PDA

View Full Version : Bonsaisinin türünü öğrenmek isteyenler

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7

Sakaki
15-12-2012, 12:57
Sn gekren,
Diğer sorularınızı ve konuyla ilgili cevapları buraya taşıdım:

http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/20902-3.htm

mythe
16-12-2012, 21:57
Merhabalar, yeni aldığım bonsainin türünü öğrenmek istiyorum. Umarım yardımcı olabilirsiniz.

memet
16-12-2012, 22:15
Kurtbağrı gibi duruyor.

mythe
16-12-2012, 22:20
Ben forumu incelediğimde ficusa benzettim ama çok yeniyim o yüzden hiç emin olamadım.

tourkana
17-12-2012, 13:09
Karşıklı çıkan yapraklar, yapısı ve gövde gözönüne alındığında ben de kurtbağrı( ligustrum) olduğunu düşünüyorum.

gekren
17-12-2012, 14:05
ben de yeni almıştım ve kurtbağrı idi. aynı ağaca benziyor.

bonsaisan
21-12-2012, 15:27
Sayın mythe

Ağacınızın türü:Ligustrum sinense (Çin kurtbağrıdır)

Bu tür'ün hakkında bakım ve gerekli bilgileri forum içerisinde bulma şansınız olduğu gibi türün latince ismini araştırdığınızda genel bakımı hakkında bir çok bilgiye ulaşa bilirsiniz.

Saygılar.

saksidakiagac
22-12-2012, 20:37
Merhabalar,

Biraz önce Praktiker'den aldım, yeni bonsailer gelmiş, gayet sağlıklı ve güzel görünüyorlar...

Türü üzerinde yazmıyordu, forumdaki fotoğraflardada benzerleri bolca var, emin olamadım. Nedir acaba?

Teşekkürler.

saksidakiagac
23-12-2012, 20:17
Bilginiz yok mu arkadaşlar, hangi cins olduğunu bilmediğimden detaylı araştırmaya başlayamadım...

Ferit Aydın
23-12-2012, 20:27
Sn. SonerEker Ağacınızın türü Segerita ( Çin Kuş Eriği )

saksidakiagac
23-12-2012, 21:13
Evet eski sayfalardan buldum biraz önce. Diğer adı Sageretia theezans'miş. Teşekkür ederim. :)
Cins hakkında genel bilgiler şu adresteki (http://www.bonsaitoolchest.com/download/chinese_sweet_plum.pdf) (İngilizce) pdf'de mevcut.

merenwen
02-01-2013, 12:12
merhaba 1 hafta önce ikea'dan bonsai aldım. her gün sulamam gerektiğini söylediler ancak 4 gündür bonsaimin yaprakları dökülüyor. acaba cinsinin ne olduğu ve bakımının nasıl olduğu konusunda yardımcı olabilir misiniz?

bayzi
02-01-2013, 12:20
Öncelikle herkesin yeni yılı kutlu olsun...
Uzun zamandır bir bonsai sahibi olmak istiyordum. Yaklaşık 5 gün önce bir tane aldım. Ancak türünü bilmiyorum, bonsailer hakkındaki bilgilerim internet ortamından edindiğim bilgiler. Fotografını yüklediğim bonsaimin türünü bana söyleyebilir misiniz? Ve budama, gübreleme, sulama konusunda da bilgi verirseniz sevinirim.

tourkana
02-01-2013, 12:35
Öncelikle herkesin yeni yılı kutlu olsun...
Uzun zamandır bir bonsai sahibi olmak istiyordum. Yaklaşık 5 gün önce bir tane aldım. Ancak türünü bilmiyorum, bonsailer hakkındaki bilgilerim internet ortamından edindiğim bilgiler. Fotografını yüklediğim bonsaimin türünü bana söyleyebilir misiniz? Ve budama, gübreleme, sulama konusunda da bilgi verirseniz sevinirim.

Bonsainizin türü Kurtbağrı- Ligustrum.

bonsaisan
02-01-2013, 14:23
merhaba 1 hafta önce ikea'dan bonsai aldım. her gün sulamam gerektiğini söylediler ancak 4 gündür bonsaimin yaprakları dökülüyor. acaba cinsinin ne olduğu ve bakımının nasıl olduğu konusunda yardımcı olabilir misiniz?

sayın merenwen

Türü:Carmona fukien tee

İkea da bulunduğu ortam oranın da ki ısı idealdir. Daha fazla ya da daha düşük olması ve yer değişikliği bu gibi sorunları başlatır.

Gerekli bilgileri forum içerisinde bulabilirsiniz.

merenwen
02-01-2013, 18:11
sayın merenwen

Türü:Carmona fukien tee

İkea da bulunduğu ortam oranın da ki ısı idealdir. Daha fazla ya da daha düşük olması ve yer değişikliği bu gibi sorunları başlatır.

Gerekli bilgileri forum içerisinde bulabilirsiniz.

Bonsaisan teşekkür ederim. Forumu incelediğimde pek çok farklı sulama yöntemiyle karşılaştım. Acaba hangisi uygun olur?

bonsaisan
03-01-2013, 10:09
Bonsaisan teşekkür ederim. Forumu incelediğimde pek çok farklı sulama yöntemiyle karşılaştım. Acaba hangisi uygun olur?

Forumda üye olan her bonsai dostunun farklı sulama tekniklerini uygulamaları ve önermeleri sonucunda bol çeşitlilik var.

Bonsai de sulama şekli değilde aslında sulama tamamen ayrı bir konu.
Çünkü sulama en zor öğrenilen ve türden türe değişen bir yapı.

Doğru sulama da ağacın toprağı eşit oranda nem sahip olmalıdır.
Ne fala sulu ne de belirigin kuruluk olmamalıdır.
Dengeli sulama ağacın yerinin sık sık değişmemesi ağacın adaptasyonunu kolaylaştırır.

Sulama sonrası su drenaj deliklerinden akmalıdır.
Sulamadan sonra suyun kuruması ortam ısısı ve nem durmu ile iklimsel faktörlere bağlı olarak değişir.

Eğer toprak kurumuyor ise bir sorun var demektir.

Bu göstergelere göre sulama yapınız.

Saygılar

merenwen
03-01-2013, 22:59
Teşekkür ederim :) Umarım bonsaime zarar vermeden bakabilirim :)

temrendar
09-01-2013, 18:29
Sayın Forum Üyeleri;
Böyle bir formu açıp bizlere yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.
1 hafta önce gaza gelip bir bonsai aldım. Ancak forumu ondan sonra keşfettim. İncelediğim üzere en önemli durum bonsaimin cinsini öğrenerek ona göre bakım yapmam gerektiği oldu. Şimdi sizden bu bitkinin cinsini öğrenmek istiyorum. Bakımını ona göre yapacağım.

Sakaki
10-01-2013, 22:42
Sayın Forum Üyeleri;
Böyle bir formu açıp bizlere yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.
1 hafta önce gaza gelip bir bonsai aldım. Ancak forumu ondan sonra keşfettim. İncelediğim üzere en önemli durum bonsaimin cinsini öğrenerek ona göre bakım yapmam gerektiği oldu. Şimdi sizden bu bitkinin cinsini öğrenmek istiyorum. Bakımını ona göre yapacağım.

Bonsainizin türü Fukien Tea sanırım.
Daha önceki sayfalarda benzerlerini göreceksiniz.
Bu bitkiyle ilgili bilgiler de yine önceki sayfalarda ve diğer başlıklarda mevcuttur.

Kolay gelsin ve başarılar dilerim :)

temrendar
11-01-2013, 07:25
Sayın Sakaki;
İlginiz için teşekkür ederim. Daha öncekilere benzettim ama emin olamadım. Bir bilene danışayım dedim. Türünü öğrendiğime göre daha dikkatli bakabilirim. :)

salihk.
24-01-2013, 22:05
Merhaba Arkadaşlar,

Bugün Ikea'da bonsai gördüm bir süredir aklımda olan birşeydi görünce de içim kaynadı aldım. Tabi almakla bitmiyor bunun bakımı lazım fakat bakımından önce bu ağacın hangi tür olduğunu bilmem lazım bana yardımcı olursanız sevinirim. Bonsai konusunda daha doğrusu ağaç konusunda çok yeniyim. Biraz araştırma yaptım yaprakları ulmus parvifolia'ya benziyor gibi geldi ama tamamen farklı bir tür olabilir şuan tamamen atıyor olabilirim. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Bu ağacı yaşatmam gerek. Çok kanım kaynadı benim buna :)
364112

slash1905
25-01-2013, 00:28
yaprakları ulmus parvifolia'ya benziyor gibi geldi ama tamamen farklı bir tür olabilir

ben daha önce bu ağaca 2,5 yıl bakmış ve 2,5yıl sonunda onu kaybetmiş biri olarak türü doğru bulmuşsunuz, ulmus parvifolia bu. ingilizce adı chinese elm yani çin karaağacı.

slash1905
26-01-2013, 01:17
serrissa feotida olduğunu düşünüyorum.

tourkana
26-01-2013, 12:17
Yarın düzenlenecek çalışmaya gelirseniz beraber yaparız.

Ama kendiniz yapmak isterseniz, şimdi budama yapabilirsiniz, en dıştaki dalları diplerinde 2 çift yaprak kalacak şekilde budayın öncelikle.
Bu ince dalcıklar , ağacın enerjisinin çoğunu alıp, ışığı almada diğer yapraklı dalların önüne geçiyor. Bu şekilde dengelemelisiniz ağacı.

Bu da benim oturan bayan karaağacım..
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/217086d1306431980-ulm1.jpg

salihk.
26-01-2013, 14:34
Yarın düzenlenecek çalışmaya gelirseniz beraber yaparız.

Ama kendiniz yapmak isterseniz, şimdi budama yapabilirsiniz, en dıştaki dalları diplerinde 2 çift yaprak kalacak şekilde budayın öncelikle.
Bu ince dalcıklar , ağacın enerjisinin çoğunu alıp, ışığı almada diğer yapraklı dalların önüne geçiyor. Bu şekilde dengelemelisiniz ağacı.

Bu da benim oturan bayan karaağacım..
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/217086d1306431980-ulm1.jpg

Bu kadar kısa bir sürede bonsai ile tanışıp ve sizin gibi tecrübeli ağaç sever dostlarla tanışma şerefine nail olacağım aklımın ucundan geçmezdi. Bu davetiniz ve yaptığınız atölye çalışması için çok teşekkür ederim. Bir aksilik olmazsa, hem kendim için hem de bu küçük sevimli canlı için orada olacağım.

iocaktan
28-01-2013, 20:29
merhaba,
bu fidanı hafta sonu dolaşırken tesadüfen görüp beğenip aldım. aldığım yerde kuşkonmaz olduğunu söylediler. biraz araştırma yaptım ama çok detaylı bir bilgi bulamadım. bilgisi olan varsa yardımlarını rica ederim.
bir de dalları çok elastik. telleme yöntemi ile şekil verilebilir mi.

mavisakal
02-02-2013, 07:23
Bana hediye gelen bu bonsai ağacının cinsini bilen varmı???

iceberg_534
02-02-2013, 13:53
Ficus

darknessboy
07-02-2013, 19:33
368067
Türünü öğrenebilirmiyim acaba? bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa...

Sakaki
07-02-2013, 19:35
368067

Ficus

iocaktan
09-02-2013, 17:38
merhaba,
bugün bir peyzaj firmasından bu bitkileri gövde formlarını beğenerek aldım. ancak konuya bilen bir kimse olmadığı için birkinin adını öğrenmem mümkün olmadı. ağaç mıdır, çalı mıdır, gül türü bir şey midir hiçbir fikrim yok. ağır bir budama yaptıkları için üzerinde yaprak falan da yok fazla. yalnız daha canlı olan yeni sürgünlerdeki dallarında minik minik dikenler var dallarda. ne olduğunu anlayabilen olursa yardımlarını rica ederim.

Sakaki
09-02-2013, 22:04
Emin olmamakla birlikte mine çalısına benzettim ama diken var dediğiniz için daha da tereddüte düştüm.
Diken olduğuna emin misiniz.
Bir de yaprakları tüylü mü?

iocaktan
10-02-2013, 15:43
Kuruyan dallarda değil ama yeni sürgünlerde ince ince dikenimsi bir yapı var.
mine çalısının resimlerine baktım. yaprak yapısı biraz daha farklı. mine'nin yaprakları biraz daha ince uzun. yapraklarda tüy yok ama eski yaprakların sert bir yapısı var.
kafanızda bir fikir oluşması açısından dal ve yaprakların yakından çekilmiş resimlerini ekliyorum.
bir de saksının altından bakınca alttaki deliklerden çıkan kazık kökler görünüyor. kök budaması yapılarak saksıya konmuş sanırım.

iocaktan
10-02-2013, 16:02
merhaba,
bu fidanı hafta sonu dolaşırken tesadüfen görüp beğenip aldım. aldığım yerde kuşkonmaz olduğunu söylediler. biraz araştırma yaptım ama çok detaylı bir bilgi bulamadım. bilgisi olan varsa yardımlarını rica ederim.
bir de dalları çok elastik. telleme yöntemi ile şekil verilebilir mi.

grevillea rosmarinifolia - kırmızı çiçekli biberiye olabilir mi acaba. yeni yeni çiçek vermeye başlıyor.

ziraatnr
21-02-2013, 15:34
bonsaimi çin karaağacı sanıyordum fakat resimlere dikkatli bakınca çin karaağacının yaprak kenarlerı dişli sanırım.ama bendeki bonsainin yaprak formu aynen çin karaağacı gibi fakat kenarları dişli değil düz.parlak yapraklı.sizce hangi tür olabilir yardımcı olursanız sevinirim.

Sakaki
21-02-2013, 15:54
bonsaimi çin karaağacı sanıyordum fakat resimlere dikkatli bakınca çin karaağacının yaprak kenarlerı dişli sanırım.ama bendeki bonsainin yaprak formu aynen çin karaağacı gibi fakat kenarları dişli değil düz.parlak yapraklı.sizce hangi tür olabilir yardımcı olursanız sevinirim.

Varsa bir fotoğrafını yükleyebilir misiniz?

bbaldiran
21-02-2013, 19:43
Selamlar, yıllardır bonsailere karsı ilgi duyuyordum fakat almak bir türlü kısmet olmamıştı. Geçenlerde bir arkadaşım hediye getirdi fakat ne tür olduğu üzerinde yazmıyordu. Yardımcı olursanız sevinirim. Üzerindeki kağıtta bakımını yazmışlar fakat beni tatmin etmedi bonsai forumlarını gezdikçe o yazılan yazı ve cinsini öğrenip doğru bakım şeklini öğrenmek istedim.Saygılarımla şimdiden teşekkürler.

Sakaki
21-02-2013, 20:59
Selamlar, yıllardır bonsailere karsı ilgi duyuyordum fakat almak bir türlü kısmet olmamıştı. Geçenlerde bir arkadaşım hediye getirdi fakat ne tür olduğu üzerinde yazmıyordu. Yardımcı olursanız sevinirim. Üzerindeki kağıtta bakımını yazmışlar fakat beni tatmin etmedi bonsai forumlarını gezdikçe o yazılan yazı ve cinsini öğrenip doğru bakım şeklini öğrenmek istedim.Saygılarımla şimdiden teşekkürler.

Bitkiniz Ligustrum (Kurtbağrı).
Rica etsem fotoğrafları foruma ve kurallara uygun boyutta yükleyebilir misiniz?
Bu şekilde herkes daha rahat görüp yorum yapacaktır :)

Başarılar dilerim.

Manifesto
21-02-2013, 21:28
Emin olmamakla birlikte mine çalısına benzettim ama diken var dediğiniz için daha da tereddüte düştüm.
Diken olduğuna emin misiniz.
Bir de yaprakları tüylü mü?

Doğru tespit sn sakaki.Bitki çalı mine.Yarı odunsu bir yapıya sahip ve bonsai adaylarım arasında çalı minede var.

Nebarisini hatırladınızmı.Kıyamadım sökmeye.Havai köklendirme yapıp seneye bu zamanlar sökmeyi düşünüyorum.

Manifesto
21-02-2013, 21:38
http://g1302.hizliresim.com/16/p/kc4n6.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Ficus

Ficus nidita.(sokak benjamini)

ziraatnr
22-02-2013, 10:05
yaprakları döküldü şuan ama sanırım ficus yukardaki resimlere bakınca aynısı olduğunu farkettim.

iocaktan
26-02-2013, 20:48
Doğru tespit sn sakaki.Bitki çalı mine.Yarı odunsu bir yapıya sahip ve bonsai adaylarım arasında çalı minede var.

Nebarisini hatırladınızmı.Kıyamadım sökmeye.Havai köklendirme yapıp seneye bu zamanlar sökmeyi düşünüyorum.

benim daha önce bakıp da yapraklarını benzetemediğim yer minesiymiş. sn. sakaki sizin ilk başta söylemiş olduğunuz gibi mine yani lantana camara' ymış.
teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgi için.

ytkn21
27-02-2013, 17:18
Herkese merhaba,bugün bende bu işe yeni başlayan herkes gibi ,uzun zamandır ilgimi çeken bu bonsai'yi satın aldım.Tabi ki bu sanatın bir çok inceliği var,bu işi kimseninde bilmemesinden dolayı kaliteli ürünlere ulaşmak zor.
Neyse arkadaşlar bu ağacın türünü ve adını öğrenmek istiyorum.Tavsiyeleriniz olursa memnun olurum.Teşekkürler...

http://img442.imageshack.us/img442/7748/015pdc.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/161/014amj.jpg
http://img407.imageshack.us/img407/2813/012sw.jpg
http://img442.imageshack.us/img442/7748/015pdc.jpg

Sakaki
27-02-2013, 17:45
Herkese merhaba,bugün bende bu işe yeni başlayan herkes gibi ,uzun zamandır ilgimi çeken bu bonsai'yi satın aldım.Tabi ki bu sanatın bir çok inceliği var,bu işi kimseninde bilmemesinden dolayı kaliteli ürünlere ulaşmak zor.
Neyse arkadaşlar bu ağacın türünü ve adını öğrenmek istiyorum.Tavsiyeleriniz olursa memnun olurum.Teşekkürler...

Bitkiniz ligustrum sn ytkn21.

emrbekir97
27-02-2013, 18:35
birşey sorabilirmiyim bende erguvan, karaçam ve ginko bilabo tohumları var bunları ektim fakat içeride mi yoksa dışarıda mı yetiştirmem gerekir bilmiyorum. birde tohumları nasıl sulamalıyım?...

ytkn21
27-02-2013, 18:45
Teşekkür ederim sn. sakaki.

Sakaki
27-02-2013, 19:48
birşey sorabilirmiyim bende erguvan, karaçam ve ginko bilabo tohumları var bunları ektim fakat içeride mi yoksa dışarıda mı yetiştirmem gerekir bilmiyorum. birde tohumları nasıl sulamalıyım?...

Bahsettiğiniz ağaçların tamamı dışarıda bakılması gereken türler.
Tohumlarını çimlendirmeyle ilgili olarak ilgili başlıklarda bakarsanız (Arama özelliğini kullanarak) gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz.
Eğer bulmakta zorluk yaşarsanız bana bildirebilirsiniz :)

emrbekir97
28-02-2013, 19:17
Bahsettiğiniz ağaçların tamamı dışarıda bakılması gereken türler.
Tohumlarını çimlendirmeyle ilgili olarak ilgili başlıklarda bakarsanız (Arama özelliğini kullanarak) gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz.
Eğer bulmakta zorluk yaşarsanız bana bildirebilirsiniz :)
Öncelikle mesajıma cevap verdiğiniz için teşekkürler.
Bonsaiye yeni başladığım için internette çok fazla araştırma yaptım fakat hepsi büyümüş bir bonsaiye nasıl bakılacağından bahsediyor. ben ekim kiti aldım. tohumu içinden çıkan toprağa diktim.FAKAT daha çimlenmeden dışarıya çıkarmalımıyım,nasıl sulamalıyım bunlar hakkında bir şey inanın hala bulamadım.Yardım ederseniz sevinirim.

jemal
28-02-2013, 20:04
ikeadan bonsai aldım ama yaprakları soldu bakımı konusunda yardımcı olabilir misiniz, şimdiden teşekkürler

Sakaki
28-02-2013, 22:29
Öncelikle mesajıma cevap verdiğiniz için teşekkürler.
Bonsaiye yeni başladığım için internette çok fazla araştırma yaptım fakat hepsi büyümüş bir bonsaiye nasıl bakılacağından bahsediyor. ben ekim kiti aldım. tohumu içinden çıkan toprağa diktim.FAKAT daha çimlenmeden dışarıya çıkarmalımıyım,nasıl sulamalıyım bunlar hakkında bir şey inanın hala bulamadım.Yardım ederseniz sevinirim.

Sn emrbekir97,

Ben size daha güzel bir öneride bulunsam? :)
Eğer tohumla başlamanın sizin için ayrı bir önemi yoksa, gelin beni dinleyin ve bonsaiye uygun bir fidan/ağaç seçerek başlayın bu işe?

Tohumdan başladığınızda, bonsaiyi öğrenmeye başlamanızı otomatik olarak 4-5 yıl ertelemiş olacaksınız, çünkü o tohumun üzerinde çalışılabilir bir fidan haline gelmesi nerden baksanız en az 3-5 senenizi alacak (en az!) ve bu süre içerisinde bonsaiye olan hevesiniz de geçebilir.

Ne dersiniz? :)

Sakaki
28-02-2013, 22:31
ikeadan bonsai aldım ama yaprakları soldu bakımı konusunda yardımcı olabilir misiniz, şimdiden teşekkürler

Fotoğrafınız bulanık çıkmış ama sanırım türü çin karaağacı.
Forumda "arama" özelliğini kullanarak ağacınız hakkında bilgilere ve daha önceden paylaşılmış bakımı ve sorunlarıyla ilgili çok sayıda sayfaya ulaşabilirsiniz.

Sorun yaşar veya bulamazsanız bana bilgi verin, sizi yönlendirmeye çalışırım :)

Başarılar dilerim.

emrbekir97
01-03-2013, 16:48
Peki :D fidan olarak nerden bulabilirim?..

Sakaki
01-03-2013, 17:52
Bursada bildiğim ve hep duyduğum kadarıyla çok sayıda fidancı ve yetiştirme çiftliği var sn embekir97.
Adres olarak yerlerini bilemiyorum ama Bursa'lı olarak biraz araştırırsanız bulacağınıza eminim. :)

Cikoo
08-03-2013, 16:19
Bonsaimin turu ve bakımı hakkında bilgi verir misiniz lutfen tesekkurler

376341

Sakaki
08-03-2013, 18:24
Bonsaimin turu ve bakımı hakkında bilgi verir misiniz lutfen tesekkurler

376341

Bonsainizin türü Çin Karağacı eğer yanlış görmüyorsam (yapraklar net değil).
Forumda "Arama" fonksiyonunu kullanarak "Çin Karaağacı" olarak aratırsanız, ağaç hakkında bilgilere ulaşacaksınız.

Aşağıdaki linkten aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz:

http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/25789.htm

Başarılar dilerim.

Cikoo
08-03-2013, 18:54
ustte jemal nickli arkadasin ekledigi bonsainin buyugu. yapraklari oyle

cin karaagac mi onunki ?

inan_s
10-03-2013, 14:04
Merhaba,
Bonsai bakımı'nda yeniyim ve fotoğraflardaki bonsai'yi 3 hafta önce Bauhaus'tan aldım ancak aldığımdan beridir sürekli olarak yaprakları sararıp dökülüyor.
Bonsai'nin türünün ne olduğu, bakımı ve yaprak dökmesinin önüne geçmek için ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz?

huyhu
11-03-2013, 00:08
Ağacım kurudu fakat ümitliyim hala 1 tane yaprağı var :(

Sakaki
11-03-2013, 18:39
Merhaba,
Bonsai bakımı'nda yeniyim ve fotoğraflardaki bonsai'yi 3 hafta önce Bauhaus'tan aldım ancak aldığımdan beridir sürekli olarak yaprakları sararıp dökülüyor.
Bonsai'nin türünün ne olduğu, bakımı ve yaprak dökmesinin önüne geçmek için ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Bitkinizin türü Ficus Ginseng.
Forumda bu isimle arama yaparsanız bakımı ve özellikleri hakkında bilgilere ve daha önce aynı bitkiden alıp benzer sorunlar yaşayanların deneyimlerine ulaşabilirsiniz.

Bahsettiğiniz sorun aşırı veya yanlış sulamadan kaynaklanan bir soruna benziyor. Köklerde sorun olabilir, tabii ki bu sorun siz satın almadan önce başlamış da olabilir.

Köklerini kontrol edip çürüme/kuruma var mı diye bakmanızı öneririm öncelikle.

inan_s
12-03-2013, 08:26
Bitkinizin türü Ficus Ginseng.
Forumda bu isimle arama yaparsanız bakımı ve özellikleri hakkında bilgilere ve daha önce aynı bitkiden alıp benzer sorunlar yaşayanların deneyimlerine ulaşabilirsiniz.

Bahsettiğiniz sorun aşırı veya yanlış sulamadan kaynaklanan bir soruna benziyor. Köklerde sorun olabilir, tabii ki bu sorun siz satın almadan önce başlamış da olabilir.

Köklerini kontrol edip çürüme/kuruma var mı diye bakmanızı öneririm öncelikle.

Cevabınız için çok teşekkürler.

DenizBil
13-03-2013, 14:45
377756

377757 bonsaim ficus retusa olabilir mi? Syn Sakaki, ligustrum olabilir demişti ama internetten araştırmalarıma göre ficus retusa ya çok benziyor yardımcı olabilir misiniz ?

Sakaki
16-03-2013, 21:33
377756

377757 bonsaim ficus retusa olabilir mi? Syn Sakaki, ligustrum olabilir demişti ama internetten araştırmalarıma göre ficus retusa ya çok benziyor yardımcı olabilir misiniz ?

Doğru diyorsunuz. Yapraklar bu fotoğrafta daha iyi anlaşılıyor :)

gönder
17-03-2013, 16:44
Sayın huyhu ***,
Ağacınız Ulmus parafolia ( çin karaağacı)Gördüğüm kadarısı ile aşırı sulama sonucu bu hale gelmiş öncelikle elinizdeki ağaç dış mekan bonsaisi kış uykusuna ihiyacı olan bir ağaç tprağı kurumadan su vermeyiniz altlığını kaldırarak toparağını değiştiriniz ve hava sürkilasyonu olmayan aydınlık ama direk güneş görmeyen bir noktaya almanızı tavsiye ederim.
Ayrıca ağıcın bedeninde küçük bir çakı ile kabuğu kaldırdığınızda yeşil veya açık yeşil ise hala can var demektir.Ayrıca sayın ALi hocamızın ve sayın bonsaisan'ın yazdığı önceki makaleleri okumanızı tavsye ederim.
Saygılarımla
Umarım ağacınız yaşar
Dünyada hiçbir ağaç ölmesin....:(

yiit77
22-03-2013, 12:15
merhabalar,

yaklaşık 2 yıldır baktığım bonsaim halen sapasağlam ve sağlıklı olduğu için ( ilki Ficus Retusa idi ) yeni bir türe merak salmıştım.

uzun bir aradan sonra ardıç çamından olan bu bonsai ile yeni bir başlangıç yaptım diyebiliriz.

http://img29.imageshack.us/img29/2888/48275607.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/29/48275607.jpg/)

sizlerden ricam, özellikle bakımı ve sulama noktalarında bildiğiniz hassas noktaları benimle paylaşmanız olacaktır.

şimdiden çok teşekkür ederim.

Sakaki
22-03-2013, 12:27
sizlerden ricam, özellikle bakımı ve sulama noktalarında bildiğiniz hassas noktaları benimle paylaşmanız olacaktır.

Merhaba sn Yiit77,

Öncelikle belirtmek isterim ki sorunuzu yanlış başlıkta sormuşsunuz. Bu başlık bonsaisinin türünü bilmeyenler için açılmış yardım başlığı.

Ardıcınız için gerekli bilgiler forumda fazlasıyla mevcut: Forumumuzun "Arama" fonksiyonunu kullanarak "Ardıç" diye aratırsanız, gerek bonsai başlıklarında gerekse forumun diğer başlıklarında ve hatta ardıç ile çalışan diğer arkadaşlarımızın bonsai başlıklarında sorduğunuz konularla ilgili fazlasıyla bilgi yer aldığını göreceksiniz.

Bir de mümkünse fotoğrafları foruma yükleyebilir misiniz? Forum harici serverlara yüklenen fotoğraflar ileride bu linkler geçersiz hale geldiğinde görüntülenemiyorlar.

Anlayışınız için teşekkürler :)

Baskan
26-03-2013, 21:10
Merhaba.

Bende henüz bir bonsai sahibi olmuş biri olarak aldığım kişi bana her ne kadar Karaağaç dese de ben sizlerden duymak ve sizlerden duyduğuma inanmak istiyorum.

Şimdiden teşekkür ediyorum..

http://img163.imageshack.us/img163/9602/avatarfda.jpg

Baskan
26-03-2013, 21:59
Link vermeyi unutmuşum haklısınız.
Manifesto yardımcı olmuş sağolsun. Fotoğrafı yüklemede hala sorun yaşarsanız bildirin lütfen.

Sayın Sakaki olmuştur umarım. Ayrıca Sayın Manifesto teşekür ettim :)

382172
382173

Manifesto
26-03-2013, 22:09
Sayın Sakaki olmuştur umarım. Ayrıca Sayın Manifesto teşekür ettim :)

382172
382173

Fotoğraflar net değil ama karaağacada benziyor.

Yaprakları bu şekilde damarlımı?

Sakaki
26-03-2013, 22:10
Evet, ağacınızın türü çin karağacı.
Bu ağaç bonsaiye adım atmanızı sağladığı gibi, umarım bonsai hobinizin de uzun soluklu olmasına vesile olur.
Başarılar dilerim.

Baskan
26-03-2013, 22:14
Fotoğraflar net değil ama karaağacada benziyor.

Yaprakları bu şekilde damarlımı?

Yapraklarının net olduğu bir fotoğrafını çektim hemen..

382179

Manifesto
26-03-2013, 22:17
Yapraklarının net olduğu bir fotoğrafını çektim hemen..

382179

Evet, ağacınızın türü çin karağacı.
Bu ağaç bonsaiye adım atmanızı sağladığı gibi, umarım bonsai hobinizin de uzun soluklu olmasına vesile olur.
Başarılar dilerim.

Sağlıklı bir çin karaağacınız var.Umarım sn Sakaki'nin temennilerine vesile olur.

Baskan
26-03-2013, 22:21
Sayın Sakaki ve Sayın Manifesto ;

İlginiz, fikriniz ve temennileriniz için ikinize de ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum..

Çok yeni bir Bonsai sahibi olarak sizleri sık sık rahatsız edeceğim bilginiz olsun :)

mstfylcn
28-03-2013, 15:38
Merhaba arkadaşlar,

Çiçeksepeti'nden aldığım bonsaimin türünü öğrenmek istiyorum, yardımcı olabilir misiniz lütfen?

http://www.ciceksepeti.com/bonsai-at1891

burak.yildirim
30-03-2013, 11:49
Merhaba arkadaşlar,

Çiçeksepeti'nden aldığım bonsaimin türünü öğrenmek istiyorum, yardımcı olabilir misiniz lütfen?

Çiçek Sepeti •• Bonsai (http://www.ciceksepeti.com/bonsai-at1891)

Sayın mstfylcn,

Ağacınızın türü Zelkova Serrata ya da Ulmus Chinensis. Yapraklarını yakından net çekerseniz net olarak belirleriz.

ahmetcann
02-04-2013, 08:56
Fotoğrafları site üzerinden yüklemelisiniz. Ben sizin yerinize yükledim. (tourkana)

Bu bitkinin turu nedir? Bakimi nasil yapilir?
Stil olarak ne uygulanabilir? Su an ki durumda neler yapmaliyim?
Saglik durumu ? Vs hakkinda dusuncelerniz nelerdir?

tourkana
02-04-2013, 09:58
Ağacınızın türü taş porsuğu ( Podocarpus ) .

Öncelikle temel konuları öğrenin,(bakım-sulama- besleme gibi) sonra uygun zamanda saksı değişimi - budama gibi işlemleri yapabilirsiniz. Başarılar.

ahmetcann
02-04-2013, 10:03
sn.tourkana cevabınız benim sorum için miydi acaba?

badrobot
02-04-2013, 10:20
Sn. ahmetcann

Öncelikle aramıza hoş geldiniz.

İlk olarak şunu söylemeliyim: Bu tür ağaçlara "bonsai" demek istemiyorum, hatta sevmiyorum. Fakat zamanında gidip de bende aldım.
Bu bitkiler sadece ve sadece kısa yoldan para kazanmak için satışa sunulmuş, bonsai ruhu ve şekliyle hiç bir alakası olmayan bitkiler.

Eğer siz bir şeyler katabilirseniz o başka. Bu tür bir kere aşılı, yani üstü başka bir şey altı ficus ginseng.
Doyısıyla üstteki yaprakları bir çok farklı bitkiye ait olabilir.

ahmetcann
02-04-2013, 13:49
sağolun sa.badrobot , evet acemilik işte :(
aşılı olduğunu nasıl anladınız ve ne onerirsiniz iade edeyim mi ?
yoksa acemiliğimi atayım mı nasıl bir tarz uygulayabilirim bu bitki için onerileriniz nelerdir.

Sakaki
02-04-2013, 16:15
Merhabalar öncelikle gaza gelip bonsai ekim kitiyle başlayip sonra site sayesinde tohumdan bu işin zor olacağını öğrenip sözde çiçekçiden bir çam türü fidan aldım bakımsız ve susuz bir halde şu an.. öncelikle kendisine gelmesini sağlayacağım. Öncelikle türünü merak ediyorum bana ardıç gibi geldi sizlerden bu konuda yardım istiyorum. Sonra bonsaiye olan uygunluğunu merak ediyorum. Görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.

Merhaba sn awarsky,

Aramıza ve bonsaiye hoş geldin sevgili hemşerim.
Forumda Adanalı da çok Adanalı bonsaici de, bu konuda tam yerine geldin diyebilirim :)
Ama senden öncelikle bir ricam olacak; fotoğraflarınızı forum üzerinden yüklemeniz gerekiyor. Bununla ilgili olarak aşağıdaki başlık size yardımcı olacaktır:

Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm)

Fotoğrafları önce forum üzerinden yükleyin, sonra devam edelim bonsai sohbetimize :)

Sakaki
03-04-2013, 21:38
Hoşbulduk sakaki :)
Gerçekten çok şaşırdım bonsai sabır gerektiren bir iş bu kadar yoğun ilgi olduğunu görmek çok güzel. simdi talimatlara uygun resim yükleyeceğim ;) bu geçen gün çiçekçiden aldığım saksı halindeki çam türü ağaç araştırmalarim sonucu ardıç fikri ağır bastı fakat sizlerinde bilgisine başvurmak istiyorum.
Aynı zamanda kendisi bonsai adayı olabilirmi? Merak ettiğim bir diğer konu ise gövdesindeki tomurcuklar nedir?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler :)

Tekrar merhaba sn awarsky,

Evet, bitkiniz bir ardıç (juniperus procumbens). Elbette bundan değişik ve güzel küçük bonsai yapmanız mümkün. Forumumuzda aynı türden bitkisi olan bazı arkadaşlarımız da var, onların çalışmasına da bir göz atın dilerseniz.

Madem Adana'da yaşıyorsunuz o halde mutlaka bir tane de zeytin adayınız olmalı! :)

Başarılar dilerim.

Özgür Tosun
04-04-2013, 13:41
Merhabalar sn. awarsky,
Ağacınızın türüne yönelik küçük bir düzeltme yapmak istiyorum. Ağacınızın türü tam olarak "Juniperus Squamata". Juniperus Procumbenslerin yaprakları/iğneleri, squamata ya göre daha küçük ve yeşil renklidir. Squamata nın iğne boyu yaklaşık 0,5-1 cm kadar ve oldukça serttir (İğneler elinize batar). Diğer ardıçlara göre biraz nazlı bir tür olduğunu söyleyebilirim. Sulamasına ve konumuna özen gösterin. Fazla sulanmayı sevmez ve ışık isteği yüksektir. Çok güzel bonsai olur. Özellikle Sarkık (Kengai) ve yarı sarkık (Han-Kengai) tarzlarına çok uygundur.

psychosiss
04-04-2013, 20:07
arkadaşlar merhaba beni yeni katıldım foruma bir hevesle migrostan bu iki arkadaşı aldım. Türlerini yazabilirseniz çok sevinirim. Birde yarın toprak değişimi yapacağım bu değişimden sonra bonsailer için aldığım sıvı besini vermeye başlamalımıyım. Son olarak budama gereklimidir. şimdiden teşekkürler

c.cakir
05-04-2013, 01:50
Merhabalar;
Bugün eve gelirken yol kenarında üzerine basılmış bir bitki gördüm.Yarısına kadarı topraktan çıkmıştı bende aldım ve eve getirdim. Kurumuş Kökleri budadım tek tek ve toprağın altında kalan kökleri hala canlıydı. Bitkinin gövdesine tırnakla çentik attığımda yeşildi. Öncelikle sormak istediğim şudur. Bu bitki nedir? :) Ağaç mıdır? Eğer bonsai olursa bununla ilk adımı atacağım olmazsada canı sağ olsun yeniden yaşama döndüreceğim.Resimde de görüğünüz gibi bazı kısımları ölü gözüküyor sararmışlar. Daha bugun ektiğim için ve tecrübesiz olduğum için budamaya kalkışmadım. Bu kısımları budamalı mıyım yoksa biraz hayata dönmesini beklemeli miyim? Şimdiden verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.
Not: 1. resim flashlı çekilmiştir.

Sakaki
05-04-2013, 08:56
Merhabalar;
Bugün eve gelirken yol kenarında üzerine basılmış bir bitki gördüm.Yarısına kadarı topraktan çıkmıştı bende aldım ve eve getirdim. Kurumuş Kökleri budadım tek tek ve toprağın altında kalan kökleri hala canlıydı. Bitkinin gövdesine tırnakla çentik attığımda yeşildi. Öncelikle sormak istediğim şudur. Bu bitki nedir? :) Ağaç mıdır? Eğer bonsai olursa bununla ilk adımı atacağım olmazsada canı sağ olsun yeniden yaşama döndüreceğim.Resimde de görüğünüz gibi bazı kısımları ölü gözüküyor sararmışlar. Daha bugun ektiğim için ve tecrübesiz olduğum için budamaya kalkışmadım. Bu kısımları budamalı mıyım yoksa biraz hayata dönmesini beklemeli miyim? Şimdiden verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.

Sol fotoğraftaki bitkiniz Ficus, sağdaki bitki ise net seçilemiyor bu fotoğraftan ama fukien tea olabilir.

Sakaki
05-04-2013, 09:00
Merhabalar;

Bitkiniz şimşir, bonsai olarak sıkça karşılaşılan bir türdür.
Eğer kök sistemi hasar görmüş ise şu anda herhangi bir işlem yapmayın bence, bırakın kendini toplasın.

Başarılar dilerim.

c.cakir
05-04-2013, 11:14
Bitkiniz şimşir, bonsai olarak sıkça karşılaşılan bir türdür.
Eğer kök sistemi hasar görmüş ise şu anda herhangi bir işlem yapmayın bence, bırakın kendini toplasın.

Başarılar dilerim.

Teşekkürler Sakaki. Bol su verdim ilk diktiğimde sonrasında ise toprak kurudukça vereceğim umarım yaşar.

psychosiss
05-04-2013, 12:30
teşşekür ederim

burak.yildirim
05-04-2013, 21:44
arkadaşlar merhaba beni yeni katıldım foruma bir hevesle migrostan bu iki arkadaşı aldım. Türlerini yazabilirseniz çok sevinirim. Birde yarın toprak değişimi yapacağım bu değişimden sonra bonsailer için aldığım sıvı besini vermeye başlamalımıyım. Son olarak budama gereklimidir. şimdiden teşekkürler

Merhabalar,

Sakaki'nin dediği gibi soldaki ficus, sağdakini ben de çözemedim..

Bitkilerinşz dış mekan bonsaisidir. Kalorifer peteğinin üzerinde onları görmek beni çok üzdü. Dilerim ki petek sıcak değildir. Çünkü bonsai kalorifer peteğinin üzerinde yetişmez. İç mekan bonsaileri ve dış mekan bonsaileri olarak ikiye ayrılırlar. Eğer ficus yerine bir iç mekan bonsaisi yetiştiriyor olsaydınız dahi onu bir masanın üzerine koymalısınız. Bitkileriniz market bonsaisi olduğu için size gelene kadar çok büyük sıkıntılar çekiyorlar. Bir hafta gibi bir süre dışarıda kalsınlar, dinlensinler. Sulamayı unutmayın ficuslar suyu severler. Toprağının nemli olmasına dikkat edin! (Islak değil, nemli!) sonraki aşamada ise toprak değişimi ve kök budama yapacaksınız. Nasıl yapacağınızı forumda bulabilirsiniz.

Kolay gelsin.

c.cakir
08-04-2013, 16:08
Merhabalar bugün , 4 gün öncesinden eve getirdiğim şimşirimi budamaya karar verdim ve sol kısımda yığılan sarı ve turuncu yaprakları budamakla başladım. Budarken farkettim ki görüşü bozan öne doğru sarkan birkaç dal vardı. 4 ya da 5 dal kestikten sonra bitkinin içinde çürümüş ve adeta balçıklaşmış dalları , yaprakları ve örümcek yumurtalarını gördüm. Bunların bulaştığı dallarıda budadıkça bitkinin sadece dışının canlı olduğunu içinin adeta kan ağladığını gördüm ve ağır bir budama yaptım. Budama öncesi ve sonrası resimlerde de göreceğiniz gibi bitki demeye bin şahit kel bir hale geldi. Şimdi öncelikle bu budama biraz fazlamı ağır oldu? Bitkiyi bu budama sonucunda kaybedebilir miyim? Eğerki yaşatabilirsem nasıl bir form önerirsiniz? Siz değerli üstadlara verdiğiniz cevaplardan ve ilginizden ötürü teşekkür ederim.

dogsen
09-04-2013, 16:06
Arkadaşlar benim bonsaim bu. Hangi tür, cins acaba? Yaprakları tırtıklı, biraz meneke yaprağına benziyor yüzeyi ama diken gibi. ve tomurcuğa benzer bir şeyler var üzerinde.

Sakaki
09-04-2013, 16:44
Arkadaşlar benim bonsaim bu. Hangi tür, cins acaba? Yaprakları tırtıklı, biraz meneke yaprağına benziyor yüzeyi ama diken gibi. ve tomurcuğa benzer bir şeyler var üzerinde.

Merhaba dogsen,

Bitkinizin ismi Fukien Tea.
Bu başlıkta bir arkadaşımız güzel bilgiler vermiş bitki hakkında: http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/26052.htm

Kolay gelsin.

dogsen
09-04-2013, 16:48
Merhaba dogsen,

Bitkinizin ismi Fukien Tea.
Bu başlıkta bir arkadaşımız güzel bilgiler vermiş bitki hakkında: http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/26052.htm

Kolay gelsin.

Çok teekkür ederim. :)

dogsen
10-04-2013, 16:00
Merhaba arkadaşlar,

Fotoğraflarda gördüğünüz bonsainin türünü soracaktım. Yaprakların yanları tırtıklı, yeni çıkan yapraklar gül yaprağına benziyor.

dogsen
10-04-2013, 16:19
Yolda ağaçlardan kopardığım dallar, ilk önce köklendireceğim, sonra bonsai için kolları sıvayacağım. İlk 3 fotoğraf aynı ağaca ait, sonuncusu ise bir dikenli ağaç. Dikenli olan fotoğraftan daha yeşil, ladin değil ama çözemedim. Diğer ağacı ise bilemedim. Bilenler varsa, tanıyanınız varsa ve yazarsa sevinirim. :)

Sakaki
10-04-2013, 16:35
Merhaba arkadaşlar,

Fotoğraflarda gördüğünüz bonsainin türünü soracaktım. Yaprakların yanları tırtıklı, yeni çıkan yapraklar gül yaprağına benziyor.

Büyük ihtimal Çin Kuş Eriği (Sageretia Theezans)

Sakaki
10-04-2013, 16:37
Yolda ağaçlardan kopardığım dallar, ilk önce köklendireceğim, sonra bonsai için kolları sıvayacağım. İlk 3 fotoğraf aynı ağaca ait, sonuncusu ise bir dikenli ağaç. Dikenli olan fotoğraftan daha yeşil, ladin değil ama çözemedim. Diğer ağacı ise bilemedim. Bilenler varsa, tanıyanınız varsa ve yazarsa sevinirim. :)

İlk üç resimdeki dişbudak olması lazım, sonuncusu ise sedir ağacı.

salimadali
12-04-2013, 01:18
arkadaşlar ben forumda ve bonsai konusunda çok yeniyim...hatta yeni ötesiyim...herkese merhabalar..birkaç sorum olacak...umarım yardımlarınızı ve sabırla yoğrulmuş engin tecrübelerinizi paylaşırsınız ve esirgemezsiniz..

salimadali
12-04-2013, 02:06
389468

389469

389470

(öncelikle çok yeni olduğum için cehaletimi mazur görmenizi istirham ederek sözlerime başlayayım) bu bonsai karaağaç mı ? zelkova mı ? ya da başka bir türse adı nedir ? 4-5 gündür almama rağmen neden yaprakları sarardı ve döküldü ? nerede bakmalıyım ya da muhafaza etmeliyim...dışarda mı içerde mi ? sulama, güneş, ışık ihtiyacı ve bakım için ayrıca önerileriniz var mı ? yardım, yorum ve görüşleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim....saygılarımla...

c.cakir
12-04-2013, 09:36
389468

389469

389470

(öncelikle çok yeni olduğum için cehaletimi mazur görmenizi istirham ederek sözlerime başlayayım) bu bonsai karaağaç mı ? zelkova mı ? ya da başka bir türse adı nedir ? 4-5 gündür almama rağmen neden yaprakları sarardı ve döküldü ? nerede bakmalıyım ya da muhafaza etmeliyim...dışarda mı içerde mi ? sulama, güneş, ışık ihtiyacı ve bakım için ayrıca önerileriniz var mı ? yardım, yorum ve görüşleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim....saygılarımla...
Bitkiniz Zelkova.( http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/8920-zelkova-ve-cin-karaagaci-yapragi-002.jpg) (üstteki çin karaağacı alttaki zelkova yaprağı . - Alıntı - Ali H. ALI )
Aşırı sulamadan dökülüğünü tahmin ediyorum. Ya da güneşsizlikten. Her bitkinin güneşe ihtiyacı vardır ancak bazen güneş bitkiler için zararlı olur. En güzeli güneşin zararlı olmadığı sabah 6-9 saatleri arasında bitkinin güneş banyosu yapmasıdır. Bitki Türkiye de, Hakkari , Siirt, Kars illerinde yaşamaktadır. Ama siz yinede fazla rüzgar olduğunda içeri koyun derim. Sulamayı sadece toprak kuruduktan sonra yapın ve rutin olmasın (mesela 3 günde bir akşam suluyorum şeklinde olmasın) Toprağını siz mi değiştirdiniz?

salimadali
12-04-2013, 10:23
toprağı ben değiştirdim :) hata mı ettim acaba ? kökler çanağa (saksıya) değiyordu değiştireyim dedim..yeni toprağı karışım toprak......İçerde bakıyorum dışarıya mı çıkarmalıyım..?? yorumunuz ve yardımınız için teşekkürler

c.cakir
12-04-2013, 10:26
toprağı ben değiştirdim :) hata mı ettim acaba ? kökler çanağa (saksıya) değiyordu değiştireyim dedim..yeni toprağı karışım toprak......İçerde bakıyorum dışarıya mı çıkarmalıyım..?? yorumunuz ve yardımınız için teşekkürler

Karışımda neler var hangi oranda var tahminen?
Değiştirmekle iyi etmişsiniz ama köklerin uzunluğu neydi fazla mı uzundu normalmiydi? köklerde siyahlaşma (çürüme) var mıydı ?
Dışarı koysanızda olur ama dedğim gibi geceleri çok soğuk oluyorsa içeri alın. Rüzgarda dışarda pek durmasını önermem .

tuzunert
12-04-2013, 13:52
Sevgili Bonsai Dostları Merhaba,
Bu yazılar sayesinde bütün hatalarımı öğreniyorum; bu sebeple herkese teşekkür ederim.

Resmini ekleyeceğim bonsai ikea nın fırsat köşesinden alınmış, kaderine terkedilmiş bir ficus ginseng idi.

Öncelikle Mine Pakkaner ' in ev yapımı ilaç tarifleri sayesinde unlu bit sorununu yok ettik; daha sonra toprağını değiştirerek çıyanlardan da kurtulmayı başardık.

Fakat alttan çıkan filizleri koparmamız gerektiğini bilmiyorduk ve aşılı dallar kuruyup - çıktılar gövdenin bir kısmıda muz gibi soyuldu ve kuru hareli bir gövde ortaya çıktı. kabuğun soyulmadığı yerde küçük bir çizik atarak alttaki yeşil yüzeyi görebiliyorum.

Endişelendiğim konu; onu küçük bir saksıya alarak hata yapmış olabileceğim..
toprak karışımı: alt tabaka volkanik kaya parçaları , üst tabaka ağaç kabuğu torf karışımı.

internette yaptığım araştırmalarda ginseng yapraklarının bu bitkininkine benzemediğini gördüm; daha çok retusa denen cinse benziyor; gerçi ikisininde bakım koşulları benzer anladığım kadarıyla .yanılıyor muyum?

sizce bu saksıda olur mu?

c.cakir
12-04-2013, 14:06
Sevgili Bonsai Dostları Merhaba,
Bu yazılar sayesinde bütün hatalarımı öğreniyorum; bu sebeple herkese teşekkür ederim.

Resmini ekleyeceğim bonsai ikea nın fırsat köşesinden alınmış, kaderine terkedilmiş bir ficus ginseng idi.

Öncelikle Mine Pakkaner ' in ev yapımı ilaç tarifleri sayesinde unlu bit sorununu yok ettik; daha sonra toprağını değiştirerek çıyanlardan da kurtulmayı başardık.

Fakat alttan çıkan filizleri koparmamız gerektiğini bilmiyorduk ve aşılı dallar kuruyup - çıktılar gövdenin bir kısmıda muz gibi soyuldu ve kuru hareli bir gövde ortaya çıktı. kabuğun soyulmadığı yerde küçük bir çizik atarak alttaki yeşil yüzeyi görebiliyorum.

Endişelendiğim konu; onu küçük bir saksıya alarak hata yapmış olabileceğim..
toprak karışımı: alt tabaka volkanik kaya parçaları , üst tabaka ağaç kabuğu torf karışımı.

internette yaptığım araştırmalarda ginseng yapraklarının bu bitkininkine benzemediğini gördüm; daha çok retusa denen cinse benziyor; gerçi ikisininde bakım koşulları benzer anladığım kadarıyla .yanılıyor muyum?

sizce bu saksıda olur mu?

Yapraklar ve kök yapısı ginseng olduğunu açıkça gösteriyor ama o saksıda olmaz. Daha geniş ve derin bir saksıda direk güneş altı değil ama aydınlık odada tutmanız gerekir diye düşünüyorum. Açıkçası gövdenin soyulma şekli sanki özenle el ile yapılmış gibi geldi. Terslik nedir bilemeyeceğim ama eğer gövde bu şekilde kalırda soyulmaya devam etmezse mükemmel bir görüntü oluşturuyor bence.

tuzunert
13-04-2013, 12:09
Yapraklar ve kök yapısı ginseng olduğunu açıkça gösteriyor ama o saksıda olmaz. Daha geniş ve derin bir saksıda direk güneş altı değil ama aydınlık odada tutmanız gerekir diye düşünüyorum. Açıkçası gövdenin soyulma şekli sanki özenle el ile yapılmış gibi geldi. Terslik nedir bilemeyeceğim ama eğer gövde bu şekilde kalırda soyulmaya devam etmezse mükemmel bir görüntü oluşturuyor bence.

Cevabınız için teşekkür ederim; gövdesini kendi müsade ettiği oranda soydum -soyuldu. Bende saksısından emin değildim ; saksıyı değiştirmek için kökleri çıkardığımda saksının ve köklerin bir kısmının küflendiğini gördüm, sıkı bir örümcek ağı gibiydi. Musluğun altında yıkayıp kökleri temizlemeye çalıştım sonrada şöyle bir saksıya diktim ve özellikle su vermedim. çürüyor mu acaba ?

c.cakir
13-04-2013, 16:50
Cevabınız için teşekkür ederim; gövdesini kendi müsade ettiği oranda soydum -soyuldu. Bende saksısından emin değildim ; saksıyı değiştirmek için kökleri çıkardığımda saksının ve köklerin bir kısmının küflendiğini gördüm, sıkı bir örümcek ağı gibiydi. Musluğun altında yıkayıp kökleri temizlemeye çalıştım sonrada şöyle bir saksıya diktim ve özellikle su vermedim. çürüyor mu acaba ?

İyi etmişsiniz köklerin bir bölümü çürümüş gibi geldi bana sanırım bide kılcal kök yok denecek kadar az gibi düşündüm ama tabi üstadlar ne der bilemiyorum. Saksı öncekine göre nispeten daha iyi olmuş ama keşke daha genişe dikseymişsiniz dedim içimden ama artık yeter daha fazla oynatmayın derim. Toprak çok kurumuydu yeni saksının? Eğer öyleyse çok az bi su verin toprağa kökler çürümesin diye kuruyacaklar şimdide :D
Sulamayı sadece toprak kuruduğunda yapın. Ve şuanda direk güneş altı değil ama aydınlık bir ortamda dursun zaten 2 haftayı çıkartırsa gider

tuzunert
13-04-2013, 19:16
İyi etmişsiniz köklerin bir bölümü çürümüş gibi geldi bana sanırım bide kılcal kök yok denecek kadar az gibi düşündüm ama tabi üstadlar ne der bilemiyorum. Saksı öncekine göre nispeten daha iyi olmuş ama keşke daha genişe dikseymişsiniz dedim içimden ama artık yeter daha fazla oynatmayın derim. Toprak çok kurumuydu yeni saksının? Eğer öyleyse çok az bi su verin toprağa kökler çürümesin diye kuruyacaklar şimdide :D
Sulamayı sadece toprak kuruduğunda yapın. Ve şuanda direk güneş altı değil ama aydınlık bir ortamda dursun zaten 2 haftayı çıkartırsa gider

Tekrar Merhaba, kökleri küçük saksıya geçirirken biraz kırpmıştım; artık yeni kökler bekliyorum...
Elimdeki saksı ve topraklarla yapabildiğimin en iyisi bu idi.
toprak karışımı: ağaç kabukları torf ve volkanik kaya parçacıklarından oluşuyor; biraz da ne toprağı olduğunu bilmediğim eski bir saksının toprağı...
hepsini bir güzel karıştırıp yeni saksısına döktüm sonrada saksıyı yere vurarak toprağı ve bitkimizi sabitlediğimi düşünüyorum. Hava kararmadan drenajını kontrol etmeye karar verdim ve alttan 2-3 damla su çıkana kadar su fısfısladım toprağına.:) toprak kuruydu şimdi yaş.
bitkinin fotoğraflandığı yer onun her zamanki yeri , direk güneş ışığı almıyor, aydınlık.
ben bonsai olamayan ginseng köküne güveniyorum;yaşayacak.

c.cakir
13-04-2013, 20:10
Tekrar Merhaba, kökleri küçük saksıya geçirirken biraz kırpmıştım; artık yeni kökler bekliyorum...
Elimdeki saksı ve topraklarla yapabildiğimin en iyisi bu idi.
toprak karışımı: ağaç kabukları torf ve volkanik kaya parçacıklarından oluşuyor; biraz da ne toprağı olduğunu bilmediğim eski bir saksının toprağı...
hepsini bir güzel karıştırıp yeni saksısına döktüm sonrada saksıyı yere vurarak toprağı ve bitkimizi sabitlediğimi düşünüyorum. Hava kararmadan drenajını kontrol etmeye karar verdim ve alttan 2-3 damla su çıkana kadar su fısfısladım toprağına.:) toprak kuruydu şimdi yaş.
bitkinin fotoğraflandığı yer onun her zamanki yeri , direk güneş ışığı almıyor, aydınlık.
ben bonsai olamayan ginseng köküne güveniyorum;yaşayacak.

Biraz su tutan özellikte toprağınız olmuş ama yinede sulamaya dikkat edin çünkü toprağınız suyu tutucu özellikte olduğundan normalden biraz geç kurumaya başlar. Bu arada toprağın tamamen kurumasını da beklemeyin nemli durması gerek sürekli (Nemli demek ıslak demek değil.). En iyisi toprağa kürdan batırarak kürdana bakmak diye düşünüyorum. Tabi toprak yüzeyine dokunarakta anlarsınız. Bonsai adayınız hayırlı uğurlu olsun. İnşallah benimde bir gün ginsengim olur da yaprak budamasından sonra yaprakları kurutup çayını da içerim :) .

awarsky
14-04-2013, 00:39
Merhabalar sn. awarsky,
Ağacınızın türüne yönelik küçük bir düzeltme yapmak istiyorum. Ağacınızın türü tam olarak "Juniperus Squamata". Juniperus Procumbenslerin yaprakları/iğneleri, squamata ya göre daha küçük ve yeşil renklidir. Squamata nın iğne boyu yaklaşık 0,5-1 cm kadar ve oldukça serttir (İğneler elinize batar). Diğer ardıçlara göre biraz nazlı bir tür olduğunu söyleyebilirim. Sulamasına ve konumuna özen gösterin. Fazla sulanmayı sevmez ve ışık isteği yüksektir. Çok güzel bonsai olur. Özellikle Sarkık (Kengai) ve yarı sarkık (Han-Kengai) tarzlarına çok uygundur.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim Özgür Bey. Sulamasını az az yapıyordum ama düzeni bozmamak adına yağmurlu gündede sulama yaptım, malum balkonda olduğu için yaprak bitleri sardı dört bir yanını.. şimdi çiçekçime götürdüm ilaçlamak için inşallah düzelecek. Dediğiniz bonsai türlerinide araştıracağım. İlginiz için teşekkür ederim :)

Kazanova
14-04-2013, 11:59
1 Hafta önce fıcus bonsaisi adı altında bonsai aldım.
İnternet biraz araştırma yapınca fıcus bonsaisinin yapraklarıyla benim kendi bonsaimin yaprakları farklı bana yardımcı olabilir misiniz ? bonsaime daha sağlıklı bakabilmek için türünü öğrenmem gerek. Birde ne yazık ki bonsaimin yapraklarında hafif siyahlaşmalar var bunu sebebini söyler misiniz bonsaimi kaybetmek istemiyorum . . .
Resimlere bakıp yardım edin lütfen!!
(ligustrum << bu olabilir mi ?)

Sakaki
14-04-2013, 19:46
Merhaba Kazanova

Evet, bitkiniz ligustrum.
Kolay gelsin :)

Kazanova
14-04-2013, 21:58
Merhaba Kazanova

Evet, bitkiniz ligustrum.

Teşekkürler , Sağolun gerçekten :).
Kurumuş 3-5 dal var resimde de görüldüğü gibi onları tekrardan canlandırabilir miyim yoksa budayayım mı?
Bir sorum daha olacak yapraklarda ki siyahlaşmanın nedeni nedir..
Forumda yeni olduğum için hastalıklarda da bulamadım..:confused:

Sakaki
14-04-2013, 22:40
Teşekkürler , Sağolun gerçekten :).
Kurumuş 3-5 dal var resimde de görüldüğü gibi onları tekrardan canlandırabilir miyim yoksa budayayım mı?
Bir sorum daha olacak yapraklarda ki siyahlaşmanın nedeni nedir..
Forumda yeni olduğum için hastalıklarda da bulamadım..:confused:

Yapraklarda siyah leke değil de sanki kurumuş noktalar gibi geldi bana; sebebi konusunda net birşey diyemem, ama ciddi bir sorun gibi gelmedi bana.

Alt kısımdaki ince ve kurumuş dallar ise doğal olarak ölmüş gibi görünüyor. Yani ağaç enerjiyi devamlı yukarıya doğru yönlendirdiği için, bu enerji kontrol edilmediğinde bu şekilde alttaki dallar zamanla cılızlaşır ve ölür. Bunu önlemenin yolu ise kontrollü budamadır: enerjinin nereye akmasını istemiyorsanız o bölgeyi kontrol altında tutmak gerekir.

Forumdaki bonsai konularına detaylı göz atarsanız ayrıntılı açıklamalar ve anlatımları bulacaksınız :)

Kolay gelsin.

Kazanova
15-04-2013, 15:58
Bu kadar ilgi ve alakanızdan ötürü size tekrardan teşekkür ederim :). Bonsaimin Büyüme ve Gelişmesini beraber takip edicezz :).

Arede
16-04-2013, 17:03
merhaba,
4 gün önce 2 tane bonsai aldım. Sitedeki bilgiler ışığında toprağını değiştirdim ve aşırı uzamış köklerini budadım. Ama maalesef yapraklarında güçsüzleşme başladı. Her ne kadar üzerlerinde türleri yazsada, mağazada isim etiketlerinin karışma ihtimali yüksek. Bu ufaklıkların türleri nedir ve neden güçsüzleşiyorlar sizce?

Teşekkürler Sakaki, sanırım şimdi becerdim fotoğraf yüklemeyi
391206

391207

Sakaki
16-04-2013, 17:43
Her ikisi de çin karaağacı gibi.
Toprak/saksı değişimi esnasında bitkinin köklerindeki eski toprağını tamamen temizleyerek mi yeniden saksıladınız veya köklere müdahale ettiniz mi?

Arede
16-04-2013, 18:39
Eski toprağı tamamen temizledim, kökler sağlıklıydı ve çok gelişmişti. Ayrıca toprak çok azdı. Köklere müdahale ettim, biraz budadım.

Sakaki
16-04-2013, 19:53
Eski toprağı tamamen temizledim, kökler sağlıklıydı ve çok gelişmişti. Ayrıca toprak çok azdı. Köklere müdahale ettim, biraz budadım.

Tahmin ettiğim gibi yani :(
Normalde bu işlemleri Şubat ayında (ağacımız uyanmadan hemen önce) yapmalıyız, çünkü ilkbaharla birlikte kökler ve sürgünler gelişmeye başlıyor, yani ağaç uyanmış oluyor.
Bu işlemlerin Nisan-Mayısa dönemine sarkıtılması, genelde ağacın sağlığı açısından kötü sonuçlanıyor maalesef.

Ağacınız kendine gelene kadar (eğer toparlayabilirse) toprağını hafif nemli tutun, direk güneş altında bırakmayın ve besin/gübre vermeyin.

Arede
16-04-2013, 20:11
Tahmin ettiğim gibi yani :(
Normalde bu işlemleri Şubat ayında (ağacımız uyanmadan hemen önce) yapmalıyız, çünkü ilkbaharla birlikte kökler ve sürgünler gelişmeye başlıyor, yani ağaç uyanmış oluyor.
Bu işlemlerin Nisan-Mayısa dönemine sarkıtılması, genelde ağacın sağlığı açısından kötü sonuçlanıyor maalesef.

Ağacınız kendine gelene kadar (eğer toparlayabilirse) toprağını hafif nemli tutun, direk güneş altında bırakmayın ve besin/gübre vermeyin.

:eek:Anladım, çok teşekkürler bilgiler için. Çok fazla hırpalamadım *** toparlarlar. Peki bonsaileri içeride mı tutmalıyım yoksa dışarıda mı? Malum Ankara hala soğuk.

cancakmak
17-04-2013, 20:56
Değerli arkadaşlar,
Almış olduğumun bitkinin cinsini paylaşmanız mümkün olursa çok sevinirim.

Sakaki
17-04-2013, 22:31
Değerli arkadaşlar,
Almış olduğumun bitkinin cinsini paylaşmanız mümkün olursa çok sevinirim.

Sn cancakmak,

Bitkinizin türü Podocarpus yani Taş Porsuğu.

Kolay gelsin.

cancakmak
20-04-2013, 13:00
Sn cancakmak,

Bitkinizin türü Podocarpus yani Taş Porsuğu.

Kolay gelsin.

Teşekkür ederim Sakaki.

bonsaii
02-05-2013, 10:00
merhabalar;
bonsaimin türünü bilen varsa yardımcı olabilir mi?yavaş yavaş kurumaya başladı türünü bilmediğim içinde pek faydası olmuyor yaptığım sulamanın ve diğer uygulamaların.:(:(

metushaley
05-05-2013, 11:20
Merhaba,
Bonsaimin türü lingustrum mu acaba?

c.cakir
05-05-2013, 12:39
Merhaba,
Bonsaimin türü lingustrum mu acaba?

Evet Ligustrum türü. Forumda bakımı ile ilgili bilgiler mevcut.

c.cakir
05-05-2013, 12:41
merhabalar;
bonsaimin türünü bilen varsa yardımcı olabilir mi?yavaş yavaş kurumaya başladı türünü bilmediğim içinde pek faydası olmuyor yaptığım sulamanın ve diğer uygulamaların.:(:(

Funkien Tea sanırım bonsainizin türü. Sulamasına dikkat ediniz.

chaq
09-05-2013, 20:24
Merhaba aranıza yeni katıldım, bugun bonsai aldım. Türünden emin olamadım.
Teşekkürler.

Sakaki
09-05-2013, 21:55
http://o1305.hizliresim.com/19/9/mwuvw.jpg

bendeki de bu türü ve bakımı nasıldır? böcek lenmemesi yemi ?

Sn chaq,

Sizden iki ricam olacak; birincisi forum kurallarımız gereği resimleri doğrudan foruma yüklememiz gerekiyor. http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm başlığı size yardımcı olacaktır, ikincisi ise Türkçenin doğru kullanımına özen gösteriyoruz. Sanırım hızlı yazmış olacaksınız ki ben sorunuzu (özellikle son kısmını) yazım hatalarından ötürü anlamadım. Bu hususlara uyarak rica etsem mesajınızı düzenlemeniz mümkün mü?

Teşekkürler.

Lorolith
18-05-2013, 14:03
zelkova nasıl bir tur arkadaşlar

Sakaki
18-05-2013, 22:30
zelkova nasıl bir tur arkadaşlar

Ülkemizde yetişen zelkovayı soruyorsanız: http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/6939.htm

Japon zelkovasını soruyorsanız: Japon Zelkovası - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Japon_Zelkovas%C4%B1)

semvayt
27-05-2013, 09:25
Merhaba arkadaşlar,

Koçtaştan aldığım hazır bonsaimin türünü öğrenmek istiyorum, forumu araştırdım ancak hiç benzer bir ağaca rastlamadım, şimdiden teşekkürler

Sakaki
27-05-2013, 12:57
Merhaba arkadaşlar,

Koçtaştan aldığım hazır bonsaimin türünü öğrenmek istiyorum, forumu araştırdım ancak hiç benzer bir ağaca rastlamadım, şimdiden teşekkürler

Ağacınızın türü Chinese Pepper (Çin biberi, botanik adı: Zanthoxylum piperitum)

semvayt
27-05-2013, 13:02
Ağacınızın türü Chinese Pepper (Çin biberi, botanik adı: Zanthoxylum piperitum)

Teşekkürler Sakaki,

Bakımı için adını bilmem çok önemli ona göre forumdan araştırıp ağacımın ihtiyacı olan ortamı oluşturmaya çalışacağım

c.cakir
30-05-2013, 18:09
Fukien evet. Güzel gövdesi var. Nerden aldınız acaba ?

alican01
05-06-2013, 19:33
Merhaba arkadaşlar,
Ben de ilk bonsaimi geçen hafta sonu aldım. Hiç bir özelliğini bilmeden sadece ilk görüşte beğendiğim, hoşuma giden bitkiyi aldım. Etiketinde ficus ginseng yazıyor fotograflarını ekledim. Sitede gördüğüm bir çok ficus ginsengin gövdesi bir kaç parçalı olduğu için emin olamadım size sormak istedim.
Bir de Genta Sıvı Bonsai besini aldım. Umarım işimi görecek bir besindir :rolleyes:

Teşekkürler

Ps: Fotoğraflar yan görünüyor önizlemede ugraşsam da düzeltemedim.
(Düzeltildi)

414198

414199

Sakaki
05-06-2013, 22:53
Merhaba sn alican01,

Ağacınız dediğiniz gibi ficus ginseng değil, büyük ihtimal ile ficus retusa.

alican01
06-06-2013, 17:08
Teşekkür ederim.

Gerçekten Ficus Retusa ya daha benzer görünüyor.

Mentalista
18-06-2013, 13:32
İyi günler, geçen haftalarda elime geçen bonsainin türü hakkında yardimci olabilirmisiniz? Boyu biraz büyümüş saniyorum :)

418864

Sakaki
18-06-2013, 22:16
İyi günler, geçen haftalarda elime geçen bonsainin türü hakkında yardimci olabilirmisiniz? Boyu biraz büyümüş saniyorum :)

418864

Merhaba sn Mentalisa

Ağacınız bir incir (Ficus) türü.
Forumdaki bonsai konularını dikkatlice okuyup inceledikten sonra, yapmanız gereken işlemler hakkında daha iyi fikir sahibi olacaksınız.
Kafanıza takılan yerde yine çekinmeden sorularınızı bizlere sorabilirsiniz :)

Bu arada sizden iki ricam olacak:
- Mesajlarımızı yazarken Türkçemizi olabildiğince düzgün kullanmak ve fotoğrafları bir fotoğraf düzenleme programında uygun boyuta getirdikten sonra doğrudan foruma yüklemek forum kurallarımızdır. Bu konuda aşağıda linklerini verdiğim başlıklardaki bilgiler size yardımcı olacaktır:

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

Mentalista
21-06-2013, 14:02
Merhaba sn Mentalisa

Ağacınız bir incir (Ficus) türü.
Forumdaki bonsai konularını dikkatlice okuyup inceledikten sonra, yapmanız gereken işlemler hakkında daha iyi fikir sahibi olacaksınız.
Kafanıza takılan yerde yine çekinmeden sorularınızı bizlere sorabilirsiniz :)

Bu arada sizden iki ricam olacak:
- Mesajlarımızı yazarken Türkçemizi olabildiğince düzgün kullanmak ve fotoğrafları bir fotoğraf düzenleme programında uygun boyuta getirdikten sonra doğrudan foruma yüklemek forum kurallarımızdır. Bu konuda aşağıda linklerini verdiğim başlıklardaki bilgiler size yardımcı olacaktır:

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

İlginiz için teşekkür ediyorum, kurallara uymaya özen göstereceğim.
İkinci olarak, ağacın bakımını forumdaki ficus başlığında yazılı olan şekillerde mi yapacağım?

Seyhan_
28-06-2013, 19:34
Merhabalar..
Arkadaşım bana bonsai hediye edince ''Bonsai nasıl yetiştirilir'' sorusuna cevap için foruma dahil oldum :)
Bakmını yapmadan önce bitkinin özelliklerini karakterini iyi bilmek gerektiği için bende kendi bonsaimin türünü öğrenmek istiyorum. Gözlemlediğim kadarıyla yapraklarının kenarları tırtıklı görünüyor. İlgilenenlere şimdiden teşekkürler..

421580

421581

421582

mandalinleerik
28-06-2013, 19:50
Merhabalar..
Arkadaşım bana bonsai hediye edince ''Bonsai nasıl yetiştirilir'' sorusuna cevap için foruma dahil oldum :)
Bakmını yapmadan önce bitkinin özelliklerini karakterini iyi bilmek gerektiği için bende kendi bonsaimin türünü öğrenmek istiyorum. Gözlemlediğim kadarıyla yapraklarının kenarları tırtıklı görünüyor. İlgilenenlere şimdiden teşekkürler..

http://i41.tinypic.com/2gucrp1.jpg

http://i39.tinypic.com/20t545j.jpg

http://i39.tinypic.com/i19zzd.jpg

Hoş geldiniz;

Fotoğrafları buraya http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm bakarak yüklerseniz arkadaşlar size daha çabuk yardımcı olacaklardır.
Şuan yüklemiş olduğunuz fotoğrafları yazdığınız mesajın altında bulunan "Düzelt" butonu yardımıyla silip, yukarıda verdiğim link yardımıyla da fotoğraflarınızı yükleyebilirsiniz.

Canan
01-07-2013, 13:41
Merhaba arkadaşlar..
Hikaye aynı acemi bir bitkisevere, hediye bonsai gelir, gerisi malum. Türünü ve varsa genel bonsai bakımı dışında (okumalarıma başlayacağım) bu türe has bilmem gereken birşey açıklar mısınız? Teşekkürler...

tourkana
01-07-2013, 14:03
Türü Pseudolarex , yalancı melez çam diye türkçeleştirebilirim.

Sonbaharda iyi bir budama ve telleme ile üçgen formu belirgin hale getirmek lazım, güzel bir orman çalışması değerlendirmek lazım.

Canan
01-07-2013, 16:05
Türü Pseudolarex , yalancı melez çam diye türkçeleştirebilirim.

Sonbaharda iyi bir budama ve telleme ile üçgen formu belirgin hale getirmek lazım, güzel bir orman çalışması değerlendirmek lazım.
Bilgi için teşekkür ediyorum, formunu dediğiniz biçimde toparlamak benim harcım değil, bilen birine teslim etmem gerekecek demek ki.. Tekrar teşekkürler..

gekren
09-07-2013, 19:48
daha önce de bu konudan yardım almıştım ve yetişkin bonsaimin kurtbağrı olduğunu öğrenmiştim. şimdi de tohumdan küçük bir fidan haline gelmeye başlayan bonsai adıyla aldığım ama ne olduğunu bilmediğim bir tür için yardımınıza ihtiyacım var. şimdiden teşekkürler. fotoğraflar bugün çekildi.

http://imageshack.us/a/img839/8486/53ny.jpg
http://imageshack.us/a/img835/9862/co38.jpg

tourkana
11-07-2013, 09:30
Merhabalar..

421580

421581

421582

Merhaba Seyhan,

Ağacınızın türü Ilex , varyetesi araştırınca Vomitoria gibi görünüyor.

mstfylcn
24-07-2013, 01:28
Bonsaimin türü nedir?

http://img.tapatalk.com/d/13/07/24/hyhaju9e.jpg
http://img.tapatalk.com/d/13/07/24/ynugajyv.jpg
http://img.tapatalk.com/d/13/07/24/te4apura.jpg

tourkana
29-07-2013, 09:49
gekren , ağacınızı ben zeytine benzettim. (Delice zeytin, muhtemelen çekirdekten yetişmiş bir zeytin fidanı).

mstfcyln , sizin ağacınız ise Çin Karaaağacı, ( Ulmus Chinensis.)

gekren
30-07-2013, 08:27
gekren , ağacınızı ben zeytine benzettim. (Delice zeytin, muhtemelen çekirdekten yetişmiş bir zeytin fidanı).

mstfcyln , sizin ağacınız ise Çin Karaaağacı, ( Ulmus Chinensis.)

Çok teşekkürler cevabınız için. Zengarden dan siparişlerimi buldum bu ikisinden biri.
leptospermum tohumu, leptospermum scoparium | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Leptospermum-tohumu-kirmizi-beyaz-cicekli-bonsai-uygun,PR-1836.html)
Flamboyant delonix regia tohumu, flamboyant delonix regia bonsai, flamboyant delonix regia fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Delonix-regia-tohumu-dunyanin-en-guzel-agaci-flamboyant,PR-1372.html)

Sizce hangisi olabilir ve tohumdan ektiğim için şu anda 5 kök aynı saksıda. Büyük olan aldı başını gitti uzadıkça uzuyor. Ayırmam gerekir mi? Ve bir detay alttan su alıyor ve böyle yetişiyor. Yani saksıya su dökmüyorum tabaktan su alıyor

alimuratx
31-07-2013, 10:46
Merhaba,
Bauhaustan aldığım bonsaimin türünü öğrenmek istiyorum, oradakilerin çoğu ginseng türündeydi ama gövdeleri beyzol topu gibi ve çoklu parçalı iken bunun gövdesi tek parça ve farklı dokuda sanki. Başka bir tür olmalı ama ne?
Ona göre araştırıp bakımını yapmak istiyorum. Evde mi tutmalıyım balkonda mı ondan bile emin olamıyorum.
Yardımınızı rica ederim.

alimuratx
31-07-2013, 12:58
daha yakından bir foto gerekiyor sanırım, ikinci fotodaki üsttteki bir yaprak net gözüküyor buradan ve kök yapısından tanıyan çıkar mı acaba?

badrobot
31-07-2013, 15:46
Bu ağacın türünü bilen arkadaşlar varmı? Üzerinde kırmızı çiçekleri var bu mevsimde. Bonsai ye uygun bir ağaçmıdır? Örnekleri varmıdır?

Tutmos
31-07-2013, 16:02
bu hangi ağaç?
:)

Acacia Dealbata

Tutmos
31-07-2013, 16:04
Merhaba,
Bauhaustan aldığım bonsaimin türünü öğrenmek istiyorum, oradakilerin çoğu ginseng türündeydi ama gövdeleri beyzol topu gibi ve çoklu parçalı iken bunun gövdesi tek parça ve farklı dokuda sanki. Başka bir tür olmalı ama ne?
Ona göre araştırıp bakımını yapmak istiyorum. Evde mi tutmalıyım balkonda mı ondan bile emin olamıyorum.
Yardımınızı rica ederim.

Ficus microcarpa bonsai ginseng

Tutmos
31-07-2013, 16:09
Bu ağacın türünü bilen arkadaşlar varmı? Üzerinde kırmızı çiçekleri var bu mevsimde. Bonsai ye uygun bir ağaçmıdır? Örnekleri varmıdır?

hibiscus syriacus guzel bonsai olur

Tutmos
31-07-2013, 16:14
Merhaba arkadaşlar..
Hikaye aynı acemi bir bitkisevere, hediye bonsai gelir, gerisi malum. Türünü ve varsa genel bonsai bakımı dışında (okumalarıma başlayacağım) bu türe has bilmem gereken birşey açıklar mısınız? Teşekkürler...

Wollemi pine **** Wollemia nobilis
gunes sever yavas buyur Kışın 14 – 16 C derece sıcaklık ister. Bu yüzden soğuktan bitkinizi korumanız gerekir,Bitki daha çok aydınlık ve yarı gölge yerleri sever. Çok fazla güneş alan, direk olarak güneşe maruz kalan yerlerden bitkinizi korumalısınız. Aksi halde dekoratif yapraklar zarar görebilir. Bu bitkinizin dış görünümünde kötü yönde değişmelere, bitkinizin sağlığının bozulmasına, yapraklarında kalıcı olabilecek lekelenmelere ve hastalıklara yol açabilecektir. Bu yüzden direk güneş ışığından koruyun. Bitkiniz için en ideal yer yarı gölge alanlar olabilir. Ancak bitkinizin günlük 6 – 7 saat güneş ışığına ihtiyacı olduğunu da unutmayın.

Bitki nem isteyen bir bitki olmasından dolayı bulunduğu yerin ortalama % 60 oranında nemi olması gerekir. Eğer siz bunu sağlayamıyorsanız yazın çok sıcak günlerde kireçsiz saf su ile yapraklarına biraz su püskürtebilirsiniz. Bu bitkinizin yararına olacaktır.

Yazın sıcak günlerde bitkinin su ihtiyacı fazla olacaktır. Bu yüzden suyunu eksik etmeyin. Toprak yüzeyi kurudukça sulamasını yapın. Kışın ise bitki dinlenme dönemine gireceğinden ve havalardan dolayı su isteği azalacaktır. Bundan dolayı kışın sadece toprak yüzeyi kuruduğunda sulamasını yapın. Kışın yapacağınız aşırı ve bilinçsiz sulama bitkinin ölmesine neden olacaktır. Buna dikkat etmelisiniz.

Daha çok tohum ve tepe çeliği ile üretimi yapılmaktadır. Ancak tohumla üretim zaman alması ve zahmetli olmasından dolayı pek tercih edilmemektedir.

Sakaki
31-07-2013, 16:33
Merhaba,
Yardımınızı rica ederim.

Bu bir ligustrum olması lazım.

badrobot
31-07-2013, 17:50
Sn.Tutmos.
Öncelikle verdiğiniz değerli bilgi için çok teşekkür ederim. Bu ağaçtan yarın bir kaç tane alacağım.
Liriodendron Tulipifera (Lale ağacı) tanıyormusunuz. Bonsai için uygun bir ağaçmıdır? Örnekleri varmıdır?

badrobot
01-08-2013, 08:25
hibiscus syriacus guzel bonsai olur

Sn.Tutmos.
Benim baktığım ağaç Hibiscus Mutabilis'miş.

alimuratx
01-08-2013, 10:18

Bu bir ligustrum olması lazım.

Arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim, ginsenglerin tombul bombeli gövdeleri oluyor gördüğüm kadarı ile , ben de şuradaki ligustrumlara daha bir çok benzettim:
bonsaiboy.com/cgi-bonsaiboy/sb/productsearch.cgi?search_field=ligustrum
Yine de hala emin olamıyorum. Tırtıksız düz sade yaprakları var.
Emin olup ona göre budamaya geçmek istiyorum, içerde tutmamda sakınca yok sanırım. Fikirlerinizi rica ederim, türünden emin olmak istiyorum.

alimuratx
01-08-2013, 10:42
benimki ficus türlerine de benziyor :( çıkamadım işin içinden

Sakaki
01-08-2013, 10:49
benimki ficus türlerine de benziyor :( çıkamadım işin içinden

Ligustrumlarda ficuslardan farklı olarak yapraklar dal üzerinde karşılıklı çıkar. Buna göre bakabilirsiniz :)

NOT: Mesajınızı sadece ilgili başlıkta ve bir kez yazmanız yeterli, ilgisiz başlıklarda yazılan mesajlarınıza sağlıklı cevap alamayacağınız gibi, bu durum bilgi kirliliği ve karmaşasına da neden olacaktır.

Teşekkür ederim.

alimuratx
01-08-2013, 12:57
Ligustrumlarda ficuslardan farklı olarak yapraklar dal üzerinde karşılıklı çıkar. Buna göre bakabilirsiniz :)

NOT: Mesajınızı sadece ilgili başlıkta ve bir kez yazmanız yeterli, ilgisiz başlıklarda yazılan mesajlarınıza sağlıklı cevap alamayacağınız gibi, bu durum bilgi kirliliği ve karmaşasına da neden olacaktır.

Teşekkür ederim.

Demek ki lingstrum son kararım, tekrar teşekkürler.
Şimdi derinlemesine araştırabilirim budama zamanı , bakılacak yer , sulama şartı vs. Bu yıllar önceki 3-4 denemede kuruttuğum ağaçlardan sonra artık olaya ciddi şekilde bilimsel eğileceğim son ağaç olacak. Bu sefer olacak inşalah. Önce yaşatayım sonra şekil veririm.

alimuratx
01-08-2013, 16:49
Demek ki lingstrum son kararım, tekrar teşekkürler.
Şimdi derinlemesine araştırabilirim budama zamanı , bakılacak yer , sulama şartı vs. Bu yıllar önceki 3-4 denemede kuruttuğum ağaçlardan sonra artık olaya ciddi şekilde bilimsel eğileceğim son ağaç olacak. Bu sefer olacak inşalah. Önce yaşatayım sonra şekil veririm.

Yine aklım karıştı çok rica edince bonsaiboy sitesine attığım maile cevap yazmış çalışan bir eleman :
"Hello Ali, I belive this is a Ficus Retusa which you can see and read about here:

bonsaiboy.com/catalog/product1944.html

Best regards,

Gene at Bonsai Boy"

gel buyur buradan yak.. bence Ligustrum

Sakaki
01-08-2013, 17:47
Yine aklım karıştı çok rica edince bonsaiboy sitesine attığım maile cevap yazmış çalışan bir eleman :
"Hello Ali, I belive this is a Ficus Retusa which you can see and read about here:

bonsaiboy.com/catalog/product1944.html

Best regards,

Gene at Bonsai Boy"

gel buyur buradan yak.. bence Ligustrum

retusa:
431234

microcarpa:
431235

ligustrum:
431236

alimuratx
02-08-2013, 10:56
daha ne diyeyim diyorsunuz yani , peki teşekkürler tekrardan zahmet oldu bir sürü :)

brcngny
02-08-2013, 19:45
Merhaba erkek arkadasım bana bir bonsai hediye etti ama cinsi hakkında ve bakımı hakkında cok acemyım en azından biri bana cinsini belirleyebilirse cok sevinirim teşekkürler

badrobot
03-08-2013, 07:43
Sn.brcngny.
Ağacınız fukien tea'ye benziyor. Biraz nazlı bir tür.

brcngny
03-08-2013, 10:56
Sn.badrobot cevabınız için teşekkürler bende siteden takip ettiğim kadarıyla en yakın fukien tea diye tahmin ettim ama halada emin değilim sanki yaprakları fukien tea ye göre daha uzun geldi

mstfylcn
09-08-2013, 15:01
Bu bonsai adayı olmasına daha çok zamanı olan ağacın türü nedir? :)

Cemal123
10-08-2013, 22:38
Merhabalar bugun polyscias fabian adli bir cicek aldim. bu cicegi ilk defa gorup duydugum icin nasil bakilacagi hakkinda bir fikrim yok eger bilgisi olan varsa lutfen yardim edebilir mi ? Boyu ne kadar uzar sulama sıklıklari falan filan ... Tesekkurler. :)

Sakaki
11-08-2013, 14:10
Bu bonsai adayı olmasına daha çok zamanı olan ağacın türü nedir? :)

Acem borusu olabilir.

mstfylcn
11-08-2013, 15:15
Sayın Sakaki, Kesinlikle Acem Borusu değil, bir tür ağaç olmalı, Dişbudak olabilir mi?

Sakaki
11-08-2013, 19:29
Sayın Sakaki, Kesinlikle Acem Borusu değil, bir tür ağaç olmalı, Dişbudak olabilir mi?

Dişbudak yaprakları biraz daha dar oval ve sivri, ayrıca yaprak sayısı daha fazla ama yine de ilk çıkan bileşik yapraklarda yaprak sayıs az olabiliyor. Dolayısıyla olabilir :)

gekren
16-08-2013, 11:18
Daha önce fotoğrafları paylaşmıştım ancak sanıyorum çok belli olmadığı için cevap gelmemişti. Şimdi yaprakları vs daha net bir fotoğraf çektim. Bu bonsai fidanının türü hakkında bilgi verirmisiniz? Tohumdan kendin yetiştirdim ancak büyüdükçe büyüyor ağaç olacak sonunda.

http://imageshack.com/scaled/medium/153/in6r.jpg
http://imageshack.com/scaled/medium/580/ic24.jpg
http://imageshack.com/scaled/medium/856/sw5z.jpg

sasmen
31-08-2013, 18:16
Bu benim ilk bonsai'm ,hediye olarak bugün geldi, belki çok bilinen bir cins ama ben maalesef adını bilmiyorum, yardımcı olabilirmisiniz?

sasmen
01-09-2013, 21:58
Aynı bitki'nin daha yakından çekilmiş başka bir resmini daha paylaşıyorum, çeşitli fotolara bakarak sanki "fukien tea" ye benzetiyorum ama emin olamıyorum, anlayan bir arkadaş yardımcı olursa çok sevinirim, toprağı yetersiz toprak ekleyeceğim ama nasıl toprakları sever, iç mekan da mı bakmalıyım, dış mekan da mı? Hangi aralıklarla ve ne kadar sulamalıyım, gübre vermelimiyim, vereceksem nasıl gübre vermeliyim, bütün bu soruların cevaplarını forumdan bulabilirim ama öncelikle cinsini emin olarak bilmek istiyorum. Acele yardım lütfen.

Sakaki
02-09-2013, 13:09
Aynı bitki'nin daha yakından çekilmiş başka bir resmini daha paylaşıyorum, çeşitli fotolara bakarak sanki "fukien tea" ye benzetiyorum ama emin olamıyorum, anlayan bir arkadaş yardımcı olursa çok sevinirim, toprağı yetersiz toprak ekleyeceğim ama nasıl toprakları sever, iç mekan da mı bakmalıyım, dış mekan da mı? Hangi aralıklarla ve ne kadar sulamalıyım, gübre vermelimiyim, vereceksem nasıl gübre vermeliyim, bütün bu soruların cevaplarını forumdan bulabilirim ama öncelikle cinsini emin olarak bilmek istiyorum. Acele yardım lütfen.

Bitkinizin cinsi Ficus microcarpa.

sakura haruno
06-09-2013, 10:27
Resmini yüklediğim bonsai nin türü konusunda bana yardımcı olurmusunuz?
Hedye geldi ve ben bakamamaktan baya endişe ediyorum.

Sakaki
06-09-2013, 10:47
Resmini yüklediğim bonsai nin türü konusunda bana yardımcı olurmusunuz?
Hedye geldi ve ben bakamamaktan baya endişe ediyorum.

Çin karaağacı

sakura haruno
06-09-2013, 14:31
Tesekkurler forum konusunda yeniyim hala nerden nereye bakacağımı bilmiyorum. Zamanla alışacağım sanırım. Yardımınız için teşekkürler :) Kendime sıfırdan başlamak için erguvan ve karaçam tohumu aldım ileride bol bol danışmak için sorum olabilir.

Sakaki
06-09-2013, 14:45
Tesekkurler forum konusunda yeniyim hala nerden nereye bakacağımı bilmiyorum. Zamanla alışacağım sanırım. Yardımınız için teşekkürler :) Kendime sıfırdan başlamak için erguvan ve karaçam tohumu aldım ileride bol bol danışmak için sorum olabilir.

Yeni başlıyorsanız tohum ile değil de üzerinde bonsai çalışmaları yapmaya uygun bir materyal seçmenizi öneririm. Bitkinin tohum aşamasından üzerinde bonsai çalışmalarına başlayabileceğiniz aşamaya gelmesi bile uzun zaman alacağından, öğrendiklerinizi pratiğe dökmek için de beklemek zorunda kalacaksınız.

Forum veya forumda bonsai konularını daha rahat incelemek için ana başlıkların liste halinde verildiği giriş sayfasını kullanmanız daha rahat olur:

http://www.agaclar.net/forum/
http://www.agaclar.net/forum/#bonsai

En son girişinizden sonra güncellenen konulara bakmak için de "Aktif Konular" düğmesini kullanabilirsiniz.

tt_tez
08-09-2013, 22:33
selamlar daha önce bi fukien team vardı fakat malesef toprağında beyaz tuz gibi şeyler oluşmaya başladı ne yaptımsa da önüne geçemedim ve bonsaimi kaybettim, bu gün ikea dan yeni bi bonsai aldım umarım sağlıklıdır bi anda heves edip aralarında en sağlıklı duranı aldım fotoğrafını yollayayım bana türünü ve acaba sağlıklı görünüp görünmediğini söyleyebilirseniz çok mutlu olurum şimdiden teşekkürler
439845
439846

Sakaki
08-09-2013, 22:59
selamlar daha önce bi fukien team vardı fakat malesef toprağında beyaz tuz gibi şeyler oluşmaya başladı ne yaptımsa da önüne geçemedim ve bonsaimi kaybettim, bu gün ikea dan yeni bi bonsai aldım umarım sağlıklıdır bi anda heves edip aralarında en sağlıklı duranı aldım fotoğrafını yollayayım bana türünü ve acaba sağlıklı görünüp görünmediğini söyleyebilirseniz çok mutlu olurum şimdiden teşekkürler
439845
439846

Merhaba sn tt_tez,

Aramıza hoş geldiniz :)

Ağacınızın türü Çin Kuş Eriği (Sageretia Theezans) gibi görünüyor ve şimdilik de çok büyük bir sorun yok gibi (Yapraklarının renginden ve görünümünden, durumunun çok da harika olmadığını söylemek gerekir).
Şimdilik çok büyük sorun yok diyorum çünkü marketlerde satılan bonsailerin toprağı genelde türüne uygun olarak seçilmiş kaliteli toprak karışımı olmak yerine bitkinin nakliye ve satış süreci esnasında susuzluktan ölmemesini amaçlayan çok su tutucu karışım oluyor genelde ve bir süre sonra (kök çürümesi sebebiyle) bitkinin sağlığının bozulmasına, hatta ölmesine bile neden olabiliyor.

Önümüzdeki kış sonu ağacınızın uygun bir toprak karışımı ile saksı değişimini yapmanız çok iyi olacaktır. Gerek saksı değişimi, gerek toprak karışımları gerekse diğer tüm bonsai konularında forumumuzda kapsamlı bilgiler mevcut.

Kök çürümesi olmaması için saksı değişim zamanına kadar sulama konusuna dikkat etmenizi ve o zamana kadar da gerek ağacınız gerekse bonsai konularında mevcut bilgileri gözden geçirmenizi öneririm.

Başarılar diliyorum!

tt_tez
08-09-2013, 23:18
Size çok teşekkür ederim sayın Sakaki, dediklerinizi dikkate alıcağım :)

Yusufcanik
09-09-2013, 16:36
Komşumuzun alıp normal ağaçmış gibi baktığı ve bir miktar zarar verdiği, taşındıkları için bana bıraktığı bu iki ağacın tam cinsi nedir? Sanırım ikinci cevap'ta koyacağım küçük olan aşılı bir ağaç. Neler önerirsiniz.

440110

Ferit Aydın
09-09-2013, 16:38
Cinsi Ficus Microcarpa

Yusufcanik
09-09-2013, 16:38
Bu da ikinci ağacımız.
Tablette aynı cevapta iki farklı resim koyulmuyor.
Şimdiden teşekkürler.
440111

Ferit Aydın
09-09-2013, 16:40
İkinci ağacınız ise Ficus Microcarpa aşılı Ginseng

Yusufcanik
09-09-2013, 16:41
Cinsi Ficus Microcarpa

Bu ağacın köklerine ciddi zarar verilmiş saksısında oynuyor, kopan kökü var. Ve boyu, sürgünleri epey uzamış, ne önerirsiniz?

Ferit Aydın
09-09-2013, 17:01
Şu an için öncelikle görünen noktalarda kurumuş kökler varsa uzaklaştırın ve saksılara toprak ilave edip ağaçları yarı gölge bir yere alın.

Ficusların sürgünleri her zaman budanabilir.
Siteden ağaç stillerini inceleyerek fikir sahibi olabilir ve ona göre budamalar yapabilirsiniz.

Ağır bir budama yaparsanız gölge bir yerde ağaç yapraklarınada bol su verin.

tubik
17-09-2013, 12:15
3 ay önce sahip olduğum ağacımın sitede takip ettiğim diğer mesajlardan yola çıkarak bir Fukien Tea olduğunu düşünüyorum. Teşhisim doğru mu yardımcı olur musunuz ? Bir de aldığımda cok küçük dikdörtgen bir seramik saksıdaydı 2 hafta önce çiçekciye gidip değiştirmesini rica ettim. Bu saksıya dikti sanırım bonsai için pek uygun bir saksı değil ? Altında delikleri yok ve fazla büyük.Toprak olarak da sanırım normal bir bahçe toprağı kullandı. Yüzeyinde olan yeşil yosun görüntüsü de toprak altında kaldı. Tekrar saksı değişimi yapmalı mıyım ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.442199

tourkana
17-09-2013, 12:35
Fukien Tea teşhisinizde de bu saksıda yaşamasının uygun olmadığını düşündüğünüz gibi haklısınız.

Bonsai , Ağaç ve Saksı uyumu ile bütünleşen bir sanattır, zorda kalmadıkça bu tarz delikli de olsa saksı kullanmamalısınız, ilk saksısından biraz daha sığ ve geniş ,atlında delikleri olan uygun toprak karışımlı bir saksı ile ağacı yaşatmaya çalışın. Başarılar.

tubik
17-09-2013, 12:43
Öncelikle teşekkürler Tourkana.
Peki iki-üç hafta aralıkla tekrar bir saksı değişimi daha yapmamın ağacım için bir olumsuz yan etkisi olur mu ? Saksı değişimi yapıldıktan sonra hafif bir budama yapmıştım onu da belirteyim. Eskiden üstünde bir sürü minik beyaz çiçeği olurdu artık pek çıkmıyor yenileri.Bu bir sorun mu yoksa mevsimsel birşey mi ? Yardımlarınız için tekrar teşekkürler.

ametarasu
04-10-2013, 22:01
Yapı marketten aldığım minik ağacın cinsini bilmiyorum. Sanırım öldüreceğim. Can taşıdığını bildiğim bir şeyi göz göre göre öldüreceğimi hissediyorum . Bonsai konusunda yardımlara, önerilere aç ve açığım :rolleyes:

memet
05-10-2013, 09:48
İhtiyacınız olan bütün bilgi forum başlıklarında bulunuyor. Okumanız yeterli.

Tutmos
09-10-2013, 09:59
guzel olur ama cok ugrasmaniz gerekir

cgrcsr
09-10-2013, 22:09
http://imageshack.us/a/img707/3518/qew4.jpg

Türünü merak ettiğim bir çiçekçiden arkadaşıma aldığım bonsai. Çiçekçiye türünü sorunca ithal bonsai işte dedi üstelemedim. Türünü tam olarak belirleyebilirsem uygun bakımı siteden bulabilirim diyordum. Teşekkürler tüm arkadaşlara.

omeratalay
10-10-2013, 02:31
Merhaba,
Ben de uzun zamandır edinmek istediğim bonsaiyi nihayet bugün buldum ve aldım. Ancak türü ve bakımı hakkında hiçbir bilgim yok. En azından türünü öğrenebilirsem, bakımı konusunda araştırmalar yapabilirim. Yardımcı olursanızı sevinirim. http://t1310.hizliresim.com/1g/b/tfnvg.jpg

Ferit Aydın
10-10-2013, 22:06
Sayın omeratalay,

Ağacınızın türü çinkaraağacı.

Kısaca bilgi vermek gerekirse, ağacınız yarı gölge ortamlarda çok sağlıklı yetişir ve kışın yapraklarını döken bir tür.

Öncelikle sulamasına dikkat etmelisiniz, toprağı kurumaya başladıkça sulamalısınız. Uzun süre susuz kalması ya da uzun süre ıslak kalması ölümüne neden olabilir.

Ev ortamında bakacaksanız eğer, imkan var ise direk güneş ışığı almayan yarı gölge bir balkon ya da havalandırması yeterli olan pencere kenarına alabilirsiniz.

Sitede daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

omeratalay
11-10-2013, 00:59
Sayın omeratalay,

Ağacınızın türü çinkaraağacı.

Kısaca bilgi vermek gerekirse, ağacınız yarı gölge ortamlarda çok sağlıklı yetişir ve kışın yapraklarını döken bir tür.

Öncelikle sulamasına dikkat etmelisiniz, toprağı kurumaya başladıkça sulamalısınız. Uzun süre susuz kalması ya da uzun süre ıslak kalması ölümüne neden olabilir.

Ev ortamında bakacaksanız eğer, imkan var ise direk güneş ışığı almayan yarı gölge bir balkon ya da havalandırması yeterli olan pencere kenarına alabilirsiniz.

Sitede daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu arada başka bir arkadaş türünün Zelkova olabileceğini söyledi. Zelkova ve çin karaağacı aynı tür mü? Çin karaağacı olarak detaylı araştırma yapacağım. Tekrar teşekkür ederim.

Ferit Aydın
11-10-2013, 10:46
Zelkova ve Çinkaraağacı yapı olarak birbirlerine benzerler fakat zelkovanın yaprakları uçları daha sivridir çinkaraağacına göre.

Ayrıca bakımları ve istekleride birbirlerine benzediğinden ortam ve sulama istekleri hemen hemen aynıdır.

cgrcsr
12-10-2013, 11:18
Benim agacim icin yorum yapabilecek olan yok mu turu nedir?

memet
12-10-2013, 11:39
Benim agacim icin yorum yapabilecek olan yok mu turu nedir?

Ligustrum, kurtbağırna benzetiyorum.

cgrcsr
12-10-2013, 23:38
Ligustrum, kurtbağırna benzetiyorum.

Teşekkür ederim. Bir kaç arkadaşın daha yorumunu alıp emin olup ona göre bi bakım programı yapmak istiyorum. Siz eminseniz gerek yok gerçi başkasının yorumuna.

Ferit Aydın
13-10-2013, 00:56
Sayın cgrcsr, memet beyinde dediği gibi ağacınızın türü ligustrum

cgrcsr
13-10-2013, 15:01
Teşekkürler.

ametarasu
17-10-2013, 08:46
Arkadaşlar rica etsem benim ağacın cinsini de söyleyebilir misiniz ?

tourkana
17-10-2013, 09:27
Yapı marketten aldığım minik ağacın cinsini bilmiyorum. Sanırım öldüreceğim. Can taşıdığını bildiğim bir şeyi göz göre göre öldüreceğimi hissediyorum . Bonsai konusunda yardımlara, önerilere aç ve açığım :rolleyes:

Türünü bu fotoğraftan anlayamadım , gün ışığında daha da yakınlaştırarak (yapraklarını,çiçek veya tomurcuklarını) çekim yapıp yüklerseniz yardımcı olmaya çalışırım.
Ayrıca bonsai formundan biraz çıkmış, bu nedenle Ana dallar üzerindeki ara dalları kısaltmalısınız.Geride 4-6 yaprak bırakarak.

esestaner
29-10-2013, 12:40
merhaba

ben de yeni aldığım bonsainin türünü ve varsa sulama yöntemini (yağmurlama ya da alttan besleyerek?) öğrenmek istiyorum.

Fotoğrafı EK'te olan bonsainin formu düzgünmüdür.
Sarı yapraklar neye işarettir.
Budanması gerekir mi?
23 24 derece olan bir odada muhafaza ediyorum.Sıcaklık uygunmudur?
Kaloriferin üzerine nem sağlayacak bir havlu veya su koymak şart mıdır?

Kıymetli yardımlarınızı bekliyorum.

450989

Ferit Aydın
29-10-2013, 20:44
Merhaba Sn.Esestaner ,

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.

Ağacınızın türü Ulmus(Çinkaraağacı) öncelikle kaloriferden uzak tutmalısınız ağacınızı.
Toprağı kurumaya yakın sulamanızda fayda var, aşırı ıslak kalması kök çürüklüğüne uzun süre susuz kalmasına kurumasına neden olacaktır.

En ideal ortamı yarı gölge dış mekandır fakat bu ortamı sağlayamıyorsanız, direk güneş ışığı almayan havalandırılan bir cam kenarı ideal olacaktır.

Yer değişikliğinden yani aldığınız ortamdan yeni bulunduğu ortama aktardığınız için kısa süreli bir stres yaşadığından kısmen yapraklarını sarartıp dökmesi normal, ayrıca mevsimsel olarakta yakın bir zamanda ısının iyice düşmesi ile birlikte tüm yapraklarını sarartıp dökecektir.

Yapraksız döneminde de sulamasını aynı özenle ve kontrollü bir şekilde yapmalısınız.
Sulama işlemini toprak kurumaya yakın dilerseniz üstten sulayabilir dilerseniz de su dolu bir kaba saksı 1-2 cm su içine gireceği şekilde 2-3 dk kadar bekleterek yapabilirsiniz.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Saygılar...

selcuk288
03-11-2013, 22:06
bugün aldıgım bonsainin türünü öğrenmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim :confused:

Sakaki
04-11-2013, 10:03
bugün aldıgım bonsainin türünü öğrenmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim :confused:

Fukien Tea

troyadabiradam
09-11-2013, 17:06
Merhaba bende bonsai dünyasına adım atmak istiyorum ama hazır almayı hiç bir zaman düşünmedim, evde ve işyerinde çiçeklerim var bakımlarını da çok güzel yapmaya çalışıyorum.
Bugün Çanakkale de gezdiğim fidanlıklarda çok güzel fidanlar var dı ama ne oradakiler ne bende çok bilgi sahibi olamadığım için aşağıda gördüğünüz fidanları aldım, ikisi şimşir biri nar, dİğerinin bir çam türü olduğunu biliyorum.
Öncelikle bunlarda ne gibi işlemler yapayım, öneriniz nedir?

http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/11/09/fRtda.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/11/09/tcm6R.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/11/09/cyPWr.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/11/09/7jAe.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/11/09/kLT5N.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/11/09/97vcg.jpg

ametarasu
12-11-2013, 13:14
Merhaba bende bonsai dünyasına adım atmak istiyorum ama hazır almayı hiç bir zaman düşünmedim, evde ve işyerinde çiçeklerim var bakımlarını da çok güzel yapmaya çalışıyorum.
Bugün Çanakkale de gezdiğim fidanlıklarda çok güzel fidanlar var dı ama ne oradakiler ne bende çok bilgi sahibi olamadığım için aşağıda gördüğünüz fidanları aldım, ikisi şimşir biri nar, dİğerinin bir çam türü olduğunu biliyorum.
Öncelikle bunlarda ne gibi işlemler yapayım, öneriniz nedir?

http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/11/09/fRtda.jpg

Nar çok güzel duruyor üstad inşallah güzel şeyler yaparsın.

ametarasu
12-11-2013, 13:29
Türünü bu fotoğraftan anlayamadım , gün ışığında daha da yakınlaştırarak (yapraklarını,çiçek veya tomurcuklarını) çekim yapıp yüklerseniz yardımcı olmaya çalışırım.
Ayrıca bonsai formundan biraz çıkmış, bu nedenle Ana dallar üzerindeki ara dalları kısaltmalısınız.Geride 4-6 yaprak bırakarak.

Fotoğrafları telefondan çekiyorum ama görüntü kalitesi çok düşük kalıyor , yeni fotoğrafları makinayla çekebilirim umarım.

Bonsaimin cinsini hala öğrenemedim. Bu yüzden budamadan önceki hallerini daha yakından çekerek (inşallah anlaşılabilir hangi cins olduğu) tekrar koydum.

Son fotoğraf da da budama ve telleme gayretimden sonraki hali görülüyor. Ağacı moyogi şekline göre budayıp tellemeye çalıştım ama bilmiyorum ne kadar doğru. Yorumlarınızı bekliyorum üstadlar.

Ferit Aydın
12-11-2013, 14:10
Ağacınızın türü Serissa,

Serissalarda pek rastlanmayan seyrek yaprak oluşumundan dolayı biraz algıda zorlandık ilk resimlerde.

Bakım konusunda çok hassas olan bir tür, sulamasına özellikle çok dikkat etmelisiniz.

Toprağın kurumasına izin vermeyin fakat çok ıslakta kalmamalı.

Şu an için köklerine müdahale etmeyin o toprakta bir süre daha idare edecektir ayrıca telle konusunda da çok kırılgan bir yapıda olduğundan dikkatli olun.

Normalde görüntü açısından elektrik kabloları tavsiye edilmesede bu tür ince kabuk yapısı ve kırılgan yapıda ki ağaçlarda kullanmış olduğunuz üzeri kaplı teller daha sağlıklı olacaktır.

iyi çalışmalar dilerim.

ametarasu
12-11-2013, 14:33
Ferit bey teşekkür ederim bilgiler için. Bonsaimi salonda tutuyorum. Işığı doğrudan almayan, aydınlık ve nispeten sıcak bir oda. Ama her sabah salonun perdelerini açıp aydınlığın artmasını sağlarken düşünmeden edemiyorum, acaba doğrudan gün ışığı alan bir pencere önüne mi koysam daha iyi olur ?

Ferit Aydın
12-11-2013, 14:37
Şu an bulunduğu noktada kalması daha sağlıklı olacaktır, serissa yer değişikliklerinden pek hoşlanmıyor, nemli ortamları seviyor doğrudan güneş ışığı alan pencere kenarı riskli olabilir.

Bulunduğu konumda ki durumunu gözlemleyin şimdilik sağlık açısından sıkıntı olmadığı sürece de değiştirmeyin derim

Kolay gelsin

sharapnell
17-11-2013, 21:10
Arkadaşlar bu çamın türü nedir ? Bir marketten aldım fakat türü konusunda pek bilgi sahibi olmadığım için yanlış birşey yapmak istemiyorum.Şimdiden herkese teşekkür ederim.İyi akşamlar

Sakaki
19-11-2013, 11:15
Arkadaşlar bu çamın türü nedir ? Bir marketten aldım fakat türü konusunda pek bilgi sahibi olmadığım için yanlış birşey yapmak istemiyorum.Şimdiden herkese teşekkür ederim.İyi akşamlar

Pulsu ardıca (Juniperus squamata) benzettim!

emprovize
24-11-2013, 14:35
456580

çok teşekkür ederim yukardaki mesajda forum kurallarını ihlal ettim özür dilerim " ***" yok :)

Sakaki
25-11-2013, 15:04
456580

çok teşekkür ederim yukardaki mesajda forum kurallarını ihlal ettim özür dilerim " ***" yok :)

Bu seferlik ben sizin için düzelttim ve foruma yükledim, ancak bir dahakine sizin yapmanız kaydıyla! :)
Ayrıca yazdığınız mesajda *** ile görünen kısımlar da yanlış yazdığınız için görüntülenemeyen kelimelerdir. Buna da dikkat ederseniz iyi olur.

Bu arada bitkiniz sanırım bir ardıç. Sanırım diyorum çünkü yapraklarını yakından göremiyorum bu fotoğrafta. Servinin de yaprak yapısı benzer olmasına rağmen gövdesi bir ardıç olduğu yönünde...

lucky_777
26-11-2013, 20:21
Merhabalar arkadaşlar,
Bu gün kendime bir bonsai aldım ama aldığımda çiçekçiye türünü sormayı unuttum. Rica etsem aşağıda fotoğrafını paylaştığım ağacımın türü hakkında beni bilgilendirebilir misiniz?
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim,

lucky_777
28-11-2013, 10:05
Tekrar Merhaba arkadaşlar,

İki gün evvel almış olduğum bonsai için sizden yardım rica etmiştim fakat hala bir geri dönüş olmadı.
Sanırım iş yoğunluğunuz sebebi ile bir kaç gündür forma girme inkanı bulamadınız.
Bu arada Bonsaimi aldığım çiçekçiye gittim veya satın aldığım Bonsai'nin türünü sordum kendisinin vermiş olduğu cevap gerçekten çok ilginçti "bana inanın bende türünü bilmiyorum dedi":(
İlk göndermiş olduğum fotoğraftan türünü belirlemeniz zor olabilir diye bu gün 2 adet farklı fotoğrafını daha sizlerle paylaşıyorum.
Umarım Bonsai'nin türü hususunda bana yardımcı olursunuz.
Çünkü sizden alacağım bilgi ile bonsaimin bakımı ve yetiştirme koşulları hususunda site içi arama yaparak daha fazla bilgi edinebilirim.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar,

Sakaki
28-11-2013, 13:44
Tekrar Merhaba arkadaşlar,

İki gün evvel almış olduğum bonsai için sizden yardım rica etmiştim fakat hala bir geri dönüş olmadı.
Sanırım iş yoğunluğunuz sebebi ile bir kaç gündür forma girme inkanı bulamadınız.

... site içi arama yaparak daha fazla bilgi edinebilirim.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar,

Merhaba sn lucky,

Forumumuzda bu konularda çok geniş bilgiler mevcut ama bazen sorulan aynı sorulara diğer üyelerimizin tekrar tekrar aynı cevapları vermesi zaman kaybından başka birşey olmuyor maalesef.

Örneğin bu başlıkta birkaç sayfa geri gittiğinizde sizin ağacınızın aynısının birçok kere sorulmuş ve cevap alınmış olduğunu göreceksiniz:

Mesaj no. 1175, 1220, 1098, 1023, 1015, 1000...

Bonsai gibi güzel bir uğraşa adım atmışsınız, hayırlı olsun ama çok sabır, özveri, araştırmacılık isteyen bir hobi, benden söylemesi :)

Başarılar ve bol şans diliyorum.

lucky_777
28-11-2013, 14:12
Merhaba Sakaki,

Öncelikle ilgin için teşekkür ederim.
Yaklaşık 2-3 gündür Formlarda arama yapıyorum ama bu konularda acemi olmam dolayısı ile bir kaç tür bonsai arasında kalmış vaziyetteydim.
Bana göndermiş olduğunuz mailden anladığım kadarı ile benim bonsaim Fukien Tea şimdi bakımı ve sulaması ile ilgili daha derin araştırma yapabilirim.
Saygılarımla,

sinandemir
04-12-2013, 11:05
Arkadaşlar Merhaba,

Bonsai konusunda yeniyim.Forumada yeni üye oldum. Yapı marketten bonsai aldım. Araştırmalarıma göre türü podocarpus. Resimi ekledim. Toprağını değiştim. herhangi bir müdahalede bulunmadım. Bir süre düşünmüyorum. İlerleyen zamanlarda şekil vermemde zorluk olur mu? Birde neler yapabilirim bu ağaç üzerinde. Bana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

Sakaki
04-12-2013, 15:35
Arkadaşlar Merhaba,

Bonsai konusunda yeniyim.Forumada yeni üye oldum. Yapı marketten bonsai aldım. Araştırmalarıma göre türü podocarpus. Resimi ekledim. Toprağını değiştim. herhangi bir müdahalede bulunmadım. Bir süre düşünmüyorum. İlerleyen zamanlarda şekil vermemde zorluk olur mu? Birde neler yapabilirim bu ağaç üzerinde. Bana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

Merhaba sn sinandemir,

Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Yeni bonsainiz ve hobiniz hayırlı olsun :)
Bonsai sanıldığının aksine çok derin, detaylı ve kapsamlı bir hobi, bonsaiye adımınızı attığınızda çok azim, sabır ve araştırma isteyen bir konuya adım attığınızı bilmelisiniz.

Bu sorularınıza bu başlıkta açıklayıcı cevaplar vermek yerine http://www.agaclar.net/forum/#bonsai başlıklarına bir göz gezdirmenizde fayda var. Sorduğunuz tüm soruların cevapları bu başlıkların altında bulunmakla birlikte, yıllardır bonsai ile uğraşan arkadaşlarımızın eğitici nitelikteki deneyimlerini aktardığı Üyelerin Bonsai Çalışmaları - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/) başlıklarını da okumanız sizin bilgilerinizi gerçekten artıracak ve kafanızdaki soruların cevaplarını bulmanızı sağlayacaktır.

Kafanıza halen takılan veya cevap bulamadığınız sorular için uygun başlıkları kullanmanız halinde bonsai ile uğraşan tüm arkadaşlarımız seve seve yardımcı olacaklardır.

Başarılar diliyorum...

Burak Zerman
14-12-2013, 11:37
bonsai yapmak için bazı ağaç tohumları temin ettim ve diktim. bunlardan büyük bir çoğu çıktı fakat resim de gördügünüz ağaç nedir? ben bir türlü bulamadım. tohumu karaçam tohumuna çok benziyor fakat çok alakasız bir şey çıktı.

Özgür Tosun
15-12-2013, 16:50
Ardıç, mazı, servi gibi duruyor ama bu şekilde tohumdan çıkan binlerce tür olduğunu düşünüyorum, biber domates de olabilir (:)) kesin bir şey söylemek için çok erken.

Burak Zerman
15-12-2013, 22:52
tohumu karaçam tohumuna benziyor diye belirtmiştim. daha net bilgi verebilecek arkadaşlar varsa çok memnun olurum

Özgür Tosun
16-12-2013, 14:05
Tohum aldığınız ağacın fotoğrafını yayınlamak daha net bilgi sahibi olmanıza yardımcı olabilir.

Burak Zerman
16-12-2013, 21:31
arkadaşlar o kadar çok tohum topladım ve diktim ki bir yerde film koptu :)
o yüzden böle bir soru sordum.
tekrar soruyorum ?
lütfen yardımcı olun.
tohumu karaçam tohumuna benziyor
resimleri daha önceden vermiştim
buna benzer bir ağaçtan tohum almadım
böle bişey nasıl çıktı anlamadım. ???

Sakaki
17-12-2013, 09:58
arkadaşlar o kadar çok tohum topladım ve diktim ki bir yerde film koptu :)
o yüzden böle bir soru sordum.
tekrar soruyorum ?
lütfen yardımcı olun.
tohumu karaçam tohumuna benziyor
resimleri daha önceden vermiştim
buna benzer bir ağaçtan tohum almadım
böle bişey nasıl çıktı anlamadım. ???

Sn Burak Zerman

Özgür Tosun'un da dediği gibi şu anda ilk çıkan yapraklarına bakarak net bir şey söylemek imkansız. Bunlar yanıltıcı olabilir. Biraz daha beklemek gerekir.

Özgür Tosun
17-12-2013, 12:56
Sayın burak zerman, "kotiledon" olarak adlandırılan ilk çenekler bitkilerin karakteristik yaprakları değildir. Ağacın kendine özgü yaprakları ancak bu çeneklerden sonra çıkacak ikinci ve üçüncü boğumlarda tam formunu bulacaktır. Her şey olabilir dememdeki kasıt buydu. Biraz daha bekleyin ilk gerçek yapraklar çıksın ondan sonra karar verilir, hatta ardıç, mazı, servi ise bu çeneklerden sonra çıkacak yapraklar da iğne yapraklı olacak ve şartlara göre uzun bir süre küçük iğne yapraklar halinde devam edecektir bkz:(Western Juniper Seedling (http://oregonstate.edu/dept/EOARC/pinon-juniper/gallery/pages/juocseedling_jpg.htm)). Panik yok, sabredin, biraz daha kendini toparlasın, sonbaharda çimlendiğine göre büyük ihtimalle ardıç, servi ya da mazı. Siz şimdi "kök boğazı çürüklüğü" riskine karşı önlem alın, bunun için de 1 ya da 2 cm boyunda 1-2 tane çıplak bakır teli saksı toprağına, bitki kökünün 2-3 cm uzağına diklemesine sokarsanız bakırın toprakta oksitlenmesiyle çürüme ve diğer mantari hastalıklar sorununu büyük oranda önleyebilirsiniz.

sunay666
02-01-2014, 20:07
yeni aldığım bu bunsaimin türünü söylerseniz çok mutlu olacağım.

Yeni fotoğrafları ekliyorum.

Cevaplarınız bekliyorum.

sedirx
02-01-2014, 23:10
Merhabalar,
Üzgünüm ama çok belirgin bir görüntü kalitesi olmasa da sanırım Bonsai adayınız Ligustrum vulgare. Keşke tanı için yapraklar daha belirgin, yaprak dizilişleri daha seçkin görülebilse idi.

seccomann01
12-01-2014, 20:14
Mrh öncelikle çok iyi bir forum önemli faydalı bilgi çok bende uzun zamandan beri düşündüğüm ve sonunda hazır bir bonsai alanlardanım. şöyle bir sorunum var ben bonsaimin türünü bilmiyorum bu konuda yardımcı olacak arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

seccomann01
13-01-2014, 12:00
Bana Yardımcı olabilecek yokmu?????? :(

ağacım küçük diye mi acaba :))))

Sakaki
13-01-2014, 12:43
Mrh öncelikle çok iyi bir forum önemli faydalı bilgi çok bende uzun zamandan beri düşündüğüm ve sonunda hazır bir bonsai alanlardanım. şöyle bir sorunum var ben bonsaimin türünü bilmiyorum bu konuda yardımcı olacak arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

Zanthoxylum (fagara varyetesi olabilir)

seccomann01
13-01-2014, 13:45
Teşekkür ederim siz cevapladıktan sonra baktım İnternetten benim bu bonsainin yaprakları yuvarlak farklı bir türü olabilir mi?

Anlamadım gitti sorma sebebim ona göre araştırıcağım neyi sever neyi sevmez diye öldürmeyelim ağacı :)

Sakaki
13-01-2014, 14:00
Teşekkür ederim siz cevapladıktan sonra baktım İnternetten benim bu bonsainin yaprakları yuvarlak farklı bir türü olabilir mi?

Anlamadım gitti sorma sebebim ona göre araştırıcağım neyi sever neyi sevmez diye öldürmeyelim ağacı :)

250'ye yakın varyetesi var bildiğim kadarıyla. Ama genel olarak ismini yazdığım ağaç (Zanthoxylum). Biber ağacı deniyor marketlerde satılanlarına sanırsam.

seccomann01
13-01-2014, 14:49
Aynen öle marketten aldık başlangıç olarak denemek için aldım hoşuma giderse amacım şimşir almak olacak

Bunun budamasını nasıl yapmam gerekir? Bir bilginiz varmı ? yoksa forumdaki bonzai bölümünden bakmam mı lazım?

Sakaki
13-01-2014, 15:07
...yoksa forumdaki bonsai bölümünden bakmam mı lazım?

Aynen öyle :)

fatix54
26-01-2014, 18:49
Merhabalar, uzun zamandır bonsai ye meraklıyım yüzeysel bilgiler edindim. Başlangıç için uzun zamandır bir fidanlığa gidememiştim cami çıkışında orman genel müdürlüğü fidan dağıtımı yaptı bende bu fidanı aldım. Ağaç türü acaba nedir? şu an poşette duruyor hemen bir saksıya almalımıyım? küçük bir saksıya alsam sorun olurmu telleme için henüz erkenmi? biraz daha büyümesinimi beklemeliyim? şu soğuk havalarda dışarıda durması sorun yaratırmı? şimdiden teşekkürler
http://s23.postimg.org/aash1egln/SAM_052854.jpg

Harun Parlak
26-01-2014, 18:56
Fidanınız Göknar. Şimdilik uygun bir saksıya alın. Kök boğazı biraz dışarda kalsın saçak kökler üstten görünecek şekilde üst toprağını alarak dikim yapın. En alttaki küçük dalı kaybetmeyin o dal ileride size bonsai yolunda ilerlediğini gösterecek.

fatix54
26-01-2014, 21:01
Cevabınız için teşekkürler. Hemen saksıya aldım, şuan hiçbir işlem yapmadan büyümesini bekleyeceğim şekil verme konusunda biraz daha araştırma yapacağım