
allah allah emin misiniz
begonvilde yapraklar renk değiştirip bu rengi alıyor ve ortada beyaz çiçek oluyor ... sizin koyduğunuz fotoğraftada benzer durum var ... bence begonvil
http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1695.htm
badrobot
15-05-2014, 20:42
Çalı Begonvil.
Begonvilin en çok bilinen 3 türü varıdr. Sarmaşık, Çalı, Bodur ağaç. Çiçeği renkli olan kısmı değildir. Ona "BRACK" denir. Çiçeği ortadaki beyaz renkli olan çiçektir.
Arkadaşlar bu bonsai'nin türü nedir? Yaupon holly olabilir mi? Şimdiden teşekkürler.
Sonunda buldum, Ilex Crenata (Japanese Holly).
Merhabalar,
Daha önce aynı soruyu forumdaki başka bir başlık altında sordum ama sanırım orada farkedilmedi. Bonsaimin türü nedir acaba?
Türünün dışında, şu anki durumu sizce nasıl; saksı büyüklüğü, toprağın yeterliliği gibi? Son olarak, yaprakları açık yeşil hatta sarı renkte ve oldukça sert-kırılgan, sizce bu normal midir?
Fotoğrafları tekrar ekleyemediğimden diğer konunun linkini veriyorum, bakabilirseniz çok sevinirim.
http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/20902-8.htm#post1282730
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/491843d1399831982-04.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/491844d1399831982-05.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/491845d1399831982-01.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/491841d1399831982-02.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/491842d1399831982-03.jpg
Çok teşekkürler.
Merhaba bir hafta önce almış olduğum Bonsai min türü ve bakımı hakkında bilgi verebilirmisiniz. (Nasıl sulamalıyım - Dış mekan mı yoksa iç mi gibi vb. bilgiler) Birde yapraklarında sararma ve dökülme var. İlginiz için şimdiden teşekkürler..
495570
495571
495572
Merhaba bir hafta önce almış olduğum Bonsai min türü ve bakımı hakkında bilgi verebilirmisiniz. (Nasıl sulamalıyım - Dış mekan mı yoksa iç mi gibi vb. bilgiler) Birde yapraklarında sararma ve dökülme var. İlginiz için şimdiden teşekkürler..
495570
495571
495572
Bitkinizin türü Fukien Tea
slash1905
02-06-2014, 23:25
arkadaşlar şu bonsainin türünü bilen var mı acaba?
tourkana
03-06-2014, 13:07
arkadaşlar şu bonsainin türünü bilen var mı acaba?
Sn. Slash ağacınızın türü "Metasequoia " ...
slash1905
03-06-2014, 16:25
Sn. Slash ağacınızın türü "Metasequoia " ...
çok teşekkür ederim, bakımıyla ilgili bilmem gereken farklı birşey var mı acaba?
tourkana
03-06-2014, 16:33
çok teşekkür ederim, bakımıyla ilgili bilmem gereken farklı birşey var mı acaba?
İç mekan türü gibi lanse edilse de çok sert soğuklar olmadıkça dışarda olması gerekiyor, yapraklardan değil sadece toprağından toprak kurumaya başlamadan sulanması iyi olur. 2 haftada bir ağustos ayı hariç besin takviyesi iyi olur, forumda budama ve uç alma ile ilgili başlıklardan yararlanarak ağacınızın formunu koruyabilirsiniz. (Gördüğüm kadarıyla tepeye doğru hızlı gelişiyor, oraları kısaltabilirsiniz )
slash1905
03-06-2014, 16:59
İç mekan türü gibi lanse edilse de çok sert soğuklar olmadıkça dışarda olması gerekiyor, yapraklardan değil sadece toprağından toprak kurumaya başlamadan sulanması iyi olur. 2 haftada bir ağustos ayı hariç besin takviyesi iyi olur, forumda budama ve uç alma ile ilgili başlıklardan yararlanarak ağacınızın formunu koruyabilirsiniz. (Gördüğüm kadarıyla tepeye doğru hızlı gelişiyor, oraları kısaltabilirsiniz )
değerli yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.
Merhabalar tekrar,
Yaklaşık iki hafta önce aynı soruyu sormuştum ama konuyla ilgilenen arkadaşların gözünden kaçmış olabilir. Aşağıdaki linkten fotoğraflarını görebileceğiniz bitkinin türü nedir acaba?
Fotoğraflar için link; http://www.agaclar.net/forum/1282730-post219.htm
Yaprakları gittikçe kuruyor ve sararıyor gibi emin olamıyorum nasıl bir bakım yapmam gerektiğine? Okuduğum kadarıyla saksı değiştirmek için uygun aylarda değiliz. Ama kökleri toprağın üzerinde oldukça görünür bir hal aldı, ne yapmak lazım?
Çok teşekkürler.
Sayın Sekiz,
Türü şimşir zannediyorum. Bonsai olarak eğitildiğini söylemek zor. Şu an toprak değiştirmek için geç ama birkaç gün su vermeyip toprağı dağılmadan saksıdan çıkıyorsa köklerine müdahale etmeden daha büyük bir saksıya almak iyi olur, en azından kökleri açıkta kalmaz. Toprağı dağılacak gibiyse köklern üzerine biraz toprak ilavesiyle şubat- mart ayları beklenebilir.
İyi çalışmalar dilerim...
Merhabalar tekrar,
Yaklaşık iki hafta önce aynı soruyu sormuştum ama konuyla ilgilenen arkadaşların gözünden kaçmış olabilir. Aşağıdaki linkten fotoğraflarını görebileceğiniz bitkinin türü nedir acaba?
Fotoğraflar için link; http://www.agaclar.net/forum/1282730-post219.htm
Yaprakları gittikçe kuruyor ve sararıyor gibi emin olamıyorum nasıl bir bakım yapmam gerektiğine? Okuduğum kadarıyla saksı değiştirmek için uygun aylarda değiliz. Ama kökleri toprağın üzerinde oldukça görünür bir hal aldı, ne yapmak lazım?
Çok teşekkürler.
Sayın Sagol,
Cevabınız için çok teşekkürler, dediklerinizi uygulayacağım. Peki yapraklarının oldukça sert ve sarımsı renkte olması normal midir sizce?
İyi çalışmalar.
Sayın Sekiz,
Türü şimşir zannediyorum. Bonsai olarak eğitildiğini söylemek zor. Şu an toprak değiştirmek için geç ama birkaç gün su vermeyip toprağı dağılmadan saksıdan çıkıyorsa köklerine müdahale etmeden daha büyük bir saksıya almak iyi olur, en azından kökleri açıkta kalmaz. Toprağı dağılacak gibiyse köklern üzerine biraz toprak ilavesiyle şubat- mart ayları beklenebilir.
Sayın Sekiz,
Evde sürekli bakılabilecek bir tür değil o nedenle stres yaşıyor. Mevsim uygun balkonunuz varsa balkona almaya çalışırsanız daha iyi olur. Sararan yaprakları bir makas yardımıyla saplarından kesebilirsiniz. Dışarı çıkarmadan köklerin ürerini kapatmaya çalışırsanız kök yanmasından korursunuz. Dışarıda önce direk güneşe koymayın, yavaş yavaş alışsın.
Kolay gelsin...
Sayın Sagol,
Cevabınız için çok teşekkürler, dediklerinizi uygulayacağım. Peki yapraklarının oldukça sert ve sarımsı renkte olması normal midir sizce?
İyi çalışmalar.
Sayın Sagol,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler, en kısa zamanda uygulamaya çalışacağım.
Sayın Sekiz,
Evde sürekli bakılabilecek bir tür değil o nedenle stres yaşıyor. Mevsim uygun balkonunuz varsa balkona almaya çalışırsanız daha iyi olur. Sararan yaprakları bir makas yardımıyla saplarından kesebilirsiniz. Dışarı çıkarmadan köklerin ürerini kapatmaya çalışırsanız kök yanmasından korursunuz. Dışarıda önce direk güneşe koymayın, yavaş yavaş alışsın.
Kolay gelsin...
Öncelikle merhaba, kısaca kendimden bahsedecek olursam İstanbulda yaşıyorum ve Üniversite öğrenciyim ve 1 haftadır bonsai sayıklar duruma geldim. Bonsai yetiştirmek istiyorum ve az çok araştırma yaptım. Tohumdan yetiştirmek uzun zaman aldığı için ve bulunduğumuz mevsim bildiğim kadarıyla birçok tohum için ekime uygun değil. Hawaii köklendirme methodunu araştırdım çünkü Hadımköyde arsamız var ve 15 yıllık meyve ağaçları dikili ancak köklerin çıkması 3 ay gibi bir zaman alıyor ve eylül-ekim gibi ağaçlar uykuya yatıyor diye biliyorum kökler çıktığında ağaç uykuya yatarsa kökleri besleyemez ölür diye düşündüm eğer yanlışsam düzeltin belki 1-2 ağaçta bu haftasonu deneyebilirim. O yüzden başlangıç olarak en kısa yoldan bauhaus tan küçük boy bir bonsai almaya karar verdim hem pratik olur benim için hemde ilk ağcımı erken edinmiş olurum daha sonra kışta tohum eker ilkbaharda hawaii köklendirmesi yaparım diye düşünüyorum. Ancak bauhaus ta 3-4 farklı tür gördüm bunlardan hangisinin cinsi nedir ve hangisi başlangıç için uygundur özellikle hızlı büyüyen bir ağaç olması tercihimdir ve genellikle çınar gibi gövdesi ve dalları kalınlaşan güzel yapraklı bir ağaç istiyorum. Resimleri ekliyorum eğer hangi ağacın cinsinin ne olduğunu ve hangisini daha uygun olduğunu söylerseniz memnun olurum. Bu arada ağaçlara içerde **** katlanır cam olan balkonda bakabilirim yani balkonun 1-2 camını açtığımda dış mekan bitkisi için uygun olacağını düşünüyorum ve balkon doğu ya bakıyor ev güneş almaya müsait akşam saatindede arka odalara güneş vuruyor orayada alabilirim eğer güneş isterse.
1.Resim(en soldaki):
View image: IMG 20140615 193755 (http://postimg.org/image/afr6dmhj7/)
2.Resim:
View image: IMG 20140615 200303 (http://postimg.org/image/yuth8iy79/)
3.Resim:
View image: IMG 20140615 193811 (http://postimg.org/image/h09o5lcnz/)
4.Resim:
View image: IMG 20140615 193805 (http://postimg.org/image/624fsn9w7/)
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
badrobot
18-06-2014, 09:09
Sn.mesutik.
Yazdıklarınızı gayet dikkatle okudum. Tecrübelerime dayanarak planlarınızı pek onaylamadığımı söylemeliyim. Tohum işi çok uzun vadede olacak bir iş, havai köklendirmede hem mevsim itibariyle hemde yeni başlamış biri olarak çok hata yapabileceğinizi düşünürsek...
Bence fidanlıklara gidin ve erik,dut,begonvil gibi hızlı büyüyen türlerden 3-4cm çalı olanlarından alın. Eğer daha heybetli bir ağaç istiyorsanız zeytinde alabilirsiniz. Oranlama yöntemi ve birazda ağacın yapısına göre iyi planlayıp sert budamasını yapın ve aşı macunuyla kesi yerini kapatın. Bu yaz sonuna kadar ağaçlarınızda bir sürü sürgünler göreceksiniz.
Sn.mesutik.
Yazdıklarınızı gayet dikkatle okudum. Tecrübelerime dayanarak planlarınızı pek onaylamadığımı söylemeliyim. Tohum işi çok uzun vadede olacak bir iş, havai köklendirmede hem mevsim itibariyle hemde yeni başlamış biri olarak çok hata yapabileceğinizi düşünürsek...
Bence fidanlıklara gidin ve erik,dut,begonvil gibi hızlı büyüyen türlerden 3-4cm çalı olanlarından alın. Eğer daha heybetli bir ağaç istiyorsanız zeytinde alabilirsiniz. Oranlama yöntemi ve birazda ağacın yapısına göre iyi planlayıp sert budamasını yapın ve aşı macunuyla kesi yerini kapatın. Bu yaz sonuna kadar ağaçlarınızda bir sürü sürgünler göreceksiniz.
Sn. Badrobot, fikirleriniz için teşekkür ederim.
Zaten tohum konusunda hemfikiriz mevsim itibariylede uygun bir zaman olmadığı için o seçeneği eledim belki uygun bir mevsimde ekerim ancak bonsai yetiştirmeye sadece tohumla başlamayı bende düşünmüyorum. Havai köklendirmeyide söğüt ağcında denemeyi düşünüyordum çünkü bildiğim kadarıyla çok hızlı büyüyen bir ağaç ancak çok fazla bir bilgi bulamadım söğüt ün bonsaisiyle ilgili sizce nasıl olur ? Ayrıca söğüt dalını koparıp suya koysam bile kökleneceği yazıyordu bazı yerlerde o yüzden iyi bir başlangıç olabilir diye düşündüm. Fidan konusunuda düşünüyorum ancak daha büyük bir fidanla başlamam daha iyi olmazmıydı ? Yani çapı 5-6 cm olan bir fidanı sert budama yaparak bonsai yapmayı düşünüyordum. Fidancıalrda genelde meyve fidanı oluyor ben genel olarak meyvesiz ağaç yetiştirmek istiyorum ama nar fidanı eğer istediğim gibi bulursam düşünebilirim.
Yine tavsiyelerinizi beklerim.
Teşekkürler.
badrobot
18-06-2014, 14:27
Sn.mesutik.
Yazdıklarınızdan bir çok konuyu gayet güzel bir şekilde kavramış olduğunuzu anlıyorum. Tahum ve çelikleme yöntemiylede bonsai çalışmak mümkün ama sizinde belirttiğiniz gibi çççoookk uzun bir süreç. Yapanlar var ve onlara saygım, sabırlarına hayranlığım var.
Söğü konusunda çok haklısınız. Süper hızlı köklenebilen bir yapısı vardır. Fakat çokda kısa bir ömrü vardır bu suyu seven ağacım.
Size 3-4 cm çaplı olan ağaçlardan alın derken en az demek istemiştim. Eğer siz daha kalın,mesela 8-10cm çaplı, birazda eğri büğrü ağaçlar bulabilirseniz hemen alın ve banada haber verin geleyim. :)
İşin aslı her yetiştirici bazı türleri kendine daha yakın hissediyor ve o türlerde uzmanlaşıyor diyebilirim.
Size daha önceki mesajımda yazdığım gibi bir dut, bir erik ağacını değerlendirim derim. Bunlar bonsai çalışması kolay ve kolay olduğu kadarda zevkli ağaçlar. Şekil vermede, budamada, gelişim hızlarında sizi hiç üzmeyecek türler. Nar konusunda da hem fikiriz. Bonsaide benimde favori ağaçlarım arasında. İleride Nar adaylarımı çoğaltabilirim.
Badrobot,
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Pazar günü fidancıya gidip elindeki meyve fidanlarını bir göreyim çok pahalı olmayan bişey bulursam ilk bonsai adayımı alırım umarım :).
Bu arada resimlerini paylaştığım hazır küçük bonsai ler için ne düşnüyorsunuz ?
badrobot
18-06-2014, 20:44
Size meyve fidanlarıyla ilgili en önemli uyarıyı yapmayı unutmuşum. Kesinlikle aşılanmış iki gövdeyle bonsai yapmaya kallkamayın. Enerji dengelemesi, yaprak farklılığı, aşı yerinin tipsiz görüntüsü gibi daha bir çok sorunla boğuşmak zorunda kalabilirsiniz. Hatta bonsai çalışmanız hüsranla sonuçlanabilir.
Önünüzde iki seçenek var;
-Ya kökte uca saf kan bir meyve ağacı bulacaksınız. Bazen erkek dutlar böyle olabiliyor. Deli erik dediklerindede öyle oluyor.
-Ya da aşı yerinin altındaki gövdeyi iyi gözlemleyip o bedene göre ağacınızı seçip daha sonra üstteki aşı yerini kesersiniz.
Gelelim market bonsai'lerine...tam adamına sordunuz. herkes benim gibi düşünse adamlar aç kalır. Ben bu tip, üzerinde hiç bir emek ve düşünce harcanmamış, tamamen ticari kaygılarla bonsai saksılarına ekilmiş küçük çalıları (ağaççıklar) kesinlikle almıyorum. Haaa bazen çok ilginç bedenliler ve çok ilginç dallanma yapmış olanlar olabiliyor. forumda bunu Türkiye'de bulunmayan ağaç türleriyle yapan arkadaşlar var. Fakat onlarda adeta ağacı tekrar yapılandıracak kadar tecrübeli arkadaşlar. Yani fidancıdan alınmış bir ağaç gibi düşünüp ağacı tekrar yapılandırıyorlar ve 3-5yıl içinde ağaç ilk halinden çok farklı bir görüntüye ulaşıyorlar.
Şu an için size cazip gelen bu ağaçları bence almayın. Bunlardan birine vereceğiniz parayla çok iyi nitelikte 3-4 ağaç alabilir ve bonsai öğrenmek adına çok daha fazla şey öğrenebilirsiniz.
Sanırım haklısınız fidan fiyatlarını bilmiyorum ama pazar günü göreceğim artık. Peki aldığım fidana **** fidanlara bu mevsimde sert budama yapabilir miyim yoksa ilkbahara kadar fidanı bekletmeli miyim ? Çünkü istediğim gövde kalınlığındaki bir fidan muhtemelen 1.30-1.50 cm boylarında olur ben40-50cm arasında bırakmayı düşünüyorum tabi ağaca bağlı bi göreyimde önce. Bildiğim kadarıyla kalınlığının 6 katı şeklinde bırakılıyor boyu ama yanlış bilgide olabilir.
badrobot
19-06-2014, 14:16
Sn.mesutik.
Bu 6 kat mevzusu Bonsai'de çok fazla takılmamakla birlikte, çok önemli bir konu. Eee bir şey ya önemlidir ya da önemsizdir.
Ağacın bitmiş halinin boyu (en yukarıdaki yaprağın topraktan yüksekliği) ağacın bedenin yükseklinin 6 katı olacaktır.
Örnek: Ağacınızın beden çapı 5cm olsun. ağacınız bittiğinde 5cmX6=30cm geçmemelidir. Bu daha önceleri bonsai'le ilgilenmiş ustaların deneyimlerinden yola çıkarak hem fikir oldukları bir orandır.
Fakat bu orana uymadanda güzel komposizyonlar yakalayanlar var. Sonuçta ağaç bir canlı ve her istediğinizi harfiyen yerine getirmez. Biz her ağaca göre, onun karakterine göre bir işleyiş yapmaya çalışıyoruz.
Yani şunu demek istiyorum; siz 6 kat kuralına uyacağım diye ağacınızın üst tarafındaki güzel bir dal oluşumunu feda etmenizde pek doğru olmaz.
Ama aldığınız ağaçlarda topraktan çıkış noktasından sonra gövdenin ilk 25-30 cm güzel bir kıvrım, eğrilik, dal oluşumu vb. bir şey yoksa ağacınızı olması gereken boyunun 3 katında (yarısından kesin).
Hemen yine örneklendirelim ki daha net anlaşılsın. Sizin ağacınızın beden çapı 5cm olsun. 5cmX6=30cm olmalı ağacınızın bitmiş hali. Siz ağacınızı 15-16-17cm gibi bir yerlerden kesin.
Fakat bu kesimi yaparken eğer söylediği ölcülerde bir yerde bir sürgün veya bir dal varsa o dala ve sürgüne göre verev kesim yapın. Eğer hiç bir şey yoksa o zaman düz kesim yapın. İleride çıkacak yeni sürgüne görede bu verev kesimi o sürgüne göre tekrar yapmak zorunda olduğunuzuda unutmayın.
Ağaçların sert budama mevsimiyle ilgili çeşitli görüşler vardır. Hepsininde kendine göre avantajlı ve dez avantajlı tarafları mevcuttur. Ben sadece çok sıcak ve çok soğok olan dönemlerde ser budamadan kaçınıyorum. kısacası sıcakta ve soğukta ağacın uyku ve yarı uyku dönemlerinde ağaç kesmiyorum. Sert budama yapmanın en güzel mevsini kök budamasınında yapıldığı tomurcukların patlamasına çok az kala olan dönemi tercih ediyorum. Fakat güzel ağacın bizi nerede ve ne zaman karşımıza çıkacağı belli olmuyor. Bazende mevsim dışı ve zamansızda ağaçta sert budama yapmak durumunda kalabiliyorum. O durumdada budamadan sonra ağacınızı yarı gölge bir yere alıp sulamasına çok özen göstererek bu bu riskli dönemi atlatmasını sağlamaya çalışıyorum. Şu ana değin sadece 1 ağaç kaybettim. Siz bu dönemde ağacınızda sert budama yapabilirsiniz.
Paylaştığınız değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Bulabilirsem eğer bir nar fidanı alacağım. Bu forumdan edindiğim bilgilerle iyi yetiştireceğime inanıyorum. Evimde bahçem yok ama balkonumda katlanır cam var gündüz 1-2 camı açık bırakarak orda yetiştirmeyi denemek istiyorum. Kesim şeklinide gördüm zaten forumda ğyleerin bonsai çalışmaları başlığını inceledim çok güzel çalışmalar var sizinkileride gördüm o yüzden az çok nasıl kesildiği hakkında bi fikrim oldu. Peki ya "v" şeklinde yaparsam sert budamayı nasıl bir sonuç alırım ? gövde çatallanır mı ?
http://s29.postimg.org/p6q1icf03/atal.jpg (http://postimg.org/image/p6q1icf03/)
Eşref ÇETİN
01-07-2014, 17:59
Buxus harmandii (harmandi Şimşiri)
forumdan pek anlamiyorum fotograflari yukleyemedim upload ettim ama buraya atamadim forum linki suymus ama nasil aticam bilemedim
http://www.upload.gen.tr/uploads/b/xwhFo-t_bonsai-2.jpg (http://www.upload.gen.tr/d.php/www/xwhFo/bonsai-2.jpg.html)
507983
soulsuck
12-07-2014, 17:14
Merhaba. Ben de forumdaki yeni üyelerden biriyim. Uzun süredir takip ediyorum.
Sizin en zor yol dediğiniz yolu seçtim, bile bile.
Tohumlarımı aldım ve geçen 2.5 aylık süreç sonrası cinslerinden emin olmak için sormak istedim, yardımcı olur musunuz lütfen.
Bu arada ben afrika mor salkım olduğunu umarak satın almıştım.
http://i.hizliresim.com/1jnzZD.jpg (http://hizliresim.com/1jnzZD)
http://i.hizliresim.com/RE6dGj.jpg (http://hizliresim.com/RE6dGj)
Merhabalar,
IKEA'dan fotoğraflarda gözüken bonsai'yi aldık fakat cinsinden tam emin değiliz. Sizce cinsi ne olabilir?
Bu ara oldukça yaprak döküyor fakat bir yandan da yeni yeşeren minik yaprakları görüyoruz. Yaprak dökmesi normal midir?
badrobot
13-07-2014, 16:58
Sn.241.
Bu bir ficus. Büyük ihtimallede Ficus Retusa. Beninin kıvrıklığı ağaç daha fidanken bendenine tel takılarak ve S şekli verilerek yapay olarak oluşturulmuş.
Ağacınız bir çok tropik ficus türünde olduğu gibi suyu ve rutubeti çok seven bir tür. Direkt güneş ışığından hiç hoşlanmaz hele şu sıcak yaz aylarında öğlenin yakıcı sıcağından kısa zamanda ölür. Kışında ağacı içeriye alıp, odada ışık alan bir cam kenarına komanızda fayda var. Eğer iyi bakarsanız çok hızlı gelişir.
Ağacınız hazır Bonsai olduğunda dünyada mallsai (ticari bonsai) olarak adlandırılıyor. Bonsai'deki dal dizilimi ve daha bir çok özellik olmadığından ağaç gibi durmuyor. Fakat ağaç geliştikçe sizde ağacı yapılandırıp, kendinize ve ağacınıza çok şey katabilirsiniz.
soulsuck
27-07-2014, 00:33
Merhaba. Ben de forumdaki yeni üyelerden biriyim. Uzun süredir takip ediyorum.
Sizin en zor yol dediğiniz yolu seçtim, bile bile.
Tohumlarımı aldım ve geçen 2.5 aylık süreç sonrası cinslerinden emin olmak için sormak istedim, yardımcı olur musunuz lütfen.
Bu arada ben afrika mor salkım olduğunu umarak satın almıştım.
http://i.hizliresim.com/1jnzZD.jpg (http://hizliresim.com/1jnzZD)
http://i.hizliresim.com/RE6dGj.jpg (http://hizliresim.com/RE6dGj)
Hiçbir arkadaşımız yardımcı olmamış. Bir kere daha rica etsem bana da böyle kısaca açıklayıcı bir yardımda bulunan olur mu acaba?
Sayın Soulsuck,
Fideleriniz daha çok küçük cinsini anlamak zor. Bırakın gelişsinler belki seneye cinsi anlaşılır. Tohumdan da güzel bonsailer yapılıyor ama gelişmesi çok uzun yıllar alıyor o nedenle bir taraftan tohumdan geliştirirken diğer taraftan ligustrum gibi kolay gelişen bir fidan edinip bonsainin zevkine varmanızı tavsiye ederim.
Hiçbir arkadaşımız yardımcı olmamış. Bir kere daha rica etsem bana da böyle kısaca açıklayıcı bir yardımda bulunan olur mu acaba?
frozen42
12-09-2014, 11:01
Merhabalar ;
Forum sitenizden bihaberdim bunca zamandır bonsai meraklısıydım ancak hiç araştırma yapmamıştım ta ki arkadaşım bana hediye edene kadar.
Sanırsam bir çiçekçiden almış kendisi ve hangi tür ağaç olduğunu bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bir de bu ağaç türünde çelikleme çoğaltma çalışmaları yapabilir miyim ? Kendime özgü bir şekil vermek ve bonsai sanatına adım atmak istiyorum.
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
517134
517136
517149
Merhaba
Ağacım hangi tür bir ağaç ?
Yardım edecek kimse yok mu?
badrobot
15-09-2014, 09:59
Sn.bazbey.
Alt varyetesini bilmemekle beraber ağacınızın bir Ficus olduğunu söylemeliyim.
Ficuslar hakkında söylediklerimi okuyun. Tüm varyetelerinde hemen hemen aynı özellikler mevcuttur.
http://www.agaclar.net/forum/1305625-post1338.htm
badrobot
15-09-2014, 10:02
Sn.frozen42.
Ağacınız aşılama yapılarak elde edilmiş bir ağaç.
Alttaki kalın kökler Ficus Ginseng, üstteki yaprak oluşumuda Ficus Retusa.
Teşekkür ederim.Eksik olmayın
Tilki Mete
20-09-2014, 15:34
518096
iyi günler yeni aldığım bonsainin türü nedir ? toprağını değiştirmeyi düşünüyorum nasıl bir karışım yapmalıyım ? elimde hyrdon , ventikütil ,pona , pelit var şu anda sehbada orta güneş alıyor yeterli midir ? yoksa yer değiştirmeli miyim ? nasıl sulamalıyım ? şimdiden teşekkür ederim..
Tilki Mete
21-09-2014, 11:33
Güncelll
Sayın Tilki Mete,
Ağacınız Ficus. Tropikal bir ağaç nemli ve sıcak ortamları seviyor. Saksısı küçük olduğundan çok güneşe koyarsanız yeterli sulamayı yapmayı ihmal etmeyin.
Genelde 1/3 dere kumu, 1/3 humus, kalan 1/3 çakıl, ponza taşı, mangal kömürü, hydron, yanardağ kumu vs. ne bulursanız karıştırabilirsiniz.
Not: 2. fotoğrafınızda bahçe bonsaisi olduğunu belirtiyor ama istanbulda kışı dışarıda geçiremez. Evde tuttuğunuzda ise pencere yakınına koyup devamlı olmasa da taze hava almasını sağlarsanız fena olmaz. Dışarıda yetişmese de özlem gidermiş olur.
518096
iyi günler yeni aldığım bonsainin türü nedir ? toprağını değiştirmeyi düşünüyorum nasıl bir karışım yapmalıyım ? elimde hyrdon , ventikütil ,pona , pelit var şu anda sehbada orta güneş alıyor yeterli midir ? yoksa yer değiştirmeli miyim ? nasıl sulamalıyım ? şimdiden teşekkür ederim..
Tilki Mete
22-09-2014, 14:25
Peki bunun şeklini güzelleştirmek için ne yapmalıyım? Yani nasıl bişi yapabilirim budamam gereken bir yer görüyormusunuz
Peki bunun şeklini güzelleştirmek için ne yapmalıyım? Yani nasıl bişi yapabilirim budamam gereken bir yer görüyormusunuz
Buna, belirleyeceğiniz tarza göre kendiniz karar vermeniz gerekiyor ve elbette bunun için bonsai bölümümüzdeki bilgileri okuyarak bilgilerinizi artırmanız iyi olacaktır.
Örneğin moyogi tarzına karar verirseniz, içbükeydeki sürgünleri temizleyerek ve enerjiyi dışbükeyde kalan ana dallara yönlendirerek işe başlayabilirsiniz, vs.
Merhaba,
Uzunca süre forumda yazılanları okuduktan sonra bonsai alarak bir yerden başlamak istedim. Ancak o kadar şey okumama rağmen bitkimin türünü bile tanımlayamadım. Yardımınızı rica ederim.
528507
528508
528509
Merhaba,
Uzunca süre forumda yazılanları okuduktan sonra bonsai alarak bir yerden başlamak istedim. Ancak o kadar şey okumama rağmen bitkimin türünü bile tanımlayamadım. Yardımınızı rica ederim.
528507
528508
528509
Ligustrum (Kurtbağrı)
Merhaba arkadaşlar,
3 hafta önce aldığım Fukien Tea olduğunu düşündüğüm ağacımın türünden emin olmak istiyorum :) Yardımcı olabilecek varsa sevinirim.
http://i.imgur.com/8gvxWz1.jpg
http://i.imgur.com/M8XmSrg.jpg
http://i.imgur.com/cwCnSF9.jpg
----------------------------------------------------------
Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm)
Dikkat: Fotoğrafları neden foruma yüklemelisiniz? (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6257.htm)
Foruma yüklenmediği için görünmeyen fotoğraflar (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/24488.htm)
Merhaba resimdeki ağaç ana hediye geldi, boyu yaklaşık 1.70 cm civarında.Türü nedir acaba?
Sayın Bazbey,
Ficus olduğunu zannediyorum ama bu uzaklıktan kesin birşey söylemek zor. Daha yakın yaprakların açıkça görülebildiği bir kaç fotoğraf daha ilave ederseniz tanımlamak mümkün olabilir.
Merhaba resimdeki ağaç ana hediye geldi, boyu yaklaşık 1.70 cm civarında.Türü nedir acaba?
Sayın Bazbey,
Ficus olduğunu zannediyorum ama bu uzaklıktan kesin birşey söylemek zor. Daha yakın yaprakların açıkça görülebildiği bir kaç fotoğraf daha ilave ederseniz tanımlamak mümkün olabilir.
Yaprakların fotolarını ekliyorum.
Sayın bazbey,
Türü ficus microcarpa varyetesi ise retusa.
Yaprakların fotolarını ekliyorum.
Bir süredir istiyordum ve hediye geldi fakat türünü bilmiyorum
532230
Bir süredir istiyordum ve hediye geldi fakat türünü bilmiyorum
532230
Alt varyetesinden emin değilim ancak bu bir taş porsuğu (Podocarpus macrophyllus)
frozen42
18-01-2015, 15:30
çok teşekkür ederim sayın badrobot . işim dolayısı ile siteye girememiştim uzun süredir . geciken cevabım için kusura bakmayın.
Sn.frozen42.
Ağacınız aşılama yapılarak elde edilmiş bir ağaç.
Alttaki kalın kökler Ficus Ginseng, üstteki yaprak oluşumuda Ficus Retusa.
murat doğan
20-01-2015, 12:42
Merhabalar sevgili ağaçlar.net forum üyeleri. Doğru yere mi yazıyorum bilmiyorum. Bu hangi bitki diye bir bölüm var ama bu ağacın türü nedir şeklinde bir yer bulamadım, o yüzden buraya yazdım. Eğer doğru yer değilse ilgili arkadaşlardan, konuyu doğru yere taşımalarını rica ediyorum.Geçen gün, yemeğe gittiğimiz bir restoranın yanında bulunan parkın içerisinde devrilmiş bir halde buldum bu ağacı. Arabayı park ederken tesadüfen fark ettim. Akşam vakti karanlıkta zar zor fark ettim. (yaşatabilirsem tabii ki) Onun mu şansı benim mi bilemedim, hemen önüne arabamı park etmişim. Arabanın ışıkları sayesinde görebildim. Belki de başkası park etse önemsemeyecek hatta dikkatini çekmeyecek, görmeyecekti. Arkadaşlarımızı yemeğe götürmüştük. Onlardan müsaade isteyerek, misafirlerimizin şaşkın, eşimin kızgın :) bakışları arasında, hemen restorandan nemli bir bez alıp köklerinin kurumasını önlemeye çalışarak, restoran sahibi ile birlikte çamurlar içinde naylon çöp poşetine köklerini sardık.Kökleri oldukça zarar görmüş aslında. Türünü bilmiyorum önce begonvil sandım. Hemen sevgili nicholai hell in meşhur begonvili geldi aklıma. Ama bu ağacın begonvil olup olmadığı konusunda emin değilim. Üzerinde olan küçük bir iki yaprağını fotoğrafladım. Eşim ile kızımı eve bırakarak restorana emanet ettiğim ağacı almak üzere geri döndüm. Eve geldiğimde hemen uygun bir saksıya aldım ağacı. Boyunuda biraz kısalttım. Türü konusunda bir fikriniz var ise eğer, yardımcı olmanızı rica ediyorum. bir de tabii ki bu aşamada yapacağım bir şey varsa yardımlarınızı bekliyorum. Kullandığım toprak hafif nemli bir topraktı sadece biraz can suyu verdim. kökleri oldukça zarar gördüğünden kök çürümesi ve mantar olmasından korktuğumdan sulamaya dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. Malum kış ayındayız, ağaç uykuda, su ihtiyacı minimum düzeyde, bu nemlilikte onu idare eder bir süre diye düşünüyorum.
533895
533896
533897
533898
533899
Sn murat doğan,
Gövde begonvili çok andırıyor ama yaprağa bakınca begonville alakası yok gibi.
Bir ihtimal Ağaç Hatmi olabilir diye düşünüyorum.
murat doğan
20-01-2015, 13:31
Sn murat doğan,
Gövde begonvili çok andırıyor ama yaprağa bakınca begonville alakası yok gibi.
Bir ihtimal Ağaç Hatmi olabilir diye düşünüyorum.
sayın sakaki gövdeyi görünce bende begonvil sandım ama yaprak begonvil değilim ben diyor sanki. ağaç hatmi bu bölgede parklarda kullanılan bir tür. dediğiniz olabilir. eğer öyleyse sanırım bu ağaçla bonsai sevdam sona erecek. güzelce sağlığına kavuşunca uygun bir yere alırım artık.
bonsai87
07-03-2015, 20:16
Merhaba sn bonsai87,
Bu fotoğrafa göre cinsini tahmin etmek zor!
"Nasıl kurtarabilirim" sorunuza gelince; bunun cevabı aslında yine bu başlıkta önceki cevaplarda mevcut:
bu fotoğraftan cinsi anlaşılır mı acaba??
Merhaba arkadaslar bende adi Yeşim olarak gecen turden var yeni aldım sayılır yaprak dökmüş normal midir balkondaydi bi kac gündur ama Dalları yeşilimsi bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhaba arkadaslar bende adi Yeşim olarak gecen turden var yeni aldım sayılır yaprak dökmüş normal midir balkondaydi bi kac gündur ama Dalları yeşilimsi bilgilendirirseniz sevinirim.
Bonsainizin türünü mü öğrenmek istiyorsunuz, yoksa adının Yeşim olduğundan eminsiniz ve yaprak dökmesi durumunu mu soruyorsunuz?
Eğer Yeşim ağacı dediğimiz bitki ise yaprak döken bir tür değildir, ve muhtemelen sağlığı bozulmuştur.
Fotoğraf yüklerseniz daha iyi fikir verici olabilir.
Bonsainizin türünü mü öğrenmek istiyorsunuz, yoksa adının Yeşim olduğundan eminsiniz ve yaprak dökmesi durumunu mu soruyorsunuz?
Eğer Yeşim ağacı dediğimiz bitki ise yaprak döken bir tür değildir, ve muhtemelen sağlığı bozulmuştur.
Fotoğraf yüklerseniz daha iyi fikir verici olabilir.
Bu şekilden durumu. Yeşim olduğunu söylediler.
Bu şekilden durumu. Yeşim olduğunu söylediler.
Bitkinizin türü Yeşim ağacı (crassula) değil Portulacaria Afra'dır.
Bitkinizin türü Yeşim ağacı (crassula) değil Portulacaria Afra'dır.
Teşekkür ederim yanlis bilgilendirildim o halde. Peki yaprak dökmesi normal mı ?
Teşekkür ederim yanlis bilgilendirildim o halde. Peki yaprak dökmesi normal mı ?
Elbette normal değil çünkü yaprak döken bir tür değil.
Ancak yaprağını dökmesinin çok sayıda sebebi olabilir; yanlış sulama, hatalı toprak karışımı, yetersiz ışık alması, soğuk koşullara maruz kalması, vs...
badrobot
09-04-2015, 18:02
Bu bir Ligüstrüm. Fidancılar "yaprakdöken Ligüstrüm" olarak adlandırıyor. Tam olarak Latince adını bilen varsa ve yazarsa sevinirim.
Merhaba değerli forumdaşlar; senelerdir değişik meraklarla incelediğim ve okuduğum foruma nihayetinde yeni bonsai merakım sebebiyle üye oldum. Bir süredir de konu ile alakalı birsürü paylaşım ve video izledim. İnsan bir konu üzerinde bukadar kafa yorunca artık bir yandan da elle tutulur bir çalışması olsun istiyor. Nitekim bugun yolum fidncılara kasıtlı olarak düştü ve formu hoşuma giden bir bodur ceviz aldım. Hernekadar amacım öncelikle şimşir, ardıç ya da akçaağaç almak idiyse de pek birşey bulamadığımdan olsa gerek buna yöneldim.
Forumda ceviz ile ilgili paylaşım görmediğimden soruyorum: sizce bu sene sadece yukarı giden dalları kısaltıp bir de saksıdaki toprağı perlit, humus ve dere kumu ile harmanlayıp değiştirmem yeterli midir ? Elimde bol miktarda aquaclay dene akvaryum toprağından var (lakin humik asit yüzünden cevize iyi gelirmi bilmiyorum) onu da kullanayım mı sizce ? Öncelikle ne yapmalıyım sizce ?
Şimdiden teşekkürler.
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/903/3M2Cud.jpg (http://imageshack.com/f/p33M2Cudj)
http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/911/VBHp5i.jpg (http://imageshack.com/f/pbVBHp5ij)
Sayın david72,
Aramızı hoşgeldiniz. Ceviz başlangıç için iyi bir seçim değil, yapraklarının küçülmediğini okumuştum. Şu ana kadar yabancı forumlarda da işe yarar bir ceviz bonsaisine rastlamadım. Başlangıç için Ligustrum öneririm.
Merhaba değerli forumdaşlar; senelerdir değişik meraklarla incelediğim ve okuduğum foruma nihayetinde yeni bonsai merakım sebebiyle üye oldum. Bir süredir de konu ile alakalı birsürü paylaşım ve video izledim. İnsan bir konu üzerinde bukadar kafa yorunca artık bir yandan da elle tutulur bir çalışması olsun istiyor. Nitekim bugun yolum fidncılara kasıtlı olarak düştü ve formu hoşuma giden bir bodur ceviz aldım. Hernekadar amacım öncelikle şimşir, ardıç ya da akçaağaç almak idiyse de pek birşey bulamadığımdan olsa gerek buna yöneldim.
Forumda ceviz ile ilgili paylaşım görmediğimden soruyorum: sizce bu sene sadece yukarı giden dalları kısaltıp bir de saksıdaki toprağı perlit, humus ve dere kumu ile harmanlayıp değiştirmem yeterli midir ? Elimde bol miktarda aquaclay dene akvaryum toprağından var (lakin humik asit yüzünden cevize iyi gelirmi bilmiyorum) onu da kullanayım mı sizce ? Öncelikle ne yapmalıyım sizce ?
Şimdiden teşekkürler.
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/903/3M2Cud.jpg (http://imageshack.com/f/p33M2Cudj)
http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/911/VBHp5i.jpg (http://imageshack.com/f/pbVBHp5ij)
Ben de esasen cevizle başlamayacaktım ancak işime yarar bir fidan bulamayınca gözüme bunu kestirmiş oldum. Arada mutlaka başka fidanlar olacak ama bunun üzerinde de çalışmak istiyorum.
ParalelEvren
20-04-2015, 15:51
Arkadaşımın hediye ettiği fidanlar , çok sevimli sarı çiçekleri olduğunu söylüyor , türünü bilmiyoruz ama , yardımcı olursanız sevinirim.
kartal124
28-04-2015, 23:21
Merhaba,
Bana ficus gibi geliyor ama doğru mu tahmin ettim acaba? Ficus'sa cinsi nedir?
Teşekkürlerimle.
Sayın Kartal124,
Ginsenge aşılanmış ficus microcarpa varyetesi ise retusa.
Merhaba,
Bana ficus gibi geliyor ama doğru mu tahmin ettim acaba? Ficus'sa cinsi nedir?
Teşekkürlerimle.
Arkadaşlar merhabalar, resimdeki bonsai nin türünü bilen var mıdır acaba? Şu anda direk güneş almayan aydınlık iç mekan bir yerde duruyor ama uygundur umarım.
Şimdiden çok çok teşekkürler...
caglarxx
09-05-2015, 10:24
çin karağacına benziyor.
eersin_06
09-05-2015, 11:14
merhaba yeni bonsai bakımı ağacımız için bilgi sahibi arkadaşlardan yardım bekliyorum, sulama konumu filan nasıl olmalı
çin karağacına benziyor.
Çok teşekkürler dostum...
Sayın Ents,
İç mekan bitkisi diye satsalar da Çin karaağaçları tam bir iç mekan bitkisi sayılmaz. İmkanınız varsa yazın birkaç ayı dışarda geçirse daha sağlıklı olur. İçerdey bakılıyorsa, hergün biraz hava akımı sağlanması sağlıklı olur. Kışın -10 derecenin altında zarar görür o nedenle Ankarada kışı içeride geçirse daha uygun olur.
Dışarıya aldığınızda veya dışardan içeriye yer değişiminde yaprak dökebilir ama yenileri gelir.
Kolay gelsin..
Arkadaşlar merhabalar, resimdeki bonsai nin türünü bilen var mıdır acaba? Şu anda direk güneş almayan aydınlık iç mekan bir yerde duruyor ama uygundur umarım.
Şimdiden çok çok teşekkürler...
Sayın Ents,
İç mekan bitkisi diye satsalar da Çin karaağaçları tam bir iç mekan bitkisi sayılmaz. İmkanınız varsa yazın birkaç ayı dışarda geçirse daha sağlıklı olur. İçerdey bakılıyorsa, hergün biraz hava akımı sağlanması sağlıklı olur. Kışın -10 derecenin altında zarar görür o nedenle Ankarada kışı içeride geçirse daha uygun olur.
Dışarıya aldığınızda veya dışardan içeriye yer değişiminde yaprak dökebilir ama yenileri gelir.
Kolay gelsin..
Verdiğniz bilgiler için çok çok teşekkürler Sayın Sagol...
Aynen dediğiniz gibi, Yalova'da serada iken sapsağlıklı olan bitki, Ankara'ya getirir getirmez yaprak döktü...ve dediğiniz gibi iç mekan bitkisi denildi.
O zaman yazın bir kaç ay dışarda yaşaması daha iyi olacak. Ayda bir kez bonsai vitamini vereceğim. Sanırım bir zararı olmaz...
Tekrar teşekkürler
Sayın ents,
Vitamin gübre gibi takviyeleri bitkinin sağlığı iyiyken yapıyoruz, sağlığı yerinde olmadığı zamanlarda sağlıklı duruma gelinceye kadar vitamin, gübre gibi takviyeler vermemenizi tavsiye ederim...
Kolay gelsin...
Verdiğniz bilgiler için çok çok teşekkürler Sayın Sagol...
Aynen dediğiniz gibi, Yalova'da serada iken sapsağlıklı olan bitki, Ankara'ya getirir getirmez yaprak döktü...ve dediğiniz gibi iç mekan bitkisi denildi.
O zaman yazın bir kaç ay dışarda yaşaması daha iyi olacak. Ayda bir kez bonsai vitamini vereceğim. Sanırım bir zararı olmaz...
Tekrar teşekkürler
Sayın ents,
Vitamin gübre gibi takviyeleri bitkinin sağlığı iyiyken yapıyoruz, sağlığı yerinde olmadığı zamanlarda sağlıklı duruma gelinceye kadar vitamin, gübre gibi takviyeler vermemenizi tavsiye ederim...
Kolay gelsin...
Tekrar teşekkürler. O zaman biraz kendisine gelsin öyle başlayım...
tinuviel
21-05-2015, 08:58
Bizim ofisten bir arkadaşımıza 'bonsai' hediye etmişler. Yalnız ne hediye eden ne de alan arkadaş ağacın ismini bilmiyor. Ağacın türü nedir?
bonsaim_olmesin
25-05-2015, 14:52
Merhabalar, ağacımın türü ve özellikleri hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim.İç mekan, dış mekan, ışık ihtiyacı vs. gibi konularda bilgi sahibi değilim.Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar dilerim.
Ağacınız ficus ginseng. Yine de yeni başlayam biri olduğumu belirtmek isterim
Sayın Bonsaim_olmesin,
Sayın david72 nin de dediği gibi ağacınız ficus ginseng. Kışa dayanıklı değil o nedenle içerde pencere kenarında bol ışık alan bir yerde bakabilirsiniz, her gün biraz pencere açıp taze hava sağlamak iyi olur. Dilerseniz Hazirandan itibaren 4 ay kadar bahçede kalabilir(yer değişiminde yapraklar sararıp dökülebiliyor, sonra tekrarar gelse de çan sıkıcı olabilir). Toprağı çok çamur olmasın ama kurumasın da.
Not: Ağacınız şu an çok sağlıklı görünüyor. Ginsenge aşılanmış ficuslarda aşı uyumsuzluğu nedeniyle zamanla üstteki aşının kuruduğu durumlara rastlanabiliyor.
Kolay gelsin...
Merhabalar, ağacımın türü ve özellikleri hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim.İç mekan, dış mekan, ışık ihtiyacı vs. gibi konularda bilgi sahibi değilim.Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar dilerim.
bonsaim_olmesin
25-05-2015, 17:29
Çok teşekkür ederim yardımlarınız için.Bir kaç gündür yaprak dökme sorunu başladı. Dökülen yaprakların görüntüsünü paylaşmak istedim sizlerle, hastalığını teşhis edebilmeniz mümkün mü acaba ?? Ve de çözümü nedir ?
Hastalığın türünü bilemiyorum ama yapraklardan anlaşıldığı kadarıyla zararlı böcekler var. Çevrede zirai ilaç satan varsa birkaç yaprak göstererek bir ilaç almanız iyi olur, zirai ilaç satan yoksa çiçekcilere sorabilirsiniz.
Kolay gelsin....
Çok teşekkür ederim yardımlarınız için.Bir kaç gündür yaprak dökme sorunu başladı. Dökülen yaprakların görüntüsünü paylaşmak istedim sizlerle, hastalığını teşhis edebilmeniz mümkün mü acaba ?? Ve de çözümü nedir ?
bonsaim_olmesin
25-05-2015, 18:38
Çok iyi inceledim, ancak böceğe hiç rastlamadım ağaçta.Küf hastalığı olabilir mi acaba ??
işaretlediğim yerler bir haşere tarafından yapılmış gibi. İlaçlamaktan başka çare yok gibi.
Kolay gelsin
Çok iyi inceledim, ancak böceğe hiç rastlamadım ağaçta.Küf hastalığı olabilir mi acaba ??
bonsaim_olmesin
25-05-2015, 19:54
Anlıyorum, noktalanma olan kısımlar zamanla deliniyor sanıyorum ki.yardımlarınız için çok teşekkürler.
dusunenadam
27-05-2015, 16:45
Değerli arkadaşlar, Bauhouse'dan minicik yapraklarına hayran kaldığım için 15 gün önce aldığım bir ağaç. Türünü bilen var mı acaba? Ligustruma benzetiyorum ama bu kadar küçük yapraklısı olur mu bilmiyorum. Ateş dikeni desen değil. Karabiber desen sıralı yapraklı değil. Karabibere benzeyen küçük siyah meyveleri var. Minicik beyaz çiçekleri var. Belki de bir hastalık yüzünden yaprakları küçük kalmış bir ağaçtır. Dallar çok sağlıklı görünmüyor. Bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
taisenberg
28-05-2015, 21:44
Bu ağacın türü nedir acaba?
Cahide Nur
06-06-2015, 12:06
Merhaba. Ağacım bonsaim_olmesin'in bonsaisinden. ficus ginseng... aynı şey bende de oluyor. Yaprakları aynen bu şekilde lekelenip sararıp dökülüyor.halbuki fısfıs aldım yapraklarına yukarıdan yağmur etkisi de yapıyorum ara ara. Evde Işık alan bir yerde bakıyordum. Hergün bikaç saat balkon kapısını açıp hava aldırıyordum. Ama hergün bir tutam kadar yaprak döküyordu. Antalya'da oturuyorum (malum çok sıcak) bikaç gündür balkona çıkardım. Dışarıda duruyodu. Yaprak dökümü çoğaldı. Sararmalar çoğaldı. Yaprakları çok yoğundu seyrekleşti. Benim çok önemli bi hediye. İnternette Budama yapmam gerektiği de yazıyo. Ama hiç yapmadım yapmayı da bilmiyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum. Lütfen bana yardımcı olun. Şimdiden teşekkürler.
Syın Cahide Nur,
Yaprakların sararması eğer bir hastalık nedeniyle değilse, fazla sulama, az sulama ve yer değiştirme nedeniyledir. Ficus türleri yer değişiminde genellikle yapraklarını sarartıp döküyorlar, bu nedenden dökülüyorsa dert etmeyin yenileri gelir. İthal Market bonsailerinde en büyük sorun toprak yerine spagnum torfu kullanmaları, toprağı kontrol ederek sulamaya çalışmanızı tavsiye ederim. spagnum torfu çok fazla miktarda su tuttuğundan köklerde çürüme yapabiliyor, Antalyada dışarıda sorun olmaz ama kışın içeriye aldığınızda sulamayı çok dikkatli yamak gerekiyor. Bir diğer sorun ise Ginsenge aşılı ficus türleri aşıya uyumsuzluk gösterip zamanla aşıyı kurutabiliyor.
Hastalık varsa ilaçlamaktan başka çare yok.
Kolay gelsin....
Merhaba. Ağacım bonsaim_olmesin'in bonsaisinden. ficus ginseng... aynı şey bende de oluyor. Yaprakları aynen bu şekilde lekelenip sararıp dökülüyor.halbuki fısfıs aldım yapraklarına yukarıdan yağmur etkisi de yapıyorum ara ara. Evde Işık alan bir yerde bakıyordum. Hergün bikaç saat balkon kapısını açıp hava aldırıyordum. Ama hergün bir tutam kadar yaprak döküyordu. Antalya'da oturuyorum (malum çok sıcak) bikaç gündür balkona çıkardım. Dışarıda duruyodu. Yaprak dökümü çoğaldı. Sararmalar çoğaldı. Yaprakları çok yoğundu seyrekleşti. Benim çok önemli bi hediye. İnternette Budama yapmam gerektiği de yazıyo. Ama hiç yapmadım yapmayı da bilmiyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum. Lütfen bana yardımcı olun. Şimdiden teşekkürler.
Pardon arkadaşlar herkes ayrı bişeyler söyleyip yazdığını bunada benimde katıldığımı farkettim.benim cevabım sayfanın il sorusunaydı.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/49121748/bonsai/bonsai1.jpghttps://dl.dropboxusercontent.com/u/49121748/bonsai/bonsa2.jpg
Merhaba, bu ağaç sanırım yukarıda bahsedilen ağaç gibi "ficus ginseng" doğru mudur?
Sayın as3ad,
ağacınız ginsenge aşılanmış ficus
Merhaba, bu ağaç sanırım yukarıda bahsedilen ağaç gibi "ficus ginseng" doğru mudur?[/QUOTE]
Teşekkürler,
Bonsai ye başlangıç yapmak için ideal sanırım bu haliyle.
Bakalım ne yapabileceğim:)
Sayın as3ad,
Ginseng ile ficus uyumlu türler değiller genelde ticari olarak kısa yoldan bonsai görünümü vermek için aşılanıyorlar ve çok uzun ömürlü olmuyorlar. Ficus ginseng değilde sadece ficus olsa daha iyi bir başlangıç olurdu.
Kolay gelsin...
Teşekkürler,
Bonsai ye başlangıç yapmak için ideal sanırım bu haliyle.
Bakalım ne yapabileceğim:)
Cevaplarınız için teşekkürler.
Merhabalar resimdeki bonsai hediye olarak geldi zelkova olduğunu düşünüyorum sizce ofiste kapalı ortamda dursa sorun yaratırmı? ayrıca biraz daha büyük bonsai saksısına geçirmek istiyorum bunun için kışımı beklemem lazım?
nicholai hel
09-07-2015, 17:15
Sn. fatix54, ağacınız Portulacaria Afra, sukulentgillerden yeşim ağacı dediğimiz türün varyetelerinden.
Dayanıklıdır, bu nedenle iç mekanda ortam ışığı altında sıkıntı çıkarmasa da tercihi açık mekanda tüm gün güneş altında kalmaktır. Bu ortamı sağlarsanız gelişim hızı sizi şaşırtır.
Saksı değişimini de çok dert etmez, tropik bir tür olduğu için gelişim dönemi içinde yapılması yeterlidir. Saksı değişiminden sonraki iki hafta direk güneş ışığı almaması iyi olur, sonrasında eski ortamına alınabilir.
Kök çürümesine hassastır, çok geçirgen toprak karışımı ister.
İyi çalışmalar.
Sn. fatix54, ağacınız Portulacaria Afra, sukulentgillerden yeşim ağacı dediğimiz türün varyetelerinden.
Dayanıklıdır, bu nedenle iç mekanda ortam ışığı altında sıkıntı çıkarmasa da tercihi açık mekanda tüm gün güneş altında kalmaktır. Bu ortamı sağlarsanız gelişim hızı sizi şaşırtır.
Saksı değişimini de çok dert etmez, tropik bir tür olduğu için gelişim dönemi içinde yapılması yeterlidir. Saksı değişiminden sonraki iki hafta direk güneş ışığı almaması iyi olur, sonrasında eski ortamına alınabilir.
Kök çürümesine hassastır, çok geçirgen toprak karışımı ister.
İyi çalışmalar.
Cevabınız için teşekkür ederim çok aydınlatıcı oldu.
Bir hevesle başladım bonsaimin türünüde bilmiyorum alalı 3 gün oldu yeni yeni başlıklara bakıp bilgi edinmeye çalışıyorum bonsaimin durumu nasıl sağlıklımı yardımcı olursanız sevinirim ama ilk gün ke şuan arasında fark var gibi yerini devdi gibi rengi daha bir canlandı sanki yardımcı olacağınıza inanıyorum şimdiden teşekkürler :D
Bir hevesle başladım bonsaimin türünüde bilmiyorum alalı 3 gün oldu yeni yeni başlıklara bakıp bilgi edinmeye çalışıyorum bonsaimin durumu nasıl sağlıklımı yardımcı olursanız sevinirim ama ilk gün ke şuan arasında fark var gibi yerini devdi gibi rengi daha bir canlandı sanki yardımcı olacağınıza inanıyorum şimdiden teşekkürler :D
Bitkinizin ismi Ficus Ginseng. Forumda bu bitkiyle ilgili başlıklarda gerekli bilgileri bulabilirsiniz.
Hem bakım koşulları hem de fiziksel açıdan, bonsaiden ziyade bir salon bitkisi olarak düşünmenizi tavsiye ederim.
badrobot
22-07-2015, 20:44
Sn.Debuu.
Marketlerde sık sık gördüğümüz ve illada "Bonsai" olarak adlandırılan bir bitkidir Ficus Ginseng. Bir salon bitkisi olarak çok sevimli dursada, Bonsai olarak düşündüğümüzde Bonsai'de aranılan özellikleri yakalayabilmek çok zor ve hatta imkansızdır.
Tüm bunları göz önünde tuttuğumuzda Sn. Sakaki'ye katılmadan edemeyeceğim.
Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim
badrobot
23-07-2015, 22:19
Sn.Debuu.
Umarım bu durum moralinizi bozmamıştır. Forumdan; Bonsai için uygun aday nasıl olmalıdır? sorusunun cevaplarını araştırın. Fidanlıkları gezin uygun adaylar arayın. Yeni adaylarla kendi Bonsai'zinizi kendiniz yapmaya çalışın. İnanın çok daha keyifli.
Ginseng'e gelince; bir zamanlar bende 1 tane almıştım. Hatta Bonsai'ye başlama nedenim olmuştu. :)
gencimben
18-08-2015, 17:33
Merhabalar,
Linkte yaklaşık bir aydır benim olan bonsaimin fotoğrafı bulunmakta. Ancak türünden emin olamadım. İnternette birçok site gezdim ancak Ficus Retusa ya benzetsem de doğruluğunu teyit edemedim. Aynı zamanda zelkova isimli türün fotoğrafları da buna benzemekte. Ek olarak sizce kaç yıllık bir bitkidir acaba ?
572435
Merhabalar,
Linkte yaklaşık bir aydır benim olan bonsaimin fotoğrafı bulunmakta. Ancak türünden emin olamadım. İnternette birçok site gezdim ancak Ficus Retusa ya benzetsem de doğruluğunu teyit edemedim. Aynı zamanda zelkova isimli türün fotoğrafları da buna benzemekte. Ek olarak sizce kaç yıllık bir bitkidir acaba ?
572435
Bitkinizin türü Ficus Retusa değil, Ligustrum'dur (Kurtbağrı)
Ticari amaçla anaç bir bitkiden havai köklendirme veya çelikleme yoluyla üretilmiş olup, S şekli verilerek satışa sunulan bir bitki. Bonsaiye başlangıç için ideal bir aday!
Bonsai bölümündeki başlıklarda yer alan bilgileri ve diğer üyelerimizin çalışmalarını referans alarak ilerlemenizi öneririm.
Merhaba, benimde bir bonsaim var. 14 yıl önce hediye gelen bir bitkidir. bize bir kaç damla su verin ve direk güneşte bırakmayın dendi. onun dışında hiç bir bilgim yok bu bitkiye dair. annem taşınırken karton kutuya sıkıştırıp üzerine eşya bile koymuş. bana sorarsanız bu bitki canlı değil. canlı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? eğer canlı ise türünü de öğrenmek istiyorum ki, doğru dürüst bir şekilde yetşitirebiliyim, eziyet çekmesin :) yıllardır çok merak ediyorum bu bitkinin sırrını, siteyi yeni keşfettim. teşekkürler.
Bonsaimi yeni aldım ama türünü bilmiyorum bilen var mı? :rolleyes:
Bonsaimi yeni aldım ama türünü bilmiyorum bilen var mı? :rolleyes:
Bitkinizin türü "Taş porsuğu".
Ufuk Yılmaz
16-09-2015, 20:48
Merhaba arkadaşlar, bonsai işine yeni merak salanlardanım. Biraz araştırmadan sonra kendi bonsaimi yetiştirmeye karar verdim ve kök yapısını beğendiğim resimdeki bitkiyi aldım. Yalnız adı nedir bakımı nasıl yapılır bi fikrim yok. Yardım ederseniz sevinirim.
577679
577680
umutdunyasi
21-09-2015, 09:35
Merhaba Bonsai ağaçlarına benimde merakım var. Bu ağaç türünü yeni aldım. Ağacın türü ve yaşı hakkında bilgisi olan varmı ¿ Ayrıca bakımı konusunda özel bir uygulama gerekirmi ¿
badrobot
21-09-2015, 09:47
Bu bir Ficus Ginseng. Alttaki kök sisteminin üstüne aşılıdır. Üst kısma genelde Ficus Retusa, Ficus Microcarpa gibi ırkları aşlı oluyor. Üst kısımdan budadıklarınızı atmayıp toprağa ekerseniz işte ozaman güzel adaylar elde edebilirsiniz.
Bir çok bonsai meraklısının ilk başlarda ilgisini çeken bir market bonsai*sidir. Ama geleneksel bonsaiyle uzaktan yakından alakası yoktur.
umutdunyasi
21-09-2015, 12:09
Bilgi için teşekkürler. Evet Marketten aldım çok hoş duruyordu. tam olarak hangi kısmından ne kadar budama yapmalıyım ayrıca hangi ay toprağa dikersem verim alırım.
ahmetyasar
25-09-2015, 00:34
Merhaba, benimde bir bonsaim var. 14 yıl önce hediye gelen bir bitkidir. bize bir kaç damla su verin ve direk güneşte bırakmayın dendi. onun dışında hiç bir bilgim yok bu bitkiye dair. annem taşınırken karton kutuya sıkıştırıp üzerine eşya bile koymuş. bana sorarsanız bu bitki canlı değil. canlı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? eğer canlı ise türünü de öğrenmek istiyorum ki, doğru dürüst bir şekilde yetşitirebiliyim, eziyet çekmesin :) yıllardır çok merak ediyorum bu bitkinin sırrını, siteyi yeni keşfettim. teşekkürler.
çok şaşırdım buda nedir böyle..
daha önce hiç bitki merakınız olmadımı ?
ne bilim hiç bitki nasıl gelişir kökü varmıdır yokmudur diye hiç kaldırıp bakmadınızmı ?
Tylerdurden
29-09-2015, 13:15
Bonsaimin değil de daha çok fidanın türünü bilen var mı acaca:) kavak edasında küçük yapraklı bir ağaç türü bu mevsimde bile hala yeni sürgün veren bir tür.İlk defa görüyorum.Ziraat mühendisi arkadaşım da çıkartamadı :)
bonsaitohumu
02-10-2015, 20:35
Merhaba arkadaşlar.Ben bu bonsaileri root over rock(kaya üstü ) tarz yaptım ama isimlerini,türlerini bilmiyorum.Bilen arkadaşlar varsa lütfen yardım etsinler.:(
Sayın Bonsaitohumu,
Adaylarınız Ortanca. Bonsai yapılmaya uygun bir tür olmadığı gibi aşırı güçlü kök yapısıyla root over rock olmaya da pek uygun değil. Başlangıç için ligustrum(kurtbağrı) öneririm.
Kolay gelsin...
Merhaba arkadaşlar.Ben bu bonsaileri root over rock(kaya üstü ) tarz yaptım ama isimlerini,türlerini bilmiyorum.Bilen arkadaşlar varsa lütfen yardım etsinler.:(
Merhabalar, aranıza yeni katıldım :) forumları okurken ki merakımdan ve ettiğim sohbetlerden ötürü , doğum günümde bir arkadaşım hediye almış sağolsun.. bonsaim'in türü nedir acaba , ve nasıl bir budama, şekillendirme önerirsiniz teşekkürler..
bonsaitohumu
03-10-2015, 20:22
Sayın Bonsaitohumu,
Adaylarınız Ortanca. Bonsai yapılmaya uygun bir tür olmadığı gibi aşırı güçlü kök yapısıyla root over rock olmaya da pek uygun değil. Başlangıç için ligustrum(kurtbağrı) öneririm.
Kolay gelsin...
Gerçekten çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler çok işime yaradı.Bu arada ligustrum(kurtbağrı) fidem var.Bonsai için hazırlıyorum
ahmetyasar
04-10-2015, 22:34
Merhabalar, aranıza yeni katıldım :) forumları okurken ki merakımdan ve ettiğim sohbetlerden ötürü , doğum günümde bir arkadaşım hediye almış sağolsun.. bonsaim'in türü nedir acaba , ve nasıl bir budama, şekillendirme önerirsiniz teşekkürler..
ligustrum(kurtbağrı)
kardeşim senin bitkin ölü yaşanası için yapraklara ihtiyacı var. yaprak gibi görünen o yeşil kısımlar yosun (alg) o yüzden canlı görünümü var ama yinede uzman birine test ettirmek iyi bir fikir olabilir.
ligustrum(kurtbağrı) tesekkurler ahmet bey,
Merhaba,
Bu bonsai bana 3 ay kadar önce hediye olarak geldi. Aynı yerde ve aynı sulama düzeninde olmasına karşın son 2 haftada kurumaya ve yaprak dökmeye başladı. Sorunun ne olduğu ve ne yapmam gerektiğini çözmek için öncelikle türünü öğrenmeye çalışıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Not: Önce Zelkova olduğunu tahmin ediyordum ama forum üzerinde edindiğim bilgilerden yaprak yapısını inceleyince farklı bir tür olabileceğini düşünüyorum.
Teşekkürler
Merhaba,
Bu bonsai bana 3 ay kadar önce hediye olarak geldi. Aynı yerde ve aynı sulama düzeninde olmasına karşın son 2 haftada kurumaya ve yaprak dökmeye başladı. Sorunun ne olduğu ve ne yapmam gerektiğini çözmek için öncelikle türünü öğrenmeye çalışıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Not: Önce Zelkova olduğunu tahmin ediyordum ama forum üzerinde edindiğim bilgilerden yaprak yapısını inceleyince farklı bir tür olabileceğini düşünüyorum.
Teşekkürler
Sağlıklı bir yaprağını üstten net bir şekilde fotoğraflamanız mümkün mü?
Sağlıklı bir yaprağını üstten net bir şekilde fotoğraflamanız mümkün mü?
Fotoğraf ekledim. Teşekkürler.
Fotoğraf ekledim. Teşekkürler.
Çok teşekkür ederim.
Forester
12-02-2016, 10:06
Arkadaşlar bauhausetan alınmış hediye gelen bonsainin türü ligustrum mudur. yoksa başka bir tür mü yardımcı olabilirmisiniz.
ufukarikaya
12-02-2016, 13:27
ligustrum bndede var
gencaslann
29-02-2016, 03:18
Merhaba arkadaşlar; bunlar bahçemizddn topladığım minik ağaçlar ; bunların cinsini öğrenmek istiyorum.
1
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160229/3ec4c9143bd1d3e5638d9f52cf11010f.jpg
2
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160229/af206792fb14380a56cde7c800451c90.jpg
3
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160229/b816ae16054274c895de921d1585259a.jpg
4
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160229/491d4c1883a6b0b1224313c6d5ca5789.jpg
5
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160229/d570497dfb6316a005db87fd7b9c8a24.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
merhaba, bugün bir yapı marketten iki adet bonsai aldım. türleri konusunda bir bilgi olmadığı için size danışmak istedim. biri büyük ve canlı diğeri küçük ve sorunlu.
sorunlu olanı bilerek seçtim. canlandırmak benim için önemli bir motivasyon kaynağı.
her ikisi için de tür konusunda ve ne tür adımlar atmam gerektiği konusunda fikirlerinizi rica ediyorum.
selamlar
yasinsemra
07-03-2016, 12:47
arkadaslar merhabalar sevgililer gününde nişanlıma cok severek bonzai aldım ama ikimizinde bu ağaçlar hakkında hıç bir bilgisi yok nişanlım evine götürdüğünden kısa bi süre sonra yaprakları büzüşmeye başlamıstı ayriyetten ağacın topragında beyazlasma oldu bu ağacın türünüde bilmiyorum lütfen bana bu ağaç hakkında yardım etmenizi rica ediyorum simdiden cok tesekkur ederim
dusunenadam
07-03-2016, 19:39
arkadaslar merhabalar sevgililer gününde nişanlıma cok severek bonzai aldım ama ikimizinde bu ağaçlar hakkında hıç bir bilgisi yok nişanlım evine götürdüğünden kısa bi süre sonra yaprakları büzüşmeye başlamıstı ayriyetten ağacın topragında beyazlasma oldu bu ağacın türünüde bilmiyorum lütfen bana bu ağaç hakkında yardım etmenizi rica ediyorum simdiden cok tesekkur ederim
Selam. Türü taş porsuğu. Fakat bakım ihtiyaçlarını bilmiyorum.
yasinsemra
07-03-2016, 21:57
çok teşekkür ederim
Matraxcelo
11-04-2016, 14:28
Herkese merhaba
uzun süredir bonsai ile araştırma yapıyorum ve sonunda bu hafta sonu nasip oldu bir botanik bahçesinden fidan aldım ve penjing tarzı bir çalışma yaptım fakat botanik bahçesinde bana ağacın türüne ficus dediler bende o an değil diyemedim, araştırmalarıma göre zelkovaya benzettim yanılmışta olabilirim. ağacın türü nedir acaba ?
Yaprakların daha yakından fotoğrafını çekerseniz yardımcı olmaya çalışırız.
Kolay gelsin...
Matraxcelo
12-04-2016, 17:53
Yaprakların daha yakından fotoğrafını çekerseniz yardımcı olmaya çalışırız.
Kolay gelsin...
resimleri çektim cevap için şimdiden teşekkürler.
Sayın Matraxcelo,
Çin Kuş Eriği (Sageretia Theezans) olduğunu zannediyorum.
Kolay gelsin...
resimleri çektim cevap için şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Hediye olarak gelen ağaçlarımın türleri hakkında desteğinize ihtiyacım var. Özellikle küçük olanın bakımı konusunda da ipucu verebilirseniz çok sevinirim
Küçük olan ağaç:
606214
606215
Büyük ağaç:
606216
606217
mehmetpolat
18-04-2016, 00:13
küçük olan fukien tea büyük olan ise ficus olsa gerek
küçük olan fukien tea büyük olan ise ficus olsa gerek
Süper, çok teşekkürler. Anladığım kadarıyla zor bir tür :)
mehmetpolat
19-04-2016, 00:07
zor bir tür demekle ne kast ettiniz anlamadım, ağaç türleri hakkında araştırma yaparsanız daha iyi ögrenebirlirsiniz, forumda yardım da istiyebilirsiniz
fukien tea den bir tane ben de almıştım oradan biliyorum, ağacın üzerinde teller var bence çıkartın bir an önce, tomurcuklar görünüyor üzerinde yakında beyaz çiçekler açar
Merhaba bende bonsai yapımına yeni merak sardım arkadaşımın bakamadığı bonsaisi ile işe başlamak istiyorum :p
Ancak bonsainin türünü bilmiyorum
Nasıl bakılır bilmiyorum
Su ve ışık ihtiyacına karar veremedim :confused:
Bu ağacın türü hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olur mu
Herkese iyi akşamlar dilerim
Sayın dturkay,
Ginsenge aşılanmış ficus. Alttaki ile üsttekinin Büyüme hızları farklı olduğundan çok uzun ömürlü olmuyor malesef. Sulama saksıdaki toprakla yakından ilgili oluyor, marketlerden alınan bonsailerde çok fazla yosun kullanıldığından çok su tutuyor ve zamanla çürüme olabiliyor o nedenle suyu çok dikkatli vermeniz iyi olur, ne az olsun, ne de kökleri çürütecek kadar çok. Pencereye yakın olsun , yazın sıcak havalarda su spreyleyip rahatlatmak iyi olur.
Kolay gelsin...
Merhaba bende bonsai yapımına yeni merak sardım arkadaşımın bakamadığı bonsaisi ile işe başlamak istiyorum :p
Ancak bonsainin türünü bilmiyorum
Nasıl bakılır bilmiyorum
Su ve ışık ihtiyacına karar veremedim :confused:
Bu ağacın türü hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olur mu
Herkese iyi akşamlar dilerim
Bonsai@Gnc
26-04-2016, 22:31
Merhaba fotograf yukleyebildim mi bilmiyorum yardimci olabilir misiniz? Bonsainin ismi nedir bakimi nasil yapilmali?
Sayın Bonsai@gnc,
Fotoğraf yükleyebilirseniz türünü bulmaya çalışırız.
Kolay gelsin....
Merhaba fotograf yukleyebildim mi bilmiyorum yardimci olabilir misiniz? Bonsainin ismi nedir bakimi nasil yapilmali?
Merhaba arkadaşlar
Bir fidancıdan geçen aylarda kupkuru aldığım fidanı bahçeye ektim, bu şekle geldi yapraklar çıkardı. Yaban mersini olduğunu düşünüyorum, sizin bir fikriniz var mı?
teşekkürler
Bonsai@Gnc
27-04-2016, 19:51
Merhaba, umarım fotoğraf ekleyebilmişimdir :)
Bonsai hakkında bilgi verir misiniz? Sağlıklı mı, sulama alışkanlığı nedir, bu tür için saksı tavsiyeniz var mı?
Ayrıca ağaç yaşlı duruyor bu normal mi? Başlangıç seviyesi olarak malum Bauhaustan aldım. Budama gerekir mi?
Teşekkür ederim.
İyi günler geçen gün bende bonsai bitkimi aldım ve bu hobiye başladım şuan araştırıp okuma aşamasındayım bonsaiyi aldığım çiçekçi türünü bilmiyordu gairptir ki gösterdiğim bütün çiçekçilerde bilemedi bnde merak ediyorum
Sayın bonsai@gnc,
Ağacınızın türü Serissa galiba,
Serissalarda pek rastlanmayan seyrek yaprak oluşumundan dolayı biraz algıda zorlandım
Bakım konusunda çok hassas olan bir tür, sulamasına özellikle çok dikkat etmelisiniz.
Toprağın kurumasına izin vermeyin fakat çok ıslakta kalmamalı.
Şimdilik nir şey yapmayıp sadece yaşatmayı deneyin. Sizi rahatsız eden kısımları makas ile budayın. Kırılgan bir tür çok tellemeye gelmez o nedenle kalınlaşan dallara şekil vermeniz zor. Uçlarından makasla alarak istediğiniz şekle getirmeye çalışmanızı tavsiye ederim.
Bonsai olarak eğitmek istiyorsanız fidancılardan 2 cm kadar çapında bir ligustrum(kurtbağrı) fidanı bulup sitedeki bilgilerle bonsai şekline getirmeye çalışabilirsiniz.
iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba, umarım fotoğraf ekleyebilmişimdir :)
Bonsai hakkında bilgi verir misiniz? Sağlıklı mı, sulama alışkanlığı nedir, bu tür için saksı tavsiyeniz var mı?
Ayrıca ağaç yaşlı duruyor bu normal mi? Başlangıç seviyesi olarak malum Bauhaustan aldım. Budama gerekir mi?
Teşekkür ederim.
Sayın Axrax,
Türü Yeşim yani portulacaria afra.
İyi günler dilerim...
İyi günler geçen gün bende bonsai bitkimi aldım ve bu hobiye başladım şuan araştırıp okuma aşamasındayım bonsaiyi aldığım çiçekçi türünü bilmiyordu gairptir ki gösterdiğim bütün çiçekçilerde bilemedi bnde merak ediyorum
İyi forumlar herkese;
Aşağıda fotoğraf linkini paylaşacağım(resim boyutu yüksek olduğundan buraya yükleyemedim) ağaç ne ağacı bilen biri yardımcı olabilir mi? Çelikle bonsai yapılabilir mi bu ağaç?
Link;
20160428 194342 - Hızlı Resim (http://hizliresim.com/Zk0mRA)
Sayın Murat29,
Çınar ağacı. Çelikle yetiştirilebilir ama yaprağı çok küçülmüyor o nedenle nadiren bonsaisi yapılıyor.
Kolay gelsin....
İyi forumlar herkese;
Aşağıda fotoğraf linkini paylaşacağım(resim boyutu yüksek olduğundan buraya yükleyemedim) ağaç ne ağacı bilen biri yardımcı olabilir mi? Çelikle bonsai yapılabilir mi bu ağaç?
Link;
20160428 194342 - Hızlı Resim (http://hizliresim.com/Zk0mRA)
İlginiz ve cevabınız için teşkkür ederim :)
Bonsai@Gnc
29-04-2016, 08:00
Çok teşekkür ederim
selam
gecenlerde aliexpressten aldıgım bonsai tohumları
"Podocarpus Seeds of Evergreen Bonsai Podocarpus Pine Tree"
5 taneden 2 tanesi cimlendi. simdilik kagır bardakta 3 cm felan oldu.
bu bonsai bakımı ile ilgili bilgiye ulasamadım da. taş porsugu diye bir bonzai var acaba bu o mudur? ona göre bir saksı ve toprak secimi yapayım diyorum:o
Sayın sero90,
Bonsai tohumu diye birşey yoktur, ağaç tohumu vardır. Malesef ticari gayelerle yerli ve yabancı sitelerde ağaç tohumları bonsai tohumu diye satılmaktadır. Podocarpus Macrophyllus(taş porsuğu), geçirgen bir toprak karışımı kullanılmaktadır. 1/3 dere kumu, 1/3 torf ve 1/3 ise yanardağ curufu veya ponza taşı kırığı kullanılabilir. Başlangıçta önemli olan gövdeyi kalınlaştırmak o nedenle plastik çiçek saksılarından kullanabilirsiniz. Genellikle, gövde kalınlığı 2 cm yi geçince bonsai olarak eğitiyoruz. Bunlar birkaç sene gelişsin siz o arada fidanlıklardan kurtbağrı(ligustrum) veya orman fidanlıklarından karaağaç bulup çalışırsanız daha kolay ilerlersiniz.
Kolay gelsin...
selam
gecenlerde aliexpressten aldıgım bonsai tohumları
"Podocarpus Seeds of Evergreen Bonsai Podocarpus Pine Tree"
5 taneden 2 tanesi cimlendi. simdilik kagır bardakta 3 cm felan oldu.
bu bonsai bakımı ile ilgili bilgiye ulasamadım da. taş porsugu diye bir bonzai var acaba bu o mudur? ona göre bir saksı ve toprak secimi yapayım diyorum:o
Merhabalar
bana hediye gelen bu bonsainin türünü bilmiyorum. bakımı için de türünü öğrenmeden ne yazık ki yol alınamıyor. bana geleli 1 ay oldu. toprağı genelde nemli kalıyor, bende püskürtme yöntemiyle yapraklarını suluyorum. 1 kere toprağın tamamını suladım, ondan sonra toprakta beyaz böcekler gördüm. Bugün bir ilaç aldım. 1 hafta uyguladıktan sonra tekrar bakacağım. Toprağı değiştirmem de gerekir mi bilmiyorum. Ayrıca bu bitki türünde yapraklar hep soluk renkte mi görünür? yüzeyi tozlu gibi görünüyor. hiç parlak değil. o da bir hastalık olduğunun belirtisi midir? gerçekten bilgilerinize ihtiyacım var, cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.
nicholai hel
21-06-2016, 14:27
Sn. semcep, forum sayfalarımıza hoşgeldiniz.
Ağacınız ficus, yurtdışından ithal olarak getiriliyor, son yıllarda oldukça popüler. Tropik ve dayanıklı bir tür olduğu için aydınlık iç mekanlarda bakılabiliyor. Ama elbette her ağaç için olduğu gibi uygun iklime sahip dış mekanı tercih edecektir.
Toprak yüzeyini sürekli nemli tutmayın, izin verin toprağın ilk birkaç santimlik kısmı kurusun, sürekli nemli kalan toprak yüzeyi çeşitli böcekler için de cezbedicidir. Toprak yüzeyi kuruduktan sonra o spreyle nemlendirip ardından normal bir çiçek sular gibi sulayın. Toprak komple suya doysun. Saksının alt deliklerinden su çıksın. Eğer su alt tabakta birikecek kadar fazla gelirse dökün, tabakta su beklemesin.
Yapraklardaki sorun toz ise, yapacağınız şey bir bezle tüm yaprakları silmek ya da ağacı uygun bir ortama alıp komple yıkamak olur. Size gelene kadar karşılaştığı ortamlardan ötürü tozlu olması gayet normaldir. Şayet sorun toz değil de cansızlıksa, o zaman ağacın sağlığını sorgulamak gerekir. Ki bu durumda sorun muhtemelen sulama hatasıdır.
Merhabalar
bana hediye gelen bu bonsainin türünü bilmiyorum. bakımı için de türünü öğrenmeden ne yazık ki yol alınamıyor. bana geleli 1 ay oldu. toprağı genelde nemli kalıyor, bende püskürtme yöntemiyle yapraklarını suluyorum. 1 kere toprağın tamamını suladım, ondan sonra toprakta beyaz böcekler gördüm. Bugün bir ilaç aldım. 1 hafta uyguladıktan sonra tekrar bakacağım. Toprağı değiştirmem de gerekir mi bilmiyorum. Ayrıca bu bitki türünde yapraklar hep soluk renkte mi görünür? yüzeyi tozlu gibi görünüyor. hiç parlak değil. o da bir hastalık olduğunun belirtisi midir? gerçekten bilgilerinize ihtiyacım var, cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.
Sn. semcep, forum sayfalarımıza hoşgeldiniz.
Ağacınız ficus, yurtdışından ithal olarak getiriliyor, son yıllarda oldukça popüler. Tropik ve dayanıklı bir tür olduğu için aydınlık iç mekanlarda bakılabiliyor. Ama elbette her ağaç için olduğu gibi uygun iklime sahip dış mekanı tercih edecektir.
Toprak yüzeyini sürekli nemli tutmayın, izin verin toprağın ilk birkaç santimlik kısmı kurusun, sürekli nemli kalan toprak yüzeyi çeşitli böcekler için de cezbedicidir. Toprak yüzeyi kuruduktan sonra o spreyle nemlendirip ardından normal bir çiçek sular gibi sulayın. Toprak komple suya doysun. Saksının alt deliklerinden su çıksın. Eğer su alt tabakta birikecek kadar fazla gelirse dökün, tabakta su beklemesin.
Yapraklardaki sorun toz ise, yapacağınız şey bir bezle tüm yaprakları silmek ya da ağacı uygun bir ortama alıp komple yıkamak olur. Size gelene kadar karşılaştığı ortamlardan ötürü tozlu olması gayet normaldir. Şayet sorun toz değil de cansızlıksa, o zaman ağacın sağlığını sorgulamak gerekir. Ki bu durumda sorun muhtemelen sulama hatasıdır.
Cevabınız için çok teşekkürler.
trabzonlu25
31-07-2016, 13:45
http://hizliresim.com/gom8l2
Arkadaşlar bonsaimin türü nedir ?
serhataydin
17-09-2016, 22:06
Çinden aldığım resimde görülen 5 bonsai türünden sağdaki 4 tanesi kurumaya ve sararmaya başladı. Bitkilerin cinslerini ve bakım gereksinimlerini bilmiyorum. Lütfen bu bitkileri tanıyan kimseler bana yardımcı olabilir mi?
Sn.serhataydın, Çin'den ağaçlarınızı nasıl aldınız, internetten mi sipariş verdiniz, kendiniz mi getirdiniz?
Resimler net değil, ficus ginseng gibi gözüküyorlar fakat daha yakından net fotoğraflar koymalısınız.
Genelde bu tarz hazır bonsailerin toprakları çok kötü oluyor, ben de bir kere market bonsaimi kurutmuştum.
Çinden aldığım resimde görülen 5 bonsai türünden sağdaki 4 tanesi kurumaya ve sararmaya başladı. Bitkilerin cinslerini ve bakım gereksinimlerini bilmiyorum. Lütfen bu bitkileri tanıyan kimseler bana yardımcı olabilir mi?
burockko
25-09-2016, 16:44
Merhabalar,
Bugün, korkanın bonsaisi olmaz dedim ve gittim bauhaustan bir tane küçük bir şey aldım, gel gelelim ne aldığıma dair bir fikrim yok. Türünü öğrenebilirsem nasıl bakmam gerektiğini araştıracağım. Şimdiden teşekkür ederim.
bitki hakkında yorumlarınızı, pratik, hap tavsiyelerinizi de esirgemeyin lütfen.
http://www.imgim.com/ilkbitki-1(450x600).jpg
http://www.imgim.com/ilkbitki-2(450x600).jpg
http://www.imgim.com/ilkbitki-3(450x600).jpg
merhabalar
bir yapı marketten bonsai aldım tohumdan yetiştirme bilgisine pek sahip olmadığım beceri konusu olduğu için şekillendirme vs derken türü nedir hangi ortamı sever sulama konusu nedir güneşimi sever gölgeyimi bilemedim çiçeklerini açıp açıp döküyor iyi birşeymi bilgim yok bazı yaprakların uçlarından solması mevcut bilgisi olan arkadaşlar yardım ederse sevinirim foorumdakı sulama kısmına göz atmış bulunuyorum bilginize
burockko
21-10-2016, 14:34
buralar ölmüş herhalde.
Herkese merhaba...
Aranıza yeni katıldım... 2016 yazında Güney Kore'deydim... Babamın doğum gününde ona bir bonsai hediye olarak gönderdim... Hemen görüntülü aradı ve ne kadar mutlu olduğunu anlattı... 2 hafta sonra döndüm... 3 hafta sonra babamı kaybettim... Aniden... Hiç bir hastalığı yoktu... Annem babamın bonsai ye çok bağlandığını anlattı... Babama hediye ettiğim bonsai yi annem çok uğraşmasına rağmen yaşatamadı... Babamdan bir kaç ay sonra oda kurudu... sonra yeni bir tane aldım.... Bitkilerin ruhuna inanıyorum... Fark etmez dedim... Onu da yardımcım kuruttu... Yine yurt dışındaydım. Azmettim... Babam için bunu yapmak istiyorum. bu gün yeni bir tane daha aldım... Bu çiçeği yaşatmam için yardımlarınızı, önerileriniz bekliyorum...
Şimdiden teşekkür ederim....
Herkese merhaba...
Aranıza yeni katıldım... 2016 yazında Güney Kore'deydim... Babamın doğum gününde ona bir bonsai hediye olarak gönderdim... Hemen görüntülü aradı ve ne kadar mutlu olduğunu anlattı... 2 hafta sonra döndüm... 3 hafta sonra babamı kaybettim... Aniden... Hiç bir hastalığı yoktu... Annem babamın bonsai ye çok bağlandığını anlattı... Babama hediye ettiğim bonsai yi annem çok uğraşmasına rağmen yaşatamadı... Babamdan bir kaç ay sonra oda kurudu... sonra yeni bir tane aldım.... Bitkilerin ruhuna inanıyorum... Fark etmez dedim... Onu da yardımcım kuruttu... Yine yurt dışındaydım. Azmettim... Babam için bunu yapmak istiyorum. bu gün yeni bir tane daha aldım... Bu çiçeği yaşatmam için yardımlarınızı, önerileriniz bekliyorum...
Şimdiden teşekkür ederim....
Bonsainizin resimlerini paylaşırsanız yardımcı oluruz.
pinarkkry
10-11-2016, 10:56
Merhaba,
Aşağıdaki sukulentim bonsai için uygun bir bitki sanırım. Forumda biri paylaşmıştı, sanki paylaştığım sukulentin büyümüş haliydi. Ancak tekrar bulamadım. Bitkimin adı ve bonsai için uygun olup olmadığı konusunda yardımcı olur musunuz?
Teşekkürler,
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/625551d1471607499-20160808_192228-kopya-min.jpg
boatswean
21-01-2017, 11:59
Bu ağacın ismini bilen bir arkadaş yardımcı olabilir mi?
DeFRaNDo
16-04-2017, 16:41
Cinsini bilmedigim fakat nebarisi kalın ve dalları cok sık olan bu ağacı eylül ayında canlı hiç bir yapragı olmadan kurumuş bir kaç yaprağını gördüm ve yaprak boyut ve şekli çok hoşuma gittiği için alıp sert kök budaması yapıp 4 dal kalana kadar tüm dalları budadım kalan 4 dalı yaprakları bollaştığında nasıl görüneceğini merak ettiğim icin uzun bıraktım. Heryerden sürekli sürgün veriyor. Nebariden hergün 3-4 sürgün ayıklıyorum. Çok coşkulu bir tür ve bu türün adını bilen arkadaşlardan yazmalarını rica ederim.
Nebari : 7 cm
Uzunluk : 25 cm civarı.
Nihayet yapraklandı ve yaprak formuna bayıldım iyiki almışım diyorum kendi kendime.
Seneye nasıl bir budama yapabirim acaba diye düşünüyorum ve önerilerinizi bekliyorum.
DeFRaNDo
17-04-2017, 00:07
Çok karışık ve kıvır kıvır dalları vardı bunu da eylül ayında alıp kök ve dal budamalarını yaptım yaklaşık 20 gün önceye kadar tomurcuklar patlamamıştı. Şuan maşallahı var 15-20 gündür çok hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Bu türünde ne olduğunu bilmiyorum bilen arkadaşlar yazarsa sevinirim.
Önerilerinizi beklerim.
Kalınlık : 3 cm
Uzunluk : 12 cm
Ne güzel yapraklar öyle. Şimşir desek değil gibi, bende merak ettim türünü.
tourkana
17-04-2017, 12:18
Çin karabiber ağacına benziyor. Zanthoxylium .
naturedesign
17-04-2017, 14:06
Pittosporum türlerinden biri.
darkvtec
07-05-2017, 13:00
Merhaba arkadaşlar ben de bonsailere çok meraklıyım daha önce birkaç girişimim oldu fakat başarısız oldum. Bu sefer daha iyi yapmak istiyorum bu yüzden , yeni aldığım bonsai ağacımın türünü öğrenmek ve bakımı hakkında da bilgi sahibi olmak için sizden yardımcı olmanızı istiyorum.
Şimdiden teşekkürler.
fatihkaya55
09-05-2017, 21:59
Hediye gelen bonsai min türü ne bilmiyorum bilen var mı acaba?[ATTACH]6
darkvtec
12-05-2017, 21:57
Merhaba arkadaşlar ben de bonsailere çok meraklıyım daha önce birkaç girişimim oldu fakat başarısız oldum. Bu sefer daha iyi yapmak istiyorum bu yüzden , yeni aldığım bonsai ağacımın türünü öğrenmek ve bakımı hakkında da bilgi sahibi olmak için sizden yardımcı olmanızı istiyorum.
Şimdiden teşekkürler.
Bilen kimse yok mu acaba ?
Ayrıca yapraklarında minik böcekler çıkmış bir hastalık mı var acaba ?
badrobot
13-05-2017, 14:29
darkvtec
Ağacınızın cinsi Fuiken Tea. Sulamaya dikkat edin; ne çok nede az sulayın. Bu konuda hassatır. Direkt güneş ışığınıda sevmez. Kısın iç mekana alıp soğuktan korumalısınız. Böceklenme olduysa zirai böcek ilayla ilaçlamalısınız. Hemde acil olarak.
fatihkaya55
13-05-2017, 15:25
Benim ağacım hakkında bi tahmininiz var mı acaba
badrobot
13-05-2017, 20:49
Bildiğim bir tür değil. Yardımcı olamıyorum. Sadece şunu söyleyebilirim resimdeki gibi uzun dalları budamalısınız. Haziran ortasında da tüm yaprakları sapları kalacak şekilde kesin. Bunu Eylül 15 ten sonra tekrarlayın. Bu şekilde hem dallanmayı arttıracaksınız hemde zaman içinde yaprakların küçülmesini sağlayacaksınız.
darkvtec
14-05-2017, 01:30
darkvtec
Ağacınızın cinsi Fuiken Tea. Sulamaya dikkat edin; ne çok nede az sulayın. Bu konuda hassatır. Direkt güneş ışığınıda sevmez. Kısın iç mekana alıp soğuktan korumalısınız. Böceklenme olduysa zirai böcek ilayla ilaçlamalısınız. Hemde acil olarak.
Çok teşekkür ederim yardımcınız için, ilaç bakacağım acil olarak ;)
darkvtec
14-05-2017, 02:04
darkvtec
Ayrıca zirai ilaç için bir tavsiyeniz varmı ?
fatihkaya55
14-05-2017, 11:11
Teşekkür ederim yardımlarınız için benim gibi henüz yeni başlayanlar için forum çok faydalı oluyor bilgi paylaşımı açısından zaman ayırıp yardım eden herkese çok teşekkür ederim. Ağacın türünü biraz daha araştırdım ficus türlerinden biri olabilir diye düşünüyorum. Bir de yaprak küçültme işlemi senede bir defa oluyor diye duymuştum hem haziranda hemde eylül de yaprakları kessem bi sıkıntı olmaz mı
Herkese selamlar bu gün aldığım iki bonsaimin türünü öğrenebilir miyim acaba? Fidanlıktan aldım baya çok vardı. Aslında fidan alcaktım fakat çok pahalı dediler fidan fiyatlarını 70 den başlattılar ben de dedim o zaman hazırlara bakayım gayet sağlıklıydı hepsi o yüzden ben de dayanamadım aldım... Bu arada eve gelir gelmez torf ve kaktüs toprağı (ince volkanik taşlar) karışımından bir toprak hazırladım ağaçların kök budamasını ve üstten de bazı dalların budamasını yaptım ve tekrar saksılarına aldım.. iyi mi yaptım bilmiyorum ama bence iyi yaptım :D ağaçlarım bunlar;
654447
654448
654449
Bu da diğer ağacım;
654450
654451
dusunenadam
25-07-2017, 19:21
Gördüğüm kadarıyla, ilki fukien tea, ikincisi ulmus (çin karaağacı)
Gördüğüm kadarıyla, ilki fukien tea, ikincisi ulmus (çin karaağacı)
İlki Fukien tea sanırım dediğiniz gibi ama sanki ikinci ağacın yaprağı çin karaağacı değil gibi emin misiniz acaba?
Bu da arkadan görünümü çok hoşuma gittiği için paylaşayım dedim.
654452
hakanasli
28-07-2017, 22:20
Arkadaşlar siteye yeni üye oldum.BEn yaklasik 1 bucuk sene once tohum alip bonsai ektim. yaklasik bir ay sonra yapraklari cikti dali uzadi çam bonsai resim ekleyemedim. sonra kis gelince butun yapraklari dokuldu sadece kuru bir dal kaldi hafif koyu yesil bir renkde yaklasik 50 cmlik bir dal tekrar yapraklari cikar die bekledim 1 yildir hala ayni sekilde duruyor ne uzuyor nede bisey acaba òldümü **** yasiyormu bilemedim tekrardan yaprak acmasi icin ne yapabilirim kalinligi bir kalem den daha ince bir dal .
Arkadaşlar siteye yeni üye oldum.BEn yaklasik 1 bucuk sene once tohum alip bonsai ektim. yaklasik bir ay sonra yapraklari cikti dali uzadi çam bonsai resim ekleyemedim. sonra kis gelince butun yapraklari dokuldu sadece kuru bir dal kaldi hafif koyu yesil bir renkde yaklasik 50 cmlik bir dal tekrar yapraklari cikar die bekledim 1 yildir hala ayni sekilde duruyor ne uzuyor nede bisey acaba òldümü **** yasiyormu bilemedim tekrardan yaprak acmasi icin ne yapabilirim kalinligi bir kalem den daha ince bir dal .
1 Yıldır hiç yaprak açmadıysa pek umut görmüyorum ama maket bıçağı yardımıyla gövdeyi hafif soyun kuruysa kurumuştur yeşillik varsa umut vardır. Bir de fotoğraf eklerseniz daha iyi yorum yaparlar.
hakanasli
29-07-2017, 07:22
resmini yeni yukleyebildim ümit varmidir kökü saglam midir
Yanlış görmüyorsam yeşil duruyor ama o kadar süre hiç yeni yaprak vermemesi pek normal değil gibi geldi bana ama bilenler daha iyi yanıtlayacaklardır.
hakanasli
29-07-2017, 22:29
evet ucundan kestim biraz ici hala yesil ve nemli bide hala taze kokusu var acaba yaprak acmasi icin biyerlerini kesip budamak mi gerekir yapraklarin dokuldugu yerleri kesmek gerekirmi
Ağacın türü ney biliyor musun türe göre bakım yapmak gerekir çünki. Malesef benim bu konuda bilgim çok yok ne desem uydurma olur o yüzden bilenlerin cevabını beklemeni öneririm. Ben olsam budamaz beklerdim...
gencerker
31-07-2017, 22:46
https://i.hizliresim.com/Ddq05Z.jpg
Bonsainin türünü bilen var mıdır
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.