PDA

View Full Version : Bonsaisinin türünü öğrenmek isteyenler

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7

miriel
13-01-2008, 21:25
teşekkürler ^^

yakamozsimsek
19-01-2008, 20:59
hibiscus

Ayseloge
23-01-2008, 17:14
Nihayet bonsailere kavuşabildim.(Toptancım geçen hafta getirdi.)
Tabi ki türlerini merak ediyorum.Doğrusu takip ettiğim kadarıyla birtanesi ficus ging seng, diğeri de zelkova gibi yanılıyorsam düzeltir misiniz?
Birde zelkova sandığım bonsainin yapraklarında sararmalar oluştu.Sorun ne olabilir? Doğru yerde değilsem özür dilerim. İlk üç ve beşinci resim bulanık ama sararan bonsaim de net olan.Yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Ali H. ALI
25-01-2008, 13:26
Aysel hanim dusundugunuz gibi bonsaileriniz, incir ve zelkova.
Zelkovanin yaprak sarartip dokmesi normal bir durum. Cunku yapragini doken bir agac ve oralarda da sonbahar coktan gecti. Bahar gelip havalar isininca zelkovaniz bircok yeni yaprak ve surgunler verecektir.
Kolay gelsin.

Ayseloge
26-01-2008, 17:09
Aysel hanim dusundugunuz gibi bonsaileriniz, incir ve zelkova.
Zelkovanin yaprak sarartip dokmesi normal bir durum. Cunku yapragini doken bir agac ve oralarda da sonbahar coktan gecti. Bahar gelip havalar isininca zelkovaniz bircok yeni yaprak ve surgunler verecektir.
Kolay gelsin.

Sayın Ali Bey;
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Size de kolay gelsin.

eyup007
04-02-2008, 18:50
bu benim ağacımın türü resim ler net olmadığı için kendikiminkini koymadım fakat bir konuda bu bonsaiyi bulmuştum benimkinin aynısı lütfen türünü,nezaman yaprak döker ve yeni sürgünler çıkarırmı vs gibi bunları yanıtlarsanız sevinirim ayrıca şunuda ekleyeyim dallarında yaprak kenarlarında tomurcıklar var bunlar çiçekmi açacak?meyvemi olcakak merak ettim??

rwo
07-02-2008, 11:35
merhaba arkadaşlar benimde elimde bu tür bir ağaç var ben genel olarak Juniperus olduğunu tahmin ediyorum ama tam kesin türünü çıkaramadım sizce onun içinde bir bilene soruyorum:)nasıl bonsai için uygunmudur? sizilerin tavsiye edebilicegi uygun bi bonsai sitili varmı? ben Slanting (Shakan) düşündüm sizce nasıl?

allovi
12-02-2008, 22:40
merhabalar,

ben henüz 2 günlük bir bonsai meraklısı olarak sizlerden pek çok şey öğreneceğime inanarak bir çok forumunuzu okudum, çok yararlı bilgiler veriyorsunuz.

koçtaş'tan aldığım bonsaimin türünü sormayı unuttum, lütfen bana yardımcı olur musunuz.

evdemi yetiştirmem lazım yoksa dışarıda mı, bunuda söylerseniz bana çok yardımcı olursunuz...

izzeterisen
15-02-2008, 00:23
Bu bitki Ricinus communis Hintyağı bitkisidir

ferhat601
17-02-2008, 09:53
Merhabalar,

Daha dün bauhaus dan bir bonsai edindim.Yani daha çok yeniyim.Onun türünü öğrenmek istiyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim.

eyup007
17-02-2008, 11:14
Merhabalar,

Daha dün bauhaus dan bir bonsai edindim.Yani daha çok yeniyim.Onun türünü öğrenmek istiyorum.

sağlıklı gibi görünüyor

cemvat
17-02-2008, 19:38
Web cam ile resimleri çektiğim için çok net değiller. Bir türlü digital makine bulamadım. Meraktan duramadığım için fotografları koydum. Ne yazıkki çok net değiller. Aldığım kişi orjinal bonsai olduğunu söyledi. Gerçi pek inanmasamda resimleri koydum.

memet
17-02-2008, 19:42
Fotoğraflardan ne olduğunu anlaması mümkün olmuyor ama, bu saksıda bir fidan olmalı. Malesef bir bonsai değil.
Aslında ojinal bonsai diye bir şey yok. Saksıda yetiştirilen ufak ağaçlar bonsailer. Ufak olmalarının nedeni de şekillendirilirken ufak kalmasını sağlamamız. Eğer bonsai olduğunu söyleyip yüksek bir fiat istemişse fidanı geri verin.

ferhat601
17-02-2008, 20:03
Arkadaşlar benim bonsai min türünüde bulursanız sevinirim. :( :confused:

cemvat
17-02-2008, 20:50
Fotoğraflardan ne olduğunu anlaması mümkün olmuyor ama, bu saksıda bir fidan olmalı. Malesef bir bonsai değil.
Aslında ojinal bonsai diye bir şey yok. Saksıda yetiştirilen ufak ağaçlar bonsailer. Ufak olmalarının nedeni de şekillendirilirken ufak kalmasını sağlamamız. Eğer bonsai olduğunu söyleyip yüksek bir fiat istemişse fidanı geri verin.

Yorumunuz için teşekkür ederim. Zaten bonsai olduğunu bende düşünmüyordum. Ama gelin görünkü zorunluluktan aldım. Çok fazla bir ücretde ödemedim. Hayırlısı artık yapacak çok bir şey yok.

Ali H. ALI
18-02-2008, 12:25
Ferhat601 merhaba agacinin ne cins oldugunu cikaramadim, govde yapisi kurtbagri gibi gorunuyor ama yapraklari kurtbagrindan degiik gibi duruyor.

Ayni cins bitkiden belki baskalari da almistir ve ne oldugunu biliyorlarsa ve ya diger arkadaslardan bilen varsa mutlaka sana cevap verecektir.

Fidan alip senin yapacagin bonsaileri de buralarda gormek istiyoruz.
Kolay gelsin.

ferhat601
18-02-2008, 12:47
Ferhat601 merhaba agacinin ne cins oldugunu cikaramadim, govde yapisi kurtbagri gibi gorunuyor ama yapraklari kurtbagrindan degiik gibi duruyor.

Ayni cins bitkiden belki baskalari da almistir ve ne oldugunu biliyorlarsa ve ya diger arkadaslardan bilen varsa mutlaka sana cevap verecektir.

Fidan alip senin yapacagin bonsaileri de buralarda gormek istiyoruz.
Kolay gelsin.

Değerli yorumlarınız için teşekkürler. İnşallah türünü bilen bir kişi vardır.Çünkü nasıl bakılacağı hakkında bir bilgim yok.(içeride mi yoksa dışarıda mı bilmiyorum)

Bu da yandan fotosu

gorefast
18-02-2008, 22:25
Büyük ihtimal serissa çünki yaprakları dar ve uzun. Tabii evdeki serissama bakarak benzerlik var ama daha deneyimli arkadaşların da yorumlarını almak lazım...

barakuda33
01-03-2008, 15:08
Arkadaşlar bu bonsaileri dün aldım Ve türünü bilmiyorum:İkiside aynı tür.İkisinide alma sebebine gelince büyük olan klasik her yerde satılan saksı içindeydi.Küçüğüde saksısı için aldım.Ağaç hem küçük saksısıda çok şirin.Bu kadar küçük olarak satılanı ilk defa gördüm.

Cem Hazir
01-03-2008, 23:40
Merhaba,

Bonsainin cinsi konusunda bilgi alabilirsem sevinirim.

Saygılarımla.

Ali H. ALI
02-03-2008, 12:50
Cem Hazir, bonsainiz bir yaban elmasidir(Crab Apple) Malus.
Size cicekleri ile bahari mujdeliyor. Bol sanslar.

Cem Hazir
02-03-2008, 21:00
Cem Hazir, bonsainiz bir yaban elmasidir(Crab Apple) Malus.
Size cicekleri ile bahari mujdeliyor. Bol sanslar.

İlginize ve güzel temenninize teşekkür ederim.

Saygılarımla.

barakuda33
02-03-2008, 21:03
Arkadaşlar bu bonsaileri dün aldım Ve türünü bilmiyorum:İkiside aynı tür.İkisinide alma sebebine gelince büyük olan klasik her yerde satılan saksı içindeydi.Küçüğüde saksısı için aldım.Ağaç hem küçük saksısıda çok şirin.Bu kadar küçük olarak satılanı ilk defa gördüm.

arkadaşlar bu ağaçların türünü bilen yokmu?
dünden beri bir cvp bekliyorum lütfen yardım

barakuda33
02-03-2008, 21:04
resimler bi onceki sayfada.

Eaglion
02-03-2008, 22:09
arkadaşlar bu ağaçların türünü bilen yokmu?
dünden beri bir cvp bekliyorum lütfen yardım

Barakuda, bazen cevap almak için bir gün çok kısa bir süre:mad: Bu şekilde soru sormak forum kurallarına da aykırı. Öncelikle su iki konuyu okumanı rica ediyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2126

Bütün market bonsaileri birbirine benziyor. Daha net fotoğraf gönderebilirsen ve özellikle yaprakları çekersen yanıt alman kolaylaşır.

Seçebildiğim kadarıyla carmona microphylla (fukien tea) türüne benziyor.

gorefast
02-03-2008, 22:33
Bence öncelikle arkadaşı ürkütmemek lazım eaglion; bu arada üstatlarda hak verir herhalde , sorulan ağaç fukien tea değil...

memet
02-03-2008, 22:41
Bazen fotoğraftan anlaması mümkün olmuyor. Bazen de, ağacın ne olduğunu bilen olmuyor.
Sakin olup, bir bilenin çıkmasını beklemek gerek ara sıra.

Eaglion
03-03-2008, 08:52
Sevgili Gorefast,

Amaç göz korkutmak değil. Ağacınızın türünü değil bir gün, bir yıl öğrenemeseniz fazla bir kaybınız olamaz. Sonuçta siz bakmaya devam edersiniz.

Öte yandan, bu tür "bump" tarzı mesajlar bir çok forumda silinir. Kullanıcı belli bir süre sonra ihraç edilir. Forum kullanışsız hale geldiği için ziyaretçiler azalır. Hepimiz birbirimize yardım için buradayız. Bu uygulama sadece o kullanıcıya değil hepimize zarar verir.

barakuda33
03-03-2008, 12:54
Arkadaşlar öncelikle hepinize selam,Eaglion haklı aslında,Gorefast sende haklısın aslında;fakat ürktüğümden değil benim Cahilliğime verin.Kimse görmedi sandım.Sevgili Eaglion tekrar sormamın sebebi şuydu.Mutlaka ağaca bakmaya devam ediyorum ****** de,türünü bir an evvel öğrenirsem ağaca daha faydalı olabilirim diye tekrar yazma gereği duydum.Çünkü ağaç geleli 3 gün oldu hemen hemen tüm yapraklarda minik minik kararmalar başladı.tekrar sağolun hepinize saygılar...

Ali H. ALI
03-03-2008, 13:26
Barakuda 33 iyi gunler, agacinin ne oldugunu bilip sana yardim etmeyi isterdim ve sanirim benim gibi bircok uye de ayni sekilde dusunmustur.

Agaclarin ilk resimde bir incir cinsi gibi gorunuyorlar, daha yakindan cekilen yaprak resimlerinde ise yapraklarin icir yapraklarinidan daha degisik gibi durdugu gorunuyor. ne oldugunu bilemedim. Yine de sen yapraklarin birini dalcigindan kes kesilen yerden sut gibi bir sivi akiyorsa agacin incir cinsidir.
Agacinin uzerinde cicek tomurcugu varmidir ?
Diger arkadaslarimin dedigi gibi Mutlaka bir bilen cikacaktir.

barakuda33
03-03-2008, 13:31
Sagolun Ali bey,Dediğinizi denedim.İncir değil sanırsam.Birden cok ısrar eden biri pozisyonuna düştüm.rahatsız ettiysem kusuruma bakmayım.Acele etmemdeki sebep;ağaç geleli 3 gün oldu ama yapraklarda minik minik kararmalar **** lekeler oldu desek yeridir.bu kadar ısrar etmem oydu,türünü öğrenip bir an evvel bakım yapmak için.Yardımlarınız için sağolun.olmassa yakın bir yaprak çekimi yapayım.bir de ona bakın isterseniz
Saygılarımla

miriel
04-03-2008, 12:44
Herkese merhaba;
Bir kaç ay önce almış olduğum Ficus Retusa'mın sağlığının ve keyfinin yerinde olmasının verdiği şevkle geçen gün yeni bir bonsai aldım. İnternetten araştırtım ama tam olarak yaprakları ve yapısı uyuşan bir tür bulamadım. En çok Carissa macrocarpa'ya benzettim ki onun yaprakları benim bonsaimden oldukça küçük. Bu bonsainin türünü bilen varsa yardımcı olursa çok sevinirim. Teşekkürler :o

bepsi
07-03-2008, 07:32
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=31635&d=1204818394

Arkadaşlar hepinizi selamlarım. Bu bitkiyi bir arkadaşımdan çok severek aldım ne adını biliyorum. Nede nasıl köklendirebileceğimi. Bilenler varsa bilgi verebilirse çok sevinirim. Bir aydır suyun içinde ama hala bi köklenme yapamadım acaba direk toprağa mı koymalıydım.

memet
07-03-2008, 07:56
Bir kaç yaprağını azaltıp, torf karışımına koymalı.

bepsi
07-03-2008, 09:10
Peki ismini biliyormusunuz

bepsi
10-03-2008, 08:50
Galiba kimse bilmiyor. Neyse bir gün çıkar inşallah. Bende epeyce merak etmeye başladım. Adı ne acaba :confused:

sabiha
17-03-2008, 09:19
Merhabalar bu bonsai.nin turunu bilen varmi acaba.Su an uzerinde cicek yok ama bir cok tomurcuk var dallarinda.Ogrenmek istedigim bir diger konuda aldigimdan beri kok kismi topraga cok sargin degil oynuyor acaba saksini degistirmeli miyim?

tourkana
17-03-2008, 11:23
MErhaba sanırım bu bir Fukien Tea..

sabiha
18-03-2008, 10:35
tesekkur ederim tourkana
acaba forumdaki diger arkadaslarda ayni fikirde mi cunku anladigim kadariyla agacin turune gore bakim cok onemli ve ben yalnis bir uygulama yapmak istemiyorum

Eaglion
18-03-2008, 11:03
Sabiha Hanım,

Öncellikle hoşgeldiniz.

Ben de Fukien'e benzettim. Normalde Çin'den bunları etiketle yolluyorlar. Sanırım Dubai'deki marketler de buradakiler gibi, etikleri önemsemeyip atıyor.

Nice bonsailer dilerim.

Ali H. ALI
18-03-2008, 11:24
Sabiha hanim iyi gunler. Bonsainiz diger arkadaslarin dusundugu gibi Fukian tea benziyor. Ciceklendigi zaman bir fotografini daha eklemeniz mumkunmudur?

Agaciniz uzerinde istemediginiz yeni surgunleri budamalisiniz. Agac uzerinde cikan tum surgunleri birakirsaniz kisa surede agac formunu kaybedecektir.

agaciniz saksida sallaniyorsa, onu saksisindan cikarip iyi bir toprak karisimina tekrar dikmalisiniz(ayni saksiyi kullanabilirsiniz.)
Kolay gelsin.

ReD-BaRoN
20-03-2008, 01:42
Herkese selamlar. Ben İstanbul'dan Cihan. Bugün kendime bir bonsai aldım.Çocukluğumun filmi Karate Kid de gördüğümden beri hep bi tane olsun istemiştim :) Tabi alır almaz internetten araştırmaya başladım öncelikle wikipedia da baktım ve bitki türü olarak bildiğim bonsai nin aslında bir ağaç yetiştirme sanatı olduğunu öğrendim, sonrada agaclar.net sitesini gördüm ve üye oldum. Benim öncelikle sormak istediğim bonsaim hangi türden? Aldığım yerde herhangi bir ibare yok. Hollanda'dan ithal edilmiş.Resmini ekliyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

http://img149.imageshack.us/img149/7928/dsc01587iv1.jpg

memet
20-03-2008, 09:51
Fotoğraftan tam anlaşılmıyor ama, türünü öğrenene kadar, başlıklarda sulama ve bakım konsunda okuyacaklarınız size faydalı olacaktır. Öncelikle de sulama.

ReD-BaRoN
20-03-2008, 11:08
Fotoğraftan tam anlaşılmıyor ama, türünü öğrenene kadar, başlıklarda sulama ve bakım konsunda okuyacaklarınız size faydalı olacaktır. Öncelikle de sulama.

Akşama daha net bir şekilde çekip yeni bir resim eklerim. İlgilendiğiniz için teşekkürler. Bu arada bonsaiyi en başından kendimizin yetiştirebileceğini sitenizden öğrendim ve mutlu oldum. Bende sıfırdan yetiştirmek istiyorum çam ağacı ve limon ağacı hoşuma gitti. Öncelikle forumu inceelyip ön bilgi sahibi olayım diyorum.

ReD-BaRoN
20-03-2008, 20:21
Biraz daha net olan resimler ekledim bu sefer ayrıca yapraklarıda yakından çektim.:)

http://img367.imageshack.us/img367/8084/dsc01590mh3.jpg
http://img411.imageshack.us/img411/4480/dsc01591vr5.jpg
http://img367.imageshack.us/img367/7944/dsc01592fj2.jpg
http://img367.imageshack.us/img367/6220/dsc01593ph2.jpg
http://img169.imageshack.us/img169/1980/dsc01594mb5.jpg

vyssera
20-03-2008, 20:25
Japon ya da Çin karaağacı. Ben iki türü karıştırıyorum bazen, ağacınız hayırlı olsun.

ReD-BaRoN
20-03-2008, 21:30
Japon ya da Çin karaağacı. Ben iki türü karıştırıyorum bazen, ağacınız hayırlı olsun.

Teşekkür ederim :rolleyes:

2 türüde google dan araştırdım Japon Karaagacinin yapraklari benim bonsaimin yapraklarına nazaran daha küçük. Çin Karağacı daha çok benziyor.

Ali H. ALI
21-03-2008, 13:55
Redbaron iyi gunler, agaclar uzerindeki yaprak buyuklukleri seni yaniltabilir. Bonsaide yapraklar kucultulebildigi gibi bircok nedenlerden de yapraklar buyuk olabilir.

Bu bolumdeki 4. sayfanin 116. mesajinda hem Cin hem de Japon karaagacinin yaprak resimleri var onlara bakarak agacinin hangi cins oldugunu anlayabilirsin.

Ben agacinin Japon karaagaci oldugunu dusunuyorum.

ReD-BaRoN
23-03-2008, 01:42
Redbaron iyi gunler, agaclar uzerindeki yaprak buyuklukleri seni yaniltabilir. Bonsaide yapraklar kucultulebildigi gibi bircok nedenlerden de yapraklar buyuk olabilir.

Bu bolumdeki 4. sayfanin 116. mesajinda hem Cin hem de Japon karaagacinin yaprak resimleri var onlara bakarak agacinin hangi cins oldugunu anlayabilirsin.

Ben agacinin Japon karaagaci oldugunu dusunuyorum.

Resimlere baktımda çok bariz japon karaağacı *******. Teşekkür ederim Ali hocam :p

sabiha
24-03-2008, 10:06
Eaglion hosbulduk oncelikle verdiginiz bilgiler icin size ve Ali H.ALI.ye tesekkur ederim ve onerilerinizi aynen uyguladim ama sanirim sizlere guzel cicekli fotograf gonderemiycem cunku daha tomurcuktayken dokulup kuruyorlar sebebini bilmiyorum ayrica agacin dallarinda da bir iki siyah noktalanmalar ve dokulmeler var:(( ama ayni zamanda da aldigimdan beri yeni surgunler verdi ve nerdeyse 1o cm.e ulasti bonsai iyiye mi kotuye mi gidiyor bir turlu karar veremyorum ayrica dediginiz cok dogru eger surgunleri budamazssam agacin seklini cok cabuk bozacaga benziyor keske diyorum budamanin sekilli anlatimi olsaydi o zaman cesaret eder ve budardim boyle bi kaynak var mi acaba foruma katilan arkadaslar paylasirlarsa cok sevinirim
BONSAILI GUNLER

tourkana
24-03-2008, 11:11
Sürgünde 2-3 yaprak bırakıp budama yapın. Ama dikkat edin bazen yeni başlayanlar kendilerini kaptırıp Dal üzerinde 2-3 yaprak bırakıyor ve ağaç kuşa dönüyor.
Kurulamalar için ağacı doğrudan güneş ışığından uzaklaştırp aydınlık bir yere koyun,3 günde bir bir bardak su verin. Tüm yapraklar dökülse bile bu uygulamadan sonra canlanacaktır.
Yaşadığım tecrübeler neticesi ile sonuç garantilidir :)

Eaglion
25-03-2008, 08:50
...sizlere guzel cicekli fotograf gonderemiycem cunku daha tomurcuktayken dokulup kuruyorlar sebebini bilmiyorum ayrica agacin dallarinda da bir iki siyah noktalanmalar ve dokulmeler var...
...keske diyorum budamanin sekilli anlatimi olsaydi o zaman cesaret eder ve budardim boyle bi kaynak var mi acaba foruma katilan arkadaslar paylasirlarsa cok sevinirim
BONSAILI GUNLER

Sabiha Hanım,

Fukien tea'nin çiçekleri zaten fazla uzun ömürlü değildir. En fazla 10-15 gün. Ama bir defa açmaya başladığında sürekli yenileri gelir. Yanlız çiçek açtığı dönemde çiçekleri ıslatırsanız yarım gün içinde sarımtıraklaşıp çürüyorlar. Bu nedenle ıslatmamanız gerekir.

Hasta yaprakların resmini gönderirseniz daha detaylı sorunu konuşabiliriz. Şimdilik bu yaprakları köklerinde kesip atmakla başlayabilirsiniz.

Budama her ağaca göre farklı özellikler gösterebilir. Aynı şekilde sizin hedeflediğiniz tarza göre de. Aşağıdaki linkde genel budama kuralları ile ilgili bir başlık var. Öncellikle bunu incelemenizi öneririm.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1339

sabiha
25-03-2008, 09:10
Tessekur ederim Eaglion
ama problem su ki hic acmadan sararip kuruyup dokuluyorlar.Dun sadece bir tanesinin actigini gordum oda bugun solmus ama maalesef ben hergun yapraklarini islatiyordum ne kadar hataliymisim.

since_1071
25-03-2008, 09:34
Arkadaşlar Merhaba,

Aşağıda fotoğrafları bulunan bonsai min türü hakkında yardımcı olabilirmisiniz. Bir arkadaşımdan hediye geldi.:D Yaz aylarında çiçek açtığını söyledi;). Fakat türü hakkında bir bilgim yok. Yarımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Bonsai ve yapraklarının detay fotoğrafları

Eaglion
25-03-2008, 12:09
Yaprakları naneye benziyor. Bu durumda nane gibi de kokması gerekir. Emin değilim.

Profilinize baktığımda meslek olarak "Bilgisayar Destekli Kalıp Tasarımcısı" olduğunu gördüm. Bildiğiniz gibi Türkiye'de bonsai saksısı konusunda sıkıntımız var. Üreticilerle görüşüldüğünde de kalıp yapmanın pahalıya geleceği söyleniyor. Sizin bize bu konuda herhangibir katkınız olabilir mi?

memet
25-03-2008, 12:12
Nane olması mümkün değil, odunsu yapısı var çünkü.

Eaglion
25-03-2008, 12:48
Nane olması mümkün değil, odunsu yapısı var çünkü.

Mehmet Bey, ben de sadece yapraklarını benzettim. Emin olmak için aradığımda odunsu gövdesi olan bazı naneler varmış. Ama onların yaprakları farklı görünüyor.

Sırayla
1.Jamaika nanesi
2. Güney afrika nanesi 3. Bonsai nane ???

Bu da saksılanmış mutfak nanesi linkihttp://www.crateandbarrel.com/family.aspx?c=1502&f=14448

since_1071
25-03-2008, 12:48
Yaprakları naneye benziyor. Bu durumda nane gibi de kokması gerekir. Emin değilim.

Profilinize baktığımda meslek olarak "Bilgisayar Destekli Kalıp Tasarımcısı" olduğunu gördüm. Bildiğiniz gibi Türkiye'de bonsai saksısı konusunda sıkıntımız var. Üreticilerle görüşüldüğünde de kalıp yapmanın pahalıya geleceği söyleniyor. Sizin bize bu konuda herhangibir katkınız olabilir mi?

Merhabalar ,

Öncelikle cevabunız için teşekkür ederim. Yapraklar naneye benziyor fakat öyle bir kokusu yok.
Evet bilgisayar destekli kalıp tasarımcısı olarak bir otomotiv şirketinde görev yapmaktayım. Zira yaptığım tasarımlar Otomobillerde kullanılan sac parçalar üzerine. Yani bu konuda pek bir yardımım olamayacak. Zira seramik v.b. kalıpçılık işlemi hakkında pek bir bilgim yok. Fakat bu işin kalıpçılığı konusunda bilgisi olan var ise tasarım esnasında yardımcı olabilirim. Tekrar teşekkürler.

vyssera
25-03-2008, 13:00
Arkadaşlar yaprakları bazı erik türlerine benziyor, hatta bendeki prunus triloba'nın yapraklarına çok benziyor. Çiçeğini görmek gerek. Ağaç iç mekan bitkisi mi yoksa dış mekan mı? Arkadaşınız söyledi mi.

since_1071
25-03-2008, 13:14
Arkadaşlar yaprakları bazı erik türlerine benziyor, hatta bendeki prunus triloba'nın yapraklarına çok benziyor. Çiçeğini görmek gerek. Ağaç iç mekan bitkisi mi yoksa dış mekan mı? Arkadaşınız söyledi mi.

İç mekan olduğunu söyledi ama ondan da pek emin değil. Cevabınız için ayrıca teşekkürler.

Eaglion
25-03-2008, 13:41
...Zira yaptığım tasarımlar Otomobillerde kullanılan sac parçalar üzerine. Yani bu konuda pek bir yardımım olamayacak. Zira seramik v.b. kalıpçılık işlemi hakkında pek bir bilgim yok...

Gelir gelmez üstünüze atladığım için üzgünüm. Bu kadar imkansızlık içerisinde sürekli Amerika'yı yeniden keşfetmek zorunda kaldığımız için her gördüğümüz fırsatı yoklar olduk. Mecburen sizi de bir yokladım.:rolleyes:

Bu arada belirttiğim gibi, ben de nane olduğunu düşünmüyorum. Sadece yaprakları ilk gördüğümde aklıma nane geldi.

vyssera
25-03-2008, 13:47
İlk gördüğümden beri gözüm biryerden ısırıyor diyorum, ama kesin bişey söylemem mümkün değil, deneyimli üyelerimizin yorumlarını beklemenizi tavsiye ederim, sevgiler, saygılar.

since_1071
25-03-2008, 15:24
Gelir gelmez üstünüze atladığım için üzgünüm. Bu kadar imkansızlık içerisinde sürekli Amerika'yı yeniden keşfetmek zorunda kaldığımız için her gördüğümüz fırsatı yoklar olduk. Mecburen sizi de bir yokladım.:rolleyes:

Bu arada belirttiğim gibi, ben de nane olduğunu düşünmüyorum. Sadece yaprakları ilk gördüğümde aklıma nane geldi.

Estağfurullah . Amacımız da bu değilmi zaten. Forum sayfalarında birbirimize yardımcı olmak bildiklerimizi paylaşmak, bilmediklerimi de öğrenmek.

Dediğim gibi yardımcı olabilirsem ne mutlu bana. Çorba da bizim de tuzumuz olur en azından.

Sebahattin Sargın
25-03-2008, 19:15
Belki saçma bir tahmin olacak ama ben mine (lantana camara) türünün yapraklarına benzettim. Olabilir mi acaba?

tourkana
26-03-2008, 12:38
Mehmet Bey, ben de sadece yapraklarını benzettim. Emin olmak için aradığımda odunsu gövdesi olan bazı naneler varmış. Ama onların yaprakları farklı görünüyor.

Sırayla
1.Jamaika nanesi
2. Güney afrika nanesi 3. Bonsai nane ???

2. ve 3. Adenium olabilir ,yani çöl gülü.

Eaglion
27-03-2008, 10:17
2. ve 3. Adenium olabilir ,yani çöl gülü.

Resimleri aldığım sitelerdeki tür isimleri öyleydi. Belki bizde çöl gülü olarak geçiyor olabilir. Sadece meraktan aramıştım. Detaylı bilgim yok.

since_1071
02-04-2008, 19:47
Arkadaşlar Merhaba,

Aşağıda fotoğrafları bulunan bonsai min türü hakkında yardımcı olabilirmisiniz. Bir arkadaşımdan hediye geldi.:D Yaz aylarında çiçek açtığını söyledi;). Fakat türü hakkında bir bilgim yok. Yarımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Bonsai ve yapraklarının detay fotoğrafları

Bonsai ' m çiçek açmak için filizlendi bugün farkettim. 6 adet yaprak uçlarında filizlenmeler mevcut. Sanırım bunlar ağacımın çiçekleri. ;) Çiçekler belirince fotoğrafları buradan paylaşacağım. O zaman sanırım ağacımın türü hakkında kesin bir bilgiye varacağız. Paylaşmak istedim.

Ali H. ALI
27-04-2008, 13:32
Bu gun artik yapraklarini dokmiye hazir iki agacin fotograflarini cektim ve sizlerle paylasmak istedim.
Cin karaagaci ve Japon karaagaci, herkes tarafindan kolaylikla karistirilacak cinsler oldugundan ve burada da benim agacim hangi cins diye sorulan sorulardan oldugundan agacinin cinsinin ne oldugunu ogrenmek isteyenlere yardimci olur sanirim. aradaki yaprak farki iyice goruluyor.

35718
Cin karaagaci (Chinese elm) Ulmus parvifolia

35719
Japon karaagaci(Japanese elm) Zalkova serrasa

since_1071
28-04-2008, 09:47
Daha önce türünü sorduğum #304 referanslı forum konusunda ki fotoğraflara ilaveten bonsai 'min çiçek açmış fotoğraflarınıda gönderiyorum. Türü konusunda yardımcı olabilir misiniz?

izzeterisen
01-05-2008, 09:05
İyi günler
İnternette buluduğum bu bitkinin adını ve bonsai stilinin adını öğrenmek istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Teşekkür ederim.

36061

scubat
04-05-2008, 16:02
Arkadaşlar,

Merhaba, ilk bonsaimi ben de biraz önce Bauhaus'tan aldım. Üzerindeki etikette dış mekan bonsaisi yazıyordu ve toprağının devamlı nemli olması gerektiği, -5 dereceye kadar dayanıklı olduğu ve ayda bir gübre istediği yazıyordu. Fakat türünü yazmamışlar, yardımcı olabilir misiniz? Fotoğrafını ekliyorum:

http://img265.imageshack.us/img265/3325/p1030062pn0.jpg

Başlığın 48 numaralı mesajındaki türe benziyor ama onun için de iç mekan türü demişssiniz...(tekrar baktım pek de benzemiyormuş)

scubat
05-05-2008, 11:04
kimse bana yardımcı olmadı, ama sanırım "biberiye" benim bonsai...

http://www.proflowers.com/prodimg/BRSrosemary_l.jpg

Ali H. ALI
05-05-2008, 13:10
Scubat, agacainin ne oldugunu bilemedim(yapraklarinin yakindan fotografini cekip eklermisin?) yalniz biberiye degildir, verdigin linkte de gorebilirsin biberiyenin govde ve yaprak yapisi senin agacindan degisiktir. Oyuzden biberiye olmadigini dusunuyorum.

Lymyt
05-05-2008, 13:44
Ali Bey scubat'ın bonsaisinin aynısı bi arkadaşımda var yakın resimlerini çektim gönderiyorum umarım yardımcı olur.. Türünü bende bulamadım..
+ağac biberiye değil yaprakları çok daha yumuşak bir nevi püskül gibiler..

scubat
05-05-2008, 13:49
Scubat, agacainin ne oldugunu bilemedim(yapraklarinin yakindan fotografini cekip eklermisin?) yalniz biberiye degildir, verdigin linkte de gorebilirsin biberiyenin govde ve yaprak yapisi senin agacindan degisiktir. Oyuzden biberiye olmadigini dusunuyorum.

Ali Bey,

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Akşam evden hemen detaylı çekip siteye post edeceğim. Benim yapraklar daha uzun, sarkık, canlı ve açık yeşil. Ama yine de şu ana kadar yaptığım araştırmalara göre en çok benzeyen tür biberiye.

Ali H. ALI
05-05-2008, 14:18
Daha once gomedigim bir cins ne oldugunu bilmiyorum. Ne oldugunu ogrenirsem tekrar yazarim.

Marketlerde satilan bonsailerin cogunun uzerinde isimleri yok isimleri belirtilmiyen agaclari almayip saticilara karsi bir tepki gostrirseniz belki onlar da agaclari aldiklari yerden agaclarin cinslerini belirtmeleri istenir diye dusunuyorum.

scubat
05-05-2008, 14:25
sanırım doğruyu buldum, yabancı bir forumdan bir arkadaş cevabı yapıştırdı anında :
Pseudolarix ya da golden larch

http://www.kellscraft.com/Arnold%20Arboretum/AA0054.JPG

türkçesine bakıyorum şimdi..

Lymyt
05-05-2008, 16:40
evet, scubat bende birkaç yabancı siteden baktım ve senin yazdığın tür doğru. Yani Golden Larch kabaca çevirirsek altın karaçam..

Ayrıca bakımıyla ilgili biraz çeviri yaptım kesinlikle dışarıda tutulması gerekiyormuş. 0 C derece ve altında sulamak gerekmiyor deniyor. 0 C üstünde ise topraga bir kürdan çöpü batırıp 5 dk bekletip ona göre sulama yapmak tavsiye ediliyor. Yani soktuğumuz kürdan çöpü ıslaksa sulama yapmamıza gerek yok.. Son baharda yapraklarını döküyor ve kışın uyku dönemine giriyormuş bu dönemde suya pek ihtiyacı yokmuş.. ****** diğer tüm dış mekan bonsaileri gibi aşırı soğuk ve şiddetli rüzgardan korunması gerekiyor..
+sanırım kozalak veren bir bitkiymiş.

Gübreleme ile ilgili bilgi bulamadım..

umarım bulduğum bilgiler yardımcı olur.. tabi kesin bilgiler için daha tecrübeliler tarafından bilgilendirilmemiz lazım.. :rolleyes:

tourkana
06-05-2008, 08:37
sanırım doğruyu buldum, yabancı bir forumdan bir arkadaş cevabı yapıştırdı anında :
Pseudolarix ya da golden larch

http://www.kellscraft.com/Arnold%20Arboretum/AA0054.JPG

türkçesine bakıyorum şimdi..

Öncelikle Bauhaus a dış mekan bonsailerinin geldiğini sayende öğrendik... Bunlar her ne kadar sığ saksılara dikilmiş fidan gibi dursalarda ,burdan ve diğer kaynaklardan öğreneceğiniz tekniklerle zaman içerisinde güzel bir tarz yakalama potansiyeline sahip .
Ağacın cinsi bana Larix gibi geldi..Yaprak döken bir çam türüdür .. Ama larix in satış fiyatları Bauhaus ta satılacak düzeyde düşük olmadığı için çok emin değilim..

iremre
06-05-2008, 10:34
Daha once gomedigim bir cins ne oldugunu bilmiyorum. Ne oldugunu ogrenirsem tekrar yazarim.

Marketlerde satilan bonsailerin cogunun uzerinde isimleri yok isimleri belirtilmiyen agaclari almayip saticilara karsi bir tepki gostrirseniz belki onlar da agaclari aldiklari yerden agaclarin cinslerini belirtmeleri istenir diye dusunuyorum.

Ali bey çok haklısınız.

bonzai çeşitlerine bu ne ağacı diye sorduğumuz vakit,cevap bu bonzai ağacı dır.
cevabı çok kötü bir durum.

scubat
07-05-2008, 09:29
Öncelikle Bauhaus a dış mekan bonsailerinin geldiğini sayende öğrendik... Bunlar her ne kadar sığ saksılara dikilmiş fidan gibi dursalarda ,burdan ve diğer kaynaklardan öğreneceğiniz tekniklerle zaman içerisinde güzel bir tarz yakalama potansiyeline sahip .
Ağacın cinsi bana Larix gibi geldi..Yaprak döken bir çam türüdür .. Ama larix in satış fiyatları Bauhaus ta satılacak düzeyde düşük olmadığı için çok emin değilim..

fiyatı 69ytl idi, internette de baktım ve aynı tür amerika'da 50$ civarı idi. Yani fiyat mantıklı geldi. Bu arada Bauhaustan bonsai bakacaksanız, mutlaka tezgah altına da bakın :p Şaka yapmıyorum, ben bu ağacı, tesadüfen gördüm. Bauhausu (kozyatağı) bilenler için anlatıyorum, kapalı alandan açık alana çıkmadan önceki orkidelerin ve bonsailerin satıldığı yaklaşık 60cm yüksekliğinde bir tezgah var. Eğilip o tezgahın altına bakın ve orada tezgah üstünde olmayan bir sürü farklı bonsai göreceksiniz. Görevliye "neden bunlar tezgah altında" diye sorduğumda "yer yok o yüzden" demişti.

Boreas76
19-05-2008, 01:56
Merhabalar,
4 gün önce ben de ilk bonsaime sahip oldum.İzmir Ikea'dan aldım.Aslında başka bir bonsai beğenmiştim ancak arkadasım yeni çıkan yaprakların kurumus oldugunu gösterince ben de belki bi bilgileri vardır diye görevli arkadası çağırdım.ilk arkadaş hepsi aynı bunların dedi ve o vakit pek bilgisi olmadığı ortya çıktı.neyse biraz dolanıp başka bir arkadaşı çağırdım.o daha bilgiliydi ama bu arada beğendiğim bonsaiyi başkası aldı ve gitti.ben de resimlerini koyduğum bonsaiyi aldım.bitkiler hakkında (domates,biber ve patlıcanlardaki hastalıklar hakkında yaptıgım çeviri hariç) hiçbir bilgim yok.sizden ricam bonsaimin türünü öğrenmek ve böylece bir hata yapmamak.şimdiden teşekkürler.

Not:ayrıca bonsaim fesleğen(sanırım) gibi kokuyor.

Ali H. ALI
19-05-2008, 12:34
Boreas76, bonsainizle birlikte aramiza hos geldiniz.
Agacinin turunu cikaramadim, bana yabanci olan bir tur. yapraklarinin feslegen gibi kokltugunu belirtmen iyi oldu turu tanimaya calisacak arkadaslara yardimci olacak bir bilgi. Mutlaka bir taniyan cikacaktir.

Agacin saglikli duruyor(Masallah). Bitkiler hakkinda pek bigin olmamasi onemli degil cunku burada istedigin kadar bilgi bulabilirsin. Ayrica Izmirde olman da buyuk bir sans. Izmirde bonsai ile ilgilenen degerli arkadaslarimiz var. Yapilacak olan bonsai atolye calismalarindan da oldukca yararlanabilirsin.

Yeni tanimaya basladigin bonsaide sana kolayliklar dilerim.

Boreas76
19-05-2008, 13:05
Ali Bey,
Çok teşekkür ederim.Hoşbulduk. Kaç gündür içim kıpır kıpır, gelip gidip bakıyorum bonsai me:) Sağlıklı görünüyor demişsiniz, çok sevindim. bilen birisi çıkar muhakkak.sabırsızlıkla bekliyorum türünü öğrenip gerekenleri yapmayı. Atölye çalışmasına da mutlaka gitmek istiyorum.Cevabınız için tekrar teşekkürler.

lippincoat
19-05-2008, 23:18
merhaba arkadaşlar;

bende herkes gibi ağacımın türünü öğrenmek istiyorum. bauhaus tan alınmış bir ağaçtır. açıklama kısmında salon bitkisi olduğu yazmakta ancak türe özel nasıl bir uygulama ile yetiştireceğim yazmamakta idi. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar...

Boreas76
20-05-2008, 17:53
sanırım benim bonsai "Zanthoxylum piperitum" imiş.bakalım neleri sevip sevmiyormuş:)

erensoy
21-05-2008, 19:06
herkese merhabalar
bir kaç aydır bu forumda bonsailer hakkında yazılanları okuyordum. bitkilere ayrı bir merakım vardır onları yetiştirdikçe mutlu olurum hergün ayrı ayrı bitkilerimle ilgilenirim tabi kedimin(adı sütlaç) sağ bıraktıklarıyla... en son hollanda gülümü söktü kopardı. neyse bende geçenlerde izmir ikeadan bir bonsai satın aldım çok mutluyum :) sanırım benim bonsaim Boreas76 nın bahsettiği sonradan gelince başkasının aldığı bonsai. dediği gibi ilk bakışta yaprakları kuru dökülmeye yüztutumuş birhali olduğunu gördüm bende en başta terettüt içinde kaldım ama aklıma bir tanıdığımın bonsaisi geldi onu ilk gördüğümde çok kötü bir haldeydi yaprakları aynı benim bonsaim gibi kötü gözüküyordu şimdi ise kendini toparladı çok güzelleşti. bende bonsaiyi iyileştirebilme ümidiyle aldım.içlerinde en sağlıksız duranıydı aldığımda.arkadaştan yetiştirme konusunda yardım alıyorum. resimlerini en kısa zamanda koyucam foruma. inşallah iyileştiğinide görürüz.benim bonsaim forumda bu konunun 10. sayfasında ReD-BaRoN bonsaisininin cinsinden sanırım.
teşekkürler
iyi günler herkese

izzeterisen
21-05-2008, 20:10
İyi günler
İnternette buluduğum bu bitkinin adını ve bonsai stilinin adını öğrenmek istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Teşekkür ederim.

36061

Ben bu güzel bitki ile ilgili hiç kimseden bilgi alamayacak mıyım arkadaşlar.
lütfen

Ali H. ALI
22-05-2008, 04:53
Izzeterisen iyi gunler, eklediginiz resimdeki agacin cinsi secilemiyor. O resimi aldiginiz linkte belki daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Agac, kivrimli dik tarzinda yapilmistir.

Yerli agaclari kullanip( harnup,zeytin,mese ve digerleri) siz de oyle bir tarz yakalayabilirsiniz .

Boreas76
22-05-2008, 08:34
herkese merhabalar
bir kaç aydır bu forumda bonsailer hakkında yazılanları okuyordum. bitkilere ayrı bir merakım vardır onları yetiştirdikçe mutlu olurum hergün ayrı ayrı bitkilerimle ilgilenirim tabi kedimin(adı sütlaç) sağ bıraktıklarıyla... en son hollanda gülümü söktü kopardı. neyse bende geçenlerde izmir ikeadan bir bonsai satın aldım çok mutluyum :) sanırım benim bonsaim Boreas76 nın bahsettiği sonradan gelince başkasının aldığı bonsai. dediği gibi ilk bakışta yaprakları kuru dökülmeye yüztutumuş birhali olduğunu gördüm bende en başta terettüt içinde kaldım ama aklıma bir tanıdığımın bonsaisi geldi onu ilk gördüğümde çok kötü bir haldeydi yaprakları aynı benim bonsaim gibi kötü gözüküyordu şimdi ise kendini toparladı çok güzelleşti. bende bonsaiyi iyileştirebilme ümidiyle aldım.içlerinde en sağlıksız duranıydı aldığımda.arkadaştan yetiştirme konusunda yardım alıyorum. resimlerini en kısa zamanda koyucam foruma. inşallah iyileştiğinide görürüz.benim bonsaim forumda bu konunun 10. sayfasında ReD-BaRoN bonsaisininin cinsinden sanırım.
teşekkürler
iyi günler herkese

en kısa zamanda saglıgına kavusması dilegiyle.o an uzulmustum ama su an bonsaimi seviyorum cok:)nadir bulunan bir turmus(oyle diyor yabancı kaynaklar) ve yeni baslayanlar icin idealmis(yabancı sayfalardan buldugum metinleri cevirip gerekli yere koyacagım en kısa zamanda).

lippincoat
22-05-2008, 11:56
merhaba arkadaşlar;

bende herkes gibi ağacımın türünü öğrenmek istiyorum. bauhaus tan alınmış bir ağaçtır. açıklama kısmında salon bitkisi olduğu yazmakta ancak türe özel nasıl bir uygulama ile yetiştireceğim yazmamakta idi. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar...

Tekrar selamlar ustalarım ;
Bonsaimin türünü bilen yok mu acaba? tahminimce bu bir iç mekan bonsaisi ve nasıl yetiştireceğim konusunda kimse yardımcı olmuyor. Dışarı mı çıkarayım yoksa ? ...

Ali H. ALI
22-05-2008, 14:48
Merhaba Lippincoat, ekledigin resimlerle agacin cinsini belirlemek zor. Yakindan cekilmis yaprak resimleri cinsini belirlemek icin daha fazla yardimci olacaktir.

Uzaktan yapraklar karaagac gibi gorunuyor resim beni yaniltmis da olabilir.
Iyi gunler.

lippincoat
23-05-2008, 00:01
Merhaba Lippincoat, ekledigin resimlerle agacin cinsini belirlemek zor. Yakindan cekilmis yaprak resimleri cinsini belirlemek icin daha fazla yardimci olacaktir.

Uzaktan yapraklar karaagac gibi gorunuyor resim beni yaniltmis da olabilir.
Iyi gunler.

Ustam öncelikle çok teşekkürler ilgilendiğin için yaprak resimlerini yakın plan çekmeye çalıştım umarım sonuç yakalarız saygılar

tourkana
23-05-2008, 07:49
Çin karaağacı(Chinese Elm veya ulmus parvifolia) gibi duruyor...Ancak buna çok benzeyen bir de Zelkova türü var ki aynı aileye mensuplar zaten.. :)

lippincoat
23-05-2008, 08:32
Çin karaağacı(Chinese Elm veya ulmus parvifolia) gibi duruyor...Ancak buna çok benzeyen bir de Zelkova türü var ki aynı aileye mensuplar zaten.. :)

Tourkana teşekkürler yorumun için. Bu türlerin evin içinde mi yoksa balkonda mı durması lazım ?

Ali H. ALI
23-05-2008, 15:51
Yaprak yapisindaki tirtillar, cin karaagacindan fazla Zelkovaya benzese de yaprak uclari cogu yaprakta yuvarlak gorunuyor. Oysa Zelkovada yaprak uclari daha sivri oluyor. Bir de resim yaniltmiyorsa sanki yapraklar cok parlak duruyor. Yine de baska bir cins karaagac olabilir dusuncesinden yola cikarsak, karaagaclar dis mekan bitkisidir. Onu balkonda yetistirmenizin daha uygun olacagini dusunuyorum(bir iki gunlugune ic mekana alabilirsiniz, sonra tekrar disari almalisiniz.)
Kolay gelsin.

yesilindostu
23-05-2008, 16:49
Merhaba. İyi günler. Ben yaklaşık bir ay önce eminönü mısır çarşısından 20 ytl fiyatı olan bir bonsai edindim baya bir boy attı yukarı doğru satan kişi dalları buda önemli olan gövdenin büyümesi dedi. O kadar hoşlandım ki bu ağaçcıklardan 3 gün önce aynı yerden değişik bir tane daha edindim . Şu ana kadar 2 ay önce aldığım ağaçta sorun yok . Yeni ağacımda fena gözükmüyor. Satıcı ikisine de berberis dedi. Birisi çiçek açan diğeri açmayanmış . Bende sizlere fotoğraflarını sunmak cinslerini ve neler yapabileceğimi öğrenmek istedim .

Alakanız için şimdiden teşekkürler.

ursaminor
03-06-2008, 17:34
Merhaba, çocukluğumdan beri bonsaim olsun diye tuttursam da 31 yaşında ilk bonsaime kavuştum. Bir arkadaşım Japonyadan gelirken getirdi. Yolda çok yıpranmasa da eve geldiği andan itibaren sanki yeni çocuğum olmuş gibi panik halinde davranıyorum. Heryere baktım ancak bir türlü cinsini bulamadım. Bu sebeple, shiraz'ın (ismini ben koydum :) bakımını yapamıyorum. Üzerine tel sarılı olmasa bonsai olduğundan şüphe etmeye başlayacağım... Cinsini bana söyleyebilirseniz çok sevineceğim. Şimdiden teşekkür ederim..

http://img161.imageshack.us/img161/9369/shiraz1ey7.jpg

http://img118.imageshack.us/img118/3045/shiraz2eq7.jpg

http://img129.imageshack.us/img129/8803/shirazkkdm1.jpg

http://img129.imageshack.us/img129/7666/shirazyaprakbb5.jpg

Aytaç Eroğlu
03-06-2008, 17:43
ligistrum olabilir.

Lymyt
03-06-2008, 18:09
Merhaba, çocukluğumdan beri bonsaim olsun diye tuttursam da 31 yaşında ilk bonsaime kavuştum. Bir arkadaşım Japonyadan gelirken getirdi. Yolda çok yıpranmasa da eve geldiği andan itibaren sanki yeni çocuğum olmuş gibi panik halinde davranıyorum. Heryere baktım ancak bir türlü cinsini bulamadım. Bu sebeple, shiraz'ın (ismini ben koydum :) bakımını yapamıyorum. Üzerine tel sarılı olmasa bonsai olduğundan şüphe etmeye başlayacağım... Cinsini bana söyleyebilirseniz çok sevineceğim. Şimdiden teşekkür ederim..

http://img161.imageshack.us/img161/9369/shiraz1ey7.jpg

http://img118.imageshack.us/img118/3045/shiraz2eq7.jpg

http://img129.imageshack.us/img129/8803/shirazkkdm1.jpg

http://img129.imageshack.us/img129/7666/shirazyaprakbb5.jpg

Kesin emin olmamakla beraber bence bir Ficus türü.
Ayrıca gövdesindeki tel resimden gördüğüm kadarıyla çok ince. Bu tel muhtemelen ağaca zarar vermeye başlamıştır kabuğunu kesmesine izin vermeyin. İyica sıkılaşmıssa çıkarın. Mevsimi gelince uygun kalınlıkta olanı forumda belirtilen şekilde kullanabilirsiniz.

Saygılar..

ursaminor
03-06-2008, 18:27
Maalesef gövdede izler bırakmaya başlamış ama emin olamadığım için çıkartmamayı uygun görmüştüm. Şimdi hemen çıkartayım... teşekkür ederim.

Eaglion
04-06-2008, 08:50
Sayın Ursaminor,

Aramıza hoşgeldiniz. Daha nice güzel bonsaileriniz olsun.

Yapraklara bakarak ağacınızın ficus olduğunu söyleyebiliriz. Arkadan gelen ışık nedeniyle gövde tam seçilemiyor. Hangi alt tür olduğunu söylemek zor.

Ficuslar nemli ve ılık havayı seviyor. Fazla sulamanmayı istemiyor. Bu bakımdan sık spreyleme tercih edilebilir. Budamaya da iyi yanıt veriyor. Ağacınızda istenenden uzun dalar oluşmuş. Önümüzdeki kış sonu bahar başı yapacağınız derin budama ile gelecek yaz çok güzel hale gelebilir.

Başarılı çalışmalar.

yesilindostu
06-06-2008, 13:41
Merhaba. İyi günler. Ben yaklaşık bir ay önce eminönü mısır çarşısından 20 ytl fiyatı olan bir bonsai edindim baya bir boy attı yukarı doğru satan kişi dalları buda önemli olan gövdenin büyümesi dedi. O kadar hoşlandım ki bu ağaçcıklardan 3 gün önce aynı yerden değişik bir tane daha edindim . Şu ana kadar 2 ay önce aldığım ağaçta sorun yok . Yeni ağacımda fena gözükmüyor. Satıcı ikisine de berberis dedi. Birisi çiçek açan diğeri açmayanmış . Bende sizlere fotoğraflarını sunmak cinslerini ve neler yapabileceğimi öğrenmek istedim .

Alakanız için şimdiden teşekkürler.

Benim bonsailerim hakkında bilgi verecek birileri yok mu? Beni bilgilendirirseniz sevinirim

Aytaç Eroğlu
06-06-2008, 16:32
fotograflar gözükmüyor.

yesilindostu
08-06-2008, 11:24
Fotoğrafları daha önce göndermiştim üst tarafta 4 adet resim var o mesajımdan bakarak bana yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim . İlgi ve alakanız için şimdiden teşekkürler .

memet
08-06-2008, 11:57
Çok bildik türler değil.

bilce
03-07-2008, 10:59
Ekteki bonsaimin türünü tanıyan var mı ?

Aytaç Eroğlu
03-07-2008, 11:31
fukien tea

beYonce2005
27-08-2008, 23:26
Herkese Merhaba
bende bu işe yeni başladım ve aranıza yeni katıldım.Bana Bir bonsai hediye edildi ve onu cok sevdim :) ancak bakımını tam olarak yapamıyorum cunku turunu bilmiyorum.yardımcı olursanız cok sevinirim.sevgiler :)

gümüş
08-10-2008, 16:42
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=294560&postcount=15
ben ulmus olduğunu düşünüyordum ama Ali bey pek benzemediğini başka birşey olabileceğini söyledi nedir acaba?

vyssera
08-10-2008, 17:33
Güzel bir ağaç, yapraklarını yakından çekerseniz, daha kolay anlaşılır.

ugomor
06-11-2008, 16:10
Arkadaşlar Resmin ismi Juniperus chinensis ama bizim ülkede nasıl bulurum **** başka bir ismi varmıdır?

ertug
21-12-2008, 11:12
Selamlar,

Foruma yeni üye oldum, geçen hafta koçtaş tan eşime hediye aldığım bonsai nin türünü merak ediyorum.
Biran önce öğrenip bakımını ona göre yapmak istiyorum, çok hassas olduklarını bildiğim için de yanlış birşek yapmaktan korkuyorum.
İnternette bir süredir araştırmaktayım ancak bir kaç türe benzetsemde tam emin olamadım.
Yardımı dokunacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

gönder
21-12-2008, 11:42
Ertug merhaba,
Öncelikle ağacın çok güzel ama biraz forma sokulmaya ihtiyacı var ağacın Çin karaağacı(ulmus parafoliya)bu ağaç iç mekan bitkisi değildir.Mutlak surtete kışı yaşaması gerekiyor.Ama satılırken hep iç mekan ağacı diye satışıyor.Dikkat!
*Aydınlık mekanları seviyor ( alaca güneş direk olmayan)
*Nemi çok seviyor
*Toprağının aradabir kuruması hoşuna gidiyor.(herz zaman değil)
*Yılın her mevsimi budama yapılabiliyor.
*Kışı yaşayınca bahar döneminde daha güçlü yapraklarla sürgünler veriyor.
Diğer arkadaşlar da mutlak yorumlarını yazacaklardır.Kolay gelsin

ertug
21-12-2008, 12:17
Gönder Teşekkürler,

Bukadar hızlı yanıt beklemiyordum açıkası.
Bende salonumuzda raf üzerine canlı bir heykel gibi dekoratif amaçlı koymak istiyordum ama anlaşılan en azından kışın pek mümkün olmayacak gibi görünüyor.
Forma sokmaktan kastınız eğer biraz budamak ise şu mevsimde ufak tefek budamanın ağaca zararı olmaz sanırım.
Peki sizce İstanbulda 5 derecenin altına hatta bazen -2 lere kadar düşen geceler ağacımıza zarar vermezmi?

Ali H. ALI
21-12-2008, 12:22
Cin karaagaci = Chinese elm[Ulmus parvifolia] ve Japon karaagaci = Japanese elm[Zelkova serrata], Yalniz yeni basliyanlari deyil, bir birlerine cok benzedikleri icin bircok insani yaniltabilir.

Asagida iki agacin yapraklarindan ornekler var. Dikkatli bakinca aradaki fark goruluyor. Usteki yaprak Cin karaagacina,(U. parvifolia) altaki yaprak da Japon karaagacina (Z. serrata) ait. Cin karaagacinin yaprak kenarlarindaki tirtirlar, Japon karaagacindaki tirtirlar kadar seyrek deyildir. Japon karaagacindaki yaprak tirtirlari bir birine daha oval baglaniyor.

Agacini disarida tutarsan daha saglikli olacaktir. Ic mekanda daha dikkatli olman gerekecek Topraginin tamamen kurumasina izin verme, cok sulaman da susuz birakman kadar tehlikelidir kok curumesinden agacini oldurebilirsin, sulama konusunda dikkati ol.(saksinin altinda suyu toplamak icin altlik olmasin, altlik koklerin surekli su ile temas ettirdiginden curumeye sebeb olabilir)

Buyume sirasinda(bahardan yaz sonlarina kadar)gubre verebilirsin paket uzerinde yazan miktardan fazla gubre vermemelisin. agac yapraklarini dokmiye baslaycagi zaman gubre vermeyi kesmelisin.

Yeni surgunlerin 3-4 yaprakli olmasina izin ver sonra surgunleri uzerlerinde 1-2 yaprak kalcak sekilde buda. Agacin istedigin forumu aldiktan sonra, yaprak budamasi ile yapraklarini kucultebilirsin.

8920
usteki yaprak Cin karaagcinin, altaki yaprak Japon karaagacinin[Zelkova serrata]

Yukardaki alintida gordugun yaprak fotograflarindan, agacinin yapraklarini karsilastirip agacinin cinsini ogrenebilirsin. Cin karaagaci ve Zelkova birbirlerine cok benzedikleri icin yanilmalar olabiliyor.

ertug
21-12-2008, 12:32
Ali bey teşekkürler,
Gönderdiğiniz resimdeki yapraklarla karşılaştırdım. Sanırım bizimkisi Çin Karaağacı olmalı gerçi Bizim yaprakların uç kısımları resimdeki gibi sivri değil daha yuvarlak ama bunun bir sorun teşkil edeceğini sanmıyorum.

amor35
25-12-2008, 12:32
Arkadaşlar koçtaş tan bi bonsai aldım ama türünü bilmiyorum lütfen bana yardımcı olun . Şimdiden Teşşekkürler.....

Ali H. ALI
25-12-2008, 13:17
Amor35 iyi gunler aramiza hos geldiniz.
Agaciniz yaban elmasina(Grab apple) benziyor.
Fotograflari yenimi cektiniz? Bu mevsim yapraklarini dokup uykuya cekilme donemi olmaliydi. Oysa agac ic mekanda oldugu icin uzerinde cicek tomurcuklari gorunuyor. Yani zamansiz bir gelisme. Tropik ve yari tropik bitkiler disindaki bitkiler dis mekanda olmali. Elma da bir dis mekan bitkisi oldugundan disarda (en azindan balkonda) olmali.

Baharda agacinizi disari alip, ozellikle de sonbaharda yapraklarini dokup dinlenmeye cekilmesini saglayiniz.

Kolay gelsin bol sanslar.

amor35
25-12-2008, 13:25
Tekrar merhaba ..
sorumu yanıtladıgın ıcın tesekkur ederım sımdı yaban elmasını arastırmaya baslayabılırım.
Ben bonsaime ofiste bakıyorum mecburen çünkü bütün günüm burada geçiyor.Bu fotografları 3 gün önce cektim ve dediğin gibi tomurcukları var ama ne yazık ki ofisin ısıtması merkezi sistem ve balkonu yok ama ona uygun bir yer arayacağım.Bunun dışında yaban elmasıyla ilgili bilgilerinize muhatacım.....

Tekrar teşekkürler.

banzay
25-12-2008, 13:49
Ağacınızın ismi yanlış hatırlamıyorsam "fukien tea". Bu isimde arama yaparsanız internette bilgi bulabilirsiniz. Baharda güzel küçük beyaz çiçekler açar. İç mekanda sorun olmadan yetişir. Yalnız kış mevsiminde kalorifer yanına koymamak gerekir. Aydınlık ortamı sever.

Aytaç Eroğlu
25-12-2008, 13:50
Ali hocam sanki fuikentea gibi geldi bana

Ali H. ALI
25-12-2008, 14:16
Banzay, Picea pungens haklisiniz dikkatli bakinca yaprak yapisi yaban elmasindan cok Fukian tea agacina benziyor.

Amor_35 yanlis bilgi icin ozur dilerim, resimde elma olabilir gibi gorunuyordu degilmis. Fukian tea bonsai'nizi ic mekanda tutabilirsiniz. Banzayin yazdiklarina ek olarak su toplamak icin saksi altindaki altlikta su birikmemesine yani bonsai saksisinin su icerisinde durmamasina ozen gosteriniz.

burcuciner
26-12-2008, 14:53
Dün hediye olarak bir bonzai aldım ama ne ismini ne de çeşidini bulamadım.Yardımlarınızı bekliyorum lütfen.not fotoğrafta aşkım da çıkmış:):p

Aytaç Eroğlu
27-12-2008, 08:40
ficus giseng

Lymyt
27-12-2008, 10:34
Yalnız ficus pek sağlıklı durmuyor..

burcuciner
27-12-2008, 15:05
teşekkürler arkadaşlar peki sağlığına kavuşturmak için ne yapmam gerekir acaba?vitaminli su vermye başlıyorum toprağı az olduğu için vitamin gerekirmiş.Başka ne yapmalıyım?

memet
27-12-2008, 16:01
Vitaminli sudan kastınızı bilmiyorum. Fakat önce forumdaki sulamayla ilgili yazıları dikkatle okuyun. Çürümeye neden olmamak için sulamaya dikkat etmelisiniz.

Aytaç Eroğlu
27-12-2008, 20:03
Şu dönemde gübre ( sanırım vitaminden kasıt budur. ) verilmez.

burcuciner
28-12-2008, 09:02
yok gübre değilde 1 litre suda eritilen içinde azot,potasyum,nitrique vs. yazan bitki vitamini diye bir şey aldım da onu kullanıyordum.üzerinde hastalıklara karşı dayanıklı yapar,çiçeği yakmaz,daha hızlı geliştirir,daha canlı ve palak yapar yazıyor.Hani bonzaimi biraz besliyeyim diye düşünmüştüm.Sulama tekniği ile ilgili yazıları okudum teşekkürler.

memet
28-12-2008, 09:25
Bunlar da gübre sınıfında. Bu mevsimde gübrelemeyin bitkiyi. Bitkiler kıştan ötürü gelişmesini durdurdu.

burcuciner
29-12-2008, 09:59
peki memet teşekkürler.Peki fotoğrafı yukarıdaki mesajda var ne yapabilirim bu bonzai için?Pek iyi durumda değil dediler de.Halbuki elime geçeli daha bir kaç gün oldu.

Ali H. ALI
29-12-2008, 12:03
Iyi gunler Burcuciner. Memet'e sordugunuz soruyu, onun yogun oldugunu dusunerek ben cevapliyorum.

BONSAI'niz uzerinde bir iki sari yaprak gorunse de sagligi o kadar da kotu degildir. Kis oldugu icin agaciniz gelismesini yavaslatacak ve ya tamamen durduracaktir. O yuzden arkadaslarimiz gubre ve besin vermenin su anda dogru olmiyacagini yaziyorlar.

Kis sonu, bahar basi agacinin uzamis dalini budayip kisaltabilirsin.(bu dali atmayip, celik olarak kullanip ikinci bir incir elde edebilirsiniz) Bu ara agacinin uzerindeki sari ve sagliksiz yapraklari da budamalisin.

Saksinin altinda su toplamak icin duran altligin icerisine su birikmemesine, dikkat ediniz, o kabta su birikimi olursa agacinizi olumsuz etkileycektir.

Bonsai dunyasina hos geldiniz. Bir hediye bonsai ile baslayan bu yolculugunuzun bir omur boyu surmesini dilerim.

burcuciner
29-12-2008, 16:38
Ali, çok teşekkür ederim.Dediklerini zevkle uygulayacağım.umarım baharda gelişmeye başlar da onu izleyerek keyfini çıkarırım

gönder
30-12-2008, 08:54
Sayın Amor ***,
Umarım sayın hocam Ali bey kızamaz ( zaten tüm bilgileri bu sitede kendilerinden öğrendim )ağacınız FUKIENTİA cinsi tamamen tropikal bir bitkidir.(İÇ MEKAN )
Ağacınız ço güzel çiçekler açar
*Genellikle aydınlık mekanları sever
*Direk güneş ışığından pek hoşlanmaz
*Tabağında su birikmesini sevmez
*Kış döneminde vitamin verilmemlidir
*Akşam batan güneş ışığı ço hoşuna gider
*Ph derecesi düşük sulardan hoşlanır
*(-) olmayan hava soğukluğunda ağacınız kısa süreli olarak Kışı yaşamalıdır tahmini 30 gün kadar
Ayrıca sizde internetten FUKİENTİA cinsini araştırabilirsiniz.
Kolay gelsin Bonsai sevginiz hiç sönmesin
Burhan GÖNDER

zerone
13-01-2009, 15:22
Merhaba arkadaşlar,

Bu benim foruma sorduğum ilk sorum. Bir bilgisayar mühendisi olarak birlerin ve sıfırların dünyasından biraz sıyrılıp bonsai dünyasına geçiş yaptım. Sanal bir alemden gerçek bir aleme geçiş çok heycan verici. Lafı çok uzatmadan soruma geçmek istiyorum.

Bir kaç gün önce bir Bonsai bitkisi satın aldım, hiç bir ön bilgim olmadan ve şimdi bunun bakımı ile ilgili araştırmalar yapmaya başladım. İlk fark ettiğim şeylerden biride almış olduğum bitkinin adını, türünü bilmediğim oldu. Baktım ki forum da bununla ilgili bir başlık var bende bitkimin fotoğrafını çekip göndermeyi ve sizin fikirlerinizi almayı uygun gördüm. 3 adet fotoğrafı yavaş yavaş yaklaşarak çektim ve yolladım, umarım bitkimin türünü belirlemede faydası olur.

Eğer bu türden daha önce bakan oldu ise, o arkadaşlarından engin tecrübelerinden faydalanmak isterim. İşte bonsaimin fotoğrafları;

http://www.myfirstclick.org/my_bonsai/zerone_tur1.JPG

http://www.myfirstclick.org/my_bonsai/zerone_tur2.JPG

http://www.myfirstclick.org/my_bonsai/zerone_tur3.JPG

Teşekkür ederim.

zerone
16-01-2009, 15:17
Sanırım cinsini bilmeden yetiştirecem bonsaimi :)

yasemin
16-01-2009, 21:48
Zerone banosai sabır işi... Biz acemiler bir an önce herşey olup bitsin istiyoruz ama olmuyomuş işte öyle :)
Endişelenme bir kaç gün içinde üstadlar ağacın hakkında yardımcı olacaktır. Bu süre içinde sulamasına dikkat etmen kaloriferli bir ortamda tutmaman sanırım yardımcı olur ağacına. Geri kalan konularda mutlaka yardımcı olacaktır hocalarımız...

zerone
19-01-2009, 08:23
Evet, sabır işi olduğu kesin. Sanırım geçmişten gelen bir alışkanlık, çoook uzun yıllardır internet kullanıyor olmam ve forumlara sorduğum soruların bir kaç saat içinde cevaplanıyor olması, sanırım hızlı bir yaşam şekline beni sokmuş. Bu forumda biraz yavaşlamayı öğrenmem gerekecek :)

Lymyt
19-01-2009, 10:11
Yardımcı olmaya çalışayım. Başka bir forumda da bahsi geçmişti bu türün. Oradakiler araştırıp bir tür bulmuştu. Şöyle ki;
Bir ilex türü
Tam adı: Ilex Crenata, Japanese Holly.

Yalnız bir yerde de Ilex mitis
Family: Aquifoliaceae (holly family)
Common names: African holly, Cape holly olarak geçiyormuş.

Sizde bu yazan türleri inceleyip kesin olarak hangisi olduğuna kanaat getirebilirsiniz...

zerone
19-01-2009, 11:17
Teşekkür ederim. Vermiş olduğunuz isimler üzerinde incelemer yapacağım.

drcantay
22-01-2009, 09:36
Acemi bir bonsaisever olarak yardımlarınıza ihtiyacım var.Yardımcı olursanız sevinirim.Türünü bilmiyorum,en başta. Resimdeki yer uygunmudur, yoksa daha ışık alan bir yere mi koymalıyım?Toprak değişimini ne kadar sürede bir yapmalıyım?Budama ilkbahara girerken mi yapılır? Şimdiden teşekkürler.

Harun Parlak
22-01-2009, 09:57
Sayın drcantay aramıza hoş geldiniz. Resminiz görükmüyor. İlk önce kendinizi tanıtırmısınız. ve resmi yükleyin size yardımcı olacak arkadaşlar mutlaka çıkacaktır.

olmez
02-02-2009, 21:33
Bir arkadaşımın hediyesi olan bu bonsainin hangi bitkiden yapıldığını bir türlü bulamadım. Site içerisinde mutlaka vardır ama ben bulamadım. Ayrıca tanıdık bazı bitkilere de (biberiye gibi) benziyor ama, kesinlikle onlar değil. Arkadaşlar bu bitkinin türünü bilen var mı?

Harun Parlak
02-02-2009, 21:49
Callistemon citrinus Fırça çalısına benzetdim apraklarınız ama emin değilim resim çok net değil.
Çiçek açınca ya da daha net resim olunca net teşis koyacak arkadaşlar çıkacaktır mutlaka.

bonsaisan
03-02-2009, 08:47
Bitkiniizn cinsi taş porsuğu..Yani podacarpus.

5 derece ila 40 derece arasında ısılarda iyi bir gelişme gösterir.
Bu sene koçtaş satış mağazalarında bolca bulunuyor.

Gerekli bilgiye podacarpus olarak arattığınızda ulaşabilirsiniz.
Saygılar.

olmez
03-02-2009, 14:49
Evet podacarpus imiş. Google da biraz bu isimle araştırdım ve gördüm. :)
İlgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.

elta
09-02-2009, 13:33
Merhaba,
Dün ikeadan bir bonsai aldım. Resimleri yükledim. İnternetten, forumlardan ve elimdeki kitaplardan araştırdım. Kitaplara göre bana ulmus parvifolia gibi geldi.Çünkü yaprakları özellikle kart olanlar oldukça sert.Yeni çıkan yapraklarına bakınca zelkova serrata gibi geldi bana.Ama bütün olarak değerlendirdiğimde ulmus parvifolia.

İkeadaki aynı tür bazı bonsailerin üzerinde turuncu renkte yuvarlak meyvaları vardı.

Mart ayı geçtikten sonra saksısını değiştirmeyi düşünüyorum.
Budamayı nasıl yapacagım konusunda pek bir fikrim yok.

gozubuyukoglu
09-02-2009, 14:42
Ben de yeni katıldım ve bonsai ler hakkında bugün okuduklarım hariç hiç bilgim yok.Çok iyi olmasa da elimde 3 tane resmi var .Türünü belirlemek konusunda yardımcı olabilirmisiniz,teşekkürler,

Arda

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=62120&d=1234170771

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=62121&d=1234170771

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=62122&d=1234170771

memet
10-02-2009, 18:16
Starhan, hoşgeldiniz forumumuza.
Bonsaiyi aldığınız yerle bulunduğunuz yerin şartları farklıysa, ilk denemenizde böyle bir aksilik yaşanmış olabilir.

Bence yörenizin bitkileriyle siz başlamalısınız bonsainizi şekillendirmeye.

Ali H. ALI
11-02-2009, 13:42
Merhaba,
Dün ikeadan bir bonsai aldım. Resimleri yükledim. İnternetten, forumlardan ve elimdeki kitaplardan araştırdım. Kitaplara göre bana ulmus parvifolia gibi geldi.Çünkü yaprakları özellikle kart olanlar oldukça sert.Yeni çıkan yapraklarına bakınca zelkova serrata gibi geldi bana.Ama bütün olarak değerlendirdiğimde ulmus parvifolia.

İkeadaki aynı tür bazı bonsailerin üzerinde turuncu renkte yuvarlak meyvaları vardı.

Mart ayı geçtikten sonra saksısını değiştirmeyi düşünüyorum.
Budamayı nasıl yapacagım konusunda pek bir fikrim yok.

Iyi gunler agacinizin fotografi pek net gorunmuyor. Asagidaki eklentideki yaprak resimlerine bakip agacnizin yapraklari ile karsilastirip Cin veya Japon karaagaci oldugunu anlayabilirsiniz.

Uzerinde turuncu meyveleri olan agaclar baska bir cins olmali cunku ne Cin ne de Japon karaagaclari terif ettiginiz meyvelerden vermezler.

Kis sonu agacinizin saksisini kok budamasi yaparak yeni saksisina dikebilirsiniz. Kok budamasi ile ilgili basliklardaki yazilanlari okursaniz size yardimi olur.

Varsa agacinizin seklini bozan dallari da budamalisiniz.(budadiginiz dallari dikip koklendirebilkirsiniz.)

Hazir bonsailer yerine. Bonsaiye uygun fidanlar alip onlari bonsai yapmak cok daha keyifli olmasi yani siara cok daha guzel bonsailer de yapilabiliyor.
Kolay gelsin.

Peace selamlar, bonsainle aramiza hos geldin. Bonsai sevincin, heycanin bir omur seninle birlikte olsun.

Cin karaagaci = Chinese elm[Ulmus parvifolia] ve Japon karaagaci = Japanese elm[Zelkova serrata], Yalniz yeni basliyanlari deyil, bir birlerine cok benzedikleri icin bircok insani yaniltabilir.

Asagida iki agacin yapraklarindan ornekler var. Dikkatli bakinca aradaki fark goruluyor. Usteki yaprak Cin karaagacina,[U. parvifolia] altaki yaprak da Japon karaagacina [Z. serrata] ait. Cin karaagacinin yaprak kenarlarindaki tirtirlar, Japon karaagacindaki tirtirlar kadar seyrek deyildir. Japon karaagacindaki yaprak tirtirlari bir birine daha oval baglaniyor.

Bu durumda Peacenin agacinin, yaprak orneklerine dayanarak Japon karaagaci [Zelkova serrata] oldugunu soyliyebiliriz.

Peace, agacini disarida tutarsan daha saglikli olacaktir. Ic mekanda daha dikkatli olman gerekecek Topraginin tamamen kurumasina izin verme, cok sulaman da susuz birakman kadar tehlikelidir kok curumesinden agacini oldurebilirsin, sulama konusunda dikkati ol.[saksinin altinda suyu toplamak icin altlik olmasin, altlik koklerin surekli su ile temas ettirdiginden curumeye sebeb olabilir]

Buyume sirasinda[bahardan yaz sonlarina kadar]gubre verebilirsin paket uzerinde yazan miktardan fazla gubre vermemelisin. agac yapraklarini dokmiye baslaycagi zaman gubre vermeyi kesmelisin.

Yeni surgunlerin 3-4 yaprakli olmasina izin ver sonra surgunleri uzerlerinde 1-2 yaprak kalcak sekilde buda. Agacin istedigin forumu aldiktan sonra, yaprak budamasi ile yapraklarini kucultebilirsin.

Bol sanslar, kolay gelsin.

8920
usteki yaprak Cin karaagcinin, altaki yaprak Japon karaagacinin[Zelkova serrata]

elta
11-02-2009, 15:53
Çok teşekkür ederim Ali H.ALI verdiğiniz bilgiler için.
Benim fotolar net değil gerçekten.Bonsaim bu forumun ilk sayfasındaki sis adlı üyenin bonsaisiyle aynı.
Eklentideki resimlere baktım.Benimkinin yaprakları alttakine daha çok benziyor, tırtıkları çok sık değil ancak uç kısmı resimdeki kadar sivri ve uzun değil.Elimde Larousse'un bir kitabı var. Kitaba göre benimki çin karaağacı.
Şu an üzerinde çok sayıda taze yapraklar çıkmakta, umarım onu uzun yıllar yaşatabilirim.

reb
12-02-2009, 20:03
koçtaştan aldığım bonsaimin türü nedir sizce?
yaprakları şu şekilde
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=62565&d=1234465124

düzeltme: english buxus olabilir mi? şu anda dışarıda durmasına rağmen hala yeşil olması bakımından.

gümüş
13-02-2009, 09:56
ilex holly'e (çoban püskülü) benzettim ben ama

sadogoat
08-03-2009, 21:08
Merhabalar; bu bonsaiyi bir marketten aldım. İlk olarak türünü bilmiorum, ikinci olarak da ona nasıl daha iyi bakabilirim? Mesela nasıl sulamalıyım ve nasıl ışık almalı bu tür? Yardımcı olursanız çok sewinirim. Şimdiden çok teşekkürler.

expe
23-03-2009, 14:36
bana sorarsan zelkova bu.bakıı konusunda forumlarda daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsin ama temel olarak bi kaç bişey söyliyim.toprağını nemli tumanda fayda var.kurumadan sula yani.bağazı dallarınıda uzun gördüm onları zevkine göre budayıp şekil verirsen daha güzel bi görüntü elde edebilirsin.drek güneş görmemesinide sağla.ayda birde yapı marketlerde bulabileceğin kaliteli sıvı gübrelerden verirsen ağaçınızla keyifli günler geçirirsiniz.

M.Sema
07-05-2009, 16:26
Ben de bonsaimin türünü öğrenmek istiyorum ama daha önce ki resim pek iyi çıkmamıştı bakalım bunlar nasıl olacak?

gece_feneri
20-05-2009, 22:00
Herkese selam. Bu site sayesinde yıllardır hayal ettiğim bir şey olan bonzai sahibi olma hayalim gerçekleşme yoluna girdi. Şu an bir kaç bonzai adayım var. Bunlardan biriyle ilgili sizlerden yardım alarak başlamak istedim. 15 yaşında ve bir limon ağacı olduğu söylenen bir ağacım var. Şimdilik dip sürgün budaması ve sığ bir saksıya aktarımını yaptım. Fakat ağacın türü hakkında sizlerden yardım istiyorum.

m.kokler
31-05-2009, 15:19
:Dıkı bonzai hedıye geldı ama turlerı hakkında bılglm yok yardım edersenız sevınırım

Sirxzyfos
16-06-2009, 12:22
Bu bonsaiyi bir arkadaşımın bürosunda atıl olarak buldum... Cinsi hakkında bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
teşekkürler.

kilame
16-06-2009, 18:23
3 haftadır aldım.. Cam kenarında sürekli güneş gören yerde bakıyorum.. Üç günde bir su veriyorum ilkine göre yaprakları büyüdü.. Cinsi tam olarak nedir bilmiyorum ancak yaprakları yukarıdakilere benziyor.. Bilgisi olan var mı ve tam olarak nasıl şekil gider?

memet
16-06-2009, 20:24
Aynı mesajı sürekli tekrarlıyorsunuz. Bitki konusunda fikri olan bir arkadaş size bir kere bile yazmış olsanız cevap verecektir. Ama sürekli tekrarlanan mesajlar yazmanız forumu takip eden arkadaşlar için hoş karşılanmayacak, belki kimse cevap vermek istemeyecektir.
Deha önce tekraladığnız mesajları sildim, bu yazınıza cevap bekleyebilir, ya da forumu araştırıp aynı bitkiyi kolayca bulabilirsiniz.

AyhanMoran
17-06-2009, 10:35
Sn.Kilame sanki (kurtbagrı) lükstürüme benziyor ama .

richopasha
17-07-2009, 23:13
İyi akşamlar,

Bugün Praktiker Güneşliden iki adet bonzai aldım. Ancak heyecandan türlerini sormayı unuttum. Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Ayrıca bonzai konusunda çok acemiyim zaman içinde okumalar yaparak kendimi geliştireceğim ancak resimden gördüğünüz kadarıyla acilen yapmam gereken birşeyler var mı? Bu konuda önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.

Bonzai 1;
http://img268.imageshack.us/img268/349/bonzai1.th.jpg (http://img268.imageshack.us/i/bonzai1.jpg/)

Bonzai 2
http://img91.imageshack.us/img91/9049/bonzai2.th.jpg (http://img91.imageshack.us/i/bonzai2.jpg/)

memet
17-07-2009, 23:17
Birinin yapraklarına parlaması için birşeyler sıkılmış sanırım. Yaprakları yıkaması yararlı olabilir. Türünün ne olduğun öğrenmeden önce, sulama konusunda forumdaki bilgileri öğrenin, bu yaz sıcaklarında size daha çok gerekli

richopasha
17-07-2009, 23:22
Birinin yapraklarına parlaması için birşeyler sıkılmış sanırım. Yaprakları yıkaması yararlı olabilir. Türünün ne olduğun öğrenmeden önce, sulama konusunda forumdaki bilgileri öğrenin, bu yaz sıcaklarında size daha çok gerekli

Yardımınız için teşekkür ederim. Ancak yapraklarına birşey sıkmadık. Ayrıca yapraklarını kontrol ettim oldukça kuru...

dremre
13-08-2009, 00:38
:( bir arkadaş evinde olmadığı için bonzai sini bana verdi. Türünü öğrenebilir miyim?

benim ki de buna benziyor ama nedir bilmiyorum

çözbeniarapsaçı
21-08-2009, 21:52
ismini bilmiyorum yardım lütfen yapraklarının resminide büyüttüm:confused:

bonsaisan
22-08-2009, 11:01
Bonsai adayınız :
http://www.zahradnictvikub.cz/Foto_druhove/slides/Chamaecyparis%20Law.Elwoods%20Pillar.jpg

LAtince ismi :Chamaecyparis Law.Elwoods Pillar

Bizdeki ismi:yalancı selvi olarakda geçer.

Bakımı kolay bir türdür.

SAygılar.

çözbeniarapsaçı
22-08-2009, 12:11
teşekkürler bonsaisan.

Büke
24-08-2009, 00:33
selam bende bonsaimin türünü öğrenmek istiyorum mümkünse :/
http://img200.imageshack.us/i/dsc05522kopya.jpg/

Büke
24-08-2009, 00:34
http://img200.imageshack.us/img200/5923/dsc05522kopya.jpg (http://img200.imageshack.us/i/dsc05522kopya.jpg/)

Büke
24-08-2009, 00:38
buda yapraklara yakından bakış....
http://img39.imageshack.us/img39/8766/dsc05525e.jpg (http://img39.imageshack.us/i/dsc05525e.jpg/)

bilgisi olan warsa lütfen paylaşsın.
bn bu bitkiyi ikeadan aldım we türünü bi türlü öğrenemedim=/ bide böcekler sarmış bitkiyi kurtçuk gibi bişeyler napcamı bilemedim bu *** ilk bonsaim :/

creatiFikir
24-08-2009, 08:54
http://img406.imageshack.us/img406/3100/bonsai.th.jpg (http://img406.imageshack.us/i/bonsai.jpg/)

Merhabalar, bende aldigimda sormadim cinsini bonsaimin, birde toprağında beyaz, siyah gibi çok minik böcekler var ilk geldiğinde daha canlıydı şimdi ise toprağı hafif hafif kurumaya başladı sanki, bonsamin cinsini ve ne yapmam gerektiğini söylerseniz sevinirim.

ugomor
24-08-2009, 11:01
Arkadaşlar Hediye gelen ekteki Bonsai nin türünü söyleyebilirmisiniz? Sanırım yapraklarında bir hastalık var türüne göre bir tedavi bulmaya çalışıcam.

creatiFikir
24-08-2009, 14:18
herkesin bir derdi var :) bakın bonsaime cinsini soruyorum, böcekleniyo ölecek hayvanım, ne yapmam gerekiyor? http://img406.imageshack.us/img406/3100/bonsai.jpg (http://img406.imageshack.us/i/bonsai.jpg/) http://img406.imageshack.us/img406/bonsai.jpg/1/w567.png (http://g.imageshack.us/img406/bonsai.jpg/1/)

memet
24-08-2009, 15:15
Türünü öğrenmeden önce forumda böceklere karşı neler yapılabileceğine dair bilgileri okuyun.

Büke
24-08-2009, 23:51
böceklerin türünü bilmiyorumki önlemini alayım. biraz fazla acemiyim. dün topragını değiştirdim kökleri kahverengi olmuş sanırım çürümüşler böceklerden arınsın diye yıkadım iğrenç yaratıklar çıktı köklerden daha sonra temiz bi' toprak çakıl taşı karışımının içine diktim haşere ilacı sıktım. şimdi yaşaması için dua ediorum. umarım güçlüdür bunca şeye dayanabilir.ama bıraksaydım çürümüş kökler ve böceklerle zaten fazla yaşamazdı herhalde.. bu arada cinsini bilen yokmu bitkimin ya hu yukarda fotoğrafını koymuştum.

Ali H. ALI
25-08-2009, 10:46
Sayin Buke asagidaki linki acip okurmusunuz?

Ali H. ALI
25-08-2009, 10:54
Sayin greatiFikir Agacinin cinsini taniyan biri cikacaktir. Uzerindeki etikette "Cin Karaagaci" yaziyor ama kesinlikle Cin karaagaci degildir.

Bu sicak gunlerde agacinizin topraginin kurumasina izin vermeyiniz.

creatiFikir
25-08-2009, 12:15
Tesekkurler EDerim Ali.H.ALI Uzerinde birde ULMUS CHINENSIS BONZAI yaziyor umarız o minik boceklerle atlatir golgeye koyuyorum artik gunes pek yaramadi kendisine.

ugomor
25-08-2009, 12:19
Üstadlar yardımlarınızı bekliyorum. Bonsaim hastalandı. Türünü öğrenebilirsem tedavi edicem

creatiFikir
25-08-2009, 12:32
ugomor sanada geçmiş olsun kardeş.

memet
25-08-2009, 20:34
Ugomor, hangi tür olduğu hastalığı bakımından önemli değil. Nasıl bir hastalık görüyorsun onu söyleyebilir misin?
Fotoğraflardan bir şey anlaşılmıyor.

Büke
26-08-2009, 00:27
Sayin Buke asagidaki linki acip okurmusunuz?

neye istinaden Ali BEy?

msgurkan
26-08-2009, 07:09
böceklerin türünü bilmiorumki önlemini aliyim =/ biras fazla acemiyim. dün topragını deiştrdim kökleri kahwerengi olmuş sanırım çürümüşler böceklerden arıncısn die yıkadım iirenç yaratklar çktı köklerden dha sora temiz bi toprak çakıl taşı karışımının içine diktim haşere ilacı sıktım. şimdi yaşaması için dua ediorum =/ umarım güçlüdür bunca şeye dayanabilir.ama bıraksaysım çürümüş kökler we böceklerle ztn fazla yaşamazdı heralde.. bu arada cinsini bilen yokmu bitkimin yahu yukarda fotografnı koymuştum =D

Sayın Büke, gördüğünüz gibi yazınız hatalarla dolu. Burada Türkçe dil kurallarına uymak esastır.

ugomor
26-08-2009, 07:51
Üstad Mehmet Merhaba;
Bonsaimdeki hastalığı akşam eve gidince net resimleyip eklerim. şimdilik önceden yolladığım resimlerden birini göndericem. Kırmızı alan ile işaretlediğim yerde bazı yapraklarında sanki kurt yemiş gibi delik delik olmuş kahve rengi delikler var. resmi büyütürseniz biraz daha iyi görünür. Alakanız için teşekkür ederim.

Ali H. ALI
26-08-2009, 13:03
Umugor, agacinizin bircok yapragi eklediginiz fotografta gayet saglikli gorunuyor. Isaretlediginiz yaprak ve daha yukardaki yapraklarda kucuk yenik delikler gorunuyor. Bu birkac yenik yaprak icin ilac kullanmaniza gerek yok.
Yapraklarin alt taraflarini cevirip bakiniz orada, bir veya daha cok zararli gorurseniz toplayip agacinizdan uzaklastirabilirsiniz.

Yenik yapraklari da yaprak sapcigindan budayip atarsaniz agaciniz size yeni yapraklar verecektir.

Kolay gelsin.

ugomor
27-08-2009, 10:19
Umugor, agacinizin bircok yapragi eklediginiz fotografta gayet saglikli gorunuyor. Isaretlediginiz yaprak ve daha yukardaki yapraklarda kucuk yenik delikler gorunuyor. Bu birkac yenik yaprak icin ilac kullanmaniza gerek yok.
Yapraklarin alt taraflarini cevirip bakiniz orada, bir veya daha cok zararli gorurseniz toplayip agacinizdan uzaklastirabilirsiniz.

Yenik yapraklari da yaprak sapcigindan budayip atarsaniz agaciniz size yeni yapraklar verecektir.

Kolay gelsin.

Üstadım değerli bilgi ve yönlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim
Saygılarımla

Echoe1978
15-09-2009, 16:50
Merhabalar,

Vereceğim linkteki ağacımın türünü söyleyebilirseniz çok memnun olurum.

Saygılar,

http://www.internationalbonsaiforum.com/index.php?topic=442.0

Ali H. ALI
16-09-2009, 15:17
Echoe1978 iyi gunler aramiza hos geldiniz.

Fotograflardaki agaciniz net bir sekilde gorunmuyor. Fotograftan agacin ne oldugunu anlamak kolay degildir. Yapraklarin kenarlarinda ince tirtilllar varmidir, yoksa yapraklarin kenarlari tamamen duzmudur? yapraklari ezildigi zaman ozel bir koku cikariyormu? agacin uzerinde buna benzer bilgileri yazar ve yakindan net bir bicimde cekilmis yaprak fotografi eklerseniz belki daha iyi yardimci olabiliriz.

Bonsaiforever
25-09-2009, 14:42
http://img62.imageshack.us/gal.php?g=img5840.jpg
Bende ağacımın cinsini öğrenebilirsem sevinirim. Mandalina olduğunu düşünüyorum, o tarz bir meyve veriyordu. Ayrıca yaprakların ve gövdenin üstündeki beyazlıkların sebebini söylerseniz sevinirim.

bjkceyhun
25-09-2009, 16:30
sayın üstadlarım
ben forumunuza daha yeni katılan bir üyeyim seneler önce evin terasında bonzai yapmak üzere ağaçlar yetiştirmeye başladım ama sadece yetiştirdim kalınca gövdeleri oldu epeyde kalın bir çok dalları
gül,yalancı nar,elma,5 tane fıstık çamı ve isimlerini babamın bildiği (resimleri ile daha sonra vereceğim) bir kaç ağaç onlar için ilk baharı bekliyorum ozaman sizlere danışacağım izin verirseniz
ancak sabırsızlığımdan ötürü bir kaç gün önce bursa seyahatimde yalavoda yol üzerinde bi bonsai serası çıktı karşıma ve oradan resimlerini eklediğim taflan,zeytin ve limon çamı aldım ilk hedefim onları bahara kadar yaşatmak sonra yine siz sevgili üstadlarıma danışarak budama işemlerini yapmak istiyorum
bir de son olarak bugün terasdaki boş bir saksıda tohumların arsından yetişen ufak sıran sıran ağaçlar olan bonsai modellerine benzeyen ağaçları saksıya aldım bunların cinsi hakkında bana yardımcı olursanız bir de bilmem gereken bilgileri (bakımı için )bana verirseniz çok müteşekkir olurum
saygılarımla

http://img157.imagevenue.com/img.php?image=92611_PIC_0161_122_10lo.jpg#

http://img207.imagevenue.com/img.php?image=92862_PIC_0157_122_246lo.jpg

http://img267.imagevenue.com/img.php?image=92871_PIC_0158_122_571lo.jpg

http://img224.imagevenue.com/img.php?image=92877_PIC_0160_122_195lo.jpg

Angel B
14-10-2009, 21:00
Merhabalar,

Ben forumunuza yeni katıldım ve ilk defa bonsai bakıcam. Daha bugün Ikea dan bir adet aldım ama cinsini anlayamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Harun Parlak
14-10-2009, 21:01
Ulmus Çin karaağcı

Angel B
14-10-2009, 21:25
biraz internetten de baktım zelkova ya da benziyor ama sizin dediğinize de benziyor. Daha yardımcı olucaksa yapraklarını yakından çekebilirim.

bonsaisan
14-10-2009, 21:29
Sayın angel B

Aşağıdaki link tıklayın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17686

İzmideki ki çalışmalara katılın.

ağacınız tekin beyin belirtiği gibi ulmus.

Zelkova çok daha değişiktir.

Angel B
14-10-2009, 21:44
Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim :) sanıyorum forumda bu türün bakımına ait detaylarda bulunuyordur. kusuruma bakmayın yeni katıldığım için pek bilgili değilim. tekrar teşekkürler

zeysim
18-10-2009, 00:40
Merhaba bonsaimin türü hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim :)

http://img29.imageshack.us/img29/4359/dsc03249w.jpg

Bebeq
18-10-2009, 17:40
Bende dün İkea mağazasından bir bonsai satın aldım.Ancak ne yaptıysam türünü bulamadım.Resmini çekip ekleyeceğim.en kısa sürede.O kadar fotoğraftan hiçbirine benzetemedim ağacımı :(

Bebeq
18-10-2009, 17:50
edit

bonsaisan
18-10-2009, 19:55
Sayın zeysim ve bebeq agaclarınızın türü carmona fukien tea olarakda gecer forumda bakımı ile ilgli bilgi vardır.

memet
18-10-2009, 19:58
Fotoğraflarınızın boyutlarını forum kurallarına göre küçültmenizi rica ediyorum.

Bebeq
18-10-2009, 20:15
Memet bey nasıl küçültüldüğünü bilmiyorum ancak silebilirim eğer yasak ise.Kusura bakmayın kuralları aştığım için.

Bebeq
18-10-2009, 20:15
Sayın zeysim ve bebeq agaclarınızın türü carmona fukien tea olarakda gecer forumda bakımı ile ilgli bilgi vardır.

Teşekkür ederim ilginize

memet
18-10-2009, 20:45
Forum kulanmayala ilgili başlığa ulaşırsanız fotoğraf yükelmeyle ilgili konuda ayrıtınları bulabilirsiniz. bu biçimiyle sayfa yapısı boluduğu için böyle br uygulamayı rica ediyoruz silmeniz gerekmiyor.

Bebeq
18-10-2009, 21:08
Bir daha fotoğraf yüklediğimde daha özenli davranacağımdan emin olabilirsiniz.Teşekkürler

zeysim
18-10-2009, 23:32
Sayın bonsaisan çok teşekkürler cevabınızın için.. dünden beri heyecanla sürekli kontrol ettim forumu acaba yazan oldumu diye, türünü öğrenince çok mutlu oldum:) şimdi sırada o'na nasıl bakacağımı öğrenmek kaldı..eğer vaktiniz olurda yönlendirirseniz çok sevinirim...

bonsaisan
19-10-2009, 07:24
Carmonanın bakımı zor değildir.

Şİmdilerde çiçaklanma zamanı çiçeklenmesi bittiğinde yapraklarında **** daların budama yapabilirsiniz.

Su konusunda dikkatli olun.

Benim varmonalarım güneyde balonda yer almaktalar.

Su istekleri sıcak havalarda fazladır.

Kışın ısının 10 derece altına düşmesi ile ev içinde havadar ve güneş gören pencere önlerin de evin içerisine alınız.

Gerekli bakım şekilleri form içinde yer almaktadır.

Bebeq
19-10-2009, 09:42
Carmona çiçek açıyor mu? Bende üzerinde çıkan ufak tomurcukların ne olduğunu araştırdım bulamadım.Arkadaşımda o tomurcuklar yaprağa dönüşecek deyince çiçek olayından ümidi kesmiştim :) Teşekkürler Bonsaisan :

Bebeq
19-10-2009, 10:16
Birde sormayı unuttum.
Yeni aldığım bosaiyi iç mekanda tutuyorum.Balkona çıkartmamda **** güneş görmesinde yarar varmıdır? Çıkartırsam kaç saat çıkartmalıyım?
Teşekkürler :)

zeysim
19-10-2009, 11:30
Ağacımızla ilgili bu bilgileri buldum siteden:

Fukien Tea / Carmona Microphylla

disari-iceride-disarida tam guneste,
icerideyse hafif golgede,direkt gunes
ten koruyoruz.

sorunlar - bu agaci bocekler seviyorlar,
ve surekli saldirabilir,biraz deterjani su ile karistirip ve yapraklara sprey ediyoruz.

toprak - 80%organik 20%tas.

köku budama - her 3-5 yilda ilk
baharda kokunu kestik ten sonra toprak tam nemli
olmali,toprak,tam nemli olsa yeni kokler su arastirmak icin daha hizli
buyuyorlar.

sulama - yazinda cok fazla suluyoruz,
kisinda toprak islak olmali ama camur gibi degil!

yedirme - bir yem nitrojensiz veya az
nitrojenli haftalik veriyoruz,cok fazla
nitrojen verince daha az cicekler
olacak.

budama - her anda dallari yapraklari
budabiliriz.

bir kaç anlamadığım nokta var hem içeride hemde dışarıda bakılabiliyor anladığım kadarıyla bu doğru mu? kök kesme olayı nedir onu anlayamadım..her zaman budama yapabilirmiyiz..nitrojen nedir..biraz fazla oldu sorularım kusura bakmayın:)

Bebeq
19-10-2009, 12:16
Bende bu bilgileri okudum ama aynen sizin gibi anlamadığım noktalar oldu.Dışarıda bakılabiliyor ama ben iç mekanda bakıyorum.Günde 1-2 saat güneşe çıkarmamda sorun olurmu acaba veya kök budama ne zaman yapılır? Saksı değiştirmelimiyim? Gübre vermelimiyim? Daha yeni başladığım için bilgim yok öğrenmeye de çok hevesliyim. Şimdiden kendi bonsaimi yapmayı planlıyorum :)
Ama yeterli bilgileri örendikten sonra :)

bonsaisan
19-10-2009, 12:29
Sayın carmona geliştirmeye çalışan dostlar.

Ben izmirde yaşıyorum şu adna gündüz sıcaklık 22 derece gece ısı 15 düşüyor benim carmonalar çünkü bir kaç tane var.

Şu anda balkonda sabah güneşini direk alıyorlar akşam güneşi ise hava yağmur lu ise gölgedeler.
YErlerini hiç oynatmam

Kışın havalar ısı olarak 2 derecelere geliçektir.

Yani ocak aylarında ev içinde pencere önünde havadar bir mekanda kalmalılar hava akımı olmaz ise böçeklenme yapaçaktır.

Sulama yazın düzenli
Kışın nem kaybı olduğunda yani torpak kurmaya başladığında.

Gübreleme nitrojen azot karşılığıdır.

Ben 20 20 20 oranıda ki değrde gübre kulanıyorum konuyu forumdan bulursunuz.

Gübreleme ilkbaharda 15 günde bir sıvı gübre sulama suyuna eklenicek.
AMa ben granür gübre kulanıyorum.

Kök budama ve saksı değişimi ilkbaharda ayında köklerin 3/1 budanır.

Sağlıklı saçak ve kılçal kökler budanmamalı.

Kazıklaşmış iyice onudlaşmı kökler nebari oluşturmuyor ise budanmalı.

Saksı dğeişimi zamaı toprak biraz kurusun ondan sonra saksı değişimi yapın ıslak toprakda bu işlem zor ve köktü sonuçlar doğuraçaktır.

BUdama çiçeklenme döneminde budama yapmayın.

Beyaz ufak çiçekleri vardır.
Budamada ki husus bırakın ağaç 6 ila 8 yaprak yapsın sonra uzayan bu dalı geriye doğru 2 ila4 yaprak geri sayın uç kısımdan ve budayın.

Saygılar.

Bebeq
19-10-2009, 12:43
Çok teşekkürler verdiğiniz bilgileri için.
Saygı bizden..

zena
19-10-2009, 20:33
Selamlar,
Ben bonsaimin değil bonsai adayımın türünü öğrenmek istiyorum. Benim cevreden duyumlarım Japon elması, süs elması diye bir iki isim duydum. Tam türünü bilen varsa yardımlarınızı bekliyorum. En azından nasıl bakarız onu araştırmalıyım diye duşunuyorum. Not: Elmaları misket buyuklüğünde oluyor.

Harun Parlak
19-10-2009, 21:02
Buraya bir göz atın. crab apple (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=860&highlight=s%FCs+elmas%FD) süs elması
http://images.google.com/images?q=crab%20apple

zena
19-10-2009, 21:05
Tekin bey çok teşekkürler birkez daha. Crap apple dan çalışmaya devam ozaman.

zena
19-10-2009, 21:17
"Malus floribunda Süs elması(**** Japon elması);
Asya kökenlidir.Park ve Bahçe bitkisidir.Meyveli ve meyvesiz türleri mevcutdur. Aşı ile çoğaltılabilir.3-8 mt arasında büyüyen türleri mevcutdur.Ülkemizde genellikle Koyuk kırmızı renk çiçek açan türleri tercih edilir.Çiçek ve bitki görünümü oldukca güzeldir.Çiçekleri çok güzel kokar ve nektar toplayan arıları cezbeder.Ülkemizdeki koyu kırmızı çiçek açan türünün meyvesi; özellikleEkim sonundan sonra yenmesi hoş olur.Turşusunu tavsiye ediyolar.Bahçenizin bir köşesine dikmenizi tavsiye ederim.Hastalık ve Zararlı olarak Genellikle Elma ile aynı.Ama Daha mukavemetli, yaprak biti ve yaprak bükenlere dikkat edilmesi gereklidir. " Böyle diyolar.

zeysim
20-10-2009, 19:02
Sayın carmona geliştirmeye çalışan dostlar.

Kışın havalar ısı olarak 2 derecelere gelicektir.

Yani ocak aylarında ev içinde pencere önünde havadar bir mekanda kalmalılar hava akımı olmaz ise böceklenme yapaçaktır.

Sayın Bonsaisan sizin sitenizde şöyle birşey gördüm hangisi doğrudur acaba?

Kış aylarında iç mekân bonsaileriniz için cereyan büyük bir tehlikedir. Özellikle tropik bitkiler bu konuda çok hassas olurlar. Dışarıda hava soğuk ise camınızı çok kısa bir süre için açık tutmanız risklidir.

DAYDIN
24-10-2009, 10:24
merhaba,
bende bu bonzaiden aldım ama iyi bakamadım.yapraklarını döküyor.haftada bir suluyorum.çeşidi ve bakımı hakkında bana bilgi verirseniz çok sevinirim.
http://2.bp.blogspot.com/_tSWA8OfkHew/SrSUpuzpzoI/AAAAAAAAC0A/tucu9woZPUY/s1600-h/ehu+004.jpg

bonsaisan
24-10-2009, 11:12
Sayın zeysim

Sitemde yazılan doğrudur.
BUrada ki püf nokta ise şudur.

Bir ağaç kendi ekosisteminde yaşar.

Özetler isek Ağacımızı suladığımız su ağaçın bulunduğu ortamdan sıcak **** daha soğuk ise bu ağaç için iyi değildir.

Sulama suyunuz ağacın bulunduğu ortam ısısı ile aynı **** yakın sıcaklıkta olmalıdır.

Kış aylarında bonsainiz içeride ise ortam ısı 20 derece ise ve siz gecici olarak pencere **** kapıyı açtığınızda ortam ısısı eğer 10 derece gibi farklı bir sıcaklıkta olduğunda ağaç bir anda farklı bir ısıdeğişikliğinde etkilenir.

Ben ağaçlarımı şu anda balkonda tutuyorum.

Gündüz ısı 28 ila 25 derecede gece ise ısı 15 ila18 dereceleri buluyor fakat ısı bir anda değil kademeli olarak azaldığı için ağaç bu yavaş ısıdeğikliğinde etkileniyor.

BUrada ki önemli nokta ani ısı değişlikleri.

BU yazın sık raslanılan bir konudur.

Ev içinde klimalı ortamda oda sıcaklığı 25 derecede duran bir ağaç yazın geciçi bir süre için dışarı güneş ısısı ile 30 ila 35 dereceye çıktığında ani terleme sonucu çok yogun bir su kaybeder ve aniden kuruma ile karşılaşa bilirsiniz.

Bildirmek istediğim ve size yanlış gelen konunun özü budur.

Saygılar.

bonsaisan
24-10-2009, 11:18
Sayın DAYDIN

Ağacınızın cinsi aslında biraz karışık diyelim.

Gövdesi ficıs ginseng üstdeki dalı yapı ise ficus micro carpa **** makrocarpa.

BU asyada çok yapılan bir uygulama.

Zaten dikkatli baktığınızda ağacın dallarının çıktığı noktada ki aşı yerini belirgin bir şekilde görüceksiniz.

Ginsek gövde üsten budanmış ve budanan yerin yanları açılarak buraya ficus bir ütür aşılanmış.

Ficusginsenk üzerine ficus micro **** makro carpa aşılaması.

Bu devasa boyutda ki yan piyasada görebileçeğiniz 60 cm bonsailerdede çok yapılır.

Kıvrımlı bir ana gövde üzerine merdivenimsi formda yapılmış aşılar.

BU ağaçlara ve bonsailere baktığınızda bu izleri görürsünüz.

Amaç hızlı bir şekilde bonsai eldeetmek için ticari bir aşılama uygulamasıdır.

Zaman içinde aşı yerleri tam birleşerek kapanır.

**** aşıda sorun olduğunda bu kısımda kuruma olur.

Saygılar.

DAYDIN
24-10-2009, 22:40
Bonzaisan ,ilgin için teşekkürler,birde bu ağacın yapraklarını niye döktüğü ile ilgili bilgi verirsen çok sevinirim.Mevsimsel mi yoksa sulama günışığıyla ilgili bir sorunmu?

bonsaisan
25-10-2009, 02:26
BU konuda bilgi vermem için bitkiyi görmem gerekir.

Ama olasılıkları sıralıya billirim.
1.Mevsimsel olarak sararıp yaprakların dökülmesi normal ama kısmen normalde tüm yapraklarını dökmez bu tür.

2.Sulama hatası bu tür toprak kurumadan sulanmaz.Yani toprak kuruyaçak ve akainde suluyaçaksınız.

3.YEni aldınız ise yer değişimi sıcaklık farklı ortgam havası etkileri biraz sarsmış olabillir.

4. yaprakları gözleleyin i,stenmiyen zararlılar olabilir.

Şİmdilik bukadar.

alibaysal
27-10-2009, 22:18
sevgili bonsaisan neden bilmiyorum ama yeni konu açamadığım için buradan yazma ihtiyacı dydum forumda yeni saılırım ama uzun zamandır bonsai merakım var geçenlerde bir peyzaj firmasında bakınırken bonsai vari bir bitki buldm ve aldım resim linklerini buradan vereceğim bitkinin cinsi hakkında hiç bir bilgi bulamadım bana bu bitki hakkında yorumda bulunursan çok sevinirim saygılar
http://img1.loadtr.com/k-453754-önden_görünş.jpg (http://www.loadtr.com/453754-önden_görünş.htm)
http://img1.loadtr.com/k-453755-kök_durumu.jpg (http://www.loadtr.com/453755-kök_durumu.htm)
http://img1.loadtr.com/k-453756-yandan_görünüş.jpg (http://www.loadtr.com/453756-yandan_görünüş.htm)
http://img1.loadtr.com/k-453757-yapraklar.jpg (http://www.loadtr.com/453757-yapraklar.htm)
http://img1.loadtr.com/k-453758-kök_yapısı.jpg (http://www.loadtr.com/453758-kök_yapısı.htm)
http://img1.loadtr.com/k-453759-başka_açı.jpg (http://www.loadtr.com/453759-başka_açı.htm)

alibaysal
28-10-2009, 09:00
sevgili bonsaisan neden bilmiyorum ama yeni konu açamadığım için buradan yazma ihtiyacı dydum forumda yeni saılırım ama uzun zamandır bonsai merakım var geçenlerde bir peyzaj firmasında bakınırken bonsai vari bir bitki buldm ve aldım resim linklerini buradan vereceğim bitkinin cinsi hakkında hiç bir bilgi bulamadım bana bu bitki hakkında yorumda bulunursan çok sevinirim saygılar
http://img1.loadtr.com/k-453754-önden_görünş.jpg (http://www.loadtr.com/453754-önden_görünş.htm)
http://img1.loadtr.com/k-453755-kök_durumu.jpg (http://www.loadtr.com/453755-kök_durumu.htm)
http://img1.loadtr.com/k-453756-yandan_görünüş.jpg (http://www.loadtr.com/453756-yandan_görünüş.htm)
http://img1.loadtr.com/k-453757-yapraklar.jpg (http://www.loadtr.com/453757-yapraklar.htm)
http://img1.loadtr.com/k-453758-kök_yapısı.jpg (http://www.loadtr.com/453758-kök_yapısı.htm)
http://img1.loadtr.com/k-453759-başka_açı.jpg (http://www.loadtr.com/453759-başka_açı.htm)

sevgili arkadaşlar belirttiğim gibi bu konuda henüz acemiyim ama merakım her geçen gün artıyor hele forumda yapılanları gördükçe dahada iştahlandım bana resimlerde görülen bitki hakkında yorumlarda bulunursanız çok sevinirim
cinsi,özellikleri,bakımı,neyi nezaman yapmam gerektiğini,olumu olmazmı gibi konularda yardımlarınızı bekliyorum

bonsaisan ustadıma ilgisinden dolayı ayrıca teşekkür ederim yoksa konuyu buraya taşıyamayacaktım
saygılar
ali baysal

bonsaisan
28-10-2009, 09:06
Bitkiyi tanımlamak zor çekmiş lduğunu fotoğraflar genel ağırlıklı görseller bize yaprak detayı gövde kabuk dokusu gibi daha belirgin fotoğraflar lazım.

Ben bu görseller ağacın cinsi hakkında bir şey süyleyemiyorum.

alibaysal
28-10-2009, 12:22
ilgine teşekkürler üstad resimleri büyük olarak yüklemeyi beceremedim ama resimlere tıklarsan büyük halleri görüntülenebiliyor yok yetersiz dersen tekrar çekip yüklemeye çalışıcam

saygılar

volki35
30-10-2009, 12:19
112204

bana ağaç türü hakkında yardım edermisiniz

volki35
30-10-2009, 12:20
yeni üye normal demi :)

Dino
30-10-2009, 12:33
Herkese merhaba, bonsaiye cok yabancı deilim ama geçen sene iki ficus agacımın ölümünden sonra elim pek gitmiyordu siteyede ağaçlarada.. ama bi ay içinde 4 adet ağaca sahip oldum bir anda ve tekrar ısınıyorum, okuyorum araştırıyorum, ağaçlarımın fotograflarını koyuyorum, yeşil yapraklılar süpermarket, kırmızı meyveliler ise özel geldi,, cins olarak ne olduklarını tam bilmiyorum, hepsi iç mekan bitkisi diye verildi bana, ama emin olamıyorum,
Kış geliyor, Gaziantepte kaloriferli bi dairede bu bitkileri nasıl yaşatırım bilemiyorum, ölen diğer iki agacım icin bi cok yöntem denedim ama yaşatamadım, bunlarında aynı akıbete uğramasından korkuyorum :(
Herkese mutlu sağlıklı günler diliyorum

alibaysal
31-10-2009, 15:29
sevgili bonsai sever arkadaşlar
geçenlerdede yazmıştım ama sanırım fotoğraflar iyi değildi tekrar daha yakın fotğraf çektim

bu bitkinin cinsini bonsai olup olamayacağını ve ne zaman neler yapmam gerektiği konularımda yardımlarınızı bekliyorum sevgi ve saygılarımla

alibaysal

Ali H. ALI
01-11-2009, 10:41
Dino iyi gunler.
Fotograflarini ekledigin ilk ikisi incir onlar ic mekanda tutulabilirse de kalerifer ve ya isi veren diger seylerin yakininda olmamali bol isik goren bir yer secmelisin. Ic mekanda olacaklarina gore saksi altlarina suyu toplamak icin koyacaginiz kaplara su birikmemesine dikkat ediniz. Incirler suyu sevseler bile kokleri camurlasmis bir toprak icerisinde olunca kokleri curuyebiliyor.

Diger iki agaciniz da fotografta, iyi secilmese de yaban elmasina benziyorlar. Eger dusundugum gibi yaban elmasi iseler ve yapraklarini da dokuyorlarsa ic mekanda uzun sure kalmalari onlari olumsuz etkileycektir. En azindan balkonunuz varsa onlari balkona almalisiniz.

Umarim bu agaclarinizi sorunsuzca yasatir ve daha bircok bonsainiz olur.

Ali H. ALI
01-11-2009, 10:51
Alibaysal iyi gunler.
Fotografini eklediginiz agactan bence bonsai olur. Cinsinin ne oldugunu bilmiyorum ama guzel bir govdesi ve bircok dallari var bu da onun iyi bir bonsai olmasina yeterlidir diye dusunuyorum.

Belki kis sonu onu saksisindan cikarir koklerini kontrol eder budanacak kokleri budar, ust tarafta da bir birini capraz kesen dallari budar(eger capraz kesisen dallari daha sonra telleyip istediginiz yerlerde kullanabileceginiz dusunuyorsaniz budamayiniz.) sonra yeni bir saksiya dikersiniz. Yeni saksisinda bir yil kadar durduktan sonra artik onu budayarak ve telleyerek sekillendirmeya baslarsiniz.

Kolay gelsin.

alibaysal
01-11-2009, 18:00
Alibaysal iyi gunler.
Fotografini eklediginiz agactan bence bonsai olur. Cinsinin ne oldugunu bilmiyorum ama guzel bir govdesi ve bircok dallari var bu da onun iyi bir bonsai olmasina yeterlidir diye dusunuyorum.

Belki kis sonu onu saksisindan cikarir koklerini kontrol eder budanacak kokleri budar, ust tarafta da bir birini capraz kesen dallari budar(eger capraz kesisen dallari daha sonra telleyip istediginiz yerlerde kullanabileceginiz dusunuyorsaniz budamayiniz.) sonra yeni bir saksiya dikersiniz. Yeni saksisinda bir yil kadar durduktan sonra artik onu budayarak ve telleyerek sekillendirmeya baslarsiniz.

Kolay gelsin.

ilgine teşekkür ederim adaş
yaşadığım yer bodrum ılıman bir iklim olması sanki avantaj gibi ama yinede bilemiyorum şimdiden saksıya almam yanlışmı olur sence evim bol güneş alıyor cam önünde tutmayı üşünüyorum toprağı çamur gibi olduğu için biran evvel sığ saksıya almayı düşünüyorum ama emin değilim

volki35
01-11-2009, 20:41
112204

bana ağaç türü hakkında yardım edermisiniz

arkadaşlar banada yardım ederseniz sevinirim

Ali H. ALI
02-11-2009, 11:10
Volki35 iyi gunler.
Agacin sanirim bir "Fukien tea" Bu agac hakkinda forumda bircok bilgi var.
Umarim agacin seninle birlikte uzun bir yasam surer.

Ali H. ALI
02-11-2009, 11:18
toprağı çamur gibi olduğu için biran evvel sığ saksıya almayı düşünüyorum ama emin değilim

Topragi camur gibi ise buyuk bir olasilikla curuk kokleri de vardir. Curumus ve baska uzun buyuk kokleri budadikten sonra, onu topragi iyi bir karisim olan ve yine derin bir saksiya dikiniz bir yil kadar kalip sacak kokler gelistirsin, daha sonra onu sig bonsai saksisina alirsiniz.

Agaciniz bir ic meken bitkisi degilse, onu surekli icerde tutmaniz sagligini olumsuz etkileycektir.

volki35
02-11-2009, 12:08
Volki35 iyi gunler.
Agacin sanirim bir "Fukien tea" Bu agac hakkinda forumda bircok bilgi var.
Umarim agacin seninle birlikte uzun bir yasam surer.
teşekkür ederim

alibaysal
02-11-2009, 16:41
teşekkür ederim adaş dediğin yapıcam ancak cinsi hakkında bende birşey bulamadım hala araştırıyorum

alibaysal
03-11-2009, 09:02
üzerinde çalışıyorum ama cinsi hakkında hiç bir bilgiye ulaşamadım kış sonu mlendirme ve budama işlemini gerçekleştiricam

http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=849&page=17

Ali H. ALI
03-11-2009, 12:50
Volki35 "fukien tea" icin linkteki mesaja bakabilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=337836&postcount=385

volki35
03-11-2009, 13:41
çok teşekkürler valla çok yardımı oldu

Ali H. ALI
04-11-2009, 13:04
Volki35
Buyuk bir olasilikla ithal agaclarin koklerinin uzun sure nemli kalmasi icin koklere killi toprak eklenmistir. Bu topragi degistirmeniz gerekir. Topragi degistirmek icin en uygun zaman ilkbaharin ilk gunleridir.

Suyu suzen bir toprak karismi kullanabilirsiniz.

Kolay gelsin.

miriel
08-11-2009, 21:01
Merhaba

Biraz bakındım ancak bulamadım geçen hafta bauhaus'dan almış olduğum bonsainin türü nedir acaba ?

Teşekkürler :)

Harun Parlak
08-11-2009, 21:06
Pittosporum tobira (Pitosporum) 'a benzetdim
Yeni başlayanlar için bence ideak bir bitki. Dayanıklı çelikden üretilebiliyor soğa dayanıklı. -10 derece soğa kadar dayanır.

miriel
08-11-2009, 21:11
yaprak yapısı benziyor gibi .)

Harun Parlak
08-11-2009, 21:13
Gövde yapısı da benziyor.

miriel
08-11-2009, 21:19
İnternetten Pittosporum tobira olarak arama yaptığımda fotoğraflardaki yaprak yapısına sahip çalı formunda bitkilerle karşılaştım