Bağlan

View Full Version : Bonsaisinin türünü öğrenmek isteyenler

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7

Harun Parlak
08-11-2009, 21:22
Çalı türüdür zaten genelde bahcelerde çit olarak kullanılır.
http://images.google.com.tr/images?q=Pittosporum%20tobira&oe=utf-8&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=tr&tab=wi
http://toptropicals.com/pics/garden/m1/MLand/pittosporum_tobira3mland.jpg

miriel
08-11-2009, 21:27
:o tam emin olamadım sanki yaprakları biraz daha farklı gibi

miriel
10-11-2009, 15:11
Çok teşekkür ederim Tekin Bey yardımlarınız için. Artık türünü öğrendiğime göre bakımını araştırabilirim. :)

Dino
12-11-2009, 22:58
Dino iyi gunler.
Fotograflarini ekledigin ilk ikisi incir onlar ic mekanda tutulabilirse de kalerifer ve ya isi veren diger seylerin yakininda olmamali bol isik goren bir yer secmelisin. Ic mekanda olacaklarina gore saksi altlarina suyu toplamak icin koyacaginiz kaplara su birikmemesine dikkat ediniz. Incirler suyu sevseler bile kokleri camurlasmis bir toprak icerisinde olunca kokleri curuyebiliyor.

Diger iki agaciniz da fotografta, iyi secilmese de yaban elmasina benziyorlar. Eger dusundugum gibi yaban elmasi iseler ve yapraklarini da dokuyorlarsa ic mekanda uzun sure kalmalari onlari olumsuz etkileycektir. En azindan balkonunuz varsa onlari balkona almalisiniz.

Umarim bu agaclarinizi sorunsuzca yasatir ve daha bircok bonsainiz olur.

Ali bey ben bu bitkileri alırken üzerlerinde cotoneaster yazıyodu, bu dağ muşmulası anlamına geliyormuş, yaban elması farklı bi tür galiba.. hangisi tam bilemedim..dağ muşmulası ise farklı bir bakım mı uygulamak lazım? daha yakın fotograflarını koyuyorum, elimdeki ikiside sanki aynı cins di mi?? bu yukarıda verdigim resimlerden 5.si şu an yaprakları sarardı, boyle o kırmızı meyveler soluklaştı, diğeri ise hala yemyeşil fotograftaki halini koruyor.. bu da beni korkutuyor, gecen hafta aynı anda su vermiştim, yaprakları sararan hala nemli gibi, diğeri ise hemen almış suyu.. neden böyle oldu ölüyor mu yoksa sararan?? :(
sizin cevabınızı okudugum gunden beri 4 bonsaimde balkonda iyi güneş gören bir yere duruyor.. diğerlerinde pek bi sıkıntı yok gibi.. incir dediginiz büyük olanda iceride kaldıgı surede yaprakları kurur gibi oldu onuda hemen balkona diğerlerinin yanına aldım.. haftada bir gibi su veriyorum, toprak nemini kontrol edip, akşamları yağmur suyu ile spreyliyorum.. başka neler yapmam gerekli bilemiyorum..

çok soru sordum galiba, ama cevap bulabildiğim yegane nokta burası.. teşekkür ediyorum ilginiz için..
herkese sağlıklı ve mutlu günler diliyorum

Ali H. ALI
13-11-2009, 13:45
Dino iyi gunler.
Evet yakindan bakilinca agaclariniz dag musmulasi oldugu anlasiliyor.
(Yaban elmasi ile ayni alileden bir tur). Dag musmulalari da yapraklarini doken **** kismen doken bir cins. Oralarda sonbahar, kis geldigi icin yapraklarin sararip dokulmesi normaldir. Diger agacinizin yapraklarini dokmekte gecikmesi yapraklarini doken agacinizin sagliginin iyi olmadigini gostermez.

Agaclarinizi sularken saksinin altindan suyun cikip gittiginden emin olunuz.
Su saksi altindan cikmiyorsa ya toprakta bir sorun var, ya da kokler saksi icerisinde dolanip tum saksiyi kaplamistir o yuzden su disariya cikmiyordur.
Bu durumda agacinizi saksidan cikarip kontrol etmelisiniz. Kok budamasi ve toprak degisimi yapmalisiniz(Ilk baharin ilk gunlerinde)
Sprayla sulamak bazan yeterli olmuyor. Su yalniz yuzeyde kalip saksi icine ulasmamis olabiliyor.
Haftada bir, su dolu bir kovanin icerisine agacinizi daldirir ve saksi icerisinden cikan hava kabarciklari bittigi zaman, saksiyi kovadan cikarirsaniz saksi icerisindeki her yere su ulasmis olur.

Kolay gelsin.

Not: Turkiyede genelde satin alinan agaclar(bonsailer) uzerinde isimlerinin ne
odugu yazilmaz. Dino'nun aldiklari gibi uzerlerinde isim yazilmissa sorarken en azindan agaclar uzerinde bu isim yaziyordu dogrumudur diye sorarsaniz yanit vereceklerin isini kolaylastirmis olursunuz.

Shibumi71
16-11-2009, 08:46
Niye bu başlık :)

Akşam vakti, yağmur hafiften sepelemeye başlamış, şemsiyem yanımda değil, başımda biraz açık olduğundan ( kel sayılır ) başım önde ilerliyorum yolda.
Alışkanlık oldu etraftaki nebatatlara göz atıyorum. Bundan olurmu, bunu yapsalardı olmazmıydı ben olsam napardım elimde olsa napılabilirdi gibi sorular.

Susuz kalmış çorak toprak gibi inadına suyu emen saçlarım ( olmayan ) dan damlayan su tanelerini gözlüğümden silmek için cafenin tentesi altında durdum.
Gözlüğü silmeye başladım, o sırada yol kenarına diliki liküstrinlerin arasında, çınarın dibinde bir şey dikkatimi çekti. Once sararmış kurumaya yüz tutmuş pitosporum zannettim ama gözlüğü takıpta biraz yaklaşınca olmadığını farkettim. Acemiyiz malum çin karaağacına benzettim ama yinede emin olamadım orda yatan bir bonsai den başka bişi değildi. Bakılmamış, budanmamış, kurumaya yüz tutmuş bu yüzdende saksısından çıkartılıp bir umitle toprağa bile yerleştirilmemiş kökleri ile toprağa atılmış duruyordu.

Garibim ise su bulabilmek umudu ile kılcal köklerini o kadar çoğaltmışki dallarından ve yapraklarından bile nerdeyse fazla idi.

Dokundum önce kılcak köklerle toprağa sarılmaya çalışıyordu su ve vitamin bulabilmek umudu ile. Sarsıldı, ufacık dokunuşla bile sarsılmış yerinden oynamıştı içim gitti yaşamak için can atan bir bitki , kenara atıldığı halde tüm olanaklarını kullanmış köklerinden geldiğince toprağa ulaşmaya çalışmıştı. Belkide yağışlı geçen yaz boyunca topraktan değilde havadan aldığı suyla yaşamıştı.

Kıyamadım, dedimki belkide bu saksısını toprağını bulsa nasıl güzelleşir, filizlenir canlanır. Bedeninden tuttuğum an sanki anlamış gibi bıraktı toprağı, sanki anlamıştı sanki biliyordu benimle gelirse bu çorak yerden kurtulabileceğini.

Bu işveye, bu gelişe , bu dirilişe seyirci kalamazdım. Aldım, kucakladım eve getirdim.

Belki bu onun yeniden kurumuş halinden filizlenen hali olacak

Bu yüzden Zümrüd-ü Anka başlığını koydum.

Hem tür hem de budaması yeniden doğumu konusunda sizlerin yardımına ihtiyacım var.
(fotoğraflar evde fazla aydınlık olmayan ortamda çekildiğinden o kadar net olmayabilir daha sonra yenilerini aydınlıkta çekip ekleyebilirim )

saygılarımla

Harun Parlak
16-11-2009, 10:23
Bizim oralarda bir laf vardır. Bu ölmüşde ağalayanı yok derler. Yani öldüğünü kimse fark etmiyorsa merak edeni yoktur demektir. Ama gerçekde ölmüştür.
Sizin şimşiriniz de ölmüş de ağlayanı yok. Ama siz fark etmişsiniz bir umursayanı çıkmış.
Şimdi yapacağınız işlem. Dip kısımlarına kabuğu hafifce soyup bakın yeşil canlı doku varmı.? Eeğer canlı doku var ise yukardaki ölü dalları alın canlı kısıma kadar budayın ozaman yeşerir. Eğer canlı doku yok ise kendinize pratik yapmak için iyi meteryal olarak değerlendirebilirsiniz.
Kendinize göre budayın telleyin hem budamaya hem telleyip şekillendirmeye eliniz alışmış olur.
İçinizdeki sanaatsal ruhunuzu ortaya çıkmasını sağlayabilir. Kolay gelsin.

Shibumi71
16-11-2009, 10:35
Hocama bir kere daha teşekkür ediyorum.
Akşam ilk işim köklere dalmak olcak, konuyla ilgili sizlere bilgi vereceğim.

Saygılarımla

Shibumi71
16-11-2009, 19:09
Hocam son hali aşağıdaki gibidir.
Kökler aham şaham değil ama bir ihtimal diyerek temizliğini yaptım üsttende biraz budadım ki güçlensin diye.
Ama daha da fazla budayıp üstleri iyicene yormak istemedim ağaçcazı .
Büyücek bir saksıda, balkonda bırakmayı düşünüyorum hava dan mahrum kalmasın malum havalar soğudu ve evde kombiyi yakmaya başladık çocuklar için

düşüncelerinizi belirtirseniz sevinirim

saygılarımla

Harun Parlak
16-11-2009, 19:16
Ağcınızda canlı doku bulabildinizmi? Eğer bulduysanız ölü kısımları komple kesip alın. Ölü kısımların kalması ağcınıza zarar verir. Eğer canlı ise tüm yapraklarıda temizleyin kuru yapraklarla uğraşmasın yeni yaprak ve sürgünler versin.
Ben hala daha ölü olduğunu tahmin ediyorum.

Shibumi71
16-11-2009, 19:24
ümit garibanın ekmeği misali,
umarım diriltirim hocam, ama dediğinizi tüm kuru dalları toparlayacağım,
köklerde hala biraz can var gibiydi ıslaklıkları devam etmekte o yüzden direkt toparlayıp saksıya aldım. Ama dediğinizi ihmal etmeyeceğim ve sadece gövdeyi bırakacağım toparlanması için

saygılarımla

Olcay ALTAS
18-11-2009, 11:00
Arkadaslar ekte resimi bulunan bonsai ağacımın türünü öğrenmek istiyorum bilen var mı?

Tesekkürler

Olcay

tourkana
18-11-2009, 11:11
Ficus Retusa ya benziyor. Bir çeşit incir.

gustin
24-11-2009, 22:19
merhabalar, en acemi bonsai seven olarak pazar günü koçtaş'tan almış olduğum bonsai ile aranıza katıldım. Çiçek ikinci günün sonunda yaprakları söndü sanki can vermiş gibi saldı kendini ne olduğunu anlamadım. bu akşam internetten araştırım bilgi edinecektim nasıl bakılır diye o benden önce davranıp kendini koy verdi. Sizden bu ağacımın cinsini ve hastalığının ne olduğunu öğrenebilmiyim? Oda sıcaklığı ne olacak,güneş mi sever çok soru sordum ama yardıma ihiyacım var?

Harun Parlak
24-11-2009, 22:24
Türünü anlayamadım ama bu bitkinin güneşe ve berbere ihtiyacı var.

gustin
25-11-2009, 12:29
Merhaba, cinsi konusunda bilgisi olan varmı ? direkt güneşe koymayacağım değil mi perde arkası olacak şekilde güneşte bırakacağım ?

msgurkan
25-11-2009, 13:56
Çiçek ikinci günün sonunda yaprakları söndü sanki can vermiş gibi saldı kendini ne olduğunu anlamadım.

Sebebi, üzerinde gerekenden çok yaprak olması olabilir. Aşırı yaprak aşırı su tüketimine yol açabilir. Zaten saksı da küçük. Tekrar sulandığı zaman yaprakların canlandığını görürsünüz.

Tavsiyem ilk iş olarak ağacın formunu bariz olarak bozan uzun dalları kesip kısaltmanız. Ardından yaprak yükünü azaltmak için en büyük yapraklardan bir kısmını kesmek faydalı olabilir. Yaprağı koparırken, yaprak sapının az bir kısmı dal üzerinde kalsın.

Ağacınızı öncelikle rahatlatın sonra cinsini ve bakımı konusunda araştırma yapmaya devam dersiniz.

Bonsaiforever
12-01-2010, 13:20
Bonsaimin türünü öğrenebilir miyim? Ayrıca içmekan bitkisimi dış mekan bitkisimi belirtirseniz çok sevinirim.

Ayrıca ilgilenenlere söyleyeyim, bonsaiyi 17 milyona (**** 27 emin değilim) kozyatağı bauhausdan aldım...

teşekkürler

tourkana
12-01-2010, 19:45
Hayırlı olsun.. Bu bir ficus retusa (bir çeşit tropikal incir) , ülkemiz ikliminde iç mekan bitkisi.

En az 2 taraftan bol ışık alan bir yerde durmasını tavsiye ederim.

Kolay gelsin.

Bonsaiforever
13-01-2010, 12:18
Teşekkürler, peki yapraklarının dökülmesi normal birşey mi? eve aldığımdan beri yaprak dökmeye başladı, odamda tutuyorum şu anda inciri dışarı almama gerek var mı?

tourkana
13-01-2010, 18:30
Stres yapmıştır, zamanla yerine alışır ve yeni yapraklar çıkarır ,, aşırı sulamamaya çalışın bir de.. Ben 10 günde bir sulama yapıyorum, oda sıcaklığı 17-18 derece.
Daha doğrusu toprak kurudukça sulayın.

jeomeo
13-01-2010, 22:04
Ağacınıza B1 vitamini takviyesinde bulunursanız, ve eğer problem yer değişikliği sebebi ile stress ise, kendisini daha kolay toparlayacağını düşünüyorum.

Eczaneden alacağınız ampül B vitaminini 0.02% lik konsantrasyonu geçmeyecek şekilde su ile karıştırıp sulama yapabilirsiniz.

Kolay gelsin

uur
14-01-2010, 21:41
Merhaba, yeni bir bonsai edindim...Çocukluğumdan beri merakımdı, biraz körlemede olsa girdikten sonra araştırmaya başladım.Ağaç türünün Fukien Tea / Carmona Microphylla olduğunu düşünüyorum, acaba doğru mu düşünüyorum ?

http://img37.imageshack.us/img37/6006/17256254123862725558382.jpg

http://img37.imageshack.us/img37/655/17256254123857725558382.jpg

http://img37.imageshack.us/img37/2739/17256254123837725558382.jpg

http://img37.imageshack.us/img37/2614/17256254123827725558382.jpg

http://img19.imageshack.us/img19/6396/17256254123817725558382.jpg

http://img35.imageshack.us/img35/2019/17256254123867725558382.jpg

bonsaisan
14-01-2010, 22:22
Sayın uur

Ağaçınızn türü ve cinsi belirtiğiniz gibidir.
Forumda bakımı konusunda her türlü bilgiyi bulabilirsiniz.

bonsaisan
14-01-2010, 22:24
Sayın Bonsaiforever
Ficuslar konusnda forumda bir konu yazmıştım.

Orayı iyice okuyun sorularınızın cevabını bulaçaksınız.

Ficuslar yer değişikliğinde direk yaprak dökerler ama tekrardan yeşerirler.

uur
14-01-2010, 22:31
Sayın uur

Ağaçınızn türü ve cinsi belkitiğin zigibdir.
Forumda bakımı konusunda her türlü bilgiyi bulabilirsiniz.

"belkitiğin zigibdir." derken sanırım düşündüğünüz gibi demek istediz, değil mi ?

olgunatamer
16-01-2010, 15:49
Merhabalar sevgili bonsai severler. ben de uzun zamandır bir bonsaim olsun istiyordum ve artık aranızdayım. açıksa hem seviniyorum hem de okudukça endişeleniyorum. bu işe yeni başlayan amatörler çok yüksek ihtimalle ağaçlarının ölümüne sebep olurlar gibi yazılar haliyle beni de endişelendiriyor.

Bu paylaşım ortamında bana da yardımcı olursanız sevinirim. fotoğrafları ekledim. türüyle ilgili biraz araştırma yaptım fakat emin olmak istedim. sulama, budama, nereye koymam gerekiyor, v.s. gibi konularla ilgili biraz bilgi verirseniz sevinirim. şimdiden teşekkürler.

olgunatamer
17-01-2010, 00:59
Tekrar merhaba bonsaimin türüyle ilgili biraz araştırma yaptım "Ulmus Parvifolia" ya da "Zelkova Serrata" olabileceğini düşünüyorum. acaba yanlış mı düşünüyorum. değerli görüşlerinizi bekliyorum.

saygılar...

Ali H. ALI
17-01-2010, 02:52
Iki tur de birbirlerine benziyor. Asagidaki linkte bilgiler var agacinizin Cin ya da Japon karaagaci oldugunu ogrenebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=92411&postcount=116

olgunatamer
17-01-2010, 05:08
sağolun ali hocam. ağacım sanırım çin karaağacı. henüz iki gündür bende soğuk oda da pencere önünde tutuyorum. doğru mu yapıyorum? sulama, gübrelemeyi ne kadar aralıklarla yapmalıyım? bir de dalları çok karışık. budamak istiyorum ama çekiniyorum. sanırım bu tarihte budama yapmamalıyım değil mi. ilginize teşekkürler.
saygılar...

albatros77
16-02-2010, 19:50
arkadaşlar merhaba,bu merak bendede gitgide artıyor,merakımdan dolayı arkadaşım bunu bana hediye almış ama ne cins olduğunu bulamadım.sizlerden öğrenmek istediğim cinsi ne? ve buna bir uygulama yapmam gerekirmi öğrenmek istiyorum.ilginiz için şimdiden teşekkür ederim

LostControl
21-03-2010, 09:07
Arkadaşlar merhaba. Ben genelde salon ve balkon bahçeciliği ile naçizane amatörce uğraşan bir doğa severim. Dün, bir alış veriş merkezindeki bonsai dikkatimi çekti. İlk bonsai ağacımı böylelikle almış oldum. etiketinde ficus bonsai yazıyor.Forumda bonsai resimlerine bakarak hangi tür olduğuna karar vermeye çalıştım. Ficus retusa ya benzettim. Emin olmak için fotoğraflarını yolluyorum. Emin olduktan sonra da siz değerli üstadlardan bu kıymetli ufaklığı nasıl rahat ettiririm, onun yardımını bekliyorum..Teşekkürler.

LostControl
22-03-2010, 19:44
Öğrendiğim kadarıyla ficus retusa.

hurkal
16-04-2010, 15:27
Ben de ağacımın türünü merak ediyorum. Bu başlık altında daha önce yazılanları okuduğum kadarıyla carmona veya serissa'ya benzettim ancak emin değilim. Olabildiğinde net görüntülemeye çalıştım, umarım bir sonuca ulaşırız.

jeomeo
16-04-2010, 16:02
Ağacınızı daha çok bir ligustrum cinsine benzettim. Belki bir ficus türü de olabilir ( koparacağınız bir yaprağın yerinden süt akıyorsa ficustur) ama carmona veya serissa olmadığını düşünüyorum. Belki diğer arkadaşlar tam olarak türünü söyleyebilir.

Saygılarla

infinity_e
24-04-2010, 01:53
resimdeki ağacımın ismini inanın çok araştırdım. geriye dönük bütün resimlere baktım; ama ismini bulamadım. sizden ricam ismini söyleyebilir misiniz. teşekkür ederim.

Ali H. ALI
24-04-2010, 14:12
Agaciniz bir incir cinsi "Ficus retusa" kok yapisi ginseng bitkisine benzedigi icin
"Ficus ginseng" de deniyor(Ginseng inciri)

neconeco
24-04-2010, 14:26
Selamlar. Üstadım inciri yeni aldım iyi fakat öbürü yeşermedi bir haylı geç kaldı görüntüye göre galiba kurudu.(((((((.

Ali H. ALI
24-04-2010, 14:35
Evet goruntu kuru bir agaci cagristiriyor. Saksisindan cikarip koklerini kontrol et. Yukardan da budayip canli kalmis dal varmi diye bak. Canli birsey gorebiliyorsan bonsai saksisina degil de daha genis bir saksiya yeni bir toprak karisimi kullanip dikebilirsin canli kalan kisimlari varsa, yasamak icin direnecek.

infinity_e
24-04-2010, 14:42
Agaciniz bir incir cinsi "Ficus retusa" kok yapisi ginseng bitkisine benzedigi icin
"Ficus ginseng" de deniyor(Ginseng inciri)
Ali H.Ali yardımlarınız için teşekkür ederim.

eternalsam
10-05-2010, 19:16
Forumunuzu dahası siteyi bana gelen hediye bonsai nin yapraklarının kurumasına çözüm ararken buldum ve gerçekten güzel ve bilgi edinebileceim bir yer olduguna kanaat getirdim.Her türün kendine has tavrı, sulama olayı oldugu için ilk olarak öğrenmek istediğim konu bonsaimin cinsi oldu acıkcası bir kaç türe benzettim ama bu konuda bilgi sahibi olmadığım için size sorarak emin olmak istedim ...

Yapraklar kurumus dokunduğumda dökülüyorlar ve ilk bana geldiğinde yeni yaprak çıkartıyordu o yapraklar da buruşup dökülme evresine geldi sanırım yoğun bakım yapmak gerekicek bonsai için .

Yardmlarınız için şimdiden teşekkürler...

jeomeo
10-05-2010, 20:40
Bitkiniz ilex crenata. Bir iki dal budamasının ardından güzel bir bonsai olacağı kesin. Dalları kırılgan, ve kabuğu kolay zedelenebiliyor, telleme yaparken ekstra dikkat istiyor. Bir boy büyük saksıya almayı unutmayın.
Kolay gelsin

akinups
10-05-2010, 23:27
Ali H.ALi hocam bu yavruyu tesadüfen buldum ve yaşamak için direniyordu .Şekli çok hoşuma gitti ama cinsi ne olabilir küçük bir sksıya aldım yeni filizler vermeye başladı.Bana huş ağacı gibi geldi ama sizce nedir.

Ali H. ALI
11-05-2010, 13:03
Fotograftan bu genc fidanin ne oldugunu cikarmak zor. Hus gibi, yeni bir fidanken ilk yapraklari degisik olabilen bir incir fidani da olabilir diye dusnuyorum.

Onu buldugun yerde hangi agaclar vardi? belki onlardan birinden dusmus bir tohumdan cimlenmis olabilir.

akinups
13-05-2010, 23:57
Ali hocam bu resmin hem fotoraf makinesiyle hemde ağacın fotosunu çekip koyacağım ***.gövdesi beyaz olan bir ağaç tohumlarıda benziyor.

akinups
13-05-2010, 23:59
Birde hocam bir cüce narım var nasıl şekillendirmemi önerirsiniz.Yardımcı olursanız sevinirim.

Ali H. ALI
15-05-2010, 14:18
Once once hangi tarzda bir agac olacak ona karar vermelisiniz.

Sonra istenmiyen(kullanmiyacaginiz) dallari budayip govdeyi ortaya cikarip fidaninizin cali gibi degil agac gibi gorunmesini saglamalisiniz.

burakersoy
15-05-2010, 19:30
merahaba yeni bir bonsai hediye aldım cok tecrubesizim her turlu yardımınızı bekliyorum

Ali H. ALI
16-05-2010, 13:19
Burakersoy iyi gunler aramiza hos geldin.

Agacinin cinsini anliyabilmek icin, yapraklari daha yakindan cekilmis bir fotograf eklermisin?

Su an agacinizi bol isik alan bir yerde tutup sulamasina dikkat ediniz.(tullerle ortugunuz saksiyi da ortaya cikariniz, agac saksida gorunurse tuller arasinda gorunmekten daha iyi gorunur olacak.) Topraginin tamamen kurumasina izin vermeyip toprak kurumadan once sulayiniz.

Hic birsey bilmemeniz size sorun gibi gorunse de, forumda okuyaycaginiz bilgilerle cok sey ogrenip, deneyimleriniz ile de guzel bonsailer yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

kirangokhan
31-05-2010, 12:45
Merhabalar,

Resimdeki bonsaimin türünü bilen varsa yardımcı olursa çok sevinirim,

Dt. Gökhan KIRANARTLIOĞLU

Ali H. ALI
31-05-2010, 14:43
Sayin kirangokhan iyi gunler.
Aramiza hos geldiniz. Bonsainiz bir Fukien Tea'dir (Carmona microphylla)

kirangokhan
31-05-2010, 15:21
Sayin kirangokhan iyi gunler.
Aramiza hos geldiniz. Bonsainiz bir Fukien Tea'dir (Carmona microphylla)

Çok teşekkür ederim, sağolun.

oskefe
01-07-2010, 18:39
Herkese merhaba,

Geçenlerde biri Bauhausdan biride Ikeadan olmak üzere 2 bonsai aldım ancak her ikisininde açıklayıcı bilgileri olan kağıtları olmadığı için isimlerini internette araştırsam da bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sevgiler,
İpek

http://i453.photobucket.com/albums/qq259/oskefe/IMG00071-20100629-2311.jpg
http://i453.photobucket.com/albums/qq259/oskefe/IMG00072-20100629-2311.jpg

http://i453.photobucket.com/albums/qq259/oskefe/IMG00075-20100701-1933.jpg

lutfyea
05-07-2010, 15:27
Merhaba! Ben dün Bonsai aldım ama ağacın türü nedir hiçbir fikrim yok. Acaba bana bu konuda yardım edebilir misiniz?

lutfyea
06-07-2010, 11:45
Merhaba! Ben dün Bonsai aldım ama ağacın türü nedir hiçbir fikrim yok. Acaba bana bu konuda yardım edebilir misiniz?
Şimdiden teşekkür ederim.
http://img806.imageshack.us/img806/812/pict0001rp.th.jpg (http://img806.imageshack.us/i/pict0001rp.jpg/)
http://img339.imageshack.us/i/pict0003bq.jpg/]http://img339.imageshack.us/img339/1029/pict0003bq.th.jpg[/URL]

lutfyea
07-07-2010, 20:40
Bonsaim ölmeden cevap yazabilecek misiniz acaba?! türünü öğrenip ona göre davranacağım.

envor
09-08-2010, 21:26
Resimde görmüş olduğunuz yaprak örnekleri hangi ağaca ait olabilir acaba;) bilen bir arkadaş yardımcı olabilirse memnun olurum....

165375
165376

bonsaisan
09-08-2010, 21:33
Tür hakkında bir şey belirtemiyeçeğim ama bilimsel fotoğraf için birşeyler söylemek istiyorum.

Bu tür türe **** objeye ait grsellerde 3 unsur çok önemlidir.

Net ve keski bir kare.
Objenin boyutunu algılamak için cetvel **** ölcüyü algılamamızı sağlıyaçak yan bir unsur.
Objeye ait var ise diğer parçalar.

Bu gibi bir fotoğraf gerek bilimsel amaçlı olarak daha anlaşılır öngörüler sağlar.
Ayrıcada bu konuda çalışmaları olnalar için size cevap vermeleri konusnda daha etkili bir çizgiler taşır.
saygılar.

envor
09-08-2010, 21:39
Evet doğru söylüyorsunuz sayın bonsaisan, düşünemedim :(, cevap çıkmazsa bir de öyle denerim. Teşekkürler & Saygılar....

bonsaisan
09-08-2010, 23:58
Malum işi fotorğaf çekmek olan biri için bu tür ince ayrıntılar beni kendine çeker.Hem bilgiyi arayana hemde bilgiyi vermek istiyeçek olan daha iyi bir görüş kazandıraçaktır.

Saygılar.

jeomeo
10-08-2010, 00:16
Sevgili envor,
Bitkiniz zelkova ,Türkçe adı ile karaağaç olabilir. Forumdan veya internetten başka fotoğraflara bakarak zelkova olup olmadığı kararını verebilirsiniz. Ya da bonsaisanın dediği gibi daha belirgin fotoğraflar eklerseniz, elbet daha kesin cevaplar verenler olacaktır.

Sakaki
10-08-2010, 12:44
Bu yaprak sanki gecenlerde benim başlığıma koydugum ismini bilmedigim 3 türden sonuncu yani 3. turun yapragina benziyor gibi!

bonsaisan
18-08-2010, 23:37
Ülkemizde ticari amaçlı satılan türler ficus retusa -microcarpa.
Ulmus çin karaağaçı.
Carmona Fukien Tee
Lİgstrum kurtbağrı.
Çİn kuşeriği
POdacarpus taş porsuğu.
İlex crenata Çoban püskülüdür.

hibo84
28-09-2010, 17:06
Arkadaşlar yeni aldığım bitkimin türü ve nasıl bakılacağı hakkında bilgi verebilir misniz?http://img15.imageshack.us/img15/5874/60424490048740680560710.th.jpg

"Bonsaisan" Tarafında görüntünüz düzenlenmiştir.
Ben fotoğrafınızınızı yüklemiş olduğunuz serverdan takip ederek orjinal boyutunda ekliyorum.
http://img15.imageshack.us/img15/5874/60424490048740680560710.jpg

memet
28-09-2010, 20:15
Fotoğrafı yüklemede bir sorun yaşamışsınız, bu kadar küçük bir fotoğraftan türünü anlaması zor.

Fakat cinsinden bağımsız olarak, genel olarak bakım kuralları benzer özellik gösterir.

Sulama konusuna dikkat etmeniz gerekiyor. Bulunduğu yer önemli. Besleme ve kışın koruma .
Bu ithal bir bonsai olduğuna göre Kütahya'da kışın içeride tutımanız gerekir bence.

Öğrenmeniz gereken en önemli şey sulama , az sulamadan değil çok sulamadan kaybedebilirsiniz bonsainizi.
Şu biçimiyle oldukça iyi görünüyor. Az ve toprağı kurudukça sulayın ( sonbaharda su isteği azalacak bitkinin). Mümkün olduğu kadar forumda yazılı olan bilgileri gözden geçirin.

hibo84
29-09-2010, 12:29
bazı forumlarda murray cinsi olduğunu söylediler.Ama yaprakları daha küçük benimkisinin.
Alalı 4 gün oldu ve yapraklarının rengi biraz soldu gibime geldi.Birde toprağın üstündeki yosunların rengi de kahverengiye döndü biraz.Aldığım da oldukça ıslaktı toprağın yüzeyi(yosunlar).Ben de 2. gün yapraklarını ısladım nemli kalması için ama bugün biraz soluk gibi geldi özellikle alt yaprakları.

memet
29-09-2010, 12:55
Bu kadar ufak ve detayları anlaşılamayan bir fotodan teşhis yapanı tebrik etmeli.

Hazır bonsailer eve geldiklerinde bir sarsıntı geçirebilirler. Bu bakımdan kurumalar dökülmeler olabilir. Yer değişikliği neden oluyor genellikle. Yeni yerine adapte olduğunda tekrar canlanma şansı var.

Doğrudan güneşten koruyun alışana kadar, toprak kurudukça sulayın ki kökler çürümesin.

bonsaisan
29-09-2010, 17:16
Ağaçınızın Türü İlex crenata Bizdeki adı ile ÇOBAN PÜSKÜLÜNÜN bir türü.

İlexler ne yazıkki çok güçlü bocalamalar yaşıyorlar.
Öncelikle toprak üzerindeki bağı ve yosunu kaldırınız.
Sonra ağaçınızı Direk güneş almayan ama havadar bir yere balkona alınız.
Ev içinde tutmayınız.İlexler temiz havayı çok severler.
Sulamasını azaltın çünkü kök problemi var.
Yaprakların uçlarında koyu kahve rengi leker var ise sulamayı kesin azaltın.
Toprak kurumaya yakın iken sulayın.
Unutmayın hava ve ışık çok önemli.

Ağaçınız bir benzeri mesaj no:542 de
Sayfanın aşağılarına doğru ininzi 542 nolu mesajı bulunuz.

SAygılar.

hibo84
30-09-2010, 15:34
Bonsaisan öncelikle çok teşekkürler. Benim ağacım da galiba enternalsamın ki gibi yaprakları kurumaya başladı.Bugün eve gidince yosunları kaldıracağım, ama bizim buralar özellikle kışın çok sert geçer.Ayrıca gece gündüz farkları da çoktur.http://img189.imageshack.us/i/sany1798.jpg/

bonsaisan
30-09-2010, 16:20
İexlerde bir sorun var bir türlü toparlanamıyorlar hastalık satın alınna yerde başlıyor size gelene kadar ilerliyor.
Bonsai bir sevda bir başlar ve sonsuza kadar sürer olumsuzluklar sizi yıldırmasın.

hibo84
30-09-2010, 17:30
Yaşadığım yerin iklim şartlarına ve kaloriferli evin içinde bakabileceğim başlangıç düzeyinde zorluk çıkartmayacak bir kaç ağaç önerebilri misiniz?
Bir de temin edebileceğim bir adres?

bonsaisan
30-09-2010, 17:43
İçmekan için en uygun türler.
Ficus Benjanim-- Schflara--CüceNar---Yerli incir--Crasula--- v.b

Dış mekanda ise hemen hemen her tür.

memet
30-09-2010, 20:58
Crasula Kütahya iklimine içeride ( kesinlikle ısıtılan bir ortamda, kaloriferli bir yerde değil) korunabilir ama, ne nar, ne incir iç mekan ağacı değildir. Ama incir'in ve narın Kütahya için kışın korunmalı bir ortamda tutulması gekerir. Buradan bu ağaçların bir iç mekan bitkisi olduğu anlamı çıkmaz. Kütahya soğundan korunamsı gerekir. kışı yapraklarını dökerek geçirecekleri için ısıtlan bir ortam bu ağaçlar uygun değildir.

ozalpsinan
30-09-2010, 22:06
hibo84;
ağacının cinside, saksısıda, hatta ağacına bağlı olan ipin rengine kadar herşeyi ile geçen gün aldığım ağacımla aynı :) Bir kaç gün önce bende fotosunu ekleyip cinsini öğrenmek istemiştim ve banada ilex crenata diyen arkadaşlar oldu. Yalnız benm ağacımın yaprakları seninkinden biraz daha ufak gibi geldi. İlk gün eve getirir getirmez balkona koydum. Balkonumda günün belli bir saati güneş görmesine rağmen, ertesi gün yaprakları kuruyup, çok kırılgan oldular :( alt yapraklar yeni yeni kendine gelmeye başladı ama üst yapraklar hala daha aynı. Çok sulamayın diyorlar ama her akşam üstündeki yosunlar kup kuru oluo? Her gün sulamam gerekiomu acaba? Bir de bitki besini kullanmak ağacın toparlanmasında işe yarar mı acaba?

Saygılarımla...

hibo84
30-09-2010, 23:16
özalpinsan ben ağacı bursadan aldım.Ama aldığım yerde pek fazla ağaç hakkında bilgi vermediler.Ben de forumlarda takip etmeye çalışıyorum.
bonsaisan üstündeki yosunları kaldırmamı söylemiştin yalnız http://www.bonsaitr.com/yosun.asp burada yosunun faydalı olabileceği yazıyor.

bonsaisan
30-09-2010, 23:39
Sayın ozalpsinan

öncelikle ithal BONSAİLERDE satın alınan yerdeki şart ve koşulların bilinmemesi satış yapan ithalatcının bonsailere bakımı bilinmediği sürece ağaçınızın sağlık durumu değişken olabilir.
Özelikle bonsailerde kök çürüklüğü (root rod) dediğimiz ve kök sisteminin bozulması ve bu soruna zararlı mantarların da katksı ile yaşanan ani yaprak kurumaları ve bu kurumanın dalara ve gövdeyede yansıması sonucu ölümleridir.

YOsun:Bonsaide yosun genelde indikatör(gösterge) görevi gören bir yardımcı unsurdur.
TOprak sertliğini gösterir.Toprakda ki nem düzeyini gösterir.
Birde sergileme zamnında toprak örtüsü görevi görür.

Gelelim sorunuza toprak aşırı nemli kaldığı süreçe köklerde hava azalır.
Bu hava toprak havasıdır.
Havanın bulunduğu yerde su olduğu için de havasız oramda etkili olan organizmalar yogunlaşır.

YOsunu nemli tutmak için sulama yaptıkca yosun suyu tutaçağı için toprak sürekli nemli kalır.

Hasta ağaçlara besin verilmez.GÜbreleme yapılmaz.Bu kök sistemini etkiliyeçektir.

HAsta ağaç direk güneş ışığında bırakılmaz çünkü güneş ışığıının "UV" etkisi
sorun yarataçaktır.
Saygılar

memet
01-10-2010, 17:15
Hazır bonsaileri eve getirince, doğrudan güneşe değil, yarı gölge serin havadar bir ortama almak en uygunu. "Sulamayın", deyince bu bütünüyle yanlış anlaşılıyor ve sulanması gerekiyor. Güneşe konuca bonsai, ve toprağın kurumasına neden oluyor ağaç kavruluyor. Aldığınız yere seradan bir iki gün içinde gelmiş oluyor bonsai nemli yarı gölge ısısı kontrollü bir ortamda oluyor. Eve gelir gelmez bütün bu ortamlar değişiyor ağaç sarsıntı geçiriyor. Bu yüzden yarı gölge serin bir yerde toprağı kontrol ederek sulamak şarttır. Hiç bir biçimde "ağacı sulamayın" biçimindeki bir uyarıya uymayın. Kök çürümesi toprağı sulamadığınızda kurtulabileceğiniz bir sorun değildir. Susuz bıraktığınızda yaşayan kökleri de kurutuyorsunuz . Kontrollü ve az sulama yapmalıdır. Hazır bonsaidir diye saksınızda kök çürümesi vardır mantığı da doğru değil. Geldiği yerde aşırı sulanmışsa kök çürümesi olma riski vardır denmeli.
Bu da eve gelir gelmez yaparklarının kurumasından anlaşılmaz. Kök çürümesi olan bir bitki almışsanız zaten sağlıksız bir görünümü vardır.

Yosunalrı kaldırıp toprağın kuruma durumunu görmek en iyisi. Aksi durumda sadece yosunun kurduğunu görebiliriz.

lesoleil
02-10-2010, 10:13
Hep cok istemis oldugum ama edinemedigim bonsai ile dun Ikea'da karsilasip satin aldim, ancak bakimiyla ilgili bilgi edinebilmek icin turunu tespit etmem gerekli, internette yaptigim arastirmalarda turun "Ficus Microcarpa veya Benjamina" olabilecegi sonucuna vardim ancak net bir bilgiye cok ihtiyacim var, yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

forumu ilk defa kullandigim icin fotografi yuklemekte basarili olurum umarim.

bonsaisan
02-10-2010, 12:34
Türü carmona microcarpa
fukien tee

lesoleil
04-10-2010, 14:56
Türü carmona microcarpa
fukien tee
Bilgi için çok teşekkürler bonsaisan, bu türle ilgili forumda yapılan tartışmaları ve internette bulunan bilgileri inceledim ve yeni başlayan olarak bir miktar bilgi edindim ancak her durum kendine özel olduğu için vaktinizi aldığıma üzülerek birkaç soru sormak istiyorum, yanıtlayabilirseniz çok sevinirim;

- toprağı değiştirmek yılın bu döneminde uygun olmadığı için ağacımı şimdiki toprağıyla birlikte torf ve mil karışımı içeren yeni bir saksıya almalı mıyım?
- Yabancı bir kaynakta kış döneminde iki haftada bir nitrojen içermeyen gübreyle beslenmesi gerektiği yazılıydı, bu doğru mudur, eğer doğruysa nereden temin edebilirim?

Yanıtınız için şimdiden teşekkürler..

memet
04-10-2010, 20:00
Saksınıza mil karışımı eklemeyin. Bir ay sonra toprağını değiştirebilirsiniz. Karışımlar konusunda ayrıntılar forumda var. Şu an için acil bir toprak değişimine ihtiyacınız olmayacak. Kışın iki haftada bir azotla beslemenin bence çok bir anlamı yok. Kışın gübre ihtiyacı bu kadar yoğun olmaz bitkinin.
Azot, İzmir'de herhangi bir zirai ürün dükkanında bulabileceğiniz bir gübre. Yani nitrojen.
Düzenli bonsai toplantılarımız olacak. Tarihler belli olunca onlara katılabilirsiniz. Orada konuşmak daha pratik oluyor.

lesoleil
05-10-2010, 09:24
Bilgi için çok teşekkürler, forumu takip etmeye devam edeceğim. Izmir'de yapilacak toplantilara katilmayi cok isterim. En kısa zamanda gerçekleşmesi dileğiyle..

tuncale
05-10-2010, 13:12
değerli bonsai severler ,bu acemilik hikayelerinden bıkmışsınızdır ama gerçekten çok üzgünüm.

marketten aldığım bonsaim 3-4 gün sonra bütüüün yapraklarını kuruttu hatta yaprakların çıktığı filiz gibi olan dallar da kurudu.ben de kuruyan dalcıkların hepsini bir güzel kestim maalesef. şimdi ağacımda iki tane taze filizin üstünde 5-6 yaprak kaldı. forumlara girip bilgi almak anca geldi aklıma.

köklerine baktım çürüme yok gibi görünüyor.
daldırma yöntemiyle sulama yaptım.
bol güneşli ve aydınlık olan mutfağa yerleştirdim ağacımı.
bu arada türünün carmonia olduğunu sanıyorum. (hiç yaprağı kalmaduğı için resim koymamaın da bir anlamı yok sanırım.)

şimdi: bonsaim yaşar mı?
toprağını değiştirmeli miyim?
gübre kullanmalı mıyım?
ben ne yapmalıyım? bu benim ilk bonsaim,kurtarmayı çok istiyorum. ve bu iş beni tamamen kuşatmış durumda. bütün ağaçların bonsaisi olur mu diye bakıyorum etrafa.

tuncale
05-10-2010, 13:28
bu fotoğrafları ilk günlerinde çekmiştim. daha kurumamıştı.belki türü için de yardımcı olur diye ekledim. lütfen bize yardım edin...şimdiden teşekkürler.

tuncale
05-10-2010, 13:36
bu da içler acısı son halimiz:((

memet
05-10-2010, 22:01
Ortam değiştirdiği için yaprak dökmüş olması kuvvetle muhtemel. Bir seradaydı. Oradan mağazaya geldi hangi şartlarda ne kadar kaldığına bağlı olarak şok yaşamıştı zaten mağazada. Siz bu şokun sonucunu görüyorsunz.

Evin içinde değil, aydınlık ama direk güneş görmeyen rüzgardan etkilenmeyeceği bir yere dışarı koyun. Sık sulamaktan ve gübreden kaçının toprak kurmaya başlayınca azar azar birkaç dakika içinde sulayın.

Yaşadığı stersi azaltması için bundan sonraki sulamada, bir litreye bir tatlı kaşığı oksijenli su karıştırın. Sulamada bunu kullanın.

tuncale
06-10-2010, 07:11
biz nevşehirde yaşıyoruz.burada artık havalar iyice soğudu özellikle de geceleri.eksi dereceleri buluyor... yine de dışarı çıkarmalı mıyım? diğer söylediklerinizi hemen uygulamaya başlayacağım. (dışarı çıkarmam şartsa tabi ki onu da yapacağım:) ) çook teşekkür ederim.

memet
06-10-2010, 09:08
Ee İzmir'li olunca heryerde hava otuz derece sanıyoruz.

Bu durumda kaloriferli olmayan aydınlık ama korumalı bir ortam daha uygun. Aydınlık ama güneşi doğrudan almayan bir ortamda kendine gelmesini bekleyelim önce.

bonsaisan
06-10-2010, 10:04
Japanese holly "ilex crenata" Aslında dış mekanda yetişen ve ülkemizde çoban püskülü ile akraba olan sadece onun gibi yaprak uçlarında batıcı iğneleri olmayan bir türdür.
Japanese holly 3,6 ila 6 ph değerlerinde su sertliklerinde gelişmeye uygundur.
Japanese holly Güneşli ve havadar yerleri sever.
Japanese holly eğer bonsai olarak yetişiyor ise saksı toprağı az olaçağı için sulaması kontrol edilmelidir.Ve güneşin yakıcı olmadı saatlerde direk gün ışığıa çıkarıla bilir.
Sert ve yakıcı akdeniz ilkimi güneşinde ise sabah saatelerinde güneş en uygundur.
Ondan sonra yarı gölge bir mekana alınır.
Japanese holly içmeknda hava akımında kaynaklı sorunlar yaşar.
Özleikle gelişme dönemi olan bahar ve yaz başında hava koşuları ile ışık yeterli olmaldırıdr.
Japanese holly unutulmamalıdır ki meyveli bir türdür.BU yüzden böçeklerin ve mantarların sevdiği bir tür olmasında dolayı gelime döneminde sık sık mantar ve böçek ilaçları ile kontrollu bakıma ihtiyaçı vardır.

Japanese holly su ihtiyaçı orta derecede olan bir tür olup toprak kurumaya yakın iken sulanmalıdır.
Eğerki saksıda yetişiyor ise unutulmamalıdır ki saksı tabanı toprak üstüne göre nemli olaçağı için toprak kurmaya yakın iken sulaması tavsiye edilir.

Japanese holly Akdenzi ikliminde torf ve çakıl taşlarında luşan bir toprak karışımı ile biraz organik tabanlı torpak karışımı ile elde edilmiş mix bir toprakda ideal gelişimni sürdürür.
BEslemesi ise gelişme döneminde kuş başınaa kdar sürede 20 ila 25 gün aralıklar ile yavaş salınımlı grenür gübre yahut dengeli formda bir domates gübreleri ile beslenmelidir.

Burada ki fark bu türün çiçekli ve meyveli bir tür olmasıdır.

Japanese holly 0 dercenin altında ki ısılarda dahi sorunsuz olarak kışı atlata blir lakin bu bahcede dikili olan ve kök sisteminin üzeridem toprak örtücü çim yahut başka bitkiler ile kök sisteminin oladuğu bahceler için geçerlidir.
KIşın garaj ışık göre bir oda ısısı 0 dereceye düşmeyen mekanlarda kış uykusnda geçirebilir.
Gerekir ise kökleri korumak adına saksı strafor kece gibi mazemeler ise 0 derce sıcaklıklarda koruna bilir.
Kış ideal sıcaklığı 5 ial 10 derecedir.Bu bonsai olarak yetiştirilmekte olan içindir.

Saygılar.

tuncale
06-10-2010, 10:45
ilginize ve verdiğiniz bilgilere çok ama çok teşekkür ederim. elimden geleni yapacağım. herhangi bir gelişme olunca da buraya yazacağım.

cehmin
10-10-2010, 21:42
174582
Arkadaşlar bu benim ilk bonsaim ve hediye geldi çok sevdim onu ama türü ne açaba ve türüne özgü dikkat etmem gereken şeyler varmı yardım edin lütfen su ihtiyacı konusunda

bonsaisan
11-10-2010, 15:16
Sayın cehmin

Ağaçınızın türü ficus retusa yani hind inciride diyebiliriz çünkü bu bölgelerde ki tropik alanlarda yer Almakta Antalya bodrum alnaya fetiye gibi kışları sert geçmeyen yerlerde dışmekanda dahi gölgelik olarak kullanılan bir tür.

Bakımı kolaydır.
Toprak kurumaya yakın iken sulama yapmanız yeterli.
Nisan ayında eylül ayı sonuna kadar sıvı besinler ile gübreleme yapabilirsiniz.

Bu sebe bahar başında şu anda ki saksısında çıkarıp daha geniş bir saksıya yeni toprak karışımı ile dikim yapmanız daha sağlıklı gelişmesini sağlıyaçaktır.

Saygılar.

cehmin
11-10-2010, 19:14
bonsaisan çok teşekür ederim yardımlarınız için odamdaki yeri cam yanı ısık alan bir yer ama 13--14 gibi diğer odaya günese götürüyorum sorun olmaz dimi? (sanırım türlerden biri ışığa göre harat ediyomuş o yüzden yer değiştirmeyin sık sık diyolardı) ve size bikaç bilgi sormak istiyorum
1-sıvı besinler dedikleriniz neler acaba ?
2-gubre olarakta na kulanabilirim?
3-toprağı özelmi ? en iyi şekilde besinli bi toprağı varmı ?

yardımlarınız için şimdiden çok teşekür ederim

memet
11-10-2010, 19:38
Şimdi kış ayları başladı. Bitkilerimize gübre vermeyi kestik. İlk bahar kadar besin vermeyin bonsainize.
Sıvı hazır gübreler var piyasada, çiçekler için. Bunları kullanılabilir ilkbaharda.
Başkaca gübreler de var. Bahara kadar bu konuda forumdaki bilgileri bulursunuz.
Bonsilerde özel bir toprak yok. Bir kaç malzemeyi karıştırıp karışım bir harç elde ediyoruz.
Bu yıkanıp elenmiş dere kumu, beş altı milim irilikte taneler elde ediyorsunuz. Torf ve ponza, kahverengi olanı. Bunları üçte bir oranında karıştırdığınzda toprak karışımınız hazır.
Torfu herhangi bir yerden , ponzayı seralardan bulabilirsiniz. İhtiyacınız olan bir avuç kadar ponzadır.

Kışın toprağı değiştirmeyi istiyorsanız, bitkiyi saksıdan çıkarın. Toprağını kökleri zedelemeden ayırın. Ölü kökler varsa onları makasla alın. Kesinlikle kökleri yıkamayın.
Bu hazır bonsai olduğu için, uygun bir büyüklükte , yine aynı saksıya geri koyun.

cehmin
11-10-2010, 20:55
biraz daha gelişsin diye saksını değiştiriyimi memet kardeş ? bide bu dediğiniz karışımı bonsai satan yerlerde bulabilirmiyiz ? ve merak ettiğim yapraklarına ne sıklıkta su fışkırtmalıyım ?

bonsaisan
11-10-2010, 21:22
ficuslar yer değişikliklerinde stres yapar yaprak dökerler bu yüzden üzüzmeyin ama şunuda unutmayın az yaprak demek az sulama demektir.
Besin ise sıvı besin düşük oranlı besinlerler NPK 5-5-5 gibi oranda direk güneş ışığı camdan daha sert gelerek kurutucu olabilir.
Toprak % 50 oranın da organik tabanlı %50 oranında çakıl karışımlı olmalı ki iyi beslensin iyi gelişsin drenaj iyi olsun.
Saygılar.

memet
11-10-2010, 22:53
Daha iyi gelişmesi için saksı değiştirmenize gerek yok.
Büyük olasılıkla marketten aldınız bitkinizi, orada torf bulabilirsiniz. Kum, dere kumu inşaat malzemesi satan yerlerde bulunabilir. Ponzayı seralarda bulursunuz. Seralarda torf da bulabilirsiniz. Hatta az mikarda ihtiyacıızı olacağı için, seralardan biraz almanız daha ekonomik.

Baharla birlikte bir kaç bonsai sahibi daha olursanız, hümik aist, yosun, ema gibi takviye edici ürünler de kullanırsınız. Bir tek saksı için bütün bu ürünleri alın kullanın demek istemem.

cehmin
12-10-2010, 12:14
(evet koçtaşdan almış dayım) arkadaşlar çok saolun yardımlarınız için ve size bi haberim var :) bonsaim de yeni yapraklar çıktı ve sanırım bi yedede yeni dal da çıkıcak :) bu arada son durumunun fotolrını sizle paylaşmak istedim bugun sıvı gübre ve toprak bakıcam bulursam alıcam bide yapraklarına nekadar sıklıkla su puşkurtmem lazım ? ve sizce yeri nasıl ? hep burda duruyo bence seviyo burayı (sadece günün belli saatleri güneşe cıkarıyorum 2-3 saat kadar)

memet
12-10-2010, 12:48
Artık kış geldiği için, bonsinize bir kere gübre verin. Daha sonra ilk baharda gübrelemeye tekrar başlarsınız. Işığı çok az alan bir pence gibi görünüyor. Bu sorun yaratırsa yaprakladaki tepkilerinden anlarsınız. Sararmalar dökülmeler olmaya başlarsa uygun ışık alamadığını düşünmelisiniz.

bonsaisan
12-10-2010, 15:31
Sayın cehmin

Değerli bonsai dostumuz memet'ın bir uyarısını dikkate alarak %50 çakıldan kasıt şu şekilde açıklamak istiyorum.

BU çakıllar aslında pirinç tanesi ya da buğday tanesi boyuntunda olmalıdır.

Çok daha büyük bir fidan ya da ağaçınız olduğunda bu çakıların oranı yavaş yavaş büyümektedir.

Saygılar.

cehmin
14-10-2010, 13:36
ikinizede teşekkür ederim yardımlarınız için suan yaprak durumları iyi gidiyo yeni yeni yapraklarda çıktı dökölen 1 yaprağımız var oda geldiğinde sararmıştı benim merak ettiğim bir konuda yapraklarına ne sıklıkla su püskürtmeliyim?

memet
14-10-2010, 15:50
Bu mevsim İstanbul'da yeterince nemli. Yapraklarına su püskürtmek için bir neden yok. Uygulamayı yazın yaparsınız.

cehmin
16-10-2010, 16:21
tamam memet teşekürler

krydrmz
24-10-2010, 20:55
176831

merhabalar ;

resimdeki bonsai koçtaştan almıştım cinsi hakkında yardımınızı rica ediyorum,1-2 günlük minik beyaz çiçekler açıyordu.daldırma yöntemiyle toprağı ıslanana kadar suda bekletiyordum fakat daha sonra toprağı pamuklandı ve kötü bir görüntüsü vardı,toprağını karıştırıp pamukları kaybettim.şimdi ise yaprakları resimde de görüldüğü gibi ciddi bir şekilde dökülmeye başladı.artık çiçekte vermiyor.saksısına hafifçe bir dokunmayla bile yaprakları dökülüyor.acaba hatayı nerde yapıyor olabilirim.yanlış sulama olabilir mi :confused:

saygılar...

bonsaisan
25-10-2010, 10:24
Türü carmona microcarpa Fukien Tee
BU tür suyu çok sever lakin bu ısının ideal olduğu zamalardır.
Şu anda gelişimi yavaşlamış durmda ışık isteği fazladır.
Havalar ısı olarak gece 10 derecenin altında ise ev içinde gündüz ise ısı 15 dereceye kadar güneşli ve aydınlık ise dışarıda durabilir.
Orantılı hava akımını yani havadar mekanları sever.
Yaprakları ıslatmayın.
Sulamasını konturolu yapın ağırı sulayarak toprağını Çamursu yapmayın.Toprak kurumaya yakın iken sulayın.

Bir diğer yöntem şu anda bulunduğu saksıdan çıkarın.
Daha büüyk ve daha geniş bir saksıya alın.

NOt: kökleri asla dışarı çıkmasın bu taşıma işlemi sırasında.
Forumda yer alan toprak karışımı knsuna bakınız.
Toprağı bu şekilde hazırlayın **** satın alınız.
Saygılar.

krydrmz
25-10-2010, 19:50
Kaç gündür hakkında bilgiler arıyordum, cevabınız için çok teşekkür ederim beni çok aydınlattınız.şimdi bonsaime iyi bir bakım için neler yapmam gerektiğine dair sayenizde bilgi sahibi oldum.
saygılar...

xervoodoo
12-11-2010, 19:42
:confused:
Aranıza yeni katıldım. bunlar ilk bonsailerim ve benzerleri :) cinslerini söyler misiniz?
http://img294.imageshack.us/img294/2999/sany0070d.jpg (http://img294.imageshack.us/i/sany0070d.jpg/)
bu zelkova sanırsam.

http://img839.imageshack.us/img839/9199/sany0073t.jpg (http://img839.imageshack.us/i/sany0073t.jpg/)

http://img602.imageshack.us/img602/3163/sany0076.jpg (http://img602.imageshack.us/i/sany0076.jpg/)

http://img132.imageshack.us/img132/815/sany0077o.jpg (http://img132.imageshack.us/i/sany0077o.jpg/)

http://img801.imageshack.us/img801/1806/sany0081.jpg (http://img801.imageshack.us/i/sany0081.jpg/)

xervoodoo
12-11-2010, 20:08
http://img831.imageshack.us/img831/9958/sany0084d.jpg (http://img831.imageshack.us/i/sany0084d.jpg/)

http://img638.imageshack.us/img638/6960/sany0087y.jpg (http://img638.imageshack.us/i/sany0087y.jpg/)

http://img576.imageshack.us/img576/2504/sany0091r.jpg (http://img576.imageshack.us/i/sany0091r.jpg/)

serissa sanırsam.

http://img834.imageshack.us/img834/940/sany0096s.jpg (http://img834.imageshack.us/i/sany0096s.jpg/)

bu da benim ilk bonsai çalışmam. şimşir

kobayashi
06-12-2010, 14:12
arkadaşlar hediye olarak gelen yeni bonsaimin cinsini öğrenmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.Forumda dolaştım ve benzer bonsailer gördüm sanırım.diğer sitelerden de baktım ficus natasha veya ilex crenata olabilirmi?Bu arada bonsaimin yaprakları çok kuru bunun için ne yapmak gerekir.Forumda bazı yorumlarda toprak kontrolü ve değişimi bazı yorumlarda da gübreleme ile ilgili bilgiler var ve kafam karıştı :( Kış için ve bu yaprak kurumaları için ne önerilebilir.***

bonsaisan
07-12-2010, 21:20
Sayın üyemiz bonsainizin türü kesin olarak ilex crenata

Yapraklardaki kuruma ise kök sistemi ile ilgili büüyk sorunlar yaşadığınınz göstergesi.
Bonsai de sulama konu başlıklarını okuyunuz.

kobayashi
11-12-2010, 09:45
Sayın üyemiz bonsainizin türü kesin olarak ilex crenata

Yapraklardaki kuruma ise kök sistemi ile ilgili büüyk sorunlar yaşadığınınz göstergesi.
Bonsai de sulama konu başlıklarını okuyunuz.

teşekkür ederim üstad.sulama bölümünü okudum gerekli önemi göstereceğim.bunun haricinde kök kontrolüde yapmam uygun olurmu veya kök güçlendirici gibi dopingler kullanmam ne derece etkli olur hayatta tutmam için.ayrıca oda sıcaklığındamı tutmam lazım aydınlık biryerde duruyor ancak kalorifer sıcaklığında zarar görürmü şimdiden teşekkürler

peterpunk
11-12-2010, 16:45
Selam arkadaşlar.. epeydir almak istiyordum bonsai ve bugun hediye olarak geldi. ikeadan alımış. Türü nedir acaba bu ağacın. özellikleri nedir. yardımınız için şimdiden çok teşekkürler.

http://img704.imageshack.us/img704/9558/33665410.jpg

http://img88.imageshack.us/img88/8893/69995743.jpg

kobayashi
12-12-2010, 00:05
selam peterpunk sizin bonsai de benimkinden.ilex crenata :)

Zz4b3R
13-12-2010, 20:40
Ben yeni başladım türünü öğrenmek istiyorum nasıl bakıldığı hakkında bilgi verirseniz sevinirim birde yaprak dökmesi normalmidir bu mevsimde :confused:

Harun Parlak
13-12-2010, 20:46
Fotoraf net değil büyük ihtimal Ulmus çinkaraağcı. Bu mevsimde yaprak dökmesi normal.
Beslenme konusuna gelince. siyahlar beyazlar tüm insanların besin ihtiyacı aynıdır. Sadece beslenme alışkanlıkları farklıdır.
Bonsai de genel bakımları okuyun.

Zz4b3R
13-12-2010, 21:03
Ev içerisinde beslemek için uygunmudur ?

Harun Parlak
13-12-2010, 21:08
Bonsai niz dış mekan bitkisidir. Ev içinde yetiştirmeye uygun değildir. Kışın uyuması lazım.
Kısa süreliğine iç mekana alabilirsiniz sadece.

NoFeaR
14-12-2010, 20:29
Bu sanata yeni başlamak isteyenlerden biriyim...
Fakat ev için ideal bir cins hangisidir bilemiyorum...
Avatarım'da görünen cins ev için ideal'midir ve adı nedir acaba...

Teşekkür Ederim....

memet
14-12-2010, 22:06
Bir acer palamtum. Başlamak için zor. Ev içinde de çok zor.

pembe kaktüs
21-12-2010, 21:16
http://img716.imageshack.us/img716/9687/21ar015.th.jpg (http://img716.imageshack.us/i/21ar015.jpg/)

arkadaşlar bu bonsai bana bugün hediye geldi "bonsai ginseng" miş
buna nasıl bakılır, ağaç türü nedir, napılır, ne edilir, budanacak mı, sulama şekli nasıldır?? bir bilen cevaplarsa sevinirimm !

Ali H. ALI
25-12-2010, 09:05
Agaciniz bir incir cinsidir(Ficus ratusa, Ficus microcarpa) Ginseng ise bir sifali bitkidir.(http://tr.wikipedia.org/wiki/Ginseng) bu bitkinin koklerinden esinlenerek bu incir cinsine de Ficus Ginseng deniyor. Agaciniz bir Ginseng bonsai degil bir incir bonsaidir.(Ficus Ginseng)

Forumda incir basliklari altinda aradiginiz bircok bilgiye ulasabilirsiniz.

Kolay gelsin.

pembe kaktüs
25-12-2010, 11:42
teşekkrüler araştırıcam inciri

RhododendronB
25-12-2010, 12:16
http://img109.imageshack.us/i/20101223175557.jpg/ Lütfen yardımcı olur musunuz ulmus parvifolia diye düşünüyorum ama çokta emin değilim . Teşekkürler .

glacier_
25-12-2010, 19:43
Selam; bonzai olarak aldigim bu agacin turunu sormayi unutmusum. Bir bilen varsa ve yardimci olursa sevinirim. Tesekkur ederim.

ulmus türü bir bonsai (zelkova)

tourkana
26-12-2010, 20:23
Evet o bir ulmus. Karaağaç.

öZNe
04-01-2011, 22:33
Ülkemizde ticari amaçlı satılan türler ficus retusa -microcarpa.
Ulmus çin karaağaçı.
Carmona Fukien Tee
Lİgstrum kurtbağrı.
Çİn kuşeriği
POdacarpus taş porsuğu.
İlex crenata Çoban püskülüdür.

Sayın Bonsaisan bu türleri iç mekan dış mekan diye de sıralayabilir misiniz rica etsem.Bu akşam bir çoğundan aldık bir arkadaşım için.Ve kendisinin sicili temiz değil :( birkaç bonsaiyi katletmiş!

bonsaisan
04-01-2011, 23:23
Sayın lutfyea
Ağacınızın türü:Sageretia theezans çin kuş eriğidir.
Aslında zor bir tür değilse de bakımına alışmak zaman alır.
Bakımı ve istekleri gibi bilgeler forumdan ulaşabilirsiniz.

bonsaisan
04-01-2011, 23:28
Sayın ÖZNE

ficus retusa -microcarpa.
Ulmus çin karaağaçı.
Carmona Fukien Tee
Lİgstrum kurtbağrı.
Çİn kuşeriği
POdacarpus taş porsuğu.
İlex crenata Çoban püskülü dür.

Yukarıda adı geçmek de olan türler.

ZONE sisteme göre bakıldığında tropik ve suptropik türlerdir.

Kısaca İzmir gibi kışları deniz seviyesinde ısının nadiren 0 derecenin altına düştüğü bir iklimde sorunsuz yaşayan türlerdir.

İçlerinde düşük ısılara dayana bilen tür. Ulmusdur.

Diğerleri için kış aylarında en ideal sıcaklık 10 derecedir.
Lakin yukarıda ki listede sayılan türler soğuk ev bonsaileri dediğimiz türlerdir.
Yani serin ortamlarda gelişmeleri geçici olarak durur ya da yavaşlar.

Benim podacarpuslarım carmonolarım ve ulmuslarım ve ilexlerim kışları hep dışarıda geçirmişlerdir.

Saygılar

desertsun
18-01-2011, 09:44
Herkese selamlar, Bende ağacımın cinsini öğrenebilirmiyim resimleri ekliyorum.

tourkana
18-01-2011, 16:05
Sayın Desertsun,

Ağacınızın türü Ulmus Chinensis' dir. Kolay gelsin.

desertsun
18-01-2011, 16:51
Sayın Desertsun,

Ağacınızın türü Ulmus Chinensis' dir. Kolay gelsin.

teşekkürler fakat google da arattığımda karşıma chinensis olarak değilde ulmus parvifolia olarak çıkıyor bu ikisi aynı ağaçmıdır acaba ?

tourkana
18-01-2011, 20:53
Ulmus Parvifolia , Çin Karaağacı olarak açıklanır. Ulmus Chinensis de bunu karşılıyor.

desertsun
18-01-2011, 21:30
Ulmus Parvifolia , Çin Karaağacı olarak açıklanır. Ulmus Chinensis de bunu karşılıyor.

tekrar teşekkürler :)

memet
19-01-2011, 17:47
Toprağın üstündeki yosunları alın. Toprağın kurumasına izin verin.

desertsun
19-01-2011, 20:27
Toprağın üstündeki yosunları alın. Toprağın kurumasına izin verin.

biraz daha açıklayıcı bilgi verirmisiniz bu işlem ne için yapılmalı ?

memet
19-01-2011, 20:58
Hazır bonsailerde genellikle görünümünün daha iyi olması için yosun kullanılıyor. Fotoğrafta yeşil olarak görünen tabaka.
Bu yosunları topraktan alın. Özellikle kış mevsiminde toprağın kurumasını yavaşlatacağı için kök çürümesine neden olabilir, hızlandırabilir.
Sonra toprak kurumaya başlayana kadar su vermeyin. Bekleyin toprakta kurumayı takip edin. Daha sonra azar azar su verin. Bu mevsim için yarım su bardağı kadar su yeterli gelecektir. Toprağın kuruma durumuna bakarak ne kadar su vereceğinizi ayarlayın, azaltın ya da çoğaltın.

desertsun
19-01-2011, 22:48
Hazır bonsailerde genellikle görünümünün daha iyi olması için yosun kullanılıyor. Fotoğrafta yeşil olarak görünen tabaka.
Bu yosunları topraktan alın. Özellikle kış mevsiminde toprağın kurumasını yavaşlatacağı için kök çürümesine neden olabilir, hızlandırabilir.
Sonra toprak kurumaya başlayana kadar su vermeyin. Bekleyin toprakta kurumayı takip edin. Daha sonra azar azar su verin. Bu mevsim için yarım su bardağı kadar su yeterli gelecektir. Toprağın kuruma durumuna bakarak ne kadar su vereceğinizi ayarlayın, azaltın ya da çoğaltın.

bilgiler için teşekkürler peki aldığım çiçekçi haftada bir daldırma işlemi ile komple saksıyı suya daldırmamı söyledi bu zararlımıdır ? iki günde bir de yapraklarına su püskürtmemi söyledi bunları yapmalımıyım ?

memet
20-01-2011, 16:17
Daldırmayla sulama yapılabilir. Ama kış mevsiminde çok tavsiye etmem.Toprağın kuruması yavaş olacağı için sorunlar yaşayabilirsiniz.
Bu kadar sık su püskürtmenin kış döneminde çok yararı olmaz.

archdandie
20-01-2011, 21:42
Tekrar merhaba, ben 1 ay kadar önce bonsaimin türünü öğrenmek için fotoğrafını eklemiştim ama hiç yanıt alamadım. Acaba bilen var mıdır? Teşekkürler.

reklafd
20-01-2011, 22:03
http://img145.imageshack.us/img145/5586/adszhla.jpg

arkadaşlar bonsainin bir hafta önce ki hali şimdi yaprakların yarısı yok türünü bilmiyorum bakımını bilmiyorum onu kaybetmek istemiyorum :o

hataman
23-01-2011, 01:15
Merhabalar bonzailere uzun zamandır ilgim var bende yapabilirmiyim acaba derken aracımla bir seyehat esnasında bir mola verdim. Yol kenarında maki oldugunu düşündüğüm ama adını bilmediğim bonzai olabilecek bir bitkiyi kolayca yerinden söktüm çok bilgim olmadan biraz budadım ve saksıya ektim. Şimdi siteye üye olunca okudum da öğrenmem gereken çok sey varmış :p yavaş yavaş öğreneceğimi düşünüyorum. Sizlerden isteğim bu ağacın adı nedir ve ne yapmam gerekir yaşatıp yeşermesi için? Saksıya ektiğim zamandan bu yana 3 ay kadar geçti, ortam ısısına uyum sağlasın diye bir süre soğuk yerde sonra ılık yerde ve en son eve aldım. Yanıtlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
http://i.imgur.com/3yol1.jpg

jeomeo
23-01-2011, 12:10
Muhtemelen bir suç işlediniz. Ülkemizde yol kenarlarından ağaç sökmek yasak.

Fidanınız pek canlı görünmüyor. Bilinçsiz sökülen bitkilerin büyük kısmı gibi sizinki de kurumaya başlamış olabilir.

Dış mekan bitkileri içeride bakıldıklarında sağlıklarını yitiriyor. Bitkinizi yaşatmak istiyorsanız şansınızı dışarıya koyarak denemenizi tavsiye ederim.

Fidanınız bonsaiye uygun bir fidan gibi görünmüyor. En azından bonsaiye başlamak için iyi bir aday değil. Forumda ilgili başlıkları okuduktan sonra bonsaiye uygun fidan almak için fidanlıkları gezmeniz en uygunu olacaktır.

Aramıza hoşgeldiniz

Kolay gelsin

hataman
23-01-2011, 14:35
Yanıtınıza teşekkürler, bunun bir suç olduğunu bilmiiyordum bundan sonra böyle bir şey yapmayacağım.
Başka bir sorum daha var bu durumda, bahçemde yaklaşık 3-4 yıllık kendi kendisine yetişmiş bir incir var boyu yaklaşık 35 cm gövde kalınlığı 5cm kadar. Bulunduğu yer biraz sıkışık bir bitki örtüsüne sahip olduğundan büyüyememiş sanırım. Bu ağaç bonzai için uygun olabilirmi?

memet
23-01-2011, 16:32
İzmir'e yakınsınız. Bonsai eğitimlerimiz toplantılarımız oluyor. Onlara katılın. Sık sık çalışmalar yapıyoruz onlara gelmeye çalşın. İncir bonsai olur, ama fidanın biçimi de önemli.

jeomeo
23-01-2011, 20:10
İmkanınız var ise incirlerinizi fotoğraflayıp siteye ekleyin, daha kolay bilgi alırsınız. 35 cm boy ve 5 cm gövde kalınlığı bonsai için gayet iyi bir oran.

0smyrna0
24-01-2011, 20:42
Merhaba,

Bonsai min hangi çeşit olduğunu öğrenmek istiyorum,ve ne zaman budamam ve nasıl budamam gerektiği konusunda bilgi almak istiyorum. Merak ettiğim bir konu ise iç mekandamı yoksa dış mekandamı yetiştirmem gerektiği. Şu ana kadar bonsai me içeride baktım ve dalları uzadı, iç mekan olduğunu düşünüyorum fakat emin olmakta istiyorum.

şimdiden vereceğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum :)

(ekte ilk halinin ve son halinin fotoğraflarını görebilirsiniz)

Harun Parlak
24-01-2011, 21:09
Sayın 0smyrna0 Bonsai' niz dış mekan bitkisi Ulmus.
Bonsai 'nizin traş zamanı da gelip geçmiş.
Dalları güneş aramış durmuş bulamadığından da kıvrlıp cılız dalcıklar oluşturmuş.

0smyrna0
24-01-2011, 21:28
Cevabınız için teşekkür ederim .Fakat ben ilk defa bonsai yetiştiriyorum hatta bitki yetiştirmeye yeni başladım diyebilirim. Bu yüzden tecrübesizim, bana nasıl budama yapmam gerektiği konusunda bilgi verirseniz ayrıca çok sevineceğim.Bir sorum daha olacak,şu anda kış ayında olduğumuzdan dolayı yinede dışarıda durması dahamı doğru olacak?

jeomeo
24-01-2011, 23:22
Forumda bonsai bölümünde bakım ile ilgili birçok bilgi var. Bunları dikkatle okuyup bonsainize nasıl bakabileceğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Aynı bitkiden bende de var. Geçen sene bonsai saksısında ve üzerinde yaprak kalmayana kadar dışarıda, daha sonra soğuk balkondaydı. Bahar başında biraz güçsüz gelişim gösterdi.

Bu sene yaklaşık 15 litrelik bir saksıda ,dışarıda son derece sağlıklı bir şekilde yaprak açmaya devam ediyor.

willskeat
25-01-2011, 00:26
Merhabalar,
Ağaç daha dün hediye olarak elime geçmiştir. Kötü hava şartlarından dolayı odanın serin bir yerinde durmaktadır. En çok merak ettiğim konu ağacın türü ve yetiştirilme koşulları. Bana yardımcı olabileceğinizi ümit ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim efendim.
http://img840.imageshack.us/img840/2705/20110124s.th.jpg (http://img840.imageshack.us/i/20110124s.jpg/)
http://img227.imageshack.us/img227/4566/20110124001.th.jpg (http://img227.imageshack.us/i/20110124001.jpg/)

0smyrna0
25-01-2011, 10:08
Jeomeo verdiğiniz bilgi için teşşekür ediyorum . bonsai 'mi balkona çıkardım umarım sizin bonsai 'niz gibi mutlu bir bonsai olur ^^

lili_bdm
25-01-2011, 14:03
Merhaba,
Yeni üye oldum :)
Terk edilmiş bir Bonsai kendime evlat edindim :)
ama nasıl bakacağım, hatta türünü bile bilmiyorum.
Bana yardımcı olur musunuz?
lili_bdm

alpmoon
25-01-2011, 15:11
Sayın Lili bdm,
Mümkünse farklı açılardan ve net çekilmiş birkaç resim yükleyebilirseniz eminim ki birçok arkadaşımız size zevkle yardımcı olmaya çalışacaktır. Hatta kök-dal ve yaprak yapısını yakın şekilde görebileceğimiz resimler olursa daha da faydalı olur. Bunun dışında, forumda bolca ve sık sık gezinti yapıp tecrübeli arkadaşların paylaştıkları bilgileri mutlaka okuyun. Resimli çok faydalı paylaşımlar bulacaksınız.
Yeni ve zevkli uğraşınızda başarılar dilerim.

lili_bdm
28-01-2011, 11:17
Merhaba,
Bosainin cinsi sanırım taş porsuğu...siteden baktığım kadarıyla :)
2 gün önce öldüğünü düşündüğüm için bir çiçekçiye götürdüm ve ağacın susuz kaldığını söyledi. saksısıyla beraber su dolu kapta bir kaç gün bekletin dedi. Ben de uyguladım. :)
umarım iyileşir.
Ama bu arada başka bir bonsai hediye olarak geldi.
Cinsi de ilex creanata, bakımı nasıl yapmam lazım.
Yardımcı olur musunuz?
Teşekkürler

memet
28-01-2011, 11:22
Bir kaç gün derken biraz abartmış, bu köklerin boğulmasına neden olabilir.
suya daldırmada topraktan hava kabarcıkları çıkışının bitmesine kadar beklemek yeterli.
Daha sonra yaza kadar azar azar toprak kurumaya başalrken sulama yapmak en uygunu. Her suıamada yarım bardak kadar su bu saksı için yaza kadar yeterli olur. Yarım bardak kesin kural da değildir, toprağın ıslaklığına göre azlatılabilir.

bonsaisan
28-01-2011, 12:18
Sayın lili_bdm

Fotoğrafdaki ağaç taş porsuğu lakin bir yanılgı var teş porsukları fazla suyu sevmezler hatttı zatında fazla su ile sulandığında taş porsuğu tepki olarak yaprak rengini öence gri renge döndürür sonra da kahve rengine ve ölür gider.

mstfaoncul
29-01-2011, 12:24
Bende bonsai uygulamalarına yeni heves ettim. BU bitkinin adı nedir. gecen sene aldım satıcı bodur dedi fazla büyümez dedi.Adını tam olarak bilmediğini söyledi.Siteyi uzun zamandır okuyorum .Bende bir bitki var bodur ama dalları kalın değil gövde de kalın değil
bonsai için uygunmu.Dalları ve gövdeyi telleme yapsam .

jeomeo
29-01-2011, 12:39
Bitkiniz bir ficus. Muhtemelen ficus benjamin. Bu haliyle bonsaiye uygun değil. Rafyanın altındaki ince gövdeler, yıllar içinde birbirleri ile birleşip tek gövde haline gelirse o zaman bonsai ile ilgili çalışmalar yapılması daha uygun olur. Benjamin bodur bir tür değil. Doğru bakımla 3-5 yıl içinde bir ağaçcık ya da bonsai adayı olabilir.

gberil
18-02-2011, 20:38
:D
selam arkadaşlar bonsai bana hediye olarak geldi ve ben çeşidini bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.

şimdiden çok teşekkür ederim.

memet
18-02-2011, 20:44
Ficus ginseng. Bu mevsimde fazla sulamayın kurumaya başladıkça sularsınız.

gberil
19-02-2011, 17:21
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Bazı sorumlarım daha olacaktı.
Evim çok sıcak bazı ağaçların günde 1-2 saat kışın dışarda beklemesi gerektiğini okudum acaba bu benim ağacım içinde geçerli mi?
Kökleri acaba çok mu dışarıda, daha büyük bir saksıya koymam gerekir mi?
İlginize çok teşekkürler...

jeomeo
19-02-2011, 17:55
Ağacınızı dışarıya çıkarmayın. Çıkaracaksanız da uzun süre geri içeriye almayın. Ben ginsengimi nisan gibi dışarı çıkartıp ekim gibi geri içeri alıyorum. Bu şekilde bakabileceğinizi düşünüyorum. fakat her gün camın dışına çıkartıp geri almayı bırakın, evin içinde dahi yerini değiştirirseniz büyük ihtimalle sağlığı bozulacak ya da gelişimi yavaşlayacaktır.

Ficusunuzun yalnızca ilk (elbiseli olan :) ) fotoğrafı gözüküyor, orada da kökleri gözükmüyor. Fakat daha büyük bir saksı ve içini dolduracak iyi bir toprak karışımı gelişimini olumlu şekilde etkileyecektir.

gberil
19-02-2011, 20:00
Cevaplarınız ve ilginize çok teşekkür ediyorum. Tavsiyelerinize uyacağım.
Bende tüm fotoğraflar gözüküyor herhalde yüklememden kaynaklı bir sorun var :))

jeomeo
19-02-2011, 20:18
Şimdi ben de görebiliyorum, belki benim internetimde problem vardı, neyse. Kökler dışarıda değil, daha büyük saksıya alınca da bu seviyede dikebilirsiniz.

gberil
19-02-2011, 20:42
Çok ama Çok teşekkür ederim. İlginiz ve Alakanız için.

ugurbin
24-02-2011, 23:01
herkese merhaba.aranıza yeni katıldım umarım sabırlı olabilir uzun süre uğraşabilirm bu sanatla :D bende bauhasutan bonsai aldım türünü bilmedikleri için öğrenemedim hala.resimlerini yüklemeye çalışacağım yardım ederseniz çok sevinirm.

ugurbin
24-02-2011, 23:12
[img=http://img28.imageshack.us/img28/2273/fotoraf0006e.th.jpg] (http://img28.imageshack.us/i/fotoraf0006e.jpg/)

arkadaşlar bilenlerin yardımını bekliyorum.saksısını değiştirdim.kökleri daha sağlam olsun diye bu saksıya diktim suladım pencerenin önüne koydum.merak ettiğim ne yaparak bu ağacı yaşatabilirim.birçok makale okudum ama türünü bilemediğim için birşey de yapmak istemiyorum.şu anda yapabileceklerimi ve türünü söyleyebilirseniz çok sevinirim.

bonsaisan
25-02-2011, 10:50
sayın ugurbin
Ağaçınızın türü görmemiz için vermiş olduğunuz fotoğraf link düzeltmeniz gerekiyor.
Malesef link yanlış.
Bilginize

ugurbin
26-02-2011, 01:00
yüklediğimde çalışıyordu yani en azından bende gözüküyordu.düzletmeye çalışıcacağım.

jeomeo
26-02-2011, 11:15
Türü taş porsuğu, podocarpus. Bu şekilde ararsanız bir çok bilgi bulabilirsiniz.

nicholai hel
05-03-2011, 16:29
Selam arkadaşlar.

195358

Bu ağaçlar ne olabilir acaba? Bir buçuk yaşında oldukları söylendi ama burada türünü bilmiyorlar, çok sıradan birşey olduğunu düşünüyorum. Denemeler yapmak için aldım, çok ucuzdu.

195360

Bu da aynı tür, ama yaşı 4-5 civarında dediler. Boyutu yanıltmasın, iki metre kadardı, alırken taşıma rahatlığı için üstleri budattırdım. Bunu birkaç yıl içinde bonsai haline getirme amacım var. Elbette çok işi var ama gövde yaşlı ve sağlam görünüyor.

Direk bilmişsinizdir eminim ama yine de yardımcı olması için birkaç fotoğraf daha ekliyorum.

195361

195362

195363

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

bonsaisan
05-03-2011, 18:54
Sayın nicholai

Türü: taflan çalışma başlanğıçı içiçn ideal olabilir.
En belirgin hastalığı külleme hastalığıdır.Sebebi genelde nemli toprak ve akşam geç saatlerde yapılan sulama sonucu hastalık hızla gelişir.

nicholai hel
05-03-2011, 20:31
Çok teşekkürler moderatörüm.
Hemen taflan konularını aratmaya başlıyorum. Uyarılarınızı dikkate alıcam. İnşallah sağlıklı bir bonsai olur bu yaşlı olan. Bir ana dal seçip diğerlerini ya kırıp ana gövde üzerinde budak görünümü vermeyi ya da onlara ölü dal uygulaması yapmayı düşünüyorum. Toprak seviyesini biraz azaltınca güzel kalın bir ana gövde çıkacak gibi, köklerle birlikte. Seçeceğim ana dalı da budayıp ana gövdeye yakın yerlerden filizlendirmeyi deneyeceğim.

Teşekkürler yardımınız için...

iozbakis
16-03-2011, 07:45
öncelikle herkeze selamları ve tesekkürleri mi iletmek istiyorum.çok faydalı form oldugunu ve bonzai sevgisini bana asıladıgını söylemek isterim. karete kidle tanıştıgım bonzai lere yıllarca istememe ragmen yeni tanıştım.bir marketten aldıgım bonzai ile ilgili araştırma yaparken formda dolaştım ve içinde muazzam bir bonzai sevgisi olustu.simdi siz sevgili arkadaslarıma bir kac sorum olacak bir an önce hangi tür oldugunu merak ettiğim bonzaimin fotosunu acele ile cektim ama yardımcı olursanız sevinirim.benim tahminim açelya galiba sorulara gelince
1.yeni aldığım bonzainin saksısının altında delik yok su akması için önemli mi saksı değiştirmesi için acele etmeme gerek var mı değiştireyim mi

2. dış mekan bozai si deniyor ama ben içerde bakmamda zarar var mı

3. hafif budama yapsam sıkıntı olur mu yoksa birseyler yapmak için acelemi ediyorum yardımcı olursanız sevinirim

iozbakis
16-03-2011, 07:46
bir de tahmini kac yasındadır

bonsaisan
16-03-2011, 15:29
Sayın iozbakis

Ağaçınızın türü ilez crenata

Dışmekan bonsai

İçeride havalar çok soğuk don olduğu zaman alınmalı kökleri korumak adıan.
Onun dışında dışarada kalması ve yarı gölge sert yaz güneş ışıklarında korunaklı bir yerde olmalıdır.

Saksı ve toprak

Bonsai toprak karışımları konulu bölüme bakınız.

Saksı drenajı Bonsaide saksı deranajı için büüyk ve bol delikli saksılar tavsiye edilir.
BUrada ki sebeb kök çüürklüğü root rod olması için
Sulanan bonsai toprağı suyun hızla drenaj deliklerinde tahliye edilmelidir.
O saksıdan çıkarnız ve forumda yer alan sası değişimi konularını inceleyiniz.

Daha büüyk sorunlar yaşar iseniz yaşadığını şehirdeki bonsai dostları ile kontak kurarak tecrübelerinde faydalana bilir birebir müdehale edilmesini sağlaya bilirsiniz.

Saygılar.

memet
16-03-2011, 16:58
ilex crenata.

archdandie
19-03-2011, 18:04
Merhaba,
İki kez bonsaimin fotoğrafını yükleyip türü ile ilgili bilgi istememe rağmen yorum yapan tek bir üye çıkmadı. Acaba forumda yanlış bir yol izlediğim için cevap vermeme yoluna mı gidiliyor? Öyle ise en azından ne yapmam gerektiğini söylerseniz ben de üyeleri bu başlık altında daha fazla rahatsız etmemiş olurum, teşekkür ediyorum.

memet
19-03-2011, 20:30
Kimsenin özel olarak cevap vermeme gibi bir düşüncesi olduğunu sanmıyorum. Tanıyan çıkmamıştır. Açıkçası ben ne olduğunu bilmiyorum.

Lymyt
19-03-2011, 22:37
Sayın archdandie,

Bonsainizin türü Chinese Pepper. Türkiyede çok fazla yaygın bilinen bir bonsai türü değil ama yurt dışında sıkça karşılaşılan bir tür.

Ben de bonsai olarak yetiştiriyorum bir tane ama ben fidan olarak almıştım kendim eğitiyorum. Sizinki hazır bonsai gibi sanırım saksıdan gördüğüm kadarıyla.

Bakımına gelince neredeyse hiçbir zorluğu yok diyebilirim. Ama SAKIN susuz bırakmayın hemen tüm yapraklarını sarartıp döker. Lakin korkmayın çok güçlüdür hemen çıkartır yenisini. Toprak çamur gibi olmasın ama sürekli nemli olmalı.

Bonsaiyi dış mekanda bakmanızı tavsiye ederim, çok daha iyi gelişim gösterir ve daha sağlıklı olur. Benim okuduğum kadarıyla içeride de bakılabilen yarı tropikal bir tür. Ama ben içerde bakmayı denediğim zamanlarda hiç sağlıklı gelmiyordu gözüme. Siz de bir araştırıp kararınızı verin bence. Ben yaklaşık iki senedir dışarıda bakıyorum sorun yok gayet iyi. Hava sıcaklığı da -5 in altına düşmedikten sonra sıkıntı yok.

Başka sorularınız olursa yardımcı olmaya çalışırım.
Saygılar..

simran
22-03-2011, 08:26
merhabalar
ben de haftasonu bonsai aldım. satıcı ficus ginseng türü olduğunu söyledi. ancak bakımı ile ilgili soyledikleri içime sinmedi. direk güneşe koyma ama aydınlık bir yere koy dedi. bu ok. ama haftada 1,5 litre su ister dedi. 1,5 litre su çok değilmi, çürümez mi arkadaşlar ne dersiniz?
fotoğraflarını da yüklüyorum. çiçeğimin hep boyle bakımlı ve sağlıklı kalması için neler yapmalıyım? sulama, besin, ısı ve nem isteği nasıldır? yapraklarına su püskürtülmesi vs gerekiyor mu?
yardımcı olursanız çok sevinirim..
teşekkürler.

archdandie
22-03-2011, 10:11
Sayın Lymyt,
Bonsaiyi hazır aldım, başta sulama ile ilgili hatalardan dolayı maalesef dediğiniz dökülmeler gerçekleşti ancak şimdi toprağı nemli olduğu sürece iyi durumda. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

memet
22-03-2011, 16:37
Sulamayı biraz abartmış satıcı. Kışın çok az sulamak yeterli olur. Onu da toprağı kurumaya başlayınca, yarım su bardağı kadar yeterli. Sanırım bir haftada ancak kurur bu kadar sulamayla.

Kışın yapraklarına su püskürtmeye gerek yok.

ssmmtt
27-03-2011, 16:26
merhaba arkadaşlar. geçen hafta bonsai nin ne olduğunu daha yeni öğrendim. 1 haftadır forumlarda resimlerine, tekniklerine filan bakıyordum. ama çok zor bi iş diye vazgeçmiştim. sonra bi alışveriş merkezinde gezerken bi bonsai gördüm. hiç düşünmeden sepete attım aldım. ama ne türünü biliyorum. ne de ne yapacağımı. tam bi amatör konumundayım yani. küçük bi arştırma sonucu türünün "serissa" olduğunu buldum. sizden de bi onay bekliyorum. ve yeri burası mı bilmiyorum ama güzelleştirmek ve şekil vermek için neler yapabilirim acaba?

memet
27-03-2011, 16:43
Şu an sağlıklı görünüyor. Bu sene sulama ve gübreleme konusuna önem verin. Sonra biçimlendirme konusuna eğilirsiniz. Sulama ve gübreleme konusunda forumda bilgilere ulaşabilirsiniz.

ssmmtt
27-03-2011, 18:01
peki ulaştığım bilgi doğru mudur? serissa mı bu ağacın türü? beyaz çiçek açan türleri varmış. o türden mi bu ağaç?

ssmmtt
30-03-2011, 13:15
yok mu daha önce bu ağacı gören, duyan ya da yetiştiren? hala cevap alamadım.

memet
30-03-2011, 13:24
Serissa'ya benziyor da, ben emin olmadğım için bir şey demedim. Değişik ithal türler geliyor sürekli hepsini bilmek zor.
İsminden daha önemlisi dediğim gibi bakımna dikkat etmek.

bonsaisan
30-03-2011, 13:30
Sayın ssmmtt

Aslında net ortamında ağacınız hakkında direk Latince adı ile araştırma yaptığınızda tüm görsel bilgilere ulaşabilmeniz mümkün.

Ağaçınızın türü serissa

Kesin olarak lakin serissa farklı varyasyonları var.
Mesela çift çiçekli beyaz
"Rose" gül gibi pembe çiçekli olanı.
Ve elinizde ki tür gibi yaprakları ufak ve renkli alaçalı olanı.
Her ne olursa olsun hepside çiçekli.
Serissalar genel olarak çiçekli türler.
Lakin çiçek demek tozlaşma demek çiçek demek doğru besleme demek.
Işık hava su ve ısı demek.
Bu zincir tamamlandığında elinizde ki tür size çiçekleri ile gülümseyeçektir.

Saygılar Sunarım.

ssmmtt
30-03-2011, 18:54
sağolun bilgileriniz için.
dün marketten "bonsailer için sıvı besin" aldım. üzerinde yazan bilgiye göre NPK 6-6-6 ymış. bi sprey şişesine su doldurdum içine de üzerinde yazan ölçülere göre bi miktar bu sıvı besinden koydum. toprağına püskürttüm. 14 günde bi uygulanması geretiği yazıyo şişede. sizce bi faydası olur mu? çiçekli olması bi sorun teşkil eder mi?
bi yabancı sitede iç mekan bitkisi olduğu yazıyor ama ben gündüzleri balkona da çıkarıyorum. bu konud bi tvsiyeniz var mı?

bonsaisan
30-03-2011, 19:55
15 ila 20 günde bir verilen değerin yarısını uygulaya bilirsiniz.
Kış aylarında içeride geçiren bonsaileri bahar ve yaz aylarında ani sıcak ve güneşten uzak şekilde iseler sorun oluşmaz.
Yakcı güneş tropik ve suptropik sığ saksıda bulunan türler için ölümcül sonuç oluşturur.

nicholai hel
31-03-2011, 08:08
Selam arkadaşlar, geçtiğimiz hafta Antalya'daydım, birçok yeni ağaç aldım, fakat bu ikisinin tam olarak ne olduğu konusunda tereddütteyim. Yardımcı olursanız sevinirim.

Bunu ateş dikeni diye aldım fakat yaprak kenarlarında beyaz renk hakim. Farklı bir varyete mi yoksa besin yoksunluğu belirtisi midir bilemedim.

199595

Bunu da ardıç diye aldım. Satıcı türünü hiç bilmiyordu, fakat tür özelliği olarak bu şekilde yatık büyüdüğünü söyledi. Varyete ismini bilen biri yardımcı olursa sevinirim.

199596

199597

199598

memet
31-03-2011, 09:27
Ateşdikeni sanırım, diğeri de yayılıcı ardıç. Juniperus horizontalis

Latif
31-03-2011, 11:43
adını bilmedigim bu fidanı çelebi tarzı yapmayı düşünüyorum.

nicholai hel
31-03-2011, 12:11
Ateşdikeni sanırım, diğeri de yayılıcı ardıç. Juniperus horizontalis

Yardımlarınız için çok teşekkürler memet Bey. :rolleyes:

bonsaisan
31-03-2011, 12:45
Latif abi bu fidanı geliştirmeye devam et çok genç bir aday ve epey bir zamanı var.
İleride türü ve gelişimi ile nasıl bir görsel oluşacak hep birikte göreçeğiz

keskin88
05-04-2011, 16:32
Arkadaşlar herkese çalışmalarında başarılar. bende bonsaiye yeni merak salmış doğa severlerden biriyim.
şu an elimde geçenlerde bahçemizde gördüğüm, kayaların arasından çıkmış fakat fazla gelişememiş, gövdesinden ortalama 3-4 senelik olduğunu anladığım bir ağaç çeşidi mevcut. bu ağacı saksıya aldım,,. ama bir sorunum olacakki araştrmalarıma rağmen türünün ne olduğunu bulamadım.
bonsai olarak yetiştreceğim bu ağaç için bana yardımcı olabilirmisiniz lütfen.
Saygılar...

ads
06-04-2011, 21:55
öncelikle herkese merhaba ..

bende daha dün bir bonsai sahibi oldum sanırım forumda bol bol vakit geçireceğim..

siyah bir meyve veriyor ekte resimlerini gönderiyorum, türünü belirteseniz sevinirim, ayrıca ağacımın gözünüze görünen bir sorunu var mı, sağlıklı duruyor mu bide saçma ama daha fidan mı bu yoksa bikaç yaşında var mı :)

bonsaisan
07-04-2011, 14:19
Sayın ads

Ağaçınızın türü Sageretia theezans (ÇİN KUŞ ERİĞİ)

Gibi görünüyor.Büyük yaprakları güçlü bir şekilde hormonlanmasında kaynaklı.
Yaş olarak tam kesin bir şey söylemek zor olsa da yaşı da 4 ila 5 yaşında daha büyük.
Forum içerisinde bakımı hakkında tüm bilgilere ulaşa bilirsiniz.

Saygılar

ads
07-04-2011, 17:55
teşekkür ederim

_gurbuz_
10-04-2011, 14:45
merhabalar, dün Bauhaus'dan aldığım ağacımın cinsini bilemiyorum.Malum oradaki görevliler de bilemiyorlar, sadece bonsai deyip geçiştiriyorlar.forumdaki benzer konuları inceledim, her linkte önce "evet işte bu!" diyorum fakat detay fotoğraflarında bakıyorum ki yanlış alarm!! yapraklarının yakından görünüşünü de ekliyorum, sanırım bilenler vardır..
yardımcı olabilirseniz sevinirim, duruma göre bakımına doğru bir şekilde devam etmek istiyorum,teşekkür ederim.
saygılar..

http://i51.tinypic.com/2wg93b4.jpg

yaprak detayı :http://www.imageupload.org/thumb/thumb_16954.jpg

bonsaisan
11-04-2011, 11:04
Sayın _gurbuz_

Ağaçınızın türünün bilinmemesi gibi bir durum söz konusu değil ağacınızın türü
Kurtbağrı yerel adıdır.
Latincesi :ligustrum

ligustrum un bir çok çeşidi vardır.
Kimi ufak bir ağaçık şeklinde boylu olur.
Kimi ise daha bodurdur.
GEnelde doğal canlı çit olarak kullanılır.
HIzlı gelişmesi her zaman yeşil ve yaprak dökmemesi genel özelikleri bakımında bonsai olarak tercih edilir.Tabi unutulmaması gerek yapraklarının da ufak olmasıdır.

Bakımı kolay ılıman iklimlerde bolkonda ya da bahcede bıraka bileçeğiniz bir türdür.
Tek sorunu bonsai olarak yetiştirilen ligustrum saksısı aşırı dereçede sığ olduğu için yaz aylarında yugun güneş yerine gölge bir mekanda bakılması ani su kayıplarını önleyeçektir.

Forum içerisinde diğer tüm konular mevcuddur.

Toprak-sulama budama telleme ve gübreleme.
Başarılar.

Dip not:Değerli bonsai dostları bazı türleri fotoğraf ile belirlemek de güçlüğün sebebleri hakkında.

Bonsai olarak çalışılan adaylar genel akranlarının aksine değişiklik göstere bilir.
Yaprak renkleri Yaprak boyları ve sürügünlerin gelişimi.
BUrada ki etken ise normal olarak yetiştirilen tür ile bonsai için yetiştirilen aynı türlerde yaş ve yetişrime şekline bağlı olarak görsel görünümde farklar olabilir.
BU bonsai yeni başlıyan bir dost için kısa süreli bir sorundur.
Zaman içerisinde İthal olsun yerli olsun satılan türlerin tam olarak bilinmeye başlıyaçağı kesindir.

_gurbuz_
11-04-2011, 15:20
Sayın Bonsaisan,

Öncelikle teşekkür ederim yanıtınız için. Ben de kurtbağrı olabilir diye düşünüyordum fakat farklı kaynaklarda farklı fotoğraflar gördüğümde soru işaretleri yeniden belirdi. Sanıyorum bu son paragrafınızda bahsettiğiniz durumdan dolayı oldu.

Artık gönül rahatlığı ile bakım şartlarını uygulayabilirim..(bu arada bahsettiğiniz sığ olan saksı fotoğraftaki saksı mı? hemen değiştirmeli miyim?)

Çok teşekkürler..

*İlerleyen günlerde başka bir başlık altında daha detaylı fotoğraflar ile sorularımı sorup önerileri dinleyeceğim, umarım başka arkadaşlara da faydalı olur...

bonsaisan
11-04-2011, 20:49
saksı değiştirmeniz konusunda bir şey demedim.
Sığ saksıda oldukları için genelde ülkemizde kullanılan plastik ya da seramik saksılar gibi derin ve büyük değildir bonsailerin saksıları tabi, bazı formlara göre kullanılan saksılar hariç.

Bu yüzden sulaması daha sık olur derin ve geniş saksılara göre bunu söylemek istemiştim.

xervoodoo
12-04-2011, 13:18
archdandie #682 deki Chinese Pepper Bonsai Tree
yani Chinese Pepper or Sichuan Pepper

sulmen123
14-04-2011, 15:25
merhabalar ben bir ulmus satın aldım fakat çok yeniyim ne yapacağım nasıl bakacağım hiçbir fikrim yok azotlu sıvı gübrem var bana anlatırsanız çok sevinirim teşşekürrler saygılar (bazı yapraklar sarı toprak kokmuyor)(fakat dışarııya doğru dallanma çok)

Harun Parlak
14-04-2011, 18:02
Ulmuslar genelde aşırı kök geliştirirler. Büyük ihtimal kök budama zamanı gelmiş olabilir.
Aşırı dal uzatma yapıyorsa fazla sulama da olabilir.
Ama kesin birşey söyleyebilmek için görmek lazım.
Atölye toplantımıza katılıp getirme şansınız (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=785962#post785962) varsa bire bir görmüş oluruz.

Teo_
05-05-2011, 15:56
Merhaba Arkadaşlar, bende maalesef bonsai aldıktan sonra araştırıp bu siteyi buldum. Önceden bilsetdim çok daha bilinçli alabilirdim bonsai türümü. Aşağıda fotolarını koyuyorum, birtanesinin rengi koyu yeşil diğer ikisi hem koyu hem açık yeşil yapraklı renkte. Türü zannedersem aynı. Bu renk farklılıkları neden olur bilen varmı?

Birde forumda okadar çok bilgi var ki kendi ağacına uygun budama-sulama-toprak-içmekan-dışmekan olup olmöadığını tam olarak bulamadım bana buradan veya uygunsa msn den yardımcı olabilecek arkadaşlar varmı?

cevaplarınız için şimdiden teşekkür

http://img844.imageshack.us/img844/4449/05052011152.jpg (http://img844.imageshack.us/i/05052011152.jpg/)

http://img715.imageshack.us/img715/9790/05052011153.jpg (http://img715.imageshack.us/i/05052011153.jpg/)

http://img846.imageshack.us/img846/6848/05052011151.jpg (http://img846.imageshack.us/i/05052011151.jpg/)

bonsaisan
07-05-2011, 11:16
Her iki türde aynı

İlex crenata

Gerekli yaprak rengi problemi hakkında bilgiyi forum içeriğin de bulabilirsiniz.

Diğer bonsai dostları da size yardımcı olacaktır.

Saygılar.

hennum
07-05-2011, 14:07
yenı aldıgım bı bonzai ve cok az bılgıye sahıbım yanlıs bırsey yapmak ıstemıyorum

bırıncısı cınsı nedır bılmıyorum bıcımı guzelmı

bu ağaca nasıl şekil verebılırım cok karmasık gorunuyor

saksısını degıstıreyım mı

sızce yası kactır

hennum
07-05-2011, 14:17
agacımı dun aldım
ve acayıp hosuma gıttı gorunusu
ancak turu nedır bılmıyorum ve dalları cok karmasık geldı bana bıraz bılgı verırmısınız bıdama ıcın

jeomeo
07-05-2011, 17:55
Türü ficus microcarpa. Biraz daha yayvan bir saksıya almanız daha iyi olacaktır. Saksı değişimi yaparken mevcut köklere mümkün olduğunca dokunmamaya çalışın. Toprak karışımı olarak organik maddece zengin ve iyi drenajlı bir toprak karışımı tercih etmeniz yerinde olacaktır. Yaşı yaklaşık 4-5 civarındadır.

hennum
07-05-2011, 18:15
Türü ficus microcarpa. Biraz daha yayvan bir saksıya almanız daha iyi olacaktır. Saksı değişimi yaparken mevcut köklere mümkün olduğunca dokunmamaya çalışın. Toprak karışımı olarak organik maddece zengin ve iyi drenajlı bir toprak karışımı tercih etmeniz yerinde olacaktır. Yaşı yaklaşık 4-5 civarındadır.

daha genc dıye tahmın edıyordum
dırek gunes almasın dedıler bende mutfaga camın uzerınde bı yere yerlestırdım
hergun yapraklarına fısfıs yapıcam
nemlı kalsın kurumasın topragı dedıler curumez degıl mı?
saksıyı alıcam ancak cevremde yok haftaya degıstırmek ıstıyorum
cıcek costuran adında bonsai ler için sıvı gubre buldum onu kullanıyorum
ve telleme calısması yaptım resımlerını koyuyorum onerınelerını beklıyorum cok mutlu olurum. birde karısımlı cıcek topragı bunun ıcın uygunmu? altına az cakıl koyup o toprakla beslesem yeterlı olurmu tecrubelerınızden yararlanmak ıstıyorum

Yahya75
30-05-2011, 08:30
Arkadaşlar Selam, bende dün cinsini bilmediğim ve satıcının sadece bonsai deyip beni geçiştirmesi ile bir bonsai satın aldım.Cinsi hakkında bana yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler...

ahmetozsu66
30-05-2011, 08:47
merhaba arkadaşlar ben yeni üye oldum meyve merakım var ufak bir bahçem var balkon için saksıda limon mandalina gibi türler araştırıyorum bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlardan yardım istiyorum fazla büyümeyen fakat verimi yuksek olan kaliteli çeşitler hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum meil adresim ahmetozsu66@mynet.com

Ali H. ALI
30-05-2011, 11:03
Sayin Yahya, agacinizin bir kurtbagri(Ligustrum) oldugunu dusunuyorum.

Yahya75
30-05-2011, 12:15
Ali Bey sabahtan beri yaptığım araştırmalar FukienTea kanısına varmama neden oldu...çiçekleri bile aynı...sanırım resmi yanlış çekmemeden dolayı çiçekler çıkmamış...sizce böyle bir ihtimal var mıdır? yoksa tamamen yanılıyormuyum....

Lymyt
30-05-2011, 12:49
Bence de haklısın Yahya ben de Fukien tea'ye benzettim; lakin yapraklar çok net seçilmiyor fotograflarda. Ama gövde ve dal yapısı, göründüğü kadarıyla yaprak şekli ve beyaz çiçekleriyle Fukien Tea olduğunu düşünüyorum.

Ali H. ALI
30-05-2011, 13:37
Sayin Yahya, fotografta yapraklar net olarak secilmiyor. Ancak dikkatli bakinca bir iki cicek gorunuyor. Buradaki eski yazi ve fotograflarda Fukien tea var onlara bakip agacinizla karsilastirabilirsiniz. Yanilan siz degil ben olabilirim, fotograf beni yaniltmis olabilir. Agac sizin elinizde oldugu icin daha dogru gorup, orneklerle de karsilastirdiginiz zaman, ne agaci oldugunu anliyabilirsiniz.
Kolay gelsin.

bonsaisan
30-05-2011, 19:31
sayın Yahya75

elinizdeki hazır bonsai türü carmona microcarpa yani fukien tee

Fukien tee carmona yapısal özelikleri çok belirgin güçlü olan bir türdür.
Yaprakları çıktığı noktadan ince uç noktaya bir yelpaze gibi genişler yaprakların dal ya da gövdeden çıktığı nokta bir siil gibi yükseltilidir.

Gövde rengi akçaağaç onunu renginde gövde kabukları soyuluyor gibi çizgilidir.

Bu tür telleme ile değilde daha çok budama şekli ile hızlı şekil alabilen bir türdür.

Ve diğer güzel bir özeliği ise neredeyse doğru bakım ile sürekli olarak açan beyaz ufak çiçekleri ile çok beğenilen bir türdür.

Nem sever ama aşırı sulama da kökleri çürümeye yatkındır.

Saygılar

kowboyy
30-05-2011, 20:51
merhabalar aranıza yeni katıldım elimde birkaç kök ismini bilmediğim suda köklendirilmis bitki var bunlar bonsaiye uygunmudur isimi nedir yardımcı olursanız sevinirim

kanatt
05-07-2011, 16:58
Merhaba,
Bu bonsai artık evimizin bir ferdi ama ben türü ve bakımı hakkında henüz hiçbir şey bilmiyorum.

Hakkında bilgi sahibi olabilmek için TÜRÜ/ADI hakkında desteğinize ihtiyacım var. Çok teşekkür ederim.

memet
05-07-2011, 17:50
Bu ficus. Alt tarafı ficus ginseng, üstüne retusa aşılı. Bonsai konusunda genel bakım bilgileri onun içinde geçerli.
Toprak ihtiyaç duyduğunda sulama, düzenli gübreleme.
Gövdeye bir şey sarılı gibi görünüyor. O tel ise çıkarın.

gulactikiz
08-07-2011, 15:03
arkadaşlar bende bonsai ye yeni başladım. kendime bi tane şimşir ağacı almıştım. daha sonra bonsaiyle ilgilendiğimi bilen bi arkadasım almanyadan bana bi agaç getirdi. ama cinsi ne kendisi de bilmiyor. ben de bilmiyorum bilen birisi var mı? başka bi arkadaş daha sormuş emin degilim ama benim agacıma benziyo, zelkova demişler ona.

232441

232442

232443

bonsaisan
08-07-2011, 15:49
Sayın gulactikiz

Ağaçınızın türü Ulmus parvifolia yani Çin Karaağaçı bakımı konusunda forumda her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.

Saygılar

Esad
10-07-2011, 16:28
Merhabalar,

Ben de yeni bir bonsai aldım. Fakat güçsüz ve cansız ve henüz türünü bilmiyorum. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

japiblack
03-08-2011, 17:14
merhabalar. bonsaimi yeni aldım. fotoğrafını ekledim.türü konusunda bilgi veren arkadaş olabilir mi? ben sitede araştırdım ama bulamadım. teşekkürler.

jeomeo
03-08-2011, 21:58
Türü ligustrum, kurtbağrı.

japiblack
04-08-2011, 10:58
teşekkür ederim.

anlucki
04-08-2011, 20:45
Merhabalar bana hediye bi bonsai geldi,fakat türünü tam kestiremedim çin karaağacı mı japon karaağacı mi ? yapraklarındaki tırtıklar küçük olduğu için aklımı karıştırdı. . .

calatli
04-08-2011, 22:13
sayın japiblack ...
ne kadar bu bonsainin fiyatı?

calatli
04-08-2011, 22:21
merhabalar. bonsaimi yeni aldım. fotoğrafını ekledim.türü konusunda bilgi veren arkadaş olabilir mi? ben sitede araştırdım ama bulamadım. teşekkürler.

kaç paraya aldınız bu bonsai yi?

japiblack
05-08-2011, 15:58
ben 19,95 tl ye aldım koçtaştan.

japiblack
05-08-2011, 16:00
sayın unluck
bonsainiz bana japon karaağacı gibi geldi ama daha tecrübeli arkadaşlar daha doğru tanımlama yaparlar.

anlucki
05-08-2011, 16:20
sayın unluck
bonsainiz bana japon karaağacı gibi geldi ama daha tecrübeli arkadaşlar daha doğru tanımlama yaparlar.

Teşekkürler Japiblack benimde tahminim o yönde ama yaprakları çok küçük olduğu için kestiremedim türünü :confused:

jeomeo
05-08-2011, 21:02
Bu karaağaç değil muhtemlen çin kuş üzümü ya da kurtbağrı. Daha net bir fotoğraf daha kesin bir bilgi almanıza yardımcı olacaktır.

anlucki
05-08-2011, 21:26
Bu karaağaç değil muhtemlen çin kuş üzümü ya da kurtbağrı. Daha net bir fotoğraf daha kesin bir bilgi almanıza yardımcı olacaktır.

İlginize çok teşekkür ederim Jeomeo,yeni fotolar yükledim umarım daha ii olmuştur,telefondan çektiğim için çok net olmuyor.

japiblack
05-08-2011, 21:28
İlginize çok teşekkür ederim Jeomeo,yeni fotolar yükledim umarım daha ii olmuştur,telefondan çektiğim için çok net olmuyor.

sayın anlucki fotoğraflarınız çok kötü tam net anlaşılamıyor. galiba telefonla çekiyorsunuz. fotoğraf makinasıyla çekerseniz daha iyi olur kanısındayım.:eek:

anlucki
05-08-2011, 21:31
sayın anlucki fotoğraflarınız çok kötü tam net anlaşılamıyor. galiba telefonla çekiyorsunuz. fotoğraf makinasıyla çekerseniz daha iyi olur kanısındayım.:eek:

Sayın Japiblack malesef telefonla çektiğim için kaliteli olmuyor resimler malesef :(

anlucki
05-08-2011, 21:53
Sayın Jeomeo sizin verdiğiniz fikir sonucunda araştırdım ve nihayet buldum ağacımın türü çin kuş üzümü ilginize çok teşekkür ederim.
Artık bakımı hakkında araştırma yapmam gerekecek. . .

Echoe1978
07-08-2011, 00:25
Hayırlı olsun Sn. Anlucki.

Evet, ağacınız Sageretia Theezans (Çin Kuş üzümü) . Öncelikle saksı değişimi yapmanızı öneririm. Gerekli bilgiler bu sitede mevcut. Toprak seçimi, saksı boyu ve değişim biçimi gibi... Ben ağacıma doğuya bakan pencerede bakıyorum. Güneşin doğuşuna şahit olup, saat 11.00 gibi güneşin doğrudan etkisinden kurtuluyor ve bu durumdan oldukça memnun. Daha az doğrudan güneş ışığı daha da memnun edebilir, bunu sezinliyorum. Saksıyı değiştirdikten sonra güzel ve yeterli bir budama yaparsınız, toprak kurumaya yüz tuttukça da su drenaj olana kadar sularsınız. İnternet üzerinde bu ağaca özel fotoğraflı budama 'tutorial'ları mevcut. Haftada bir sıvı besin ilavesi yaptınız mı Ağacınızın keyfi kısa sürede yerine gelir. Daha parlak ve koyu yeşil yapraklar bu keyifli halinin göstergesi olacaktır. Rüzgardan pek hoşlanmıyor, bunu belirtmeliyim. Tellemeye uygun bir tür değil. Geri budama ile şekillendirilebilir. Özetle benim sahip olduğum bilgiler be tecrübeler bunlar. Daha tecrübeli bonsai dostlarının mutlaka ekleyeceği ve çıkaracağı bilgiler olacaktır.

anlucki
07-08-2011, 20:11
Çok teşekkür ederim sayın Echoe1978 değerli fikirleriniz ve tecrübeleriniz için.Yoksa deneyip yanılma modu ile öğrenmek zorunda kalacaktım.Saksı değişimi benimde aklımda toprağı da baya az umarım uygun toprak karışımını bulup,saksı değişiminden sonra daha keyifli ve daha sağlıklı olur ağacım.

Echoe1978
07-08-2011, 23:31
Rica ederim Sayın anlucki. Dediğim gibi, ben de sadece iki yıldır bu hobiyle ilgileniyorum. Bu ağaca sahip olduğum için kendi edindiğim tecrübeleri paylaştım. Bunda tabi ki internet üzerinden tecrübeli hobicilerin ve kaynakların katkısı büyük. Yukarıda konu başlıklarını özet geçmeye çalıştım kısaca. Bu başlıklar üzerinde de derine inilebilir, ben de bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım. İlk günden radikal uygulamalar ve sert müdahelelerde bulunmadıkça süreç içerisinde ağacınız da size ihtiyaçlarını belli edecektir. İyi seyredin, yapraklarını elleyin, toprağına dokunun, toprağın nemi nasılken, yaprakları nasıl, gözlemleyin. Onu tanıma süreci de çok keyifli.

Nitalis
21-08-2011, 15:04
Merhaba,

Bana hediye gelen bonsainin türünü tam çıkaramadım? Biliyorsanız söylemeniz rica.
241963
241964
241965

bonsaisan
21-08-2011, 21:52
sayın Nitalis

Ağacınızızn türü ligusturum yani kurtbağrı ligusturma ait varyasyonlardan biri.
Bakımı konusunda forumda yeterli bilgi var.
Saygılar

Arwalda
22-08-2011, 10:08
Merhabalar,
Dün meyvelerinden mandalina (bildiğimiz mandalinaya göre meyveleri çok ufak) olduğunu tahmin ettiğim ağacı hediye aldım. Ama bakımı ve yapılması gerekenler hakkında hiç bir fikrim yok. Hatta mandalina mıdır ondan bile tam emin değilim. Yardımlarınızı bekliyorum.

bonsaisan
22-08-2011, 11:00
Aşılı bodur mandalina ya da turunç
Çok sıkca piyasada bulunuyor.
Evin içerisinde değilde ilkbahar ve yaz döneminde dışarı durması dahah iyi ılıman ikklimi olan yerlerde kışın kar ve don olmayan yerlerde dışarıda durması daha sağlıklı.,

Dentist_dr
22-08-2011, 14:46
ben de bır bonsaı aldım bıkac hafta once.. cınsı ıcın sıtede baya gezındım bıkac cıns arasında kaldım yıne de cınsı konusunda bana yardımcı olabılırsenız sevınırım (sanırım fukıen tea).. saksısını falan degıstırmek ıcın bıkac hafta daha kendısıne gelmesını bekleyecegım sanırım.. bı de sorunlar kısmına yazacagım ama topragımda kurtcuklar var normal mı?..

Arwalda
23-08-2011, 07:52
Aşılı bodur mandalina ya da turunç
Çok sıkca piyasada bulunuyor.
Evin içerisinde değilde ilkbahar ve yaz döneminde dışarı durması dahah iyi ılıman ikklimi olan yerlerde kışın kar ve don olmayan yerlerde dışarıda durması daha sağlıklı.,

Cevabınız için çok teşekkür ederim Bonsaisan, ama bir sorum daha olacak. Bu tür de diğer turunç türleri ile aynı ihtiyaca mı sahip? Değilse güneş ihtiyacı, gübreleme ve sulama için de kısaca bilgi verebilir misiniz? Şimdiden Teşekkürler :)

bonsaisan
23-08-2011, 19:53
sayın Dentist_dr

Ağaçınızın türü carmona yani fukien tea

bakımı hakkında forumda bolca bilgi var.Sağlığı ve tedavisi konusunda forumdaki ziraat mühendisi arakdaşlar size yardım edeçeklerdir.