PDA

View Full Version : Bonsaisinin türünü öğrenmek isteyenler

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7

bonsaisan
23-08-2011, 19:54
sayın arwalda ağaçınınızn türü doğrultusunda istekleri ve ihityaçları konusunda tüm bilgilere forum içeriğinde ulaşma şansınız mümkün.
Sağlıklı ve iyi günler dilerim.

japiblack
25-08-2011, 12:34
Sn. nitalis bonsainiz gerçekten güzel görünüyor. nereden alınmış acaba hediye olduğu için fiyatı konusunda bir bilginiz yoktur ama alındığı yeri biliyormusunuz?
teşekkürler...

vatanrap
02-09-2011, 19:08
http://imageshack.us/photo/my-images/834/28082011001.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/855/28082011002b.jpg/

Küçük ağacım :) hediye olarak yeni şehir dışından geldi.Ancak küçük ağacımın türünü bilmediğim için bakımını yapamıyorum.En azından bir iki kelime isim verecek olursanız ( Türü hakkında) sevinirim.

memet
02-09-2011, 19:24
Bu bir ficus ginseng üstüne aşılı olan yapraklı kısım ficus retusa.
Artvin'de kışın içerde korumanız gerekli olacak. Kalorifer ya da sobadan uzak bir ortamda. Oralar sanırım biraz soğuk oluyordur. Soğuktan da uzak olmalı.
Bakımı konusunda bütün bonsailer çok fazla fark göstemiyor, forumda sulama ve bakım konusunda bilgileri okumanız yararlı olur.
Orada sonbahar başlamak üzeredir. Sulamaya dikkat etmelisiniz . Toprak kurudukça sulayın kökleri çürütüp ağacı öldürebilirsiniz.

Fotoğrafları doğrudan foruma yüklemek daha çok hoşumuza gidiyor fotoğraf yükleme siteleri zamanla bu fotoğrafları siliyorlar.

Budama saksı değiştirme toprak yenileme gibi radikal işlere hemen girişmeyin.

vatanrap
02-09-2011, 21:24
Çok Teşekkür ederim. :)

pekernet
10-09-2011, 11:56
Bonsai aldım çok hevesliyim bu konuda fakat hala tam olarak bonsaimin türünden emin olamadım burdaki üstadlarımızın yardımcı olacağını umuyorum.

Tavsiyelerinizi eksik etmeyin :)
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/310501_2337027313262_1477250902_2714625_5162769_n. jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/313728_2337027553268_1477250902_2714626_209013_n.j pg

bonsaisan
10-09-2011, 18:28
sayın pekernet
Bonsainizin türü ligusturm yani türkçe şekli le kurtbağrının bir türü bakımı kolay olan b türde ki sorun sulamadan kaynaklıdır.
Bu konuda forumda gerekli bilgiler var.
ağaçınızda gördüğüm ilk sorunlar toprak çok eski.Saksı büyütülmeli.
Ağaçın bu işlemlerden sonra havadar aydınlık ama direk güneş ışığı üzerine gün içinde gelmeyen bir mekana alınması şart.
Saksı değişimi ve torpak değişimi için havaların serinlemesini bekleyinzi kurtbağrı herdem yaşil bir tür olup yaprak dökmez.

Saygılar

memet
11-09-2011, 19:15
Ağcın saksıyla ilgili bir sorunu yok neden büyük saksı önerdin.

Bir kaç dal budaması kışın toprak değişimi yeterli.

pekernet
11-09-2011, 19:22
Çok teşekkürler önerileriniz için :) yanlız şuan ağacımın yaprakları çıkmıyor çok endişeliyim, bir hafta çıkmayınca sorunun toprak olduğunu düşünüp dün toprak değişimi yaptım, kökünde beyaz pamuksu bişeyler vardı dikkatimi çeken. temizledim umarım yeniden yaprak verir

memet
11-09-2011, 19:33
Keşke yapmasaydınız. Torftan oluşuyordu toprağı ama, bu mevsim çok uygun değildi toprak değişmi için. kurtbağırıın dirençli olduğuna güvenip beklemekten başka yol yok.
Gübre vermeyin bu süre içinde.

bonsaisan
11-09-2011, 20:55
SAksı değişimi önerdim çünkü köklerin düzenlenmesi lazım.
Bu saksı bonsai'nin köklerini düzenlenmesi için plastik aşırı derin olmayan basit bir süzgeç ya da bol delikli bir plastik saksı .
Hazır bonsailerde de saksı değişimi yapılmalıdır.
Sebebine gelince ürünleri topdan sipariş eden firmaya seralarda işlem yapılmış kökleri yastıklarda ekili olan bonsailer hızlıca sökülerek gönderileçekleri ülkenin gümrük prosedürlerine uygun olarak doğru yapıya yakın seramik saksılara sıkıştırma yöntemi ile dikilir.Ya da kökleri cuval gibi malzemeler ile sarılıp taşımada zarar görmemesi için ilaçlanır ve ülkeye gönderilir ülkedeki alıcı ağaçları elindeki saksılara aynı skıştırma yöntemi ile yerleştirip piyasa sürmeden önce sera koşularında biraz bekler satışa sunar.

BU yüzden kökler gelişi güzel işlendiğinden genellikde bu bonsailer hindistan cevizi lifleri ince mil **** kum karışımı bir içerik içinde satışa sunulur.
SOn kullanıcı siz gibi bonsai dsotları bu ağaçları satın alır.
Ama sera besin su ışık ve tabikide uygun olmayan toprak bir süre sonra ağaçda sorunlara neden olur.
BU yüzden hızlı bir şekilde ağaçın hazırlayaçağınız uygun toprak karışımı ile acil olarak köklerini geliştirebileçeği saksıya aktarılması gerekir.

BU yüzden saksı değişimini önerdim.

memet
11-09-2011, 21:04
Bunlar ticari konular, saksıyı büyütmeyi önermişsin bununla ilgisi de yok açıkçası.
Bu hazır bir bonsai, olacağı bu kadar büyümesi gereken bir yeri yok .
kışın uygun bir karışımla aynı saksıya konabilir tekrar.
Yani saksıyı değiştirme değil, gerekli olan toprağı değiştirmek.

pekernet
13-09-2011, 22:21
Sevgili dostlar, şu sıralar bonsaimin başına gelen pişmiş tavuğu aratır cinsten oldu açıkcası ..
bugün itibariyle yere düştü ve saksıda toprakta emekli oldu :) toprağın bi kısmını topladım fakat acilen yeni bir saksı ve toprağa ihtiyacım var fakat ben istanbulda şehrin göbeğinde oturuyorum sarıyerde falan fidanlık var ama uzak bayağı bana önerebiliceğiniz toprak ve saksılar nelerdir , bu ara sokakta satılan bitki toprağı çözüm olabilir mi ?
ilginize teşekkür ederim..

Ferit Aydın
13-09-2011, 22:55
Merhaba Pekernet,

Öncelikle ağacınızın başına gelenler üzücü ama çokta dert edilecek bir konu değil... Eğer toprak bulamazsanız koçtaş, praktikeri bauhaus gibi yerlerde de toprak bulma imkanınız var. Saksıya gelince oralarda bonsai saksısı bulmanız zor olacaktır yine son çare olarak sığ ve saksınızın boyutundan çok büyük olmayan bir plastik saksı alabilirsiniz.

Geçmiş olsun

bonsaisan
14-09-2011, 08:28
Geçmiş olsun üzüleçek bir durm değil.Bazen bizlerinde başına gelen durumlar bunlar.
Sayın atesaydın dediği toprak bulmakta zorlanmazsınız.
Herhangi bir çiçek arajman satan yerlerde saksı toprağı olarak geçen torf ile herhangi bir akvaryumcuda satıalan klasik dere çakılı (Midye kabuğu-Renklendirlmiş taş görünümlü malzemeler ) parantez içerisnde yer alan malzemler hariç.Forumdaki oranlara göre karışıp yaparak saksıda eksilen toprağa eklersiniz.Saksı konusnda gelince eski bir temzi plsatik sert yoğur kabı ya da plastik bir saksı geçici olarak ağaçınızı dikebileçeğinzi malzemedir.

Drenaj delikleri olduğu sürece sorun teşkil etmezler.
Daha sonra uygun bir saksı bularak ekimini uygun zamnda yaparsınız.

Saygılar

Nitalis
15-09-2011, 12:12
Sn. nitalis bonsainiz gerçekten güzel görünüyor. nereden alınmış acaba hediye olduğu için fiyatı konusunda bir bilginiz yoktur ama alındığı yeri biliyormusunuz?
teşekkürler...

Sn.Japiblack kusura bakmayın biraz geç cevap veriyorum.Bonsaiyi kozyatındaki bauhause'dan almışlar.Fiyat söylemediler ama 50tl civari birşey olması lazım daha önce orada bakmıştım fiyatları çünkü.
Bu arada bitki malesef öldü yeterli ilgiyi gösteremediğim için kurudu :(

memet
15-09-2011, 16:28
"Herhangi bir çiçek arajman satan yerlerde saksı toprağı olarak geçen torf ile herhangi bir akvaryumcuda satıalan klasik dere çakılı "

Bu konu her gündeme geldiğinde söylerim. Sanırım sürekli de söylemek gerekiyor.

Tarif edilen yerde iyi paralar verip alacaklarınızı, kumu bir inşaatçıdan kompost ya da torfu da zirai ürün satan bir yerden alarak ucuz biçimde halledebilirsiniz. Kumu zaten büyük olasılıkla ücretsiz verecekler. Yıkamanız elemeniz yetecek.

pekernet
15-09-2011, 22:08
Memet ve bonsaisan ilginizden dolayı teşekkür ederim. söylediklerinizi dikkate alarak bonsaimi huzura kavuşturdum :) bedava kum fikri içinde teşekkürler :p

Ferit Aydın
16-09-2011, 01:26
Başkalarının fikirlerinede saygı göstermek gerekir.. Herkes kendine göre yorumlayabilir ama başkasının fikri ve yorumu onun ki yanlış benimki doğru mantığında ortaya koymak pek hoş bir durum değil.
Her dakika herkes bir zirai ürün satılan bir yer bulması **** inşaattan gidip kum istemesi olası bir durum değil, acil bir durum olduğunda kumuda, toprağıda para vererek almak durumunda kalabiliyor insan. Adı üstünde Acil Bir Durum!!!...

memet
16-09-2011, 06:05
Bu durumda siz de söylediklerinizi kendiniz için yorumlayın, acil durum kanamalı hasta falan mı var. Kalp atak falan mı geçiriliyor . Acil, yapmayın, böyle olur olmaz bir şeye itiraz etmek için böyle şeyler..

Bir işin bir uygulanır yolu var, bir de zaten işin acemisi birine olamayacak önerilerde bulunmak var. Akvarmuycuya gidi kum alın, acil durumlarda akvaryumcular 24 saatte açıktır kesinlikle. Zaten adım başı da var .

Balık üretmiyorsunuz ağaç bakıyorsunuz. Bilmem fakrında mısınız.
Size gerekli bir kaç kilo kum akvaryumdan verecekler elinize naylon torbalarda yarım kilo dünya paraya, acildir diye siz pahalıya oradan alıyorsanız o da sizin tercihiniz tabi.

Bence bilmeden öyle atmak da pek fikre saygı olmuyor, kendi yapmadığınız şeyi başkasından istiyorsunuz yani.
Herkes her dakika zirai ürün satan yer bulmuyor onlardan birisinin yerini öğreniyor gibip oradan torf ya da kompost alıyor. Çiçekçiden fahiş fiyatla almamış oluyor.

Adı üstünde bu iş aceleye gelmez.

Bu arada başkasının ( bu ben olmuyorum)mantığının doğru olduğu fikrine nasıl kapıldınız , kendi mantığınızın da doğru olduğuna inanıp, bu satırları yazdınız o da merak ettiğim bir durum.

Ferit Aydın
16-09-2011, 17:47
Olayı Abartmayalım istersen, acil durum dediğimizin ne olduğunu iyi biliyorsun. kanamalı hastamı bilmem ne diye uzatmaya gerek yok, saksısı kırılmış toprakları dağılmış bir ağaç.

Benim söylediğim en yakın bir marketten toprağını al birde plastik saksı al koy. Market sanki banamı çalışıyor. Bende ihtiyacım olduğunda ve başka yerde arayacak vaktim olmadığında gidip oralardan alıyorum.

"Bence bilmeden öyle atmak da pek fikre saygı olmuyor, kendi yapmadığınız şeyi başkasından istiyorsunuz yani."

Bilmediğim bir şey hakkında yorum yapmam ve hiç bir zamanda atmak gibi bir tabir yoktur lugatımda. Siz herşeyi çok iyi bildiğinizi zannediyorsunuz ama yanılıyorsunuz.

Burada birisi bir şey soruyor herkes kendince yorumluyor, Herkesin yorumları yanlışta senin ki mi doğru....

memet
16-09-2011, 19:57
Atmak tutmak hakkında huyunuz yoksa bence de artık bu tuaf polemiğinizden vazgeçin de bir kaç ay arayla petşoplarda bonsaici garipliği bir son bulsun.

Saksı kırılmışsa gidilecek her petşop değildir. Acilen gidilecek bir yer değildir akvaryumcu. Gidilecek yerleri de anlattım.
Bilmem farkındamısınız ama akvaryum değil bonsai konusu konuşuluyor.

Bence bilmediğiniz değil kıysından köşesinden fikriniz olmayan bir konuda konuşmaya çalışıyorsunuz. Bırakın böyle işleri bir kaç ay arayla bir petşoptan kum alma eczaneden torf alma gibi garip konular konuşmak insanı sıkıyor.

Burada birşey soruluyor bende bildiğin gibi cevabı veriyorum, bu arada sizin nesi zorunuza gitti durumun petşop mu mu işletiyorsunuz kum mu satacaksınız?. Nedir kasıldığınız yer.

Sizinle de senli benli değiliz bu hitabınızı da bir toparlayın.

Burada herkes kendi kafasına göre olur olmaz yalan yanlış atıp tutmuyor. Akla mantığa uyacak birşey söyleyecekseniz söyleyin.

Gidip oradan buradan olacak olmayacak şeyler almayı önerecekseniz de, sizinki siz yanlış benim dediğim doğru.

Çok da lazımsa, siz gidip olmayacak paralar verip, önerilen yerlerden malzeme alın sonra da neden bu işler bana bu kadar pahalıya geldi diye hesap yaparsınız. Bu önerdiğiniz bana pahalıya maloldu derse tavsiyede bulunduğunuz onu da açıklarsınız artık.

Ama derseniz derseniz para bende, yapın tutan yok sizi.

Bu arada sizi de bir iki konuda aydınlatayım. Benim öyle çok biliyorum halt biliyorum diye huyum yoktur.Ben öyle yabancı bonsai dostları diye tuaf tirpler de yapmam ne biliyorsam bildiğim için söylerim. Başkasına tavsiyede bulunup kendimin uygulayamadığım işlerim de yoktur.
Bilen bilir yaptığımı, bilmeyene de dert anlatıp hava yapma durumu bana uymaz.

Bir kaç ay arayla da birilerine aynı şeyleri durup durup bu işler böyle olmuyor demkten sıtkım sıyrıldı.

Ha Orçun cevaplamıyor, dur ben bunun haddini bildireyim diye bir duruma mı girdiniz, eğer öyleyse çabuk çıkın durumunuzdan size yararı olmaz.

Her konuda herkesin kendince yorumlaması diye garip bir durum sadece işi zora koşar ( Sizin bakımınızdan)bilmediğiniz konularda "kendinizce" yorum yapmayın bir bilene sorun bir öğrenin bir atıp tutmayın.
Ne işi var akvaryumla bonsainin, acilse kum ille oradan mı alınıyor bunu anlamanın bir mantığı varmı bunu bir çözün.
Çözmeyin siz oradan alışveriş yapın.

Zaten yapıyorsunz hayırlı işler zaten bonsai kalp atak gibi acilen alışveriş yapmayı gerektiriyor. Aman oralardan alın.
Bırakında kalanlar alması gerken yerlerden malzeme alsın.

Ferit Aydın
16-09-2011, 22:09
Şu anda söyledikleriniz tamamen saçmalıktan ibaret, hitap tarzınıza dikkat edin.
Konuları saptırmayın, yok eczane yok bilmem ne aklın hala petshoplarda yazdıklarımı dikkatlice okuyun anlayın ondan sonra cevaplayın.

Kimsenin yerine cevap vermiyorum, ben bir plastik saksı ve marketten alınacak topraktan bahsederken nerelere çektiniz konuları.

Ne kum satıyorum ne petshop işletiyorum nede akvaryum kuruyorum.

Söyleyeceklerinin **** yapacaklarının bana bir zararı olamak ancak, "Atıp tutmak" "kasılmak" v.s. gibi haddini bilmez konuların sadece ve sadece size zararı olur.

Bu konuda burada kapansın uzamasın!!!....

memet
16-09-2011, 22:38
Madem bonsai konusunda bilginiz akvaryumdana alışveriş yapmak kadar, başka konuşmalar size saçmalık olarak gelir haklısınız.

Başüstüne, siz dediniz ya konu kapansın,

Uzatmayın gereksiz konuşmanızı kapatın konunuzu.

Ferit Aydın
17-09-2011, 14:29
Yazdıklarınız ilk okul çocuklarının birbirlerine sataşmalarına benziyor.

Hala aklın akvaryumda, konuyu nasıl okuyorsun anlamış değilim...
Ben ne diyorum siz nerdesiniz hala... yazık...

Uslub ve konuşma ahlakından o kadar yoksunsunuz ki... Söyleyecek bir şey bulamıyorum...

memet
17-09-2011, 18:23
Yazdıklarınız ilk okul çocuklarının birbirlerine sataşmalarına benziyor.

Hala aklın akvaryumda, konuyu nasıl okuyorsun anlamış değilim...
Ben ne diyorum siz nerdesiniz hala... yazık...

Uslub ve konuşma ahlakından o kadar yoksunsunuz ki... Söyleyecek bir şey bulamıyorum...

Beyefendi bir polemiktir tuturdunuz gidiyorsunuz ortaya çıkan şey bir fikrinizin olamadığı yerde bu alçalan üslubunuz olmaya başladı. Bırakın bilenler anlatasın. Siz sormayı öğrenmeyi deneyin faydası olacak size. Akvaryum konusu da size ait değildi atladınız bir lafa kaldınız altıtında boş yere harcamayın vaktinizi. Sizin zaten benim ne dediğimle de ilginiz yoktu, sadece şöyle bir dalaşayım demiştiniz, yaptınız, rahatladıysanız artık bu anlamsız polemiği bitirebilirsiniz.
Durumunuz ilkokul seviyesinde olduğundandır belki anlama düzeyiniz.

Bu arada sürekli tekrarlamak zorunda kalıyorum sizinle senli benli değliz üslubunuzu toparlayın.

glacier_
17-09-2011, 19:03
ulmus bonsai

Ferit Aydın
18-09-2011, 01:05
Beyefendi bir polemiktir tuturdunuz gidiyorsunuz ortaya çıkan şey bir fikrinizin olamadığı yerde bu alçalan üslubunuz olmaya başladı. Bırakın bilenler anlatasın. Siz sormayı öğrenmeyi deneyin faydası olacak size. Akvaryum konusu da size ait değildi atladınız bir lafa kaldınız altıtında boş yere harcamayın vaktinizi. Sizin zaten benim ne dediğimle de ilginiz yoktu, sadece şöyle bir dalaşayım demiştiniz, yaptınız, rahatladıysanız artık bu anlamsız polemiği bitirebilirsiniz.
Durumunuz ilkokul seviyesinde olduğundandır belki anlama düzeyiniz.

Bu arada sürekli tekrarlamak zorunda kalıyorum sizinle senli benli değliz üslubunuzu toparlayın.

"Durumunuz ilkokul seviyesinde olduğundandır belki anlama düzeyiniz."

Mehmet efendi, kimin anlama düzeyinin ne olduğunu bilen biliyor.
Sabrımı zorlamaya başladın yeter... Nasıl konuşacağımı senden öğrenecek değilim. Birilerine bişeyler öğretmeyi denemek yerine kendini geliştirip bir şeyler öğrenmeyi denemelisin... bu sana son mesajım... umarım artık herhangi bir şey yazmazsın.

bonsaisan
19-09-2011, 08:18
sayın pekernet

Ağaçınızın son durumu nedir?Umarım toparlanmıştır.
Gelişmeleri takip edebilmek adına üyelerin bonsai çalışmaları kısmına ağacınıza ait görseleri ekleyerek bizim ile paylaşa bilirmisiniz?
Saygılar

Serengete
24-09-2011, 17:31
Selamlar,

Geçen sene Antalya dan aldığım Bonsaimin resimlerini yolluyorum. Türünün ne olduğunu anlayabilmek için forumun 27 sayfasına da tek tek baktım ama buna benzer bir şey göremedim. Yorumlarınıza şimdiden teşekkür ederim.

memet
24-09-2011, 17:40
Bu bir ficus. Ficus benjamin.
Geçen kışı geçirdiğinize göre uygun ortamda bakıyorsunuz.

Serengete
24-09-2011, 17:49
Çok teşekkür ederim. Yani forumda Ficus Benjamin ile ilgili konuları takip etmem gerekiyor. Peki bir sorum daha olacak; bu bonsailer aşılama mantığıyla mı üretiliyor? Yani alt kök ficus, yapraklar benjamin mi demektir bu isim? Veya bu konuyu araştırabileceğim bir kaynak gösterirseniz de olur.

Bir daha teşekkürler.

Serengete
24-09-2011, 17:54
Bu arada sorma sebebimide açıklayayım; arada sırada köklerin arasından farklı bir sürgün çıkıyor. Yaprak formu farklı bir sürgün. Satın alırken o sürgünleri hemen koparmam söylenmişti. Bende bir kaç kez kopardım. Bu çıkanlar ficus ün kendi dalları mıdır?

memet
24-09-2011, 18:03
Ficus genel bir isim, incir anlamında, yediğimiz incir de ficus. Farklı ficus türleri var. Banjamin de ficus ailesinden bir tür.
Farklı sürgünün nasıl bir şey olduğunu görmeden bir şey demek zor ama burada bir aşı yok gördüğüm kadarıyla.
Satıcılar genellikle bonsai konusunda çok fazla bilgiye sahip olmaz. Dahası bakımı konusunda da vahim hataları olabilir. Biliyorum diyenler bile yapabiliyor bunu.
Çok itibar etmemek gerek söylediklerine, köklerden çıkan sürgünleri almak ağacın forumun korumak bakımından daha uygun.

Buradaki ana başlığı bir inceleyin. (http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=2616374)

Saksıdaki toprak aldığınızda varolan topraksa, kış çıkmadan bunu değiştirmeyi düşünebilirsiniz. İlkbaharla birlikte gübrelemeye başlarsınız.

Serengete
24-09-2011, 18:06
İlginize teşekkür ederim.

CaglaBonsai
12-11-2011, 22:03
Bir türlü türünü öğrenemediğim Bonsaim!
Bir fikri olan var mı?

jeomeo
13-11-2011, 01:09
Ligustrum, yani kurtbağrı. Benzer durumda, hatta daha kötü bir ligustrumum vardı, derin bir budama ve toprağı kuruduktan sonra yapılan sulama ile son derece güçlü ve sağlıklı bir yaz geçirdi.

CaglaBonsai
13-11-2011, 09:00
Satın alınan yer de erik ağacı demiş...
Artık benim Bonsaim de bu halde değil maalesef bütün yapraklarını döktü, sanırım fazla suladım.
http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/806-7.htm#post878247
şuraya diğer resimlerini de verdim, önerileriniz varsa çok memnun olurum.

UmutSatir
17-11-2011, 21:33
Merhaba arkadaşlar, arkadaşıma hediye bakarken beğenip aldığım bir bonsai ile ne yapacağımı bilemeyince internetten bu forumu buldum ve gerçekten çok şey öğrendim bile, ama öncelikle bonsaimin türünü bilmediğim için bakımınıda nerden başlayarak yapmam gerektiğine dair bilgi edinemedim. Aşağıda resmini gönderdiğim şaheserin türü nedir ve bu mevsimde şuanda neler yapmam gerekir yardımcı olursanız minnettar kalırım. Şimdiden çok teşekkür ederim ve böyle doğayı seven ve zaman ayıran insanlarla birarada olmaktan mutluyum..

cartagena
18-11-2011, 14:38
Sitede yaptığım araştırmalar sonucunda ben Fukıen Tea'ye benzettim. Ama emin olamadım. Bir fikri olan var mı ?
Diğer fotografları yaprak dökülme sorunların da var ama link vermeyi başaramadım sanırım : (

UmutSatir
18-11-2011, 17:10
Teşekkürler ama yanlış bir bitkiyi araştırıp bonsaimi kurutmaktan korkuyorum. Bu bitkinin dalları benimkininkine çok benziyo aslında ama nasıl emin olabilicez, daha kesin bişey söyleyebilecek birisi varsa acil yardım istiyorum.. ilgin için saol cartagena

memet
18-11-2011, 17:16
Genel olarak, yapmanız gereken bakım çok büyük farklılıklar göstermiyor.

UmutSatir'in ağacı karaağaca da benziyor görüntüden emin olamadım. Sizinki fukean tea olabilir.

Sonuçta kışın toprağı kurumaya başladıkça azar azar sulanmalı. Sobalı kaloriferli ortamda olmamalı. Aydınlık bir mekanda durmalı.
Forumda biraz gezinirseniz hazır bonsilarle ilgili çok yazı bulacaksınız.

Harun Parlak
18-11-2011, 17:16
öncelikle bonsaimin türünü bilmediğim için bakımınıda nerden başlayarak yapmam gerektiğine dair bilgi edinemedim.

Bonsai de Tür bakımı diye bir şey yoktur. Bonsai de tüm türler bakım beslenme aynıdır.

UmutSatir
18-11-2011, 19:16
memet bey teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, bende aynen dediğiniz gibi toprağı kurudukça, saksının altından 1-2 damla su gelene kadar su koyuyorum, toprağın çok fazla suyu emerek ıslanmasınada izin vermiyorum.

Tekin bey cevabınız için teşekkürler, benim bonsaimin yaprakları henüz çok minik minik ve dalına hafifçe dokunsam bile bu minik yapraklar henüz yeni çıkmalarına rağmen dökülüyor, buda yanlış bakım yaptığımı düşünmeme neden oldu. Açıkçası zarar vermekten çekiniyorum.

Harun Parlak
18-11-2011, 19:26
Bonsainiz büyük bir ihtimal Zelkova çinkaraağcı. Yaprak döken tür zaten. Bu mevsimde yaprakları döküp uykuya gçmesi gerekli. Siz içerde tuttuğunzdan kış mı geliyor baharmı geliyor anlayamadığında şokta olabilir.

Bonsainizi dışarıya alıp aşırı su vermeden bakımına devam edin. Yakın zamanda İstanbul da bonsai atölye çalışması olacak gelme fırsatınız olursa getirirseniz yakından görme şansı olur. Ozaman türü ne olduğuna bakarız. Kolay gelsin.

UmutSatir
18-11-2011, 20:00
Bu bonsai atölye çalışmasıyla ilgili bilgileri nerden edinebilirim ? Gelmeyi çok isterim.

Harun Parlak
18-11-2011, 20:37
Burada her toplantı (http://www.agaclar.net/forum/istanbul-bonsai-atolye-calismalari/) için başlık açılıp İstanbul Üyelerine Mail ile de bildirimler yapılıyor.
Siteyi takip ederseniz mutlaka haberiniz olur.

UmutSatir
18-11-2011, 22:08
Teşekkürler, mutlaka takip edip gelicem. Başka paylaşımlarda görüşmek üzere.

jeomeo
18-11-2011, 23:57
Ağacınız karaağaç değil, sizin tahmininiz gibi fukien tea yani carmona. Sağlıklı ise yapraklarını hiçbir zaman tamamen dökmüyor. Karaağaçların yapraklarının kenarları tırtıklıdır ve daha ovaldir. Carmonanın yaprakları ise parlak ve daldan çıktığı noktaya doğru sivrilir.

Karaağaçtan farklı olarak ülkemizde iç mekanda bakılması gerekiyor. 18-20 derecenin altındaki havalarda kesinlikle dışarıya çıkartmayın. İyi ışık alan ve kalorifere uzak bir yerde içeride bakın. Üzerindeki sararmış yaprakları elle veya cımbızla alıp, yapraksız dallarını keskin bir makas ile budayarak kısaltın. Sulama tavsiyelerine uyarsanız 1 ay kadar bir süre içerisinde kendisini topralamaya başlayacaktır.

Harun Parlak
19-11-2011, 05:34
Jeomeo aynı ağaç'ı konuşmuyoruz sanırım Bahsi geçen (http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/255931d1321561860-yaprak.jpg) ağaç büyük ihtimal karağaç yaprakları ve gövde yapısı karağaca daha çok benziyor.

memet
19-11-2011, 06:26
Sanırım ilk ağaç kara ağaç, ikincisi tea.

cartagena
19-11-2011, 09:55
Teşekkürler ama yanlış bir bitkiyi araştırıp bonsaimi kurutmaktan korkuyorum. Bu bitkinin dalları benimkininkine çok benziyo aslında ama nasıl emin olabilicez, daha kesin bişey söyleyebilecek birisi varsa acil yardım istiyorum.. ilgin için saol cartagena

Sanıyorum ufak bir yanlış anlaşılma oldu. Ben sizin ağacınız için yorum yapmamıştım :) Yorum yapabilecek kadar bilgim yok malesef. Kendi ağacımı Fukıen Tea'ye benzetmiş ve doğru olup olamıyacağını sormuştum.
Sayenizde cevabımı da almış oldum teşekkürler.
Ayrıca ilgilenip cevap veren diğer arkadaşlara da teşekkürler.

jeomeo
19-11-2011, 21:34
Evet ben ilk ağacı görmeyerek yanlış anlamışım, düzeltmiş olayım cartagena'nın ağacı için yazdım.

H.Deniz Aksoku
24-11-2011, 23:11
Öncelikle herkese selamlar.
Birkaçgün önce elime geçen bu ağaç konusunda doğru yere geldim umarım ( resimleri ekledim ). Eğer bu türden değilse türünü öğrenebilirmiyim.
Teşekkürler

H.Deniz Aksoku
25-11-2011, 18:45
http://www.agaclar.net/forum/882400-post192.htm
Linkte resimlerini eklediğim bonsaimin türü nedir acaba?

Latif
26-11-2011, 13:57
Hediye geldiğinden cinsini bilemiyorum yardımcı olurmusunuz.

memet
26-11-2011, 14:27
Ficus. Ficus ginseng. Üstünde aşılı olan ficus retusa.

dreamstone
27-11-2011, 14:32
Herkeze merhbalar, bonsai lere hemen hemen herkez gibi yıllardır hayranlıkla takip etmekteyim. Amerikan filmlerinin "bonsai yetiştirmek sabır ister" telkinlerinden midir nedir bilmiyorum, bir türlü bu işe girişmeye cesaret edemedim. ta ki arkadaşımın aldığı bonsai sine gözümü ayırmadan baktığımı fark edene kadar. Bauhaus'dan aldığını duyunca atladık arabaya soluğu bauhaus da aldık. pek seçme şansım yoktu çünkü istediğim boyutta olan tek bonsai buydu. Türünü araştırdım lakin ağaçlardan anlamadığımı farkettim. Genel olarak resimleri aşağıdaki gibi. Ben serisa, çin karaağacı ve çin kuş üzümü nden biri olduğunu düşünüyorum. Ama emin olamıyorum. şimdilik kış olması gereği ile pek rahatsızlık vememeye çalışıyorum kendisine. Direk güneş almayan bir yerde suyun dikkat edip, hafiften yapraklara su püskürtüyorum. Bi kaç ay kendisi bizimle yaşamaya alışsın, traşlamaya başlayacağım ama önce yeni evine uyum sağlamasını istiyorum. Türü ile ilgili yorumlarınızı ve şekillendirme ile ilgili tavsiyelerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. İyi günler dilerim.

http://dl.dropbox.com/u/11698335/Bonsai/20111127-2.jpg
http://dl.dropbox.com/u/11698335/Bonsai/20111127-3.jpg
http://dl.dropbox.com/u/11698335/Bonsai/20111127-4.jpg
http://dl.dropbox.com/u/11698335/Bonsai/20111127-5.jpg
http://dl.dropbox.com/u/11698335/Bonsai/20111127-6.jpg
http://dl.dropbox.com/u/11698335/Bonsai/20111127.jpg

esevetnov
30-11-2011, 09:14
merhaba arkadaşlar. bu işe yeni merak saldım. bi çok sitede bi çok şey okudum ama en sağlıklı bilgi sanırım türe göre bakım olacaktır. bonsaimin resimleri aşağıda. ankarada bauhause dan aldım. amasyaya getirdim. aydınlık güneş almayan bi yerde duruyor. toprağını günde 2 defa spreyle nemlendiriyorum tabi yapraklarınıda. suyun içinde sıvı gübre var tabi üstünde yazan orana göre. toprağını değiştirmedim sadece yosun gibi bişiler vardı hem toprakta hem ağacın alt kısımlarında onları temizledim. benim bilgilerim bunlarla sınırlı. başka ne yapmam gerekli. bide türü emin olmamakla birlikte çin kuş eriği (Sageretia theezans) olduğunu düşünüyorum doğrumudur? teşekkürler.

Arwalda
13-12-2011, 09:53
Arkadaşlar. Aşağıda fotoğrafları olan bonsai bana hediye olarak geldi. Ama türünü bilmiyorum. Ancak gördüğüm kadarıyla bir tür çam ağacı. O nedenle balkonda güneş alan bir yere koydum. Sanırım sizler kolaylıkla türünü belirleyebilirsiniz ve böylece bende ağacıma daha doğru bakabilirim. Teşekkürler şimdiden...

bonsaisan
13-12-2011, 10:54
Sayın Arwalda

Ağaçınızın türü:podacarpus
Taş porsuğu olarak bilinen ibreli bir türdür.
Çamlarda ibreliler sınıfına girer.
Bakımı kolay olan bu tür de aşırı sulamada yaprak renkleri gri renge dönmeye başlar bu kısa bir uyarıdır.

Bakımı hakkında forumda bilgiler mevcuddur.
Saygılar sunarım.

Arwalda
13-12-2011, 11:16
Sayın Bonsaisan,
Hızlı ve açıklamalı cevabınız için çok teşekkürler. Hemen forumu araştırıyorum... :)
Saygılar

bonsaisan
13-12-2011, 23:03
sayın Arwalda

Bu tür'ün ve diğer ithal türlerin en az 1 yıl kadar yaşadığınız yerin iklimine adapte olması beklenmelidir.
Bu yüzden havadar aydınlık bir ortamda bakılmalı doğru şekilde sulanmalı ve mümkünse bahar ayı başına kadar beklenip daha sonra büyük boy bir saksıya ygun toprak karışımı ile tekrardan dikilmelidir.

Dikim işlemi nisan başı ya da ortası olarak seçilmeli ve yeni sürgünleri vermeye başlamadan önce yapılmalıdır.
Türün özeliği saksı değişimi sırasında kökleri konusundaki hassasiyetinden dolayı fazla dokunulmamalı ve hızlı bir şekilde kökler fazla hava ve ışık temasınna maruz kalmadan işlem tamamlanmalıdır.

Saskı ve toprak değişimini takip eden ilk 21 gün boyunca direk güneş ışığı almayan bir yerde bakılmaya devam edilmeli saksı ve toprak genişlediği için ilk saksı değişimini takip eden süreçde fazla sulamadan kaçınılmalıdır.

ve yine aynı süreç de 1 ay içerisinde gübreleme yapılmamalıdır.

saksı ve toprak değişimini takip eden ilk aydan sonra havanın ılık olduğu zamanlarda evin dışına bahceye ya da balkona alınmalı lakin direk güneş ışığı ağaçın üzerine gelmemelidir.
Akşam serinliklerinde tekrar ev içindeki mekana ya da daha önceki mekanına alınmalı bu sayede ilkime adaptasyonu yavaş yavaş sağlanmalıdır.
Adaptasyon süreçi sağlanan bir podacarpus İstanbulda dış mekan da kış donlarında korunarak bakıla bilir.

Saygılar

Arwalda
14-12-2011, 09:11
Sayın Bonsaisan,
Yazınız bana yol gösterici olacak. Tekrar teşekkürler. Umarım sorunsuzca yaşatabilirim, bu ilk bonsaimi...

jeomeo
21-12-2011, 00:19
Bitkiniz crassula değil hatta bir sukkulent de değil. Fotoğraflar bir carmona (fukien tea) olduğunu gösteriyor. Bu tür hazır(ticari) bonsai olarak ülkemizde çok bulduğu gibi forumda ve internette birçok kaynakta hem bu türe ait hem de bonsai'ye ait genel bakım bilgilerini bulabilirsiniz. Sulama ve ışık ihtiyacına dikkat etmeniz diğer şeylerden daha öncelikli. Öğrenmek istediğinizin ne olduğunu ilgili başlıklarda sorarsanız arkadaşlarımız sizi daha detaylı bilgilendirecektir.

ressamemre1996
21-12-2011, 18:38
bendede böyle bir bonzai ( #48 (http://www.agaclar.net/forum/875557-post48.htm) ) var bu iç mekan mı dış mekanmı bilen varmı ve bendede çiçekleri sararıp dökülüyor normalmi napmalıyım
..

memet
21-12-2011, 18:47
Hangi ağaç olduğunu bilmek gerekir. Fotoğafını yüklerseniz türünü anlaması mümkün olur.

bonsaisan
23-12-2011, 12:22
Sayın ressamemre1996

MEhmet arakdaşımızın yazdığı gibi fotoğrafını foruma yüklemeniz geekli ki tam türü konusunda size destek verebilelim.

Örnek olarak belirtiğiniz link deki tür ULMUS PARVİFOLİA (Çİn Karaağaçıdır.

Lakin mesajınızda çiçeklerini kurutup döktüğünü belirtiğiniz tür ile uyuşmaz.
Ülkemizde ithal olarak mazalarda satılan çiçekli iki tür var.Biri Carmona microcarpa (Fukkien Tee) olarak geçer.

Diğer ise acelyanın bir türüdür ama sıkca piyadada bulunmaz.

EN mantıklı ve en doğrusu mehmet beyin dediği gibi fotoğrafını çekim foruma eklemenzidir.

Bu sayede size daha sağlıklı ve daha doğru önerilerde bulunmak forum içerisinde ki bonsai dostarı için en ideal olanıdır.

edautlu
02-01-2012, 14:12
iyi günler,

bu bonsai 'yi bir süpermarketten aldım.henüz toprağını bile değiştirmedim.zarar vermekten korkuyorum.forumdaki resimlerden gördüğüm kadarı ile ,yapraklarını benzeterek fucien tea olduğunu düşünüyorum.doğru mu acaba?

birde yandan toprağa uzanan ince dalı kesmeli miyim? görüntü olarak pek hoşuma gitmedi.önerilerinizi merakla bekliyorum.sevgiler.

bonsaisan
02-01-2012, 14:20
sayın edautlu

bonsainizin türü : ficus ginseng

bakımı hakkın forumda bilgiler vardır

edautlu
02-01-2012, 14:44
çok teşekkür ederim.
bakımı ile ilgili daha fazla bilgi edineceğim fakat toprağa uzanan dal hakkındaki fikriniz nedir, ne yapabilirim? forumdaki resimlerde bu tarz bir dala rastlamadım.
tekrar teşekkür ederim.

bonsaisan
02-01-2012, 21:41
O dal değil buradan tam anlaşılmıyor ama sürgünün çıktığı noktadan bir kare fotorğaf çekerseniz tahmin ettiğim bir uyglamayı yapmış olabilirler.
Şİmdi elinideki türün patates gibi olan kısmı ficus ginseng türdür.
Ama yapraklar ise ficus mivrocarpa denilen başka bir ficus türünün yaprakları.
Ginseng yaprakları pek sıkı bir sürgün yapısında değildir.
Bu yüzden bu türe aşı yapılır.

Yani eğer tahminlerim doğru ise o toprağa giren ince kısım fisuz microcarpa ve yukarıdan gövdeye girip karşı tarafdan çıkıyor buda aşı.

Tabi kesin bir şöylemek için sürgünün çıktığınoktadan detay bir fotoğraf lazım.
saygılar

edautlu
03-01-2012, 11:21
sayın bonsaisan,
öncelikle yardımınız için teşekkür ediyorum.detaylı bir anlatım yapmışsınız..

gövdeden çıkan sürgünün, 2 yönden de fotoğrafını çektim.umarım doğru fotoğraflamışımdır..

bonsaisan
07-01-2012, 11:27
Fotoğraf için teşekürler.
Gördüğüm kadarıyla fotoğraf yanıtmıyor ise Gövdenin içerisinde geçirilmiş.Başka bir gövde aşısı.

Ama sürügün sanki sonradan kabuğun kaldırılması ile aşılanmış gibi....

EN doğrusu yakında incelemek olurdu.
Bulunduğunuz Şehirde ki bir bonsai dostu bu konuda daha iyi gözlem yapabilir.

Bu konuda yaşadığınız şehirde ki deneyimli bir bonsai dostuna danışınız.

Bakımı ve yapmanız gerekenleri size görsel olarak aktara bilir.
Ayrıca forum da Şehirlerde yapılan Bonsai çalışmalarına **** açılaçak sergilere katılarak da bilgi alabilirsiniz.

Bu konuda forumda ki bir çok Bonsai dostu size karşılıksız destek vereçeklerdir.

Saygılar.

edautlu
08-01-2012, 17:32
sayın Bonsaisan,

tavsiyeniz ve yardımınız için asıl ben teşekkür ederim.umarım Fethiye'de bu tarz faaliyetler vardır ve ben de bir parçası olurum.

saygılar.

ozkan.ank
09-01-2012, 11:50
herkese selam.
dün hediye olarak gelen bonsaimin hangi tür olduğunu bilmiyorum.
internette gördüğüm fotoğraflarda "zelkova" türüne benzettim. siz ne dersiniz?
Umarım bakımı kolay bir türdür ve becerebilirim bunu :)
teşekkürler şimdiden

ozkan.ank
09-01-2012, 20:59
Fukien tea imiş ogrendigim kadariyla.

tt_tez
15-01-2012, 01:39
arkadaşlar ben uzun süredir bonzai almak yetiştirmek şekil verip sevgilime hediye etmeyi düşünyordum, fakat sevgilim benden erken davranıp bana almış, aldığı yeri bilmiyorum ve ağacımın cinsini. çok sıcak bi ortamdaymış ve malum mevsim kış, aldığından eve gidene kadar yaprakları çoğu dökülmüş şu an resimde görünenler ise kurumuş yapraklar, sulama hakkında biraz bilgim var tekrar kendine getirmeye çalışıyorum fakat sizler daha bilgilisiniz ağacımın cinsi iç mekan mı dış mekan bitkisi mi olduğunu söyleyebilirseniz ve sizce ağacım ölüyor olabilir mi ? nasıl tekrar yeşertebilirim? acil yardım ederseniz çok mutlu olurum
şimdiden teşekkürler

http://imageshack.us/photo/my-images/407/15012012.jpg

memet
15-01-2012, 05:03
Daha net bir fotoğrafını çekip onu da doğrudan siteye yükleseniz. Cinsini anlamaya çalışsak..

tt_tez
15-01-2012, 15:45
agacım bu daha net fotoğraf alamıyorum cinsi hakkında ve yapraklarının kuruluğu konusunda ne yapacağımı söyleyebilirseniz çok mutlu olurum gerçekten

264317

264318

264319

memet
15-01-2012, 16:28
Fotoğraflar net olmadığı için cinsini söylemek kolay değil. Aynı nedenle ne sorunu olduğunu da söylemek zor. Çok sulamadan ötürü kökleri çürümüş gibi görünüyor.

tt_tez
15-01-2012, 18:01
keşke daha net fotoğraf çekebilsem fakat malesef ne makinam var ne de başka bişey, bi kaç gün içinde bulmaya çalışırım makina. bu arada aşırı sulama yapmadığımı düşünüyorum toprağı kuruduğu zaman az bi şey su veriyorum çay bardağı kadar mesela. başka neden olabilir sizce?

memet
15-01-2012, 18:56
Yer değişikiliği olabilir, dediğiniz gibi soğuktan etkilenmiş oalbilir.
Bir daha ki sulamaya bir litre suya bir çorba kaşığı oksijenli su karıştırın sulamada bunu kullanın. Kaloriferden uzak bir ortamda toparlanmasını umalım.

tt_tez
15-01-2012, 19:03
teşekkürler mehmet yardımın için cidden fakat bi kaç sorun daha olacak yeni olduğum için pek bi bilgim yok oksijenli suyu nerden temin edebilirim ve ben bonsaimi nemli bir ortamda olması için kalorifere yakın tutuyorum dediğine göre kaloriferden uzak tutmalıyım doğru mudur ?

memet
15-01-2012, 19:20
Eczanelerde oksijenli su bulabilirsin. Kalorifer yarardan çok zarar verir hele bu hırpalanmış haliyle.
Üst mesajlarda bir zelkova var yapraklar ona benziyor mu?

tt_tez
15-01-2012, 20:04
çok sağol mehmet valla ozan .ank arkadaşın paylaştığı resimdeki ağaca çok benziyo fakat fukien tea mi zelkova mı çözemedim bende yaprak göremediğim için dediklerini uygulıycam umarım güzelce toparlanır çok teşekkürler

bonsaisan
15-01-2012, 21:33
Sayın tt–tez
Agaçınızın türü:gövde kabuk rengi ve dokusu,dal yapısı ve gözleri şekli ,kurumaya yakın yaprak şekilleri ile fukie tea yani carmona microcarpa dır.
Sağlık durumu pek iyi görünmemekle beraber acil olarak üzerine sarılmış telleri tel kesme ması ile keserek çıkarız.Ve mehmet in onerdiği yöntemi deneyiniz.
Saygılar

tt_tez
15-01-2012, 23:12
teşekkürler yarımlarınız için bonsaisan ve mehmet hemen uygulamaya geçiyorum .)

mstfylcn
25-01-2012, 11:04
Merhaba,
Koçtaş'tan ilk bonsaimi satın aldım. Sulamayı birkaç gün geciktirdiğim için yaprakları döküldü.

-Bu bonsainin türünü bilen var mı?

İlk aldığımda toprak yüzeyi yosunla kapliydi. Yosunlar da gitti. Nasıl tekrar oluşturabilirim acaba?

mstfylcn
25-01-2012, 11:07
Fotografı...

mstfylcn
25-01-2012, 11:21
http://i.imgur.com/ki1L2.jpg

bonsaisan
25-01-2012, 13:35
Sayın mstfylcn

Türü carmona microcarpa Yani fukien tee evet nem konusunda biraz hassasdır.
Sulamalara dikkat Lakin kök problemleride olabilir sağlık durumu iyi değil. gibi

Gövde ve dallar daki bu denli siyah renk dışında bu noktalar pelte gibi sıyrılıyor ise ağaçınız büüyk bir sağlık problemi vardır.

Forumda ki ziraatçı arakdaşlara acil danışını ölümü halinde ise çöpe atmak yerine gerekli şekilde yok ediniz.

mstfylcn
25-01-2012, 15:30
govdesindeki koyu renkli gorunen lekeler koyu yesil-siyah renkte aslinda ve yosun gibi duruyor ancak kurumus. agacin govdesi kuru ve sert.

sulama konusuna dikkat etmemi soylemissiniz. hergun mu sulamaliyim?

zararli ya da zehirli bir agac mi? neden imha etmem gerekiyor?

cok tesekkur ederim.

memet
25-01-2012, 15:48
Ağacınızı imha etmeniz gerekmiyor. Ölü ağacı gerekli biçimde yok etme diye bir şey yok aslında.

Bir çok salon bitkisii zehirlidir de bu ağaç değil.

Kışın toprağı kurudukça sulamak gerekir ama, bana göre köklerinde bir sorun var. İstanbulda ola narkadaşalrdan biriyle tanışıp onalrla birlikte toprak değiştirip kökleri ndurumunu öğrenemk yararlı olur.
Buradan, yaşıyor mu ölmüş mü çok anlaşılmıyor açıkçası.

mstfylcn
26-01-2012, 15:42
toprak yuzeyinde yosun kapliydi aldigimda. tekrar nasil olusturabilirim yosunlari?

memet
26-01-2012, 18:29
Yosundan geri kalan varsa onları toprak yüzeyinden alın serin nemli gölge bir ortamda bir miktar torf ya da toprak üstünde sürekli nemli tutun. Tamamen ölmemişse yosunlar, canlanır.

Ama toprağın hava almasını kestiği kuruyup kurumadığını kontrol edemediğimiz için toprağı yosunla kaplamayı çok önermeyiz.

mstfylcn
26-01-2012, 21:38
Hmm.. Teşekkür ederim.

mstfylcn
27-01-2012, 11:24
merhaba arkadaslar,
bonsaimin yeni fotograflarini yukluyorum. 1 hafta olmasina ragmen hala hic yaprak acmadi. malum istanbul kar altinda. ben de yagmur suyu toprak ph.ini duzenliyor bilgisine dayanarak, toprak yuzeyini karla kapladim.
bonsaimin saglik durumuyla ilgili degerlendirmelerinize ihtiyacim var. 1 lt suya 1 kasik oksijenli su tedavisini deneyeyim mi?

http://i.imgur.com/KvrRb.jpg
http://i.imgur.com/lTqWU.jpg
http://i.imgur.com/iylua.jpg
http://i.imgur.com/aCo0R.jpg

mstfylcn
27-01-2012, 11:25
http://i.imgur.com/LAnc0.jpg
http://i.imgur.com/qZ4Yp.jpg
http://i.imgur.com/KqjuU.jpg
http://i.imgur.com/dDJ0Y.jpg

mstfylcn
27-01-2012, 11:26
http://i.imgur.com/02694.jpg
http://i.imgur.com/q4VgX.jpg
http://i.imgur.com/G1vaK.jpg
http://i.imgur.com/EY6qg.jpg

bonsaisan
27-01-2012, 13:47
Sayın mstfylcn
Ağacınızı imha etmeniz gerekmiyor. Ölü ağacı gerekli biçimde yok etme diye bir şey yok aslında.

2009 2010 yılında Alman tarım Bakanlığı Ülke Toprak ve bitki örtüsünü kourma adına Avrupa birliği üye ülkeleride içeren bir Konu açıkladı.

Konu içeriği Bonsailer.
Kapsadığı kısım İthal Bonsailer.

Asya ülkelerinde ithal edilen Bonsailerde raslanan bir takım hastalık ve zararlıların ölen ağaçlar üzerinde kaldığı ve bu ağaçlarında bakteri ,virus ve zararlılar taşıdı.

Ölü kurumuş ağaçların gelişi güzel çöp ya da doğaya atılarak ülke geneline bulaşmaması için mümkünse bu ağaçların yakılara imha edilmesi gerektiğini belirti.

Bilidiğin üzere Ülkemizde de hastalık olan tarla ve ekim alanlarında hastalığın çevre deki diğer türlere geçmemesi adına bu tür uyuglamalar yapılmaktadır.

Nacizane bende bu konuya değinmek adına bu bilgiyi vermiştir.

Gelelim ağaçınızn durumuna ağaçınız kurutulamaıyaçak dereçede bir durumda..

Kurtulama oranı bir şekilde olsa bile bu ilk satın aldığınız formda kalma olasılığını düşürmektedir.

SAygılar.

mstfylcn
27-01-2012, 18:15
Sayın bonsaisan,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Umarım kurtulur. Tekrar yaprak açması kurtulacağı anlamına mı geliyor bilmiyorum ancak, oksijenli su ile sulama bakımını denemeli miyim?

mstfylcn
27-01-2012, 18:55
Bu da diğer bonsaim, bunun türünü öğrenebilir miyim?

http://i.imgur.com/uxwqOl.jpg

mstfylcn
27-01-2012, 19:06
Bu da bir diğer bonsaim, bunun da türünü öğrenebilir miyim?

http://i.imgur.com/YCvjIl.jpg

mstfylcn
27-01-2012, 19:07
http://i.imgur.com/LuQy5l.jpg

mstfylcn
27-01-2012, 19:25
http://i.imgur.com/KKgkvl.jpg

mstfylcn
29-01-2012, 18:04
Yukarıda fotoğraflarını paylaştığım diğer bonsailerimin türlerini öğrenme konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

Fukien Tea türündeki bonsaimin problemi scale denilen böcek sanırım. Gövde ve dallar üzerinde görünen siyah kabuk oluşumu... bu zararlının yaptıkları sonucunda gövde üzerinde ve dallarda meydana gelen pelte/yapışkan yapının içinde mantar gelişmesi sonucunda meydana geliyormuş.

Bu problemin tedavisi hakkında bilgisi olan var mı?

bonsaisan
31-01-2012, 07:05
854 nolu mesaj da yer alan bonsai : podacarpus ------Taş porsuğu

855 nolu mesaj da yer alan bonsai :Ficus retusa------- Kör incir
856-857 nolu mesajlar da yer alanlar ise Ficus Ginseng dir.

Ginseng ana bitkidir.Kök sistemi üzerinde retusaya benzeyen yaprakları vardır.Lakin bunlar aralıklı sürgülerden oluşur.

Bu yüzden genelde ginseng üzerine ficus microcarpa dalları aşılanır.
BU tür daha sık sürgünlü ve uçları daha yuvarlak dönen bir yaprak şekine sahiptir.
Elinizde ki tür bu türdür.Aşılıdır.Aşı yerlerini sizde kolaylıkla görebilirsiniz.

Saygılar

mstfylcn
31-01-2012, 13:35
Sayın bonsaisan,
Çok teşekkûr ederim.

bonsaisan
01-02-2012, 12:32
Bir şey değil her zaman bilgimiz ve tecrübelerimiz dahilinde siz değerli bonsai sever dostlara yardım etmek bizi mutlu eder.

mstfylcn
05-02-2012, 14:27
Fotoğraftaki ağacın cinsini biliyor musunuz?

http://i.imgur.com/0n9z0.jpg

Charlaux
08-02-2012, 16:32
Öncelikle hepinize merhaba,
Bugün Koçtaş'tan kendime bir bonsai aldım;fiyatının uygunluğu ve bonsainin de havası cezbetti beni.Salon bitkisiymiş ve aşılama yöntemiyle yapılmış ama siz değerli arkadaşlarımın yaş yorumunu ve türünün ismini bekliyorum.

memet
08-02-2012, 16:52
Hazır bonsailerin yaşı konusunda yorum yapmak zor. Bu bir ficus.
Sağlıklı görünüyor. Aldığınızda bu saksıda mıydı?

Charlaux
08-02-2012, 17:06
Hazır bonsailerin yaşı konusunda yorum yapmak zor. Bu bir ficus.
Sağlıklı görünüyor. Aldığınızda bu saksıda mıydı?

Evet aldığım zaman saksıdaydı.Aldığım yer Koçtaş'tı ve aynı bu geniş saksıda yer almaktaydı.Yanına aranjman olarak sarmaşık konulmuş ve 33 tl fiyat biçilmişti.Oradaki çalışanın dediğine göre üst kısım aşılama tekniğiyle meydana gelmiş o yüzden bir bilgi veremediğini söyledi yaş konusunda.Peki şimdi bu yeni arkadaşımla ne gibi çalışmalar yapabilirim ?
Teşekkürler

memet
08-02-2012, 17:18
Evet altındaki ficus ginsenge yine ficus olan retusa aşılanıyor genellikle. Ginseng ne kadar zamanda bu yumru gövdeyi yapıyor bilmiyorum. Aşılı dallar bir iki sene önce aşılanmış olmalı.

Diğerlerinden daha uzun dallar var onları daha fazla olmak üzere budama yapabilirsiniz. Dalların uçlarından budamalar yapıp baharla birlikte dallanmayı arttırabilirsiniz.
Bu ara yapılacak olan sulamaya dikkat etmek. Toprağın kurumasına izin verip azar azar kontrollü sulama gerekir.

göko
15-02-2012, 16:28
Merhaba, ben de bonsaimin türünü bilmiyorum maalesef :( Türünü öğrenip ona göre bakımını yapmam daha iyi olur diye düşündüm. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

269239
269240

mstfylcn
15-02-2012, 21:20
Sayın göko,
Fukien Tea diye düşünüyorum.
Bonsainiz gayet iyi görünüyor. Daha deneyimli ve bilgili arkadaşlar bilgi verene kadar Fukien Tea başlığında yazdıklarımı okursanız iyi olur, çünkü gerçekten çok hassas bir tür; ısı/ışık/ortam değişimi ve sulama konularına dikkat etmelisiniz.

göko
16-02-2012, 18:01
Çok teşekkür ederim, hemen araştırmaya başlıyorum :)

zehraozgun
16-02-2012, 20:57
Merhaba. Yakın zamanda bonsaiye merak saldım. Henüz hiç çalışma yapmadım. Ama bir kaç fidan edindim ve hazırlıklara başladım. Bu merakımdan birlikte çalıştığımız bir ablama bahsetmiştim. O da balkonunda baktığı ağaçlardan birini bana verdi. Ama ağacın adını bilmiyor. Resimlere bakarak bana ağaçla ilgili bilgi verebilirmisiniz.Ağacın adı, bakımı su ve toprak gereksinimiyle ilgili biraz bilgiye ihtiyacım var. Ayrıca bu ağacı bonsaiye dönüştürmek için önerilerinizi bekliyorum. Neler yapabilirim fikirlerinizi yazarsanız çok memnun olurum.269438

269439

269440

memet
16-02-2012, 21:53
Bu bir benjamin. Salon bitkisi olarak iç mekanda sıkça kullanılır.
Dalları çok kırılgan olduğu için bonsai olarak biçimlendirmede sorunlar olabiliyor.
Gövde biraz ince uzun olduğu için, uğraştırıcı olabilir sizin için.
Üst dallardan budama yapıp, bir yandan da gövdesinin gelişmesini sağlamak gerekir.
Bu biraz zaman alacaktır. Benjaminin gelişmesini beklerken alacağınız daha geniş gövdeli çalışması daha kolay ağaçlarla uğraşınızda tecrübe edinebilirsiniz.

zehraozgun
16-02-2012, 23:09
Yardımınız için teşekkür ederim. Bu durumda sanırım toprağını değiştirsem iyi olacak. Çünkü suladığımda Su uzun süre toprağın üzerinde kaldı. Toprağını değiştirip budamayla işe başlayayım o zaman. Bu arada küçük bir kök budamasıda yapmalımıyım?

aske1012
17-02-2012, 01:11
Öncelikle tüm ustalara selamlar.

Yaklaşık 1 aydır 3 adet bonzaim var birisi juniper, diğeri Tilia(ıhlamur).

Ancak aşağıda da resimlerini ekleyeceğim ağacın cinsi hakkında maalesef kesin bir kanıya varamadım.

Bir gün fukian tea diyorum bir gün şimşir. Taktir edersiniz ki ikisinin bakımı arasında büyük fark var (indoor outdoor vs..)

Bu nedenle siz değerli ustalardan yardım bekliyorum. Ayrıca yaklaşık 1 haftadır çok fazla yaprak dökmeye başladı öncelikle yapraklar kararıyor sonra kuruyor ve dökülüyor. Neler yapabilirim ? Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum. Saygılar.

zehraozgun
17-02-2012, 18:06
Bu bir benjamin. Salon bitkisi olarak iç mekanda sıkça kullanılır.
Dalları çok kırılgan olduğu için bonsai olarak biçimlendirmede sorunlar olabiliyor.
Gövde biraz ince uzun olduğu için, uğraştırıcı olabilir sizin için.
Üst dallardan budama yapıp, bir yandan da gövdesinin gelişmesini sağlamak gerekir.
Bu biraz zaman alacaktır. Benjaminin gelişmesini beklerken alacağınız daha geniş gövdeli çalışması daha kolay ağaçlarla uğraşınızda tecrübe edinebilirsiniz.

benjaminin budamasını şu anda yapmalımıyım. Yani genel ileride sahip olmak istediğim bonsaimin ana hatlarını şimdiden oluşturabilir miyim? bu şekilde budama yapmam gövdenin kalınlaşmasını engeller **** yavaşlatır mı? Ayrıca yarın ilk iş olarak kendime bir şimşir ve begonvil fidanı edinmeyi düşünüyorum. Ben bu fidanlar üzerinde çalışırken benjaminde bir taraftan gelişir.

göko
01-03-2012, 20:40
Merhaba, ben de bonsaimin türünü bilmiyorum maalesef :( Türünü öğrenip ona göre bakımını yapmam daha iyi olur diye düşündüm. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

269239
269240

Merhaba tekrardan,

Maalesef bonsaim eve geldikten sonra yapraklarını dökmeye başladı.
Yaprakları çürüdü, kurudu ve döküldü. Şuanda sağlıklı hiç bir yaprağı kalmadı, lütfen yardım edin tamamen kurumadan neler yapmam gerektiğini söylerseniz sevinirim :/

bonsaisan
01-03-2012, 22:00
Sayın Göko
Ağaçınızın türü fukien tea carmona microcarpa
Ağacinızın eklediğiniz fotoğrafları güncelmi yoksa daha eskimi
Eğer güncel ise bir problem yok mevsimsel ve yerdeğişimi lakin eğer geçmiş eski tarihli fotoğrafları ise ve yaprakları döküdü ise kök peoblemleri yaşıyor demektir.Acil olarak müdehale etmelisiniz. Forumda kök çürümesi konusunda size destek vereçek bir çok üye var.

Şimdiden geçmiş olsun
Saygılar

göko
02-03-2012, 18:53
Sayın Göko
Ağaçınızın türü fukien tea carmona microcarpa
Ağacinızın eklediğiniz fotoğrafları güncelmi yoksa daha eskimi
Eğer güncel ise bir problem yok mevsimsel ve yerdeğişimi lakin eğer geçmiş eski tarihli fotoğrafları ise ve yaprakları döküdü ise kök peoblemleri yaşıyor demektir.Acil olarak müdehale etmelisiniz. Forumda kök çürümesi konusunda size destek vereçek bir çok üye var.

Şimdiden geçmiş olsun
Saygılar

Merhaba Bonsaisan, fotoğraflar ilk aldığımda çektiğim fotoğraflardı, şu anda sağlıklı hiç yaprağı kalmadı ağacımın maalesef:( Önerinizi dikkate alacağım, teşekkür ederim.

jitterbug
06-03-2012, 00:45
Merhabalar,

Ben de yeni bonsai sahibi oldum. Arkadaşım Koçtaş'tan almış, fakat Koçtaş'ı aradığımda bonsailerinin türünü bilmediklerini söylediler. Şimdiye kadar 2 ayrı foruma danıştım ama bir tahmin çıkmadı. Acaba bonsaimin türü ne olabilir? Yaşını anlamam mümkün müdür? Fotoğrafları şöyle:

http://img42.imageshack.us/img42/8500/dsc0230gh.jpg

üstten:
http://img829.imageshack.us/img829/4976/dsc0231n.jpg

Şimdiden teşekkürler!

Lymyt
06-03-2012, 11:57
Merhaba jitterbug,

Bana sanki türü İlex Crenata gibi geldi. Daha tecrübeli arkadaşlar da fikrini belirtecektir elbet.

bonsaisan
06-03-2012, 16:01
Türü ilex crenata Çoban püskülü.
Bakımı kolay bir türdür.
saksı değişiminde aşırı kök budamasında kacınınız.
Ayrıca gövde üzerinde oluşan yosunlarıda temiz bir diş fırcası ile temizleyiniz.

jitterbug
06-03-2012, 19:51
Çok teşekkür ediyorum, türün bakımı ile ilgili ayrıntılı araştırma yapabilirim artık. Fotoğrafta görünen yeşil kısmın yosun olduğu anlamamıştım ben! Hatta kendimce yaşı küçük olduğu için henüz odunsu görünümünü kazanmamış heralde demiştim. Şimdi temizlemeyi deneyeceğim, tekrar teşekkürler.

canemret
21-03-2012, 11:14
Merhabalar,
Bonsaimi yaklaşık 6 ay önce aldım.Hangi cins olduğunu ve bakım koşullarını söyleyebilirmisiniz.
http://img856.imageshack.us/img856/9651/0000189.jpg

canemret
22-03-2012, 11:57
Bu aralar kimse foruma girmiyor galiba..

Ferit Aydın
22-03-2012, 12:01
Sayın canemret,

Ağacınızın türü Çin Karaağacına benziyor fakat yaprak yapısını net gösteren bir fotoğraf yükleyebilirseniz daha sağlıklı bilgi verilecektir mutlaka.

bonsaisan
22-03-2012, 13:09
sayın canemret

Ağaçınıznı türü ferit beyin dediği gibi ulmus çin karaağaçı

fotoğrafı biraz daha belirgin yaptım
275514

canemret
22-03-2012, 16:16
Oooo..Çok teşekkür ederim.Peki bu türün bakım koşulları budama,toprağı ve saksı değişim zamanı hakkında bilgi verebilirmisin bonsaisan.
Teşekkürler Ferit..

canemret
22-03-2012, 16:17
Yani Chinese Elm mi oluyor türü?

canemret
22-03-2012, 16:19
Ayrıca şu an yapraklarının rengi kahverengi tona doğru değişti ve yaprak döküyor.Bunu nasıl düzeltirim.

canemret
22-03-2012, 16:20
Ferit bey en kısa zamanda yaprak fotosunu yükleyeceğim daha net ve iyi bir fotoğrafla.

canemret
23-03-2012, 08:49
Bugün 8 adet Bonsai tohumu siparişi verdim.
Beyaz Ladin Ağacı
CRYPTOMERIA JAPONICA- JAPON SEDİR AĞACI
JEZO LADİNİ
RED JAPANESE MAPLE- AKÇAAĞAÇ
AMUR AKÇAĞACI- ACER GINNALA
ACER RUBRUM- KIRMIZI AKÇAAĞAÇ
PUNICA GRANATUM NANA-SAKSI NARI
ÇİN ARDIÇ AĞACI- JUNIPERUS CHINENSIS

İnşallah başarılı olurum ve uzun yıllar bakımlarını ,heraşamasını sizlerle paylaşarak yaparım.
Saygılar..

canemret
23-03-2012, 22:30
Yaprak şekli
http://img828.imageshack.us/img828/9642/0000199.jpg
http://img41.imageshack.us/img41/5185/0000198.jpg
http://img692.imageshack.us/img692/2923/0000194.jpg
http://img6.imageshack.us/img6/2412/0000192e.jpg
http://img52.imageshack.us/img52/9714/0000191b.jpg
http://img543.imageshack.us/img543/4128/0000200.jpg
http://img813.imageshack.us/img813/5429/0000190.jpg

Bonsaimin ayrıntılı fotoğraflları.

Harun Parlak
23-03-2012, 22:46
Bugün 8 adet Bonsai tohumu siparişi verdim.
Beyaz Ladin Ağacı
CRYPTOMERIA JAPONICA- JAPON SEDİR AĞACI
JEZO LADİNİ
RED JAPANESE MAPLE- AKÇAAĞAÇ
AMUR AKÇAĞACI- ACER GINNALA
ACER RUBRUM- KIRMIZI AKÇAAĞAÇ
PUNICA GRANATUM NANA-SAKSI NARI
ÇİN ARDIÇ AĞACI- JUNIPERUS CHINENSIS

İnşallah başarılı olurum ve uzun yıllar bakımlarını ,heraşamasını sizlerle paylaşarak yaparım.
Saygılar..

Bonsai tohumu diye birşey yoktur. Size gelecek olan tohumlar doğadaki türlerinin tohumlarıdır. Ayrıca yeni başlayacak olanlar tohumdan üretim yapma heycanını yaşamak istese de en iyi başlama şekli fidancılardan alınacak uygun fidanlarla çalışmaktır. İstanbul da zaman zaman bonsai atölye çalışmaları yapıyoruz. Katılma şansınız olursa çalışmaları görerek öğrenmenin avantajını yakalamış olursunuz.
http://www.agaclar.net/forum/istanbul-bonsai-atolye-calismalari/26690.htm

Ferit Aydın
24-03-2012, 01:35
Canemret ağacınızın durumu şu anda iyi görünüyor aslında fakat, ağacınızı sularken tüm gövde ve yaprakları sulamak yerine sadece topraktan su vermenizde fayda var.

Sulamada toprağın tamamen kurumasına izin vermeden, kurumasına yakın sulamanız gerekir.

Yapraklarına sadece aşırı sıcaklarda akşamları fıs fıs yardımı ile çok az miktarda su verebilirsiniz.

Toprak yapısı şu an için kötü görünmüyor, önümüzde ki yıl ocak-şubat aylarında toprak değişimi yapabilirsiniz.

Budamaya gelince sürekli olarak yeni sürgün verecektir, uzayan sürgünleri budayıp yaprakların sıklaşmasını sağlayarak görsel estetiğini sürdürebilirsiniz.

Resimde budamaya başlayacağınız kısımları örnek olarak göstermeye çalıştım.

Kolay Gelsin.

Ferit Aydın
24-03-2012, 01:38
Tekin beyin dediği gibi Bonsai tohumu değil, bonsaiye uygun ağaç türlerinin tohumları aldıklarınız.

Ve en zor çimlenen tohumlardan yana seçimlerinizi yapmışsınız, tohum ekimi ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmadan ekmemenizi tavsiye ederim çünkü yanlış işlem yaparsanız tüm tohumlar çürüyerek paranızın ve vaktinizi boşa gitmesine neden olacaktır.

canemret
24-03-2012, 23:31
Ferit bey ilginiz için çok teşekkür ederim.Bu zaten budama yaptıktan sonra çektiğim foto.Ama o kısımları da budarım.
Yardımınız için teşekkür ederim..

ecem_
03-04-2012, 22:32
Merhaba,

Bauhaus'tan Bonsai sahibi olanlardanim :o Hediye gelince internete girip bakimi hakkinda bilgi sahibi olmak istedim o zaman bir fidanliktan almam gerektigini ogrenmis oldum :/ Forum cok yararli ancak yeni baslayanlar icin bir kac soru sormadan kafa karistirici olabiliyor :) Ben Bonsai min turunu bilmiyorum ancak anladigim kadariyla Fukien Tea. Eger turunu bilirsem bakimi konusunda daha kesin bir bilgiye ulasabilirim diye dusundum.

yapraklarinin ve onden bir fotografini ekledim.Bu biri sprey yaprak gubresi digeri de sivi besin olarak aldim ikisini de bir kere kullandim (pazar gunu).Ancak topraginin icinde bugun gercekten cok minik bocekler gordum.Siyah ve parlakti yuruyorlardi topragin icinde.O cimenleri kaldirdigimda gordum.Koklerinde veya cimenlerinin ustunde yoktu.Ancak beyaz beyaz sert minik toplar buldum yiine topraginda. Bocekler fotograflari cekilemeyecek kadar kucuktu. Ne yapmaliyim sulamaya bile korkar oldum..:(

Okudugum kadariyla saksidan rahatca kalip seklinde cikan bonsainin sagliksiz kokleri oldugunu ogrendim. Ancak satin aldiktan sonraydi bunu ogrenmem dolayisiyla biraz gec oldu sanirim ama fotografini koklerin ekledim daha detayli farkli acidan da fotograflari var yine ekleyebilirim. O cimenlerin arasindan firlamis saman gibi seylerin ne oldugu hakkinda hic bir fikrim yok ancak kesmeye korktum.Bir de fotografta da gordugunuz gibi ust tarafa dogru dallarin rengi koyulasiyor.Dikkatlice isigin altinda baktim sanki tuylu gibiler :o

Yardimci olursaniz cok sevinirim :(

Jaskulin
04-04-2012, 11:09
Merhaba arkadaşlar yeni bonsai ağacı almıştım türünü biraz bakındım ama bulamadım yardım eder misiniz ?

Sakaki
04-04-2012, 11:45
Sn. Jaskulin,

Sanırım ağacınız kurtbağrı (Ligustrum).

Jaskulin
04-04-2012, 14:15
Sn. Jaskulin,

Sanırım ağacınız kurtbağrı (Ligustrum).

Yanları biraz daha tırtıklı gibi ama sanırım ?

Sakaki
04-04-2012, 14:45
Sn Jaskulin
Fotoğraftan tırtıkları pek anlaşılmıyor. Eğer tırtıkları varsa Çin karaağacı olabilir.
Ama her halükarda şu an mesaj yazdığınız konuyu birinci sayfasından başlayarak takip ederseniz sizinkine benzeyen veya aynı olan birçok fotoğraf ve cevap mesajları göreceksiniz.
Eğer bonsai sahibi olmak ve ilgilenmek istiyorsanız zaten araştırmacı olmanız şart.
Aradığınız cevap önceki mesajlarda zaten mevcut emin olun :)

Jaskulin
04-04-2012, 15:00
Evet yabancı bir sitede gezerken denk geldim adı sageretia theezans imiş biraz daha dikkatli bakınca yapraklarındaki ufak ufak dikensi yapıyı farkettim :) Yine de teşekkür ediyorum :)

Sakaki
04-04-2012, 15:06
Forum kullanıcısı sn bonsaisan'da bildiğim kadarıyla bir veya iki tane var bu türden.
Bu tür hakkında size o daha iyi bilgi verebilir.

bonsaisan
04-04-2012, 16:25
Sayın Jaskulin
Agacınızın türü Sageretia theezans (ÇİN KUŞ ERİĞi dir forumda bu başlıkta arama yaparsanız bilgilere ulaşırsınız

bonsaisan
04-04-2012, 16:29
Sayın ecem sizinde satın aldınız tür ulmus çin karaağacı lakin parvifolia değilde pumila denilen türü olabilir daha ufak yapraklıdır.
Bakımı kolaydır.forumda bilgisi vardır.
Saygılar

ecem_
04-04-2012, 18:08
Sayın ecem sizinde satın aldınız tür ulmus çin karaağacı lakin parvifolia değilde pumila denilen türü olabilir daha ufak yapraklıdır.
Bakımı kolaydır.forumda bilgisi vardır.
Saygılar

Cok tesekkur ederim.Cinsini bildigime gore forumda aradigimi daha rahat bulabilirim artik. Sagligina baktiginizda icindeki bocek ve beyaz tomurcuklar disinda koklerini nasil buldunuz ozellikle neleri arastirmaliyim?saksi degisimi/sulama/gubreleme/budama/ilaclama?

Harun Parlak
05-04-2012, 21:26
İnsanlar da beslenme ve tedavi nasıl fark etmiyorsa. Bitkilerde de genelde aynıdır. Bonsaide bakım ve tedavi için türler arasında hiç fark yoktur. Sadece dozaj farkı vardır.
Büyük İnsanlar ile küçük bebekler'in farkı kadardır.
Tüm bonsai türlerinin bakımları da tedavileri de aynıdır. Bonsai sanatı ile de ilgilenmek isterseniz 8 Nisan Pazar günü atölye çalışmamıza bekleriz.
http://www.agaclar.net/forum/istanbul-bonsai-atolye-calismalari/26690.htm

chico
11-04-2012, 15:58
Bonsaimin tipi nedir ? bilgisi olan paylasirsa cok memnun olurum

http://e1204.hizliresim.com/w/c/4bb26.jpg

Sakaki
11-04-2012, 16:16
sevgili chico, sizi üzmek istemem ama bonsainiz sanki artık ölmüş bir tür gibi :(

chico
11-04-2012, 16:48
sevgili chico, sizi üzmek istemem ama bonsainiz sanki artık ölmüş bir tür gibi :(

kurudu yapraklari ama elimle koparicam yapraklari. bir iki hafta icinde yeserecek yeniden

yiit77
15-04-2012, 18:37
merhabalar,
daha önce bir alışveriş merkezinden aldığım bonsaimi ne yazık ki yaşatamamıştım.
bunun üzerine yeniyıl hediyesi olarak arkadaşlarım bana yeni bir bonsai hediye ettiler;

http://img252.imageshack.us/img252/2553/11669186.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/252/11669186.jpg/)

bu öncekine göre daha büyük bir bitki ve sanırım bulunduğu yeri de daha çok sevdi
fazla bilgi sahibi olmadığım için öncelikle sadece kurumuş dallarını budadım

sizlerden ricam, öncelikle bonsainin türü hakkında bana bilgi vermeniz
daha sonrasında ufak ve etkili tavsiyeleriniz varsa benimle paylaşırsanız çok sevinirim

ayrıca, bir çok farklı ağaç fidanından da bonsai yapıldığını da forumunuz sayesinde öğrenmiş bulunmaktayım, dikkatlice okuyup bu konuya da eğileceğim, gerçekten çok ciddi bir bilgi kaynağı yaratmışsınız, emeği geçen herkese çok teşekkürler

bonsaisan
16-04-2012, 10:52
>Sayın yiit77

Ağaçınızın türü Ficus Retusa.

Ağaçınız güçlü ve sağlıklı bir görünüme sahip.
Lakin saksı altında drenaj delikleri varmıdır.Bu durumu merak ettim.
KOntrolederseniz sevinirim.

Saygılar.

yiit77
16-04-2012, 15:28
Sayın bonsaisan, ilginiz için çok teşekkür ederim
güçlü ve sağlıklı olduğunu belirtmişsiniz, inanın bunu duyduğuma çok sevindim

açıkçası tabanına hiç bakmadım drenaj delikleri için ancak, sulama yaparken saksı atlındaki tabağa su dolduğunu fark edebiliyorum, hatta sulamayı genelde orda su birikmeye başladığı anda sonlandırıyorum, 2-3 günde bir toprağı suluyorum, 2 günde bir yaprakları kendi elimle ( fısfıs tarzında aletlerle değil, bardaktan kendi elimle ve parmaklarımla yapıyorum ) suluyorum

son olarak önemli gördüğüm bir nokta var
yeni yıldan bu yana, yani yaklaşık 4.5 aydan beri bonsaim aynı yerde duruyor
ışığı yeterli düzeyde alıyor, ısısı da genelde oda sıcaklığı ile paralel durumda

ancak malumunuz yaz ayları geliyor, baya da sıcak günler geçireceğiz, yerini değiştirmem gerekir mi, şuan pencereye çok yakın bir yerde duruyor, daha içeri bir noktaya taşımam gerekiyor mu?

zevren07
11-05-2012, 14:36
İlk bonsai adayım,dün bir fidanlıktan aldım, Satan arkadaş kamsis mi camsis mi birşey dedi.Fakat Yüce GOOGLE a sordum bilemedi.Bu türü bilen varsa.Bonsai için ilk başlayana iyi bir aday mı?

294136
294137

Sakaki
11-05-2012, 15:21
Sn zevren07,

Ağacınız Acem Borusu (Campsis radicans).
Tekin beyin bonsai çalışmaları başlığında bir örneği var, oraya bakabilirsiniz.
NOT: Ağaç değil, aslen bir sarılıcı türüdür.

zevren07
11-05-2012, 17:08
Teşekkür ederim.Bonsai için iyi bir başlangıç adayı mı?

Sakaki
11-05-2012, 17:12
Teşekkür ederim.Bonsai için iyi bir başlangıç adayı mı?

Resmi kaldırmamış olsaydınız herkes size bir fikir verirdi ancak resmini kaldırmışsınız!

zevren07
11-05-2012, 19:38
Fotoğraflar yüklediğim siteden kaldırılmıştı.Sonra direk forumdan yükledim.Bakabilirsiniz.ilginize şimdiden teşekkürler.

zevren07
11-05-2012, 20:10
Bir günde iki tür birden sormak ayıp olur mu acaba? İlk adaylarım olduğu için malum heyecan:rolleyes: İlk dayanıklı çalı modunda formatları seçmeye çalıştım.

294151

memet
11-05-2012, 20:18
Bir günde istediğiniz kadar soru sorabilirsiniz.
Yeterki cevap verebilecek arkadaşlar olsun.;)
Bodur acem borusu güzel. Bir süre boyunca bakımıyla ilgilenin yeni ortamına alışınca budamalar yaparsınız.
Diğeri şimşir. Direk güneş ve sıcaklardan etkilenebilir. Yarı gölge bir ortama almakta fayda var.

zevren07
11-05-2012, 20:36
Eyvallah Memet bey ilgi ve bilginize çok teşekkür ederim.
Peki şimşir için bir şey daha sorsam.Netten okuduğum kadar geçirgen ve havadar bir toprak tavsiye edilmiş.Fakat benim aldığım saksı çok ağır yani toprağı baya sıkı ve milli.Acaba saksı değişikliği yapıp %20 perlit içeren bir saksıya mı aktarsam.

Sakaki
11-05-2012, 21:20
Sn zevren07.
Şu an saksı değişimi veya köklerine müdahale etmeniz riskli. Hele de Antalya'ya sıcaklar çökmüş durumdayken ve söz konusu şimşirse. Sonbahara bırakın bence.

memet
11-05-2012, 21:22
Sn zevren07.
Şu an saksı değişimi veya köklerine müdahale etmeniz riskli. Hele de Antalya'ya sıcaklar çökmüş durumdayken ve söz konusu şimşirse. Sonbahara bırakın bence.

Kesinlikle.

Şu an gayet sağlıklı bu yazı da uygun bakımla sorunsuz geçirir.

zevren07
11-05-2012, 21:27
:cool:Duygular ve heyecan insana yanlışlar yaptırabiliyor.Tavsiyenize uyacağım ve sonbaharı bekleyecem.Teşekkürler..:cool:

memet
11-05-2012, 21:32
Yaz boyunca gübre ve takviye edici ürünleri kullanmakta yarar var. Hümik asit deniz yosunu gibi malzemeler.

zevren07
13-05-2012, 12:02
Bu başlık altında bir kaç şeyi daha paylaşmak isterim.Ben 3-4 sene sonrası için tohumdan fidan yetiştiriyorum.Çok özel türleri yetiştirmeye çalışıyorum veya öyle olduğunu düşünüyorum.Japon katsura,Kunzea,v.s. Sormak istediğim şu ki Kunzea görsellerinde fırça çalısına benziyor.Acaba aynı tür mü? yoksa çiçek benzerliği mi var.? kunzea tohumları çok kılcal,fırça çalısı nohut kadar.

Ali H. ALI
13-05-2012, 13:57
Kunzea ve sise fircasi agaci(calisi) ayni cesit agaclar olmasa da ikisi de ayni ailedendirler(Myrtaceae)

Tohumdan yetistireceginiz icin uzun bir zamani goze almalisiniz. Belkide bonsai saksisina gecirebileceginiz bir bonsaiyi 10-15 yil icerisinde elde edebilirsiniz. Kolay gelsin.

zevren07
13-05-2012, 15:20
Teşekkür ederim Ali Bey, ama bu zamanı göze almadan da bu türleri bulmak zor.Onlar büyüye dursun ben de kendimi elde ettiğim fidanlarla geliştireyim.Onlar büyüyünce bir ustalık dönemi eseri olacaklar inşallah.Saygılar.

Sudenur
19-05-2012, 21:55
Merhabalar. Bu bonsai'yi eşim almış yapı marketten.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=297804&stc=1&d=1337457146http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=297805&stc=1&d=1337457169

Türünün ne olduğunu biliyor musunuz, nasıl bir bakım uygulamam gerekiyor?
Yardımcı olursanız çok memnun olurum, teşekkür ederim.

Sudenur
20-05-2012, 23:42
Tekrar merhaba. :( Konuya kimse yanıt vermemiş, fikri olan yok mudur? Kendim bulmaya çalıştım fakat muvaffak olamadım, lütfen yardımcı olun. :o

Ferit Aydın
20-05-2012, 23:53
Merhaba Sudenurnur Aramıza Hoşgeldiniz.

Ağacınızın türü Ficus Ginseng'tir, iç mekan ağacı olarak sık kullanılan bir türdür.
toprağı kurumaya yakın sulamanızda fayda var, ışık gören ancak direk güneş ışığı almayan bir yerde muhafaza ederseniz daha sağlıklı olur.

Sormak istediğiniz farklı konular var ise, bir çok arkadaşımız mutlaka yardımcı olacaktır.

Sudenur
21-05-2012, 00:07
Teşekkür ederim Ferit bey, ne cins olduğunu öğrendim ya araştırır uygularım artık, çok çok teşekkür ediyorum, saygılar. :)

Ferit Aydın
21-05-2012, 00:16
Rica ederim Sudenur Hanım,

Saygılar.

incii
26-05-2012, 20:57
Selam Arkadaslar, herkese hayirli aksamlar,
Bir süredir bu forumu inceliyorum sizlerin sayesinde cok bilgi edindim, emege gecen herkese bu yoldan tesekkür etmek isterim.

Esim bu Larix agacini almis yalniz üzerinde ne tür oldugu yazmiyor, ben japon türü Larix kaempferi diye düsnüyorum yoksa avrupa türü Larix decidua yoksa hic birimi:). Birde merak ettigim bu Larix türlerinin gercekten kis günlerinde eksi -20 dereceye kadar karsi korunmadan dayanikli olduklarinin bilmek isterim.

Simdikten ilgilenecek arkadaslara cok tesekkür ederim.

memet
26-05-2012, 21:28
Fotoğraf sitelerine eklenip aktarılan fotoğraflar sonradan değişebiliyor silinebiliyor. Fotoğrafları doğrudan siteye ekleminizi rice ediyorum.

incii
26-05-2012, 21:44
Uyariniz icin tesekkür ederim, resimleri bu kez siteye ekledim, Saygilar.

Sakaki
26-05-2012, 21:48
Sn incii

Sizinki deciuda değil, sanırım "Larix Laricina".

incii
26-05-2012, 22:17
Sn incii

Sizinki deciuda değil, sanırım "Larix Laricina".

Ilginize tesekkür ederim Sakaki, laricina ola bilecegini hic düsünmemistim, netde laricina hakkinda biraz arastiriyim, Saygilar.

tourkana
27-05-2012, 09:20
Pseudo(yalancı) Larix olduğunu tahmin ediyorum,ticari amaçla bonsai üretimi en kolay tür olduğu için marketlerde genelde bu satılıyor, ayrıca sürgün uçlarının çıkışı da bu türün özelliğine benziyor.

Yaprak döken ibreli ağaçlar sınıfından hem ilginç hem keyif veren bir tür. Bu zamanlarda yapacağınız uç alımı ve sonbahar sonu gibi yapacağınız dal çatallandırma budamalarından sonra çok güzel bir ağacınız olabilir. Başarılar.
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/8738-2.htm
bu da benim budamadan sonraki pseudo larix im.

incii
28-05-2012, 09:56
Bilgileriniz icin cok tesekkür ederim tourkana,

gercekten cok begendigim agaclardan biri bu türlerdendir, umarim bu yazi ve kisi iyi atlatiriz, genel olarak ciceklere bitkilere karsi elim yatkindir ama bu bonsai agaclarina merakim daha bir kac aydir var. Tavsiye ettiginiz link icinde tesekkür ederim benim icin cok faydali olacakdir, Saygilar

yiit77
31-05-2012, 12:32
http://img820.imageshack.us/img820/4049/img1001tf.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/820/img1001tf.jpg/)

Merhabalar, yukarıda resmini gördüğünüz çiçeğimiz ailemizin en son bonsai üyesi olarak aramıza katıldı.

Öncelikle bu bonsaimin türünü ve türüne bağlı özelliklerini bana bildirirseniz çok sevinirim.
Ayrıca, yakından baktığımızda irili ufaklı bir çok dalın kurumuş olduğunu gösterdik, tarih itibariyle ufak bir budama yapmamızın sakıncası olabilir mi?
Şimdiden teşekkürler

tourkana
31-05-2012, 13:24
Euonimus Microphyllus Veriegatus , yeşil krem renkli alacalı Taflan.
Ağacı tam karşıdan saksısıyla gösteren birkaç fotoğrafını yayınlarsanız yardımcı olmak daha kolay olur.
Bir de bu ağacınız dış mekan ağacıdır. İçerde bakmamalısınız.

yiit77
01-06-2012, 12:43
sayın tourkana, ilginiz için çok teşekkür ederim
bir kaç fotoğraf daha ekliyorum
yaptığım araştırmalar neticesinde diğer bonsailere göre daha zor bir bitkim olduğunu anladım
vereceğiniz her türlü tavsiye çok makbule geçecek, teşekkürlerimi sunarım..

http://img228.imageshack.us/img228/986/img1007eh.jpg
http://img805.imageshack.us/img805/1848/img1006dx.jpg

memet
01-06-2012, 13:19
Ağacın dip sürgünlerini almalısınız.
Eğer sadece sulama için kaptaysa sorun yok. ama sürekli olarak altında bir su kabı durması daha sonra sakınca yaratabilir.
Yerine alıştıktan sonra gübrelemeye başlarsınız.

merlict
01-06-2012, 18:02
sayın tourkana, ilginiz için çok teşekkür ederim
bir kaç fotoğraf daha ekliyorum
yaptığım araştırmalar neticesinde diğer bonsailere göre daha zor bir bitkim olduğunu anladım
vereceğiniz her türlü tavsiye çok makbule geçecek, teşekkürlerimi sunarım..

http://img228.imageshack.us/img228/986/img1007eh.jpg
http://img805.imageshack.us/img805/1848/img1006dx.jpg

Merhaba sayın yiit

Sayın tourkana'nın verdiği bilgilere ek olarak;
Diğer bitkilere göre daha zor bir bitkiniz değil daha kolay bi bitkiniz var aslında.Çok sizi üzmez, kendiliğinden yaşamını sürdürür.Sık sık sürgünleri çıkar (bonsai için bunları almalısınız) Oda içine almayın, balkonda ve güneş görmesini sağladığınızda her zaman sarı yeşil olur, güneş ne kadar azalırsa yeşili o kadar çoğalıyor.

Taflan arsız bir bitki, neredeyse dalını toprağa soksanız, 2 ay sonra tuttuğunu görüyorsunuz, çoğu zaman yeşil ve doğası gereği yaprakları küçük, özellikle bonsaisi konusunda bilgim ve tecrübem yok ama iş yerimin bahçesindeki 2 ağaçtan yapmaya çalıştığım havai köklendirme sonrası ağaçcıklarımı bekliyorum.Sizinkini görünce birden heyecanlandım.

http://www.agaclar.net/forum/851446-post1688.htm

Mehmet

liashes
03-06-2012, 01:27
Kendi bonzai türümü keşfetmemde yardım ettiğiniz teşekkürler. Sanırım almış olduğum ağacın türü Ligustrum =)

Pars Kerem
05-06-2012, 00:30
Sayin Yiit77,

Bonsainizin ismi Serissa foetida Variegata dir.Tropical bir Bonsaidir.Yani Ic mekan agacidir.Genellikle Cin,Japonya ve Indonezyada yetisir.

Bakimi: Yazin imkaniniz varsa disarida gölgede kalmasi iyidir.Ama mecburi degildir.Hic bir zaman 8-10 derece altinda tutulmamasi gerekir.Kis Aylarinda mümkün oldugunca serin bir yerde yani 15-17 derecede kisi gecirirse dinlenmis olur ve ilkbaharla beraber kücük beyaz cicekleriyle size uzun bir süre eslik eder.Hicbir zaman topragin kurumamasi gerekir ama ayni zamanda saksinin icinde veya altinda su birikintisi de olmamalidir.(Ince kökleri cok cabuk ölebilir).Kisin az suya ihtiyaci vardir.
Eger yapraklarini dökerse bunun sebebi yer degisikliginden kaynaklanan bir sorundur ama endise etmeye gerek yok kisa sürede tekrar kendini toparlar.
Sadece Yagmur suyu veya dinlenmis su kullanin.
Mart ayindan Ekim ayina kadar gelisme süresidir bu zaman zarfi icinde organik gübre verlir.Ayda bir defa yeterlidir.
Benim tavsiyem Agacin gövdesini temizlemeniz iyi olur, cünkü agaca cok enerji sarfettirir.Kesme ve sekillendirme asamasini Yaz sonu veya Ilkbahar baslangici yapmanizi tavsiye ederim.

Daha fazla bilgi edinmek isterseniz zevkle yardimci olurum..Saygilarimla Pars Kerem B.

zevren07
06-06-2012, 17:15
Herkese selamlar,şimdilerde bizim Antalya da çiçekçilerde satılan tipi Adeniuma benzeyen,bunun türü ne dediğimde bonsai cevabını aldığım.Koyu yeşil yapraklı dolgun gövdeli(adenium gibi) dış mekan peyzaj bitkisinin adı neydi? Farklı bir şey di bir türlü hatırlayamadım.

memet
06-06-2012, 17:48
Ficustur. Ficus ginseng

zevren07
06-06-2012, 19:53
Eyvallah memet Bey valla çatlayacaktım,bir türlü aklıma gelmemişti.çok teşekkür ederim ilginize.

uralk
04-07-2012, 10:50
Arkadaşlar Eminönün'den hazır bonsai aldım.Acemi olduğum için yardıma ihtiyacım var.
Araştırmalarıma göre bitkimin türü Fukien Tea. Ama başka tür de olabilir. Sizler daha iyi bilirsiniz.
Gövdesi düz şekilde ve oldukça sert. Anladığım kadarıyla odunlaşmış.Galiba daha gövdeye şekil veremem.

Herhangi bir tavsiyeniz var mı?

http://img442.imageshack.us/img442/1275/040720121282.jpg
http://img204.imageshack.us/img204/7484/040720121281.jpg
http://img855.imageshack.us/img855/8003/040720121280.jpg
http://img440.imageshack.us/img440/5474/040720121279.jpg

Bunun dışında, ayrıca şimşir ya da bir çam türü almak istiyorum.İç mekan olarak hangisi daha iyi olur?

Saygılar

sintar96
02-08-2012, 22:08
merhaba ben Antalyada yaşıyorum ve geçtiğimiz günlerde yeni açılan bir yapı marketinden bonsai aldım fakat türünü bilmiyorum . aynı zamanda araştırmama rağmen yaprak küçültme ve telleme nasıl olur anlamadım .
aslında kendim bir bonsai yapmak istiyorum fakat teknik bilgim 0 olduğundan antalyada bilen bir abim varsa görüşmek isterim

yakınlardaki bir fidancıdan bir fidan alıp bonsai yapmak istiyorum
kolay hızlı ve güzel sonuç alabileceğim bir ağaç türü önerirseniz sevinirim
en sevdiğim ağaç türü Ardıç ağacıdır tarz olarak tek gövdeli dik tarzı ardıç ağacına yakıştırıyorum
aslında bu tarzda ağacı severim . önerilerinizi bekliyorum Saygılar ....

merlict
03-08-2012, 11:14
merhaba ben Antalyada yaşıyorum ve geçtiğimiz günlerde yeni açılan bir yapı marketinden bonsai aldım fakat türünü bilmiyorum . aynı zamanda araştırmama rağmen yaprak küçültme ve telleme nasıl olur anlamadım .
aslında kendim bir bonsai yapmak istiyorum fakat teknik bilgim 0 olduğundan antalyada bilen bir abim varsa görüşmek isterim

yakınlardaki bir fidancıdan bir fidan alıp bonsai yapmak istiyorum
kolay hızlı ve güzel sonuç alabileceğim bir ağaç türü önerirseniz sevinirim
en sevdiğim ağaç türü Ardıç ağacıdır tarz olarak tek gövdeli dik tarzı ardıç ağacına yakıştırıyorum
aslında bu tarzda ağacı severim . önerilerinizi bekliyorum Saygılar ....

Merhaba sayın sintar96

Ağacınız Ulmus parvifolia (Çin Karaağacı)

Aynı ağaçtan bendede var, hiç zorlanmayacağınız, her türlü denemeyi yapabileceğiniz acemi bonsaicilerin ağacı :D

İncelemeniz için forumdaki linkini kopyaladım.

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/752.htm

Hazır fidan alıp bonsai yapma konusunda üstadlarımız gereken desteği size sağlayacaklardır.

Mehmet.

sintar96
05-08-2012, 18:02
şu anda bir sorunum var . forumda sıksık sulamamamızı ve yağmurlama ile sulamamızı yazmışlar . fakat ben antalyada yaşıyorum yamurlama ile sulayınca yeterli gelmiyor olsa gerek( sanırım az suluyorum ) toprak çekilmeye başladı . ağacın gövdesine doğru yükselen toprak açılmaya ve başladı toprak saksıdan çekilmeye başladı ( hacim olarak küçüldü ) .toprağın yüzeyinde kepek benzeri beyazlıklar çıktı . mantar olmasından şüpeliyim .

memet
05-08-2012, 19:36
Fotoğrafını yüklerseniz net bir fikir üretebiliriz.
Az sulama mantara neden olmaz genellikle, suyun kirecinden kaynaklanıyor olabilir. Fotoğrafını yükleyin toprak azalmışsa üstüne takviye yapabilirsiniz.

Jaskulin
14-08-2012, 21:23
Merhaba arkadaşlar ağacımı doğum günümde hediye aldım türünü öğrenebilir miyim ? Şimdiden teşekkür ederim.

(SdfG)
28-08-2012, 21:07
Fidanımın ve bonsaimin türünü ve tarz tavsiyelerini bekliyorum :)

http://img155.imageshack.us/img155/149/200812142341.jpg

http://img831.imageshack.us/img831/1844/200812142114.jpg

http://img515.imageshack.us/img515/5811/200812142350.jpg

http://img198.imageshack.us/img198/4936/200812141924.jpg

Sakaki
29-08-2012, 00:37
Sn SdfG

1 ve 3 ficus benjamin.
3 tam net değil ama sanırım jakaranda.
4 de şimşir.

(SdfG)
29-08-2012, 10:10
Çok saolun aldığım yerdeki fidancı karanda dediğinize mor çiçeklri olur demişti.

Sakaki
29-08-2012, 10:13
Çok saolun aldığım yerdeki fidancı karanda dediğinize mor çiçeklri olur demişti.

Doğrudur.
Size fikir vermesi bakımından:

327830

Wampa
05-09-2012, 15:30
Merhaba arkadaşlar ağacımı doğum günümde hediye aldım türünü öğrenebilir miyim ? Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba arkadaşlar ben de Sn Jaskulin gibi aynı türde bir bonsai edindim ama bu türün adını bilmiyorum. Dolayısıyla bakımı ile ilgili yanlış bir yolda olabilirim:( lütfen yardım bu minik ağacın türü nedir ne yer ne içer?:confused:

Jaskulin
05-09-2012, 20:54
Adi serissa imis bende internette kendim buldum hassas bi bitki oldugu soyleniyor yer degistirmeye asiri tepki veriyor devamini forumlarda bulursun sanirim :)

Wampa
06-09-2012, 13:11
Adi serissa imis bende internette kendim buldum hassas bi bitki oldugu soyleniyor yer degistirmeye asiri tepki veriyor devamini forumlarda bulursun sanirim :)

Teşekkür ederim, en azından artık neyle karşı karşıya olduğumu biliyorum. Ben de ilk günden sonra çok üzülmüştüm yaprakları sararıp sararıp dökülüyordu. Dediğin gibi yer değiştirmektenmiş sonraki günler kesildi sararmalar. Umarım seninkinin de keyfi yerindedir. Kolaylıklar dilerim...

osmanduran
15-09-2012, 13:32
Bir de bonsaimin cinsi nedir bilmiyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim.

Sakaki
15-09-2012, 13:52
Sn Osman bey,

Aramıza hoş geldiniz öncelikle.
Yeni bonsainiz ve bonsaiye başlangıcınız hayırlı olsun.
Ağacınızın yapraklarını tam seçemedim ama sanırım bir Ulmus.
Ağacınızda herhangi bir işlem yapmadan önce bonsai başlığı altındaki konulara bir göz atarak temel bilgileri edinmenizi öneririm.
Bonsaide bir işlemi acele ile yapmak, bazen telafisi mümkün olmayan hatalara neden olabilir.

Tekrar hoş geldiniz.

(Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/1669.htm))

gizeme
23-09-2012, 13:32
Selamlar.. Ben de dün İkea'dan bir bonsai edindim:) fakat herhangi bir görevli olmadığından türüne ve bakımına dair bilgileri edinemedim. Toprağı içinse endişelerim var doğru toprakta mı yoksa değiştirmem gerekir mi diye? Fotoğraflardan anlayabilir de yardımcı olabilirseniz eğer sevinirim. Teşekkürler şimdiden.

pügrü
23-09-2012, 14:36
Merhaba bitki dostlarım!Bende begonvilden bonsay yapmaya çalışıyorum,daha çok çiçekleri bol olan ağaçcıklara bayılıyorum,mor salkım düşünüyorum sonrasındada,inşallah başarırım;)

memet
23-09-2012, 17:11
Selamlar.. Ben de dün İkea'dan bir bonsai edindim:) fakat herhangi bir görevli olmadığından türüne ve bakımına dair bilgileri edinemedim. Toprağı içinse endişelerim var doğru toprakta mı yoksa değiştirmem gerekir mi diye? Fotoğraflardan anlayabilir de yardımcı olabilirseniz eğer sevinirim. Teşekkürler şimdiden.

Türü hakkında bir fikrim yok. Ortam değiştirdiği için bazı sorunlar yaşayacak bir de toprak değiştirirseniz ölümcül sonuçlara neden olur.
Eğer içeride tutacaksanız güneş alan havadar bir yer olmalı toprak kurumaya başlamadan sulamayın. Kalan bilgileri forumu araştırıp bulabilirsiniz.

Sakaki
23-09-2012, 18:20

Merhaba sn gizeme

Ağacınızın ismi: Çin Biberi / Chinese Pepper (Zanthoxylum Beecheyanum)
Faydalı bir link size: http://www.aussiegardening.com.au/findplants/plant/Zanthoxylum_beecheyanum

gizeme
23-09-2012, 18:53
Teşekkürler bilgiler için, diğer bonsailer gibidir heralde bakımı... Çok yeniyim bonsai konusunda biraz endişeliyim bu yüzden:)

Sakaki
23-09-2012, 19:10
Teşekkürler bilgiler için, diğer bonsailer gibidir heralde bakımı... Çok yeniyim bonsai konusunda biraz endişeliyim bu yüzden:)

Sn gizeme

Yukarıda size bir link verdim, orada ağacın özelliklerinin bir kısmı yazılı. İnternetten de araştırarak ağacınızın tüm özelliklerini öğrenebilir ve buna uygun koşulları ve bakımları öğrenir ve uygularsanız yaşamaması için bir sebep yok :)

Saygılarımla

ayhansr
24-09-2012, 19:48
eşim ve çocuğum bir marketten bonsai almış ancak ev gelince yapraklarını döktü internetten bu siteyi buldum çok yararlı bilgiler var tab dan yazdıgımdan yazım hatalı olmus olabilir şimdiden özür dilerim :) bu siteden okuduklarıma göre yer deyişikliği den kaynaklanan bir sorun olduğunu öğrendim belki ilk sorun bu belkide yanlış bişeyler var resimlerini ekliyorum bu iş de deneyimli arkadaşlardan bu bonsai nin adını ve neler yapamam gerektiği hakkında bilgi istiyorum ****** formu dolas diyenler olcaktır ancak en önce isimini öğrenmekle başlamayı düşünüyorum şimdiden teşekkür ederim

zevren07
03-10-2012, 22:07
Antalyada doğal olarak yetişen bonsai için gözüme kestirdigim bu bitkiyi bilen var mı?

336184

memet
04-10-2012, 02:58
Fotoğraftan bir sonuç çıkarmak zor.En çok kekiğe benziyor onu anlaması kolay. Güçlü kokusu.

Sakaki
04-10-2012, 09:48
Fotoğraftan bir sonuç çıkarmak zor.En çok kekiğe benziyor onu anlaması kolay. Güçlü kokusu.

Evet. Biberiye de olabilir.

oma1453
06-11-2012, 20:24
Arkadaşlar selam. Ben de yeni iki tane bonsai aldım(gerçi ikincisinden biraz şüpheliyim ama neyse). Bunların cinsi ve bakımı konusunda yardımcı olabilir misiniz acaba? Öncelikle hangi adımları uygulamam gerekir kök kesme, budama, toprak değiştirme vb. konularda?
bu ilki
344086
344087
344088
bu da ikincisi
344093
344093

memet
10-11-2012, 13:17
Fotoğraflar boyut olarak ufak olduğu için bunlara bakıp cinsi nedir bir yorum yapmak zor.

Biri kurtbağrı olabilir. Ficus da olabilir.

İthal bonsailer genellikle iç mekanda yaşayabiliyor. Toprak karışımı nakliye için sorun yaratmayacak bir malzeme olarak ayarlanıyor.
Ağacın canlı kalmasını sağlıyor ama daha sonra sulamada yapılacak hatalarda kök çürümesi oluşabiliyor.

Bu mevsimde toprağın kuruması yavaş olacağı için sulamada daha dikkatli olmak gerek. Toprağın nemi azaldığında azar azar sulamalı.

Haftada bir sulama bu aralar yetebilir. Ama bir kuralı periyodu yok toprağın durumuna göre değerlendirmek gerek. Güneş alan ve havadar bir ortamda durması yararlı olur.

oma1453
10-11-2012, 16:55
Teşekkür ederim sağolun.

vetati
16-11-2012, 13:59
Merhabalar,
yeni aldığım bu bonsai ağacının bir Serissa foetida olduğu söylenmişti, doğrumudur acaba? Bonsailer ile ilgili hiç bir bilgim yok, ancak sitenizden araştırarak bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum.
Cevap yazabilirseniz sevinirim ;)
346461

346462

346463

Sakaki
16-11-2012, 14:17
Merhabalar,
yeni aldığım bu bonsai ağacının bir Serissa foetida olduğu söylenmişti, doğrumudur acaba?

Doğrudur, beyaz-pembe çiçekler de açar.

vetati
16-11-2012, 14:19
İlginize teşekkür ederim.
Okuduğum kadarıyla ortam değişiminden kolaylıkla etkilenebilen bir türmüş, umarım öncelikle hayatta tutmayı başarabilirim.

darknessboy
30-11-2012, 17:27
350353 bu tür hakkında bilgisi olan bir arkadaş bana yardımcı olabilirse çok memnun olurum. Türünün ne olduğunu ve özelliklerini bilmiyorum. //Burda yeniyim//

Pars Kerem
01-12-2012, 15:19
Merhaba Arkadaşım
Elinizdeki Bonsai bir Fukien Tea (Carmona microphylla)dir.Hassas bir türdür.Kışın 12-24 derece arası rahat eder.Su ihtiyacına dikkat edilmesi gerekir.Toprak hafif kuruyunca sulanması gerekir.En iyisi küçük bir kap alıp içine su doldurun ve Ağacı kapın içine oturtun.Yaklaşık 10 dakika sonra çıkarıp yerine koyunuz.İyi bakıldığı zaman küçük beyaz çiçekler açar.Nisan ayından Eylül ayına kadar Ağacın gelişme döneminde her 2 haftada bir gübre verilmesi gerekir.Sonbahar ve Kış aylarında ise ayda bir defa gübre vermek yeterlidir.
Daha fazla bilgi için memnuniyetle yardımcı olabirim.

Saygılarımla.....

bseh
04-12-2012, 14:28
Merhabalar, bu bitkinin türü nedir acaba? Bakımı vb. için araştırma yapıcam, tür konusunda bilgim olursa, ona göre daha detaylı araştırabilirim diye düşündüm.

Sakaki
04-12-2012, 14:35
Bitkinizin ismi Ficus Ginseng.
(Bu arada, resimleri foruma yüklemeniz gerekiyor. Rica etsem başka siteye koyup link yapıştırmak yerine foruma yükleyebilir misiniz?)

bseh
04-12-2012, 15:10
Çok teşekkürler, mesajımı tekrar düzenledim.

merlict
09-12-2012, 00:04
İyi geceler arkadaşlar.

Akşamüzeri işten geldiğimde bi süprizle karşılaştım.Birader balığa gittiği yerde (Karaburun-Mordoğan tarafında) gördüğü bodur ağacı ben bonsailer ile ilgileniyorum diye söktüğü gibi bana getirmiş.Tabii sökme işleminden ve niyetinden haberim olmadığı için fidan haşat olmuş, orası ise üzücü.Ama niyetinin iyi; yaptığının (izinsiz ağaç sökmenin) yasak/yanlış olduğunu ona anlattım. Sonuçta zorla, uzunca bi yerden gelen bu ağacı yaşatmak adına bişeyler yaptım.Ağaç taşların arasından sökülürken kazık kökü 2 yerinden kesilmiş.Ağaç üzerinde biraz budama yaptım, daha önceden hazır olan toprak kaşımı ile saksıya diktim.Kökü fazla olmadığ için telle bağladım, sulama yapıp balkona bıraktım.Bu ağaç adına bana yardımcı olursanız sevinirim.

Ben ağacın ardıç olduğunu düşünüyorum ama tam emin değilim. ??

Mehmet

gekren
13-12-2012, 01:56
Merhabalar
Ben de bugün Koçtaş'tan aldığım bitkimi paylaşmak istiyorum. Etobur bitkiler gibi farklı türlerle uğraşmayı sevdiğimden bonsaiyi seçtim. Umarım başarılı olurum. Türü hakkında bir bilgi alamadım malum direkt olarak bonsai diyorlar ne ağacı diyorum işte bonsai diyorlar :)

Sakaki
13-12-2012, 08:59
İyi geceler arkadaşlar.

Akşamüzeri işten geldiğimde bi süprizle karşılaştım.Birader balığa gittiği yerde (Karaburun-Mordoğan tarafında) gördüğü bodur ağacı ben bonsailer ile ilgileniyorum diye söktüğü gibi bana getirmiş.Tabii sökme işleminden ve niyetinden haberim olmadığı için fidan haşat olmuş, orası ise üzücü.Ama niyetinin iyi; yaptığının (izinsiz ağaç sökmenin) yasak/yanlış olduğunu ona anlattım. Sonuçta zorla, uzunca bi yerden gelen bu ağacı yaşatmak adına bişeyler yaptım.Ağaç taşların arasından sökülürken kazık kökü 2 yerinden kesilmiş.Ağaç üzerinde biraz budama yaptım, daha önceden hazır olan toprak kaşımı ile saksıya diktim.Kökü fazla olmadığ için telle bağladım, sulama yapıp balkona bıraktım.Bu ağaç adına bana yardımcı olursanız sevinirim.

Ben ağacın ardıç olduğunu düşünüyorum ama tam emin değilim. ??

Mehmet

Sn Merlict,

Ardıca çok benziyor ancak fotoğraflar çok küçük olduğundan anlaşılması da kolay değil. Benim yakın tarihte edindiğim ve ardıç olduğunu düşündüğüm benzer bir ağacımını biraz araştırınca servi olduğunu tespit ettim.

Her ikisi de aynı familyadan gerçi ama anlamanın en iyi yolu kozalaklarına bakmak. Üzerinde kozalak var mı?

gekren
13-12-2012, 12:38
benim eklemiş olduğum fotoğraftaki hangi türe giriyor fikri olan var mı acaba?

memet
13-12-2012, 12:48
Fotoğrafı anlamak için ekrana yan bakmak gerektiğinden sanırım bakmamışlardır arkadaşlar. çok net değil görüntü, bir olasılık kurtbağrı olabilir.

Sakaki
13-12-2012, 12:58
Memet beyin dediği gibi fotoğrafı doğru, net anlaşılır ve yaprakları da daha iyi görülebilir bir şekilde baştan yükleyebilir misiniz?

gekren
13-12-2012, 13:33
ipadden atmıştım şimdi düzeltip gönderiyorum fotoğrafı hemen.

gekren
13-12-2012, 14:04
eğer bu fotoğraflardan da sonuç çıkmazsa akşam makina ile makro olarak eklemeye çalışacağım.

merlict
13-12-2012, 22:01
Sn Merlict,

Ardıca çok benziyor ancak fotoğraflar çok küçük olduğundan anlaşılması da kolay değil. Benim yakın tarihte edindiğim ve ardıç olduğunu düşündüğüm benzer bir ağacımını biraz araştırınca servi olduğunu tespit ettim.

Her ikisi de aynı familyadan gerçi ama anlamanın en iyi yolu kozalaklarına bakmak. Üzerinde kozalak var mı?

Merhaba sayın Sakaki
Memet abinin dediğine göre ardıç, hatta ben dediğiniz gibi servi olma ihtimalina karşı budama yaptığım dallarından bazılarını işyerine götürdüm, (orda bir sürü servi ağaçları var) onlarla karşılaştırdım, artık eminim ardıç olduğuna.Kozalak konusunda ise malesef diyorum, üzerinde hiç kozalağı yok.Şuan umudum sadece onu hayata bağlamak.Umarım yaşarda diğer evreleri hep beraber belirleriz.

İlginiz için teşekkür ederim.

Mehmet

gekren
14-12-2012, 08:24
Acaba benim ağacımın türü hakkında fikri olan yok mu?

Sakaki
14-12-2012, 09:33
Acaba benim ağacımın türü hakkında fikri olan yok mu?

Ağacınız fukien tea.

Fukien Tea (Carmona microphylla)

Çin’in güneydoğusunda yetişen ve adını Fuijan bölgesinden alan Fukien Tea, her dem yeşil bir ağaçtır. Bu ağacın yaprakları küçük, parlak, koyu yeşil renktedir ve üzerleri çok küçük tüylerle kaplıdır. Yaprakları koyu renkli ve düzgün şekillidir. Fukien Tea’nin açık kahverengi kabuğu vardır ve yıllar geçtikçe bu kabuk çatlamaya başlar. Bu bonsai, yaz mevsiminin ilk aylarında, daha sonra küçük bir meyveye dönüşen, güzel ama küçük çiçekler açar.
Fukien Tea’nin ılıman bölgelere uyum sağlayamayacağını aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle, onu bütün yıl boyunca iç mekanda yetiştirmelisiniz. Maalesef Fukien Tea türünde bir bonsaiyi bulmak da onu yetiştirmek de çok zordur. Bununla birlikte Fukien Tea zoru ve mücadeleyi seven bonsai tutkunları için ilgi çekici ve güzel bir seçim olacaktır.

Uygun Bakım

Fukien Tea her gün açık havada bir saat dolu dolu ve direkt (doğrudan) güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bunun için sadece güneş ışığının yakıcı ve sert olmadığı sabahları ya da öğleden sonraları tavsiye ediyoruz. Fukien Tea için sıcaklık 15-25 °C olmalıdır. Eğer sıcak yaz günlerinde Fukien Tea’nizi açık havaya çıkarırsanız, onu tekrar içeri alırken çok dikkatli olmalısınız. Fukien Tea’nizi şoktan korumak maksadıyla öncelikle sıcaklığın dışarıya göre kısmen düşük olan ara bir bölgeye, daha sonra içeriye alın. Fukien Tea ayrıca neme ihtiyaç duyar. Bunu nem tepsisi (humidity tray) ile kolayca sağlayabilirsiniz.

Fukien Tea’nize ilkbahar ve sonbahar mevsimleri süresince haftadan haftaya, kışın ise aydan aya besin vermelisiniz. Fukien Tea’nin sık yaprakları olduğu için telleme tekniğini kullanmadan onu budayarak istediğiniz şekli verebilirsiniz. Ama bonsainiz sağlıklı olduğu sürece, onu istediğiniz gibi sert budayabilirsiniz. Fukien Tea üretmek için tohumlarını dış mekanda ekebilirsiniz ve yaz mevsiminde çelikle üretebilirisiniz.

Fukien Tea gerçekten böcek ya da hastalık sorunları yaşamaz. Ancak eğer toprağını çok fazla sularsanız yapraklarının sararmaya başladığını göreceksiniz. Çoğu Fukien Tea Çin’den toprağa ekilmiş olarak gelir. Köklerde sıkışmayı ve sulama hatalarını engellemek maksadıyla bonsailer için özel hazırlayacağınız karışım kullanarak yeniden saksılamanız gerekecektir. Burdaki kritik husus, bonsainin strese veya şoka girmesini önlemek için toprağı, bonsai için hazırladığınız özel karışım ile birden bire değil azar azar ve yavaş yavaş (gradually) değiştirmelisiniz. Bonsainizin geliştiğini gördükçe her iki yılda bir saksısının ve/veya bonsai toprağının değiştirilmesini tavsiye ediyoruz.

Pars Kerem
14-12-2012, 15:15
Merhaba Arkadaşım,

Ağacınız bir Liguster Chinensis dir.Türkçe ismi ise Kurtbağrıdır.
Kesinlikle Carmona değildir.Carmona cinsi Ağacın Koyu kalın Yaprakları vardır ve Ağacın gövde yapısı daha koyudur.
Liguster Bonsai bakımı çok kolay bir türdür.Sulama yöntemi herzaman önerdiğim gibi bir kabın içine su koyarak Bonsai yi içine otutturunuz.Yaklaşık 10 dakika sonra çıkarıp suyu süzüldükten sonra yerine koyabilirsiniz.Böylece Ağaç ve kökleri suyu tam anlamıyla çekmiş ve doymuş olur.
Uzayan taze dalları kısaltarak daha sık görünüme sahip olması sağlanır.

Daha fazla bilgi isterseniz sormanız yeter.

İyi bakımlar dilerim..
Saygılarımla

Sakaki
14-12-2012, 16:03
Tereddütte kalmamanız için yaprak örneklerini veriyorum. Sizinki ile yakından karşılaştırıp değerlendirin:

FUKIEN:

354669

354670

LIGUSTER:

354671

gekren
15-12-2012, 01:37
bana fukien gibi geldi. konuyu da meşgul ettiğim için üzgünüm ancak bir şeyi yapıyorsam tam yapmak gibi bir huyum var. o yüzden işe bakım koşullarını belirlemek için türünü öğrenmekten başlamak istedim. öncelikle yağmurlama yöntemi ile yaprakları suladım. 2 gündür sadece altını sulamıştım. şu an eve geldim o sebepten anca ilgiyi gösterebildim. şu anda toprağın olduğu bölge bir taş gibi sert. sanki beton. türü ve şartlarını öğrenmeden de müdahale yapmak istemedim. yeni detaylı fotoğraflar aşağıdadır. fukien mi acaba yardımcı olursanız sevinirim.

Pars Kerem
15-12-2012, 11:07
Arkadaşım Yaklaşık 20 senedir Bonsai ithalatı ile uğraşıyorum.İnanın bu bir Liguster dir.!
10 km uzaktan tanırım... :))

Saygılarımla

gekren
15-12-2012, 11:14
liguster e benzetmememin nedeni yapraklarının örnekteki fotoğrafa göre bariz daha buruşuk ve dalgalı yapıda olmasıydı.